3 maart 2002

Opera Fatal

Geschreven door: Joachim Frank waldorf@compuserve.com

Vertaald door: Marietje Spijker.

Naar de Vragen en de Antwoorden

Na de intro gaat het naar binnen in het Operahuis. Als eerste wordt de opgave genoemd; je moet vragen zoeken en beantwoorden, 6 levels met in totaal 33 vragen.

Level 1

Kassaruimte: Hou in de ingangsfoyer rechts aan. Ga langs de kassa in de richting van de trap en voor de trap in de kassaruimte naar binnen. Het bureau bevat de volgende zaken:

Achter de deur achter het rode gordijn hangt een sleutel (ook meenemen).

De vaste wastafel is vol met koffiedik. Daaronder ligt een brief, maar kom je nog niet bij, het water loopt niet. De kluis heeft een combinatie en is pas later aan de beurt. Interessant is het prikbord: FF=fortissimo; F=forte;…;P=piano;PP=??…aha! Daarmee is de vraag op de zeldzame brief opgelost. Bovendien hangt daar nog vraag 2 (tenminste gedeeltelijk), let op de afgescheurde vorm. Daarmee is de kamer voorlopig opgelost en gaan we naar de deur naar buiten, links door de vestibule naar de trap en voor de trap links de deur door. Wat, is die gesloten? We hebben toch een sleutel … ja die past.

Kleine bureau: Hier hangt een rode colbertjas die in de binnenzak een brief heeft, die er uitziet zoals het afgescheurde deel van vraag 2. Daarmee heb je vraag 2 helemaal.

Op de kleine kast ligt een veiligheidsspeld (snel meepakken), in de la ligt vraag 4, wanneer je de doos in de la opschuift. Nu naar de zijkamer, de groene fles op de grond geworpen en je hebt vraag nummer 5. Daarna naar de muurkast. In de binnendeur hangt vraag 7 en in de prullenbak naast de kast ligt een afbeelding van Mozart, dat moet je onthouden. Daarmee is deze kamer ook klaar en gaan we de trap af naar het souterrain.

Souterrain: Hier zien we een hutkoffer, maar jammer genoeg hangt daar een slot aan. Zonder sleutel zouden we kunnen proberen eens achter de hutkoffer te kijken, en daar zien we ook al het antwoord op vraag 7.

Weer voor de hutkoffer gaan we naar rechts naar de blauwe deur, die echter jammer genoeg gesloten is. Maar naast de deur is een bekend teken: we registreren pianissimo=PP en die deur kan open.

Kelderruimte: Naast de deur ligt een stop voor de zaalverlichting. We steken die in fitting nummer 4. Helaas ontbreekt nog de stop voor nummer 2, om de zaalverlichting aan te doen. Aan de meterkast hangt een afbeelding van ? ja dezelfde afbeelding als in de prullenbak, het is Mozart. We openen de meterkast en drukken op de stoppen M,O,Z,A,R,T ,

Zodat het groene lampje brandt en schakelen de hefboom onder de kast in… Kast sluiten, naar rechts naar de luidspreker gaan en deze met de knop inschakelen … nu fladdert vraag 6 door de ventilator naar ons toe. In deze kamer is op dit moment niets meer te doen. Dus verlaat de kamer en open de deur tegenover je waar GEEN TOEGANG op staat. De gang door en links naar de instrumentenkamer.

Instrumentenkamer: Vraag 3 ligt op de tafel. We luisteren nog een beetje naar de Instrumenten en zijn hier klaar. Ga de kamer uit, de trap op naar de eerste verdieping naar het secretariaat. Achter een rood gordijn staat een koffieautomaat, de koelkast is goed gevuld, maar dat interesseert ons niet. Het kastje onder de koffieautomaat wil niet opengaan. Dan herinneren wij ons de schroevendraaier en wrikken het kastje open. In de zak met de koffiefilters vinden we vraag 1. Ga nu naar het bureau. In de la ligt een brief met een combinatie. Waarvoor hebben we een combinatie nodig? Denk aan de kluis in de kassaruimte. Op het bureau ligt een dik notitieboek. Open dit en je kunt de antwoorden op de vragen 1-7 inschrijven. We gaan nu naar de monitor in de hoek, zetten hem aan en zien dat van de 6 knoppen er één brandt. Het eerste level is nu voorbij. We drukken nu op de groene knop en kunnen nu in de monitor zien waar het tweede level begint. Met de trackbal en de zoom-knop zien we dat de kast in de instrumentenkamer open is gegaan. Dus we gaan naar:

Level 2

Ga naar de kelder in de Instrumentenkamer. Daar is inderdaad een doorgang open, in een ruimte met muziekstandaarden. In deze ruimte links houden. Helemaal achteraan aan de muur hangt vraag 13. Ga weer terug en verder door de nieuwe keldergang voorbij het spektakel links om de hoek. De eerste deur rechts is de werkplaats van de conciërge.

Werkplaats van de conciërge: In de muurkast is een moersleutel, aan de binnenkant van de deur een uitleg hoe je de lift weer laat werken (op de bovenverdieping moet de stroom aangesloten worden), en dat brengen we later in orde. In de hangkast is een sleutel. Op de tafel naast de radio ligt vraag 10. We zetten de radio aan en luisteren op de kortegolf 3,4 (aan de zenderknop draaien) naar het lievelingslied van de kanselier. Naast de kapotte trommel staat een kist, waar niets in ligt, maar wanneer we de deksel sluiten, zien we vraag 11.

Kelder: Ga de kamer uit en dieper de kelder in. Rechtdoor is een trap, maar die kunnen we (nog niet) gebruiken. Links van de trap hangt een spin en daarachter is een klein bureau. Daarin is een groene cassette met een kopieermunt. Links naast het bureau boven aan de muur is een stroomverdeler. Open deze en steek de losse stroomdraad eer weer goed in (met de hand … ts ts). Dat opent de grote kelderdeur verder, waar we nu naar toe gaan. Ga tegenover de deur van de lift voor de kelderdeur staan, druk op de knop rechts naast de deur en de deur gaat open.

Kelderruimte 2: Ga rechtdoor de ladder op en je zit in het souffleurshokje. Op de muzieklessenaar ligt vraag 12. Ga nu weer naar beneden. Rechts naast de deur is een kleine trapladder, waarop vraag 8 ligt. Ga nu weer naar boven en door de hele keldergang terug. Voor de hutkoffer met de viool is nog een derde bruine kelderdeur, die we met de sleutel kunnen openen.

Ruimte met watertank: Rechts naast de waterketel hangt een vraag met een komische foto met kogels en gaten (onthoudt dit!). Rechts naast de deur is een kastje, waarin een vraag naar een G-grote terts drieklank, waarbij de blauwe schakelaar de G is. We spelen met de instrumenten naast de watertank, tot we er een drieklank uitkrijgen en horen het water ruisen. Dan schiet ons te binnen dat boven in de vaste wastafel nog een brief ligt. Dus gaan we naar de kassaruimte.

Kassaruimte: De kraan aandoen en ziedaar, het water loopt en toont ons vraag 9. Nu we toch in deze ruimte zijn, proberen we gelijk de combinatie op de kluis en daar ligt een munt. Ga nu weer naar het secretariaat en schrijf de antwoorden op de vragen 8–13 in het oplossingenboek. Kijk op de monitor, waar het volgende level begint. We zien een open liftdeur.

Level 3

Ga weer in de kelder naar de lift. Rechts naast de deur is de liftknop en na intoetsen van het goede jaartal kun je de liftdeur openen. Jammer genoeg is de lift nog iet helemaal in orde. Je kunt de klep in de lift met de moersleutel openmaken. Klim naar beneden en doe de schakelaar aan. Helaas functioneert het nog steeds niet helemaal goed. Dus weer door de opening in het plafond omhoog en de langs de trap in de liftschacht omhoogklimmen. Op de eerste verdieping is de liftdeur open, daar kunnen we eruit klimmen.

Voor de lift lopen we naar de rechterkant tot naast de telefoon in het register voor brieven. Daar ontdekken we met welke stroom de hoofdverlichting werkt. We lopen verder de gang naar links in en voor de volgende deur rechts een trap op. De deur boven is op slot (de sleutel is bij Othello), maar voor de deur op de trap ligt een lap met verdunning. Die nemen we mee. Weer de trap af, de deur links openen en we komen in de gang met de componisten. Eén afbeelding is blauw geschilderd en toont ons vraag 18. Gelukkig hebben we een lap met nitroverdunning bij ons. We kunnen nu ook de vleugeldeuren naar de hal in de eerste verdieping openen. Dat maakt ons pad gemakkelijker. Het grote portret van Haydn geeft ons een kruk. Nu dezelfde weg terug en de kamers na elkaar systematisch doorzoeken. De kamer naast de telefoon is een kunstenaars kleedkamer.

Kunstenaars kleedkamer: De zojuist verworven kruk in de grammofoon steken, draaien en daar zien we vraag 17. Ga nu naar de smink tafel, schakel het licht aan met de schakelaar naast de spiegel en de voorste poederdoos opent zich. Neem daar een scheermesje uit. Rechts naast de smink tafel is een aanplakbiljet van ballet, waarop vraag 15 hangt. Doe het licht uit en ga naar de volgende kamer.

Pruikenkamer: Boven op een hoed hangt vraag 19. Ga nu langs de lift naar de sminkkamer.

Sminkkamer: We gaan voor de middelste smink tafel staan. Rechts is een pakje met papieren zakdoekjes, waarin vraag 14 is. Bovendien zien wij hier het balspel (we herinneren ons de vraag nog), maar helaas ontbreekt nog één bal, zodat we verdergaan.

Kleermakerskamer: Hier halen wij bij de naaimachine het tornmesje en bekijken de kostumen. In de rechter gang helemaal achteraan is een kostuum in folie ingepakt en wel zo goed, dat wij een scheermesje nodig hebben en de folie te kunnen lostornen, waarbij vraag 16 te voorschijn komt. In de middelste gang is een muizenhol, waar we eindelijk onze muis loslaten. Als dank geeft hij ons een theaterkaart. Alle vragen van dit level zijn opgelost, zodat we langzaam naar het secretariaat lopen en onze antwoorden invoeren. Wat zegt de monitor? Het toont de sminkkamer met een stofzuiger.

Level 4:

Sminkkamer: Onderzoek de stofzuiger. In de zak is de ontbrekende stalen bal. Nu kan het raadsel over Mozarts leeftijd worden opgelost. In de doos met de ballen in de sminkkamer stop je de gevonden bal. Dan met de ballen aan de kant van de doos, die nu voldoende ballen bevat. Door te klikken op een getal onder de doos, weet je hoe je het getal moet leggen. De beloning laat niet lang op zich wachten en je staat daar met een sleutel. Alleen waar past het? Laten we eens naar het portaal op de begane grond gaan en de sleutel proberen op de grote deur in het theater: jawel, hij past! Uiteindelijk komen we in een prachtig geschilderde gang.

Begane grond: In het theater zelf is het nog altijd donker, dus gaan we door de wandelgang. De gang eindigt bij twee gesloten deuren. Dus gaan we het café in.

Café: In de gebakvitrine ligt de sleutel van Othello (een citroengebakje, helaas op), maar we kunnen er niet bijkomen. Maar op het vitrineglas plakt vraag 22. Het antwoord is op de laatste tafel bij het raam. Daar is nog een stuk Othellogebak. Naast de espressomachine hangt vraag 24. Ga door de deur naar de keuken. In het boekenrek links achter het fornuis vinden wij in een zeef een lepel. En tegenover het fornuis in het boekenrek is in een gele la een stop nummer 2, die we dringend nodig hebben. Werp nu nog eenkorte blik in de bakoven. Schuif wat spaghetti met de lepel weg en vraag 21 duikt wat vlekkerig op. Ga het café uit, de lila gang door naar de kiosk.

Kiosk: Boven een tafel zweeft een luchtballon met vraag 20 erin… waarvoor zou je de veiligheidsspeld hebben? Nu maken we het licht in de zaak. Ga naar beneden in de kelder door de blauwe kelderdeur, naar de meterkast en steek de stop erin. Zwenk de hefboom om en nu moet het licht zijn in het theater. Laten we dit eens bekijken in de theaterzaal.

Theaterzaal: We blijven even in deze mooie zaal, draaien ons dan naar links en zien achter in de hoek een kleine muurkast in de muur. Bij het openen staart ons een brandweerspuit en vraag 23 aan. Plotseling herinneren wij ons de toegangskaart weer, die de muis ons gegeven had. We zoeken de rij en het plaatsnummer op (het theater heeft 10 rijen). Onder de zitplaats vinden wij vraag 25. Werp nog een laatste blik op het gesloten toneel en ga dan naar het secretariaat, want we hebben alle vragen van level 4. Wat toont de monitor? Het Café.

Level 5:

Café: Eindelijk krijg je de Othellosleutel. Ga naar boven naar de eerste verdieping, langs de componisten, door de deur, dan links de trap op. Ja de sleutel past, nu zijn we boven. De gang door tot een muurkast waarin we een oliekannetje vinden. Omdraaien en daarmee de middelste kruk oliën. Nu kun je hem draaien en gaat de maan daarachter onder, waaraan boven een opgave plakt, waarmee je de lift weer op gang brengt. Dus langs de ladder omhoog naar de stuurinrichting van de lift, de goede tonen instellen en de lift loopt weer. Ga de ladder af naar beneden en wanneer je het stervensjaar van Beethoven kent, kun je de lift opeisen. We gaan naar de begane grond (0) en stappen uit. We gaan naar rechts achter het toneel om, langs de wenteltrap naar beneden, naar links en voor de trap rechts staat de kopieerder. Eindelijk kun je de kopieermunt gebruiken. Werp hem in het apparaat, druk op de knop en vraag 27 komt tevoorschijn.

Ga een paar stappen terug, tot je een pianostuk hoort. Ga nu in de richting van de lift. Je hoort dat er iemand wegloopt. Loop je nu langs de lift, dan plakt op de vleugel bij de lamp vraag 32. De brief verbrandt nadat je het hebt gelezen, maar je kunt het weer halen wanneer je langs de kopieermachine loopt. Ga verder naar de deur, draai aan de sleutel. De deur gaat niet open. Ga niet weg, maar draai je naar rechts om naar het bedieningspaneel. Schakel de goede stroom en de grote septime in en de toneelverlichting gaat aan. Ga nu weer naar de vleugel, waarvan rechts een toneeltrap omhoog gaat. Halverwege plakt vraag 33 verlicht aan de muur. Ga nu op het toneel.

Toneel: Richting zwaard en schild, achter de afrastering hangt weer een sleutel. Niet de hamer pakken. Wanneer je dat probeert, ga je naar de kelder. Ga nu weer van het toneel af, langs de vleugel, de volgende deur rechts is de kantine.

Kantine: Gooi een munt in de sandwichautomaat en open het vak met vraag 29. De automaat lijkt kapot te zijn, omdat het geld er weer uitkomt. Mooi uitgespaard. Daarnaast is een automaat met dranken. In de inworpgleuf zit een vraag en bij de goede beantwoording verneem je het nummer van de muziektitels, die je in de muziekautomaat moet indrukken. Ga dus naar de muziekautomaat en daar hangt vraag 28. Ga nu langs de lift naar de werkplaats.

Werkplaats: Open de staande klok, het gewicht naar beneden trekken, sluiten en de klep boven openen. Daar houdt de koekoek vraag 30 in zijn snavel. Ga naar de bandrecorder en luister naar de muziek (vergeet niet de band terug te spoelen). Aan de andere kant van de kamer ligt naast de viool vraag 31. Dat was eenvoudig. Ga de kamer uit, langs de kopieermachine en rechts de trap op. Ga langs de gang met de componistenafbeeldingen tot aan het einde waar de loge gesloten is. Open deze met de sleutel. De middelste stoel ziet er uit alsof hij is versteld met lappen. Pak het tornmesje en haal de vulling eruit. Jouw vandalisme levert je vraag 26 op. Het level op opgelost, dus op naar het secretariaat. De monitor toont dat het toneelgordijn open is! En nu de eindspurt.

Level 6:

Rechtstreeks naar de theaterruimte

Theaterruimte: Op de galerij links ligt op de eerste rij een toneelkijker. Gebruik het en kijk naar hete decor. In het toren raam vind je een aanwijzing. Ga naar beneden naar het toneel.

Toneel: Ga langs de vleugel, achter het bedieningspaneel op het toneel is de bedieningsknop voor de hefbrug. Wanneer die goed is ingesteld (aan de zilveren ring draaien) gaat de hefbrug niet naar beneden en kun je de hamer op het toneel halen. Ga nu van het toneel af naar beneden, langs de vleugel in de kantine.

Kantine: Ga langs de jukebox naar het toilet (eindelijk niet meer bezet) en achter de deur aan de muur de zaklamp pakken. Ga naar beneden in de kelder.

Kelder: Ga door de blauwe deur naar binnen (ventilator). Daar is een schoon bepleisterde muur, waarop je met de hamer inslaat. Nu met de zaklamp de ruimte in, zoek de hutkoffer en open die. De rest is ontspanning……EINDFILM

Vertaald door: Marietje Spijker.

 

De Vragen en de Antwoorden

Level 1

Vraag 1: Hoe heet deze toon? Ais.

Vraag 2: Hoe noem je de toonovergang van h naar c? Halve toonovergang

Vraag 3: Hoe heet de interval? Kwint.

Vraag 4: Hoe noem je de trapsgewijze volgorde van tonen? Toonladder.

Vraag 5: Hoe heet de onvolledige maat aan het begin van een muziekstuk? Opslag(maat).

Vraag 6: Hoe het de priester in deze opera, die Pamina beroofd heeft? Sarastro (uit Mozarts Zauberflöte).

Vraag 7: Welk instrument is in de hutkoffer verstopt? Viool.

 

Level 2:

Vraag 8: Hoe noem je in de harmonieleer de vijfde interval van een toonladder? Dominant.

Vraag 9: Noem een andere benaming voor de tweede omkering van een drieklank? Kwartsextaccoord.

Vraag 10: Hoe heet het klassieke strijkkwartet, dat op ARS MUSICA te horen is? Keizerkwartet (van Haydn).

Vraag 11: Hoe heet de kleinste muzikale bouwsteen van een compositie of melodie? Motief.

Vraag 12: Bij welk teken beslist de muzikant gevoelsmatig? Fermate.

Vraag 13: Matig snel? Moderato.

Level 3

Vraag 14: Waarvoor staat dit teken? Dubbelslag.

Vraag 15: In welk romantisch ballet wordt het verhaal van een zwemmende koningin behandeld? Zwanenmeer.

Vraag 16: Hoe noem de je compositiewijze, die het belangrijkste merkteken van een fuga is? Polyfoni (veelstemmigheid)

Vraag 17: Hoe heet het instrument dat hier te horen is? Engelse hoorn.

Vraag 18: Wie wordt hier afgebeeld? Chopin.

Vraag 19: Hoe noem je de muzikale vorm van dit barokke stuk? Oratorium.

Level 4

Vraag 20: Waar stierf de schoonvader van de componist van de Vliegende Hollander? Beiroet.

Vraag 21: Hoe heet het figuur uit Beethovens opera Fidelio, die in de kerker zat en verhongeren moest? Florestan.

Vraag 22: Welke grote terts toon toont Othello? Ges.

Vraag 23: Naar welk instrument klinkt deze brandspuit? Bastuba.

Vraag 24: Welke heldere interval is hier te horen? Octaaf.

Vraag 25: Hoe heet het toestel, dat door gelijkmatig klakken het tempo aangeeft? Metronoom.

Level 5

Vraag 26: Hoe luidt het begrip voor toonsterkte? Dynamica.

Vraag 27: Hoe noem je deze motief verwerking? Sequens.

Vraag 28: Waar leefde de componist van het goed gekozen stuk? Parijs.

Vraag 29: Het tempo zou nu sneller worden? Accelerando, versnellend.

Vraag 30: Hoe luidt het vijfde deel van de symfonie, die op de geluidsband te horen is? Heksensabbat.

Vraag 31: Meet bij de viool de afstand tussen de kam en het bovenzadel. 33.

Vraag 32: Wat is de voornaam van de vrouw van de componist, wiens muziek ik beoefen? Clara.

Vraag 33: Welke ritmische figuur maakt Ravels Bolero? Triool.

Extra vragen

A: Hoe wordt pianissimo afgekort? PP

B: Combinatie? F-a-c

C: Hoe oud was Mozart toen hij hofkapelmeester in Salzburg werd? 12.

D: Stel in: g-grote terts drieklank in oorspronkelijke stand? Blauw-rood-heldergeel.

E: Hoofdlicht: 120 Volt 18 Ampère.

F: Theaterkaart: Rij 8 plaats 9.

G: Stel de toon in, die zich op de kwintencirkels oversnijden? Dis-Es-Fis-Ges.

H: Grote septime: c-h

I: De tijd waarin de bi-tonaliteit een bijzonder merkteken in de muziek was? 1880-1910.

K: Parallelle toonaard met 4 kruizen? E-cis.

Lift opeisen:?

Kelder: Wanneer werd Maurice Ravel geboren? 1875.

Begane grond: 1810

Eerste verdieping: Wanneer werd Beethovens Fidelio voor de eerste keer opgevoerd? 1805.

Tweede verdieping: Wanneer overleed Ludwig van Beethoven? 1827.

De Louis Walkthrough Site op: http://home.hetnet.nl/~koo1

GameSolves NL

GameSolves
NL Forum

www.000webhost.com