Zaterdag 21 december 2002

RHEM:

een "Myst"- tig adventure

Walkthrough door: Louis Koot

website: http://www.pcgames-walkthroughs.nl

Game Play:

Hoofdstuk 1:

"By the time you see this message I will have been long gone from RHEM.

If fate has kept you a prisoner here I can offer you the opportunity to return to your own world.

But I will need your help. In RHEM is a letter I have written to my brother.

If you help me get this letter to my brother ZETAIS, I can help you get back to your world."

Arrival Valley

Deel 1: Verkenningen

Het spel begint met een rit over een railsysteem in een railwagentje. Tijdens deze rit kun jij het spel niet besturen. Je rijdt in een railwagen door een woestijnachtig landschap, een waterlandschap en een grasachtig landschap. Al deze landschappen zijn van elkaar gescheiden door tunnels en uiteindelijk zul je Rhem bereiken. Rhem is een ommuurd gebied omgeven door water, dus een eiland. Het hek gaat open en je railwagen rijd naar binnen het complex in en stopt dan. Je bent aangekomen op het bovenste level van:

RHEM

WAT IS DIT VOOR PLEK EN WAT DOE JE HIER? WAAROM BEN JE HIER?

Je weet het niet. Dus je gaat op onderzoek om hier achter te komen.

Draai links en ga 1*V en je bent uit de railkar. Voor je een open poort. Wil je nog even zien hoe je railkarretje er uit ziet? Draai dan 2* links -of rechtsom.

Draai weer terug en ga 2*V, door de poort en ga dan links, 1*V, rechts, 2*V, links, en 2*V het houten trappetje op. Ga verder 3*V, rechts, 1*V. Je ziet nu het laatste stuk van dit bovenste houten looppad en je ziet dat het pad eindigt bij een Rond Stenen Gebouw:

Ga 7*V tot het einde en draai dan links en ga 1*V naar de Blauwe Deur met de Rode Knop. Klik op de Rode Knop en de deur gaat open. Ga 1*V en klik dan schuin rechts en volg dan de Houten Gang 5*V naar de volgende Blauwe Deur met Rode Knop. Druk weer op de Rode Knop om ook deze deur te openen en ga verder 4*V. Je gaat door de volgende poort. Volg het pad tussen de muren 2*V en je komt bij het einde bij een open "raam". Kijk omlaag door dit "raam". Je ziet, onder je, een draaibrug op een ronde stenen pilaar. Kijk weer omhoog en draai dan links. Je kijkt nu een nis in en in deze nis gaat een ijzeren ladder naar omlaag. Ga 1*V de nis in en klik dan 2 maal achter elkaar op de ladder en je staat beneden. Draai rechts en ga 1*V en......... je kunt hier nu echter niet verder. Kijk omlaag. Voor je is die draaibrug, maar de brug is van je af gedraaid.

Om hier verder te kunnen zal de draaibrug dus naar je toe moeten staan, maar dat kun je hier niet voor elkaar krijgen. Dus kijk weer omhoog en draai dan 2 maal rechts en ga terug 1*V en draai rechts. Je staat weer bij de ladder. Kijk omhoog en klik weer 2 maal omhoog op de ladder en je staat weer boven. Klik dan, schuin links omlaag en ga dan 1*V , rechts, 5*V en je bent terug bij de Blauwe Deur van het Ronde Stenen gebouw. Druk op de Rode Knop om de deur weer te openen en ga 1*V naar binnen.

Je staat weer in de Houten Gang en recht voor je zie je nu weer een nis met daarin een ladder naar omlaag. Ga dus 1*V, kijk omlaag en klik dan 4 maal achter elkaar op de ladder om omlaag te klimmen en je staat beneden in deze houten ladder schacht. Klik schuin links of rechts omlaag om je om te draaien. De ladder is nu in je rug en recht voor je zie je weer een Blauwe Deur met Rode Knop. Je bent hier dus onderin het Ronde Stenen Gebouw. Ga 1*V. Ga nog niet door de deur maar draai eerst even links. Je ziet nog een Blauwe Deur in de muur. Draai weer links en je kijkt weer naar de ladderschacht. Draai nog een keer links en je ziet weer een Blauwe Deur. Links van deze 3e deur zie je een heel kort pijpje uit de ronde muur steken. Draai weer links en je kijkt weer naar de blauwe deur tegenover de ladder. Waarschijnlijk is er, achter de ladderschacht ook nog een Blauwe Deur maar deze kun je nu niet zien. Je zult wel bemerkt hebben je op een vlonder in het water staat. Dit Ronde Stenen gebouw is zoiets als een watertoren. De 4 deuren zijn alleen via de ladder schacht te bereiken, maar steeds is de ladderschacht maar naar 1 van deze deuren gedraaid. Je concludeert dus dat je ergens deze ladder schacht moet kunnen draaien.

Klik op de Rode Deur knop om de deur te openen en ga dan 1*V en dan schuin rechts. Volg het zandpad dan 5*V en ga dan 2*V over het houten bruggetje. Het pad wordt weer verhard en voor je zie je een hoge houten trap omhoog gaan. Ga 4*V en je staat onderaan deze trap. Ga NU nog niet deze trap op, maar ga er 3*V, rechts langs de trap, naar achteren en dan links. Een tunnel onder de trap door, dus ga door de tunnel en draai dan links en volg het pad 9*V en dan 2*V het korte trappetje op, links, 1*V, rechts, 1*V door de opening.

Recht voor je gaat dan een stenen trap omlaag maar er is hier ook een opening rechts. Ga eerst even door deze opening. Je kunt echter dan niet verder naar het gebouw aan de overzijde. Kijk omlaag en je ziet dan dat het verbindingstuk van het pad, een "liftje", helemaal omlaag staat. Kijk weer omhoog en draai rechts. Je ziet een hendel met een stuk touw eraan, in de muur. Je kunt klikken wat je wilt op deze hendel maar er gebeurt niets. Het "liftje" komt niet omhoog. Draai weer rechts en klik dan schuin rechts en ga dan 1*V naar de trap. Kijk omlaag en daal 2*V de trap af, rechts, schuin links, 2*V, links en je bent aan het einde. Je staat voor een apparaat op een paal. Het is een scherm en rondom het scherm staan 7 paarse knopjes.

Zoem in op dit apparaat en druk op wat knopjes. Je kunt achter elkaar steeds 4 van de 7 knopjes indrukken maar dan springen de 4 ingedrukte knopjes weer terug. Er komt echter niets in het scherm. Zou je een 4 cijferige code moeten maken met 4 van deze 7 knopjes? Wel, als dat zo is dan kun je dat op dit moment toch niet. Noem dit apparaat maar de "Paarse Viewer" en onthoud deze plek. Je zult nog meer van deze "Viewers" tegen komen en elk van de viewers heeft dan weer anders gekleurde knopjes. Je kunt hier niet verder, dus draai je om en volg de route terug naar de tunnel die onder de grote trap door gaat. Ga terug door deze tunnel en dan rechts en dan 2*V, klik dan schuin rechts en je staat weer onderaan de hoge houten trap. Klim nu dan deze trap op naar boven en boven draai je links. Klik dan Schuin Rechts om recht voor de poort te gaan staan en ga dan 3*V over het houten pad. Kijk dan omlaag en ga 2*V de trap af, rechts, 3*V de trap af, links en volg dan het grijze pad 5*V, rechts, 6*V. Recht voor je is dan weer een poort maar vlak voor de poort gaat het grijze pad verder rechtsaf. Ga eerst 1*V naar de poort en klik dan Schuin Links om door de poort te gaan en ga dan door de volgende poort en volg dan het Bruine pad langs het water 4*V en draai dan rechts. Je staat voor een bruggetje. Ga verder 6*V en je staat voor een tweede bruggetje. Ga nog niet over dit bruggetje maar draai naar rechts. Je ziet weer zo'n 7 Knopjes Viewer staan. Ga 2*V er naar toe. Dit is de "Rode Viewer".

Weer kun je 4 willekeurige knopjes indrukken, maar weer gebeurd er niets. Zoem uit en draai 2* linksom en klik dan Schuin Rechts naar de brug. Ga dan 2*V, rechts, 2*V en door de poort en volg dan het zandpad 4*V. Je "loopt" aan tegen een bord en op dit bord zie je, schematisch, hoe je een brug omhoog of omlaag moet krijgen. Laag waterpeil is de brug is omlaag en hoog waterpeil is de brug is omhoog.

Draai rechts en......je ziet weer een ronde toren. Ga 1*Vooruit en......weer kun je nu niet verder. Je kunt niet naar de ronde toren. Deze Ronde Toren is de 4-WEG TOREN en je ziet dat er een tunnel onder de toren door gaat. Kijk omlaag. Je ziet dat de brug omlaag staat omdat het waterpeil laag is. Om deze brug dus omhoog te krijgen, zodat jij erover kunt gaan naar de ronde toren, moet je dus het waterpeil verhogen. Maar hoe en waar doe je dat?

Je moet dus deze brug omhoog zien te halen, en volgens het bord dat je net hebt gezien moet je dat doen door het waterpeil hier omhoog te brengen. Het stijgende water zal dan de brug omhoog duwen, en dan kun je er over om naar de 4-weg toren te gaan. Wel, dit is dus je eerste klus die je nu moet gaan opknappen, het water peil omhoog zien te krijgen.

Kijk weer omhoog en draai je om en volg de route nu helemaal terug naar het grijze pad tot waar je ik zei dat het grijze pad rechtsaf gaat en waar je dus eerst door de poort bent gegaan. Zodra je daar weer terug bent ga je onmiddellijk linksaf en volg je het grijze pad verder 5*V en dan klik je Schuin Links om de bocht om te gaan. Op het Balkon, boven het pad, verschijnt nu een vent en deze begint tegen je te praten. Hij verteld dat hij al heel lang hier op Rhem vast zit en dat hij nu eindelijk wel weer eens naar de "Bewoonde" wereld terug wil en dus verdwijnt hij met JOUW Railkar het eiland af. Nu zit je dus echt helemaal gevangen op Rhem.

Ga verder het grijze pad volgen, dus ga 8*V, Schuin Rechts , Schuin Links en dan nog 6*Vooruit. Je bent nu aan een andere kant van het Ronde Stenen Gebouw (de Watertoren). En hier is weer een Blauwe Deur. Ga echter eerst nog 2*V en klik dan Schuin Links op het pijpje dat uit de muur komt. Je staat dan recht voor dit pijpje. Klik op het pijpje en je kijkt erdoor de watertoren in. Zoem maar weer uit en draai links en ga 1*V, Schuin Rechts naar de Blauwe Deur. Rechts naast de deur zie je een paneel met een Rode Knop en een kruis. Met de Rode Knop laat je de ladderschacht in de toren naar deze deur draaien. Maar zoals je al door de pijp zag, is dat op de één of andere manier al gebeurd. Dus klik op de Rode Knop op de deur om de deur te openen en stap dan naar binnen. Ga naar de ladder en kijk omhoog en klik dan 3*V op de ladder om omhoog te klimmen. Draai dan 2*rechts (of links) om en ga 1*V naar de Blauwe Deur. Ga NIET door deze deur maar draai je 2* rechtsom en klik dan Schuin Links de Houten gang in. Volg deze Houten Gang 5*V naar de volgende Blauwe Deur, open deze via de rode knop en ga 2*V naar de Grijze Deur. Klik op de Grijze deur om deze te openen en stap 1*V naar binnen. Je bent in de Controle Kamer.

Hoofdstuk 2: 

Arrival Valley deel 2

De Brug naar de 4-Weg Toren omhoog brengen

Controle Kamer:

Draai je gelijk om naar de grijze deur en sluit de deur. Op de deur zie je een plattegrond. Klik erop om het eventjes te bekijken en zoem dan weer uit. Draai 1*links. Je ziet een "7 Knoppen Viewer Scherm". Draai weer 1*links en je kijkt weer naar dat licht Bruine Paneel. Draai weer 1* Links en jet een scherm met daaronder een Rode en een Blauwe Knop. Draai terug 1*rechts en je kijkt weer naar het Licht Bruine paneel. Klik nu op dit paneel:

Het Licht Bruine Paneel:

Open het paneel door erop te klikken. Je ziet een schematische afbeelding van het binnenste van de Ronde Watertoren. Je ziet de 4 "deuren" en de "ladderschacht". Noem de Bovenste "deur" Noord, de Rechter "deur" Oost, de Onderste "deur" Zuid en de Linker "deur" West. Je ziet dat de Zuid deur nu verbonden is met de Oost deur. Jij bent nu dus aan de Zuidzijde van de Ronde Toren. Met een druk op de knop kun je de ladderschacht steeds 1 positie naar links verdraaien. Druk dus 1 keer op de knop zodat dan de Zuid deur verbonden is met de West deur.

Sluit dan het paneel weer, zoem uit en draai rechts. Je ziet het "7 Knoppen Viewer Scherm" weer. Zoem er op in:

Het "7 Knoppen Viewer Scherm"

Ik weet het, de Blauwe en de Groene Viewer heb je nog niet gevonden, maar dit zijn de enige 4 combinaties waarin je het getal 1234 in één kleur krijgt. Dus er zijn een Paarse Viewer, een Rode Viewer, een Groene Viewer en een Blauwe Viewer te vinden op Rhem en van alle 4 weet je nu de code. Zoem uit en draai je 2 maal links om en je kijkt weer naar het scherm met de Rode en de Blauwe Knop.

Brug Rotatie scherm:

Druk op de Rode Knop. Je ziet een schematische voorstelling van een draaibrug. Druk op de Blauwe Knop om deze draaibrug te DRAAIEN. Zoem dan uit en draai Links en open de Grijze deur en ga 2*V, druk Rode knop op Blauwe deur en ga 1*V naar binnen.

Hela, blijkbaar is nu de Ronde Water Toren een slag gedraaid want recht voor je is nu weer de ladderschacht. Daar ga je echter niet naar toe. Klik Schuin Links de Houten Gang in en volg deze 5*V naar achteren en open dan de Blauwe Deur en ga 2*V en klik dan Schuin Links en dan 3*V over het looppad. Je kunt dan naar Links of naar Rechts. Draai Links en ga dan 4*V naar het einde. Je staat op een rond platform en hier vindt je 3 panelen. Een Linker, een Middelste en een Rechter paneel.

Het Linkerpaneel heeft een I, een rond schermpje en 4 rode knopjes.

Je kunt de bovenste rode knop helemaal omlaag trekken en dan loslaten. De knop gaat dan weer langzaam omhoog en telkens als deze knop ter hoogte van één van de andere 3 knopjes is verschijnt er in het scherm 2 witte driehoekjes, steeds op een andere plek. Geen flauw benul wat we hier mee moeten.

Het Middelste paneel heeft een scherm met 4 knoppen ernaast. De bovenste knop is lila van kleur. Druk je op deze knop en dan op één van de anderen dan verschijnt er in het scherm 2 keer een schema van het waterpeil. De verhouding is eerst 4:0 en dan 3:1. De onderste knop doet echter niets.

Het Rechtse paneel is dus een "Blauwe Viewer." Zoem er op in en druk op de 4 knopjes overeenkomstig de code voor de blauwe viewer, dus druk op de knopjes 2361. Achtereen volgens verschijnt er in het scherm een "Groen Ovaal" en dan een "3 puntige Piramide". Noteer dit.

Heb je dit allemaal gedaan (en ik weet echt niet wat je er verder mee moet), draai dan rechts en ga dan terug 4*V tot boven op de trap. Je kwam van rechts, dus ga nu rechtdoor 4*V naar de poort en klik dan Schuin Links om door de poort te gaan, klik dan Schuin Rechts om voor de volgende poort te gaan staan. Achter deze poort zie je een lang planken pad boven het water lopen. Ga 3*V en dan links en je ziet weer een Viewer tegen de muur staan. Ga 2*V naar deze Viewer. Het is een Rode Viewer, dus druk hier op de 4 knopjes voor de Rode Viewer code. Dat is dus 5216. Achtereenvolgens zie je dan in het scherm een Paars Ovaal en dan een witte ZigZag Lijn. Noteer dit. Zoem uit en draai rechts en 1*V en dan Schuin Links om het gebouwtje binnen te gaan. Dit is het:

Putdeksel Gebouw:

Ga 1*V naar de grijze deur en klik dan op de deur om deze te openen. Kijk omlaag. Je ziet een Putdeksel in de vloer. Klik erop om er op in te zoemen en klik dan op het handvat. Het deksel gaat niet open. Klik op de "Hand". De ronde schijf gaat nu draaien en hierdoor schuift de lange schuif naar achteren. Klik weer op het handvat en nu gaat het putdeksel wel open

Er gaat een ladder omlaag, maar jij gaat nu nog niet door dit ronde gat naar beneden. Dat gaan we straks doen. Eerst gaan we nog wat anders uitvogelen. Zoem 2* uit. Het deksel valt weer dicht. Kijk omhoog en draai je dan helemaal om en ga via de poort weer naar buiten. Ga dan Schuin Links, 1*V, links en volg nu het planken looppad naar de poort achterin, dat is 6*V. Ga door de poort en dan nog 2*V en je staat voor de ingang van het:

Bronnenpomp Veld, Rechterzijde:

Ga 2*V, links, 4*V, rechts, 2*V, rechts, 2*V, Je bent bij een ronde Meter met een Pijp ernaast en een Rode Knop. Dit is Bron D. Druk op de rode knop en hou deze ingedrukt. Het wijzertje van het metertje zal nu bewegen. Hoe de knop ingedrukt tot je een GELUID hoort. Noteer dan het CIJFER dat het wijzertje aanwijst zodra je het Geluid hoort. Voor deze Bron D is dat het cijfer 7

Draai je helemaal om en ga 2*V, rechts, 2*V, links en je staat voor Bron C. Wel, herhaal het indrukken van de rode knop en noteer het cijfer wat het wijzertje aanwijst zodra je het geluid hoort. Voor Bron C is dat het cijfer 2. Draai rechts, 2*V, links, 2*V en je bent bij Bron B. Weer doe je het gedoe met de rode knop en noteer je het cijfer dat het wijzertje aanwijst bij het geluid. Dat is 3. Draai je dan helemaal om en ga 6*V en je bent bij Bron A. voor de 4 keer druk je dus op de rode knop en je noteert het cijfer 4: Dus je hebt nu de 4 Bronnen gehad en hebt genoteerd:

A = 4; B = 3; C = 2; D = 7.

Kijk even rechts van de pijp. Je ziet de telescoop staan. Daar gaan we nu naar toe want je moet nog een cijferreeks zien te achterhalen: Dus draai je om en ga 4*V, links, 6*V, links, 6*V, links, 4*V, links, 1*V en je staat voor de Telescoop. Kijk eerst even omlaag. Aan de voet van de telescoop zie je een Spiraal die LINKS EINDIGT. Kijk weer omhoog en klik nu in het kijkgaatje van de telescoop. Je kijkt door de telescoop en je ziet dat het vizier precies op het midden van de Pijp van Bron C staat gericht. Rechts van de vizierlijn zie je het cijfer 5. Noteer dus: C = 5. Klik nu je linkermuisknop in en hoe deze ingedrukt en schuif dan je muis naar rechts, net zo lang tot je de telescoop gericht hebt op Bron D. Mik de vizierlijn precies op het midden van de pijp en noteer het cijfer. Dat is 1. Hou weer je linkermuis ingedrukt en schuif je muis nu steeds naar links tot je de telescoop precies op het midden van de pijp van Bron B hebt gemikt en noteer weer het cijfer: B = 6. Zoek de pijp van Bron A op en noteer weer het cijfer: A = 9. Je hebt dus nu deze cijferreeks via de telescoop:

A = 9; B = 6; C = 5; D = 1.

Draai links en ga 1*V terug naar het "bruggetjes" pad. Volg het pad dan 4*V, rechts, 2*V, links, 5*V (je gaat terug door de poort en staat weer voor het "plankenpad"), 6*V, rechts, 1*V, rechts en klik dan Schuin Links om weer het Putdeksel gebouw in te gaan. Ga 2*V en klik op het handvat van het putdeksel om dit te openen. Klik op de ladder en daal af naar beneden en beneden klik je Schuin Links omlaag om je om te draaien. Je staat nu voor het onderste pad dat over het water gaat. Rechts een poort maar we gaan nu eerst rechtdoor. Dus ga 4*V, links, 4*V en je gaat weer door een poort en dan zie je voor je weer een "Rode Viewer" staan. Klik Schuin Links om voor deze Viewer te gaan staan en druk op de knopjes 5216. In het viewerscherm verschijnt achtereenvolgens een Blauwe Ovaal en dan db. Noteer dit weer en draai dan naar rechts en ga dan 8*V en je staat voor de Blauwe Deur van het:

Ronde Waterpomp Controle Gebouw 1:

Open de deur en ga 1*V naar binnen. In dit gebouw wordt de watertoevoer geregeld die komt vanaf het Bronpompen Veld. Klik Schuin Links om via de treden boven op het houten "steigertje" te komen. Op de 4 pijpen zitten dus 4 panelen. Open elk van deze 4 panelen. Elk paneel heeft dan, links, 3 knoppen met een spiraal erop en rechts 3 cijferknoppen. In 3 van de panelen staan alle cijfers op 0 maar op het laatste paneel zie je 3 kruisjes. Ga terug naar de deur waardoor je binnenkwam en draai dan 2*linksom. Klik nu gewoon 4*V en je staat voor de deur aan de overzijde. Draai rechts en je ziet weer een paneel. Dit paneel heeft een knop en deze wijst nu naar het cijfer 0. Onder de knop zie je een vierkant waarin je 2 verticale lijntjes ziet. Als je dit vierkant indrukt hoor je een geluid. Draai 2*linksom en je ziet dat er achter het 1e "steigertje" nog een "steigertje" is en daar gaat een ladder omhoog naar het dak van dit gebouw. Ga dus 3*V en je staat op dat "steigertje". Draai rechts en kijk omhoog langs de ladder en klim 3*V omhoog.

Boven het Waterpomp Controle Gebouw:

Bovenaan de ladder draai je rechts en ga je 1*V. Poort. Klik Schuin Links om door deze poort te gaan en ga door de volgende poort, rechts, 1*V en trek dan aan de Rode Hendel in het Groene Muurluikje in de achtermuur. Hierdoor gaat, links van je, de deur open. Dus draai links en ga 1*V door de nu geopende deur, rechts, 1*V en bekijk het Schema van de Waterpijpen aan de muur.

Draai rechts, 1*V door de poort. Links is dan een gesloten deur waarop een paneel met 3 Blauwe Sterren. Rechts van je is een Rood Vierkant in de muur en helemaal recht vooruit zie je een open poort. Druk op het Rode Vierkant en die 3 Blauwe Sterren deur gaat open. Klik dus Schuin Links en dan 1*V en je bent door deze deur. Recht voor je zie je een groot rond Platform met daarop een soort Telescoop. Dit platform is verbonden met een ijzeren brug. Draai links en ga 7*V (je gaat weer door een poort) en je bent bij een "Groene Viewer". Klik Schuin Rechts om recht voor de viewer te staan en druk op de knopjes 1745. Je ziet achtereenvolgens een Oranje Ovaal en dan een gestileerde M. Noteer dit. Draai dan 2*links en ga 3*V (door de poort) en je staat nu weer voor het Bronpompen Veld maar nu ben je aan de Linkerzijde van dit veld:

Bronpompen Veld Linkerzijde:

Je moet hier weer de telescoop vinden en deze dan weer op de Bronpompen A; B; C en D richten en dan weer de nummers noteren. Dus volg het pad helemaal naar het einde en je bent bij de Telescoop. Merk op dat de Spiraal, onder de telescoop naar Rechts EINDIGT. Zoem in op de telescoop en klik dan op het kijkgaatje en je kijkt door de telescoop. Beweeg het vizier nu naar links (dus je muis naar rechts) tot je Pomp A ziet. Mik de vizierlijn midden op de pijp en noteer het nummer. A = 0. Schuif dan nu het vizier steeds naar rechts (dus je muis naar links) om achtereenvolgens bij Bron D, C en B te komen. Noteer steeds de cijfers. Je komt dan tot: A=0; B=8; C=5 en D=3

Heb je dit, zoem dan uit draai 2*links en klik dan Schuin Links naar de poort en volg het "bruggetjes" pad helemaal terug naar de Groene Viewer. Ga dan rechts, 2*V en bemerk het bord op dat naast de volgende poort staat. Op dit bord zie je 2 groene pijlen, elk met 3 cirkels. De bovenste pijl wijst naar rechts en de onderste pijl wijst naar links. Klik Schuin Links en dan 5*V, rechts, en klik Schuin Rechts om door de volgende poort te gaan (dit is de poort van de 3 Blauwe Sterren Deur). Ga 1*V, draai 2*linksom en klik weer op het Rode Vierkant om de 3 Sterren Deur te sluiten.

Het Openen van de Geheime Deur:

Zoals je nu staat is links voor je weer die, nu gesloten, 3 Sterren Deur. Ga 1*V en klik dan Schuin Rechts in de poort en dan Schuin Links om door de volgende poort te gaan en klik dan weer Schuin Rechts. Je staat in een halletje en rechts voor je is een gesloten deur. Links van deze deur een groot paneel. Klik Schuin Rechts om recht voor de deur uit te komen. De deur zit op slot en moet open worden gemaakt. Zoem in op het paneel.

Het paneel heeft 3 knopjes en 3 kleine rode lampjes. De knopjes zijn, van boven naar beneden: Groen, Rood en groen en tussen de Rode knip en de Onderste Groene Knip zie je 3 kleine lampjes die NU niet branden. De Bovenste Groene Knop bevindt zich in een rond venster. Goed we gaan het eerst maar eens uitproberen.

Wat je moet zien te bereiken is dat ALLE 3 lampjes BLIJVEN branden zodat dan de deur open gaat. Dit bereik je door 3 keer de Gele Streep op de JUISTE positie in het ronde venster te zetten.

Beschouw het ronde venstertje nu eens als zijnde een KLOK. Dan is de Gele Streep de WIJZER. Als je 1 keer op de Rode Knop drukt dan verschijnt de Gele Streep dus op de 12 uur positie, druk je weer op de rode knop dan verspringt de Gele Streep naar de 2 uur positie, dan naar de 3 uur positie, de 4 uur positie, de 6 uur positie, de 8 uur positie, de 9 uur positie, de 10 uur positie en terug naar de 12 uur positie. Goed dat weet je nu. Laat de Gele Streep verdwijnen zodat je in de uitgangspositie bent van deze puzzel. Doe dan achter elkaar het volgende:

 1. Druk 1* op de Rode Knop. De Gele Streep verschijnt op de 12 uur positie.
 2. Druk nu net zo lang op de Rode Knop tot je de Gele Streep op de 10 uur positie hebt staan.
 3. Druk dan op de Onderste Groene Knop. Het Linker lampje gaat branden.
 4. Zet, vanaf 10 uur, nu de Gele Streep op de 4 uur positie.
 5. Druk weer op de Onderste Groene Knop. Het Middelste lampje brand nu ook.
 6. Zet, vanaf 4 uur, de Gele Streep nu op de 9 uur positie.
 7. Druk weer op de Groene Knop. Alle 3 lampjes branden even en de deur gaat nu OPEN.

NB: het kan zijn dat het mis gaat als je vanaf 4 uur naar 9 uur gaat. Alle lampjes gaan dan uit en de Gele Streep verdwijnt. Gebeurt je dit herhaal alles dan helemaal vanaf 1. De tweede keer zal het goed gaan.

Goed, de deur is open. Klik Schuin Links in de deur opening om er door te gaan, dan Schuin Rechts om door de volgende poort te gaan. Links een poort en recht voor je4 een poort. Ga door de poort recht voor je en dan naar rechts. Aan het einde van dit gangetje is er links een geopende deur en in de achtermuur weer een Rode Hendel in een Groen Muur luikje. Haal deze Hendel weer naar beneden om die deur, links, te SLUITEN. Draai 2* rechtsom en klik dan Schuin Links in de poort. Ga dan 1*V en klik weer Schuin Links in de volgende poort, dan Schuin Rechts in de volgende poort, 1*V en draai je 2*linksom. Je bent dus terug bij de 2 deuren waarvan je zonet de linkerdeur hebt geopend via het paneel. Nu moet je deze deur weer sluiten, zodat de rechterdeur opening weer open is. Dus klik op het knoppen paneel en doe het volgende:

 1. Klik op de Rode knop en zet de Gele Streep op 8 uur.
 2. Klik op de Onderste Groene Knop.
 3. Zet, met de Rode knop, de Gele Streep op 6 uur.
 4. Klik op de Onderste Groene Knop.
 5. Zet, met de Rode Knop, de Gele Streep op 3 uur.
 6. Klik op de Onderste Groene Knop.

De Linker deur klapt dicht en de rechter deuropening is nu weer open. Klik dus nu 2* achterelkaar Schuin Rechts om door deze opening te gaan en in het gangetje klik je Schuin Links in de volgende poort. Je ziet weer de 3 Blauwe Sterren Deur. Ga hier 3*V (rechts is dat Pijpenschema aan de muur) en draai dan links. De volgende poort is nu DICHT omdat er voor de poort nu het Vloerluik open is gegaan. Dit luik blokkeert nu de poort maar het vloergat is nu open. Kijk omlaag

Klik nu gewoon 4 keer achterelkaar in het vloergat en je staat beneden onderaan de ladder. Draai 2*linksom. Je staat in de Pijpenkelder van het waterpomp controle gebouw. Je ziet weer een pijpenschema aan de muur. Deze keer zie je er ook een draaiwiel op. Draai rechts en klik dan op het Draaiwiel dat bovenop de achterste pijp zit. Het wiel draait en je hoort water stromen. Draai terug naar de ladder, kijk omhoog langs de ladder en klim weer naar boven. Draai dan links en klik Schuin Rechts in de poort en ga 2*V, klik Schuin Rechts in de poort, dan Schuin Links, Schuin Rechts en weer Schuin Rechts. Je bent terug bij het knoppen paneel. De linkerdeur moet weer open, dus klik op het paneel en:

 1. Zet Gele Streep op 10 uur en klik Onderste Groene Knop.
 2. Zet Gele Streep op 4 uur en klik Onderste Groene Knop.
 3. Zet Gele Streep op 9 uur en klik Onderste Groene knop.

De linkerdeur gaat weer open, dus ga Schuin Links er door, dan Schuin Rechts door de poort, Schuin Links door de volgende, Schuin Rechts en dan Schuin Links en kijk omlaag. Je bent terug boven aan de ladder waarover je uit het Waterpomp gebouw kwam:

Waterpomp Gebouw 2:

Daal de ladder weer af naar binnen en beneden draai je rechts en ga je 3*V naar het paneel bij de achterdeur. Draai rechts en ga 3*V, rechts en 2*V en je staat terug op het voorste "steigertje" met de 4 panelen. Vanaf de achterdeur nummer je deze 4 panelen als 1, 2, 3 en 4 en zorg je dat je recht voor de panelen 1 en 2 komt te staan. Je moet nu op deze panelen de getallen gaan invoeren die je hebt gevonden in het Bronpomp veld met de 4 bronmeters en de telescopen. Dus open één voor één de 4 panelen en voer de getallen in. Dat doe je door op de spiraalknopjes te klikken.

Ga nu terug naar het paneel bij de achterdeur en druk daar op nu weer op het onderste vierkant met de 2 verticale streepjes. De knop verspringt dan naar rechts en wijst nu het cijfer 1 aan en in het vierkant stroomt er nu water tussen de 2 verticale streepjes. Deze 2 streepjes blijkt dus een schematische voorstelling van een pijp te zijn. Je hoort het water ook stromen.

Draai links en ga door de achterdeur naar buiten. Klik dan Schuin Links en volg het pad dan 4*V. Je gaat door een korte tunnel. Draai dan onmiddellijk naar rechts en je staat voor een "Paarse Viewer". Druk op de knoppen 7534 en in het scherm zie je achtereenvolgens een vierkantjes diagram waarvan 1 vierkantje helemaal wit is en dan zie je het cijfer 1. Noteer dit weer. Draai links en ga 3*V, rechts, 13*V, links en kijk omlaag. Hola…de brug is ingestort, dus je kunt hier niet verder. Kijk weer omhoog en draai links en ga 2*V en dan rechts en 2*V naar het grote grijze paneel. Open dit paneel door er op te klikken. Je ziet 3 schermpjes, 2 gele knopjes en een blauwe knop. In de 2 linker schermpjes zie je een icoontje staan. Het rechterschermpje is leeg. Druk op de knop onder het rechter schermpje en hierin verschijnt nu ook een icoontje. Je hebt hiermee de Radarantenne geactiveerd.

We komen later hier terug. Sluit het paneel en draai 2*links en ga 1*V en dan Schuin Rechts en volg dan het pad helemaal terug naar de achterdeur van het Waterpomp Controle Gebouw. Ga naar binnen en loop door het gebouw naar de voordeur en ga door deze deur weer naar buiten. Volg het pad 12*V, Schuin Rechts, 3*V en je staat weer voor de ladder onder het Putdeksel Gebouw. Ga niet de ladder op maar draai naar links. We gaan nu het vervolg van dit pad volgen, dus 1*V, Schuin Rechts, 5*V, rechts, Schuin Links naar de poort, 2*V naar de Grijze Stenen Trap en ga dan 6*V om aan de andere kant van deze trap te komen. Dan 3*V en dan Schuin Rechts en je ziet een "BlauweViewer" tussen de rotsen staan. Ga 2*V daar naar toe en druk op de knoppen 2361. In het scherm zie je weer dat Vierkantjes Diagram waarvan 1 vierkantje wit is en dan het Cijfer 4.

Zoem uit en draai 2*Linksom, 1*V, rechts en ga dan verder 7*V over het grijze pad, Schuin Links, 2*V naar de Blauwe Deur (de ZUID DEUR) van de Ronde Water Toren. Ga door de deur naar binnen en naar de ladder in de ladderschacht. Kijk omhoog en klim helemaal de ladder op en boven draai je je om en ga je 1*V naar de Blauwe Deur. Draai je dan 2*rechtsom zodat je weer naar de laddernis kijkt. Klik Schuin Links om in de Houten Gang te komen en volg deze dan helemaal naar achteren en ga daar door de Blauwe Deur, Volg het pad 3*V, rechts, Schuin Links en ga 3*V de trap op. Naar links is dan dat ronde platform met de 3 panelen. Ga hier dus rechts de trap af en volg het pad verder tot je weer bij het "plankenpad" bent gekomen waar het Putdeksel Gebouwtje is. Ga het Putdeksel Gebouwtje in en sluit hier binnen nu de Grijze Deur met het Mozaïek venstertje. Deze Deur MOET NU DICHT zijn.

Draai je om en ga weer naar buiten en volg nu dezelfde route HELEMAAL TERUG naar de Ronde Watertoren, ga weer naar binnen en terug door de Houten Gang en ga weer de Ladder af in de Ladderschacht en ga beneden weer via de Blauwe Deur naar buiten. Volg het pad dan terug, over de Grijze Stenen brug, door de twee poorten en dan het tegelpad naar de splitsing. Ga dan links naar de ladder onder het Putdeksel Gebouw.

Klim de ladder op en open het putdeksel boven je hoofd en klim door het ronde gat. Je bent nu dus ACHTER die Grijze Mozaïekdeur in het Putdeksel gebouw. Omdat je daarstraks die grijze deur hebt gesloten sta je nu in een smal gangetje achter deze grijze deur, welke nu dus in je rug is. Op de achtermuur van dit stenen gangetje, zie je nu ook hetzelfde Mozaïek als ook op de grijze deur zit. Ga 1*V en beweeg dan je cursor, van onder naar boven, langs de RECHTERKANT van dit mozaïek. Je moet niet klikken maar gewoon je cursor over de grijze vlakjes bewegen. 2 van de grijze vlakjes langs de rechterzijde zullen BRUIN kleuren. Beweeg ook je cursor dan over de 2e rij grijze vlakjes van boven en ook hier zal 1 vlakje BRUIN kleuren. Deze 3 Bruine vlakjes zijn aanwijzingen over het betreden van een nieuw gebied. Dus het lijkt mij handig dat je de positie van deze 3 bruine vlakjes noteert. Nummer de grijze vlakjes, van links boven naar rechts onder, als 1 t/m 22. De grijze vlakjes die dan bruin kleuren zijn dan het 7e, het 13e en het 18e vlakje.

Klik Schuin Links (of Rechts) Omlaag en daal terug de putdeksel ladder af. Beneden klik je Schuin Links (of Rechts) Omlaag om je om te draaien. Je moet nu weer terug naar die Controle Kamer bovenaan de Ronde Watertoren. Dus klik Schuin Rechts en ga 5*V, rechts, Schuin Rechts, 10*V (over de Grijze Stenen Trap), Schuin Links, 8*V, Schuin Links, 2*V, en je bent terug bij de Ronde Watertoren. Je staat dus voor de Onderste Zuid Deur van de watertoren. Open de deur en ga naar binnen en naar de ladder, kijk omhoog en klim naar boven en draai je dan helemaal om en ga naar en door de Blauwe Deur (dit is dus de Bovenste Zuid Deur). Loop door naar de Grijze Deur, open deze en stap de Controle Kamer binnen. Zoem in op het Licht Bruine Paneel, open het paneel en verbindt, met de zwarte knop, nu de Bovenste Zuid deur (onderaan) met de Onderste Oostdeur (rechts). Hiermee heb je het binnenste van de Watertoren dus gedraaid zodat de Bovenste Zuid Deur nu is verbonden met de Onderste Oost Deur. Sluit het paneel, draai je om en ga via de Grijze Deur en de Blauwe Deur terug de watertoren in.

Nu is dus de ladder schacht niet recht voor je, omdat je het binnendeel van de toren gedraaid hebt, dus klik Schuin Rechts en volg dan de Houten Gang naar achteren, tot je voor de Bovenste Oost Deur staat. Draai je dan om en ga 1*V de Laddernis in en daal de ladder weer af. Beneden draai je je om en verlaat je de Watertoren door de Onderste Oost deur. Ga rechts en dan 16*V (je gaat dus onder het balkon door waar je eerder die vent hebt gezien die er met je railkar vandoor is gegaan), rechts, 3*V (rechts is open poort), linksaf, 6*V, Schuin Links, 4*V, Schuin Rechts naar de onderste trap, 1*V, Schuin Links, 4*V, Schuin Links in de poort, Schuin Rechts naar de trap omlaag, daal deze trap af en onderaan draai je 2 maal linksom en dan 2*V langs de trap, links en ga door de tunnel onder de trap door, linksaf, 8*V naar de volgende houten trap, 3*V deze trap op, links, Schuin Rechts door de poort, 3*V naar trap, kijk omlaag en ga deze trap af en loop door naar links achter op deze "steiger" naar de Paarse Viewer. Je bent hier in het begin van het spel ook al geweest. Zoem in op de viewer en druk de knopjes 7534 in. In het scherm zie je een diagram van vierkantjes en het vierkantje links boven is wit, dan zie je het cijfer 3. Noteer dit alles weer.

Goed, nu moet je de route helemaal terug volgen tot aan die open poort waar het grijze pad tussen de rotsen dan rechtsaf gaat naar dat balkon waar je die vent op zag staan die er met je railkar vandoor is gegaan. Dus eerst terug naar de hoge houten trap waar de tunnel onder door gaat. Deze trap dan op en dan verder de route volgen tot voor die open poort waar dan het grijze pad rechtsaf gaat.

Ga door deze open poort en door de volgende, volg het pad 3*V, Schuin Rechts naar het 1e bruggetje, 5*V naar het 2e bruggetje, Schuin Rechts naar de Rode Viewer. Zoem in op de Rode Viewer en druk op de knopjes 5216 en noteer dat je hier ook een vierkantjes diagram ziet waarvan het linker bovenste vierkantje wit is en dat je het cijfer 6 ziet. Zoem uit, draai je om, Schuin Rechts naar het bruggetje, 1*V, Schuin Rechts, 6*V en........je staat weer voor dat bord met het schema over hoe je de brug omhoog/onlaag moet brengen. Ga Rechts en.......kijk kijk.......de brug, die toen je hier eerder was, omlaag was, is nu OMHOOG gekomen en nu kun je dus verder naar die Ronde Toren, dus ga vooruit over het bruggetje en je komt bij de 4-weg Toren.

Hoofdstuk 3:

4-Weg Toren en de Waterkracht Centrale

Je bent dus over het omhoog gekomen bruggetje gegaan en staat voor de 4-WEG TOREN. Er loopt een tunnel onder de toren door. Deze tunnel heeft 4 UITGANGEN. Elke uitgang brengt je in een ander gebied, dus deze 4-WEG TOREN is inderdaad dus een verdeelcentrum vanwaar je dus 4 kanten op kunt gaan.

Ga 3*V de tunnel in van de 4-Weg Toren. Deze 4-Weg Toren is dus het middelpunt van dit gebied. Het is het "verdeelcentrum" van het gebied. Als het goed is sta je nu precies in het midden van de tunnel en dit midden is een kruispunt. Je kunt vanuit het midden onder de toren dus 4 kanten uit. De kant waar je vanaf komt (nu in je rug) is terug naar de Arrival Valley, je kunt rechtdoor, linksaf en rechtsaf. Staande op het kruispunt, met de Arrival Valley achter je, ga je nu RECHTSAF en dan 3*V over het bruggetje. Rechts voor je zie je een poort in een Rood Stenen Gebouw.

Rood Stenen Gebouw 1

Ga verder 3*V naar de poort en er dan 2*V door. Je bent nu op een "balkon" aan de achterkant van het Rood Stenen Gebouw en je staat voor water. Draai links en klik dan Schuin Links naar de volgende poort. Klik dan Schuin Rechts in deze poort en je gaat er rechtsaf door en staat in een gang. Je kunt niet verder omdat er een groot diep watergat in de vloer van deze gang zit. Kijk omlaag en je ziet een kastje met 3 knopjes. Het middelste knopje is rood. Druk op de Bovenste Knop en uit de linkermuur komt nu een plankier geschoven en deze schuift over het watergat heen. Je kunt nu dus verder, dus doe dat 1*V, dan Schuin Rechts naar de poort, 1*V door de poort en je staat op het 2e "balkonnetje". Linksaf en 1*V, je staat nu onder een dikke pijp, ga Schuin Rechts naar het onderste deel van de houten trap en ga 1*V deze trap op. Dan Schuin Rechts en klim 1*V de middelste trap op, Schuin Links en 1* het bovenste trap deel op. Klik dan Schuin Links het gebouwtje in. Je staat in een kort gangetje en rechts zijn er twee kamertje. Klik Schuin Rechts om voor het Voorste kamertje te gaan staan. Ga niet naar binnen. Je ziet een heleboel pijpjes in de achtermuur. Noem dit kamertje de "Pijpenkamer". Draai links en klik dan Schuin Rechts om voor het achterste kamer uit te komen. Deze kamer heeft water en er stroomt een "Waterval" uit de pijpjes in de achtermuur. Noem dit kamertje de "Waterkamer". Je zult deze kamer in moeten gaan, maar door het water kan dat nu niet. Draai je rechtsom, dan Schuin Rechts terug naar de trap, 1*V het bovenste trapdeel af, Schuin Rechts en dan 2*V het middelste trap deel af en draai je dan even rechtsom. Je ziet het huisje met die 2 kamertjes. Je kijkt tegen de onderkant aan. Je ziet uit elk van de twee kamertjes een buis komen die dan beide met elkaar verbonden zijn en ook met de dikke buis die, achter je, het Rood Stenen Gebouw in verdwijnt.

Je zult er voor moeten zorgen dat het water uit het "Waterkamertje" naar de "Pijpenkamer" gaat zodat het "Waterkamertje" droog is en het water dan in de "Pijpenkamer" terecht komt. Maar hoe, en waar, doe je dat? Dat gaan we dus nu uitzoeken.

Draai je om, daal de trap verder af en ga terug het gangetje van het Rood Stenen Gebouw in. Zodra je in het gangetje weer over het plankier, dat over het water gat ligt, bent gegaan, draai je je om en kijk je weer omlaag en druk je weer op de Bovenste Knop van het kastje om het plankier terug de linkermuur in te laten gaan. Dit moet, omdat achter de linkermuur een andere gang is waar ook een gat in de vloer in is en daar gaat dan nu dat plankier overheen, in die gang is er geen knoppen kast. Kijk weer omhoog, draai rechtsom en volg de rest van de route terug tot je weer op het kruispunt in de tunnel van de 4-Weg Toren staat. Op het tunnel kruispunt ga je weer Rechtsaf en dan 3*V en je staat voor de LIFT.

Open de deur en ga 1*V de lift in, draai je helemaal om en druk, rechts, op de Groene Knop. Er gebeurt helemaal niets. De lift heeft blijkbaar geen stroom. Ga terug de Toren in en op het Kruispunt ga je weer Rechtsaf, dan 2*V tot op het bruggetje. Voor je zie je een kabel van links naar rechts gaan. Draai even naar rechts en je ziet dat deze kabel verbonden is met het Liftgebouwtje. Blijkbaar is dit de stroomkabel en moeten we er voor zorgen dat er stroom door naar de lift gaat. Draai weer links en ga 3*V en dan Schuin Rechts en 1*V naar het einde van het pad. Kijk omlaag naar het laddertje dat hier omlaag naar het water gaat. Je kunt dit laddertje niet af. Aan de overzijde zie je een hoge Brug op het platform en rechts daarvan is weer het lifthuisje. We zullen bij die brug moeten zien te komen, maar dat kan nu niet vanwege het water. Kijk weer omhoog en draai je helemaal om en ga 7*V over het ronde pad. Je komt bij een poort. Achter deze poort is de Waterkracht Centrale.

De Waterkrachtcentrale:

Ga 1*V door de poort. Je kunt dan rechtdoor naar het gebouw met het rode dak en de brug, of gelijk rechtsaf. We gaan eerst rechtdoor. Dus ga 3*V. Voor je is dan het gebouw met het Rode Dak. De Blauwe deur vertelt je dat dit Gebouw II is. Rechts staat een "Blauwe Viewer" en links gaat het pad verder naar de brug.

Klik Schuin Links en ga dan 3*V en je bent over de brug. Recht voor je een soort schuurtje van rode stenen en met een rood dak, en links staat dan Gebouw I, zoals je op de blauwe deur kunt lezen.

Gebouw 1: de Turbine kamer

Klik Schuin Links naar de Blauwe deur I en ga door deze deur Gebouw I binnen. Binnen draai je gelijk om en sluit je de Deur I weer. Links naast de deur een kastje met een Rode Knop, rechts naast de deur een rond scherm met een Groene Knop. Blijf er even van af nu. Draai links. Aan de achtermuur hangt een plattegrond van dit 4-Weg Toren Gebied en in de linkermuur zie je een groot Rolluik. Bekijk de plattegrond even en klik dan links om recht voor het Rolluik te gaan staan. Boven het rolluik zie je een balk met daarop 9 groene ronde knopjes en, helemaal rechts, een Vierkant Knopje. Druk op de vierkante knop en het rolluik gaat open. Je kijkt de Turbine Kamer in via het geopende luik.

Goed, nummer nu de 9 Groene Ronde Knopjes, van links naar rechts, als 1 t/m 9 en druk dan op knopje 1 (dus de meest linkse).

In de turbine kamer gaat nu, links, een lamp aan. Draai naar links en ga Schuin Links naar de deur en klik nu op de Groene Knop onder het Ronde Scherm. In dit scherm zie je nu 2 Witte Driehoekjes verschijnen. Als je het ronde scherm nu even beziet als een klok dan zie je deze twee witte driehoekjes op 12 uur en op 2 uur. ONTHOUD DIT. Ga terug naar het rolluik en druk op knop 2. Een tweede lamp gaat aan. Ga weer op de Groene Knop onder het Ronde Scherm drukken en nu zie je in het scherm Witte Driehoekjes op 3 uur en op 8 uur. Herhaal dit gedoe voor de knoppen 3, 4, 5, 6, 7, 8 en 9. Uiteindelijk branden dan alle 9 lampen in de turbine kamer en heb je voor elke van de 9 Groene Ronde Knoppen de positie van de 2 witte driehoeken in het Ronde Scherm bepaald. En weet je dus dat de posities van de twee witte driehoekjes dus steeds staan voor een cijfer.nl: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 en 9. Dat is dus als volgt:

 • Knop 1 = driehoekjes op 12 uur en op 2 uur
 • Knop 2 = driehoekjes op 3 uur en op 8 uur
 • Knop 3 = driehoekjes op 6 uur en op 3 uur
 • Knop 4 = driehoekjes op 6 uur en op 8 uur
 • Knop 5 = driehoekjes op 3 uur en op 10 uur
 • Knop 6 = driehoekjes op 2 uur en op 3 uur
 • Knop 7 = driehoekjes op 8 uur en op 2 uur
 • Knop 8 = driehoekjes op 6 uur en op 2 uur
 • Knop 9 = driehoekjes op 8 uur en op 10 uur
 • Geen knop ingedrukt = driehoekjes op 6 uur en op 10 uur

NB: als je het rolluik hebt geopend en dan NIET op de knopjes erboven drukt, maar gelijk op de Groene Knop bij de deur klikt dan zie je in het scherm de witte driehoekjes op 6 uur en op 10 uur. Dit is het getal 0. Het kan zijn dat je later in het spel dit getal 0 ook nodig hebt.

Heb je dit achterhaald, sluit dan het rolluik via de vierkante knop (anders kun je de deur niet openen). De lampjes gaan vanzelf uit en alle knoppen springen terug. Open de deur en verlaat Gebouw i. Klik Schuin Links naar de "schuur" en ga 1*V en via de deur naar binnen. Draai rechts. Je ziet een grote cilinder in de rood stenen muur. Bemerk de markeringen op die je op de cilinder ziet. Je ziet 3 rijen van elk 4 hokjes en telkens is één van de hokjes grijs. Op de bovenste rij is dat het 2e hokje; op de middelste het 3e hokje en op de onderste rij het 4e hokje. Noteer het maar, je weet nooit waar het goed voor het is. Klik dan met "handje" op de cilinder en deze draait dan om. Je ziet de achterkant verschijnen. Snel, bemerk wat je ziet want de cilinder zal gelijk weer vanzelf doordraaien. Op de achterkant zie je, schematisch, 2 torens staan en voor elke toren zie je een brug. De brug voor de linker toren is echter omlaag en door deze toren staat een rood kruis. De brug bij de rechter toren is omhoog. Het vermoeden komt bij je op dat je dus wel naar de rechter toren kunt gaan, maar niet naar de linker toren omdat daar de brug omlaag is. En je vermoed waarschijnlijk ook wel dat als je de brug bij de linker toren omhoog kunt krijgen, de brug bij de rechter toren dan wel omlaag zal gaan.

Goed als je de cilinder hebt bekeken en alles ervan hebt nagetekend, draai je linke en open je de achterdeur en ga je 4*V. Draai dan rechts en ga naar de "Paarse Viewer". Druk de knopjes 7534 in en in het scherm zie je dan eerst een Rode Ovaal en dan een Krul. Noteer. Draai je helemaal om en ga 4*V (over het bruggetje) naar de rails. Draai rechts en je ziet een papier op de grond liggen. Ga 1*V en kijk dan omlaag en klik op het papier. Dit komt nu in je scherm te staan en het blijkt een soort blauwdruk te zijn waarop je het waterpijpen verloop ziet in Gebouw II. Bestudeer het goed, teken het desnoods over want je kunt de blauwdruk niet meenemen. Op de blauwdruk zie je hoe het water binnenkomt en dan via een stelsel van pijpen, die onderling met elkaar zijn verbonden, naar de 2 generatoren gaat en dan weer het gebouw uit gaat.

Kijk omlaag en de blauwdruk dwarrelt weer naar de grond. Kijk weer omhoog en draai je om en volg de route terug naar de "schuur". Ga naar binnen en door de voordeur weer naar buiten en volg het pad, over de brug, terug naar Gebouw II. Loop eerst even door naar de "Blauwe Viewer" en druk knopjes 2361 in. Je ziet een Gele Ovaal en dan een U in de vorm van een "kruikje". Draai je helemaal om, ga 1*V, rechts en ga door de grijze deur II het gebouw binnen.

Gebouw II: Elektra maken:

Ga links en volg deze bovenomloop 3*V naar achteren, draai rechts en kijk omlaag. Onder je zie je nu een wirwar van verschillend gekleurde pijpen, die via 3 ronde platformpjes met elkaar zijn verbonden en ook zijn verbonden met de twee blauw generatoren die links en rechts van het middelste platform staan. Bestudeer even de pijpenloop en vergelijk het met de schematische tekening van de blauwdruk.

Kijk weer omhoog en draai rechts en volg de bovenomloop naar het andere einde (6*V), kijk dan omlaag en daal de ladder af. Beneden aan de ladder draai je rechts en ga je door de grijze deur naar buiten. Je staat op een buiten "balkon" en links in de hoek zie je een groot controle paneel. Ga daar naar toe, zoem helemaal in op het controle paneel. Links zie je de elektra meter. Er is geen stroom. Rechts een cirkel met daaronder 2 blauwe balken. In het midden een hendel. Trek aan de hendel. Deze gaat omlaag en weer omhoog. Er gebeurt iets rechts met de blauwe balken en in de cirkel, maar er komt geen stroom. Zoem uit en draai je om ga terug het gebouw binnen en dan 3*V. Je loopt tegen de achterste, Rode, pijp aan. Draai rechts en je kijkt nu naar het achterste ronde platform (platform C) en je ziet dat er een aantal pijpen dit platform in -en uitgaan. Ga 1*V naar dit platform en open dan het luik.

Ik leg het eerst even kort uit, maar de uiteindelijke oplossing kun je hieronder op de foto's zien

Wel, je ziet een cirkel met daarin 2 gebogen bruine lijnen. Het is zo, dat het water nu niet naar de generatoren kan stromen omdat de diverse pijpen nog niet goed met elkaar zijn verbonden. Wat jij nu moet doen is, om door het verdraaien van de cirkels in ALLE 3 de Ronde Platforms A, B en C, de diverse pijpen juist met elkaar te verbinden zodat het water op de juiste manier via de pijpen het gebouw in kan, en dan, via de platformen naar en door de generatoren kan stromen zodat er elektra wordt gemaakt en dan weer het gebouw uit kan. Om dit goed uit te kunnen leggen wordt een heel werk, dus ik heb er maar 3 afbeeldingen van gemaakt. Je verdraaid de cirkel door er op te klikken.

Dus stel eerst dit platform goed in (C). Zoem dan 2*uit en draai je om en ga naar het middelste platform (B), open hier ook het luik en stel de cirkel goed in, zoem dan 2*uit, draai links, ga trapje op, dan Schuin Rechts en volg de onderste omloop naar achteren, rechts, 1*V (negeer de Viewer links voor nu), ga Schuin Rechts naar het Voorste Platform (A), open het luik en stel ook hier de cirkel goed in.

De 3 cirkels moeten er zo uit zien.

Nadat je Platform A hebt gedaan, zoem je weer uit en draai je 2*linksom en ga je naar de "Groene Viewer". Druk op de knopjes 1745 en je ziet weer een vierkantjes diagram waarvan het vierkantje rechts onder wit is en dan zie je het cijfer 2. Ga dan terug naar het controle console buiten en trek weer aan de hendel en als je de 3 platform cirkels goed hebt ingesteld zal nu de elektra meter, links, tot 100% vol lopen en heb je nu dus stroom. Zo, laten we dan maar weer gaan zien of nu de lift het wil doen. Ga gebouw II weer binnen en klim de ladder op en verlaat Gebouw II dan boven door de grijze deur. Volg het pad recht voor uit en vlak voor de poort ga je Schuin Links en dan 3*V naar de "Groene Viewer". Druk weer knopjes 1745 in en weer zie je het vierkantjes diagram maar nu is het vierkantje rechts boven wit, en dan zie je het cijfer 5. Draai je om en ga 3*V, links, door poort en volg het pad terug tot je weer op het kruispunt in de 4-Weg Toren Tunnel staat. Ga linksaf en dan naar de lift, ga de lift binnen, draai je om, sluit de lifter deur (vergeet dit niet want anders doet de lift het nog niet) en druk dan weer op de Groene Knop en......HOERA.......de lift gaat omhoog en brengt je naar de volgende verdieping van de 4-Weg Toren.

Hoofdstuk 4:

4-Weg Toren: De Geheime Toren Kamer

Als de lift boven stopt, open je de liftdeur en ga je 1*V naar de deur in de top van de 4-Weg Toren. Open de deur en stap 1*V naar binnen en blijf dan eventjes gewoon staan.

De kamer heeft 5 nissen en in elke nis zijn aanwijzingen te vinden voor komende puzzels. We zullen deze 5 nissen eerst even benoemen, om het gemakkelijker te maken. Als je binnen bent gekomen is Nis A gelijk links, Nis B gelijk rechts van de deur. Als je vanaf de deur 1*V gaat dan is Nis C weer links en Nis D weer rechts en Nis E is recht tegen over de deur. We gaan alle 5 nissen bekijken. Ga in:

Nis A:

hier hangt een schema aan de muur. Op dit schema zie je 4 water reservoirs. De meest linkse is gevuld met water. Dat is het hoofdreservoir en deze is verbonden met 3 kleinere, lege, reservoirs. Tussen de 2 reservoirs middelste reservoirs is een connector en hierop lees je 4X (dus VIER MAAL). Onderaan het schema zie je 4 labels en op elke label 4 hokjes. Elke label is verbonden met een reservoir. Het label dat aan het hoofdreservoir zit verbonden heeft het eerste (grote) hokje grijs, het label dat aan het achterste middelste reservoir zit verbonden heeft het 2e hokje grijs, het label voor het voorste middelste reservoir heeft het 3e hokje grijs en het label dat aan het achterste reservoir toebehoort heeft het 4e hokje grijs. Ik zou het maar allemaal natekenen als ik jouw was. Het zijn aanwijzingen voor de Reservoir Puzzel die je straks moet gaan oplossen.

Nis B:

Hier hangt een foto van 2 jongens en de kleinste knaap heeft een gekleurde bal vast. Links en rechts van de foto staat een vaas met bloemen. Noteer de kleuren van de truien die de jongens aanhebben en noteer ook het Cijfer dat op de truien staat. Dus Blauw = 8 en Groen = 2. Noteer dat links een vaas staat met 3 Rode bloemen en rechts een vaas met 5 Gele bloemen. Schrijf ook de kleuren van de bal op in de goede volgorde van links naar rechts, dus: BOVEN = Groen; Oranje, Rood en ONDER = Blauw; Paars; Geel.

Nis D:

Hier hangt een paneel met 9 cijfertoetsen aan de muur. Het is een Faxmachine. Rechts naast de cijfertoetsen heeft het apparaat nog 2 knoppen onder elkaar. Op de muur lees je 2 getallen: 275371 en 446188. Zet de fax aan door op de bovenste knop, rechts, te drukken en voer dan met de cijfertoetsen het nummer 275371 in en druk dan op de onderste knop rechts. Er komt een Fax uit het apparaat gerold. Klik er op om het in je scherm te krijgen. Bekijk het. Het papier heeft 4 rijen van elk 5 symbolen en bij sommige symbolen staat een cijfer. Teken het maar weer na. Zoem uit en zet de fax weer aan door op de bovenste knop te drukken en voer dan het nummer 446188 in. Er komt weer een fax uit het apparaat, dus bekijk ook deze. Het is een schematische tekening van de twee jongens op de foto in nis B, maar er staat een soort grafiek over de jongens heen getekend. Teken het maar weer na en zoem uit

Bekijk nu nog eens goed de totale vorm van de 10 cijfertoetsjes. Komt deze vorm je niet bekent voor? Het is toch hetzelfde als al die Vierkantjes Diagrammen die je steeds in de diverse "Viewers" hebt gezien en waarin steeds 1 vierkante wit was. Als je nu steeds hebt genoteerd op welke plek in die diagrammen een vierkantje wit was en je deze "viewers" in de juiste volgorde hebt bezocht (en dat heb je als je mijn walkthrough tot nu toe goed hebt gevolgd) dan kun je nu op de cijfertoetsen de plekken aanwijzen van alle witte vierkantjes en zo dus een getal van 6 cijfers maken.

Het eerste cijfer is dus de 9, het tweede cijfer is de 9, het derde cijfer is de 1, het vierde cijfer is de 9, het vijfde cijfer is de 3 en het zesde cijfer is de 1, dus het getal is dan: 991931. Zet de fax weer aan en toets dit getal, dus 991931, in en er komt een derde fax uit de machine gerold. Bekijk ook deze. Hoepla, dat is een ingewikkeld Cirkel/Graden diagram. Je hebt het nodig om straks de Radar Antenne puzzel goed te kunnen oplossen, dus.......Jawel, teken het na.

Zoem uit en draai dan 2*links en ga 2*V naar:

NB: heb je deze Viewers, waarop je steeds het Vierkantjes Diagram zag waarvan steeds 1 vierkantje wit was, nu in een andere volgorde gezien dan in deze walkthrough staat, dan heb je nu een probleem om het juiste getal te maken. Je zult dan echt alle mogelijke combinatie van 6 cijfers die je met de cijfers 139 kunt maken moeten uitproberen om deze 3e fax te kunnen krijgen, en hoeveel combinaties dat zijn weet ik niet. Er is vast wel een wiskundig iemand onder jullie die dit wil uitvogelen.

Nis C:

In deze nis hangt een Simulatiepaneel. Druk op de rode knop. Links in het paneel verschijnen dan 3 geometrische figuren, Klik op de vierkantjes rechts en de figuren veranderen van vorm. Het wordt allicht vervelend, maar teken deze 6 figuurtje maar weer naar en doe dat zo, zodat je ziet in welk figuur steeds het 1e figuur veranderd als je op het vierkantje klikt.

Zoem dan uit en draai 1*rechts en ga in

Nis E

Hier hangt een groot paneel dat uit twee delen bestaat. Links is het een scherm met 2 rode knoppen en een afbeelding van een sleutel, en rechts is het een kastdeurtje dat je kunt openen. Klik op de bovenste rode knop. In het scherm verschijnt de boodschap van Kales. Lees het.

Kales heeft een broer, Zetias. Kales en Zetias zijn de beide jongens in de foto die in Nis B hangt. Kalas "woont" hier in Rhem, maar Zetias leeft in jouw wereld. Kales en Zetias zijn elkaar al jaren kwijt en Kalas heeft Zetias nu nodig maar Kales kan Rhem niet verlaten. Kales heeft een brief geschreven aan zijn broer maar hij heeft iemand nodig om de brief te gaan bezorgen. Om te voorkomen dat onbevoegden deze brief kan lezen heeft Kales zijn brief in 4 stukken gescheurd en deze 4 briefstukjes op 4 locaties in Rhem verborgen. Het is jouw taak om deze 4 stukjes van de brief te vinden en ze dan, in het kastje rechts, te plaatsen om de gehele brief dan uit te printen. Dan mag jij Rhem weer verlaten.

Wel, je weet nu eindelijk waarom je in Rhem bent en wat je moet doen. Je moet dus de 4 briefstukjes gaan zoeken, dan steeds hier naar Nis D terugkeren om het briefstukje in dit kastje te plaatsen. Als je alle 4 briefstukjes in dit kastje hebt staan dan kun je de brief uitprinten.

Zoem uit, draai je om en ga terug naar de lift, ga de lift in, draai je om, sluit de deur en druk op de groene knop. DE lift brengt je weer omlaag. Ga uit de lift en ga tot op het kruispunt in de Torentunnel en ga dan rechtsaf en volg de route terug naar de ingangspoort van de Waterkrachtcentrale. Dat is dus vanaf het tunnelkruispunt: 5*V, Schuin Links, 6*V over het ronde pad en je staat weer voor deze poort. Klik Schuin Rechts in de poort om rechtsaf te gaan en ga 1*V (richting de Groene Viewer), klik dan Schuin Rechts om het pad naar rechts op te gaan.

Het water rond de 4-Weg Toren laten zakken

Volg dit ronde pad nu 12*V en stop dan en kijk naar rechts. Je kijkt tussen 2 rotsen door en je ziet dan de ronde 4-Weg Toren met de lift ervoor. Je ziet ook een dikke pijp waaruit water het meer in stroomt.

Om dat laddertje, achter de lift en de 4-Weg Toren, te kunnen af gaan en om dan dat platform met die trap te kunnen bereiken, zul je nu ervoor moeten zorgen dat er uit deze pijp geen water meer het meer in stroomt zodat het waterpeil zal dalen. Hiermee zorg je er dus ook voor dat alle 4 bruggetjes rondom de 4-Weg Toren omlaag zullen gaan, dus je kunt dan niet meer de 4-Weg toren in.

Draai weer links en ga verder 1*V over het pad naar de poort in de rood stenen muur.

Rood Stenen gebouw 2:

Ga Schuin Rechts door de poort, 3*V, Schuin Links, 1*V, Schuin Links door poort en je bent in gang 2 van het Rood Stenen Gebouw. Gang 1 is dus achter de rechtermuur. Als het goed is ligt nu hier dat plankier over het watergat omdat je, toen je eerder terug ging door gang 1 je ervoor hebt gezorgd dat het plankier weer onder de linkermuur door ging.

Is er nu in deze gang dus een watergat, dan ben je vergeten om dat plankier terug onder de linkermuur door te schuiven toen je eerder terug ging door de eerste gang. Je zult dan eerst helemaal terug moeten gaan, via de 4-Weg Toren, naar de eerste gang van het Rood Stenen Gebouw om dan alsnog op de bovenste knop op dat knoppenkastje te drukken zodat het plankier alsnog onder de linkermuur doorschuift en dan dus het gat in deze 2e gang bedekt. Maar we gaan ervan uit dat dit niet hoeft.

Ga 1*V over het plankier, dan Schuin Links naar poort, Schuin Rechts door poort, 2*V, Schuin Rechts naar de volgende poort en dan 2*V door deze poort. Je bent terug achter het roodstenen Gebouw en je ziet dat gebouwtje weer waar bovenin de "Watervalkamer" en de "Pijpenkamer" is. Ga verder 13*V. Je bent nu helemaal achter het Roodstenen Gebouw en voor je staat een Vierkant gebouw. Het pad gaat hier nog rechtsaf en gaat naar een trap die omhoog naar de ingang van een toren gaat, maar deze toren kun je nog niet in. Ga 1*V naar de deur, open de deur en ga 1*V naar binnen.

Het Vierkante Waterstroom Controle gebouw:

Ga 1*V, schuin Links naar de ladder en klim dit laddertje op. Loop naar achteren en bekijk de plattegrond. De rode Stip is dit gebouw waar je nu in bent. Merk op dat het gebouw 5 in -uit gangen heeft. Goed, draai links en kijk omhoog. Je ziet 2 smalle pijpen omlaag komen en deze gaan dan de dikke dwarspijp in. Kijk omlaag en draai links en ga 1*V, draai links en kijk weer omhoog. Je ziet weer 2 smalle pijpen omlaag komen en ook deze verdwijnen in een dikke dwarspijp. Kijk weer omlaag, draai links en daal het laddertje weer af. Draai 2*rechtsom. Je ziet een deur, de "achterdeur" van dit gebouwtje. Rechts zie je de Dikke Pijp met daarop een Scherm en onder de pijp een kastje. Klik Schuin Rechts naar de dikke pijp en je staat voor het kastje. Er zit een hendel in het kastje. Blijf er van af. Kijk omhoog naar het scherm. Op het scherm zie je, schematisch de 2 Verticale dunne pijpjes en de Dikke Dwarspijp. Je ziet dat nu het Rechter Pijpje verbonden is met de Dikke Dwarspijp. Kijk omlaag en trek dan NU de Hendel Omlaag. Kijk weer omhoog naar het scherm. Nu is dus het Linker Pijpje met de Dwarspijp verbonden.

Je hebt er hiermee voor gezorgd dan, in dat gebouwtje achter het Roodstenen gebouw, de "Watervalkamer" nu droog is en de "Pijpenkamer" water heeft. Kijk weer omlaag, draai links en ga door de deur naar buiten, 1*V, Schuin Rechts en je staat voor een Draaiwiel met daarboven een scherm met rode knop. Zoem in op het wiel en klik op de Rode Knop. In het schermpje zie je, schematisch, dat er water door de pijp stroomt. Dit is dus die pijp die water het meer rondom de 4-Weg toren laat stromen. Klik op het draaiwiel en als deze gedraaid is klik je weer op de Rode Knop. In het schermpje zie je dan dat het water in de pijp nu wordt geblokkeerd.

Je hebt hiermee het water in het meer rondom de 4-Weg Toren verlaagd, zodat je nu, via dat laddertje, naar dat trapplatform kunt gaan. Helaas zullen nu ook alle 4 de bruggen, rondom de 4-Weg Toren, zijn gezakt zodat je deze toren niet meer in kunt. (Herinner je nog de afbeelding van de 2 torens op de cilinder in de "schuur" bij Gebouw II?)

Draai rechts en volg nu de hele route terug tot je weer voor het bruggetje voor de 4-Weg Toren staat. Als je daar bent merk je dat je de Toren niet in kunt. Kijk omlaag en zie…..de brug staat nu omlaag. Het waterpeil is drastisch verlaagd. Kijk weer omhoog, draai je om en ga 1*V, Schuin Rechts, 1*V naar het laddertje dat aan het einde omlaag gaat, kijk omlaag en daal dit laddertje nu of. Beneden draai je je om, 1*V, Schuin Rechts naar de volgende ladder, kijk omhoog en klim dit laddertje op en je staat dus nu op dat platform met de hoge trap.

Hoofdstuk 5:

4-Weg Toren: Waterreservoirs

Je staat dus op dat Trapplatform achter de lift van de 4-Weg Toren. Ga 4*V de trap op. Recht voor je uit zie je dan de ronde 4-Weg Toren met de lift en daarachter zie je ook nog het Rood Stenen Gebouw. Draai links en ga 4*V over de twee bruggetjes en klik dan Schuin Links om linksaf het pad tussen de rotsen op te gaan. Klik dan Schuin Rechts en ga 1*V en je staat weer voor een trap. Ga 3*V deze trap op en je staat dan bovenop het Hoofdwater Reservoir. Een houten pad loopt over het water naar de overzijde en bijna aan de overzijde is er een beweegbaar bruggetje in dit pad. Loop 4*V over het pad naar de overzijde en dan 3*V de trap af, draai links en ga 1*V, kijk omlaag en klik op de bovenkant van het laddertje en daal dit laddertje af naar de grond. Beneden draai je rechts en ga je 1*V naar het kastje waarvan het linker vakje Blauw/Grijs is. Druk op dit blauw/grijze vakje en in het cijferdisplay verschijnt het getal 6400.

Wel, als je even terug denkt aan het schema dat je in Nis A hebt gezien, het schema van de waterreservoirs, dan weet je dat dit kastje hoort bij het Hoofdwater Reservoir. Dit reservoir bevat dus 6400 eenheden water.

Draai links en ga 3*V door het tunneltje en dan nog 1*V naar de poort. Ga Schuin Links door deze poort. Je ziet dan Reservoir 3 staan. Op dat schema is dit dan de voorste Middelste tank. Op deze tank staat het getal 1200. Loop verder door naar de ladder en het kastje en klik weer op het Blauw/Grijze vakje. In het display verschijnt 0000. Deze tank is dus leeg. Draai je helemaal om en ga terug 1*V, Schuin Rechts naar de poort, 1*V door de poort, Schuin Rechts, 1*V en je ziet dan een klein kasje met Rode Knop op de railing vast zitten. Klik Schuin Links en dan 2*V en je bent aan het einde en staat voor een groot rond groen platform waar 4 pijpen in/uit komen en links is een paneel.

De Waterreservoir Puzzel:

Wel, dit ronde platform is dus de CONNECTOR die de Hoofdtank verbind met de 3 kleinere tanken. In het midden van het platform zit een ronde grijze schijf en je ziet ook die labels waarvan steeds 1 hokje Blauw/Grijs is. Steeds is er zo'n label op het punt waar een pijp de Connector ingaat. Het paneel, links, bevat een schuif die langs de cijfers 0, 1, 2, 3, 4 omlaag kan en het bevat een Witte Cilinder. Onder deze cilinder zit een Hendel. Als je nu even je cursor gewoon op de witte cilinder houd, dan komt daarop een grote U vorm waarvan de linkerkant = Hoofdtank, vol is met water en de rechterkant = tank 1, leeg is.

Denk nu weer even terug aan die Cilinder die je hebt gezien in de Schuur bij Gebouw I van de Waterkrachtcentrale. Daarop zag je twee torens met voor elke toren een bruggetje. Het bruggetje bij de achterste toren was omlaag omdat daar het waterpeil laag was, dus die toren is niet toegankelijk. Het waterpeil, rondom die toren, moet dus tot de juiste hoogte omhoog worden gebracht zodat het bruggetje onhoog komt en je die toren kunt bereiken. Denk nu ook weer even terug aan dat Waterreservoirschema die je in Nis A in de Geheime 4-Weg Torenkamer hebt gezien. Op dat schema zag je 4X staan op de connector tussen de twee middelste reservoirs. 4X betekent dus dat je 4 kansen krijgt om elk van de 3 lege reservoirs met de juiste hoeveelheid water te vullen uit de het hoofdreservoir.

Benoem nu eerst even de labels op het connectorplatform als volgt:

 • Links onder = A = het Hoofdreservoir
 • Links boven = B = middelste tank achter
 • Rechts onder = C = middelste tank voor
 • Rechts boven = D = aller achterste tank

Je moet nu steeds de juiste 2 tanks met elkaar gaan verbinden en dat doe je door op de ronde grijze schijf te klikken. Doe als volgt:

Draai je om en ga naar het laddertje en klim weer omhoog en dan rechts de trap op en je staat weer bovenop de Hoofdtank (A). Hela....het bruggetje is omlaag gezakt. Natuurlijk is dat zo want je hebt het waterpeil in deze Hoofdtank drastisch verlaagd. Kijk omlaag. Je ziet het bruggetje onder je maar je ziet ook een cijferpaneel met 3 gekleurde cijfers. Schrijf deze cijfers over in de juiste kleur: dus: geel = 9, Paars = 1; Blauw = 5. Kijk weer omhoog, draai je om en klim terug de trap en het laddertje af en ga door het tunneltje en dan rechtdoor weer door de poort naar Tank C (1200). Loop door naar het kastje bij de ladder en druk op het Blauw/ Grijze vlak en je ziet het getal 1200 verschijnen. Deze tank bevat nu dus echt 1200 eenheden water.

Draai links, kijk omhoog en klim de ladder op. Bovenop de ladder klik je op het ronde luik in de tank om deze te openen en kruip je er door en door de pijp en dan 3*V om de ladder aan de andere zijde van Tank C af te dalen. Beneden ben je dus aan de andere zijde van Tank C. Draai rechts en je ziet Tank D met daarop het getal 800. Ga naar het kastje bij de ladder en controleer of er echt 0800 eenheden in tank D zit. Dat is zo, dus draai links en klim de ladder van Tank D op en boven open je weer het ronde luik en kruip je dwars door Tank D en aan de andere kant daal je het laddertje weer af. Draai rechts en je ziet Tank B met daarop het getal 1100. Wel, controleer weer even of er echt 1100 eenheden water in Tank B zit, klim dan de ladder van Tank B op, kruip door de buis en daal de ladder weer af en draai rechts. Je ziet nu weer de Hoofdtank (A), maar nu de andere zijde ervan. Loop door naar de ladder en je bent nu bij het Controlekastje van deze Hoofdtank.

Dit kastje heeft bovenaan weer het label met het grote blauw/grijze vlak en daaronder 3 vakjes met een knop. Links = paars, Midden = blauw en Rechts is geel. Bovenop Tank A heb je dus de cijfers Geel = 9, Paars = 1; Blauw = 5 gezien. Druk nu op het Blauw/Grijze vlak om het paneel aan te zetten en druk dan steeds op de knopjes om het juiste getal bij de juiste kleur te plaatsen. Dus Paars = 1; Blauw = 5 en Geel = 9. Druk dan weer op het Blauw/Grijze vlak. Je hoort nu "PING". Draai links en klim de ladder van Tank A op, open het ronde luik en kruip er 2*V door. Je staat dus nu in de Tank. Loop nog 1*V tot op het bruggetje en je staat voor de achterzijde van dat 915 paneel. Open het deurtje. Het blijkt een kastje te zien en erin ligt nu je EERSTE STUKJE VAN DE BRIEF. Klik erop en het verdwijnt.

Beweeg nu je cursor naar de zwarte rand onder je spelscherm. Midden in deze zwarte rand is je Geheime Inventory en hierin staat nu dit briefstukje op de juiste plek in het venstertje. Je hebt je Eerste Stukje te pakken.

Draai je om en kruip terug door het ronde luik, ladder af, links en ga naar de ladder van Tank B. Klim de ladder op en kruip terug door Tank B, ladder af, draai links en ga naar Tank D. Klim de ladder op en kruip door Tank D, ladder af, links en ga naar Tank C, ladder op, kruip door Tank C, ladder af, links, door de poort en dan voor de tunnel naar rechts, 2*V, rechts en je staat voor het kastje met de Rode Knop op de railing. Deze knop is dus verbonden met de grote pomp die je erachter ziet staan. Druk op de Rode Knop en de pomp pompt nu weer water in Tank A zodat het bruggetje in de tank weer omhoog komt.

Als de pomp klaar is draai je rechts, 1*V, Schuin Rechts naar tunnel, 1*V, 2*Schuin Rechts, kijk omhoog, klim de ladder op, rechts de trap op en je bent terug boven op Tank A. Steek over naar de overzijde, trap af, volg het pad terug naar de 2 bruggetjes, steek deze over, rechts trap af, ladder af en draai rechts, 2*V, ladder af en je staat terug aan het begin van het pad naar de Waterkrachtcentrale. Je kunt dus niet de 4-Weg Toren in omdat het bruggetje nog omlaag staat. Het bruggetje moet dus omhoog komen. Volg dus de route nu terug, door de poort van de Waterkrachtcentrale, gelijk rechtsaf en volg het pad helemaal terug, naar en door het Rood Stenen Gebouw naar de deur van het Vierkante Water Controle gebouw. Ga naar binnen en door de achterdeur weer naar buiten en ga naar dat Draaiwiel. Klik weer op het Draaiwiel en via de pijp, achter de Lift, zal weer water het meer rondom de 4-Weg Toren stromen en het bruggetje omhoog brengen. Volg dezelfde route nu terug naar de 4-Weg Toren. Je kunt weer over het bruggetje de tunnel in en op het tunnelkruispunt ga je rechtdoor naar het Rood Stenen Gebouw.

Rood Stenen Gebouw deel 3:

Volg de route door het Rood Stenen Gebouw weer en in de gang druk je weer op de knop om het Plankier vanuit de andere gang over het gat te laten schuiven. Ga dan 1*V over het plankier, draai je dan om, kijk omlaag en laat het plankier dan weer terug onder de muur door schuiven naar de andere gang. Dit is handig voor later. Kijk weer omhoog en draai je om en volg de route, via de trappen naar het Gebouw met de 2 kamers. De eerste kamer, de "pijpenkamer" heeft nu dus de waterval, dus ga de achterste kamer in. Dit was dus voorheen de "watervalkamer" maar nu is deze kamer droog. Waar eerder de waterval was zie je nu een metalen deur in de achtermuur. Ga naar deze deur, open hem en je kijkt een geheime doorgang in. Deze doorgang loopt dus boven door het vierkante Water Controle Gebouw heen.

Geheime Passage door Vierkante Water Controle Gebouw:

Ga 6*V over het smalle ijzeren pad tussen de pijpen en achterin kijk je omlaag en daal je 3*V de ladder af. Beneden aan de ladder draai je 1*links en ga je Schuin Rechts de gang in. Volg deze gang 2*V, Schuin Rechts, 1*V en je staat voor een dikke IJzeren Draaideur. Druk, rechts, op de Rode Knop. De Draaideur draait. Ga 2*V door de deur en draai je dan om. Druk weer op de Rode Knop om de draaideur weer te sluiten zodat deze weer 180 graden gedraaid is. Dit is belangrijk voor straks. Draai je weer om, 1*V, open de deur en ga 5*V naar de toren:

Lift Toren

Je staat voor de deur. Draai je even om. Je ziet dus het Vierkante Water Controle Gebouw en je ziet nu ook dat je via een 3e deur dit gebouw hebt verlaten. Links is de deur naar dat draaiwiel. Zoals je op de plattegrond hebt gezien heeft dit gebouw dus 5 deuren. Draai je weer om naar de toren.

Draai je dan weer om en ga 1*V, links, 4*V over het planken pad naar de poort, 1*v door de poort en dan Schuin Links, en 1*V door de volgende poort.

Voor je ligt nu een lang "bruggetjes pad". Loop 1*V en blijf dan even staan en kijk naar rechts en omlaag.

Je bent feitelijk nu weer terug in Arrival Vallei en dat ronde gebouw dat je beneden je ziet is dus hert Waterpijpen Controle Gebouw waar je al eerder bent geweest. Rechts er achter is dus het gebouw waar je die Geheime Deur steeds moest openen. Draai terug rechts en volg het "bruggetjes" pad 5*V en ga dan linksaf en dan weer 3*V naar de Telescoop op het ronde platform. Klik op de lens om door de telescoop te kijken.

Druk je linkermuisknop in en hoe deze ingedrukt terwijl je je muis naar links trekt. De lens draait dan steeds naar rechts. Herhaal dit tot je in de lens die open poort ziet, rechts voor de telescoop in de rotsen. Trek dan steeds de lens naar links tot je in de lens een deur ziet verschijnen met daarop 3 BLAUWE STERREN onder elkaar. Dit is dus de deur waarvan ik, lang geleden zei, dat je deze weer dicht moest doen. Heb je dat toen niet gedaan dan zul je de 3 Blauwe Sterren niet zien en heb je een groot probleem.

NOTEER DIT ALLEMAAL. Zoem uit de telescoop, draai me om en ga 3*v, dan links, 2*v, door de poort, en dan 2*V door de volgende poort. Stop en kijk even naar rechts. Je ziet het Putdeksel Gebouw en het pad dat naar het Waterpompen veld gaat. Draai weer links en volg het pad verder 1*V, Schuin Rechts en ga 2*V de smalle trap af. Dan kun je niet verder. Kijk omlaag. Water. Kijk weer omhoog en hou je cursor links op de stenen muur. Je krijgt dan de linksaf cursor, dus draai links, 1*V, links, kijk omlaag en daal 2*V het onderste deel van de trap verder af. Rechts, 3*V over het nu grijze pad, links, 5*V en stop. Het pad gaat rechtdoor naar een lage Schuur maar het pad gaat ook rechtsaf voor de schuur langs. Kil Schuin Rechts. Je ziet nu een ander stenen gebouw van 2 verdiepingen. Ga 1*V en dan door de open deuropening dit gebouwtje binnen. Je "loopt" aan tegen een raam. Draai links en kijk omhoog. Er hangt hier een camera aan de muur. Kijk weer omlaag en draai je 2 maal rechtsom. Een Grijze Deur waarop je een Paneel ziet en in dit paneel zie je 2 icoontjes. Deze Deur zit dus op slot. Noem dit maar de ICONEN DEUR.

Hoofdstuk 6:

Iconen Deur en het Draaibrug Gebied

Je staat dus nog in het gebouwtje van 2 verdiepingen voor die grijze deur met het paneel met de 2 icoontjes. Staande voor deze Grijze Iconen deur draai je weer naar rechts en ga je 2*V naar buiten, dan rechts, 1*V naar het trapje, Schuin Rechts het trapje op, 1*V naar de grijze deur van de schuur, open de deur en stap 1*V naar binnen. Draai je gelijk weer om en sluit de deur.

Schuur:

Het Simulatie Paneel en het Iconen Deur Paneel

Zoem uit, draai linksom naar de deur, open de deur en ga naar buiten. Trapje af, 1*V, links en ga het stenen gebouw terug binnen. Binnen ga je rechts en schuin Links door de nu geopende Iconen Deur naar buiten. 3*V de trap op, 1*V door de stenen gang, Schuin Links, 3*V, Schuin Rechts naar de poort aan het einde van het pad en......je kunt niet verder. De Draaibrug staat verkeert. Je moet hier echt naar de overzijde, maar dan zul je die draaibrug dus moeten draaien.

De Draaibrug Puzzel

Draai rechts. Wel jij kwam dus uit die linker poort en moet nu door de rechter poort gaan, dus ga 1*V, Schuin Rechts, Schuin Links en daal 2*V de wit stenen trap af. Links, 1*V door poort, Schuin Links, 2*V de wit stenen trap weer op, rechts, Schuin Links naar poort. Je bent dus nu aan de overzijde van de draaibrug. Deze ligt nu voor je. Het is dat groene "pad". Loop rechtdoor, over de draaibrug, naar dat paneel op het ronde platform aan het einde. Open het paneel. Wel dit schermpje moet je bekent voorkomen. Het is hetzelfde als het scherm waarmee je de ladderschacht in de Ronde Stenen Water Toren steeds laat draaien. Deze dient dus om de draaibrug te laten draaien. Op dit moment is het Noorden met het Westen (12 uur met 9 uur) verbonden. Je moet het Westen met het Zuiden (9 uur met 6 uur) verbinden. Dus druk op de zwarte knop en verbind het Noorden met het Oosten. Sluit het paneel weer en draai je om. Je ziet dus dat de brug een slag gedraaid moet worden om links en rechts met elkaar te verbinden. Loop weer naar de poort en dan Schuin Rechts het halletje in. In de achtermuur van het halletje zie je nu 2 knoppen. De onderste knop heeft een draaipijl en deze staat nu naar links, op de 0. Druk op de bovenste knop en die pijl verdraait naar rechts naar de 1. Draai dan links, kijk omlaag en daal de trap terug af en volg nu de route terug naar de SCHUUR.

Ga de Schuur weer in en loop naar het paneel aan de muur tegenover de deur. Druk op de Rode Knop. In het ronde scherm zie je nu de Draaibrug. Druk op de Groene Knop en je ziet dan de Draaibrug draaien en deze verbind dan nu Oost met Noord. Zoem uit, draai je om en verlaat de schuur weer en volg de route terug, via het Iconen Deur gebouw en de stenen gang naar de poort achter de stenen gang waar je daarnet niet verder kon omdat de draaibrug daar niet was. Wel, nu is de draaibrug hier wel, dus steek 2*V over de brug.

Als je nu het spel op 3CD hebt staan dan moet je nu CD 2 laden.

Na het wisselen van CD sta je dus nog op de Draaibrug. Klik Schuin Rechts naar de IJzeren ladder en kijk dan omhoog langs deze ladder en klim 2*V deze ladder op. Bovenop de ladder klik je Schuin Links Omlaag om je om te draaien. Links een raam. Klik Schuin Rechts de rechter hoek in en je staat op het Grijze Pad. Volg dit pad 5*V (door poort) en je staat dan weer voor de Bovenste Deur van de Ronde Stenen Water Toren.

NB: Als je daarnet, op dat Paneel niet Zuid met West hebt verbonden, dan zal deze Deur nu niet open gaan. Je zult dat dan alsnog moeten herstellen. Hiervoor ga je terug, via de ladder en de draaibrug, naar de het halletje waar je die knop op 1 hebt gezet. Zet dan de deze knop terug op 0 en ga terug naar de schuur. Met het paneel recht voor de schuurdeur verdraai je dan weer de draaibrug zodat je naar dat ronde platform kunt gaan. Doe dat dan en verbind op het paneel dan wel Zuid met West zodat de Water Toren goed gedraaid is. In het halletje zet je dan de knop weer naar 1 en in de schuur verdraai je de draaibrug weer. Volg dan de route terug tot je weer hier voor de deur bij van de water Toren staat,

Terug naar de 4-Weg Toren

Open de deur via de Rode Knop en ga 2*V naar binnen, kijk omlaag, daal de ladder af en beneden draai je je om en ga je via de Onderste Deur weer naar buiten. Wel, je moet dus nu de route helemaal terug volgen naar de 4-Weg Toren. Weet je de route niet meer? Goed, hier dan: Rechts, 12*V naar de hoge houten trap waar dat tunneltje onder door gaat. Ga deze trap op, links, Schuin Rechts door poort, 3*V, kijk omlaag, 1*V bovenste trapdeel af, Schuin Rechts, 3*V, links, 4*V, Schuin rechts, 7*V, Schuin Links door poort, 4*V, Schuin Rechts naar bruggetje, 7*V (over tweede bruggetje), Schuin Rechts, 5*V (het Brugbord), Schuin Rechts en je bent terug bij de 4-Weg Toren. Ga 1*V tot op het bruggetje.

Na de Cd wissel ga je vooruit tot je weer op het kruispunt van de tunnel onder de toren bent. Je moet nu helemaal terug naar de Lift Toren achter het Vierkante Water Controle Gebouw. Dus op het tunnel kruispunt ga je links en dan 5*V, Schuin Links, 6*V over het ronde pad naar de poort van de waterkrachtcentrale. Klik Schuin Rechts door de poort, 1*V, Schuin Rechts en volg het pad 13*V naar de poort van het Rood Stenen Gebouw. Schuin Rechts door de poort, 3*V, Schuin Links, 1*V, Schuin Links de gang in.

NB: weer kun je hier in de gang dus een probleem hebben als je niet eerder, toen je de laatste keer in door de ANDERE gang bent gegaan, dat plankier niet terug onder de linkermuur door hebt geschoven. Ik heb je dat toen wel verteld dat je dat moest doen. Heb je dat toen vergeten dan zul je dus nu eerst naar die andere gang moeten gaan om dat plankier alsnog naar deze gang te verschuiven.

Ga 1*V over het plankier, Schuin Links, Schuin Rechts, 2*V, Schuin Rechts door poort en dan 13*V tot je weer voor vlak voor ingang 1 staat van het Vierkante Water Controle Gebouw. Ga hier echter niet naar binnen, maar klik Schuin Rechts om het pad naar rechts op te gaan. Dit pad gaat dus ook naar de Lift Toren. Volg dit pad 8*V, dan de trap op en dan links naar de deur. Je bent nu dus aan de andere kant van de lift toren. Eerder ben je aan de achterzijde met de lift omhoog gegaan. Druk op de Rode knop om de liftdeur te openen.

Lift Toren 2 en Geheime Passage 2:

NB: Ook hier kun je dus een groot probleem hebben. Toen je eerder met de lift omhoog ging in deze toren en er boven weer uit stapte, toen heb ik je gezegd om je om te draaien en om de lift 180 graden te draaien. Heb je dat toen niet gedaan dan zal nu de lift niet hier aan deze kant staan en heb je echt een heel groot probleem. Je zilt dan op de één of andere manier toch nog die lift moeten zien te draaien en dan weer hier terug zien te komen. Weet je wat, als jij dat probleem nu hebt, zoek dit dan zelf maar lekker uit.

Open de deur via de rode knop en stap dan de lift in. Draai je om en druk dan weer op de onderste knop om de liftdeur te sluiten. Druk dan op de 2e knop vanaf boven (de Omlaag Pijl) en de lift brengt je omlaag. Open de liftdeur weer door een druk op de 2e knop van onderen en ga 1*V, links, 1*V, links en dan 9*V en je staat voor de geopende 4e ingang/uitgang van het Vierkante Water Controle gebouw.

NB: Dit is dus die dikke draaideur waar je eerder in de 1e geheime passage door heen bent gegaan. Ook toen heb ik je verteld dat je daarna deze draaideur weer 180 graden moest draaien. Heb je dat TOEN niet gedaan, dan heb je weer een probleem en zul je terug moeten gaan naar de 1e geheime passage om dat alsnog te doen. Hoe, wel zoek ook dat dan maar zelf uit.

Ga 2*V door de gang, dan 2*Schuin Links om achter de ladder te komen, kijk omhoog en klim 3*V de ladder op. Ga dan 5*V over het looppad tussen de pijpen en kijk achterin weer omlaag en daal 2*V de ladder af. Draai rechts en ga via 3*V en de 5e doorgang weer naar buiten. Je staat nu op een pad tussen het water. Links zie je een rond wit gebouwtje en recht voor je gaat er een Boogbrug rechts over het water en achterin een ladder omhoog tegen de muur.

Hoofdstuk 7:

Het Pentagram Gebouw deel 1: De Deur Openen

Put en Gondel

Je bent dus via de 2e Geheime Passage nu in het nieuwe gebied achter het Vierkante Water Controle Gebouw en staat dus op dat pad met links en rechts water en links dat ronde witte gebouwtje. Ga 3*V. Rechts is dan die boogbrug maar de deur daar achter zit op slot. Links is ook een deur maar ook deze zit op slot. Ga dus vooruit naar de ladder en klim deze 4*V op. Bovenop de ladder volg je het pad 2*V naar de poort in de rood stenen muur. Klik dan Schuin Rechts in de poort en ga dan 2*V, Schuin Links en dan weer Schuin Links naar de poort in de rood stenen muur. Klik Schuin Rechts door deze poort en ga 1*V, Schuin Links, 1*V en kijk omlaag. Je kunt hier niet verder omdat de brug omlaag staat. Dus je zal er weer voor moeten zorgen dat het water hier weer omhoog gaat zodat deze brug dus tot hier omhoog zal komen. Kijk weer omhoog, draai links, 2*V terug naar de poort, Schuin Rechts en klik 2 maal op de omlaag gaande ladder om naar beneden te gaan. Beneden draai je links en je ziet een Geel Draaiwiel voor de brug. Ga naar dit draaiwiel en klik erop om de blokkering van de brug op te heffen. VERGEET DIT NIET.

Kijk weer omhoog en draai je om en ga 1*V terug richting het laddertje en klik dan Schuin Rechts. Je hebt het laddertje nu in je rug en recht voor je zie je een "Tralie" Deur. Het heeft geen zin om daar nu naar toe te gaan omdat deze deur op slot zit. Hij moet open, maar dat is een puzzel en dat lossen we ergens anders op. Nu moeten we er eerst voor zorgen dat hier het water omhoog komt zodat de brug omhoog gaat en ook dat moeten we ergens anders doen, nl in het Pentagram Gebouw.

Draai je om en klim de ladder op en klik dan Schuin Links door de poort en dan Schuin Rechts en je staat voor de Gondel. Ga Schuin Rechts de Gondel in en druk dan, links van het raam, op de Rode Knop om de Gondel te starten en druk dan op de Omhoog Pijl en geniet van het korte ritje. De Gondel brengt je naar de overzijde en als de Gondel weer is gestept zet je de gondel uit via de rode knop en draai je Rechts en ga je Schuin Links de gondel uit. Dan weer Schuin Links en dan Schuin Rechts naar de poort. Ga 1*V door de poort en draai dan links en je kijkt naar het

Pentagram Gebouw:

Dit pentagram gebouw staat dus in een soort bergmeer. Er lopen paden om en over het meer en er loopt een dikke gele pijp langs de rotswand en deze verdwijnt achter het pentagram gebouw. Rechts voor het gebouw zie je een groot paneel staan en een hoge trapbrug.

Kijk omlaag en ga de trap af en dan helemaal rechtdoor tot je bij de deur van het Pentagram gebouw bent. Kun je naar binnen? Nee, de deur zit op slot. Draai je om, 1*V, Schuin Links het pad op, 1*V, Schuin Links, 1V en je staat met je neus vlak voor dat grote paneel. Op dit paneel zie je een grote Gele Pentagram, een 5-hoek, en er staan 4 cirkeltjes doorheen getekend en onderaan een vierkantje. Deze pentagram is dus een schematische voorstelling van het Pentagramgebouw. Die 4 cirkeltjes zijn dus de 4 muren van het gebouw en die vierkante knop is de voordeur. Als je op de vierkantje knop drukt dan lichten, één voor één en van links onder naar rechts onder, die 4 cirkeltjes op en worden dan heel even gelijktijdig rood.

Draai je om, Schuin Links, 2*V, links en dan 5*V over de trapbrug en dan Schuin Rechts door de poort. Je bent nu in een inham, ommuurt door roodstenen muren. Dit is een grote "waterbak". Ga 1*V en dan kun je niet verder. Draai links. Je ziet, links, het begin van die dikke gele pijp uit het water komen. Ga 1*V en draai links en kijk omlaag. Een laddertje gaat hier omlaag maar door het water kun jij dit laddertje nu niet af. Kijk weer omhoog en draai rechts en loop 1*V naar de poort en ga dan Schuin Rechts door de poort. Je staat in een smalle gang en er loopt een houten "oprit" omhoog. Druk op de knop aan de linkermuur om de "oprit" te laten zakken en ga dan 3*V door de gang, Schuin Rechts, 2*V, Schuin Rechts en je ziet voor je weer een houten "oprit" en rechts in deze poort weer een knop. Je bent nu dus aan de andere kant van de "waterbak" en dit is dat gangetje waar je daarnet niet recht voor uit door kon omdat deze oprit omhoog staat. Laat deze oprit omhoog staan en ga 3*V deze oprit op naar boven. Boven ben je dus op een richel die achter langs de trapbrug naar het Pentagram gebouw gaat. Loop 3*V en daal aan het einde de ladder af. Beneden draai je naar rechts. Je ziet pijpen en linksboven een Hendel. Trek deze hendel omlaag

Er begint wat te bewegen en je hoort water stromen. Je hebt nu hiermee 2 dingen gedaan. In de "waterbak" heb je nu het water weggepompt via die dikke gele pijp naar het gebied met de tralie deur en daar zal nu dus die brug omhoog gaan. Draai je helemaal om. Je staat nu voor 1 van de muren van het Pentagram gebouw. Je ziet er een paneel op. Dit paneel is dus de Rechtsonder Cirkel op het Pentagram schema op dat paneel dat voor het gebouw staat. Loop naar dit paneel en hou je cursor er op. Er verschijnt nu een geometrische figuur in dit paneel. Als je met "handje" op het paneel klikt dan verandert het figuur en zo kun je het figuur 5 maal laten veranderen. Teken al deze 5 figuurtjes maar na.

Heb je dit, draai dan om en ga 1*V en dan Schuin Links terug naar de ladder, klim weer omhoog, draai je om en loop 3*V over de richel, kijk omlaag en loop de "oprit" weer af naar beneden tot in de poort. Draai je dan helemaal om zodat je weer naar de "oprit" kijkt en druk nu op de knop om de "oprit" te laten zakken. Ga dan 4*V en dan rechts. Je bent terug waar je hier bent begonnen. Links is die dikke Gele Pijp en dat laddertje. Omdat je zojuist via die hendel het water hebt weggepompt kun je nu dus dit laddertje af, Doe dat dus en beneden draai je naar rechts. Je ziet een paneel en op dit paneel zie je een schematische voorstelling van de Gondel. Je ziet dat er ONDER DE GONDEL een Ladder omlaag loopt. Onthoud dit. Klim de ladder weer op en ga via de Trapbrug en de trap voor het Pentagram Gebouw terug naar de Gondel:

Gondel 2

Ga in de Gondel, start de Gondel via de knop en druk op de Omhoog Pijl. He....de Gondel doet het niet. Druk op de Omlaag Pijl. De Gondel doet het niet. Zet de Gondel uit en draai rechts en ga weer Schuin Links de Gondel uit en dan Schuin Links naar de voorzijde. De Gondel zit dus vast met een Gele Haak. Schuin Links naar deze haak en klik erop. Helaas, de Haak wil niet los gaan. Dus ga terug de Gondel in, start de Gondel weer en klik op de Omlaag Pijl en ga dan terug naar de Gele Haak en klik er weer op. De Haak verdwijnt nu, maar ook.....De GONDEL zonder jouw erin.

Geen nood.......heb je daarstraks niet iets gezien over een ladder die onder de gondel omlaag zou gaan? Ga dus naar waar de gondel was en kijk omlaag. Een Geel Putdeksel. Ga 1*V en open het Gele Putdeksel en daal dan 2*V de ladder af en beneden draai je linksom en vervolgens ga je 3*V door de grijze gang naar de uitgang. Je kunt dan linksaf of rechtsaf. Linksaf brengt je terug naar het Pentagram Gebouw, maar dat wil je nu nog even niet. Je wilt nu terug naar het begin punt van de Gondel, waar die Tralie deur en die brug is. Dus ga Schuin Rechts en volg het pad 4*V, links en ga door de deur en vervolgens rechts door de volgende deur. Kijk aan, je bent terug bij de boogbrug. Ga over de boogbrug en dan weer rechts naar de ladder en klim weer naar boven en volg het pad en dan de roodstenen gang terug naar het beginpunt van de gondel.

NB: Het kan gebeuren dat je de gondel niet weg krijgt. Er zitten zo hier en daar nog wel eens wat foutjes in het spel en dan weigert het spel soms datgene te doen wat eigenlijk wel zou moeten. Je kunt dan niet via het Gele Putdeksel. Maar er is gelukkig wel een andere route die je ook terug brengt bij de Put. Ga hiervoor dan terug tot op het kruispunt voor het Pentagram Gebouw en ga dan LINKSAF en dan 2*V, Schuin Links, 2*V, Schuin Rechts naar trap, 3*V, Schuin Links, Schuin Rechts naar poort, 2*V en je bent waar de Gondel begint. 1*V door poort, Schuin Links en dan Schuin Rechts en je staat terug voor de poort naar de Put en de Tralie Deur. Je moet daarna deze route dan terug volgen om terug te komen bij het Pentagram gebouw. Helaas is het wel zo dat als later de gondel weer weigert om zonder jouw te vertrekken, dat je dan wel een groot probleem hebt. Je kunt dan 1 van de Panelen van het Pentagram Gebouw niet bereiken.

Put

Hier ga je weer Schuin Links naar de poort. Je ziet dat hier nu dus ook het water is gestegen. Je kunt dus nu niet dat laddertje af naar de traliedeur. Die traliedeur is nu onderwater. Dus ga Schuin Rechts door de poort. De brug is nu dus omhoog gekomen, dus 1*V, Schuin Links en ga 2*V over de brug. Dan Schuin Links en Schuin Rechts en 1*V. Je bent aan het einde bij het achterste bassin. Een diepe ronde stenen put ligt voor je. Klik 2* op de put om erin te kijken. Op de bodem van de put ligt een Fles met gele strepen erop. Links van de fles zie je de inlaadpijp van de put. Je moet de fles hebben maar je kunt er niet bij. Wel, alles in Rhem schijnt te werken op waterkracht, dus om die fles te kunnen pakken moet je het water in de put omhoog krijgen. Zoem uit, kijk omhoog en draai linksom. Je ziet een luik. Ga 2*V naar dit luik, kijk omlaag en open het luik en klik dan op de Hendel. Je hebt hiermee die traliedeur, die nu dus onder water is, van slot gehaald.

Dus je moet dit water weer wegpompen naar het waterbassin , rechts achter het Pentagram gebouw. Dus je moet nu helemaal terug naar die knophendel, achter het Pentagram Gebouw, om die hendel weer over te halen zodat hier het water weer weg wordt gepompt en via de Gele Pijp weer terug dat bassin in gaat. Dan zakt hier natuurlijk ook de brug weer omlaag zijn.

Dus ga terug naar de Gondel en reis er weer mee naar de overzijde naar het Pentagram Gebouw. Volg de route, via de trapbrug naar het bassin waar die gele pijp begint, en hier kun je nu dus gelijk rechtdoor omdat je die 2e "oprit" omlaag hebt gebracht. Loop dus naar de poort achterin, draai je om en klik op de knop om de "oprit" omhoog te laten gaan, loop omhoog naar de richel en daal dan achteraan de richel weer de ladder af, draai rechts en klik weer op de Knophendel. Het water wordt nu dus weer, vanuit het Traliedeur bassin via de Gele Pijp naar het bassin hier gepompt. Goed, ga terug naar het Gondel gebouwtje voor het Pentagram Gebouw, en denk eraan dat je de "oprit" weer laat zakken (je kunt uiteraard omlopen door de roodstenen gang). Laat de Gondel weer zonder jouw terug gaan naar zijn beginpunt en ga via de ladder van het Gele Putdeksel naar beneden en volg dan de route terug naar het beginpunt van de gondel in de roodstenen gang en ga dan weer links door de poort en daal de ladder af naar de traliedeur.

Open de traliedeur en loop door naar achteren en je staat nu onderaan de buitenkant van stenen de Put. Klik op het hendeltje bovenop het inlaatpijpje. Uiteraard stroomt er nu geen water in de put omdat je het waterpeil hebt laten zakken. Dus ga met de gondel terug naar het Pentagram Gebouw en daar terug naar de Knophendel en klik er weer op om het water bij de put weer te laten stijgen. Terug naar de Gondel, laat de gondel weer zonder jouw terug gaan en volg de route onder het Gele Putdeksel weer terug naar de Put. De put is nu vol water dus de fles drijft nu bovenin de put. Klik op de fles. De fles draait om en komt dan LIGGEND in je scherm te staan. Klik op de Kurk. Er komt een papier uit de fles en op dit papier zie je dus weer een Pentagram met 4 rechtshoekjes erom heen.Teken dit weer goed na want je kunt dit papier niet meenemen. Noem die 4 plekken nu even Linksvoor, Linksachter, Rechtsvoor en Rechtsachter.

Nu komt er iets waar ik een hele tijd mee bezig ben geweest en wat ik eerlijk gezegd ook niet echt goed weet uit te leggen: Je moet dus nu de deur van het Pentagram Gebouw open zien te krijgen:

UITLEG:

Ik heb dit allemaal niet echt goed begrepen, dus ik ben het maar gewoon gaan uitproberen en na een hele middag proberen had ik dan eindelijk die deur van het Pentagram Gebouw open. Hier is dus mijn oplossing voor dit probleem:

Zoem uit het Flespapier. Het papier verdwijnt terug de fles in en de kurk gaat weer op de fles. Zoem uit de fles. De fles verdwijnt de put weer in. Goed, ga nu terug naar de Gondel en reis met de Gondel terug naar het Pentagram Gebouw. Bij aankomst zet je de Gondel weer uit en loop je het gondel gebouw uit en daal je links de trap weer af. Hier eerst even de juiste figuurtje voor de juiste panelen:

Als je nu alles goed hebt gedaan dan gaan weer de 4 cirkeltjes één voor één even oplichten en dan worden ze gelijktijdig heel even GROEN en hoor je "PING". De Deur is nu open. Dus ga naar de deur van het gebouwtje en klik op de deur en deze gaat nu OPEN.

Hoofdstuk 8:

Het Pentagram Gebouw deel 2:

Het 2e Briefstukje vinden

Je staat dus voor de nu geopende deur van het Pentagram Gebouw. Ga 1*V naar binnen. Je staat voor een paneel waarop je 2 cirkels ziet en 2 knopjes. De linker cirkel is zwart en is feitelijk een scherm. Ik noem dit paneel maar even "het Kleine Paneel". Achter dit paneel zie je een veel groter paneel waarop je dus een vergrote versie ziet van de rechter cirkel op het kleine paneel. Dat grote paneel is de "Krachtcentrale". Links en rechts van het grote scherm staan standaards. Er zijn er vijf, 3 aan de linkerzijde en 2 aan de rechterzijde.

Ga maar even naar die 2 standaards aan de rechterzijde. Als je daar "tegenaan loopt" dan verschijnt er een M in de schermpjes van beide standaards. Wel, deze M heb je al eens eerder gezien. Boven op elke standaard ziet een knop. Druk op één van deze knopjes en in het standaardscherm verschijnt een andere afbeelding. Zo kun je dus, behalve de M, nog 5 andere figuurtjes in de schermpjes zetten.

Wel, al deze 6 figuurtjes heb je al eens eerder gezien, in die 7-kleur knoppen Viewers namelijk. Telkens verscheen er dan een gekleurde ovaal in de viewer en daarna één van deze 6 figuurtjes. Ik heb je toen steeds gezegd dat je dat moest noteren.

Goed, ga weer terug naar het "Kleine Paneel" en druk nu op de knop, links van het ronde zwarte schermpje. In het schermpje verschijnt dan, kort, de veelkleurige strandbal. Ook deze strandbal heb je al eerder gezien. De eerste keer dat je de strandbal zag was in Nis A van de Geheime 4-Weg Toren kamer, op de foto van de 2 jongens. Ik heb je toen gezegd dat je de kleurvolgorde van de bal moest noteren. Ik hoop echt dat je dat toen goed hebt gedaan. Maar goed, deze volgorde was dus: BOVEN: Groen; Oranje; Rood en ONDER: Blauw; Paars; Geel.

Kijk nu weer naar het Grote Paneel. Je ziet dat de grote cirkel is verdeeld in segmenten en in de segmenten zie je 5 kleinere "cirkeltjes". Je ziet ook een grote wijzer. Als je goed kijkt dan zie dat elk van die 5 kleinere cirkeltjes is verbonden, via een kabel, met één van de 5 standaards. Die 5 "cirkeltjes" zijn dus Connectors die de standaards van power moeten voorzien. Kijk goed om te zien welke connector met welke standaard is verbonden. Als je de grote Cirkel als een klok beziet dan staat de wijzer op 12 uur en zijn er connectors op: 2 uur, op 4 uur; op 6 uur; op 8 uur en op 10 uur. Noem deze connectoren nu A, B, C, D, E en wel als volgt:

 • De Connector op 2 uur = A
 • De Connector op 4 uur = B
 • De Connector op 6 uur = C
 • De Connector op 8 uur = D
 • De connector op 10 uur= E

Nummer dan de 5 standaards, van links naar rechts als: 1, 2, 3, 4, 5 en volg dan de kabels vanaf de connectors om te zien met welke standaards de connectoren verbonden zijn. Je komt erachter dat dit is:

 • A = verbonden met 5
 • B = verbonden met 4
 • C = verbonden met 1
 • D = verbonden met 3
 • E = verbonden met 2

Goed, wat er moet gebeuren is dat je op elk van de 5 standaards het JUISTE FIGUURTJE instelt, maar dat moet wel in de goede kleurvolgorde gebeuren. Kleurvolgorde ? hoor ik je roepen...... Wel, je zag steeds in de 7-knoppen Viewers eerst een gekleurd ovaal en daarna het figuur. Hoe was dat ook alweer? Je zag een:

 • Paars Ovaal met een Zigzag lijn
 • Geel Ovaal met een U-vorm
 • Blauw Ovaal met een db vorm
 • Groen Ovaal met een 3 puntige piramide
 • Rood Ovaal met een krulvorm.

Denk nu terug aan de gekleurde strandbal. Doen die ovalen van de viewers je nu niet denken aan de kleursegmenten van de strandbal? Wel, mij wel. Kijk weer naar de Grote Cirkel. Is dat nu eigenlijk ook niet de Strandbal? De Segmenten van de cirkel zijn dus de kleurvlakken van de strandbal. Als je de Boven en Onder kleurvolgorde van de strandbal nu "vertaald" op de Grote Cirkel dan is:

Oranje op 12 uur, Rood op 2 uur, Geel op 4 uur, Paars op 6 uur, Blauw op 8 uur en Groen op 10 uur.

Dus uiteindelijk krijg je dan:

 • Rood = 2 uur = B = standaard 5
 • Geel = 2 uur = B = standaard 4
 • Paars = 6 uur = C = standaard 1
 • Blauw = 8 uur = D = standaard 3
 • Groen = 10 uur = E = standaard 2.

Dus je krijgt dan dus:

 • Standaard 1 = Paars = Zigzag lijn
 • Standaard 2 = Groen = 3 puntige piramide
 • Standaard 3 = Blauw = db-vorm
 • Standaard 4 = Geel = U-vorm
 • Standaard 5 = Rood = krulvorm.

Dus ga nu naar de 3 standaards ter linker zijde en stel daar op elk van de 3 standaards het juiste figuurtje in, ga dan naar de twee standaards ter rechterzijde en doe daar hertzelfde. Keer dan terug naar "Het Kleine Paneel" en klik op de Rechterknop. De Wijzer wijst nu elke connector aan en steeds hoor je "Ping" De wijzer komt weer op 12 uur en weer hoor je "Ping" en op "Het Kleine Paneel" gaat nu de linkerknop blauw flikkeren. Druk op deze knop. In het schermpje zie je dan, achtereenvolgens een aanwijzing voor het 2e Briefstukje en waar deze is. Je hebt hiermee nu de passage naar dit briefstukje geactiveerd.

Je bent klaar hier, dus draai je om en verlaat het Pentagram gebouw en ga rechtdoor naar het Gondel Huis. De Gondel is uiteraard weg, dus open de Gele Putdeksel en daal de ladder af en ga door de grijze gang en dan Schuin Rechts de gang uit. Ga weer 4*V, links en ga 1*V door de bruine deur die waarschijnlijk nog open staat. Binnen in het halletje draai je je ONMIDDELLIJK terug om naar de deur. SLUIT DE DEUR. Er wordt nu, rechts, een nieuwe doorgang zichtbaar. Dus klik 1*V in deze poort en ga dan rechts en volg het pad langs de rood stenen muur 3*V, Schuin Rechts, 2*V, Schuin Rechts en 1*V en je staat op een eindsteigertje voor een paneel op een rondpilaartje. Op dit paneel zie je hetzelfde symbool als je ook al hebt gezien links naast die deur voor de boogbrug. Trek aan de Hendel om die deur te activeren. Draai je dan om en volg de route terug naar het halletje en ga daar dan door de andere deur (bij de pijl) en over de boogbrug naar die deurvoor de boogbrug. Druk op de knop rechts en deze deur gaat nu wel open. Ga 2*V naar de Witte Peperbus en open het luikje en klim dan op het Briefstukje dat in dit vak ligt. Het briefstukje wordt op zijn plek in je verborgen inventory (midden onder in de zwarte rand) geplaatst. Sluit het luik.

Wel, je bent klaar hier in het Pentagram Gebouw gebied, dus je moet nu weer terug naar de lift in de lifttoren.

Hoofdstuk 9:

Op weg naar de Radar Vallei:

Je hebt dus zojuist het 2e briefstukje uit de Witte Peperbus gepakt. Draai je om en ga 1*V, Schuin Rechts door de deuropening en volg het pad tussen het water terug naar de gang en loop door de gang naar achteren en draai dan rechts naar de ladder. Kijk omhoog en klim de ladder op (2*V). Bovenaan de ladder draai je 2*linksom en ga je via het pad tussen de pijpen naar achteren en daar daal je de ladder weer af. Beneden draai je 1*links en dan ga je Schuin Rechts om in de gang te komen. Loop door de gang naar buiten. (Je moet Cd 3 laden). Volg het pad terug naar de lifttoren. Open de liftdeur en stap de lift in, draai je om, sluit de deur en druk op de Omhoog Pijl Knop. De lift brengt je weer omhoog en als de lift is gestopt, open je de liftdeur via de 2e knop van onderen en stap je de lift uit. Draai je om en sluit even de liftdeur. Dat is wel zo netjes. Draai je weer om, Schuin Rechts en ga 2*V de trap af.

Goed, je moet nu eerst helemaal terug naar de Schuur bij het Iconen Deur Gebouw. Dus eerst moet je nu terug naar de 4-Weg Toren. Ik ga je de route er naar toe nu niet meer uitgebreid uitleggen. Dat moet je nu wel zelf kunnen. Dus volg de route (door het Rood Stenen Gebouw) terug naar de 4-Weg Toren en ga daar de tunnel in en steek recht door de tunnel naar de andere zijde van het Rood Stenen Gebouw. Je komt weer in de gang met het Watergat in de vloer, dus laat het Plankier weer onder de Linker muur door schuiven en ga 2*V over het plankier, draai je echter weer om en schuif het plankier terug onder de muur door naar de andere gang. VERGEET DIT NIET. Draai je weer om en volg de route, via de trappen, naar boven naar waar ede "Pijpen kamer" en de "waterval Kamer" zijn. Ga hier weer in de achterste kamer en daar door de metalen deur, door de "pijpen" gang, ladder af, door de geheime gang en de dikke draaideur en dan verder naar de lifttoren.

Roep de lift omlaag. Eerst Onderste Knop en dan Bovenste knop en dan even geduldig wachten en ga met de lift weer omhoog en boven uit de lift en volg nu de route helemaal terug naar de SCHUUR bij het Iconen Deur gebouw. Het wijst zich echt vanzelf en ik heb dat in een vorig hoofdstuk al uitgebreid uitgelegd.

Ga de schuur in en zoem in op het Draaibrug Draai paneel (dus het paneel recht tegenover de deur). Druk Rode Knop en dan Groene Knop om de Draaibrug te laten draaien zodat jij naar dat platform kunt waar het Water Toren Rotatie Paneel op staat. Verlaat dan de Schuur en ga, via het Iconen Deur Gebouw naar de draaibrug, ga er over en naar het Rotatie Paneel voor de Water Toren, open het paneel en verbind nu Zuid met Oost, dus 6 uur met 3 uur. Goed, terug naar de schuur en verdraai de draai brug weer. Weer terug naar de draaibrug, ga er over (CD 2 laden) en dan Schuin Rechts naar de ladder, klim de ladder op en bovenop de ladder Schuin Links Omlaag en dan Schuin Rechts en volg het grijze pad naar de Bovenste Zuid deur van de Water Toren.

Ga door de deur naar binnen en volg de Houten Gang naar achteren en ga daar via de Bovenste Oost deur weer naar buiten. Dan Schuin Rechts door de poort, dan Schuin Links en 2*V, Schuin Links en ga de trap af en loop door tot op het Ronde Platform met de 3 Panelen en draai links naar het Paneel met de I.

Save Spel. Ik zal het je eerst even proberen uit te leggen.

Trek de knop omlaag en noteer wat je ziet, als volgt:

Dit maakt dus: 615, maar je ziet deze cijfers dus van ONDER naar BOVEN verschijnen. Dus je ziet het LAATSTE cijfer als EERSTE en het EERSTE cijfer als LAATSTE. Dus het wordt dan: 516. NOGMAALS, DIT IS MAAR EEN VOORBEELD.

Draai links, 3*V de trap op, Schuin Rechts, 2*V, Schuin Rechts, Schuin Links, 2*V en ga door de Bovenste Deur de Water Toren weer binnen. Recht voor je uit is de Ladderschacht Nis, dus daal de ladder af en beneden draai je om en loop je naar de Onderste Deur. Open de deur en stap er door. Cd wissel.

Hoofdstuk 10: Het 3e Briefstukje

Radar Vallei:

Je hebt zojuist dus weer de Water Toren verlaten via de Onderste Deur. Ga vooruit naar de poort en dan Schuin Rechts door de poort. Je staat in een tunnel. Schuin Links en dan 2*V de tunnel uit. Je staat op een pad en links en rechts is water. Je staat in feite nu onder een Trap Brug en recht voor je zie je nog een grote Trap Brug en daar achter een poort in de muur. Als je goed kijkt dan zie je een kabel over het pad lopen en deze verdwijnt dan in die poort. Ga nog 1*V en stop. Volg de kabel even. Je ziet dat deze, rechts voor je, omhoog gaat.

 

Kijk dus omhoog en je ziet dat de kabel vast zit aan een roestige ijzeren staaf en dan naar links door de lucht je scherm af gaat. Kijk weer omlaag en loop weer 1*V tot onder de trapbrug en draai dan 1*linksom. Je ziet de kabel weer door de lucht gaan en je ziet dat de kabel loopt naar een ronde stenen toren die verbonden is via een hoog pad met de trap brug voor de tunnel. Als je goed kijkt dan zie je daarboven ook een paneel staan. Draai weer rechts en ga verder 2*V door de poort en dan gewoon 5*V (volg de kabel) en je staat voor de:

Radar Vallei/krater:

De 12 Radar Antennes aanzetten

Wel, dit is dus een grote krater met water en steigerpaden. Er staat, helemaal achterin, een gebouw en verder staan er, rondom in de krater, in totaal 12 Radar Antennes die je moet zoeken en stuk voor stuk moet aanzetten. In feite zijn er dus 13 Antennes, maar de 13e staat buiten deze krater en deze HEB JE AL AANGEZET. Dat heb je namelijk al gedaan in Hoofdstuk 2 van deze walkthrough. Die 13e antennen staat namelijk achter het Waterpomp gebouwtje en ik heb je er toen naar toe geleid en je vertelt dat je die antenne moest aan zetten door de 2 panelen te openen en dan op de rechter (blauwe) knop te drukken.

Als je toen die antenne NIET hebt aangezet, dan krijg je nu een groot probleem. Je zult dan terug moeten naar die antenne om deze alsnog aan te zetten en dan hier terug keren. Ik ga je die route echt niet uitleggen, dat zoek je zelf maar uit. Had je maar niet zo stom moeten zijn om die antenne toen niet aan te zetten. Goed: wij gaan in ieder geval lekker verder nu.

Klik schuin Rechts en daal dan 2*V het trapje af. Je staat voor een "Steigerpad". Ga dit pad maar niet op. Het brengt je alleen maar naar een kapotte brug. Aan de overkant van die kapotte brug ben je al eerder geweest in Hoofdstuk 2 van deze walkthrough. Daar is namelijk die 13e Radar Antenne. Dus ga maar niet dit pad volgen maar draai links. Je ziet 2 andere steiger paden. Een linker en een rechtdoor pad. Het rechtdoor pad gaat naar het Radar Gebouw, maar we gaan eerst linksaf. Dus klik Schuin Links en je ziet Antenne 2 staan.

De nu volgende volgorde naar de 12 antennes toe is volgens de volgorde waarop de antennes, als gele stipjes, uiteindelijk op het radar scherm verschijnen in het gebouw. Maar de route die ik hier beschrijf brengt je dus niet in chronologische volgorde naar de antennes, maar via de volgens mij, op dit moment, meest logische route. Het gaat er nu immers in eerste instantie om, om alle antennes AAN te zetten.

De Radar Puzzel

Je hebt nu alle 13 antennes aangezet, 12 hier in de krater en de 13e had je in hoofdstuk 2 al aangezet (hoop ik toch voor je). Je moet terug naar de linkerzijde van het gebouw. Als je mijn volgorde hebt aangehouden heb je nu ANTENNE 12 in je rug. Ga 1*V, Schuin links, 2*V, Schuin Rechts door de poort, 5*V, Schuin Rechts de hoek om, 3*V langs de voorzijde, Schuin Links, Schuin Rechts, 3*V, Schuin Rechts, 7*V, Schuin Rechts, 1*V, Schuin Rechts en dan nog 3*V naar de poort. Schuin Links door de poort en je staat in een gangetje.

Je ziet 2 deuren. Er is een deur rechts en een deur achterin. Ga naar die deur achterin. Links naast deze deur een paneel met een I erop en rechts van de deur een Cijfer paneel met 3 knoppen waarmee je de cijfers kunt instellen. Wel, hier moet je dus dat DRIEHOEKJES GETAL op invoeren van het grote I paneel achter de Water Toren. Denk erom dat je dat getal dus ANDERSOM in voert, dus als jij toen bijvoorbeeld 675 hebt doorgestuurd dan moet je hier nu 576 invoeren, van Boven naar Beneden. Dus voer je getal in en druk dan op het I paneel, links van de deur. De deur gaat open. Ga er Schuin Links door en je staat voor een open poort. Ga nog 1*V. Je kunt niet verder.

Voor je zie je een scherm op een pilaar. Op dat scherm zie je een afbeelding van het 3e briefstukje. Je kunt echter dat scherm niet bereiken. Er zal een pad ernaar toe moeten worden uitgerold. Draai links en klik Schuin Links terug door de I deur. Je staat dan gelijk recht voor die andere deur. Druk op de knop en ook deze deur gaat open. Ga er Schuin Rechts door en dan Schuin Links, 1*V, Schuin Links, 1*V, Schuin Links en je ziet een Gele Hendel. Blijf er nu van af en ga Schuin Rechts het smalle gangetje in. Aan de achtermuur van dit gangetje hangt een groot paneel met knopjes. Ga 1*V maar blijf van dit paneel af. Ga Schuin Rechts de kamer in.

Je ziet nu het Ronde Radar Scherm en rechts ernaast staat een raster met daarop de Radar Cirkels. Zoem helemaal in op het Radar Scherm. Omdat je alle 13 ANTENNES hebt aangezet verschijnen deze nu als 13 kleine gele stipjes op dit scherm. Klik op de knop boven de 4 vakjes. De radar streep verschijnt en deze doet nu, van links onder naar rechts onder alle 13 Antennes aan. Telkens als de streep op een geel stipje komt, dus op de antennes, hoor je "Uh". Er is dus nog iets niet goed. Ga nu naar die Gele Hendel en klik er op en keer terug naar het Radar Scherm. Het Raster is nu voor het scherm geschoven. Zoem weer helemaal in op het Radar Scherm en je ziet nu hoe de antennes, dus de gele stipjes, zijn geplaatst op het raster. 

Het wordt nu echt heel ingewikkeld, dus let op. Ik leg het uit.

 

NB: Kom je er niet uit, ga dan eerst alle antennes uitzetten (behalve Antenne 13) en doe ze dan één voor één aan en ga dan telkens op het radar scherm kijken welke gele stip je dan op het radar scherm ziet. Doe dit dan wel steeds antenne voor antenne.

Je kan dit hele gedoe met de radar antennes ook gewoon overslaan en gelijk op het paneel in het gangetje de code 8829 invullen. Dat werkt ook

Goed, ga dus naar dat paneel in het gangetje en voer daarop, van BOVEN naar BENEDEN, het getal 8829 in en druk dan op de knop. In het scherm zie je nu hoe een pad wordt uitgerold, in de poort achter de I deur, naar het briefstuk paneel.

Dus ga daar nu weer naar toe, over dit pad naar het briefstukpaneel, klik op het paneel en dit schuift omhoog. Pak het 3e Briefstukje op en deze verdwijnt dus ook naar zijn eigen plekje in je inventory. Ga terug door de I deur en naar de uitgang. Dat is de poort waar je ook het gebouw door bent binnen gegaan. O.....nu is hier dus het pad weg. Je kunt er niet uit. Terug naar het 8892 paneel en druk daar nu alleen maar weer op de knop. Je ziet dat het pad achter de I deur weer wordt ingetrokken. Terug naar de uitgang poort en.....jawel, hier is nu het pad weer "uitgerold". Volg de route over de "steigers" terug naar achteren, trapje op en door de tunnel terug naar de deur van de Water Toren. Nog 1 briefstukje te gaan.

Hoofdstuk 11:

Op weg naar het 4e Briefstukje

Goed: Nadat je aan het einde van hoofdstuk 10 dus je 3e Briefstukje hebt bemachtigd, sta je nu weer voor de deur van de Water Toren. We gaan op weg naar het 4e, en laatste, briefstukje. Het wordt echter een hele lange wandeling.

Van Radar Vallei naar de 2 Iconen Deur Schuur

Als eerste dien je nu terug te gaan naar de Draaibrug Controle Schuur bij het 2 Iconen Deur gebouw. Dus ga de Water Toren binnen, klim de ladder op en boven draai je om en ga je 1*V naar de deur. Draai je dan weer om en klik Schuin Links de Houten Gang in. Volg de Houten Gang naar achteren en ga daar door de deur de Water Toren weer uit. Ga 5*V tot je niet verder kunt. Je bent bij het open raam in de hoek dat boven de draaibrug is. Draai naar links en dan 1*V de nis in en daal de ladder af. Beneden draai je rechtsom en je staat voor de draaibrug. Steek deze over (CD wissel) en volg de route nu terug, via de linker poort, gang, trap, 2 Iconen Deur gebouw naar de schuur. Ga de schuur binnen en als je binnen bent, met de deur in je rug, naar het 2 Iconen Deur Paneel aan de linker muur. Druk eerst op de Bovenste Knop en dan op de Onderste Knop om de 2 Iconen Deur te SLUITEN. Tja…..leuk is dat, maar je moet toch aan de andere kant van de 2 Iconen Deur geraken. Je moet nu eerst terug naar de Lift Toren.

Van Schuur naar de 2 Iconen Deur via Lifttoren en de 4-Weg Toren

Het wordt echt nu een hele wandeling. Ga de schuur uit, schuin Links het trapje af en dan 7*V over het grijze pad en na het "tunneltje" Schuin Rechts en dan verder nog 2*V over het grijze pad. Dan Schuin Links naar de gele trap, 1*V omhoog, Schuin Rechts, Schuin Rechts, 1*V omhoog, Schuin Links en je staat bovenaan deze gele trap. 4*V (door de 2 poorten) en dan 8*V over het "Rode Bruggetjes" pad, dan Schuin Links en dan 5*V, Schuin Rechts, 1*V en je staat voor de bovenste liftdeur van de lift toren. Open de liftdeur, stap de lift in, draai je om, sluit de liftdeur en druk op de Omlaagpijl Knop.

Beneden ga je de lift uit en loop je rechtdoor naar de deur van het vierkante gebouw. Ga door de deur en volg de geheime gang, door de dikke draaideur, en achterin ga je de ladder op. Boven ga je door de Pijpen Gang en dan door de deur en de "Watervalkamer" en je bent terug achter het Roodstenen Gebouw. Volg de route, via de trappen en de gang van het Roodstenen Gebouw (misschien moet je het plankier weer onder de muur uitschuiven) naar de 4-Weg Toren. Op het kruispunt van de tunnel ga je linksaf en dan vooruit over het bruggetje naar Arrival Vallei. (Cd wissel)

Schuin Links, 5*V, Schuin Links, 7*V (over beide bruggetjes), Schuin Links, 3*V over het zandpad naar poort, 1*V door poort, Schuin Links naar de volgende poort en dan 7*V over het grijze pad, Schuin Links en dan nog 4*V over het grijze pad. Schuin Links naar de gele trap. Klim deze helemaal op en dan schuin Links door de volgende poort. Schuin Rechts en daal de gele trap af (onder deze trap is dus dat tunneltje). Beneden rechtsdoor, over het "bruggetje" en dan verder door naar de Water Toren.

Wel, de deur van de water toren wil nu echter niet open. Je hebt immers het "binnenwerk" van de toren niet gedraaid. Dus druk, rechts van de deur, op de knop boven het kruis om de ladderschacht naar de deur te draaien. Open dan de deur en ga naar binnen en klim de ladder op. Boven draai je om en ga je via de deur gelijk weer de Water Toren uit. Je was hier al toen je dit hoofdstuk begon, dus loop door naar het "Raam" in de hoek, draai weer linksom en daal de ladder af. Beneden ga je weer over de Draaibrug (ik wordt nu echt gestoord van al die Cd wissels) en loop je terug naar de poort van de 2 Iconen Deur. Goed, de 2 Iconen deur is dus nu dicht, maar in de poort is nu een LADDER.

Klim de ladder op en boven ga je 7*V door de smalle "gang". Rechts een deur met knop en recht voor je uit, achterin, een Mozaïek paneel. Je kunt drukken wat je wilt op die knop, maar de deur gaat niet open. Zoem in op dat mozaïek paneel. Wel, dit is eenzelfde paneel als in het Putdeksel Gebouwtje. Klik op dit paneel de 3 vakjes aan die op het paneel in het Putdeksel gebouw toen bruin werden.

Draai dan rechts, druk op de knop en de deur gaat nu wel open. Ga Schuin Links door de deur en 1*V. Je kunt niet verder. Kijk omlaag. Water onder je. Kijk omhoog en draai rechts. Kijk omlaag. Nog meer water. Aan de overzijde zie je een wit pad, maar de brug is daar omlaag. Kijk omhoog en trek aan die hendel in de muur. Je ziet dat bruggetje, aan de overkant, nu omhoog komen. Daar moet je naar toe. Je moet nu weer terug naar de Water Toren en dan terug naar die gele trap waar het tunneltje onder door gaat want je moet onder die trap door om het dat witte bruggetje te bereiken. Je bent daar al eerder geweest. Het is dat bruggetje bij de allereerste 7-knoppen Viewer die je in het spel vond.

Naar het Witte Bruggetje

Dus draai rechts, Schuin Rechts, Schuin Links en ga terug door de smalle "gang" naar de Iconen Deur Ladder. Daal deze weer af en ga naar en over de draaibrug, ladder op en terug naar de Water Toren. Ga binnen, daal de ladder in de ladderschacht af, en ga beneden door de deur de watertoren weer uit. Volg het zandpad terug naar het grijze pad en ga achteraan onder de trap door, via het tunneltje en dan Schuin Links, 10*V, Schuin Links, Schuin Rechts, 1*V en Schuin Rechts en......je staat voor de poort en voor je is nu dat witte bruggetje dat je zojuist omhoog hebt laten komen.

Hoofdstuk 12:

Het 4e Briefstukje

Je staat dus voor de poort bij dat Witte Bruggetje. Ga 5*V over het pad naar de poort aan de overzijde en dan Schuin Links door de poort. Dan 2*V door de gang met rechts 4 tralie ramen en dan Schuin Rechts naar de achterste poort. Een gele boogbrug. Dit is de bovenste linker brug. Ga 1*V tot op de brug, draai rechts. Je ziet 2 andere boogbruggen boven elkaar. Dat zijn de rechter brugjes. Kijk omlaag......Hè.......een RAILKARRETJE op rails.......Kijk weer omhoog en draai links en ga nu helemaal over de brug en door de poort en dan rechts door de volgende poort en je staat in een WITTE KAMER. Dit is een EIND KAMER.

In deze Witte Kamer hangen 5 "schilderijen". Er is een schilderij van de twee jongens die je ook al zag op de foto in de Geheime 4-Weg Toren kamer. Hier heeft de grote jonen 1 gele bloem vast en de kleinere knaap 1 rode bloem, noteer dit feit. Verder hangen er 4 schilderijen en op elk daarvan zie een 7-Knoppen Viewer. Onder elk van deze 4 schilderijen staat een getal van 4 cijfers. DIT IS ECHT HEEL ERG BELANGRIJK!!!! Noteer nu deze 4 getallen en noteer ook bij welke viewer ze horen, dus: Groene Viewer = 9438; Blauwe Viewer = 7984; Rode Viewer = 4576; Paarse Viewer = 5637

Denk nu niet dat deze 4 getallen de nieuwe codes zijn voor de Viewers. In feite is dat wel zo, maar je zult deze getallen eerst moeten OMNUMMEREN naar de echte codes. Dat gaan we zo meteen als eerste doen, maar dat doen we niet hier. Ga terug over de boogbrug en dan naar Schuin Links door de poort de gang met de 4 tralie ramen weer in en loop 3*V naar achteren. Klik Schuin Links naar de poort achterin deze gang en ga over de rechter Bovenste Boogbrug en dan door de twee poorten. Dan links en de trap af en dan links naar de poort. Klik Schuin Links door de poort en dan 1*V door de volgende en je staat voor een gesloten Tralie deur. In het kamertje achter deze tralie deur zie je dus het kastje waar dan het 4e Briefstuk in ligt. Je kan er alleen niet bij. Die tralie deur moet open. Noem deze kamer nu maar de BRIEF KAMER. Dat is makkelijk voor straks. Staande voor de tralie deur draai je rechts naar de muur. Een Paneel met 4 ronde schermpjes in een kruisvorm en boven dit paneel zie je die tralie deur afgebeeld.

Ik leg dit paneel NU op dit moment niet uit. Dat doe ik straks als we hier weer terug zijn en je weet wat je in deze 4 schermpjes moet invullen. Draai weer rechts en ga Schuin Links door de poort terug en ga over de Onderste Rechter Boogbrug en.......Weer een tralie deur en ook deze gaat niet open. Achter deze tralie deur is de deur naar dat Railkarretje dat je daarstraks zag vanaf de Bovenste Linker Boogbrug. Dat railkarretje is, straks je vervoermiddel om uit Rhem te geraken.

Zoals je weet hebben die 7-Knoppen Viewers allemaal 7 knoppen. Ik heb ze niet voor niks 7-Knoppen Viewers genoemd. We hebben steeds deze 7 knoppen, van linksonder naar rechtsonder, genummerd als 1 t/m 7. Maar in de 4 nummers die je onder de 4 schilderijen in de Witte Kamer zag, komen ook de cijfers 8 en 9 voor. Dus die 4 nummers zijn nog niet de echte nieuwe codes voor die 4 viewers. We moeten deze 4 nummers dus gaan OMNUMMEREN. Maar dat doen we dus niet hier.

Draai je om. Ga terug naar de Water Toren. Oké.......ik zal je maar weer op weg helpen. Schuin Rechts, 3*V de trap op, Schuin Rechts en over de boogbrug terug naar de 4 tralie ramen gang. Schuin Links en over het witte pad met het witte bruggetje naar de overzijde. Dan Schuin Links, 1*V, Schuin Links, Schuin Rechts, 10*V (trap af en over het pad), Tunnel onder de trap door en dan rechtsaf en vervolgens helemaal vooruit tot aan de Water Toren. Ga de Water Toren in en via de ladderschacht omhoog en boven 1*V naar de deur, draai je om en ga door de Houten Gang naar achteren en daar door de deur weer naar buiten. Volg nu gewoon simpel de route terug naar het begin van het spel. Dus naar het eindstation van het Railkarretje waar je Rhem bent begonnen. Ga daar tot op de Rails, draai rechts en volg de rails nu helemaal tot je gewoon niet verder kunt, dus tot het hek bij de openstaande brug. Draai je dan om en loop 2*V terug tot de ingang van de Rhem tunnel en klik dan Schuin Links naar dat bord met de cijfers erop.

Het Omnummerbord:

Allereerst zie je dat de:

 • Verticale 4 gelijk is aan knop 1 en knop 7
 • Verticale 5 gelijk is aan knop 2 en knop 6
 • Verticale 1 gelijk is aan knop 3, knop 4 en knop 5

En dat de:

 • Horizontale 2 gelijk is aan knop 2 en knop 1
 • Horizontale 3 gelijk is aan knop 3
 • Horizontale 4 gelijk is aan knop 4
 • Horizontale 2 gelijk is aan knop 5
 • Horizontale 4 gelijk is aan knop 6 en knop 7.
 • 9 maak je met: Verticaal 5 plus Horizontaal 4
 • 4 maak je met: Verticaal 1 plus Horizontaal 3
 • 3 maak je met: Verticaal 1 plus Horizontaal 2
 • 8 maak je met: Verticaal 4 plus Horizontaal 4.

Nu gaan we kijken op welke Knop van de Viewer deze Verticale en Horizontale cijfers ELKAAR KRUIZEN.

 • Voor 9 = Verticaal 5 + Horizontaal 4 = kruizen elkaar op Knop 6
 • Voor 4 = Verticaal 1 + Horizontaal 3 = kruizen elkaar op Knop 3
 • Voor 3 = Verticaal 1 + Horizontaal 2 = kruizen elkaar op Knop 5
 • Voor 8 = Verticaal 4 + Horizontaal 4 = kruizen elkaar op Knop 7

Dus Schilderij Code 9438 wordt dan uiteindelijk als ECHTE CODE: 6357

Ik hoop dat je het begrijpt. Je kan verder het volgende schema gebruiken om de andere 3 Schilderij Codes om te nummeren:

Schilderij Cijfers

Is de optelling van:

Deze kruizen elkaar op Knop

3

4

5

6

7

8

9

Verticaal 1 en Horizontaal 2

Verticaal 1 en Horizontaal 3

Verticaal 1 en Horizontaal 4

Verticaal 4 en Horizontaal 2

Verticaal 5 en Horizontaal 2

Verticaal 4 en Horizontaal 4

Verticaal 5 en Horizontaal 4

5

3

4

1

2

7

6

Dus de NIEUWE Codes zijn dan:

 • Rood = 4576 = 3421
 • Groen = 9438 = 6357
 • Blauw = 7984 = 2673
 • Paars = 5637 = 4152

Het is maar goed dat er tijdens dit omnummeren geen treinkarretjes meer over de rails heen denderen. Maar tja........je kunt nu ook weer niet zeggen dat RHEM overbevolkt is.

De 4 Viewers

Het 4e Briefstukje pakken

Nu terug naar het traliehek van de BRIEFKAMER. Draai naar het paneel met de 4 ronde schermpjes, druk op de Rode Knop, voer de juiste symbolen op de juiste schermpjes in en druk weer op de Rode Knop.

Nu is echter het tralie hek hier nog niet open. Ga rechts, schuin Links, over het boogbruggetje. Dit Tralie hek heb je nu dus open gemaakt. Schuin Links. Gang met achterin weer een dicht tralie hek. Daarachter is je Railkar waarmee je Rhem zult verlaten. Rechts zie je een Sleutel Gat en links een Hendel aan de muur. Trek aan deze hendel en nu is het traliehek van de Briefkamer open. Dus terug naar de Briefkamer en ga naar binnen.

Je kunt echter het Briefstukje nog niet pakken. Het kastje gaat niet open. Links een paneel en rechts een paneel.

Linker Paneel: dit heeft heeft 3 sterren. Je hebt deze 3 sterren al eens eerder gezien. Dat was door die telescoop op het "rode bruggetjes" pad achter de lifttoren. Toen zag je cijfers in de sterren. Ik heb je gezegd deze op te schrijven en wel ook in de juiste ster. De 5-puntsster had een 6; de 4-puntsster had een 1 en de 6-puntster had een 7. Dus voer het juiste cijfer bij de juiste ster in. Dat is dus: 5-puntsster = 6; 4-punts ster = 1; 6-puntsster = 7

Rechter Paneel: Draai je dan om naar het andere paneel. Deze heeft 4 kleurvakjes: Geel, Rood, Blauw en Groen. Weet je nog de foto van de twee jongens in Nis B van de Geheime 4-Weg Toren Kamer? Op deze foto droeg de grote knaap een Groene trui met daarop het cijfer 2, de kleine knoop een Blauwe trui met het cijfer 8. Links van de foto stonden 3 Gele bloemen en rechts van de foto 5 Rode bloemen Dus je voert in: Geel = 3; Rood = 5; Blauw = 8; Groen = 2.

Draai links en open nu het kastje en pak het 4e Biefstukje eruit. Dit verdwijnt op zijn plek in je inventory.

Rhem Uitspelen

Goed, nu moet je dus terug naar de Geheime 4-Weg Toren Kamer en daar naar Nis E. Ik leg de route niet meer uit. Dus naar de 4-Weg Toren en met de lift naar boven (wel eerst weer de liftdeur sluiten) en ga naar Nis E. Open het kastdeurtje en plaats de 4 briefstukjes in de juiste vakjes. Sluit het deurtje en de brief wordt dan vanzelf uitgeprint. Klik op de brief en deze verdwijnt je inventory in. Klik dan op de Onderste Rode Knop en pak de SLEUTEL uit het vak dat open gaat. Ook de sleutel komt in je inventory.

Oké. Nu terug naar de gang met de traliedeur achter de Briefkamer waar je het 4e briefstukje hebt gevonden. Steek daar de Sleutel in het sleutelgat rechts van de traliedeur en klik dan op de sleutel. De traliedeur gaat open. Ga er Schuin Links door en dan 2*V en je zit in het RAILKARRETJE. Draai rechts en klik op de RODE PIJLKNOP en.......je rijdt nu RHEM UIT.

Nadat je THE END in je scherm hebt gezien krijg je nog een rondleiding door RHEM. Dan zie je het woord HOME, rechtsonder in je scherm. Klik hierop om het spel af te sluiten. Je hebt het VOLBRACHT.

THE END

Met dank aan:

Angeliquè Plantema-Toussaint voor het spel en haar hulp bij de walkthrough

Maarten Scholte voor enige hulp bij het Pentagram gebouw.

Walkthrough door: Louis Koot

website: http://www.pcgames-walkthroughs.nl

GameSolves
 

www.000webhost.com