24-01-2008

TELL - Das Spiel zum Film

Willem Tell zou aan het begin van de 14e eeuw hebben geleefd in Zwitserland. Het verhaal gaat dat de legendarische kruisboogschutter Willem Tell weigerde in 1307 de hoed te groeten die landvoogd Gessler op een staak op het dorpsplein in Altdorf, had laten zetten, als symbool voor de heersende Habsburg (Het huis Habsburg was een belangrijk Europees vorstengeslacht). Gessler beval hem daarop met zijn boog een appel van het hoofd van zijn zoontje te schieten. Willem Tell haalde twee pijlen uit zijn koker en schoot er een met succes door de appel. Toen Gessler vroeg wat de bedoeling van de andere pijl was, antwoordde hij dat die voor de landvoogd bestemd was als hij zijn zoontje gedood zou hebben. Hierop werd hij gevangen genomen. Enkele kilometers verder ligt het dorpje Bürglen waar Willem Tell geboren werd. Terwijl Tell in een bootje over het Vierwoudstedenmeer (Vierwoudstrekenmeer of meer van Luzern - Vierwaldstättersee)  naar de gevangenis werd gevoerd, brak er een storm uit en wist hij te ontsnappen. Willem Tell ging snel terug naar het district Küssnacht en schoot de gehate landvoogd dood met zijn kruisboog. De rest van de Tell-legende vermeldt alleen dat hij in 1315 zou hebben meegevochten in de Slag bij Morgarten en in 1354 zou zijn verdronken in de wilde Schächenbach (Schächen-beek) toen hij een kind probeerde te redden. Er is geen enkel bewijs dat Willem Tell daadwerkelijk heeft bestaan.

 In dit spel loopt Tell door het alpenland en verkoopt haarproducten. Ook streefde hij om zijn Oostenrijks paspoort voor een Zwitsers paspoort te ruilen. Op zijn reis redde hij Eskimoprins Val-Tah uit een gletsjerspleet. Ze werden vrienden en reisden samen door het land.  Op een mooie middag, oefenden zij hun hobby uit, kruisboog schieten,  in de nabijheid van kasteel Enzian. Beide waren niet zo goed in deze activiteit. Terwijl zij spraken over wie de beste is, zien ze dat er iemand achter de struiken hun bespioneert. Val-Tah nam zijn kruisboog ter hand en schoot op de persoon achter de struiken. Dit is uitgerekend Landvoogd Gessler en Val-Tah treft zijn kroon.  Gessler roept zijn wachters Kurti en Gustel, die Tell arresteren. Hij wordt beschuldigd van  majesteitsschennis en hoogverraad. Als men niet de hoed van de landvoogd begroet wordt men in een mestkuil geworpen.Het is aan Tell om Val-Tah uit de kerker te bevrijden.

F1: Opdrachten venster. Escape toets spelmenu. F5 - snel opslaan. Inventaris onder in het scherm.  

Alpenweide
Pak de rugzak. Open het in de inventaris en krijg zijn Oostenrijkse paspoort. Bekijk aan de linkerzijde de hooiberg, vogelverschrikker en de struiken. Ga dan naar het kasteel.

Vóór het kasteel
Vóór het kasteel zit schrijver en sprookjes verteller, Schiller. Tell heeft geen behoefte om hem te storen. Probeer de kasteelpoort te openen maar de wachter boven,  Kurti houdt je tegen. Praat met hem - hij zegt dat Gessler een dochter heeft, die Sissy heet. Je toont je paspoort maar hij weigert om je door te laten. Dan meldt Rudolf zich. Zeg tegen hem dat je werkt zoekt. Hij laat je door, omdat ze een nieuwe keukenjongen zoeken.

Kasteel
Kasteelpoort: De poort om terug naar de alpenweide te kunnen gaan is gesloten en de poortsleutels hangt bij Rudolf aan de muur. Onderzoek eerst alles - biervat, paardenmest, visvaten. Praat met Rudolf. Open het luik van de mestkuil en kijk in de mestkuil en touw met haak, dat boven de mestkuil hangt. Ga rechts naar het binnenhof.

Binnenhof: Probeer de kerkerdeur te openen en kijk door het kerkervenster. Bekijk de rode hoed en bosje sprokkelhout. Pak de stok tegen de kar en het bankje naast de trap.  Probeer de torendeur te openen en heb dan een gesprek met Gessler -  in de toren is zijn dochter Sissy. Probeer Val-Tah voor de keukendienst aan te bevelen en hij zegt dan dat het kasteel een vast menu heeft. Rudolf is de persoonlijke bediende van Gessler. Plaats de bank onder het kerkervenster. Kijk in het venster. Je ziet en sleutel maar je armen zijn te kort om bij de sleutel te komen. Ga links naar de keuken.

Keuken: Klik op de zandloper (zandklok) en pak dan de batterij. Pak het mes. Pak de pook , links van de magnetron. Open met de pook de gesloten lade en pak er een soort aansteker uit (Kienspan), waarmee je iets kan aansteken. Gebruik het mes op het touw met haak in de openhaard om het te krijgen. Pak het waspoeder voor de wasmachine. Praat met Kurti. De kok had vergeten de hoed te begroeten en is daarom  in de mestkuil geworpen. 

Binnenhof: Combineer het touw/haak met de stok. Gebruik de geïmproviseerde hengel in de kerkervenster en krijg de kerkersleutel.

Met de sleutel open je de kerkerdeur.

Kerker: Praat met Gustl. Pak de lege bierpul. Gebruik de batterij op de zandloper en spreek Gustl daarop aan, dat de zandloper weer werkt. Hij verlaat de kerker en Kurti neemt zijn wacht over. Praat met Kurti. Verlaat de kerker.

Binnenhof: Met de aansteker steek je het sprokkelhout aan en je loopt automatisch naar de binnenplaats.

Kasteelpoort: Gebruik de lege bierpul op het biervat om de pul te vullen met bier. Pak ook de poortsleutel

Kerker: Geef de bierpul aan Kurti. Loop naar onderen en praat uitvoerig met Val-Tah.  Onderzoek voordat je de kerker verlaat alles. 
 

Binnenhof: Praat met Gessler.

Kasteelpoort: Ontmoet nu de bediende van Rudolf en Sissy. Praat met hem. Als je over de mestkuil vraagt loopt hij daar naar toe en buigt zich over de mestkuil. Geef hem een zetje, zodat hij erin valt. Tell gaat nu automatisch naar het binnenhof.

Ga terug en pak het vuile bedieningsuniform

Keuken: Leg het vuile uniform in de wasmachine, gebruik het waspoeder in de wasmachine en krijg een schoonuniform in de inventaris.  

Binnenhof: Klik op het schone uniform om het aan te trekken. Praat weer met Gessler, die je nu toelaat om Sissy te bedienen.  

Torenkamer: Praat met Sissy. Zij beloofde haar vader om wat tijd te nemen, omdat ze met Rudolf moet trouwen, maar ze haat hem. Daarom heeft ze Rudolf een opdracht gegeven om zijn liefde te bewijzen door een romantisch gedicht te schrijven. Je moet Rudolf helpen om een slecht gedicht te schrijven. Na het gesprek bekijk je alles. Pak uit de mand Sissys rode BH

Keuken: Praat met Gustl. Hij leest een boek hoe je goede liefdesbrieven schrijft. Hij is verliefd op Sissy en wil daarom leren om goede gedichten te schrijven. Tell toont hem automatisch de BH van Sissy en zegt dat hij die persoonlijk van haar gekregen heeft. Hij is teleurgesteld en geeft zijn liefdesbrieven boek inruil voor de BH. 

Kasteelpoort: Rudolf is ondertussen terug bij de kasteelpoort. Praat met hem. Het zoekt de sleutel van de kasteelpoort. Geef hem het boek, waarna Rudolf op de trap gaat zitten en begint te schrijven. Praat weer met hem. Het zoekt een metafoor (stijlfiguur waarbij een begrip vervangen wordt door een beeld) voor Sissys boezem. Geen van de voorbeelden die je selecteert helpen.

Daarom zoek je naar iets dat wel helpt. 

Keuken: Pak de meloen, de vleesstamper van de haak aan het plafond en de karbonade onder op de keukenvloer. Gebruik de vleesstamper op de karbonade en leg de platte karbonade op het grillrooster onder de magnetron, om een gegrilde karbonade te krijgen.

Kasteelpoort: Geef de meloen aan Rudolf. De eerste rijm wordt op geschreven. De volgende rijm verwijst naar iets, waarmee Rudolf  het geluk van Sissy wil beschrijven. Nu kan je het kasteel verlaten. 

Alpenweide
Je ontmoet nu Heidi. Zij was de vroegere vriendin van Tell. Ze is voor kort naar Zwitserland gegaan en heeft het geld van Tell meegenomen. Het geld heeft ze uitgegeven aan een cosmetische operatie. Ze is bereid om Tell te helpen. Heidi heeft haar trekkar meegenomen, maar ze heeft geen trekdier. Pak de lans in het gras. 

Kasteel

Kasteelpoort: Geef Rudolf de lans, zodat hij zijn tweede rijm in de liefdesbrief kan schrijven. De laatste rijm verwijst naar Sissys zachtheid. Geef de gegrilde karbonade aan Rudolf zodat hij het gedicht kan beëindigen. Rudolf haast zich onmiddellijk naar Sissy om het gedicht voor te lezen. Als hij terug is praat je weer met Rudolf. Sissy lachte hem uit en heeft hem zelfs beledigd. Nu wil hij het met zijn zangkunst proberen en test zijn stem voor Tell. Tell overtuigt hem dat een muziekinstrument zijn mooie stem zou kunnen begeleiden. 

Kerker: Praat met Val-Tah. Hij geeft je een vals klinkend luit muziekinstrument. 

Kasteelpoort:
Geef de luit aan Rudolf. Hij test de luit en is niet zo gek als hij eruit ziet dat hij opmerkt dat de luit vals klinkt. 

 

Torenkamer: Trek eerst het uniform aan op het binnenhof, als je naar de torenkamer gaat. Praat met Sissy. Ze werkt met een bladzaag en heeft natuurlijk ook hulpgereedschap in haar gereedschapskist. Open de commode en pak de buigtang. Met de buigtang stem je de luit. 

Kasteelpoort: Geef de gestemde luit aan Rudolf. Tell overtuigt hem om eerst zijn zangkunst te testten op een ander meisje. Heidi is optimaal geschikt voor dit. Aldus gaat Rudolf naar Heidi en komt gebroken terug. Heidi heeft hem afgewezen. 
 

Alpenweide
Zeg tegen Heidi dat ze Rudolf de volgende keer niet afwijzen moet. 

Kasteel

Kasteelpoort: Zeg tegen Rudolf dat hij het nogmaals moet proberen met Heidi. Nu komt hij niet terug. 
 

Alpenweide
Bekijk de hooiberg. Je hoort vreemde geluiden. Dit moet Sissy weten, dat haar toekomstige echtgenote vreemd gaat. 

Vóór het kasteel
Je ziet dat Schiller snel zijn verrekijker weg stopt. Deze moeten we zien te krijgen. 

Alpenweide
Duw de trekkar naar voren, zodat het zicht op de hooiberg versperd wordt. 

Vóór het kasteel
Nu, Schiller niets meer kan zien, gooit hij de verrekijker weg. Pak de verrekijker van de grond.

 

Kasteel
Torenkamer: Ga in uniform naar Sissy en vraag of het gedicht haar bevallen heeft. Kijk dan met de verrekijker door het venster links van de commode. Men kan een deel van de alpenweide zien, maar de hooiberg wordt door het bord op de trekkar versperd. Je moet een spiegel bij één van de torens vastmaken.

Keuken: Pak het zilveren dienblad van de haak aan het plafond. Bekijk het dienblad in de inventaris om te weten dat het niet glanst. 

Binnenhof: Praat met Gessler. Hij draagt een riem met vele haarverzorgingsmiddelen. Het haargroeimiddel test hij op een boom en geeft het dan. Gebruik het haargroeimiddel op het zilveren dienblad om het glanzend te krijgen. 

Kasteelpoort: Gebruik het gepolijste spiegelende zilveren dienblad op de haak aan het touw boven de mestkuil. Je trekt aan het touw om de spiegel omhoog te hijsen. 

Torenkamer: Gebruik weer de verrekijker op het venster en nu zie je wat ze in de hooiberg aan het doen zijn!. Praat met Sissy, die dan door het venster kijkt met de verrekijker en ziet Rudolf met Heidi in de hooiberg liggen. Zeg dan tegen Sissy dat ze haar vader moet overreden om een wedstrijd te organiseren. Wie de appel treft met een kruisboog,  krijgt de hand van de dochter van Gessler. Val-Tah zal de appel op zijn hoofd plaatsen en als hij dat overleeft zal hij vrij moeten worden gelaten.  

Binnenhof: Er volgt een lange scène, waarin Sissy haar vader van de wedstrijd overtuigt. Rudolf komt langs en stemt toe met de wedstrijd omdat Gessler hem belooft dat hij als winnaar eruit zal komen. Rudolf verlaat daarna het binnenhof en Sissy trekt zich terug in haar toren. 
Trek het uniform aan en ga naar Sissy in de toren. Zover komt het niet omdat Gessler je roept. Je moet Sissy een slaapmiddel geven, zodat ze het bedrog niet ontdekken kan. Tell gaat dan automatisch naar de toren.

Torenkamer: Natuurlijk geven we het slaapmiddel niet aan Sissy. 

Keuken: Zie links van de magnetron een ballenzak. Deze kan je pakken als Gustl er niet is. Praat met Gustl. Hij is nerveus omdat hij voor het banket van de wedstrijd moet zorgen. Tell geeft hem dan het slaapmiddel, als kalmeermiddel. Gustl valt in slaap. Kijk nu opnieuw in de ballenzak. Daaruit pak je een groene en rode bal en een briefje met de instructie van Gessler. Gustl zal de rode bal verwarmen, zodat men het van de groene bal kan onderscheiden. Wie de rode rode bal trekt, mag de wedstrijd beginnen met het eerst schot. Natuurlijk trekt Rudolf als eerste en kan zo de verwarmde rode bal trekken. Leg dus de groene bal in de magnetron en leg het daarna terug in de ballenzak.

Kasteelpoort: Gebruik de rode bal in het vissenvat, omdat het reeds opgewarmd werd en moet afgekoeld worden.

Keuken: Leg de koude rode bal terug in de ballenzak. Verlaat dan de keuken.

Buiten verzamelen we ons en gaan met ze allen naar de alpenweide. 

Alpenweide
Rudolf trekt de opgewarmde groene bal en Tell mag het eerst schot lossen. Hij richt zijn kruisboog en krijgt dan van Rudolf één zetje. Maar door het duwtje treft Tell de appel. Gessler en Rudolf zijn slechte verliezers en sluiten Tell en Val-Tah op in de kerker.

Kasteel

Kerker: Praat eerst met Sissy - Ze heeft een cake met een Zwitserse specialiteit gebakken. Tell wil niet van de cake eten. Praat met Val-Tah. Je geeft hem de cake. Hij bijt in de cake en ontdekt een Zwitserzakmes. Praat met Gustl, die de cel niet opent. Bekijk het zakmes in de inventaris. Je hebt ook een touw in de inventaris gekregen. Gebruik het touw op Gustl en daarna het zakmes. Je bent vrij.

De verteller vertelt hoe het sprookje afloopt.

Einde

 

© Dit document mag niet worden verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur en de inhoud mag in geen geval worden veranderd.
©GameSolves

http://www.gamesolves.nl.tt/
Nederlandse Forum

http://gamesolves.phpbb9.com/

©Henk

www.000webhost.com