Monet:

The Mysterie of the Orangery

Vertaling van een originele Engelstalige Walkthrough.

Nederlandse vertaling door: Louis Koot

NB: Dit spel heb ik zelf niet ven ook nooit gespeeld. Louis

Over het spel:

Het spel bestuur je met een combinatie van keyboardtoetsen en je muis. Om door het spel te bewegen gebruik je je Pijltjestoetsen van je keyboard en ook de PageUp en de PageDown toetsen om omhoog en omlaag te kunnen kijken. Actie en je Inventory doe je met je muis. Na de installatie start er een soort training waarin je kunt oefenen met de besturing van het spel. Door, tijdens het spelen, op je ESC toets te drukken breng je het Hoofdmenu in beeld en met een druk op je ENTER toets kun je, sommige, cutscènes overslaan. Je Inventory kun je zichtbaar maken door op je Spatiebalk te drukken. Aan het begin van elke puzzel en als je een nieuwe locatie binnen gaat, wordt er door het spel een Auto-Save gemaakt. In het spel dien je een aantal puzzels op TIJD uit te voeren en de tijd die je hiervoor krijgt is erg knap bemeten. De Spelwereld bestaat uit de schilderijen van de schilder Monet. Op het hoofdmenu kun je de Gallery starten en daarin kun je al deze schilderijen bekijken en er ook achtergrond info over lezen.

De Walkthrough:

De Orangery ligt in puin en de Franse Regering moet een besluit nemen of ze het gaan restoreren zodat het gebouw weer een museum kan zijn voor de Monet collectie of dienst gaat doen als een werkplaats voor de oliewinning. De beslissing wordt uiteindelijk dat het gebouw als museum zal worden geressorteerd en een jonge architect, DAT BEN JIJ DUS, wordt aangesteld om deze restoratie te begeleiden. Celeon Derek, de Oliemagnaat, is hier heel erg kwaad over en hij besluit om een ontmoeting te hebben met Ernest in Le Havra, de volgende ochtend.

Normandie: Le Havre: haven:

De scene aan de haven is Monet's schilderij: "Impressie: Zonsopgang".

De kapitein van het schip, een oude vriend van Monet, begroet de jonge architect. Op de kade staat de Burgemeester van Le Havre te wachten en deze geeft het bevel om Monet op te bellen zodra de jonge architect is gearriveerd. De Burgemeester vertelt de architect dan de tijd waarop deze Monet kan bezoeken in Giverny.

Klik op de Visite Kaart van Monet en plaats deze in je inventory, onderaan je scherm. Praat dan 2 maal met de kapitein. De kapitein wijst je waar de telefoon is. Ga naar de rechter kant van de kade, naar die donker bruine keet. Je passeert een telefoonpaal, waaraan een box vast zit aan de linkerkant. Duw het Vat tot tegen de muur van de keet aan (dit doe je met je muis) en pak dan de Sleutel. Ga Vooruit naar de zijkant van de keet, Links, Links en gebruik dan de gevonden sleutel op de deur. Je muis cursor, indien geplaatst op de deur, laat dan een pijl met groene cirkel zien. Dit betekent dat er nu een actie moet worden uitgevoerd. Dus druk op je spatiebalk, pak de sleutel uit de nu geopende inventory met je muis en klik de sleutel dan op deze deur. Deze gaat open. Ga binnen via de Ctrl toets en de Vooruit Pijltjes toets.

De Telefoon Puzzel: Pak de Horlogemakers Business Kaart van de telefoon. Klik dan op de telefoon. Je hoort geen Kiestoon, alleen maar een Buzz geluid. Ga tot achter het bureau, kijk omlaag (druk op je PageDown toets) en open de aller onderste lade. Pak hier de Hendel uit. Ga nu weer de keet uit (Ctrl en vooruit pijl), ga dan Rechts, Rechts, vooruit naar de achterzijde van de keet, Rechts en Vooruit naar een Box aan een Telefoonpaal. Gebruik dan de Hendel op deze Box. Trek de Hendel dan naar omlaag. Ga terug de keet binnen en gebruik dan nu de telefoon.

Je overhoort een conversatie tussen Celeon en Ernest. Zij praten over een plan om de Orangery te vernietigen met dynamiet en de the Timer hiervoor willen ze halen bij een horlogemaker in Rouen. Het adres van deze horlogemaker is te vinden op die business kaart die je eerder op de telefoon hebt gevonden. Zimbozo, de clown, is ook één van de samenzweerders. O jee, de 2 samenzweerders bemerken opeens dat ze worden afgeluisterd. Je moet je snel gaan verstoppen.

De ontsnappings puzzel: Deze gaat op TIJD: Pak het Touw van achter de deur. Kijk omhoog en je ziet een Haak aan het valluik op het dak. Gebruik Touw op Haak. Je klimt vanzelf omhoog het dak op. Draai om en loop over het dak ( het zijn de aaneengesloten daken van de keet en de aangrenzende gebouwen) naar de andere zijde. Je passeert 2 schoorstenen. Spring dan omlaag (Ctrl+pijltje vooruit) naar de rails op de grond. Klim op het railwagentje en rij Vooruit totdat je, rechts, een Hendel ziet. Draai naar Rechts naar deze hendel en klik er op. Ga Vooruit, door de tunnel, naar het einde van de rails.

Le Havre: Station:

Dit speelt zich af in Monet's schilderij: Trein in de Sneeuw".

Klim, aan de rechter kant, van het railwagentje. Ga Vooruit, langs de linker kant van de boom. Draai Links en loop door de sneeuw naar de gebouwen met het hek ervoor. VOORZICHTIG……er is een bevroren rivier aan de rechterzijde en het is erg dun ijs. Draai Links als je bij het hekwerk bent gekomen en ga dan Vooruit, Rechts, voorbij een vrouwtje die geroosterde kastanjes staat te verkopen. Als je 2 schermen omlaag bent gegaan, praat je met de kaartjes verkoper en probeer je een treinkaartje van 5 francs te kopen naar Rouen. Gebruik hiervoor het geld dat je in je inventory hebt. Helaas, de kaartjes verkoper kan jouw 100 francs biljet niet wisselen. Pak je geld terug, draai Rechts, ga Vooruit, voorbij een raam en ga door de deur aan het einde van het gebouw. Pak de Houten Plank op. Ga weer buiten en ga naar die kastanje verkoopster. Koop wat kastanjes met je 100 francs biljet. Zij geeft je Kastanjes. Wanneer zij je het wisselgeld wilt terug geven word de munt door een neer dalende Ekster gejat.

Magie Puzzel: Draai links, ga Vooruit voorbij het hekwerk, draai Rechts als je vlakbij de bevroren rivier bent gekomen en je ziet de Ekster op de grond zitten. Ga Vooruit naar de vogel en de Ekster vliegt naar de overzijde van de bevroren rivier en naar rechts. Je ziet de vogel zitten op een hekje aan de overzijde van de rivier. Plaats je Houten Plank op de Hotspot die je vindt op de sneeuwhoop aan jouw kant van de rivier, recht tegenover waar de vogel zit.

SAVE NU JE SPEL

De scène verandert in Monet's schilderij: "Ekster".

Loop nu voorzichtig over de houten plank naar de overzijde. Klik dan de kastanje op de vogel en deze laat dan de munt vallen en pakt de kastanje op. SAVE SPEL. ER start nu weer een TIJD Puzzel:

Kaartjes Puzzel: Deze gaat op tijd: Pak de Munt op. Ga terug naar de andere kant van de rivier via de plank. Ga nu RENNEN (Ctrl+Vooruit pijl), draai Rechts en ren terug naar de kaartjes verkoper. Sh…..hij is diep in slaap. Draai Links en ga Vooruit naar het einde van de locomotief. Draai Links en je ziet een Touw hangen in de kolentender. Trek aan dit touw en de stoomfluit gaat fluiten. Ja zeker wel, hierdoor wordt de kaartjesverkoper wakker. Dus terug naar de kaartjesverkoper en geef hem de Munt en verkrijg nu het treinkaartje. Draai Rechts en ga vooruit naar de passagierstrein, Links, Vooruit naar het einde van de wagon en draai Rechts naar de conducteur. Geef hem je kaartje en geniet vervolgens van het treinreisje.

Rouen:

De scène is nu Monet's schilderij: "de Kathedraal van Rouen, hoofdpoort Zonlicht"

Draai Rechts en ga dan Vooruit en praat met de filmman. Deze zegt dat er te veel zonlicht is om de film te bekijken die hij deze ochtend heeft "geschoten". Draai om en ga Vooruit naar de clown. Praat met Zimbozo, de clown en als je hij daarna klaar is met zijn act heb je een Ansichtkaart van de Kathedraal in je inventory. Draai Rechts en ga Vooruit naar de Politie sergeant. Praat met hem en open je inventory en pak er de Horlogemakers business kaart uit. Klik deze dan op de politie sergeant. Na zijn gesprek met Ernest, dat is die vent met het koffertje die uit de winkel komt (in het koffertje zit dan de Timer), kijk jij weer naar de kathedraal.

De scène is nu Monet's schilderij: Rouen Kathedraal, West poort, saai weer".

Ga terug naar de filmer man en praat weer met hem. Nu is het bewolkt genoeg om de film te bekijken. Ga tot achter de projector, kijk dan omlaag en pak de filmspoel op en klik deze dan op filmspoelhouder van de projector. Bekijk de oude film waarin Monet bezig is met het schilderij van de kathedraal. De filmmaker zegt dat zijn film, die hij deze ochtend heeft gemaakt, VERDWENEN is. Draai Rechts en ga Vooruit naar de caravan die aan de andere kant van het plein staat. Kijk naar het Rechter Voorwiel van deze caravan en pak de Filmspoel op, die hier dienst deed als hubcap. Terug naar de filmpjesman en geef hem deze filmspoel. Bekijk wederom de film en zie hoe de Clown en Ernest te zamen naar de caravan lopen en daar binnen gaan.

Ga terug naar de caravan en ga naar de allerachterste raam ervan, bij de boom, klik op dit raam en LUISTER. Je overhoort dat de GROTE BAAS in Giverny is waar hij Monet bezig hout en zo voor zich zelf een alibi creëert terwijl zijn medeplichtigen de bom gaan plaatsen. Ze zullen elkaar ontmoeten in St.Lazare Station. Ze telden 2 stokjes Dynamiet en bemerkten dat het 3e stokje verdwenen is. Ze zijn ook van plan om de architect in zijn kladden te grijpen om te voorkomen dat deze Monet zal ontmoeten. Draai Rechts en praat weer met de filmer. Hij zal je "dekking" voor je op de uitkijk blijven terwijl jij de caravan gaat doorzoeken.

Caravan Puzzel: Ga naar de voorzijde van de caravan, kijk omlaag en pak de Sleutel die rechts onder het trapje ligt. Gebruik deze sleutel op de deur van de caravan en ga er binnen. De filmman waarschuwt dat de Clown eraan komt. NU gaat de TIJd mee lopen: Draai Rechts en ga door het gordijn dat aan de rechter muur hangt. Wacht achter dit gordijn totdat je de clown weer weg hoort gaan. Verlaat dan het gordijn en klik dan 2 maal op de kist die op de vloer staat. Kijk omlaag en pak het Dynamiet op. Verlaat de caravan.

Draai Rechts en ga naar de politie sergeant en geef hem het dynamiet. Zimbozo heeft echter al met de sergeant gebabbeld en de sergeant wil jouw nu arresteren. Als de sergeant is uitgepraat start de Tijd Puzzel waarin je moet maken dat je wegkomt, dus: Draai Rechts, Vooruit, Rechts en klik op de Fiets die tegen de muur van het café staat (de fiets staat hier pas NA het laatste gesprekje met de sergeant). Fiets de stad uit en je gaat dan vanzelf aan de volgende treinreis naar Giverny beginnen.

Giverny:

Monet's schilderij: "het huis van de schilder in Argenteuil".

Vooruit, draai Links, Vooruit naar de tafel en pak de Honing Pot van de tafel. Vooruit naar de deur van Monet's studio. Klop op de deur en geef Monet de kaart die je in het begin van het spel van de Burgemeester van Le Havre hebt gekregen. Ga binnen. Monet gaat verder met werken aan zijn schilderij "Blauwe Waterlelies". Hij vertelt je dat je naar zijn terras tuin moet gaan en ook dat je een vermiste Verf Tube met Paarse Verf moet gaan zoeken. Ga naar buiten naar de Terras Tuin en ga daar de treden af naar het lager gelegen gedeelte.

Scene is: Monet's Schilderij:" Bloeiende Tuin" en Waterlelies, groene harmonie".

Draai Links en pak de Ladder bij de boom. Plaats de ladder tegen het raam van de studio. Draai Rechts, Vooruit en pak de Vishengel op, die tegen een boom staat. Ga Vooruit naar het andere einde van de tuin en je ziet dan, rechts, een kist staan. Open deze kist en pak er de 2 Peddels uit. Ga terug naar de tafel in de terras tuin. Ga dan naar de bloemplant in een pot, aan de linker zijde van de hoofd deur en je hoort het gezoem van een Bij. Klik de Honing Pot erop (ik neem aan op de bij). Pak daarna de Paarse Verftube op. Ga dan terug naar Monet en geef hem deze tube verf. Hij vertelt je dan dat je best de studio mag onderzoeken, terwijl hij de laatste hand legt aan zijn schilderij. Dus kijk op je gemak rond in de studio en leer alles over Monet door op de diverse schilderijen te klikken. De getoonde schilderijen zijn: Monet's: "Coquelicits", "La Japonaise", "Portret of the Artist" en "The Boat at Giverny".

Bij de tafel is een Japanese ets te zien en een foto van Monet in een auto. Haal de Kurk van de wijnfles. Nadat Monet klaar is met zijn schilderij, geef je hem de Ansichtkaart van de Kathedraal van Rouen. Hij gelooft echter geen barst van je verhaal. Hij neemt je mee naar buiten, naar de tuin voor een ontmoeting met Celeon. Je hoort een geluid en Celeon schreeuwt dat een gemaskerde man in de tuin is en dat je hem moert helpen deze gemaskerde vent te grijpen. Pak de Witte Handschoen op die hij op de grond heeft laten vallen. Ga dan door de tuin en kijk goed in de rondte. Na enige tijd, hoor je Monet om hulp schreeuwen. Ga terug naar de studio en je ziet Monet, bewusteloos en gekneveld. Ernest richt een pistool op je. Hij steelt een schilderij, " Coquelicots", doet de deur op slot en zegt: "Good luck fishing for the key". Je hoort een geluid alsof er iets in het water wordt gegooid. Bevrijd Monet en ga dan naar de andere kant van de studio, waar Monet eerder aan het schilderen was. Klik op het Canvas dat hier op de vloer ligt en pak dan de Hamer op dat daar achter ligt. Ga dan terug naar het raam aan de andere kant van de studio en gebruik de hamer op dit raam. Je zult daarna vanzelf door het raam naar buiten klimmen en gaat dan door de tuin.

Sleutel Puzzel: Ga Vooruit en dan Rechts naar de Boot. Kijk omlaag naar de boot, terwijl je nog op de kant staat, en je ziet een gat, links in de boot. Plaats de Wijnkurk in dit gat. Ga dan in de boot. Draai naar elke zijde en klik dan de Peddels in de houders. Roei Vooruit tot je net onder de brug door bent en zie dan de Sleutel, aan de rechterzijde van de boot, in het water. Klik je Vishengel op deze sleutel. Ga daarna Vooruit, of achteruit, naar je vertrekpunt terug, dus naar de plek waar je voor het eerst de boot in gang. Draai Links, druk op je Shift Toets om uit de boot te springen.

Nu kun je of via de ladder naar het raam klimmen en dan de sleutel op de deur gebruiken, of via de terras tuin terug gaan naar de studio en dan de sleutel op de deur gebruiken. Monet zegt dat hij dit incident aan de politie zal rapporteren en nu gelooft hij je verhaal wel. Ga terug naar het hek aan de zijkant van het huis. We gaan naar Parijs.

Parijs: St.Lazare Station:

Monet's "Saint-Lazare Station" en "Saint-Lazare Station, Train arriving".

Ga Vooruit naar de stations kantoren, draai Rechts als je op de stenen straat bent gekomen, ga dan Vooruit en dan Links in de volgende hal. Praat daar met de vent die in het laatste kantoortje zit. Hij zegt dat je de Metro moet nemen om bij de Orangery te komen. Helaas…de Metro ondergaat momenteel enige herstelwerkzaamheden, dus je bent gedwongen om de Omni Bus te nemen die over 10 minuten zal vertrekken.

Vindt de Boeven Puzzel: Poppy, het jonge hondje springt op en begint te blaffen. Praat weer met de stations vent en je komt erachter dat Poppy een spoor kan vinden via zijn reukorgaan. Klik de Witte Handschoen dan op Poppy. Volg Poppy en probeer dan de deur te openen. Ga Rechts, Links en Links (je zult misschien Poppy zien onderweg). Ga de wachtkamer binnen en kijk naar de kapotte grill-hier is Poppy uit ontsnapt. Klik op deze gril en je gaat vanzelf naar binnen. Ga Vooruit, Links en Links en je ziet Celeon die zijn zakken doorzoekt. Heeft ie iets verloren? Hij bedreigt je.

TIJDPUZZEL: Draai je onmiddellijk om, kijk omhoog en klik op de spijker die het touw tegen de muur aan houdt. De grote Chandelier lamp valt op Celeon's hoofd. Draai naar stoel die de deur blokkeert en pak de Sleutel. Gebruik deze sleutel op de middelste, 2e van rechts, kastje zonder label. Pak daar het Schilderij uit.

Klik op de stoel om de deur te openen. Geef het schilderij aan de stations vent. Draai Links, Vooruit, Rechts, vooruit en ga de straat op en ga naar het rijtuig met paard, rechts.

Orangery:

Ga Vooruit naar dat smalle donkere gebouw, rechts. Draai Links, Rechts en ga de schuur binnen. Pak de Tuinschaar en de Waterpot. Gebruik Waterpot op de tuinman. Zo, dus de schurken hebben het dynamiet geplant. SAVE GAME!!!

Ga naar buiten door de deur en je ziet de clown, boven op het museum met een machinegeweer. REN naar de linker zijde van het museum….maar ga niet voorbij die open binnenplaats aan de voorzijde. Pak de Koevoet op die tegen de muur van het museum aan staat. Ga Vooruit naar het andere einde van het museum en je ziet een Mangatdeksel in de tuin. Gebruik de Koevoet om dit deksel op te lichten en ga dan via het mangat naar beneden en je komt terecht in het riool.

Riool:

Ga 2-3* omlaag en draai dan 2*naar Rechts. SAVE SPEL!!. Trek aan de Hendel om de lampen in het riool aan te doen en je begint gelijk aan de moeilijkste tijdspuzzel van dit gehele spel waarin je het dynamiet te pakken moet krijgen.

De Dynamiet TijdsPuzzel: REN altijd zodra je op verharde grond bent gekomen en SAVE SPEL zodra dat kan. Ga Vooruit (naar rechts als je naar de ladder kijkt) totdat je Plank ziet, rechts. Ga voorzichtig over deze plank…zorg er voor dat je recht over de plank kunt kijken en ga er dan over heen. Draai Rechts, ga Vooruit tot aan de 2e Plank die dan ook weer rechts is. Steek ook deze plank over. Draai weer Rechts, Vooruit totdat je een Pikhouweel ziet. Pak deze Pikhouweel op. Ga terug naar de plank en steek weer over. Draai Rechts en ga dan Vooruit naar de roosters. Draai Links en klik op het Rooster Hek.

 

Ga binnen, Vooruit. Links, Vooruit en draai dan Rechts, Vooruit naar de 2e kamer. Gebruik de Pikhouweel op de muur met lichte cement rond de stenen.

  • Ga het Gat in.
  • Beklim de Treden.
  • Gebruik de Pikhouweel op de Muur.
  • Ga binnen.
  • Gebruik dan de Tuinschaar op het DYNAMIET. Pheeewww

EINDE.

Louis

De Louis Walkthrough Site op: http://home.hetnet.nl/~koo1

 

Game-Solves
http://members.brabant.chello.nl/~h.vangompel/

Cheats
http://members.tripodnet.nl/gamesolves/
NL Oplossingen
http://members.tripodnet.nl/gamesolves/ned/

Forum
http://pub24.ezboard.com/bgamesolves 

www.000webhost.com