Versailles II        Testament of the King

 

De game geeft problemen in Windows 2000 en in XP. Je kan niet saven en de films overslaan.

Download deze patch om deze problemen te verhelpen.

 

France in 1700

De edel mannen in het spel

Duc d'Arcueil

Count of Sinzendorf  

Marquis de Dangeau

Marquis Castel dos Rios 

Philippe, Duc d'Anjou

Marquis de Torcy

 

 

 

Ga vooruit naar Golipeau de stalknecht. Klik 2x (eerst om zijn aandacht te krijgen en dan om te praten) op hem om met hem te praten. Hij informeert je dat Monsieur de Boisseuilh niet aanwezig is en hij adviseert je om te overnachten in de herberg, de Pelican Inn bij de Grand Commun. Draai rechts en ga naar de uitgang links in de hoek en via de map naar de Grand Commun. Praat met de man in het blauwe kostuum. Ga links de bruine deur in van de Pelican Inn. Praat met de herbergier, de man met de witte pet. Hij wil pas met je praten als je hem van de dronken muzikant verlost. Ga naar buiten en praat met de garde, links achter iets voor de koets. Hij zet de dronken muzikant buiten en je praat met de herbergier. De kamer kost 50 livres maar je hebt maar 40 livres. Geef je geldbuidel uit je inventaris (linkermuisknop) aan hem en je geeft hem 35 livres en je betaalt de rest later. Verlaat de herberg, draai rechts, vooruit en links naar de map en naar de Grandes Ecuries. Ga vooruit, draai rechts en luister de mannen Duc d'Arcueil en Sinzendorf af. Praat daarna met de stalknecht en ga de stallen binnen. Draai rechts en luister daar Boisseuilh and  Marquis de Dangeau af. Geef dan de Letter for Boisseuilh aan Boisseuilh. Verlaat de stal, praat met de stalknecht en pak de saddle (zadel) en plaats het in je inventaris. Ga naar de map overzicht en ga naar de Minister's Wing.

Als je aankomt praat je met een man op de bank en hij vertelt je als je 1 ecu (3 livres) aan de suppoost geeft hij vele deuren voor je zal openen. Draai rechts en praat met de suppoost in het groene kostuum bij de deur. Hij vertel dat de Minister en Blonderel het druk hebben. Geeft de geldbuidel en je geeft hem een livre. Geef de saddle aan Blonderel. Praat dan weer met de man die op de bank zit. Je belandt in je kamer. Er is een diner in de Grand Couvert en om daar binnen te komen moet je je ervoor goed aankleden. Pak de hat (hoed) van de stoel, de gloves (handschoenen) van de tafel en het sword ( zwaard) van het bed en stop het in je inventaris. Klik op je eigen "Faverolles, dat ben jij dus") portret in je inventaris. Je ziet het nu vergroot, pak de hoed en plaats die op zijn hoofd, de handschoenen op de rechterhand en het zwaard in de linkerhand. Om het scherm te verlaten klik je op de gouden gekruiste tekens links in je inventaris (ook als je naar het menu  wilt gaan).  Verlaat de kamer en praat met de herbergier die de tafels aan het schoonmaken is. Praat dan met de man Lhuillier in het bruine kostuum die aan de tafel zit te eten. Hij vertelt je om binnen te komen in de Grand Couvert moet je een aanbeveling hebben. Hij is de assistent van de architect Mansart en kan je aanbevelen als je een test maakt. Ze zijn de King's kamer opnieuw aan het decoreren en vraagt of jij het op de goede plaats kan zetten.     

  Pak eerst de item uit je inventaris en klik die op de spot in de foto.

  Plaats de nummers zoals in de foto.

   1. Carpenter  2. Plasterer  3. Marbler  4. Wood sculptor  5. Bronze worker

  6. Painter  7. Gilder  8. Mirror cutter  9. Painting guard  10. Tapestry maker

  11. Fleecer  12. Clockmaker

 

Als je de test slaagt zal hij een afspraak voor morgen maken met Mansart om 9 AM bij het standbeeld van Proserpine op de Colonnade. Een garde komt binnen, Lhuillier vlucht en stopt een diamand in je hand. Praat met de gokker die aan de tafel zit te spelen bij de uitgang. Je wordt gevraagd om een spelletje teetotum (tol met nummers) te spelen met inzet je diamand. De bedoeling van het spel is om op een nummer te wedden en als het nummer overeenkomt met de tol heb je gewonnen en krijgt de winnaar alles. Speel het spelletje, wet op een nummer boven in het scherm, klik op de diamand en hij zet 500 in, klik op de tol en klik op de tafel om het te laten draaien. Je verliest altijd. Praat met de herbergier en de eerste dag is gedaan.

De volgende morgen belandt je in de Colonnade. Luister Mansart, de architect in het bruine kostuum en Dupuis, de tuinman af. Als ze naar je toe draaien en een opinie vragen over de ballroom of de Colonnade kies dan de Colonnade.  Lhuillier introduceert je bij Mansart en hij gaat akkoord. Mansart wil dat je Marquis Castel dos Rios, de Spaanse Ambassador een rond geleide geeft in de tuin. Praat met Lhuillier en hij geeft je 80 livres voor de maand Juli. Als je net de ballroom hebt gekozen dan is Mansart een beetje teleurgesteld en krijg je maar 40 livres. Tijdens de rondgang in de tuin vraagt de Spaanse Ambassador je enkele vragen. Bij de eerste stop bij de King's terras, overziend de noorden tuin, hij vraagt de naam van de weg, kies La Tapis vert. De volgende vraag in welke richting kies East-West. de volgende stops zijn de oranjerie en de ballroom bosjes. Praat met de Ambassador. Bij de Colonnade geeft de Ambassador je wat informatie en zijn bezorgdheid over Countess of Perlitz. De volgende stop is de Encelade bij de fontein. Praat weer met de Ambassador. Draai je om, vooruit naar de prieel, draai links en ga naar de vrouw die op de bank zit. Het is de vreemde vrouw die je in de koets zag. Ze loopt weg, praat weer met de Ambassador en je krijgt weer een test. Apollo beeldhouwkunst test:

Bij de eerste foto kies Appolo's Chariot, tweede No, derde Yes en vierde ook Yes. Praat met de Ambassador bij de volgende stop. Draai je om, vooruit, draai om en praat weer met de Ambassador. Hij vraagt je hoeveel priėlen er zijn, kies fourteen (14). het is 5 uur en hij brengt je naar het kasteel terug. De Ambassador weet dat je verliefd bent op Elvira Malagay Santiago en besluit je te helpen. De King en zijn gevolg gaan wandelen. Lhuillier is ongerust en je besluit hem op te zoeken maar eerst wil je de diamand terug winnen. Ga de herberg in en speel weer een spelletje teetotum met de gokker, om de diamand. Klik op een nummer, zet je geld in (5), klik op je geld dat je hebt ingezet op de tafel en klik 2x op de tol. Speel net zo lang tot je gewonnen hebt. Je moet iedere keer bij zetten als niemand wint. Als je gewonnen hebt heb je de diamand en wat geld. Praat met de herbergier en betaal de herbergier de rest van je schuld. Verlaat de herberg, draai links, ga de trap op, open de deur en ga naar binnen. Draai naar rechts en praat met de garde. Zonder aanbeveling mag je de Grand Couvert niet binnen. Draai links, ga door de hal en praat met de provoost garde voor de trap. Draai links en ga de keuken binnen. Draai rechts en praat met de keukenhulp. Lhuillier is gearresteerd en zit vast op zijn kamer, je moet nu een manier zien te vinden om hem te spreken. Draai je om en ga naar de andere kant van de tafel. Pak de apron (schort) links op de tafel. Klik op je portret in je inventaris en trek de apron aan. Draai rechts en pak Lhuillier etensdienblad van de tafel. Ga naar de provoost garde bij de trap en praat met hem. Ga de trap op, praat met de garde, ga de kamer in en plaats het dienblad op de tafel. Je praat dan met Lhuillier en antwoord Yes als hij vraagt of je de pas (diamand) hebt. Als je No kiest is het spel over. Het zegt dat je de diamand aan Dauphin, of aan een van zijn zoons moet geven. Ga terug naar de keuken en voor de keuken praat je met keukenhulp. Die zegt dat Dauphin in Meudon is met twee van zijn zoons en dat Duc d'Anjou in Versailles is. Doe je kostuum weer aan, verlaat het gebouw en ga naar de map overzicht. Op de map zijn nu plaatsen bij gekomen. Ga naar de Encelade. Praat met een van de mannen de Spaanse Ambassador of Sinzendorf voor de fontein. Ga links en praat met de garde. Links van de garde in het prieel praat met de twee mannen. Ga terug naar de Spaanse Ambassador en geef hem de diamond. Je ziet de ondergang van Lhuillier over de gestolen Buckle diamond en jij neemt zijn positie waar.

Ga naar links en luister links Minister Torcy en Dangeau af. Draai je om en praat met de twee edel mannen in de hoek links bij het raam. Je moet de fonteinen voorzien van water. Ga naar de opening van de war kamer en je hebt de map overzicht en ga naar Colonnade. Praat met de hydraulisch ingenieur links achter bij het fonteintje. Ze hebben het allemaal te druk om je te helpen. Ga naar de map en ga naar de ballroom. De poort is gesloten. Open de poort met je key to the groves en ga naar binnen. Ga vooruit, links en 2x vooruit naar het mozaļek pad. Draai recht, ga de trap op en praat met de tuinman. Ga naar de Encelade en praat daar met de tuinman. Ga naar Marais. Praat met Master Dupuis in het bruine kostuum. Er is een ongeluk gebeurd en hij moet weg, hij zegt dat je het over moet nemen, de bomen in de goede volgorde moet planten en dan krijg je de document. Drie bomen staan er al goed. Onder in het scherm zie je de bomen, van links naar rechts Lemon tree,  Pomegranate tree and Orange tree. Klik op een boom en plaats die op een lege spot met de klok mee. 

        De volgorde is Orange tree , Lemon tree, Pomegranate tree     

 

 

 

 

 

Praat met Dupuis en hij brengt de documenten naar de Grand Commun. Ga je kamer binnen, pak de brief van de tafel, pak de letter uit je inventaris en klik het op de linkse beeld in je inventaris om het te lezen, klik onderaan de brief om het te vertalen. Dupuis vraagt om het document in de juiste volgorde te plaatsen eerdat het te bestuderen. Informatie over dit kan je vinden in het boek in je inventaris onder documentation, dan boven in het scherm op de foto The Court in its garden, Water and Fountain (Search water, supply, distribution, turning on). Klik eerst op de linkse documenten en plaats ze onder in het scherm. Plaats dan de documenten onder van het scherm op de rechtse map. Plaats op de bovenste map "search water and supply", de documenten  Eure Aqueduct, Plan of water mill, Marlys machine, External network

De middelste map "distribution": Internal network, gravitation, pipe distribution

De onderste map "turning on": Nozzles and jets, Ajutage apples

 

 

 

 

Verlaat de kamer, open de deur en praat met de man. Hij probeert zelf om water te krijgen voor zijn struikgewas. Je ontmoet ze om 10 uur op de Colonnade en ze bestuderen nu je documenten. Ga naar beneden en praat met de keukenhulp Le Perdrix die je bediende wilt worden. Ga naar de Colonnade. Praat met de man ( Bandols) bij het standbeeld.  Draai om, praat met Tiquet, de ingenieur bij het fonteintje langs de poort, leen zijn spullen lyre key (lier sleutel) , whistle (fluitje) en een Pall Mall mallet (houten hamer). Praat weer met de man bij het standbeeld. Hij gaat water uit de fonteinen laten spuiten en jij moet de waterdruk veranderen met de lyre key, geef hem de whistle, ga naar de uitgang en ga door de poort. Je moet nu linksonder in je scherm de druk van de fontein herstellen. Je hoort een fluittoon, bij een toon laat je de hendel linksonder een keer met de klok meedraaien en het water laat je stijgen, bij twee tonen laat je het water zakken, dus laat je de hendel tegen de klok draaien. Je ziet een balk onder in het scherm die de toon aangeeft, een rondje is stijgen (rechts draaiend) en een rondje met een streep is laten zakken (links draaiend). Het is een soort memorie test. Bij de laatste toon en je hebt het goed gedaan komt Dupuis, je krijgt een standje omdat je de fonteinen gebruikt hebt. Praat met Dupuis, draai je om en praat met die man. Ga naar de mapoverzicht en ga naar Pall Mall. Draai links, praat met de Spaanse Ambassador, hij wilt je ontmoeten om 5 PM in Marais. Draai links, vooruit, links en praat met de garde van Duc d'Anjou. Praat met de andere gardes rechts en vraag of het hun mallet is die jij hebt.  Ga terug naar de garde van Duc d'Anjou bij de twee prinsessen en geef hem de mallet. Hij vraagt of je de bal wilt oprapen. Draai rechts, vooruit en ga rechts naar de houtentoren. Klik op de grond en pak de donker bruine bal (bal 1), geef die aan lady Prosperine, je krijgt een letter en je ontmoet haar in de Ballroom grove om 5 PM. Lees de letter from Prosperine (klik op de brief om het te vertalen). Draai je om en praat met Duc d'Arcueil. Hij nodigt je uit om een spelletje Lansquenet te spelen, s'middags in de Encelade. Ga naar de map en ga naar de Grand Commun. Ga naar je kamer ( rechts de trap op en het gebouw in) en je komt Le Perdrix tegen die zegt dat zijn broer een ingenieur is. In je kamer geeft hij je een diner en letters die Boisseuilh bezorgt heeft. Draai je om naar het bed en pak de drie brieven van Elvira. Lees de 3 love letters from Elvira. Het is 3 uur dus ga je naar de Encelade.

Draai links, vooruit en praat met de staande Duc d'Arcueil. Hij vraagt je om zijn plaats in te nemen om het spelletje Lansquenet te spelen. Klik op je geldbuidel en zet 5 in, klik op je geld dat op de tafel ligt om de andere zijn inzet te laten doen, klik op de kaart stapel boven in het scherm "draw card". Speel net zolang tot je hebt gewonnen. Praat dan weer met Duc d'Arcueil en ga naar Marais. Ga vooruit, rechts, vooruit en praat met de Spaanse ambassador. Ga naar de Ballroom grove. Drie lady's gaan naar binnen en de poort is gesloten. Probeer de poort te openen met de key of the groves. Lukt niet! Praat met de muzikant links achter de poort. Om de aandacht van Prosperine te krijgen moet je bladmuziek zien te vinden die de muzikant dan zal spelen. Ga naar de Grand Commun en ga de Pelican Inn binnen. Praat met de man met de trompet. Hij vraagt 2 livres per copy. Pak de muziekbladen van de tafel en klik ze een voor een op de man en hij speelt ze voor tot je de goede vindt Lully's Ceremonie Turque. Ga terug naar de Ballroom en praat met de muzikant en je geeft de muziekblad "score of the Turkish March" aan de muzikant. Hij speelt de muziek en Prosperine geeft je een sealed letter die je in de kamer moet lezen en daarna verbranden. Ga naar je kamer in Grand Commun. Lees de note with broken seal, pak de aansteker van de tafel en Destroy it. CD2

Er wordt geklopt, open de deur en praat met de man. Ga naar beneden en paraat met je bediende Le Perdrix en hij zorgt voor de ondergrond tunnel sleutel. Ga naar de Pelican Inn en je wordt door de waard gestopt. Toon de Bandols' key en praat weer met hem. Ga naar boven, links en 2x vooruit, rechts en open de deur, vooruit en open de linkse deur met de Bandols' key. Open de kist bij het raam en pak de spirit level (luchtbelwaterpas). Draai je om, pak de spring-adjusting callipers (meet voorwerp) rechts van het bed. Verlaat de Inn, ga naar de keuken, Ga naar de man die achter aan het spit draait, draai rechts en praat met de vrouw die daar zit. Ze zegt dat Le Perdrix een bericht heeft verstopt in een van de potten in de keuken. Het bericht ligt onder in een pot aan de kant waar de vrouw zit.

 Lees het bericht "Key - removal of Prosperine".

 

 

 

 

Ga naar de Ballroom, open de poort met de key to the groves, praat met de tuinman die de heg aan het snoeien is. Ga naar de Queen's staircase. Ga de trap op, draai links en ga de open deur in. Praat met Prosperine links in de hoek. Ga naar de Colonnade. Ga 1x vooruit naar het standbeeld en pak onder op de grond de key to the underground tunnels. Ga dan naar Marais. Praat met de tuinman. Draai naar rechts en ga door de open doorgang. Draai links en geef Bandols zijn sleutel terug. Draai rechts naar de ijzeren deur en pak rechtsvoor de lantaarn. Klik de lighter op de lantern in je inventaris. Klik de lantern op de ijzeren deur. Ga in de ondergrondse tunnel 1x vooruit en je ziet een linkse en rechtse tunnel. Neem de linkse tunnel, links zie je een ijzeren deur. Ga 2x vooruit, je komt weer bij een linkse en rechtse tunnel. Kijk naar benenden naar de buizen bij de rechtse tunnel.

 Gebruik de spirit level op de buis. Op de plaats van de buis waar je de spirit level op klikt zie je een hand en als je het goed geplaatst hebt veranderd de cursor weer in een hand. Ga de rechtse tunnel met de buis in.

 

 

                    Buis 1

Kijk naar beneden en je ziet aan beide kanten 2 buizen. Gebruik de spring-adjusting callipers op de linkse buis. Ga vooruit de tunnel in.

Zie de buis bij de ladder en gebruik er de spirit level op.

 

 

                    Buis 2

 

Buis 3                       

Voordat je verder kunt komt er een Swiss guard, die naar je aan het zoeken is. Je klimt de ladder op om je te verbergen en de Swiss guard loopt je voorbij. Je klimt naar beneden, de ladder breekt en zet de tunnel onderwater. Ga nu snel 1x vooruit, draai links en vooruit, draai rechts en ga de ladder aan de muur op. Praat met de Swiss guard. Hij vraagt om je zakken te ledigen voor de brief die je van Prosperine had gekregen. Die brief had je toen verbrand ( als je dat niet had gedaan is het spel over), de enige brief die je hebt van Prosperine in je inventaris is die van "letter from Prosperine". Geef die brief aan de Swiss guard. Praat met Duc d'Arcueil die achter de Swiss guard staat. Ga naar de Queen's staircase voor een ontmoeting met Minister Torcy. Ga de trap op en Duc d'Arcueil introduceert je bij de Minister Torcy die voor de deur staat. Hij geeft je een brief met een code die je moet ontcijferen. Klik op de nummers in het vakje en dan op de check teken langs het vakje van de cijfers en de oplossing komt er langs geschreven. De goede oplossing is  

 

 

De Minister is onder de indruk maar vraagt zich af wie P is? Ga naar de Grandes Ecuries. Boisseuilh zegt dat alle bediendes in dienst zijn van de King, dus ook voor jou. Draai je om, praat met Golipeau die een paard aan het borstelen is, hij zegt dat het paard die bij de wagen staat het beste is. Draai rechts, 2 x vooruit en praat met het kleine mannetje. Hij zegt dat het paard met de witte snuit het beste is. Draai rechts, vooruit en praat met de man die een perkament aan het lezen is. Hij zegt dat het Engelse paard met korte staart het beste is en gaat je reis vast voorberijden. Ga weer met Boisseuilh praten en je krijgt de sealed letter van hem. Ga naar de drie paarden. Het paard dichts bij de deur heeft een korte staart en een witte snuit (is niet tezien), dus dat is het beste paard. Klik op het paard en je moet het paard in de goede volgorde optuigen. De icons rechts boven in het vakje moet je op de paard plaatsen. De cursor verlicht als je de goede plaats van het paard hebt gevonden.  De goede volgorde is

 

  

1. Brush

2. Comb

3. Saddle cloth

4. Saddle

5. Hunting collar

6. Necklace fastener

7. Saddle fastener

8. Bridle bit

 

                                                                                  

 

Als je klaar bent klik dan op de ring aan de muur waar het paard aan vast staat om het scherm te verlaten (je moet er een paar keer erop klikken). Als alles goed gaat krijg je een filmpje dat je de Minister informeert dat de sealed letter is afgeleverd en je wordt geļntroduceerd aan de King. Je hebt nu een hoge positie. Je bent in de Dining Room. Praat met de man in het groene kostuum aan de tafel. Je corrigeert hem en je moet je bewijzen wat je net gezegd hebt. Je kan het antwoord vinden in Europe in 1700, de regel Succession in je boek (of bovenaan links in het beeld op het fotootje). Plaats eerst het kroontje in het lege vakje en dan het portret.   

De gene die niet voor de troonopvolging zijn (kronen),  voor France is Louis XIV, de heersende King; Louis of de Monseigneur le Dauphin en Louis Duc de Bourgogne, de eerste kleinzoon. Voor Spain, Charles II is de heersende King maar heeft geen erfgenaam. Voor het keizerrijk: Leopold I, Emperor of Germany en Archduke Joseph, zijn erfgenaam.

De gene die wel voor de troonopvolging zijn (portret), voor France is Philip d'Orleans of Monsieur, de king's broer; Duc de Chartres, Monsieur's zoon; Philippe Duc d'Anjou en Charles Duc de Berry zijn de  King's kleinzoons. Voor het keizerrijk is dat Archduke Charles, de jongere zoon van de Keizer.

 

Verlaat de kamer. Le Perdrix informeert je dat Duc d'Arqueil je wilt ontmoeten bij de Small (Mall). Ga naar Pall Mall, praat met Duc d'Arqueil. Duc d'Anjou wil jou in zijn team om een spelletje Pall Mall tegen Duc d'Arqueil en Marquis Dangeau voor 100 livres per game. Je kunt de spelregels lezen in de documentation onder Rules of the games.

    Stop de bewegende pijl ongeveer bij de groene lange streep ( klik op de         groen streep). Je speelt om de beurt en je slaat de bal door het poortje.

 

 

 

 

Als je gewonnen hebt, Duc d'Anjou wil je bij zijn team hebben als de King dat goed vindt en nodigt je uit voor het Ball vanavond. Ga naar de Grand Commun en je komt in je kamer. Klik op het bed en pak je kostuum. Trek een kostuum aan, als het de goede is dan zegt Le Perdrix dat je er goed uitziet. Verlaat de kamer, open de deur en je gaat naar de Rocailles waar het Ball al begonnen is. Tijdens de rondgang verliest je Elvira's medaillon en een Swiss guard raapt het op.

De volgende morgen, Madame Maintenon toont je Elvira's medaillon en geeft je de opdracht om Prosperine te misleiden. Je moet het bewijs leveren aan Vernhole, de Swiss guard, omdat Madame naar St. Cyr gaat en terug is om 2 PM en een uur later naar Marly gaat. Ga de trap af, Duc d'Arqueil verteld je om het paspoort, dat je van de Spaanse Ambassador zou krijgen te gebruiken als bewijs. Ga naar Marais, praat met Dupuis. Hij wilt dat je de plans voor de Trianon aan de Spaanse Ambassador geeft. Plaats de map Trianon in je inventaris, ga vooruit naar de Ambassador. Wacht, hij is in gesprek met Sinzendorf en kan niet gestoord worden (als je hem onderbreekt, ontslaat hij jou). Luister de twee af. Als ze klaar zijn geef je de map of the Trianon aan de Ambassador en je krijgt de Spanish passport. Verlaat de tuin en ga naar Grand Ecuries. Ga de stal in en praat met de rider. Duc komt binnen en de rider kan je niet meer vertellen en vraagt om een manier te vinden om bij Duc weg te komen. Verlaat de stal. draai rechts, vooruit naar de drie paarden, draai rechts naar de paarden, klik vooruit en op het touw waar een zak met hooi aanhangt. De zak valt en de paarden worden onrustig. De rider komt naar buiten, hij zorgt dat de paarden rustig worden en maakt zijn verhaal af. Hij zegt dat The Dutchman in Versailles in de  Grand Commun is. Ga naar de Grand Commun. Kijk of de Dutchman in de diner room is. Hij is niet daar. Praat dan met de vrouw in de keuken. Ga naar de herberg Pelican Inn en praat met le Perdrixen. Draai naar links en zie Vernhole, de Swiss guard staan. Geef hem de Spanish passport en hij zegt dat hij over 20 minuten terug is. Staat hij er niet dan kan je dat later doen. Praat met de waard en je hoort glas gerinkel. Pak de steen (stone) op, achter bij le Perdrixen. Ga naar de tafel voor de haard en pak het eten Plateau for the Englishman (spion). Praat met le Perdrixen en geef hem Plateau for the Englishman. Als je net Vernhole, de Swiss guard gemist hebt kan je nu de Spanish passport geven. Als je het al gegeven hebt draai je links en hij geeft je een letter from Madame Maintenon die je leest. Praat dan met le Perdrixen. Geef de stone aan hem. Ga de trap op, 2x vooruit, draai links, doe je schort (apron) aan en klop op de deur. Pak de code boek van de tafel, de Engelsman kijkt verward. Pak dan de English passport (brief met zegel) en dan de documents. Hij zegt dan dat hij de kamer wilt ruilen. Hij ontdekt dan dat je zijn papieren gestolen hebt en trekt zijn zwaard. Een Swiss guard adviseert je om niet te vechten. Wacht en de Swiss guard probeert de Engelsman te overmeesteren maar hij vlucht. Als je wel je zwaard trekt en vecht is het spel over.       

Je belandt in de war room, de King wilt dat je hier terug bent als hij van de Chapel terug komt en geeft je een half uur. Praat met Castel dos Rios links bij het raam. Draai naar rechts, vooruit en praat met Duc d'Arqueil. Hij geeft je een French passport.Ga naar Marais. Praat met Sinzendorf, de afgezant van de keizer. Als je hiervoor nog niet met Duc d'Arqueil hebt gepraat, de afgezant wil dan niet met je praten. Verlaat de tuin, je wandelt door de hall of mirrors naar de war room en je hebt een gesprek met de King. Ga naar Grand Ecuries. Praat met Golipeau en met Boisseuilh over de ruiter. Ga naar de Queen's staircase. Ga de trap op en praat met de Minister Torcy. Ga praten met Sinzendorf in Marais. Ga naar de Colonnade. Ga vooruit en praat met de Swiss guard. Draai links en praat met de hydraulics engineer boven in het bruine kostuum. Ga naar de Encelade en praat met de tuinman links die aan het harken is. Ga naar de Pall Mall en praat met de hoveling. Loop naar de houten toren en pak de rake (hark) die onder de toren ligt tussen het andere gereedschap. Het andere gereedschap heb je niet nodig. Draai links, ga de houten trap op.

 

 

 Draai links en boven op de heg pak je een papiertje met de rake.    

 

 

Ga naar je kamer in de Grand Commun. Klik het papiertje "message in the hege" op het codeboek dat op het tafeltje ligt en lees het codebericht. Kijk in je inventaris en ben er zeker van dat het bericht "message in the hege" verdwenen is in je inventaris en dat je alleen de "coded message" hebt. Als dat niet zo is dan klik nogmaals de "message in the hege" op het codeboek en lees het niet meer maar stop het in je inventaris. Praat met le Perdrix. Zeg hem Go to the Grand Ecurie. Ga naar de map overzicht en naar de Minister's wing. Praat met Blonderel bij de deur tegenover je. Ga naar de andere deur en praat met Duc d'Arcueil. Ga naar de Ballroom. Je ziet de Duchesse de Bourgogne en Sinzendorf aan het praten zijn. Ga er na toe en praat met Duchesse de Bourgogne. Je gaat een spelletje blindeman met ze spelen, je krijgt een blinddoek met een beetje zicht om en je wordt rond gedraaid. Je moet nu een persoon aantikken en raden wie het is. Je richt je op Sinzendorf want met hem wil je praten.

 

  Sinzendorf staat wat achter in de groep met het rode kostuum.

 Rechts van hem (links voor jou op het scherm) staat de Spanish ambassador in het zwart. Beetje naar links en wat vooruit staat Marquis de Dangeau in het rood. Links staat Duchesse de Bourgogne. Speel bindeman en probeer eerst de Duchesse de Bourgogne te vinden, dan Marquis de Dangeau en dan de Spaanse ambassador en tenslotte Sinzendorf. Als je deze goed hebt staat er een man in het zwart voor Sinzendorf. Kies dan Sinzendorf en het spel eindigt (het kan ook zijn dat je Castel dos Rios rechts in het vizier krijgt).

 

 

 

Ga links, 2x vooruit naar de mozaļek tegels. Draai rechts, de trap op en praat met Sinzendorf. Je krijgt de imperial passport. Je moet deze afgeven aan de German ambassador in Madrid. Je hebt nu alle paspoorten. Ga de trap af en praat met Castel dos Rios. Ga terug naar van Sinzendorf en praat met hem. Ga naar de uitgang van de tuin en praat met le Perdrix. Vertel de rider je te volgen als je terug gaat naar van Sinzendorf. Ga terug naar van Sinzendorf. Vraag de rider zijn verhaal aan van Sinzendorf te vertellen en bekijk de eind film.

 

© GameSolves

Game-Solves
http://members.brabant.chello.nl/~h.vangompel/

Forum
http://pub24.ezboard.com/bgamesolves

www.000webhost.com