03-07-2008

Perry Rhodan: The Immortals of Terra

Rhodan: Myth of the Illochim
 

03/2008 V1.0

05/2008 v 1.2
 

Inleiding
Perry Rhodan is een (vooral in Duitsland) beroemde naam in de sciencefictionwereld. Bij onze oosterburen verschijnt al sinds 1961 iedere week een nieuw verhaal (zogenaamde "tijdschriftromans" met 64 pagina's per aflevering - ze zijn inmiddels dus al aan deel 2405 toe!), worden er hoorspelen uitgezonden en zijn er bordspellen en computergames gemaakt. Er is een grote schare trouwe fans. Internationaal gezien is Perry Rhodan ook redelijk bekend. In Nederland zijn vanaf 1967 ook met onregelmatige tussenpozen Perry Rhodan-tijdschriftromans verschenen bij diverse uitgevers. De serie is hier echter nooit zo heel populair geworden.

Perry Rhodan is in de Verenigde Staten geboren als zoon van Duitse immigranten die al enkele generaties in de VS wonen. Op zijn negende komt hij in contact met het superintelligente wezen ES. Hoewel dit wezen Perry's geheugen wist houdt hij aan dit contact een onweerstaanbaar verlangen naar de sterren over. Dit leidt er onder andere toe dat hij zijn opleiding tot piloot bij de US Air Force afkapt om zich in plaats daarvan bij de US Space Force aan te melden. Hij is de eerste piloot die een rondje rondom de maan aflegt en samen met de crew van de Stardust is hij op 14 juni 1971 als eerste mens op de maan. Daar vindt hij een neergestort ruimteschip van de Arkoniden en met de technologie aan boord van dat schip lukt het hem om echte ruimtereizen te maken.

De avonturen van Perry Rhodan zijn ingedeeld in afgebakende tijdsperiodes. Door middel van speciale technieken is hij in staat eeuwenlang te leven zonder ouder te worden. Het spel speelt zich af in 4934 na Christus (1346 in de Nieuwe Galactische Tijdnotering). Perry schrikt wakker door een enorme explosie. Zijn vriendin Mondra Diamond blijkt te zijn ontvoerd door gevechtsrobots. In haar kantoor ontdekt hij aantekeningen over het buitenaardse ras de Illochim. Hebben zij iets met haar verdwijning te maken? En heeft haar ontvoering iets met de explosie van doen. Om ervoor te zorgen dat het spel naadloos aansluit bij de reeds bestaande wereld van Perry Rhodan zijn enkele schrijvers van de tijdschriftromans aangetrokken voor het verhaal. Het is niet nodig dat je ook maar iets weet van Perry Rhodan om het spel te kunnen spelen, maar voor de liefhebbers zijn er allerlei details in het spel verwerkt die zij zeker kunnen herkennen. Als je bijvoorbeeld een drankje bestelt krijg je de keuze uit allerlei drankjes die ooit in de romans genoemd zijn. Door gebruik te maken van allerlei nieuwe technieken zijn de graphics van het spel veel beter dan in de meeste moderne adventure-games. Er beweegt van alles in beeld - overal lopen buitenaardse wezen en robotjes rond, er vliegen ruimteschepen langs het raam, deuren gaan open en dicht als er iemand door loopt. Ook de licht- en schaduweffecten zijn indrukwekkend en personages praten lipsynchroon.

Het is een spel met veel technische termen en vreemde benamingen. Om dit alles goed te kunnen vertalen en uit te leggen, kan je vreemde of niet goed vertaalde woorden of zinnen tegenkomen. Sorry voor dit ongemak maar ik probeer het toch maar en je zal er wel mee verder komen. De besturing van het spel is intuïtief. Als je de inventaris onderin beeld opent zie je niet alleen een rij icoontjes van voorwerpen die je bij je hebt, maar ook foto's van personen die je hebt gesproken of waarover je meer wilt weten. Deze icoontjes kan je vervolgens op alle NPC's die je tegenkomt slepen om een gesprek te starten (NPC, non-player character/ niet-speelbaar personage). Overigens hebben alle NPC's een eigen leven, ze blijven dus niet op je staan wachten tot je iets komt vragen zoals in de meeste adventures, maar ze lopen rond en voeren taken uit. Ze zijn ook allemaal aan te spreken, ook al zullen ze lang niet allemaal iets te vertellen hebben dat relevant is voor het oplossen van Perrys problemen. Het spel omvat ook veel optionele handelingen. Er is altijd iets te doen, maar lang niet alles is nodig om het spel uit te spelen. Het zorgt er wel voor dat het spel veel minder lineair aanvoelt dan de gemiddelde adventure. Een leuke feature is het tonen van een klein beeldje van de ruimte achter een deur als je er met je muis overheen gaat. Dit is bedoeld als hulpje bij de navigatie door uitgebreide ruimtes. Er zal in het spel veel leesmateriaal aanwezig zijn. Veel ervan dient om het achtergrondverhaal van Perry Rhodan te verduidelijken voor nieuwkomers, dit kan je gewoon overslaan als je er niet in geïnteresseerd bent. In totaal zijn er vijf grote hoofdstukken, ieder in een eigen omgeving.
 

 

Terran Residentie

Portaal
Door de bespreking met de militair heb je de foto van minister Reginald Bull in de inventarisbalk. Klik je op een foto of afbeelding in de inventaris, dan krijg je meer informatie. Onderzoek en bekijk altijd alle actieve hotspots in het scherm. De cursor verandert op de hotspots. Zie dat je de deuren niet kan openen. De linkerdeur is van Perry's kantoor en rechtse deur van Bully. Er is geen energie. Ga naar de linkerzijde, waar het kantoor van Atlan is. Bekijk de rode lampen boven de deuren'. De kantoornummers boven de deur zijn niet te lezen. Verlaat het portaal, linksonder in het scherm. Je komt in een lange gang.

Pantheon hal

Hier zijn informatieschermen (holoprojectors) aan weerszijde van de hal. Ga op het eind van de gang naar de kristalfoyer. Bekijk de muziekkristallen. Rechts is het kantoor van Mondra - beste vriendin van Perry en moeder van zijn kind. Stap in de dimensie transporter. Perry selecteert als doel het residentie parlement maar hij landt op het dakterras. De transporters schijnen eveneens niet correct te functioneren.

 

De transporter verandert materie in energie, die naar een andere locatie gestraald wordt. Hier wordt de energie weer omgezet in materie.

Pantheon is een eregebouw voor de overleden beroemdheden van een land.


Dakterras
Hierboven heeft een gevecht plaatsgevonden en Mondra Diamond is ontvoerd. De foto komt in de inventarisbalk. Ga terug naar het portaal.


Portaal

Ga naar de rechterzijde. Hier is het kantoor van Gucky. Stap hier in de transporter. Perry selecteert weer als doel het residentie parlement, maar deze werkt ook niet correct.

Mondra's hangaar

Volg de militair, die je net voorbij rende. Je komt op het hangaar platform. Ga rechts verder. Praat in de hangaar met Yuri die een energieapparaat repareert. Vraag over Mondra - klik de foto van Mondra op Yuri. Praat ook met de militair. Bekijk achter de militair het ruimtevliegtuig (zweefvliegtuig). Ga door de deur van de onderhoudruimte.

Onderhoudruimte
Gebruik de rechtse terminal. Klik op "Schakelaar“, om de stroomvoorziening op de hoogste verdieping te activeren. Klik opnieuw op de terminal en zie een blauwdruk van de deuren op de hoogste verdieping. Nr. 479 is het kantoor van Atlan. 836 van Gucky en 936 is het kantoor van Perry. Dit kantoor is momenteel afgesloten. Het kantoornummer wordt wel getoond. De andere 2 gesloten deuren doen we later. Boven elk kantoor zijn drie symbolen. Elk symbool betekent een nummer. Lees de symbolen van beneden naar boven en de nummers onder van links naar rechts. Op deze manier zoek je welke symbolen je gebruiken moet om Perry's deur te openen.  Zoals je ziet heeft Atlans nummer 836 en Perry heeft 936. Dus de twee onderste symbolen zouden hetzelfde moeten zijn - 3 6. De 9 kan je dan zo vinden door het juiste symbool te vinden. Klik op de pijl naast het symbool om het symbool te selecteren. Gebruik de pijlen boven zekering 936.

 

 • Selecteer de 9 door 3x op de rechterpijl te klikken
 • Selecteer de 3 door 1x op de rechterpijl te klikken
 • Selecteer de 6 door 2x op de rechterpijl te klikken

 

De zekering van Perry's bureau zal nu branden, dat betekent dat de deur nu geactiveerd is. Klik rechtsboven op het rondje om uit de terminal te gaan. Draai nu naar de linkerterminal. Hierin kan je de dienstverlenende eenheden mee programmeren, zoals robots, hologrammen, maar deze terminal moet gerepareerd worden. Het bedieningspaneel van deze terminal komt nu in de inventaris. Verlaat de onderhoudruimte en ga terug naar het hangaar platform.

Een computerterminal is een toestel, waarmee een computer op afstand interactief is te bedienen.

Mondra's hangaar
Hier is nu een bio-technicus. Praat met hem en hij heeft het over een thermische bril, waarmee je diepgewortelde schade kan onderzoeken. Vraag of hij je kan helpen met de dienstterminal (klik de foto om hem). Aangezien hij geen elektricien is, kan hij je niet helpen, maar het zal iemand er naar laten kijken. Ga terug naar het portaal. Het lampje boven Perry's kantoordeur is nu groen en kan je naar binnen.

Kantoor van Perry
Onderzoek en bekijk alles. Zie op de linkerzijde de oude ruimtehelm. Het grote apparaat. De onderhoudrobot, Piggy. Klik op de infoterminal en zie een hologrambericht van Mondra. Krijg ook een bericht van Aimo Martel, de militaire adviseur van Perry. Hij wil je ontmoeten op de academie in het roboticalaboratorium. Het betreft een nieuwe technologie, dat niet in verkeerde handen mag vallen. Perry probeert een bericht achter te laten voor Martel, maar het is verboden om contact met de buitenwereld op te nemen. Achter in de kamer staat Perry's positron scanapparaat. Laotse is de grootste computer in het heelal en geeft informatie over alles en iedereen. Als je de foto's in de inventaris op de Laotse gebruikt, ontvang je gedetailleerde informatie over de personen en de voorwerpen. Neem de transporter in het portaal en ga terug naar de onderhoudruimte.

In sciencefiction wordt het positron gebruikt in het Positronisch brein van robots. Het Positronisch brein is het belangrijkste onderdeel van een robot. Het is de centrale computer van de robot, analoog aan de hersenen van een mens

Onderhoudruimte
Gebruik de rechtse terminal. Open de deur van Bully's bureau (vierde zekering). Hier moet je niet alleen boven de symbolen ingeven, maar ook de cijfers aan de onderkant. Om de cijfers in te geven, klik je op de + of -. Zet eerst het kantoornummer van Bully op 938. Selecteer dan de symbolen:

           938                     
 • Selecteer de 9 door 3x op de rechterpijl te klikken
 • Selecteer de 3 door 1x op de rechterpijl te klikken
 • Selecteer de 8 door 4x op de linkerpijl te klikken

Kantoor van Bully
De onderhoudrobot heeft het maar druk om alles op te ruimen. Pak op de linkerzijde de afstandsbediening. Bekijk linksachter in de kamer de ruimteschipmodellen. Het Blues model mist een stuk. Perry kan slechts de letters LERCYI ontcijferen, die hem aan iets herinnert. Als je op de computer van Bully klikt, wordt er een paswoord gevraagd. Perry denkt zeker dat het een naam van een ruimteschip zal zijn, maar welke! Als je alles goed doorzocht hebt ga je terug naar de lange gang met de informatieschermen.

Pantheon hal
Je ontmoet in de hal Perry's hologram. Hij praat er maar wat op los, waar je niet wijzer van wordt. Bekijk alle informatieschermen. Op het tweede scherm aan de linkerzijde lees je iets over de solar residentie, die door de bio-technicus Ulan Soso gebouwd werd. De foto van Ulan Soso komt in de inventaris.

Kristalfoyer
De kristallen zijn opnieuw actief en produceren een geluid. Hier ontmoet je een technicus. Hij moet het positron scanapparaat in orde brengen. Vraag over de kapotte terminal (foto op hem klikken ) en hij gaat naar de terminal om te kijken of hij iets kan doen. Zie boven de deur van Mondra's kantoor, dat je het nummer op het bordje niet kan lezen. Als je de deur probeert te openen zegt Perry dat hij en Mondra eens een paar waren en ook een zoon, Delorian hebben. Tot nu toe waren zij slechts vrienden, maar Perry's gevoel voor Mondra komt door de ontvoering van Mondra terug.

Dakterras
Ga via de transporter opnieuw naar het dakterras. Je wordt opnieuw teruggestuurd, maar je ervaart dat ze het anti-schutsysteem van Mondra uitgeschakeld hebben.

Kantoor van Perry
Klik op de Laotse computer. Tamira verschijnt op de hologram. Ze zal proberen je te helpen. Gebruik de foto van Ulan Soso in de Laotse. Je download het omega Arkonide Terran decimaal systeem van Soso. Dit systeem is de basis voor al zijn berekeningen.

Mondra's hangaar
Wanneer je op het hangaar platform aankomt, zegt de technicus dat hij een klein probleem heeft met de dienstterminal, omdat het decimale data systeem te oud is. Toon hem het Omega systeem en hij begint onmiddellijk eraan te werken. Praat met de bio-technicus. Pak van de grond zijn thermische scanbril.

Kristalfoyer
Gebruik de thermische bril op het bordje boven de deur van het kantoor van Mondra. Door de warmte lees je het nummer - 256.

Onderhoudruimte
Praat met de technicus en pak zijn lunchbox. Met behulp van de decimale omega lijst, die je met de rechtermuis vergroot in het scherm kan bekijken, zie je de 2 ontbrekende cijfers - 2 en 5. Gebruik weer de rechtse terminal. Zet eerst onder het nummer op 256. Selecteer dan boven de symbolen voor Mondra's deur:

 • Selecteer de 2 door 4x op de rechterpijl te klikken.
 • Selecteer de 5 door 5x op de rechterpijl te klikken.
 • Selecteer de 6 door 2x op de rechterpijl te klikken.

Kantoor van Mondra
Ver kom je niet in het kantoor, want de doorgang wordt geblokkeerd door een vleesetende plant. Je krijgt een foto van de carnivoren plant in de inventaris. 

Kantoor van Perry
Hier wil je informatie van Laotse over de vleesetende plant (klik dus de plantfoto op de computer). Vleesetende planten kunnen door Suurg-vliegen gekalmeerd worden. Mondra kweekt deze in de plantenpotten op het terras.

Mondra's hangaar
Loop naar de onderhoudruimte maar je wordt tegengehouden door de bio-technicus. Hij wil zijn thermische bril  terug. Perry vraagt of hij
de bril kan kopen, maar hij heeft de bril zelf nog nodig, zo geeft Perry de bril terug.

Onderhoudruimte
De technicus kon slechts de onderhoudrobots tot dusver activeren. Voor de transporters heeft hij meer tijd nodig. Hij heeft lunchpauze, maar kan zijn lunchbox niet vinden en verlaat de ruimte. Gebruik dan de linker dienstterminal. Zend de onderhoudrobots naar het terras, door op het terras te klikken. 

Dakterras
De militairen zijn allen achter de robots aan. Direct naast de transporter ligt Bully's onderhoudrobot. Open het en Perry vindt het ontbrekende deel van het modelruimteschip: Le-Clyi. Op de linkerzijde pak je een robotkop. Loop achter naar het hooggelegen platform.  Hier verzamel je een paar anti- schildcapsules. Gebruik de lunchbox op de grote plantenpot, om een lunchbox met Suurg-vliegen te krijgen.

Kantoor van Mondra
Voedt de vleesetende plant met de inhoud van de lunchbox. De vliegen, vliegen door de kamer, waardoor de plant afgeleid wordt. Ga naar het achtergebied. Bekijk alles. Pak van het bureau het dagboek van Mondra. Lees het hele dagboek. Ze ging goed vooruit met haar onderzoek en heeft zelfs haar beste vriendin,  Kari Levian erin betrokken. Je krijgt de foto van Kari Levian in de inventaris.

Portaal
Hier ontmoet je de bio-technicus. Hij kan momenteel niets meer repareren en geeft daarom de thermische bril aan je.

Kantoor van Perry
Scan alle nieuwe voorwerpen in de Laotse. Vergeet niet om de robotkop te scannen.

Kantoor van Bully
Plaats het ontbrekende deel Le-Clyi, in het Blues modelschip. Je pakt het modelschip met de volledige naam: Le-Clyi-Lercyi. Gebruik deze naam als wachtwoord in de computer van Bully, maar helaas geen geluk.

Kantoor van Perry
Zodra je de Laotse weer gebruikt verschijnt er opnieuw een hologram. Ditmaal is het de consulaat van de Blues, Ze vertelt dat de Blues de aanval begonnen zijn. Scan het Blues ruimteschipmodel in de Laotse. In het Terran historiografie wordt dit model onder de naam Leclerc vermeld.

Kantoor van Bully
Type in de computer het correcte wachtwoord: LECLERC. Klik op de X rechtsboven als het wachtwoord ingeven hebt. Perry doorzoekt de computer. Het laatste bericht was van Mondra. Ze wilde Bully en Perry om 14 uur op het terras ontmoeten om meer over Martel te ervaren. Als Bully de gegevens niet meeneemt, zoekt ze zelf een toegang van zijn laboratorium. Tot slot wordt het ontwerp van de schutschilden op het scherm getoond. De foto's van Martel volgen. Bully liet Perry controleren, maar daarvan had hij niets verteld. Perry download de plattegrond van het robotica instituut. Dan meldt Bully zich op zijn eigen computer. Hij is verbaasd hoe je in zijn computer bent gekomen. Wanneer hij dan opmerkt, dat je het computerwachtwoord gekraakt hebt, wordt de verbinding slecht en zie en hoor je niets meer.

Kantoor van Mondra
Zie rechts van de plant een grote kist. Gebruik de anti-schildcapsules op de kist. Pak uit de kist een onbekend artefact (een lensvormig object) en een gedeactiveerde dienstrobot.

Kristalfoyer
Als je het kantoor verlaat, keert technicus, Richard terug van zijn lunchpauze. Ook de hologram van Perry meldt zich. De technicus vraagt om een nieuwe opdracht en Perry geeft de opdracht om het hologram te repareren.

Kantoor van Perry
Scan de 2 nieuwe objecten in de Laotse computer. Het artefact kan met een hoge ultrafrequentie geïdentificeerd worden. De dienstrobot, Abraham behoort aan Martel.

Mondra's hangaar
In de hangaar praat je opnieuw met Yuri. Toon de foto van Kari - Hij kent Kari. Toon de afstandsbediening en hij zal het repareren. Geef hem de gedeactiveerde dienstrobot, die hij zal de gegevens in de robot tonen. Zie een video-opname van een gesprek van Martel met een man en een vrouw. Martel beveelt Abraham om geen opname te nemen, maar vóór hij stopt met de opname schiet de vrouw op de robot, waardoor hij sterk beschadigd wordt. Perry en Yuri zijn van mening dat de robot verdwijnen moet.

Onderhoudruimte
Het is de technicus gelukt om de holografische toeristengids te reparatie. Gebruik de linker dienstterminal. Stuur Perry's hologram (avatar) naar de hangaar, om de militair af te leiden.

Mondra's hangaar
De toeristengids komt en praat tegen de militair. Perry stapt in het ruimteschip en vliegt naar de academie.
 

Terran Academie
 

Landingsplatform
Geland op het Park-and-ride-System platform van de academie, ga je naar de deur aan de rechterzijde. Perry moet zich identificeren, om in het station te mogen. Hij verkiest niet geïdentificeerd te worden en verandert niet alleen zijn kleren, maar ook zijn naam. Opnieuw naar de ingang, geeft hij zich uit als Laszlo Daikonu en er wordt gevraagd om in de ingangshal een chipkaart te halen. Ga door de tunnel naar het station. Hier bekijk je een reclamehologram. Perry neemt zich voor om de tentoonstelling van Mondra te bezoeken, maar eerst moet hij Martel vinden. Praat met de bezoeker. Klik rechtsachter op een transparante zuil om een magneetzweeftrein te roepen. Een kaart van de academie verschijnt. Op de kaart kan je de stations selecteren en een zweeftrein zal je daarnaar toe brengen. Momenteel zijn slechts het landingsplatform en de ingangsgal toegankelijk. Selecteer de ingangshal (lobby).
 


Ingangshal
Hier aangekomen, neem je de roltrap naar beneden. Zie een openbare scancomputer en ga dan rechts naar de informatiestand. Praat met de informatiedame en krijg een dag pasje van de Waringer academie. De kaart is 24 uur geldig. Met deze kaart kan je nu de cafetaria bezoeken. Ga via de roltrap terug naar boven. Ga door de tunnel en neem een zweeftrein naar de cafetaria.

Cafetaria
Aangekomen bij de cafetaria, zie je hier ook reclamehologrammen. Met behulp van de blauwe zuil kan je een zweeftrein roepen. Ga aan de rechterzijde de cafetaria binnen. Hier bekijk je alles. Met de gasten kan je nauwelijks spreken. Aan de middelste tafel kan je met een Blues spreken en een dronken man.

Ingangshal
Vraag de informatiedame over Martel. Daar Laszlo geen afspraak met Martel heeft en zij ook niemand met deze naam kent, kan ze je slechts aanbieden om een afspraak te maken voor morgen met een medewerker van Martel. Dit is te laat voor Perry. Vraag naar Kari. Haar kan je wel bezoeken. Ze programmeert de chipkaart, zodat je de secretaresse (Kari) van Decaan Malcom S. Daellian kan bezoeken. De foto van M.Daellian komt in de inventaris. Gebruik de transporter achter de informatiestand, om naar Kari te gaan.

Kantoor van Kari - Malcom Daellian
Loop naar het bureau. Ze herkent je op basis van je DNA. Praat met haar over Martel. Ze kan je geen directe toegang verstrekken, maar vervangt je chipkaart, zodat je tot een van de medewerkers van Daellian behoort. Vraag over het omega decimaal systeem, Mondra's dagboek en plattegrond van het robotics-instituut. Vraag over de robotkop en krijg een afbeelding van het robotics-instituut. Vraag over het onbekende artefact. Kari toont de artefact aan Daellian zodat hij het kan onderzoeken. Terwijl zij weg is pak je de groene container met vliegen en geeft het aan de vleesetende plant. De plant valt in slaap en pak dan voor de plant het plantuitwerpsel. Gebruik de computer van Kari, om Perry's netwerk te controleren. Je hebt een bericht van Bully. Ga naar de transporter en als je de transporter instapt komt Kari terug. Ga terug met haar praten. Vraag opnieuw over het artefact. Niemand in de academie kan je hiermee helpen. Pak het kleine muziekkristal vóór Kari, op het bureau. Ze kreeg het van Mondra en geeft het aan je, in de hoop dat je Mondra zal vinden.

Ingangshal
Praat met de docent/student, rechtsonder in het scherm. Hij zoekt zijn broer. Vraag aan de informatiedame over de robotics instituut. Momenteel zijn daar slechts 2 medewerkers in het gebouw: "Brendan Huber" en Ara "Nar- Khol". Perry vertrouwt de Ara's niet. Je kan je nieuwe objecten in de openbare scancomputer scannen.

Cafetaria
Praat met de dronken Brendan. Hij is zo dronken dat hij niet instaat is om iets te zeggen. Ga of klik op de balie (klik daarna dan op de menulijst om het menu te sluiten) en je bestelt een sterke Espresso. Geef het kopje espresso aan Brendan. Dit helpt niet. Bestel nog een Espresso. Gebruik dan in deze espresso het plantuitwerpsel, geef het dan aan Brendan en dit zal hem ontnuchteren. Geef hem de robotkop. Hij brengt je naar het robotica Instituut.

Robotics Instituut

 

Robotica is de tak van de mechatronica die zich bezig houdt met theoretische implicaties en praktische toepassingen van robots.

 

Na de controle geeft hij je een rondleiding. De eerst deur aan de rechterzijde is van laboratorium Robotic 2. Achter de eerste deur aan de linkerzijde worden de prototypen onderzocht. De tweede deur aan de linkerzijde is met hoge voorzorgsmaatregelen inzake veiligheid gesloten, omdat daar explosiematerialen worden onderzocht. De twee sluisdeuren achter in de gang, rechts en links leiden naar de grote hangaars, die door Martel persoonlijk bewaakt worden. De transporter brengt je rechtstreeks naar Martel's kantoor, maar heeft een stemherkenning nodig om het te gebruiken. De tweede deur aan de rechterzijde leidt in het experimentele laboratorium van Brendan.

Brendan's  Laboratorium
Brendan onderzoekt de robotkop. Natuurlijk mag Perry niets aanraken. Bekijk alles. Brendan geeft automatisch commentaar als je iets bekijkt. Bekijk aan de linkerzijde het kleine energie oplaadapparaat. Met toestemming van Brendan mag je de afstandsbediening opladen, zodat je later de Leclerc shuttle van Bully gebruiken kan. Klik dus de afstandbediening op het apparaat om het op te laden. Brendan komt met de robotkop niet verder en gaat zijn Ara collega erbij halen. Je bent nu alleen in het laboratorium. Vóór het energie oplaadapparaat pak je een stemsimulatie apparaat. Pak achter van de werktafel het plastic kistje. Onderzoek het positron scanapparaat waaraan Brendan werkte. Plaats het plastic kistje in het midden van de scanner. Gebruik dan het onbekende artefact erop, om het te scannen. Het alarm gaat af. De Ara en Brendan komen onmiddellijk kijken. De twee zoeken naar de oorzaak en je hebt vrij spel. Verlaat het laboratorium. Ga het eerste laboratorium aan de rechterzijde in.

Laboratorium van Nar- Khol
Ook hier onderzoek je alles. Ga beetje naar rechts en pak de identificatiekaart van een Nar-Khol. De robotkop is in de scanner. Klik rechts op het grote scherm en je download de robottype lijst.  Brendan en de Ara komen terug en zetten je buiten. Hij heeft de robotkop niet teruggegeven.

Ingangshal

Je bent terug in de ingangshal. Ga naar beneden en gebruik weer de transporter om terug te gaan naar Kari.

Kantoor van Daellian
Je mag meteen door naar Daellian. Er volgt een korte scène. Van Daellian zijn slechts zijn hersenen overgebleven, maar functioneren volkomen. Geef hem het artefact. Je komt te weten dat het uit hyperenergetisch materiaal Supran bestaat. Tot dusver weet niemand hoe het verkregen wordt. Hackers wilde aan de gegevens van Perry komen, maar Daellian verhinderde dat. Hij geeft je het Frequentiespectrografie van de lens (artifact). Praat met Daellian over het dagboek van Mondra en hij vertelt dat er eerder iemand met de naam Quint Essence na dezelfde mythe gevraagd heeft. Verlaat het kantoor en praat met Kari. Toon haar de identificatiekaart van Nar- Khol om het aan te passen. Helaas kan ze dan niet voor je doen. Je moet een cryptologist vinden, die als gastdocent voor de Blues in de academie is. Het gesprek wordt onderbroken door een bericht op het grote scherm. Perry wordt nog altijd vermist, men zoekt in dit verband naar Laszlo Daikonu.

Cafetaria
Ga naar het achtergedeelte waar de Blues nu is. Hij heeft geen zin om met je te praten. Ga naar de balie, praat met de robot en je bestelt een Muurt wormen-burger. Terwijl de robot alle maaltijden opsomt, zegt hij dat als Perry nog met Martel wil spreken, moet hij haast maken. Geef de burger aan de Blues. Nu is hij behulpzamer. Toon hem de identificatiekaart van Nar-Khol en zonder problemen laad hij de kaart over naar Perry's kaart. Neem de zweeftrein naar Robotics.

Robotics Instituut

In de ingang zie je een medewerker van het instituut aan de ventilatieschacht werken. Een extra deel mist hij ervoor en gaat dat halen. Ga dan naar de ventilatieschacht en bekijk het. De opening is te klein voor Perry om er in te klimmen. Op de grond pak je de plattegrond van de ventilatieschachten. Combineer deze plattegrond met de plattegrond van het robotics instituut en krijg een volledige plattegrond. Ga rechts het instituut binnen. Praat met de bewaker en toon hem je identificatiekaart. Klik op de ronde deur. Je weet de deurcode niet. Ga terug naar de ventilatieschacht.

 

Plaats de Le-Clyi-Lercyi shuttle in de ventilatieschacht om het door de schacht te loodsen met de afstandbediening. De afstandsbediening komt groot in het scherm. Het doel is de ruimte met de explosieve stoffen. Gebruik de plattegrond als hulp om de ruimte te vinden, door de cursor naar de rechterzijkant te verplaatsen. Je bestuurt en verplaatst de shuttle met de oranje pijlen: Rechterzijde - vooruit en terug. Linkerzijde  - links en rechts. De richting wordt door pijlen in het midden getoond. De ronde oranje knop aan de rechterzijde is om de schacht te verlaten. De linker ronde knop is om de shuttle iets te doen laden. Druk op de oranje pijlen om de shuttle naar de ruimte te loodsen. Je ziet alleen de witte pijl bewegen in het scherm.

 

 • 8x vooruit

 • 1x rechts

 • 4x vooruit

 • 1x links

 • 2x vooruit

 • 1x rechts

 • 12x vooruit

 • 1x links

 • 3x vooruit

Je bent in het centrum van het laboratorium met de explosieve stoffen. Til een explosieve lading op met één klik op de ronde knop aan de linkerzijde. Een explosie schudt het laboratorium, De bewaker verlaat zijn post. Ga terug naar de ronde deur met de cijfercode. Bekijk het cijferslot met de thermische bril (klik de bril op de deur  - niet in de close-up) en je ziet dat de cijfers 0-2-4-6-8- alleen gebruikt worden. Nu moet je alleen de volgorde weten. Ga rechts de glazendeur door naar de controlekamer.

Controlekamer
Hier klik je op een toetsenbord op de tafel onder de monitorschermen, om een opname te starten van een bewakingscamera. Je ziet iemand op het middenscherm het laboratorium binnen gaan en je hoort de combinatie tonen, omdat elke cijfer een andere klank geeft. Je kan het altijd opnieuw beluisteren. Gebruik dan het stemapparaat op het toetsenbord om de stem van Martel op te nemen.

Ga terug naar de deur en vind de correcte cijfercombinatie: 0–6–2–8–4.

Laboratorium van Nar- Khol

Ga op de gang het eerste laboratorium aan de rechterzijde in. In het achtergedeelte pak je de robottorso en vooraan op het bureau de Multi -frequentie chip. Verlaat het lab.

 

Ga naar het einde van de gang. Voor de transporter kan je links en rechts naar de hangaar. De linker sluisdeur is gesloten. De rechter sluisdeur opent en sluit. Gebruik de robottorso op de rechter sluisdeur en je kan naar de hangaar.

 

Hangaar

Je ziet een enorme drilboor. Op de grond ligt een holo-projector. Als je het in werking stelt, verdwijnt de boor. Het betreft slechts een simulatie. Als je de hangaar uitloopt, komt een medewerker je vragen waar de boor gebleven is. Nu moet je het stemsimulatie apparaat op de scanner boven de transporter gebruiken en stap dan in de transporter.

Kantoor van Martel
Je vindt het lichaam van Martel. Onderzoek het lichaam en je pakt een data kristal. Pak van de tafel het flesje vergif, waarmee Martel waarschijnlijk mee omgebracht is. Op het bureau staat een positron scanapparaat waarin je de data kristal scant. Martel heeft voor zijn dood nog een video voor Perry opgenomen. Daarin bekent het zijn handeling. Kato da Trumort had hem gebruikt. Na je alles doorzocht hebt gebruik je weer de transporter om terug naar beneden te gaan. Beneden aangekomen, denk je dat je iets vergeten bent, dus terug naar boven. Je wordt in het kantoor van Martel door iemand neergeslagen en opgesloten in een cel.

Gevangenis
Perry is in de cel als Perry Rhodan en niet meer in zijn camouflage identiteit. Pak de plastiekenlepel, beker met  water en het kleine dienblad met eten van de tafel. Gebruik dan de urinoir in het achtergedeelte. Onderzoek de muur. Gebruik het water op de muur. Een bericht wordt leesbaar. Kijk beneden naar de plint en kijk in de ruimte tussen muur en vloer. Daar pak je een metalenspeld tussenuit met behulp van de lepel. Ga daarna naar de transparante elektronische schildmuur in het voorgedeelte. Een bewaker komt. Men was zeer verrast dat Perry zich als Laszlo kon identificeren, maar Daellian verklaarde alles aan hen. Niettemin wordt Perry niet vrijgelaten, omdat hij van verschillende misdaden beschuldigd wordt. Ze verdenken hem ook dat hij Martel vermoord heeft. Zijn spullen zijn opgeslagen in een glazensafe. Nadat de bewaker weg is, komen de drie kleine onderhoudrobots. De robots willen je helpen. Het kristal dat Perry van Kari gekregen heeft staat achter de robots. Gebruik de metalenspeld op de elektronische schildmuur. De geluidsgolf van de elektronische schildmuur wordt overgedragen naar het kristal. Gebruik de metalenspeld op de elektronische schildmuur tot de bewaker het kristal op de grond zet. De robots doen hun werk en plaatsen het kristal voor het schild. Het kristal doorbreekt het elektronische schild. Perry kan uit zijn cel ontsnappen. Druk op de knop naast de glazensafe en pak dan je spullen uit de glazensafe. Over de trap naar beneden ga je naar buiten. Hier stap je in het politieruimteschip om naar het museum te vliegen. 

 

Thora Museum
 

Landingsplatform

Ga het museum binnen. Achter in de hal verschijnt de hologram directeur van het museum. Hij zegt tegen Perry dat de tentoonstelling nog niet open is, maar je mag sommige kunstwerken bekijken. Er moeten wel voorzorgsmaatregelen genomen worden inzake de veiligheid. Je hoort de ingangspoort sluiten. Perry is zo in het museum opgesloten.

Thora standbeeld
In de eerste zaal staat het standbeeld van Thora. Rechts van het standbeeld is een knop in de vloer. Als je op de knop drukt, zakt het standbeeld. Druk eens op het energieveld rondom de deuren. Perry moet de energieveld van de rechterdeur deactiveren, omdat de zalen architecturaal volledig verschillend ingericht kunnen zijn. Ga door de deur aan de linkerzijde.

 

Hoofdzaal Yillod Zhymii
De hologram verschijnt opnieuw om verdere informatie over de tentoonstelling te verstrekken. Klik op de infozuil van het Illochim spel. Het spel heeft de naam Ylohim - "stijgende zes“ en bestaat uit 6 zware stenenplaten. Je kan proberen om een steen op te heffen. Duw achter tegen de hefboom. De holoprojector komt omlaag. Als je het gebeente op de vleugel probeert te pakken, gaat het weer omhoog. Je hebt iets nodig om de projector in de lage positie te houden. Ga naar de volgende zaal.

Arkonide Technologieën
Vooraan aan de linkerzijde boven de robot, lees je het infoschermpje tegen de muur. Het is van de Perikon 300 gevechtsrobot. In de beschrijving wordt het serienummer vermeld - 558025. Bekijk de robottype lijst uit de inventaris vergroot in het scherm en klik er dan op. Type het serienummer in van de Perikon 300: 558025 en klik op ok. Je krijgt de frequentie en beschrijving van de robot: 849.109. Gebruik de multi-frequentie chip op de afstandbediening waarmee je dan de frequentie kan veranderen van de robot. Bekijk de afstandbediening en klik erop. Pas de frequentie aan, van de Perikon 300: 849.109. Klik op de knop  "frequentie“ en de robot is nu actief. Als je nu de afstandbediening ergens in het scherm klikt, verplaatst de robot zich daarnaar toe. Zie het zwaard van Thoras in het midden van de zaal. Ga naar de volgende zaal.

 

Gesloten toonzaal
Deze laatste toonzaal is nog niet opengesteld. Ga naar de volgende zaal.

Groot apparaat
Uiteindelijk kom je een hal, waarin zich een groot apparaat bevindt. Hieruit schijnt het geschreeuw van Mondra te komen. Onder in het scherm trek je aan de hendel, zelfs als je nog niet weet wat het activeert. Door de volgende deur kom je terug bij de 6 stenenplaten. Ga naar de Arkonide zaal.

Arkonide Technologieën
Verplaats de robot onder in het scherm (hij loopt het scherm uit.). Klik dan de afstandsbediening op het energieschild rondom het zwaard. Als de robot met genoeg snelheid tegen het schild bots, valt het zwaard eruit. Pak het Dagor zwaard van de vloer.

Thora standbeeld
Druk weer op de knop om het standbeeld te laten zakken. Plaats het zwaard in de hand van het standbeeld. Stap terug en bekijk de koepel boven het standbeeld. Zie 4 planeten in hun banen. Het herinnert Perry aan Tiga Ranton, het geboorteland van de Arkonides. Je hebt dit beeld eerder gezien!

Groot apparaat
Je kan nu het apparaat gebruiken. Klik op het apparaat. Als je nu rechts door de boogdoorgang gaat, kom je in de Kathedraal van het museum.

Kathedraal - middenverdieping
Hier is een enorme robot. Bekijk de 6 gaten aan de onderkant. De Supran lens past er precies in, maar Perry kan het niet gebruiken, omdat hij er niet dichtbij kan komen. Ga naar de linkerzijde. Daar liggen dezelfde stenenplaten, als van het Illochim spel. Op de rechterzijde is een transporter. Hiermee kan je in de kathedraal naar 3 verschillende verdiepingen gaan. Momenteel ben je in de middenverdieping. Stap erin en ga naar de bovenverdieping.

Kathedraal - bovenverdieping
Van hierboven kan je zien hoe groot de robot is. Het moet rond 20m hoog zijn. Ga links. De deur kan slechts van de andere kant geopend worden.


Kathedraal -benedenverdieping
Ook hier bekijk je de robot van de onderkant. De drie deuren zijn gesloten. De middelste deur kan slechts met een sleutel worden geopend. De deuren op de linker en rechterzijde hebben een contactpunt mechanisme slot. Gebruik de robot op de contactpunten van de linkerdeur. Hierdoor kan je door de rechtse deur - Klik dus de afstandsbediening op de linkerdeur, de robot komt dan, klik de afstandsbediening weer op de contactpunten van de linkerdeur en de robot steekt zijn vingers in de contactpunten en je kan door de rechterdeur.

Pompmachine

Onder in de ruimte is een pompmachine. Onderzoek de machine van dichtbij. De schakelaars zijn geblokkeerd. Gebruik de afstandbediening hierop. Het zal stuk gaan en de robot kan je niet meer helpen. Ga dan terug naar de middenverdieping, onder in het scherm naar het grote apparaat en links naar de gesloten toonzaal.


Gesloten toonzaal
De energieschilden zijn nu ook gedeactiveerd. Pak uit de eerst zuil aan de rechterzijde de transportbeugel. Pak uit de zuil aan de linkerzijde de Arrachieda erts stick en de mijnlamp. Ga naar het Thora standbeeld en rechts naar de Arkonide zaal.

Arkonide Technologieën
Pak vooraan rechts de laserstick. Ga in het achtergedeelte door de deur.

Opslagruimte
Je komt in de opslagruimte. Onderzoek de grote transportcontainers en pak uit de kleine open container de object heffer (zuignap). Drie grote vensters stralen veel licht in de ruimte, maar het middelste vensters is gebroken. Ga dichterbij naar het gebroken venster. Pak van de vloer een blauwe glassplinter. Combineer de glassplinter met de laserstick. Ga in het achtergedeelte door de volgende deur. Je komt buiten op een brug en ga het reservoir binnen.

Reservoir
Onderzoek het bruine water. Perry ziet iets op de bodem liggen, maar kan het niet omschrijven. Ga in de Anti-grav lift, en je zegt dat eerst het water geloosd moet worden.

Hoofdzaal Yillod Zhymii
Gebruik de object heffer op de stenenplaten en krijg daardoor de speelstenen en de Ylohim spelregels.

Groot apparaat
De pompen moeten het reservoir leegpompen. Zorg ervoor dat de hendel naar beneden staat, omdat slechts dan de schakelaars van de pompmachine gebruikt kunnen worden.

Pompmachine
Draai aan de schakelaars, zodat de lamp groen brandt. De correcte posities is:

 • Linksboven = horizontaal

 • Rechtsboven = verticaal

 • Midden onder = horizontaal

Groot apparaat
Zet de hendel weer omhoog, om de pompmachine te activeren.

Reservoir
Het bruine water is weg gestroomd en je ziet een Triagon-ruimteschip. Met de lift kan je nu naar onderen.  De deur aan de linkerzijde is gesloten met een elektronische slot, dat van de binnenkant geopend kan worden.
 

Kathedraal - bovenverdieping
In de kathedraal staat de benedenverdieping volledig onderwater. Ga naar de bovenverdieping. Op de wateroppervlakte zie je honingraten. Gebruik de speelstenen op de honingraten. Lees de spelregels door, om een pad over het water te creëren. Onderaan ligt een steen met 3 rode randen. Deze moet blijven liggen. Daarna moet de geel/rode steen met de rode rand tegen deze steen komen te liggen. Daarna volgt dan de geel/groene steen. De gele rand moet aan de gele rand komen te liggen enz. De kleurenvolgorde moet volgens de de spelregels zijn: rood - geel - groen - cyaan (blauwgroen) - blauw - violet. Ga als volgt tewerk:

 

 

 • violet/blauw 2 x naar linksboven
 • cyaan/groen omhoog
 • cyaan/groen naar rechtsboven
 • violet/blauw omhoog
 • cyaan/groen naar linksonder
 • cyaan/groen omlaag
 • blauw/cyaan naar linksonder
 • blauw/cyaan naar linksboven
 • geel/rood omlaag
 • geel/rood naar linksonder
 • blauw/cyaan naar rechtsboven
 • blauw/cyaan omhoog
 • groen/geel omlaag
 • cyaan/groen naar rechtsboven
 • groen/geel naar linksonder
 • cyaan/groen naar rechtsonder
 • groen/geel naar rechtsboven
 • cyaan/groen omlaag
 • geel/rood naar rechtsonder
 • cyaan/groen omhoog
 • groen/geel naar rechtsonder

 • geel/rood naar linksboven
 • cyaan/groen naar rechtsonder
 • groen/geel naar linksboven
 • geel/rood naar rechtsboven
 • cyaan/groen omlaag
 • geel/rood omlaag
 • cyaan/groen naar linksboven
 • violet/blauw naar rechtsonder
 • blauw/cyaan naar rechtsonder
 • groen/geel naar rechtsboven
 • cyaan/groen naar linksboven
 • groen/geel naar rechtsonder
 • blauw/cyaan naar linksonder
 • groen/geel naar linksonder
 • blauw/cyaan naar rechtsonder
 • cyaan/groen naar rechtsboven
 • blauw/cyaan omhoog
 • cyaan/groen omhoog
 • violet/blauw naar linksboven
 • cyaan/groen omlaag
 • blauw/cyaan naar linksboven


Als je een correct pad gecreëerd hebt, zal Perry automatisch in het midden naar de reuze robot lopen en plaatst de lens in de robot. De robot komt tot leven. Bovendien de kleine robot, die je met de afstandsbediening bestuurt, wordt opnieuw levend. Hij vuurt een paar salvo's af op de reuze robot. Perry heeft zich ondertussen in veiligheid gesteld. Dan merkt hij dat iemand de pomp uitgezet heeft. E-Fram komt in de kathedraal,  pakt de lens en verdwijnt.

Kathedraal - benedenverdieping
Pak rechts van de transporter een brokje van een speelsteen.

Hoofdzaal Yillod Zhymii
Duw op de hefboom en zet het vast met het stukje steen. Pak van de vleugel op het hologramprojector de Illochim bot.

Kathedraal - benedenverdieping
Ga door de geopende linkerdeur. Ga naar beneden en rechts omhoog naar een tunnel/buis. Het is donker in de tunnel. De mijnlamp werkt niet zonder stroom. Gebruik de thermische bril in de donkere tunnel.

 

Hal met symbool letters

Rechts in de tunnel zie je een een tegel. De tegel heeft Arkonidi karakters. Ga verder door. Je komt in een ronde hal met symbool tekens. Dit is het Illochim alfabet. In het dagboek van Mondra vind je het volledige llochim alfabet en van de Arkonide. In het midden is een transporter, die met behulp van de letters geactiveerd kan worden. De symbolen kan met licht worden geselecteerd. Blijft nu slechts de vraag, welke woord moet je schrijven? Aangezien de tentoonstelling over llochim handelt, proberen we de naam van het stenenspel Ylohim. Maar Lees de begeleiding in het dagboek over het alfabet. Gebruik de laserstick op de symbool letters tegen de muur om het te activeren. Je hoeft dan niet de laserstick op de letters te gebruiken maar gewoon op een letter klikken. Als je een correcte letter selecteert, verlicht de letter en blijft branden, zolang je op de volgende correcte letter klikt. Selecteer je een verkeerde letter, gaan de lichten van de correcte letters uit en moet je opnieuw beginnen: Volgens ons alfabet is:

 

 • Bovenste rij: A - I

 • Middelste rij:J - R

 • Onderste rij: S - Z

 • 2de letter van rechts in de onderste rij = Y

 • 3de letter van links in de middelste rij = L

 • 4de letter van rechts in de middelste rij = O

 • 2de letter van rechts in de bovenste rij = H

 • 1ste letter van rechts in de bovenste rij = I

 • 4de letter van links in de middelste = M

 

 

De transporter is nu actief en brengt je in de controleruimte van het museum. Je ziet Kato met zijn medewerkers wegvliegen. Onderzoek alles. Pak voor in het scherm aan de linkerzijde het Tu-Ra-Cel schijf met een slangembleem. Het scanapparaat onder de monitoren kan misschien nog nuttig zijn. Na een poosje meldt Bully zich weer. Perry is van alle verdenkingen vrijgesproken. Perry wil met het Triagon ruimteschip naar het centrum van Tu-Ra-Cel in Gom Callaedus vliegen. Gebruik de foto van Kato op het scanapparaat om meer informatie over hem te krijgen. Hij is ondertussen geen lid meer van van Tu-Ra-Cel. Het had een aanval op zijn baas gepleegd en zou gearresteerd worden, maar was dan plotseling verdwenen zonder een spoor na te laten. In dit verband wordt ook Tachio Da Xena vermeld en is medeverdachte. Zij werd eerder veroordeeld en meerdere keren gearresteerd. Op het bureau onder de monitors pak je een metalenvoorwerp, dat een sleutel zou kunnen zijn. Ga dan door de deur naar buiten, steek de brug over en ga terug het hoofdgebouw binnen.

Kathedraal - bovenste verdieping
Als je de transporter gebruikt om naar de benedenverdieping te gaan, merk je dat de benedenverdieping weer onderwater staat.

 

Kathedraal - Middenverdieping

Ga naar het grote apparaat en als je aan de hendel van de pompen trekt, merk je dat ze niet geactiveerd zijn. Naar de benedenverdieping kan je niet! Ga terug naar het reservoir, via de opslagruimte.

Reservoir
Het ruimteschip is er niet meer. Stap in de lift om naar onderen te gaan en ga de geopende deur in. Als je in de tunnel bent, klapt de deur achter je dicht. Trek hier in de tunnel aan de pomphendel zodat de pomp uitgeschakeld is, maar je moet ook weer eerst de schakelaars instellen. De deur aan de rechterzijde gaat naar de kathedraal. Gebruik het metalenvoorwerp (sleutel) 2x op de deur om de deur te openen.
 

Pompruimte

Je komt op de benedenverdieping en ga direct naar de pompruimte. Hier moet je opnieuw de schakelaars veranderen:

 

 • Linksboven - Verticaal

 • Rechtsboven - Horizontaal

 • Midden onder - Horizontaal

 

Reservoir

Verlaat de pompruimte en door de middendeur, terug de tunnel in. Trek weer aan de hendel om de pomp te activeren. Als je voor de hendel staat, ga je links naar een andere deur. Deze deur kan je openen als je de schakelaars goed afgesteld hebt zodat de pomp geactiveerd is en de ruimte leeg gepompt heeft. Hier vind je een tweede ruimteschip. Gebruik dit ruimteschip, om naar de Gom Callaedus maan te vliegen.

 

Elmo Dater
 

Landingsgebied

De landing verliep niet zacht. Het ruimteschip kan niet meer gebruikt worden. Pak rondom het ruimteschip de onbeschadigde plasma-converter, de beschadigde watertank, een breekijzer en een straling manchet dat voor het opslaan van plasmastralen dient. Ga rechts. Bekijk de planten op de linkerzijde en rechterzijde en het roze vettige massa. Probeer met de watertank wat van dat roze spul te pakken, maar waarom zal je dat doen, want je hebt er geen reden voor. Ga verder door.  Bekijk de hemel. Is het dag of nacht? Ga verder door tot de rand bij een stenentoren. 

 

Rechts op de muur bevindt zich een waarschuwing dat de mijnen Elmo Dater onder quarantaine staan. Ga dan naar het liftplatform en bekijk de plasmagenerator. Combineer in de inventaris de plasma-converter met de straling manchet en krijg een geïmproviseerde plasmazender. Gebruik de plasmazender op de generator. Gebruik dan het breekijzer als hendel op de generator en dan moet de generator eerst gemeerd worden om het te kunnen gebruiken. Ga terug naar dat roze spul en pak met  de watertank nu wat van dat roze vettige massa. Gebruik het roze vet op de as rechts van de generator. Klik dan op de as, om met de lift onder in de bergmijnen te komen. Perry verandert opnieuw zijn identiteit in Laszlo.

Straten
Aangekomen in de stad, bekijk je het licht in het centrum. Perry is er verbaasd over. Ga dan door de deur aan de rechterzijde. Ga de brug over en ga de winkel binnen.

Ijgarsha's winkel
Praat met eigenaresse,.Ijgarsha. Toon het roze vet. Ze zegt dat als je het met Sheed? mengt, dat het dan een brandend zuur wordt. Als je haar de mijnlamp geeft, pakt ze een energiepack voor de mijnlamp, maar Perry kan niet met zijn geld betalen. Ze geeft je een krediet van 24 munten en daarvoor verdwijnen er sommige dingen uit de inventaris. Verlaat de winkel en ga terug naar de ingang van de stad. Ga nu door de deur aan de linkerzijde en ga de bar binnen.

Bar
Gogogirls zijn in de Echodim bar slechts hologrammen. Ga naar de linkerzijde. Praat kort met de prostituee en ga dan boven naar de bar. Praat met de barkeeper. Toon de barkeeper de ertsstaaf (Arrachideda stick) en hij zegt dat je er sheed uit kan krijgen. Linksboven staat een portier die voor de ingang naar de relaxkamer staat. Als je alles onderzocht hebt verlaat je de bar.

Straten
Buiten volg je de straat aan de linkerzijde en verder door tot de gesloten poort naar de onderwereld. Het slot is oud. Ga terug richting bar. Ga nu rondom, bij de deur rechts voorbij en verder door tot een kliniek. 

Kesnar kliniek
Buiten lees je op het bord dat arts, Ara Eol Toregent de directeur van het ziekenhuis is. Ga het ziekenhuis in. De twee verpleegsters onderzoeken eerst Perry en desinfecteren hem en verklaren dat hij volkomen gezond is. Toon de verpleegsters ook de fles met het vergif, om te weten dat de fles sheed bevat. Vraag over Kato en ze vertellen dat Kato hier geweest is. De deur op de rechterzijde gaat naar de behandelkamer, maar is allen toegankelijk als je ziek bent. Perry zegt dat hij slechts bij Toregent kan komen, als hij zich vergiftigt.Toon de zusters het Illochim bot , dat misschien Toregent zal interesseren, maar hij heeft geen tijd.  

Bar
Vraag de barkeeper voor een geur (oder). Klik dan voor op de bar. Dit vult de bar met de geur, dat in een lila rookwolk opstijgt. Klik dan op de geur. Je inhaleert de geur. De drug heeft geen inwerking op je. Je krijgt in de inventaris een foto van de krankzinnige Hamilton en afbeelding van de onderwereld. Vraag de barkeeper over Hamilton en de onderwereld. Hamilton is gewoonlijk bij Ijgarsha te vinden. De 2 andere gasten zijn niet vriendelijk tegen je.

Ijgarsha's winkel
Praat met Ijgarsha over Hamilton. Ze is verliefd op hem en vraagt aan Perry om hem terug te vinden. Vraag over alle andere onderwerpen. De onderwereld is een hel. Er heerst een ziekte in de onderwereld. Hamilton had ook een positron sleutel, die in de onderwereld goud waard is. Toon ook het dagboek van Mondra. Kato is vandaag aangekomen en is met zijn ruimteschip direct in de hoofdschacht van de mijn gevlogen. Als Perry naar de onderwereld wil, heeft hij een antiserum nodig. Hij krijgt het geschikte materiaal dan van Ijgarsha.

Bar
Bestel een tweede en derde geur. Deze trip schijnt iets beter te werken. De derde Geur geeft het gewenste effect. Perry belandt in de kliniek.

Kesnar kliniek
Perry wordt wakker. De Ara Toregent heeft vastgesteld dat Perry niet degene is waarover hij zicht uitgeeft. Toon hem het bot en hij wordt wat toegankelijker. Toon verder alles. Kato heeft lang gelden in deze kliniek gewerkt en Tachio is een killer. Als je over de onderwereld vraagt, zal hij het antiserum gaan halen, inruil voor het bot. Als hij weg is onderzoek je alles. Praat en toon alles aan Ulban Krems, die rechts in een soort sarcofaag staat. Kato wordt ook wel Skorgon de onzichtbare genoemd. Er gaan geruchten over een hacker, met de naam Quotter Batt. Vanaf de 23 verdieping is er geen licht meer. Ulban kan je naar een ingang brengen, als je voor hem een paar ogen verstrekt. Toregent komt terug en we gaan naar de hal. Hij heeft het serum. Perry gaat eerst voor de ogen zorgen, dus wacht even om de bot te ruilen voor het serum. Praat als je wil met de figuren in de wachtkamer en met de zuster en ga dan naar buiten.

Ijgarsha's winkel
Vraag aan Ijgarsha over de ogen en over Quotter Batt. Ze stuurt je naar Mackro da Thrang, in de relaxkamer van de bar.

Bar
Praat met de barkeeper over de ogen. Hij stuurt je naar de portier voor de relaxkamer. Praat met de portier. Praat dan in de relaxkamer met Mackro over de ogen. Mackro wil inruil voor de ogen een Blues creatie pop. Verlaat de bar. Perry overziet de situaties. Ondertussen bereikt Kato ook het bericht dat Perry in de stad is. Hij stuurt Tachio naar de poort , om te verhinderen dat Perry hier in de onderwereld kan komen. Kato is achter het dagboek van Mondra.

Kesnar kliniek
Praat met Toregent over de twee Blues patiënten door de creatie Blues pop afbeelding te gebruiken. Hij vraagt, om hem te volgen. Klik nu op de Blues patiënten tot Toregent bevestigt dat zij een pop bij zich hadden. Dan geef je hem het bot. Toregent gaat de pop halen en overhandigt je ook het antiserum. De medicus wil je hier niet meer zien. 

Bar
Ga  terug naar Mackro. Geef hem de pop en je krijgt de echte ogen.

Kesnar kliniek
De kliniek is afgesloten met een stevig slot. Combineer het sheed uit de glazenfles met het roze vet om een brandend zuur te krijgen. Gebruik het zuur op het slot en ga naar binnen. Ga achter naar de behandelingskamer en praat met Ulban. Geef hem de echte ogen, vraag dan over de onderwereld en krijg een toegangspasje en ook zijn oogimplantaten.

Straten
Ga opnieuw naar de gesloten onderwereldpoort aan de andere kant van de stad (links van de bar). Hier staat nu Tachino da Xena, voor de mijningang naar de onderwereld, maar ze schiet op Perry.  

 

Bar
Praat aan de bar met de gast. Hij is een militair. Toon hem het antiserum en zeg dan dat hij Tachino rustig moet houden (klik de foto van Tachino op hem). Als hij weg gaat, ga je naar Mackro en vraag over Tachino. Zodra je de bar weer inloopt, keert de militair terug en zegt dat Tachino nu kalm is. Je geeft hem het antiserum en ga terug naar de mijningang

Mijningang
Tachino zweeft in een rode luchtbel. Praat met haar over het Tu-Ra-Cel embleem, de ertsstick, de onderwereld en over Quotter Batt. Gebruik dan het toegangspasje op de poort en ga door de poort.

De mijnen onder Elmo Dater

Ingang
Perry trekt zijn camouflage pak uit, aangezien ondertussen iedereen weet wie hij is. Terug kan niet meer omdat de poort van de binnenkant niet geopend kan worden. Ga rechtsonder door een deur.
 

Omkleedruimte

 

Onderzoek alles. Aan de rechterzijde hangen boven 5 groene opbergkasten. Op de bodem van de 3 linkerkasten is een code ingeslagen. De code van de andere twee zijn onleesbaar. Gebruik de positron sleutel op één van de linkerkasten om de code in de sleutel op te slaan en ga naar de bijbehorende wasbak. Gebruik de sleutel op het slot boven de wasbak. De kast zakt en valt open. Heb je bv de sleutel op de buitenste linker kast gebruikt, dan gebruik je de sleutel ook op de uiterste linker knop boven de wasbak. Die dit ook zo met de 2 andere groene kasten. Pak dan uit de 3 geopende groene kasten een metalenstaaf, een gereedschap en een rol tape. Ga terug naar de ingang.
 

 


Ingang

Bekijk op de rechterzijde een stroomkastje tegen de linkermuur, bij het lorriewagentje. Een staaf ontbreekt. Als je de arrachieda stick gebruikt krijgt Perry een stroomstoot. Combineer de rol tape met de stick om het te isoleren en gebruik het opnieuw in de stroomkast. Zie bij de ingang aan de linkerzijde een schakelkast. Een hendel ontbreekt. Gebruik de metalenstaaf op de schakelkast en ga in close-up. Zet de linkerhendel met de bliksemteken en de tweede hendel van de linkerzijde met de propeller teken allebei omhoog. De andere 2 hendels klemmen. Nu is het mechanisme naast de deur van de omkleedruimte geactiveerd. Je ziet een geellampje knipperen. Gebruik het toegangspasje op het mechanisme. Het gele licht springt op groen en een rails voor het lorriewagentje wordt geformeerd. Stap in de lorrie.

Experiment ruimte
Je staat vóór de gesloten deur van de experimentruimte van de gevangenis. Lees de namen op het waarschuwingsbordje. Onder andere is een Quintin Bartholomew daar geregistreerd - afgekort Q.B. Is dat de Q.B uit Mondra's dagboek  - Quotter Batt? Pak voor de poort de veiligheidsgordelstoel. Ga onderaan de lorrie (rechterzijde) dieper de mijnen in.

Ventilatie en rioleringssysteem

Hier bekijk je de 2 rioleringsafvoerpijpen. Perry kan niet door het rioleringsafvoerpijp, maar tussen hen is een ventilatieschacht met een ventilator aan het eind. Het waarschuwingsbordje zegt de ventilator uit te schakelen. Gebruik het Tu-Ra-Cel embleem schijfje op het slot voor de roterende bladen. De ventilator stopt, zodat je erdoor kan gaan. Ga de brug over en onderzoek voor de tunneldoorgang aan de linkerzijde een schakelkastje, dat vernietigd is. Ga tunnel door. Op de rand van het gebouw ga je verder door, brug over naar de volgende deur.

 

 

 

 


Gevangene verblijfplaats
Bekijk de folterinstrumenten. Het licht in deze verblijfplaatsen is uitgeschakeld. Ga verder door. Ontdek het bloed op de grond. Het is nog vers. Ga stukje rechts verder. Kort vóór de volgende doorgang aan de linkerzijde ontdek je een andere kamer. Het is daar donker. Gebruik de mijnlamp op de donkere kamer. Achter in de kamer ligt de stervende Baldrion Hamilton. Perry kan hem niet meer helpen. Praat met hem over zoveel mogelijke onderwerpen. Kato is in Elmo Dater de koning onder de misdadigers. Hamilton vergelijkt Elmo Dater met Venetië. Als je over Quotter Batt vraagt zal hij je helpen, maar meer kan hij helaas niet zeggen en sterft. Verlaat de kamer en ga rechts verder.

Kunstmatig licht
Aan het eind van de tunnel is een vreemde constructie. Het heldere licht moet van een Atoom zon komen. Onderaan schijnt iets verwijderd te zijn uit de houder. Plaats de oogimplantaten in de houder en ga dan rechts verder.
 

Kabelbaan
Je komt bij een bizarre constructie dat boven een afgrond zweeft. Het lijkt op een boorinstallatie. Er is geen brug daarnaar toe, het is enkel met een kabel verbonden. Gebruik de transportbeugel op de kabel en hang daar de veiligheidsstoel aan. De stoel past niet in de beugel. Gebruik het gereedschap op de stoel en beugel, hang dan de stoel aan de beugel en glijd naar de bizarre constructie. 

Controlecentrum
Aangekomen aan de andere kant, is een enorme glazen lichtbol en in de vloer een ventilator. De lichtbol kan je niet verdraaien. Ga rechts de controlekamer binnen. Pak van het lange bureau het telecommunicatie - modulator zendapparaat. Op het bedieningsapparaat zijn 2 knoppen, maar er is geen stroom. Ga links naar het mechanismenkastje en pak de printplaat. De doorgang aan de linkerzijde is te donker om het te betreden. Gebruik de stoellift om naar de overkant te gaan en ga terug naar Hamilton. 

 

Gevangene verblijfplaats

Nu kan je uit zijn hand de Hamilton printplaat pakken. Je hebt nu 2 printplaten en je toegangschipkaart. Ga verder terug, tunnel uit en verder door naar het schakelkastje aan de linkerzijde van de volgende tunnelingang. Gebruik het gereedschap op het schakelkastje om het te repareren. Plaats dan de 2 printplaten en toegangschipkaart in het schakelkastje en klik op het schakelkastje om het te activeren. Ga via de stoellift terug naar de controlekamer - De lichten in de gevangene verblijfplaats branden nu ook. 

 
Controlecentrum
Ga de controlekamer binnen. Klik op de knop op het bedieningsapparaat en zie de log file van de Arkonides. Eerst was alles correct in de mijnen. Maar dan besmetten sommige arbeiders zich met iets in de onderwereld. Één probeerde een behandeling te vinden, maar de epidemie greep snel rond. Tot slot werd de onderverdieping verzegeld. 2 arbeiders keerden niet terug en de situatie werd steeds dreigender. Ook werden de arbeiders in de middenverdieping ingesloten. De stroomvoorziening werd afgesloten en de brug was versperd. De arbeiders werden aan hun lot overgelaten. Ga naar de lichtbol. Nu kan je de lichtbol 2x draaien, zodat de lichtstraal in de ventilatorschacht valt. Nu kan je in de controlekamer de verlichte tunnel aan de linkerzijde door.

Quotter Batt
Perry loop over verschillende bruggen dieper de mijn in en komt uit bij Quotter Batt. De hacker is hoog verbonden aan ontelbare kabels en spreekt als een waanzinnige. Hij is ook moeilijk te verstaan, wat hij tegen Perry wil zeggen. Praat met hem over Quotter Batt. Derhalve vraagt hij om het teken van de Arkonide aan te wijzen. Je kent het reeds uit het dagboek. Selecteer het correcte teken - linksonder. Daarna stelt hij je nog een vraag , wat mensen voor geluk kunnen gebruiken. Antwoordt met "vertrouwen“. Nu verklaart hij dat Mondra iets voor Quotter Batt zocht. Toon het dagboek van Mondra aan hem, om te verklaren dat Quotter Batt - Q.B., de opdrachtgever van Mondra is. Omdat deze gegevens niet opgeslagen zijn op een data computerdisk kan de hacker je niet helpen. Vraag over Kato., de frequentiespectrografie, stemapparaat en over het communicatieapparaat. Geef hem dan het dagboek. Als dank moet hij je de snelste weg naar Quotter Batt tonen. Ga op het einde van de brug op de dimensie teleporter staan om naar de Asteroïden in de sterrenzee, Jamondi te gaan.

 

Beth - Jamondi

 

 

Dimensie teleporter

De dimensie teleporter is niet meer te gebruiken. Zie een soort obelisksteen. Er zijn runen ingemetseld. Volg het pad en onderzoek de Asteroïden oppervlakte. Het bestaat uit breekbaar, scherp materiaal, zoals ijskristallen. In de verte zie je een enorme ruimteschip in de vorm van een schelp. Volg het pad verder tot je bij het Arkonidi onderzoekstation komt. Het ziet er niet nieuw uit. Het ruimteschip schijnt geen openingen te hebben.

Arkonidi onderzoekstation - communicatie centrum
Ga het onderzoekstation in. Onderzoek alles en zie ook de transportcontainer van het robotics instituut. Ga naar het achtergedeelte. Hier zweeft Mondra in een kristal. Bekijk het van dichtbij. In deze gedeelte is een transporter en een communicatie Hyperkom apparaat. Gebruik dit communicatie apparaat. De frequentie is te zwak. Gebruik het communicatie moduleapparaat uit de inventaris op het communicatie apparaat, om de frequentie te versterken. Nu kan je contact met Bully opnemen, die momenteel een ingang probeert te vinden om in Elmo Dater te komen. Jammer genoeg weet Perry niet waar hij is en de lijn is gecodeerd. Als je de transporter wil gebruiken, hoor je stemmen. Kato praat met Mondra.

Dimensie teleporter
Onderzoek opnieuw de obelisksteen en je krijgt het eeuwenoude runen geschrift.
 

Arkonidi onderzoekstation - communicatie centrum
Neem weer contact op met Bully - Klik het runen geschrift op het communicatie apparaat. Bully zal proberen om het te vertalen en te decoderen, om Perry en Mondra terug te halen. Er volgt een tussenscène. Gebruik dan de transporter, omdat Kato zijn weg voortzet en niet meer in het boorgebied is.

Arkonidi onderzoekstation - boorruimte
Bekijk de drlboor van Martel en de twee besturingspanelen aan de rechter en linkerzijde. Perry is geen technoloog en komt er niet aan. Ga in het achtergedeelte de tunnel door.

Illochim

Zie een wezen in slaaptoestand. Het ruikt naar sheed, daarom kan het zijn dat zij nog leven. Bekijk de muren aan de rechterzijde. Kato moet worden tegengehouden.

Arkonidi onderzoekstation - communicatie centrum
Gebruik het stemapparaat op het communicatie apparaat, omdat daarin altijd nog de stem van Martel opgeslagen is. Perry heeft dan contact met Kato en geeft zich uit voor Martel. Martel heeft het gif overleefd en is met de drlboor onderweg naar hier, want de boor is met een zender uitgerust. Kato is sprakeloos en gaat op weg terug. Bekijk opnieuw Mondra. Ze is ingesloten in een levende kristal, dat haar in leven houdt. Gebruik opnieuw het communicatie apparaat. De datagegevens worden gezonden, maar voor welk doel? Perry ontdekt dat Quotter Batt met het ruimteschip van Illochim contact probeert op te nemen.

Arkonidi onderzoekstation - drlboorruimte
Als je nu de drlboor opnieuw bekijkt, is Perry van mening dat je de drlboor in het ruimteschip zou kunnen laten exploderen, wegens de gassen daarin. Ga terug naar Illochim en daar naar de linkerzijde, omdat hier de ingang naar het centrum is.

Centrum
Je staat vóór de bevelhebber van het ruimteschip. Op het hoofd van Illochim is een plaat bevestigd voor een Supran lens. Op de grond vóór hem ligt een gebroken lens. In de inventaris combineer je de frequentiespectrografie met het stemapparaat. Gebruik dan de stemmodulatie op het onderdeelgedeelte van Illochim. De eerste keer verklaart Perry dat dit een bepaald effect heeft. De tweede keer schijnt het gehele ruimteschip te reageren. Na de derde keer ziet Perry beelden van Illochim. Daarna verschijnt Kato en dreigt Perry te doden. Gebruik dan voor de vierde keer de stemmodulatie op Illochim. Dan verlaat Perry het centrum. Kato denkt dat hij wil vluchten en noemt hem een lafaard.

Arkonidi onderzoekstation - drilboorruimte
Bekijk het linker besturingspaneel. Op het scherm zie je vier buisjes. Je moet ze zo instellen dat het alarm afgaat, en/of een vrouwenstem met een waarschuwing. Je moet 2 buisjes in totaal 6 maateenheden verhogen. Een buisje in het andere besturingspaneel (aan de rechterzijde) moet met 2 maateenheden worden verhoogd.

 

Linker besturingspaneel   Rechter besturingspaneel    
   
Linkse buisje met 4 maateenheden verhogen
Derde buisje van links met 2 eenheden verhogen
  Tweede buisje van links met 2 eenheden verhogen    

 

Op de grond naast het linker besturingspaneel ligt nu een pakket met beschermkleding. Pak het pakketje, maar Perry kan het niet openen. Sla dan maar het pakketje kapot op een besturingspaneel om het te vernietigen. Zet dan alle buisjes van het andere besturingspaneel op maximum. Dit was je laatste actie.

Zal het Perry lukken om Kato te verslaan om Mondra te redden?

 

EINDE


 

© Dit document mag niet worden verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur en de inhoud mag in geen geval worden veranderd.
 

GameSolves
Forum NL
Henk 

www.000webhost.com