S.P.Q.R:

Deze walkthrough is gemaakt door JOSEFIEN. Ikzelf ken het spel niet dus het heeft geen zin mij daarover te vragen. Heeft u er vragen over, zet die dan op mijn helpdesk, zodat Josefien ze daar kan beantwoorden. Louis Koot

Ieder hoofdstuk bevat een "alleen maar tips" onderdeel voor diegenen die niet alles verraden willen hebben en een OPLOSSING onderdeel waarin alles wordt uitgelegd

DE ONOFFICIELE WALKTHROUGH VAN S.P.Q.R.

voor cybersites S.P.Q.R. The empire Darkest Hour op cd-rom

door Venusta

Inleiding Spel Start Januari
Februari Maart April
Mei Juni Juli
Agustus September Oktober
November December Slot Spel

 

 

Inleiding

Het is 205 v.c., en Septimus Severus regeert over het uitgestrekte Romeinse Rijk. Maar een orakel heeft een ramp voorspeld: de Calamitus een slimme saboteur wiens opdracht het is, Rome te vernietigen. De intelligente Cornelius heeft jou opgedragen om de Calamitus te identificeren en het plan te verijdelen. Hij heeft jou deze tijdsbalk ter beschikking gesteld, het prototype van een toestel dat je d4e mogelijkheid geeft door de stad te reizen wanner je wilt om de noodzakelijke aanwijzingen te vinden en Rome voor de vernietiging te sparen (zie begin spel voor de werking van dit technisch juweeltje) Je moet deze taak volbrengen binnen het tijdsbestek van een jaar. Maar de calamitus is een gladde jongen en er zullen verschillende vormen van sabotage plaatsvinden in de loop van het jaar, die jij dan moet onderzoeken. Er zijn 5 verdachten, van wie je de dagboeken en notities zult tegenkomen op je weg en die moet lezen: een van hen is van Calamitus. Deze walkthrouh zal je helpen de oplossingen te geven die je nodig hebt, zoom in op de juiste verdachte en verhinder de Clamitus op tijd om het Rijk te sparen.

Het spel opslaan en verlaten: onthoud dat je het spel op elk gewenst moment kunt opslaan door op ESC te drukken. Zet je cursor op een lege plaats op de lijst om hem op te laten lichten en klik op save. Het opgeslagen spel zal de locatie en datum aangeven van het punt waarop je het hebt opgeslagen. Om een opgeslagen spel te laden druk op ESC. Laat het oplichten en klik op laden. Je kunt een oud spel overschrijven door zijn gegevens op te laten lichten en op save te klikken. Men zal je vragen om te bevestigen of je het wilt overschrijven. Bij "Exitus" verlaat je dit venster en keer je terug naar het spel op het punt waar je het hebt opgeslagen. Bij "Quit" verlaat je het spel.

VERWIJZINGEN NAAR RELATIES MET DE BURGERS VAN DE STAD. Spelers van de online-versie van S.P.Q.R kunnen voor meer achtergrondinformatie de website bezoeken. top

 

Spel Start

Alleen maar tips

Riool: bekijk de machine

Eerste kamer: repareer wat kapot is

Tweede kamer: lezen is absoluut noodzakelijk. top

Oplossing

RIOOL: Je bent in een riool. Recht voor je is een hek met een ladder erachter. Om het hek te kunnen openen, moet je op het tandwiel klikken. Pak het kleine hendeltje en plaats in het gat van het tandwiel. Klik dan om de zwengel te kunnen draaien tot de boot omhoog komt. Ga hiermee door totdat hij stopt. Het hek moet nou open zijn. Ga de ladder op en doe de deurklink omlaag.

Onnodige dingen om mee te spelen zijn: de vuurschaal links van de zwengel (raap een kooltje van de vloer, leg het op de vuurschaal en zie de vlam opschieten); het skelet op de muur (als je met de cursor over het ontbrekende dijbeen gaat, hoor je een klik) onthoud dit voor het eindspel.

Het kantoor van Cornelius: klik op de omgevallen gebouwen van de maquette om ze op te rapen; een perkamentrol komt tevoorschijn, lees hem en klik op het plaatje om de minivideo te laten lopen, die je laat zien waar het bureau van Cornelius is. Door het oprapen van de gebouwen gaat er ook een deur naar een andere kamer open, waar het bureau van Cornelius is.

Ga naar het bureau, lees de papyrusrollen en de notitie, klik op de doos om hem open te maken (je kunt de doos pas open maken nadat je op de notitie hebt geklikt) en pak de zwengel. Het zal naar de tijdbalk gaan.

Je kunt ook wat met de 4 machines spelen. Elk is verbonden met een seizoen. Ver= spring; Aestus=summer; Autumus=autum; Hiems = winter. Merk op dat er ook deuren zijn waar "Ver" en Autumus" op staat. Hierdoor krijg je een idee wat je moet doen en waar je heen moet gaan als je de tijdbalk opnieuw moet starten na zijn seizoenonderbreking in maart, juni, september en november.

De Tijdbalk

Start de tijdbalk door de zwengel naar rechts de trekken. Zo werkt het:

Time.De zwengel kan gebruikt worden om sneller of langzamer door de tijd te gaan; naar links langzamer, naar rechts sneller. Helemaal links brengt je terug naar het bureau van Cornelius; Zet hem naar rechts om opnieuw te beginnen. Als je hem helemaal naar rechts houdt, ga je extra snel. Heel nuttig om snel naar een volgende datum te gaan zodat iets al open gaat als je geen zin hebt om rond te wandelen en te wachten tot het vanzelf open gaat.

Houd hem in het begin op de langzame beweging totdat je gewend bent aan het forum en alles gedaan hebt wat je moet doen de eerste maand. Je kunt niet terug in de tijd, tenzij je een spel opnieuw laadt. (Zie onder)

Zoals in Acta kun je voor-en achteruit gaan, (let op de omgevouwen hoeken) maar niet voorbij de datum waar je op dat ogenblik bent. Papyrusrollen bevatten schriftelijke en visuele tips voor klein en grotere puzzels. Bovendien krijg je een idee van de geschiedenis van iedere persoon en zijn karakter en zijn eventuele motieven om de Calamitus te zijn. top

 

JANUARI

Alleen maar tips

Waar zijn de papyrusrollen? Vraag het aan iemand met een kaart.

Hoe krijg ik de papyrusrollen:

Verania: Onder je neus

Lucius: met alcohol achter het roer mag best!

Gordian:Neem er een van kolom A, een van kolomB enz. maar zorg dat het van het begin af aan klopt. (kijk naar Lucius notitieboek)

Xanthus:Een steen heeft vele kanten. (zie het notitieboek van Gordians)

Sibyl:Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…. na-apen. (zie het notitieboek van Sibyl)

De kluis: de tweeling heeft de sleutel en de kluis.

Het dagboek van Gordian: tussen zijn zeurderige en vervelende opmerkingen zit een veiligheidswaarschuwing, vooral op 22 januari.

Vertrouw Gordian—hij kent alle intriges. top

Oplossing

Je bevindt jezelf in het Forum, Achter de artk van Severus, op de eerste dag van het jaar: kalender januari.

1 Neem alle 5 de papyrusrollen:

Plaatse zijn gemarkeerd op een van de kaarten van Gordians notitieboek.

Verania—onder de ark van Severus—je ziet het onmiddellijk als vanuit het bureau vanCornelius naar het Forum gaat. Verania is de Vestalis Maxima, ofwel het hoofd van de Vestaalse maagden.

Lucius de trap op nar de Wijnwinkel (ten westen van de senaat). Ga naar de kast met de twee hefbomen en zet beide op VII. ( De aanwijzing hiervoor vind je onder aan de trap – als je op de boom klikt die zich op het schilderij met de boot bevindt, verschijnen er druiven, klik op de druiven en er komen dolfijnen tevoorschijn. Het zijn er 7.

)De kast gaat open ener verschijnt een papyrusrol van Lucius. Lucius is de drankverslaafde zoon van de senator en is nu een soort privé-detective. Kijk naar de houten soldaatjes op het bureau. Onnodig om ermee te spelen: de doos bij de trap, (die opengaat om een helm te laten zien): de voorwerpen op het bureau, de andere schilderijen in de slijterij beneden.

Gordian-op de trap der zuchten in het Tabularium naast de Tulian gevangenis), links, twee keer rechtdoor, door de deur en rechtsaf. Neem het kompas dat een cirkel draait en de deur naar het centrale bureau(gordiaans) opent Achter zijn bureau is een schilderij met 4 kolommen en 4 dozen. Klik om de namen van de 4 kolomtypes te zien. Dan klik erop en sleep ze mee om ze in de juiste af in de kisten te doen. Vanaf de grond: dorisch Corinthisch en gecombineerd. ( Oplossing in de van Lucius aantekenboek, ingang tot het colosseum). Links van het bureau gaat een deur open. Ga die kamer in en pak Gordians papyrusrol. Gordian is de curator Fori (curator van het forum) en een vooraanstaand technicus.

Xanthus-de derde van de bureaus in het Tabularium. Plaats op het bureau de stenen in de genummerde groeven overeenkomstig het nummer aan iedere kant. ( B.v. de piramide heeft 4 kanten, plaats het dus in de groef met nummer 4-tip uit Gordians boek) Je zult een klik horen; Draai je om en klik op de deur van de kast om de papyrusrol te krijgen. Xanthus is een buitenlandse werknemer die voor Gordian werkt.

Sibyl-ga naar de steeg naast de tempel van Vespasianus.Draai de schedel om zodat het gordijn open gaat.Op de tafel rechts ligt een aantekening waarop staat:" Wie is de grootste Sybil van allemaal?" Draai je om naar de linker muur waarop hetzelfde in Latijn staat en klik op Rome op de kaart. Het zwarte gordijn zal opengaan. Kijk op het kistje op de tafel links, dan herhaal de opeenvolging van de schedels in de borden rechts (het derde bord moet leeg zijn) Het kistje gaat open, pak de papyrusrol. ( Oplossing in Het notitieboek van Sibyls over dromen) Sibyl is een waarzegster

2. Open gordians save

  1. De sleutel tot Gordians taberna zoeken. In zijn papyrusrollen vertelt Gordian dat hij een mysterieus document gevonden heeft dat waarschijnlijk aan Xanthus toebehoort. Op het bureau van Gordian is een aantekenboek te vinden waar " Castor en Pollux" op staat. Blader erin om de sleutel te vinden. Klik erop en het zal automatisch in je inventaris opgeslagen worden.
  2. Zoek Gordians Taberna.Ga naar de steeg (Basilica Julia) ten westen van de tempel van Castor en Pollux, waar je een afgesloten, groene deur zult vinden. Klik op de sleutel in je inventaris om de deur te openen (de sleutel blijft in je inventaris voor het geval je terug wilt). Je ziet een kluis met een combinatieslot en twee andere houten kisten die gesloten zijn.
  3. Open de save. Voer XIII in op de save door de wieltjes zo te draaien dat de nummers verschijnen in de tweede positie van boven en laat het laatste nummer blank. (oplossing voor het nummer: Gordian heeft een "verborgen papyrusrol" van het jaar 10 A.d. kalender februari—Zijn rol wil niet opengaan op die datum en als je op de opgerolde rol klikt, krijg je zijn voorganger van A.D13 kalender februari die The Nag genoemd wordt. Merk echter op dat op rol! 0 A.D. februari de rechterbovenhoek van de rol" The Nag" is omgeslagen, wat inhoudt dat er een rol na komt. Klik op het hoekje en je vindt een rol met de titel:" Een veiligheidsvoorschrift" met een plaatje van een kolom, een cirkel boven de kolomen een nummer rechts met een nummer rechts ervan. Klik op de kleine cirkel onder aan de grotere cirkel en sleep hem naar beneden tot hij de onderkant van de kolom raakt. Er verschijnt een rechthoek en het nummer verandert in XXIII. Als je voorbij a.d. kalender februari gekomen bent, kom je bij Gordians volgende rol, genaamd:"An incovenience" a.d.VII kalender februari en van daaruit kun je terug naar:" A security Precaution". Druk op de knop om de kist te openen. Trek dan aan de linkerhendel (sinister=links). Nu gaat de linkerkist open. Trek aan het hendel en ga naar de derde kist. Trek aan de rechterhendel (dexter=rechts) en ga terug naar de save. Daar vind je een gedeeltelijke lijst van manieren waarop Rome vernietigd kan worden, waarschijnlijk geschreven door de Calamitus Dit is een vooruitblik van de sabotagepogingen die je tijdens het komende jaar zult onderzoeken. top

 

FEBRUARI

Alleen tips

De schatten liggen voor je voeten

Betaal je geld en benut je kansen.

Ieder plaatje vertelt een verhaal (Zie het aantekenboek van Verania) top

Oplossing

The Lupercal Cave (a.d.kalender maart)

De rollen en de Acta doen verslag over vernielingen aan het altaar van de Lupercal Cave tijdens het Lupercalia feest. Ga in de bron van Lacus Curtis in het centrum van het forum. Pak een van de munten. Draai naar rechts; je ziet een losse steen. Klik erop om een opening vrij te maken. Rechts is de verblijfplaats van Xanthus (hier is niets bijzonders, maar je kunt met het schilderij van het houten paardje spelen); ga links. Bij de grote stenen blok ga je nar links en je vindt een open doorgang. Loop door tot het einde. Je passeert een andere steen en ga rechts.. Ga de trap op en rechtsaf naar de uitgang; je bent nu onder de ark van Severus.( Als je je omdraait naar links zie je een trap die naar de top van de Arch leidt. Van daaruit heb je een prachtig uitzicht over Rome. In december kun je daar een aanwijzing vinden). Ga Oostelijk door het Forum en draai rechtsom (zuid) naar de tempel van Vesta. Ga de trap op, dit is de Via Nova tot je en slot ziet. Klik op de munt, het gaat in het slot en je wordt naar de heuvel gebracht. Ga door de deur voor je en de grot in. Op het altaar moet je de tegels over de geschiedenis van Romulus en Remus in chronologische volgorde neerleggen. Als volgt: baby’s, wolf, tweeling, man die met een zwaard zwaait, dode man, overwinnende man (aanwijzing in Verania's aantekenboek) Klik dan op het laatste schilderij, de kist op het altaar zal opengaan en er zal een houten paard, een stenen sleutel en een papyrusrol. Klik op alle drie. Merk op dat in de papyrusrollen die je in de maandelijkse puzzels tegenkomt, het" nuttige" voorwerp dat je hier tegenkomt, genoemd wordt, nl, de stenen sleutel. de andere voorwerpen zijn aanwijzingen die leiden tot de persoon die ze hier heeft laten liggen.(zie slotspel) Deze rollen geven ook een tip van de manier waarop deze persoon Rome wilde vernietigen. Klik op het plaatje op de rol om de animatie te kunnen bekijken hoe dit in zijn werk kon gaan. top

 

MAART

Alleen hints

Start de tijdbalk opnieuw. Je komt op de een of andere manier in de lente uit.

De puzzel: ga achter mij en vind het verschil tussen toen en nu. Ontsteek dan mijn licht! top

Oplossing

Start de tijdbalk opnieuw.

Het is nu Lente (Ver), dus de tijdbalk laat het afweten bij kal. Mar. En je bent terug in de studeerkamer van Cornelius. Ga door de dubbele deur, achter in de studeerkamer (rechts van de tijdbalk) en klik op de hendel. Er verschijnt een briefje onder de deur met codenummer LIV. Ga naar de Ver. Tafel (rechts van de tijdbalk) voer nummer LIX in op het kistje en neem het machineonderdeel eruit. Doe het tussen de hendel en de opening en laat de machine werken. Op de hoek van de tafel gaat een slot open; trek aan de knop. Zoek nu de deur met "Ver" erop door links van de tijdbalk te gaan en dan rechts. Ga naar binnen, klim op de ladder en maak de haak beneden vast. De tijdmachine zal nu gaan werken, ga er weer naartoe, trek het hendel naar rechts en je komt weer terecht in de Arch van Severus.

2 De Vestaalse Vlam (Id Mar)

De rollen en de Acta vertellen dat de eeuwige vlam uitgaat. Tegenover de achterkant van de tempel van Vesta is een stel deuren. Ga daar door en pak de handgreep van de loep.. Draai om en trek aan de hendel bij de deur; er gaat een deur naar de tempel open. Schuif de bovenste houten knop om in "Kal.Mar." terecht te komen; De datum van het vorige nieuwe jaar toen de Vestaalse maagden de vlam opnieuw ontstaken. Met de onderste knop moet je in de dagen tussen Kal. Mar .en heden zien te komen. ( als het vandaag de 15de is; voeg XV toe). Trek aan de knop; onderaan rechts zal een deurtje opengaan waaruit een lens tevoorschijn komt. Klik erop en ga de voorkant van de tempel binnen. Zet de handgreep op de loep boven het vuur; de vlam zal de tempel verlichten en een schedel flesje en een papyrusrol zichtbaar maken. Pak die. top

 

APRIL

Alleen hints

Speel op de oude viool.

Het goede is niet goed, maar wees snel.

Geduld is een deugd wanner je weg wilt gaan. top

Oplossing

Tempel van Antonius en Faustina/ Waterorgel(Pridie Id. Apr.)

Deze tempel ligt ten N.O van het Forum, precies voorbij de tempel van Caesar. In de tempel bevinden zich een pomp en een orgel. Trek aan de pompzwengel, ga dan naar het orgel verschuif de knoppen op de deuren om ze open te maken. Je ziet dat je, om binnen te komen, een woord van 4 letters nodig hebt. Druk op de achtste, negende, eerste en tweede sleutel, zodat je "Nero" krijgt. (Oplossing: dit wijst terug naar de rollen en de notities zoals "Nero’s waterorgel," als je op alle knoppen van links naar rechts klikt; staat daar "ROMA INCENDIT"-Rome brandt.) Klik nu heel snel links(daar is een nis) de achtermuur gaat open.( Alhoewel het lijkt of de opening rechts is, zul je ontdekken dat er rechts alleen een standbeeld van een soldaat staat en daar heb je niet veel aan. Als je de opening mist aan de linkerkant, begin opnieuw en voeg weer de letters NERO in). Binnen zul je een houten soldaat vinden, een stuk marmer en een rol. Pak ze , draai om en wacht, tot de nis verandert in een deur, die je weer naar de achterzijde van de tempel brengt. Als je te snel naar buiten wilt, zul je weer in de orgelruimte terechtkomen en kun je niet door de voordeur naar buiten; het hoofd van de ruiter draait zich om en hij kijkt naar jou; (schaduwen van "Jason en de Argonauts"!) Als het je de eerste keer niet lukt, probeer je het gewoon nog eens. top

 

MEI

Alleen hints

Wat is werkelijk belangrijk en waar?

Denk aan de tafels van vermenigvuldiging top

Oplossing

Aerarium/Weights (a.d.14 Kal.Iun)

De Acta en de rollen spreken over een inbraak in het Aerarium en de mogelijkheid dat er geknoeid heeft met de gewichten. Ga naar het steegje oostelijk van Castor en Pollux. Ga rechts door de deuren van het Aerarium en wandel nar de achterkant van de ruimte. (rechts, vooruit, links, vooruit, links, links ). Je zult een weegschaal zien, een hefboom, genummerde gewichten, en een trechter waar XXXV op staat.

Hang de gewichten in deze volgorde: 1,2,5,4.. Haal de hefboom over zodat het zand in de schaal van de weegschaal loopt. (als je er teveel in laat lopen; ga dan door totdat de schaal vanzelf leegkiept en begin opnieuw)

Pak de schaal en giet het zand in de trechter. Er gaat een nis open boven de trechter en je ziet een diamantnaald. Een gewicht en een rol. (oplossing: in een van de rollen van de Acta, bevindt zich een verwijzing naar het gewichten waarmee geknoeid zou zijn. Nummer 4 is een kwart lichter gemaakt en de hoeken zijn in veelvoud verzwaard; 1==*1. 2=*2, 3=*3, 4=*4 Dus het eerste lb gewicht op de eerste hoek is 1 lb., het tweede lb. Gewicht is op de tweede hoek 4lbs., het vijfde lb. gewicht is op de derde hoek 15 en het lichter gemaakte 4lb. Gewicht top de vierde hoek 15 lbs. Totaal 35. Je moet dus 35 lbs. Zand in de trechter doen om de nis te openen) top

 

JUNI

ALLEEN HINTS

Herstarten van de tijdbalk: optimum is het beste daar de lente tot de zomer leidt

De puzzel:

Het heilige Bos bevat veel geheimen. Kun jij die opgraven?

Was dit het gezicht dat duizend schepen te water liet en de torens, zonder spits, van Ilium

verbrandde? ( zie het aantekenboek van Verania)

Een zeer schokkende situatie. top

Oplossing

1 Herstart de tijdbalk:

Bij Kal. Juni begeeft de tijdbalk het weer. Weer krijg je de oplossing (19)van onder de dubbele deuren. Voer XIX in op het kistje op Aestas tafel(links van het bureau) pak het stuk, bevestig het aan de zijkant van de rocket launcher, laat de machine draaien en trek aan de knop. Ga door de deur Ver en je ziet rechts de Aestas deur. Laat het water lopen door op de wielen te klikken (rechterwiel eerst) totdat het niveau OPT. is. Terug naar de tijdbalk.

2. Sacred Grove/Palladium (a.d.III Id. Iun.)

De Acta en de rollen vertellen over de diefstal van het Palladium, en klein heilig beeldje, dat verborgen is in het huis van de Vestaalse Maagden. Ga naar de Sacred Grove achter het huis van de Vestaalse maagden(Zuid-Oost

) door de Via Nova op te gaan en bij de fontein linksaf te gaan. Ga rechtdoor en ga bij de poorten rechts. Ga door de poorten, draai je om, sluit de poort aan je rechterhand en ga door de geheime deur. Pak de schop, draai je om en sluit de deur en ga een andere geheime deur, links, binnen. Ga de heuvel op, links, rechtdoor, 3 keer rechts en je ziet dat het gras omgewoeld is. Pak de schop om het Palladium op te graven ( een klein vrouwenbeeldje) Ga dan links en de heuvel af naar de andere uitgang, niet die waardoor je binnen bent gekomen. Ga de trap af, ga rechts, maak de deur open, ga naar binnen, draai om, sluit de deur en klik op een andere deur rechts om eruit te gaan.

Ga naar links door de deur van de Vestaalse Maagden. Zet het beeldje in de nis. Je hoort een deur open gaan. Ga de deur door en druk op "Troia op de kaart (In het aantekenboek van Verania staat het verhaal van Aeneas die het Palladium vanuit Troje terug brengt naar Rome; De rollen en de Acta vertellen over de diefstal van de geheime vaas waar het gewoonlijk in bewaard bleef). Zoek de kamer met de vazen. Zet de vazen naar rechts, dan naar links, waardoor er een vaas naar een andere kamer wordt verplaatst.( de knop zet de vazen weer op de goede plaats als je een fout hebt gemaakt.) Ga terug naar de nis en klik op het Palladium, dat dan weg zal vliegen naar de kamer waar die ene vaas in een gleuf staat.. Klik op de vaas. Kijk omhoog om de Regia sluitsteen te vinden (gemarkeerd met "V") en een eikel en een rol te vinden. Ga weer de trap op en de Grove gates uit.( je kunt het ook verlaten door een smalle houten deur door te gaan en zo in het huis van de Vestaalse Maagden te komen. top

 

JULI

Alleen hints

Wat naar boven komt, moet naar beneden, ga dan naar buiten en naar boven.

Veni, vidi vici---chronologisch. (ik kwam, ik zag, ik overwon) Zie het boek van Gordian.

Als dingen groter worden door hitte, dan zal koude…..

Ga met de stroming van heet naar minder heet. top

Oplossing

Tempel van Caesar/ Baden (a.d.IV Id. Iul.)

Je leest over de overstroming van de tempel van Caesar tengevolge van het slecht functioneren van de dichtbij gelegen baden. Ga naar de tempel (ten Oosten van het Forum) en steek de sleutel in het altaar voorin. Trek het naar rechts en dan links en er komt een gedoofde toorts naar tevoorschijn. Steek de toorts aan aan de brandende toorts links van het altaar. Je wordt naar binnen gebracht. Ga beneden naar de pot en laat al het water eruit lopen door onder aan de hendel te trekken. Als de pot omhoog komt, ga naar boven en ga met je gezicht naar de pot staan en kijk omhoog. Maak de haak van het touw vast aan het hengsel van de pot, waardoor je de tempel uit gaat, maar wat de hoofddeuren opent. Raak op de kaart: Gallia, Egypte, Asia en Afrika aan.( volgens het boek van Gordian toegang naar Julius Caesar—volorde van zijn campagnes)

Ga door de poort rechts van de kaart. Je komt aan de andere kant van de kamer met de pot. Ga door de tunnel en door de deur met de spijlen. Haal de staaf uit het ondergelopen deel en breng hem naar het Frigidarium; houd het in het water om het te laten afkoelen en te krimpen. Ga naar de pompkamer en bevestig de staaf aan de pomp door hem met het midden over de koperen knop tussen de pompen te plaatsen. Druk links op "C" ("Intro"); rechts op "T" ("Exitus") Waardoor water van het Calidarium naar het "Tepidarium" zal vloeien (het ondergelopen deel dat je net gezien hebt). Als het Tepidarium vol is Ga dan het Calidarium binnen en kijk in de buis. Het moet nu leeg zijn op een gouden kist na. Maak de kist open en neem de gedraaide draad eruit evenals het houten paard en de rol(de oplossing voor dit alles staat in de rollen—klacht over de temperatuur van de baden) Bekijk de rol goed en speel met de animatie; je kunt hem niet meenemen en je kunt de gouden kist niet meer open maken als je de kamer eenmaal verlaten hebt.

Merk op dat als je de klep met de klok meedraait; het water ophoudt te stromen, draai je tegen de klok in dan loopt het weer. Dit is belangrijk voor een van de mogelijke eindfases. top

 

AUGUSTUS

Allen hints

Kunnen koeien zwemmen?

Ik schoot een pijl in de lucht en die viel met een dreun op de aarde. top

Oplossing

Tiberius Rivier/Kruisboog (a.d. IX Kal. Sep.)

Je leest in een verslag dat iemand de veemarkt, beneden bij de rivier de Tiber heeft laten onder lopen. Loop langs de rivier omlaag door de weg links van de tempel van Saturnus te volgen totdat je bij een houten machine uitkomt (Rechts van de plaats waar de tempel van Gordian is gebouwd—je kunt van tijd tot tijd de vorderingen ervan gaan bekijken).Klik op de machine en ga door naar de trappen van de rivier. Links is de overstroomde veemarkt, die in de rollen van Acta genoemd worden. Het is niet belangrijk om met de dieren te spelen , maar het is wel grappig. Beneden zie je een tros touw en een kist waar "explosieven" op staat. Ga de trappen weer op en loop door naar de brug. Ga links.. Op de linker leuning staat een kruisboog. Klik op de draad die je bij de Baths gevonden hebt en het zal zichzelf aan de kruisboog bevestigen. Klik op een van de pijlen en laad hem. Wacht tot de windwijzer naar rechts wijst en probeer te schieten op de plek vlakbij de tempel in de verte. (waar het touw is). Blij dit doen totdat er een explosie volgt; er komen een houten paard, een "watersleutel en een rol omlaag vliegen. top

 

SEPTEMBER

Alleen hints

Start de tijdbalk. Je komt nu in de herfst.

Wat heb je dat de Vespanian niet hebben?

Kruipend door het scheepswrak.

Jupiter heeft iets om te wisselen.

Vind in het opkomende licht wat je in de neervallende duisternis niet kon vinden. top

Oplossing

Start de tijdbalk weer.

De kal. Sep.stop brengt je terug naar de studeerkamer van Cornelius. Ga door de dubbele deuren en pak het briefje met het codenummer 95.Ga naar de tafel van Autumnus, rechts van het bureau Voeg nummer XCV in op het kistje, pak het stuk, maak het vast aan de bouten links om een elektrische verbinding te krijgen. Je ziet blauwe vonken.. Terug naar de tijdbalk.

Tempel van Vespanianus/Finance Office /relay station (Id.Sep.)

Je hoort nu vertellen over een explosie op het Finance Office, volgens het verhaal veroorzaakt door een bliksemstraal vanuit de tempel van Jupiter. Op de hoek van de tempel van Vespasianus, In het steegje vlakbij Sibyl’staverna bevindt zich een stenen kaart met "Id.Sep." gekerfd op het ontbrekende stuk van de kaart. Klik op het stuk marmer, dat je eerder gevonden hebt, om het op te vullen. Op het eind van het steegje gaat een deur open. Ga de deur door om het brandende Office te vinden. Loop door de puinhopen, ga rechts, kijk naar beneden pak de lont dat aan de draad vast zit. Draai je om en ga de trap op, waardoor je op een heuvel uitkomt achter Tabularium. Ga links en de trap op naar Jupiter. Open de deur en volg de draad de trap af, druk op de knop om de deur te openen, ga de heuvel af en ga rechts waar je een klein gebouw ziet. ( het Relay Station). Ga het gebouw binnen en maak de lont vast aan de connector links 9hierdoor wordt de trap verlicht waarlangs je naar beneden bent gekomen) Ga de trap op en kijk terwijl je nar boven gaat in de muur rechts naar een houten nis, daar zul je een tweede lont vinden. Pak het en ga terug naar het Relay Station. Maak de tweede lont aan het eerste vast en trek het naar rechts zodat het de eerste raakt. Links in de kamer, zie je een schakelaar; zet hem om en de grote kist gaat open. Pak de Arch, soldaat en de rol. top

 

OKTOBER

Alleen hints

Bekijk het grondig, van binnen en van buiten.

Wie heeft wat overwonnen? ( zie het boek van Gordian)top

Oplossing

Regia/ Shields (a.d. XIV Kal. Nov. )

De Acta en de rollen vertellen dat er geknoeid heeft met de schilden van Mars op de Regia. Ga de Regia binnen ( bij de tempel van Vesta). Op de vloer links is een cirkelvormige inscriptie. Klik op de steen die je eerder gevonden hebt, hierdoor gaat de deur naar het binnenhof open. Hier zijn 3 cirkels op de grond, elk ervan heeft 3 ringen.

Schuif de letters van elke cirkel zodat ze een letter vormen: PAX. ( Er is een grappige animatie in een van de lege nissen en beweeg je cursor eens over de beelden) Door dit proces wordt een tweede deur geopend; Ga naar binnen, open het cabinet en los de anagrampuzzel op: BELLUM ET PAX (oorlog en vrede). Dit opent weer een andere deur, naar de schildenkamer. Hang de zwaarden bij de desbetreffende overwinnaars.( zie in Gordians boek het onderwerp Emperors): Arabia op Severus, Gallia op Julius, Egypte op Augustus, Brittania op Claudius, Dacia op troje. Er ontstaat een gat in de vloer. Ga naar beneden en pak de eikel, de sleutel van de Regia-tunnel en de rol. Open de deur en je bent in het huis van de Vestaalse Maagden. top

 

NOVEMBER

Alleen hints

Start de tijdbalk weer: kijk naar de schets van Cornelius en ga van Lente naar Winter.

De puzzel: herbouw en voeg er je eigen idee aan toe. top

Oplossing

Start de tijdbalk.

Op Kal. Nov. Begint de winter. Dit is moeilijk: van ieder deel ervan bevindt zich een schets in Cornelius rollen. Bij de dubbele deuren pak je weer een papiertje. Code-nummer 41. Ga naar de Hiems tafel, links van de tijdbalk, Voeg XLI in, pak het stuk, voeg het bij het tuk dat erbij hoort, rechts van de machine, laat de machine draaien en trek aan de knop. Ga door de "Ver" deur om de "Hijs deur te kunnen vinden, die zich links van de laatste machine bevindt. Elk van de 3 hendels heeft 3 standen: de grote links ( die in de tekening van Kordeliers met A is aangegeven)gaat van links naar rechts, I II YIN; de volgende (B en C) gaan van beneden naar boven, I II III. Zet A op II, B op III en C op II. Druk nu op de knop(D) en WEES SNEL; B op II, C op III, B op I, A op .

Als de machine het begeeft voordat je de tweede serie hebt beëindigd, begin dan opnieuw. Als het werkt ga dan terug naar de tijdbalk.

DE TEMPEL VAN GORDIAN/ARCH (a.d. XVI Kal. Dec.)

In de rollen en de Acta vind je verwijzingen naar de bouw en vernietiging van Gordians tempel. Ga naar de plaats van het gebouw (zuidelijk van Saturnus, Vlakbij waar je de arena van Tiberius bent binnengegaan) Je ziet een omgevallen gewelf en een kraan met een hendel. Herbouw de zuilengalerij door op een stuk te klikken zodat de kraan het oppakt, draai het stuk met de kraan en klik daar waar je het wilt t hebben. Begin met een rechthoek links op de bodem, een vierkant rechts op de bodem, een rechthoek links, een vierkant links, een rechthoek links, een rechthoek met een bocht op zijn rechterkant, en een rechthoek met een bocht op zijn linkerkant naar rechts. Pak dan het grote houten stuk van het gewelf, draai het zodat de rechte zijde naar de bodem wijst en zet het stuk er bovenop. Pak dan een klein gewelfstukje, draai het en zet het op de rechterzijde; klik nu op het stukje dat je zelf hebt en zet het op de top. Plaats dan de kleine gekerfde stukjes en, tenslotte de sleutelsteen. Als het een complete zuilengang wordt, klik dan op de top en ga door de zuilengang naar de plaats van het gebouw. Zoek tussen het puin een bijl, een houten soldaat en een rol. Als je opkijkt zul je zien dat er een muur geopend is precies achter deze plaats. Dit is de Elements Deur. Probeer het niet op te lossen voordat je de december-puzzel hebt afgemaakt en klaar bent voor het slotspel. top

 

DECEMBER

Alleen hints

Boven op de oude Severus is alles bedekt met aanwijzingen….

Het glinsterende monument heeft jouw nummer.

Je kunt rondjes lopen rond Saturnus

Voordat ik kundig werd, zag ik Elba

Wees krachtig ten opzichte van het standbeeld-- als je daarvoor kiest. top

Oplossing

Tempel van Saturnus (a.d. IV Id. Dec. )

Je bent nu in het grote huis. In de rollen en de Acta zie je verwijzingen naar de roof van het goud in het Aerarium. Gebruik niet dezelfde ingang als je voor de gewichtenpuzzel in Mei hebt gedaan. Ga onder de trappen van de tempel van Saturnus door en klik daar op de gewelfdeur. De combinatie is CLXV.( Tip: ga naar de top van de ark van Severus door de trap op het einde van de Lacus Curtius tunnels te gebruiken. , maar als je naar buiten gaat, moet je omdraaien om de trap die naar boven gaat te zien. Bovenop zie je een gouden cirkel en staven evenals het woord "Cumae". Cumae werd overwonnen in het jaar CLXV, zoals je ziet op de inscriptie op de gouden mijlpaal vlakbij de Aerium gewelfdeur. Ga naar de kaart van het planetarium en pak de ring van Saturnus. Ga naar buiten en de trappen aan de voorkant van Saturnus op. Klik op de ring die dan op de deur tevoorschijn komt. Open die door erop te klikken. Rechts is een anagram/palindrome puzzel. Los hem op door iedere letter op te pakken, het over het bord te bewegen totdat het magisch op verschillende plaatsen verschijnt. Of :ga binnen van boven naar beneden (of van links naar rechts) ROTAS, OPERA, TENET, AREPO, SATOR. Ga naar het beeld; wat je nu gaat doen bepaalt de afloop van het eindspel:

  1. Negeer het standbeeld en ga door naar het eindspel.
  2. Klik op het paneel onder het beeld zodat het langzaam open gaat, klik dan op je bijl en breek het paneel open. Pak de houten soldaat, het bot, en de rol. Ga door naar het slotspel.

top

 

SLOTSPEL

Alleen hints

Trotseer de elementen.

Niet alle hout is hetzelfde geschapen. (Gordian aantekenboek)

Vlieg er met een slag uit, maar geef niet op!

Wie heeft het meeste speelgoed achtergelaten?

Als ik de Calamitus was, zou ik de winter heerlijk vinden, Want dan kon ik:

Meer kunnen hakken

OF

De scheenbenen verbinden met de…..top

Oplossing

Moet klaar zijn voor de Kal. Jan.

Identificeer de verdachte. Als hulp om de verdachte te vinden zullen de 5 rollen van alle 5 de personen tegelijkertijd geopend worden op een bepaald moment tijdens de saturnalia (Na Id. Dec.) Elk ervan beschrijft wat hij/zij zou doen als hij/zij de Calamitus was en hem/ haar moest tegenhouden. Controleer of je alle dingen hebt die zij opnoemen: de bijl (Lucius—maar als je de bijl in Saturnus gebruikt hebt, zorg er dan voor dat je het bot hebt), De sleutel van de Regia tunnel ( Verana) de "watersleutel" (Xantthus), het flesje (Sibyl) , het contragewicht (Gordian). Kijk dan op het onderste schap van je opslagplaats; hier liggen de soldaten, paarden enz. die je tot nu toe niet hebt gebruikt. Maar ieder afzonderlijk voorwerp symboliseert een persoon, en Cornelius vermeldde in een van zijn rollen dat de persoon die met het grootste aantal misdaden te doen had; de Calamitus zou zijn. De soldaten symboliseren Lucius (op zijn tafel in de drankenhandel), De eikels voor Verania (op haar bureau in het huis van de Vestaalse Maagden), de paarden voor Xanthus (op zijn tafel in de Lacius Curtius plaats),de schedel voor Sibyl (in de achterkamer van haar taverna), de diamantnaald voor Gordian (op zijn bureau in het Tabularium). Als je de bijl in Saturnus hebt gebruikt, heb je nu 4 soldaten, 3 paarden, 2 eikels, 1schedel en 1 diamantnaald. Dus is Lucius de Calamitus. Als je de bijl niet gebruikt hebt; heb je 3 soldaten, wat Xanthus ook verdacht maakt, maar Lucius is het! Als je lang genoeg in het Forum staat voordat je de volgende stap neemt, spreekt Sibyl zichzelf vrij in een laatste rol, waarin ze zegt dat Cornelius met haar vanuit een andere wereld spreekt.

De deur van de elementen.

Ga, via de gerestaureerde zuilengang terug naar de vernielde tempel van Gordian en dan rechtdoor naar het binnenhof. Rechts is de Elementen-deur van Cornelius. Je moet twee keer op elk van de panelen klikken en een keer op de overgebleven panelen—het doet er niet toe welke.(tip:In het boek met de "maten" van Gordian over de eigenschappen van het hout,vermeldt hij hoe de deur is gemaakt, en in de kaart van het hout, verschijnt het nummer "max" voor het aantal keren dat je moet klikken. Er is ook een aanwijzing in de laatste rol van Saturnus( ervan uitgaande dat je de bijl hebt gebruikt en de rol zodoende gekregen hebt). Draai de klink van de deur en ga naar binnen. Prompt begeeft de tijdbalk het en explodeert, daarbij de 5 voorwerpen "stop de Calamitus" over de grond verspreidend, evenals het eerste initiaal van de naam van elke persoon.

Stop de Calamitus.

Als je op de initialen klikt, zul je de boodschappen "als ik de Calamitus was…" weer zien verschijnen. Klik op het voorwerp van je verdachte en pak het.

A . Lucius. Als je Lucius kiest (en dat moet ook, is het toch leuk om de andere aflopen ook te zien) klik dan op de bijl of het bot. Je weet al van de Boodschap:"als ik de Calamitus was.." dat hij van plan was het mestschip van Cornelius op te blazen (de boot die je in het begin van het spel omhoog hebt gehesen en die de tijdbalk van energie voorziet) en dat je hem kunt stoppen door met de bijl het touw door te hakken. Ga door de vernielde Ver deur en links door de oude Hiem deur, waar de transportband is en klik erop. Je wordt naar het riool gebracht; dezelfde waar je in het begin van het spel ook was. Als je de bijl wilt te gebruiken; ga dan naar het touw dat de boot houdt en klik erop. De bijl snijdt het touw door en de boot vaart het riool uit naar de Tiber, waar hij opgeblazen wordt. Dit is het mooiste einde: je ziet het oude Forum veranderen naar de toestand waarin het zich heden bevindt, in het moderne Rome. Als je kiest voor het bot, ga dan naar het skelet op de muur en klik op het ontbrekende deel. De muur zal omstorten waarbij hij de boot uit het riool duwt. Dit verandert Rome in een oud technologisch Utopia; het einde war Cornelius waarschijnlijk voor gekozen zou hebben.

B. Xanthus. Hij is niet de dader, maar zijn einde is grappig. Klik op de watersleutel en ga het binnenhof door. Je wordt weggevoerd helemaal de trap van de Via Nova op en door die mysterieuze houten deuren waar je niets mee kon doen. Dit is het Valve Huis. Klik op de machine en de watersleutel komt tevoorschijn. Xanthus zegt dat hij gestopt kan worden door de watersleutel in tegengestelde richting te draaien totdat hij van de tanden afloopt. Denk aan de rol in de Baths; als je de sleutel tegen de klok indraait veroorzaakt dat een waterstroom en Byzantium zal het overnemen. Draai je het met de klok mee, staat Rome in brand, de Gothen nemen het over en Xanthus wordt koning.

C. Gordian. Klik op het contragewicht en probeer de deur van de binnenplaats door te komen; je zult het niet overleven want Rome brandt, en byzantium grijpt de macht.

D. Verania of Sibyl. Klik op hun respectievelijke voorwerpen. Evenals Gordian zullen zij de deur niet bereiken. Rome brandt en Byzantium neemt de macht over.

top

Vrij vertaald uit het Engels door JOSEFIEN met toestemming van LINDA CANTONI

 

Louis Koot

http://home.hetnet.nl/~koo1

 

Game-Solves
http://members.brabant.chello.nl/~h.vangompel/
Cheats
http://members.tripodnet.nl/gamesolves/
NL Oplossingen
http://members.tripodnet.nl/gamesolves/ned/

Forum

http://pub24.ezboard.com/bgamesolves


www.000webhost.com