Begonnen op zaterdag 31 augustus 2002

Klaar op: zaterdag 5 oktober 2002 

Planet of the Apes:

Dit is een Nederlandse vertaling van een originele Engelstalige walkthrough waarvan de auteur mij onbekend is.

Deze Nederlandse vertaling door: Louis Koot

NB:

Louis Koot

Het Medische Centrum

Deel 1:

Je start in een cel. Ga naar de deur (Pijltje toets) voor je en druk dan je Actie Toets in (ALT). Je ziet nu een cutscéne waarin er voedsel wordt verstrekt. Pak het blad met voedsel op. Er valt een Sleutel en een Briefje van af. Pak beide op. Selecteer dan de Sleutel in je Inventory, als je het al niet gelijk in je hand vast hebt, (druk X, selecteer de Sleutel met de pijltjes en druk dan ALT), ga dan naar de deur en druk weer ALT om deze te openen met de sleutel. Verlaat de cel en ga recht door (om te kunnen rennen hou je ook je SHIFT Toets ingedrukt). Als je niet verder rechtdoor kunt ga je naar rechts.

Recht voor je is dan een geopende cel, ga hier in en pak de Medkit op en berg deze op (Z-toets). Verlaat dan de cel weer en volg de muur naar links. Je gaat onder twee boogdoorgangen door en komt dan in een tweede detentieblok met allemaal kooien. Ga door de deur aan het einde van deze ruimte en volg de muur verder naar rechts. Uiteindelijk ga je voorbij een deur, rechts van je, en kom je bij een kruising. Wacht hier. Al snel zal een Aap je hier opmerken en moet je met hem vechten met je vuisten. Blijf staan en laat de aap je benaderen, time dan goed de klappen die je gaat uitdelen en zorg ervoor dat jij de eerste rake klap uitdeelt zonder dat jij als eerste wordt geraakt. Wordt jij als eerste geraakt dan verlies je het voordeel. Als deze Aap knock out is, pak dan de Knots op die hij heeft laten vallen en ga dan naar rechts. Bij de ziekenhuisbedden ga je naar links en na een korte afstand te hebben overbrugt zie je een Controle Paneel met een Rode Knop. Berg je knots op (Z-toets) en ga dan tot bij dit controle paneel en druk je Alt toets in. Er gaat nu een alarm af.

Druk "Z" om jezelf weer te bewapenen met de knots en ga dan naar rechts en terug naar de kruising. Ga hier nu rechtdoor en je ontmoet een Wetenschapper. Ram hem twee maal met de knots en hij stort neer (als je gezondheid laag is, op welk moment dan ook, selecteer dan een Medkit in je Inventory en druk op je Alt toets). Draai rechts en ga het laboratorium binnen. Recht voor je staat een kar met medische spullen erop. Pak hier de Chirurgische Zaag (wel eerst je knots opbergen). Verlaat dit lab weer en ga rechtdoor en als je bij de muur bent ga dan rechts en loop de hoek naar links. Je zult dan een deur zien, ga erdoor.

In een Cutscène zie je dan een Rat door een rooster in de muur gaan. Ga naar dat rooster, zorg dat je de Zaag vast hebt en druk je Alt toets in om het rooster te verwijderen. Crouch en loop vooruit (Crouch = Ctrl en dan Pijltje Omhoog om vooruit te lopen) het nu geopende rooster ion. Weer een Cutscène waarin je een discussie ziet tussen Dr. Zaius en Professor Zira over het lot van Ulysses.

Deel 2:

Ga rechts en kijk in de hoek van de kamer, pak de Medkit van de vloer. Diagonaal tegenover je huidige positie is een deur. Bewapen jezelf met de Knots en loop naar de donkere boekenkast/planken, links van die deur en als je daar bent Crouch dan gelijk ernaast en kijk in de richting van die deur. Er zal, uiteindelijk, een Aap via deze deur binnen komen. Als deze Aap je passeert, Crouch/Loop door die deur en ga dan gelijk naar links. Zodra je in de gang/hal bent gekomen kun je weer rechtop gaan staan en rennen. Aan het einde van deze gang hou je rechts aan en ga je door de deur. Tegenover je is dan een Glazen Raam en daarachter een Aap. Ren vooruit maar zodra de Aap je ziet STOP je en laat je de Aap naar je toekomen en vervolgens ram je hem dood met je knots. Doe dit vlug want de Aap die je eerder ontweek (toen je door die deur sloop) is nu ook onderweg naar deze kamer. Bij de ingang van die Glazen Raam kamer is een Intercom, ga naar deze Intercom en druk je Alt Toets in. Verlaat dan de Glazen Raam kamer en ga rechts en hou het raam aan je rechterkant. Ga dan door de volgende deur een kamer binnen met vele Elektronische Cellen.

Waarschijnlijk wordt je hier onmiddellijk aangevallen zodra je hier binnen stapt. Gebeurt dat niet, wees er dan wel op bedacht dat er 1 of 2 Aap bewakers zijn die dit gebied bewaken en die op elk moment kunnen opduiken en dan zul je met ze moeten afreken. Vanaf de ingang van dit gebied ga je naar links en dan rechts, rechts en blijf je doorlopen tot je weer bij een kruising bent gekomen. Wacht hier weer tot de Bewaker weer op je afkomt en versla hem dan en als dat is gebeurt berg je je knots op. In de kamer achter de security deur is weer een Glazen Raam en hierdoor zie je een slapende bewaker. Ga links door de schuifdeur en dan rechts en door de volgende schuifdeur. Ga rechts en ga naar de eerste deur rechts van je. Crouch de kamer achter deze deur binnen. Op de tafel, rechts, ligt een Sleutel Kaart. Ga er naar toe, sta rechtop en druk je Alt toets om de kaart te pakken, Crouch dan deze kamer weer uit. Ga rechts en ga de volgende links en keer terug naar de rij cellen. Ga de tweede cel rechts binnen. Op de vloer is hier een Medkit, pak deze op en verlaat de cel weer. Ga links en weer links bij de kruising. Voor je is nu een deur met een Sleutel Kaart Terminal er naast. Gebruik hier de Sleutel Kaart op deze terminal en ga dan door de deur. Hou links aan en ga de treden op en dan door de deur een nieuwe gang binnen.

Je bent nu in een kamer met een groot rooster op de vloer waar een gat in zit. Val omlaag door dit gat en draai je dan om en Crouch. Terwijl je Crouch loop je rechter hoek van dit gebied in en je komt dan in een kamer gevuld met water. Ga het water in en zwem over naar de ladder, links voor. Klim deze ladder op (Up Pijltje) en bovenaan de ladder klim je eraf met je linkerpijltjes toets. Verlaat dan dit level via de deur links van je.

Deel 3:

Draai je om en ga terug door de deur, ga links en je vindt een Medkit op de vloer. Pak deze op. Ga terug naar je start punt van dit level. rechts zijn er dan wat kratten, ga daar naar toe en hou dan je Up Pijltjes toets ingedrukt om op deze kratten te klimmen. Op de bovenste krat draai je je nu zo om zodat je kijkt naar de deur wardoor je daarnet kwam en druk je op je Spatiebalk om omhoog te springen, druk dan je Up Pijltjes Toets in en je klimt op een richel boven je hoofd. (je zult misschien je positie boven op de krat enigszins moeten veranderen om dit met succes te kunnen doen).

Loop naar links over deze richel en Crouch om voorbij de overhang te komen de volgende kamer in. Ga door in totaal 3 andere kamers en val dan omlaag van deze richel als je gewoon niet verder kunt. Op een stapel kratten in deze kamer vindt je een Sleutel Kaart, pak deze op en klim dan bovenop de kratten en spring terug op de richel. Exit en volg de richel terug door 2 kamers en spring dan omlaag, de kamer in waar je dat sissend geluid hoort. rechts van je is er dan een Controle Paneel met een draaischijf en een Rood Wiel. Ga naar dar wiel en druk dan 3 maal op je Alt toets totdat het venstertje van de draaischijf helemaal rood is geworden.

Verlaat dan SNEL deze kamer door de open doorgang onder de richel waar je zojuist vanaf kwam. De draaischijf zal exploderen en een Aap zal die kamer komen binnen rennen. Ga dan ook weer die kamer in en Crouch/loop voorbij de Aap de kamer in waar deze Aap uit kwam. links van je is dan een Hek met een Sleutel Kaart Terminal, ga rechtop staan en loop naar deze terminal en gebruik er dan je Sleutel Kaart weer op en ga dan door het hek.

In de gang waar je dan in komt bewapen je jezelf met de knots of mes en ga je rechts de volgende kamer binnen. Draai dan weer rechts en ren naar de open doorgang recht voor je. Je zult een Wetenschapper bemerken die op je af komt. Dood hem zo snel als je kunt om te voorkomen dat de Slapende Aap bewaker in deze ruimte wakker wordt. Ga dan door de doorgang en volg het pad dan naar links. Je komt bij een schuifdeur en er start een Cutscène waarin je ziet hoe een Aap bezig is met experimenten op een Mens. Na deze scène dood je de wetenschapper in deze ruimte en pak je de Farmacie Sleutel Kaart op en het Rapport van zijn computer terminal. Ga dan terug naar dat hek waardoor je dit gebied binnen kwam. Aan het einde van de gang met het hek, is de door naar de farmacie. Het heeft een Sleutel Kaart Terminal. Activeer de terminal met de zojuist gevonden Sleutel Kaart en ga door de deur de Farmacie binnen. Hou links aan en kijk naar de boekenkast tegen de linkermuur. Pak de Medkit op vanaf de boekenplank. Draai je om en je ziet een Rode Fles met Pillen staan op een plank. Pak deze Pillen Fles op en hou het in je hand gereed. Druk Alt om deze pillen te gebruiken en je begint je erg ziek te voelen. Draai links en kijk naar de muur tussen de boekenkast en de plank, je ziet een Alarmdoos. SNEL ga naar dit Alarm en druk je Alt toets in. Er gaat een Alarm af en Ulysses raakt bewusteloos en wordt naar de lijkenkamer gebracht en dan wordt hij naar een Klooster gebracht voor de volgende missie. Op dit punt is hij weer helemaal genezen, dus ik hoop dat je je Medkits niet hebt gebruikt.

Het Klooster:

Deel 1:

Je begint deze missie volledig genezen van de verwondingen uit de eerste missie en met je extra Medkits. Je hebt geen andere inventory items bij je. Verlaat de kamer, dood de Rat die op je weg komt. Ga links en bij de volgende kruising ga je rechts. Ga door de gang en bij weer de volgende kruising ga je weer rechts. Ga dan de kamer rechts van je binnen. In deze kamer is er, links van je, een kapotte Kast. Ga naar de linkerzijde van deze kast en druk dan op je Alt toets terwijl je vooruit beweegt om de kast vooruit te duwen. Uit de nis achter deze kast pakt je dan de Hologram Cartridge. Verlaat deze kamer en ga dan links en dan de volgende kamer aan de andere kant van de gang, rechts van je, binnen. Hier vindt je een Mes op de tafel, rechts van je, dus pak dit mes op. Verlaat deze kamer en ga rechts en bij de volgende kruising ga je naar links. Ga dan door de eerste deur rechts en dood de Rat in deze kamer. Op het bed, rechts, vindt je een Medkit, pak het op en exit. Ga links en dan recht vooruit de kamer aan het einde van de gang binnen. links van je, achter in de kamer, staat een grote houten constructie met 2 knobbels aan beide zijde, op borst hoogte. Ga voor elke van deze knobbels staan en druk dan op je Alt toets. In een Cutscène zie je dan deze houten structuur rond draaien en een holografische projector tevoorschijn komen. Gebruik je Holografische Cartridge dan op de projector en beluister de "preek" van de priester. Exit deze kamer. Weer een Cutscéne waarin je, links, een man ziet. Ga door de gang zijn richting uit en ga dan rechts af bij de volgende kruising en dan door de deur, links. Ga dan links van de trap en ga de tunnel in welke onder de trap door gaat. Recht voor je, en links van het valluik is een gespleten pilaar. Ga voor deze pilaar staan en druk op je Alt toets. Het plafond stort in. Stap op het vloerdeel voor je en draai je om zodat je kijkt naar de deur waardoor je deze ruimte binnen kwam. Spring dan omhoog en trek jezelf op, de kamer boven je in.

links van de open haard staat dan een kast met een Wapenschild (Coat of Arms) erop. Grijp dit object en spring terug door het gat omlaag. Ga dan nu door het valluik en de treden af omlaag. Ga voor de 2e ton, rechts, staan. Het is de ton ZONDER wapenschild. Een Cutscéne waarin je deze ton open ziet gaan. Loop naar binnen.

Deel 2:

Ga naar de tafel recht voor je en pak er de Kruik op, druk dan Alt om de kruik aan gruzelementen te smijten. Pak dan het stuk Perkament op dat er in zat en lees het. Verlaat deze kamer weer door de geopende deur. rechts, in de tunnel waar je nu in bent, hangt een Toorts. Gebruik deze toorts. Exit dan door de geheime deur, links, en ga dan recht door de gang en onder de boogdoorgang door de waterpoel kamer in.

Voor je is er dan een massief zwart kruis. Loop erin. In de Antichambre ga je voorzichtig naar de ladder en draai je om en dood je de Rat. Aan het einde van de gang ga je links en de Waterval kamer binnen. Ga naar de Boekenstandaard en gebruik het Boek. Druk Alt om door het boek te bladeren en keer dan terug naar de Waterpoel Kamer. Nadat je het Kruis weer verlaten hebt ga je door de deur, rechts van je en dan rechts de Eetzaal binnen. Kill hier de Rat. In de hoek, achterin deze zaal is een doorgang, ga daar door en dan links. Op de tafel voor je ligt een Sleutel. Pak deze op en ga dan voorbij deze tafel de voorraadkamer in waar je, in de hoek links achterin, een Medkit vindt. Verlaat dan deze ruimte weer. Ga links en dan hier door de deur. Ga gelijk naar links en dan gelijk rechts en je staat dan voor een ijzeren Hek. Gebruik de Sleutel om deze te openen. Ga rechtdoor naar een gat onderin de muur, Crouch en kruip door dit gat. Ga door naar de ladder en voorzichtig op de ladder en klim omlaag. Onderaan de ladder trek je onmiddellijk je mes. Draai me om en dood de Aap bewaker.

Aan de tegenoverliggende muur is een massieve houten toren en daar naast een toorts. Tussen deze twee is een, moeilijk te ontdekken, Ketting. Ga naar deze ketting en druk Alt in en hou deze toets ingedrukt. Wacht totdat het Beeldje te voorschijn komt en grijp het dan. Keer dan op je schreden terug naar de Eetzaal. rechts van je is dan een open haard en links van de open haard is een Nis. Ga naar deze nis en gebruik er dan het beeldje op. De open haard gaat open, Crouch en ga erdoor naar het volgende deel van deze missie.

Deel 3:

Ga links en dan naar de grote doodskist, spring er op en ga er bovenop in het midden staan en kijk naar de dichtstbijzijnde muur. Ga dan ietsjes naar rechts, kijk weer naar de dichtstbijzijnde muur en spring dan recht omhoog en trek jezelf dan op de volgende richel. Klim dan links op de dakspant/vlotter en draai dan links zodat je het raam ziet aan de overzijde van de kamer. Loop dan voorzichtig over de dakspanten. Op ongeveer ¾ van de afstand is er een kloof waarover je overheen dient te springen, dus Loop/Spatiebalk om er over te springen. Exit dan door het raam en spring omlaag tot op het dak, volg het dak rondom met de klok mee naar de grote kolom, diagonaal tegenover de plek waar je omlaag sprong. Naast deze kolom ligt een Medkit, grijp het en spring dan omlaag naar de binnenplaats.

Onmiddellijk dien je een Rat te doden. Ga dan rechts en de trappen op (onder het "afdakje" kun je nog 2 andere Ratten doden). Bovenaan de trappen is er recht voor je been deur, open deze en ga de kamer binnen. Hier staat een drukpers en een klein orgel. rechts achter in deze kamer is een ladder. Klim deze op naar de richel en volg dan het hogere gebied naar links naar een klein bureautje. Ga voor het bureautje staan en druk je Alt toets in om het te openen. Ga er dan weer voor staan en hou Alt ingedrukt tot dat er een lade open gaat in dit bureautje. Ga voor de geopende lade staan, druk Alt in om het Bladmuziekpapier uit de lade te pakken. Klim terug omlaag en verlaat deze kamer. Volg de overdekte walkway links en ga de volgende kamer, links, binnen. links aan de overzijde in deze kamer is een volgende deur, ga daar door en je bent in de voorhal van de Kapel.

Loop naar het midden van de kamer en ga dan links en dan recht vooruit de eigenlijke Kapel binnen. In de rechts achter hoek van de kapel is een geopende deur, trek je mes en ga dan door deze deur. Volg het pad en tot je met een Aap bewaker moet vechten. Versla deze en ga dan verder over het pad naar een klein altaar. rechts is dan een tafel waarop een Kelk staat. Pak deze Kelk op en pak dan de Sleutel die eronder ligt op. Ga nu terug dezelfde route tot je weer op de binnenplaats bent gekomen.

Loop naar de Waterput en klim op het platform. Kijk naar de draden/touwen en druk Alt in en je gaat omlaag in de put. Op de bodem van de put gekomen volg je het pad en dood je de Rat op de treden. Hou dan links aan op het gerezen platform en volg dit naar een kamer met een ladder, klim de ladder op naar de volgende richel en hier kom je bij een ijzeren hek. Open dit hek met de sleutel uit de Kapel en ga er door. links is er dan een Rode Deur, ga er naar toe en druk dan 2 keer je Alt toets in en trap de deur dan in. Ga erdoor en dan rechts, links en weer links. Naast je is er dan Bladmuziek Slot voor het orgel, steek hier je stuk Bladmuziek in en er start een Cutscéne. Ga nu helemaal terug naar de Kapel, maar Inplaats van rechts te gaan ga je nu rechtdoor de trap op naar het Grote Altaar en daar laat je je dan door het gat er naast vallen.

Deel 4:

Voor je staat een doodskist met 2 stenen gezichten op beide zijden. Ga voor de linker staan en druk je Alt toets in. Draai dan rechts en loop, met de klok mee, rondom de doodskist totdat je 2 heldere stenen ziet op de vloer. Pak de kleinste van deze 2 heldere stenen op en draag het naar het zojuist geopende gat ga, met de steen, door dit gat omlaag. Een Cutscéne laat zien dat de hekken open gaan. Ga het water in en druk Alt op te gaan zwemmen, duik onder water terwijl je kijkt naar de muur recht voor je. Zwem tot halverwege naar beneden naar een opening aan je Linker zijde en zwem daar door. Je weet dat dit je in de juiste van de 3 tunnels bent omdat deze naar omhoog bocht. Zwem dus omhoog door je Omhoog toets in te drukken en je komt bovenwater in een vierkante waterpoel. Ga hier uit het water en dan door de deur, links. Ga links de gang in en loop tot halverwege in deze gang naar een gerezen walkway, ga er voor staan en spring en klim erop en ga dan naar rechts.

Ga dan onmiddellijk weer rechts door de volgende deur en dood de Rat. Volg de tunnel naar de volgende kruising en ga daar rechts. Aan het einde van de gang is er weer een walkway boven je, dus klim daar ook op en ga dan rechts. Je ziet dan een schuif valluik in de vloer. Blijf dicht tegen de rechter muur en ren voorbij deze valkuil zodra het van de muur komt. Voorbij dit punt ga je naar rechts en je ziet ijzeren staven. Ga naar de Linker zijde van deze staven en ga er tegen aan staan op de plak waar je een Toorts kunt zien aan de andere kant, druk dan op je Alt toets om de staven te openen. Kill de Rat in deze kamer.

Voor je staat weer een doodskist bij de 2e pilaar en er naast ligt een lang Menselijk bot, pak dit op en verlaat deze ruimte weer. Ga recht door en aan het einde van de gang ga je naar rechts en stop je voor een ijzeren hek. Open dit hek via de Toorts, links. Ga er door naar de volgende serie ijzeren staven. rechts van dit hek is een mechanisme, gebruik je Bot op dit mechanisme en als deze op zijn plaats zit, druk dan je Alt toets in om het hek te openen. Ga er door en dan rechts. Op de muur, links, is weer een Toorts. Ga naast deze toorts staan. Vlak voor je is dan weer zo'n "schuif" valstrik. Om hier succesvol voorbij te kunnen geraken, trek je aan de toorts zodra de vloer zich sluit, wacht dan eventjes en ren dan naar de overzijde precies op het moment dat de vloer weer uit de muur begint te komen. In de laatste kamer kijk je recht vooruit naar het midden van de muur en dan kijk je naar rechts. Je bemerkt dan een helder Rechthoekig Blok in de muur op, op borst hoogte. Ga voor dit muurblok staan en druk je Alt Toets in. De muur glijd weg en er wordt een deur zichtbaar. Ga voor deze deur staan en er volgt een Cutscéne waarin de problemen van Ulysses worden uitgelegd.

De Mijnen:

Deel 1

Je start deze missie met je Medkits die aan het einde van de vorige missie had en met volledige gezondheid. Ga gelijk naar de tegenoverliggende muur, kijk dan naar rechts op de grond en pak de Medkit op die daar ligt. Draai je dan weer om en ga door de tunnel, links vanwaar je binnen kwam. Volg deze naar een grote kamer waarin 2 Aap bewakers zijn en een lift die het niet doet. Zodra je binnen komt kun je achter een krat, links van je, Crouchen om je te verbergen. Observeer dan vanachter deze krat die 2 bewakers om vast te stellen welke van de twee een knots heeft. Wacht dan tot de bewaker met de knots alleen is of ver weg staat van zijn maat en val de knots Aap dan aan. Dood hem en pak zijn knots op en ram daarmee de andere Aap dood. Spring dan door de liftschacht omlaag en pak de Electro Magneet Kaart op van de bodem van de schacht en klim er weer uit. rechts van je, en dan recht voor je, staat een grote open Kar. Ga naar de rechter kant van deze kar en je vindt er een Medkit. Raap het op. Ga dan naar de andere kant van de kamer en kijk daar achter de 2 grote kratten en je vindt er de Signaal Box Kaart. Grijp deze kaart ook mee en ga dan naar de Boogdoorgang, naast de liftschacht. Ga onder deze boog door, bewapen jezelf met de knots en volg de tunnel naar de Controle Kamer en ram daar de Aap dood.

Aan de rechter muur is hier een Controle Box met daarop een afbeelding van een magneet, het woord "Power", en een gleuf. Ga voor deze gleuf staan en gebruik dan je Electro Magneet Kaart. Keer dan op je schreden terug, helemaal naar de plek waar je deze missie bent begonnen. Ben je daar weer terug, dan bemerk je een Terminal, recht voor je. Ga er voor staan en druk je Alt Toets in. Je hebt nu de controle over die Electro Magneet die aan het plafond hangt. Beweeg de magneet nu, met de Pijltjes toetsen, tot deze precies boven de Kar hangt en druk dan op je Alt toets. Als je dit correct doet dan hoor je een "thud" geluid als de magneet contact maakt met de kar. Druk dan weer je Alt toets in om de kar helemaal door de magneet te laten optillen en druk dan je "Z" toets in. Ga door de tunnel rechts van je totdat je nog 2 controle panelen ziet, naast elkaar.

Ga naar het 2e paneel, rechts van je, ga er voor staan en druk weer Alt in (je moet wel even op de juiste plek staan). Druk dan de volgende serie toetsen in, en in deze volgorde, als het scherm tevoorschijn is gekomen: Alt, Rechter Pijltje, Alt, Rechter Pijltje, Alt en Z. Ga dan naar het linker paneel en druk weer Alt en als het scherm zichtbaar is: Alt, Up pijl en hou deze ingedrukt. De kar gaat nu over de rails, dan een heuvel op en stopt dan, druk dan "Z". Ga terug naar het rechter paneel en druk weer op Alt en als je het scherm weer ziet druk je weer op de volgende toetsen: Rechter Pijl, Rechter Pijl, Alt en Z. Terug naar het linker paneel en druk weer Alt en hou dan je Down Pijl ingedrukt en kijk hoe de kar de heuvel af dendert en tegen een hek aan crashed. Er verschijnt een mededeling op je scherm dat je meer snelheid moet maken, dus probeer dit opnieuw net zo lang tot je er in bent geslaagd om de kar door het hek te laten rammen, druk dan op je "Z" toets.

Ga dan zelf door het vernielde hek en volg de tunnel erachter en deze gaat naar links. Voor je is nu een cube met een Sleutel erop. Pak deze Sleutel op en ren dan helemaal terug naar de kamer met de lift waar je eerder die 2 Apen hebt gedood. Terug in deze kamer ga je naar links en volg je de tunnel naar een nieuwe kamer. Hier is links een voorraad kast, ga er naar toe en maak deze kast open met de zojuist gevonden Sleutel. Pak dan de Blowtorch uit deze kast. Draai je om. Recht voor en dan links is een Medkit. Pak deze op en ga nu helemaal terug naar die Cube waar je de sleutel vond. Ga daar dan rechts en je komt in een nieuwe kamer en hier is een Lift die het wel doet maar de lift is afgesloten door tralies die een "V" vormen. Ga voor deze tralies staan en gebruik dan je Blowtorch, stap dan terug en kijk dan naar rechts. Je zult dan het Lift Controle Paneel zien, ga er naar toe en druk Alt. Ga dan de lift in en gebruik het paneel in de lift om naar het volgende deel van deze missie te gaan.

Deel 2:

Draai rechts en loop, met de klok mee, rondom de lift. links achter de lift vindt je een Medkit. Draai je dan om en ga onder de boog door, links van je, en volg dan de tunnel. Ga dan de volgende afslag rechts in en neem dan eventjes een pauze als je bij de "wolken" groen Gas bent gekomen. Je moet door dit giftige gas heen en er is geen manier om dit helemaal zonder schade op te lopen te doen, maar je kunt je schade beperken als je even wacht tot het gas minder intens is en dan er door heen rennen.

Als je voorbij deze gaswolken bent geraakt, ga dan verder door de tunnel en ga dan de eerstvolgende afslag naar rechts in. Aan het einde van deze tunnel is er, rechts, een groot gat in de muur. Loop door dit gat een ineengestorte kamer binnen en dood er de Rat. Pak dan de Gas Detector op van de vloer. Als je vanaf nu in een gifgaswolk terecht komt dan zal deze Gas Detector sneller gaan klikken om je te waarschuwen.

Verlaat deze ruimte weer, draai links en ga dan de volgende afslag rechts in. Hou dan links aan om een grote kamer binnen te gaan en dood daar de Rat. Loop naar de bovenste Rechter hoek van deze ruimte en pak daar de Medkit van de vloer. Draai je om en hou nu rechts aan en ga de "oprit" op en dan de gang in. Hou weer rechts aan en je komt aan een doodlopend einde. Pak hier het Geweer van de vloer. Draai je om en loop rechtdoor tot tegen de muur aan. Kijk dan naar links de gang in welke gevuld is met gifgas, en je ziet een Vat staan. Mik met je geweer (druk je "a" toets in) en vuur op dit Vat als je mikkruis rood is. Het Vat explodeert en het gas verdwijnt nu uit de gang. Ga dan vooruit naar war dat Vat was en hou dan rechts aan. Je komt in een kamer met vele Ronde Stenen erin, naast een Vat. Schiet hier op dat Vat. Ga dan door het Gat dat je hiermee hebt gemaakt en je ziet een bewaker voor je staan. Mik op deze bewaker (je zult je eventjes in een positie moeten zetten van waaruit je dit slachtoffer goed in je vizier hebt) en knal dan op deze Aap. Hij zal naar je toe komen rennen, dus schiet op hem terwijl hij op je af komt en op het moment dat hij zijn verdediging laat zakken. Als je deze Aap hebt gedood kijk dan naar links. Zie je dat Vat? Mik erop maar schiet nog niet, WACHT. Een Aap bewaker zal voorbij komen gewandeld en zodra hij bij dat Vat is, dan schiet je pas op dat vat en door de explosie is ook deze aap wijlen.

Ren dan naar waar je zojuist dat Vat schoot en kijk recht voor je uit. Je zult een bewaker zien die zijn rug naar je toe gekeerd heeft. Schiet hem in zijn rug. Is ook deze Aap dood, mik dan op het Vat in de verte en sluip er dan dichterbij. Een bewaker zal ook daar voorbij komen, dus zodra je hem ziet in de buurt van dat vat, laat deze dan ook exploderen. Ga dan terug naar waar je de eerste bewaker hebt doodgeschoten en ga daar dan naar links. Ren door het gifgas terwijl je links aan houdt en je passeert een Oranje Vat. Ren er voorbij naar een kruising en kijk dan naar rechts. In de verte zie je weer een Vat staan, trek je terug zover je kan, maar hou dit vat in zicht en schiet er dan op. Ren dan naar de plak waar dit vat stond en ga daar dan links en dan naar de Vierkante Deur. Bij deze deur kijk je weer recht vooruit en je ziet weer een Bewaker bij een Vat staan, knal op het vat. Ga dan verder, maar hou rechts aan en je komt in een volgende lift kamer. Gebruik deze lift net zo als je dat met de eerste lift hebt gedaan om naar het volgende level te gaan.

Deel 3

Ga, rechts, door de deur en val de vernielde kamer binnen en dood er de 2 Ratjes. Klim dan bovenop de eenzame krat, naast de kloof, kijk dan naar de dichtstbijzijnde muur en spring omhoog naar de pijp boven je hoofd. Grijp deze pijp vast en druk op je Linker Pijltjes toets om, via deze pijp, over de kloof naar de overzijde te gaan. Druk dan Alt in om weer omlaag te vallen aan de overzijde. Draai je om en pak dan de Batterij van de plank. Draai je weer om en loop naar de andere muur, volg daar de smalle richel naar rechts en val omlaag via de laagste kant van de kloof om zo min mogelijk schade op te lopen. Verlaat dan deze ruimte en keer terug naar de kamer waar je dit level bent begonnen. Wacht hier om een Aap te bevechten, ga dan rechtdoor en dan de volgende links. Ga naar rail kar en gebruik er de batterij op het vierkante gat aan de zijkant. Draai je om en gebruik het controle paneel (net zoals je deed in deel 1 van de Mijnen) om de kar weg te rijden van de tunnel die hij blokkeert maar zorg er wel voor dat de kar daarna niet de tunnel blokkeert waar jij uit kwam. Volg dan de nieuwe tunnel en deze gaat omlaag naar een water poel. In dit gebied heb je dan 1 of 2 Ratjes te bevechten. Draai rechts en je ziet een Koevoet, pak deze op. Zodra je dat doet zie je een Cutscéne met een vliegende vleermuis.

Ga nu terug naar de kamer waar je dit level begon en ga daar door de tunnel welke tegenover de lift is en je deze brengt je in een ruimte met een paar vaten en 2 kratten. Ga naar de krat waarop "Danger Explosives" staat en gebruik je Koevoet om deze krat te openen. Pak er dan de Granaten uit en verlaat deze kamer dan weer. Ga terug door de tunnel en ga dan rechts bij de lift. Ga naar het vloer gat, ga op de rand staan en gooi een granaat (Alt) door het gat omlaag. Een Cutscéne vertoond hoe die lachende Aap wordt opgeblazen. Laat je dan door het gat omlaag vallen en ga dan door de deur, links. In de kamer pak je dan de HF Transmitter van de vloer, in het midden van de kamer. Ga dan links en bekijk het Console dat tegen de muur staat. Bovenop dit console vindt je een Medkit, dus pak het op. Klim dan op de krat onder het gat waar door je omlaag kwam en klim dan terug omhoog door het gat.

Ga nu terug naar waar je de Koevoet hebt gevonden. Ga dan een klein stukje de kamer rechts binnen en haal dan de HF Transmitter tevoorschijn en gebruik deze. Je weet dat deze werkt als je een geluid hoort. Druk op Q om de Transmitter op de vloer te plaatsen. Hou links aan in deze ruimte totdat je bij een muur met richels komt. Klim hier de muur op en stap dan op het platform, links. Volg dit platform naar links en spring dan over naar het volgende platform. Kijk dan omhoog en je ziet weer een pijp boven je hoofd. Spring op en grijp de pijp vast en druk weer je Linker Pijltje Toets in om via de pijp verder door de kamer te gaan. Als de overzijde van de kamer hebt bereikt, druk dan Alt in om omlaag te vallen en ga dan door de deur achter je. Volg de korte tunnel naar een Lift kamer waar een slapende bewaker is. Crouch naar de Lift controles, ga staan en activeer de controles, Crouch de lift in, ga staan en activeer de lift via de knop in de lift en je gaat naar de volgende missie.

de geruïneerde Stad:

Deel 1:

Bij het begin van deze missie ben je in volledige gezondheid en heb je je overgebleven Medkits, je geweer en je knots bij je. Ren rechtdoor en ga dan rechts en achter de platte steen recht voor je. Ga dan verder rechtdoor maar blijf achter het bureau, dus hou rechts aan. Ren dan uiteindelijk door de deur en ga de trappen op. Beklim deze trappen tot op de 5e overloop en ga daar door de deur aan je Rechterkant. Hou rechts aan en je zult een slapende Aap zien op een sofa. Crouch naar deze Aap, ga dan staan en sla hem dood met je knots. Pak dan de Sleutel op die op de sofa ligt, rechts van deze, nu dode, aap. Draai je dan om en ga naar de kooi, aan de overzijde van de kamer, open de kooi met de sleutel en in een Cutscéne heb je nu een ontmoeting met Nova.

Ga dan links naar het gapende gat in de muur. In een Cutscéne zie je hoe je nu "onder schot" wordt genomen door een aap. Ga door het gat, rechts, en de camera verschuift naar Ulysses die nu op een richel staat. BEWEEG SNEL. Ga naar het einde van de richel en druk je dan tegen de muur aan en begin te klimmen. Hou je Up Pijl ingedrukt totdat je een volgende richel en muur gat ziet, rechts van je. Zodra je voeten iets boven het niveau van de richel zijn, druk je je Rechter Pijltje in om bovenop deze richel te klimmen, druk dan Omlaag om er dan ook op te gaan staan. Druk dan je Rechter Pijl en je kijkt naar de deur, druk je Up pijl om naar het gat te lopen en hou dan LINKS aan om de kamer binnen te gaan. Ga door deze kamer en dan links als je voorbij het gat in de vloer bent gekomen.

Er zijn 2 bewakers hier, dus ram ze dood en ga dan door de deuropening links van je, naar een kamer met 2 sofa's erin. Pak hier de kleine Sleutel vanaf de salon tafel en ga dan deze kamer weer uit. Ga rechts en dan de gang links in. Aan het einde van deze gang is er, rechts, een deur met een controle paneel er rechts van. Gebruik hierop de kleine Sleutel om deze deur te openen. Ga de kamer binnen en naar het bureau. Rechts van dit bureau ligt er dan een Medkit op de vloer, pak het op en ga dan rechts. Je ziet een raam met rechts ervan een controle paneel. Gebruik dit paneel om het raam te sluiten, draai je om en kijk naar het schilderij aan de muur, links van je. Je ziet een nummer 854. Verlaat deze kamer en ga terug naar dat gat in de vloer en val erdoor omlaag naar de kamer onder je.

In deze kamer hangen 2 schilderijen. Ga naar het kleinste schilderij en druk dan op Alt. Achter dit schilderij is een safe die nu zichtbaar wordt. Druk Alt om de safe te gebruiken en open de safe met het nummer 854 via de linker pijltjes toets en Alt. De safe gaat open, pak de brief eruit en lees deze. Je slaat de bladzijde om met de rechter pijltje toets. Je ziet dan weer een codenummer: 4293. Om deze kamer dan weer te verlaten klim je op de krat die naast de vrijstaande plank staat en dan klim je door het gat weer naar boven. Ga dan door het gapende muurgat heen en klim dan de muur weer omlaag naar de kooi kamer.

In de kooi kamer ga je naar de liftdeur, links van de sofa waar die bewaker op lag te slapen, en druk je op Alt op het controle paneel om de liftdeur te openen. Kijk dan de liftschacht in en ga in het midden van de deur staan en loop dan naar de rand en spring dan naar de liftkabel en grijp deze vast en glijd langs de kabel omlaag naar de begane vloer. Verlaat dan de liftschacht en ga rechts de trap op naar de 2e overloop, ga dan links en je komt bij een codepaneel naast een deur. Gebruik dit paneel via je pijltjes toetsen, druk Alt om de nummers te selecteren en voer dus de code 4293 in. Een Cutscéne start waarin je wordt gered door Nova van een gemene aap en je gaat dan door naar het volgende level:

Deel 2

Ga een tijdje rechtdoor en dan rechtsaf de trap af. Achterin dit gebied is een donkere deur, ga er door en kijk dan links van de ingang. Draai aan de lichtschakelaar en draai je dan om. Links is een tafel en daarop ligt een Sleutel. Pak deze op en ga dan terug de trap op. Bewapen jezelf en hou dan links aan de binnenplaats op. Er zijn hier 2 apen die je moet doden. Rechts van waar je de binnenplaats op kwam is een vrijstaande L-vormige muur waar bovenop een Sniper Geweer ligt. Om dit geweer te kunnen pakken ga je naar de donkere hoek van de L en daar ga je dan met je gezicht naar het geweer staan, spring omhoog en klim dan op de muurrichel. Druk je Alt toets in om van wapen te wisselen. Je laat je oude wapen hier dus achter. Spring weer omlaag en ga dan door de opening in de stenen muur, rechts van de stalen deur. Dood de aap wetenschapper in de put en ga links naar een muur waar een paar kratten voor staan. Rechts van deze kratten kun je een Medkit pakken.

Klim bovenop de krat, kijk naar de muur, spring en klim dan op het dak. Ga naar de hoek, rechts achterin op het dak en je ziet daar een schacht. Ga op de uiterste rand van deze schacht staan, in het midden van de richel, en kijk dan naar de muur tegenover je. Spring dan voorzichtig over de rand op een paar kratten. Val dan van de kratten, draai je om en ga dan door de deur achter deze kratten. Er zijn 2 wetenschappers achter een bureau, links. Wacht tot zij vooruit rennen en dood ze dan. Rechts van je is een plank waarop een gifgas flesje staat. Pak dit op. Verlaat dan deze kamer via de gesloten deur, dus niet door de deur waar door je binnen kwam, en ga dan rechts.

Ga dan door de deur rechts en dan rechtdoor door de volgende deur en kijk dan naar links. Crouch/loop en kijk de hoek om en je ziet 2 bewakers staan. Om deze 2 apen te doden bewapen je jezelf met die gasfles en zorg je ervoor dat je de 2 apen achterelkaar in je zicht hebt en gooi je de gasfles naar ze toe VOORDAT zij je in de gaten hebben gekregen. Je moet hiervoor echter niet te dicht bij de muur, links, staan omdat anders je gasfles niet ver genoeg weg komt. Ren dan de kamer uit om te voorkomen dat je wordt neergeschoten of zelf vergiftigt wordt door je eigen gas.

Als het schieten weer is gestopt en je hoort de 2 apen neervallen, keer dan terug naar die kamer en ga naar de plank, links, om daar wat ammo op te rapen. Ga dan door de deur welke die 2 apen stonden te bewaken en je krijgt dan een Cutscéne te zien met Generaal Ursus.

Keer terug naar het laboratorium. Weer een Cutscéne waarin je een Aap ziet in de service lift. Benader deze lift net zo als je deed op het dak en val dan voorzichtig omlaag. Sla de wetenschapper dood in deze kamer en ga dan links door de tunnel. Ga aan het einde van deze tunnel door de deur en volg dan het pad naar een kamer met 2 hekken. Ga naar het hek waar een bord bij is met daarop de tekst "Zone 312", gebruik hier de Sleutel die je eerder hebt gevonden om dit hek te openen en ga er door.

Deel 3:

Haast je, dus REN REN REN in dit deel.

Ga rechts en met de lift omlaag en beneden gekomen ga je links en dan rechts bij de muur en dan ga je door de volgende tunnel, links. Ga naar het einde van deze tunnel en dan rechts. Een Cutscéne laat je dan zien dat er aapjes achter je aan komen. BLIJF RENNEN. Val omlaag de trein tunnel in en volg de muur dan naar links. Hou een oogje open voor een groenig verlichte opening in de linker muur, Crouch/loop erdoor een kamer binnen welke gevuld is met "elektrische" water. Voor dit moment ben je weer eventjes veilig. Zodra het elektra weg is ren je naar de houten schuttingen en dan hou je rechts aan en als je binnen het bereik bent gekomen spring je naar de heuvel, rechts van je. De elektra gaat weer eventjes aan.

Spring naar de volgende heuvel, links, ga je door de doorgang. Bij de kruising ga je rechts en volg je de tunnel naar een deur, links van je en je komt dan in een controle kamer. Aan de andere kant van deze kamer is een Power Schakelaar, gebruik deze. Een stem vertelt je dat het ventilatiesysteem Off-Line is. REN de kamer uit en volg de tunnel en ren rechtdoor bij de kruising. Ga dan links en direct naar de Ventilator. Als je er vlakbij bent, Crouch dan om er voorbij te komen. In de linker achter hoek van deze ruimte is een Stoppen Kast, haal er de kapotte stop uit. Draai je dan om en ga naar de uitgang, achter je. Rechts van deze deur staat een tafel met een Notepad erop. Grijp de Notepad en lees het: je leest een code: "6572". Ga nu door de uitgang en terug naar de tunnel ingang van de elektrische water kamer.

Kijk door de tunnel opening en je ziet een aap heen en weer lopen, je kunt deze aap met je sniper geweer omleggen. Crouch en kijk op je audiometer en je leert dat er nog 2 apen in de trein tunnel zijn. Als deze ver genoeg weg zijn ga je door het muurgat en ren je de trap op aan de overzijde van de tunnel. Bovenaan deze trap gebruik je de code "6572" om de voorraadkamer binnen te gaan. Achterin deze ruimte ligt een Stop op de tafel, pak deze op en bekijk dan de plank, rechts. Pak er de Medkit van af.

Ga dan nu helemaal terug naar die ruimte met de Stoppenkast, maar time je passage door de treintunnel goed om die 2 overgebleven aapjes te vermijden. Je kunt dan de Stoppenkamer binnen gaan via de deur links van de ventilator want deze deur is nu open. Gebruik dan de Stop op de Stoppenkast. Ga links de liftschacht in en activeer de controles. Je ziet nu een Cutscéne met Nova en Bosko.

de Stad van de Mensen

Deel 1

Geheel genezen maar zonder ook maar enig item in je inventory, begin je aan deze missie. Ga door de gang recht voor je, volg het tot je een Aap ziet die achter een Mens aanjaagt. Ren vooruit totdat deze Aap jouw opmerkt en dood hem dan. Pak de knots op die hij laat vallen en ga dan rechts bij de kruising. Dus ga in de richting waarin ook die mens weg rende. Volg deze gang tot in de kamer waar dan ook deze Mens is. Ga dicht bij hem en hij geeft je een Medkit, pak deze via je Alt toets. Ga dan terug door de gang en bij de kruising dan rechtdoor en ga verder tot je voor je een Mens ziet die wordt doodgeschoten. Blijf dan staan. Crouch/loop en gluur de hoek om en je ziet dat er twee Apen zijn in deze kamer. Wacht tot de Aap met het geweer weg loopt door de linker tunnel, draai dan rechts en dood de Aap die op de trap staat. Ga dan achter die Aap met het geweer aan en sla deze ook dood, en pak zijn geweer op.

Aan het einde van de gang waar je deze Aap dan dood, is een kamer. Vlak voor deze kamer is er, rechts, een tunnel. Ga deze tunnel in en volg het naar een kamer links van je. Ga deze kamer binnen en sla er de Aap dood die bezig is een Mens te terroriseren. Volg de Mens dan als hij de gang in loopt en dan op een dakspar/vlotter springt. Spring en klim achter hem aan en ga zijn kamer binnen. Links op de vloer ligt een Pook, pak deze op en ga dan terug de gang in via de dakspar/vlotter. Dood de bewaker. Dit kun je doen door deze te schieten vanaf de vlotter of door bovenop hem te springen en hem dan dood te rammen. Ga dan rechtdoor naar de volgende kruising en ga daar rechts. Dood de Aap bewaker in deze nieuwe gang. Ga naar het einde van de gang en dan rechts. Ga vooruit de kamer in waarin een stapel brandhout ligt te branden. Ga naar het brandende hout, bewapen jezelf met de Pook en druk Alt in en hou deze ingedrukt. Als je dit op de juiste plek doet dan zal Ulysses knielen naast het brandhout en dan vanzelf weer op staan. Zodra Ulysses weer is opgestaan kun je dan je Alt toets loslaten. De Pook gloeit nu met een regenboog aan kleuren.

SNEL, draai je om en REN terug de gang in waar je de laatste bewaker doodde en volg deze tot aan een kruising waar een stapel hout ligt dat nog niet in de fik staat. Ga naar deze houtstapel, druk Alt in om het hout met je gloeiende Pook aan te steken. Ren dan verder voorbij de, nu brandende, houtstapel door de volgende gang en uiteindelijk zul je dan op een binnenplaatst terecht komen waar een Aap bezig is een Mens de waterput in te kieperen. Dood de Aap. Deze laat zijn Machinegeweer vallen. Je kunt deze nu pakken, maar dan raak je je andere schiettuig kwijt. Je moet dit zelf weten maar bedenk dat een machinegeweer heel veel ammo verkwist als je doelwit je schoten weet af te weren.

Rechts achter is een nis in de muur, op grond niveau, en daar kun je een Medkit in vinden. Ga dan terug de binnenplaats op en hou links aan en ga dan de tunnel, links van je, in. Volg deze kronkelige tunnel door een serie kamers heen tot je een Mens op je af ziet komen met een Pook in zijn hand. Stop gewoon en hij rent gewoon langs je heen. In de kamer waar je dan nu in bent is er, rechts van de berg hooi/stro in de donkere hoek, een Medkit te vinden. Grijp deze en ga dan terug naar de binnenplaats. Hou weer links aan en ga de trap op en bovenaan de trap bewapen jezelf. Crouch/loop de gang in en kijk dan naar rechts. Je zult een bewaker zien, dood hem op de manier dat jij het beste vindt. Ga dan helemaal terug naar de houtstapel die jij met je gloeiende Pook hebt aangestoken en verhit er je Pook weer in het vuur. Ren dan terug naar de binnenplaats en steek hier, met je nu weer gloeiend hete Pook, de houtstapel aan rechts van de waterput. Verhit dan je Pook weer in dit vuur en ren dan snel de trap weer op en ren door de gang waar je de laatste bewaker doodde. Aan het einde van deze gang is dan een berg hooi/stro, rechts van het houten hek. Ga naar dit hooi en druk Alt om het aan te steken met je gloeiende Pook. In een Cutscéne zie je dan Ulysses stikken als het houten hek brand.

Deel 2:

Waarschuwing: de meeste van de bewakers in dit level zullen REGENEREREN, dus dood ze alleen als dat absoluut noodzakelijk is.

Draai je om en ga over het pad en dan de waterpoel in. Pak hier de Medkit, draai je dan weer om en volg het pad verder tot je een binnenplaats bereikt met een reusachtige oven. Er zijn 2 Apen in deze binnenplaats, maar momenteel heb je alleen last van de ene Rechts van je. Wacht tot deze aap de trap op loopt, rechts in de verte, en Crouch dan en spring omlaag, vanaf de trap waar jij op bent, de binnenplaats op. Hou dan Links aan en ga dan de eerste tunnel, links van je, in. Volg deze tunnel tot je een kleine waterval ziet , dat uit de tunnel muur komt. Ga naar de Rechter hoek, Crouch en kijk de hoek om. Je ziet een paar bewakers heen en weer lopen. Wacht tot de dichtstbijzijnde bewaker ver verwijdert is van de anderen, dus naar je toe komt, ren dan de hoek om en dood hem snel. Als je geluk hebt dan hoef je alleen met deze ene bewaker te vechten, maar zit het je tegen dan moet je alle drie bewakers doden.

Ga verder vooruit naar een ruimte met een smeulend kampvuur, draai dan Links en volg de tunnel. Deze draait naar Rechts en komt uit in een groene binnenplaats. 1 of 2 apen lopen hier heen en weer, en als deze op enige afstand van je zijn gekomen, volg je de muur aan je linkerkant en ga je de volgende tunnel in, Links. Volg dit pad naar een splitsing en ga dan Rechts. Bovenaan de helling is een Stalagmiet en erachter een Medkit. Pak dus de Medkit en draai je dan om en ga terug naar die splitsing en hier nu gewoon rechtdoor en je komt bij een open plek met een huisje.

Ga het huisje binnen: Bosko schreeuwt als je binnen gaat. Blijkbaar is ie verrast je te zien. Hij vraagt je om zijn zoon te gaan zoeken. Draai naar Rechts. Op de tafel ligt een Mes. Pak het Mes en ook de Medkit en ga dan terug naar de Groene Binnenplaats. Recht tegenover je, boven op een heuvel Links van de grote Ronde Steen kun je een Medkit vinden. Ren daar naar toe en grijp de Medkit als je deze nodig denkt te hebben, maar vermijd de bewaker. Ga dan nu terug naar de binnenplaats met de Grote Oven. Waarschijnlijk zul je onderweg nog een bewaker bij het smeulende Kampvuur moeten omleggen, telkens als je over dit pad gaat.

In de binnenplaats met de grote Oven bemerk je dan nu beide bewakers op patrouille zijn. Je zult ze waarschijnlijk allebei moeten doden, maar als je slim bent dan kun je allicht Crouchen en voorbij ze sluipen naar een kamer Links van je. In deze kamer zie je de jongen Timon vastgebonden aan een paal. Gebruik je mes om hem los te snijden en hij smeert hem. Ga dan terug naar Bosko's huisje en reken onderweg af met de geregenereerde bewakers. Terug in het huisje zie je weer een Cutscéne waarin je wordt vertelt hoe je het dorp kunt verlaten via de Vogels aan de overzijde van de Canyon.

Ga terug naar de binnenplaats met de Oven en steek deze gelijk over, ga dan de trap op aan de overzijde. Ga naar de klif en Ulysses roept om assistentie. Loop dan naar en op het platform Rechts van je en spring omhoog.

Deel 3:

Volg de tunnel die recht voor je is naar een splitsing en ga daar dan Rechts. Volg de tunnel naar een open plek en waarschijnlijk moet je dan een Hyena doden met je pook. Ga door de deur recht voor je. Ga dan gelijk Links en volg de tunnel naar een kamer met een ladder. (dit is de alternatieve locatie voor die Hyena, deze kan dus hier zijn, of op die open plek, of in de eerste ruimte). Klim de ladder op naar de walkway boven je hoofd. Kil de Aap. Aan de muur aan de overzijde van deze walkway zie je dan wat markeringen. Maak een schets van het Blauwe Symbool. Ga dan Rechts en loop, met de klok mee, over de walkway terug naar de ladder, pak de Medkit op en klim de ladder weer omlaag en verlaat de kamer.

Volg de tunnel tot je een deur ziet Rechts van je. Draai Links en loop verder tot aan een splitsing en ga dan Links. Volg deze gang naar een Bamboe Kooi en kil hier de Hyena. Open de kooi door aan het wiel, Rechts van de deur, te draaien. Ga de kooi in en pak de Medkit van de vloer. Ga de kooi weer uit en ga Rechts. Volg de tunnel naar een grote binnenplaats. Hier lopen 1 of 2 Hyena's rond, probeer ze te vermijden.

Hou links aan en ga de kamer in recht voor je en kijk dan naar Rechts en je zult enige wazige symbolen op de muur zien. Ga naar deze symbolen en druk je Alt toets in. Een Cutscéne waarin je Ulysses deze symbolen ziet uitvegen. Kijk hierna naar de muur en kopieer het Rode Symbool dat je nu ziet. Verlaat deze ruimte weer en hou Links aan en bij de volgende deur Links, kijk je omlaag de helling Rechts van je en je ziet een Medkit liggen. Pak deze indien nodig. Ga dan door die deur. Aan het einde van de bochtige gang is een kamer met een kampvuur. Pak hier een Medkit en verhit dan je Pook in het vuur. Ga terug naar de binnenplaats en dan naar de trap recht voor je. Bovenaan de trap is een stapel hout, steek het in de fik met je hete pook. Verhit dan je pook weer in dit vuur en ga verder door de gang, voorbij de Bamboe Kooi en dan de volgende hoek om. Stop dan en kijk omlaag en Links. Je zult weer een houtstapel zien. Steek het weer aan met je Pook. Ga dan verder door deze gang/tunnel en rechtdoor bij de volgende splitsing en uiteindelijk kom je dan op een open plek met een Gebouw, Links van je.

Je zult hier twee gemene Hyena's moeten doden en daarna kijk je naar Rechts vanwaar je hier binnen kwam en pak je de Medkit op die dan boven op de heuvel ligt. Keer dan terug naar het laatste vuur dat je maakte met je Pook en verhit daar je Pook weer en keer dan weer hier terug en ga nu het gebouw binnen.

Op de vloer, in het midden van de kamer en dan Rechts, is een houtstapel, steek het aan met je Pook. Een Schakelaar wordt dan zichtbaar aan de muur, Links van het hek. Gebruik deze Schakelaar en ga door het hek. Ga Links en zoek de muur af naar de schakelaar waarmee je dan het hek weer sluit. Ga dan naar de Tafel aan de linkerkant van de kamer. Je ziet 3 Blauwe Urnen. Pak de Middelste Urn, gemerkt met een "E" met het () symbool erop. Ga dan naar de richel welke direct tegenover het hek is waardoor je deze kamer binnen kwam., Je zult dan twee ronde platformpjes op deze richel zien. Plaats de Blauwe Urn op het Linker platformpje en het zakt omlaag. Ga dan naar de ANDERE tafel in deze kamer en pak daar de Rode "B" urn op met het "PI" symbool erop. Plaats deze urn op het Rechter Platformpje op de richel en ook deze zakt omlaag. Ga dan door de geopende deur en volg de tunnel naar de Crypte. Ga dan naar de Grafsteen en druk op je ALT toets om te lezen wat erop geschreven staat. Ga dan Links en kijk naar de muur. Je ziet een gerezen doorgang. Benader de muur, Spring omhoog en klim op de richel. Loop vooruit en de steen rolt uit de weg. Ga door de opening en volg de tunnel.

De Canyon:

Dit is geen missie maar geheel een Cutscéne waarin Ulysses het Ursus rapport bespreekt met Nova's broer. Ulysses besluit om met Professor Cornelius te gaan babbelen in de Aap universiteit.

Universiteit:

Deel 1:

Je begint deze missie met volledige gezondheid en met alleen je Medkits.

Dood de aap in de kamer en ga dan door de boogdoorgang die tegenover de plek is waar je hier begon. Ga de trap af en dan door de deur, links. In de badkamer ga je naar het mededelingenbord dat naast de deur hangt waardoor je binnen kwam. Druk op je "a" toets om er op in te zoemen. Je ziet een nummer "163". Verlaat deze ruimte en daarna de gang. Terug in de hoofdruimte hou je links aan en ga je de trap op. Uiteindelijk zul je een bewaker in dit gebied moeten doden. Bovenaan de trap ga je links en dan naar de 2e videofoon, aan de muur links van je. Druk je Alt toets in en voer dan het nummer 163 in op met de draaischijf/scherm. Een vrouwtjes aap vertelt je om haar over 5 minuten te ontmoeten.

Draai rechts en volg dan de kronkelige gang en negeer alle deuren en obstakels. Je zult een derde bewaker moeten doden. De gang komt tot een doorlopend einde maar, links van je gaat er dan een deur open waar je dan door gaat. Je ziet dan een Cutscéne waarin de vriendelijke apin jou haar code voor de voorraadkamer geeft en dat is 2536.

Verlaat deze kamer, ga links en volg de gang helemaal naar de trap. Bij de trap ga je weer links en dan ga je de Collegezaal binnen. Pak de Notities van de Studenten op van de tafel die rechts van je staat. Verlaat deze zaal weer en ga links en volg de gang naar het doodlopende einde met de 2 deuren. Benader het controle paneel, links van de Linker Deur. Voer hierop de code 2536 in en ga dan de kamer binnen. Direct links van je ligt een Medkit, pak het op. Draai rechts en ga verder door naar de achterzijde van deze voorraadkamer. Op een plank ligt een Gele Sulfaat Bal welke gemerkt is met een S. Pak het op en ga dan terug naar de College Zaal. Ga hier dan door de deur links van je en ga dan tot bovenop het gerezen platform en gebruik dan de Sulfaat op de Emmer met Zuur. Een Cutscéne volgt waarin je ziet dat de Nooduitgang wordt geopend. Ren de College Zaal uit, ga de trappen af, negeer de bewaker die zijn laser op je af vuurt, hou links aan en ga door de Nooduitgang.

Deel 2:

Loop vooruit onder de machinale arm, draai rechts en kijk naar het controle paneel eronder. Activeer het paneel via je ALT toets. Beweeg de Laser bij het raam nu naar links en mik in het bijzonder op de hoek van de gang in de verte. Test de laser door deze eventjes diverse malen te vuren (ALT toets) tot dat je echt op het juiste punt mikt en het glas zwakker is geworden. Wacht dan op een Aap bewaker die van uit deze hoek moet komen. Vuur het laser gun totdat het glas helemaal breekt en terwijl je dat doet, mik op die Aap bewaker zodat op het moment dat je met de laser door het glas breekt, de laserstraal ook deze bewaker dood. Hierna verlaat je het controle paneel en spring je door dat raam de gang in. Pak het geweer dat die aap heeft laten vallen en ga dan links door de gang. Ga dan door de eerste deur rechts, en ga dan door de eerste deur links. Ga door de deur in de hoek, links achterin in deze kamer. Onmiddellijk rechts van je is een Medkit te rapen van een kastje, dus doe dat en verlaat deze kamer weer. Draai je om en kijk naar de linkerkant van de deur waaruit je net kwam, je ziet nu een Intercom; benader dit en druk je ALT toets in.

Na de Cutscéne, verlaat je de kamer, draai rechts en ga weer de gang in en hou nu rechts aan. Je zult een aap wetenschapper zien; dood hem snel, voordat hij het alarm kan bereiken. Ga dan door de volgende deur rechts. Dit is dus de deur waar die aap wetenschapper uit kwam. Recht voor je is dan een Glazen Tube, links hiervan een controle paneel. Gebruik het controle paneel en na de Cutscéne met de tube draai je rechts en ga je door de deur die je dan ziet.

Ulysses ontmoet nu Professor Cornelius in weer een Cutscéne. Hierna ga je recht door de deur welke zojuist is open gegaan en draai je rechts, en dan rechts door de volgende hal en dan STOP je. In de verte zie je, door een raam aan de linkerzijde van deze gang, een slapende bewaker. Nader die kamer en ga dan Crouch dan naar binnen. Loop tot achter deze slapende bewaker en draai dan links naar achter het bureau. Kijk naar het bureau en ga rechtop staan naast de Swipe Card (sorry..weet geen vertaling). Grijp deze Swipe Card en Crouch de kamer weer uit. In de gang draai je links en ga je naar het controle paneel, rechts van de deur, en gebruik je de zojuist gegrepen Swipe Card erop om deze Missie te verlaten.

Mathias Deel 1:

Dit is een lange cutscéne waarin Ulysses er achter komt dat de leider van de opstand, Johan, gevangen genomen is en dus bevrijdt dient te worden.

 

De Gevangenis binnen gaan:

Ook dit is een cutscéne waarin wordt uitgelegd hou Ulysses de gevangenis in gaat.

De Gevangenis:

Deze missie begin je weer volledig gezond en met je overgebleven Medkits in bezit. Ga door de deur die links van je is en in de gang draai je links en dan ga je door de volgende deur. Draai rechts in de kamer en verlaat deze weer door de deur, links van je. Een cutscéne laat je een aap zien in een omgeving van glas. Ga door de deur, rechts, en dan naar het controle paneel aan de rechterkant, waar je een Rode Knop en een Long Meter ziet. Druk Alt in en hou deze ingedrukt terwijl je voor de Rode Knop staat. De Meter licht nu op. Als de meter in het RODE gedeelte terecht komt, dan breekt de HELM af van de elektrische stoel in de andere kamer. Een cutscéne laat dan een bewaker zien die de boel komt onderzoeken. Als deze bewaker de Helm oppakt druk dan op je Alt toets tot dat de meter de Rode Balk bereikt heeft en laat dan Alt los. Ga dan die kamer in en dan door de deur achterin en ga de trap op naar de controle kamer.

Op een console, rechts, vindt je Herschrijfbare Magnetische Kaart, pak deze kaart en ga nu helemaal terug naar de kamer waar je deze missie bent begonnen. Helemaal aan de andere kant van deze begin kamer vind je een Keyboard met daarnaast een gleuf. Ga voor de gleuf staan een steek je Magneet Kaart erin. Gedurende de cutscéne die dan volgt ontdek je dat Johan gevangen zit in Cel 01. Pak daarna de kaart weer uit de gleuf en verlaat de kamer. Draai rechts en ga helemaal naar het einde van de gang, ga dan links en dan de trap af. Ga dan naar de 3e cel aan de linkerzijde en ga deze cel bennen. Je vindt er een Medkit op het bed, rechts. Pak de Medkit en ga weer naar buiten. Draai links en ga naar Cel 01, dat is de laatste deur aan de rechterzijde. Gebruik je Magneet Kaart op het paneel rechts van de deur en als de deur open is gegaan ga je naar binnen en naar Johan. Na de cutscéne draag je, snel, Johan de trap op die recht voor je is gelegen en dan draai je rechts. Ga door de volgende deur, rechts van je en in een cutscéne zie je Ulysses afscheid nemen van Johan. Na de explosie ga je terug de kamer in en ga je verder door het Gat in de linker hoek achterin. Chrouch/Loop door dit gat.

Militaire Basis:

Laat je door het gat, links van je, vallen en draai je dan om en pak de Schroevendraaier op. Ga dan door de tunnel aan je linkerzijde. Aan het einde van deze tunnel kijk je naar de richel aan je linker kant, spring op en klim vervolgens op de richel. Ga dan naar het rooster op deze richel en druk dan TWEE KEER op je ALT toets om het rooster open te schoppen. Chrouch/loop er dan door de gang in en draai rechts. Aan het einde van de gang ga je de trap, links van je, op. Bovenaan de trap gekomen ga je naar de Stoppenkast en gebruik je de schroevendraaier daar op om het te openen. Als de stoppenkastje open is gebruik je de schroevendraaier om binnenin de kast iets te doen (er wordt niet vermeld) zodat dan die Rode Deur, rechts, open gaat. Ga door deze deur en volg de gang en vrij snel zie je in een cutscéne dat je wordt achtervolgt door twee apen.

Ga door de deur aan het einde van de gang en ga dan naar het bureau, rechts. Open de rechter lade en pak er de Rode Pass uit. Ga dan links van de deur staan waardoor je binnen bent gekomen, Crouch en kijk de gang in en je ziet die 2 apen. Als zij ver genoeg weg zijn en hun rug naar je hebben gekeerd Crouch je de kamer uit en ga je naar links. Als je dan een klein eindje door deze gang bent gegaan ga je weer staan en ga je verder rennen door de gang. Volg de gang en ga dan door de 2e deur rechts. Ga dan, rechts, door het muurgat en ga dan bovenop de berg rotzooi staan en kijk dan naar de muur welke tegenover dat gat in de muur is. Spring omhoog en klim het plafond in.

Ga naar rechts en Crouch verder door de volgende kamer binnen en val hier weer door het gat omlaag. In deze kamer ga je naar de linkerzijde van de kast en druk je daar op Alt en hou je Alt ingedrukt terwijl je dan achteruit loopt. Je verschuift zo dus de kast van de muur. Ga dan door het gat achter de kast en Crouch vervolgens door de gang. In de volgende gang draai je rechts en ga je naar het Slot, rechts van de deur, gebruik je Pass en ga dan de kamer in die je zojuist geopend hebt. Rechts, aan de muur, is een schakelaar en links van deze schakelaar zie je 2 kabeltjes. Ga naar deze 2 kabeltjes en verbind ze met elkaar en gebruik dan de schakelaar.

Een cutscéne waarin je ziet dat de vloer open gaat. Laat je voorzichtig omlaag vallen tot op de kratten in de kamer onder je. In deze ruimte is weer een schakelaar, naast een paneel met 2 Gele Pijlen. Gebruik deze schakelaar om in een cutscéne te zien waar de vloer omhoog is gegaan. Klim daar dan helemaal bovenop de kratten die links van je staan en kijk naar de dichtstbijzijnde muur. Spring over naar de ladder en klim deze op naar de volgende verdieping en klim dan de ladder op die zich dan recht tegenover je bevindt. Stap dan vanaf deze ladder op een richel, links, en volg het pad tot je een Rode Knop ziet op een Grijs Paneel. Gebruik deze knop om de Ventilator op ON te zetten. Draai je dan om en loop de uitstekende "op/afrit" af tot je midden in de WIND bent gekomen die wordt gemaakt door de ventilator. Na de Cutscéne druk je op je UP Pijl om over het rooster te gaan tot je weer boven vaste grond bent gekomen, laat je dan omlaag vallen via je Alt toets. Draai rechts en loop, MET DE WIJZERS VAN DE KLOK MEE, door de gang en ga door de 1e deur die je tegenkomt. In de volgende gang draai je links en pak je de Medkit van af de berg rotzooi, draai om en gebruik de deur links van je om ook deze missie veilig weer te verlaten.

Mathias deel 2:

Dit is weer een lange Cutscéne. Zijn vriend reageert niet echt lekker op het nieuws van Johan's dood, maar Ulysses besluit om verder te gaan met de strijd.

De Ondergrondse Fabriek:

Volledig gezond en in het bezit van enige Medkits begin je fris en vrolijk aan deze missie. Dood de bewaker in de gang en pak zijn knuppel af. Aan het einde van de gang ga je door de deur en dan rechtdoor door de deur in de volgende kamer. In de volgende gang ga je de eerste afslag naar rechts in en je ziet een cutscéne met een gigantische, volkomen overbodige, machine die dingen breekt. Het is een KRAKER. Ga op de steen staan voor deze machine en zodra deze begint te stijgen ren je over naar de ladder in de hoek, links. Klim deze ladder op en stap er weer van af en op het platform dat links is. Je kunt je verbergen achter de kar aan je rechterzijde. Begluur de apen in dit gebied, je zult ze allebei moeten doden. Wacht echter op een gelegenheid wanneer ze ver weg van elkaar zijn. Nadat je ze gedood hebt ga je naar dat metalen structuur met 4 palen in deze kamer en kijk je erachter, je zult er een Medkit vinden op de vloer. Draai je om en ren rechtdoor en laat je dan door het gat in de vloer omlaag vallen.

Rechts is er dan weer een Medkit te vinden, grijp het en ga dan naar de muur achter deze Medkit. Spring op en klim op de gladde grijze richel en volg dan de muur naar rechts totdat je bij een gat komt. Ga door dit gat een gang binnen en hou dan rechts aan. Bij de kruising in deze gang zul je wellicht enige ratjes te bevechten hebben, maar gewoonlijk kun je ze ook gewoon vermijden als je dicht bij de zijde blijft waar je dit gebied bent binnen gekomen. In de kamer, rechts, pak je dan de koevoet, draai je dan om en ga terug door de gang en volg deze dan naar een voorraadkamer waar een bewaker op een kratje zit. Chrouch/loop naar de verste hoek van deze ruimte, draai je dan om naar die zittende bewaker en knal hem dood met de laser gun. Rechts van waar hij neervalt kun je dan een Medkit oppakken. Ga dan naar de doos die voor de krat staat waarop de bewaker was gezeten. Het is een donker grijze doos met een lichtere deksel. Open deze met je koevoet en pak er de explosieven uit en ga nu helemaal terug tot op het platform boven die krakermachine

Maar Inplaats van nu de ladder weer af te gaan kun je na naar de rechterkant van dit platform gaan en daar wachten tot die kraker omhoog is gekomen en dan omlaag springen terwijl je je Rechter Pijltoets indrukt. Als je dit goed doet dan zul je terecht komen op het looppad rechtvoor de krakermachine en dan kun je deze kamer verlaten.

Ga dan links en rechtdoor door twee deuren, ga weer links en beklim de ladder die tegen de linker muur is. Bovenop deze ladder stap je er naar rechts af en val je omlaag aan de andere kant van het platform waar een volgende ladder is. Ga dan door de deur, links, en beklim dan de volgende ladder tegen de muur aan je rechter kant. Stap vanaf deze ladder naar links af op het platform en volg deze met de klok mee de hoek om naar de eerste de beste PIJP die je dan zult tegenkomen. Kijk naar deze pijp en druk ALT in om de explosieven in deze pijp te stoppen. Een cutscéne laat je zien dat je de machine opblaast. Ga nu terug naar de rand van het platform naast de ladder en Crouch en kijk om je heen. 2 bewakers komen het gebied binnen om te onderzoeken. Wacht tot zij allebei weer zijn weg gegaan door dezelfde deur als zij binnen kwamen. Klim dan de ladder af omlaag en volg je voetstappen terug naar de kamer waar de krakermachine is. De kraker is er mee gestopt, dus ga naar het rooster aan de rechterzijde van deze kamer. Nader dit rooster en druk je 2 keer op je Alt toets om het rooster open te schoppen. Crouch/loop door het gat naar de volgende cutscéne.

De Archieven:

Deel 1:

Dit is feitelijk het vervolg van de vorige missie, dus je begint deze met al je wapens en Medkit die je ook bij je had aan het einde van de vorige missie, maar als je gewond was dan ben je dat nu ook nog steeds.

Negeer de deur links en ga recht door de gang en volg het pad naar rechts, dan de trappen op naar een voorraadkamer met een spiegel en een gootsteen aan de rechterkant en een kannetje met vergif op een plank recht voor je. Pak deze vergifkan op en dan volg je dezelfde route terug naar de kamer waar je daarnet aan voorbij bent gegaan. Chrouch en kijk vanaf de rechterzijde van deze deur en uiteindelijk zul je een aap in het zicht krijgen. Wacht tot hij zich omdraait en dan naar links verdwijnt, ga dan de kamer binnen en schiet hem in de rug totdat ie dood is. Pak de het Plasma Geweer dat deze aap laat vallen. De linkerachterhoek van deze kamer is een camera. Om deze camera te zien ga naar de hoek voor je in, Crouch en kijk om de hoek en dan naar het plafond. Wacht dan tot je ziet dat de camera helemaal van jouw is weggedraaid en ren dan vooruit tot je echt ONDER de camera staat. Bekijk de camera door op je "a" toets te drukken terwijl je omhoog kijkt. Uiteindelijk zal de camera helemaal naar links draaien. REN DAN HEEL ERG SNEL naar die grote kast, rechts van de deur die recht tegenover de camera is, en ga er vlak voor staan. Spring en klim dan tot bovenop deze kast, kijk dan naar de linkermuur en spring op en klim tot op de railing boven je hoofd. Spring vanaf deze railing de hoge gang in, draai dan rechts en ga door de deur aan de linkerkant van het einde van deze gang.

Je ziet een Schoonmaak Robot bezig met het dweilen van de vloer. Wacht tot deze robot de kamer recht tegenover je binnen gaat en volg hem dan daar naar binnen. Nader dan de robot en gebruik je vergif op hem. In deze kamer is een controle paneel, ga door de deur welke rechts van dit paneel is. Links en dan recht voor je is een ladder, links van deze ladder is een rooster, ga naar dit rooster en schop het in. Chrouch/loop dan door het gat en aan de andere zijde Crouch je er weer uit. Crouch/loop dan naar de deur, links van je (STA NIET RECHTOP) en exit dan deze kamer door deze deur.

Blijf echter in de Crouch houding in deze deuropening staan en kijk dan omhoog en dan naar rechts naar het plafond. Je ziet weer een camera hangen, wacht totdat deze camera van je weg kijkt zodat het je niet kan waarnemen en Crouch dan de gang in, weg van de deur en ren terug naar de kamer met het controle paneel erin. Gebruik nu dit controle paneel om controle te krijgen over de robot en manoeuvreer de robot dan door de gangen naar de Security Kamer met 3 apen erin. Laat de robot deze 3 apen naderden en hou dan je ALT Toets ingedrukt en de Robot zal dan het Vergif over de 3 apen heen sprayen. Als alle 3 apen dood zijn omgevallen laat je je ALT toets weer los en verlaat je het controle paneel.

Ga nu zelf naar deze security room maar ga er niet binnen. Ga de gang links in. Een cutscéne laat een aap zien die de gang oversteekt en dan een kleurcode invoert. Let goed op deze kleurcode, het is: Lichtblauw; Oranje; Rood; Donkerblauw; Lichtblauw. Ga hierna dus naar deze deur en ga voor dat code paneel staan van deze deur en voer ook deze kleurcode in. Ga dan de kamer binnen en dood de aap. Ga rechtdoor en dan draai je rechts naast de computer, volg het pad naar een Mededelingsbord en lees wat er opstaat via je "a" toets. Schrijf het nummer dat je ziet op: 25789. Ga dan terug naar de prullenbak naast de computer en druk ALT in om er de Magnetische Kaart uit te vissen. Steek deze kaart in de linkergleuf van de computer en gebruik dan het toetsenbord. Selecteer "Changing Pass Access" en toets dan de code 25789 in. Selecteer dan "v", selecteer Format en wacht dan een ogenblikje, selecteer dan "Level 1 to 3". Pak de Magnetische Kaart weer op en ga terug naar de ladder welke naast het rooster is dat je eerder in hebt getrapt. Beklim de ladder en stap er dan boven aan de linker kant weer af.

Op deze richel is weer een rooster, dus weer 2 keer Alt indrukken om het rooster in te trappen, Crouch het gat in en dan de gang in. Ga door de deur, links van je en kijk dan gelijk naar rechts en daar naar de vloer. Grijp de Medkit en exit. Volg de gang naar links en ga dan naar het controle paneel aan de rechterzijde van de deur, gebruik er je Magneet Kaart op en exit dan deze missie.

Deel 2:

Wacht tot de camera, die je in de cutscéne zag, weer van je weg kijkt en ren dan er naar toe en ga onder deze camera staan. Als de camera dan naar rechts kijkt, ren je de trappen af en dan draai je rechts en sla de wetenschapper in elkaar. Ga door de deur naast het bureau en hou dan links aan. In de kamer waar je dan in bent staat een heel groot bureau en op dit bureau ligt een Bibliotheek Kaart. Pak deze kaart op. Ga dan naar de deur tegenover het bureau en Crouch dan en kijk door deze deur. Je zult weer een camera zien hangen in de kamer waar je dan inkijkt. Als deze camera naar links kijkt ren je de kamer in en hou je rechts aan en ga je door de deur die dan recht voor je is.

Ga dan naar de vent die in de binnenplaats staat en bekijk de cutscéne. Ga daarna door de Blauwe Deur, links van je. In deze gang draai je rechts en dan volg je het linker pad. Je zult dan een raam zien, boven je, en door dat raam zie je hoe een mens door een aap wordt in elkaar geslagen. Beklim de trap, links van het raam, en dood dan de aap in de kamer. Bekijk de cutscéne waarin de vrouw je aanbied je te helpen. Draai je dan om en kijk naar rechts, je ziet een bureau en een Medkit, grijp de Medkit en ga door de deur tegenover het bureau. Draai links en ga dan de bibliotheek binnen.

Er wordt nu een balletje papier van boven af naar beneden gegooid, pak het op en druk ALT om te lezen wat er op geschreven staat. Ga dan naar de linker achterhoek van de bieb en druk daar op de Rode Knop op de computerterminal. Draai je om. Voor je maar dan rechts, is een multimedia apparaat met een Cartridge erin. Ga daar naar toe en pak de Cartridge. Draai links en loop de trap af naar rechts. Ga dan naar het Access paneel van de deur in de verste linker hoek van deze kamer, het heeft een groen licht erboven. En gebruik je bibliotheek kaart om deze deur te openen. Ga de kamer binnen en dan naar de projector, links. Gebruik de Cartridge van Professor Skouk in de projector en bekijk de aardige diashow. Leuk? Echt waar? Nee, niet echt leuk! Verlaat de kamer en ga de trap op. Draai rechts en verlaat de bibliotheek door de deur die links van je is. Hou links aan in de volgende kamer en ga voorbij het bureau en verlaat deze kamer dan door de laatste deur rechts.

Draai rechts en ga naar de hoek naast de treden. Crouch en kijk naar de camera die bovenaan de trap is. Als deze camera niet naar je kijkt, ren dan naar deur tegenover je en als je het taptap geluid hoort kun je de kamer in. Aan de overzijde van deze kamer staat een plant, ga daar naar toe en druk je Alt toets in om de Lift Kaart te bemachtigen. Draai dan links en gebruik deze Lift Kaart gelijk op het slot, rechts van de liftdeur en je verlaat dit deel ook weer.

Deel 3:

Waarschijnlijk is dit het MEEST MOEILIJKE DEEL van het gehele spel. Kom je hier heelhuids door dan is de rest een fluitje van een cent.

Ga naar de deur rechts van je en als je daar bent neem dan de Crouch positie aan en Crouch de volgende kamer in. Ga onmiddellijk naar rechts de trap op tot op de eerste overloop. Dus ga de onderste trap op. Op de eerste overloop ga je naar de linkerhoek van de trap en Crouch je en kijk je verder omhoog langs de rest van de trap naar het plafond. Je zult daar een camera zien hangen. Vermijd deze camera en ren snel verder de rest van de trap op en ga dan door de deur achter de camera. Pak de 3 granaatjes op van een plank rechts van je en pak ook de Medkit van de vloer, links van deze plank. Verlaat deze ruimte weer door dezelfde deur en ga terug helemaal de trap terwijl je er wel voor zorgt niet door die camera te worden opgemerkt.

Beneden aan de trap gekomen steek je over naar de deuropening in de tegenoverliggende zijde van de kamer en ga je daar door. Draai links en je zult dan 2 deuren zien. Crouch/loop naar de rechter deur en kijk erdoor de kamer in. Je ziet apen in en uit gaan. Als er geen aap voor de deur staat, Crouch je door de deur aan de overzijde van de gang.

NU even je volledige aandacht graag: je doel is het om je 3 granaatje in die met apen gevulde ruimte te smijten om er zoveel mogelijk aapjes te doden. Er zijn daar in totaal 4 apen binnen. Om dit op de correcte wijze te doen dien je je aan de volgende spelregels te houden:

  1. Om een granaat met succes die aap ruimte in te gooien Crouch/loop je vanuit de kamer waar jij in bent tot halfweg in de gang. Ga dan rechtop staan en smijt de eerste granaat die aap kamer in.
  2. Probeer dit echter niet als één van de apen jouw richting op kijkt omdat je dan zeer waarschijnlijk ontdekt zult worden.
  3. Probeer te wachten tot alle apen aan de linker kant in hun kamer zijn maar ook weer niet in de deuropening.
  4. Na elke granaat gooi, tel dan het aantal klopjes dat je dan hoort, het aantal dat je hoort is dan het aantal apen dat je met een granaat hebt opgeruimd.
  5. Er kan een alarm afgaan, na de eerste granaat gooi, en dan zullen andere bewakers binnenkomen. Verschuil je dus gelijk in de kamer tegenover de controle kamer en wacht daar dan tot alles weer normaal is, wat wil zeggen tot die bewakers dan weer zijn verdwenen.
  6. Als je granaten op zijn en je hebt niet alle apen ermee kunnen doden dan moet je dus gewoon verder die aap kamer binnen stormen om de resterende aapjes eigenhandig te doden.
  7. Er is een prima kill zone in de controle kamer en je kunt hier meer dan 1 aap tegelijk doden terwijl 1 van die apen een geweer draagt. Om dit te doen ren je de kamer in en ga je gelijk de trap op en dan rondom de railing. De aapjes komen vast te zitten op de begane vloer en de aap met het geweer zal dan als een idioot op de railing gaan schieten en hiermee elk van zijn collega apen afslachten die in zijn vuurlinie terecht komt. Je kunt die andere apen dan "dwingen" om in de vuurlinie te komen van die schietaap door zelf dan wat heen en weer te bewegen. Zelf kun je dan ook vanaf je schuilplaats je hart ophalen door apen te schieten zonder dat zij jouw kunnen bereiken.
  8. VEEL SUCCES HIERMEE.

Als je erin bent geslaagd om alle apen in die kamer uit te schakelen ga je naar het controle station naast de deur op de begane vloer en gebruik je deze. Beweeg de camera heen en weer om de kamer te bekijken en druk Alt in om de verlichting te veranderen en je ontdekt dan het GEHEIME PAD. Blijf de camera bewegen totdat je Ulysses OKÉ hoort zeggen. Exit dan dit scherm en ga naar de hoofdcomputer op het omhooggerezen platform, gebruik deze computer via je Alt toets. Je hebt nu de controle over het grote Machinekanon. Richt het op de handpalm print panelen die je ziet op de twee deuren in de machinekanon kamer en druk Alt in om te vuren en zo deze panelen te vernietigen en de twee deuren zullen open vallen.

Als beide deuren open zijn, verlaat dan het scherm. Ga naar de Rode Schakelaar, rechts op het console, en gebruik deze om het security systeem te deactiveren. Ga dan de trap op en bij de camera draai je naar links. Volg de gang en ga de machinekanon kamer binnen aan het einde van de gang. Ga dan door de linker deur en kijk dan weer naar links. De vloer is hier van een alarmsysteem voorzien. Als je deze vloer nadert dan krijg je een kaartje waarop je de veilige route ziet (kijk naar de boven rechter hoek van het scherm) en je camerapunt verandert nu zodat je gemakkelijker kunt oversteken. Volg het pad van vierkantjes op de vloer welke overeenkomen mat de heldere vierkantjes op de kaart. Wees er op bedacht dat je geen millimeter van de route afwijkt want dat gaat het alarm af. Aan de overzijde gekomen klim je, rechts van je, de ladder af naar beneden. In de beneden kamer draai je om en ga je recht vooruit en stop je halverwege de kamer en kijk je naar rechts. Gebruik de thermostaat en stel deze in op 0 graden Celsius en druk dan op je Alt toets. Een cutscéne laat je zien dat het defensie systeem nu is gedeactiveerd. Draai je om en ga de glazen ruimte in welke rechts voor je is. Ga hier naar de REBOOT monitor en pak dan de deurcode scanner op. Verlaat deze glazen ruimte weer en dan ook de thermostaat kamer via de deur aan de linkerkant van de thermostaat. Gebruik de rode schakelaar, rechts van deze deur om de deur te openen.

Ga de trap op en draai dan rechts zodra je de machinekanon kamer betreedt. Volg deze gang naar de twee security deuren en ga naar het controle paneel van de rechter deur en gebruik daar de scanner op. Als de deur open is gegaan ga je terug naar de thermostaat kamer en set je de thermostaat op 0 graden. Ren dan terug naar de deur die je zonet opende met je scanner en ga er door de kamer in. Links is dan een pilaartje met een zilveren gedeelte er boven op, pak dit zilveren ding op en schakel dan over naar je meest geliefde wapen. Draai je om en ga door de kamer naar de deur aan de overzijde. Een Elite Bewaker komt binnen gestormd, kill hem. Gebruik dan de Rode Schakelaar, rechts van de deur, om de deur te openen en ga de volgende kamer binnen. Tegen de muur, voor je en dan links, zie je een railing en een ladder. Klim de ladder af naar beneden. Op de volgende verdieping moet je de volgende ladder afgaan naar de begane vloer. Ga dan naar de Rode Schakelaar naast de hoofddeur van de begane vloer en gebruik deze schakelaar om deze missie te verlaten.

Mathias deel 3:

Weer een cutscéne. De 3 mysterieuze delen worden verenigd en je ontdekt dat het de hoogste tijd is om naar de "Verboden Plaats" te gaan.

Het Vrijheids Beeld:

 Je begint hier met helemaal niets, maar wel totaal genezen van ieder opgelopen verwondingen. Ga rechtdoor en val dan door het gat voor je omlaag. Ga dan over het pad rechts van je en maak dan een rechtse draai. Ga door de deur, draai links en val vanaf de richel het water, rechts van je, in. Duik en zwem naar de bodem van de kamer. Het pad dat je op wilt gaan is dan het 3e pad van rechts vanwaar je het water in bent gegaan. Volg de tunnel over een vrij grote afstand en je komt weer boven naast een deur die dan links van je is. Ga door deze deur.

In de volgende kamer ga je de antichambre, links van je , binnen en kijk je er rond. Je zult 4 pomp controlls zien staande in een rij. Ga naar elk van deze 4 pompen en druk dan op je Alt toets. Nadat je dit bij de 4e hebt gedaan start er een "explosieve" cutscène waarin je het resultaat van je sabotage ziet. Ga hierna terug naar het platform van waaraf je de eerste keer het water in bent gegaan. Tegenover je is er dan een ladder, beklim deze en stap dan boven er af naar links. Ergens boven dit platform zweeft een protectie robot rond, probeer steeds op enige afstand van deze robot te blijven en blijf vooral uit zijn gezichtsveld. De robot mag jouw dus niet opmerken. DE Orbs van deze robot berokkenen je weinig schade en zijn gemakkelijk te ontwijken en ze keren vanzelf terug naar hun beginpunt als ze jouw maar niet meer zien.

Ga naar de tegenover liggende zijde van waar je deze kamer binnen kwam en ga daar dan door de Rode Deur. Ga dan verder naar het einde van de tunnel en draai dan links. Ga door de Security en Crouch en kijk dan naar het Controle Centrum wat er dan voorbij is. Als de Orb weer weg van je vliegt dan ren jij, met de klok mee, de oprit op welke onmiddellijk links van je is als je de kamer binnen gaat. Je doel is het om dat omhoog gelegen platform te bereiken aan de andere kant van de kamer. Daar zijn 3 consoles. Ben je daar, ga dan naar het grootste console en druk Alt als je voor het controle paneel van dit console staat. Naar links gaat dan een Rode Deur open en een Orb wordt geactiveerd en gaat door die deur. Crouch en wacht bij de opening vanwaar je die orb bekeek. Als deze weg gaat controleer dan de posities van de Orbs (gebruik je audiometer als je niet allebei de Orbs kunt zien) en ren dan door die deur welke je bekeken hebt. Aan het einde van de gang ga je dan naar rechts en dan ga je achter de toonbank en dan door de deur aan je linker kant. In deze kamer staat, rechts van de tafel, een koffertje, open het en pak er de Security Kaart uit. Ga dan door de deur achter de tafel en kijk dan naar rechts en pak het Sniper Geweer uit zijn koffertje. Draai om en kijk naar de verst verwijderde rechter hoek van deze kamer en pak dan die Medkit op die daar ligt. Ga nu terug naar de toonbank kamer en ga achter de toonbank staan terwijl je naar de deur kijkt. Als dan de Orb binnen komt knal je deze uit de lucht met je nieuw verworven Sniper Geweer. Helaas heb je geen kruishaar op dit geweer. Verlaat dan de kamer en ga terug naar het Control Centre en cirkel dan, met de klok mee, door deze kamer, vermijd de Orb of knal deze ook uit de lucht, en ga verlaat de kamer weer door de hoge deur welke precies tegenover de deur is van de toonbank kamer.

Loop vooruit en val dan omlaag naar de gang beneden je. Voor je is dan een helling omhoog. Je moet deze helling OPRENNEN en dan overspringen naar de andere zijde van deze kamer waar je een Rode Deur ziet. Ga dan door deze Rode Deur en hou rechts aan, spring over de kloof (vermijd of dood de Orb) en ga dan door de deur aan je rechter kant. Ga naar het einde van de gang die dan recht voor je is en draai daar dan rechts. Ga naar het controle paneel, rechts van de deur, en gebruik de Security Kaart om ook dit level weer te verlaten.

Pentagon:

Deel 1

Begin met het volgen van de gang, rechts van je, negeer alle deuren en trappen in deze gang totdat je 2 computer schermen ziet, aan je linker kant bij het doodlopende einde. Ga hier door de deuropening en dan de trappen af, maar blijf dicht tegen de muur aan lopen want links is er geen trapleuning, en ga dan door de eerste beste deur die je dan weer tegen komt. Draai links en ga door de deur naar een kamer waarin een Audio Controle Paneel staat. Links hiervan vindt je de Accreditation Kaart, pak deze op. Bewapen jezelf dan met het Sniper Geweer en ga dan door de deur links van het audio paneel. Kill de Orb in deze kamer en ga dan naar links en door de schuifdeuren. Je zult een Orb moeten vernietigen in dit gebied. Draai links en ga helemaal naar het einde van de gang, draai dan rechts en ga door de eerste deur, links van je. Naast het midden van de linker muur, op de vloer, staat een Medkit, dus pak het op en als je dat echt wilt dan kun je hier de trap op gaan om boven een geweer te vinden ter vervanging van je Sniper Geweer, maar met dat nieuwe geweer is het moeilijker om er de Orbs mee te raken. Verlaat deze kamer weer en draai links en volg de gang naar de tweede deur aan de linkerzijde en ga er door de kamer binnen.

Beklim hier de trap en ga naar het bureau. Open de rechter lade en pak er de Micro Recorder uit. Keer dan terug naar de kamer met het Audio Control Paneel en, met de Micro Recorder in je hand, ga je voor het paneel staan en druk je op je ALT toets om de band te starten en dan druk je weer op je Alt om de opname te starten. No enige ogenblikken druk je weer op Alt om zowel de opname als de band weer te stoppen. Ga nu terug naar de bovenste verdieping en ga daar helemaal naar links, negeer alle deuren en andere obstakels en kijk uit voor weer een Orb. Uiteindelijk zul je een trappenhuis zien, recht voor bij een doodlopend einde. Ga deze trap op en dan de kamer er boven binnen. Ga naar het Keyboard, links van je en druk Alt in. Ga dan naar de microfoon, rechts, en gebruik dan de Micro Recorder. Een Cutscène. Hierna keer je terug naar de lange trap bij de 2 computer schermen en deze keer daal je helemaal af naar de begane grond. Links is er dan een Rood Controle Paneel, naast een deur, gebruik daar je Accreditation Kaart om ook dit level weer te verlaten.

 Deel 2:

Volg de lange gang naar een open kamer. Ga dan door de deur aan de rechter kant en dan ga je de trap af. Dan, rechts, de volgende trap af en dan door de deur. In de ronde kamer hou je links aan en ga je door de deur aan de linkerzijde. Aan het einde van de gang ga je achter het bureau dat dan rechts van je is. pak de notitie op en lees deze. Vergeet niet om de "Geboorte Datum" op te schrijven. Ga door de deur, tegenover het bureau. Ga dan naar de tegenover gelegen kant van de kamer en open de vrieskast/kist via een druk op de Rode Knop, links van de deur. Pak de Injectiespuit op. Open je inventory en bekijk de injectiespuit en noteer het geboorte jaar: 2278.

Ga nu links en kijk naar het geopende medicijn flesje/pot en pak er de Medkit van af. Keer nu terug naar de Ronde kamer en ga daar naar de DNA SCANNER en gebruik de Injectiespuit erop. Een Cutscène laat Ulysses nu een lift zien. Hierna ga je naar de toorts, rechts achter je, en trek je er aan via een druk op je Alt toets. Er gaat een Geheim Paneel open. Voer de code 2278 in op dit paneel en het gifgas verdwijnt. Ga dan naar het Presidential bureau en pak er de Hologram Cartridge op. Weer een Cutscène welke je de route naar het Ark project verschaft.

Ga door de recentelijk geopende deur in de linkermuur. Hou links aan als je de helling op loopt en draai dan rechts bij de computers en ga dan de glazen kamer binnen. Een Cutscène toont je een Rode Knop. Ga naar de Rode Knop en druk deze in. Weer een Cutscène en deze verteld je dat het zelfvernietigings systeem nu in werking is getreden. Hierna hou je links aan en gebruik je de lift.

Ga dan rechtdoor door de deur, ga de trap op en dan beklim je de trap links en dan ga je bovenaan door de deur. Ga recht vooruit door de open kamer en val vanaf een richel omlaag. Je ziet dan een orb op de vloer, ga naar deze Orb en druk op je Alt toets om de Magnetische Connector op te rapen. Ga dan naar de gloeiende Paarse Poort in deze kamer en gebruik er je Connector op. Ga dan door deze poort en over de Brug naar de Massieve Deur. Open je inventory, druk je Linker Pijltjes Toets in om je secondary Inventory ter bekijken en selecteer dan de Cube en druk je Alt toets om de Cube in je hand te houden. Ga dan naar het Zwarte Vierkant op de deur en druk Alt in om de Cube op dit vierkant te gebruiken. De cutscène die nu volgt is lang en gecompliceerd.

De ONTMOETING:

Ulysses ontmoet de Ondergrondse Mensen en hij leert over de oorsprong van de Profetie der Bevrijding van de Aap Dominantie.

Terug naar het Klooster:

Dit is weer een lange Cutscène waarin Ulysses ervaart dat Nova gevangen genomen is. Ook ervaart hij het droeve verhaal van de President en besluit hij dat het tijd wordt om Ursus ten val te brengen.

Het Apen Paleis:

Ga achter het bureau dat recht voor je staat en pak het Laser Geweer op. Dit is echt het aller beste wapen in het spel, gebruik het verstandig). Pak ook de Medkit. Draai je om en ga links de trap op, dan door de deur in de linker muur. Crouch/loop voorbij de bewaker naar de top van de trap en draai dan rechts. Ga naar de deur met het tralie raam erin, open de deur via het paneel rechts ervan. Er zijn 2 apen te doden in de tuin binnenplaats en één van deze 2 heeft een Laser Geweer. Vanuit het nu geopende deur raam ga je door de eerste deur aan je rechter kant. In de smalle kamer waar je dan in komt ga je ook door de rechter deur. In de keuken, op een platform aan de linker kant, kun je een medlkit grijpen en ook een Mes. Pak beide op en keer dan terug naar de tuin.

Ga nu naar die hele grote Boom in het midden van de tuin. Ernaast vindt je een Medkit. Ga nu naar de achter muur van de tuin waar 3 Vlaggen zijn. Ga hier naar rechts en je zult een Crank, o…dat is een Zwengel… vinden op de grond. Pak de Zwengel. Snel, draai me om en REN naar LINKS. Volg de muur naar links tot je bij de kruipende lianen bent gekomen en druk door deze lianen heen een geheime doorgang in. Ongeveer nu zou er dan weer een Cutscène moeten starten waarin je de Security Room ziet. Onthoud deze kamer. REN door naar de geheime passage naar de Poort en gebruik daar je Zwengel op het paneel rechts. Ga dan door de poort en open de volgende deur via het paneel links ervan. Crouch en kijk de gang in. Naar links is die Security Deur, naar rechts (als je erg vlug bent) zijn dan de 2 apen uit die laatste cutscène. Ga de gang in en kill ze allebei. Eén van hen laat een Access Kaart vallen. Pak deze Kaart op. Als je te langzaam was dan gaan deze 2 apen door de deur, rechts van waar jij binnen kwam. Volg ze dan de GROTE HAL in en kill ze dan daar. (soms zal ook wetenschaps aap in dit gebied rond dwalen, dus die moet je dan ook even doden). In ieder geval, nadat je de Access Kaart hebt verovert gebruik je deze om die Security Deur te openen. Ga dan de Grote Hal binnen, door de Grote Deur tegenover de Security Deur, en draai dan rechts. Ren over naar de deuropening aan de linker kant en ga er door en je bent in de Lange Gang.

Je zult nu de Wetenshaps Aap moeten doden en een bewaker die een Laser Geweer heeft. Ga dan door de 2e deur, links, en je bent in de Bibliotheek. Ga naar de boekenplanken. Links van het midden staat een ROOD BOEK en deze steekt iets uit. Druk je Alt toets in als je voor dit boek staat. Ga dan de Geheime Ruimte binnen welke dan is open gegaan en pak daar de Rode Scanning Unlock Sleutel op van de plank recht voor je. Draai dan rechts en pak de Medkit van de vloer. Ga terug naar de Security Kamer en ga er binnen. Ga dan naar het 1e console, links, en gebruik, de Scanning Unlock Sleutel op deze console. Een Cutscène laat je de deactivering van alle lasers zien.

Ren nu terug naar de Lange Gang en ga voorbij de bibliotheek en dan recht door een RONDE GANG in. Je komt in een kamer met een HOGE BOOM erin. Rechts, boven aan de trap, staat dan nu een werkelijk zeer moeilijk te doden Bewaker. Gebruik alle ammo dat je nu nog over hebt om deze bewaker enigszins te beschadigen en ga dan naar hem toe en dood hem als hij dan nog niet neer gevallen is. Beklim dan de trap naar de Massieve Deur en gebruik het Controle Paneel dat rechts van deze deur is en ga dan de COUNSIL KAMER binnen.

JE HEBT HET GEHAALD. JE HEBT HET SPEL GEWONNEN.

EINDE

 Louis Koot

De Louis Walkthrough Site

GameSolves
NL Forum

Forum
Henk

www.000webhost.com