Zelenhgorm: The Great Ship

Het spel is lastig om te spelen (althans dat vind ik :) omdat je de cursor pas ziet als je ergens overheen gaat (rondje) en je ziet de cursor (driehoekje) pas als je de goede plaats in het scherm vindt om verder te lopen. Met de muis kan je alle richtingen opdraaien. Je pakt een voorwerp op en met de rechtermuisknop plaats je het in je inventaris. Ook met de rechtermuisknop kom je in je inventaris onder in het scherm en bij het voorwerp staat geen naam bij van wat het is? Met De ESC toets kan je save en herladen. Je bent een besmette jongen (Arrikk) omdat je linkshandig bent en alle andere in het dorp zijn rechtshandig. Dit is de eerste episode van de 3 die uitkomen van dit spel. In bepaalde situaties als je wat verkeerd vraagt, doet of vecht kan je opgepakt worden door soldaten en wordt je een nacht aan een schandpaal vastgebonden. Je kan dan als je aan de schandpaal vastgebonden bent geslagen worden door een of andere oude gek, uitgelachen worden door kinderen die je wat in het gezicht gooien of bestolen worden. Let goed op als je bestolen wordt want je moet het voorwerp weer terug gaan halen op de plek waar je het gehaald hebt (het ligt daar dan weer op zijn plaats of in een kist in het gerechtsgebouw). Het is niet noodzakelijk voor het spel om te vechten met soldaten of vastgebonden te worden aan de schandpaal maar het is mooi om te zien wat er met je gebeurd en de nar komt je een keer bezoeken en geeft je wat informatie. Dit vastgebonden aan de schandpaal kan je het beste ongeveer 3 a 4 keer doen om alles mee te maken. Als de nacht voorbij is gaat het spel gewoon verder en ga je door waar je gebleven was.

Na de intro wordt je wakker in je huis. Pak de emmer bij het bed. Ga je slaaphut uit, draai links, ga het toilet in, pak het notieboekje. Ga in je inventaris, klik op het vergrootglas en het komt groot in beeld. Sleep het notieboekje in het vergrootglas, lees en bekijk alles in het boekje. Met de rechtermuisknop kom je weer in het gewone scherm. Verlaat het toilet, draai naar linksonder en ga naar beneden. Ga vooruit naar de werkbank, pak een vijl van de werkbank, draai rechts (eerst rechtermuisknop om de werkbank scherm te verlaten en je gebruikt de rechtermuisknop bij alle andere situaties ) pak de oesterschelpen uit het bakje dat langs de tafel of de grond staat, open de la van de tafel, pak er een parel uit (de parel is je betaalmiddel in het spel, in je inventaris komen de parels in een zak met de cijfer erbij van de aantal parels die er in zitten), draai verder rechts en pak een schaal van de plank. Verlaat het huis. Je kunt alles bekijken en onderzoeken buiten en je een beetje oriŽnteren waar alles is, deze oplossing vertelt alleen de nodige handelingen. Draai rechts, vooruit, ga links de open schuur in en pak achter in de schuur van de grond een soort maaltoestel. Draai links, ga vooruit over het pad, praat met de 2 mensen (maak niet uit wat je vraagt en als je niets meer wilt vragen of kunt vragen verlaat je het gesprek met j‚ je rechtermuisknop). Ga vooruit langs de 2 mensen, je stopt op een splitsing waar je vooruit naar een vuurtoren kan gaan, links naar het huis van je oom, als je je omdraait links naar je huis en rechtsdoor naar het dorp, Ga vooruit naar de vuurtoren, praat met de jongen die op de rots zit te tekenen, draai na het gesprek links en bekijk een stuk rots van dichtbij dat op de grond ligt. Ergens in het gesteente ligt een stuk metalenstaaf (ongeveer aan de voet in het gesteente moet je klikken en je pakt dan de metalen staaf, bij mij kreeg ik geen rondje te zien dat er iets ligt?) het is niet te zien. Hier bij de vuurtoren zie je ook een steiger. Als je de steiger oploopt kan je in het water springen en onderwater naar parels zoeken.

Onderwater zie je oesters liggen, in sommige schelpen zitten parels, klik op een oester (driehoekje), die gaat open en als de cursor een rondje wordt zit er een parel in en pak die dan eruit. Je hebt ongeveer 45 seconden om onderwater te blijven, je hoort aan het geluid (gaat sneller kloppen) wanneer    je zuurstof bijna op is, ga dan snel naar de oppervlakte. Je kunt zoveel als je wilt in het water duiken en naar parels zoeken want je moet wat parels hebben om dingen te kunnen kopen in het dorp. Er zijn nog twee andere plaatsen waar je naar parels kan duiken. Dus als je zonder parels zit ga dan naar parels duiken, het maakt niets uit als je op dezelfde plek al gedoken hebt want de oesters gaan dicht en er kunnen weer nieuwe parels in komen.

Ga nu terug naar de splitsing, ga rechts naar het huis van je oom, klop op de deur, praat met hem en zeg als hij je iets vraagt "no" (nee) en vraag daarna of je zijn ladder mag lenen. Voor je een gesprek aangaat save dan je game eerst en zeg dan wat anders, zie een andere filmpje en laad je save game terug om op de goede weg verder te gaan. Op de splitsing draai rechts, vooruit richting het dorp, praat met de dorpelingen die voor het huis staan, 2x vooruit, draai rechts, praat met je grootmoeder, vooruit, ga terug naar je grootmoeder en praat daarna nog een keer met haar en ze geeft je 10 parels.

Je kunt ook op de deur kloppen links van je, een vrouw praat tegen je maar is niet belangrijk. Je kan met al de andere in het dorp praten en dingen bekijken wat hier niet beschreven is wat niet belangrijk voor het oplossen van het spel is.

Ga weer vooruit, draai voor het hek naar links, vooruit, een vrouw roept je vanuit een raam of je voor haar wol wilt kopen, zeg "of course dear!" (natuurlijk schat) en je krijgt 2 parels (save de game eerst en zeg eens nee :). Draai rechts, vooruit, je stopt voor de ingang van de taverne, draai links en je ziet een hek met daar achter een loopplank die omhoog naar de marktplaats gaat. Ga vooruit richting loopplank, 2x vooruit, je stopt links bij de eerste verkoopkraam. Nu moet je wel genoeg parels hebben om wat spullen te gaan kopen dus als je niet genoeg hebt ga je naar parels duiken of je koopt ze later maar ik zeg nu wat je allemaal hier moet kopen. Je staat bij de eerste verkoopkraam, draai dus naar links, koop een stuk vlees (pork) en een kip (chicken). Draai rechts, vooruit, draai links en koop bij deze kraam peren (pears) en eieren (eggs). Bij de volgende kraam koop je een zak rijst (sack rice) en een ton rijstbier (keg of rice beer). Bij de volgende vis (fillets of fish), volgende om de hoek wol (rush wool). Draai je om, klik op de krat die daar staat, pak een lijst van de krat en bekijk die in je inventaris (klik op de lijst). De volgende en laatste kraam is die van de nar. Hier kan je wat games spelen en als je ze wint geeft hij je wat informatie. De inzet is een parel maar die krijg je terug als je wint (klik op de parel (witte ronde bol) in je inventaris, klik op de zak met parels en geef de parel aan de nar.

Je hoeft de games niet te spelen om verder te kunnen gaan in het spel maar het is wel leuk om het te zien en te spelen. Save de game voor je begint, zorg dat je veel parels hebt want je zal verliezen, als je een spel wint, save het spel en ga verder met het volgende spel. Je kunt ze ook later spelen.

Hier is een andere plaats om parels te duiken, verlaat de marktplaats, draai bij het hek waar je stil komt te staan naar links, vooruit (je loopt een brug over en stopt voor een bewaker van het gerechtsgebouw), draai naar rechts, vooruit, draai naar rechts, vooruit de steiger op, draai rechts, duik in het water en hier liggen oesters. Als je op de steiger staat en naar links draait zie je een veerman op een bootje staan (zeg nog niets tegen hem).

Het eerste spel is balletje balletje, je moet dus goed kijken en raden waar het balletje onder zit maar zoals hij al zei speelt hij vals (cheat). Bij mij lag het balletje bij de eerste keer onder de rechtse beker! Bij het tweede spel moet je kiezen links of rechts (bij mij was dat links) waar het touw om het stokje komt (klik rechts of links boven op het touw, je cursor wordt een bolletje). Bij het derde spel moet je raden welke kaart bij de kaart hoort die hij omdraait. Speel dit spel een paar keer en klik iedere keer op de kaart van de mossel? Bij het vierde spel moet je snel en op tijd op de knop drukken als hij de parel laat vallen zodat de parel niet door het gaatje valt. Bij het vijfde spel moet je de kaart raden met de hand erop (meestal de andere kaart dat je denkt die het is). Dit was het laatste spelletje dat je met de nar kan spelen.

Verlaat de marktplaats, ga naar het huis van de vrouw die uit het raam je roept en geef haar de wol. Ga naar de ingang van de taverne, draai rechts naar het kraampje, vraag aan de verkoper hoe duur de spijkers (nails) kosten, koop ze dan en je krijgt er gratis een hamer bij. Vraag dan hoe duur een touw (rope) kost en koop deze ook. Draai een stukje naar links en ga vooruit, draai rechts, koop bij het kraampje wat kaarsen (wax candle) en je krijgt er een aansteker bij. Draai naar rechts, ga vooruit rechts langs de boom, draai iets naar linksonder en pak een schaar uit de bosjes (de cursor geeft een driehoekje, ga vooruit en je ziet de schaar liggen). Draai rechts, ga de steiger op en duik in het water als je parels nodig hebt. Ga terug naar de kraam van de kaarsenverkoopster (je kunt als je terug loopt het luik open doen die in de schuur zit en de tekeningen bekijken).

Ga naar de ingang van de taverne (ga links van de boom), ga de trap op van de taverne, draai links, ga aan het tafeltje zitten, bestel een biertje (rice beer) maar drink het niet op (als je het op drinkt moet je weer een nieuwe bestellen, als je dat niet doet wordt je eruit gegooid, je kunt het spel saven, wat biertjes drinken, het pand verlaten en kijk hoe je de trap afloopt :).  

Als je het biertje hebt gekregen en niet van drinkt draai je naar rechts, vooruit, draai naar rechtsonder en pak een breekijzer van de ton. Ga terug aan je tafeltje zitten en verlaat de taverne. Draai links, vooruit, je staat langs de kraam van de kaarsenverkoopster, rechtsachter ga je door de opening in het hek, gebruik je schaar op de slijpsteen (klik op de schaar in je inventaris, klik dan op de schaar in het vergroten beeld en klik dan de schaar op de slijpsteen), klik links door de opening van het hek op de 2 soldaten en je hoort hun gesprek. Draai naar linksonder, gebruik je schaar op het lerenriempje dat onder aan het luik vast zit, ga naar binnen, klik op de jas die je voor je ziet hangen, klik nog een keer op de jas (ronde cursor) en je pakt een zwengel. Draai rechts en tegen een lat zie je een afbeelding van een witte sleutel. Haal je notieboekje uit je inventaris, klik het boekje op de afbeelding van de sleutel en je hebt een vel papier met de afbeelding van een witte sleutel. Verlaat de hut, draai naar rechts, vooruit, je stopt voor een grote ronde steen, draai naar links, achter in de opening van het hek zie je 2 mensen, praat met ze, ze roept de soldaten en je wordt voor de eerste keer vastgebonden aan de schandpaal (als je dat niet wilt dan praat je niet met ze).

Als je weer vrij bent sta je voor de marktplaats, ga terug naar de tuin met de grote ronde steen. Op de steen zie je 6 afbeeldingen, klik met je notieboekje op elke afbeelding en ze worden in je notieboekje getekend (bekijk het notieboekje in je inventaris). Je kunt hier op de grote ronde steen ook je ladder gebruiken (klik de ladder tegen de steen op, 3 verschillende posities) en je kijkt de plaats van boven af. Je zal de hond al gezien hebben, als je op de hond klikt blaft hij, gooi maar wat vlees naar de hond (is niet belangrijk). Draai links van de hond, vooruit, draai iets naar rechts, ga vooruit door de bosjes en je komt via een kortere weg uit op het pad. Draai links, vooruit en praat links met je grootmoeder. Draai rechts en ga naar de vuurtoren. Bij de steiger gebruik je de zwengel op het apparaat en via een stoeltje ga je naar de vuurtoren. Ga vooruit, achter de vuurtoren gebruik je de hamer op het geeloranje kristal. Ga terug naar de grote ronde steen in de tuin (onderweg kan je nog met je grootmoeder praten), gebruik het kristal op elke afbeelding in de steen, luister goed naar het geluid bij de afbeelding van de zon. Ga naar het gerechtsgebouw (voor het hek bij de marktplaats draai je rechts en vooruit over een brug). Praat met de soldaat, praat nogmaals met hem en hij gaat met je vechten. Gebruik de rechter en linkermuisknop om te vechten, je verliest altijd en je wordt weer aan de schandpaal gebonden. Ga terug voor de soldaat staan, draai je rond en je kunt je notieboekje op de 4 afbeeldingen gebruiken, die op de grond in de stenen getekend zijn. Draai dan rechts, vooruit, ga de trap op en bekijk de panorama boven. Ga de trap af, draai naar rechts, klik op de steen of trapje en pak de anker. Draai naar links, ga de steiger op en praat met de veerman "Ferry me to the rice fields" (vaar me over naar de rijstvelden) en dan "But I have no map" (maar ik heb geen map). Ga terug naar de voorkant van het gerechtsgebouw, ga vooruit en je komt achter een schot te staan. Rechts zie je een houten raam met latten ervoor. Gebruik het breekijzer op de latten en klim door het raam naar binnen. 

In de kelder draai je wat naar rechts, ga vooruit, gebruik de kaarsen met je aansteker in je inventaris (sleep de aansteker over de kaarsen in het grote scherm) om licht te maken, ga 3x vooruit, draai links, 2x vooruit, je stopt voor een paar tonnen, kijk omhoog en je ziet een luik met een slot. Ga in je inventaris, klik op het maaltoestel, sleep de oesterschelpen over het toestel om de schelpen fijn te malen en doe dat ook met de rijst. Klik op de schaal, sleep de gemalenoesterschelpen en de gemalenrijst in de schaal, stop de eieren ook in de schaal en je hebt een soort lijm gemaakt in de schaal (dit recept staat in je notieboekje). Gebruik je metalenstaaf in de schaal, gebruik het vel papier met de afbeelding van een witte sleutel op de metalenplaat met de lijm, gebruik je vijl op de metalenstaaf met de afbeelding en je hebt een sleutel gemaakt. Gebruik de sleutel op het slot van de luik boven de tonnen. Draai naar rechts, pak een uniform van de kapstok, rechts van de kapstok op de grond ligt een kist maar die is leeg (bij mij was het wel zo dat toen ik vastgebonden was en bestolen werd dat hier in deze kist de gestolen kristal in lag?). Verlaat de voorraadkamer via het luik (als je via de deur de kamer verlaat is het weer schandpaal tijd en nu ben je meestal je uniform en je kristal kwijt en moet je terug via de kelder naar de voorraadkamer om de uniform van de kapstok te halen en je kristal in de kist terug te pakken). Draai je om, ga 2x vooruit, draai naar rechts, ga 2x vooruit, draai naar links, kijk op de grond naar een plank met afbeeldingen, ga dan 2x vooruit en klim uit het raam. 

Ga naar je huis, loop naar het schip achter het huis, praat met de soldaten, ga je huis binnen en ga naar boven. Draai je om, klik op de spiegel, klik op de kapstokhaak langs de spiegel en je gaat je uniform aan doen. Ga terug naar het schip, praat met de soldaten en zeg "the tainted one has been seen in the vicinity" (een besmette (linkshandige) is gezien in de nabijheid) en dan "I was stung on the right hand by a bee" (ik ben gestoken op mijn rechterhand door een bij).

Als de soldaat naar het toilet gaat kan je op het schip klimmen. Gebruik de touw op het anker in je inventaris, gebruik de ladder tegen het schip, gebruik het anker met touw boven op het schip en je klimt op het schip. Op het tussendek en bovendek kan je wat dingen bekijken maar is niet belangrijk. Ga vooruit, draai rechts, ga naar het benedendek, draai links, gebruik de emmer op de haak, draai onder aan de hendel en pak de emmer met water. Linksachter in de hoek is rechts een deur met 3 kleine water container op de deur. Als je op een containertje klikt hoor je een geluid.

Weet je nog die 3 tonen die je hoorde als je het kristal op de afbeelding van de zon op de grote steen in de tuin klikte? Nu moet je met het water uit de emmer de containers vullen zodat ze dezelfde tonen geven als bij de grote steen.

Klik de emmer met water op de deur, boven en onder van een containertje zie je een cirkeltje, als je op de bovenste klikt vul je het en met de onderste leeg je het. Klik van links naar rechts op het bovenste cirkeltje: vol (klik driemaal), 1/4 (klik eenmaal), 1/2 (klik tweemaal) vol, klik achterelkaar van links naar rechts op de gevulde containertjes, open de deur en ga naar binnen. In deze ruimte kan je alleen de linkse deur openen. Gebruik het kristal op de container links van de deur, open de deur en ga de scheepshut in. Lees alle boeken in de boekenkast, ga voor de haard staan, draai links naar de boekenkast, open de onderste la, pak er een perkament (map) uit en lees het met je vergrootglas in je inventaris. Je kan nog boven dingentjes gaan kijken maar is niet belangrijk. Verlaat het schip, het gesprek onder aan de boot met de soldaat zeg je eerst nee "no" als hij je vraagt of je mee gaat een biertje drinken dan zeg ja "yes" en je geeft de speer (halberd) terug. Ga je huis binnen, ga naar boven en klik op de kapstokhaak om je gewone kleren aan te trekken. Ga naar het huis van je grootmoeder en ga het huis binnen. Draai links, pak een ronde rijstbrood van de stang die aan de zijkant van de haard in de muur zit. Praat met je grootmoeder en vraag alles. Draai je om, ga met de trap (ladder) naar zolder, bekijk de prenten op de grond, open de kist bekijk de foto en de zak in de kist. Verlaat het huis en ga naar de veerman bij het gerechtsgebouw.

Als je aan de schandpaal wil dan moet je dat nu nog ergens gaan doen. Voordat je met de veerman praat (die je naar de rijstvelden brengt) moet je verschillende spullen in je inventaris hebben (ook een parel). Zie de lijst in je inventaris, daar staan de afbeeldingen op die je mee moet nemen naar de rijstvelden:

een kip, rijstbier, rijstbrood, vis, en peren, als je dat niet bij je hebt vaart hij je niet naar de rijstvelden.

Praat met de veerman en zeg "Ferry me to the rice fields" (vaar me over naar de rijstvelden) en dan "Here is the map" (hier is de map), "I am on my way to one of the rice growers with provisions" (ik ben op weg naar een van de rijst planters met proviand), "Yes, of course" (ja, natuurlijk) "Here is the paper!" (hier is de lijst) en als laatste "Of course" en hij vaart je naar de overkant.

Ga vooruit, (het hek is gesloten) draai rechts, volg het pad, het wordt nacht en je maakt een kamp. Draai links, pak wat takken van de grond, klik op die takken in je inventaris, steek het aan met je aansteker en je maakt een kampvuur. Klik op de deken langs het kampvuur, je gaat slapen en einde eerste episode.

 

©GameSolves

Game-Solves
http://members.brabant.chello.nl/~h.vangompel/


Forum
http://pub24.ezboard.com/bgamesolves

www.000webhost.com