Sinking Island

24-01-08

Sinking Island is het eerste deel in een serie rond privé-detective Jack Norm. Het spel draait om een moord in een luxueus hotel op Sagorah, een tropisch eiland in de Malediven. Er zijn tien verdachten, elk met een overtuigend motief. Norm moet dus uitzoeken wie de echte dader is. Ondertussen zinkt het eiland onder het gewicht van het hotel. De onderste verdiepingen (en daarmee het bewijsmateriaal) zal na verloop van tijd, ontoegankelijk worden. Men zal rekening moeten houden met de dag/nacht cyclus en het feit dat het eiland steeds verder zinkt .

Walter Jones, een miljardair, wordt dood gevonden aan de voet van een enorme art-deco toren die hij had laten bouwen op een tropisch eiland. Het hotel, dat hij had willen omtoveren in een vakantieparadijs voor de internationale jetset, zou zijn laatste rustplaats worden.
Jij speelt de rol van rechercheur Jack Norm. Terwijl buiten een storm woedt, heb jij drie dagen de tijd om de waarheid achter dit mysterieuze sterfgeval te ontdekken.

Een ongeval of moord met voorbedachten rade?
Wie van de tien mensen op het eiland ten tijde van dit sterfgeval zou een reden kunnen hebben om Walter Jones dood te wensen?

Om het speurwerk te vereenvoudigen, is de moord in een tiental vragen/missies onderverdeeld die de speler een voor een moet doorlopen.

Verzamel aanwijzingen en houdt op uw PDA (Personal Police Assistant) informatie bij over alle bewijzen die u vindt. Ondervraag de verdachten en vergelijk hun getuigenissen door een beroep te doen op uw gezond verstand om vooruitgang te boeken in de verschillende missies, totdat u de schuldige(n) hebt ontmaskerd en de omstandigheden kent waarin het slachtoffer is vermoord.

 

Download Duitstalige Demo (783 mb)

Engelstalige Demo met Nederlandse ondertitels ( 819 mb)

Oplossing voor de Engelstalige en Duitstalige versie

 

Je kan in de start kiezen uit 2 mogelijkheden om het spel te spelen: Avonturier of Time.

Deze oplossing is voor de Avonturier.

 

Inleiding

Jack Norm is met de helikopter onderweg naar het afgelegen eiland Sagorah op Malediven, om de dood rond miljonair Walter Jones te onderzoeken. Zijn baas veronderstelt dat Walter aan een natuurlijke dood gestorven is en daarom zal Jack diezelfde middag nog terugvliegen. Op de landingsplaats wordt Jack ontvangen door Hubert Nolent, de zakelijke raadsman/advocaat van het slachtoffer en we gaan onmiddellijk naar het lijk.

Rechtsboven in het scherm is een ritssluiting - inventaris. Naast de ritsluiting (klok) is de PPA - Personal Police Assistant. De PPA is onderverdeeld in 3 databanken.

 1. In de personendatabank komen alle details en dossiergegevens van de verdachten die zich op het eiland bevinden. Naast persoonsgegevens worden ook de connecties , belastend  en ontlastend materiaal genoteerd, die hen als verdachte maakt of niet.

 2. In de aanwijzingendatabank komen de dossiers over het bewijsmateriaal, de documenten, foto's en verdachte of getuigen. Rechtsonder in het scherm kan je op vergelijkingen (matchen) klikken, om b.v. vingerafdrukken, sporen of foto's te vergelijken.

 3. In de derde databank wordt de voortgang van het onderzoek getoond. Het bestaat uit individuele puzzelstukjes. Elk puzzelstukje bestaat uit een raadselvraag. Wordt de raadselvraag met behulp van de achtergrondgegevens beantwoord, wordt dit puzzelstukje in het puzzelbord geplakt.


Dag1: Vrijdag, 9. Juni 

 

Tortoise Belvedère (plaats die een mooi uitzicht biedt) : Onderaan de klippen bekijk je het lijk van Walter Jones. Maak een foto van zijn gezicht - vingernagel in de wond met schrammen op de wang. Praat met Hubert De  Nolent. Klik op het dossier, "Walter Jones Affair file" en stel alle vragen. Je ervaart dat Hubert die avond met de gasten in het restaurant was. Tegen 22 uur zag hij dat Walter en Baïna een avondwandeling gingen maken. Ongeveer 15 tot 30 minuten later ging Hubert naar zijn kantoor, omdat hij daar een afspraak met Walter had. Walter kwam niet, hij keek door het venster om te kijken waar Walter bleef en zag hoe de rolstoel van Walter van de rotsen naar beneden viel. Daarvoor had de miljonair woorden met Baïna. Hubert werkte bijna 20 jaar voor Walter en had een goede verhouding met hem. Ze noemden elkaar zelfs bij de voornamen. Hubert bewonderde het slachtoffer. De toestand van Walter was fysiek en geestelijk goed en hij was stevig gebouwd, tot aan zijn verlamming in zijn onderlichaam. In zelfmoord gelooft Hubert niet.

Daarmee stel je vast dat het om moord gaat. Beantwoord deze vraag met behulp van de aanwijzingen databank en breng het eerste puzzelstukje aan het licht. Open de PPA en dan de aanwijzingen databank. Aan de linkerkant zie je lege kleine vakjes, die voorzien zijn met een letter.

 • M = Materieel bewijs.

 • Pic = Foto's - Vinger en voetafdrukken.

 • D = Documenten

 • Dec (Declarations) = verklaringen van de getuigen.

Rechts komen de verzamelde bewijzen, foto's, vingerafdrukken, documenten en verklaringen van de getuigen. Alles kan naar de linkerkant gesleept worden. Betreft het een verklaring van een getuige of verdachte, klik je dus op de foto, selecteer een van de verklaringen van de getuige, die voor je relevant is, sleep het dan naar een DEC vakje. Heb je alles ingevuld klik je op OK. .

 

Beantwoord vraag 1: Was de dood van Walter Jones een ongeluk?  - "Was Walter Jones's death accidental?".

 

 • Hubert De Nolent: Verklaring 3: Nolent legt uit dat er geen natuurlijke oorzaken kunnen zijn voor de dood van Walter Jones.

 • Foto van Walter Jones gezicht.

 • Klik op OK

 

Puzzelstukje 1 van het raadsel wordt nu geplaatst en de opdracht is voltooid - De dood van Walter Jones lijkt op een misdaad. Jack belt automatisch naar zijn baas, Reeves. Hij zietin dat Jack nog enkele dagen op het eiland moet blijven. Beklim de ladder tegen de rots.

Belvedère
Boven aangekomen geeft Hubert een lijst van alle personen die in de tijd van de moord op het eiland in het hotel/toren waren. Daarnaast ontvang je de Keycard/toegangskaart van je Hotel Suite - 162. Nadat Hubert vertrokken is onderzoekt Jack automatisch de grond. Maak een foto van de chaotische voetafdrukken en van de sporen van de rolstoel Je ziet aan de rolstoelsporen dat de rolstoel vreemd voortbewogen is. Of misschien was het defect? Pak rechts de kralen van een halsketting. Maar van wie is de halsketting? Verlaat de close-up, klim onder op de rand van de klip.

Onderzoek de rolstoel. Op de grond ligt een gedeelte van een ketting, die je meeneemt. De linkerkant mist een stukje armleuning en achter de zetel zijn vingerafdrukken op de handgreep. Onder de gasten is een architect. Jack stelt voor om met grafietpoeder van deze architect de vingerafdrukken te kunnen nemen. Op de rots naast de rolstoel zie je een bloedvlek. Maak een foto van de bloedvlek. Ga nu achter in het scherm, richting hoteltoren. Volg de rolstoelsporen tot een splitsing. Ga hier eerst achter in het scherm aan de linkerzijde verder. Pak van de rots het afgescheurde stukje grijze stof. Ga een scherm terug en volg verder de rolstoelsporen

Promenade
Je komt op een promenade. Direct voor de ingang zie je onder het prieel (arbor), schoenafdrukken. Maak een foto van de schoenafdrukken en je maakt meteen een foto van de blote voeten, omdat het twee verschillende afdrukken zijn. Als je daarna een beetje verder loopt zie je Baïna bij de lantaarnpaal staan. Je loopt naar haar toe. Baïna loopt weg. Jack loopt automatisch, onder naar het strand.
 

Strand
Op het strand is architect en beheerder van de toren, Lorenzo Battaglieri, en Sonia Jones, kleindochter van Walter Jones, in gesprek met elkaar. Praat met Lorenzo. Je maakt dan automatisch een foto van de schoenzool van Lorenzo. Praat met Lorenzo en vraag alles. Lorenzo schijnt problemen met Walter gehad te hebben. De architect was in zijn Studio Suite, luisterde naar de radio en ging toen slapen. Hubert wekte hem om over de dood van de miljonair te informeren. De verhouding met Walter was niet zo goed, maar Lorenzo mocht Walter. Vraag alles over de bewijsmaterialen en foto's (klik op de afbeeldingen). Over het bewijsmateriaal en de foto's weet Lorenzo niet zoveel, maar hij denkt dat de halsketting van Walter zelf is en hij zegt dat de meeste vrouwen van het eiland op bloten voeten lopen. Op de puzzel opdrachtvragen heeft hij geen antwoord. Praat met Sonia. Jack maakt automatisch een foto van de handen van Sonia en ook een foto van de schoenzool van Sonia. Zij heeft ook van Hubert gehoord over de dood van haar grootvader. Hubert wilde Walter nog redden maar kwam te laat. Broer Billy en schoonzus Clara, en ook Hubert adviseerde haar om niets te ondernemen. Sonia had een moeizame relatie met haar grootvader en was verrast dat zij hier uitgenodigd werd. De parels zijn waardeloos en worden vaak door de inwoners gedragen. Ze vindt Hubert intelligent en bekwaam en Lorenzo beschouwt ze als keurig, charmant en betrouwbaar. Hij is een oude vriend. Ook zij kan niets over de puzzelvragen zeggen. Sonia is intelligent en een moderne vrouw. Ga verder over de promenade. Op de volgende hoek staat weer Baïna en loopt weer van je weg. Volg haar tot vóór de ingang van het torenhotel . Hier wacht Baïna opnieuw en loopt weer weg. Volg haar over de lange kust rondom de toren, tot de Hut van Kolio.

Hut van Kolio en Baïna
Praat hier met Baïna. Jack maakt een foto van de handen van Baïna. Een vingernagel is afgebroken. Kolio, de vader van Baïna, zegt dat Baïna al jaren niet meer spreekt. Open de PPA en selecteer de aanwijzingen databank. Klik op vergelijk.

 

 • Klik aan de linkerkant op de foto van het lijk om het naar het midden te verplaatsen.

 • Klik aan de rechterkant op de foto van de handen van Baïna.

 • Klik op vergelijk

 

De afgebroken nagel van Baïna, komt overeen met de nagel in de wang van Walter. Bekijk de grond voor de trap naar de hut.

Maak een foto van de voetafdruk van Baïna. Vergelijk de voetafdrukken

 • Blote voetafdruk van Baïna.

 • Blote voetafdruk bij de rolstoel.

Correcte Match. Maak ook een foto van de piramide op de achtergrond. Ga de hut in. Zie voor de vensterbank twee kisten.

Pak uit het kistje van Baïna de ketting en een diamant. Pak uit het kistje van Kolio een brief van Walter.  Lees de brief in de documenten.

Vergelijk de parels.

 • Baïna's ketting

 • Kralen van Belvedère

Correcte Match. Verlaat de hut. Praat nu weer met Baïna. Ze geeft geen antwoorden, maar reageert op bepaalde vragen met gebaren, zoals de piramide foto, de diamant en op de vraag over haar verhouding met Walter begint ze te huilen. Praat dan met Kolio. Jack maakt automatisch een foto van Kolio's schoenzool. Hij is visser en kende Walter niet zo goed. Walter was in zijn ogen een slecht mens. Kolio was die avond met zijn dochter in de hut. Vraag dan over de bewijsmaterialen en foto's. Vele dingen zijn door de zee aangespoeld. Baïna werkt veel met haar handen en daardoor kan het zijn dat ze haar vingernagel afgebroken heeft. Walter was verliefd op Baïna en wilde haar huwen. Maar hij wilde haar al voor het huwelijk bij zich hebben. Tot slot zal Baïna alles erven, maar Kolio wilde met het huwelijk wachten tot alle boze geesten verdwenen waren. Ga terug naar het strand of ga het hotel in.

Einde Demo 

 

Strand
Ondervraag de architect en daarna Sonia en vraag weer alles. Over de piramide vertellen ze dat het een Heiligdom is: genaamd, Hawita. Ga nu naar het hotel.

Torenhotel

 

Lounge: Begane grond

Ga rechts. Aan het eind van de lounge is een lift, die Lorenzo wegens bouwwerkzaamheden gesloten heeft. Ga verder onder in het scherm. Pak van de receptiebalie een menukaart en een toeristenbrochure - De toren zal een luxehotel worden. Van hier ga je rechts, neem de trap naar boven en links verder omhoog.

 

Lounge: Eerste verdieping

Ook hier is een afgesloten lift. Ga onder in het scherm naar de keuken. 

Keuken

Praat met Martin Abbruzzi de man van Sonia. Je maakt een foto van zijn schoen en vraag dan alles. Hij  mocht Walter niet. Ga in het achterdeel van de keuken. Uit de lade naast de afwasmachine pak je een scherp keukenmes. Billy Jones, kleinkind van het slachtoffer, veegt de grond. Praat met hem. Ook van Billy maak je een schoenfoto - Billy haatte zijn grootvader. Praat met Clara Jones, vrouw van Billy. Ook van Clara maak je een schoenfoto - Zij had geen goede verhouding met Walter. 
 

Lounge: Eerste verdieping

Ga terug naar het voorgedeelte en richting bar. Er is momenteel niemand aan de bar, dus ga rechts verder. Je komt in een ronde hal. Boven op het podium staat een piano. Ga onder in het scherm verder. Zie rechts een werkende lift en rechts naast de lift een deur naar de trappenhal. Met deze lift kan je naar L1 (begane grond) en L2 (Lounge, eerste verdieping), en de verdiepingen 14 t/m 18. Ga onder in het scherm naar het restaurant. 

 

Restaurant

Hier ontmoet je Marco Jones en zijn vriendin Cristina Bromksi.  Ze zijn in gesprek over de toespraak van  Marco voor zijn verkiezingscampagne. Marco Jones is eveneens een kleinkind van Walter. Praat met Marco en Cristina. Marco bewonderde zijn grootvader.

 

Tussendoor krijg je een telefoontje van je vrouw. Je gaat dan automatisch naar je Suite. Ook kan het zijn dat Jack honger heeft gekregen en automatisch naar het restaurant gaat. De karkaters verplaatsen zich dan door het hotel. Dus ze kunnen op andere locaties zijn als dan in de oplossing vermeld wordt. Als je op een karakter foto in de personendatabank klikt kan je lezen achter "location" waar de persoon zich op dat moment bevindt.

 

Heliport

Ga van waar je bent met de werkende lift of via de trap naar de 18de verdiepingen. Ga rechts en in de Heliport Lounge, links (onder) verder naar een andere lift. Met deze lift kan je naar de verdiepingen 18 t/m 22.  Stap daar in de lift en ga met deze lift naar de 22ste verdieping.

Ga de studio suite van Lorenzo binnen.

Lorenzo's Studio

Bekijk het linkerkabinet. Pak de Biatlon Gold medaille - Lorenzo won deze in 1988. Bekijk het rechterkabinet.

Pak de gescheurde jack. Vergelijk:

 • Lorenzo's gescheurde jack.

 • Stukje stof.

Was Lorenzo die avond toch op het Schildpad Belvedère? Ga via het trapje, in het midden van de Suite stukje naar beneden. Je staat dan in een soort luchtschip  - heteluchtballon. Verder naar achteren kom je bij de apparaten en computers. Onderzoek de computertafel. Pak het potlood en kladblokje. Gebruik het potlood in de potloodslijper, draai aan de slinger, open het bakje en pak het potloodslijpsel. Bekijk de monitors. Ga naar de bibliotheek op de 21ste verdieping. 

 

Bibliotheek

Klop op de deur en ga naar binnen. Ondervraag Hubert. Je neemt een foto van zijn schoen. Vergelijk: 

 • Schoenafdruk van Hubert

 • Schoenafdruk van de promenade ingang.

Nolent was die avond op het Schildpad Belvedère. Ondervraag daarna Hubert. Ga terug naar de 18de verdieping. 
Neem daar de andere lift en ga naar de 17de verdieping. 

 

Mechaniek Workshop

Ondervraag Lorenzo en Sonia. Ga rechts tot je bij een werkbank komt. Pak van de werkbank een schroevendraaier en boven uit een vakje een lasbril. Van de grond de gasbrander en van het trapje de werkhandschoenen. Bekijk op de rechterzijde het papier versnipperapparaat - (is belangrijk, dat je dit apparaat later nog een keer onderzoekt en dan ontdek dat het apparaat niet werkt). Neem de lift naar Lounge 1 (L1).

Ga van hier rechts naar de uitgang en verlaat het hotel. 

Schildpad Belvedère
Onderzoek opnieuw de rolstoel. Gebruik het potloodslijpsel op de handgreep en maak een foto van de vingerafdruk op de rolstoel
 

Hut van Kolio en Baïna
Neem vingerafdrukken van Baïna (praat dus met haar). Vergelijk: 

 • Vingerafdruk van Baïna.

 • Vingerafdruk op de rolstoel. 

De vingerafdrukken op de rolstoel zijn van Baïna, zij duwde de rolstoel. Ondervraag Kolio.

 

Hotel

 

Zeg het nog maar een keer - Als je op een foto van een karakter klikt, lees je waar de persoon zich op dat moment bevindt.

Ze kunnen dus ergens anders zijn en is belangrijk dat je ze allemaal ondervraagt.

 

Suite van Marco en Cristina - 14de verdieping, 141

Pak van het bureau een uitnodigingsbrief van Walter. Ondervraag Marco en Cristina.

Ondervraag ook iedereen in het hotel over de uitnodigingsbrief.

 

Tegenover deze Suite is de Suite van Sonia en Martin - 142, maar zijn waarschijnlijk niet in de Suite!

Martin is waarschijnlijk buiten op de Heliport - ondervraag hem later daar, als je in de buurt bent.

Suite van Clara en Billy - 15de verdieping, 152

Ondervraag Clara en Billy - Billy zit waarschijnlijk in de bar achter de piano, of komt net binnen!

 

Bibliotheek - 21ste verdieping

Praat met Nolent - is hij niet in de bibliotheek, zoek dan waar hij is.

 

Je kan nu de tweede en derde vraag beantwoorden: Ik weet niet of de cijfers op de karakters foto's per spel hetzelfde zijn?

Is een verklaring niet tussen hun verklaringen om de puzzelvraag te beantwoorden dan heb je de persoon er niet over gevraagd.

 

Beantwoord vraag 2: Wie was in de nacht van Walter Jones dood op het Schildpad Belvedère?

 • Hubert: Verklaring 4 - Nolent, had gezien, dat Lorenzo die nacht van de Belvedère wegrende.

 • Hubert: Verklaring 9 - Nolent had Baïna en Lorenzo die nacht buiten gezien.

 • Lorenzo: Verklaring 6  - Lorenzo bevestigt dat hij alles gezien had en dat W. Jones, Baïna probeerde aan te vallen.

 • Lorenzo: Verklaring 7 - Lorenzo had Nolent in de nacht van Walter Jones's dood gezien

 • Bewijsmateriaal: Vergelijking parels met Baïna's halsketting.

 • Bewijsmateriaal: Vergelijking jacket met het stukje stof. 

 • Foto: Vergelijking schoenafdruk van Hubert met de schoenafdruk onder de boog bij de promenade (arbor).

 • Foto: Vergelijking  voetafdruk Baïna met de blote voet afdruk onder de boog.

 • Afdruk (print): Vergelijking Baïna's vingerafdrukken met de rolstoelhandgreep. 

 • Klik op Ok.

Beantwoord vraag 3: Wat is er tussen Walter Jones en Baïna op het Schildpad Belvedère gebeurt.

 • Lorenzo: Verklaring 6 - Lorenzo bevestigt dat hij alles gezien heeft en dat Walter Jones, Baïna aangevallen had.

 • Hubert: verklaring 10 - Noland had gezien dat Baïna de rolstoel van de klip duwde.

 • Foto: Krassen op Walter's gezicht met het stukje vingernagel van Baïna.

 • Bewijs: Vergelijking parels met Baïna's halsketting.

 • Afdruk:: De chaotische vingerafdrukken op de Belvedère.

 • Afdruk: Rolstoelsporen op de Belvedère.

 • Klik op OK

Je belt de baas iedere keer als je een vraag beantwoord hebt. Om deze dag te beëindigen moet dit plaats gevonden hebben : Winny, de helikopterpiloot moet gebeld hebben om Jack mee te delen dat hij het lichaam over een uur kan afhalen. Deze dingen gebeuren, afhangend van timing - eten in het restaurant, telefoontje van je vrouw en van Winny.  Als dit allemaal gebeurd is en je hebt iedereen ondervraagd en de 3 vragen beantwoord, zal de dag beëindigen.

 

Dag 2: Zaterdag, 10. Juni

 

Hotel

Suite van Jack - 16de verdieping, 162

De volgende ochtend belt de baas  weer. Jack is nu officieel verantwoordelijk voor deze zaak. De baas heeft een fax naar Nolent verstuurd om hem dat mede te delen. Ook het forensische onderzoeksrapport is erbij. De val was niet de doodsoorzaak.

Bibliotheek -  21ste verdieping

Krijg van Nolent de fax met de volmacht en autopsie rapport. Hij geeft de zaak over en zegt dat Lorenzo je de sleutelkaart zal geven, waarmee je toegang hebt tot alle Suites. Lees het autopsierapport - Walter Jones is door een kogel in de rug doodgeschoten. Raadselvraag 5 wordt nu bijgeschreven. Open de puzzeldatabank. Klik op puzzelstukje 4 (wordt geel  - deze vraag is nu actief). Open dan de aanwijzingsdatabank.

Beantwoord vraag 4: Wat was de doodsoorzaak van Walter Jones?

 • Document: Autopsierapport.

 • Klik op Ok.

Bibliotheek

Onderzoek het bureau. Pak uit elke la een document: Het betreft een brief van Walter aan Nolent, brief waarin Billy en Sonia verzoeken om Walter te laten onderzoeken door een psychiater en brief van de advocaat met de bevestiging om Walter te laten onderzoeken. Kijk uit het venster achter het bureau. Maak een foto van de houtensplinters en pak dan de houtensplinters. Ga naar de boekenkasten aan de linkerzijde. Onderzoek de boeken op de boekenplanken. Op een boekenplank kan je de boeken eruit trekken en terug duwen en scherm bewegen - Hier komen we later terug.

Open de deur, tussen de boekenkasten.

 

Het kantoor van Walter - 21ste verdieping
Maak een foto van het schilderij van Walter. Bekijk de foto in de inventaris. Hij draagt een ketting waar een sleutel aanhangt. Ga verder het kantoor in. Ga naar het wapenkabinet tegen de linkermuur. Open de linkerlade. Onderzoek alle munitie doosjes. In het autopsierapport werd kaliber 7,3mm diameter vermeld. Vind de correcte munitie. Deze munitie wordt gebruikt in een Winchester geweer met korte loop. Open de rechterlade en pak de doek, waarmee Walter zijn wapens schoonmaakt. Gebruik het kladblok op de fles met lijnzaadolie, om een velletje met lijnzaadolie te krijgen en pak dan de lijnzaadoliefles. Open de glazenkastdeurtjes met de 5 geweren er achter. Gebruik het doek op de bovenste Winchester 270 om de kruitvlek op het doek te krijgen. Gebruik de doek ook op het bovenste geweer - 22 Long Rifle. Gebruik het doek ook op de onderste Winchester 270 om te ontdekken dat daar geen afdrukken op zijn. Gebruik het potloodslijpsel op het moordwapen  - de bovenste Winchester 270. Maak een foto van de vingerafdruk en je maakt meteen een foto van de kras in het geweer. Pak dan het geweer.  Vergelijk:

 • Geweer

 • Houtsplinters

Onderzoek het bureau. Pak de foto van familie Jones op safari. De laden aan de linkerzijde zijn gesloten, maar hebben geen sleutelgat.

Open de onderste rechterlade. Gebruik het keukenmesje in de la, pak dan het dossier van Walter over zijn kleinkinderen en lees het dossier.

Bekijk de bureauzijkant van de linkerzijde. Verwijder de 4 schroeven met de schroevendraaier, om het zijblad van het bureau te verwijderen.

Zie 3 vakjes. De bovenste klemt. Gebruik weer de schroevendraaier op de andere schroeven. Pak uit het middelste geheime vakje een krantenartikel over Marco. Hij heeft op de militaire academie gestudeerd. 

 

Beantwoord vraag 7: Wat was het moordwapen?

 • Bewijs: Doek met kruitvlek.

 • Bewijs: Het geweer.

 • Document: Fax autopsie rapport.

 • Klik op Ok.

Beantwoord vraag 8: Vanwaar werd het schot gelost? 

 • Document: Fax autopsie rapport.

 • Foto: Vergelijking, kras in geweer met houtsplinters.

 • Foto: Kras op het geweer

 • Bewijs: De houtsplinters met het geweer.

 • Klik op Ok.

Bibliotheek

Praat met Nolent. Je neemt zijn vingerafdrukken. Ondervraag opnieuw Nolent. Als hij niet in de bibliotheek is zoek je hem in het hotel.

Vergelijk zijn vingerafdruk: 

 • Vingerafdruk op het geweer.

 • Vingerafdruk van Hubert De Nolent.

De vingerafdrukken matchen. Spreek Hubert hierop aan.  
 

Studio van Lorenzo - 22ste verdieping

Lorenzo geeft je de sleutelkaart waarmee je alle deuren kan openen. Ondervraag dan Lorenzo.

Als je honger krijgt en naar het restaurant gaat, is Lorenzo waarschijnlijk in de keuken. 

Suite van Clara en Billy - 15de verdieping,152

Open de deur met de sleutelkaart. Ga naar de slaapkamer. Voor het bed staan 2 afgesloten koffers.

 

Suite van Hubert De Nolent: 15de verdieping, 151
In de slaapkamer is in de muur een brandkast. Aangezien je de combinatie niet kent, open je de brandkast met de gasbrander. Daarin ligt een kleine sleutel. Gebruik wat potloodslijpsel op de sleutel en maak een foto van de vingerafdruk op de sleutel. Pak dan de sleutel. Vergelijk de vingerafdruk::

 • Vingerafdruk op de sleutel.

 • Vingerafdruk van Nolent.

Suite van Sonia en Martin - 14de verdieping, 142

Ga naar de badkamer (via de slaapkamer). Open de lade en pak een haarspeld. Ga terug naar de slaapkamer. Voor het bed staan 2 koffers. Met de haarspeld open je de linkerkoffer en pak uit de koffer een schildpadkistje met Malediven inscripties. Je pakt uit het kistje 2 trouwringen met de namen Walter Jones en Baïna Jumhu. Pak uit de lade van het rechter nachtkasje een huwelijkstoespraak voor het huwelijk van Walter en Baïna en een uitnodigingskaart voor dit huwelijk.

Suite van Marco en Cristina- 14de verdieping, 141

Ga naar de slaapkamer. Direct bij de ingang, pak je uit de prullenbak een ontvangstbewijs van de apotheek, een aankoopbon van handschoenen, een retourvluchtticket van Moskou - Salé en vliegticket van Atlanta - Salé. Pak uit de koffer Russische condooms. Cristina ligt op bed en als Jack nog geen maaltijd heeft genomen, zit ook Carla op een stoel naast het bed. Praat met Cristina. Jack neemt de vingerafdrukken van Cristina. Ondervraag Cristina.  Praat met Carla  - in deze Suite of ?. Jack neemt de vingerafdrukken van Carla. Ondervraag Carla. 

Tuin

De tuin is op de heliport verdieping. Als je uit de lift stapt, ga je onder in het scherm buiten naar de tuin. Sonia heeft in de tuin woorden met Baïna. Praat met Sonia. Je neemt haar vingerafdrukken. Ondervraag Sonia. Ze vertaalt de inscriptie op het schildpadkistje. Is Sonia niet in de tuin zoek je haar in het hotel. Ondervraag ook Baïna in de tuin - ze antwoordt in gebaren. Als je via de trap bij de keuken naar de begane grond gaat, zie je dat Lounge 1 kompleet onder water staat. Lorenzo heeft in zijn studio radiocontact gehad en heeft om hulp gevraagd. Is Sonia niet in de tuin zoek je haar in het hotel.

 

Zoek Billy. Praat met Billy. Neem zijn vingerafdrukken. Ondervraag Billy. 

Zoek Marco. Praat met Marco. Neem zijn vingerafdrukken. Ondervraag Marco. 
Zoek Kolio ( voor de deur op de 20ste verdieping). Praat met Kolio. Neem zijn vingerafdrukken. Ondervraag Kolio. 
Zoek Lorenzo. Neem zijn vingerafdrukken. Ondervraag Lorenzo. 

Zoek Hubert. Praat met Hubert.

Beantwoord vraag 5:  Is de ketting, die Walter Jones om zijn nek droeg, gestolen? En door wie?

 • Bewijs: Stukje van de ketting.

 • Foto: Schilderij van Walter Jones. 

 • Document: Fax autopsie rapport.

 • Afdruk: Vergelijking vingerafdruk op de sleutel met de vingerafdruk van Nolent.  

 • Billy: Verklaring  4 - Billy bevestigt de informatie over de ketting.

 • Lorenzo : Verklaring 12 - W.Jones droeg zijn ketting altijd.

 • Sonia: Verklaring 10 - Sonia bevestigde dat W.Jones zijn ketting om had.

 • Hubert: Verklaring 16, Nolent zei dat hij de sleutel slechts genomen had, om W. Jones te helpen. 

 • Klik op Ok. 

Suite van Walter -  20ste Verdieping
Kan zijn dat Kolio hier ook is. Open de deur met de sleutel. Vooraan rechts in het scherm is de brandkast. Open het eveneens met de sleutel, om te zien dat het leeg is. In het linker achtergedeelte kom je in een nis met het schilderij van Anna Jones. Een drukplaat op de grond schijnt de ingang te zijn naar een geheim gebied. Hier moet het kapel zijn!. Rechts in het scherm is de badkamer. Ga naar de slaapkamer - onder in het scherm. Pak de 2 documenten op de kleine tafel. Dit is een brief over Walter's Nationaliteit en een brief over Jones bedrijf op de Malediven. Ondertussen heb je ook meer vragen gekregen. 

 

Zoek Martin. Praat met Martin. Neem zijn vingerafdrukken. Ondervraag Martin. Zoek Billy. Ondervraag Billy. Jack zal ondertussen opnieuw honger hebben gekregen en gaat automatisch naar het restaurant. Zoek de andere personen om ze over de brandkast te ondervragen, als je dat nog niet gedaan hebt. 

 

Beantwoord vraag 6: Wat lag er in Walter Jones safe? Is Nolent verantwoordelijk voor de diefstal?

 

 • Sonia: Verklaring  7 - Sonia verklaart om welke omstandigheden ze de artikelen uit de brandkast gestolen had. 

 • Billy: Verklaring 6 - Billy bevestigt, wat Sonia over Nolent en de brandkast gezegd heeft. 

 • Hubert:Verklaring 17 - Nolent geeft toe de brandkast van W.Jones, geopend te hebben. 

 • Bewijs: De 2 trouwringen.

 • Bewijs: Schildpadkistje.

 • Document: Uitnodiging voor het huwelijk.

 • Document: Toespraak van het huwelijk.

 

Beantwoord vraag 9: Wie is een goede schutter?

 

 • Hubert: Verklaring 14 - Nolent geeft toe, aan de safari deelgenomen te hebben.

 • Bewijs: Gouden medaille. 

 • Document: Krantenknipsel.

 • Sonia: Verklaring 9 - Sonia geeft toe, aan de safari deelgenomen te hebben.

 • Foto: Safarifoto.

 • Billy: Verklaring 5 - Billy geeft toe, aan de safari deelgenomen te hebben.

 • Marco: Verklaring 4 - Marco geeft toe goed te kunnen schieten, maar gebruikt het geweer alleen om mee te trainen.

 • Marco: Verklaring 5 - Marco geeft toe, aan de safari deelgenomen te hebben.

 • Lorenzo: Verklaring 10 - Lorenzo geeft toe goed te kunnen schieten, maar alleen om mee te trainen.  

 • Klik op Ok.

 

Ondertussen is het avond geworden en verzamelen ze zich in het restaurant. Lorenzo neemt het woord. De toren heeft wat schade door het water en orkaan opgelopen en de elektriciteit functioneert ook niet meer overal. Daarom vraagt hij om de koffers in te pakken en naar de Heliportlounge te verhuizen. Jack praat met Hubert. Morgen wil hij Jack zeggen, wie de moordenaar is. Jack gaat dan in een zithoekje slapen.

 

Dag 3: Zondag 11. Juni 

 

Heliportlounge
Ga naar de anderen. Billy en Martin overleggen wat ze moeten doen om hier uit te komen, omdat de evacuatie nog lang kan duren. Lorenzo zegt dat op het dak van de hoteltoren hij een heteluchtballon heeft, maar door het slechte weer zeer riskant is om het te gebruiken. Loop naar beneden en achter naar de lift van de  lagere verdiepingen. 

 

Heliport

De lift functioneert niet meer. Pak links van de lift, uit de plantenbak een gescheurde brief.  Lees de brief aan Isabella Jones over de dood van Edouard Jones. Ga terug boven naar de zitjes en ga rechts. Aan het eind zijn Marco, Cristina en Martin. Nadat Marco, en Martin weg zijn bekijk je de koffer. Jack vraagt om toestemming. Open de rechterkoffer en pak er een map en document van een altaar diagram uit. In de map zijn 3 brieven en een krantenknipsel. Ondervraag Cristina. Ga dan naar Sonia en Martin en ondervraag beiden - Martin denkt dat Marco, Walter gedood heeft. Neem de noodtrap om naar de lagere verdiepingen te gaan. Vind de personen waar ze op dit moment zijn. Ze kunnen dus op andere locaties zijn? 

 

Heliport

Links van de bar in de zitjes. Ondervraag Kolio - Hij is blij dat Walter dood is. 
 

Tuin
Ondervraag Marco - Hij is de enige, die niet in de schuld van Walter gelooft. 

 

Mechaniek Workshop -  17de verdieping

Ondervraag Clara en Billy. 

 

Bibliotheek -  21ste Verdieping

Je kan via de lift in de heliportlounge naar de hogere verdiepingen. Hubert ligt dood op zijn bureau! Zelfmoord? Lorenzo komt binnen en vertelt het de anderen. Maak een foto van Hubert's gezicht. Pak uit zijn jaszakje het bedieningsapparaat (afstandsbediening) van de rolstoel. Pak van het bureau de afscheidsbrief -  het  ziet eruit, alsof het uit een brief gescheurd is. Vergelijk:

 • Gescheurde brief uit de plantenbak over Edwards dood.

 • Gescheurde afscheidsbrief.

Natuurlijk passen ze. Iemand wilde de laatste sectie van de brief gebruiken, om het als zelfmoord te laten blijken. Pak een pen uit het pennenbakje op het bureau. Gebruik de pen op de hand van de dode, om het pistool los te maken. Gebruik potloodslijpsel op het pistool en maak een foto van het pistool - er zitten geen vingerafdrukken op. Pak het pistool. 

Kantoor van Walter - -  21ste Verdieping
Onderzoek het bureau. Gebruik het bedieningsapparaat van de rolstoel, op het rode lichtje van de linkerlade. Open de la en druk op een knop in de la. Dit opent een geheime lade onder het standbeeld, naast het venster. Pak uit de la een papiertje met de code - 5656575WJ. 
 

Lorenzos Studio - 22ste Verdieping
Je overhandigt Lorenzo de code. Hij print onmiddellijk de bezoekerslijst van de bibliotheek uit. Niet alleen Hubert was die avond in de bibliotheek, maar ook Simbi Laktar, een werknemer van het naburige eiland, die 15 dagen geleden ontslagen was.

Beantwoord vraag 10: Wie was vóór de moord als laatste in de bibliotheek?

 • Document: Uitgeprinte bezoekerslijst van de bibliotheek.

 • Klik op Ok. 

Ondervraag nu Lorenzo. Het kent Simbi Laktar. Hij was de portier van Walter Jones.  Lorenzo print de activiteiten van Simbi Laktar voor je uit. Onder de computertafel open je 2 laden en pak uit elke la een map met aantekeningen en brieven. Ondervraag Lorenzo over deze mappen. 

 

Ga naar de Workshop om te kijken of Simbi Laktar hier is. Onderzoek het papier versnipperapparaat om te ontdekken dat het niet werkt. Ga terug naar Lorenzo. Pak voor het scheepsstuurwiel de schroefsleutel.  In de linkerkast in het bovengedeelte kan je wat aan de radiozender draaien om wat nieuws en sos berichten te horen. 

Suite van Sonia en Martin - 14de Verdieping,142
Neem de noodtrap om naar de lagere verdiepingen te gaan. Ga naar de slaapkamer. Zie aan de rechterzijde van het bed, op de grond een opengebroken condoomverpakking. Gebruik potloodslijpsel op de verpakking en maak een foto van de vingerafdruk. Vergelijk: 

 • Vingerafdruk op het condoomverpakking.

 • Vingerafdruk van Martin.

Mechaniek Workshop - 17de Verdieping
Ga achter in de ruimte bij de werkbank naar het kapotte papier versnipperapparaat. Gebruik de schroefsleutel op de twee schroeven en open de klep. Pak onderaan de versnipte rubberhandschoen stukjes. Klik aan de bovenkant op de kaart van Simbi Laktar, dat het apparaat blokkeert. Gebruik potloodslijpsel op de kaart en maak een foto van de vingerafdruk. Als Billy en Clara hier zijn ondervraag je beide. 

 

Vergelijk

Vergelijk

 • Vingerafdruk op de kaart van Simbi Laktar.

 • Vingerafdruk van Marco Jones.

 • Lijnzaadolie op velletje papier.

 • Rubberhandschoen stukjes.


Tuin - 18de Verdieping
Confronteer Marco met de nieuwe feiten. 

Heliport Lounge - 19de Verdieping
Ondervraag Sonia. 

Ondervraag Abruzzi Martin

Ondervraag Cristina.

 

Lorenzos Studio - 22ste Verdieping
Ondervraag Lorenzo. 

Beantwoord vraag 11: Wat deed Simbi Laktar nog op het eiland?

 

 • Lorenzo: Verklaring 13 - Lorenzo zegt dat Simbi Laktar 15 dagen geleden ontslagen werd. 

 • Document: Uitprint van de activiteiten van Simbi Laktar.

 • Afdruk: Vingerafdruk van Marco met de vingerafdruk op Simbi Laktars kaart.

 • Lorenzo: Verklaring 15 - Lorenzo denkt dat hij de sleutelkaart weggelegd heeft.

 • Druk op Ok.

 

Beantwoord vraag 12: Was de dood van Hubert De Nolent een echte zelfmoord?

 • Lorenzo: Verklaring 14  - Lorenzo zegt dat Nolent geen zelfmoord type is.  

 • Document: Brief van Nolent aan Isabella Jones, in 2 stukken gescheurd. 

 • Foto: Gezicht van Nolent's dood op het bureau. 

 • Afdruk: Pistool zonder vingerafdruk.

 • Druk op Ok.

Suite van Walter - 20ste Verdieping
Ga naar het schilderij van Anna Jones. Gebruik het bedieningsapparaat van de rolstoel op het rode knipperende lampje onder het schilderij. 

Klik dan op de grondplaat en de lift zakt naar het kapel.

Kapel
Ga naar het altaar. Pak de 4 standbeelden, die naast het altaar liggen. Bekijk het altaar en plaats de standbeelden op de correcte tegel.

Ze moeten alle met de rug naar elkaar staan:

 

 1. Achter: Standbeeld 1

 2. Linkerzijde: Standbeeld 2

 3. Vooraan: Standbeeld 3

 4. Rechterzijde : Standbeeld 4

 

 

Een geheimvakje onder het altaar opent. Pak de huwelijksakte van Walter en Baïna. De akte is ondertekend door Walter en Kolio. Het mist de ondertekening van Baïna. Gebruik het bedieningsapparaat weer op de lift om terug naar boven te gaan. Als je wil kan je Kolio zoeken en hem over de huwelijksakte vragen.  

Bibliotheek -  21ste Verdieping
Ga naar de boekenkasten, links van de deur van Walter's kantoor. Selecteer de correcte boeken om de bar te openen, die Walter hier verborgen heeft. Aangezien zijn Ego groot was, selecteer je zijn voornaam. De begin letter van de auteurs helpen je daarbij:

 

 1. Deep Ocean Tragedy van W. Sean Kimer  = 2de boek van rechts.

 2. Human destiny and violence van Amartya D. Sunny = 6de boek van links.

 3. Plan 8: a planet in trouble van Lester J. Jackson = 5de boek van links.

 4. Drop van T.C. Richter = 1ste boek van links.

 5. Le quotidian est une douleur van Eric Royon = 8ste boek van rechts.

 6. Les 40èmes rugissants van R. Daniel = 3de boek van rechts.

De geselecteerde boeken blijven uitgetrokken, als je de correcte boeken selecteert. De boekenkast draait en toont een bar. Klik van de tweede plank van boven, aan de rechterzijde, op de waterfles. Dit draait de boekenkast, rechts van het kantoordeur. 

Pak uit die boekenkast de Hubert de Nolent map met daarin 3 brieven.


Beantwoord vraag 13: Zijn er één of meerdere bewijzen voor Marco's schuld? 

 • Bewijs: Retourvliegticket van Moskou naar Salé.

 • Cristina: Verklaring 4 - Cristina bevestigde dat de handschoenen van Marco waren.

 • Bewijs: Vliegticket van Atlanta naar Moskou.

 • Bewijs: Ontvangstbewijs van de handschoenen.

 • Bewijs: Fles lijnzaadolie.

 • Bewijs: Vergelijking delen van Marco's bevlekte rubberhandschoenen. 

Studio van Lorenzo - 22ste verdieping: 

 

Ontmasker de dader?

 

 

Ben je in de studio dan moet je eerst met de lift naar beneden gaan en dan terug naar de studio om de eind scène te activeren, want als je in de studio bent dan wordt de eind scène niet geactiveerd. 
 

EINDE

 

 

Dit document mag niet worden verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur en de inhoud mag in geen geval worden veranderd.
 

©GameSolves
http://www.gamesolves.nl.tt/
Nederlandse Forum

http://gamesolves.phpbb9.com/

www.000webhost.com