15-12-2008

Mata Hari Betrayal is only a Kiss Away

De wereldberoemde Nederlandse exotische danseres Mata Hari verleidde in de Eerste Wereldoorlog veel invloedrijke personen en wist daarbij zeer geheime informatie van ze los te krijgen. Dit is haar uiteindelijk duur komen te staan, want in 1917 werd zij op 41 jarige leeftijd ter dood veroordeeld vanwege vermeende spionage jegens Duitsland. De Zwitser Oscar Samsonet besefte dat zij, met haar talent om alle mannen het hoofd op hol te brengen, de ideale kandidate is om militaire geheimen te ontfutselen aan hooggeplaatste officieren. Het spel draait met name om de spionageactiviteiten, waarbij Mata Hari al haar charmes in de strijd moet gooien. In een verhaal vol machtsspelletjes, spionage, liefde en verraad moet de speler de dreigende ondergang van Mata zien te verkomen. Hoewel het nooit is bewezen dat Mata Hari, wiens eigenlijk naam Margaretha Geertruida Zelle was, zich ook daadwerkelijk schuldig maakte aan spionage, staat het vast dat zij inmiddels een begrip is geworden.

Dat betekent dan ook dat, behalve de traditionele adventure-besturing, de game ook vol zit met dansonderdelen. Dit dansen doe je in de vorm van een ritmegame, waarbij je op de maat op de goede noten moet klikken om Mata Hari de juiste dans uit te laten voeren. Doe je dit goed, dan verdien je geld en trek je de aandacht van belangrijke politieke figuren om bij hen informatie los te peuteren. Gamers met een gebrek aan ritmegevoel kunnen het dansen tevens overslaan en zich enkel storten op de adventure-onderdelen.

http://www.matahari-game.com/

30-07-09

Oplossing voor de Engelstalige en Duitstalige versie

V 1.2

 

Het spel kan je ook in een andere volgorde spelen. Spionagemogelijkheden, dansvoorstellingen, vaardigheden enz., kunnen tijdens het spel gedaan worden.

Men kan punten bij spionage en behendigheid verzamelen. Voor dansvoorstellingen, kan je geld verdienen van 500 tot 3000 frank, afhankelijk van de prestaties. Met de trein ritjes kunnen 0 tot 500 punten verzameld worden. Bij de andere kleine mini-games 0 tot 30 punten, afhankelijk van hoe snel je bent. Voor spionage kan je 50 tot 150 punten krijgen. Het is verstandig dat je vóór elke minispel, elke treinrit en elke dansvoorstelling het spel opslaat als je de volledige punten wil verzamelen. De mini-games kunnen overgeslagen worden door in de opties de "paniek knop" aan te vinken. Je krijgt dan natuurlijk geen punten of geld. Er zijn ook meer mogelijkheden voor het verzamelen van punten. Sommige mini-games zijn per spel verschillend.

 

Rechtsonder in de inventaris is je dagboek en het spelmenu. In het dagboek kan je de taken lezen die je moet doen. Je spionage talent, vermogen en vaardigheid punten worden in het dagboek opgeslagen. Schuin gedrukte woorden in deze oplossing zijn gespreksonderwerpen die je in de inventarisbalk krijgt. Onderstreepte woorden zijn de voorwerpen of objecten die je meedraagt.

 

Inleiding
Op 14 Maart 1963, geeft Elsbeth een interview over het boek van Mata Hari. Elsbeth is een vriendin van Mata en leerde haar in 1905 kennen toen ze arm was, maar Mata was vastbesloten om een carrière in Parijs te maken. We gaan terug naar het jaar 1905, naar het begin van de carrière van Mata Hari...

 

Hoofdstuk 1 - Dans impresario
 

Parijs 1905

 

Artiestenbal - Buiten: Mata Hari heeft voor de eerste keer voor een publiek gedanst. Ze was erg nerveus, maar toch heel succesvol, want na haar optreden wordt ze uitgenodigd voor een galabal met rijke en beroemde personen. Praat met de portier. Mata heeft haar uitnodiging in de kleedkamer laten liggen en zonder uitnodiging kom je niet binnen. Het gespreksonderwerp uitnodiging komt in de inventaris. Een vreemde man komt erbij staan. Praat met hem over de uitnodiging (klik de uitnodiging pictogram uit de inventaris op de man). Je mag nu als gast met deze man naar binnen. De bewonderaar heeft zijn naam niet gezegd.

 

Artiestenbal - Balzaal: Praat met impresario, Gabriel Astruc. Hij vraagt of je een drankje voor hem wil halen. Ga naar de barman en bestel een drankje. Pak een champagne glas van de bar en geeft het aan Gabriel. Mata vraagt of hij kan helpen met haar danscarrière. Als je hem een aanbeveling/introducé toont zal hij je helpen. Praat met de dame van middelbare leeftijd. Haar naam is Elsbeth Schragmüller. Ze hoopte je hier al te ontmoeten. Ze geeft je advies om met de gasten over de stad, mode, mensen en het weer te praten. Astruc is de juiste man om je carrière te bevorderen. Praat nu met de vreemde geheimzinnige man. Hij zegt nu zijn naam - Oscar Samsonet. Vraag alle gespreksonderwerpen. Hij komt uit Genève en de gasten op deze bal zijn rijk en beroemd.

 

Praat dan met de jonge journalist. Hij zegt zijn naam niet. Vraag over de stad en hij zegt dat je Astruc de groeten moet geven van The Moring Herald. Nu beschik je over een introducé. Praat met Astruc over de introducé. Hij wil nu 2 complimenten van verschillende mensen die Mata hebben zien dansen. Praat weer met Samsonet. Hij geeft je een compliment, als je het lukt dat de zakenman, Rupert Zollinger een paar vriendelijke woorden tegen je zegt. De minnares van de man is een goed onderwerp. Praat bij de bar met de aantrekkelijke man - Rupert Zollinger. Vraag over zijn minnares, tot hij je een compliment geeft. Ga naar het balkon.
 

Balkon: Praat met de elegante jonge dame, Danielle Rouyer. Zij is de minnares van Rupert. Van haar krijg je zeker geen compliment.

Praat dan met de getrouwde vrouw. Als je met haar over het weer praat zal ze je de tweede compliment geven.

Balzaal: Praat met Astruc over de 2 complimenten. Helaas telt de compliment van Zollinger niet. Praat met Samsonet en vertel hem over de compliment van Zollinger. Nu krijg je een tweede compliment. Praat met Astruc over de compliment van Samsonet. Overtuig hem om je impresario te worden. Je krijgt zijn visitekaartje en je moet later naar het theater komen. Verlaat de balzaal.

Buiten: Voor de deur komt Samsonet naar je toe. Hij vertelt Mata Hari dat haar carrière snel kan beëindigen en vraagt of je als spionne voor hem wil werken. Zijn doel is om informatie te verstrekken en het aan alle kranten te verkopen om te laten zien hoe zinloos een oorlog is. Mata Hari moet Zollinger proberen te versieren, en een afdruk van zijn firmazegel (een metalenstempel) maken. Deze afdruk is Samsonet 5000 frank waard. Mata is verbaasd dat ook Elsbeth een spionne voor Samsonet is. Hij geeft je een liefdesbrief voor Danielle. De brief kan je helpen om de minnares van Zollinger te kunnen worden. Mata Hari stemt toe en gaat terug naar de balzaal.

Balzaal: Praat met Elsbeth, zodat je zeker weet dat zij een spionne is.
Balkon: Geef de liefdesbrief aan Danielle. Ze zou graag willen reageren, maar ze heeft geen pen.
Balzaal: Praat met de journalist over de pen en hij geeft je een pen.
Balkon: Geef Danielle de pen. Zij geeft je een antwoord brief.
Balzaal: Geef deze antwoord brief aan Rupert. Hij wordt boos op zijn maîtresse -  een belediging gespreksonderwerp komt in de inventaris.
Balkon: Praat met Danielle over de belediging. Ze beschrijft Rupert als een idioot en verbreekt de relatie.
 

Balzaal: Vertel Rupert over de kapotte relatie. Hij is je dankbaar en praat dan over zijn dankbaarheid. Hij probeert Mata te versieren. Mata zegt dat er 4 regels zijn voor verleiden. Leg de regels voor aan Rupert: "flattering - yielding - dismissing - daring". Mata Hari is sluw genoeg om Zollinger te versieren, zonder dat hij merkt dat ze er een doel mee heeft.  Hij geeft Mata een armband, die oorspronkelijk bedoeld was voor Danielle. Ook nodigt Zollinger Mata uit voor een slaapmutsje in zijn hotelkamer.

 

Hotelkamer van Rupert Zollinger: Mata stapt uit bed. Pak de whisky fles van het kleine tafeltje, de stang tegen het kleine tafeltje en de kussen op de kist voor het bed. Doorzoek de slaapkamer. Rupert wordt onrustig en wil dat je terug in bed komt liggen. Geef hem dan de kussen, zodat hij rustig ligt. Sluit dan het bovenraampje met de stang. Rupert roept je opnieuw. Geef hem de Whisky. Nu zal hij rustig gaan slapen. Zie de zegel op het ronde tafeltje (onderzoek het met de loepcursor). Pak linksonder van de commode een stukje zeep en de aansteker. Gebruik de aansteker op de zegel om het metaal te verhitten. Gebruik de zeep op de zegel om een afdruk van de zegel in de zeep te krijgen. Mata Hari heeft haar eerste taak als spionne voldaan.

 

Hoofdstuk 2 - Geheime Documenten
 

Parijs, 1908 - Hotel: Er zijn nu 3 jaar voorbij. Mata heeft slechts een paar keer opgetreden als danseres in het theater en heeft maar een paar kleine onbelangrijke opdrachten gekregen. Iedereen roemt Mata voor haar dans, maar niemand weet haar activiteit als spionne. Probeer de kamer te verlaten. Er wordt aan de deur geklopt en een vrouw komt binnen. Ze vraagt advies aan Mata. Na een dodelijke ongeluk van haar man, heeft ze een nieuwe man leren kennen. Hij is een verlegen onzekere wetenschapper. Mata Hari geeft haar advies over hoe ze haar nieuwe man kan verleiden. De vrouw is de beroemde wetenschapster Marie Curie. Verlaat de hotelkamer.

Parijs, 8ste District: Elsbeth zit op een terras. Praat met haar. Mata Hari moet met de trein naar Monte Carlo reizen, om daar Oscar Samsonet te ontmoeten. Mata moet oppassen, want de vijandelijke agenten zitten overal. Mata moet zich niet in de hoek laten duwen, want anders moeten ze weer van vooraan beginnen. Je krijgt nieuwe gespreksonderwerpen - Station, Monaco en Parijs. Loop wat naar links, en praat op de hoek van de straat met de taxichauffeur. Ga naar het treinstation.

 

Treinstation: Ga links naar de ticketbalie. Koop een kaartje naar Monaco. Nu start het eerste minispel. Mata kan niet gewoon van Parijs naar Monaco reizen. Ze moet van station naar station reizen, om de vijandelijke agent op een dood spoor te zetten zodat je hem kan ontwijken. Ontmoet je de agent dan moet je opnieuw beginnen in Parijs. Kom je in de eerste poging veilig in Monaco, dan krijg je 100 punten voor je vaardigheid. De vijandelijke agent staat per spel op een ander station. Mata Hari neemt de trein naar de volgende steden (is per spel verschillend):

 

 1. Orleans

 2. Limoges

 3. Clermont-Ferrand

 4. Decize

 5. Dion

 6. Berne

 7. Lugano

 8. Milano

 9. Monaco

 

Monaco, Treinstation: Verlaat het station.
Promenade: Kijk naar het bord aan de rechterzijde - vanavond danst in het hotel een exotische danseres. Zie het strand - ze heeft geen tijd om te zonnen. Praat met Oscar. Onlangs zijn er diplomaten onderhandelingen geweest tussen de Britten en Fransen. Oscar wil weten wat er besproken werd. De Fransen willen zich verenigen met de Britten, maar ze twijfelen nog. Mata Hari heeft een fotocamera met een kleine lens nodig. Ze moet dan de Britse ambassade in Parijs binnendringen en de geheime documenten fotograferen. Elsbeth kan je helpen aan een camera. Ga rechts richting de bergen naar de buitenwijk.

Buitenwijk: Kijk rechts in de donkere hoek. Probeer de fabriekspoort te openen. Je moet een pasje hebben.

Promenade: Stap in de taxi en ga naar het station.
Monaco, Treinstation: Koop een kaartje naar Parijs. Je moet weer de vijandelijke agent ontwijken. Bij mij stond de agent in Parijs of in Clermont-Ferrand.

Bij de eerste poging krijg je weer 100 punten voor je vaardigheid. Neem de trein naar de volgende steden: (is per spel verschillend):

 

 1. Milano

 2. Lugano

 3. Berne

 4. Geneva

 5. Lyon

 6. Clermont-Ferrand

 7. Limoges

 8. Orleans

 9. Parijs

 

Parijs, Treinstation: Mata Hari wordt door Captain Georges Ladoux van de geheime dienst, gearresteerd.

Ze wordt ergens van beschuldigd en naar het politiebureau gebracht.

Parijs, Politiebureau: Pak de lege beker in de cel. Onderzoek het traliewerk, de deurslot en het riool. Mata pakt een draad uit het riool. Probeer met de draad het slot te openen. Captain Ladoux komt naar je cel. Mata wordt beschuldigd van diefstal. De echtgenote van Zollinger heeft aangifte gedaan van de armband, die je van Rupert gekregen hebt. Geef de armband aan Ladoux. Mevr. Zollinger zal vermoedelijk de klacht intrekken, maar Ladoux wil meer van Mata. Op de vraag of ze als spionne werkt, ontkent Mata. Duitsland werkt aan het "Jules Verne -project". Mata moet voor Major Arnold von Kalle een dansvoorstelling regelen en hem verleiden om informatie te krijgen over het project. Ladoux opent de celdeur. Kijk in de linkse cel en in de kast hangen een paar oude kleren. Ga dan rechts de trap op naar het kantoor. Je kan nogmaals vragen aan Ladoux over het project. Zie een geheimschrift decodeer apparaat. Verlaat het politiebureau. Ga links het theater binnen.

Theater: Praat met Gabriel Astruc. Om een dansvoorstelling te geven, moet Mata eerst nieuwe dansbewegingen of passen leren. Deze kan je misschien op straat vinden. Als je op het scherm klikt, zal Mata zich omkleden, maar we gaan eerst op straat kijken of er iets is wat Mata inspireert om nieuwe dansbewegingen te leren.

Parijs, 8ste District: Midden op straat staat een orgeldraaier. Bekijk hem van dichtbij met de loepcursor. Mata krijgt nieuwe inspiratie-ideeën. Ga rechts naar de zijstraat.
Zijstraat: Ga naar het einde van de straat en praat met Elsbeth over de fotocamera. Ze heeft een fotocamera voor je.

Theater: Praat met Astruc over je nieuwe dansbeweging. Nu krijg je toestemming om te dansen. Gabriel geeft je een brief met een visitekaartje van Marie Curie.

Ze bedankt je voor het advies en als je haar nodig mocht hebben kan je haar bezoeken in haar laboratorium.


Geef je Astruc nu de danstoestemming, start het dans minispel op het podium. Mata moet de ritme volgen. In het scherm verschijnen 4 transparante cirkels - twee boven en 2 onder in het scherm. Van links naar rechts schuiven boven en onder muzieknoten door het beeld. Zodra ze in een cirkel komen moet je contact met de muzieknoten maken met de muiscursor. Je hoeft niet te klikken, maar gewoon de muis erover bewegen. Zorg ervoor dat je ze niet buiten de cirkel aanraakt, want dan verdwijnen ze en krijg je geen punten of zelfs punten aftrek. Raak je de muzieknoten precies in het midden van de cirkel, krijg je 10 punten. Dit wordt verminderd, afhankelijk van hoe ver je ze van het centrum aanraakt. In de linkerbovenhoek van het scherm is een balkje. Ongeveer in het midden van de balk is een streep. Deze streep moet je overschrijden, zodat je weet dat het publiek je show goed vindt. Lukt je dat niet moet je het herhalen. Je kunt het overslaan, maar dan ontvangt je geen geld. Ben je over de streep, wordt Mata na haar optreden door Astruc uitbetaald. Dit kan variëren afhankelijk van je prestatie van 1000 tot 3000 Franc.

 

 

Parijs, 8ste District: De avond is geslaagd, Mata verlaat het theater en ontmoet buiten Major Arnold von Kalle. Hij nodigt Mata Hari uit in de officiersclub "Unter den Linden" in Berlijn. Mata stelt voor elkaar hier in Parijs te ontmoeten, maar dat kan niet. Hij overhandigt Mata een uitnodigingskaartje, voor toegang in de officiersclub.

De volgende ochtend verlaat je het hotel. Stap in de taxi en ga naar de Britse ambassade.

Britse ambassade - Buiten: Zie aan de rechterzijde een druppelende waterkraan en afvoerputje. Praat met de bewaker van de ambassade. Je hebt een pasje nodig. Zodra het gesprek beëindigd is, loopt een ambassade medewerker naar buiten. Spreek met de beambte/secretaris . Hij is zeer bescheiden, zodat je hem met een beetje vleierij aanspreekt. Hij kent je ergens van. Praat over de dansvoorstelling. Nu herinnert hij je naam en tenslotte zal hij je een toegangspasje geven. Gebruik je de verkeerde gespreksonderwerpen, of het is de verkeerde medewerker, dan komen er ander medewerkers naar buiten. Wacht dan tot de beambte weer naar buiten komt en probeer het opnieuw. Toon het pasje aan de bewaker. De man laat je nog steeds niet door, omdat je een fotocamera bij je hebt. Mata geeft het niet af. Ga naar de linkerkant. Verberg de fotocamera achter het tweede kleine struikje. Nu mag je de ambassade binnen.

Britse Ambassade - Kantoor van de ambassadeur: Pak links de whisky fles. Pak een leeg velletje papier uit de doos op het bureau. Mata merkt op dat het doorgedrukt is. Kijk naar de grote kist naast het bureau. Het heeft een combinatie slot. Pak het brokje steenkool vóór de openhaard. Gebruik de steenkool op het doorgedrukte papiertje. Je krijgt een stukje papier met nummers. Gebruik het stukje papier met nummers op de grote kist. Open de kist en je pakt de aantekeningen van de ambassadeur eruit. Probeer het venster te openen. Leg de aantekeningen van de ambassadeur op de vensterbank. Je probeert ze tegen het raam te houden, maar je kan ze niet vastplakken tegen het raam. Met de whisky zal niet lukken, omdat dit geur sporen achterlaat.

 

Buiten: Giet de whisky fles leeg in het afvoerputje. Vul de lege fles met water uit de waterkraan.
Kantoor: Gebruik de waterfles op de aantekeningen, die nog op de vensterbank liggen. Je plakt ze tegen het raam.

Buiten:  Pak de fotocamera achter de struik. Gebruik de fotocamera op het venster. Mata maakt foto's van de documenten.

Leg de fotocamera terug achter het struikje.
Kantoor: Pak de documenten van de ramen en leg ze terug in de kist.
Buiten: Pak de fotocamera terug, achter het struikje. Verlaat de ambassade.

Parijs, 8ste District: Neem een taxi terug naar het station.

Parijs, Treinstation: Koop een kaartje naar Monaco. Het minispel start weer en verdien 100 punten.

Monaco, Promenade: Ga naar de Promenade, waar Samsonet reeds op je wacht. Geef hem de fotocamera. Hij is tevreden met je prestatie, ondanks dat je documenten gelezen hebt. De Fransen werken aan een wapen waarmee ze de Duitse aanvallen kunnen afweren. Mata vertelt Oscar ook over Captain Ladoux. Hij zegt dat ze die opdracht moet aannemen. Neem een taxi naar het station.


Monaco, Treinstation: Koop een kaartje naar Berlijn. Het minispel start weer en verdien 100 punten.
 

Berlijn, Treinstation: Gebruik de openbare telefoon, maar deze is defect. Zie bij de ingang tegen de pilaar een schakelkast voor de klok. Praat rechts met een spion. Hij adviseert je om een kaartje van de "Berlin rocket" te kopen als je naar Berlijn wil reizen. Je kan dan voor de volgende trips naar Berlijn, beslissen of je veilig wil reizen, maar dan krijg je geen punten voor vaardigheid. Verlaat het station.

Berlijn, Centrum: Loop naar links en praat met de portier van de officiersclub. Toon hem de uitnodiging en je mag naar binnen.
Berlijn, Officiersclub: Ga naar de achterzijde. Probeer het gesprek van Major von Kalle met kolonel Manfred Holz af te luisteren. De Attaché spreekt je aan. De man is erg vervelend. Een van de clubleden vertelt Mata dat hij Graaf Ferdi Baumann is. Hij wordt vaak door zijn vrouw gebeld dat hij naar huis moet komen. Zij belt dan de butler, die het bericht aan hem moet doorgeven. Verlaat de Club. Loop naar de rechterzijde en ga je hotel in.

Hotel: Gebruik de telefoon en bel de butler van de club. Op deze manier zal Ferdi de Club verlaten.

Officiersclub: Toon weer je uitnodiging aan de portier om de Club in te mogen (moet je iedere keer tonen als je naar binnen gaat). Nu kan je het gesprek van von Kalle met Holz afluisteren. De twee mannen hebben het over het mislukken van het Jules Verne project. Er komen scheuren in het staal door staalmoeheid. Praat daarna met de Major. Hij is verrast je hier te zien en nog meer verbaasd als je hem over de mislukking van het project aanspreekt. Een vrouw begrijpt tocht niets van staal! Vertel hem over je ontmoeting met Marie Curie. Hij heeft het over de nieuwe Franse productiemethode - corrosieproces? (Du Molier). De Duitse hebben behoefte aan betere staal.

Berlijn, Treinstation: Koop een kaartje naar Parijs. Verdien weer 100 punten in het minispel.

 

Parijs, 8ste District: Voor het theater staat een andere spion. Hij geeft als tip, om een express kaart te kopen om veilig naar Parijs te reizen.

Neem een taxi en ga naar het laboratorium van Marie Curie. Je komt in een buitenwijk en ga het lab in.

Parijs, Laboratorium van Marie Curie: Praat met Madam Curie. Ze heeft momenteel niet veel tijd, omdat ze aan een experiment werkt. Mata zal haar daarbij helpen. Ze heeft magnesiumzout nodig. Kijk in het laboratorium en verzamel van de plank links van Marie: radiumzout,  Hydroxyl benzeen?, foliezak en natriumnitraat. Rechtsonder in het scherm pak je van de tafel de bitterzout. Rechtsachter pak je van de tafel: Zwavelzuur, azijnzuur en potas. Magnesium zout is er niet. Sommige Chemische stoffen worden ook met een andere naam aangeduid. Geef Marie achtereenvolgens:

 

 • Bitterzout = Magnesiumzout

 • Vitriool = Zwavelzuur

 • Salpeter = Natriumnitraat

 

Nu heeft ze tijd voor je. Marie onderzoekt de eigenschappen van radium, waarvan de stralen door sommige objecten heen gaan.

Helaas weet ze niets over het corrosieproces (Du Molier). Haar vriend Jacques Brunel kan je helpen.

Laboratorium van Jacques Brunel: Jacques is bekend met de procedure, want hij moet het voor de overheid onderzoeken. Maar hij moest zweren er niets over te vertellen. Hij heeft alles in een notitieboek met ijzeroxide inkt geregistreerd. Het notitieboek ligt links op de tafel en is vergrendeld. De sleutel draagt hij altijd met zich mee.

De glazen fotoplaat rechts naast Marie, mag je niet mee nemen.

 

Laboratorium van Marie Curie:: We gaan zelf experimenteren. Gebruik de foliezak uit de inventaris op de vitriool fles, op de werktafel. Het begint te borrelen en uiteindelijk explodeert het. Marie komt binnen en roept Jacques. Hij ziet de ellende. Daar hij dorst heeft, verlaat hij het laboratorium om nieuwe thee te gaan halen.

Laboratorium van Jacques Brunel: Pak de fotoplaat en leg de fotoplaat op het notitieboekje. Gebruik dan het radiumzout op de fotoplaat, zodat de stralen door de kaft van het notitieboekje gaan. Om de fotografie te ontwikkelen gebruik je hydrobenzene. Om de reactie te stoppen gebruik je azijnzuur. Nu kan je de informatie over het corrosieproces lezen. Om de corrosie te stoppen gebruikt men hiervoor: 0,5% ijzerkoolstof, 3,5% nikkel en 1,5% chroom. Verlaat het lab. Neem een taxi naar het station. Koop een treinkaartje naar Berlijn of koop een "Berliner rocket" treinkaartje. Als je een normaal kaartje koopt krijg je bij de eerste poging weer 100 punten. Koop je een "Berlin rocket" kaartje zal je veilig reizen, maar je krijgt dan geen punten.

Berlijn, Officiersclub: Geef de Major de Du Molier informatie. Hij is enthousiast en wil Mata onder vier ogen spreken.

Berlijn, Woning van de Major: De Major is zo moe dat hij in slaap valt. Mata stapt uit bed. Van de boekenplank pak je twee boeken: "20.000 mijlen onder zee" en "van aarde naar de maan". Zijn de Duitsers een onderzeeboot aan het bouwen of vliegen ze naar de maan? Pak links van het kastje in het midden, een vel papier. Open onder het deurtje van deze kast en zie een pantserkluis. Pak van het bureau een potlood. Maak de Major wakker en praat met hem over het boek "20.000 mijlen onder zee". Hij mommelt iets over omhulsel en afweergeschut. Vraag ook over het boek "van aarde naar de maan". Dan heeft hij het over een grote kanonsloop. Vraag ook over het project. Alle informatie staat in een boek. Vraag over de kanonsloop en hij zegt iets over pagina 102. Combineer pagina 102 met het boek " van aarde naar de maan". Je krijgt dan een slot combinatie: 27-7-14. Gebruik de combinatie op de pantserkluis onder in het kastje. Hierin vind je een bouwontwerp van een groot kanon. Gebruik het velletje papier op het bouwontwerp en dan het potlood om het bouwontwerp van een groot kanon, te kopiëren. Je moet deze aan Captain Ladoux geven, maar je hebt nog geen geld van Major von Kalle gekregen. Praat met de Major over de bouwplannen om hem te chanteren. Helaas werkt dit niet, want nu wil hij weten hoeveel boor de Fransen in de staalproductie gebruiken (Boor of borium is een scheikundig element). De Duitse kanonnen waren tot nu maar schroot.

Berlijn,Hotel: De volgende ochtend, is Mata terug in haar hotelkamer. Neem een taxi naar het station en keer terug naar Parijs - Verdien weer 100 punten.

Parijs,Kantoor van de ambassadeur: Op het bureau ligt een bericht over torpedo's. Hiervoor krijg je 50 spionage punten.
Laboratorium van Marie Curie: Buiten ontmoet je Rupert Zollinger. Hij is nerveus en verrast Mata hier te ontmoeten.

Hij wil met Marie een radiumbedrijf opstarten. Zollinger heeft haast en is weer snel weg. Ga het lab binnen.

 

Laboratorium van Jacques Brunel: Jacques ligt dood op de vloer. Marie staat naast hem en verlaat het lab. Of Rupert in het lab geweest is, weet ze niet. De politie zal zo arriveren, dus moeten we opschieten om de kamer te doorzoeken. Pak de vulpen en notitieboek van de schrijftafel. Het notitieboekje is leeg. Captain Ladoux komt binnen. Vertel Ladoux over het kanon bouwontwerp. Hij wil nu de exacte afmetingen van de kanonsloop weten. Gebruik de vulpen op het notitieboekje. Je ziet geen inkt op het papier. Jacques had gezegd dat hij zijn aantekeningen met ijzer sulfaat inkt opgeschreven heeft. Men kan dit door mengsel van chemische stoffen (reagens) en warmte zichtbaar maken. Gebruik het notitieboekje op de bunsenbrander. Je ziet geen resultaat. 

Laboratorium van Marie Curie: Vraag aan Marie over de inkt. Ze heeft deze inkt ontwikkeld. Mata moet het met jodium proberen.
Laboratorium van Jacques Brunel: Pak achter van de plank de jodium. Gebruik de jodium op het notitieboekje. De formule voor 'boor' is nu zichtbaar. Captain Ladoux vervalst de waarde van de boorformule van 0,5 naar 0,7. Ga naar het station en koop een treinkaartje naar Berlijn - 100 punten.
 

Berlijn, Officiersclub: Geef Major von Kalle de boorformule. Voordat je hem over het kanon kan vragen, loopt hij weg. Praat met kolonel Holz. Hij zegt dat het kanon 29m lang is en een bereik heeft van Berlijn naar Parijs. Ga rechts bij de 2 mannen staan. Ze hebben het over Mr Marconi. Mata zal weggestuurd worden, omdat de mannen denken dat je ze afluistert. Praat dan met de Attachee om meer informatie over Marconi te krijgen. Er zijn al radio's, maar Marconi heeft een pijlzender ontwikkeld, waarmee de Duitse onderzeeboten de stralen van de Franse radioberichten kunnen onderscheppen van hun schepen. Zo komen ze de exacte locaties van de schepen te weten en kunnen ze een verrassingsaanval uitvoeren. Voor deze informatie krijg je 50 spionage punten. Ga terug naar Parijs - 100 punten.

Parijs, Politiebureau: Geef Ladoux de lengte van het kanon. Alle opdrachten van dit hoofdstuk zijn nu voltooid.

 

Hoofdstuk 3 - Vliegtuig Ontwerp


Monaco, 1909, Promenade: Een jaar later. De vervalste boorformule veroorzaakte een explosie in Duistland. Mata Hari treed nog zelden op als danseres, maar met de spionage opdrachten kan ze wat geld opzij leggen. Je ontmoet opnieuw Oscar. Mata moet in Berlijn de Daimler fabriek binnendringen en informatie over de vliegtuigvleugels van Anton Fokker verzamelen. Omdat te kunnen doen moet je bevriend worden met Mercedes Jellinek, wiens vader, Emil momenteel in Monaco is. Om met hem in gesprek te komen moet je een beroep doen op Louis Renault.

 

Emil Jellinek, loopt heen en weer over de promenade. Praat met hem. Doe hem de groeten van Louis Renault, maar dat was niet zo'n goed idee, want de twee hebben ruzie - alles gaat via hun advocaten. Mati laat zich niet makkelijk afwijzen. Gebruik dan het 'dismissing' onderwerp (hand pictogram). Je krijgt dan het telefoonnummer van zijn dochter in Berlijn: 2-4-2-0-1. Je moet haar zeggen, dat haar vader je gestuurd heeft.

Monaco, Treinstation: Ook hier is weer een spion. Om een veilige manier naar Monaco te reizen, moet je een "Rapide" kaartje kopen.

De straatkunstschilder wil niet gestoord worden. Koop een treinkaartje naar Berlijn.

 

Berlijn, Centrum, Hotel: Gebruik de telefoon en bel Mercedes. De jonge vrouw komt onmiddellijk naar het hotel. Het is moeilijk om voor Mata een rondleiding door de Daimler fabriek te regelen, maar Mercedes zal het toch proberen als Mata haar een paar nieuwe dansbewegingen leert. Mata kent geen nieuwe dansbewegingen en zal buiten weer inspiratie-ideeën opdoen. Verlaat het hotel.

Berlijn, Centrum: Op straat zie je links een man op een hoge fiets. Bekijk hem van dichtbij en je krijgt een nieuw dans idee.
Hotel: Bel weer Mercedes. Toon je nieuwe dansbeweging. Mercedes neemt je mee naar de fabriek van haar vader.

Berlijn, Daimler Fabriekshal: Het is zondag en eigenlijk mag Mercedes hier niet zijn, maar je mag wat rondkijken. Het kantoor aan de linkerzijde is gesloten. Ga naar de werkbank (tussen de auto's). Pak het Mercedes plaatje. Praat met Mercedes over het Mercedes plaatje. Ze is erg trots dat haar vader een auto naar haar noemt en vraagt of je het ontwerp wil zien. Ze opent het kantoor.
 

Daimler, Kantoor: Kijk in de boekenkast. Mercedes zegt dat hierin veel geheime documenten liggen en zoekt zelf het ontwerp. Ze ontdekt ook vliegtuig ontwerpen.

Mata moet het kantoor verlaten. Nu moeten we een mogelijkheid vinden om zonder Mercedes de fabriek binnen te komen. Ga achter naar de hangar.

Hangar: Pak rechts uit het kistje een buis. Pak uit de gereedschapskist een tang. Gebruik de tang op de buis om een vervormde tang te krijgen.

Fabriekshal: Ga naar het rechter gedeelte. In de werktuigkist ligt niets bruikbaar. Kijk door het venster. De klink klemt. Gebruik de vervormde tang op het venster. Het venster blijft nu open. Mercedes komt terug in de hal. We verlaten de fabriek. In de avond keert Mata terug en klimt door het open venster. Anton Fokker is nu in de hangar en werkt aan zijn vliegtuig. Het licht zou Mata verraden. Zie links van het venster een schakelkast. In dit minispel moet je de stroomkabels omleiden. Het licht moet in de fabriekshal uitgeschakeld worden, maar het licht in de hangar moet blijven branden. Met de linkermuis klik pak je een tussenstukje van de verbindingskabel en met een dubbele klik kan je het draaien. Je kan ze ook verplaatsen naar een ander gebied. Doe je dit snel, krijg je 30 punten. Dan moet je tussen de auto's door sluipen, om bij het kantoor te komen. Kijk uit voor de ratten, want als je erop trapt, piepen ze en word je betrapt door Fokker. Als je bij het kantoor bent, sluip je naar de werkbank. Pak van de werkbank een metalenstrip en sluip terug naar het "H" hoekpunt en vandaar weer naar het kantoor. Open de deur van het kantoor met de metalenstrip.

 


Kantoor: Pak van het bureau een velletje papier. Op de grond voor de boekenplank ligt een saai boek. Kijk in de boekenkast. De boeken moeten gesorteerd worden. Zie links en rechts krassen op de rand van de bovenste plank. De boeken hebben ook krassen op de kaft. Sorteer de boeken zodat de kras aaneensluit van linksonder naar rechtsboven. Plaats je ze juist, tonen de eerste letters van de boektitel het woord DAI - LER. Een boek ontbreekt. Pak het saaie boek van de grond en plaats het op de boekenplank. Sorteer de boeken opnieuw en vorm de naam: DAIMLER. Je krijgt 20 punten.

 


 

Een geheime kluis in de boekkast opent. Mata doorzoekt de documenten en vindt informatie over de nieuwe vleugels. Pak uit de kluis een halve diagram tekening. De andere documenten kunnen niet gestolen worden. Combineer in de inventaris de vulpen met het velletje papier. Gebruik dan pen en papier op de kluis en je noteert alle informatie met onzichtbare inkt op het papier. Mata heeft nu de informatie over de vleugels in de inventaris. Je gaat automatisch terug naar het hotel.

 

Berlijn, Treinstation: Ga naar het station en koop een kaartje naar Parijs. De treinreizen worden moeilijker (misschien al eerder), want er zijn nu meer agenten. Verschillende stations zijn geblokkeerd. Samsonet heeft  wel enkele agenten voor je ingezet, die stations blokkeren of voor je veilig maken. Je moet zelf de stations uitkiezen die je veilig maakt of blokkeert. Klik op een van de namen van de steden. Geef het station een groene stip als je die veilig wil hebben of rood als je die wil blokkeren. Als bij de start een agent in het naburige station staat, en je wordt direct bij de eerste stap al gepakt, kies je het naastliggend station als veilig station. Het kan zijn dat voor de eerste keer er 1 agent staat en dat je 1 station kan blokkeren of veilig kan maken, maar dat worden er later meer. Voor deze vlekkeloze reizen krijg je 200 punten.

 

Parijs, Treinstation: Hier loop je Captain Ladoux tegen het lijf. Hij eist dat je terug naar Major von Kalle reist en hem een code wiel bezorgt voor het nieuwe Duitse decodeerapparaat. De nieuwe machine heeft Ladoux al. Hij mist alleen de code wiel. Hij gelooft Mata niet dat ze geen spionne is en moet hem de informatie over de vleugels geven. Als Ladoux klaar is, komt Oscar ook op het station. Hij wil ook dat je terug naar Berlijn reist, om de nieuwe motoren van het vliegtuig te saboteren. Het is niet erg dat Ladoux het ontwerp nu in handen heeft, omdat ze toch voor de Fransen waren. Mata heeft weer nieuwe dansbeweging nodig om Major von Kalle te verleiden. Kijk naar de dame, achter in het scherm en Mata krijgt weer een nieuw idee. Koop een kaartje naar Berlijn - 200 punten.

Berlijn, Daimler Fabriekshal: Mata gaat vanaf het station automatisch naar de fabriek. Fokker is nog steeds aanwezig. Zie een doos op de vloer, links van het venster. Er is aan de doos geknabbeld. Sluip naar het kantoor via de bekende route tussen de auto's. Zie voor de auto's  bij het kantoor twee metalenroosters in de grond. In een ziet Mata rattenuitwerpselen. Open de kantoor deur met de metalenstrip.

Kantoor: Pak het kopje en sneetje kaas van het bureau. Pak onder in het scherm de schroevendraaier.
Fabriekshal: Sluip terug naar het doosje - Sluip naar de werkbank, dan rechts en omhoog naar het venster. Leg de kaas in het doosje.

De ratten komen er van knabbelen. Fokker heeft genoeg van de ratten en gaat naar huis.

Hangar: De vliegtuigmotor moet gesaboteerd worden. De andere helft van de tekening ligt onder de vleugel van het vliegtuig.

Combineer het met de andere helft = 50 spionage punten.
 

Fabriekshal: Ga richting kantoor. Onderzoek de motorkap van de eerste auto (bovenste). Open de motorkap met de schroevendraaier. Kijk naar de motorblok.

Mata ziet ook een accu. Gebruik het kopje op de accu om accuzuur te krijgen.

 

Hangar: Giet het accuzuur op de vliegtuigmotor. Weer een taak volbracht.

Monaco, Promenade: Mata keert automatisch terug naar Monaco. In de krant staat een artikel over een vliegtuigcrash in Duitsland. Oscar heeft een nieuwe opdracht. Oscar heeft van Zollinger een gecodeerd bericht onderschept, die Mata moet ontcijferen. Dit sluit goed aan bij de opdracht van Ladoux. Hij zegt ook dat Major von Kalle weer opgedoken is. Om je nieuwe dansbeweging te tonen gaan we terug naar Parijs en verdien weer 200 punten.

Parijs, Theater: Vertel Astruc over je nieuwe dansbeweging. Je krijgt dans toestemming en ga dan naar het podium. Verdien weer ongeveer 2000 frank met het dans minispel. Na de voorstelling ontmoet je voor het theater, Major von Kalle. De veiligheidsmaatregelen zijn versterkt. De Duitsers hebben in Madrid een afluisterpost, waar von Kalle nu naar toe reist. De volgende dag is Mata in haar hotel in Parijs. Ga naar het station en reis naar Madrid. Voor deze reis krijg je 200 punten. Je kan nu ook misschien een veilige doorreis station uitkiezen (blauwe punt).

 


Madrid, Plaza Major: Op het plein praat je met de jongleur, die voor de galerie staat. Daag hem uit  (been pictogram), zodat hij een voorstelling op het plein geeft. Ga naar de galerie. Bekijk voor de galerie het schilderij portret. Is dat niet het portret van Major von Kalle? Ga naar het plein en naar de linkerzijde. Hier is de ambassade. Kijk boven naar het venster. Major Von Kalle is achter het venster te zien. Hij telefoneert. Praat met de ambassade bewaker. Je mag natuurlijk niet naar binnen. Ga verder naar links en ga het steegje in. Kijk in de afvalbak. Mata vindt een worst. Geef deze worst aan de hond, en hij is een tijdje rustig. Zie tegen de muur een telefoonkastje. Je opent het telefoonkastje en krijg een idee om de telefoon af te tappen. Was er niet een defecte telefoon in Berlijn? Dus terug naar Berlijn - 500 punten.

Berlijn, Treinstation: De telefoon is bezet door een maf, want de telefoon was toch defect! De man praat tegen zijn denkbeeldige vrouw. Hij zegt tegen zijn denkbeeldige vrouw dat hij om 17.00 de trein naar Stuttgart neemt. Momenteel is het 16:30. Gebruik het schakelkastje van de klok om de klok een half uur vooruit te zetten. Het is tijd dat de trein vertrekt. Praat dan met de treinconducteur en zeg dat het tijd is om te vertrekken. Hij blaast op zijn fluitje en de trein vertrekt met de telefonerende man. Gebruik je schroevendraaier op de telefoon en krijg de telefoonhoorn. Ga terug naar Madrid - 500 punten.

 

Madrid, Plaza Major

 

Ga naar het telefoonkastje in de steeg. Gebruik de telefoonhoorn op de telefoonkabel in het kastje.

Nu moet je de kabel tussenstukjes weer omleiden. Het lukt je om het telefoon gesprek af te luisteren van Von Kalle. De galerie is de ontmoetingsplaats. De contact man zal de code wiel aan de persoon geven die op het portret afgebeeld is. Ga naar de galerie. Bekijk het schilderij. Mata Hari heeft een portret van zichzelf nodig om deze te vervangen met die van Von Kalle. Was er niet een kunstschilder op het station in Monaco!

 

Reis naar Monaco - 200 punten.

 

Monaco, Treinstation: Nu de kunstschilder tijd heeft zal hij een houtskoolportret van Mata tekenen. Ga terug naar Madrid - 200 punten.

Madrid, Plaza Major: Ga naar de galerie en plak het portret op het portret schilderij. Ga naar het plein. De contact man komt en geeft je een code wiel.

Praat met de spion achter de fontein. De tip van hem is om een "Eagle" kaartje te kopen om veilig naar Madrid te reizen. Ga terug naar Parijs - 200 punten.

Parijs, Politiebureau: Plaats de code wiel in het decodeerapparaat. Je ziet drie schakelaars. Met de eerste, kan je alle klinkers veranderen, met de tweede alle medeklinkers en met de derde alle letters. Vind de juiste combinaties. Als je aan een schakelaar draait vormen zich andere letter combinaties. De letters in de 2 grijze balkjes zijn per spel verschillend. Start eerst met de schakelaar voor de klinkers. Het eerste woord van het gecodeerde bericht is March (Duist EINM): Zoek dus met de klinker schakelaar de letter A ( Duits EI) en dan met de medeklinker schakelaar de letters M(a)rch (NM). Kan je deze combinatie niet maken, verander je de letter combinaties met de alfabet schakelaar. Heb je deze letters ingesteld heb je alle letters goed staan? Ben je snel genoeg, krijg je 30 punten. De gedecodeerde tekst luidt:

 

MARCH THRU LOW COUNTRIES, WAR PLAN APPROVED BY GHQ.

EINMARSCH DURCH BENELUX

PLAN VON DEUT HQ BEFÜRWORTET

 

Ladoux is enthousiast van je werk en wil met je samenwerken. Praat met hem. Hij heeft een privé opdracht voor je. Je moet in het huis van kolonel Victor Malbec zijn telefoon aftappen. Ladoux zal hem dan bellen om hem een bekentenis te ontlokken, die hij kan gebruiken als bewijs voor zijn verraad. Kolonel Malbec beweert dat Ladoux onverantwoordelijk en onbekwaam is. Je krijgt het adres van de kolonel en je gaat automatisch terug naar het 8ste district.

Parijs, Theater: Praat met Astruc. Weer heb je een nieuwe inspiratie bron nodig voor een dansbeweging.
Parijs, 8ste District: Kijk op straat naar de hemel en zie tussen de huizen een zeppelin/vliegtuig. Mata Hari heeft een nieuw idee.

Parijs, Theater: Toon je nieuwe dansbeweging aan Astruc en krijg weer toestemming. De muzieknoten gaan nu sneller door het beeld. 

Verdien 3000 of 2000 frank maar ik was al tevreden met 1.000 frank :)

Parijs, Woning van Malbec: De volgende ochtend verlaat je het hotel en neem een taxi naar Malbec. Zie in de straat een riooldeksel. Het is de deksel van rioolkanaal 318. Zie een telefoonkabel tegen de muur. Er is geen telefoonschakelkast. Pak uit de regenpijp een bericht over Zeppelins. Ze transporteren vliegtuigen.

Je krijgt hiervoor 50 spionage punten.

Parijs, Politiebureau: Praat met Captain Ladoux over de telefoonschakelkast. Hij geeft je de sleutel voor de deur naar de rioolkanalen. De meeste telefoonkasten moesten van de overheid ondergronds geplaatst worden. Ga beneden naar de cellen. Gebruik de sleutel op de celdeur aan de linkerzijde. Mata is niet van plan om zo door de stank en drek in de riool te lopen. Pak uit de kast in de cel andere kleding en ga dan de riolering in.
 

Parijs, Riool

Zie tegen de muren de kanaalnummerbordjes. Links is doorgang 116 en rechts 118.

Dan is waar je nu bent 117. Je moet naar kanaal 318.Neem de volgende route:

Rechts = 118 - Onder = 218 - Links = 217 - onder = 317 - Rechts = 318.

 

Hier is de telefoonschakelkast van Malbec. Gebruik de telefoonhoorn op het kastje om de telefoonleiding om te leiden - 30 punten. Mata hoort een telefoongesprek van Malbec met ene zekere Kris. Men wil vanuit  Lyon, Keulen aanvallen en 300kg bommen laten vallen. Je hebt genoeg gehoord en ga terug naar het politiebureau.

Gebruik de doorgangen in omgekeerde volgorde:

Links 317- omhoog 217- rechts 218- omhoog 118 en links 117.

 

Parijs, Politiebureau: Kleed je eerst om. Praat met Ladoux en vertel over het telefoongesprek. Hij gaat dan naar Malbec, om hem te arresteren. Hij geeft nu toestemming om je bericht te ontcijferen. Onderzoek eerst zijn bureau. Je vindt een bericht. De politie kreeg instructies om een zeppelin hangar in Parijs te beveiligen. Hiervoor krijg je 150 spionage punten. Gebruik nu Zollinger's gecodeerde bericht op het decodeerapparaat. Nu moet als tweede letter een A komen (en Duits vijfde letter een O). Dan kan men de medeklinkers zo instellen dat alle letters goed komen te staan. Weer 30 punten als je snel bent. Het gedecodeerde bericht van Zollinger luidt als volgt:

 

GAS RESEARCH GOES WELL. FACTORY PRODUCTION NEXT

GASFORSCHUNG LÄUFT GUT

BALDIGE FABRIKPRODUKTION

 

Parijs, Theater: Praat met Astruc. Weer moet je door iets geïnspireerd worden voor een nieuwe dansbeweging.
Treinstation: Kijk naar de grote lamp achter in het station voor een nieuw idee.

Theater: Praat met Astruc over het idee, krijg weer een dansvoorstelling en verdien ongeveer 1.000 frank.

De volgende ochtend ga je terug naar Astruc voor te dansen en natuurlijk moet je weer door iets geïnspireerd worden.

Madrid, Plaza Major: Neem de trein naar Madrid en verdien 200 punten.

Kijk naar de jongleur en krijg weer een nieuw idee. Ga terug naar Parijs = 200 punten.

Parijs, Theater: Praat met Astruc over het idee, krijg weer een dansvoorstelling en verdien ongeveer 1.000 frank.
Wil je meer geld verdienen, ga je de volgende ochtend terug naar Astruc om een nieuw idee te activeren.

Ga naar Madrid = 200 punten.

Madrid, Plaza Major: Kijk naar de fontein en je krijgt weer een nieuw  idee. Ga terug naar het steegje. Tap de telefoon van Von Kalle weer af met de telefoonhoorn. Hiervoor krijg je 30 punten voor het telefoon minispel en 50 spionage punten.

Deze keer gaat het over een aanval in Servië. Ga terug naar Parijs = 200 punten.

 

Parijs, Theater: Praat met Astruc over het idee, krijg weer een dansvoorstelling en verdien ongeveer 1.000 Franc.
Ga de volgende ochtend terug naar Astruc om een nieuw idee te activeren. Ga naar Berlijn = 200 punten.

Berlijn,Treinstation: Kijk in het station naar de stoomlocomotief en je krijgt weer een nieuw  idee.
Berlin, Officiersclub: Pak uit de openhaard een gecodeerd bericht. Ga terug naar Parijs = 200 punten.

Parijs, Theater: Praat met Astruc over het idee, krijg weer een dansvoorstelling en verdien ongeveer 1.000 Franc.

Het wordt steeds moeilijker, dus we zijn van nu af aan ook tevreden met 500 Franc. Of je slaat de minispelletjes over.

Ga naar Astruc om een nieuw idee te activeren.

 

Parijs, Politiebureau: Gebruik het gecodeerde bericht uit de officiersclub op het decodeerapparaat. Ben snel als je 30 punten wil verdienen. Eerlijk gezegd is mij dat maar een keer gelukt om 30 punten in sommige minispelen te krijgen :)  Maak een combinatie met de klinker schakelaar: De tweede letter van het eerst woord is een E en A de eerste letter van het tweede woord. Dan draai je aan de medeklinker schakelaar tot alle letters goed komen te staan. Mata laat het gedecodeerde bericht achter voor Ladoux. Voor het decoderen krijg je 50 spionage punten.

 

BEOGRAD AGENT READY

TO STOP ARCHDUKE

BELGRADER AGENT BEREIT

ERZHERZOG AUFZUHALTEN

 

Parijs, Britse Ambassade: Kijk naar de bloem voor het standbeeld. Mata heeft een nieuw idee.
Parijs, Theater:  Praat met Astruc over het idee, krijg weer een dansvoorstelling en verdien ongeveer 1000 frank.

Ga de volgende ochtend terug naar Astruc om een nieuw idee te activeren. Ga naar Monaco = 200 punten.

Monaco, Promenade: Kijk naar de luchtballon boven het strand en je krijgt een nieuw  idee. Praat op het terras met Emil Jellinek over het weer.

Hiervoor krijg je 150 spionage punten. In de krant wordt een artikel gepubliceerd dat de aanval mislukt is. Ga terug naar Parijs = 200 punten.

Parijs, Theater: Praat met Astruc over het idee, krijg weer een dansvoorstelling en verdien ongeveer 1000 frank. Ga naar Monaco = 200 punten.

Monaco, Promenade: Als het goed is zijn nu alle opdrachten in het dagboek aangevinkt. Praat met Oscar over Zollinger.

Geeft hem het gedecodeerde bericht. De Duitsers werken aan een gifgas superwapen en Zollinger doet hieraan mee.

 

Hoofdstuk 4 - Vernietig de gifgas fabriek
 

Parijs, Politiebureau: Mata Hari krijgt wederom een opdracht. Ladoux wil alles over Zollinger weten. Ook hij verdenkt Zollinger, dat hij de moordenaar van Brunel is. Brunel experimenteerde met vele gifgassen en Zollinger was zeer geïnteresseerd in gifgas. Mata moet nu kennis maken met de Duitse chemicus Fritz Haber, om te ontdekken waar Zollinger verblijft, want hij is ondergedoken.

Parijs, Theater: Praat met Astruc om een nieuw idee te activeren. Verlaat het theater.

Parijs, District 8: Praat op het terras met Elsbeth, over de moord op Brunel. Zollinger en Oscar waren vroeger zakenpartners.

Zollinger wilde bommen produceren en daarom wil Oscar, Zollinger nu uitschakelen. Over Fritz Haber weet ze niets.

Woning van Malbec: Kijk boven de boogdoorgang naar de vogels. Mata krijgt weer een nieuw idee.
Theater:  Praat met Astruc over het idee, krijg weer een dansvoorstelling en verdien ongeveer 500 Franc. Ga terug naar Astruc om een nieuw idee te activeren.
Laboratorium van Marie Curie: Praat met Marie over de moord en Faber. Brunel werkte aan een zenuwgas. Ze kent  Faber en geeft je een introductie brief.

Britse Ambassade: Ga in de tuin naar de fontein aan de linkerzijde. Kijk naar de fontein en Mata krijgt weer een idee.
Theater:  Praat met Astruc over het idee. Hij organiseert weer een dansvoorstelling en verdien 500 Franc. Praat met Astruc om een nieuw idee te activeren.

Madrid, Plaza Major: Ga naar de straat met de kunstenaar voor een nieuw idee ???

Theater: Praat met Astruc over het idee en hij organiseert de laatste dansvoorstelling en verdien ongeveer 500 Franc.

Je hebt nu alle 12 dansbewegingen geleerd. Neem de trein naar Monaco = 500 punten.

 

Monaco, Promenade: Praat met Oscar over de moord en Haber. Zollinger is van plan om een superwapen van zenuwgas te creëren en wil het aan beide partijen verkopen. Neem de trein naar Berlijn = 500 punten.

Berlijn, Haber's kantoor: Verlaat het station en neem een taxi naar Fritz Haber. Toon hem de introductiebrief. Praat over de moord, zenuwgas en over het superwapen. Na lang onderhandelen, zal hij je uiteindelijk helpen. Hij gaat af en toe naar de fabriek van Zollinger. Ze brengen hem daar geblinddoekt naar toe. Na het tonen van een verzegeld pasje, laten ze hem binnen. Hij geeft je een pasje, waarvan de zegel gebroken is. Ook geeft hij je een formule om het zenuwgas te saboteren. Bekijk de foto van Haber tegen de muur. Neem de taxi naar het station en ga naar Monaco = 500 punten.

Monaco, Treinstation: Hier is Elsbeth. Ze heeft schokkend nieuws voor je. Oscar wilde Mata waarschuwen. 

Hij reisde naar Parijs en werd door Ladoux gearresteerd. Ga naar Parijs = 500 punten.

Parijs, Politiebureau: Praat met Ladoux over het pasje, sabotage formule en Oscars arrestatie. Oscar blijft in hechtenis totdat Mata hem Zollinger bezorgt. Ga beneden naar de cellen. Praat met Oscar. Oscar raadt Mata aan om een nieuw leven te beginnen, maar Mata zal hem helpen. Vraag over het pasje en sabotage formule. Het kan lukken als Mata de stem van Haber kan imiteren en een kostuum van Haber kan vinden. Ze moet ook een auto regelen en uitzoeken waar de fabriek staat.

 

Theater: Praat met Astruc. Hij heeft een kostuum, maar wil een foto van Haber. Met de stem is het eenvoudiger. Mata moet gewoon schreeuwen. Mata oefent de schreeuw en wel zolang dat ze er hees van wordt. Door het harde schreeuwen is haar stem zwaarder geworden, zodat het meer op de stem van Haber lijkt.

Berlijn, Haber's kantoor: Reis naar Berlijn = 500 punten. Haber is niet in zijn kantoor, maar zijn vrouw Haber. Ze denkt dat Mata een affaire met haar man heeft. Ze sluit Mata in het kantoor op en zal haar aangeven bij de politie als een spionne. Pak de foto van Haber van de muur. Achter de foto is een schoorsteen deurtje. Leg op het bureau het papiergewicht en boek opzij. Kijk in de afspraakagenda. Kolonel Holz is de chauffeur van de limousine als Haber naar de fabriek van Zollinger gebracht wordt. Pak een blanco velletje papier. Zie voor het venster een kistje met een aantal chemicaliën. Pak de kopernitraat. Pak het luciferdoosje op het linker kastje. Open het schoorsteen deurtje. Leg het velletje papier en kopernitraat erin en steek het aan met een lucifer. Kort daarna komt Haber binnen. Hij blust het vuur en zal met zijn vrouw praten. Je verlaat het kantoor. Ga naar Parijs = 500 punten. Als je nu de 10.000 punten bereikt heb is dat de maximale  score voor vaardigheid. Je kunt nu dus veilig per trein reizen als je een treinkaartje koopt die de spionnen je aangeboden hebben.

 

Parijs, Theater: Toon Astruc de foto van Haber. Hij heeft het juiste kostuum voor je. Het past perfect. Met het kostuum in de inventaris gaan we naar Monaco.

Monaco, Promenade: Praat op het terras met Emil Jellinek. Vraag om een limousine. Hij leent je een limousine, als je zijn dochter Mercedes naar Monaco brengt.

Zij is verliefd geworden op ene zekere Ludi. Emil vind dat niet de juiste man voor Mercedes.

Berlijn, Officiersclub: Zeg tegen de portier dat Kolonel Holz je verwacht. Praat binnen met kolonel Holz. In eerste instantie wil hij niet over de fabriek praten.

Gebruik de 'flattery' en dan de 'yielding' techniek en vraag dan weer over de fabriek. De fabriek is gevestigd in Monaco.

Berlijn, Hotel: Bel Mercedes. Ze komt naar Parijs, voor Mata's dansvoorstelling.

 

Parijs, Theater: Heb je alle 12 inspiratie ideeën in verloop van het spel gevonden, dan kan je nu kiezen uit een van de 12 dansvoorstellingen. Als je ze nog niet allemaal gevonden heb, ga je opzoek naar een nieuw idee. Heb je een optreden uitgekozen, krijg je een dansoptreden van Astruc en je wordt gewoon uitbetaald. Na het optreden ontmoet je Mercedes. Ze is niet van plan om de raad van haar vader op te volgen en vertrekt. Daar je in Berlijn overnacht hebt, ga je terug naar Parijs.
 

Parijs, Politiebureau: Praat met Ladoux over Mercedes vriend (limousine pictogram).

Hij is bereid een arrestatiebevel uit te schrijven wegens vrijheidsberoving, als je hem de volledige naam kan geven.

Berlijn, Hotel: Bel Mercedes en nodig haar weer uit voor een dansvoorstelling. Ze moet haar vriend meenemen.

Mata vraagt naar de naam van haar vriend en ze zegt zijn naam: Ludwig Engelbreit.

Parijs, Theater: Nu is het juiste moment om je vermogen aan te vullen. Praat met Astruc en selecteer uit de 12 dansvoorstelling de eenvoudigste.

Je kan zo het geld gemakkelijker verdienen. Je kunt dit blijven doen tot je 14.000 franc bij elkaar gedanst hebt.

Parijs, Politiebureau: Geef Ladoux de naam van Mercedes vriend. Hij geeft je dan een arrestatiebevel.

Het arrestatiebevel is niet rechtsgeldig, maar je kan er een normale burger bang mee maken.

Parijs, 8ste District: Mercedes zit met haar vriend, Ludwig op het terras. Praat met Mercedes en probeer haar om te praten om terug naar haar vader te gaan.

Omdat ze niet wil luisteren, toon je haar het arrestatiebevel. Nu zal ze naar haar vader gaan en haar vriend zal haar later volgen. De opdracht is volbracht.

Monaco, Promenade: Vertel Emil het goede bericht. Je mag zijn limousine lenen. Maar waar is de auto en fabriek?
Monaco, Zijstraatje: Ga rechts naar het zijstraatje. Kijk in de donkere hoek - Dit is een perfecte plek om je om te kleden.
Monaco, Treinstation: Praat met Elsbeth over alles. Mata heeft bij haar eerste opdracht van Oscar al een afdruk van de zegel gemaakt. Elsbeth verzegelt het pasje.

Ze weet ook waar de limousine staat. Nu je alles geregeld hebt ga je verkleed als Haber met de limousine naar de fabriek.


Monaco, Zollingers Fabriek: De portier van de fabriek laat je door. Binnen in de fabriek praat je met Zollinger en overtuig hem dat er fouten in de formule zitten. Selecteer 'daring' (been pictogram). Zollinger laat dan alles aan je over en vertrekt. Lees rechts het papiertje tegen het rek - de combinatie is weer veranderd, alles is nu groen? Zie links van het rek de gifgasmengmachine. Boven op de verhoging is de grote gifgastank. Lees de instructie op de lessenaar voor de gastank:

 

 1. Pomp inschakelen

 2. Pomp kleppen open

 3. Gas mengen

 4. Mengkraan opendraaien

 

Ga links naar de pomp met de rode lampen en klik op de pomp schakelaar. Open dan rechts van de pomp de kleppen. Gebruik dan de sabotage formule uit de inventaris op de gifgasmengmachine. Je krijgt dan 3 minispellen. Met deze machine moet je het gifgas mengen voor de gifgasfabricage. Je ziet 3 kleine meetbuisjes om het systeem te activeren. Momenteel is alleen het linker buisje gevuld. Het heeft de verkeerde kleur. Je moet de 3 buisje volledig groen krijgen, om alle pompen te activeren. De buisjes zijn onderverdeeld in 3 delen. Met de 3 schakelaars kan je de kleur veranderen. De linkse schakelaar verandert de kleur van de twee bovenste delen. De onderste schakelaar de twee onderste delen. De rechtse schakelaar het bovenste en onderste deel. Als ze alle 3 groen gekleurd zijn, schuift het beeld naar rechts voor de volgende puzzel.

 

 • Linker buisje: 1x linkse schakelaar, 1x onderste en 1x rechtse schakelaar.

 • Middelste buisje: 2x linker, 2x onderste, 1x rechtse schakelaar.

 • Rechter buisje: 1x linker, 3x onderste schakelaar.

 

 

Hier moet je de pijpleidingen aan de linkerkant en bovenkant met elkaar verbinden. Je kan de pijp tussenstukjes draaien en verplaatsen.
 

 

De volgende is de laatste puzzel. Juiste hoeveelheid gifgas mengen:

Boven zie je 3 tanks: rood = fosfaat, groen = ammoniak, blauw = waterstof.
Herinner je nog de waarden die Haber je gezegd heeft: +5 fosfaten, -3 ammoniak en +2 waterstof.
Linksboven zijn 2 hendels. De grote hendel vult de tanks aan paar streepjes en de kleine herstelt de puzzel.

Met de kleine knoppen en wielen onder de tanks kan je het gif per tank regelen. Vul de tanks als volgt:

 

 • Grote hendel linksboven: 2x om de tanks wat bij te vullen.

 • Kleine knop onder de rode tank 1x drukken.

 • Wiel onder de groene tank: 1x draaien.

 • Kleine knop onder de groene tank: 2x drukken.

 • Kleine knop onder de blauwe tank: 2x drukken.

 

Zollinger komt. Mata Hari maakt zich bekend. Zollinger kan de explosie niet meer tegenhouden.

Mata Hari gaat terug naar Parijs. Nu Zollinger dood is zal Ladoux, Oscar vrijlaten. Is Mata verliefd op Oscar geworden.

Hoe zal alles eindigen???? Je zal het zien in de spannende en verrassende eindscène.

 

Heb niet alle spionage punten gevonden. Als U er meer gevonden heeft, zou u die naar mijn willen e-mailen of in de NL forum willen doorgeven :)

 

Einde

 

© Dit document mag niet worden verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur en de inhoud mag in geen geval worden veranderd.
GameSolves

NL Forum 

Henk

www.000webhost.com