SPACE QUEST 3: DE PIRATEN VAN PESTILON.

 

 

 

VUILNISPLANEET.

In Space Quest 2 is Wilco ontsnapt van de ontploffende astroïde met een klein reddingsvaartuig. Hij land in Space Quest 3 op een vuilnisplaneet. Hij heeft het gem nog in zijn bezit dat hij van de kleine beestjes in de valei heeft gekregen. Het reddingsvaartuig kan niet meer gebruikt worden, dus Wilco moet een andere manier vinden om van de planeet af te komen.

Verlaat het beeldscherm midden onder (er loopt een pad tussen de twee ravijnen. Je komt nu in een beeldscherm met een groot ruimteschip waarop JUP staat. Loop tussen de raket die met zijn neus in de grond zit en de boor door naar rechts en ga naar het volgende beeldscherm. In dit beeldscherm zie je een kabelbaan met emmers. Ga vlak bij de emmers staan en laat je door een van de emmers mee naar boven nemen.

Als je boven komt op de lopende band type dan zo snel mogelijk: stand (staan).

Daarna zo snel mogelijk: jump (spring).

Roger klimt op de rail. Ga een paar schermen naar links en ga door de opening, maar zorg dat de robot die je door een raam bezig ziet je niet ziet. Ga als de robot de andere kant uitkijkt naar het kabelliftje dat aan de rail hangt.

type: enter machine (ga in de machine).

Roger gaat in het kabelliftje. Ga zo snel mogelijk rechts uit het beeldscherm door met de muis rechts op de rail te klikken of door de pijlen op het toetsenbord van de computer te gebruiken. Ga naar rechts en ga door de bocht en verder tot je in het scherm komt waar het liftje weer door het gat naar het platform kan. Ga niet door het gat, maar stop op ongeveer 1/4 van de rechterkant van het beeldscherm.

Type: push button (druk op de knop).

De onderkant van het kabelliftje gaat naar beneden en je kunt nu het scherm beneden je zien. Als je op de goede plek bent gestopt komt de grijper van het liftje in het scherm waar het reddingsvaartuig van Wilco ligt en grijpt het lichtblauwe ding dat voor het schip ligt. Als je niet helemaal op de goede plek bent gestopt en de grijper het blauwe ding niet opraapt, ga dan wat naar links of rechts en probeer het opnieuw. Ga naar rechts als je het blauwe ding hebt gepakt (ga zeker niet door de opening, want dan wordt je gepakt door de robot). Ga door de bocht en stop meteen na de bocht. Het liftje hangt nu aan de voorste rail vlak na de bocht.

Type: push button (druk op de knop).

De onderkant van het liftje gaat omlaag en dropt het lichtblauwe ding in een gat in het dak van een ruimteschip. Als je het blauwe ding op de verkeerde plek hebt gedropt type je weer push button, zodat de grijper het blauwe ding weer ophaalt en ga een beetje naar links of rechts tot de grijper het blauwe ding in het ruimteschip achterlaat.

Ga naar links en ga met het liftje door het gat. Stop precies voor het platform. De robot ziet je meestal niet.

Type: leave machine (verlaat de machine).

Roger gaat op het platform staan. Ga wat naar voren zodat je door het gat valt. Roger komt in het rattenparadijs. Ga naar links. De draad van de lamp die aan het plafond hangt gaat daar ook naar toe.

Als je tegen de linkermuur (probeer een paar plaatsen) bij de draad staat type dan: take generator (pak de generator).

Roger pakt de generator en het licht gaat uit. Ga naar rechts tot je voor het trapje staat.

Type: climb ladder (klim op de ladder).

Roger komt weer boven. Je kunt de ladder pakken, maar je moet hem daar nog gebruiken dus laat hem maar staan. Ga een scherm omhoog en daarna naar rechts. Ga door de tunnel. In de tunnel word je beroofd van de generator door een rat. Je moet dus weer terug naar het rattenhol. Ga terug naar de plek waar je uit het rattenhol bent gekomen dus naar links naar het scherm met het reddingsvaartuig en dan naar onder. Ga links van het roze blok staan met je gezicht naar voren en type: climb ladder.

(Als je de ladder al had gepakt moet je eerst 'drop ladder' typen. Als je de plek niet kunt vinden kun je weer met de emmerkabelbaan gaan en je via het gat bij het platform van het liftje weer in het rattenhol laten vallen (je moet bij het kabelliftje gaan staan. Type: enter machine. Type dan: leave machine. Ga naar voren zodat je door het gat valt).

Ga links in het beeldscherm staan in de buurt van de generator en type: take generator.

(Als je de draad uit de tunnel had gepakt moet die weer pakken: type: take wire.)

Ga voor de ladder staan en type: climb ladder.

Blijf als je boven bent staan waar je staat en type: take ladder (pak de ladder).

Roger neemt de ladder mee. Ga naar boven naar het scherm waar het reddingsvaartuig is en ga naar rechts door de tunnel. Als je in de tunnel bent ga je aan de linkerkant van de tunnel voor de elektrische draden staan.

Type: take wire.

Ga verder naar rechts door de tunnel. De rat heeft zijn pogingen opgegeven. Je komt in een scherm waarin een groot robothoofd ligt.

Ga voor in het beeldscherm (zorg dat je niet valt) vlak bij de rode gril staan onder het kapotte oog van de robot.

Ttype: climb (klim).

Roger klimt door het kapotte oog naar binnen.

Ga naar het grotere schip rechts in het beeldscherm (je hebt hier met het liftje het lichtblauwe ding in laten vallen) en ga aan de rechterkant van het schip staan vlak bij de vleugel.

Type: drop ladder. Type: climb ladder.

Het dak van het ruimteschip is glad dus loop voorzichtig iets naar voren tot je bij het luik staat en type: open hatch(open het luik).

Je staat nu in het schip. Links van je is de vloer open.

Type terwijl je achter in het schip staat: put generator in hole (doe de generator in het gat).

Type daarna: use wire (gebruik de draad).

Als alles goed zit sluit Roger het luik.

Type: sit (ga zitten).

Type: search seat (onderzoek de stoel).

Roger vindt zeven buckazoids.

Type: look at computer (kijk op de computer).

Klik met de linkermuisknop op 'engines' en daarna op 'radar' en vervolgens op 'take of'. Het schip gaat een beetje omhoog en stopt. Je krijgt het computerscherm te zien omdat de radar een opstakel registreert. Klik op 'weapen system'. Zet het shield op 'front' en schiet door op de spatiebalk te drukken. Roger vliegt naar buiten.

Type: look at computer.

Klik met de linker muisknop op 'navigation system. Klik op 'scan'. De scanner stopt als hij een planeet ziet. Klik op 'resume scan' tot je de planeet Phleebhut in sector 39 ziet. Klik op 'set course' en vervolgens op 'light speed'. Je krijgt nu een filmpje te zien van een robot. Klik op 'land' als je het computerscherm voor je krijgt (soms moet je het twee maal doen).

PHLEEBHUT.

Type: stand.

Type: press button.

Roger verlaat het schip. We krijgen weer een filmpje te zien van de robot die een riem heeft met apparatuur waardoor hij onzichtbaar wordt.

Ga twee schermen omhoog en twee schermen naar links zodat je bij de winkel komt. (zorg dat je niet in de buurt komt van de schorpioen. Als die verschijnt verlaat dan snel het beeldscherm en ga dan weer terug in het beeldscherm.

Ga de winkel in. Type: sell gem (verkoop het gem).

Klik op Yes als het bedrag 400 buckazoids bedraagd. (Als je het niet doet wordt de prijs de volgende keer alleen lager).

Type: buy stick. Type: buy hat. Type: wear hat. Type: buy underwear. Type: leave.

Buiten komt de robot op je af en schud je door elkaar. Je verliest de hoed. Hij wil een spelletje met je doen. Als je in je schip kunt komen zonder dat hij je pakt ben je vrij, maar als hij je voor die tijd pakt ben je er geweest. Je kunt de robot op twee manieren verslaan.

  1. Sla je spel op. Ga links en ga door de deur in de berg en ga naar de lift (let op de voetstappen, zodat je uit de buurt van de robot kunt blijven). Ga op de lift staan.
  2. Type: press button.

    De lift gaat naar boven. Ga de trap op naar het volgende platform. Als je boven aan de trap bent gaat de lift naar beneden en de robot komt ook naar boven. Let op de draaiende as in het midden van het beeldscherm en ga zo snel mogelijk naast het laagst hangende touw staan (het hoofd van Wilco moet achter de haak van het touw zijn). Als de robot op je af komt en ongeveer voor de draaiende as staat type dan: take rope.

    De robot komt in de as terecht. Ga de trap af. De winkelier komt naar boven en wil dat je met hem naar beneden gaat. Ga vlak voor kapotte robot staan en type: take belt. Ga vervolgens met de winkelier naar beneden.

  3. Sla je spel op als je voor de deur van de winkel staat. Ga een scherm naar rechts en twee schermen naar onder. Probeer uit handen van de robot te blijven.

Je komt nu bij een steen waaronder gevaarlijke planten hangen. Zorg dat je niet onder de planten komt en ga in de achterste boog van de steen staan. Als de robot niet komt kun je (zorg dat je niet onder de planten komt) naar voren gaan en rechts uit het beeldscherm gaan. Je komt in het scherm met het ruimtevaartuig. Loop een beetje naar voren maar kom niet te dicht bij het schip. Ga terug en ga onder de boog staan. De robot loopt onder de planten door en wordt gepakt door de planten.

Type: use stick.

Roger pakt de riem van de robot.

Als je de robot hebt verslagen kun je teruggaan naar het ruimteschip. Als je de robot bij de planten hebt verslagen hoef je alleen een scherm naar rechts te gaan. Vanaf de hut moet je twee schermen naar rechts en twee naar onder.

Ga in het schip. Type: sit. Type: look at computer. Klik op 'engines'. (Zorg dat het lichtje van het radarsysteem brandt). Klik op 'takeoff'.

Type: look at computer. Klik op 'navigation system'. Klik op 'scan' en vervolgens op 'resume scan'. Ga naar 'Monolite burger' door op 'set course' en 'light speed' te klikken. Als de computer aangeeft dat je in de buurt bent van Monolite burger klik je op 'land'.

MONOLITE BURGER.

Je moet om deze opdracht tot een goed einde te brengen eerst op Phleebhut geweest zijn en het gem hebben verkocht, anders heb je niet genoeg geld. De zeven buckazoids die je eventueel in de stoel van het ruimteschip hebt gevonden zijn niet genoeg.

Ga via de achterste cirkel als je de hamburgertent binnenkomt en loop door tot voor de verkoper achter de balie. De verkoper begint te praten.

Type: look at menu (kijk naar het menu).

Type: 7: Monolith fun mael. Type: Q. De verkoper stelt vragen waarop je met 'yes' en 'okay' moet antwoorden.

Type als je nog in het scherm met de verkoper staat: pay (betaal).

De verkoper geeft Roger een zak met eten. Ga in de buurt van de tafel staan waar nog niemand zit.

Type: sit. Type: eat (eet).

Roger begint te eten en vindt een decodeerring in het voedsel.

Type: stand.

Ga voor de speelautomaat staan.

Type: look at machine.

Nu wordt het even lastig: je moet minstens drie kippen heel beneden krijgen, maar je kunt er zo veel spelletjes over doen als je wilt.

De bedoeling van Astro Chicken is om de kip op het kussen te laten landen. Met de pijl naar boven op het toetsenbord van de computer gaat de kip fladderen. Met de pijlen links en rechts kun je de kip sturen. De kip reageert traag. Als de kip te hard op het kussen stuitert gaat hij weer omhoog. Als je te lang wacht met de kip te laten landen is het voedsel op en stort de kip neer. Je kunt het spel starten door op 'insert coin' (doe een munt in de gleuf) te klikken. Druk een paar keer op '-' (minteken) op het toetsenbord van je computer, zodat het tempo lager wordt en je meer tijd hebt om de kip goed te laten landen. (Als de kip recht van boven komt en je klikt op de pijl naar boven als de poten van de kip bij het tweede onderste witte puntje komt, land hij meestal redelijk).

Ga gewoon door met spelen als je drie kippen hebt laten landen. Na een tijdje verschijnt de boodschap.

Type: use ring als de boodschap verschijnt.

(Je kunt de snelheid van het spel weer verhogen door op de + op je toetsenbord te klikken).

De boodschap luidt als volgt. Help ons. We worden gevangen gehouden door SCUMSOFT op een kleine maan Pestulon. De maan is omgeven door een ondoordringbaar krachtveld. Het moet gedeactiveerd worden. We weten niet waar het krachtveld vandaan komt. De veiligheidsdienst van Scumsoft is uitgerust met gele pistolen. We rekenen op je wie je dan ook bent. Twee jongens.

Ga terug naar de voorste halve cirkel van de hamburgertent en ga door de deur naar het schip.

Type als je in de tunnel tussen de hamburgertent en het schip bent en de deur dicht is: enter ship.

ORTEGA.

Type als je in het schip bent: look at computer.

Klik op 'engines', op 'navigation system', op 'scan' en op 'resume scan' tot je de planeet Ortega ziet op de kaart. Klik op 'set course' en vervolgens op 'light speed'. Klik op 'land' als de computer aangeeft dat je in de buurt van de planeet bent.

Type als je bent geland: stand.

Type: wear underwear (draag het ondergoed).

Type: press button.

Roger staat buiten het schip. Het is erg warm op de planeet, maar door het dragen van het ondergoed is hij tegen de hitte bestand.

Ga een scherm naar onder en twee schermen naar links en een scherm naar onder. Ga over het wankele stuk en ga naar onderen. Blijf in het volgende scherm achter de rotsen staan tot de twee mannen weg gaan (het duurt vrij lang). Ga vlak voor de telescoop staan (je moet eerst naar de rotswand aan de voorkant van het beeldscherm lopen).

Type: look through telescope. (Kijk door de telescoop).

Je ziet nu het krachtveld dat om de maan wordt gelegd. Loop naar het krat rechts in het beeldscherm vlak bij de paal met het molentje erop.

Type: take detonator.

Ga vlak bij de paal met het molentje erop staan en type: take pole.

Ga een beeldscherm naar rechts. In het volgende beeldscherm tussen de rotsen in het midden en vervolgens tussen de rotsen aan de rechterkant weer naar het volgende beeldscherm. Ga nu omhoog langs het pad (het is wat lastig om tussen de rotsen door op het pad terecht te komen). Je ziet nu een grote machine staan. Ga aan de rechterkant van het beeldscherm naar achter (ga voor de grootste rots rechts in het beeldscherm staan vlak bij het ravijn en ga dan naar voren) en je komt in de machine.

Ga de trap af. Ga rechts naar het volgende beeldscherm en ga vlak bij de trap staan die tegen de achterwand staat.

Type: climb ladder.

Ga boven aan de ladder heel voorzichtig verder tot je op de rand van het gat staat.

Type: drop detonator (laat de detonator vallen).

Ga terug tot vlak bij de trap.

Type: climb down (ga naar beneden).

Ga een beeldscherm naar links. Ga in dat beeldscherm naar voren zodat je weer boven aan de trap komt. Ga naar voren. Ga een scherm naar onder en tussen de rotsen door. Ga nu naar links tot je weer bij de telescoop komt en ga een scherm naar boven.

Ga vlak bij het ravijn staan en type: use pole.

Roger springt over het gat. Ga nu naar rechts tot je het ruimteschip ziet en ga naar binnen.

Type: sit.

Type: look at computer.

Klik op 'engines' en vervolgens op 'takeoff'.

Type als je in de lucht bent: look at computer.

Klik op 'navigation system'. Klik op 'scan' en vervolgens een aantal malen op 'resume scan' tot je Pestilon, de kleine maan bij Orega ziet.

Klik op 'set cours' en vervolgens op 'light speed'. Klik op 'land' als de computer aangeeft dat je in de buurt van Pestilon bent.

Type: stand.

Type: press button.

Roger staat buiten het schip.

PESTILON.

Ga naar onder. Roger kijkt nu naar de ingang van een gebouw. De deur gaat open en er komen een aantal bewakers naar buiten. Wacht tot de bewakers buiten zijn en type dan meteen:

Type: wear belt.

Type: activate belt.

Roger is onzichtbaar.

Er verschijnen nu drie mogelijkheden op het scherm. Kies 'enter Scumsoft' en loop zo snel mogelijk het gebouw binnen.

Type als je onder aan de trap staat: press button.

Je komt nu in een cirkelvormige gang. Loop door tot de eerste deur links en ga daar naar binnen. (Het is wat moeilijk sturen. Je kunt Roger laten stoppen door nogmaals op de dezelfde pijl op het toetsenbord te drukken.)

Roger komt in de werkkast.

Type: search closet (doorzoek de kast).

Roger vindt een overal.

Type: wear coveralls.

Roger trekt de overal aan en vindt een stofzuiger speciaal om prullenbakken leeg te maken.

Verlaat de kast door in de gang voor de gesloten kastdeur te klikken.

Ga naar onderen tot je een deur aan je rechterkant ziet (zonder keycardkastje). Ga daar binnen.

Je moet zorgen dat je er als schoonmaker uitziet en je moet iedere prullenbak in je buurt leegmaken om niet gepakt te worden. De mensen in de ruimte weten dat een echte schoonmaker geen enkele prullenbak over zal slaan. Ga voor een prullenbak staan.

Type: use vaporizer.

Let er op dat de prullenbak leeg is. Als je er niet goed voor staat blijft de prullenbak vol en word je gepakt als je doorloopt.

Ga een scherm naar links (prullenbakken leegmakend). Ga voor het portret dat aan de muur hangt staan.

Type: take portrait.

Ga nu naar het kleuren kopieerapparaat in de linkerhoek.

Type: make copy of portrait.

Er wordt een kopie gemaakt en Roger neemt het origineel weer mee.

Ga weer voor de muur staan, waar het portret hing.

Type: hang portrait back.

Ga weer terug naar het vorige scherm (rechts). Je moet nu bovenin het scherm door de gang. Je moet daar zo nu en dan wat voor omlopen en je komt dan ook in het beeldscherm links terecht. Vergeet niet alle prullenbakken leeg te maken.

In het volgende beeldscherm zie je wat slavendrijvers en ook het kantoor van Elmo. Maak de prullenbak leeg en ga het kantoor weer uit.

Verlaat het beeldscherm bovenin rechts. Je komt nu op een platform waar je ruimteschepen ziet.

Ga terug naar het kantoor van Elmo. Hij heeft het kantoor verlaten en zijn keycard laten liggen.

Ga voor het bureau staan.

Type: take keycard.

Ga nu helemaal terug en verlaat het kantoor zodat je weer in de cirkelvormige gang komt. Loop door tot je aan de rechterkant een deur ziet waar een keycard voor nodig is. Ga voor de deur staan.

Type: use keycard.

Het beveiligingssysteem begint te werken.

Type: use portrait.

De deur gaat open en je kunt naar binnen. Je ziet de twee jongens, maar je kunt niet over de brug. Blijf staan waar je staat.

Type: press button.

Roger loopt naar links en drukt op een knop waardoor er een brug komt. Ga achter de jongens staan.

Type: use vaporizer.

Je wordt nu gevangen genomen door Elmo en je moet met hem vechten terwijl je in een grote robot zit.

Je kunt lopen met de pijlen op je toetsenbord. Met de j kun je slaan en met de m jezelf verdedigen. Een gemiste slag kost net zoveel energie als een gekregen slag.

De manier om te winnen is gewoon blijven staan. Laat Elmo maar op je af komen. Druk op j als je de kans krijgt en zorg dat je zoveel mogelijk raak slaat.

Als je gewonnen hebt kom je in je ruimtevaartuig terecht. De jongens beginnen wat te vertellen. Laat ze maar vertellen hoe bang ze waren tot de computer van het schip er tussen komt met een gespreksscherm waarop staat dat er gevechtsvliegtuigen in de buurt zijn.

Type: look at computer.

Klik op 'attack speed' en daarna op 'weapon system'.

Zet 'shield' op 'front' als je voor je een vliegtuig ziet en zet het op 'back' als je er geen ziet. Als je er een ziet zet het dan snel op front en probeer het te raken. Je moet vijf vliegtuigen buiten gevecht stellen. Je kunt met de muis de torpedo richten en met de spatiebalk schieten.

Als je gewonnen hebt blijkt dat je 'light speed' niet kunt gebruiken, maar een van de jongens kan het maken. Het eindfilmpje begint. Wilco vliegt door een zwart gat. Aan het eind ervan ontmoet hij Ken Williams, de oprichter van Sierra. De twee jongens worden in dienst genomen en Roger vertrekt. Eenzaam gaat hij weer de ruimte in naar Space Quest 4.

20 juli 1998. Sierra game.


Game-Solves
http://members.brabant.chello.nl/~h.vangompel/
Cheats
http://members.tripodnet.nl/gamesolves/
NL Oplossingen
http://members.tripodnet.nl/gamesolves/ned/

Forum

http://pub24.ezboard.com/bgamesolves


 

www.000webhost.com