24-01-2008

Rhem 3 "The Secret Library"

Rhem 3 "The Secret Library": In dit ingewikkelde avonturenspel voor PC en MAC, gaan de gebroeders Zetais en Kales  in het geheimzinnige land van RHEM verder. Zij hebben ook jou erheen gebracht en samen met hen probeer je de geheimen van Rhem te doorgronden. Kom in een labyrinten wereld van verborgen ruimtes, geheime passages, vreemde voertuigen en oude machines en RHEM 3 opent de deur voor een nieuwe reis van geheimzinnigheid en avontuur. Op zoek naar een bepaalde zwarte edelsteen zullen de hints die in een geheime bibliotheek worden verborgen en de aanwijzingen die door de eigenaardige inwoners van RHEM worden aangeboden je in je zoektocht bijstaan. Met een avontuurlijke spirit, het logische denken, en kiene puzzeloplossingen, zal je langzaam maar zeker de plaats van deze zwarte edelsteen ontdekken en het geheim ervan onthullen! Het spel begint met een korte samenvatting van de eerste twee delen, dus je hoeft deze niet gespeeld te hebben om aan deel 3 te beginnen.

Als men de cursor onder in het schermbeeld beweegt, verschijnen er 4 pictogrammen:

(Van links naar rechts): kist, boek, kompas, stuurwiel.

Kist = inventaris: In de inventaris worden de verzamelende artikelen opgeslagen.

De artikelen, die je kan verzamelen , verandert de cursor in een hand met één +.

Over plaatsen, waar je één artikelen kan gebruiken verandert de cursor in een hand met een ?.

 

Boek = plattegrond van de bibliotheek: De pagina's in de boeken van de bibliotheek in Rhem 3 kunnen gekopieerd worden en gelijktijdig buiten de bibliotheek mee worden genomen.

Kompas = oriëntatiehulpmiddel: De kompas werkt als een echte kompas.

Een kompas wijst altijd naar het magnetische noorden.

Het resultaat van de volgende richtingen zijn dan:

A = wijst de witte naald omhoog = kijk je naar het Noorden.

B = wijst de witte naald naar rechts = kijk je naar het westen.

C = wijst de witte naald omlaag = kijk je naar het zuiden.

D = wijst de witte naald naar links = kijk je naar het oosten.

Stuurwiel = spelmenu: Hier heeft men toegang voor alle andere functies:
opslaan, laden , opties, terug naar het spel , nieuwe spel en spel verlaten.

De besturing is als de meeste klassieke Point-And-Click-Games.

Pijl omhoog = stap voorwaarts.

Pijl aan de linkerzijde of rechterzijde = draai 90 graden naar de linkerzijde of rechterzijde.

 

In de oplossingen worden de richtingaanwijzingen afgekort:

DL = draai links.

DR = draai rechts.

V = voorwaarts.

 

Let wel op dat sommige puzzels moeilijk uit te leggen zijn (althans voor mij), maar ik probeer het zo duidelijk mogelijk uit te leggen, en ook hiervoor moet je de vele hints in het spel noteren, boeken raadplegen en veeeeeeel aantekeningen maken :) Succes met het spel. Heb je aantekening , aanvullingen of verbeteringen, geef deze dan aub door in het NL forum :)

Oplossing

 

 

Start: De speler ontvangt een brief van Zetais. De brief bevat onder andere een tekening en wordt in de inventaris geplaatst.

Het railwagentje start naar Rhem en stopt vóór een signaal. DR. Op de monitor verschijnt Kalas. Open de inventaris. Klik op de tekening en schuif de tekening van Zetais in de gleuf onder de monitor. Rij verder en bij de eerste halte DL en stap uit.
 

Aan de linkerzijde is een grot. Bekijk de tekening op het bureau - oriëntatie plattegrond  - :10 x, 3 cirkels met lijnen, een apparaat (4 rode lijnen) en andere dingen. Verlaat de grot. Op de linkerzijde is (nog) een gesloten deur. Terug naar het railwagentje en ga naar de andere zijde. DL. Druk op de knop en zie Kales op de monitor. Snel terug in het railwagentje, de deur opent en druk op de knop om verder te rijden.

 

DR. Stap uit, druk op de groene knop en kruip door de buis. DL en ga V naar de boom. Pak een Blad (A- Ginkgo blad). Je hoort een vogel zingen. Het zingen van de vogel bestaat uit 3 tonen (lang - kort - lang). Je kan naar de tonen luisteren als je op een boomblad klikt. DR, V naar de deur, open de deur en stap in een kamer met 4 deuren. Iedere deur heeft 2 lampen. Druk op de rode knop van de Noord deur. Een lamp begint te knipperen. Druk op de knop onder de knipperende lamp om de lamp te doven. Draai rondom, druk op de knop onder elke knipperende lamp tot alle lampen gedoofd zijn en de deur opent. V en open de deur in de rotswand. Ga een stap naar binnen.  Lampen springen aan in de tunnel. DL. Kijk naar boven , open het luik, klim op de ladder omhoog, V en verwijder het haakje van de deur. DR. Druk op de knop om het lampje op groen te zetten - hiermee maakt het je mogelijk om op de tegenovergestelde gang een luik in de grond te openen. Ga terug naar de tunnel met de lampen. Ga door de verlichte tunnel, open de blauwe deur, V, DR,DL en pak een ander Blad (C - Hulst). Luister naar de 3 tonen van de vogel (kort - lang - lang). DL, V, DL. Ga met de lift omhoog. DR, 2xV en DL. Druk op de knop. De ladderbrug beneden daalt. DR, open luik en klim via de ladder omlaag. DL, brug over en V tot het eind van de tunnel. DL,V, open deur en V. Open opnieuw de deur doormiddel van de lampen. DL (kijk Noord). Druk op de rode knop en dan weer op de knop onder de lamp die knippert tot ze allemaal gedoofd zijn. 

Ravijnbrug
Open de deur (druk niet op de liftknop. Als de lift hierboven is dan kan je niet met de ladder naar beneden). Klim naar beneden, DL 2x, V, DR,V, DR,V,DR en druk op de rode knop. DR,V,DL. Zie een aanwijzing op de achterkant van de deur. DL,V,DR en druk op de rode knop. DR,V,DL,V,DL 2x. Zie een paneel rechts naast de deur. Druk nu de knoppen in die je net zag op de achterkant van de deur. 

 

V,DR,V,DR en druk op de rode knop. De deur blijft nu open staan. DR,V,DL,V,DL, druk op de liftknop om de lift te laten zakken. Het is nu niet meer mogelijk om met de liftladder omhoog te klimmen. DL,V,DR,V en druk op de onderste knop. De lift komt. Stap in de lift en daal een verdieping. Draai je om en noteer de afbeelding - gekleurde vierkanten en driehoeken op een rots. DR 2 x en ga een verdieping hoger. DR 2x, 2x V,DR 2x. Druk op de onderste liftknop - een tweede lift zakt. Stap in de lift en ga 2 verdiepingen hoger. DR,V en ladder omlaag. DR,V en klik op het schilderij - het schilderij valt. Noteer de aanwijzing op de achterkant van het schilderij. Trek aan de haak voor het gordijn om het te openen. Klik op de gele knop en noteer de aanwijzing op de achterkant van de lift. DR 2 x,V,DR. Klim omhoog. DR 2 x,V,DR en daal een verdieping. DL, V naar de boom en pak een Blad (H - Kastanje). Tonen van de vogel (Lang - lang - kort). DR 2 x, 2x V


Ravijn 1 en Waterbassin 1

Druk op de rode knop. (De Grote ladderbrug (vooraan) daalt). Klim via de ladder omlaag, omdraaien, 2 x V, DL, 2 x V, DR,V. Klim omlaag, DR, 4 x V, DL, 3 x V, DR en klim omhoog. Open het luik. Boven DL,V. Noteer de afbeelding op de deur. DL en klim een verdieping omhoog. Noteer de aanwijzing tegen de muur over de waterstand en waterbassin. DL. Zie de aanwijzing op het bord. (Combineer deze afbeelding later met de afbeelding een verdieping lager). Klik op het bord. Pak Sleutel C die vanachter het bord valt. Draai je om en V. Open 2 kleppen op de bodem van de hangbrug. Het mist een tandwiel. Draai je om en klim weer via de ladder omlaag. DL en klim via de ladder in de buis omlaag. Volg de buis en zie 2 ladders in de buis. Neem de tweede ladder en klim omhoog. Loop terug naar de ladderbrug. Kijk naar het Noorden (links als je op de ladderbrug staat) en 3x V het verdiepingsgebouw binnen. Draai je om (zuid). De groene knop verbonden aan de lila kleurige kabel functioneert nog niet. DR (westen). De deur aan de andere kant van de gang is nog gesloten. Draai je om bij de gesloten deur, 2x V,DL en klim omhoog.  DR,V,DR,V,DL. Gebruik sleutel C. Ga beneden terug naar de lila kabel. Druk op de knop en de brugladder komt omhoog. Ga terug omhoog naar de plaats waar je de sleutel gebruikt hebt. Klim nu via de binnenkant van de brugladder een verdieping hoger.

 

Draai je om, V, DL (westen) en druk 2x op de onderste lift knop -  de lift zakt 2 verdiepingen. DL,V en klim een verdieping lager. Draai je om, V, DL, 4x V (over de liftbrug), DL, 2 x V en klim via de binnenkant van de ladder een verdieping lager. Draai je om, V, DR en ontgrendel de deur door op de bovenste groene knop te drukken. Met de onderste knop open je de deur, maar we gaan hier nog niet doorheen (of misschien jij wel als je een andere route neemt). 
 

Ravijn 2 en Wasserbassin 2

Klim weer een verdieping hoger. Draai je om,V,DR,2x V,DL op de liftbrug en 3 V naar een paneel met 6 knoppen. Druk in deze volgorde op de knoppen (hints op de 2 schoolbordjes).

 

 

DR. Zie het waterbassin. Nu is het mogelijk om rechts de schakelaar in werking te stellen en het opent de deur van het waterbassin. Ga terug naar het waterbassin - DR,3xV,DL,V,DL,ladder omlaag, DR,V,DR, ladderbrug met de knop laten zakken, 3xV,DR.2xV,DR,V,ladder omlaag,DR, tunnel 4xV,DL,3xV,DR,ladder omhoog, DL en de deur is nu open. Ga 3xV,DL, open het luikje van het bord en zet de schakelaar op groen. DL,2xV,DR,ladder omhoog,DR. 2xV. Druk op de rode knop om het luikje te openen en pak het Rechter Fragment. Ga terug beneden naar het bord met de schakelaar. Zet nu de schakelaar op grijs. DR,2xV, zie 6 groene schermpjes met 6 oranje knoppen verbonden met de oranje kabel. DL,ladder omlaag,draai je om, 8xV (ga schuin de bochten door) naar een machine. Open beide groene stroomkastjes. Druk op beide rode knoppen om de kleine lampen op groen te zetten. DR. Druk op de groene knop en het waterbassin loopt leeg. DR,V,DL,2 xV,DL. Open de deur,2xV,druk op de knop en noteer de code - zeshoek, 9, zeshoek, zeshoek, 3, 2. DL,V en noteer de code op het patrijspoort - 7, zevenhoek, 3, 3, zevenhoek, zevenhoek. Ga terug naar de waterknop bij de machine en laat het bassin weer vollopen met water door op de groene knop te drukken. DR,volg de gangtunnel naar de ladder en klim omhoog. DL,2xV,DR, open het bord en zet de schakelaar nu op lila. DL,V.

Waterbassin 3
Open rechts van de deur het kleine schakelkastje, druk op de knop, het lampje wordt groen en hoor wat geruis. Ga 2xV,DL,klik op de klep om de rechter buis te sluiten en ga nu in de open linker buis de ladder omlaag. DL,V, druk op de groene knop om het water uit het bassin te laten lopen. Klim weer via de ladder omhoog,DL,V,DL,ladder omhoog,DR,2xV,DL,druk op de knop (lila kabel) en noteer de code - zevenhoek,1, zevenhoek, zevenhoek, 5, 8. Ga terug naar de tafel, DL, open het schakelkastje, druk op de knop om het lampje op groen te zetten. Ladder omlaag,draai om, houtentrap omhoog,DR, druk op de knop en noteer de code -  4, zeshoek, 2, 8, zeshoek, zeshoek,). DL,2xV en pak een Blad van de boom (D - Esdoorn). Het zingen van de vogel bestaat uit 3 tonen - Kort,kort,kort. Draai je om, houtentrap omlaag en linker buisladder omlaag. Laat het water in het bassin weer stijgen en klim weer terug omhoog. DL,ladderbrug over naar de 6 oranje knoppen. Druk op de oranje knoppen om een cijfer in het groene schermpje te krijgen. De code is : 7, 1, 3, 3, 5, 8.

 

 

DR, open het luikje en pak het Tandwiel. Steek de ladderbrug over, DR, ladder omhoog, op de ladderbrug de klep openen, plaats het tandwiel in het tandwielmechanische en druk op de rode knop. De hangbrug is nu verankert en "hangt“. Omdraaien, ladder omlaag, ladderbrug over, ladder omlaag, volg de tunnelgang tot het eind en laat het water weer zakken. Ga terug naar het luik in het waterbassin - DR, 3xV,DL,open deur en 2xV. De brug hangt. Onder de brug, op het rooster pak je het Linker Fragment. Terug naar de waterschakelaar om opnieuw het bassin vol te laten lopen met water. Ga terug naar de bovenste ladderbrug met de tandwielen. Open het luik en vergrendel de hangbrug weer. Ladder omlaag, linkerbuis ladder omlaag en laat het water weer uit het bassin lopen. Ga weer terug naar de bovenste ladderbrug (de hangbrug hangt nu niet meer). Draai voor de traliepoort naar rechts. Open het luik en plaatst beide fragmenten op zijn plaats in het kastje. Open de traliepoort en ga achter naar de 6 oranje knoppen met 6 groene schermpjes. Tik de cijfercode in: 4, 9, 2, 8, 3, 2. DR. Open de klep,draai aan de hendel en pak het Groene Kristal 04 (eerste van totaal 10 kristallen).
 


Druipsteengrot onder Waterbassin 1 

Terug de ladderbrug over, DR, ladder omlaag,DL, linker buisladder omlaag en laat het bassin weer vollopen met water. Ga opnieuw 2 verdiepingen hoger. Open het luik in de ladderbrug en vergrendel de hangbrug weer zodat de hangbrug weer hangt. Ga weer 2 verdiepingen lager en laat het waterbassin weer leeglopen - de hangbrug hangt in de lucht. Ga in het lege waterbassin, open het rooster en daal naar de druipgrot. 

 

DL,2xV,DR. Je staat op een kettingbrug. Ga 4xV,DR, druk op de knop en een vrouw in rode jas verschijnt. Zij biedt je hulp aan om een groene kristal te vinden, wanneer je haar eerst een achthoekige teken brengt, dat in Rhem verborgen is. Ze zegt dat je met de lift een verdieping hoger moet gaan om een sleutel te halen, die men nodig hebt om verder te gaan. Nadat ze weg is, druk je op de knop onder het venster om met de lift een verdieping te stijgen. Draai je om en pak de Oude Sleutel. Rechts is een luik in de muur en rechts een symbool teken. Daal weer met de lift. DL, 2xV en DR voor de deuropening. Op de muur kan je een slecht herkenbare tekening zien van een kruiscirkel waarvan een segment viervakjes met het cijfer 1 heeft. Noteer deze tekening. DL en ga de deuropening door. 

Druipsteen grot onder Waterbassin 2

DL,V en druk op de linkerknop. De deur opent. De kamer is donker. Ga naar binnen, draai je om, druk op de knop rechts van de deur tot alle lichtjes in de balk aan zijn. Zie links dan een licht aan springen dat dan een zichtbare aanwijzing toont  - L N.  Dit is een aanwijzing om het geheim rond de schilderijen (achter de gordijnen) op te lossen. Verlaat de kamer, draai je om, sluit de deur (linkerknop), druk op de rechterknop, open de deur en betreed de nu verlichte kamer. DL en trek aan de trekhaak. Het gordijn opent en zie een schilderij - stilleven met onder andere een gouden zandloper en een schedel. Noteer de zandloper (2 kegels) en de positie van de tanden en lege ruimte ertussen in de schedel (later wordt het duidelijk, als je een andere plaats in Rhem bezoekt, wat de verbinding tussen de gouden zandloper en tanden is. Om tijd te besparen, noteren we deze aanwijzing nu zodat we niet terug hoeven). Sluit het gordijn,DR en open het andere gordijn - portret van een schrijver met een lege brief en gouden bal. Nu vergt men de L N aanwijzing. Open het gordijn voor ongeveer 5 seconden, draai je snel om, verlaat snel de kamer, draai je om, sluit de deur (linkerknop), druk op de rechterknop (licht uit), open de deur, stap de donkere kamer in en trek het gordijn open van het schilderij met de schrijver als de kamer donker is. Een afbeelding verschijnt en noteer deze tekening. Doe het licht weer aan en ga terug naar binnen. DR en open het gordijn  - schilderij met een banjo. Herhaal de procedure met dit schilderij als de kamer donker is. Zie zo ook een aanwijzing (aanwijzing voor de tekening die aan een ketting hangt) - cirkel met één kruis waarvan een segment 4 vakjes met het cijfer 2 heeft.

Druipsteen grot onder Waterbassin 3

DR en ga achter naar de gang. Zie 4 apparaten tegen de muur - apparaten met zwart-witte parels (je kan nog niets doen met de parel apparaten). Zie achter tegen de muur, boven het luikje een spreuk - GA FUPAC ALLUZ FY QUAFA PAAGY. Verlaat de gang,DL,ladder omhoog en naar een gesloten deur. Haakje van de deur, druk op de knop om de deur te openen en 2xV. Hier ben je al eerder geweest. Druk op de knop, naast het venster, zodat de deur in het waterbassin sluit. Draai je om, terug met de ladder naar beneden, DR,V,DL naar de kettingbrug, 9xV, over de brug en door de tunnel, ladder omhoog en open het rooster. Je staat weer in het lege waterbassin. Draai om, deur door, DL, volg de gang, ladder omhoog, DL en over de hangbrug naar de gesloten deur. Noteer de tekening tegen de deur - driehoeken inclusief de kleuren. Draai je om, terug naar het waterbassin en neem de route terug naar de kettingbrug in de druipsteen grot. Als je op de kettingbrug staat ga je 3xV, draai om (oost) en trek aan de trekhaak - De sluisdeur tussen het waterbassin en druipsteen grot sluit zich. Draai om ,4xV ,DR,V,DR (oost) ladder omhoog, open deur en druk achter bij het venster weer op de knop om de deur in het waterbassin te openen. Stap terug,DR,3xV (je staat weer op de liftbrug van het verdiepingsgebouw, is de liftbrug er niet kan je de liftbrug roepen via de groene knop). DL,V,DL,ladder omlaag,DR,4xV(op ladderbrug),DR,3xV,ladderbuis omlaag, DR, volg de buis naar achteren (6xV),ladder omhoog, DL, hangbrug over, ladder omlaag, waterbassin in, ladder onder het rooster omlaag en zie achter op de sluisdeur een aanwijzingstekening: driehoeken - vraagteken - groene kleur. Ga terug naar het verdiepingsgebouw in het ravijn - verlaat dus het waterbassin, DL,volg gang,ladder omhoog, DL en hangbrug over, buisladder omlaag, achterste ladder in de buis omhoog, omdraaien V naar de ladderbrug, DL en naar het verdiepingsgebouw. Ladder omhoog naar de eerste verdieping, 

Weg naar de bibliotheek (sleutel voor poort in ravijn)
Op de eerste verdieping, DL, 3V en druk op de knop om de brugladder te laten zakken. DL, 3 xV,DL,ladder omlaag, DR,V, druk op de knop van de lila kabel om de brugladder omhoog te halen. DR,V,DR,ladder omhoog, DR,V,DR,V en via de (omhoog gehaalde) brugladder een verdieping hoger klimmen. Draai om,V,DL, druk 2x op de bovenste liftknop (liftbrug staat nu op de tweede verdieping van het verdiepingsgebouw). DL,V,brugladder een verdieping lager klimmen. Draai om,2xV,DR,ladder omlaag,DL,2 xV,druk op de knop om de deur te openen,V,LD,4xV(over kleine ladderbrug.),DL,V, druk op de knop (deur opent),V,DL,2xV en buisladder omlaag. DR (druk niet op de rode knop), 2xV,DL,ladder omhoog naar buiten klimmen en dan via de brugladder naar de bovenste verdieping van het verdiepingsgebouw klimmen. Ga dan V,DL,4xV (hier moet je dus de liftbrug over. Is de liftbrug er niet dan moet je helemaal terug naar beneden om de liftbrug omhoog te halen). DL,V en druk op de rode knop en lampje wordt groen. De poort onder in het ravijn kan nu worden geopend - blauwe kabel. DR en open de deur.

 

In de bibliotheek 
Ga deur door en draai je om. Druk op de knop in de deurspijl. Deur sluit en zie op de linkerzijde een verborgen knop. Druk op de knop en lampje onder de knop springt op groen. Het is nu mogelijk om één bibliotheekkast te openen met knoppen om de deuren in de bibliotheek te openen en te sluiten. DL,V,DL. Deze deur gaat nog niet open. Draai om en druk op de knop in de muur - De overgang naar het verdiepingsgebouw opent weer. LD,V (je staat nu voor een bibliotheekkast, die je kan openen). DL,V,DR. Klik op de boomafbeelding. Je ziet en hoort een vogel (Dit is een verwijzing dat er in elke boom ook een vogel zit). Draai je om en zie (nog) een leeg boek op het tafeltje. De cursor geeft aan dat je er iets mee kan doen. Zie boven het boek een aanwijzing symbool afbeelding tegen de muur. DL,V,DL en open de bibliotheekkast (Noord - in de bibliotheek). Het apparaat toont de plattegrond van de kamers in de bibliotheek. De rode punten tonen gesloten deuren. De groene punten tonen open deuren. De tegenovergestelde deuren zijn alleen wederzijds te openen en/of te sluiten. Zo is het mogelijk om in elke kamer van de bibliotheek binnen te gaan. Men moet nu en dan terug naar het apparaat om de positie van de deuren te veranderen, zodat men de andere kamers kan betreden. Maak een schets van de bibliotheek, en noteer dan in welke kamers je geweest bent om het voor jezelf overzichtelijker te maken. 

Verander de rode punt aan de meest rechterzijde naar groen (bij de pijl). Sluit het kastje, DL en zie dat de deur naar de bibliotheek nu geopend is. Ga naar binnen,DL en ga de andere kamer binnen. Hier staan 2 tafeltjes met een boek. De bladzijden in de boeken kunnen worden gekopieerd, zodat je altijd toegang hebt om deze in te zien. Het kopiëren gebeurt met één klik op het "boek plus“ - symbool onder in het menuscherm. Als men een bladzijde gekopieerd heeft dan verschijnt het "boek plus“ Symbool niet. De gekopieerde bladzijden kan men terug zien met een klik op het boeksymbool onder in het menu en klik dan op een vol grijs gekleurd vakje om de bladzijde te openen.  Boven elk boek, dat op een tafeltje ligt, is een symbool afbeelding tegen de muur (zoals bij het boek voor in de bibliotheek). Men heeft alleen de symbool afbeeldingen nodig die boven een boek ligt die de lettergrepen „REB“, „VOHM“, „Ti“, „XOR“, „BWEN“, „NES“, „MIHD“, „DOV“, „STORT“, "XI“ bevatten (de volgorde in de boeken verschillen). Er zijn 9 van deze boeken. Totaal zijn hier18 boeken (met het boek vóór in de bibliotheek meegerekend). Belangrijk hier is:

 • De plattegrond van de bibliotheek na te tekenen (zoals in de bibliotheekkast).

 • Alle kamers in de bibliotheek bezoeken.

 

1. STOR XOR

2. DOV TI

3. Geometrische vormen

4. Cirkels / gekleurde vijfhoeken

5. BWEN XOR

6. Roosters

7. MIHD STOR

8. Vierkanten met cijfers

9. NES DOV

 

10. TI NES

11. Cirkels met  cijfers

12. Sound wave en letterpuzzel

13. VOHM MIHD

14. Hand tekens

15. REB VOHM

16. plattegronden

17. XI REB

 

 • Elke bladzijden in de boeken kopiëren "Boek plus“ - symbool. Het symbool boven de boeken, die de lettergrepen

   „REB“, „VOHM“, „Ti“, „XOR“, „BWEN“, „NES“, „MIHD“, „DOV“, „STORT“, „XI“ bevatten kopiëren. 

 • Uit een boek een boomblad pakken (Blad G) en zie nummer van de vogel - 134

 • In een kamer (meest noordelijk),zie je als je zuid naar de muur kijkt  een gescheurd bord met een gedeelte van een vorm

 • In een kamer (meest zuidelijk), zie je als je noord naar de muur kijkt een gescheurd bord met een gedeelte van een vorm (noteren en met het andere deel combineren). Zie hier de afbeelding.

Nu kan men de bibliotheek verlaten. (Men komt hier later terug naar het boek, dat vóór de bibliotheek ligt)

 

Gelen Grot (ingang van ravijn, kleurencode 1)
Terug naar het verdiepingsgebouw, over liftbrug gaan en brugladder helemaal naar beneden in de buis. DL,2xV,draai om en druk nu op de rode knop (De grote ladderbrug (vooraan) daalt nu). DL,ladder omhoog, omdraaien,V,DL,V,DL,3xV ( je staat nu weer In de benedenverdieping van het verdiepingsgebouw). DL,3xV, druk op de knop (de deur opent), V,DL,5xV,druk op de knop (de poort naar de gele grot opent. Ga 4xV (De deur voor je open je later, maar je kan er wel door als je een andere route dan deze oplossing genomen hebt). DR,V,DL (zuid) en open het luikje. Druk op de 3 knoppen in het midden om de lampjes de juiste kleur te geven - hints hiervoor waren op de achterkant van de lift en deur, kleurencombinatie en positie van de vijfhoek met cirkels in een boek in de bibliotheek.

 

 

 
Linksboven Groen - Rechtsboven Blauw en Onder Geel.


Draai dan naar links, V,DL,3xV en open de poort (grot verlaten).
 

Gelen Grot 2

Ga 6xV,DR, open deur, 4xV,DR, druk op de knop met de lila kabel om de brugladder omhoog te hijsen. DR,V,DR,ladder omhoog,DR,V,DR,V en via de ladderbrug een verdieping hoger klimmen. Omdraaien,V,DL, druk 2x op de onderste liftknop - De lift zakt naar beneden. DL,V en via de brugladder een verdieping lager. Omdraaien,V,DL, 4xV,DL, druk op de knop - Kleine brugladder komt omhoog. DL,4xV,DR,V en via de brugladder een verdieping hoger. Omdraaien,V,DL, druk 1x op de bovenste liftknop. Ga dan 4xV,DL,V en klim via de grote buiten brugladder onder in de buis. DL, volg de buis (8xV/schuin de bochten nemen) en einde van de buis via de ladder omhoog. V,DL,2xV,DR, open het luik van het apparaat en zet de lampen nu in een andere kleurencombinatie - aanwijzingen waren achterop het gevallen schilderij en kleurencombinatie en positie van de vijfhoek met cirkels in een boek in de bibliotheek.

 

Rood Linksboven - Lila Rechtsboven - Groen Onder

 

DR,V,DL,V, druk op de deurknop - De deur opent nu als je de kleurencombinaties van deze twee apparaten goed hebt gezet. Stap in het huisje,DL en gebruik de oude sleutel in het slot. DR, open het ronde venster en pak het achthoekige stukje. Druk nogmaals op de knop van het ronde venster en zie aanwijzingtekens. 

Druipsteen Grot onder waterbassin 3 
Draai om,2xV,DR,V en via de buisladder omlaag. Volg de buis tot een andere ladder en klim helemaal naar boven in het verdiepingsgebouw. Ga dan V,DR,4xV (over de liftbrug), Draai om en druk 1x op de onderste liftknop - De liftbrug zakt een verdieping. DL,V en via de brugladder een verdieping lager klimmen.  Draai om,V, DL,2xV,DR,3xV,DL en open de deur. Ga achter via de ladder beneden naar de druipgrot. DR,V,DL,3xV over de kettingbrug, DL, druk op de liftknop om een etage te stijgen. DR en plaats de achthoek in dezelfde vorm. Draai je om, klik op de hendel en pak groene kristal Nr. 9. DR, daal met de lift en de vrouw verschijnt. Ze dankt je en gaat weg.

Weg terug naar het railwagentje (luiken raadsel)
DL,3xV,DR,V,DR, ladder omhoog, open de deur,V,DR,3xV(door de deuropening), DL. ,V,DL,ladder omlaag,DR,V,DR, druk op de knop met de lila kabel om de ladderbrug te laten zakken. Steek de ladderbrug over en klim aan de andere kant van het ravijn via de ladder naar boven. Volg het pad naar de lift en ga met de lift een verdieping lager. 
 

Draai om,3xV,DL,V,DL, druk op de bovenste lift knop - De Lift gaat omhoog. Klim dan via de liftladder naar boven en druk dan op de liftknop met de pijl naar beneden - De Lift daalt. Stap in de lift, draai om, sluit de liftdeur en ga met de lift een verdieping hoger. DR,2xV, open het bodemluik en daal naar beneden. DL, steek de brug over, tunnel door, op het einde DL,V, druk op de deurknop en je bent terug in de lampenkamer. Druk op de knop van de Zuid deur, druk dan op de knop van de knipperende lamp tot ze allemaal gedoofd zijn en ga dan 2xV door de Zuid deur naar buiten. DL,2xV,DR. Je staat nu voor een rond luik met een oranje knop. In een boek van de bibliotheek zijn 4 bladzijden met cirkels. In de cirkels zijn verschillende cijfers bij een punt. Naast de cirkel is een groot gekleurd rondje  - lichtgroen/blauw of oranje. Zoem in op het ronde luik. Het luik heeft 8 knoppen en de knop voor het luik is oranje. Zoek de cirkel in het boek met 8 punten en oranje rondje. Druk dan de knoppen in op het luik, in de volgorde van de cijfers 1 t/m 8 die bij de punten erbij geschreven zijn, in het bibliotheekboek. 

 

 

 

Nu opent alleen het voor luik en op het achterluik noteer je een aanwijzingteken. Kruip de buis uit. Druk op de oranje knop en kruip nu door de buis naar de andere kant. Doe hier hetzelfde met de lichtgroenblauwe knop en noteer het andere aanwijzingteken. Je bent nu bij het railwagentje. DL als je naar het railwagentje kijkt,2xV,DL,druk op de deurknop, 

 

Galerij Begane Grond 1
Ga 2xV. Je komt op een galerij met rondom 4 gesloten deuren - Noord, Oost, Zuid en West deur en 2 open passages (allebei in de zuid muur). De gesloten deuren open je door aanwijzingen uit een boek van de bibliotheek. Recht naast elke deur is een luik met een rode knop en gele luikknop. Open het luik met de gele knop. Onder het luik zijn 3 vakjes met zes knoppen. Via deze knoppen selecteer je vlecht-vormige afbeeldingen. In een boek zijn ook 4 bladzijden met vlecht tabellen. Daarin zie je vierkanten met horizontaal, verticaal en schuine rand lijnen. Het patroon bij het traliewerk vóór elke deur (draai je om en zie een patroon van 3 afbeeldingen) lijkt op de combinaties van deze vierkanten en vertaalt de vlecht afbeelding. Let wel op als je b.v bij de zuid deur staat dat je dan het patroon van de Noord deur ziet. (Er zijn in elk geval 14 mogelijke patronen en 14 mogelijke aangepaste vlechtvormen). Als je de correcte vlechtvormen ingesteld hebt sluit je het luik en druk op de rode knop. Als de instelling correct is, opent de deur.

 

 

Deur West

Deur Noord

Deur Oost

Deur Zuid

 

 

 

Achter de westen deur pak je Sleutel A. Achter de noord deur is een kleine binnenhof. Loop naar de boom en pak een Blad (eikenblad -B). De 3 vogeltonen zijn: lang-kort-kort. DL, open de deur,V en open het klapdeurtje. Noteer het symbool boven de schakelaar. Draai aan de schakelaar tot de brug omhoog gaat. Noteer de positie van de schakelaar als de brug omhoog staat. Draai de schakelaar weer terug zodat de brug weer zakt. DR,V,ladder omhoog,Draai om,V,DR,druk rechts in de muur op de gele knop  - Hiermee wordt de knop aan de overzijde geactiveerd (als je de knop aan de overzijde niet ziet moet je de lift eerst laten zakken). DR,V,ladder omlaag, Omdraaien,V,DL en ga terug naar de galerij. 

Ga door de linkerpassage van de zuid muur. Daar, op een klein balkonnetje heb je overzicht in een donkere grot. Op de muur aan de linkerzijde zie je de voorzijde van het gebouw met verlichte en donkere vensters.  De voorzijde met de vensters lijkt op het ontwerp dat je gezien hebt in de bibliotheek - de 2 gescheurde borden -  Zie hier de afbeelding. Vanuit dit standpunt kan men niet zo goed alle vensters waarnemen , maar alle vensters zijn verlicht. Verlaat het balkon, open de oost deur en zie een lange gang. De gang heeft 3 zijopeningen aan de rechterzijde en achter in de gang een gesloten deur met rode knop. Ga V,DR en zie een portret van een man met een gouden ring en aanwijzing afbeelding met wit zwarte vakjes op de borst. DL. De deur links is nog gesloten. Hier kom je terug als de deur open is. Ga V,DR,3xV,DR,V,DL,V (druk op de knop als de deur niet open is). Deze kamer heeft donkerblauwe bloemen. DR. Sluit het vensterluik.

Nu zal de voorzijde gevel er zo uit moeten  zien: O=verlicht venster - X=Donker venster.
O OO OO
OO XO O

Draai om. Zie 2 portretten - Op de linkerzijde van een man in kostuum vóór een bruine achtergrond. Met zijn hand en vingers geeft hij een aanwijzing. Met behulp van een boek uit de bibliotheek kan je de 2 lettergrepen vinden - QYP, LAL. De vrouw met gele hoed heeft een pareloorbel. De kleur van de parels van boven naar beneden zijn: zwart, zwart, wit. Noteer deze volgorde. DL, V,DR. Zie rechts naast de opening tegen de muur een document met een ontwerp met 4 hoofden. Zoem in op het document. Elke hoofd heeft onder het hoofd een symbool. 

 • Noord - schuinbalkje (symbool voor een staaf) .

 • Oost - 2 kegels (symbool voor een zandloper).

 • Zuid zeshoek (symbool voor een icosaëder - Dat zijn regelmatige veelvakken met 20 driehoekige vlakken ,12 hoekpunten en 30 ribben ). 

 • West - cirkel (symbool voor een bal). 

Zoem uit en DR. Druk op de groene knop om de deur te sluiten - (Dit is belangrijk! Het sluiten van een deur is belangrijk voor de galerij, zowel voor de lagere als hogere verdieping. Onder geopende deuren, sluiten de doorgang boven en omgedraaid). DL,V,DR,3xV. De deur voor je laat zich niet openen. DR,V. Zie een man met staaf en aanwijzing afbeelding op de borst. DL,V. Deze kamer heeft rode bloemen. Om het apparaat te bedienen hebben we meer informatie nodig. DR. Laat dit vensterluik open. DR,V,Draai om en sluit deze deur. DL,V,DL en ga terug naar de galerij. DL,V,DR,2xV,DL,V (door de zuid opening de galerij verlaten) en open de deur. Ga V,DR,2xV,DR,druk op de lichtgroene/blauwe knop  en kruip door de buis naar de andere zijde. DR, trap omhoog en je komt op de eerste verdieping galerij. 

 

Galerij Eerste Verdieping 1

Deze galerij is met betrekking tot de begane grond 45 graden gedraaid.

De 4 deuren open je hetzelfde als de deuren op de begane grond. 

 

Noordwest deur

Noordoost deur

Zuidoost deur

Zuidwest deur


Noordwest deur (de verlichte kompaspijl richt naar rechtsboven).
Noordoost deur (de verlichte kompaspijl richt naar linksboven).
Zuidoost deur (de verlichte kompaspijl richt naar linksonder).

Zuidwest deur (de verlichte kompaspijl richt naar rechtsonder).

Achter de noordwest deur pak je sleutel B. Achter de zuidwest deur pak je een goud kleurige Isocaeder (geometrisch lichaam met driehoeken als oppervlakten). Achter de zuidoost deur pak je de goudkleurige dubbele kegel (soort zandloper). Open de noordoost deur.  Als je door de noordoost deur stapt kom je op een balkonnetje. Als je noord kijkt zie je beneden een binnenplaats met een boom waar je al geweest bent. DR en ga schuin rechts naar de gang. Ga V de kamer binnen. Zie een portret van een man met een goudkleurige driehoek en aanwijzing afbeelding op de bost. DR,V. Deze kamer heeft oranje bloemen. Om het apparaat te bedienen hebben we meer informatie nodig. Sluit het vensterluik.

Nu zal de voorzijde gevel er zo uit moeten zien:
X OO OO
OO XO O

DL,V,Draai om en sluit de deur. De deur tegenover deze deur zal gesloten zijn. DR,V,DR (in de gang kijk je nu naar het oosten),3xV,DR,V,DR,V de kamer binnen - Indien deze deur gesloten is dan ben je vergeten om de deur op de begane grond te sluiten (deur van de kamer met de donkerblauwe bloemen!).  Deze kamer heeft zwarte bloemen. DL. Laat dit vensterluik geopend. Draai je om. Zie twee portretten. De linkerzijde is een ridder in blauw harnas. Met zijn hand en vingers geeft hij een aanwijzing. Met behulp van een boek uit de bibliotheek kan je de 2 lettergrepen vinden - APA, AGY. De vrouw heeft ook een pareloorbel in met de kleur van de parels van boven naar beneden: wit,wit,zwart. Noteer deze volgorde. DR,V,DL,V,DR, 3xV, DR,V. Zie een portret van een man met een helm op, een goudkleurige spiraal (veer) en aanwijzing afbeelding op de borst: 
DR,V - Indien deze deur gesloten is dan ben je vergeten om de deur op de begane grond te sluiten (deur van de kamer met de rode bloemen!). Deze kamer heeft donkergroene bloemen.  DL. Sluit het vensterluik.

Nu zal de voorzijde gevel er zo uit moeten zien:
X OO OX
OO XO O

 

Draai om. Zie 2 portreten. De linkerzijde is een man met pruik en rode kleren. Met zijn hand en vingers geeft hij een aanwijzing. Met behulp van een boek uit de bibliotheek kan je de 2 lettergrepen vinden - YFY, ZYG. De vrouw heeft ook een pareloorbel in met de kleur van de parels van boven naar beneden: wit,wit,wit. Noteer deze volgorde. DL,V. Deze kamer heeft violette bloemen. Om het apparaat te bedienen hebben we meer informatie nodig. DL. Laat dit vensterluik geopend. Draai je om. Zie 2 portretten. De linkerzijde is een man met rode jas. Met zijn hand en vingers geeft hij een aanwijzing. Met behulp van een boek uit de bibliotheek kan je de 2 lettergrepen vinden - GAF, UPA. De vrouw heeft ook een pareloorbel in met de kleur van de parels van boven naar beneden: wit,zwart, zwart. Noteer deze volgorde. DR,V,Draai om en sluit deze deur. Draai om,V, DL ,V,DL en ga naar het balkonnetje. Kijk omhoog en noteer de afbeelding - A met dubbele lijn, A met onder lijn, A met boven lijn, A met boven lijn, A met dubbele lijn, A met boven lijn, A met onder lijn, A met dubbele lijn. Ga terug naar de galerij en verlaat de galerij door de zuidwest muuropening. Trap naar beneden, open het luik en kruip door de buis naar de andere kant. DL,2xV,DL, open deur,2xV terug op de begane grond galerij. 

 

Galerij Begane Grond 2

Open de oost deur en stap in de gang. DR,V,DL. Als nu de deur gesloten is, dan ben je boven vergeten de deur te sluiten (deur van de oranje bloemen kamer). Ga V. Deze kamer heeft lichtgroene bloemen. DR. Dit vensterluik open laten. Draai om. Zie 2 portretten. Op de linkerzijde is een monnik. Met zijn hand en vingers geeft hij een aanwijzing. Met behulp van een boek uit de bibliotheek kan je de 2 lettergrepen vinden - FYQ, UAF. De vrouw heeft ook een pareloorbel in met de kleur van de parels van boven naar beneden: zwart, zwart,zwart. Noteer deze volgorde. DR,V. Deze kamer heeft lichtblauwe bloemen. DR. Sluit het vensterluik.  Nu zal de voorzijde gevel er zo uit moeten zien:
X OO OX
OX XO O

Nu zijn alle vensterluiken op de begane grond correct aangepast. Draai om. Zie 2 portretten. Op de linkerzijde is een soldaat. Met zijn hand en vingers geeft hij een aanwijzing. Met behulp van een boek uit de bibliotheek kan je de 2 lettergrepen vinden: CYC, PUZ. De vrouw heeft ook een pareloorbel in met de kleur van de parels van boven naar beneden: zwart, wit,zwart. Noteer deze volgorde. DL,V, Draai om en sluit deze deur. Draai om,V,DR,V,DR, einde gang,DR,V,DR. Als nu de deur gesloten is, dan ben je boven vergeten de deur te sluiten (tussendeur van de violet en donkergroene kamer). Ga V. Deze kamer heeft witte bloemen. Om het apparaat te bedienen hebben we meer informatie nodig. DL. Laat dit vensterluik open. Draai om. Zie 2 portretten. Op de linkerzijde is een zeeman. Met zijn hand en vingers geeft hij een aanwijzing. Met behulp van een boek uit de bibliotheek kan je de 2 lettergrepen vinden - CAL,LUZ. De vrouw heeft ook een pareloorbel in met de kleur van de parels van boven naar beneden: wit, zwart,wit. Noteer deze volgorde. DR,V,DL,V,DL en ga terug naar de galerij. Ga op de galerij door de zuid muuropening , open deur, buis door naar de andere kant, rechts trap omhoog en naar de eerste verdieping galerij. 

 

Galerij Eerste Verdieping 2

Open de noordoost deur. Balkon over naar de gang. Ga V (zuid),DL. Als nu de deur gesloten is, dan ben je beneden vergeten de deur te sluiten (tussendeur van lichtblauwe en lichtgroene bloemen kamer). Ga V. Deze kamer heeft gele bloemen. Om het apparaat te bedienen hebben we meer informatie nodig. DR. Sluit het vensterluik.

Nu zal de voorzijde gevel er zo uit moeten zien:
X XO OX
OX XO O

Nu zijn alle vensterluiken op de eerste verdieping correct aangepast. Draai om. Zie 2 portretten. Op de linkerzijde is een klerk. Met zijn hand en vingers geeft hij een aanwijzing. Met behulp van een boek uit de bibliotheek kan je de 2 lettergrepen vinden - PAC, ALL. De vrouw heeft ook een pareloorbel in met de kleur van de parels van boven naar beneden: zwart,wit,wit. Noteer deze volgorde. DL,V,DR en ga via het balkon terug naar de galerij. Ga door de zuidwest muuropening, via de buis terug naar de overkant en naar de begane grond galerij. 

Begane Grond 3
Open de zuid deur en ga achter naar de gesloten deur. DR, plaats sleutel B in het bord, open de deur en ga naar buiten. Je bent terug bij het beginpunt van het spoor dat je naar Rhem heeft gebracht. Draai links voor het hek,V,DL (noord). Open het luikje naast de deur, plaats sleutel A in het bord,sluit het luik, open de deur en stap naar binnen (hiermee heb je de deur gesloten waar je net uit kwam).  Activeer de scanner (zoem in en klik op de rode knop). Je kijkt op het scherm naar de  voorzijde van het gebouw met de twee verdiepingen. De donkere en verlichte vensters corresponderen met de 2 gecombineerde gescheurde bordjes. Klik op de groene scanner knop en als alle vensters correct geplaatst zijn geeft de scanner een groene punt. (de wit omlijnde vakje op de rechter afbeelding hieronder zijn de donkere vakjes).

 

Zoem uit,DR,open luik,klik op de hendel en pak groene kristal Nr. 8. DR,V,DR,2xV,DR (noord),V en zie een monitor. DL,V,DR,V naar de metalendeur. DR en schuif de knop op de achterkant van de monitor omlaag. Ga naar de voorkant van de monitor, druk op de groene knop en zie een aanwijzingteken  - Cirkel met een segment met 4 vakjes met het cijfer 3. DL,3xV (spoor over),DL en ga de studiogrot van Kales binnen. Op de tafel is een roestig kastje verbonden met een apparaat met 4 rode knoppen en scherm met 3 cirkels van 8 punten waarin je 3 groene lichtjes in een positie kan plaatsen. Bekijk de kaart op de tafel. Noteer de 3 aanwijzingen (lijnen in cirkels). Verder is er een aanwijzing over de 10 groene kristallen. Verder moet je de lay-out ook omgedraaid bekijken. Het rode punt geeft de plaats aan waar je bent.  Verlaat de grot, DL (west),V naar de klip,DR en zie dat de liftdeur nu open is - (toen je hier in het begin kwam was deze deur gesloten).
 

Boven Studio van Kales 1
Stap in de lift, DL. De rechter groene knop functioneert nog niet. Druk op de linker groene knop om de liftdeur te sluiten. Open het middelste klepje, druk op de oranje knop en de lift gaat omhoog. DL (zuid), kijk door het venster naar beneden en zie een paneel. Stel het apparaat af op L N  (code uit de donkere kamer in de druipgrot).

 

 

Zoem uit, DR,2xV,open de deur en ga de bovengelegen studio van Kales in.  Op het bureau ligt het papiertje van Zetais, dat je in het begin in de monitor geschoven hebt. Gebruik het apparaat om video's af te spelen om de films te bekijken. In het eerst filmpje zegt hij o.a. dat de gezochte artefact een zwarte kristal is. Daarnaast zegt hij dat hij een gouden bal gevonden heeft, die ergens in de beneden studio ligt. In het vijfde filmpje zegt hij dat hij inmiddels dit gedeelte van Rhem al verlaten heeft. DR. Het ontwerp op het paneel beantwoordt aan het ontwerp op het papiertje van Zetais. De 2 camera  schermafbeeldingen zijn de plaatsen vanwaar je in de monitor met hem gepraat hebt. DR,V,DL,V,DR,V. Je staat op en balkonnetje. DR en zie een kaart. De rode punt geeft aan waar je bent. 

DR, ga naar het bed, kijk naar beneden, schuif het hoofdkussen opzij, klik op het boek, blader door het boek en zie symbool tekens. Hierin vindt men 3 aanwijzingen (lijnen in cirkels) die je ook in de Studio beneden zag. Noteer de achtergrond van deze 3 tekens (andere aanwijzingen zijn de 2 tekens op de achtergrond). Klik dan op het papiertje onder de hoofdkussen als je nog in het boek kijkt. Dit is een aanwijzing van elk paar van de achtergrond - Noteer de 8 posities in het diagram van de drie cirkels (achtergrond tekens die je net gezien hebt). Leg alles terug, DL, klik op de knop en Kales zegt dat dit apparaat een scanner is.  Als je hierin het correcte zwarte kristal in scant, zal het rode lichtje groen worden. Ga via de lift terug naar beneden. 

 

Beneden Studio van Kalas 2

Open de liftdeur,2xV (uit de lift), draai je om, kijk omhoog en zie een teken - cirkel met 4 vakjes en cijfer 4.

Ga naar het bureau in de grot. 

 

 

Druk op de eerste rode knop tot het groene puntje van de buitencirkel op de positie van 6 uur is.

Druk op de tweede rode knop tot het groene puntje van de middencirkel op de positie tussen 6 uur en 9 uur is.  

Druk op de derde rode knop tot het groene puntje van de buitencirkel op de positie tussen 9 uur en 12 uur is.

Druk dan op de vierde rode knop en pak de gouden bal uit het kastje met het roestige luik.

 

Draai om,2xV,DR,3xV,DL,6xV,DL, sluit deur (deur van de scannerruimte van de vensters. Het kan zijn dat je die misschien al eerder gesloten hebt),DL,V,DR,V,open deur,V,open deur en ga terug naar de begane grond galerij.  

Begane grond

DL,V,DL,V,open deur,V,DR,2xV,DR,openluik en kruip door de buis naar de andere kant. DL,2xV naar de Ginkgo boom, DR,V, open deur en je bent terug in de lampenkamer. Open de oost deur (pijl richt naar links - je weet nu wel hoe dat gaat).

Ga verder en klim via de ladder naar boven. Je komt op de tweede galerijverdieping.

 

Galerij Tweede Verdieping
De 4 gesloten deuren open je hetzelfde als je op de lagere verdieping gaan hebt.  Ontsluit eerst alle deuren.

 

Noord deur

Oost deur

Zuid Deur

West Deur

 

Open dan de noord deur en zie een plattegrond van deze verdieping. Het figuurtje geeft de plaats aan waar je staat. De kamers achter de 4 deuren zijn door traliedeuren afgezonderd. Rechts van de traliedeur is een knop. De knoppen zijn niet meer bereikbaar als de traliedeur omhoog is geschoven. Een boek uit de bibliotheek wijst op de relaties tussen de knoppen en de traliedeuren, d.w.z. welke knop opent welke traliedeur. Je moet naar de kamer rechtsonder (G) met het blauwe balkje. Eerst ga je door de zuid deur. DR (west) en druk op de knop. Deze knop opent de deur in de noord kamer - (deze doorgang gebruikt men momenteel nog niet, maar deze knop is later niet meer bereikbaar, omdat dan de traliedeur omhoog geschoven is). Zie de plattegrond afbeelding en volg dan deze instructie om de kamer rechtsonder (G) te bereiken: 

 

 

 • Ga naar E , druk op de knop richting Oost.

 • Ga naar A , druk op de knop richting Zuid.

 • Ga naar I , druk op de knop richting Zuid.

 • Ga naar D , druk op de knop richting Oost.

 • Ga naar H , druk op de knop richting Zuid.
   

 • Ga naar D , druk op de knop richting Oost (opnieuw).

 • Ga naar I , druk op de knop richting Zuid (opnieuw).

 • Ga naar A , druk op de knop richting Zuid (opnieuw).

 • Ga naar I, , druk op de knop richting Zuid (opnieuw).

 • Ga naar B , druk op de knop richting Zuid
   

 • Ga naar E , druk op de knop richting Oost (opnieuw).

 • Ga naar D ,  druk op de knop richting West

 • Ga naar G : Pak Groene kristal Nr. 2.

 

Ga terug naar de galerij en ga nu door de noord deur. DR, 3xV (de deur zal open zijn, is de deur niet open dan ben je vergeten om in de start van de deuren puzzel eerst de knop in de zuid kamer in te drukken,anders moet je alles opnieuw instellen via de knoppen van de traliedeuren ). Op het balkon DR,V naar het paneel met de A knoppen. Noteer de blauwe punt onder het paneel. Ga terug naar de oost kamer (I). DL naar het venster, open het kastje en druk op de knop tot het lampje blauw is. Ga terug naar het A paneel via de noord deur. Druk op de A knoppen in de volgorde van de A aanwijzing die je eerder genoteerd hebt: 

 

 • A met dubbele lijn (knop 2)

 • A met onder lijn (knop 3)

 • A met boven lijn (knop 1)

 • A met boven lijn

 • A met dubbele lijn

 • A met boven lijn

 • A met onder lijn

 • A met dubbele lijn. 

 

Druk dan op de oranje knop. De tussendeur van de noord kamer sluit. Zie achter op de deur een aanwijzing. Open de tussendeur door weer op de oranje knop te drukken en ga terug naar de galerij. Neem de muurlader in de west doorgang en klim terug naar de begane grond.

 

Begane grond

Ga naar de lampenkamer en open de zuid deur. Kruip door de buis naar de andere kant. DL,2xV en draai je om. Zie een apparaat met 3 gekleurde blokken (geel, rood, blauw), hendel en groene knop. Druk de kleurcode in met behulp van de aanwijzing op de achterkant van de tussen noord deur boven op de tweede galerij verdieping: 

 

1 - Trek de hendel omlaag.
2 - Druk op het gele en blauwe blok. 
3 - Hendel omhoog.
4 - Druk op het gele blok.
5 - Hendel omlaag. 
6 - Druk op het rode, gele en rode blok.
7 - Hendel omhoog.
8 - Druk op het blauwe blok. 
9 - Druk op de groene  knop.

 

Als je dit correct doet, opent de metalendeur, het spoorvoertuig rijdt door de geopende deur en de deur sluit weer. Hierdoor wordt een klep tussen het spoor vrijgegeven waar het spoorvoertuig boven stond. Open de klep en klim via de ladder de onderwereld in. 

 

Ondergrondse grot

Onderaan aangekomen draai je je om en noteer de twee vierkanten aanwijzingen tegen de muur. De 2 vierkanten hebben zwarte en witte vakjes. DL. Stap in het ondergronds spoorvoertuig en DL. Links en rechts van het open venster is een groene knop. Druk op de linkse knop en een scherm schuift voor het venster. Hierop verschijnen 3 knoppen en 2 vierkanten, die weer onderverdeeld zijn in 4 kleine vakjes. De vierkanten lijken op de aanwijzingen, die je op de muur zag. In een bibliotheekboek kan je de combinatie van de wit -zwart vakjes vinden. Zoek de afbeelding in het boek dat correspondeert met de afbeelding op de muur. Onder hen zijn getallen. Druk op de vakjes om de cijfers in de vakjes te plaatsen. Met de middelste knop kan je het cijfer toonbaar maken en zien hoever je bent.

 

 

Als de cijfers correct geplaatst zijn, kan men het scherm sluiten, druk op de rechtse knop, het voertuig start en stopt op het volgende station. Stap uit.

Oorstation vallei 1 
De hendel aan de rechterzijde is om een lift te laten zakken en te laten stijgen, maar ga eerst achter naar het kastje tegen de muur. Open het kastje. Draai de buitenringopening via de grote rode knop, naar het kleine rode puntje. Terug naar de
hendel om de lift te laten zakken. Stap in de lift en druk op de knop om een verdieping te stijgen. Druk op de grote rode knop in het venstertje. Ga terug naar beneden, trek aan de hendel om de lift omhoog te plaatsen. Open het kastje en draai nu de buitenringopening naar onderen. Haal de lift weer naar beneden en ga weer omhoog. DL. De trekhaak op deze verdieping is nog niet actief. Stap uit de lift, loop naar buiten, DR,V,open de klep van het kastje en druk op de knop om het lichtje van de trekhaak op groen te zetten. Draai om, 2xV en zie een  stroomverdeler kastje . Zie op het kastje een stroomteken. DL, open het luikje, maar de cijfers op het paneel om het te activeren weten we nog niet. Stap terug de lift in, trek nu aan de haak en de lift draait zich. Ga naar beneden, draai je om, open het kastje en draai de buitenringopening naar het kleine rode puntje. Ga weer naar boven en stap uit de lift.

 

De vallei heeft één centraal gebouw (oorstation/meetstation) en vijf masten met luidsprekers. Achter in de vallei is een grot ingang met rechts een kamer. Ga naar de grotkamer. Kijk bij het bureau naar beneden. Druk op de knop van de cassetterecorder en hoor 3 vogel tonen -kort,lang,kort. Open de linkerla en blader door het boek met de stroomtekens. Op een bladzijde vind je één aanwijzing  (bliksemvorm met pijl naar beneden, als op het stroomverdeler kastje van beneden) met het getal 72. DR, zie een schilderij en een papiertje met een aanwijzing - vijfhoek. Klik op het schilderij en pak achter het schilderij, sleutel D. Ga terug naar de lift, ga naar beneden, draai de buitenringopening naar beneden, ga naar boven, draai de lift en ga naar het paneel bij de stroomverdeler. Zet het op 72. Ga naar de lift, draai de lift, ga naar beneden, draai de buitenringopening omhoog en boven naar de vallei.  

Oorstation vallei
De luidsprekers zijn nu actief. Voor elke luidspreker mast is een kastje met een schakelaar. De schakelaar heeft 2 sta
nden die een aantal tonen uit de luidspreker laat horen. Bij 3 van de 5 apparaten is een bord met een vijfhoek. Noteer deze vijfhoeken. Een plattegrond ligt in de grot naast het bureau. Zie ook een vijfhoek erop. Ga naar het oorstation. Open het luikje van het kastje, rechts van de voordeur.  De energie staat op 100 % (zoniet dan moet je eerst de stroomverdeler op 72 zetten). Plaats sleutel D in het bord. DL, druk op de bovenste rode knop en links van de deur opent een paneel. Plaats de juiste vijfhoek in het vakje van de meters. Aanwijzing zijn de vijfhoek afbeeldingen.  Druk op de onderste rode knop en de voordeur opent. 

 

Oorstation vallei 3
Er zijn 5 volume meetinstrumenten, die elk met een luidspreker verbonden is. Druk op de knop. Op de schaal kan men de volumefrequentie aflezen. Tegen de muur zijn 2 borden met een stroomteken die met behulp van het boek in het bureau in de grot een aanwijzing getal geven :70 en 71. Het lange energiemeetinstrument naast stroomteken 71 moet op 71 afgesteld worden. Als je alle luidsprekers op de juiste frequentie gezet hebt klik je op de knop van dit meetinstrument om de meter naar 71 te laten stijgen.
Als je dat gedaan hebt kan je het kastje  met stroomteken 71 openen en een nieuwe sleutel eruit pakken. Met deze sleutel kan je het stroomkastje openen - als je het meetstation uitstapt aan de rechterzijde. Druk op de rode knop en hiermee schakel je luidspreker 3 uit. Nu kan je het energiemeetinstrument op 70 zetten. Open dan het kastje met stroomteken 70 op de deur en pak groene kristal Nr.10. 

 

Totaal overzicht om de luidspreker op de lage of hoge frequentie af te stellen van de in het station gemeten waarden. 

 

 

Meter op 71

Meter op 70

 

Zwarte kristal
Nu kan men de vallei verlaten. Ga met de draailift naar beneden, stap in het spoorvoertuig en ga naar het volgende station. Stap uit het voertuig. Met de kastjes links en rechts van de poort kan je de poort openen. Aanwijzingen op de binnenkant luiken van de doorkruip buis en de kleur knop. Het linkerkastje heeft oranje buizen en rechterkastje blauwe buizen. Linkerkant: Draai de bal naar de Noordwest positie, druk op een knop en selecteer de driehoek. Rechterkant: Draai de bal naar de zuid positie,druk op een knop en selecteer de Y.

 

 

Draai naar het spoorvoertuig, druk op de rode knop in de muur om de poort te openen. Om de volgende poort te open moet je een groene kristal in beide apparaten plaatsen. Daar we ze nog niet allemaal hebben gaan we met het spoorvoertuig een station verder. Stap uit, klim via de ladder naar boven en je bent terug in het galerij gebied. Kruip door de buis naar de overkant, links naar de lampenkamer en verlaat de kamer via de oost deur. Volg het pad (niet de ladder op klimmen), voor de gebarricadeerde deur rechts en noteer op het einde het symbool teken op het bord met de schakelaar.  Draai aan de schakelaar tot een brug achter stijgt en noteer dan de positie van de schakelaar. Draai weer aan de schakelaar, zodat de brug terug naar beneden zakt. Ga terug naar de lampenkamer en verlaat de kamer via de noord deur. 

Open de volgende deur,V,DR,ladder omhoog, ladder omlaag, ladder omhoog, open luikje, draai aan de schakelaar tot een brug achter stijgt en noteer dan de positie van de schakelaar. Draai weer aan de schakelaar, zodat de brug terug naar beneden zakt. Noteer ook het symbool teken. Draai je om, ladder naar benenden, DR en volg de brug tot een metalendeur. DR en zie een wit vierkant. Tik de juiste kleurcode en driehoek code in - aanwijzing als men met de lift met de 2 gele knoppen (op weg naar de bibliotheek) naar beneden gaat.

 

1:Blauw vierkant.

2:Driehoekpijl naar rechts.

3:Groen vierkant

4:Driehoekspijl naar links.

5:Groen vierkant

6:Driehoekspijl naar rechts.

7:Geel vierkant.

 

Open de deur en open het vensterluik rechts in de muur. Draai aan de schakelaar tot een brug achter stijgt en noteer dan de positie van de schakelaar. Draai weer aan de schakelaar, zodat de brug terug naar beneden zakt. Noteer ook het symbool teken. Ga terug naar de lampenkamer en verlaat de kamer via de zuid deur. Kruip door de buis naar de overkant en ga terug naar de galerij. Open op de begane grond galerij de noord deur en ga er door. Open de deur links van de eikenboom, open het vensterluik, draai aan de schakelaar tot de brug omhoog komt, sluit het venster,DR, ladder omhoog, draai om , brug over en zie 4 luiken met een teken en gele knop en luik met groene knop. Druk op de gele knop (als de gele knoppen niet werken dan ben je vergeten om deze knoppen eerder te activeren). Draai de lijn naar de juiste positie en druk de juiste knop in  - aanwijzingen de schakelaars van de bruggen. 
 

Luik met driehoek:

Schuine lijn van linksboven naar rechtsonder

10 uur knop indrukken

Luik met omgedraaide driehoek

Schuine lijn van linksboven naar rechtsonder

9 uur knop indrukken 

Luik met ruit vierkant

Horizontale lijn

7 uur knop indrukken

Luik met vierkant

Schuine lijn van rechtsboven naar linksonder

3 uur knop indrukken

 

Open dan het luik met de groene knop en pak groene kristal Nr. 3.  Men kan het gebouw nu verlaten, kruip door de buis en ga terug naar de lampenkamer. Verlaat de kamer via de west deur. DL, open de deur (deze deur sluit niet automatisch) en ga naar de tuin. Ga linksachter in de tuin en pak een blad van de beukenboom (beukenblad -E). De vogeltonen zijn: lang,lang,lang. De handscanner werkt nog niet - je staat op een liftplatform. Ga naar het plantengebouw aan de voorkant van de tuin. Hierin zijn 6 ronde vensters waarin achter een donkere plant te zien is. Zie dat het cijferpaneel de vorm heeft van getande puzzelstukjes. Zoek hetzelfde puzzelstukje in een boek. Dit geeft dan aan dat je dit boek moet gebruiken voor dit cijferpaneel. Elke plant heeft een naam en 3 cijfercode. De namen worden beschreven met de lettergrepen van de boeken uit de bibliotheek.  De bijbehorende cijfercode zijn de 3 pagina's van de lettergreep. Als je het juiste getal intikt , druk je op de rode knop en wordt de plant zichtbaar. Elke bloem heeft zijn eigen kleur en vorm op de bloemblaadjes (noteren!). Overzicht van de planten: 

 


 

Naam

 

Bwen

ti

stor

 

Xi

xor

nes

 

Mihd

nes

ti

 

Stor

vohm

bwen

 

Ti

reb

nes

 

Xor

nes 

dov

bibliotheekboek

7

10

15

 

9

2

17

 

1

13

5

 

10

5

9

 

2

17

1

 

15

13

7

Pagina's = cijfercode

9

1

9

 

5

5

3

 

5

5

10

 

7

7

6

 

2

2

4

 

4

5

10

 

 

 

 

 

 


Ga achter het plantengebouw uit en DL. Dit paneel activeert het liftplatform bij de boom. Als je op een knop drukt wordt een andere knop actief. Als je de juiste volgorde indrukt wordt deze handscanner actief en heb je 30 seconden de tijd om snel naar de lift bij de boom te lopen en daar op de handscanner te drukken en de lift gaat dan omhoog. 

 

 • Druk op knop 4 - de lift komt naar beneden

 • Druk op knop 1 -  de lift gaat omhoog.

 • Druk op knop 2 - lift komt naar beneden en de handscanner staat op 00

 • Druk op knop 2 tot de handscanner op de hoogste stand staat (30 )

 • Druk op knop 3 en de handscanner begint de 30 sec af te tellen.

 • Ren snel binnen de 30 sec achter naar de lift (bij de boom), druk op de handscanner en de lift gaat omhoog .

 

 

Omdraaien en pak de gouden staaf. Een boek uit de bibliotheek toont 3 pagina's met gekleurde cijfers en letters. Ook een pagina met een boom, teken en vogel met het getal 134. Er zijn 3 apparaten die 2 kleuren knoppen hebben met een 2 cijfer code. Elk apparaat heeft een letter: D = blauw/oranje - W = rood/groen - K = violet/geel. Zoek via deze kleuren en letter van het apparaat naar de cijfers die je in het apparaat moet gebruiken. 

 


Violet/Geel (K) = 6 9 - Blauw/Oranje (D) = 3 8 - Rood/Groen (W) = 8 4

 

Als je de apparaten afgesteld hebt dan heeft de radio-ontvanger stroom. Druk op het wave symbool om de radio aan te zetten.  Draai de radiolijn via de schakelaars naar golf 134. Je hoort 8 x 3  signalen. 

 

1: lang - lang - kort
2: kort - lang - lang
3: kort - kort - lang
4: lang - lang - lang
5: lang - kort - kort
6: kort - lang - kort
7: kort - kort - kort
8: lang - kort - lang


Als je deze genoteerd hebt trek je aan de trekhaak, boven de radio, om met de lift terug naar beneden te gaan. Ga terug naar het plantengebouw. Ga door het plantengebouw buiten naar de achterkant,DR,V,trap omhoog en ontgrendel de deur. Open de deur (als de deur niet opent dan ben je vergeten om de deur aan de andere kant te ontgrendelen). Ga deuropening door, ladder omlaag,DL, verlichte tunnel door, open liftdeur, druk op de liftknop om de lift te halen, stap in de lift,DL, 2xV,DL, brug over en volg de gangtunnel tot de west deur van de lampenkamer. DR en sluit de deur van het plantengebied. Ga in de lampenkamer en verlaat de kamer via de noord deur. Open de volgende deur, deur opening door, DL,ladder omhoog, deur op het einde openen en je bent terug in het plantengebied. Ga door het plantengebouw,DR, 2xV, DL,2xV,DL. Zie op de deur die je gesloten hebt een aanwijzing - rood omlijnt driehoeksaanwijzing ? voor het extra raadsel. Ga terug door het plantengebouw, trap omhoog, open deur, ladder omlaag en ga terug naar de west deur van de lampenkamer. Ga in de lampenkamer en verlaat de kamer via de zuid deur. Ga verder door en links trap omhoog naar de galerij op de eerste verdieping. 

 

Galerij Eerste Verdieping

Open de noordoost deur en ga naar de gang. Ga de eerste kamer binnen. Links en rechts, in de gele bloemenkamer en oranje bloemenkamer ga je naar het apparaat en selecteer het juiste teken - aanwijzing is het teken op de bloemen in het plantengebouw. Achter in de gang in de violette bloemenkamer doe je hetzelfde.
 

Gele bloemenkamer
Oranje bloemenkamer
Violette bloemenkamer

Sluit alle deuren. Ga terug naar de galerij, kruip door de buis naar de overkant en ga naar de begane grond galerij. 
 

Begane grond Galerij

Ga door de oost deur.

Lichtblauwe bloemenkamer
Rode bloemenkamer
Witten bloemenkamer

 

Als je alles ingesteld hebt ga je naar de gesloten deur op het einde van de gang en open dan de deur. Ga de deuropening door,DL en pak achter groen kristal Nr.5.  Ga terug naar de gang, DL, trap naar beneden en volg het pad naar de donkere grot van Rhem 2. Dit is de eind grot van Rhem 2 met een draaibrug. We kunnen hier nog niets doen. Ga terug naar de lampenkamer (buis door kruipen en dan links). Verlaat de kamer via de noord deur. 

 

Volgende deur openen, verlichte tunnel door, open blauwe liftdeur en ga met de ladder naar beneden - Is de lift hier en je ziet de ladder niet, ga dan met de lift naar boven, te voet terug naar de lampenkamer, noord deur openen en terug naar de blauwe lift deur. De lift staat boven en nu is de ladder te gebruiken. 

 

Draai onder aan de ladder om,V,DR,V,DR,V,lift omhoog, DL, 4xV,ladder omlaag naar het waterbassin. Omdraaien, 2xV over de ladderbrug,DL,V en rechterzijde luikladder omlaag. DR, volg de buis tot het einde,ladder omhoog, open luik en stap uit de buis. DL,brug over, DL,ladder omlaag, omdraaien, 5xV,DR en ga 2xV het lege waterbassin weer in (het bassin moet dus leeg zijn en de hangbrug moet boven hangen). Open de klep, ladder omlaag en DL. Is de sluisdeur gesloten dan moet je boven even water in het bassin laten lopen, dan weer leeg laten lopen en dan zal de sluisdeur open zijn. De knop om het bassin leeg te laten lopen en te vullen is als je boven door de waterbassin deuropening gaat , rechts af en dan op het einde van de gang.

 

Ga de kettingbrug over, DR,V,DL,V het balkonnetje op,DR en trek aan de haak om de apparaten achter in de gang te activeren. Ga terug naar de gang en achter naar het luik met de spreuk: GA FUPAC ALLUZ FY QUAFA PAAGY. De spreuk laat zich ook anders lezen: GAF UPA CAL LUZ FYQ UAF APA AGY. Zo kan je de lettergrepen vinden in een boek uit de bibliotheek. Het is het boek, met de handen die een gebarentaal uitdrukken (ik weet niet of dit gebarentaal is). Deze lettergrepen beantwoorden  aan 4 mannelijke portretten op de galerijen verdiepingen. Bij dat portret behoort een vrouwelijk portret. De dames hebben een oorbel in met zwarte en/of witte parels. Beide combinaties te samen krijg je:

 

 

GAF UPA / zwart, zwart, wit 

 

CAL LUZ / wit, zwart, wit

 

FYQ UAF / zwart, zwart, zwart

 

APA AGY / zwart, wit, wit

Gebruik de parelapparaten en plaats de parels in het apparaat in de juiste volgorde van de parelkleur van de oorbellen. Op basis van de pijlen op de muur kan je de volgorde van de apparaten herkennen

 

 

Spreuk/rood luik

 
     

Parel apparaat 4

Parel apparaat 3

     

Venster

 

Venster

     

Parel apparaat 1

Parel apparaat 2

 

Ingang

 

 

Als alle parels correct geplaatst zijn open je het rode luik en pak groen kristal Nr.7.  Neem nu de ladder naar boven, tegenover het balkonnetje. Deur door naar het verdiepingsgebouw. DR,3xV,DR (je staat op de liftbrug, eerste verdieping),2xV,DL en druk op de knop om de kleine brugladder te laten zakken. DL,3xV, ladder omlaag (begane grond), DL, V,open deur, brugladder over en ga naar de deur. Open de deur van de gele grot, loop achter naar de lift, open liftdeur en ga naar een verdieping hoger.  Draai 2x naar links en zie een standbeeld. Stap de lift uit,DR en zie in de gangen nog 3 andere standbeelden met open handen. Als je het juiste voorwerp in de handen legt, druk je op de neus en gaat de mond open en ontbloot de tanden. Aanwijzingen voor het voorwerp dat je in de handen moet leggen in welk standbeeld  is te vinden op een aanwijzing in de galerij. De tanden kan je indrukken. Aanwijzingen worden geven in de schilderijen in de donkere kamer - zwart wit vakjes.
 

Bal: Standbeeld west

(speler kijkt oost)

 

   

Staaf: Standbeeld noord

(speler kijkt zuid)

 

   

 

   

Kegel/zandloper: Standbeeld oost

(speler kijkt west)

 

   

Isocaeder: Standbeeld zuid

(speler kijkt noord - in de lift)


Heb je dit gedaan ga je achter, tegenover de lift naar het huisje, open het luik en pak groen kristal Nr. 6. Draai je om,V en pak een blad van de essenboom (essen blad - F). De tonen van de zangvogel bestaat uit 3 tonen: kort-kort-lang. Ga terug naar de lift, ga links naar buiten en naar een deur. Deze gesloten deur kan nog niet geopend worden. We hebben nu alle bladeren maar missen nog een kristal. We gaan nu opzoek naar kristal 1. Ga met de lift terug naar beneden. Gele grot uit naar het ravijn. Ladderbrug over naar het verdiepingsgebouw. Ga naar de andere zijde van deze verdieping en druk op de knop met  de lila kabel om de grote ladderbrug op te halen.  DR,V,DR,ladder omhoog,DR,V,DR,V en via de brugladder omhoog klimmen. Omdraaien,V,DL en druk 2x op de bovenste liftknop (lift gaat 2 verdiepingen hoger). DL, brugladder omlaag, omdraaien ,V, DL ,V,DR,ladder omlaag,DL,2xV, open deur,V,DL,4xV, (Over de kleine ladderbrug). DL,open poort,V,DL,2xV en luikladder omlaag.  DR, (druk niet op de rode knop),2xV,DL en klim via de ladder naar de bovenste verdieping van het verdiepingsgebouw (kan je niet naar boven klimmen dan ben je vergeten de brugladder omhoog te halen). Volg de gang naar de bibliotheek en ga daar naar het lege rode boek. Leg alle bladeren in het boek. Verwijzingen van de volgorde van het radiosignaal (tonen).
De bladeren schikken:

 

 • Pagina 1 - H - Kastanje Blad: Signaal: Lang;Lang;Kort

 • Pagina 2 - C - Hulst Blad: Signaal: Kort;Lang;Lang

 • Pagina 3 - F - Essen Blad: Signaal: Kort;Kort;Lang

 • Pagina 4 - E - Beuken Blad: Signaal: Lang;Lang;Lang

 • Pagina 5 - B - Eiken Blad: Signaal: Lang;Kort;Kort

 • Pagina 6 - G - Blad uit het Boek: Signaal: Kort;Lang;Kort

 • Pagina 7 - D - Esdoorn Blad: Signaal: Kort;Kort;Kort

 • Pagina 8 - A - Ginkgo Blad: Signaal: Lang;Kort;Lang

Als alle bladen correct worden geschikt, kan de deur links om de hoek, worden geopend, (het boek is verbonden met een kabel naar de deur). Ga met de ladder omlaag, volg de tunnel, brug over en in de volgende tunnel pak je groene kristal Nr.1. Draai je om en ontgrendel de deur. Ga niet de deur door. Ga terug naar de bibliotheek, dan terug naar het verdiepingsgebouw, brugladder omlaag de buis in. DL,2xV,DS,draaiom en druk op de rode knop. DL,ladder omhoog, verdiepingsgebouw binnen (hier was ik even de weg kwijt en het kan zijn dat je de kleine ladder eerst moet laten zakken (rode knop in de buis), om in het verdiepingsgebouw te komen?). Ga naar de andere zijde,open deur, brug over en weer de gele grot in. Ga met de lift naar boven. Stap uit de lift, DR, 5xV,DL,open deur (je hebt deze deur van de andere kant ontgrendeld). Brug over naar de bibliotheek, ga naar het verdiepingsgebouw,andere zijde ,brugladder omlaag, verdiepingsgebouw in, andere zijde, kleine brug over, gele grot in en achter naar de lift. De lift hangt nu boven. Noteer de aanwijzing tegen de wand in de liftschacht - driehoeksaanwijzing geel voor de extra puzzel. Verlaat de gele grot, rechts poort openen, rechts ladder van de ravijn omhoog, lift een verdieping lager, volg tunnel, ladder van de liftschacht omhoog naar de verlichte tunnel. Druk op de lift knop om de lift te laten komen,V,DL,2xV,DL en volg tunnel naar de lampenkamer. 

 

Verlaat de kamer via de zuid deur. Kruip door de buis, open de klep tussen het spoor en ga naar beneden. Stap in het spoorvoertuig en stap 2 stations verder weer uit. Plaats bij iedere poort 2 groene kristallen in de apparaten (links en rechts van de poort) en ga dan met de lift omhoog. Druk op de bovenste gele knop en je wordt verwelkomd door Meneandes. Druk op de onderste gele knop en pak het zwarte kristal. Meneandes zegt „vaarwel“ en de lift gaat naar beneden.

Hier kan men het spel eindigen. Men heeft het zwarte kristal gevonden en kan Rhem 3 zo verlaten. Als je alle extra aanwijzingen gevonden hebt kan je eerst het extra raadsel oplossen. Ga weer met de lift omhoog en open opnieuw het vakje in de wand, waarin het zwarte kristal verborgen was. Het vakje heeft 16 knoppen. Druk de juiste knoppen in:

Aanwijzingen van de ronde symbolen met een cijfer in een klein vakje: 

 

Als de knoppen correct ingedrukt zijn hoor je een geluid. Als je links en rechts draait zie je gekleurde lege vakjes. Klik in een leeg  vakje en vorm de juist driehoek in het vakje. Aanwijzingen zijn de afbeeldingen met een ? en het bord met de correcte driehoeken - op de achterkant van de deur in het waterbassin.

 

Correcte Driehoeken

 

Correcte Code Driehoeken

 

 

Als alle driehoeken de juiste vorm hebben en in de juiste kleur geplaatst zijn kan je met de lift een verdieping hoger - knop boven het open venster. Draai je om en klik op de bovenste gele knop. Meneandes wenst je geluk. Druk op de onderste gele knop en pak de sleutel voor het spoorvoertuig. Ga helemaal naar beneden. Stap in het spoorvoertuig en ga een station verder. 
 

Afscheid van Rhem
Stap uit het spoorvoertuig, ladder omhoog, ga naar de galerij en ga door de zuid deur. Ga naar de lift en boven naar de grot van Kalas. Ga naar de slaapkamer. Plaats het zwarte kristal in de scanner. Pak het zwarte kristal er weer uit en het lampje zal op groen springen. Ga met de lift naar beneden. Stap niet de lift uit. Druk op de rechter groene knop, draai naar rechts (noord), de deur is nu geopend en stap in het spoorvoertuig. Draai naar rechts en plaats de sleutel in het sleutelbord. Draai je om, druk op de oranje knop en het voertuig brengt je naar het extra station van Rhem. Als je het extra raadsel niet gedaan hebt rijdt het voertuig door naar het einde. 

 

Stap uit op het extra station, open de deur en ga het huisje binnen. Zie 4 plattegronden op het prikbord. Op het bureau staat een monitor en liggen 3 fotoalbums van Rhem 1,2 en 3 die je kan doorbladeren. Rechts van het monitor is tegen de muur een bord met 4 symbolen dat verbonden is met het monitor. De juiste symbolencode voor het symbolenbord kan je vinden in de plattegronden. Als je de juiste symbolencode ingevoerd hebt druk je op de rode knop voor de monitor.

Kalas spreekt over een verborgen passages tussen de delen van Rhem en over een speciale sleutel. Hij belooft, de sleutel gevonden te hebben als we terugkeren naar Rhem. Nu kan je naar het spoorvoertuig gaan en Rhem verlaten.

Zetais bedankt je voor het zwarte kristal.
 

Einde Rhem 3

 

 

© Dit document mag niet worden verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur en de inhoud mag in geen geval worden veranderd.
 

GameSolves
NL Forum

Henk

www.000webhost.com