28-06-2008

So Blonde

 

Het verhaal van So Blonde gaat over de blonde, verwende tiener Sunny. Haar ouders zijn 25 jaar getrouwd, nemen haar tegen haar zin mee op een cruise en ze verveelt zich dood aan boord. Tot er in de buurt van de Bermuda-eilanden een vreselijk noodweer losbarst en Sunny overboord slaat. Ze spoelt aan op een eiland dat er in haar ogen uitziet als een toeristisch vakantiepark met een "tropisch eiland"-thema; compleet met schelpjes en bloemstukken en een nep-haai. Ze verwacht dan ook ieder moment bij een sjiek hotel aan te komen.  Tot haar verschrikking doet haar mobiele telefoon het niet en is haar kapsel geruïneerd. In de hoop ofwel een hotel met een badkamer of een fatsoenlijk warenhuis aan te treffen begint ze het eiland te verkennen. Wat volgt is een grappige adventure waarin Sunny van het supercliché 'dom en oppervlakkig blondje' uitgroeit tot een jonge vrouw met een eigen mening en een flinke dosis gezond verstand. Ze krijgt een side-kick in de vorm van het grappige diertje Max.

 

Gedurende gesprekken zie je in de tekstballonnetjes een kleine afbeelding van het gezicht van de spreker, waaraan je zijn of haar emoties kan aflezen. Het eiland geeft een levendige indruk, mede doordat er overal vlinders, bijen en vogels rondvliegen, wolken voorbijdrijven of haaien rondzwemmen. De besturing is eenvoudig gehouden, links klikken om te lopen en rechts klikken om een menuutje met keuzes op te roepen. Dubbelklikken op een 'uitgang' van een omgeving transporteert Sunny onmiddellijk naar een nieuwe locatie. 'Fun' is het sleutelwoord. Dat geldt niet alleen voor de humoristische situaties waarin Sunny terechtkomt en de conversaties die ze heeft met de andere bewoners van het eiland, maar ook voor de puzzels en de mini-games. De mini-games (ongeveer 15 mini-games) zien er bijvoorbeeld uit als ouderwetse GameBoy-games. Om water te halen loop je met een halve kokosnoot heen en weer om druppels op te vangen, ergens anders moet je met een hengel iets opvissen zonder dat een wachter het opmerkt. Deze mini-games vormen maar een paar procent van het spel en zijn zeker niet bedoeld om frustratie op te wekken bij mensen die niet van actie-scènes in adventures houden. Ze zijn ook niet moeilijk om te halen en gewoon een leuke afwisseling. Je kan ze ook overslaan.

 

Tijdens So Blonde kan je alle voorwerpen die je ziet te allen tijde oppakken, niet alleen als je ze nodig hebt voor een puzzel. Ook dat is gedaan om het beginnende spelers niet te moeilijk te maken. De puzzels zijn vooral gebaseerd op het vinden en combineren van voorwerpen. Hoe krijg je bijvoorbeeld je MP3-speler terug als de priesters van een Voodootempel het als een geschenk van hun goden beschouwen? Ook zit er een variant van het uit Monkey Island bekende 'insult battle' in. Het spel kent meerdere eindes die afhangen van welke keuzes je gemaakt hebt en welke puzzels je op welke manier hebt opgelost. Hierdoor is het spel tot op zekere hoogte opnieuw te spelen.

 

Oplossing gestart Maart 2008

Er is een patch voor de Duitstalige versie om wat fouten in het spel te herstellen.

So Blonde v1.01 German Patch

 

Oplossing voor de Engelstalige en Duitstalige versie

 

Hoofdstuk 1
 

The Forgotten Island

 

Strand

Bekijk en onderzoek altijd de actieve hotspots in het scherm. Je kan met de spatiebalk de hotspot in het scherm tonen. Pak de kokosnoot. Achter in het scherm ligt een reddingsvest. Pak van het reddingsvest het slangetje. Gebruik de kokosnoot in het waterplasje (op de steen) om deze te vullen via een minispel. Als je het mini spel wil overslaan, klik je op de knop "winnen". Als je het spelen wil, beweeg je Sunny met de pijltoetsen om de druppels in een kom op te vangen. Mis je 5 druppels moet je opnieuw beginnen. Win je of je slaat het spel over heb je water in de kokosnoot. Ga boven in het scherm naar het wrak.

 

Zie een jongen zitten. Sunny zal niet met de jongen praten. Haar, kapsel zit door de war en ze is niet opgemaakt. Ze is haar handtas verloren. Onderzoek en gebruik de reddingsboot (rechtermuis klik en selecteer de handcursor). Een beestje springt uit de reddingsboot met haar handtas en klimt in de boom. Ze heeft in de reddingsboot wel noodrantsoen gevonden. Combineer het noodrantsoen met de kokosnoot/water. Geef de kokosnoot aan het beestje in de boom. Je zet het op de grond, maar het beestje lust het niet. Pak dan wat tropische vruchten en combineer deze ook met de kokosnoot. Geef het dan weer aan het beestje en nu lust hij het wel. Je pakt je handtas. Open het handtasje in de inventaris om er een nagelvijl, make-up setje, bodymilk , creditkaart en mobile telefoon uit te pakken. Kijk ook in het make-up setje wat daar allemaal in zit. Hmm, geen spiegel, hoe moet ik me nu opmaken. Voor gemak, omdat je niet weet wat voor beestje het is, noem je het beestje Max. Ga terug naar het waterplasje. Maak je op door het make-up setje op het waterplasje te klikken. Ga terug naar de jongen en nu praat je wel met de jongen. Zijn naam is Enrico. Heb je alles gevraagd ga dan achter naar de pier.


Pier

Onderzoek alles in de hut. Je kan nog niets doen. De ophaalbrug kan ook niet gebruikt worden. Ga rechts van het grote schip, naar de aanlegsteiger. Praat met de 2 eilandinwoners - kunstschilder, Pablo en dichter schrijver, Juan. Pak van de krat de trechter en van de ton een kurk. Ga terug naar de hut. Gooi de kurk tegen de gewichtskogel, bovenop de plank en pak dan het touwladder. Max zit bij het grote schip. Klik het touwladder op Max en klik Max met ladder op de ingang van het schip. Gebruik de ladder die nu aan het schip hangt en klim het schip op.

The Winsome Maid

Ga links naar het bemanningsverblijf. Pak de lerenbuidel, rechts van Razzo. Praat met de bemanningsleden, Razzo, Carlo en Pirate. Win 3 duels strip armdrukken van Carlo en krijg zijn geluksamulet. Druk snel achter elkaar op de linker en rechterpijl toets. Je moet dit spel spelen om de amulet te krijgen. Je krijgt het niet als je spel overslaat. Praat daarna met kapitein, Morgane. Sunny wordt gevangen genomen en opgesloten in een cel in het onderdek.

Je hebt alleen je nagelvijl en geluksamulet nog in de inventaris.

 

 

Cel: Gebruik de nagelvijl op de celdeur. Je vraagt aan Max of hij de sleutel wil zoeken. Je hebt nu controle over Max.

 

Max

Ga aan de linkerzijde, naar de gang. Aan de haak hangt een tas met daaronder een fles. Pak de fles rum, onder uit de tas. Ga naar het hoofddek. Luister de kapitein af door op het bemanningsverblijf te klikken. Ga naar de linkerzijde en boven naar de boeg (voorsteven). Hier staan lege rum flessen en een  vissende piraat. Plaats de fles rum op de tafel bij de lege flessen. De piraat drinkt van de rum en verlaat het dek. Pak de vishengel. Ga onder naar de houtenroosters. Gebruik de hengel in het rooster en hengel de sleutels op in een minispel. Kijkuit dat de haak niet tegen de bel of kruik komt. Heb je de sleutels, ga je rechts naar de ladingsruimte met de cel.

 

Sunny

Pak de celsleutels, gebruik de sleutel in het celslot en trap de celdeur open. Je medegevangene, Nacho wordt wakker. Pak na het gesprek je handtas aan de linkerzijde. Vul de lerenbuidel met buskruit poeder, dat op de vloer voor het vat ligt. Zie voor het rechterkanon een lont  geklemd onder een kanonskogel liggen. Gebruik de bodymilk op de lont om het te krijgen. Zie dat de kanonnen smerig zijn (is zeer belangrijk om dat te weten). Ga boven naar de gang. Je krijgt een melding op de mobile telefoon. De kapitein komt uit haar kajuit en er volgt een grappenduel:

 

 • Why are blond jokes so short?
  So brunettes can remember them.

 • What's the difference between a ghost and a smart brunette?

  Some people claim to have seen a ghost.

 • Why are brunettes so proud of their hair?

  Because it's perfectly matches their moustache.

 • What's the best way for a brunette to make friends?

  Dye her hair blonde.

 • Why do brunettes always want to become Captain?

  Because it's the only way men would listen to them.

 • Warum sind Blondinenwitze so kurz?
  Damit sie auch Brünette verstehen können.

 • Was ist der Unterschied zwischen Geistern und einer cleveren Brünette?
  Angeblich sind Geister schon gesehen worden!

 • Warum sind Brünette so stolz auf ihr Haar?
  Weil es perfekt zu ihrem Schnurrbart passt!

 • Wie macht sich eine Brünette am schnellsten Freunde?
  Indem sie sich die Haare blondiert!

 • Warum wollen Brünette immer Captain sein?
  Weil das die einzige Möglichkeit ist, dass Männer ihnen zuhören.

 

Dan volgt een gemeenschappelijke maaltijd en na een verdere bespreking mag je het schip verlaten. Ga eerst terug naar de boeg met de rum flessen. Gebruik de vuile trechter in de emmer met water om het schoon te wassen. Pak het houten frame van de vloer. Verlaat dan het schip. Op de pier ligt onze vriend Nacho. De hangbrug is neergelaten. Ga het hangbruggetje over om naar de kruising te gaan.

 

Kruising

Onderzoek alles. Rechts gaat naar de Golden Glade (open plek). Rechtsonder staat een wachter die de ingang naar het Bajari dorp bewaakt. De houten stadspoort is gesloten. Gebruik de schoongemaakte trechter op het deurslot. Gebruik dan het buskruitpoeder in het deurslot met trechter en plaats dan de lont erin. Je hebt geen vuur om de lont aan te steken. Gelukkig komt er een sterke man voorbij. Praat met Diablo. Als je de mobile telefoon aan Diablo toont, trapt hij de mobile telefoon kapot. Sunny is boos en slaat en trapt Diablo (rechtermuis klik op Diablo en selecteer de hand). Dat werkt niet. Bekijk Diablo (rechtermuis klik op Diablo en selecteer het oog). Je ontdekt dat hij een luciferdoosje in zijn zak heeft. Pak het luciferdoosje uit zijn zak (rechtermuis klik op Diablo en selecteer de hand). Gebruik een lucifer op de lont om de poort op te blazen en Diablo ook. Bekijk Diablo die bewusteloos op de grond ligt. Pak de trechter terug. Ga naar het marktplein/stadsplein.

Marktplein

In de stad praat je met de groep eilandbewoners. Tijdens het gesprek komt Enrico aangelopen. Praat met Enrico voor het kraampje. Hij zegt dat zijn naam Angelo is en dat zijn tweelingbroer Enrico heet. Diablo en Enrico komen aangelopen en Sunny heeft nog een appeltje te schillen met Diablo, omdat hij haar mobile telefoon kapot getrapt heeft. Diablo neemt Enrico mee naar de mijn. Praat weer met Angelo. Je moet de familie van Enrico informeren.

Herberg

Rechts voor de houtenpoort ga je de herberg/hotel binnen. Praat met Nacho. Praat met de waard, Vasco. Praat dan weer met Nacho. Vraag of je geld kan lenen en krijg dan een Dubloen (oude Spaanse munt ). Geef het muntstuk aan Vasco om een kamer te huren en krijg de kamersleutel. Ga linksachter naar de gastenkamer en open de kamer met de sleutel. De kamer is een zwijnenstal. Geef de kamersleutel terug aan Vasco en krijg het muntstuk terug. Je kan ook het spelletje messen werpen spelen in de herberg door het dartbord te gebruiken. Ga op het marktplein naar de rechterzijde en vandaar naar de binnenstad. Ga het stadhuis binnen.

 

Stadhuis

Praat met de receptioniste, Miss Brown. Helaas kan burgemeester, Juan je nu niet ontvangen.

Verlaat het stadhuis en ga rechts naar het koloniaalpark.

 

Park

Bekijk alles. Onderzoek het houtentuinhuisje en pak de tang. Zie dat de rozenstruik bladluizen heeft. Je kan niet in het huis komen! Pak een paar kiezelstenen bij het vijvertje en praat dan met de tuinman, Percy. Als je hem op de bladluizen verwijst komt Juan, boven op het balkon kijken. Ga terug het stadhuis binnen en je mag meteen door naar de burgemeester. Ga rechts naar het kantoor van de burgemeester.

 

Stadhuis

Praat met Juan. Pak het tandwiel van de vloer. Ga terug naar de kruising. Ga vandaar naar The Golden Glade, opzoek naar Enrico.

 

The Golden Glade

Hier op het gazon doet Maria haar oefeningen. Praat met Maria. Sunny heeft versterking nodig om Enrico te bevrijden van Diablo.

 

The Winsome Maid
Probeer de bemanning te overreden om je te helpen, maar er is geen bemanning aanboord. Behalve, Angelo die bij de kanonnen in het onderdek staat te slapen. Bekijk het kanon. Wek hem en praat met hem. Het is Amadeo, een van de drielingen. Hij heeft poetsmiddel nodig om het kanon goed te laten glanzen. Ga op het hoofddek naar het stuurwiel. Draai aan het stuurwiel en pak dan de zilveren doodskopschijf van het dek. Ga beneden op de gang naar de kajuit van de kapitein. Links van de deur is een gouden schedel met een gat eronder. Plaats de zilveren schijf in het gat, druk op het mechanisme en de kajuitdeur opent.

 

Bekijk alles in de kajuit/cabine, maar er is niets te halen hier. De bureaulade is gesloten. Verlaat de kajuit. Pak op de gang, onder bij het vat, wat koekjes van de grond. Ga terug naar de aanlegsteiger. Pak uit het schildersbekertje een blikje polijstpoeder en uit de emmer op de grond de droge kwast. Ga terug naar het schip. Geef het polijstmiddel aan Amadeo. Praat met hem en krijg een priem. Ga terug naar de cabine van de kapitein. Gebruik de priem op de bureaula. Lees de dreigbrief en bekijk de tekening van Juan. Sunny is moe geworden. Stap in het bed van kapitein Morgane. Je wordt wakker gemaakt door Morgane en na het gesprek sta je op de gang.

 

Hoofdstuk 2

 

Schip

Ga naar het voordek en pak een lege fles.

 

Herberg
Praat met Miss Brown. Ze wil een cappuccino proberen. Praat met Vasco over de koffie. Je hebt het cappuccinorecept in de inventaris en we gaan opzoek naar de ingrediënten. Ga op het marktplein naar de bank.

 

Bank

Praat met de man achter de balie. Toon directeur, Alfonso je creditkaart, maar hij weet niet wat dat is. Zie de chocolade achter Alfonso. Praat met Alfonso. Zie een losse spijker in het venster - rechts van de deur. Gebruik de tang op de spijker. Alfonso verlaat zijn bureau om het venster te sluiten. Pak dan snel een chocolaatje. Ga naar buiten en links naar het hooggelegen stadsdeel. Praat met Sancha. De zoon van Alfonso is gevangen genomen door One-Eye. Ga terug naar de bank. Misschien is er een beloning voor zijn zoon. Praat met Alfonso. Zijn zoon Miguel zit in de gevangenis van het Bajari dorp. Ga naar de stoffenwinkel in de binnenstad - links van het stadhuis.

Stoffenwinkel

Praat met de verkoopster, Olivia. Vraag om een filter en krijg een stoflapje. Kijk achter het gordijn van het pashokje en pak een spoel.

 

The Golden Glade

Pak voor Maria uit de tas een suikerklontje. Je moet er een minispel voor spelen. Ren in 60 seconden over de baan. Raak niet meer dan 2x uit de baan. Heb je dat gedaan mag je een suikerklontje uit de tas pakken.  Aan de linkerzijde staat een wachter voor de ingang naar het Bajari dorp. Probeer hem te passeren. De bankier had tegen je gezegd dat je moet zeggen dat je de hoofdman moet spreken. De wachter laat je nu door.

 

Bajari dorp
Gebruik de lege fles op de koe om het te vullen met melk. Praat met de gevangenisbewaker, maar je mag Miguel niet bezoeken. Ga links. Praat met de bewaker voor de hut van de hoofdman. De hoofdman is niet te spreken, omdat hij hoofdpijn heeft van de trommels. Nu je alle ingrediënten voor de cappuccino hebt ga je terug naar de herberg.
 

Herberg

Eerst combineer je het stoflapje met de trechter om een filter te krijgen. Gebruik de nagelvijl op het chocolaatje en krijg chocoladepoeder. Pak de blaasbalk, rechts van de openhaard. Combineer de blaasbalg met het slangetje. Praat met Vasco. Hij plaatst een kopkoffie en lege kop op de bar. We gaan cappuccino maken:

 • Plaats de filter op het lege kopje.

 • Pak de koffiekop van de bar.

 • Giet de koffie door de filter.

 • Geef de fles met melk aan Vasco - hij verwarmt de melk.

 • Combineer de hete melk met de blaasbalg/slangetje om het op te schuimen.

 • Giet de schuim in het kopje.

 • Gebruik het suikerklontje en chocoladepoeder in het kopje.

 • Je hebt een cappuccino gemaak.

Vasco proeft van de cappuccino en het smaakt heerlijk. Als dank voor het recept geeft hij je een kaart. Geef de cappuccino aan Miss Brown. Van haar krijg je als dank een fles met een zeldzame rum soort. Ga naar buiten en praat met Angelo. Hij vertelt over een Voodoo hoofdman en een artefact. Dit alles weet hij van Sancha. Ga terug naar de herberg en praat met Sancha. Je moet aan Voodoo hoofdman, Chemi'n die in de jungle leeft, over de magische artefact vragen. Ga naar het marktplein en onder in het scherm, schuin tegenover de bank, is het pad naar de jungle. Of, ga naar Golden Glade. Linksboven in het scherm, is ook een pad naar de jungle.

Jungle

 

Open plek: Zie op het pad, dichtbij het watervalletje een metalenbord liggen. Pak links daarvan een rood blad van de wilde plant. Hier zijn verscheidende paden met een ?. Je moet eerst op de ? plaatsen geweest zijn voordat de naam van de plaatst getoond wordt. Ga boven in het scherm ?

 

Voodoo dorp

Zie de voodoo mannen bij de kookpot. Ga dan rechts de tempel binnen. Praat met de kleine voodoo hoofdman, Chemi'n. Het magische artefact is de MP3-speler van Sunny. Probeer de MP3-speler te pakken. Leg daarna de MP3-speler terug op de stenenaltaar. Geef de fles rum aan de hoofdman. Hij geeft je een oude ring. Je kan de tempel niet verlaten als je de MP3-speler bij je hebt, dus verlaat de tempel zonder MP3-speler. Ga buiten op de steen zitten. Max komt te voorschijn. Sunny zegt tegen Max hoe hij tempel binnen kan komen. Je hebt weer controle over Max.

 

Max: Ga rechts van de tempel door het gat in de struiken. Pak de tak. Gebruik de tak op de kei die voor de tempel opening ligt en ga door de opening de tempel in. Om in de tempel te komen moet je eerst een minispelletje spelen. Beweeg Max met de linker en rechter pijltoetsen. Druk op de spatiebalk om een schedel op te rapen en werp de schedels tegen de bovenste 2 vuurketels om ze omver te werpen. Kijk uit voor de vuurvonken. De tempel beeft. Het standbeeld zend een lichtstraal. De hoofdman neemt dat op als een teken en geeft de MP3-speler aan Sunny.

 

Bajari dorp
Geef de MP3-speler aan de trommelaar. Minispel om de hut van de hoofdman te betreden. Het spel wordt uitgelegd. Als je wint ga je de hut binnen. Ga zitten, praat met de hoofdman en als dank voor het genezen van zijn hoofdpijn mag je Miguel in de gevangenis bezoeken. Praat met de vrouw van de hoofdman, Tana. Ze geeft je een muntstuk om een cadeau te kopen voor de verjaardag van de hoofdman. Ga de palissade (binnenplaats van de cellen) binnen en praat met Miguel, die rechts alleen voor zijn cel zit. Sonny krijgt de opdracht om hem schildpadjes, pen en papier te bezorgen. Ga naar de Golden Glade. Morgane neemt je gevangen. Sonny wordt op het piratenschip in een kast opgesloten.

 

One-Eye's Galjoen
Pak het glas van de plank. Zoek met de cursor in het donker gedeelte naar een ingekerfde reliëf hotspot (bij de deur, of druk op de spatiebalk om de hotspots te tonen). Gebruik de handcursor daarop en zie One-Eye en Morgane. Je kan ze niet horen. Gebruik het glas op de deur en je kan nu horen waarover ze praten. Daarna praat je met One-Eye en Diablo. Je wordt weer in de kast opgesloten. Gebruik de creditkaart op de deur of kastslot (een paar keer proberen) om de kastdeur te openen. Ga rechtsonder in het scherm naar het donkere strand.
 

Het Donkere Strand

Ga rechts richting dok/stadskant en onder in het scherm naar de donkere kruising. Ga onder in het scherm naar de open plek in de jungle. Ga naar het schip van Morgane. Bij de brug ontmoet je Juan en praat met hem. Vraag om pen en papier en hij geeft je de sleutel van zijn kantoor. Praat daarna even met Razzo.

 

Stadhuis

Praat met Miss Brown. Ga daarna rechts naar het kantoor van de burgemeester. Pak de penveer van het bureau.


Winsome Maid

Ga naar de kajuit van de kapitein. Praat met Morgane. Ga naar het wrak waar je aanspoelde.

 

Strand

Hier is nu een schildpad. Pak de schildpad en met een minispel krijg je de schilpad.

Sla met de hamer op een schildpad zonder schild en sla niet op Max.
 

Herberg
Praat met Elvis. Pak een Elvis affiche van de stapel, dat we als papier kunnen gebruiken.

 

Bajari dorp

Praat buiten eerst met de hoofdman en ga dan naar de cel van Miguel. Praat met hem. Geef hem de penveer, papier (Elvis affiche) en schildpad. Geef dan het schildpad aan de medegevangen. Praat met Miguel. Hij schrijft 2 berichten een voor zijn vader en een voor Carmen, die Sunny bezorgen moet.

 

Bank

Geef het bericht voor Guzman aan Alfonso en krijg als beloning 20 muntstukken. Ga naar de stoffenwinkel.

 

Vulkaanrand

Een zonsverduistering vind plaats. Je wordt ontvoerd en naar een vulkaan gebracht. Wordt Sunny opgeofferd. Praat met de eilandbewoners en hoofdman. De eilandbewoners stellen je een vraag. Antwoord wat je wil, want de zonsverduistering gaat tenslotte voorbij en je wordt aanbeden als de grote machtige Shaman.


Hoofdstuk 3

 

Herberg

Praat met Dulce. Ze is de moeder van Carmen.
 

Stoffenwinkel

Praat met Olivia. Geef de 20 muntstukken aan Olivia om de jurk te kopen. Ze kan de jurk niet afleveren, omdat je geen adres hebt.
 

Stadhuis
Praat met Juan. Je krijgt de sleutel van zijn villa.

 

Jungle

Open plek: Neem het midden pad aan de linkerzijde naar het vergeten klooster en ga rechts naar de villa van de burgemeester.

 

Villa/hut van de Burgemeester

Pak vóór de brug aan de linkerzijde een bamboestengel . Ga op het erf naar de linkerzijde. Pak voor het toilethokje de metalenpijp, Ups, weg toilethokje. Pak van het venster de houtenstok. Zie een waterboiler ton. De bamboewaterleiding is gebroken. Plaats de spoel tussen de kapotte bamboewaterleiding. Voor het beekje is een kapotte pomp. Gebruik de stok, metalenpijp en de bamboestengel op de pomp. Je hebt de hele waterleiding gerepareerd. Pomp een paar keer tot je de boiler volgepompt hebt. Nu nog warmwater. Pak rechts een boomstam. Gebruik de boomstam op de hakbijl, om het via een minispel in kleine stukjes te hakken. Leg de houtblokjes in de steenoven onder de waterboiler. Open de deur met de huissleutel van de burgemeester. Juan komt binnen en praat met hem. Pak na het gesprek een vel papier van het bureau. Ga naar buiten. Leg het papiertje op het hout in de steenoven. Gebruik dan het luciferdoosje op de oven om het aan te steken. Ga terug naar binnen en neem een lekker warm douchebad.
 

Stoffenwinkel
Geef Olivia het adres van Juan om daar de jurk te laten bezorgen.

 

Marktplein

Praat met Angelo. Hij vertelt de weg naar de mijn. Praat ook met de bankier, die boos is omdat je de trouwjurk van Carmen gekocht hebt. Ga naar de open plek in de jungle. Ga aan de rechterzijde naar de donkere kruising en daar rechts naar de mijn.

 

Mijn

Loop naar onderen. Onderzoek alles. Praat met de 2 piratenbewakers, voor de mijnpoort, maar daar word je ook niet wijzer van.

 

Marktplein

Lees alle affiches tegen de muur naast de herberg. Praat met Angelo. Hij geeft je een tip waar je Carmen kan vinden. Ze is in het koloniaalpark. Ga naar het park en praat met de huilende Carmen. Geef Carmen het bericht, dat Miguel aan haar geschreven heeft. Ga naar het dorp. Op de kruising kom je Max tegen.

 

Bajari dorp
Praat met hoofdman, Bajari, om toestemming te vragen Miguel te mogen bezoeken. Je mag hem niet meer bezoeken.

 

Stadhuis
Praat met Juan. Echtparen die trouwen moeten de huwelijksakte laten onderteken door hun ouders. Na de bespreking komen Morgane en Diablo binnen. Juan beledigt Diablo en daagt hem uit voor een duel - wie de meeste bomen uit de grond kan trekken.

Golden Glade - Duel

Het duel moet door Juan gewonnen worden. Daar Diablo, 2 bomen uit de grond getrokken heeft, moet Juan er 3 uittrekken. Niets zegt ons over de grootte van de bomen, ze moeten alleen volledig volgroeid zijn. Bekijk de kleine boom. Praat met de hoofdman, die als scheidsrechter optreedt. Ga naar Percy, de tuinman in het park om hem als bomenexpert te laten oordelen. Helaas weet hij niets over bomen, maar hij kent wel een geleerde die het zou kunnen weten. Pak wat kiezelsteentjes, als je dat nog niet gedaan hebt.
 

Vergeten klooster

Ga naar binnen en praat met Javier. Hij is niet al te vriendelijk, maar Sunny geeft niet op. Probeer achter, naast het haardvuur, via de wenteltrap naar boven te gaan. Sunny gaat niet naar boven, voordat de zeemeeuw boven op het dak verdwenen is. Ga naar buiten. Gooi een kiezelsteentje naar de zeemeeuw, boven op de telescoop toren, om hem te verjagen. Ga terug naar binnen en ga nu naar boven. Kijk door de telescoop. Je ontdekt dat Javier, Miss Brown in het stadhuis bespioneerd. Is dit genoeg voor chantage? Pak het touw (is onzichtbaar in het scherm). Ga terug naar beneden. Praat weer met Javier en tenslotte geeft hij toestemming om een boek te lenen. Pak het boek over exotische bomen uit de boekenkast aan de linkerzijde. Hiermee kan je de scheidsrechter overtuigen. Pak de vissershoed van de haak. Gebruik dan de tang op de haak, om het te krijgen.
 

Golden Glade - Duel

Toon het plantenboek (bomenboek) aan de scheidsrechter en je hebt hem overtuigd. Juan kan zelfs de kleine bomen niet uit de grond trekken. Onze blondine is echt niet dom, en weet als de grond nat is, het makkelijker zal gaan. Ga terug naar het vergeten klooster.

 

Pak de emmer op de waterput. Gebruik de emmer in de waterput. De emmer valt in de put. Combineer het touw met de haak. Gebruik dan het touw met haak in de waterput, om de emmer met water op te halen. Er zit een gat in de emmer. Gebruik de hoed in de emmer en pak dan een volle emmer met water, via een minispelletje/schuifpuzzel. Los de schuifpuzzel op in 17 zetten of zoveel zetten als je nodig hebt.  Ga terug naar de Golden Glade. Giet het water op de 3 kleine boompje en Juan zal zegevieren.

 

Stad

Om het huwelijk te organiseren, heb je eerst 2  handtekeningen nodig - van de vader van de bruidegom en moeder van de bruid. Ga naar de herberg. Praat met Dulce en laat haar de huwelijksakte ondertekenen. Ga naar de bank. Praat met Alfonso en laat hem de huwelijksakte ondertekenen. Ga naar de stoffenwinkel. Praat met Olivia en zeg dat ze de trouwjurk aan Carmen moet afleveren. Bij een huwelijk hoort muziek, dus op naar Elvis. Ga naar de herberg en praat met Vasco. Ga naar het strand met het wrak. Praat met Elvis. Hij wil optreden op het huwelijk, als we hem een bijbel, gitaarsnaar en muziekboek bezorgen.
 

Vergeten klooster

Bekijk de bijbel en graffiti op de rechter en linkermuur. Rechtsachter tegen de muur is achter het schilderij een brandkast. Je weet de cijfercombinatie niet. Praat met Javier. Hij geeft je informatie over de bijbel die aan een ketting vastgebonden is en graffiti op de muur. Pak het blauwe gitaarboek uit de linkerboekenkast. Lees dan alle Bijbelteksten op de linkermuur, boven de boekenkasten (1,2 en 3) en op de rechtermuur (4,5 en 6). Als je nu de bijbel gebruikt, zal Sunny de cijfercombinatie via de bijbel uitpuzzelen. De combinatie is: 11-52-20-1.

Gebruik de brandkast en draai de schijven naar de correcte cijfercombinatie.

 

 

 

Plaats het tandwiel uit de inventaris in de houder. Draai 2x aan het tandwiel. Tandwiel eruit pakken. Rechtertandwiel 2x draaien. Tandwiel erin plaatsen. Draai 1x aan het tandwiel. Nu zijn van links naar rechts de getallen: 11-52-20-01 ingesteld (kan per spel misschien verschillend zijn hoe je de tandwielen moet draaien).  Alle lampen springen op groen en de deur opent. Pak het portret en de kleine sleutel. Gebruik de kleine sleutel op de Bijbelketting. Pak de bijbel. Ga naar buiten. Gebruik de tang op de vliegmachine en krijg een gitaar (piano)snaar.

 

Strand
Geef Elvis het gitaarboek. Als beloning krijg je een halve edelsteen. Geef dan de bijbel en gitaarsnaar.

 

Stadhuis

De huwelijksceremonie kan beginnen. Praat met Juan. We worden allemaal gearresteerd.

 

Bajari dorp

Praat met de hoofdman. We worden allemaal in de gevangenis gezet. Praat met Carmen en Juan. Carmen wil slechts met een nette man trouwen. Miguel moet zich scheren en schone nette kleren aantrekken. Juan wordt gevraagd om daarvoor te zorgen.

 

Juan

Verlaat de gevangenis en Juan loopt meteen naar zijn villa. Ga naar binnen, maar de deur is afgesloten. Pak de metalenstaaf van de pomp. Probeer de deur met de staaf open te breken. Pak rechts een boomstam. Leg de boomstam voor de deur. Gebruik dan weer de staaf op de deur, om de deur nu open te breken. Ga naar binnen. Open de kast, links van het bad, met de kastsleutel uit de inventaris. Pak het scheerzeep en scheermesje uit de kast. Pak op de bovenverdieping, van de garderobe rek een kostuum voor Miguel. Verlaat de villa maar praat eerst met Morgane, die binnen komt. Na het gesprek ga je automatisch naar de cel. Geef Miguel het zeep en scheermesje en kostuum. Juan gaat met Miguel de cel in om de bruidegom op te knappen.
 

Sunny

Praat met alle aanwezigen personen. Ga dan naar de cel en vraag of de bruidegom klaar is. De ceremonie begint, maar dan komt plotseling One-Eye. Je wordt naar het piratenschip van One-Eye gebracht.

 

One-Eye's Galjoen

Praat met One-Eye. Max komt te voorschijn. Praat tegen Max. Praat weer met One-Eye en je mag het schip verlaten. Praat buiten met Diablo en ga dan terug naar de donkere kruising. Ga achter in het scherm naar het duivelmoeras, maar je schrikt je dood aan iets en rent terug naar de open plek in de jungle. Het is intussen donker geworden en alles ziet er prachtige uit. Max raakt gewond en rent weg. Je loopt dan naar de stad.

 

Marktplein
Het stadhuis is gesloten, dus ga achter het stadhuis naar het park.

 

Park

Hier ligt Nacho te slapen. Probeer hem te wekken, maar dat zal niet lukken. Klim dan via de bamboeboom aan de linkerzijde, boven naar het balkon van het stadhuis. Om op het balkon te komen moet je eerst een minispelletje spelen.

 

Stadhuis

Praat met Juan. Zeg dat je er niet mee eens bent met het project waaraan hij werkt. Hij wil het eiland renoveren en grote gebouwen bouwen. Pak na het gesprek het gedicht van het bureau. De kapitein en Diablo duiken op en Sunny wordt naar buiten gegooid.

 

Hoofdstuk 4
 

Marktplein

Naast de herberg kan je nieuwe mededelingen lezen. Lees over de bekendmaking van een belastingverhoging. Er wordt geschreven dat het de schuld van Sunny is dat de belasting verhoogd wordt. Sunny pakt het pamflet van de belastingverhoging.

Winsome Maid

Praat op het dek met Amadeo. Hij heeft wachtdienst en moet de ingang van Morganes kajuit bewaken. We moeten Amadeo afleiden. Ga terug naar de kruising voor de stadspoort en vang via een minispelletje wat  blauwe vuurvliegjes uit de struik. Ga terug naar het schip. Leg de vuurvliegjes in de schedel, boven Amadeo. Praat met Amadeo en maak hem bang, zodat hij zijn post verlaat. Ga naar Morganes kajuit. Zie een getekend portret in de bureaulade. Probeer de (dreig) brief te pakken. Je moet het handschrift met iets vergelijken om te weten te komen wie de dreigbrief geschreven heeft. Vergelijk het handschrift van de dreigbrief met het handschrift van Juan's gedicht (klik het gedichtpapiertje uit de inventaris op de dreigbrief in de bureaulade). Pak dan de dreigbrief en het portret uit de bureaulade. De dreigbrief komt niet van Juan, waar van wie dan wel. Je hebt wat vermoedens, maar het is allemaal nog wat onduidelijk. Ga naar Amadeo op het voordek en praat met hem. Toon hem de dreigbrief. Combineer dan de dreigbrief met het belastingsverhoging pamflet en toon dan het verkregen bewijs aan Amadeo. One-Eye heeft de dreigbrief geschreven. Nu iemand zoeken die voor One-Eye werkt!

 

Bajari dorp

Praat met Bajari. Toon hem het bewijsstuk. Tenslotte wil hij helpen en beantwoordt de vragen.

We moeten de zieke Max vinden, maar waar?

 

Herberg

Praat met Nacho, Vasco en Sancha. Ze adviseren je om met de Voodoo hoofdman te gaan praten over de eilandgeest.

 

Voodoo dorp

Praat met Chemi'n. De eilandgeest is te vinden in de oude ruïnes. Ga naar de open plek in de jungle. Ga over het houtenbruggetje. Ga rechts en onder in het scherm (?) naar de grote boom. Ga daar rechts door de holle boom naar de ruïnes.

 

Oude Ku Ruïne

Pak een blauw blad van de wilde plant, vóór de ruïnepoort. Bekijk de poort en slotmechanische. Zie links van de poort een heilig relikwie. Leg het rode en blauwe blad in de offerschaal en steek het aan met een lucifer. De poort opent. Onderzoek binnen alles tot de geesten zich tonen. Praat met de Mabuyas. Ze geven je eerst wat opdrachten voordat je de ruïnes betreden mag, waarin je dan de geest, Atabey ontmoet. Je moet de Mabuyas een heilig bot overhandigen.

 

Bajari dorp

Omdat het donker is en veiliger, ga je via de kruising in de stad naar het Bajari dorp. Praat met de trommelaar. Hij trommelt met beenderen, maar wil ze niet afgeven. Misschien kan je iets anders vinden waarmee de trommelaar op zijn trommels kan slaan. Je kan aan de bewakers vragen of ze iets hebben om mee op de trommels te slaan, maar dat zou te eenvoudig zijn.

 

Voodoo dorp
Praat met Chemi'n. Geef hem de koekje uit je inventaris en pak dan zijn houtenlepel.

 

Bajari dorp

Geef de houtenlepel aan de trommelaar, inruil voor een heilig bot.

 

Oude Ku Ruïne
Toon het bot aan de Mabuyas - je legt de bot op het graf. Praat weer met de Mabuyas. Nu moet je een persoonlijke offer brengen. Zet het make-up setje op het offeraltaar. Praat weer met de Mabuyas. Nog mag je er niet door. Praat met de Mabuya en hij geeft je enkele raadsels op, die je moet beantwoorden, via een draaischijf in de stenendeur. Klik op de stenendeur.

 

 • In de ochtendgloren ga ik op alle vier - mensen/man  (de mens kruipt in het begin van zijn leven /2 voeten en 2 handen).

 • Ik heb tanden maar geen mond - een kam.

 • Ik verlicht de duisternis zonder vlam - de maan.

 • Ik ben de brenger van de eerste - de vrouw (baby/als dit de vrouw is , dan is de mens uit de eerste regel een man).

Nummer de ringen van 1 t/m 4:  1 = buitenring en 4 = binnenste ring.

 

 1. Buitenring (1) bovenkant - Man.

 2. Tweede ring onderkant - Vrouw.

 3. Derde ring bovenkant - Kam.

 4. Binnenste ring (4) bovenkant - Maan.

 

 

De symbolen staan loodrecht onder elkaar. Druk dan op de paarse hand en de poort opent. Ga naar de Hall of Light. Pak voor de valkuil het zwaard en links de metalenschijf. Het zwaard valt in de valkuil als je het oppakt. Onderzoek het stenenoog. Gebruik de metalenschijf op het stenenoog. De kracht is te zwak. De metalenschijf moet opgepoetst worden met het polijstmiddel. Nu moet je terug naar Amadeo, op het schip van kapitein Morgane.  Het vervelende van het spel is dat je je niet snel kan verplaatsen via de kaart. Vraag aan Amadeo (voordek) of hij de metalenschijf kan polijsten (toon hem de metalenschijf). Ga dan naar de ruïne terug.

 

Gebruik de opgepoetste metalenschijf op het stenenoog en een brug schuift over de valkuil. Ga de brug over voor het volgende raadsel. Vindt de juiste weg over de tegels. Maar ben voorzicht, blijf niet te lang op een tegel staan. De combinatie is als van het vorige raadsel:

Man - Kam - Maan  - Vrouw. Neem deze volgorde 3x over de tegels.

 


Ga de oeroude boom binnen. Je vindt Max in de boom. Hij ligt zwaar gewond op bed. Praat tegen de eilandgeest Atabey/Max. Zie het zwevende oog boven Max. Is dit het missende oog van One - Eye. Pak het oog. Max is nog meer verzwakt. Geef Max het gedicht van Juan. Bekijk alles. Pak je make-up setje.

 

Marktplein

Praat met Sancha. Ze adviseert om met hoofdman Bajari te spreken. Ga naar de kruising. Pak de hamer van de grond.

 

Bajari dorp
Praat met Bajari. Toon hem het oog.

 

Voodoo dorp
Praat met Chemi'n. Toon hem het oog. Ga naar de donkere kruising. Ga boven in het scherm aan de linkerzijde naar het duivelsmoeras.
 

Duivelmoeras

Pak aan de linkerzijde bij het kampvuur een bamboestokje en een schelp. Ga over de keien in het kleine beekje. Zie rechts een boom met lianen. Combineer de schelp met het bamboestokje, om er een schelpmes van te maken. Gebruik het schelpmes op de liaan. Combineer de liaan met de tang. Zie een tak op de andere boom, links van deze boom. Gooi de tang met liaan over de tak en Sunny probeert naar de overkant te slinger. Helaas ging er iets fout, maar de tak is over de beek gevallen, zodat je nu over de tak naar de overkant kan gaan. Pak de stok die tegen de boom staat. Ga terug naar het kampvuurtje en rechts naar een grote rotssteen. Gebruik de stok op de rotssteen, en gebruik dan de stok onder de rotssteen om de rotssteen in het water te rollen. Ga over de rotssteen naar de overkant en ga rechts de grot van de kluizenaar in.

 

Kluizenaar
Praat met Jibaro. Toon hem het oog. Sunny moet zelf het toverpoeder maken, onder toezicht van de kluizenaar. Daarvoor hebt je 5 ingrediënten nodig: een witte moeraslelie, zeewater, plukje haar van One-Eye , een origineel zwart vulkanische gesteente en een stukje hart van het eiland, wat dat ook zijn mag? Je kan aan Mabuya vragen, wat dat is! We gaan opzoek naar de 5 ingrediënten.

 1. Linksboven in het scherm in het duivelmoeras pak je de witte lelie, met gebruik van je schelpmes.

 2. Ga naar het schip van Morgane en pak uit haar kajuit de lege wijnfles en vul het met zeewater op de pier.

 3. Ga naar het park en praat met Nacho. Hij vertelt dat de hoed van One-Eye in de fontein gevallen is. Ga naar het hooggelegen stadsdeel, via het marktplein. Bekijk het fontein en pak er een haartje van One-Eye uit.

 4. Ga naar de oude ruïnes. Gebruik de hamer op de ronde zwarte vulkaanrots om er een brokje vanaf te slaan.

 5. Nu nog "het hart van het eiland". Jibaro vertelde dat we dat aan de Mabuya moesten vragen, maar er is hier niemand. Ga terug naar de grot van Jibaro in het duivelsmoeras. Hij stuurt je naar de voodoo hoofdman. Dus ga naar het voodoo dorp. Hij zegt dat je naar de Hall of Light in de oude ruïne moet gaan en daar een spreuk moet uitspreken. Ga naar de oude ruïnes en klik op de Hall of Light. Je zegt automatisch de spreuk. De Mabuyas zeggen dat het "hart van het eiland" de oude boom is, waarin Max/Attabey leeft. Ga naar de boom - over de brug in de Hall of Light. Pak voor de ingang van de boom een stukje boomschors.

Ga terug naar Jibaro. Praat met hem. Zie links van de ingang een kom en stamper op de plank. Gebruik alle ingrediënten in de kom met stamper. Pak de kom en verwarm de kom op het haardvuur om de mix te drogen. Roer in de kom. Praat met Jibaro om iets te krijgen om het toverpoeder in te doen. Praat weer met Jibaro. Je hebt het toverpoeder zelf goed gemaakt en hij legtuit hoe je het gebruiken moet.  Je wordt automatisch wakker in de villa van Juan. Nu kan je terug gaan naar Jibaro en toon hem het portret van de vrouw. Het is zijn vrouw. Als beloning geeft hij je een kruis. Dit kan het eindspel veranderen.

 

Marktplein

Praat met Dulce. Ze loop hoofdschuddend weg en Sunny leest, de nieuwe mededeling op het plakkaat.

Een huwelijk wordt aangekondigd - Morgane trouwt met One-Eye.

 

Stadhuis

Praat met Juan. Hij weet over het huwelijk.

 

Winsome Maid

Praat met Morgane. Ze trouwt met One-Eye, omdat hij anders Juan zal doden. Sunny had beter niet de waarheid kunnen zeggen. Ze zal het huwelijk hoe dan ook verhinderen. Pak nog wat koekjes onder het vat in de gang. Praat op de pier met Sancha. Ruil het oog tegen een glazenoog. Ga naar de reddingsboot op het strand en pak weer wat noodrantsoen. Nu hebben we nog andere kleren nodig, om je te vermommen voor aan het huwelijk. Ga richting stad. Op de kruising kom je Amadeo tegen. Je wordt ontvoerd naar de mijn. Amadeo informeert de burgemeester over de ontvoering. Je hebt nu controle over Juan.

 

Juan

Praat met Amadeo en vraag naar Maria. Ja gaat automatisch naar de Golden Glade. Praat met Maria. Maria wil helpen. We moeten de bewakers bij de mijn afleiden. Aldus naar de jungle en automatisch naar de mijn en daarna automatisch naar de verblijfplaats van Diablo. Verzamel de vermommingkleren. Pak van het geraamte de vest van Diablo en zijn violette hoofddoek. Lees het dagboek op het bed en oefen wat op de zandzakken. Verlaat de grot. De andere kledingstukken kan je in de winkel van Olivia vinden.

 

Stoffenwinkel

Praat met Olivia. Ze heeft geen overhemd en een oorring wil ze niet geven. Probeer een oorring van de toonbank te pakken.

Gooi dan de parels op de grond en pak dan snel een oorring. Verlaat de winkel en je gaat automatisch naar de kruising.

 

Kruising

Praat met Dulce en steel dan het natte grijze overhemd, als Dulce de was in de beek wast. Je pakt ook meteen de wasknijper.

Het natte overhemd droge we over de vulkaankrater. Ga naar het marktplein en Juan loopt automatisch naar de vulkaan.

 

Vulkaan

Combineer de wasknijper met het natte overhemd en hang het dan aan de lijn over de vulkaankrater. Draai aan het wiel op het offerbeeld en je pakt het overhemd terug met een paar brandvlekken. Je hebt nu alle vermommingkleren. Ga terug naar Maria.

 

Golden Glade
Praat met Maria. Gebruik dan de kledingstukken op Juan om zich om te kleden.

Mijn

Bij de mijn aangekomen, verlaat One-Eye de mijn. Klik snel op de boomstomp om zo wat in de schaduw te gaan staan, zodat One-Eye je niet zo goed kan herkennen.  Zeg daarna tegen de rechtse bewaker dat hij de mijnpoort moet openen, omdat je een gevangene bij je hebt. Nadat je hem overtuigd hebt zal hij uiteindelijk de poort openen. In de mijn praat je met Sunny, Enrico en de bewaker. Praat met Maria en ze zal achter de bewaker gaan staan. Praat met de bewaker en Maria zal de bewaker neerslaan. Sunny en Enrico worden bevrijdt.

 

Sunny

Pak het touw van de grond en bind de bewaker vast met het touw. Praat met iedereen om een plan op te stellen om de andere bewakers uit te schakelen. Pak aan de linkerzijde de metalenbuis, van de rotsblokken. Combineer de buis met de hamer om de buis te verbuigen. Gebruik de verbogen buis op de poort, zodat het slot aan de andere kant van de poort geopend wordt. Praat met Maria en zij doet de rest. Nu moet nog een bemanninglid van One-Eye uitgeschakeld worden. Sunny geeft de andere instructies. Ga zelf naar de stad.

 

Oude stadsdeel

Ga naar het marktplein. Dan naar de binnenstad en vandaar naar het oude stadsgedeelte. Hier ligt een halsband en wordt door een hond bewaakt. Geef de hond de koekjes en pak dan de blauwe halsband, die voor de hond op de grond ligt. Ga naar de open plek in de jungle. Ga naar de donkere kruising en vandaar naar de hond, Cerberus op het donkere strand.

 

Donkere strand

Gebruik de halsband op de hond en de weg is vrij.

Pak het touw.

Ga naar het piratenschip van One-Eye.

Bind de slapende bewakers vast met het touw, via een minispelletje.

 

 

 

Bajari dorp

Nu nog kleren voor Sunny. Praat in de cel met Miguel en Carmen om haar bruidsjurk te krijgen. Aai de kat. Je kan nu eerst Miss Brown gaan zoeken (of haar ergens tegen komen) en haar vertellen dat je haar kat gevonden hebt, bij de gevangenis. Als je haar niet kan vinden is dat niet belangrijk.

 

Herberg

Praat met Elvis en krijg een haarkleurmiddel.
 

Villa van de burgemeester
Gebruik het haarkleurmiddel op het zeep in de douche. Onze blondine heeft nu zwart haar.

Ze trekt de bruidsjurk aan en gaat naar de huwelijksceremonie.

 

Huwelijksceremonie

 

Ga rechts naar de ceremonie.  Sancha overhandigt het oog aan One-Eye. Dit is het goede moment om het toverpoeder op One-Eye te gebruiken.  Sonny spreekt daarna de toverspreuk uit en je moet de spreuk afmaken. Kies je voor de eilandbewoners, voor Atabey of voor Sonny, geeft dat een ander einde.  Ook krijg je ander eindes voor Sunny als je het geluksamulet, edelsteen, oude ring of houtenkruis (of allemaal) in de inventaris hebt.

 

Einde            

 

 

© Dit document mag niet worden verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur en de inhoud mag in geen geval worden veranderd.
 

GameSolves
Forum NL
 henk

www.000webhost.com