Oplossing Shannara


Vergeet niet telkens weer met de diverse personages te spreken. Het is beter tegenstanders te mijden, indien mogelijk, dan ermee te vechten. Gebruik bij gevechten items alleen als het wordt vermeld.

Shady vale riviertje.

Pak het dagboek en lees het. Vergeet niet zo af en toe in het dagboek te lezen. Pak de stok en de hengel. Bevestig de stok aan de hengel. Schuif de takken opzij met de hengel en pak m.b.v. de hengel het sierraad. Val het monster aan waarna je Allanon spreekt. Ga zuidoost.

Shella

Duw de grote steen opzij. Verplaats de boomstam m.b.v. de hengel. Toon Shella het sierraad. Ga verder zuidoost. Je levert eenmaal strijd en steekt de rivier over.

Leahstad

Ga eerst naar Menion's huis. Pak in Menion's kamer boven de theekop. Ga naar het kruidenwinkeltje en geef de theekop aan de eigenaar. Pak daar het groene flesje. In de tuin giet je het flesje leeg over de rode kornoeljeboom. Pak de kornoeljebloesem. Ga even terug naar het kruidenwinkeltje. De eigenaar is vermoord. Pak de scroll met de remedie uit zijn handen. In Menion's huis ligt een boek op tafel. Lees deze en pak het kistje. In het kistje zit o.a. kruidnagel. Boven pak je de stoompot en giet deze leeg op het vuur daaronder. Pak de houtskool. In het kruidenwinkeltje stop je de bloesem, de kruidnagel en de houtskool in de vijzel. Menion wordt genezen. Buiten bij de fontein sluit Shella zich weer aan. De hoofdpoort wordt gesloten. Van Shella krijg je het sierraad terug. Toon het sierraad aan de kamerdienaar en stuur hem naar de bibliotheek. Boven het wapen van de Leah's zie je een draakfiguur. Stop er het sierraad in en vertrek via de geheime gang. Shella zorgt voor voorraden. Ga west tot aan weg, volg de weg noord.

Veerpont

Hier ontmoet je de tuinman die verantwoordelijk was voor Menion's vergiftiging. Versla hem (concentreer je tijdens het gevecht op de beide monsters). Gebruik de hengel om het in het water drijvende touw te pakken en te verbinden. Laat Shella een pijl schieten naar de hendel aan de overkant. Volg de weg noord via kruising naar Tyrsis.

Tyrsis

Belegering door zombies. Volg de weg rechts langs de stadsmuur tot bij het hutje van Brendel. Klop tweemaal op de deur en geef Brendel wat voedsel. Volg de stadsmuur in westelijke richting tot je niet verder kunt en pak daar een lauriertak en laurierbladeren. Geef de lauriertak aan Brendel = toorts. Blijf bij de poortwachter aandringen tot je binnen bent. Brendel blijft dus achter. Laat Shella het sierraad aan de hofmaarschalk tonen om Balinor te spreken te krijgen. In de bibliotheek bestudeer je de landkaart, lees je het geschiedenisboek en bekijk je het gesloten kastje. Blijf bij de hofmaarschalk aandringen tot hij dat kastje opent. Pak en lees het magisch boek. Gebruik het mes om de kaft van het boek open te snijden = pact. De hofmaarschalk zal nu toestemming geven om in de troonzaal te gaan kijken. In de troonzaal schuif je de gobelin opzij, duw je op het paardenhoofd waardoor een sleutelgat verschijnt, giet je wat olie in de leeuwenbek van de troon en wring je de leeuwenbek open met je mes = sleutel. Gebruik de sleutel in het sleutelgat en ga de donkere ruimte binnen. Gebruik je lantaarn en staak daarna de grote kaarsen aan. Brona verschijnt in de spiegel. Sla de spiegelstuk met je mes. Pak de wierookstaven, open de schedel en pak de scroll. In de wijnkelder pak je de lege fles en vul deze met zure wijn. Ga naar de tombe met het zwaard van Shannara en gebruik het magisch boek op de scroll. Bestudeer de diverse spreuken. De hofmaarschalk brengt je wederom bij Balinor die wat kwesties voor je regelt. Pak Hendel's strijdknots (rechtsachter de hofmaarschalk). In de wijnkelder voegt de dwerg een fles wijn in zijn inventory. Leg de wierook op de vloer, ook de strijdknots en het pact. Steek de wierook aan (light incense), gebruik het boek op het pact, gebruik het boek op de strijdknots, praat met Stenmin's geest. Gebruik het boek op de geest om hem mededeelzamer te maken. Hoor de geest uit tot hij verdwenen is. Stop de laurierbladeren en de inhoud van het kistje met kruidnagel in de fles zure wijn. Ga naar Brendel's hutje en laat Shella de maretak uit de boom halen. Ook de maretak in de fles zure wijn. Giet het zo gemaakte elixer op de vlammen bij de tombe met het zwaard van Shannara. Na wat wetenswaardigheden gaan we naar Arborion.

Arborion

Na driemaal met een veerpont oversteken en een overnachting in Kern beland je in Arborion. Bij de fontein vul je de pot van Brendel met klei. Bestudeer het perkament bij Davio. In de tuin des levens verwijder je wat klimop en sluit je het hek. Op het hek bevindt zich de levensrune. Bij Lessa stop je de klei in het gat van de steen. Laat Shella het gat in de fontein dichten met haar zakdoek = waterrune. Davio brengt je nu bij Arion. Toon Davio de 2 gevonden runes (telkens wanneer je er een rune bij vindt ook tonen aan Davio). Ruil het touw bij Lessa voor de ladder en klim via die ladder op het dak. Pak de dakpannen, verwijder het ooievaarsnest, smeer de windhaan in met wat olie, geef een draai aan de windhaan (copy in dagboek). Geef het dagboek aan Brendel = windrune. Stook bij Davio een vuurtje in de open haard en doe er een schepje bovenop met de blaasbalg. Klim opnieuw naar het dak en pers de nog ongeschonden dakpan op het metaal onder de schoorsteen = vuurrune. Breng de ladder terug naar Lessa. Van Lessa krijg je een ring. Toon Davio de ring en hij brengt je bij Arion. Van Arion krijg je een gouden ring (let op de hanger om zijn nek). Geef de gouden ring aan Lessa en zij zal je helpen de hanger te bemachtigen = elfenrune. Giet water op de steen op het pad naast de boom bij Lessa. Duw de steen in de klei ernaast = aarderune. Ga naar de tuin des levens en stop de runes in de diamantvormige rots (elfenrune, aarderune, windrune, vuurrune, waterrune, levensrune). Pak de elfenstenen, zorg dat de levensrune en waterrune terugkeren naar hun eigen stekkie en geef tenslotte de elfenstenen aan Davio. Ga alsmaar oost naar de Streleheimvlakte waar, na wat gevechten en een visioen, Panamon en Telsek zich zullen aansluiten. Uiteindelijk loop je in een canyon in een hinderlaag.

Canyon

Laat Telsek het grote rotsblok pakken en gooien naar de boog boven je. Ga de grot in. Hinderlaag! Laat Davio de elfenstenen gebruiken om tijdens het gevecht de leider te verjagen. Ga opnieuw de grot in. Toon Aine de vrijgeleide die je kreeg van Arion. Bekijk de irix boven de ingang. Knoop het touw om de irix. Telsek brengt je naar het slagveld.

Slagveld

Ga eerst naar het trollenkamp. Vechten heeft geen zin, kies voor retreat! Een tweegevecht tussen kampioenen blijkt de enige oplossing. Ga naar het elfenkamp en toon de vrijgeleide aan de wachter. Het oplossen van raadsels moet de doorslag geven. Onderzoek het adelaarsnest = veer. Geef de veer aan Telsek. Geef elk voorwerp dat het antwoord is op een raadsel aan Telsek. Ga naar Brendel (Telsek moet bij het riviertje wachten). Van Brendel neem je de fles wijn. Geef de wijn aan de kok in ruil voor wormen. Sla een worm aan de haak van de hengel, ga naar het riviertje en vang m.b.v. de hengel een vis. Voor het derde raadsel heb je het schild van de wachter Hani nodig. Door hem uiteindelijk het gebroken zwaard van Shannara te tonen krijg je deze. Kies bij de meerkeuze-antwoorden elfenstenen als laatst. Het antwoord op iets wat vliegt zonder vleugels is pijl. De pijl haal je bij Shella. Het antwoord op iets wat blaft zonder hond is het kruidenkistje. Het antwoord op iets wat de schedel van een krijger bewaakt is helm. Een helm vind je bij Panamon op de grond. Na de keuze voor elfenstenen gebeurt er het e.e.a en na een gevecht gaat de reis verder. Oost naar de Jannisonpas, zuid naar Storlock en tenslotte de Zilverrivier volgend naar Culhaven. In de Jannisonpas loop je in een hinderlaag. Davio raakt zwaar gewond. Na een overnachting, nieuwe plannen van Brona en een lange reis beland je in Storlock.

Storlock

Het probleem van de vervuilde vijver. Zoek naar de bron van het kwaad, een reusachtige spin. Laat Shella de zakdoek aan een pijl binden. Geef de olie en de tondeldoos aan Shella. Gebruik de tondeldoos op de pijl met zakdoek. De brandende pijl en Telsek doen de rest. Versla de spin en laat Shella de olie en tondeldoos teruggeven. Reis verder naar de Zilverrivier. Wederom een hinderlaag maar de koning van de Zilverrivier zal je redden en een magisch poeder geven.

Culhaven

De hamer is gestolen. Je snapt het al, Kili is de dader maar dat moet je bewijzen. Onderzoek alles en blijf met iedereen praten. Davio zal je uiteindelijk een bierkruik teruggeven. Daarin zit een rode sjaal. Toon de rode sjaal aan Kili en een gevecht ontspint zich. Je krijgt hulp van Telsek. In Kili's ransel vind je de schoorsteenhendel. Plaats deze in het gat rechts van de open haard en druk erop = hamer. Inmiddels wordt Culhaven belegerd.

Belegering Culhaven

Volg de rivier noordoost, zet iedereen aan het werk en laat Davio de elfenstenen gebruiken. Strooi het magisch poeder in de vijver. Laat Brendel de oorlogshamer tegen de beverdam gooien en Davio doet de rest. Zet opnieuw iedereen aan het werk. Brendel zal zich persoonlijk met de dam bemoeien. Versla de tegenstanders. Na een reisje per vlot ga je noord richting Drakentandengebergte. Bij een kloof verschijnt Allanon, in werkelijkheid de rechterhand van Brona. Steek de brug over en laat Davio volgen met hulp van Telsek. Shella raakt zwaargewond.

Keuze maken

Je moet nu een keuze maken uit een aantal opties. Laat je bijvoorbeeld Davio de elfenstenen gebruiken = game over. De meest voor de hand liggende optie, hoe verdrietig ook, is Shella doden (daarmee voldoe je aan haar laatste wens en volg je de voorspelling van de koning van de Zilverrivier). Uiteindelijk beland je in het gnomenkamp.

Gnomenkamp

Maak de hak van je laars los. Duw op de hak waardoor de naalden zichtbaar worden. Gebruik de naalden om het touw door te snijden. Pak het touw. Met de hak snijd je een gat in de tent aan de linkerkant. Kruip door het gat en maak op dezelfde wijze een gat in de linkertent. Ga daar naar binnen, pak de rituele dolk. Ga niet met de Shamaan in discussie (=game over). Pak de magische halssnoer van de shamaan, snoer hem de mond met de blinddoek en bindt hem vervolgens vast met het touw. Je pakt hem ook een sleutelbos af. Ga terug naar de eerste tent en open met de sleutelbos beide kisten. Je hebt je inventory terug, de spullen van je maatjes wegen te zwaar voor je. Terug naar de shamaan die inmiddels gedood is door de op macht beluste Geeka. Geeka wil het halssnoer. Overtuig hem ervan dat de helm in de Hal der Koningen een machtiger instrument is en hij zal bij de put op je wachten. Ga met Geeka naar de eerste tent en laat hem de kist met de spulletjes van je maatjes tillen. Samen draag je de kist naar de put. Maak het touw aan de kist vast en laat deze zakken in de put. Zorg dan dat eerst Geeka in de put afdaalt en volg dan. In de put laat je Geega snel de hendel in het gat bij de ladder gebruiken om de put te sluiten. Laat Brendel met de oorlogshamer een gat maken in het rooster boven de kist. Geef Brendel opdracht om in het ontstane gat te klimmen en hij vindt een kistje met kubussen. Open de metalen plaat links van het wiel en repareer het interieur (fix). Laat Telsek aan het wiel draaien en daarna de metalen deur openen, gebruikmakend van de irix! Ga de tunnel in en ontmoet Allanon.

Vallei

Praat uitvoerig met Allanon en ga naar het meer. Bremen zorgt voor het zwaard van Shannara. Luister goed naar wat Bremen en Allanon te zeggen hebben. Gebruik in het nu volgende gevecht dus geen magie!

Hal der Koningen

Ga rechtdoor, pak je andere richtingen dan moet je nodeloos vechten. Laat Telsek de standbeelden omduwen. In het gevecht met de rechterhand van Brona laat je Davio de elfenstenen gebruiken. Na een mislukte poging en een aantal weigeringen zal hij het tenslotte toch doen. Davio sneuvelt in de strijd. Pak de magische diadeem die de levensbalken aanvult en tot stof vergaat. Je komt bij een kloof. Ga terug en laat Telsek de gebroken deur meenemen om over de kloof te geraken. Telsek blijft achter voor rugdekking. In de schatkamer beland je dankzij Geeka in een kooi. Laat Brendel de tralie optillen (lift). Geeka wil je niet redden en sterft dankzij eigen stommiteit. Duw de tralie naar voren, bevestig het touw aan de tralie en klim via het touw naar beneden. Brendel breekt zijn arm bij het neerkomen. Bekijk de top van het standbeeld en gebruik de oorlogshamer om het kristallen oog stuk te slaan. Versla de zombies. Praat met Brendel. Als het scherm zwart wordt druk je op de linkermuisknop. Ook Brendel blijft achter.

Eindstrijd met Brona

Grijp je zwaard (draw) waarna je in een visioen een aantal vragen moet beantwoorden. Mijns inziens maakt het niet uit wat je zegt. Uiteraard dien je de antwoorden te kiezen overeenkomstig het verhaal. Allanon: Het was mijn plicht. Brendel: Je vertelde mijzelf je te verlaten. Telsek: We redden meer levens dan we kwijtraakten. Davio: Je koos ervoor, Davio. Je redde ons allen. Shella: Ik gebruikte het ritueel om je ziel te redden. Allanon: Het maakt niet uit of ik een held ben, het gaat er alleen maar om wat ik doe! Of je tijdens het reizen door de tunnels links of rechtsaf gaat maakt niets uit. Sla tenslotte de lidatch, het magische boek en bron van al het kwaad, doormidden met het zwaard van Shannara. Brona verslagen! Na wat wetenswaardigheden gaat het zwaard in de kluis. Einde


Game-Solves
http://members.brabant.chello.nl/~h.vangompel/
Cheats
http://members.tripodnet.nl/gamesolves/
NL Oplossingen
http://members.tripodnet.nl/gamesolves/ned/

Forum

http://pub24.ezboard.com/bgamesolves


www.000webhost.com