Treasure Island

17-07-2008

Schateiland (Treasure Island) is een jeugdboek van de schrijver Robert Louis Stevenson. Jim Hawkins woont in een herberg ,die van zijn ouders is, net buiten de stad Bristol in Engeland. Als er op een dag ene Billy Bones komt om te overnachten, raakt Jim onder de indruk van deze man. Zeker nadat Billy na een paar dagen komt te overlijden aan een hartaanval, veroorzaakt door de komst van een blinde piraat, Pew genaamd, die hem de zwarte stip geeft (een doodvonnis van piraten onderling). Jim vindt op zijn kamer een scheepskoffer, daarin vindt hij zijn logboek en een schatkaart waarop schedeleiland staat getekend. Nadat hij deze vondst heeft gedaan hoort hij voetstappen net buiten de herberg. Jim maakt zich gauw uit de voeten en brengt een bezoek aan dokter Livesey en landheer (Squire) John Trelawney, die na het bestuderen van de kaart tot de conclusie komen dat het daadwerkelijk om een goudschat gaat, een schat van kapitein Flint.

Al gauw wordt er een expeditie op gang gezet onder leiding van Kapitein Smolett. Er gaan ook wat oudgedienden mee die onder leiding van Kapitein Flint gevaren hebben, zoals Long John Silver, Israel Hands en wat andere piraten. Met Dokter Livesey, Trelawney en Jim mede aanboord gaan de mannen op zoektocht. Bij het naderen van het gebied ontstaat er muiterij onder de bemanning. John Silver, de kok van het schip, wil het schip overnemen van Kapitein Smolett. Er ontstaat een tweekamp op het schip. Bij het naderen van een eiland weet Jim het schip te ontvluchten met de schatkaart en zwemt naar het eiland toe. Daar treft hij Ben Gunn aan, die beweert dat hij daar een aantal jaren geleden door kapitein Flint is achter gelaten. Nadat Long John Silver en zijn mannen ook op het eiland aangekomen zijn, ontstaat er een kat en muis spel tussen Jim en Silver om de schatkaart en het vinden van de schat. Silver krijgt het ook aan de stok met zijn eigen bemanning, die hem niet vertrouwt en denkt dat hij de schat voor zichzelf wil houden. Als de schat gevonden wordt, wordt de buit verdeeld onder de overlevenden en daarna keren ze weer huiswaarts. Ze vragen zich af of dit wel alles was.

Er is eerder al een ander spel over dit schatteneiland uitgebracht: Bestemming Schateiland: Destination: Treasure Island

Duitstalige Demo ( 636 mb)

Oplossing Engelstalige en Duitstalige versie

Oplossing bijgewerkt: 24/12/2009

Hoofdstuk 1: Het geheim van de oude zeeman

Onderzoek alles met het oogpictogram - rechtermuis klik. Pakken met de handpictogram - linkermuis klik.

Praat meerdere malen met karakters om alle dialogen te gebruiken. Inventaris en dagboek, open je onder in het scherm.

Druk op de spatiebalk, voor alle hotspots te tonen in het scherm. Escape toets (ESC) spelmenu.

 

Begraafplaats

Jim staat aan het graf van zijn ouders. Doktor Livesey komt kijken hoe het gaat met Jim, omdat hij aan het sterfbed van Jim's moeder beloofd heeft om op Jim te passen. Jim zal de herberg alleen moeten leiden. De doctor geeft Jim een amulet van zijn moeder. Bekijk de grafstenen. Op het graf van Benbows, pak je de zwaard uit de hand van het standbeeld. Ga achter het standbeeld door het hekje naar de Admiraal Benbow herberg.

 

Herberg

Ga naar binnen en praat met Bill Bones. Als je alles onderzocht hebt neem je de ladder naar boven. De eerste 2 gastenkamers zijn gesloten. De derde gastenkamer is van Bill en mag je niet betreden. Ga naar beneden. Ga achter de bar en beneden naar de kelder. Pak de bezem. Onderzoek alles in de kelder en ga terug naar boven. Pak de pul van Bill. Vul de pul met rum uit het vat, achter de bar en geef de rum aan Bill. Hij wil nu met je praten. Vraag alles aan hem. Als hij meer rum wil, pak je zijn pul, vul het met rum, maar het vat is leeg. Ga buiten naar de waterput. Gebruik het zwaard op de waterput om het als draaihendel te gebruiken. Draai aan het zwaard en vul de pul met water uit de emmer. Geef Bill de pul met water, maar hij is niet zo bezopen dat hij het niet proeft en gooit de pul op de grond. Hij wil brandewijn. Pak een scherf van de grond. Ga naar de kelder. Pak achter in de kelder de fles brandewijn. Er komt iemand binnen en je kan ze horen praten. Ga naar boven.

 

Je ontmoet Antoinette bij Bill, die een hartaanval gekregen heeft. Praat met Antoinette. Je pakt van Bill een lap met een zwarte stip. Achter op de lap staat geschreven "nog 4 uren". Bill overlijdt. Pak van zijn borst een sleutel. Ga boven naar de kamer van Bill. Open de kist met de sleutel. Gebruik de scherf op de binnenkant van de kistdeksel en je vindt de schatkaart. Je hoort beneden een geluid. Verlaat de kamer en zie een scŤne. Piraat Pew komt weer de herberg in. Antoinette gaat naar de kelder. Ga ook naar de kelder en je hoort boven in de bar de piratenbende praten. Antoinette vlucht door het kelderluik om hulp te zoeken in het dorp. 

 

Blinde Pew is nog alleen boven aanwezig. Tik met de bezem tegen de plafond planken. Blinde Pew loopt tegen de laaghangende kroonluchter en valt bewusteloos neer. Ga naar boven en verlaat de herberg. Antoinette heeft ondertussen hulp gehaald. Ze is met haar vader, landheer Trelawney, twee militairen en Dr.Livesey teruggekomen. De militairen arresteren de piraat. Binnen vertelt Jim de arts en de landheer over de schatkaart. Ze besluiten om samen een overzeese reis te beginnen om de schat te zoeken. Ook Antoinette gaat mee.
 

Hoofdstuk 2: Ruwe Klanten

Bristol

Aangekomen in de stegen van Bristol, hebben de twee heren zelf voor een geschikt schip gezorgd, de Hispaniola met een kapitein, M. Smollett. Long John silver kent alle zeemannen in de stad en kan je helpen om een goede bemanning te selecteren. Long John silver bezit een herberg en Jim moet hem een brief geven. Trelawney weet de naam van de herberg niet meer. Ga de steeg verder door. Lees een plakkaat tegen de muur. Onderweg kom je verscheidene plakkaten tegen en daarnaast ook posters van gezochte personen. Lees zeker alle posters van de gezochte personen. Ga verder naar rechts en links bij de boogdoorgang hangt een poster.

 

 • Kraaiennest Bob

 • Robert O'Malley

 • Laatst gezien in "The dancing  landlord"

 • Misdrijf: Illegaal gokken

 • Is bekend in de stad

 • Beloning 50 goudstukken

 

Rechts staan 2 wachters te praten met een stadinwoner. Boven hen hangt een spiegel in een visnet. Praat met de linker wachter. Er zijn de laatste tijd vele inbraken gepleegd in Bristol. De dief is nog niet gepakt, omdat er weinig aanwijzingen over hem zijn. Men weet wel dat hij een tatoeŽring "Perir en mer" op zijn linkeronderarm heeft. Als je verder naar beneden loopt, kom je bij de haven.


Haven

Hier staat zeeman George Mary, maar hij wil met rust gelaten worden. Achter hem hangt een andere poster:

 • Cutlass Bill (Cutlass = een hartsvanger is een kort, dik snijzwaard, of een dikke sabel, met een recht of licht gekromd lemmet)

 • William Butcher

 • Misdrijf: Overvallen in Bristol, Montego baai en Nassau

 • Litteken op de rechter wang en heeft een ooglapje.

 • Laatst gezien in Tortuga

 • Beloning 100 goudstukken

Een witte kat loopt rond. Links staan marktkramen. Rechts hangt een kooi, waarvan je de metalenring kan pakken.

Ga rechts verder. Naast de zittende man hangt een poster:

 • The Phantom

 • Misdrijf: Diefstal

 • TatoeŽring op de linkeronderarm

 • Laatst gezien: In Bristol, bakkerij

Iets verder naar rechts en boven in het steegje hangt op het bord een andere poster:

 • Kapitein Flint

 • William J. Flint

 • Misdrijf: Overvallen op Engelse en Spaanse schepen.

 • Piratenleider en kapitein van de Walrus.

 • Laatst gezien in wateren rond Jamaica.

 • Beloning 600 goudstukken.

Ga verder naar rechts. Praat met kapitein Smollett, Dr. Livesey, Antoinette, Trelawney en zijn bediende Joyce. Blijkbaar heeft iemand gepraat over de geheime schatkaart. Ze denken dat het de landheer was, maar die zal dat nooit toegeven. De kapitein heeft voor de zekerheid alle wapens aanboord laten brengen en opgesloten in de wapenkamer. Slechts hij  heeft een sleutel tot deze kamer. Hij vertrouwt de matrozen niet. Neem de trap in het steegje naar boven.

 

Steeg

Links is taveerne "The Dancing Landlord". Ga verder de steeg door. Praat met de 2 prostituees, Susan en Betty. Zij kennen de herberg van Silver. Ze vertellen je ook over Celine. Ga nu verder onder in het scherm. Je komt bij herberg "Spy-Glassď. Vůůr de ingang zie je Celine met de opdringende zeeman. Aangezien je haar nog niet kunt helpen, ga je de herberg van Silver binnen.

Herberg:
Spy-Glass
Loop naar beneden en pak van de kist een stokhouder?,  waarmee men kanonnen aansteekt. Praat aan de bar met, Israel Hands. Wanneer Jim hem over de brief vertelt, wil hij deze hebben en bedreigt Jim met een mes. Long John Silver komt. Praat met Silver en je geeft hem de brief. Hij heeft 10 bemanningsleden. Jim heeft er 12 nodig en zal  2 bemanningsleden moeten vinden. Praat met de gast aan de tafel, achter Silver. Het vertelt je over George. George heeft zijn talisman verloren. Praat met de vrouwelijke gast. Zij vertelt over een goed geklede man die bij gokken veel wint. Ga achter in de herberg naar de speeltafel. Uitsmijter Addo, heeft niets te zeggen. Zie de stapel munten, de tegenstander en Alessandro della Rocca. Praat op het geschikte moment met Alessandro - als hij beide handen op de tafel legt. Zolang hij geluk met het spel heeft zal hij geen baan aannemen. Jim heeft geen geld om te spelen. Verlaat de herberg.

Steeg
Praat weer met de
2 prostituees. Het meisje in het venster heeft een ketting met een dobbelsteen om haar nek hangen. Geef haar een compliment en vraag om de dobbelsteen. Ze wil het aan je geven, als je de opdringende zeeman bij Celine weg krijgt. Ga naar Celine met de zeeman. Praat met de zeeman en selecteer "Hands off!". De zeeman doet zijn mouwen omhoog en Jim ziet zijn tatoeŽring. Ga in de steeg naar het achtergedeelte en achter de meisjes ga je rechts. Op de binnenplaats spelen de kinderen Davy, Liz en Sean. Praat met de kinderen. Ze spelen een dobbelspel. Vraag of je de dobbelsteen kan lenen en zeg dat je een piraat bent. Je moet je dan bewijzen via een piratentest. Op de gezochte personen posters heb je aanwijzingen kunnen lezen om deze test goed af te leggen. De volgorde van de piraten zijn willekeurig maar de vragen zijn altijd hetzelfde.
 

Piraat: Cutlass Bill

 1. Hoe hoog is zijn beloning -> 100 goudstukken

 2. Waar heeft hij zijn misdaden gepleegd -> Bristol, Montego baau en Nassau

 3. Wat is zijn echte naam -> William Butcher

Piraat: Kapitein Flint

 1. Welke grote piratenkapitein wordt gezocht in Bristol? -> Kapitein Jonathan Flint

 2. Wat is de naam van zijn schip? -> Walrus

 3. Wat voor een typische herkenningsteken heeft Flint? -> Bloedrode piraten vlag

Piraat: Kraaiennest Bob
 1. 50 goudstukken
 2. Illegaal gokken
 3. The Dancing Landlord
 4. Is bekent in de stad

Piraat: The Phantom

 1. Diefstal

 2. TatoeŽring op linkeronderarm

 3. Bakkerij/Bristol

De kinderen geloven dat Jim een piraat is, maar willen een ander echte piraten ding zien, alvorens zij de dobbelsteen geven. Ga achter de kinderen door de boogdoorgang. Praat met de wachters en vertel over de opdringende gezochte zeeman met de "Perir en mer" tatoeage.

 

Haven
Praat opnieuw met George Mary. Zonder zijn talisman gaat hij nergens heen. Ga rechts naar de zittende man. De kat zit onder het tafeltje.

Bekijk de emmer op het tafeltje en pak de haakhand. George Mary ziet de zwarte kat en verlaat de haven.

Stegen
Ga terug naar de stadinwoner, die voor zijn huis staat. De man is weg. George staat onder de hangende spiegel. Maak de knoop los aan de muur.

Het visnet zakt en de spiegel breekt. George loopt weg. Pak het visnet. Geef de haakhand aan de kinderen en krijg de dobbelsteen.

Haven
In de haven neem je de trap, onder naar een plek waar men kan vissen. Combineer in de Inventaris de stokhouder met de metalenring en dan met het visnet. Gebruik het vangnet in het water en vis de blinkende vis (talisman) uit het water. 

Steeg
Ga weer met de prostituees praten en krijg de tweede dobbelsteen, omdat je het probleem van Celine opgelost hebt.

Herberg: Spy-Glass
Geef George Mary zijn talisman en je hebt je elfde bemanningslid. Kijk op de speeltafel. Combineer de 2 dobbelsteen met elkaar.

Gebruik de 2 dobbelstenen op Rocca. Jim bukt onder de tafel en verwisselt de dobbelsteen. In de volgende scŤne verliest Rocca,

Steeg
Ga in de steeg achter de meisjes aan de linkerzijde. Loop verder de steeg door tot je Alessandro tegenkomt.

Praat met hem en je hebt je twaalfde bemanningslid.


Herberg: Spy-Glass
Praat met Silver. Je zegt  dat de bemanning nu volledig is en de zeereis kan beginnen.
 

Hoofdstuk 3: Een storm breekt los

 

De demo start op het schip Hispaniola. Praat met Livesey en Trelawney. Praat met de zeemannen, Dick en Tom en met Antoinette. Pak de emmer. Praat met kapitein Smollett en stuurman Addo. De kajuit van de kapitein is niet toegankelijk. Ga naar de kombuis. Praat met de kok, Long John Silver.

 

Pak het etensrestje uit de koekenpan. Praat tegen de papagaai en ga naar de bemanningsruimte. Praat met Allessandro en George Mary. Pak van het watervat de pollepel. Gebruik de pollepel in het watervat en krijg groene algen aan de pollepel. Ga verder door naar achteren. Pak van het plafond de houtenbalk. Ga boven naar het passagiersdek en je gaat automatische naar je cabine. De schatkaart is gestolen. Pak van de vloer een stuk touw. Ga naar de cabine van Joyce. Hij heeft koorts. Hij ijlt en heeft waarschijnlijk de dief gezien, die de schatkaart gestolen heeft! Verlaat de cabine en je ontmoet Israel, die uit je cabine komt.

 

Bovendek

Praat met Antoinette. Praat met Livesey over Joyce. Klim naar de kraaienmast, via het touw van de zeilmast bij Doktor Livesey. Klim verder omhoog door stoer te doen voor Antoinette. Klim naar de vlag en je pakt een lap stof.

 

Kombuis

Praat met Long John Silver. Hij zal een soep voorbereiden voor Joyce om hem weer op de been te helpen. Hij heeft de voorraadlijst nodig, die in de kajuit van de kapitein ligt. Daarbij heeft hij groenspul, versvlees en rum nodig. 

 

Bemanningsruimte

Praat met Israel Hands. Het luik in de vloer, van de voorraadkamer is gesloten. Pak uit de post de hakbijl. Pak van de grond de bierpul.

 

Bovendek

Praat met matroos Dick. De kapitein geeft een opdracht aan Dick, die hij niet goed verstaat door de harde wind. Vraag daarna wat hij van Smollett vindt. Jim verbergt zich en herhaalt wat de kapitein schreeuwt.  Herhaal wat hij roept. Bij opdracht "fokzeil hijsen" schreeuwt Jim " top zeil hijsen", zodat de kapitein zijn post verlaat (kan na tweede of derde keer gebeuren). Je kan nu de kajuit van de kapitein betreden. 

 • Kapitein schreeuwt: Hard a port. Zeg: Easy to starboard!
 • Close-haul the weather sheet: Zeg: Douse the lee sheet!
 • Hoist the fores'l!: Zeg: Hoist the tops'l!

Kajuit van de kapitein

 

Doorzoek en onderzoek alles. Zie de boeken van Port Royal.

De kluis kan je niet openen. Pak van het bureau de penveer.

Bekijk de zeekaart op het bureau en dip de penveer in de inktpot.

Dip ook het lapje stof in de inktpot om een zwarte vlek op het lapje te krijgen.

Zie de zeecoŲrdinaten van Port Royal "017/076". Pak achter van een tafeltje een perkamentrol. Combineer de penveer/inkt met het perkament en krijg een schrijfsetje. Open de kluis. Gebruik als cijfercombinatie de zeecoŲrdinaten van Port Royal - 017/076. Klik op het handvat om de kluis te openen. Gebruik het schrijfsetje op de voorraadlijst om het over te schrijven. 

 

Kombuis

Praat met de kok, geef hem de voorraadlijst en krijg de sleutel van de voorraadkamer.

Open met deze sleutel, het luik in de bemanningsruimte en ga beneden naar de voorraadkamer. 

 

Voorraadkamer

Zie achter in de ruimte een rat en rum vaten. Combineer de houtenbalk met het touw. Combineer balk/touw met de emmer en combineer dit met het etensrestje om een rattenval te krijgen. Gebruik de rattenval op de rat om de rat te vangen.

 

Bemanningsruimte

Vraag aan George Mary of je zijn talisman mag lenen. Niet dus. Geef de rat (versvlees) en groene algen (aan pollepel) aan de kok. Ga naar het bovendek. Door het luchtrooster zie je George onder zitten. Gebruik het lapje met zwarte vlek op het luchtrooster. George zegt dat zijn talisman hem niet beschermt en waardeloos is. Ga met hem praten en krijg de talisman.

 

Voorraadkamer

Gebruik de hakbijl op het vastgebonden touw, om de rum vaten. Gebruik de talisman op een rum vat. Gebruik de bierpul op het vat en krijg rum.

 

Geef de rum aan de kok. Verlaat de kombuis. Ga terug naar de kok. Praat met hem en krijg de soep. Ga naar de cabine van Joyce. Geef de soep aan de zieke Joyce. Hij valt in slaap. Ga naar de bemanningsruimte. Gebruik de pollepel in het watervat. Je duikelt in het vat.

 

Einde demo

 

De Piraten verzamelen zich ondertussen in de bemanningsruimte. Ze plannen een muiterij om op het eiland te komen om daar de schat te zoeken met de schatkaart. Silver weet nu waar de wapens verborgen zijn. Alvorens zij stappen kunnen ondernemen, breekt de storm los en elke man is nodig aan dek. Jim heeft alles gehoord en stapt uit het watervat.

Passagiersdek
Joyce is ondertussen wakker geworden en half genezen. Hij vertelt Jim dat zowel Israel en Antoinette in Jims cabine geweest zijn. Antoinette moet de kaart gestolen hebben. Zodra je de cabine van Joyce verlaat, komt Antoinette. Jim vraagt om de schatkaart. Antoinette rent naar het bovendek.

Bovendek
Volg haar naar het bovendek. De storm is zo hevig dat Antoinette zich niet staande kan houden, valt over de reling en hangt aan de rand van het schip. Jim moet haar redden. Er zijn 3 veilige plekken om bij Antoinette te komen.  Wacht tot er een sterke golf over het dek wordt geslagen. Grijp je dan snel vast aan de reling en daarna links van de reddingsboten. Lukt het niet wordt Jim teruggeslingerd. Is het gelukt om je vast te grijpen aan de reling, wacht je weer op een sterke golf en ga dan op deze wijze naar de volgende reling, dichtbij. Wacht op de laatste golf en klim op de trap omhoog. Jim gaat dan automatisch naar Antoinette. Zeg dat ze Jims hand moet grijpen en Antoinette is gered.

 

 

Hispaniola - kapiteins kajuit
Jim, Antoinette, Dr. Livesey, Trelawney en kapitein Smollett hebben zich verzameld. Zij willen de bemanning zoals gepland naar het eiland laten gaan. Jim moet met de piraten mee zodat hij dicht bij de bron zit. De andere blijven op het schip om het schip te verdedigen. De schatkaart wordt aan Dr. Livesey overhandigt.

 

Hoofdstuk 4: Land in zicht
 

Schateiland

 

Strand
Het schateiland wordt bereikt. Ze horen en zien een explosie op het schip. Niet alle piraten zijn aan land gegaan. Een deel bleef aan boord, om de muiterij voor te bereiden. Silver is kwaad omdat ze niet op zijn aanwijzing gewacht hebben. Jim neemt de benen en vlucht van de piraten. Silver kan met zijn houtenbeen hem niet zo snel volgen en ook George en Alessandro zijn niet zo snel.

Piratengraven
Volg het pad naar rechts. Zie hier 4 piratengraven. Onderzoek ze allemaal. Elk graf heeft een kruis.

 • Eenogige Joe - dag 7

 • Arthur Will Jones de eerste  - dag 4

 • Vier messen  Roy - dag 2

 • Drietand Scott - dag 6

Aan het kruis van Arthur zijn twee zwaarden gebonden, die Jim zonder hulpmiddel niet kan los maken.

Neem het pad aan de linkerzijde naar een kamp in het moeras.

Moeras
Zie het gevaarlijke moeras en een boot. Pak de Britse vlag. Achter de vlag ontdek je een tekening op de rots, die Jim in zijn notitieboek natekent. Bekijk de tekening. Je ziet onderaan een doodskop en boven een soort hut. Tussen hen liggen velen vertakte paden waarvan drie plaatsen gemarkeerd zijn: 1, 2 en 3. Rechts op de grond zie je iets glinsteren. Probeer het te pakken, maar dat was geen goed idee, omdat Jim in een kuil valt. Het glinsterend ding is een scherpe  zeeschelp. Onderzoek de dode in de kuil en pak de lerentas. Aan de lerentas hangt een bovenarmbot. Open de tas en krijg een hamer en lerenriem. De lerentas heb je niet meer nodig. Boven je hangt een boomwortel. Gebruik de lerenriem op de wortel om uit de kuil te klimmen. Ga terug naar de piratengraven. Het pad rechts van de graven gaat naar de jungle. Je kan snel verdwalen in de jungle als je niet het juiste pad neemt. Selecteer je verkeerde paden, kom je altijd terug bij de piratengraven. Betreed de jungle.

 • Ga achter naar het jungle pad (rechtsboven staat iemand achter een boom). Volg het pad tot een kruising.

 • Boven elke junglepad hangen vlechtmannetjes: Rechterpad 1, Linkerpad 3 en Middenpad 4.

 • Selecteer het middenpad (4) en volg het pad tot de volgende kruising.

 • Selecteer hier het rechterpad (1) en volg het pad tot de volgende kruising.

 • Selecteer het middenpad (3).

 • Selecteer het rechterpad (1).

 • Volg het pad  tot je bij een oud fort met een blokhut komt.

 

 

Oude Fort: Blokhut

Gebruik de hamer op de latten tegen de deur. De steel van de hamer breekt. Combineer het bot met de hamerkop. Gebruik dan de hamer weer op de deur om de andere latten te verwijderen en ga dan de blokhut binnen. Onderzoek alles. Pak van de grond een blokhout. De trap naar boven is stuk. Jim moet het eerst repareren. Ga terug naar de piratengraven. Jim heeft de route door de jungle gemarkeerd, zodat hij snel de weg terug weet te vinden. 

Piratengraven
Combineer het blokhout met de schelp en krijg een zaag. Gebruik de zaag op het kruis van Arthur om de 2 zwaarden los te maken.

Pak dan de 2 zwaarden van de grond.

Oude Fort: Blokhut
Gebruik de 2 zwaarden op de trap en klim naar het dak. Gebruik de Britse vlag op de vlaggenmast, om de anderen op de Hispaniola een signaal te geven. Jim hoopt dat de kapitein en de anderen de vlag zien, voordat Silver en de piraten de vlag ontdekken.

 

Oude Fort
Dr. Livesey, kapitein Smollett en Trelawney hebben het signaal gezien en de weg naar het fort gevonden. Antoinette is gevangengenomen door de piraten. Trelawney wil zijn dochter op het schip bevrijden, maar de anderen houden hem tegen. Dan verschijnt Silver. Hij wil de schatkaart ruilen tegen Antoinette. Daarnaast wil hij hen op het eiland achterlaten en een handelsschip hun positie doorgeven. Silver vertrekt, valt op de grond en vraagt om hulp.  Help hem, maar de doktor houdt Jim tegen. Het lukt Silver om zelf op te staan en hinkt terug naar zijn manschappen. De strijd is begonnen. Terwijl ze elkaar bestrijden, wil Jim een afleidingsmanoeuvre starten en terugkeren naar het schip, om Antoinette te bevrijden.

 

Pak links uit het buskruitvat een handje vol buskruitpoeder. Ga naar de tafel, rechts van Livesey. Pak de veldfles met rum en de 2 halve kokosnoten. Open achter Livesey zijn medicijnkoffertje. Jim pakt dan uit het koffertje een verbandrol en een papierenzak. Onderzoek de papierenzak in de inventaris. Het bevat chemicaliŽn. Draai de papierzak om en lees de tekst. Het betreft een handleiding om een lichte bom in elkaar te fabriceren:

 1. ChemicaliŽn met een oplosmiddel mengen.

 2. Gemengde chemicaliŽn in een container, vormen tot kogels.

 3. Kogels met buskruit vullen. 

 4. De kogels in een kom leggen.

 5. Kom met een stevig materiaal omwikkelen.

Combineer de chemicaliŽn met de rum uit de veldfles. Gebruik het chemicaliŽn mengsel in de ketel boven het gedoofde haardvuur en krijg kogeltjes. Combineer de kogeltjes met het buskruitpoeder. Combineer de kogeltjes met de kokosnoothelften, wikkel het verband eromheen en krijg een kokosnootbom. Pak opnieuw buskruitpoeder en klim naar het dak. Pak het brandende stukhout van het dak. Gebruik het buskruit in het kanon en leg de bom in het kanon. Gebruik het brandende hout op de ontsteking, aan het eind van het kanon. Jim schiet mooi vuurwerk af. Ga naar beneden en je staat buiten. Ga links door het gat in de omheining. Jim loopt automatisch terug naar het moeras.


Moeras
Je hoort iemand praten, die zich als geest voordoet en zich achter een boom verbergt. Natuurlijk geloof je niet in geesten en de geest komt achter de boom vandaan. Het is Ben Gunn. Hij zegt dat de schat hier niet meer ligt. Probeer na het gesprek de boot te gebruiken. De boot is van Ben. Bied aan om het te ruilen. Ben eet graag kaas en je mag de boot gebruiken om op het schip het kaas te gaan halen. Stap in de boot en Jim roeit automatisch naar de Hispaniola.

Hoofdstuk 5: Jager en Jagen

Hispaniola
Uit de kapiteinskajuit hoor je de stem van Antoinette. Roei verder naar de neus van het schip en klim via het ankertouw op het schip.  Bekijk op het bovendek het ankertouw. Het is te dik om het los te maken. Onderzoek de chaos op het schip en pak van het luchtrooster de lap. Jim is getuige van een moord. IsraŽl is in gesprek met een van de piraten over de schat en dood de piraat. Dip de lap in de petroleumplas. Ga naar de linkerzijde. Joyce is opgehangen aan de mast. Ga naar de kajuit van de kapitein. 

Antoinette zit vastgebonden op de grond. Jim heeft een mes nodig om haar te bevrijden. Ze zullen het anker te lichten om de Hispaniola van koers te veranderen, om de piraten af te leiden. Ga onder naar het passagiersdek. Ga nu de open cabine van Dr. Livesey binnen. Pak van de grond de wandelstok. Pak het stukje kaas van het kastje aan de linkerzijde. Pak van het bed de poederdoos. Ga terug naar het bovendek. 

Ga aan de linkerzijde naar de commandobrug, met het stuurwiel. Combineer de petroleumlap met de wandelstok en steek de gemaakte fakkel aan met het vuur uit de lantaarn, die aan het einde van het schip hangt. Met de brandende fakkel in de hand ga je terug naar het ankertouw en gebruik de fakkel op het touw, om het door te branden. De Hispaniola is los. IsraŽl komt op het bovendek. Hij bedreigt Jim met een mes. Zeg tegen hem het volgende, zodat ze beide naar de rand van het schip lopen:

 • Ben Gunn leeft.
 • Antoinette haalt hulp.
 • Bones heeft over je gepraat.
 • Ik zal het hem tonen

Gooi dan het poeder uit de poederdoos in zijn gezicht. Hij ziet niets meer, tuimelt achterover, verliest zijn mes, valt in de zee, en wordt door de haaien opgegeten. Pak het mes en ga terug naar Antoinette. Gebruik het mes, om haar te bevrijden. Verlaat de kajuit en we roeien terug naar het strand.

Strand
Terug op het strand, wacht Ben Gunn op Jim. Jim geeft  hem de kaas. Ben Gunn gaat niet met ons mee.

Oude Fort
De blokhut is volledig afgebrand. Ze vinden geen spoor van de anderen. Zijn zij gevlucht  voor Silver?

Dan komt Silver. Hij heeft de schatkaart. De piraten omsingelen Jim en Antoinette.

Hoofdstuk 6: Piaster, PiasterÖ

Piaster: Spelling van 1858 voor een Spaanse of Turkse zilvermunt van verschillende waarde.

Oude Fort
Probeer Silver van gedachten te veranderen:

 • Het schip is weg.
 • Israel Hands is dood.

Maar het helpt niet. De bemanning gaat opzoek naar de schat.

Doodskoppenboom
De kuil is leeg. Iemand was hen voor en heeft de schat gevonden. Maar wie?

Dit is je kans om onenigheid onder de piraten te veroorzaken door te zeggen: 

 • Misschien heeft Silver het al genomen.
 • Of hij was hier al  eerder geweest?
 • Hij heeft iedereen bedrogen.

De piraten reageren hierop. Ze overhandigen Silver de zwarte vlek. Silver schiet Alessandro neer. Gelukkig komen de doktor, kapitein en landheer op tijd. Ze schieten Black Dog en Addo neer. Nu blijven Silver en George nog alleen over. De kapitein is in de strijd gewond geraakt. Ze overleggen waar de schat zou kunnen liggen. Dan komt Ben Gunn te voorschijn en verdwijnt opnieuw. Men is overeengekomen, dat hij de schat verstopt heeft. Antoinette en Jim herinneren dat Ben van een Incaschat en een grot sprak. Ga naar de linkerzijde en ga de jungle in. Je komt op een kruising.

 • Selecteer het linkerpad.
 • Ga dan een scherm voorwaarts.
 • Selecteer op de volgende kruising het linkerpad.
 • Ga dan een scherm voorwaarts.
 • Selecteer op deze kruising het rechterpad.
 • Ga dan een scherm voorwaarts.
 • Jim en Antoinette komen dan bij de grot.
 • Ze halen de anderen.

 

Grot met de schat
Nauwelijks aangekomen, hebben de doktor en de landheer woorden. De doktor is voor om de schat eerlijk te verdelen. Maar de landheer wil hiervan niets weten. Omdat hij van adel is, heeft hij recht op de juwelen. Silver kiest de kant van de doktor. Jim wil de situatie kalmeren, daarom antwoord je: "Rustig blijven". Silver stookt de doktor op tegen de landheer. Ondertussen wil de doktor de helft van de schat hebben. Opnieuw probeert Jim te bemiddelen: "Laat het gewoon hier liggen".

Maar Silver heeft daarop iets te zeggen. Dan komt Ben Gunn met twee wapens in de hand. Natuurlijk wil hij de gehele schat voor zich alleen. Silver probeert met hem te spreken, omdat hij persoonlijk slechts ťťn deel van de schat wil. De doktor schiet Ben Gunn neer. Derhalve geeft de landheer de doktor de helft. Silver kan zijn mond niet houden en heeft opmerkingen over het optreden van Trelawney. Jim neemt dan een laatste poging om de partijen te kalmeren:
"Hij heeft ongelijk".

 

De doktor is ondertussen volledig gek geworden. Hij richt het wapen op de landheer en op de anderen. Deze leggen dan hun wapens neer. Jim moet ze inzamelen. Pak het pistool, die vůůr de landheer ligt. Richt het pistool op de druipsteen, boven de doktor en schiet op de druipsteen. Maar Jim is geen goede schutter. Hij mist zijn doel. De doktor schiet op Jim. Jim valt achterover van de rots. Allen zijn verbaasd. Hoe kon de doktor de jongen doden. Jim is niet ver omlaag gevallen. Het amulet heeft de kogel onderschept en heeft Jim gered. Silver maakt gebruik van de situatie, en houdt Antoinette een mes onder haar keel. Hij eist het oog van de Incagodin en een vrije doorgang. Zodra Trelawney toestemt, is Antoinette vrij. Het oog van de Incagodin ligt vůůr Jim. Bekijk de Incaschat (rechtermuis) en pak het Incaoog. Klim omhoog en toon het Incaoog aan Silver. 

Zie het einde van Jim's eerste avontuur.

EINDE

 

 

© Dit document mag niet worden verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur en de inhoud mag in geen geval worden veranderd.
GameSolves

NL Forum 

Henk

www.000webhost.com