04-04-2009

Mozart - De samenzweerders van Praag!

Ontdek de duistere kant van Mozart!

 

Kruip in de huid van s' werelds grootste componist aller tijden in een spannend en buitengewoon avontuur te midden van duivelse complotten, vrijmetselaarsrituelen, geheime genootschappen en mysterieuze moorden.

Ontdek het verborgen talent van het muzikale genie met het spel "Mozart - De samenzweerders van Praag"!

1788, Wolfgang Amadeus Mozart voert in Praag, de hoofdstad van het Boheemse koninkrijk, zijn bekende opera Don Giovanni op, die enthousiast wordt onthaald door het brede publiek. De gebeurtenissen die de Boheemse hoofdstad overspoelen, leiden zijn aandacht echter algauw af van zijn muziek. Ver van het strijdtoneel verwijderd, wordt een vreselijk complot beraamd om Jozef II, de keizer van Oostenrijk-Hongarije en mecenas van Mozart, van de troon te stoten (Mecenas is het attribuut van een doorgaans welgesteld persoon die als beschermheer van kunstenaars, geleerden of sporters optreedt door ze van financiŽle middelen te voorzien, zodat ze zich zorgeloos kunnen focussen op hun scheppend werk, wetenschappelijk onderzoek of sportieve loopbaan). Volledig blut en door anderen gemanipuleerd, raakt de geniale componist algauw in de beroering verstrikt. Moorden, samenzweringen, geheime ceremonieŽnÖ Alleen zijn buitengewone begaafdheid kan hem helpen om zich uit het kluwen van intriges los te maken. Een spannend avontuur boordevol onverwachte wendingen te midden van geheime genootschappen!

Mozart is uiteraard bekend geworden door zijn muziek, en daarom speelt muziek in de game ook een grote rol. Dit vertaalt zich in de puzzels. Om de zoveel tijd kom je een pagina van een partituur tegen die is aangepast en die je moet restaureren naar zijn oorspronkelijke vorm. Dit doe je door noten te verschuiven totdat de partituur klopt. Als je teveel fouten maakt moet je opnieuw beginnen. Mozart krijgt vrij snel in de game een boek van Joseph Haydn waar bepaalde geheimen van de vrijmetselaars in muziekvorm in verborgen zijn. Dit boek geeft je een bepaalde kennis dat je nodig hebt om een puzzel op te lossen, en al deze kennis staan in het boek. Om deze geheimen te leren moet Mozart eerst het muziekstuk bestuderen, wat hij doet middels een mini-game waarbij je moet dirigeren. Dit werkt vrij eenvoudig, je hoeft enkel met de muis een rondje op het scherm te volgen. Het lijkt ook weinig op echt dirigeren. De maat van de muziek wordt wel gevolgd. Na dit dirigeren verschijnt er een simpel woordpuzzeltje, dat eenvoudiger wordt naarmate je de mini-game beter hebt gespeeld. Dit komt, volgens de game, omdat Mozart geheime codes uit het muziekstuk haalt.

Mozart: The Last Secret

Franstalige titel Mozart: Le dernier secret

Duitstalige titel: Mozart - Das letzte Geheimnis

Nederlandstalige http://www.comcol.nl/detail/sivr01.htm#vid68299

Oplossing bijgewerkt 14 Juni 2011

Personages

Joseph II HŠufer Alexa Schultz Mozart

Vana Spacek

I lan Havel Michka Epoch Hans Keller
 

Hoofdstuk I - Proloog: Een vreemde droom

 

Praag 1788 . Inleiding

Hoofdstuk 1 beschrijft de besturing van het spel. De inventaris open je boven in het scherm. De dubbele pijl aan de rechterzijde wordt gebruikt voor het scheiden/ontkoppelen van objecten. Pictogrammen zijn: gebruiken (hand), praten (mond) en actie (tandwiel). Als je de tandwiel pictogram over een hotspot beweegt en oranje kleurt moet er iets meegedaan worden met een object uit de inventaris. Mozart speelt korte muziekstukken op verschillende instrumenten als je erop klikt. Linksboven is je dagboek waarin je alles opschrijft. Belangrijk is dat je het harmonie muziekboek vindt, omdat je dit boek gebruikt voor muziekpuzzels op te lossen. Klik linksboven op de piramide pictogram om dat boek te openen. In de loop van het spel kan je overschakelen en in de rol van Ilan Havel stappen om Mozart te helpen als hij in een lastige positie terecht gekomen is. Er zijn puzzels die op verschillende manieren op te lossen zijn en per spel verschillend zijn. Ook moet je in het spel partituren corrigeren. Neem de partituur uit de inventaris en klik de partituur op een penveer met inktpot op een schrijftafel/bureau. Blauw frame: de noot staat in de juiste notenbalk, maar op de verkeerde plaats. Rood frame: verkeerde notenbalk en plaats. Als je een muzieknoot verkeerd neerzet wordt dat boven in het scherm genoteerd. Na een paar fouten moet je nieuwe muzieknotencombinaties combineren. Sommige piano's moeten tijdens het spel gestemd worden.

 

Mozart heeft een nare droom over het gevaar waarin zijn beschermheer keizer Joseph 2 van Oostenrijk-Hongarije verkeert. Joseph 2 is in oorlog met de Pruisen.

Mozart droomt over een kerk, een driehoekige deur, vrijmetselaars en een vijand met een zwart masker.
 

Hoofdstuk II: Moeizaam ontwaken

 

Hotel: Mozart wordt wakker en herinnert zich een vreemde droom. Hij heeft iets nodig om weer helder te kunnen denken. Open de kast. Pak de pollepel en lege kookpot. Zie links van de kast een klein tafeltje. Pak tegenover het tafeltje een kaars van een plank. Pak de etui op de schrijftafel. Open de etui - pak de etui uit de inventaris en klik de etui op de dubbele pijl (rechts op de inventarisbalk) om het te openen. Je krijgt een zakhorloge en klokmaker sleutels. Steek de kaars aan in de openhaard. Pak de haak op de schoorsteenmantel. Plaats de brandende kaars in de kandelaar op het kleine tafeltje. Gebruik de koffiemolen op het dressoir - links van de openhaard, en pak de gemalen koffie. Pak op het bed de onvoltooide partituur. Hang de haak aan de spijker in de openhaard. Open het venster bij de klavecimbel. Vul de kookpot met water uit de kruik - onder het venster. Combineer de gemalenkoffie met de kookpot/water. Hang dan de pot aan de haak in de openhaard. Schep met de pollepel wat warme koffie uit de pot en giet het in het kopje op de schrijftafel. Drink van de koffie en er wordt aan de deur geklopt. Open de deur. De hoteleigenaar heeft een bericht voor Mozart van Mazzini. Mazzine vraagt of je onmiddellijk naar het paleis wil komen. De hoteleigenaar gaat niet weg voordat de componist zijn huur betaald heeft. Vraag of je in termijnen mag betalen, over Mazzini en over de geruchten. Hij wil iets waardevols. Geef hem het zakhorloge en hij gaat weg. Verlaat de kamer.

 

Beneden wacht je opdrachtgever, theaterdirecteur, HŠufer. Hij heeft dringend de volledige divertimento nodig en biedt je aan om naar het theater te gaan om te repeteren (Divertimento is een muziekvorm. Voor 1780 werd het gebruikt om een compositie voor een solo-instrument aan te duiden. Na 1780 sloeg de term op een licht, ontspannend werk zonder de diepgang van een sonate.). Vraag om het geld voor de opera Don Giovanni en om een voorschot. Toon hem het onvoltooide werk. HŠufer wil dat je het werk voltooit. Verlaat het hotel.

Vraag buiten aan de vegende hoteleigenaar de weg naar het paleis. Mozart kan met de koets van Dubcek naar het paleis gebracht worden. Praat in het steegje met koetsier, Dubcek. We verstaan geen Tsjechisch. Kijk naar de fontein (het water druppelt) en ga terug naar de voorkant van het hotel. Zie aan de linkerzijde een gesloten kraam. Praat met de hoteleigenaar. Vraag of hij je kan helpen. Hij zal met je meegaan als vertaler. Dubcek wil geld voor de rit naar het paleis. Vraag over de geruchten in Praag - hij heeft een zieke man naar het paleis gebracht. Praat over het geld dat je later van HŠufer krijgt en maak een afspraak. Ga terug het hotel in en ga naar je kamer. Klik de onvoltooide partituur op de penveer en inktpot op de schrijftafel. Corrigeer de partituur. Klik op een blauwe muzieknoot en verplaats deze naar de juiste positie door op een ander muzieknoot te klikken. Klik op een rode muzieknoot, selecteer een ander muzieknoot om het naar die positie te verplaatsen. Als je het af hebt pak je de voltooide divertimento partituur. Ga naar beneden en geef het aan HŠufer.

 

Blauw frame: de noot staat in de juiste notenbalk, maar op de verkeerde plaats.

Rood frame: verkeerde notenbalk en plaats.

Verkeerde partituurblad

Gecorrigeerde partituurblad

 

Hoofdstuk III: Een ochtend in de opera
 

Nostitz Theater: We gaan op zoek naar het dirigeerstokje (baton) en de volledige Divertimento partituur. Mozart herinnert zich dat hij het eerste deel aan HŠufers vrouw Alexa gegeven heeft. Praat in de ontvangsthal met de man achter de balie. Ga daarna linksonder in het scherm naar boven. Ga de eerste kamer aan de linkerzijde binnen. Zie in de muzieksalon op het kleine tafeltje een partituur, maar het is niet de juiste. Kijk naar de kussen op de bank en pak de waaier. Pak op de piano de vogelkorrels. Daaronder ligt ook een partituur, maar is ook niet de juiste. Pak het boek van de stoel naast de vogelstang. Het is het beroemde HarmonieŽn muziekboek. Mozart leest automatisch een brief uit het boek. Het is van Haydn aan Mozart. Verlaat de muzieksalon.

Op de gang ontmoet je Alexa - als ze er niet is ga je terug naar de muzieksalon en weer terug naar de gang. Praat met haar. Ze zal de partituur teruggeven als je haar waaier vindt. Geef haar de waaier en krijg de divertimento partituur. Praat verder met haar. Geef een compliment. Ze vraagt of je over haar hart/boezem wil strelen. Accepteer dat en HŠufer komt binnen. Het echtpaar verlaat de muzieksalon. Ga op het einde van de gang, naar de kamer van de kapelmeester (dirigent.). Praat met de muzikant die op de bank zit. De kapelmeester is er niet, maar hij zal de kleedkamer voor je openen. Pak in de kleedkamer het dirigeerstokje uit de jaszak. Ga naar de gang en onder in de gang naar de concertzaal aan de rechterzijde.

Ga in de zaal onder in het scherm naar het achtergedeelte waar het echtpaar staat (rechts ga je terug naar de ontvangsthal). Praat met HŠufer. Wanneer hij tevreden is met de partituur zal hij je uitbetalen. Ga op het toneel naar de muziekstandaard van de dirigent. Combineer de 2 divertimento delen met elkaar. Klik de complete partituur op de muziekanten en je legt de partituur op de muziekstandaards. Gebruik nu het dirigeerstokje op de dirigentmuziekstandaard. Je ziet de partituur met onder een witte cirkel. Klik op de cirkel en Mozart start de repetitie. De cirkel beweegt over de muziekblad. Volg de witte cirkel met het dirigeerstokje en blijf in de witte cirkel. Kom je buiten de cirkel zal het rood kleuren. Boven in het scherm zie je sterren die geactiveerd worden als je het stokje in de witte cirkel houdt. Verzamel zoveel mogelijke sterren. Praat als je klaar bent met HŠufer en hij zal je het geld geven. Geef hem het dirigeerstokje.

 

Hoofdstuk IV: Op weg naar het paleis

 

Hotel: Je staat voor het hotel. Kijk links naar het reclamebord. Praat met de man voor zijn kraam. Hij herkent je en geeft je een houten fluit. Ga het hotel binnen. Er is een duif in je kamer gevlogen en de hoteleigenaar vraagt of je de duif uit je kamer wil verjagen. Ga naar je kamer en open het venster. Leg de vogelkorreltjes in het kopje op de schrijftafel. De duif vliegt naar het kopje. Kijk naar de duif. Je vindt een bericht aan de postduif van je vrijmetselarij vrienden. Het is een gecodeerde uitnodiging voor een vergadering op een geheim tijdstip. Open het boek van de harmonieŽn en klik rechtsonder op de knop voor het lezen van de partituur. Volg weer de witte cirkel met het dirigeerstokje. Ga terug in het boek. Ontcijfer het bericht, door onder op de "geheime cijfer" knop te klikken. Dit opent een bord met letters. De letters staan per spel willekeurig door elkaar. Je moet de verkeerde letters verwijderen. Als alle verkeerde letters verwijderd zijn vormen de goede letters een zin in de juiste volgorde: Franstalig:"chiffre trois est sacre". Duitstalig "Die zahl drei ist heilig'. NL: 'NUMMER DRIE IS HEILIG' Je hebt om 3 uur een afspraak met de vrijmetselaars. Sluit het boek.

Loop naar je kamer deur. Pak het harde kaarsvet van de kandelaar. Gebruik het kaarsvet in het smeulende hout in de openhaard en krijg zachte paraffine/was. Combineer de paraffine met de fluit en krijg een afgedicht buisje. Pak de lege kookpot uit de kast. Verlaat het hotel. Ga in het steegje naar de fontein bij de koets. Het kraantje ontbreekt zodat het water eruit druppelt. Plaats het gedichte buisje (fluit) in de fontein en vul de kookpot met water. Ga terug naar je hotelkamer. Giet het water in de waskom - onder het geopende venster. De duif drinkt van het water en vliegt naar buiten. Ga naar beneden en Mozart zegt automatisch dat de duif uit de kamer is gevlogen. Praat met de hoteleigenaar en ga naar buiten. Geef het geld aan de koetsier. Kijk naar de koets en hij brengt je naar het paleis.

Hoofdstuk V: Nieuws over de keizer

Paleis: Bij aankomst vraag je automatisch naar Mazzini. Pak in de lobby een muziekblad. Praat met de bewaker. De hofmeier komt terug en brengt je naar de kamer van Mazzini. Praat eerst met de hofmeier. Loop naar de linkerzijde en praat met Doctor Mazzini. Hij vertelt dat de keizer ziek is en in de kamer hiernaast ligt. Hij zou graag wat muziek willen horen, want dat zal hem goed doen. Om dit te doen, zal je een nieuw concert componeren. Open de kast naast Mazzini en pak de pen en inkt. Combineer de pen en inkt met de muziekblad en leg het dan op de schrijftafel. Klik op de schrijftafel. De muzieknoten moeten weer gecorrigeerde worden.

 

Gebruik dan de partituur op de klavecimbel. Je merkt op dat de tonen vals klinken. Vraag aan de hofmeier om een pianostemmer te roepen - die is afwezig. Vraag een stemsleutel en we proberen het zelf. Klik de stemvork op de klavecimbel en stem de klavecimbel. In close-up zie je 4 snaren die gespannen moeten worden om ze af te stemmen. Klik op de stemvork om de toon te horen. Van links naar rechts snaar 1 t/m 4:

 1. Snaar 1: Draai naar rechts

 2. Snaar 2: links

 3. Snaar 3: Niet draaien

 4. Snaar 4: Links

 

Mozart test de muzieknoten. Gebruik de partituur weer op de klavecimbel en Mozart zal het stuk nu spelen. Mazzini zegt vervolgens dat het goed gaat met de keizer.

Hoofdstuk VI : De samenkomst

Vrijmetselaarsloge in Praag: De vrijmetselarij is een beweging die streeft naar geestelijke, morele verheffing en onderlinge waardering en hulp. Een loge is binnen de vrijmetselarij in het algemeen een materiŽle plaats van ontmoeting en verpozing tussen of voor personen in tijd en ruimte. Het kan een kamer, een ruimte, een gebouw zijn.

Praat in de hoofdkamer met de man aan de tafel. Zijn naam is Peter Englander uit Schotland. Hij vertelt dat de vrijmetselaarsriten in Schotland gecodeerd worden. Ze gebruiken hiervoor de documenten van Hiram (de oprichter van de vrijmetselarij), die in de kapel van Rosslyn gevonden werden. Praat met de man op de bank, Hans Keller, meester-vrijmetselaar en politiechef van Praag. Je leert meer over de oprichters van de vrijmetselarij, Hiram en de bouwers van de piramiden. 

Open het rode gordijn. Pak de vrijmetselarijkleding - (sjerp met vrijmetselarij lendendoek). Ga naar de rechterzijde en praat met de hofmeier. Je moet de juiste vrijmetselarijkleding dragen om Schultz te mogen spreken. Je mist nog de handschoenen. Pak de spiegel van het tafeltje tegen de muur. Vraag eerst aan Peter Englander en dan aan Hans Keller over de handschoenen. Hans heeft reserve handschoenen. Hij leent ze aan je, maar alleen als je de puzzel van de Salomo tempel oplost: "Wat betekenen de 2 zuilen van de tempel van Salomo?". Ga naar de Stichters kamer - rechtse deur.

Praat met de geblinddoekte man achter de piano. Vraag de leerling-vrijmetselaar een stukje te spelen. Peter en Hans komen luisteren. Mozart beschuldigt de jonge man van plagiaat. De twee gaan weer terug. Kijk naar het portret van Hiram. Pak voor de buste het kompas. Pak van het bureau de vrijmetselarijliniaal. Open het gele gordijn. Zie een nis/kapelletje met een reliekschrijn. Het poortje is gesloten. Een schrijn is een kist(je) voor het bewaren van kostbare zaken. Het woord kan echter ook worden gebruikt voor een tempel of kapel die relikwieŽn bevat.. Ga terug naar de hoofdkamer en links van de Stichters kamer naar de besprekingskamer.

Praat met vrijmetselaar, Ilan Havel. Hij zegt dat de leerling de zoon van Michka Epoch is. Bekijk de kast en verlaat de kamer. Praat met Peter. Hij vertelt dat in het portaal van de tempel twee zuilen voor de ingang staan, maar hij geeft je geen namen. Nu krijg je een nieuw puzzel in het boek van de harmonieŽn. Open het boek en klik onder op de pagina. Volg weer de witte cirkel met het stokje. Terug naar het boek. Aan de linkerkant moet je nu 5 letters verwijderen. De oplossing is: "KRACHT EN STABILITEIT" - "force et stabilite" - "Kraft und stabilitšt". Dit zijn de namen van de tempel zuilen. Praat met Hans Keller en je zegt de 2 namen van de zuilen.

Hij geeft je de sleutel van de kast. Hij vertelt je ook dat de leerling Anton Epoche, de erfgenaam is van een groot uurwerk dynastie in Praag. Gebruik de sleutel op de kast in de besprekingskamer. Pak het tandwiel van kracht en tandwiel van stabiliteit. Combineer beide in de inventaris en krijg de tandwielen van de tempel. Ga terug naar de hoofdkamer. Loop naar het tafeltje waar je de spiegel van gepakt hebt. Boven het tafeltje open je de deurtjes in de muur van het beeldhouwkastje. Je ziet een vuurtoren. De vuurtoren onderdelen moeten samen geschoven worden met gebruik van de juiste tandwielen. Op elk onderdeel kunnen 2 tandwielen geplaatst worden. Van boven naar beneden:

 1. Eerste deel: Klein tandwiel (25) aan de bovenkant.
 2. Tweede deel : Groot tandwiel (50) aan de bovenkant.
 3. Derde deel: Heel klein tandwieltje (10) aan de bovenkant en klein tandwiel (25) aan de onderkant.
 4. Vierde deel: Heel klein tandwieltje (10) aan de bovenkant en middelgrote tandwiel (40) aan de onderkant.

Klik nu onder op de vuurtoren pictogram om de tandwielen te draaien en de delen samen te voegen.

Zeg tegen Keller dat je de puzzel van de tempel opgelost hebt en hij geeft je de handschoenen, Combineer de handschoenen met de andere kleding. Ga naar de Stichters kamer. Ga achter de piano en rechts van het gele gordijn naar het scherm. Klik de kleding op het scherm om je om te kleden. Ga naar de hoofdkamer. Nu met deze vrijmetselaar kleding mag je Schultz bezoeken. Ga naar zijn kamer. Praat met Schutz. Hij wil je mening over leerling Anton Epoch. Praat met hem over alles. Hij vertelt dat de leden moeten beslissen of Anton Epoch zich kan aansluiten bij vrijmetselaars. Hij geeft je de stembus om de stemming voor te bereiden. Kijk naar het schilderij van Hermes. Pak de hamer onder het schilderij. Ga naar de besprekingskamer.

Zet de stembus op de lege sokkel. Nu moeten er gereedschappen bijgelegd worden. Vraag aan Havel welke gereedschappen - een liniaal, kompas, tekendriehoek en hamer. Vraag dan aan Peter Englander een tekendriehoek. Leg de 4 gereedschappen op de sokkel met de stembus - liniaal, kompas, tekendriehoek en hamer. Ga naar Schultz en zeg dat alles klaar is. Ze gaan allemaal naar de besprekingskamer. Schultz vraagt voor je stem. In de inventaris heb je nu een witte en zwarte bal. Witte bal voor ja, zwarte bal voor nee. Vraag aan de andere wat ze stemmen en de stand is dan 2 ja en 2 nee. Mozart moet nu beslissen. Wat je ook beslist, het heeft geen invloed op het spel. Klik een bal op de stembus. Praat met Schultz. Hij zal de uitslag mededelen aan leerling Anton. Hij roept kort daarop om hulp.

Hoofdstuk VII - Een onverwacht drama

Vrijmetselaarsloge in Praag: Bekijk het lichaam van Anton Epoch. Praat meerdere malen met alle aanwezigen. Gebruik dan de spiegel op Anton Epoch. Hij is dood. Politiechef Keller ondervraagt alle aanwezigen.

Het lichaam van de leerling zal worden verwijderd. Pak de partituur van Anton. Gebruik de partituur op de pen op het bureau. Corrigeer de muzieknoten.

Gebruik dan de partituur op de piano om het te spelen. Zie een lichtje uit de vleugel opstijgen. ScŤne. Keller denkt dat de moordenaar een van de leden is. Verlaat de kamer en praat met Havel. Kijk naar de ontwerptekening op tafel. Ga naar de werkkamer van Schultz en pak de sleutel van het bureau. Ga naar de reliekschrijn in de stichters kamer. Open het poortje met de sleutel. Kijk naar de reliekschrijn. Ga terug naar de besprekingskamer en pak de gereedschappen bij de stembus. Ga terug naar de reliekschrijn. Combineer de kompas met de tekendriehoek en gebruik de combinatie op de reliekschrijn. Keller komt en Mozart wordt beschuldigd van moord. Mozart wordt opgesloten in de gevangenis.

Hoofdstuk VIII - Gevangen

Gevangenis - Praag: Gebruik de spiegel op de tralies om de omgeving buiten de cel te verkennen. Naast de cel zie je de deur van de kerker. Kijk naar de deur en praat met Havel. Havel weet te vertellen dat het deurslot van de firma Epoch is met een zeer ingewikkeld systeem. Misschien kunnen de sleutels van de horlogemaker helpen. Pak van de linker celmuur de kaarsendover. Combineer de kaarsendover met de sleutels van de horlogemaker. Klik dan de kaarsendover/sleutels op de kerkerdeur om de sleutels aan Havel te overhandigen. Nu speel je de rol van Havel.

Havel: Open de kerkerdeur met de sleutel en ga naar de linkerzijde. Hier is een andere cel met een gevangenen. Zie een politie-uniform aan de muur. Pak de knuppel, naast het uniform. Zie achter een bewaker. Hij heeft waarschijnlijk de sleutel van Mozart's cel. Praat 2x met de gevangenen. Ga daarna tegenover de cel in de opening van de lege cel staan. De gevangenen roept de bewaker. Havel slaat de bewaker neer met de knuppel en pakt de celsleutel. Bevrijd Mozart uit zijn cel en je geeft de sleutels van de horlogemaker terug aan Mozart. Ga in de achtergrond de trap op en we staan op het dak. Zie een steiger met een liftje. Pak op de steigerplank een houten klos en aan de overkant een steel. Vraag aan Mozart de hamer. Combineer de hamer met de houten klos. Gebruik de hamer/klos op de liftbalk om het erin te slaan. Gebruik de hamer op de gebogen liftbalk en krijg een wieltje. Combineer het wieltje met de steel en gebruik de combinatie/katrol op de liftbalk. De rest van het hoofdstuk loopt automatisch.

Hoofdstuk IX - Het mysterie verdiept zich

De vrijmetselarij loge in Praag: Je speelt weer Mozart. Schultz is in zijn werkkamer en ga met hem praten. Vraag hem om de reliekschrijn te openen, maar dat weigert hij. Vraag over Anton Epoch en hij zegt dat hij hem niet zo goed kende. Pak een gewicht van de weegschaal. Verlaat de werkkamer. Open het rode gordijn in de hoofdkamer en pak een gouden draad van het jasje. Ga naar de reliekschrijn in de stichters kamer. Combineer de gouden draad met het gewicht. Hiermee kan je de reliekschrijn openen. Pak de mestkever robot (scarabee) eruit. Open de kever met de horlogemaker sleutel. De kever moet ingesteld worden, zodat alle poten tegelijkertijd bewegen. Plaats het chipsplaatje met de cijfers in het onderste gedeelte van de kever. De onderste 3 knoppen aan beide zijde worden actief. Je moet de juiste cijfers instellen voor de beweging van de poten:

Linkerzijde: van boven naar beneden - 1,1,2.

Rechterzijde van boven naar beneden - 2,2,2.

Trek onder aan het pinnetje.

 

Als alle poten bewegen schuift er een antenne uit de voorkant.

 

Zet de kever op de piano. Gebruik de gecorrigeerde partituur van Anton op de piano. Terwijl je speelt beweegt de kever. Pak de kever terug. Je ontdekt een inscriptie op de buik van de kever - 'Cor Scarabeus ' - (het hart van de kever). Je hebt nu een intelligente actieve kever. Open het harmonieŽn boek. Open de partituur op de rechterzijde. Volg de witte cirkel en verzamel zo veel mogelijke sterren. Nu links weer de letters verwijderen. Het geheime bericht luidt: 'Het hart van de kever klopt op het ritme van de "GEHEIME MACHT VAN DE PREMIER" - "pouvoir secret du premier" - "geheime macht des ersten.

 

Sluit het boek en ga naar Schultz. Praat met hem over de kever en over het geheim van de 'eerste macht'. Hij vertelt dat Englander aan dit onderwerp werkt en geeft je het adres van de Robertson.

Hoofdstuk X: De eerste openbaring

Huis van Robertson: Bij binnenkomst worden we in de hal geconfronteerd met een onvriendelijke hond. Gebruik de kever op de hond en hij zal rustig worden. Ga verder en neem dan de eerste deur links. Je komt in de bibliotheek. Pak linksonder een boekensteun uit de boekenkast. Het toont een inscriptie, maar er ontbreekt een helft. Klim op de ladder en je pakt een tweede boekensteun. Combineer beide boekensteunen met elkaar in je inventaris en je krijgt een voetstuk. Het opschrift luidt: "Bewaak de Titanen volgens de gulden snede om de tijd tegen te houden. Bega geen fout, anders blijft het geheim altijd verborgen".

Kijk naar het boek van Luigi Galvani op de canapť. Neem het vergrootglas. naast het boek. Kijk ook links voor de deur naar het boek met de Titel: "Het Mysterie van Nummers" - (heilige en geheime nummers en gouden nummer 13). Ga terug naar de inganghal en ga linksachter naar de werkkamer. Trek links de bureau lade open en je pakt een metalen cilinder en een miniatuur. Open het groene gordijn en lees de opschrift op de muur. Het is moeilijk te lezen. Gebruik de spiegel. Zo lees je : 'op de hoogte van de zon, leidt het hoofd van de mysteries naar het bewaakte geheim?'. Open het harmonie boek en dirigeer in de ladder bladzijde de witte cirkel. Open daarna weer de partituur en verwijder de letters: 'le septiŤme barreauí - "DE ZEVENDE TREE" - "Der siebente balken". 

Kijk naar de klok. Het wordt automatisch geopend. Je ziet onder aan de slinger een wereldbol. Ga terug naar bibliotheek. Klim weer op de ladder en nu pak je het standbeeld van Atlas. Atlas is bekend in de mythologie dat hij de wereld op zijn schouders droeg. Ga terug naar de werkkamer. Combineer in de inventaris het standbeeld met het voetstuk en dan beide met de vrijmetselaarsliniaal, om de vereiste hoogte (de gulden snede) te bereiken. Plaats het standbeeld in de klok. Een houten deur opent achter het groene gordijn. Ga via de houten deur naar een geheime ruimte.

Loop naar links. Je ziet een verschijning (man met zwarte cape) en een toverlantaarn. Klik 2x op de verschijning. Onderzoek het klepje in de toverlantaarn (Fantasmagora?), om het te openen. In de lege ruimte plaats je de miniatuur en op het mechanische de metalen cilinder. Op de muur zie je nu een afbeelding, maar het is niet scherp. In inventaris: Verwijder de lens uit het vergrootglas door het vergrootglas op de dubbele pijl te klikken. Je hebt krijgt de lens en handgreep in de inventaris. Monteer de lens voor op de toverlantaarn. Je herkent Mazzini op de muur. Mozart werd bedrogen door Mazzini - de keizer was in Praag. Ga terug naar de werkkamer. Je hoort geluiden. In de werkkamer is een jonge vrouw. Het is zigeunerin (bohemien) Vana. Praat met haar. Je geeft haar de spiegel zodat ze zich kan opknappen. Ga naar de inganghal en door de open deur. Je vindt Englander vastgebonden. Vana slaat je neer.

Hoofdstuk XI: De stenen brug

Mozart: De zigeuners willen je van de brug afgooien. Praat met de zigeuners. Na het gesprek komt Havel en je stapt in zijn rol.
Stenenbrug - Havel: Praat met Vana (klik eerst de mondpictogram op Havel). Je speelt het kaarspel 31. Ze leggen het speelbord op de grond. We spelen tegen Vana en Mano. Als je meer dan 31 punten haalt verlies je. Wie in een ronde de meeste punten onder de 31 heeft, is de winnaar. Win je van beide krijg je 2 punten, win je van een persoon krijg je 1 punt. Klik op de stapelkaarten om een kaart te pakken en op de handpictogram om te passen. We spelen 12 ronden. Als je wint laten ze Mozart vrij. Als je verliest speel je opnieuw door op het bord te klikken. Nadat je gewonnen hebt weigeren ze om hem vrij te laten. Je switch terug naar Mozart.

Mozart - Woonwagen: Ze hebben je opgesloten in een woonwagen. Probeer de deur te openen. Je kijkt naar buiten en ziet een zigeuner zitten. Pak een standbeeld in het voorste gedeelte. Kijk in het achtergedeelte naar de kast en pak de 2de partituur van Anton Epoch en een sleutel. Open het kastje met deze sleutel en pak de viool met strijkstok. Kijk rechtsonder in het scherm onder de kussen. Hier liggen tarotkaarten. Kijk 4x om de kever kaart eruit te trekken met de aanwijzing: 'het oog van de zon wordt bewaakt door 2 heiligen'. Leg de partituur op de tafel en klik op de pen en inkt. Corrigeer de partituur en pak daarna de gecorrigeerde partituur van de tafel. Open het venster rechts van de tafel. De luiken zijn van buiten vergrendeld. In inventaris: Ontkoppel de strijkstok van de viool. Gebruik de strijkstok op de gesloten luiken en klim door het venster naar buiten.

Stenenbrug: Loop naar de brug. Controleer op de brug alle standbeelden van de heiligen, tot je het standbeeld van St. Lutgarde vindt. Loop naar dat standbeeld en zie onder een opening. Zet het standbeeld in de opening. Een onderliggend mechanisme opent een geheime deur. Links van het standbeeld neem je de trap naar beneden en loop naar de geheime stenen deur. Combineer de viool weer met de strijkstok en gebruik het op de geheime deur. Je speelt op je viool en je kan daarna naar binnen.

Binnen is een stenen deur met sculpturen - het oog van Ra ontbreekt. We moeten nu het zakhorloge terugkrijgen, dat je als borg afgegeven hebt aan de hoteleigenaar. Je krijgt nog geld van HŠufer voor je opera, en kunnen we de huur betalen. Ga terug boven naar de brug. Op de brug praat je met een zigeuner. Hij kent de geheime passage. Hij houdt van je muziek en vooral van Figaro. Neem je viool uit de inventaris en klik de viool op de zigeuner. Je speelt Figaro voor hem. Geef hem de viool en je bent vrij om te gaan.

Hoofdstuk XII - Vorderingen en Coloraturen

Coloratuur is de naam van een reeks versieringen in de muziek, door snelle loopjes, sprongen, korte noten en tremolo's.

Tremolo (Italiaans voor trillend) is een manier van toonvorming, door een snaar voortdurend snel achter elkaar aan te slaan of aan te strijken.

Nostiz Theater: Praat in de ingangshal met de man. Ga naar boven en achter in de gang naar de salon van de directeur. Pak de lege kom van de tafel. Praat met Alexa. Je mag de werkkamer van haar man in, als je haar een rol geeft in een van je muziekstukken. Je stelt voor om haar zangkunst te testten, maar ze heeft keelpijn en wil warm water met honing. Ga op de gang naar de muziekkamer. Pak rechts van de openhaard de pook van de vloer. Zie een waterketel boven het haardvuur. Gebruik de pook in het haardvuur om het vuur wat op te stoken. Het water kookt in de waterketel. Vul het kopje met warm water. Ga terug beneden naar de ingangshal en linksachter naar de gang (links van de balie). Ga naar de kamer van de kapelmeester. Pak uit het kastje de stokbrood met een potje honing. Ontkoppel het brood van de honingpot.. Combineer het kopje warmwater met de honing. Ga terug boven naar de salon, en geef Alexa het kopje met honing. Klik daarna op Alexa voor een zangauditie. Volg weer de witte cirkel met zo weinig mogelijke fouten. Na de geslaagde auditie zegt ze tegen Mozart dat de sleutel van de werkkamer verborgen ligt onder de buste van een Duitse componist. Ga beneden naar de gang (links van de balie). Tegenover de kamer van de kapelmeester staat de buste van Johann Sebastian Bach. Pak de sleutel van de buste. Ga terug naar de salon en geef Alexa de sleutel. Ze opent de werkkamer van HŠufer.

Praat met de papegaai. Kijk naar de Elixir fles en de libretto (opera tekstboekje) op de kleine tafel. Open de linker lade van het bureau. Je ziet een registerlijst. Speel op de piano. De papegaai zegt enkele muzieknoten. De noten zijn aanwijzingen - "FA-MI-LA-SOL-DO" (Duitstalig - F-E-A-G-C) . Op de boekenplank klik je in deze volgorde op de boeken. Boven het kleine tafeltje opent een luikje in de muur. Kijk naar de muursafe. Het heeft 6 muziekcilinders met een knop. Druk op de knoppen en hoor een kort melodietje. Via deze melodietjes moet je een muziekstuk vormen, door de cilinders in de juiste volgorde in te drukken.

 

Nummer de bovenste rij cilinders van links naar rechts:

1 t/m 3 en de onderste rij 4 t/m 6.

Klik op 3, 6, 1, 4, 5, 2.

 

 

De safe opent en Alexa komt binnen. Alexa zal het bedrag uitbetalen dat haar man aan je verschuldigd is, maar ze moet eerst het juiste grootboek ervoor hebben. Zie enkele grootboekrekeningen in de boekenkast liggen. Pak nu uit de bureau lade de registerlijst. De letters zijn te klein om het registernummer te herkennen. Ga beneden naar de gang en naar de concertzaal.

Ga naar het achtergedeelte. Hier zit nu een vrouw te lezen. Praat met haar. Pak de monocle (oogglas) van een stoel van de rij voor haar. Ga terug naar de werkkamer van HŠufer. Combineer de monocle met het handvat van het vergrootglas. Klik dan het vergrootglas op de registerlijst. Je kan nu het juiste registernummer lezen (K527). Pak het grootboek uit de boekenkast. Het is dicht gebonden met een koordje. In de inventaris verwijder je via de dubbele pijl het koordje van het grootboek. Geef het grootboek dan aan Alexa. Ze geeft je geld voor de opera Don Giovanni. Alexa vraagt of je een tijdje bij haar wil blijven. Je kunt het accepteren of niet!

Hoofdstuk XIII -Mozart, de vluchteling

Voor het hotel: Een politieagent van Keller staat voor het hotel. Je kan het hotel niet in. Pak de stok aan de rechterkant. Gebruik de stok op de lantaarn, om het glasdeurtje van de lantaarn te openen. Combineer de stok met het koordje en dan met de kaarsendover en doof hiermee de kaars in de lantaarn. De politieagent kan je nu niet zien. Ga naar de fontein in het steegje. Pak rechts van de fontein een kiezelsteen. Ga op de hoek achter de muur aan de voet van de trap staan. Gooi de kiezelsteen tegen de kraam. De ratten komen uit hun hol. Gooi het brood naar de ratten. De politieagent loopt naar de ratten om ze weg te jagen. Ga snel het hotel in.

Hotel: Vraag aan de hoteleigenaar voor je zakhorloge. Hij zet een kistje op de balie waarin hij de zakhorloge bewaart tegen diefstal. Het slot mechanische van het kistje is van slotenmaker, Epoch. Gebruik de sleutels van de horlogemaker op het kistje. De sleutels worden verbogen en zijn niet meer te gebruiken. Ga naar je kamer. Pak bij de ingang de speelkaart van de vloer. De speelkaart heeft een bericht. Houd de speelkaart boven de kaarsvlam. De letters zijn niet leesbaar. Gebruik de koffiemolen en pak de gemalenkoffie. Combineer de gemalenkoffie met de speelkaart. Je kunt nu het bericht lezen. Het is afkomstig van Havel. Hij schrijft dat Mozart het bewijs van zijn onschuld bij horlogemaker Epoch kan vinden. Ga terug naar beneden. Open het kistje met de speelkaart. Het zakhorloge wordt door een zuur vernietigd. Praat met de hoteleigenaar. Betaal de huur en vraag dan of hij de agent wil afleiden. Hij zal eerst weigeren maar na aandringen zal hij de agent afleiden.

Voor het hotel: Je staat weer op straat. Praat onder aan de trap met Schultz en vertel hem alles wat je weet. Schultz vertelt dat Epoch geen enkele emotie toonde bij het horen van het overlijden van zijn zoon. Hij heeft de vrijmetselarijloge verlaten en is ingetreden bij de Rozenkruisers. Zij hebben WŲllner, de Minister-president van Pruisen, trouw gezworen, Ze filosoferen over magische riten van het oude Egypte. Ze beweren de bewakers te zijn van "de eerste historische documenten van de Rozenkruisers orde".

De Rozenkruisers vormen een legendarisch en geheim genootschap dat werd gevormd in de 15e of 17e eeuw. Gewoonlijk worden zij geassocieerd met het symbool van het rozenkruis, dat ook in sommige rituelen van de vrijmetselaars wordt gebruikt..

Hoofdstuk XIV -De geheimen van de horlogemaker

Oudenstadsplein - Astronomisch uurwerk: We moeten het huis van de horlogemaker vinden. Probeer de kloktoren van het Oude Raadhuis in te gaan. Het is gesloten. Ga links. Hier is de woning van Epoch. Zie boven een verlicht venster. Klop op de deur. De butler zegt dat Epoch niet thuis is. Om je binnen te laten, moet je de naam geven van het eerste Manifest van de Rozenkruisers. Zie na het gesprek het wapenschild boven de deur. Open het harmonieŽn boek. Blader naar rechts en volg de witte cirkel op de pagina van het roze kruis. Het woord dat we daarna zoeken is "ROEP VAN HET BROEDERSCHAP" - "appel de la fraternitť" - "Aufruf zur BrŁderlichkeit". Klop weer aan de deur en zeg het woord. Een maskerende butler laat je binnen en brengt je naar de muziekkamer.

Woning van Epoch: Kijk in de horlogevitrine en je pakt automatisch een zakhorloge. Kijk naar het grote schilderij van Michka Epoch. Kijk naar het kleine portretschilderij. De afbeelding is die van Anton, maar komt niet overeen met het slachtoffer in de vrijmetselarijloge, dus Anton leeft nog! Ga naar rechts. Kijk naar de versiering op de muur. Het is dezelfde versiering als op de geheime deur onder de brug. Speel op het klavecimbel. Deze is niet goed afgestemd. Verlaat de muziekkamer en praat met de butler. Vraag ook naar de stemsleutel. Hij heeft die in een meubel op de begane grond gezien. Ga naar beneden. Open de bovenste lade van het dressoir en je vindt de stemsleutel. Ga terug naar de muziekkamer. Gebruik de stemsleutel op het klavecimbel. Span weer de snaren naar de juiste toonsoort.

Van links naar rechts: snaar 1 t/m 8:

   
 1. 2x naar rechts

 2. 3x rechts

 3. 1x rechts

 4. 2x rechts

 5. 1x rechts

 6. 1x naar links

 7. Niet draaien

 8. 1x naar links

De butler komt binnen. Hij zegt dat hij weg moet en verlaat de woning. Gebruik het klavecimbel en Mozart speelt dezelfde muziek als voor de geheime brug deur. Hier opent ook een deur achter de versiering. Ga naar de geheime kamer. Pak de zwarte cape en zwarte masker tegen de muur. Kijk naar de afbeelding boven de andere maskers. Je ziet een Egyptische omgekeerde piramide. Kijk naar het apparaat op het bureau.. Het is een apparaat waarmee mechanische instrumenten worden gerepareerd. Praat met de boerenjongen, die op de stoel zit. Je kent hem nog uit de gevangenis. Hij lijkt op de keizer. We horen in de muziekkamer een gesprek van Mazzini met Epoch. De broer van de keizer wil met hulp van de Rozenkruisers de keizer vervangen. Je moet je verbergen. In inventaris: Combineer de zwarte cape met het masker en gebruik dan de cape met masker op de kledingdrager, rechts naast de deur. De samenzweerders komen binnen. 

Ze willen de keizer vervangen, die op hem lijkt. De boerenjongen lijkt op de keizer. De horlogemaker wil hem via de keverrobot instructies geven, om Englander te ontvoeren. Keller werkt met hen samen en heeft daarom Mozart beschuldigd. Ga terug naar de muziekkamer. De butler is terug en zegt dat zijn meester thuis gekomen is. Je ontmoet Mischa Epoch. Je komt meer te weten over de keverrobot en dat een assistent van hem in de tempel overleden was. Hij vraagt of je het werk van zijn zoon Anton wil uitvoeren. Of je dat doet of weigert, je hebt geen keuze. Je moet blijven tot je een idee krijgt en hij legt de partituur op het bureau. Je moet snel Anton vinden. Kijk naar de partituur. Je moet het weer corrigeren.

Zodra je klaar bent, speelt Mozart het op de klavecimbel. Hij merkt op dat de butler in een soort trance geraakt en dat hij iets om zijn nek heeft hangen. Pak de keverrobot om zijn nek. De keverrobot is niet actief. Ga terug naar de geheime kamer. Gebruik de kever op het apparaat op het bureau, om het te openen. Plaats een chipsplaatje op de bovenkant van de kever en een chip op de onderkant. Nu moeten alle poten weer geactiveerd worden. Je hoeft maar 2 cijfers te veranderen. Bovenste chip - linksonder naar 2 draaien. Onderste chip - rechtsonder ook naar 2 draaien. Trek onder aan het pinnetje. De antenne beweegt. Ga terug naar de muziekkamer.

Gebruik de gecorrigeerde partituur op het klavecimbel en daarmee activeer je de kever. Hang de kever terug om de nek van de butler. Hij wordt weer wakker en houdt je voor Michka Epoch. Nu moet je hem de juiste instructies geven. Vraag eerst om de sleutels. Dan over Anton Epoch en vraag als laatste om de deur te openen. Verlaat snel de woning en ga naar de kloktoren.

Kloktoren: Open de deur van de kloktoren met de sleutels. Onderzoek het ingewikkeld astronomisch uurwerk. Klik op het bakje en zie 7 cilinders. Klik op een cilinder en je hoort een melodietje. Je moet de correcte muziekstuk afspelen. Plaats de volgende cilinders van links naar rechts in de houders: Cilinder 5, 1, 6, 2, 3, 7, 4 . Draai aan de slinger en een deur opent.

Je loopt met Anton Epoch naar buiten, en hij vertelt alles over de samenzwering van zijn vader. De horlogemaker is door financiŽle zorgen verwikkeld geraakt in de samenzwering van Keller. Naast vele andere informatie, vertelt hij dat Keller een spion van de Pruisen is, en dat er in de ondergrond van Praag een Egyptische piramide is. Hij zegt dat je het 4de deel van zijn symfonie in een resonantiekringen zuil, in het midden van de piramide kan vinden. Hiermee kan je de plannen van zijn vader vernietigen. Voor de stenen deur onder de brug zegt hij dat je de horloge van zijn vader moet gebruiken en de omloop van de zon moet volgen - Het begint in het  Oosten/orient, loopt verder naar zenit en gaat onder in de donkerheid/westen. Het wordt nacht en we zijn moe.

Resonantie (terugkaatsing van het geluid) is een natuurkundig verschijnsel dat voorkomt bij trillingen. Een trillend voorwerp zal bij een ander voorwerp resonantie teweegbrengen, als dit voorwerp met de trillingen gaat meetrillen, sterker dan men op grond van de aanstoting zou verwachten (de trilling vindt weerklank). Resonantie kan optreden bij vrijwel elk bestaand object. Bij objecten met een kleine interne demping, bijvoorbeeld een object van metaal of glas, is resonantie sterker dan bij een object met een grote interne demping (zoals hout).

Hoofdstuk  XV - De omgekeerde piramide

Stenenbrug: De volgende dag wordt je wakker in het zigeunerkamp. Op de grond ligt je viool met strijkstok, die je opraapt. Ga naar de brug. Gebruik het standbeeldje uit de inventaris weer in het juiste standbeeld op de brug. Ga naar onderen en speel weer viool op de geheime deur. De deur opent. Ga binnen naar de stenendeur. Plaats de zakhorloge in het oog van Re. Nu moet je de omloop van de zon volgen door aan de hendels te draaien op de stenendeur. Start in het oosten, ga naar het zuiden, westen, noorden en naar het oosten. De deur zal dan openen.

 
 • OOST
 • ZUID
 • WEST
 • NOORD
 • OOST?

Als dat hierboven niet werk, probeer je:

N - O - Z - W- N ?

 

Het zenit of zenith is het hoogste punt van de sterrenhemel gezien vanuit het punt waar de waarnemer staat.

Het is dus het punt recht boven de waarnemer.

Een andere definitie is dat het zenit zich bevindt in de richting die tegengesteld is aan de richting van de aantrekkingskracht van de aarde. Deze definitie kan een iets ander "zenit" geven dan bovenstaande, maar het verschil is zeer klein.

Piramide: Je ziet een elektrische boog om de lift en een grote hendel rechts van de lift. Ga linksachter de trap op. Onderzoek de bas-reliŽfs en hiŽrogliefen. Pak de metalen statief, links voor de trap. Ga terug naar de lift. Combineer de statief met de pook. Gebruik dan de statief/pook op de elektrische boog om het uit te schakelen. In de lift liggen vogelzaadjes - dezelfde zaadjes die je gevoerd hebt aan de papagaai van HŠufer. Klik op de zaadjes en Mozart denkt dat HŠufer een van de samenzweerders is. De hendel van de lift is vergrendeld. De lift kan alleen omhoog. Je denkt dat je een sleutel voor de lift moet hebben, als je naar onderen wil. Stap in de lift, klik op de hendel in de lift en je komt op het toneel van de concertzaal.

Theater: Ga naar de gang. Pak van de Bach buste weer de sleutel van de werkkamer van HŠufer. Ga boven naar de werkkamer van HŠufer en open de deur met de sleutel. De papagaai begint meteen tegen je te praten. Loop naar de rechterzijde en Alexa komt de kamer binnen. Je hoort haar man en de horlogemaker komen. Ze spreekt met je af in de muziekkamer en zegt dat je je moet verbergen in de opbergkast. Als Alexa weg is vraagt de papegaai om cacao, maar HŠufer geeft hem dat niet. Mozart komt uit zijn schuilplaats als alles veilig is. Pak op de kleine tafel de cacaopoeder. Ga naar Alexa in de muziekkamer en ze zal je een geheim onthullen. Je kan gaan zitten en we hebben een avontuurtje, of je blijft staan en zeg dat Mischka en haar man vaak vrienden uit Pruisen treffen. Zodra Alexa weg is ga je terug naar de werkkamer van HŠufer. Combineer het brood met de cacaopoeder en geef het aan de papagaai. Hij spreekt van een vreselijke machine en een bom. Hij laat een sleutel vallen. Pak de sleutel. Ga beneden naar de ingangshal. Loop naar de andere gang en ga de concertzaal in. Via het blauwe gordijn ga je terug naar de piramide.

Hoofdstuk XVI - In het hart van de duisternis

Omgekeerde piramide: Gebruik de sleutel in de lift. De hendel is ontgrendeld. Druk op de knop in de lift en de lift gaat nu naar beneden. Pak een stuk touw van de afbakening en een losse staaf van een cel. Kijk in de rechtse cel. Praat met Peter Englander. Combineer het touw met de staaf en gebruik dan de staaf op de tralies, om Peter uit de cel te bevrijden. Hij vertelt over de tempel en Rozenkruisers. Hij wil zo snel mogelijk vluchten. Hij helpt je eerst om in de tempel van de Rozenkruisers te komen. De deur moet door 2 personen gelijktijdig geopend worden. Englander trekt aan de rechter hendel. Mozart trekt aan de linker hendel en de deur achter je opent. Voordat Englander vlucht geeft hij je een flesje met zoutwater.

Tempel: Ga de tempel in en ga naar rechts. Hier staan 2 mannen. Praat eerst met de linker man. Hij is de dubbelganger van de keizer. Hij zegt constant een spreuk " ....zonder god". Misschien is het een soort wachtwoord! Praat dan met de gemaskerde man. Trek het masker van zijn gezicht. Het is de echte keizer. Na het gesprek komt Epoch met twee handlangers binnen gelopen. Praat met hem. Van de Pruisen heeft hij alle beschikbare middelen gekregen om zijn plan uit te voeren, om de keizer door een gehypnotiseerde dubbelganger te vervangen. Hij neemt de twee Joseph II keizers mee en laat je achter in de piramide. Open tussen de 2 grote beelden de kist. Je neemt koperen, zinken en stoffen schijven en een pen en zwarte inkt uit de kist. Onderzoek de tronen. Op de rechter troon zie je gravures. Ze symboliseren de wind, water, hemel en grond (adem, vocht, lucht en aarde). In de linker troon zie je een steen in de vorm van een Ankh sleutel. Pak de Ankh sleutel-(Egyptische hiŽroglief). Links van de beelden staat een vuurschaal. Giet het zoutwater in de schaal. Dompel de stoffen schijven in het zoutwater en krijg doorgedrenkte zoutoplossing schijven. Ga naar de linkerzijde. Kijk naar het oog van Horus op de grote deur. Open de harmonie boek. Volg de witte cirkel en decodeer het bericht:

"HET ZWARTE OOG VAN DE VALKENGOD"- "regard noir du dieu faucon" - "Das schwarze auge des Falkengottes".

Gebruik de zwarte inkt op het Horus oog. Je ziet dan een cilinder met schijven. Er ontbreken een aantal schijven. Er zijn 7 lege gaten. Als je de schijven in de juiste gaten plaats, opent de grote deur.

Van links naar rechts:
 1. Koper
 2. Zoutoplossing
 3. Zink
 4. Koper
 5. Zoutoplossing
 6. Zink
 7. Zoutoplossing

Stap bij de cellen in de lift en je gaat weer naar boven. Praat met de man die de ingang bewaakt. Je moet hem een wachtwoord geven. Geef hem het wachtwoord dat je gehoord hebt van de keizer dubbelganger - "Alles zonder God en niets met hem". Hij laat je door. Ga omhoog. Gebruik de Ankh sleutel op de bas-reliŽf. Klik vervolgens op de hiŽrogliefen in de volgorde van de symbolen gegraveerd op de troon:

1: Wind (adem), 4: Water (vocht), 3: Hemel (lucht), 2: Aarde (grond).

De zuil opent en daarachter zie je een orgel. Op het orgel ligt de 4de symfonie partituur van Anton. Je moet het weer corrigeren. In de inventaris combineer de pen met inkt en gebruik het dan op de partituur. Pak dan de gecorrigeerde symfonie van Anton en speel het op het orgel. Je belandt in de St-Nicolas kerk, de schuilplaats van Epoch. Ga naar links.

Hoofdstuk XVII: Vriend of vijand?

Stenenbrug: Op de brug zijn Havel, Vana en Mano. Vana zou graag willen weten aan welke kant je staat. Zeg dat je aan de kant van keizer, Joseph II staat. Praat met Havel en geef Vana het heilig standbeeldje. Speel weer het kaartspel 31. Klik op het speelbord om het spel te starten en win. Havel gaat dan hulp halen en wij gaan naar het theater om de bom te zoeken. Op weg naar het theater treffen we Keller. Hij schiet op Vasa. Vasa valt van de brug de rivier in. Mano springt haar achterna om haar te redden. Praat met Keller. Hij dwingt je om met hem samen te werken. Mozart wordt gearresteerd en meegenomen naar het theater.

Hoofdstuk XVIII- Nederlaag van de samenzweerders

Havel - Theater: We zijn in het kantoor van HŠufer. Epoch legt uit hoe alles uitgevoerd moet worden. Zodra Mozart begint te spelen wordt de bom geactiveerd. Hij hangt Mozart een gouden kever om zijn nek, dat hem gehoorzaam maakt. Aan het einde van het concert zal de bom ontploffen en de keizer doden. We zijn weer in de huid van Havel. Ga naar boven. Kijk op het einde van de gang naar de rozenkruiser bewaker. Pak de buste van Vivaldi. Gebruik de buste op de rug van de bewaker (buste op de rug klikken, anders werkt de cursor niet). Je slaat hem neer, trekt zijn kleren aan en zet zijn masker op om niet herkent te worden.

Ga naar de muziekkamer. Pak de snaar, die op de piano ligt. Ga naar de werkkamer van HŠufer. Praat eerst met de bewaker voor de deur. Zeg het wachtwoord weer "Alles zonder God en niets met hem", en je mag dan de werkkamer in. Mozart speelt op de klavecimbel. HŠufer stuurt je naar de kamer van de kapelmeester om de Elixir fles (drankje) te halen. Ga dus beneden naar de kamer van de kapelmeester.

Anton is hier. Probeer de Elixir fles te pakken. Anton vertelt dan wat je moet doen om Mozart te bevrijden van de keverrobot, en hoe je de bom moet uitschakelen als hij de symfonie correct speelt. In de tussentijd zal hij zijn vader proberen tegen te houden. Anton geeft Havel een onvolledige Hiram (hypnotiseer) magneet waarmee je de keverrobot op Mozart kan uitschakelen en hij dan uit zijn hypnose is. Combineer de snaar met de magneet. Pak de Elixir fles. Ga naar de concertzaal. Ga rechts naar het achtergedeelte. Keller, Mazzini en Epoch zijn hier. Achter Mazzini pak je uit het rode medicijnkoffertje een flesje met slaapmiddel. Combineer het slaapmiddel met de Elixir fles. Ga terug naar de werkkamer van HŠufer. Geef hem de Elixir met slaapmiddel hij zal snel in slaap vallen. Gebruik dan de magneet/snaar op Mozart en hij is weer normaal. Havel zegt tegen Mozart dat hij de gecorrigeerde symfonie moet spelen, zodat de bom niet zal ontploffen. Je switch terug naar Mozart.

Mozart: Ga rechts. Op het bureau ligt een dirigeerstokje en de symfonie van Anton. Pak beide. Gebruik de symfonie van Anton op de penveer om het te corrigeren (pen ligt op het bureau).

Verander de symfonie. Je krijgt dan een herschreven symfonie van Anton.

Ga beneden naar de concertzaal. Save: Leg de symfonie van Anton op de bladmuziekstandaards van de muzikanten, om ze te verdelen. Tik dan met het dirigentstokje op de dirigentstandaard om het concert te beginnen. Volg weer de witte cirkel. Je moet ten minste 5 sterren halen, anders explodeert de bom. Na het geslaagde concert sta je achter het toneel. Mischka schiet op zijn zoon. Hij wil de bom reactiveren. Pak links van de strijdwagen decorattribuut het zakje met gewichten. Hang het zakje aan de haak achter de grote gewichtzak. Het tegengewicht hijst het strijdwagentje omhoog met Mozart erin. Je staat dan boven waar de bom ligt. Mischka schiet op Mozart maar mist. Hij verliest zijn evenwicht en valt. Toch heeft hij in de korte tijd kans gezien om de bom opnieuw te programmeren. Kijk naar de metalen masker, en klik op het masker om het te openen.

Je hebt 3 programmeer chips die je in de bom moet plaatsen. Van links naar rechts: De eerste onder, de tweede linksboven en de derde rechtsboven.

Dan moet je de juiste cijfercombinatie instellen. Trek daarna aan het pinnetje aan de rechtkant.

 • Linksboven: boven 2 en 1, onder 1
 • Rechtsboven: boven 2, onder 4 en 1
 • Onder: 4x de 1.

 

Nu moet je binnen 150 seconde de ontsteking neutraliseren. Om het aftellen te stoppen moeten de tandwielen linksonder in het scherm juist geplaatst worden.

Nummer de tandwielen van links naar rechts 1 t/m 5.

Plaats tandwiel 4 linksboven en 2 daaronder.

Tandwiel 3 rechtsboven.

Druk dan rechtsonder op de knop.

De rest zie je in de eindscŤne. De samenzweerders zijn opgepakt. Havel vertelt dat Mazzini met de dubbelgangerkeizer verdwenen is, maar Keller is gearresteerd.

Mozart gaat met de Keizer naar zijn paleis. Hij vraagt of Mozart aan het hof wil blijven, maar Mozart blijft liever een Slaaf van de muziek en kijkt uit naar nieuwe avonturen.

Einde

 

© Dit document mag niet worden verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur en de inhoud mag in geen geval worden veranderd.

Vraag toestemming om naar een oplossing (walkthrough) te linken.
GameSolves

Forum NL
Henk 

www.000webhost.com