24-10-2013

Secret Files 4: Sam Peters

Secret Files: Sam Peters is een spin-off van de Secret Files-serie en draait om een bijfiguur uit het tweede deel (Puritas Cordis), Sam Peters en deel 3. Zij is een journaliste en voor het tijdschrift "Uncharted" is ze op weg naar Afrika waar mogelijk een enorme scoop te vinden is. In een meer dat een miljoen jaar geleden ontstaan is door een meteorietinslag, het Bosumtwi-meer, is namelijk veranderd DNA gevonden in enkele waterdieren. Zou dit een aanwijzing zijn dat buitenaards leven hier terechtgekomen is? De Ghanese stam de Ashanti hebben een legende waarin mensachtige wezens in bomen wonen en 's nachts op jacht gaan naar prooi om die leeg te zuigen, de zogenoemde Asanbosam. Als een expeditieteam spoorloos verdwijnt in het regenwoud moet Sam in dit korte spel beslissen hoe ver ze wil gaan voor een tijdschriftartikel.

 

Spelmenu - rechtsonder in de inventarisbalk.
Onderzoek alle hotspots en probeer alles uit.

Bali: Indonesië

Eiland - Strand

Klik regelmatig op de spatiebalk, om de hotspots te tonen als je iets niet kan zien of vinden. Sam zit vast op een eiland en moet een weg terug naar het vasteland zien te vinden. Onderzoek de opblaasbare boot - zie een gat in het voorgedeelte. Open de metalen gereedschapkist van MAX in de boot, maar die is afgesloten met een code! In deze schuifpuzzel moet je met de genummerde ronde knoppen (switch) de naam Max vormen. Klik op een knop en de knop plakt aan de muiscursor. Klik dan op een open gat (recess) waarin je de knop wil plaatsen en de knop schuift naar die plaats.

Zet de 1 op M, 2 op A en 3 op X:

 

 • Schuif knop 1 naar M

 • Schuif de knop tussen X en M naar A

 • Schuif knop 2 tussen X en M

 • Schuif de knop in X naar linksonder

 • Schuif 3 naar X

 • Schuif A naar rechtsonder

 • Schuif 2 naar A

 

De gereedschapskist opent en Sam neemt er een paar rubber laarzen, een paar sokken en een luchtpomp uit. Kijkrond op het strand. Zie in de achtergrond het vasteland en de actieve vulkaan. Pak rechts de flessenpost op de grond. Zie links bij de grote rotssteen een dode krab. Neem de krabklauw van de dode krab. Gebruik de flessenpost op de rotssteen, om de fles kapot te slaan. Neem dan de glasscherven en een onleesbare brief. Combineer de glasscherven (glass fragments) met de rubber laarzen (boots), om er een stukje rubber uit te snijden. Combineer het rubber stukje (piece of rubber) met de krabklauw (crab claw), om het ertussen te klemmen. Gebruik de sokken op het gat in de boot, om het gat schoon te maken. Je moet iets hebben om het gat te dichten. Verlaat het strand aan de rechterzijde en kijk rond op het eiland.

Bos
Zie een stenen richtingpijl op de grond. Onderzoek rechts het dierlijke skelet en neem er een bot van. Combineer het bot (bone) met de krabklauw/rubber en krijg rubber aan een stokje. Ga onder in het scherm naar de stromende lava en een brandende struik.
Gebruik het stokje met rubber (stick) op de brandende struik, om het rubber te smelten. Ga terug naar het strand.

Strand
Gebruik het kleverige rubber aan de stok op het gat in de boot, om het gat te dichten. Kijk naar de luchtpomp (air pump) in je inventaris. Je moet met de onderdelen de luchtpomp in elkaar zetten. Als je dat gedaan hebt gebruik je de luchtpomp op de boot, om de boot op te blazen. Stap dan in de boot en we gaan naar....

Berlijn: Duitsland

Humbolt universiteit - Poort
We gaan naar het biologisch instituut van prof. Hartmann. Je praat in de intercom met de portier. De professor is opreis. Praat met de portier maar hij laat je niet binnen. Je wil zeker zijn kantoor doorzoeken om informatie te vinden over zijn bestemming. Kijk naar de afvalbakken. Neem het vloerkleed (carpet) uit de vuilnisbak. Je hebt een portefeuille en mobiele telefoon in je inventaris. Kijk naar het papiertje op de brievenbus en lees wanneer de bruine compostafvalbak en blauwe papierafvalbak geledigd worden. De vuilniswagen komt de papierafvalbak ledigen. De bewakingscamera volgt de vuilniswagen. Neem het bruine compostvat in de hand en zet het links bij de gemarkeerde stoeprand (kerb stone). Gooi dan het vloerkleed over de muur (wall) en klim over de muur, maar de bewakingscamera kan je zien. Dan komt de vuilniswagen de bruine afvalbak ledigen en de bewakingscamera volgt de vuilniswagen. Sam gooit dan snel het vloerkleed over de muur en klimt over de muur.

Faculteitsgebouw - Buiten
Neem links van het hoofdgebouw de hark (rake) en achter de inklapbare trapladder. Zie een tuinslang (garden hose) tegen de muur. Zie boven een open raam. Lees het bordje (sign) op de boom aan de linkerzijde - paardenkastanje boom. Ga iets naar rechts. Neem een tuinschaar en een paar werkhandschoenen uit de plastiek gereedschapkist op het zitbankje. Gebruik de tuinschaar (garden shears), op de tuinslang, om het te nemen. Combineer de hark met de tuinslang. Combineer de tuinschaar met de trapladder, om de 2 kleine dunne kettinkjes door te knippen. Je hebt dan een uitgeklapte ladder in je inventaris. Combineer de hark/tuinslang met de uitgeklapte ladder, en krijg een stevige lange ladder. Zet de lange ladder onder het open raam. Klim door het open raam - klik op het raam.

Faculteitsgebouw - Binnen
Zie een snackautomaat in de gang. Probeer de kantoordeur van de professor te openen, maar is natuurlijk afgesloten. Open je portefeuille in de inventaris en krijg een foto, 2 euromunt, opbergkast sleutel en creditkaart. Probeer de kantoordeur met de creditkaart te openen, maar de creditkaart breekt doormidden. Gebruik de 2 euromunt in de snackautomaat. Je neemt een zakchips en je krijgt een centmunt wisselgeld terug. Klim terug door het raam naar buiten en ladder naar beneden. Gebruik de centmunt op het bordje in de boom om het te nemen. Klim terug naar binnen. Gebruik het bordje op de kantoordeur en ga nu het kantoor van de professor binnen.

Kijk naar de 4 ringbanden (ring binders) in de 4 boekenkast. Een heeft er een GHN dossiers in. Kijk in de prullenemmer en neem er de doorgeschuurde fax stukjes papier uit. Kijk naar de stukjes papier in de inventaris en plak de stukjes aan elkaar. Klik op een stukje en je kan dan de stukjes draaien door ze boven in het scherm op de gebogen pijl te klikken. Lees dan de fax, maar er staat niet in waar de professor naar toe is gevlogen. Noteer het referentienummer: GHN - 7531. Kijk en neem dan in de boekenkast de ringband met de GHN dossiers. Lees het grondig, blader naar de volgende pagina. Sluit de ringband en je vliegt naar Ghana.


Bosumtwi: Ghana

Landingsbaan - Luchthavengebouw
Je hebt nu een fotocamera, zakmes (knife), aansteker (lighter) en een voice recorder in je inventaris. Neem uit de hut de megafoon, oude batterijen en limonade fles. Kijk naar de paal (pole). Neem de pet (cap) en zie een haak. Neem de kledinghaak (coat hook) met je mes. Zie vreemde krassen op de paal. Kijk naar de kat en zie links houten proviandkratten. Zie de staalkabels van de windzak (wind sock). Ga rechts van de hut de jungle in en ga op de overzichtkaart naar het kamp.

 

Jungle - Moeras
Onderweg kom je een wrattenzwijn tegen in het moeras. Probeer hem weg te jagen met de megafoon, maar dat lukt niet. Ga op de kaart terug naar de landingsbaan (landing strip). Gebruik de voice recorder op de kat, om zijn miauw geluid op te nemen. Ga op de kaart naar het moeras (swamp). Combineer de megafoon met de voice recorder, om het opgenomen geluid te versterken. Gebruik dan de megafoon/voice recorder op het wrattenzwijn. Maar nog is het niet genoeg, om hem weg te jagen. Combineer dan de megafoon/voice recorder met de oude batterijen. Gebruik dan weer de megafoon op het wrattenzwijn en hij schrikt en loopt weg. Kijk naar de boomstam (tree trunk) en neem de lange tak (branch). Zie nu mieren over de boomstam kruipen. Ga verder de jungle in en op de kaart richting kamp.

 

Hangbrug

Nu kom je onderweg bij een kapotte handbrug. Een kabeltouw is kapot. Zie onder aan de rand van de kloof een gereedschapstas (bag) hangen. Combineer je zakmes met de pet en krijg een draad (thread). Combineer de draad met de lange tak en dan met de klerenhaak en krijg een lange haak. Gebruik deze lange haak op de gereedschapstas. Kijk in de gereedschapstas (toolbag) en krijg een steeksleutel, meetlint, verfkwast en potlood. Ga terug naar de landingsbaan.

 

Kijk naar de staalkabel van de windzak. Gebruik de steeksleutel (wrench) op de kabelverbinding (rope connector). Ga terug naar de hangbrug. Gebruik de kabelverbinding op de gebroken kabeltouw (snapped rope). Je moet de onderdelen monteren om het te repareren. Plaats eerst de 'connector body' op het touw, dan de 'perforated plate' en dan de 2 moeren 'nut'. Verlaat de close-up, ga over de hangbrug en verder naar het kamp.

 

Kamp

Een palmboom is op de hut gevallen. Niemand is in het kamp. Zie 5 statieven (stand) verspreid over het kamp. Neem de sensor met een hoek van 90°, op het statief aan de rand van de jungle. Neem de sensor 160°, op de grond tussen de twee voorste statieven. Neem het brandhout (firewood) onder de hut. Zie in de zijwand van de hut een smalle opening (gap) - is te klein voor je vingers. Kijk onder de hut (beneath the hut). Gebruik de steeksleutel op de vloerplanken (floorboards), om ze te verwijderen.

Hieronder zie je een opbergkastje (locker). Neem de metalen pijp en kruip weer terug.

 

Leg het brandhout in het kampvuur (fireplace) en steek het aan met je aansteker. Combineer de steeksleutel met de metalen pijp, en gebruik deze constructie als een slinger aan de lier (winch). Sam draait de krat naar beneden. Sam neemt uit de krat een sensor 120°, sensor 75°, sleutel, slaapzak en zonnepanelen. De steen onder in het scherm is verwarmd door de zon. Kruip weer onder de hut.

 

Open het opbergkastje met de sleutel. Neem de brief (letter), laptop, sensor 90° en eerste hulp kistje. Lees de brief. De brief werd geschreven door Professor Hartmann 's vrouw op 02.04.2008 voor hun 22ste trouwdag. De laptop accu is leeg. Open het eerste hulp kistje en krijg pijnstillers, alcohol en gaasverband. Onderzoek de zonnepanelen (solar modules). Deze moet je in elkaar knutselen om een accu voor de laptop te krijgen. Draai de onderdelen met de gebogen pijl:

 • Sluit eerst de 'connecting cable' aan de rechterkant van de 'charging regulator'.

 • Sluit dan de zonnepaneel met de zwarte aansluiting aan de 'connecting cable'.

 • Sluit dan de 3 andere zonnepanelen aan deze zonnepaneel, zodat de connectors in elkaar passen.

 • Sluit dan de 'adapter cable' aan de onderkant van de 'charging regulator'.

 • Sluit dan de 'power supply' aan de 'adapter cable'.

 • Sluit dan als laatste de 'power cable' aan de 'power supply'.

 

Combineer de zonnepanelen (solar battery set) met de laptop. Zet dan de laptop met zonnepanelen op de warme steen. Nu kan je de laptop gebruiken, maar het vraagt om een wachtwoord. Hartman is op 02:04:08, 22 jaar geleden getrouwd. Dan is dus zijn huwelijksdatum 02:04:86. Toets deze cijfers 020486 in op het toetsenbord van de laptop en klik op de "Enter" toets. Je hebt toegang in de documenten, foto's en kaarten. Lees in de documenten over zeeslakken en fris water algen. Volgens het rapport is de situatie verontrustend. De inboorlingen waren onrustig, omdat ze geloofden in de Legende van de Ashanti, dat het 's nachts spookten in de bomen van vampierachtige schepsels. Eerst geloofde de professor het niet, maar toen werd hij aangevallen en zijn naaste medewerker was ernstig gewond. Vele anderen toonden griepachtige symptomen. Daarom vertrok de professor eerder met het hele team om zijn christelijke missie af te breken. Kijk in de kaartenmap (maps). Op een kaart zie je het gebied rondom het kamp. Op deze kaart zie je de sensoren, die ze geďnstalleerd hadden voor bescherming. Noteer de hoek van de sensors en de positie van de statief:

 

Kijk op de jungle kaart, waarop je kan zien waar de missie ligt waarover de professor schreef. Log uit de laptop. Plaats de juiste sensoren op de juiste statieven. Sam gaat dan in de slaapzak liggen voor de nacht. Midden in de nacht wordt ze wakker en ziet talloze rode ogen in de bomen. Gebruik je fotocamera op de bomen. De flitser verjaagt de rode ogen. De volgende dag kijk je in de fotocamera, en zie de foto. Je ziet een vreemd figuur op de foto. Ga de jungle in aan de waterkant en ga op de kaart naar de missiepost (mission).

 

 • 48/L12 = statief ​​op het strandgebied = 90°

 • 49/L10 = statief aan de linker rand van het bos = 90°

 • 51/L11 = statief bij het kampvuur = 120°

 • 51/L12 = statief bij de laptop = 160°

 • 50/L14 = Statief uiterst rechts = 75°

 

Missiepost

Sam klopt op de deur van de kerk. Zuster Maria opent. Sam mag niet naar binnen. Het hele team van Professor Hartmann heeft hoge koorts en is onder quarantaine gesteld tot de dokter komt. Professor Hartmann is ontvoerd. Sam wil weten door wie. De zuster vertelt over de Asanbosam wezens die hun slachtoffers naar de grotten slepen en ze daar leegzuigen. Zuster Maria geeft Sam het dagboek van Vader Samuel, die alles weet over de Ashanti en de Asanbosam. Lees het dagboek. In 1974 waren er al arbeiders met dezelfde symptomen. Ze werkten aan een wegenbouwproject. Priester Samuel vond aantekeningen van de Ashanti Sjamaan en ging naar hem toe. De ouden zagen de Asanbosam wezens als de hoeders van het bos. Ze konden de Asanbosam wezens controleren om zich te beschermen tegen de ziekte. De priester vond een recept voor een ritueel en ging naar de grotten. Op de grotingangen waren inscripties die door de Ashanti aangebracht werden als bescherming. Op de laatste pagina van het dagboek staan de ingrediënten voor het ritueel en van de reiniging rook, waarmee de zieken genezen konden worden. Sluit het dagboek en er valt een los blanco velpapier uit. Ga links van de kerk naar het kerkhof (graveyard).

 

Kijk op de 5 grafstenen (tombstone). De grote grafsteen is van Vader Samuel. Op het grafsteen staan geen datums, maar alleen symbool versieringen. Gebruik de blanco papier op de grafsteen en je brengt de symbool versieringen over op het papier met je potlood. Neem de kleikom (clay bowl) naast het graf. Ga terug naar de kerk.
 

Kijk rechts van de kerk naar het grasveldje (grassy area) met verschillende planten die je nodig hebt voor het ritueel. Neem de 'Star lily Blossom', 'Alyssum Blossom', Rose herb Blossom', 'Goethe plant Blossom' en de 'Hyacinth Blossom'. Ga uit de close-up. Combineer het zakmes met het papier met het symbool versieringen, om het in 9 stukjes te snijden. Kijk naar deze 9 stukjes (scraps). Plak ze aan elkaar en krijg een ​​routekaart naar de Asanbosam grotten. Voordat je naar de grotten gaat ga je eerst opzoek naar suiker en mieren voor het recept. Ga naar het kamp.

 

 

Steek het kampvuur weer aan met je aansteker. Combineer de limonade fles met de kleikom, om de limonade erin te gieten. Zet de gevulde kleikom op het vuur. Sam neemt dan de kleikom terug met kleverige siroop. Combineer de verfkwast (paint brush) met de kleverige siroop (syrup), om een plakkerige borstel te krijgen. Ga naar het moeras. Kijk naar de boomstam. Vang de 5 mieren (ants) met de plakkerige borstel. Ga nu op de overzichtskaart naar de grotten (caves).

 

Grotten
Leg de 5 planten, mieren, pure alcohol, siroop uit de kleipot in de smeltkroes (pot) links van de ingangdeur. Gebruik dan je aansteker erop, om het aan te steken. De rook stinkt enorm. Ga nu de grot in. Een wezen kruipt onmiddellijk gillend dieper de grotten in. Zie een maskergezicht tegen de muur met twee ogen en een mond. Ga door de linkse doorgang (passage). In de volgende grot ga je door de middelste doorgang (rechts van het gezicht).

 

Neem in deze verlichte grot het klompje hars (chunk/resin) op de grond voor het gezicht. Ga rechts verder. In deze grot is een muurschildering (wall painting) die een verhaal vertelt. Kinderen werden naar de grotten gebracht en getraind om te vechten. De kinderen groeiden en veranderden van man met lange armen en klauwen en waren beesten geworden. Rechts van de muurschildering hangt een lamp/kleikom. Leg de hars in de lamp en steek het aan met de aansteker. Het licht valt op een tegel van de muurschildering, waarop een man te zien is met kinderen. Noteer de tekening op deze tegel. Ga door de rechtse doorgang.
Ga rechtdoor en in de volgende grot door de rechtse doorgang, om terug te keren naar het beginpunt. Ga nu door de rechtse doorgang, waardoor ook het wezen gegaan was.
 

In de volgende grot ga je door de linkse doorgang. In deze grot is ook een muurschildering. Hier hangt ook een lamp, maar je hebt geen hars. Ga verder door de middelste doorgang. In de volgende grot ga je door de middelste doorgang. Ga in deze verlichte grot naar rechts. Neem hier het klompje hars op de grond. Leg de hars in de lamp en steek het aan met de aansteker. Op de verlichte tegel is een man te zien met gestrekte armen. Noteer de tekening. Ga terug door de rechtse doorgang. Ga dan verder naar links en in de volgende grot door de linkse doorgang.
 

Hier hoor je een dier huilen. Je hebt geen hars voor de lamp. Ga door de middelste doorgang. Ga dan verder naar links. Dit is een doodlopende grot. Neem het klompje hars. Ga terug en in de volgende grot naar rechts. Leg de hars in de lamp en steek het aan met de aansteker. Op de verlichte tegel is een man staande voor een rode rotsmuur te zien. Noteer de tekening. Ga door de linkse doorgang. Neem het klompje hars op de grond. Ga links verder. Leg de hars in de lamp en steek het aan met de aansteker.

Op de verlichte tegel is een man met een kom in zijn hand te zien. Noteer de tekening. Ga door de middelste doorgang. Ga rechts verder. Neem hier het klompje hars op de grond. Ga rechts verder.

 

In deze grot is een bordmechanisme (panels) van 5 stenenwieltjes. Je moet ze naar de juiste tekeningen draaien. Je weet er pas 4. Ga rechts, dan door de rechtse doorgang, rechts, rechtse doorgang en rechtse doorgang. Je bent nu terug in de grot waarvan de tegel nog niet verlicht is. Leg de hars in de lamp en steek het aan met de aansteker. Op de verlichte tegel is een man met een boog zien. Noteer de tekening. Ga terug naar de grot met het bordmechanisme: Middelste doorgang en 4x de linkse doorgang. Kijk naar het bordmechanisme. Klik op de stenenwieltjes, om ze naar de juiste tekening te draaien. Tegels van de muurschilderingen:

 

 1. Man met kinderen (klik 4x)

 2. Man voor een rode rotsmuur (klik 5x)

 3. Man met boog (klik 1x)

 4. Man met kom (klik 3x)

 5. Man met uitgestrekte armen (klik 2x)

 

Druk als je de tekeningen geplaatst hebt op de knop aan de linkerkant van het bordmechanisme. Ga dan door de deuropening. In de laatste grot vallen de mutanten Asanbosam krijgers, Professor Hartmann aan. Gebruik de fotocamera om de krijgers te verjagen. Geef dan de pijnstillers (painkillers) aan Professor Hartmann en verbind hem met het verbandgaas (gauze). Praat met de professor, en ze verlaten de grot. Twee dagen later. Sam kan op het einde beslissen of zij het ​​verhaal zal publiceren of niet. De keuze is aan u.
 

Einde

 

 

© Dit document mag niet worden verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur en de inhoud mag in geen geval worden veranderd.
GameSolves
NL Forum 

Henk

www.000webhost.com