09-05-2004

Syberia 2

 

Inleiding

Toen de Amerikaanse advocate Kate Walker door haar werkgever naar het Franse plaatsje Valadilène werd gestuurd, wist ze nog niet dat deze reis haar leven voorgoed zou veranderen.

Een ogenschijnlijk eenvoudige bedrijfsovername mondde uit in een door mysterie omgegeven zoektocht die Kate naar het ijskoude Rusland voerde.

Daar ontmoette ze Hans Voralberg, een vreemde oude man met een droom die zo bijzonder was dat Kate besloot haar leven in New York op te geven om hem te helpen.

Hans Voralberg is al jaren op zoek naar het eiland Syberia. Daar, en alleen daar, zouden nog levende mammoeten te vinden zijn.

Stap samen met Kate en Hans in de mechanische trein die door Hans ontworpen is en reis steeds dieper het ijskoude Rusland in. Neem de tijd, niemand jaagt je op.

Geniet van misschien wel de mooiste achtergronden die je ooit in een spel zult zien en los inspirerende puzzels op die uitermate logisch in elkaar zitten.

 Ze zijn niet te makkelijk maar ook niet te moeilijk. Lukt het jou om samen met Kate en Hans de laatste mammoeten op aarde te vinden? Deze fantastische reis zal zich voorgoed in jouw geheugen nestelen!

 

Wanneer je met een karakter praat vraag dan altijd alle dialogen. Vele elementen van het spel worden teweeggebracht door de gesprekken, als je sommige onderwerpen onvolledig uitzoekt kan je vast komen te zitten.

Bovendien zullen vele gespreksonderwerpen niet verschijnen tenzij zij door één of andere actie worden teweeggebracht. Bijvoorbeeld, je kunt niet over iets vragen tenzij je werkelijk de plaats gezien hebt of iets geprobeerd hebt.

Je kunt de onderwerpen van het gesprek selecteren die je wenst en hoeft niet opvolgorde, maar de meest logische orde zal worden gerealiseerd als je met de bovenste begint en zo naar beneden werkt.

Met de terugblik toets " Syberia Recap" wordt het eerste verhaal van Syberia in het kort verteld.

Druk op ESC of rechtse muisknop om toegang tot het menu te hebben (terug naar spel, laden, bewaren (de bewaarde spelen worden opgeslagen in ' Mijn Documenten '.), opties en hoofdmenu), inventaris, dialoognotitieboekje, celtelefoon en documenten.

Rechtse muisknop om het te sluiten. Om de telefoon te gebruiken klik je op de telefoon in je inventaris en klik op een cijfer. Er zijn verscheidene nummers in zijn geheugen, blader er met je pijltjescursor doorheen om een telefoonnummer te kiezen dat je wilt bellen.

Om de documenten te lezen klik je op het gewenste documentpictogram en dan op het document. Gebruik het oogpictogram of het handpictogram om het document te lezen of te nemen. De spatiebalk  pauzeert het spel.

Als je Kate wilt laten rennen dan klik je tweemaal. Controleer de verschillende pictogrammen in het handboek.

Vraag altijd alle dialogen tot zij niet meer op het notitieboekje worden vermeld. Praat opnieuw met verschillende karakters voor het geval dat er nieuwe dialoogselecties verschijnen.

De correcte dialogen zijn nodig voor verdere vordering in het spel. Bekijk elke plaats, zwerf rond en bekijk alles in het scherm, dit kan leiden naar nieuwe dialogen of plaatsen.

Er kunnen andere opeenvolgingen zijn die tot het zelfde punt in het spel kunnen leiden. Als je niet verder kan dan ben je iets vergeten te bekijken of je hebt iets niet gevraagd.

 

Oplossing Syberia 1

Oplossing Syberia 3

Romansburg

Na de inleiding, bevindt Kate zich in de trein. Ga achter naar het slaapcompartiment waar Hans Voralberg zich bevindt. Vraag hem over alles. Het schijnt dat je de trein moet op winden.

Ga naar de andere kant van de trein naar de deur van de treinuitgang. Je wordt gebeld door Oscar. Ga door de deur recht voor je, de deur links is van de badkamer. Ga buiten rechts en je ziet een scène waar je Kolonel Emeliov Goupatchev ontmoet.

Ga tweemaal onder in het scherm en praat met Oscar. Draai/klik links op het wiel, trek aan de hefboom op de linkerzijde. De trein wordt nu opgewonden. Draai dan weer aan het wiel. Praat weer met Oscar en hij wil dat je kolen moet bijvullen alvorens je kan vertrekken.

Controleer rechts het paneel met een hefboom van de kolenreservoir. Merk op dat er een kind onder is. Trek aan de hefboom en zie dat er geen steenkool wordt vrijgegeven. Het kind is weggegaan. Ga naar het einde van de loopbrug, zie een hefboom en een gesloten poort. Klik op het sleutelgat van de poort - ik kan niets doen het is op slot. Ga terug (rechtsonder in het scherm klik je op het pijltje) en ga de winkel in.

Controleer de snoepmachine bij de ingangdeur. Praat met Kolonel Emeliov, verantwoordelijk voor het jurisdictie, (als je eerder in de winkel kwam zag je de kolonel werken aan iets op de toonbank). Hij zegt dat er buiten een steenkoolautomaat is en dat je de trein kosteloos kan vullen. Kijk op de andere toonbank. De gebroken snoepautomaat heeft het etiket - Candyroff 625-122. Pak de kleine sleutel "small key". Gebruik de sleutel in het slot van de 3 snoepautomaten bij de ingangsdeur en pak uit de rechtse snoepautomaat de munten "coins" (sleutel terug pakken als je die op een snoepautomaat gebruikt hebt).

Klik op de munten in je inventaris, pak de vijfde munt van links en gebruik die op de linkse snoepautomaat. Draai aan de knop en pak het suikersnoepgoed "sugar candy".  Pak het tweede muntstuk van de linkerzijde, stop die munt in de middelste automaat, draai aan de knop en pak het vissen suikersnoep "fish candy". Pak de sleutel terug van de rechts automaat, gebruik de sleutel op de linkse en middelste automaat om de munten terug te pakken. De klep van de rechtse snoepautomaat zit vast. Verlaat de winkel en ga onder in het scherm naar het paneel van de steenkolen.

Praat met Malka, het jonge meisje onder de brug. Malka wil katalas - suikersnoep. Gooi het suikersnoep naar Malka. Zij laat de ballon met de sleutel los. Kate pak de poortsleutel "gate key" van de ballon. Ga naar de poort en gebruik de poortsleutel op het slot. Daal de trap af. 

Scène: De werkgever van Kate vraagt aan een detective, Cantin om Kate te zoeken.

Ga onder het spoor en zie (klik) een bizar voertuig, hangend onder het spoor. Ga onder terug, naar het linkerscherm (onder) en praat weer met Malka. Cirkos verzorgt Malka. De Bourgoff broers zijn leugenaars en dieven. 

Ga naar het linkerscherm. Het is onder de steenkoolautomaat. Bekijk de benzinegenerator. Druk op de rode knop. Er zit natuurlijk geen benzine in de generator!. Neem de rode lege jerrycan "empty can". 

Ga links en ga rechts het Cirkos Cabaret gebouw in. Bekijk de paarden op het podium. Praat met Cirkos. Hans is zijn vriend. Cirkos vraagt of  Hans zijn paarden wilt controleren.

Verlaat de bar, ga links en volg de houten omheining met de affiches Cirkos. Ga naar de poort op de linkerzijde en Kate trekt aan de bel. De kleine broer Bourgoff komt aan de poort. Praat met Ivan. Hij wil niet helpen.

Ga links langs de omheining verder. Bekijk het laatste affiche Cirkos. Klik op de bovenste linkerzijde van het affiche en Kate scheurt het van de omheining waar een gat in de omheining zit. Ga door het gat, ga naar de krat in het midden en zie een youki (hond) in een krat. Open de krat, de youki rent weg en Ivan probeert hem te vangen. Klik op het zwarte fornuis - deze machines stinken. Pak links de rode jerrykan (je verwisselt het met de lege). Ga de open plaats in waar Igor ligt te slapen. Praat met Igor. Later zal Ivan terugkomen en Kate gaat terug het gat door. 

Ga links en zie een automaat waar een munt in kan. Ga over de brug naar de weg naar het klooster. Wij zullen hier later terugkomen. Ga terug onder het spoor. Gebruik de Jerrycan op de generator. Druk op de rode knoop en de machine werkt. Praat links opnieuw met Malka. Ga naar boven, trek aan de hefboom van het paneel van de steenkoolautomaat en we hebben steenkool!

Oscar komt je vertellen dat Hans is verdwenen. Praat in de winkel met de Kolonel. Ga naar de stad onder het spoor en ga met Malka praten. Ga het Cirkos Cabaret gebouw in.

Hans heeft een illusie over Mammoet en Syberia. Hans ligt in bed. Praat met Hans en zie dat hij uitzinnig is. Bekijk in de andere ruimte het mammoet beeldje en de cilindermachine. Praat met Oscar in de volgende cabine.

Ga naar de stad onder het spoor en ga met Malka praten. Leer over het klooster, haar moeder en de strenge Patriarch. Ga het Cabaret gebouw in en praat met Cirkos.Leer over de moeder van Malka, monniken van het klooster en over een doek. Malka weet hoe het doekjesautomaat werkt. Hij heeft geen warme kleren maar de winkel heeft wel wat kleren.Praat opnieuw met Malka. Zij geeft je een symbolisch munt "token" voor het doekjesautomaat en vertelt hoe je het doekje moet gebruiken.

Ga naar de omheining van de broers Bourgoff (het gat in de omheining is gebarricadeerd) en links naar de automaat vóór de brug. Gebruik de token in de muntstukgleuf en trek aan de hefboom. Pak het  doekje "shroud". Ga terug de trein in, ga naar het bed waar Hans ligt, gebruik het doekje op Hans Hans' doekje "Hans shroud".

Ga met de Kolonel in de winkel praten. Hij zal de zolderladder laten zakken. Beklim de ladder en pak de winter kleren "winter clothes" bovenop een krat. Ga naar de badkamer van de trein en Kate kleedt zich om. Ga met Oscar praten die buiten aan de voorkant van de trein staat. Praat met de Kolonel in de winkel. Ga naar de stad onder het spoor, ga naar de brug, Kate zet haar beschermbril op, ga de brug over en richting klooster "monastery".

Klooster

Trek aan de bel. De monnik boven in de toren laat je niet binnen. Ga rechts het pad op, praat met de monnik die aan het wassen is, leer over Alba Merula een Witte Raaf. Hij wordt afgeleid door het geluid van de Witte Raaf. Door je ondervragingstechniek vertelt de monnik dat er geen vrouwen in het klooster mogen.

Ga met Kolonel Emeliov in de winkel praten en je krijgt een gouden vogelfluit "gold birdcall, zilveren, silver birdcall, en zwarte, black birdcall".

Ga terug naar de wasserijmonnik, geef de monnik de zilveren birdcall en hij gebruikt het. Het geluid wordt beantwoord en de monnik gaat weg. Pak de monnikkleren en Kate kleedt zich automatisch om. Trek weer aan de bel en een lift daalt. Stap in de lift en ga het Klooster in.

Praat met de monnik. Gelofte van stilte? Bekijk het fornuis op de linkerzijde. Pak het doosje met lucifers "box of matches". Ga onder in het scherm, zie rechts een kruiwagen. Volg het pad en ga naar een open binnenplaats met biddende monniken. Ga linksboven/midden het kapel in. Zie rechts een gesloten metalen poort. Bekijk de beschilderde pilaren, ga verder door en Patriarch komt. Praat met hem. Hij wordt overtuigd om Hans te zien.

Scène: Cantin rapporteert aan Marson dat na het spreken van de hoteleigenaar in Aralbad, Kate verschillend handelt. De monniken brengen Hans naar het Klooster.

De Patriarch kan Hans niet genezen. Hij verklaart dat Hans stervende is. Ga rechts het klooster in, ga rechts de cel in waar Hans ligt, praat met Hans. Hans wil Alexei Toukianov, een monnik die bij de Youkols leefde zien. Hij kan Hans genezen. De wasserijmonnik luisterde af. Blijf praten met Hans. Verlaat de cel. Praat met de wasserijmonnik. Hij geeft je een brief "scroll" en een mammoetmunt "stained-glass mammoth". Lees de rol in je inventaris. Klik op documenten "documents", klik op het oog "view" en klik dan op de brief. De brief van de wasserijmonnik vertelt over de mensen Alexei, Youkol en de verhalen van de grote mammoet. Bekijk ook de stainglass mammoet munt.

Ga door de uitgang op de linkerzijde. Pak de borstel "brush" naast de emmer. Ga terug naar Patriarch in het kapel (onder in het scherm en dan links de kapel in). Praat met hem. Ga naar de geschilderde Heilige pilaar op de linkerzijde. Gebruik de borstel op het boek dat hij in zijn hand houdt. Neem nota van de plaats van witte cirkels - bij uiteinde van kruis en 2 aan elke kant met 3 zwarte punten ertussen. Ga naar de binnenplaats. Ga het gebouw langs de begraafplaats in.

Bibliotheek - Ga rechts de cirkelhal door tot de beneden vloer. 

Neem de lange haak die aan de rechts kant van de ruimte hangt. Trek de kaarslampen in de positie die door de witte punten van de pilaar schildering wordt getoond.

Nummer de lampen met de klok mee en begin met de lamp bij de uitgang als 1. Trek met de haak aan lamp 1 bij de uitgangsdeur, draai met de klok mee en trek aan 4, 5, 9 en 10.

Een patrijspoort wordt geopend.

 

Ga via de cirkelhal naar boven (linkerzijde). Zie aan het eind de open patrijspoort. Kijk er door heen en zie Romansburg. Neem nota van de trein, de plaats van de broers Bourgoff en het bos. Plaats de stained-glass mammoth munt in het gat (klik op documents, handje "take" klik dan op de munt en klik op het gat. Verlaat het scherm van de munt (pijltje rechtsonder). Klik op de 4 blad delen en het gat sluit. In het midden is een klein spleetje waar licht uit komt. Elk blad is gebaseerd op de zon. Je moet het licht door de spleet laten schijnen zodat het een mammoet vormt. Begin/klik op het onderste blad, dan links, bovenste en dan de rechtse. De zonnestraal wordt aan de andere kant van de kamer geconcentreerd die een mammoet maakt.

Ga rechts naar de andere kant en zie de vorm van de mammoet met het oog dat op een andere cirkel op de muur wordt gecentreerd. Bekijk de cirkel en klik op het centrum van de rozet. Een muur opent en je ziet een een geheime kast. Pak Het boek van broeder Alexei "brother Alexei's book" - blader door het boek - nota's en schetsen van Alexei Toukianov van het Bevroren Noorden.

Lees de nota's. Tijdens zijn reizen gebruikte hij youkis om zijn slee te trekken. De youkis eten oranje zalm. Leer over Youkols en shaman, heilige harfang die van lemmings houdt. Hun verhouding met de mammoeten en hoe Youkols ondergronds zijn gegaan. Leer over de legende van levende mammoeten in een eiland genoemd Syberia. Het blauwe gras heeft een geur die het youki kan wekken. De Scarlet braambes die met walrus spek wordt gemengd die een helende eigenschap heeft. De plant groeit slechts op een graf van één ziel die in vrede is. Lees over de Legende van Syberia en de bak die in ijs ingepakt is. Pak Het overblijfsel van Youkol "Youkol Relic"dat achter het boek ligt. Ga het gebouw uit, ga onder en rechtsboven naar de kruiwagen en neem de schaar "shears".

Ga naar de begraafplaats links van de bibliotheek. Zie een monnik een gat graven en een doodskist. Bekijk de spleet in de muur net boven de doodskist en Kate zal zeggen dat ze er met een slee er door kan glijden. Bekijk doodskist. 

Ga naar rechts en bekijk een grafsteen met heilige braambessen. Gebruik de schaar op de heilige braambes. Het is Alexei Toukionov 1895-1996. Pak  kruiden en braambessen voor het grafsteen "herbs and brambles".

Ga naar het fornuis waar je het klooster binnen kwam. Bekijk het fornuis op de linkerzijde. 

Broeder Alexei zei in zijn nota's dat een heilige braambes die met walrusspek wordt gemengd helende eigenschappen heeft.

Trek links aan het handvat om het vuur aan te steken.

Plaats de kruiden en braambessen in de pot.

Open de mal onder aan de pot.

Klik links op de spaan en er komt automatisch een pin in de mal.

Sluit de mal.

Open de kraan.

Open de mal en pak de kruiden kaars "herbal candle".

Ga naar de cel waar Hans ligt.Plaats de Youkol reliek op de tafel. Plaats de kruidenkaars in het Youkol reliek. Gebruik de lucifers op de kaars om het aan te steken. Zie mammoetschaduwen die van de roterende kaarshouder worden weerspiegeld. Hans begint te hoesten en wordt wakker. Praat met Hans.

We moeten nu uit het klooster zien te komen met hans. Herinner het gat in de muur en de doodskist op de begraafplaats. De monnik is nog daar. 

Ga naar het kapel. Patriarch is weggegaan van het Altaar. Ga de opening door en neem de ornate sleutel "key" van het altaar.

Gebruik de ornate sleutel op de metalen gesloten poort bij de ingang. Trek aan het touw van de klok. De klok roept de monniken om terug in het klooster te gaan. De monnik op de begraafplaats is nu dus weg.

Ga naar de begraafplaats en bekijk de gat in de muur - beetje steil, maar met een slee kan ik wel de helling af glijden. Trek aan de doodskist. Ga met Hans praten en je ziet een scène. 

Terug in de trein praat je met Hans. Hij vraagt of Kate een mechanisch hart "mechanical heart" (tandwiel) wil plaatsen voor de cabaretpaarden. Als je het tandwiel hebt gekregen praat dan verder met Hans.Verlaat de trein. Praat met de kolonel in de winkel. Ga naar de stad onder het spoor. Praat met Malka en leer over Cirkos die youki kunstjes aan het leren is. Ga naar het Cabaret en zie Cirkos die Youki probeert op te leiden. Praat met Cirkos.

Klik op de dekselrand van het podium om het mechanisme te openen.

Plaats het mechanische hart op de stang in het centrum.

Draai het hart door op de knop te drukken zodat de paardwijzer helemaal rechts is.

Klik op de onderste linkse middengat om het eerste paard vast te maken.

Klik op de bovenste linker gat om het tweede paard vast te maken.

Klik op de bovenste rechtser gat om het derde paard vast te maken.

Klik op de onderste rechtse bovenste gat om het vierde paard vast te maken. Klik op de middelste grote knop en zie de paarden bewegen.

 

Je gaat terug naar de trein. De trein is vertrokken! Gebruik de celtelefoon in je inventaris. Blader met het pijltje naar Oscar en klik op "send"  Oscar zegt dat Ivan en Igor de trein, Oscar en Hans hebben ontvoerd. Probeer Oscar opnieuw te bellen maar Oscar zal niet antwoorden.

Trek aan de hefboom onder bij de poort en een gedeelte van de rails draait om het rare spoorwagentje de rails op te zetten. Stap in het wagentje en het stopt aan het einde van het perron. Ga met de kolonel praten. 

Ga onder naar de stad, praat met Malka verscheidene keren tot het idee van het gebruiken van Youki wordt bespoken. Praat dan met Cirkos in de Cabaretbar en vraag ook of je Youki mag lenen.

Ga naar de poort van de gebroeders Bourgoff. De poort is open, zie Youki liggend bij het fornuis. Hij jankt. Kijk op de tafel, lees en pak de krant "newspaper" dat nieuws heeft over Helena en ivoor - het witte goud. Ga naar Youki. Hij is zo lief maar hoe kunnen we zorgen dat hij met Kate mee gaat. In het boek van Alexei staat dat een youki van rode zalm houdt.Geef het vissen suikersnoep aan Youki en hij zal je overal volgen. Ga naar het spoorwagentje en stap in. Kate roept Youki en de reis gaat verder, opzoek naar Hans.

 

Het bevroren Noorden

Wanneer Ivan Kate ziet zet hij de trein in een hogere versnelling. De brug stort in. Een spleet scheidt Kate van de trein.

Ga rechts en zie Ivan. Hij zegt dat het ivoor (witte goud) van hun is. Volg het pad naar rechts en volgend scherm. Zie een uil in de boom zitten, recht van de uil is een steenhoop met een bevroren vis. Om de vis te pakken moet je eerst het ijs ontdooien. Ga een paar schermen naar rechts tot Youki naar een bever loopt. Loop naar Youki en probeer hem te kalmeren. Niet dus. Dan maar met vis proberen.

Ga terug naar het hoofdpad, ga verdere boven in het scherm en zie daar een huis. Pak de takken "branches" bij de rotsen in het midden van het scherm. Ga terug naar de bevroren vissensteenhoop. Plaats de takken voor de steenhoop. Gebruik de lucifers op de takken en pak de vis "offering". Ga terug naar Youki en geef hem de vis om hem vanaf de bever te krijgen. Een boom is gevallen om een brug over de rivier te maken. Ga de rivier over. Ga rechts en boven naar het volgende scherm.

Cantin, die in Romansburg is rapporteert Marson over Kate.

Je bent bij een splitsing, rechts wordt geblokkeerd, ga links en je komt bij een kapotte brug. Controleer het touw. Ga rechts en ga de herberg in (je krijgt een telefoontje van je moeder).

Controleer de plank boven de openhaard. Pak de Russische pop "Russian doll" de houthakkersbijl "hatchet" en het vissersboek "the fisherman's guide" over de oranje zalm. Verlaat de herberg door de voordeur. De deur wordt geblokkeerd door een beer. Kijk door het venster op de linkerzijde en Kate zegt dat de beer honger heeft. Ga naar de keuken, links van de achterdeur. Pak een vissen tank/mand "fish tank" van de plank bij het fornuis. Ga door de achterdeur naar buiten. 

Ga trap af naar de steiger. Als je het boek hebt gelezen van broeder Andrei dan heb je gelezen dat beren en Youki van oranje zalm houden. Lees het vissersboek en merk op dat de oranje zalm over de kleur van zijn prooi vrij selectief is. De zalm prefereer het liefs groene kikkers. Je ziet een hengel en een visserskoffertje op de steiger. Wij hebben oranje zalm voor de beer nodig. 

Klik op de hengel. Kate zet de vissenmand neer.

Klik op het visserskoffertje met daar in lokblinkers (aas). Selecteer de rechts bovenste groene blinker.

Er zijn 4 spots waar je de hengel naar toe kan gooien. Het linker watergebied bij de rotsen heeft blauwe zalmen. De pool achter de  dode boom heeft groene zalmen. Het rechtse watergebied heeft de violette zalm.

Het gebied om te klikken voor de oranje zalm is rechts van Kate en dicht bij de steiger. Gooi daar je hengel op uit en vang de oranje zalm "Orange salmon". Je stop de vis in de mand . Ga terug de herberg in naar het venster bij de voordeur. 

 

Gooi de oranje zalm naar de beer en de beer is tevreden en loopt weg. Heb je niet de goede zalm dan ga je opnieuw vissen tot je een oranje zalm hebt. Ga naar buiten en pak de visgraat "fishbone" die de beer heeft achter gelaten (midden bij het venster ongeveer, moeilijk te zien). Ga naar de kapotte brug. 

Gebruik de houthakkersbijl op het touw en je pakt een touw met plank "rope with plate". Werp het touw met de plank op de overhangende boom en je swing naar de overkant. 

Volg het pad en in het volgende scherm gaat Youki op jacht op een uil. Volg Youki en zie een scène van Youki achter de uil aan. Ga rechts verder omhoog  en zie een scène van de broers die keien werpen vanaf de bovenkant van de klip. Een vliegtuig verplettert boven de klip. Beklim de klippenmuur - gebruik de houthakkersbijl op de klippenmuur om de eerste voetgreep te krijgen.

Ga dan 3x omhoog. Rechts - 2x. Hoog - 4x. Links - 4x. Hoog - 2x. Rechts - 2x. Hoog - 2x. Rechts - 2x. Hoog - 4x.

Als je boven bent zie je een scène van Cantin sprekend met Marson.

Ga onder naar het scherm en ga dan opnieuw onder (links) van het scherm. Zie de broers die proberen om Kate omver te rijden met een snowbike. Zij hebben Hans bij zich. Zie aan de overkant de trein door de bomen. Draai je om en volg het spoor van de sneeuwscooter onder in het scherm. 

Bekijk het apparatuur onder de afdak bij de radartoren. Hier staat een scherm van de radaropsporing en een frequentie apparaat voor 4 nummers.Beklim de toren en zie dat het kan worden gedraaid. Ga onder 2 schermen terug, links en je komt bij het neergestorte vliegtuig.  

Ga 3x vooruit en praat met praat met de man die aan zijn parachute hangt. Hij kan je niet horen omdat hij zijn koptelefoon op heeft. Wij moeten Boris wekken door zijn radiofrequentie zien te vinden, zodat we met hem kunnen praten. Ga een scherm terug, klik op de cockpit van het neergestorte vliegtuig en zie een paneel van het cockpitinstrument.

Zet eerst de motor aan met de bovenste linkerschakelaar (1). Rood licht voor energie, geel licht voor A en groen licht voor B.

Zet schakelaar B uit, A, gele licht brandt.

Klik rechtsonder op de middenschakelaar (2) en er gaat een groene licht branden. Het rode licht rechts boven brand en 4 nummers zijn zichtbaar.

Boven het groene licht zijn 3 knoppen. Klik op de gele knop (!, omhoog), rood (!) staat al omhoog en zet de groene omlaag (!). Je ziet nu - 03 rechtsboven.

Zet schakelaar A uit en B aan. Zet gele knop (!) omlaag, rood (!) staat al omhoog en zet de groene omhoog (!). Je ziet nu - 28 rechtsboven.

De frequentie is 0328.

 

Ga naar het afdakje, klik op de rode knop (bovenste apparaat) van het frequentieapparaat. Klik op de 4 rode knopjes en zet het getal 0328. Druk op het rode knopje van de microfoon. Luister naar Kate proberend om Boris te wekken.

Ga naar het neergestorte vliegtuig en praat met Boris die bij de cockpit aan het werken is.Hij stelt voor om de tweede schietstoel te gebruiken voor de trein.Ga het vliegtuig in, klik om het even een paar keer op het linkerpaneel en Boris zal zeggen Nyet, Nyet, deze coördinaten zal de schietstoel tegen de klip werpen. Stap de cockpit uit en praat opnieuw met Boris om je te helpen met de schietstoel.

Coördinaten voor de trein:  

Ga naar het afdakje bij de radartoren. Klik op de rode schakelaar rechtsonder van de radarmonitor. Het is nog niet duidelijk wat je ziet.

Beklim de ladder van de radartoren. Waar wordt de trein hier gesitueerd? De sporen van de sneeuwscooter leiden van hier naar de trein. We moeten het dus in tegenovergestelde richting draaien.

Draai tweemaal aan het handvat zodat de pijl richting B wijst. Ga terug het afdakje onder.

Bekijk de monitor van de Radar en merk op dat het knipperlichtje op de kruising van 80 horizontaal en 20 verticaal staat.

Ga de cockpit in, zet de linkerkant van het paneel op 80 en de rechterkant op 20. Druk onder op de knop en je wordt naar de trein geschoten met de schietstoel. Kate wordt begroet door Youki.

Ga naar de locomotief aan de linkerzijde. Je krijgt een telefoontje van Kolonel Emeliov, hij informeert Kate over de Amerikaanse detective die veel vragen stelt over haar en Hans. Je ziet iets uit de sneeuw steken. Trek aan de arm en je bevrijdt Oscar.

Praat met Oscar. De kou heeft zijn wiel verlamd. Ga de passagiers wagon in. Zie in de tussencabine dat de standaard in het midden omver is en dat er onder een metalenplaat is. Ga naar de slaapkamer. Pak de handleiding van de trein "plan of the train" die langs het bed ligt. Pak het oliekannetje dat voor de werkbank op de grond ligt "oil dispenser". Ga terug naar Oscar en geef hem het oliekannetje. Ga de passagiers wagon, bel Oscar en hij zegt dat er geen beweging in de trein te krijgen is. Ga naar de locomotief en praat met Oscar. Hij zegt dat je de wagon moet ontkoppelend zodat je verder kan. Ga naar de ronde metalenplaat in de tussencabine van de trein. Bel Oscar en vraag om de plaat te openen. De plaat schuift open en je ziet 5 staven met een schuifknop. De staven moeten allen ingetrokken worden.Klik op schuifknop 1, 3 en 5.

De wagon is ontkoppeld Kate springt naar de locomotief. Luister naar Cantin de rapporteert over de gebroken brug. Kate is dood?

Youki loopt weg. Ga naar het reuze mammoetstandbeeld. Je krijg een telefoongesprek van Oscar over het geluid. Bekijk de sneeuwscooter, bekijk de zijtas, pak de gaas deken "gauze blanket". Bekijk de reuze houten vogel. Plaats de gaasdeken op zijn mond en het huilend geluid hout op.

Draai je om, een scherm terug en ga boven in het scherm naar de andere kant van de trein. Ga rechts en praat met Igor. Hij hoorde het windgeluid van het standbeeld en dacht dat van de kwade geesten kwam. Igor stapt op de sneeuwscooter. Ga terug waar de scooter was. Klik op de spikes die van de scooter zijn gevallen. Kate klem ze op haar schoenen. Bekijk rechts de witte uil. Beklim de ijshelling en loop naar het beeld.

Ivan komt en Kate wordt in het nauw gedreven. Links zie je op een slee ivoor liggen. Als je iets probeert zal Ivan je terug dringen. Bel Oscar op. Oscar blaast de hoorn van de trein. Ivan wordt afgeleid en draait zich om.Bekijk de slee. Pak de ivoor mes "ivory knife" en snij het touw door die de slee vast houdt. Je zakt door het ijs. Je moeder belt Marson.

Het Dorp van Youkol

Je belandt in een iglo. Kijk uit het venster. Ga de iglo uit. Praat met de leider van de Youkol's die zich bij de deur bevindt. Hans is bij de geestenvrouw. Volg de trommels. Draai je om en pak de rendiergewei "reindeer antlers"  uit de pot.

Ga het dorp eerst kijken om je te oriënteren en de legendarische bevroren mammoetbak te zien die in ijs en andere wonderen is ingepakt.

Ga links bij de iglo waar je uit kwam, ga links de beenderen brug over, verder naar links, linksonder, verder naar onder, links bij de honden en rechts naar de vellen. Klik links op de houten balken en pak een riem. Je maakt er een katapult van "slingshot"

Ga boven in het scherm naar de trommels. Bekijk links de uil. Ga naar de trommel. De trommelopstelling wordt aangedreven door een waterstroom. Probeer over/onder de trommelstokken te gaan. Lukt niet. Je ziet boven het waterwiel ijspegels hangen. Een ijspegel recht boven de waterbak beweegt iets. Gebruik de katapult op die ijspegel. Kate pakt een steen van de grond op en breekt de ijspegel. Het blokkeerde het waterwiel en het getrommel stopt.

Ga de mammoethut in, bekijk Hans die in de touwen hangt, praat met de vrouw van de geesten. Hans is in dromenwereld. Kate zal een reis moeten maken door de gangen van dromen om Hans terug brengen. Om daar te komen heb je fruit van een lachende boom (geestdeur) nodig. Een uil heeft Kate steeds gevolgd die je met muziek kan roepen. Ga naar de rechtse wand en pak het glimlachende Youkol masker "mask". Ga naar het linkerscherm en pak een gebeds wiel "prayer wheel" van de tafel. Ga naar de deur en controleer rechts de dreamcatcher (droomwiel).

Verlaat de hut, 3x onder, zie een water structuur tussen de grote kruiken.Klik daar op, pak een stop van kurk van de grond "cork bung" voor de kruik, een lege veldfles "empty flask" die aan het waterstructuur hangt. Hang de veldfles aan het  koord die boven aan het waterstructuur vast zit. Draai rechts tweemaal aan het beenhandvat en pak de veldfles met water "flask full of water".

Ga onder in het scherm naar Youki met andere honden. Bekijk de poort. Als je deze oplossing volgt hoef je de vissengraat niet te pakken die daar ligt. Als het goed is heb je er al een (van het bevroren noordenhoofd) in je inventaris, zoniet dan pak je deze. Ga rechts, boven, links de beenderenbrug over en ga boven de grot in. 

Ga links en zie een uilenrelikwie voor de boom. Bekijk links van de boom de ijswand. Je ziet gaten in de ijswand en er loopt een lemming rond. Zie het rode fruit achter de ijsmuur. De bedoeling is dat je de lemming ertoe brengt om de bessen achter de ijsmuur te laten pakken en hem zo door de ijstunnel te begeleiden. Bestudeer de lay-out van de tunnel. De beschikbare bessen zijn bij de hoogste tunnel.

Gebruik de stop (kurk) in het onderste rechtse gat (foto - rode pijltje) zodat de lemming door het linkse gat naar binnen kan. Je ziet de lemming komen en loopt weer terug. Ga terug (rechtsonder pijltje klikken).

Bekijk de uilenrelikwie, hang het gebedswiel op het horizontale been. Gebaseerd op het boek van Andrei lees je dat het favoriet voedsel van uilen (harfangs) lemmings zijn. Dus als de lemming een uil ziet zal hij schrikken. Draai aan het gebedwiel om de uil te roepen. De uil komt er aan gevlogen en laat de lemming schrikken zodat hij het linkergat in loopt. Ga weer naar de ijswand met de gaten en zie de lemming het linker gat inlopen en stopt in de tunnel. 

 

Pak de kurk en stop het in het gat (1) naast het lemming. Dit brengt de lemming ertoe om verder te gaan en leidt hem tot het linkergat.

Pak de kurk en stop hem in de uiterst linkse gat (2) Dan klik de veldfles met het water in de bovenste linkergat. De lemming zwemt omhoog, eet van de bessen en loopt verder de tunnel door. 

Gebruik de vissengraat in de bovenste middengat om een ladder te maken voor de lemming. De lemming loopt verder en duwt de bessen het rechtse gat uit. Pak het droomfruit "dream fruit"

Pak het gebedswiel terug dat op de uilenrelikwie hangt. Ga naar de geestenvrouw terug. Grot uit, 2x onder, rechts de brug over, links, onder, links bij de honden, rechts en 3x boven.  

Droomwereld

Praat met de vrouw. Kate geeft het fruit aan de geestenvrouw. Kate wordt slaperig door de rook van het fruit.

Ga de grot in, boven verder en pak de mammoet pop "mammoth doll" op het einde van de grot. Verlaat de grot. Volg onder het lange pad tot je bij een meisje komt. Praat met Anna Voralberg.

Ga links en blijf lopen tot een poort van een fabriek. De poort is aan de rechtse kant van de straat bij de straatlantaarn die licht geeft. Ga de poort door, neem de rechtse weg en ga het huis in.

Ga links de woonkamer in en praat met Vader Voralberg. Ga de kamer uit, ga de trap op, controleer de gesloten deur van de zolder. Ga terug naar beneden, controleer de klok in de lounge.

Ga terug naar Anna Voralberg. Anna zegt dat haar vader altijd precies om 7:15 terug naar de fabriek gaat. Ga terug naar het huis van Voralberg en ga naar de klok in de lounge.

Bekijk de wijzerplaat door op de bovenkant van de klok te klikken en zie dat het 2:45 is. Bekijk de onderkant van de klok en zie dat er 2 beeldjes boven de slinger zijn die met een hamer de bel bedienen.Het paneel (nu op XII) heeft op de linkerzijde een schakelaar die de nummers 15 minuten vooruit zet. De rechtse schakelaar zet de nummers 30 minuten minuten vooruit.

Klik 5x op de rechtse schakelaar en 1x op de linkse.  

Klik op de 2 beeldjes om de gewichten op te winden. Klik op de slinger. 

Nu moeten wij de tijd in 7:15 veranderen. Klik 9x op de rechtse schakelaar om VII te krijgen en klik 1x op de linkse schakelaar om de klok op 7:15 te zetten. 

Klik op het rechtse gewicht en klik op het beeldje om ze de bel te laten luiden.

Vader verlaat het huis en legt een sleutel op de tafel. Pak de zolder sleutel "attic key" en open de zolderdeur met de sleutel.

Praat met de jonge Hans maar hij zal niet antwoorden. Geef hem de mammoetpop. Hij schakelt over van jongen naar een bejaarde Hans. Hans heeft zijn hoop verloren. Klik op het hart dat op tafel ligt en Kate komt terug bij de geestenvrouw.

Bel Oscar. Oscar wordt aangevallen? Ga naar de deur en klik rechts op het droomwiel. Hoor Anna's woorden van de droomwereld - 7:15. Verlaat het huis.

Cantin is nu in de Cabine van het Logboek en ontmoet de beer.

Ga naar de plaats waar de honden (Youki) zijn, ga linksboven in het scherm,  loop verder door en ga met de beenderenladder naar boven. Ga links de trap op, onder in het scherm brug over naar een grote windas. Zie een kabel rond de grote horizontale buis. De kabel zit er maar losjes omheen. Voor de buis op de brug zijn 2 hefbomen.Trek aan de rechtse hefboom, de horizontale buis gaat draaien en rolt de kabel die je op de rails ziet verder de rails over naar buiten.

Ga naar beneden, rechts met de beenderenladder, onder in het scherm, volg de rails, praat met de mannen, ga naar de trein, pak de kabel die op de rails ligt. Te zwaar voor Kate. Ga de locomotief in, praat met Oscar en Kate brengt Oscar ertoe om het glimlachende masker te dragen. Ga met de mannen praten en zijn haken de kabel aan de trein. Controleer of ze het goed hebben gedaan. Controleer de verbonden kabel op de treinhaak en zie dat de kabel op het spoor nog los is. Trek aan het handvat van de krik en het zal de kabel strak trekken. Ga terug naar de grote buis Trek weer aan de rechtse hefboom en de trein wordt naar binnen getrokken. 

Ga naar de plaats waar de honden liggen, rechts, boven in het scherm de trap op naar de trein. Praat met Oscar over Hans en het hart.

Kate het was  zeer gezellig om u ontmoet te hebben. Het was werkelijk een zeer mooie reis. Nu is het tijd om afscheid te nemen... De automaten worden geconstrueerd om de mens te dienen... Vaarwel Kate. Ik heb alles volkomen begrepen Kate. Ik ben slechts een automaat en het is tijd dat ik wat doelen ga dienen.

Oscar loopt naar de vrouw van de geesten. Ga naar de geestenvrouw. Onderweg belt Marson. Praat met Oscar.

Bekijk het hart van Oscar. Klik de aantallen van de tijd die Anna verklaarde 7:15. Met de wijzers van de klok mee klik op de 3de en 7de knop (3 = 15 minuten en 7 uur). Klik op 12 , 3, 6, 9 om een kruis te maken, pak zijn hart en je pakt er de sleutel uit "Voralberg key". Klik op Hans-Oscar. Praat met de vrouw. Kate moet voorbereidingen treffen voor de reis, tooktook. Ga naar de trein. Bekijk de treincontroles.

Je moet stoom produceren en het ijs laten smelten dat om het mammoetschip is inpakt. Bestudeer de treincontroles. Stop boven in het midden de Voralberg sleutel in de lichtroze cirkel (A). Dit zet het mechanismen aan. 

 Zet de bovenste rechtse hefboom omhoog (1). Zet de linkse bovenste hefboom omhoog  (2). Zie een slang boven de trein komen.Klik op de rechtse schakelaar (3), rechts van het wiel. Zie dat de slang steenkool pakt. De rechtse maatglas gaat nu naar zijn volledige capaciteit.

Zet de rechtse bovenste hefboom weer omlaag (1), zet de linkse bovenste hefboom omhoog (2) en zie de slang beneden naar de vijver gaan. Klik op de linkerschakelaar rechts van het wiel (4). Zie dat de slang water uit de vijver opzuigt. De maatglas op de bovenste linkerzijde staat nu op vol.

Draai aan het wiel (5) op de linkerzijde van het controlepaneel en zie dat de oven onder van het controlepaneel gaat branden.

Draai aan het kleine wieltje links (6) van de grote wiel op het controlepaneel.  Uit de zijtanks van de trein komt nu stoom.

Klik op de linkerschakelaar links van het grote wiel (7) en zie dat de stoom het ijs om de mammoetschip doet smelten. 

 

Ga de trein uit, ga naar beneden, ga rechts en zie Hans naar het mammoetschip gaan. Loop naar die brug en praat met de leider die voor de brug staat. Ga naar de honden plaats, ga naar de voorzijde van de kooi.en bekijk de poort. Haal het touw eraf en Youki loopt naar de ark. Ga naar de mammoetark en ga het schip op. Je vaart weg en Cantin rapporteert. Vaarwel, Kate!

 

Het Eiland

Je komt op een eiland vol met pinguïns. Ga naar de achterkant van het schip en praat met Hans. Daal naar het eiland. Ga rechts, ga dan rechts het reuze skelet in. Pak een slagtand van Narwhal die op de grond ligt "Narwhal tusk".  Ga scherm terug en volg de kabel die door het skelet gaat naar links Zie het anker. Gebruik de slagtand Narwhal om het anker vrij te geven. Loop naar het schip terug en zie dat er een lift wordt opgeheven. Ivan spreek Kate bespottend aan..

Ga naar links, rechts naar pinguïns, klik op het schip en zie ijs drijven naar de openklappende deur van het schip. 

Ga links, neem de diagonale linkeruitgang en zie een pinguïns nest met 2 eieren.

Plaats de Russische pop op het nest. Kate roept de pinguïns van naar het nieuwe ' ei '.

Ga naar de plaats waar de pinguïns vandaan kwamen.Een grote barst verschijnt. Gebruik de slagtand Narwhal om het ijs vrij te geven en je drijft naar de ark.

Hoor en zie Ivan boven je lopen. Ga onder in het scherm naar de achterkant van de kajuit. Bekijk de 2 tekeningen tegen de wand. 

Ga terug naar de voorzijde en zie een hefboom die boven je een kabel met een lus controleert. Verwijder het vat dat de deur blokkeert. Beklim het vat, zie een lus en een schroef op de paal. Ga terug en ga de deur door. Praat met Hans. Beklim de middelste ladder. Bekijk het anker. Pak de ivoren haak "ivory hook". Ga naar beneden. Ga door deur. Gebruik de hefboom om de kabel boven je te laten zakken. Beklim het vat. Gebruik de ivoorhaak op de schroef. Klik op de lus om het aan de haak vast te maken. Stap van het vat en trek aan de hefboom. De mast wordt uitgetrokken, werpt Ivan naar het eiland en Ivan houdend het pinguïns ei wordt door de pinguïns belaagd. De mammoetark bereikt zijn bestemming. Een wachter kijkt hoe het schip binnen vaart.

Syberia

Hans gaat verlaat het schip. Ga met de ladder naar het het onderdek naar je kajuit. Bekijk Youki. Hij slaapt.

Ga van het schip en ga rechts. Beklim de ladder van de wachttoren. Klik op de wachter, hij is dood. Klik op zijn hoofd en pak de "Youkol medaillon".

Ga naar beneden, ga links en ga verder naar links van het schip. Ga linksonder een trap af. Ga onder in het scherm naar een kist, bekijk de kist en zie 3 tegels met een symbool. Pak de 3 tegels "stone plate". Draai je om, ga boven in het scherm en je komt bij een doorgang bedekt met slagtanden.  

Bekijk rechts de bloemen, pak de vierde tegel  tussen het blauwe gras en een bloem van Syberia "flower" . Lees het boek van Alexei en merk op dat de geur van bloemen sterk genoeg is om het een Youkis te wekken. Ga naar het einde van het pad en praat met Hans. Klik links op een hefboom om het hamsterwiel te laten zakken. Ga terug naar het schip en onder naar je kajuit. Gebruik de Syberia bloem op Youki. Kate schudt haar hoofd. Ga naar Hans terug. Youki springt in de kooi en opent de poort. Hans niet kan wachten? Ga de poort door, trap op, brug over en praat met Hans. Ga onderaan de trap naar de pot van zandstructuur. Klik op de pot en klik op de plaat onder de pot. 

Je moet de correcte tegels met het symbool op de correcte plaats plaatsen. De correcte plaats kan in de binnencirkel van het Youko medaillon worden gezien. Deze medaillon is in je document inventaris. Pak in de linker boven hoek de vijfde tegel.

Plaats de vijf tegels op de goede plaats, ga dan uit het beeld van de plaat (back) en draai aan het wiel. Als je het goed hebt kan je een ivoren sleutel pakken "ivory key". Ga naar de andere kant van waar Hans zit. Je komt bij de fluit en je moet een mammoet geluid maken. De schotel is voor de richting van het geluid. Met het wiel draai je de schotel. Links op de fluit zijn gaten met een knop. Onder het wiel is een donkere plaat met een sleutelgat.

Gebruik de ivoorsleutel in het slot van de donker plaat onder het wiel. Het opent een reeks symbolen.

Bekijk de Youkol medaillon, zoek in de binnenring het Y symbool en zie het rode symbool aan de buitenkant wat bij de Y hoort. 

Pak de ivoorsleutel terug en plaats het in het gat met het symbool van de Y. Het is de tweede van links onderste rij.

Draai aan het wiel om de schotel te roteren dat door de ivoorsleutel wordt gecodeerd.

Het zijpaneel (links) met gaten wordt gebruikt om het geluid te coderen. Dit controleert de stroom van lucht voor de in en uit gang van de fluit.

Er zijn 6 gaten die volledig geopend kunnen worden, gedeeltelijk gesloten of volledig gesloten kunnen worden.

 

Gebruik/klik de verticale handvatten om de gaten te bedekken.

Gebaseerd op de tekeningen van een mens die een mammoet berijdt die je in het mammoetschip hebt gezien moet je de gaten als volgt zetten:

De bovenste linkse, de bovenste rechtse en de onderste rechtse gat moeten worden opengelaten.

De bovenste middelste en de onderste linkse gat zijn gedeeltelijk gesloten. Één klik op de verticale handvatten.

De onderste middelste gat moet volledig worden gesloten. 2 klikken op de verticale handvat.

Klik rechts op de horizontale handvat om de lucht door de fluit te blazen. De fluit blaast het geluid van een mammoet.

De mammoeten komen en Hans is gelukkig. Kate heeft haar belofte volbracht. 

Einde


Dit document kan niet zonder uitdrukkelijke geschreven toestemming van de auteur worden verspreid en de inhoud kan in geen geval worden veranderd.

©GameSolves
Forum
Henk

www.000webhost.com