SPACE QUEST 4: Robert Wilco and the Time Rippers.

 

Doorloop.

 

De snelheid van de computer als moeilijkheid bij het spelen van het spel.

Space Quest 4 is hier en daar erg moeilijk. Niet dat het spel zo moeilijk is, maar er zitten een heleboel momenten in waarop timing belangrijk is. Het spel is niet berekend op de moderne computer, waardoor al die tijdsdingen zo vlug gaan, dat een normaal mens ze echt niet voor elkaar krijgt. Er is een oplossing voor dit probleem. Je kunt Turbo voor windows (van Microsoft) gratis downloaden. (Als je Turbo voor dos nodig hebt kun je die downloaden vanaf b.v. de pagina van Jess. Klik op die pagina op de turbo die je nodig hebt). Download Turbo en  installeer het'. Waarschijnlijk komt het nu automatisch bij de programma's onder start. Klik op Turbo en vertraag je computer. Ik heb eigelijk het hele spel op 40 % gespeeld en de snelheid van het spel zelf 'speed' op zijn hoogst gezet. Sommige scènes heb ik 'Turbo' op 20 % gezet. Als je het programma niet kunt vinden of je hebt nog vragen, stuur dan een e-mail. Het programma wordt dan gemaild. Vergeet niet Turbo weer op 100% te zetten als je met het spel stopt.

Begin.

Roger zit ergens in een kroeg en wordt opgehaald door politie. De politie blijkt gestuurd te zijn door Vohault (zie space quest 2). Roger wordt gered door twee mannen en wordt door een scheur in de tijd naar zijn thuisplaneet gestuurd. Door gebruik te maken van het ruimtevaartuig kan Roger in verschillende tijden komen. Hij komt in het verleden, maar ook in de toekomst. De toekomst zijn alle Space Questen hoger dan IV. IV is het heden, de rest is toekomst. Je moet in het spel ook naar Space Quest I, dat is dus het verleden. In Space Quest IV (heden), verkeerd de thuisplaneet van Roger in grote moeilijkheden. Die moeilijkheden moet hij oplossen.

Hij komt in de toekomst zijn ex-vrouw tegen, maar die heeft hij in het heden nog nooit ontmoet. Hij komt ook zijn volwassen zoon tegen, die hij in het heden nog niet heeft verwekt. Zo zit het hele spel vol tijdsgrapjes.

OP XENON.

 

Het konijn.

Als Roger is geland ga dan een scherm naar rechts. Ga achter pilaar vooraan in het beeldscherm staan (sla je spel op). Wacht een goed moment af (het rare mannetje mag er niet aankomen en de robot ook niet) en pak het touwtje dat voor in het beeldscherm op de troep ligt. Ga nu achter de tweede pilaar in hetzelfde beeldscherm staan. Klik met het touw voor de pilaar op de grond zodat er een lus op de grond komt te liggen (Roger blijft veilig achter de pilaar staan). Klik met de handcursor op de lus van het touw als het konijn bijna in de lus is. Je moet het misschien een paar maal proberen (als het niet lukt, start dan Turbo en zet wat lager terwijl je de speed in het spel zelf hoger zet).

Open als je het konijn te pakken hebt de inventaris (klik op de tas boven in de menubalk), en klik met de oogcursor op het konijn. Het konijn draait en je ziet een batterij zitten. Klik met de handcursor op de batterij in de rug van het konijn. Klik op OK om de inventaris te verlaten.

De draagbare computer terminal.

Ga twee schermen naar links. Je komt nu in een scherm met een kapot vaartuig. Ga in de eerste nis voor in het beeldscherm staan (zover mogelijk naar opzij), zodat de robot of de rare man je niet ziet. Als ze allebei even weg zijn, klik dan met de handcursor op het kapotte vaartuig. Je krijgt een close-up van het handschoenenkastje. Klik op het handschoenen kastje, zodat het open gaat en klik nogmaals op het kastje om de portable computer terminal eruit te halen. Open de inventaris en klik met de pijlcursor op de batterij en daarna op de computer. De terminal heeft nu stroom, maar moet nog ergens in geplugd worden.

De granaat.

Voor de punten kun je een scherm naar achteren gaan. Je komt dan bij een groen schildpadachtig ding (oorlogstuig). Klik als de robot en het rare mannetje weg zijn met de handcursor op het gat in het oorlogsgeval. Je krijgt een close-up van een paar dingen die in het gat liggen. Klik met de handcursor op het gat. Je krijgt nu een onstabiele granaat in de inventaris. Open de inventaris en klik met de pijlcursor op de granaat en leg hem terug in het gat (je hebt hem nergens voor nodig).

De kamer onder de rioolput.

Ga vanaf dit scherm (het scherm met de oorlogstank) twee schermen naar rechts. Je komt in een scherm met een staat waarin een rioolput zit. Klik er op het putje met de handcursor. Roger komt nu in een ondergrondse kamer.

Op de tafel staat een lege jampot. Klik erop met de handcursor, zodat je hem in de inventaris krijgt. Klik met de handcursor op de bureaulegger. Er zit een knopje onder waarop Roger drukt.

We krijgen nu een hologram te zien van de professor die een hele slimme computerprogramma: het super Xenon Super computer project, heeft ontworpen. De computer is ontworpen om het leven voor iedereen aangenaam te maken, maar dat is mislukt. De computer regelde zelfs het weer, en alles leek goed te gaan. Toen werd er ergens een oude doos gevonden met daarin een diskette met daarop de woorden 'Suit Lairy'. Dat is niet zo'n nette kerel, maar dat is een heel ander verhaal. Iemand heeft de diskette in de computer gedaan. Er heeft zich een virus in de computer verspreid, met onbegrijpelijk data. De enige begrijpelijk woorden waren: 'Wilco zal boeten'. De computer nam de controle over de robotten over. De robotten namen de mensen gevangen of maakten ze dood. Degenen die gevangen genomen werden, zijn aangepast. Sommige zwerven door de straten. De computer leerde de tijd te beheersen. Ik heb twee van mijn beste mannen in de tijd gestuurd om de beste technologie te stelen om de computer weer onder controle te krijgen. Mijn gezondheid wordt steeds slechter. Als jij geen machine bent zijn mijn mannen er misschien in geslaagd om hulp te vinden. Jij, wie je ook bent, bent de laatste hoop van Xenon.

De riooltunnels.

Klik met de handcursor op het wiel van de deur in de linkermuur en ga door de geopende deur. De deur sluit achter Roger en hij kan niet meer terug. Sla je spel op. Ga naar onder. Als je bijna onderaan bent zie je een rooster. Uit het rooster (zoals uit ieder rooster in de tunnel) kan groen slijm komen. Ga helemaal naar onder in de pijp en ga iets naar links (je moet op het randje staan tussen de omlaaggaande pijp en de linker pijp). Klik als het slijm onderaan is met de lege pot op het slijm. Als je mist laad dan het vorige spel in. Er komt wel weer nieuw slijm uit een van de roosters, maar soms moet je wachten tot je een ons weegt.

Ga nu naar links tot je niet verder kunt en ga dan een scherm omhoog. Klik met de handcursor op de trap. Roger steekt zijn hoofd uit de put en ziet de geheime politie landen. Wacht tot de politie is uitgestapt en ga uit de put. Je komt in het scherm met de tank uit.

Meeliften in het ruimtevaartuig van de politie.

Ga een scherm naar rechts en klik met de handcursor op het geopende luik van het ruimteschip zodat Roger in het landingsgestel kruipt. (Ik heb hier echt het turbo programma moeten gebruiken). De geheime politie stapt weer in en Roger wordt meegenomen naar de basis.

SPACE QUEST XII (VOHAUL'S REVENCH II).

Ga links als Roger uit het vliegtuig stapt. Er verschijnt een ruimtevaartuig en twee politieagenten gaan met elkaar praten. Roger komt achter de pilaar te voorschijn. Klik boven in de balk op de handcursor en klik zo snel mogelijk op het ruimtevaartuig dat net is verschenen (ik heb de turbo weer moeten gebruiken om in het vaartuig te komen).

Noteer de groene tekens die op het controlesysteem staan. Je moet nog terug naar deze plek. De tekens zijn bij ieder spel anders, dus je moet ze zelf noteren. Type nu 6 x het teken in dat op een vraagteken lijkt en klik op 'ent'. Als het ruimtevaartuig niet opstijgt kun je ook nog het omgekeerde van de code die je opgeschreven hebt proberen. Probeer eventueel ook eens deze code:

SPACE QUEST X (LATEX BABES OF ESTROS).

De vogel als middel om de politie te ontlopen.

Je komt nu op in Space Quest X. Klik met de handcursor op de rode schakelaar bij de deur. Ga naar links tot je bij de rotsen in het volgende scherm staat. Er vliegt een reusachtige vogel. Als je de vogel hebt gezien ga dan terug naar het scherm met het ruimtevaartuig en ga de trap af. Roger wordt meegenomen door de vogel en in het nest gedropt. Er valt ook een politieagent in het nest. Hij is dood. Klik met de handcursor op de politieagent. Roger vindt een stukje papier met kauwgum erop. Open de inventaris en klik met de handcursor op het propje papier. Je ziet drie tekens. Die tekens heb je later nog nodig. Ga uit het nest door op het gat aan de rechterkant van het nest te klikken met de handcursor.

De vrouwen.

Roger valt in het water en wordt gevangen genomen door drie vrouwen, waaronder zijn ex-vrouw. Zij is nogal pissig over de manier waarop Roger haar heeft verlaten. Klik met de handcursor op de duikboot als de cursor verschijnt. Roger wordt meegenomen naar een eiland en vastgebonden op een stoel. De meisjes gaan hem martelen, ze gaan de haren van zijn benen afscheren. Er verschijnt een monster en de meisjes vluchten. Het monster maakt de riemen van Roger los.

Klik met de handcursor op de rode knop van de stoel, zodat het monster zijn tentakels terugtrekt. Roger gaat staan. Klik met de handcursor op een zuurstoffles. Klik als de cursor verschijnt met de zuurstoffles op het monster. Het monster verdwijnt en de meisjes nemen Roger mee naar het winkelcentrum.

Ondertussen zien we dat de geheime politie een van de mannen die Roger hebben helpen ontsnappen in het voorfilmpje gevangen hebben genomen. Vohault is blij met de vangst. De gevangene blijkt de zoon van Roger Wilco te zijn en Vohault is overtuigd van het feit dat Roger zich over zal geven als hij hoort dat zijn zoon gevangen is genomen.

IN HET WINKELCENTRUM.

 

De meisjes gaan weg.

Als de meisjes weglopen om naar een uitverkoop te gaan, staat Roger er weer alleen voor. Een van de meisjes laat een lichtblauwe kaart vallen. Pak de kaart die net voor de rechter lopende band blijft liggen. Ga de lopende band op die naar rechts gaat (rechts vooraan in het beeldscherm).

Arcade.

Ga door naar de Arcade. Links staat een machine waar niemand mee speelt. Je kunt hier een kippenspelletje spelen. Als je er genoeg van hebt ga je weer weg. Je hoeft er geen punten te halen. Je kunt het spelletje alleen spelen als je nog in korte broek bent. Als je een pak hebt gekocht verschijnt de politie in de speelhal en kun je het spelletje niet meer doen. Als je dit soort spelletjes niet waardeert kun je de hal gewoon overslaan en eerst alle andere dingen in het winkelcentrum doen).

Heren kledingwinkel.

Ga de speelhal uit en ga weer op de lopende band staan. Ga door tot de herenkledingwinkel (je kunt nog net 'and tall' zien staan). Ga de winkel binnen. Klik met de gesprekscursor op de bediende. Roger kleedt zich om. Klik met de buckazoid uit de inventaris op de winkelbediende. (Je hebt meer dan genoeg. Als je met de oogcursor op de buckazoid klikt zie je dat je er 59 hebt: het pak kost 20).

Monolith Burger.

Ga de winkel uit en ga met de lopende band naar Monolith Burger. Klik met de gesprekscursor op de manager. Klik op: 'Yes, I'am hard up for cahs!'. Je krijgt nu twee mogelijkheden. Je kunt hamburgers gaan maken (bovenste mogelijkheid) of je kunt vertellen dat je dat soort spelletjes niet leuk vindt (onderste mogelijkheid). Als je de onderste mogelijkheid kiest wordt je uit de zaak gegooid met genoeg geld. Als je besluit hamburgers te maken moet je zorgen dat je minstens 72 buckazoid hebt voor de baas je er uit gooit. Zet de speed in het spel zo laag mogelijk om te beginnen. Je kunt eventueel de turbo gebruiken om het proces nog meer te vertragen.

Ga met de lopende band mee als de baas je er uit heeft gegooid (naar rechts). Klik aan het eind van de band op de sigarenpeuk die daar op de grond ligt met de handcursor (de Manager had die achter Wilco aangegooid).

Software.

Ga nu weer naar rechts de lopende band op en ga naar 'Software'. Klik met de handcursor op de bak met overgebleven software (links). Klik met de handcursor op de dozen en leg ze neer op een andere plek tot je het 'Space quest IV hint book' ziet. Klik met de oogcursor op het boek. Je ziet het boek en een rode tekst er naast. Klik nogmaals en er verschijnen een aantal mogelijkheden. Klik op 'keep' en daarna op 'done'. Klik met de buckazoid uit de inventaris op de winkelier.

Open de inventaris en klik met de handcursor op het boek. Door met de pen op de zwarte rondjes te klikken verschijnen er teksten in de lege vakjes onder de vragen. Klik op 'next' zodat je pagina 4 voor je krijgt. Klik met de pen op de zwarte rondjes die na de vraag 'I'm in the Stupid Pod. Where else can I go?' staan. Bij het laatste rondje staan drie tekens: ik geloof dat die voor ieder spel hetzelfde zijn). Ga nu naar pagina 7. Klik op de vier rondjes die de antwoorden op de vraag beantwoorden die begint met 'I'am in a strange room inside the Super Computer'. Na het vierde rondje staat een code: 69-65-84-76-69. Noteer de code.

De pinautomaat.

Klik exit zodat je weer in de computer zaak staat. Verlaat de winkel en ga even op de lopende band staan en stop bij de pinautomaat. Klik met de ATM kaart uit de inventaris op de pinautomaat. Je krijgt geen geld omdat je niet op een blonde vrouw lijkt.

De dameskledingzaak.

Ga met de lopende band naar de vrouwenkleding zaak (naast Arcade). Klik met de gesprekscursor op de robot-bediende (je moet eerst de geldautomaat hebben geprobeerd voordat de robot je aan vrouwenkleding helpt). Klik als Roger als vrouw verkleedt uit de kleedkamer komt met de buckazoid uit de inventaris op de bediende.

Naar de pinautomaat verkleedt als vrouw.

Ga naar de pinautomaat naast de software winkel. Klik met de ATM kaart op de automaat. Klik op 'Withdraw Funds'en vervolgens op 'clean it out' en tenslotte op 'done' en nogmaals op 'done', zodat je weer in het speelscherm bent.

Weer omkleden.

Ga terug naar de dameskledingzaak. Ga de kleedkamer achter in de zaak in. Roger doet zijn gewone kleren weer aan.

Naar de Arcade als je alles in het winkelcentrum hebt gedaan.

Ga nu naar ARCADE. Ga aan de rechterkant de zaak in en loop door naar achter. De politie verschijnt. Loop de zaak weer uit als een van de politieagenten de zaak heeft verlaten.

De politie ontlopen op het 'Scate O Rama'.

Ga op de lopende band staan, maar ga er meteen in het midden weer af en stap op de band die de andere kant in gaat. Ga van de lopende band af als je bij de trap komt die tegenover Hz. So Good' is. Sla je spel op, want hier komt een moeilijk stukje. Ga de trap af en klik meteen met de voetcursor op de skatebaan, zodat Roger gaat zwemmen. Ga zo snel mogelijk naar boven en verlaat het beeldscherm aan de bovenkant zodat Roger in de nok van het dak zwemt. Ga nu een scherm naar links en ga naar de linkerkant van dat beeldscherm. Als de geheime politie verschijnt ga dan een scherm naar onder en ga zo snel mogelijk de trap op en de lopende band op. Ga bij de Arcade op het middelste stuk staan. Ga de andere kant op en ga er meteen weer af zodat je de winkel aan de linkerkant binnengaat. Klik met de handcursor op het ruimtevaartuig waarmee de politie was gearriveerd.

Noteer de code die ingevoerd staat, want je moet nog terug naar het winkelcentrum.

NAAR SPACE QUEST 1 (THE SARIEN ENCOUNTER).

Voer nu eerst de drie code tekens uit het hintboek in en daarna de drie tekens die je op het papiertje met de kauwgum hebt gelezen en klik op ent.

Je komt nu in Space Quest 1. Klik met de handcursor op de rode schakelaar zodat Roger uit het schip stapt. Ga een scherm naar onder en ga de bar binnen. Klik met de gesprekscursor op de drie vreemde kerels aan de bar. Roger wordt buiten geschopt. Klik met de handcursor op een van de drie motors die buiten de bar staan. Ga een scherm naar rechts en ga de bar weer in. Je hebt kans dat de drie motors hier komen en Roger proberen te overrijden. Klik op het laatste moment met de voetcursor zodat Roger opzij springt. Klik in de bar met de handcursor op het doosje lucifers dat aan de linkerkant van de bar ligt (klein geel vierkantje). Verlaat de bar en ga een scherm naar boven, zodat je weer bij het ruimteschip komt. Ook hier kan een motorrijder verschijnen. Klik op het laatste moment opzij en klik daarna snel met de handcursor op het ruimteschip.

WEER NAAR SPACE QUEST XII.

Voer de code in van Space Quest XII: die je had genoteerd? Klik na het invoeren van de code op 'ent'. Klik op de rode schakelaar bij de deur om uit het vaartuig te komen. Er staat gelukkig geen politie te wachten.

Het openen van de deur naar de tunnel.

Ga twee schermen naar rechts. Klik met de jampot met zuur op het slot van de deur en klik er daarna met de handcursor op.

Het zichtbaar maken van de onzichtbare stralen.

Loop geen stap door als Roger in de tunnel staat. Klik in de inventaris met de lucifers op de sigaar. Klik daarna met de pijlcursor op de sigaar. Roger rookt. De rook onthult nu radarstralen.

Hoe kom je ongeschonden door de stralen heen.

Klik met de handcursor op het paneel aan de rechterkant van de tunnel. Je ziet drie vakken waar je cijfers in kunt vullen. Het bovenste vak hoort bij de eerste radarstralen, het tweede vak bij het tweede stel stralen. Je moet proberen door op drie cijfers te klikken en daarna op 'ent' te klikken de stralen zodanig te draaien dat ze precies vertikaal komen te staan, zodat Roger door kan lopen. Als je een stel stralen goed hebt staan klik je als dat vakje verschijnt op 'ent', dan blijven ze goed staan. Als je een stel stralen een beetje wilt draaien voer je als eerste getal de 0 in. Je kunt geen kleinere stapjes maken dan 015. Klik op de 'x' als je klaar bent en loop door de tunnel.

In het doolhof.

Je komt in een doolhof van tunnels. Ga naar het kleine kastje dat bij de eerste afslag links hangt. Klik erop met de oogcursor. Je ziet nu de vorm van de plug die je moet hebben, maar er een aantekening van. Er kan een robot komen. Er komt dan een waarschuwende tekst in het scherm. Waarschijnlijk heb je vlug genoeg naar de plug gekeken en ben je weer terug in de tunnel voordat de robot verschijnt.

NAAR HET WINKELCENTRUM VOOR EEN PLUG.

Ga weer terug naar de tunnel als je naar de vorm van de plug hebt gekeken en loop terug naar het ruimteschip (tunnel uit en twee schermen naar links). Klik met de handcursor op het schip. Voer de code van het winkelcentrum in. Klik op de rode schakelaar bij de deur als je weer in de speelhal staat.

Ga naar 'Hz so Good'. Klik met de handcursor op de buik van de robot. Klik op 'Catalog' en daarna op 'electronic Gadgets'. Klik op 'continue' tot je bij de 'PocketPal Connector' komt. Klik op 'order'. Kies de plug die je moet hebben. Klik op 'Return to Top Menu' en vervolgens op 'exit'.

WEER NAAR SPACE QUEST XII MET DE PLUG.

 

Ga terug naar Arcade en klik met de handcursor op het ruimtevaartuig. Voer de code van Space Quest XII in (je moet terug naar de plek waar je de plug aan kunt sluiten). Ga twee schermen naar rechts en klik met de handcursor op de ingang van de tunnel. Ga door de tunnel naar het doolhof.

Het aansluiten van de terminal.

Klik in de inventaris met de plug op de terminal (portable computer: zorg dat de batterij er in zit). Klik met de computer op het aansluitpunt bij de eerste afslag links. Je ziet links een grote bolvormige hal op het scherm. Klik op de power knop om weer in het speelscherm te komen. Je moet nu naar de bolvormige hal.

Het ontlopen van de robots.

Let wel op de robots. Loop als de waarschuwing komt terug naar de tunnel. Blijf ervoor staan tot de robot in beeld verschijnt en ga meteen de tunnel in. Blijf er 10 tot 15 seconden staan en ga dan weer terug. Waarschijnlijk heb je nu geen last meer van. Als dit niet lukt moet je de robotten ontlopen en toch zien dat je in de hal komt. Het waarschuwingsschermpje geeft aan van welke kant de robot komt en je moet dus de andere kant in lopen. Let op bij de trappen. Meestal staat er een robot als je de trap weer oploopt.

Het onschadelijk maken van de grote computer.

Ga als je de robot kwijt bent (vanaf de tunnel) de eerste afslag links en volg die tot je bij een deur komt. Klik op het codepaneel van de deur en voer de code uit het hintboek: 6965847669 in (ik weet niet of dit voor ieder spel opgaat. De deur gaat open. Je ziet een groene ruimte. Ga binnen.

Doe eerst het icoon van de robot in de prullenbak (rechtsonder in het beeldscherm) en vervolgens het icoon van de hersens met de handcursor. Er begint nu een aftelprocedure waardoor je wat op moet schieten. Klik op het sluitteken linksboven in het beeldscherm (in het spel).

Door het doolhof naar Vohault.

Ga nu zo snel mogelijk naar rechts. Neem aan het eind de gang omhoog ga links als het moet. Ga de trap af en nog verder naar links zodat je bij de lift komt. Ga in de lift staan en je komt boven. Neem de bovenste gang en ga zo ver mogelijk naar rechts. Ga dan omhoog en volg de gang waardoor je door een tunnel kunt.

Vohault onschadelijk maken.

Ga de tunnel in. Je komt nu Vohault tegen die in het lichaam van Roger's zoon is gevaren. Je moet met hem vechten. Klik iedere keer als de voetcursor verschijnt vlak achter het middelpunt in de buurt van Vohault en houdt de muisknop ingedrukt. Als je een paar keer bent blijven staan verschijnt er een straal waar Vohault in gevangen wordt.

Klik met de handcursor op de trap. Roger haalt de diskette die Vohault weggegooid had.

Het omwisselen van Roger Jr. en Vohault.

Open de inventaris en klik de diskette in het apparaat midden in de cirkel. Klik met de handcursor op 'beam upload' en 'disk upload'. Er staan nu twee namen in het schermpje: Roger Jr en Vohault. Zorg dat de pijl bij Roger Jr. staat (je kunt dat eventueel veranderen met de pijlen rechts op het apparaatje en klik op 'beam download'.

Het spel is afgelopen. De zoon van Roger legt uit dat ze om de planeet te redden, Roger naar de toekomst hebben gehaald. Roger heeft eigenlijk nog geen zoon. De tijd is dus inderdaad nogal geweld aangedaan. Roger Jr. heeft een foto bij van zijn knappe moeder, maar die moet Wilco nog ontmoeten. Tenslotte wordt Roger weer door de scheur in de tijd naar zijn eigen tijd gestuurd.

20 juli 1998. Sierra game.


Game-Solves
http://members.brabant.chello.nl/~h.vangompel/
Cheats
http://members.tripodnet.nl/gamesolves/
NL Oplossingen
http://members.tripodnet.nl/gamesolves/ned/

Forum

http://pub24.ezboard.com/bgamesolves


www.000webhost.com