31-07-2012

Memento Mori 2: Guardian of Immortality

 

Memento Mori 2: Guardian of Immortality is een avontuur waarin de dood van Max hard aankomt. Tijdens het avontuur, vraag jij je ineens af... Is Max wel echt overleden?

Lara en Max zijn op huwelijksreis wanneer Lara een telefoontje krijgt van haar baas bij Interpol. Hij vraagt Lara om hulp in een zaak rond een diefstal in Kaapstad.

De twee pas gehuwden zijn toevallig in Zuid-Afrika op vakantie! Terwijl de politie bezig is informatie te vergaren, gaan Lara en Max achter de dief aan.

Wanneer zij met de auto achter hem aan zitten, geraken ze in een ernstig ongeluk. De dief ligt op de bodem van de oceaan en Max wordt vermist.

Lara keert terneergeslagen terug bij het hoofdkantoor van Interpol in Lyon. Wanneer ze weer aan het werk gaat, komt ze er langzaam achter dat Max misschien nog leeft.

De game kent drie speelbare personages die je gedurende het verhaal tegenkomt. Ondertussen reis je van Kaapstad naar Lyon en via Finland naar San Francisco en Mexico! 

 

Heb je problemen met het oplossen van de vingerafdruk, papiertjes over elkaar leggen, pleisterwerk, vorkheftruck of andere puzzels, vraag dan een save game in de forum van de puzzel waarmee je problemen hebt :)

Duitstalige versie: Memento Mori 2: Wšchter der Unsterblichkeit

Bijgewerkt Mei 2014

 

Inventaris - beweeg de cursor boven in het scherm.

ESC toets - hoofdmenu of de 'X' naast de inventarisbalk.

Tab toets: toont de hotspots in het scherm of de ? naast de inventarisbalk.

Dagboek naast de inventarisbalk.

 

Hoofdstuk 1: Maan en ster

 

27 september, Kaapstad, Zuid Afrika

 

Hotelkamer

Max wordt wakker gebeld door Renier (Lara's voormalige bazin). Ze wil Lara spreken. Lara heeft een pen nodig. Onderzoek achter op het bureau de reistas en neem de autosleutels en dagboek uit de reistas. Klik rechtsonder op de 'X' om uit de close-up te gaan. Ga naar het balkon. Neem de pen op het tafeltje. Geef de pen aan Lara. Je geeft ook het dagboek aan Lara. Ga naar de badkamer. Gebruik de waskom en Max krijgt een visioen in de spiegel. Verlaat de badkamer. Lara geeft je het dagboek terug. Kijk regelmatig in het dagboek. Lara zal de politie helpen bij een kunstroof, maar ze moet voorzichtig zijn met de politie want ze heeft geen ambtelijke bevoegdheid. Verlaat na het filmpje de hotelkamer. Max en Lara lopen naar de hotelparkeerplaats. Open de kofferbak van de auto met de autosleutels. Neem de gereedschapkist. Onderzoek de gereedschapkist in de inventaris. Open de gereedschapkist en neem de nijptang. Klik op het klepje (tie) en zie een dopsleutelset. Stap in de kever. Lara vindt de gehuurde oude kever maar niets.

 

Kunstgalerie

Ga op de kaart naar de galerie. Ga de kunstgalerie in. Krijg de 'Cape Times' krant van de galerie-eigenaar, Katlego. Lees de krant. Je kan alle documenten,brieven en boeken in het dagboek teruglezen. Neem de overzichtlijst van de gestolen objecten op de balie. De lijst komt in het dagboek onder documenten. Er zijn vier kunstwerken gestolen. Max krijgt weer een bloedig visioen. Politieagent, Captain Nomusa geeft het politiedossier aan Lara. Vraag aan Lara het politiedossier. Max geeft het politiedossier aan de receptioniste, om ze naar Interpol te faxen. Max heeft 2 galerie foto's en een vingerafdrukgedeelte uit het politiedossier gekregen. Na het gesprek praat je weer met de receptioniste. Ga links naar de ramen.

 

Kijk naar de ramen. Onderzoek de galerie foto's in je inventaris. Gebruik de ramen galerie foto op het wandkleedje boven de ramen, om het juiste raam te vinden. Onderzoek de raamspijlen. Ga links naar de gang. Neem de stang links van de afzetting. Verlaat de gang en ga rechtsonder naar de vitrines. Gebruik de galerie foto van de  kapotgeslagen vitrine op de vitrines om de juiste vitrine te vinden. Gebruik dan de vingerafdruk op de hoek van de juiste vitrine, om ze te vergelijken. Kijk naar de bloedvlek op de vloer. Verlaat de kunstgalerie.

 

 

Ga rechts van de kunstgalerie naar de steiger. Neem de overal. Ga terug naar de straat. Zie een rioolput in het wegdek.

Gebruik de stang op de rioolput en krijg een gebogen stang. Stap in je kever en ga op de kaart naar het hotel.

 

Hotelkamer

Ga naar je hotelkamer. Neem op het opgemaakte bed het naamkaartje van het kamermeisje. Onderzoek de achterzijde van het naamkaartje en lees dat je de receptie moet bellen als je dit naamkaartje vindt. Ga naar rechts en gebruik de telefoon. Bel de receptie, 111. Verlaat het hotel. In het telefoongesprek met Lara vertel je dat je als dank een doos bonbons van het kamermeisje gekregen hebt. Rij terug naar de galerie.

 

Kunstgalerie

Praat met de receptioniste en geef de doos bonbons aan haar. Ga links naar de ramen. Kijk naar het raam. Klik de gereedschapkist op de schroeven van het raam, zodat Max weet welke dopsleutel hij op de schroeven moet gebruiken: 18-mm (de maat is per spel verschillend). Combineer in je inventaris de gebogen stang met de nijptang, om het uiteinde te verbuigen en krijg een soort dopsleutel. Open de gereedschapkist in je inventaris, klik op het klemmetje (tie) om de dopsleutelset te zien. Combineer dan de dopsleutel met de 18-mm-dopsleutel (maat is verschillend). Gebruik de dopsleutel met schroefdop op de raamschroeven, om de raamspijlen te verwijderen. Kijk naar de kleine spijker in de rechterbenedenhoek van het venster. Max ziet een stukje stof van een handschoen. Praat met Lara en vertel haar alles.

 

28 september, Kaapstad, Zuid Afrika

 

Politiebureau

De volgende ochtend, rij je naar het politiebureau. Praat met Captain Nomusa. Kijk op zijn bureau. Klik op het formulier, gebruik dan je pen in de inventaris op het formulier, om het te ondertekenen. Neem de zonnebril. Kijk in de dossierkast (wardrobe) tegen de muur. Neem het koffertje met vingerafdrukmiddelen uit de kast. Verlaat het politiebureau. Rij naar de galerie.

 

Kunstgalerie

Ga naar de ramen. Praat met Lara en je zet het koffertje op de vensterbank. Lees de aanwijzingen. Neem het flesje met ninhydrin en het borsteltje uit het koffertje. Klik op de fles, om het borsteltje in het flesje te dopen. Gebruik dan het borsteltje op het raamkozijn. Je moet 6 vingerafdrukken vinden. Gebruik dan een zelfklevende strip uit het koffertje op elke vingerafdruk. Ga uit de close-up.

 

 

Klik daarna linksonder op het politiedossier met de vingerafdrukken, om het te openen. Vergelijk de vingerafdrukken, om 3 vingerafdrukken van de dader te vinden. Selecteer een vingerafdruk van het raamkozijn aan de linkerzijde en selecteer een vingerafdruk aan de rechterzijde en vergelijk de vingerafdrukken op 3 punten. Zodra Max 3 vingerafdrukken geÔdentificeerd heeft van de dader, verlaat hij automatisch de close-up. Vind eerst de vingerafdruk van Philippe Nwosu. De vingerafdrukken van de raamkozijnen worden opvolgorde in het dossier getoond zoals je ze op het kozijn gevonden hebt. Vergelijk de wijsvinger vingerafdruk (2) van Philipp Nwosu met de zesde kozijn vingerafdruk (kan dus bij jouw op een ander positie zijn). Markeer de 3 punten. Als je de juiste punten gemarkeerd hebt, worden ze automatisch samengevoegd om ze te vergelijken. Vind dan de 3 vingerafdrukken van de dader. Selecteer dus een kozijnvingerafdruk en vergelijk deze met de dader vingerafdruk en markeer de 3 punten.

 

 

 

De gehele vingerafdruk krijg je in je inventaris. Ga naar de receptioniste. Geef haar de vingerafdruk om die naar Interpol te faxen. Er volgt een gesprek met Katlego. Hij had een onderwater expeditie gefinancierd, om de gezonken SS Maori te onderzoeken. Daar vond men een dyade beeld (Een dyade is een tweetal goden in de Egyptische mythologie. De goden werden vaak in tweetallen geplaatst). Een advocatenkantoor wilde namens de erfgenamen de oorspronkelijke dyade terug. Het geschil ging naar de rechtbank. Katlego won de rechtszaak. Waarschijnlijk heeft de oorspronkelijke eigenaar het beeld gestolen. Lara en Max gaan naar de haven om de vrachtlijst te zoeken om de eigenaar te vinden. Stap in je kever en rij naar de haven.

 

Haven - Henderson & Company

Onderzoek links de stapel kartonnen dozen en neem een ​​stuk karton. De havenbar is gesloten. Ga achter de trap op van het havenkantoor Henderson & Company. Praat met de oude man, Roxburgh. Neem de honkbalpet aan de kapstok. Ga en kijk onder op de werktafel. Neem het sigarenschaartje. Open het schiplogboek en lees de gegevens van het schip, de passagierslijst en neem de vrachtlijst van de SS Maori. Je moet de vrachtlijst terugbrengen. Ga naar het politiebureau.

 

Politiebureau

Leg de vrachtlijst in het kopieerapparaat en neem dan de gekopieerde vrachtlijst uit het kopieerapparaat. Ga terug naar de haven.

 

Haven - Henderson & Company

Leg de gekopieerde vrachtlijst op de projector. Schuif de papieren over elkaar zodat je de naam 'Sowanda LeClerq' kan lezen en daaronder staat "1 bar statues". Verschuif de papieren met de ingedrukte linkermuis en met ingedrukte rechtermuis kan je de papieren draaien. Ga je met de cursor over een papier, verlicht aan de rand van het scherm (linkerkant) een pijlafbeelding.  Dat wil zeggen dat je iets met het geselecteerde papier kan doen. Klik je dus BV op het papiertje met de SS Maori logo en het vierde pijltje verlicht, kan je dat papiertje draaien.  Je gebruikt maar 3 papiertjes waarvan je 2 papiertjes moet draaien. Als ze goed liggen geeft Max automatisch de originele vrachtlijst terug aan Roxburgh. LeClerq is een oude dame. Ga terug naar de galerie. Praat met Lara en ga samen naar het landgoed van de familie Leclerq.

 

 

LeClerq - Landhuis: Buiten

Controleer links de brievenbus en lees de brief - tussen 14 en 16 uur komt een technicus om als gevolg van de storm de schade repareren. Zie dat er een gedeelte van de poort ontbreekt. Ga naar de binnenplaats. Pak de tuinslang. De tuinslang is te groot om mee te nemen, maar er komt een afbeelding van de tuinslang in de inventaris. Zie boven op het balkon in de bloemenbak een tuinschaar - je kan er niet bij. Kijk naar de afvoer bij de tuinslang en neem het mondstukje. Combineer het mondstukje met de tuinslang. Klik dan de tuinslang op de bloemenbak bovenop het balkon. Het mondstukje past niet in de tuinslang. Neem het mondstukje op de grond terug. Onderzoek het sigarenschaartje in je inventaris en schuif de veiligheidsknop omhoog, zodat je ermee kan snijden. Gebruik dan het sigarenschaartje op de tuinslang om een stukje van de tuinslang af te snijden en krijg een tuinslangring. Ga rechts naar de voordeur. Bel aan de voordeur, maar je wordt niet binnengelaten door Jabali. Zie rechts in de tuin een deel van de poort op de kratten liggen. Als je naar de tuin loopt, stuurt Jabali je terug. Druk weer op de deurbel. Zodra Jabali de deur sluit ga je snel naar de tuin. Kijk naar de poortdeel en neem de zilverspuitbus.

 

Klippen

Rij terug naar de galerie. Onderweg stop je bij een man met autopech. Het is de technicus die op weg is naar het landhuis van Mrs. LeClerq om de schade te repareren (las je in de brief). Kijk naar de autocabine en neem zijn identiteitskaart op de jas. Max zorgt dat de technicus de auto voorlopig niet kan gebruiken, want hij verwijdert een onderdeel uit de motor. Onderzoek de identiteitskaart van de man, Vosloo. Hij draagt een pet, overal, zonnebril, heeft een snor en zie de firmalogo. Kijk weer naar de autocabine. Gebruik het stuk karton op de firmalogo op de zijdeur. Gebruik dan de pen op het karton, om het 'SOL" logo op het karton te tekenen. Rij naar de galerie.

 

Kunstgalerie

Gebruik de tuinslangring op de papiersnijder op de balie, om een afdichtring te krijgen. Ga naar de ramen.

Op de vensterbank staat nog het koffertje. Neem het kleine borsteltje en lijmpotje (adhesive). Ga terug naar het landhuis.

 

LeClerq - Landhuis

Ga naar de binnenplaats. Combineer de afdichtring met de tuinslang en dan de tuinslang met het mondstukje. Het mondstukje zit er nu vast in.

Gebruik dan de tuinslang op de bloemenbak op het balkon en neem de tuinschaar. Ga naar de hotelkamer.

 

Hotelkamer

Ga naar de badkamer. Combineer de tuinschaar met de kleine borstel om wat zwarte haren te krijgen. Combineer de zwarte haren met de lijm om een valse snor te krijgen. Combineer de tuinschaar met het karton, om het logo ontwerp in het karton te krijgen. Combineer het karton/logo met de honkbalpet. Combineer dan de honkbalpet/logo met de zilverspuitbus, om het logo op de honkbalpet te spuiten en je hebt een honkbalpet met firmalogo. Kijk in de spiegel. Klik de snor op Max in de spiegel, om de valse snor op je gezicht te plakken. Dan de honkbalpet, zonnebril, en overal. Je hebt je vermomd als de technicus. Ga naar het landhuis.

 

LeClerq - Landhuis: Binnen

Bel aan de voordeur en nu laat Jabali je binnen. Bij het verlaten van het landhuis zal hij je eerst doorzoeken. Kijk naar de kunstwerken en boeken in de boekenkast. Ga links naar de zithoek. Aan de muur hangt een wandkleed met vier gekleurde getekende poppetjes. Kijk naar het wandkleed, om het toe te voegen in je dagboek. Kijk in het open boek op de tafel. Het bevat een gedicht over de poppetjes:

 • Yemaya houdt van blauw...

 • Shango, ...geeft voorkeur aan rood en wit...

 • Elegua, ..., draagt rood en zwart...

 • Oya ... in het bijzonder, wijnrood...

De poppetjes tonen deze kleuren, zodat je de naam van het poppetje kan vinden. De volgorde op het wandtapijt is dus:

Elegua, Oya, Shango, Yemaya. Het gedicht vertelt hoe deze vier poppetjes gerangschikt zijn:

 • Als ... Yemaya, ...., hoog in de lucht, .......... Oya aan haar linkerkant .....

 • Als Shango ..... onder de aarde, ..... Elegua ...... aan haar rechterkant....

De juiste rangschikking is dan als volgt:

 • Oya - Yemaya

 • Shango - Elegua

Ga naar rechts. Kijk naar het puzzelkistje op de tafel. Het kistje heeft 16 houten velden. Je moet de vier poppetjes natekenen. Je kan 4 velden tegelijkertijd draaien met de klok mee of tegen de klok in. Er zijn 10 knoppen. Nummer de knoppen van links naar rechts: 1-10. Met knop 10 kan je alleen de twee onderste midden velden draaien. Druk op de volgende knoppen met de linkermuisknop  - als er een R achterstaat, druk je met de rechtermuisknop.

 

 1. 1-1-2-3R-5R-3R

 2. 9R-6-6-5R-4-4-6-8R-6R

 3. 9-8-9R-7-8-9R-10-9-10-9-9

 4. 7-9R-8R-8R-10-7R-9

 

Zodra de vier poppetjes goed gezet zijn, opent het kistje en lees de brief van het advocatenkantoor Green en Holtys. Ze schrijven dat er geen gerechtelijke weg is om de beelden te claimen. Omdat Mrs Leclercq aangegeven heeft de beelden op een andere manier te willen krijgen, wil het advocatenkantoor er niet mee in verband worden gebracht, en trekken zich terug uit de zaak. Zodra je de close-up verlaat verschijnt Jabali met Mrs Zenzele Leclerq. De oude vrouw geeft toe dat de beelden altijd al in haar bezit waren en in dit huis behoren. Max kan uit haar woorden horen dat ze daadwerkelijk achter de diefstal zit. Als ze begint te tellen in haar eigen taal, heeft Max een andere visioen.

 

Hotelkamer

Max vertelt Lara wat hij meegemaakt heeft en zegt dat Nomusa, Leclercq onmiddellijk moet arresteren. Maar volgens Lara ontbreekt het bewijs.

Haar collega heeft de vingerafdruk geÔdentificeerd. Het is van Tonny Zola. Ga naar het politiebureau.

 

Politiebureau

Praat met Captain Nomusa. De naam Tonny Zola zegt hem niets. Maar als Lara zegt dat hij heel wat op zijn kerfstok heeft, zoekt hij het op in de computer en vindt zijn dossier in de databank. Hij weet nu de verblijfplaats van Zola en wil hem zelf ondervragen. Lara en Max trekken zich terug om te overleggen. Ze vertrouwen Nomusa niet, maar kunnen niets ondernemen, omdat ze geen bevoegdheden hebben. Max moet Nomusa afleiden, zodat Lara in het dossier in de computer kan kijken. Nomusa heeft ondertussen de ventilator aangezet. Kijk naar het boek in de dossierkast, diploma tegen de muur, stropdas op de stoel, foto op het bureau en krantenartikel op het prikbord. Ga naar de ventilator en klik op de rode knop op de ventilator om het te laten bewegen. De wind blaast alle documenten van Nomusas bureau. Hij gaat de documenten oprapen. Nu moet Max hem aan de praat houden, zodat Lara in de computer kan kijken. Je moet de onderwerpen gezien hebben in het politiebureau, zodat je ze allemaal kan vragen en je moet ze in de juiste volgorde stellen, want anders wordt het gesprek beŽindigd en heeft Lara geen tijd genoeg gehad om alles in de computer te controleren.

 1. Stropdas

 2. Jachtboek

 3. Foto (van zijn vrouw)

 4. Jachtdiploma aan de muur

 5. Krantenartikel

Pas als alles besproken is, zegt Lara tegen Max dat ze klaar is. Nomusa beŽindigt dan het gesprek. Praat opnieuw met Lara. Ze heeft ontdekt dat er geen dossier in de computer is over Zola. Ze heeft wel het telefoonnummer van Zola in de privť-adresboek van Nomusa gevonden: 0C1 OXAFLEG. Ga naar je hotelkamer.

 

Hotelkamer

Gebruik de telefoon. Kijk naar de toetsen. Elke letter heeft een cijfer. Alleen de 0 en 1 hebben geen letters. Bel Tonny Zola op het telefoonnummer: 021 6923534 (0C1 OXAFLEG). Anika, de ex-vriendin van Zola neemt op en zegt dat Tonny de barkeeper in de "Drunken Sailor" bar is. Ga naar de haven.

 

Havenbar

Het is avond geworden. Ga nu in de "Drunken Sailor" bar. Praat met de man aan de pooltafel. Als Max hem naar Zola vraagt, zegt hij dat Zola vandaag niet komt.

Het is duidelijk dat deze man Zola is. Max vraagt naar kunstvoorwerpen, die je zogenaamd wil kopen en hij zet je de bar uit. Rij naar het hotel.

 

Hotel

Op de parkeerplaats wacht Nomusa. Hij heeft een klacht ontvangen over Max en Lara. Als ze niet stoppen met rondneuzen, stuurt hij een officiŽle klacht naar Interpol. Max en Lara moeten het land in 2 dagen verlaten. Nomusa vertrekt. Max stelt voor om de bar te onderzoeken als het gesloten is. Ze wachten tot het nacht wordt en rijden naar de haven.

 

29 september, Kaapstad, Zuid Afrika

 

Havenbar

De bar is nu gesloten. Gebruik de dopsleutel op de bardeur om de deur open te breken en ga de bar in. Kijk rechts bij de ingang naar de drankkaart voor mixdrankjes (komt in je dagboek). Kijk naar de kassa. Kijk op de drankenlijst naast de kassa - deze drankjes worden voor de mixdrankjes gebruikt. Kijk naar de wand achter de bar. Druk op de onderste schakelaar om licht in de bar te krijgen. Kijk naar alle bordjes tegen de wand. Zie aan de zijde van het bordje met Hemingway een gebogen spijker (dit kan per spel verschillen, de spijker kan naast een ander bordje zijn). Draai aan de spijker en zie een muurkluis achter het bordje.

 

Het kluisje heeft 8 cijfers om het te openen. Het bordje staat in verbinding met een drankje op de mix drankkaart. In mijn spel is dat dus het Hemingway's drankje. Deze bestaat uit de volgende ingrediŽnten: Witte rum, Maraschino likeur, Limoensap en Grapefruitsap. Kijk dan op de drankenlijst (naast de kassa). Noteer het nummer achter de ingrediŽnten:

 

 • Witte rum = 15

 • Maraschino likeur = 20

 • Limoensap = 12

 • Grapefruitsap = 10

De nummers lees je van boven naar beneden.

Nu heb je de cijfercombinatie van de kluis.

 

Draai aan de hendel aan de linkerkant. Als je de juiste combinatie ingeven hebt opent de kluis. In de kluis ligt een masker dat een van de gestolen kunstvoorwerp is uit de kunstgalerie en een munten collectie. Lees de brief van ene zekere B. De twee beelden waren ook onder de kunstvoorwerpen. Ze zijn al overgedragen aan de opdrachtgever. De andere kunstvoorwerpen wilde de klant niet. Zola kan deze doorverkopen. De schrijver van deze brief zal volgende week komen, om zijn aandeel op te halen. Als je de close-up verlaat, toetert Lara buiten als een teken dat er iemand komt. Max dooft snel het licht en verstopt zich in de achterkamer. Zola ziet de beweging van de klapdeurtjes, neemt zijn geweer en volgt Max in de achterkamer. Max kan net op tijd ontsnappen.

 

Hotelkamer

Terug in het hotel, zal Lara weer met Mrs Leclerq gaan praten. Ze hoopt dat ze alles toegeeft, wanneer ze geconfronteerd wordt met de feiten.

Max zal Lara naar het landhuis brengen, maar Lara wil haar alleen spreken.

 

LeClerq - Landhuis: Woonkamer

Lara beschuldigt Mrs Leclerq van diefstal, maar ze is nog steeds van mening dat de beelden eerst van haar gestolen zijn en wil ze niet teruggeven. Lara moet het rechtbankrapport eens goed doorlezen, want de reden waarom de vordering geweigerd werd, vindt ze ongegrond. Als Lara dan tot de conclusie komt dat de beelden niet aan Mrs Leclerq behoren, zal ze alles toegeven. Zo niet, moet Lara haar helpen aan een legitieme aanspraak op de beelden. Na het gesprek zal Jabali, Lara terugbrengen naar het hotel, want Max heeft haar alleen afgezet.

 

Klippen

Bij de klippen stoppen ze, omdat er een ongeval gebeurd is. Ze takelen de kever van Max uit het water. Lara rent naar Nomusa. Hij vertelt dat Max een ongeluk gehad heeft met een motorrijder. De motorrijder is overleden en verbrand. Maar hij moet hem nog identificeren. Max is echter verdwenen. De kustwacht is gewaarschuwd. Men denkt dat Max dood is. Neem Max dagboek op de grond. De laatste aantekening is onvolledig, want Max kreeg een andere visioen. Daarin zag hij een stad in de mist en een brug. Hij denkt dat het de Golden Gate Bridge in San Francisco was. Kijk naar de motor. Nina ziet dat het de motor van Zola is. Kijk naar de opgetakelde kever. Kijk naar de autoband, om een kogelgat te ontdekken. Ook in de deur is een kogelgat zichtbaar en op de achterbank werd ook geschoten. Maar omdat Lara geen bloed ontdekt, is ze ervan overtuigd dat Max niet gewond is en nog leeft. Praat weer met Nomusa. Nomusa had op verzoek van Mrs Leclerq, Zola belast met het stelen van de beelden. Maar hij wilde niet dat daarbij doden vielen. Hij ziet zijn fout in en zal zijn ontslag indienen.

 

Hoofdstuk 2: Bloed en het Kruis

4 Oktober, Lyon, Frankrijk

 

Park

Max is niet gevonden. Lara is teruggevlogen naar Lyon. Ze heeft de spullen van Max ingepakt en opgeborgen in de kelder. Ze wil haar leven volledig veranderen en heeft plannen om te stoppen met werken bij de FBI. Maar haar collega Diego, probeert haar van gedachten te veranderen. De hertogin van Wales heeft Interpol voorgedragen om Lara te nomineren voor een onderscheiding. Lara had de kleindochter van de hertogin van het leven gered. Diego vertrekt. Kijk rond in het park. Op de achtergrond, zie je het museum. In de inventaris heb je een portefeuille met identiteitskaart en credit card, een geladen revolver en Lara's ontslagbrief. Verlaat het park. Ga op de kaart naar het hoofdkantoor.

 

SWOA afdeling

Praat met Coutu. Hij vertelt over een nieuwe zaak. De FBI heeft om hulp gevraagd. Er zijn problemen in San Francisco. Coutu aast op de baan van Lara. Praat met de secretaresse, Susanne. Ze zegt dat Diego en Renier in de vergaderzaal zijn. Het dossier van de nieuwe zaak ligt al op je bureau. Ga onder in het scherm naar de kantoren. Hier in de gang is een fax en printer. Ga links naar Lara's kantoor.

 

Lara's kantoor

Kijk op het prikbord tegen de glazenwand en daaronder een papierversnipperaar (shredder). Ga aan je bureau zitten. Neem het FBI dossier: In de St. Peter kerk in San Francisco, werden de keldergewelven door de firma Argo onderzocht als gevolg van een instorting om de schade te herstellen. Maar op een dag ontdekte wachter Thomas Stout in de kelder een muurschildering van bloed en informeerde de politie. Omdat er drie werknemers vermist werden en het geen Amerikanen waren, werd de FBI ingeschakeld. Het bloed waarmee de muurschildering geschilderd is, is afkomstig van de drie vermiste personen. Ze hadden de uitgangen gecontroleerd en kwamen tot de conclusie dat de dader alleen via de ingestorte metrotunnel kon ontsnappen. In sector CI van de keldergewelf stroomt gas uit. Het gas is niet giftig. Het rapport herinnert Lara aan het dagboek van Max, maar ze wil er nu niet aan denken. Lara overweegt of ze haar ontslagbrief nu indient of niet. In je dagboek is nu een extra rubriek "Statistieken". Hierin worden je beslissingen genoteerd. Ook hebt je van Act 2 tot Act 6 een Percentage. Je kan naar 100%, dat het einde kan beÔnvloeden. Momenteel hebt je 4% in Act 2 bereikt. Ga uit de bureau close-up. Kijk naar de archiefkast. Kijk op de grond door op het rechtse pijltje te drukken, om het beeldscherm te laten zakken. Neem onder de archiefkast een visitekaartje. Onderzoek het visitekaartje. Het is van Joe Black, die bij Argo werkt. Het telefoonnummer is doorgestreept. Draai het visitekaartje om, en zie het nieuwe telefoonnummer. Klik op het telefoonnummer.

 

Gebruik dan het visitekaart op de telefoon, om Argo te bellen. Lara vraagt of ze het dossier van de drie vermiste personen willen faxen. Verlaat het kantoor. Ga op de gang naar de printer en faxapparaat. Neem de Argo- dossiers uit het faxapparaat. De medewerkers waren de broers Pator uit Hongarije. De derde is een Tsjech en is veroordeeld voor mishandeling. Ga nu naar de conferentiekamer, links van Coutu.

 

Conferentiekamer

Als je de deur van de conferentiekamer opent vraagt Coutu of je het dossier begrepen hebt. Zeg dat je het begrepen hebt en ze gaan samen naar binnen. Renier verwelkomd Lara. Vervolgens toont ze de foto's van de kerk en bloed muurschildering. Dan moet je beslissen of je het gesprek niet onderbreekt of mee praat. Selecteer "gesprek niet onderbreken". Renier vraagt of iemand met Argo getelefoneerd heeft, dat Lara kan bevestigen. Er volgt een analyse van de foto's - als je niet gebeld hebt met Argo, krijg je minder procentpunten (22%). Neem de projectorbediening op de tafel. Gebruik de projectorbediening op het grote projectorscherm. Je ziet nu de projectorbediening linksonder in het scherm. Druk op de 'next' knop, om de volgende foto te zien of op de 'prev' knop om terug te bladeren. De projectorbediening heeft aan de bovenkant een 'laser pointer', die je 'aan' en 'uit' kan zetten. Je kan hiermee de belangrijke plekken op de foto aanwijzen:

 • Toon de gemarkeerde foto 03 - omgevallen stoel en helm. Activeer de laser pointer (klik op de bovenkant) en klik het rode laserpuntje op de bloedvlek op de vloer. Nu bespreken ze hoe het slachtoffer stierf: "het slachtoffer werd in het hart getroffen". Klik met de laser pointer op de helm. Is de helm van zijn hoofd gevallen, of van de tafel. Het slachtoffer is waarschijnlijk met een mes gedood en het bloed in een kruik opgevangen. Kan het hier om een Rituele moord gaan?

 • Toon dan foto 02 - groot kruis. Klik op de bloedvlek: "een schietpartij is onwaarschijnlijk". Hebben de twee andere constructeurs (architecten) alles gezien of waren ze al dood?: "De technicus werden niet door het gas gedood" - want volgens het FBI rapport, was het gas niet giftig. Klik op de bijbel (54%).

Nu wil Lara de religieuze afbeeldingen tonen:

 • Begin met de foto waar de engel naar rechts kijkt. Klik op de vleugel, links van het hoofd.

 • Op de volgende foto kijkt de engel naar links. Hierop is de vleugel duidelijker te zien.

 • Op de derde foto kijkt de engel naar rechts. Hier is de vleugel nog groter (59%).

 

Het is duidelijk dat de dader een religieus motief had. Bovendien denkt Lara dat het niet om 4 engelen gaat maar een engel.

Van Max weet ze dat het om aartsengel GabriŽl gaat. In het Oude Testament is dat de Engel des Doods. Volgens Lara moet er meer te zien zijn!

 • Toon foto 04. Klik op de kwast.

 • Toon de foto met de handafdrukken: "De afdrukken werden met opzet achtergelaten" - (77%).

 • Nu moet Lara nog een bewijs vinden. Toon foto 01, waarop de muurschildering voltooid is.
  - Klik links van de muurschildering op de gladde beschadigde oppervlakte.
  - Je maakt hun duidelijk dat de dader de afbeelding bewust gekozen heeft - (81%).

Coutu zal nu met Diego foto's van de Annunciatie verzamelen (Annunciatie, aankondiging, de boodschap van de aartsengel GabriŽl aan Maria, dat zij van de heilige Geest zou ontvangen en moeder zou worden van Jezus Christus). Diego heeft Renier verteld over je ontslag. Je moet nu beslissen of je je ontslagbrief geeft of niet. Dit heeft invloed op het einde van het spel. Ik heb gekozen voor:

 1. Geen ontslag.

 2. Ontslagbrief niet overhandigen (tweede keer).

Renier verlaat de kamer. Gebruik opnieuw de projectorbediening op het projectorscherm. Selecteer de vier foto's met de individuele engelen.

Klik bij elke foto op de "print" knop, om de vier engelen af ​​te drukken.

 

SWOA afdeling

Ga naar de printer op de gang. Het papier is vastgelopen in de printer. Kijk naar de afdekking aan de onderkant. Druk op de rode knop in de tussenruimte. Open nu onder de afdekking. Hierin ligt de toner. Klik links op de rode knop en neem de toner eruit. Klik op het vastgelopen papier, om het te verwijderen. Plaats de toner terug in de printer en sluit de afdekking. Kijk weer naar de bovenkant.

Klik op de oranje knop "Doorgaan". Neem dan de afgedrukte foto's. Ga naar je kantoor.

 

 

Lara's kantoor

Gebruik de uitgeprinte foto's op de afbeeldingen die op de tafel liggen. Diego en Coutu helpen je niet met de foto's te vergelijken. Kijk weer naar de foto's. De uitgeprinte foto's liggen rechts van de catalogus. Blader met de pijl onder in het scherm door de catalogus. Onder de uitgeprinte foto's zijn vier plakbriefjes: A tot D. Plak deze briefjes op de cataloog foto's. Om door de uitgeprinte foto's te bladeren, klik je op de bovenste foto.

 

 1. Plakbriefje A: Afbeelding 02

 2. Plakbriefje B: Afbeelding 13

 3. Plakbriefje C: Afbeelding 06

 4. Plakbriefje D: Afbeelding 10

 

In het volgende gesprek selecteer je de dialoog: "kwaliteit van het werk". Lara merkt op dat er ook mensen bij Argo werken, die schilderijen restaureren - (90%).

Lara zal een rapport schrijven. Ga aan je bureau zitten. Gebruik de computer om een kort rapport te schrijven. Verlaat je kantoor en ga naar de receptie.

 

SWOA afdeling

Praat met Diego. Coutu heeft een samenvatting van de vier schilderijen gemaakt. Neem de informatie map over de schilderijen op de balie. Max wordt daarin vermeld met een schilderij van Philippe de Champaigne. Het origineel is eigendom van een museum in New York, die weigerde om het uit te lenen aan het Louvre. Daarom toonde men in het Louvre een duplicaat van Max Durand. Wat heeft Max met deze zaak te maken! Diego zegt dat ze rust moet nemen. Hij zal samen met Coutu het rapport samenstellen en de zaak afronden. Ze vraagt om alle irrelevante dingen in het rapport te verwijderen en ze bedoelt natuurlijk de naam van Max dat Diego snapt. Praat met Susanne. Ze zegt dat ze een gesprek ontvangen heeft voor Lara. De beller heeft zijn naam niet gezegd, maar volgens Susanne had hij een Zuid-Afrikaans accent. Als Lara de naam Leclerq noemt, zegt Susanne dat ze tijdens het gesprek de naam gehoord had. Diego zegt dat Muriel vandaag dienst heeft in de telefooncentrale en je verder kan helpen.

 

Lara's kantoor

Ga terug naar je kantoor en gebruik de telefoon. Lara belt Muriel. Selecteer: "uitzoeken van welk nummer het laatste gesprek kwam". Muriel zal dit voor je uitzoeken. Op de andere lijn belt Jabali en geeft de hoorn aan Mrs Leclercq. Ze is op dit moment in Lyon, voor een tentoonstelling waar zeer oude en zeldzame dingen getoond worden. Lara moet naar haar komen - (100%). Verlaat het kantoor en ga op de kaart naar het huis van Zenzele.

 

Woning van Mrs. LeClerq

Jabali zegt dat Zenzele rust na de lange reis. Kijk naar de TV. Zie een verslag over de aardbeving en de instorting van de ondergrondse tunnels in Mission Street Zie vele rituele voorwerpen in de kamer. Kijk naar de tafel. Zie de twee beelden. Zenzele komt binnen. Ze legt Max amulet op de tafel, die uit de zee aangespoeld is. Ze steltvoor een oud ritueel uit te voeren, om zijn ziel op te roepen. Je moet nu beslissen of je gelooft dat Max nog leeft of denkt dat hij dood is. Ik koos voor "Max leeft!", want Lara heeft alle tijd geloofd dat Max nog leeft. Kijk weer op de tafel en neem Max's amulet. Zenzele zegt dat het amulet krachtig is en geeft Lara de tip, Max's schilderij goed te bestuderen om erachter te komen wat zijn laatste gedachte waren. Een schilder legt zijn ziel in zijn werk. Verlaat de woning en ga naar Lara's  appartement, "My Home".

 

Lara's appartement

In de woonkamer kan je veel dingen van Max vinden. Kijk op het bureau. Neem de stanleymes (cutter). Ga boven naar de slaapkamer. Zie op het bed een ingepakt schilderij liggen. Dit is het laatste schilderij waaraan Max gewerkt heeft. Verwijder de verpakking met de stanleymes. Kijk dan naar het uitgepakte schilderij. Lara krijgt een visioen. Dan gaat de telefoon. Lara's vriendin Keira, werkzaam bij de FBI belt en vraagt ​​Lara naar San Francisco te komen.

 

Hoofdstuk 3: Verstoppertje

5 Oktober, San Francisco, USA

 

Mission Street

Onderzoek het verse asfalt op de weg en neem wat asfalt brokjes. Neem de losse stang bij het hek. Een politieagent bewaakt de kerk. Praat met Edwards. Hij controleert bij zijn baas, Burke of je wel bent wie je zegt. Klik dan je portefeuille op Edwards, om je identiteitskaart te tonen en krijg de kerksleutel. Gebruik de kerksleutel op de kerkdeur en ga naar de plaats van het delict in de kerk.

 

St. Peter's Church - Crime Scene

Binnen ontmoet je je vriendin Keira. Kijk naar de bouwsteigers van Argo. Het kruis is zwaar beschadigd. Neem de bewijsmarkeringen (tags) op de tafel. Je krijgt dan ook de crime scene foto's in de inventaris. Kijk naar de foto's. Als je naar foto 02 kijkt vindt Lara dat de plaats van het delict op de foto er anders uitziet. Op een andere foto zie je de trap die leidt naar het schip van de kerk. De schaduw van het kruis valt daar precies op. Nu merkt Lara ook op dat op een van de engelen foto's een andere persoon te zien is met een lelie in zijn hand. Het "schilderij" is alleen zichtbaar onder ultraviolet licht, dat bewijst dat het geschilderd is met bloed.

 

Zie een draagbaar laboratorium op de werktafel. Neem de doos met punaises op de werktafel. Kijk naar de omgevallen stoel - was ook op een foto te zien. Neem een ​​nat washandje uit de gootsteen. Open de deksel van het koffiezetapparaat en kijk erin. Afgewassen kopjes, schoon koffiezetapparaat, maar de rest van de kamer is een chaos. Werd hierin het bloed verzameld? (2%). Kijk naar de omgevallen bouwlamp. Zie een afgebroken steunpoot naast de bouwlamp. Kijk naar de kapotte bouwlamp, schakelaar, Bijbel en bloedvlek. Ga verder naar links. De deur naar de ondergrondse tunnel is gesloten. Kijk naar de beschilderde muur. Zet de UV lamp aan om de muurschildering te zien. Kijk naar alle gebieden. De handen van de engelen hebben een betekenis, net als de handafdrukken van de dader. Op de grond ligt een stuk plastic met een bloedvlek. Ga rechts naar de gang (back corridor).

 

St. Peter's Kerk - Keldergang

Deze gang werd geblokkeerd volgens het rapport, zodat het niet als vluchtweg gebruikt kon worden. Het ruikt sterk naar gas. Zie een stopcontact in de muur. Trek niet de stekker van de 2 bouwlampen uit het stopcontact, want een vonk in het lekkend gas en alles vliegt de lucht in. Kijk naar de gaskranen en gasdrukmeters. We moeten het lek vinden, maar dat is voor Keira. Kijk naar de bouwlamp en ga rechts naar de gasleidingbuizen. Hier ligt een omgevallen vat op de vloer. Er ligt nog wat vloeistof op de grond. Neem een papiersnipper uit de doos. Zie boven op de vensterbank een soldeerlamp. Kijk er alleen na en neem het niet want je verliest anders procentpunten. Ga verder naar rechts. Hier liggen paletten met betonblokken die de deur naar het bouwterrein blokkeren. Het is nogal donker. Zie rechts van de paletten een onderhoudschacht in de vloer, die leidt naar de kabels en leidingen van de kerk. Ga terug naar Keira.

 

Crime Scene

Praat met Keira over de soldeerlamp, koffiezetapparaat , afgewassen kopjes en bloed op het plastiek stukje. Ze zal de onderdelen van de koffiezetapparaat en bloed  op het plastiek stukje naar het laboratorium sturen. De soldeerlamp kan een bewijs zijn. Deze bewijsstukken moeten gemarkeerd worden. Ga terug naar de gang.

 

Keldergang

Ga naar de gasleidingbuizen. Gebruik een bewijsmarkering uit de doos in je inventaris op de soldeerlamp bovenop de vensterbank. Het wordt gemarkeerd met nummer 15 - (7%). Gebruik dan de stang op het venster om het te openen, (15%). Keira komt je waarschuwen dat het beter zou zijn om eerst het gaslek te dichten. Dan komt Burke. Lara zal met hem praten, terwijl Keira naar het gaslek zoekt.

 

Crime Scene

Burke geeft je het dossier van de vierde werknemer van Argo, die een paar dagen voor de moord met gebroken ribben en een hoofdwond opgenomen werd in het ziekenhuis. Een dag na het misdrijf verliet hij het ziekenhuis op eigen verantwoordelijkheid. Daarom heeft de FBI hem niet kunnen ondervragen. Zijn verblijfplaats is onbekend, zodat hij ook op de lijst van vermiste personen werd gezet. Burke opent de metalendeur van de ondergrondse tunnel. Hij denkt dat alle vermiste personen dood zijn. Na het gesprek gaat hij naar de straat.

 

Keldergang

Keira: Nu speel je de rol van Keira. Ga rechts naar de gasleidingbuizen. Neem ook een ​​papiersnipper uit de doos. Ga terug en kijk naar de gaskranen. Met de pijltjes onder in het scherm kan je het scherm naar links en rechts bewegen (of met ingedrukte rechtermuis), om de complete gasleidingbuizen tegen de muur te zien. Klik de papiersnipper op de gasleiding om het lek te vinden. Beweeg dan het papiertje over de buizen zonder te klikken. Als je op de juiste plek komt, fladdert het papiertje en Keira bevestigt dat ze het lek gevonden heeft. Lara neemt het weer over.

 

Lara: Kijk naar de gaskranen en gasdrukmeters. Als je de buis vanaf het lek naar de drukmeters volgt zie je dat de drukmeter van de gebroken buis linksboven is. Nummer de gasdrukmeter A tot D.

Druk van A = 4

Druk van B = 5.8

Druk van C = 0

Druk van D = 3.2

 

Nummer de gaskranen van links naar rechts en boven naar onder 1-4.

Kraan 1 is defect.

Kraan 2 verhoogt de druk van B en verlaagd de druk van A.

Kraan 3 verhoogt de druk van A en C.

Kraan 4 verlaagt de druk van B.

Drukmeter A moet naar 0.

 • Draai kraan 4 tot drukmeter B op 4 staat.

 • Draai 1x aan kraan 2, zodat drukmeter B weer op 6 staat en A iets verlaagt.

 • Herhaal deze beide handelingen tot A op 0 staat.

Het gas is afgesloten. De reparatie van het lek, wil Lara overlaten aan een vakman. Trek nu de stekker van beide bouwlampen uit het stopcontact om het licht uit te schakelen. Onderzoek dan de bouwlamp bij de gasleiding. Klik onder op de schroef en open dan de klep. Neem de hete gloeilamp met het washandje. Steek daarna de strekker weer terug in het stopcontact. Ga terug naar de plaats van het delict en ga door de geopende metalendeur naar de metrotunnel.

 

St. Peter's Church - Metrotunnel

Kijk naar de aluminium koffer van de FBI. Neem rechts van de traliedeur het roestige blikje op de grond. Neem onder in het scherm de roldraad (string) op de tafel en het dagboek van de Argo medewerkers met verslagen over de laatste werkdag. Kijk op de plattegrond. Draai de twee plastiek schroeven los, en neem dan de tekenhaak. Zie rechts een opening in de muur. Ga terug naar de straat.

 

Mission Street

Praat met Burke. Vraag over de bloedanalyse. Op de vraag hoeveel liter bloed een volwassen man heeft, zeg je 5 liter, (23%). Praat met Edwards over de verandering op de plaats van het delict (dat kan je alleen vragen als je de foto's gezien hebt). Selecteer de bouwlamp (spotlight). Hij zegt dat iemand van de politie of de FBI, de bouwlamp omgestoten heeft. Vraag over de reparatie van de bouwlamp. Ga terug naar de plaats van het delict (26%).

 

Crime Scene

Kijk naar de omgevallen bouwlamp en neem de gebroken steunpoot. Gebruik de tekenhaak op de bouwlamp op het breekpunt van de steunpoot en zet deze vast met het draad. Druk op de schakelaar, om de lamp uit te schakelen. Neem de kapotte gloeilamp met het washandje uit de bouwlamp en plaats de goede gloeilamp in de bouwlamp. Zet de bouwlamp rechtop. Klik dan op de geprepareerde bouwlamp en je kijkt door de kamer. De ruimte is nu veel helderder. Ga uit de close-up.

 

Kijk weer naar de muurschildering. Kijk goed (rechtermuis klik) naar de bloedige handafdrukken. Je kan nu een punaise in de 8 handen van de engelen drukken. Druk een punaise in de engelhand. Sla met de gebroken steunpoot op de punaise om het vaster in de muur te drukken. Druk dan de andere punaises in de handen van de engelen (niet de bloedige handen). Dan moet je een draad om de punaises binden. Klik de roldraad op elke punaise. Als ze allemaal voorzien zijn van een draad kan je de punaise met een rechter of linker muisklik draaien. Richt ze allemaal naar het afgebrokkelde pleisterwerk, linksonder. Lara ziet iets op het beschadigde pleisterwerk, (34%). Kijk naar het beschadigende pleisterwerk in close-up. Zie brokstukjes met symbolen. Ze moeten terug in de muur gezet worden maar daar heeft Lara lijm voor nodig. Kijk ook naar het beschadigde deel. De randen zijn niet zo korrelig, dat het gips door de aardbeving afgebrokkeld kan zijn.

 

 

Ga naar de gootsteen. Zet het roestig blikje op de kookplaat. Leg de asfalt brokken in het blikje. Zet de kookplaat aan. Gebruik het washandje op het blikje. Roer door het asfalt met de gebroken steunpoot en neem dan het blikje met gesmolten asfalt dat je als lijm kan gebruiken. Markeer het koffiezetapparaat (10) en de afgewassen kopjes (09) met een bewijsmarkering, (39%). Ga terug naar de muurschildering en kijk weer naar het beschadigde pleisterwerk. Gebruik de lijm (gesmolten asfalt) op de gipsstukjes. Zet nu de puzzel in elkaar, door de brokstukken met de linkermuis op te pakken en met de rechtermuis te draaien. Met de linker muisknop plaats je ze in het beschadigde deel. Als je de puzzel opgelost hebt, ziet Lara de Latijnse woorden 'Crux en Scia' en vertaalt het als kruis en schaduw. Op de foto heb je gezien, dat het kruis een schaduw werpt op de trap naar het kerkschip (47%).

 

 

Praat met Keira over de Latijnse woorden op de muur en het gaslek. Ze zal het gaslek door een vakman laten onderzoeken. Ga naar de pleistermuur met de Latijnse woorden en markeer deze locatie met bewijsmarkering 12 (52%). Ga naar het gaslek in de gang. Markeer de gaslek locatie met bewijsmarkering 14 (57%). Ga terug naar de plaats van het delict. Nu moet je de bouwlamp in de juiste positie draaien, om de schaduw op de juiste plaats te richten. De foto's kunnen je daarbij helpen. Klik op de gerepareerde bouwlamp. Selecteer de foto van de trap want daarop is de schaduw van het kruis te zien, ook op de foto met de kwast en de foto met de Bijbel/ bouwlamp. Nu richt je de bouwlamp met de hulp van de pijlen linksonder in het scherm. Je ziet 6 pijlen, waarvan vier aan de linkerkant. Met de twee rechtse pijlen kan je de schaduw op en neer bewegen. Gebruik de pijlen omhoog en omlaag van de linkerkant om in en uit te zoomen op de schaduw. De andere twee pijlen bewegen de schaduw naar links en naar rechts. Als deze puzzel niet random is druk je op de volgende pijlen:

 

 • Rechtse pijl: 12x omlaag

 • Linkse pijl: 6x omhoog

 • Pijl naar links: 6x

 

Zodra de schaduw op de juiste plek geplaatst is, gaat Lara uit de close-up. (65%). De schaduw in het midden van het kruis valt op een afvoergoot. Kijk naar de afvoergoot (duct) in de vloer. Gebruik de stang op het rooster om het te verwijderen. Neem het papiertje uit de afvoergoot. Lees met de hand geschreven citaat op het papiertje - Lara begrijpt er niets van. Klik het citaat papiertje op de Bijbel op de grond. Lara zoekt in de Bijbel en spreekt met Keira. Lara leest de tekst voor. Keira weet dat de passage uit de openbaring van Johannes hoofdstuk 6, vers 7 komt. De cijfers 6 en 7 kunnen iets betekenen. Ga terug naar de metrotunnel.

 

Metrotunnel

Kijk op de plattegrond. Klik het citaat papiertje in het gebied van kolom 6 en rij 7 - de uitgang naar het bouwterrein, (73%).

Lara had daar een onderhoudschacht ontdekt, maar wordt geblokkeerd door cementblokken.

 

Crime Scene

Praat met Keira over de staande bouwlamp en afvoergoot. Markeer de afvoergoot met bewijsmarkering 11 (78%).

Markeer de bouwlamp met bewijsmarkering 13 (84%). Ga naar de straat.

 

Mission Street

Lara praat met Burke. Edwards haalt een sandwich voor hem. Hij had een sandwich zonder kip gevraagd, maar Edwards heeft een sandwich met kip meegenomen. Burke gooit de sandwich op de grond. Neem de sandwich. Praat dan met Burke en vraag over het onderzoek van het bouwterrein. Hij vraagt ​​voor de reden. Zeg de waarheid (kaartcoŲrdinatie). Hij moet hiervoor een huiszoekingbevel hebben. Dit duurt Lara te lang. Kijk naar de poort naar het bouwterrein. De poort is afgesloten met een grendel. Achter de poort is een hond. Zie aan de rechterkant de zijpassage. Als de poort opent wordt de zijpassage door de poort afgesloten. Gebruik de metalenstang op de grendel (latch). Bevestig een stuk draad aan de grendel zodat je de grendel van afstand bedienen kan. Gooi de sandwich aan de zijkant van de poort. Lara vergrendelt de poort naar de zijpassage als de hond de sandwich pakt. Ga naar het bouwterrein.

 

St. Peter's Church - Bouwterrein

Neem links de kram (cramp) op de afzetbalk en ga dan vooruit. Kijk naar de twee opgestapelde pallets voor de kerkdeur. Zie een vorkheftruck bij de bouwsteiger. Voor de heftruck is een bouwlift naar de bouwsteiger. In de lift staat ook een pallet. De ladder aan de bouwlift heeft een hangslot. Je moet met de heftruck de pallets voor de kerkdeur verplaatsen, maar daarvoor moet je eerst de motor van de heftruck starten. Kijk naar de vorkheftruck in close-up. Draai het beeld naar de hefvork. Neem de rode stroomkabel aan de hefvork. Kijk in de heftruck. De sleutel ontbreekt. Nu heb je twee mogelijkheden om de motor van de heftruck te starten.

 1. Kijk naar het contact. Verwijder de twee schroeven aan de linker en rechter kant. Open de afdekking. Hieronder zie je een rode en blauwe contactkabel. Gebruik de rode stroomkabel in je inventaris op de blauwe kabel. Ga uit de close-up. Neem het einde van de stroomkabel en kijk weer naar het contact. Gebruik het einde van de rode stroomkabel op de rode contactkabel. De motor start.

 2. Open de zitting. Onder de zitting is de accu. Gebruik de rode stroomkabel op de accu. Neem het einde van de stroomkabel. Kijk naar het contact.
  Verwijder de twee schroeven en open de afdekking. Gebruik het einde van de rode stroomkabel op de blauwe contactkabel. De motor start.

Stap in de heftruck. Met de pijlen linksonder kan je de heftruck bewegen. Met de twee rechtse pijlen kan je de hefvork omhoog en omlaag bewegen.

Met de andere vier pijlen bestuur je de heftruck. Voor de procentpunten te krijgen moet je de vorkheftruck foutloos besturen.

 1. Druk 3x op de hefvork pijl omhoog, om de hefvork omhoog te tillen.

 2. Druk 1x op de heftruck pijl omlaag, zodat je links om de bouwsteiger rijdt.
  - De ruimte is te smal. Je hebt de ladder geraakt. Je rijdt weer terug.

 3. Druk 3x op de hefvork pijl omlaag, om de hefvork te zakken.

 4. Druk 1x op de heftruck pijl naar links, om de hefvork onder de pallet te schuiven, die in de lift staat.

 5. Druk 1x op de hefvork pijl omhoog, om de hefvork iets omhoog te tillen.

 6. Druk 1x op de heftruck pijl naar rechts, om met de pallet terug te rijden.

Stap uit de heftruck. Druk op de liftknop en ga met de bouwlift omhoog. Neem rechts een baksteen. Links in de lift kan je de ladder in close-up bekijken en bij het hangslot. Door de stoot is het hangslot los gaan hangen. Klik op het hangslot, om het van de ladder te schuiven en de ladder schuift naar beneden. Klim via de ladder naar beneden, zodat de lift omhoog blijft staan. Stap weer in de heftruck.

 1. Druk 3x op de heftruck pijl naar links, om met de pallet onder de verhoogde lift door te rijden.

 2. Druk 2x op de heftruck pijl omlaag.

 3. Druk 1x op de hefvork pijl omlaag, om de pallet naast de andere pallets te zetten, die voor de kerkdeur staan.

 4. Druk 1x op de heftruck pijl omhoog.

 5. Druk 1x op de heftruck pijl naar rechts.

 6. Druk 2x op de hefvork pijl omhoog.

 7. Druk 1x op de heftruck pijl omlaag.

 8. Druk 1x op de hefvork pijl omhoog, om de bovenste pallet op te tillen.

 9. Druk 2x op de heftruck pijl omhoog.

 10. Druk 1x op de heftruck pijl omlaag.

 11. Druk 1x op de hefvork pijl omlaag, om de pallet op de andere pallet te zetten,

 12. Druk 1x op de heftruck pijl omhoog.

 13. Druk 2x op de hefvork pijl omlaag, om de hefvork te zakken.

 14. Druk 1x op de heftruck pijl naar rechts.

 15. Druk 1x op de heftruck pijl omlaag.

 16. Druk 1x op de hefvork pijl omhoog, om de laatste pallet op te tillen.

 17. Druk 3x op de heftruck pijl omhoog.

 18. Druk 3x op de heftruck pijl naar rechts.

De heftruck staat weer terug op zijn oorspronkelijke positie. Stap uit de heftruck. Kijk naar de kerkdeur. Zie de drempel/dorpel aan de onderkant. Gebruik de kram op de drempel en sla de kram erin met de baksteen. Trek dan aan de drempel om het onder de deur uit te schuiven. De drempel komt in de inventaris. Onder de kerkdeur is nu een grote opening. Klim op de ladder in de lift. Ga met de lift terug naar beneden. Stap weer in de heftruck.

 1. Druk 1x op de heftruck pijl naar links.

 2. Druk 1x op de hefvork pijl omlaag.

 3. Druk 1x op de heftruck pijl naar rechts.

De pallet staat in de lift. Stap uit de vorkheftruck. Gebruik de drempel op de liftknoppen. De lift gaat met de pallet omhoog. Stap weer in de heftruck.

 1. Druk 3x op de heftruck pijl naar links.

 2. Druk 1x op de heftruck pijl omlaag.

 3. Druk 1x op de heftruck pijl naar rechts.

 4. Druk 2x op de heftruck pijl omlaag.

Lara tilt de kerkdeur eruit. Ze verwijdert de pallet in de kerk. Ga de kerk in (92%).

 

St. Peter's Church - Keldergang

Kijk naar de onderhoudschacht. Het is donker. Kijk in de donkere schacht (in close-up), zodat Lara zegt dat het donker is. Ga naar de straat. Praat met Edwards en vraag om zijn zaklamp, die hij aan je geeft. Ga terug naar de schacht in de kerk. Kijk in de donkere schacht en gebruik de zaklamp in de schacht, (100%). Lara vindt de 3 lichamen van de constructeurs. Ze hebben alle drie een zandloper symbool op het voorhoofd. Zie het symbool van Max tegen de muur, dat hij altijd gebruikte op zijn schilderijen. Markeer het symbool met bewijsmarkering 42. Er wordt gevraagd wat je met het symbool wil doen. Deze beslissing heeft weer invloed op het einde van het spel. Ik koos voor "handtekening markeren" en "ik geloof niet dat Max iets met deze zaak te maken heeft". Dan komt Keira. Ze stelt voor dat Edwards je naar het hotel brengt. Ga naar de straat.

 

Mission Street

Praat met Burke en vertel hem over de lijken. Samen gaan ze naar de schacht. Burke is kwaad dat ze fouten gemaakt hebben en dat hij arrogant tegen je geweest is.

Je hebt nu de keuze om het hem te vergeven of niet. Dan word je naar het hotel gebracht en je zal de volgende dag naar Lyon vliegen.

 

Hoofdstuk 4: Leven en Dood

5 Oktober, San Francisco, USA

De avond wordt Lara door Edwards en zijn collega Soga naar de luchthaven gebracht. Onderweg speelt Soga een video af van de persconferentie van Burke, die met de eer strijkt. Dan krijgen ze een oproep over een schietpartij in Chinatown en rijden ernaar toe, want dat zal niet lang duren. Aangekomen zien ze de auto van Burke. Edwards informeert over de radio, en hoort dat Burke een ontmoeting met een contactpersoon heeft en niet gestoord wil worden.

 

Chinatown, Wentworth Street

Neem rechts bij het restaurant het "gesloten" kartonnen bordje (sign). Praat met de oude man, voor de wasserette. Hij is de eigenaar. Vraag of hij weet wie de schietpartij gemeld heeft. Hij zag een grote auto de steeg inrijden. Niemand mag zonder toestemming van Cheng de steeg betreden. 20 minuten later hoorde hij schoten en waarschuwde de politie. Praat met Soga en vertel hem over de auto van Burke. Lara wil zelf de auto onderzoeken. Hij geeft je een formulier, die je moet ondertekenen, zodat hij je de uitrusting kan geven. Kijk door het raam van de politieauto. Neem de pen op het dashboard en de donut op de stoel. Kijk op het formulier in de inventaris en gebruik de pen om het formulier te ondertekenen. Geef het ondertekende formulier aan Soga. De uitrusting ligt in de kofferbak. Open de kofferbak. Open het koffertje met de uitrusting. Neem de handschoenen en UV-lamp. Ga dan naar Burke's auto in de steeg.

 

Steeg

Zie achter Burke's auto modderige voetafdrukken op de grond. Met de UV-lamp kan je bloedsporen opsporen. Gebruik dus de UV-lamp op alle objecten. Kijk rond en onderzoek alle gebieden. Op de voetafdrukken is niets te vinden. Op de autodeur van de bestuurder is een bloedvlek, (6%). Onderzoek het gebied voor het hek. Op de deur is geen bloed. Zie rechts een honkbalknuppel tegen het hek - het is gebarsten en heeft geen bloed. Onderzoek de beglazen inganghal. Zie sigarettenpeuken op de grond met modderige kleine voetafdrukken. Onderzoek links de ingang van het magazijn (warehouse). Hier zie je grote voetafdrukken. Een schoen moet een gescheurde zool hebben. Op de deur is geen bloed. Er staat een kist voor de deur. Blijkbaar heeft iemand geprobeerd om door het raam te klimmen, maar het raam is gesloten. Onderzoek het zijsteegje. Op de poort is geen bloed. Zie rechtsboven de kisten een klein stukje rode stof of kunststof. Onderzoek de zij-ingang. Er is geen bloed op de deur. Onderzoek rechts van de zij-ingang de metalen omheining. Op de omheining is graffiti gespoten en een rode vlek is te zien. Gebruik de UV-lamp op de rode vlek. Het is geen bloed, maar verf, (8%). Onderzoek de poort van de omheining. Er is geen bloed. Zie een hangslot (14%). Ga naar de hoofdstraat.

 

Wentworth Street

Praat met Soga over de bloedsporen bij Burke's auto. Hij geeft de informatie door via de radio en krijgt de opdracht om de auto en omgeving te onderzoeken voor bewijsmateriaal. Lara wil de opdracht van Soga overnemen, maar dan rinkelt haar mobiele telefoon. Keira heeft van de schietpartij gehoord. De contactman wist vermoedelijk meer over de moorden. Keira zal naar je toe komen om samen de zaak te onderzoeken. Lara belt Coutu en vraagt ​​of hij een latere vlucht wil boeken. Coutu verzekert dat Renier er niets van komt te weten. Praat met Edwards en vraag hem om hulp bij het verkrijgen van bewijsmateriaal. Hij helpt je met zijn fotocamera, maar heeft de bewijsmarkeringen vergeten. Je moet iets anders verzinnen. Kijk naar het 'gesloten' bordje in de inventaris en gebruik de pen erop. Lara schrijft nummers op het karton, scheurt het in stukken en heeft bewijsmarkeringen. Ga terug in de steeg.

 

Steeg

Gebruik de handschoenen op Burke's auto, om de auto grondig te onderzoeken. Met de pijl onder in het scherm kan je om de auto draaien om alle hoeken te zien. De volgorde van de markering heeft geen invloed op het spel. Gebruik de UV-lamp op de passagiersstoel en het bloed wordt zichtbaar. Markeer de bloedvlek - '1'. Gebruik nogmaals de UV-lamp op de passagiersstoel om een ​​foto van de bloedvlek te maken. Gebruik de UV-lamp op het dashboardkastje. Ook deze bloedvlek markeer je - '2'. Ook maak je een foto van de bloedvlek. Gebruik de UV-lamp op het stuurwiel - markering '3'. Op de achterbank liggen plastic tassen - er ontbreekt een tas: gebruik een markering - '4'. Zie modder op de voetenruimte van de achterbank - markering '5'. Draai naar de motorkap. Hier kan je de achteruitkijkspiegel zien. Onderzoek de achteruitkijkspiegel. De spiegel is gedraaid naar de achterbank zodat de bestuurder het verkeer achter hem niet kan zien - markering '6'. Kijk weer in de auto. Het zakdoeken pakje in het midden bij de versnellingspook is ongeopend. Markeer het lege blikje bij de versnellingspook, '7'. Kijk in de dossier map op de voetenruimte van de passagiersstoel. Lara kent het dossier - markering '8'. Kijk ook in de krant op de dossiermap. Ga uit de close-up. Markeer de modder voetafdrukken, achter de auto van Burke, '9'. Ga naar het zijsteegje. Markeer het rode stukje stof '10' (fragment). Praat nu met Edwards en vraag hem om de gefotografeerde bewijzen. Deze moet je in de juiste volgorde zetten, om het misdrijf te reconstrueren:

 1. Modder voetafdrukken in de steeg.

 2. Voetafdrukken op de voetenruimte achter de stoel van de bestuurder.

 3. Achteruitkijkspiegel.

 4. Bloed op het stuur.

 5. Bloedvlekken op de passagiersstoel.

 6. Bloedvlekken op het dashboardkastje.

 7. Plastic tassen op de achterbank.

 8. Stukjes stof in de zijsteeg.

Sluit het onderzoek, (20%). Lara praat met Edwards, die de centrale informeert. De versterking zal later komen, omdat de meeste politiemannen opgeroepen zijn voor een ​​andere zaak. Lara krijgt de bevoegdheid om de plaats delict te onderzoeken, maar ze mag niet in de gebouwen. Edwards geeft zijn mobilofoon en fotocamera aan Lara. Ga naar de zijsteeg. Klim via de kisten over het hek.

 

Achtersteeg

Hier is Keira met een dakloze man die ernstig gewond is. Soga heeft Keira toestemming gegeven de steeg te betreden. Lara vraagt ​​onmiddellijk voor een ambulance, maar hij wil dat niet. Lara zal hem helpen. Kijk naar de dakloze man in close-up. Zie een foto van een meisje tegen de muur. Kijk naar de wond. Praat met de dakloze man. Floyd mommelt iets over kleuren. Hij heeft zijn broek tot zijn bovenbeen opengescheurd. Naast hem ligt een fles. Gebruik de UV-lamp op de fles, om bloedsporen te zien, (22%). Neem dan de alcohol fles. Je moet het bloeden stoppen, voordat je de wond verzorgt.

 

Wentworth Street

Ga terug naar Edwards in de steeg en vraag hem om hulp. Hij heeft een verbandtrommel in de politieauto. Ga naar de hoofdstraat. Kijk weer door het raam van de politieauto. Open het dashboardkastje, open de verbandtrommel, neem het verband en EHBO handleidingboek. Zie nu een duif op het standbeeld voor het restaurant. Praat met de wasserette eigenaar. De duif vliegt weg. De oude man zegt dat de duif altijd terugkomt als je het eten geeft. Geef de donut aan de oude man. Hij voert de duif die naar beneden vliegt. De duif stoot daarbij tegen de bloempot. Neem een scherf van de kapot gevallen bloempot. Vraag nu aan de wasserette eigenaar om een kledingstuk. Hij zal er een uit zijn wasserette halen, maar moet door de steeg en wordt tegengehouden door Soga. Praat met Soga, zodat hij de oude man doorlaat. Vraag weer aan de wasserette eigenaar om een kledingstuk. Voor $ 8 krijg je een T-shirt. Ga terug naar de dakloze Floyd in de achtersteeg.

 

Achtersteeg

Combineer het T-shirt met de scherf om een ​​doek te krijgen. Wikkel dan de doek om zijn bovenbeen (thigh). Gebruik dan de pen op het doek om het strakker te trekken. Tenslotte zal het bloeden stoppen. Giet de alcohol over de wond en verbind dan de wond met het verband. Nu kan je Floyd aanspreken. Vraag over de foto (29%). Het is zijn dochter Caitlin, die bij haar moeder woont. Hij vertelt over twee mannen. Hij had gehoord dat de ene man tegen de andere man 'ren' schreeuwde. Op dat moment werd er op Floyd geschoten. Lara heeft het leven van Floyd gered. Nu moeten ze Burke vinden. Lara en Keira gaan samen naar de achtertuin achter de metalen omheining.

 

Achtertuin

Keira neemt de leiding en zal naar bewijzen zoeken. Lara zal foto's maken en alles noteren. Onderzoek de gebroken tegels op de grond. Hier ligt een kleine sleutel en kogelhulzen. Gebruik de UV-lamp, maar er is geen bloed te vinden. Gebruik de fotocamera in je inventaris op de handboeien sleutel (11) en kogelhulzen (12) om er een foto van te maken en ze te markeren. Onderzoek de plastieken tas met plakband op de grond. Gebruik de UV-lamp op de tas. Op de tas is bloed. Maak een foto en markeer de tas (13). Zie rechts van de tas handboeien. Maak een foto en markeer de open handboeien (14). Onderzoek het asfalt in het midden van de achtertuin. Gebruik de UV-lamp op het asfalt. Je vindt bloedige voetafdrukken. Fotograaf en markeer de voetafdruk, (15). Onderzoek de schoen voor de afvalcontainer. Is de mannen schoen van Burke of van zijn contactman? Gebruik de UV-lamp op de schoen. De zool heeft geen opvallende profiel en heeft bloed. Verder is de schoen schoon. Fotograaf en markeer de schoen, (16). Lara en Keira denken dat ze de bewijzen gevonden hebben.

 

Praat met Lara over de bewijzen. Je ziet nu een schets van het gehele gebied. Op de plekken liggen de bewijzen in de vorm van foto's. Je moet 3 bewijzen uitzoeken, en in de vakjes aan de rechterzijde plaatsen, om het misdrijf te reconstrueren. Heb je de 3 correcte bewijzen in de vakjes geplaatst, wordt er een nieuwe regel met 3 vakjes in de sketch toegevoegd. De volgorde in de regel is niet belangrijk in welk vakje je de bewijzen plaatst.

 

 

 1. Open Handboeien - Handboeien sleutel - Burke's plastieken tas = Burke's vrijlating.

 2. Gemelde schietpartij - Gewonde daklozen - Kogelhulzen = Schoten in de achtertuin.

 3. Bloedige schoenafdruk - Schoenafdruk van de dader - Schoen met bloedspoor = Schoen van Burke.

 

Nadat Burke in de auto neergeslagen is, hebben ze een ​​plastic zak over zijn hoofd getrokken en deze met plakband vastgeplakt. Hij werd vastgebonden met handboeien en brachten hem naar de achtertuin, waar ze de handboeien opende. Daarna werden schoten afgevuurd op Floyd. De kogels zijn afkomstig uit Burke's dienstwapen. De wasserette eigenaar hoorde de schoten en belde de politie. Omdat de verloren schoen geen opvallende profiel heeft, moet die van Burke zijn. De schoen van de dader heeft een uitdrukkelijk profiel, dat we gezien hebben bij Burke's auto. Aangezien de schoen in de nabijheid van de afvalcontainer ligt en de bloedspoor ervoor denken Lara en Keira dat Burke naar de afvalcontainer wilde lopen. Onderzoek dus de afvalcontainer.

 

Keira telt zeven kogelgaten in de afvalcontainer en omheining. Maak een foto van de kogelgaten en markering '17'. De omheining wordt automatisch gefotografeerd en gemarkeerd '18'. Kijk boven in de close-up van afvalcontainer naar de brandtrap. Gebruik de UV-lamp op de brandtrap voor een bloedvlek op het platform. Je maakt een foto en markeert de brandtrap '19'. Dit zijn de bewijzen die we in de achtertuin gevonden hebben. Praat met Lara en reconstrueer weer het bewijsmateriaal:

 1. Kogelgaten - Burke's schoen - Schoten in de achtertuin = Schoten op Burke.

 2. Burke's vrijlating - Schreeuw - Schoten op Burke = Vreemde handeling van de contactpersoon.

 3. Mission Street- persconferentie - Mission Street-akte - Vreemde handeling van de contactpersoon = Burke's noodlot.

 4. Burke's vrijlating - Schoten op Burke - Bloedspoor op het platform = Loopt naar de brandtrap.

 5. Burke's schoen - Loopt naar de brandtrap - Burke's noodlot.

 

De kogelgaten in de afvalcontainer bewijst dat op Burke geschoten werd, toen hij wilde weglopen. De contactpersoon handelde heel vreemd, omdat hij gekomen was om informatie aan Burke te geven. Hij sloeg Burke neer, boeide hem en bracht hem naar de achtertuin. Hier liet hij hem weer los en schreeuwde naar Floyd dat hij weg moet rennen. Burke wilde naar de brandtrap lopen, maar dan schoot de dader hem neer. Burke viel van de brandtrap op de grond en werd weggesleept door de dader, (35%). De contactpersoon heeft vermoedelijk iets te maken met de moord op de constructeurs.

 

Na de reconstructie onderzoeken Keira en Lara nogmaals de afvalcontainer. Misschien heeft Burke in zijn val van de brandtrap iets laten vallen of verloren. Lara klimt over een houten kist en vindt achter de kist een mobiele telefoon. De laatste oproep kwam van de politie en een onbekend telefoonnummer. Lara vindt in de kalender een aantekening van de persconferentie. Dit moet Burke's mobiele telefoon zijn. Maar wie was de laatste beller? Ze belt het laatste nummer. Niemand neemt op, maar ze horen de beltoon van de gebelde telefoon. Deze komt uit het restaurant waarvan de achterdeur hier in de achtertuin is. Lara meldt zich via de mobilofoon bij Edwards en zegt hem de voordeur van het restaurant te bewaken. Lara en Keira gaan in het restaurant.

 

Restaurant De Rode Draak: Bar

Het is donker. Je kan nu de UV-lamp ook als zaklamp gebruiken. Door met de rechtermuisknop op de UV-lamp in de inventaris te klikken kan je switchen tussen UV-licht en normale zaklamp licht. Ze zijn via de keuken binnengekomen en lopen naar de bar. In de hoek hangt een brandblusser naast het veiligheidskastje tegen de muur. Kijk naar het veiligheidskastje en neem de brandblusser. De deur van het veiligheidskastje klemt. Gebruik er de brandblusser op en neem de brandweerbijl eruit. Ga naar de lobby.

 

Restaurant: Lobby

Hier staan vele tafels. Ga links naar de zijkant van de lobby. Gebruik de TAB toets om de hotspots  te tonen als je iets niet kan zien of vinden.

 

Restaurant: Zijkant Lobby

Hier staan vier tafels. Onderzoek de kapotte trap. Op de trapleuning zie je een handafdruk. Activeer de UV-lamp door met de rechtermuisknop erop te klikken in de inventaris. Klik de UV-lamp niet op de trapleuning, maar neem je fotocamera uit de inventaris en maak een foto van de bloederige handafdruk en het bewijs wordt gemarkeerd '20'. Als je de UV-lamp op de handafdruk gebruikt, kan je later geen foto nemen en krijg je 2 procentpunten minder, (39%). Lara en Keira gaan naar de bovenverdieping. Nogmaals de markering heeft geen invloed op het spel welk nummer het bewijs krijgt en kan in jouw spel anders zijn, als je eerst andere bewijzen markeert.

 

Restaurant: Bovenverdieping

In deze gang zijn twee deuren. Je kan de twee kamers onderzoeken maar er is niets te vinden. Ga verder door het gangpad. Hier klinken twee schoten achter de volgende deur. Lara wil op versterking wachten maar Keira wil snel handelen. Keira zoekt dekking achter de omgevallen tafel, en Lara staat bij de deur. Kijk naar de tafel waarachter Keira zit. Er staat ook een stoel. Zorg dat de UV-lamp gewoon licht geeft en zet het dan op de stoel. Ga uit de close-up. Kijk naar de deur. Gebruik de bijl op de deur om het slot open te breken. Gebruik dan weer de bijl op de deur om de deur te openen. Gooi dan de brandblusser in de kamer. Je ziet niet waar de brandblusser heen rolt. Ga uit de close-up. Kijk weer naar de tafel. Neem de lamp en zet nu de lamp (gewoon licht) op de trapleuning achter de stoel (je kon dat ook meteen doen, in plaats het op de stoel te zetten). Ga uit de close-up. Kijk naar de deur. Nu zie je de brandblusser in de kamer. Schiet met je pistool op de brandblusser, (45%).

 

Restaurant: Kamer

Keira en Lara betreden met getrokken wapen de kamer, maar de kamer is leeg. Wie heeft op hun geschoten? Onderzoek het bed met UV-licht. Er is een bloederige handafdruk. De dader is kennelijk gewond geraakt bij de explosie. Lara verschuift het bed en ontdekt een gat in de grond, (47%). Maak een foto met je fotocamera van de bloederige handafdruk, (50%) en het krijgt bewijsmarkering, '21'. Gebruik je mobilofoon om Soga te informeren over de ontsnapping van de dader. Lara denkt dat hij door de keukenachterdeur wil ontsnappen, (56%). Klim nu door het gat onder het bed. Je bent terug op de begane grond.

 

Restaurant: Hal

In de hal vind je bloed op de vloer met UV-licht. Neem een ​​foto (58%) en markering '22'. Onderzoek de doos aan de rechterzijde. Neem een ​​paperclip. Verplaats de grafische kaart en neem de schroevendraaier. Ga uit de close-up. Kijk naar het restaurant plattegrond, tegen de muur. Zie de tafel verdeling. Ga naar de keuken.

 

Restaurant: Keuken

De keukendeur klappert. Lara kijkt en ziet Soga. Hij heeft niemand gezien. Keira neemt het hier weer over. Onderzoek de keuken achterdeur met UV-licht. Kijk naar de badge op de keukendeur. Maak een foto van Burke's politiebadge (62%) en het krijgt markering '23. Kijk naar het bloedige woord ''chiffres' - 'cijfers'. Maak er een foto van (66%) en het krijgt markering '24'. Wordt met 'cijfers' de cijfers op de badge bedoeld? Het dienstnummer op Bruke's badge is: 4-8-​​5-12. Is Burke's dienstnummer een aanwijzing voor de genummerde tafels in het restaurant! Ga naar de hal en kijk nog eens naar de plattegrond van het restaurant. Tafel 4 staat op de begane grond uiterst rechts in de hoek. Tafel 8 staat bij de ingangdeur. Tafel 5 boven op het linkse balkon. Tafel 12 is beneden in het restaurant bij de bar. Ga de tafels in deze volgorde controleren. Ga in de keuken rechts naar de gang en in de bar rechts naar de lobby.

 

Lobby

Keira: Begin met tafel 4 achteraan in de rechtse hoek. De tafel is omgevallen en ligt zowat in het donker. Op de tafel zijn de cijfers: 9-3-10-16-10-24-30 te zien. Maak een foto (1) van de cijfers en het krijgt markering '25'. Tafel 8 staat dicht bij de restaurant ingang (tegenover tafel 4). Hierop zijn de cijfers: 7-21-27 te zien. Maak er een foto (2) van en het krijgt markering '26'. Ga links naar de zijkant van de lobby en de trap op naar de bovenverdieping.

 

Bovenverdieping

Volg de gang links naar de open kamer en ga links de gang verder door. Hier ligt een omgevallen tafel. Op de onderkant zie je met UV-licht weer een bloedige voetafdruk, maar je kan er geen foto van maken. Draai tafel 5 om. Keira noteert de cijfers: 22-1-25-7-28. Neem een foto (3) en het krijgt markering '27'. Voor de laatste tafel ga je naar de begane grond.

 

Lobby

Kijk naar tafel 12, vooraan de linkerzijde. Klik op de lamp aan de zijkant om alle cijfers te zien: 17-9-5-11-16-24-30-26-18.

Maak er een foto (4) van en het krijgt markering '28'. Je hebt nu de vier tafels gefotografeerd, (70%). Ga naar de keuken.

 

Keuken

Je kan eerst de foto's gaan vergelijken met de aangewezen tafels op de platte grond van het restaurant in de hal. De foto's worden dan met zijn tafelnummer gemarkeerd, zodat je de tafelfoto beter kan herkennen. Klik de juiste foto op de juiste tafel en de foto wordt gemarkeerd met zijn tafelnummer. Als je dit doet krijg je 6 procentpunten minder, dus sla dit maar over. Kijk in de keuken naar het linkse rek (rack), bij de achterdeur. De kok heeft dit rek gemarkeerd met de letters: 'FLMZ'. Er hangt ook een kalender aan dit rek. Kijk naar de kalender met UV-licht. Blader naar april en zie een bloedige handafdruk. Is de kalender een aanwijzing voor de ingekraste cijfers op de tafels. Zijn de cijfers misschien datums, (75%).

 

De tafelfoto's liggen in volgorde in de inventaris: 4, 8, 5 en 12. Zijn het maanden? 4=april: 5=mei: 8=augustus en 12=December? Klik de eerste foto in je inventaris (de foto van tafel 4), op de kalender. De kalender heb je al geopend in april. Klik nu op de datum op de kalender in de juiste volgorde van de cijfers die je op tafel vier ziet: 9-3-10-16-10-24-30. De gemarkeerde dagen vormen de letter E. Gebruik de pijltjes aan de linkerkant om naar een andere maand in de kalender te bladeren en met de pijlen aan de rechterkant voor een andere foto.

 

 • Maand April - Tafelfoto 4: Dagen: 9-3-10-16-10-24-30 = Letter E

 • Maand Augustus - Tafelfoto 8: Dagen: 7-21-27 = Letter L

 • Maand Mei - Tafelfoto 5: Dagen: 22-1-25-7-28 = Letter M

 • Maand December - Tafelfoto 12: Dagen: 17-9-5-11-16-24-30-26-18 = Letter S

 

De 4 kalenderbladen komen in de inventaris. De letters op het linkse rek komen niet overeen met de kalender letters. Kijk naar het rechtse rek. Op dit rek zijn de letters 'ELMS'. Combineer de vier kalenderbladeren in je inventaris op volgorde met elkaar en krijg een kalenderblad. Gebruik het kalenderblad 'ELMS', op deze plank, (87%). Zet de letters in volgorde in de inventaris in close-up, als ze niet op volgorde met elkaar gecombineerd zijn. Keira en Lara duwen het rek opzij. Ze ontdekken een metalen deur waarop geschreven is: "Burke heeft iets te zeggen". Lara neemt het weer over om de zekeringkast te repareren.

 

Lara: Kijk naar het zekeringkastje. Draai de schakelaar om, zodat je de achterkant ziet. Neem de losse draad. Gebruik dan de draad op het aansluitblok (terminal strip). Gebruik de schroevendraaier op de schroef op het aansluitblok, om de draad vast te draaien. Draai de schakelaar om. Kijk weer naar het zekeringkastje. De zekering is doorgebrand. Neem de doorgebrande zekering eruit. Kijk naar de doorgebrande zekering in je inventaris. Verwijder de doorgebrande zekering met je schroevendraaier. Plaats de paperclip erin en draai het vast met de schroevendraaier. Plaats de gerepareerde zekering terug in het zekeringkastje. Druk nu op de schakelaar. Er is nu licht in de keuken en ook in de koelcel, achter de metalen deur. Kijk naar de metalen deur. Druk op de knop. Keira en Lara ga in de koelcel.

 

Restaurant - Koelcel

Loop vooruit naar de linkerhoek. Burke is opgehangen aan een vleeshaak. Klik op Burke. Lara informeert Soga. Lara zegt dat 'we' het lijk gevonden hebben, waarop Soga reageert 'WE'. Hij denk dat Lara alleen is. Toch vreemd, want hij heeft Keira zelf doorgelaten naar de steeg! Dus waarom denkt hij dan dat Lara alleen is? Kijk naar de slagergereedschap op de tafel en naar de grote bloedvlek op de vloer onder Burke. Kijk naar Burke. Zie een spiegel symbool op zijn voorhoofd. Gebruik de handschoenen op Burke's mond om het te openen. Je vindt een simkaart, (100%).

 

Ga uit de close-up. Combineer de simkaart met de mobiele telefoon van Burk. Iemand heeft een bericht aan Lara achtergelaten en noemt zelfs haar naam. Lara, is verbaasd en Keira zegt dat het misschien van Zenzele is. Kent Keira, Zenzele? Wie is Keira eigenlijk? Kies weer uit verschillende antwoorden dat invloed heeft op het einde van het spel. Ik koos voor "Alles kan worden verklaard. Ik heb alleen niet voldoende informatie" en "Iemand wil dat het lijkt alsof Max het gedaan heeft". Keira verlaat dan de koelcel. Lara krijgt een telefoontje van Renier. Renier is boos dat Lara nog steeds in San Francisco is. Dan heeft Lara geen ontvangst meer. De koelcel deur is dichtgevallen. Heeft Keira je opgesloten. Gebruik je mobilofoon en vraag Soga, om je te bevrijden. Lara vliegt meteen terug naar Lyon.

 

Hoofdstuk 5: Vertrouwen en Wantrouwen

7 Oktober, Lyon, Frankrijk

 

Zenzeles Woning

Lara wil nu eindelijk eens antwoorden op haar vragen. Maar Zenzele kan of wil geen duidelijke antwoorden geven en biedt Lara aan om het ritueel uit te voeren. Lara moet volledig op zichzelf en op Max concentreren, want Keira speelt geen rol. Lara gaat nu akkoord met het ritueel. Praat met Zenzele. Lara's moeder en haar zus waren geÔnteresseerd in spirituele dingen, want ze hadden vroeger ook kaarten gelegd. Vraag om het ritueel te beginnen. Ze heeft daarvoor drie objecten nodig:

 1. Een symbool van wederzijdse afhankelijkheid.

 2. Iets met Max's indruk - zijn aura.

 3. Een symbool van eeuwige liefde.

Je hebt de amulet in je inventaris - het symbool van liefde. Verlaat de woning en ga op de kaart naar je appartement.

 

Lara's appartement - woonkamer

Kijk naar het meubelstuk in het midden van de woonkamer. Neem de DVD "The Two of Steel". Lara en Max hadden samen naar deze film gekeken. Kijk naar het DVD hoesje in je inventaris en kijk naar de achterkant. Neem het boek over "Perspectieven", dat Max waarschijnlijk nooit gelezen heeft. Neem Max's schetsboek. Het heeft een paar tekeningen. Verlaat de close-up. Kijk naar de reistas. Neem Max's tandenborstel en Lara's tandenborstel uit de reistas. Kijk naar Max's tandenborstel in je inventaris en draai het om. Op de achterkant is een magneet. Beide tandenborstels waren een set. Combineer beide tandborstels met elkaar, om er een set van te maken. Het staat symbool voor wederzijdse afhankelijkheid. Neem ook Max's kam. Kijk op het bureau. Neem het potje met plasticine (kneedbare boetseerpasta?). Open het potje in de inventaris - het is kleverig. Neem het rekenmachientje. Neem de stiften onder de TV. Ga naar het balkon. Kijk naar het dak - er groeit gras op het dak. Ga terug naar binnen en boven naar de slaapkamer.

 

Slaapkamer

Kijk naar de bagage. Open de koffer. Neem de handdoek, die Max nooit gebruikte, want hij gebruikt altijd de handdoeken van het hotel. Neem Max's T-shirt, die hij draagt tijdens het schilderen. Dit kan een symbool van Max's aura zijn. Neem boven de bagage Max eerste trofee. Daaronder neem je zijn zonnebril die hij uit Kaapstad meegenomen heeft. Kijk naar het bed. Neem de stanleymes en het boek 'wilskracht' op het nachtkastje. Dit boek had zijn therapeut hem aanbevolen. Kijk naar Max laatste schilderij. Lara ziet Max signatuur, die ze ook bij de lijken in de kerk gezien heeft. Je hebt alle objecten voor het ritueel verzameld. Ga naar Zenzele.

 

Zenzeles Woning

Praat met Zenzele en vraag om het ritueel te beginnen. Zenzele geeft een beschrijving van het object en leg het object dan op de tafel:

 • Afhankelijkheid = Verenigde tandenborstels.

 • Aura = T-shirt.

 • Liefde = Amulet.

Daarna moet Lara gaan zitten, Jabali schuift de twee standbeelden bij elkaar en ze geven elkaar de hand, (27%). De visioen begint. Lara heeft een beeld in haar hand. Ze laat het beeld vallen, want ze ziet Max op een trap. Als Lara naar hem toe loopt, lost hij op in zwarte rook. Kort daarna, is Lara in de kerk, maar nu lijkt het op een ruÔne. Ze kijkt naar de muurschildering. Lara raakt het bloedbeeld aan en valt op de grond. Ze hoort een gesprek tussen een man en een vrouw in een ziekenhuis. De man moet de vierde constructeur Teodor Jaczek zijn. De vrouw zegt dat hij het ziekenhuis een dag eerder mag verlaten. Volgens het FBI rapport heeft hij het ziekenhuis om 3.10 verlaten. Maar in werkelijkheid heeft hij het ziekenhuis om 2.10 verlaten. Daarnaast heeft de vrouw hem sterke slaapmiddelen gegeven en gaf hem instructies om slechts ľ tablet in te nemen. Jaczek heeft Lara's aanwezigheid opgemerkt. Zenzele haalt daarom Lara terug, want het wordt te gevaarlijk voor haar. Lara weet nu waar ze moet beginnen om de zaak op te lossen. Zenzele zegt dat ze niet veel tijd heeft. Verlaat de woning ga naar het hoofdkantoor.

 

SWOA afdeling

Coutu zegt dat Renier boos is. Coutu beweert dat hij niets van de zaak in Chinatown vertelt heeft, maar geeft toe dat hij waarschijnlijk net zo gehandeld zou hebben. Praat met Susanne over de werkzaamheden. Je hebt de keuze, de kleine werkzaamheden uit te stellen of niet. Ik besloot om de werkzaamheden niet uit te stellen voor de procentpunten, (45%). Praat met Susanne over Diego. Hij heeft een brief voor je achtergelaten. Hij schrijft in de brief dat Renier een brief van de FBI gekregen heeft. Daarin wordt Lara geprezen voor haar werk en over een zaak in Finland. Onlangs is het lichaam van verslaggever Nicholas Silvan gevonden. Hij had ook een symbool op het voorhoofd - een brandend kruis. Men vermoedt dat het met de zaak in Mission Street te maken heeft. Diego heeft deze brief gekopieerd, omdat hij niet zeker is of Renier je de brief wel laat lezen. Ga naar je kantoor.

 

Lara's kantoor

Ga aan het bureau zitten. Klik op het visitekaartje dat op je bureau ligt om Argo te bellen. Teodor Jaczek werd door Argo van het project in Finland afgehaald om in San Francisco te helpen. Het moest zich melden bij Argo en direct terugkeren naar Inari, Finland, maar hij heeft niets meer van zich laten horen. Jaczek heeft nog wat persoonlijk dingen in Finland liggen. Lara wil naar Finland. Ze vraagt aan Coutu of hij een vlucht voor haar wil boeken. Ga weer aan je bureau zitten en lees de

e-mails in je computer, (63%). Ga naar je appartement.

 

Lara's appartement

Lara wil eerst wat uitrusten voor de reis naar Finland. Susanne belt om Lara te waarschuwen. Renier is nu echt boos. Ze heeft een anoniem telefoontje gekregen over Lara. Renier heeft de veiligheidsagenten naar Lara gestuurd, om haar op te pakken en de woning te doorzoeken. Coutu heeft er niets mee te maken. Integendeel, hij had tegen Susanne gezegd om Lara snel naar de luchthaven te brengen. Dan wordt er aan de deur gebeld. Ga naar je slaapkamer.

 

Neem het schilderij op bed, zet het schilderij op de schildersezel en "zet de actie voort". Lara opent de voordeur. Diego is hier met de veiligheidsagenten. Ze willen het appartement doorzoeken, maar Diego zegt dat hij het wel alleen kan afhandelen. Hij gaat alleen Lara's appartement in. Hij kijkt naar het schilderij en zegt dat hier niets te vinden is. Lara bedankt hem voor zijn hulp. Dan gaan ze allemaal naar het hoofdkantoor.

 

SWOA afdeling - Conferentiekamer

De anonieme beller had gezegd dat Lara persoonlijk betrokken is in de Mission Street zaak en daarom ook weet wie de dader is. Renier had Coutu betrapt, toen hij het dossier over Jaczek voor Lara opstelde. Lara moet haar penning en pistool inleveren en is tijdelijk geschorst. Tegelijkertijd staat ze onder huisarrest, zodat ze met niemand contact kan opnemen, die met de zaak betrokken is. Renier zegt dat Keira Sheena nooit voor de FBI gewerkt heeft. Ze had wel gesolliciteerd maar werd afgewezen. Renier verlaat dan de conferentiekamer. Kijk in het dossier van Teodor Jaczek op de tafel. Je neemt de foto van Jaczek (zijn dossier komt dus in de documenten inventaris), (72%). Ga naar je appartement.

 

Lara's appartement - Slaapkamer

Je appartement wordt bewaakt. Je moet naar de luchthaven. Ga naar de slaapkamer. Kijk naar het bed. Gebruik je stanleymes 2x op het dekbed, om twee stukjes stof te krijgen. Het derde stukje stof kan je dan gewoon pakken. Combineer de drie stofstukje met elkaar, om ze samen te binden. Combineer dan de samengebonden stukjes stof met de handdoek om een lang touw te krijgen. Ga naar beneden en ga naar het balkon.

 

Lara's appartement - Balkon

Gebruik het touw op de balkonreling. Klik dan op het touw. Lara gaat dan terug in het appartement, om alle overbodige ballast weg te leggen.

Ze houdt alleen de amulet, Jaczeks foto en portemonnee en klimt dan beneden op het dak.

 

Rodin Cafť - Dak

Kijk naar het grote neonbord. Er ontbreken twee cijfers van de openingsdatum van het cafť. Je ziet de 1, lege ruimte en een 9. Kijk in het gereedschapschuurtje. Draai naar rechts. Til de jute zak op, en zie de twee grote ontbrekende cijfers: 5 en 8. Draai links naar het lasapparaat. Aan de linkerkant neem je een lasdraad. Verlaat de close-up en kijk naar de deur. Deze is voorzien van een hangslot aan de binnenzijde, maar je kan het hangslot door het raamrooster met iets bereiken. Onderzoek de lasdraad in je inventaris. Verbuig het vlakke gedeelte op het einde. Gebruik dan de gebogen lasdraad op het hangslot, om het naar je toe te trekken. Nu moet je de juiste cijfercombinatie invoeren in het hangslot. Je zag de 2 cijfers van de openingsdatum: 1_9_. De datum bestaat uit 4 cijfers, dus staan de eerste 2 cijfers voor de dag en maand. De 1 is dan de dag en de 9 het eerste cijfer van het jaartal. Dan blijven er dus nog maar twee combinaties mogelijk: 1.5.98 of 1.8.95. Lara had gezegd bij het kijken naar het grote neonbord dat ze 2 maanden geleden aan het neonbord werkten. Het is nu oktober dus zou de datum 1.8.95 kunnen zijn. Draai de juiste datum in het hangslot:1895 (begin met de 1 aan de onderkant) . De deur opent, (100%). Lara gaat naar het vliegveld en vliegt naar Finland.

 

Hoofdstuk 6: Koud en Duisternis

 

8 Oktober, Dorp Inari, Finland

 

Hotel Dirty Harri - Lobby

Lara komt met haar gehuurde auto op de parkeerplaats van een hotel. Ze vermoedt dat Jaczek hier verblijft. Zie buiten naast het hotel de restaurant-ingang. Zie een open raam boven op het dak (boven het restaurantgedeelte). Ga het hotel in. Er is niemand in de lobby. Kijk naar het houten bankje. Neem de muurhamer, met een Argo logo. Zie een beschadiging in de muur boven het bankje. Kijk naar de open haard. Neem de koffiemolen. Zie een notenkraker. De eerste deur op de begane grond is van het restaurant, maar kan alleen aan de andere kant geopend worden. Op de tweede deur ziet Lara iets dat ze niet begrijpt. Op de bovenverdieping zijn drie kamers. Ga naar buiten en ga naar het restaurant.

 

Hotel - Restaurant

Een gast klaagt over het eten. Praat met de barman, Harri over alles. Lara stelt zich voor als Madame Leroy. De gast aan tafel is professor Klaus Schneider. Hij werkt voor Argo. Harri heeft geen kamers meer vrij, omdat Argo de drie kamers gehuurd heeft en altijd een maand van te voren de huur betaalt. De professor houdt in de gaten, dat hij de kamers niet verhuurt aan anderen. Samen met Jaczek en een derde man werken ze hier in het afgebrande klooster. De derde man is Bateman. Ongeveer een maand geleden had hij een geschil over een manuscript met Jaczek. De ruzie was zo heftig dat ze met een hamer gooide (de beschadiging in de muur boven het bankje). Dan werd Jaczek naar San Francisco geroepenen en Bateman naar Helsinki om daar speciaal werkgereedschap te halen. Bateman had al lang terug moeten zijn maar is spoorloos. Bateman verloor zijn vrouw Beatrice een jaar geleden. Jaczek had een alcohol probleem. Alleen Schneider weet wat Argo werkelijk in het klooster zoekt. Schneider reageert. Hij zegt dat hij maagpijn heeft . Harri vertelt over de dood van de verslaggever. Men denkt dat demon Ajattara in het bos woont, en de toeristen verjaagt. Eens woonden in het klooster monniken van een vreemde orde. Er wordt gezegd dat ze de dood aanbeden. Men vermoedt dat een Franse kunstenaar het klooster in brand stak, om de orde uit te roeien. Er is in de buurt een onderkomen, maar door het slechte weer kan Lara het niet bereiken.

 

Praat met Klaus Schneider. Stel jezelf voor als geschiedenis geÔnteresseerde, die bezienswaardigheden fotografeert, die toeristen vermijden (4%) - (als je zegt dat je een toerist bent, krijg je slechts 2%). Vraag over zijn ziekte en zijn medicijn. Schneider herinnert zich dat hij de tabletten, voor de lunch in het klooster ingenomen heeft en in zijn jaszak heeft gedaan. Later had hij in de bouwwagen naar de crypte sleutel gezocht en daarbij zijn zakken geledigd. De tabletten liggen waarschijnlijk in de bouwwagen bij het klooster. Morgen gaat hij terug naar het klooster en zal dan zijn tabletten innemen. Het klooster is niet toegankelijk voor toeristen. De omgeving wordt bewaakt.

 

Zie een Tv in het restaurant en drankkoeling. Zie op de bar een afstandbediening, kaartenhouder en bel. Neem de kaart van Inari en omgeving uit de kaartenhouder. Kijk op de kaart in je inventaris. Het klooster wordt niet weergegeven op de kaart. Kijk op de achterkant, maar de lijst van de bezienswaardigheden is in het Fins. Verlaat de close-up. Kijk op het bord met de kamersleutels. De kleine kastsleutels hangen er ook aan. Praat weer met Harri of gebruik de kaart op hem. Lara vraagt of hij de weg naar het klooster erop wil tekenen. Hij raadt je aan ​om tot morgen te wachten met de reis en niet van het pad af te wijken. Hij waarschuwt dat er kwaad is in het klooster. Kijk weer op de bar en neem de kaart met de getekende route. Probeer een flesje uit de drankkoeling te nemen. Klik je portemonnee op de drankkoeling om een fles ijsthee eruit te nemen. Verlaat het restaurant en ga in het hotel.

 

Hotel - Lobby

Probeer de dop van de ijsthee fles open te draaien, maar dat lukt Lara niet met de blote handen. Kijk naar de open haard. Gebruik de ijsthee fles op de notenkraker en klik op de hendel om de fles vast te klemmen. Draai de fles. De dop is los. Klik weer op de hendel en neem dan de ijsthee fles uit de notenkraker. Open de fles in je inventaris. Lara drinkt de ijsthee en krijg een lege fles. Kijk naar de koffiemolen in je inventaris. Draai de schroef los en Lara neemt alleen het handvat (zwengel). Verlaat het hotel. Stap in je huurauto en rij naar het klooster.

 

Klooster de "Eeuwige Slaper" - Ingangpoort

Er brandt licht in het wachthuisje. Je kan aan de zijkant door het raampje kijken. De wachter is in het huisje. Zie de lege benzine vaten aan de linkerzijde van de gesloten ingangpoort. Neem de rubberslang op een van de vaten. Kijk naar de verwoeste klooster aan de rechterkant. Daar is een steiger geplaatst. Je kan via deze steiger in het klooster komen. Kijk naar de tinnen dakplaten van het wachthuisje. Lara kan er overheen lopen, maar dat maakt te veel lawaai. Probeer nu de poort te openen. De oude bewaker komt dan uit zijn huisje en dreigt de politie te bellen als Lara niet vertrekt. Lara loopt terug en de bewaker gaat terug in zijn huisje. Kijk naar de generator. Kijk naar de brandstofmeter. De tank is bijna leeg. Draai het beeld, om de voorkant en andere zijkant van de generator te zien. Draai de benzinedop los (alleen mogelijk als je geprobeerd hebt om door de poort te gaan). Zet dan de lege fles in de opening onder de benzinetank. Plaats de rubberslang in de tank. Lara schuift het andere uiteinde van de slang in de fles. Klik dan op de slang, en Lara zuigt de benzine uit de tank in de fles. De tank is leeg en de generator valt uit. Lara verstopt zich. De bewaker komt naar buiten, kijkt naar de generator en ziet dat de tank leeg is. Hij gaat dan door de poort, die hij weer achter zich sluit. Klim dan op het dak van het wachthuisje en via de steiger sta je bij het klooster. De bewaker is dan terug en de generator werkt weer.

 

Klooster - Binnenplaats

Ga naar de linkerkant van de bouwwagen. Onderzoek de afval om een plamuurmes te vinden. Kijk naar het open raam van de bouwwagen. Gebruik het plamuurmes op de bout, linksonder op het raam om de schroef op de houder te verwijderen. Open dan het raam volledig. Neem het boek, "Geheime Fresco's", geschreven door Klaus Schneider. Kijk naar het boek in je inventaris. Open het boek, en neem het restauratieplan. Hij zijn twee pagina en een afbeelding, (9%). Pak het medicijn van Schneider. Het is te donker om het gebied verder te onderzoeken. Verlaat het klooster door op de steiger te klimmen en rij terug naar het hotel.

 

Restaurant

Geef het medicijn (antacids) aan de professor. Hij vraagt ​​waar je ze gevonden hebt. Als Lara liegt zegt ze dat ze het in de lobby onder de bank gevonden heeft, waar de professor vaak zit. Zegt Lara de waarheid, zegt ze dat ze het van de bewaker gekregen heeft. De professor is dan gerust dat de bewaker zijn werk goed doet, maar is wel verbaasd dat je met hem kon praten. Ik heb voor de waarheid gekozen, dat geen invloed op de % punten heeft als je de andere keuze kiest. Vraag dan aan Schneider over Jaczeks hotelkamer. Hij wil je kennis testen. Je moet de stappen van een restauratie/renovatie in de juiste volgorde doornemen. De informatie kan je lezen in de restauratieplan. Deze kan je teruglezen in de documenten inventaris.

 1. (3) Pleistermortel voorbereiden

 2. (1) 14 dagen laten rusten.

 3. (1) Arricio-laag aanbrengen (In de massa gekleurde afwerkpleister op basis van vette luchtkalk en fijne, geselecteerde kalksteenpoeders als vul- stof.)

 4. (2) 1 dag laten rusten.

 5. Patroon op de muur aanbrengen.

 6. (4) Intonaco-laag aanbrengen (De bovenste pleisterlaag in fresco, waar de schilder de afbeelding op aanbrengt terwijl het nog nat is.).

 7. (1) Oppervlakte glad strijken.

 8. (3) Momento d'oro afwachten.

 9. (1) Uiteindelijk de fresco schilderen.

 10. Co2 uit de lucht laten drogen.

Als het goed is ben je geslaagd voor de test (17%). Vraag dan weer over de kamer. Schneider benoemt Lara als assistente van Argo. Hij zegt tegen Harri, om Jaczeks kamer schoon te maken voor Lara. Hij zal de kamer opruimen, want er liggen nog veel spullen van Jaczek in de kamer. Hij zal de spullen opbergen in de garderobe kast. Tegen de bier stank, heeft hij een potpourri (luchtverfrisser) neergezet. Schneider zegt dat als er nog gegevens van Argo in de kamer liggen ze onmiddellijk aan hem moet geven. Jaczek heeft kamer 3. Kamer 2 is van Bateman en 1 van Schneider. Kijk op de bar en neem kamersleutel Nr. 3. De kleine sleutel van de garderobe kast ligt ook op de bar, maar die kan je natuurlijk niet nemen als Harri aan de bar staat. Verlaat het restaurant en ga in het hotel.

 

Hotelkamer Nr. 3

Ga in de lobby boven naar de eerste kamer - kamer nr. 3. Gebruik de kamersleutel op de deur en ga naar binnen. De kamer is donker. Klik op de lichtschakelaar naast de deur. Onderzoek de lade van het bureau en Lara neemt een aansteker. Kijk ernaar in je inventaris. De aansteker is leeg. Open het afsluitklepje van de aansteker en sluit het weer. Lara opent dan de onderkant. Gebruik de benzine uit de fles in het reservoir, om de aansteker te vullen. Klik nogmaals op het reservoir om het te sluiten. Als je nu het afsluitklepje opent en op het wieltje van het vuursteentje klikt, geeft het een vlam. Je kan door het raam naar de volgende kamer klimmen, maar het dak is bedekt met sneeuw. Het schemerlampje op het nachtkastje werkt. Kijk naar de garderobe kast. In de afgesloten garderobe kast liggen de spullen van Jaczek. Als je naar de kamerdeur loopt, stapt Lara op een krakende vloerplank. Kijk beneden naar de vloerplank. De hoek van het bed staat op de vloerplank en de brede voeg is niet groot genoeg voor je vingers. Duw het bed opzij. Gebruik dan je plamuurmes in de brede voeg (wide joint). Neem de bier blikjes, maar daaronder zijn kakkerlakken. Lara legt snel de vloerplank terug en verlaat de kamer. Ga naar het restaurant.

 

Restaurant

Praat met Harri over de kakkerlakken. Hij kan nauwelijks geloven dat in zijn hotel kakkerlakken zijn en wil het controleren. Terwijl hij weg is, kan je de kleine sleutel van de garderobe kast op de bar nemen. Harri komt dan terug. Hij zet een bestrijdingsmiddel tegen kakkerlakken op de bar. Morgen zal hij de kamer grondig onderzoeken. Kijk naar de bar en neem de spuitbus met bestrijdingsmiddel. Ga terug naar de hotelkamer.

 

Hotelkamer Nr. 3

Harri heeft de losse vloerplank niet opgemerkt. Gebruik de kleine sleutel op de garderobe kast en open de kast. Kijk in de jaszak. In Jaczeks notitieboek is een brief over het manuscript. Noteer het pakketnummer: 12-2213-8423. Bateman heeft ook iets met het manuscript te maken. De koper wil maar ľ van de prijs betalen, en heeft het over een dolk houden. Schneider is niet betrokken bij de zaak, maar komt verdacht over, (21%). Er is verder niets te halen. Je kan de koffer deksel openen en sluiten (niet vergeten te sluiten). Sluit de garderobe kastdeur, zodat ze niet merken dat je de kast geopend hebt. Kijk weer naar de losse vloerplank. Gebruik de plamuurmes in de brede voeg. Gebruik dan het bestrijdingsmiddel op de kakkerlakken. Neem dan de wodka fles en de brief. De brief is van de firma Holtys. Holtys heeft namens de opdrachtgever contact opgenomen met Jaczek. De klant wil slechts de helft van de genoemde prijs betalen en ze willen dat niet veel mensen de inhoud van het manuscript kennen. Daarom moet Jaczek het van Bateman terugnemen en per post, verpakt in normaal briefpapier naar Holtys verzenden, (34%). Na het lezen van de brief, trek je het bed weer terug, zodat Harri er niets van merkt, (41%). Lara wil de kamer van Bateman doorzoeken. Verlaat de kamer.

 

Lobby

Schneider zit nu bij de open haard. Praat met hem. Hij heeft hoofdpijn gekregen van de hockeywedstrijd op de tv in het restaurant.

 

Hotel - Parkeerplaats

Buiten is nu een kraanwagen met een uitschuifbare kraanarm.

 

Restaurant

De kraanwagen is van Mikko. Hij laat de kraanwagen vannacht hier staan en loopt naar huis, omdat er een grote boom omgevallen is. Harri waarschuwt hem voor de gevaren in het bos. Praat met Mikko over zijn kraanwagen. Lara komt te weten dat bij het gebruik van de kraanwagen de steunpoten uitgeschoven moeten worden om de kraanwagen te stabiliseren. Mikko drinkt geen alcohol. Harri probeert altijd Mikko te overhalen om een borrel te nemen. Praat dan met Harri over Mikko.

 

Parkeerplaats

Je kan nu de kraanbesturing aan de zijkant van de kraanwagen in close-up bekijken (controls). Met de zwengel van de koffiemolen kan je het slot openen. Zie 3 hendels en 2 knoppen. Druk op de bovenste knop, om de motor te starten. Mikko komt naar buiten, moppert tegen Lara en gaat terug naar binnen.

 

Restaurant

De hockeywedstrijd is begonnen. Kijk op de bar. Druk op de afstandsbediening om van kanaal te veranderen. Er is nu sneeuw op de tv scherm. Mikko probeert weer beeld te krijgen. Gebruik dan de wodka in zijn theekopje. Hij gaat weer zitten. Hij drinkt zijn thee, proeft dat er alcohol in zit en beschuldigt Harri. Harri ontkent natuurlijk,waarna Mikko boos het restaurant verlaat en naar huis loopt.

 

Parkeerplaats

Kijk weer naar de kraanbesturing. Druk op de bovenste knop, om de motor te starten. Klik dan op de onderste knop. De vier steunpoten worden uitgeschoven. Met de linkse hendel kan je de kraanarm draaien, met de middelste hendel kan je de kraanarm omhoog en omlaag bewegen en met de rechtse hendel de kraanarm in en uit schuiven. De hendels kunnen omlaag en omhoog gedrukt worden. Je moet uitkijken dat je niet met de kraanarm tegen de auto of hotel komt.

 

Druk de middelste hendel omhoog tot de kraanarm niet meer beweegt. Druk dan de middelste hendel 1x naar beneden om de kraanarm een positie te zakken. Druk dan ongeveer 51x de linkse hendel omhoog, totdat de kraanarm gedraaid is en richting raam wijst. Druk dan voorzichtig op de rechtse hendel totdat de kraanarm helemaal uitgeschoven is. Indien nodig, moet je de richting met de linker hendel een klein beetje aanpassen, maar de hoogte van de arm zal juist zijn. De kraanarm is uitgeschoven naar het raam van kamer 2, van Bateman. Klim dan over de kraanarm naar het raam.

 

Hotel - Dak

Het raam is van de binnenkant vergrendeld. Gebruik de hamer op het raam, om het rechtse raam iets op te tillen. Daaronder zie je de grendel.

Gebruik de plamuurmes op de grendel (latch), om het raam te openen. Nu kan je naar binnen klimmen.

 

Hotelkamer Nr. 2

Het is donker. Gebruik je aansteker om wat licht te krijgen. Kijk naar de omgevallen tafellamp op het kastje, (43%). Zie naast de tafellamp een brief van Bateman aan zijn vrouw Beatrice. Hij schrijft over het manuscript en over een dolk die hij wil houden, (46%). Kijk naar het verschoven schilderij tegen de muur (48%). Ga naar links. Als je de lichtschakelaar gebruikt naast de deur, springt de gloeilamp. Neem de koperen sleutel die rechts van de deur hangt. Kijk naar het nachtkastje. Het is een soort gedenkaltaar van Bateman voor zijn vrouw Beatrice. Kijk naar de foto van Beatrice (51%). Zie onder de foto een gesloten kistje. Gebruik de aansteker op beide kaarsen, om ze aan te steken, zodat je beide handen vrij hebt. Kijk dan naar het kistje. Je moet de naam Beatrice vormen in de letterbalk. De B is een hoofdletter en alle anderen in kleine letters. Je kan op de brief van Bateman aan Beatrice zien hoe de letters eruit zien. Klik op de blokjes en plaats ze in de juiste vakjes, om de naam Beatrice in de letterbalk te vormen. Als je dat goed gedaan hebt klik je op de plaat onder de letterbalk. Het kistje opent dan. Neem de aantekeningen van Bateman. Hij heeft ontdekt hoe je het ritueel moet uitvoeren en heeft de symbolen die daarvoor nodig zijn uitgetekend. Vijf mensen moeten gedood worden. Een persoon is hijzelf, want hij lijkt erg wanhopig te zijn:

 

 1. Die ongelovig is = Brandend kruis = Verslaggever.

 2. De ongeduldige = Zandloper = Constructeur van Argo (door zijn ongeduld werd de dader gewond).

 3. Die met een onwaardig hart = Spiegel = Burke (de eer altijd op zichzelf strijken).

 4. De vrekkige = Onevenwichtige weegschaal = ?

 5. De wanhopige = Bloeddruppel = Bateman.

 

Hij wilde met het ritueel zijn vrouw doen herleven, (58%). Maar wat wil Jaczek met dit ritueel? Heeft hij misschien een manier gevonden om het ritueel ergens anders voor te gebruiken? Of is Jaczek niet de dader? Allemaal vragen waarop we een antwoord voor moeten vinden. Blaas de kaarsen uit, om geen sporen achter te laten, (65%). Klim weer door het raam en je zet de kraanwagen in de oorspronkelijke positie, om ook hier geen sporen achter te laten. Ga naar je kamer.

 

Hotelkamer Nr. 3

Doe het licht uit en ga op bed liggen. Lara wordt 's nachts wakker en plots staat Keira naast haar bed. Lara ziet nu dat het niet Keira is, maar de engel des dood, waarover Max gesproken heeft. Keira en Lara zouden samen aan de zaak werken, Lara voor Interpol en Keira voor de FBI. Maar Keira werd afgewezen en dat werd haar dood. Je moet weer kiezen dat invloed heeft op het spel. Ik koos voor 'Nee. Je lijkt op een nachtmerrie...." en "Nee, ik vertrouw op mijn verstand en bekwaamheid". Lara moet de moordenaar vinden. De engel des doods helpt je niet daarbij. Na de engel des doods is verdwenen, slaapt Lara verder (73%).

 

9 Oktober, Dorp Inari, Finland

 

Hotel - Parkeerplaats

De volgende ochtend staat professor Schneider buiten op de parkeerplaats. Praat met hem. Hij wacht op zijn vervoer, dat al een half uur te laat is.

Zeg dat je hem wel naar het klooster brengt. In ruil daarvoor mag je in het klooster rond kijken. Stap in de auto. Samen rijden ze naar het klooster.

 

Klooster - Poort

De professor zegt tegen Yle (bewaker) dat Lara zich vrij mag bewegen op het kloosterterrein. Praat met Yls over de vorige avond.

Bied je hulp aan bij de reparatie. Yle heeft een hamer en spijkers nodig. Volg de professor naar de binnenplaats.

 

Klooster - Binnenplaats

Ga achter (rechts) naar de crypte ingang. Schneider roept je terug, want het is daar te gevaarlijk. Vraag hem over de engelbeeld, instorting en engel des doods. Bateman had tegen de professor gezegd dat onder het hele gebied grafkelders zijn en dat er een groot gevaar van instorting is. Alleen onder de binnenplaats is geen grafkelder en is het veilig. Is dat wel waar? Willen ze misschien Schneider uit de grafkelder houden? Probeer hem om te praten en je mag dan toch naar de grafkelder. Ga naar de crypte ingang.

 

Klooster - Crypte ingang

Zie een gebroken engelstandbeeld op de grond. Kijk naar de poort. Het hangslot is bevroren. Combineer de spuitbus (bestrijdingsmiddel) met de aansteker. Lara ontdooit het hangslot. De aansteker is hierbij kapot gegaan. Gebruik dan de koperen sleutel uit Batemans kamer op het hangslot, open de poort en ga naar binnen.

 

Klooster - Grafkelder

Het is donker, omdat de bouwlampen niet werken. Kijk naar de werktafel. Zie een stroomgenerator. Neem de rode en blauwe verbindingskabel. Klik op het handvat om het klepje van de stroomgenerator te openen. Draai het beeld, zodat je bovenop het apparaat de spijkers ziet. Neem de spijkers. Draai het beeld verder en neem de gele verbindingskabel. Draai weer naar de voorkant. Op het apparaat ligt een aansluitschema. Daarop kan je zien waar de bouwlampen op aangesloten zijn.

 • Steek een verbindingskabel in poort A en verbind deze met poort B.

 • Steek de tweede verbindingskabel in poort  C en verbind deze met poort D.

 • Steek de derde verbindingskabel in poort E en verbind deze met poort F.

Klik dan op de hoofdschakelaar aan de zijkant en je hebt licht in het inganggedeelte van de grafkelder, (78%). Kijk naar de helm op de grond. Op de helm is de naam van Jaczek (80%). Kijk naar de verspreide papiertjes op de grond naast de helm, (82%). Bij de ingang zie je krassen in de muur van vingernagels. Lara ziet een beetje bloed, (85%). Blijkbaar hadden Bateman en Jaczek hun ruzie hier voortgezet. De een moet de andere geduwd hebben! Zie twee sarcofagen. Een heeft er een zandloper symbool op die ook de Argo constructeur op zijn voorhoofd had en de andere een spiegelsymbool die Burke op zijn voorhoofd had. Als je verder de grafkelder ingaat is het daar donker. Ga naar Yle bij de poort.

 

Poort

Geef de ​​hamer en spijkers aan Yle. Neem dan de rol tape en hamer op de tafel voor het wachthuisje. Ga terug naar de grafkelder.

 

Grafkelder

Ga dieper de grafkelder in. Kijk naar de beschadigde kabel op de grond. Neem een andere verbindingskabel rechts van de beschadigde kabel. Gebruik de tape op de beschadigde kabel, om het te repareren. Zodra je de kabel gerepareerd hebt hoor je Schneider roepen. Lara loopt terug naar de ingang. Schneider heeft je opgesloten. Hij denkt dat je een spion van de concurrent bent. Kijk na het filmpje naar de stroomgenerator. Klik op de hoofdschakelaar, om de stroom uit te schakelen. Je moet nu licht in de andere grafkelder krijgen. Bij de ingang is dan geen licht meer.

 

 • Neem de kabel uit C en verbind het met G.

 • Neem de kabel uit D en verbind het met H.

 • Neem de kabel uit B en verbind het met D.

 • Steek de nieuwe kabel in I en J.

 

Klik op de hoofdschakelaar om de stroom weer aan te zetten. Ga terug dieper de grafkelder in. Kijk nogmaals naar de geÔsoleerde kabel op de grond. Kijk naar een verdachte vlek. Zou het bloed zijn?, (90%). Ga verder dieper de grafkelder in. Hier is een houten steiger. Ga nog dieper de grafkelder in. Hier zijn twee andere sarcofagen. Een heeft een brandend kruis symbool dat ook de verslaggever op zijn voorhoofd had. Kijk naar de andere die een weegschaal symbool heeft. Volgens Max is dit symbool in de Orde de doodzonde van vrekkigheid. Alleen de deksel van deze sarcofaag is dichtgemetseld, (100%). Je moet voorzichtig met de hamer de mortel onder de kistdeksel losslaan. Je mag maar 4x slaan met de hamer. Bij de vijfde keer stort de grafkelder in. Je moet op de juiste positie en volgorde slaan. Sla op de volgende verharde morteldelen:

 

 1. Vierde morteldeel van rechts.

 2. Vierde morteldeel van links.

 3. Derde morteldeel van rechts.

 4. Tweede morteldeel van links.

 

Open dan de deksel van de sarcofaag. Hierin ligt het lichaam van Jaczek. Hij heeft ​​het symbool van de weegschaal op het voorhoofd. Jaczek heeft de moorden niet gepleegd, maar Bateman. Hij is in plaats van Jaczek naar San Francisco gevlogen en heeft zich uitgegeven als Jaczek. Jaczek was toen al dood. Plotseling is de engel des doods daar. Ze zegt dat je Bateman snel moet vinden. Hij mag het ritueel niet afmaken. Ga terug naar de ingang van de grafkelder, om Schneider te informeren. Hij gaat mee de grafkelder in. Hij hoort nu pas dat Jaczek en Bateman het manuscript Vita Mortis gevonden hebben. Lara belt Diego om meer informatie over Beatrice te krijgen. Hij zegt dat Beatrice in een hotel genaamd Alamo Bonito (ook bekent als Bob's Motel), in Tijuana gestorven is en daar ook begraven is. Schneider wil nu weten wie Lara werkelijk is, maar Lara geeft een ontwijkend antwoord. Lara moet naar Tijuana.

 

Hoofdstuk 7: Geloven of Verstandig

10 Oktober, de omgeving van Tijuana, Mexico

 

Bob's Motel

Om het ritueel te beŽindigen, moet Bateman hier teruggekomen zijn. Er staat een rode auto waarvan de motor nog warm is. Kijk naar de kamerdeuren en vensters. De meest rechtse kamer op de begane grond is kamer 23. Kijk door het venster van kamer 23. Het gordijn is dichtgeschoven, maar boven is een kleine kier. Het is te hoog, om er door te kunnen kijken. Ga naar de eerste verdieping. Hier kan je ook de deuren en vensters controleren, maar je denkt dat hij in kamer 23 is. Neem links de schroevendraaier. Ga terug naar beneden. Kijk rechts van het tankstation naar de transportwagen (van). Hier ligt een lijk. Hij is neergeschoten en is nog niet lang dood. Heeft Bateman dit gedaan. Hij is niet met een mes gedood, dus is het geen rituele moord geweest. Zie een lasapparaat op de wagen. Deze is verbonden met een gastank. Zie 2 kraantjes en korte gasslang. Ga naar het tankstation.

 

Tankstation

Lara krijgt een telefoontje van Diego. Hij wil haar iets belangrijks vertellen, maar Lara ratelt maar door. Ze vertelt waar ze is. Diego wil versterking sturen, maar Lara heeft daar geen tijd voor en hangt op. Kijk naar de tafel. Kijk in het gastenboek. Neem het luciferdoosje. Kijk naar de autowrak. Neem de zijspiegel van de auto. Gebruik de schroevendraaier op de pompslang, om de lange pompslang te nemen. Onderzoek de pompslang en ontdek dat er een gat inzit. Ga naar het motel.

 

Kijk naar kamer 23. Gebruik de zijspiegel op het venster. Lara ziet Bateman. Hij heeft een wapen. De zijspiegel valt op de grond. Bateman zal het geluid gehoord hebben. Neem een glasscherf op de grond. Kijk naar het lichtreclamebord naast het tankstation. De beugel is verroest, zodat de constructie door de wind naar het motel schommelt. Slechts een kabel zorgt dat de constructie niet omvalt.

 

Kijk weer op de tafel bij het tankstation. Gebruik de glasscherf op de stoel om er een stukje kunstleer uit te snijden. Ga naar het lasapparaat op de transportwagen. Gebruik de schroevendraaier op de korte slang van de gastank, om het los te schroeven. Kijk naar de korte slang in je inventaris. Draai de twee klemmen ervan af. Kijk naar de pompslang in je inventaris. Plaats het leer op het lek. Gebruik dan de twee klemmen op het leer, om ze daaraan vast te schroeven. Gebruik dan de gerepareerde lange pompslang op het uiteinde van de gasslang aan het lasapparaat. Gebruik dan de schroevendraaier op de klemmen om ze vast te draaien. Nu is het lasapparaat klaar voor gebruik. Neem de lasser en het komt als afbeelding in de inventaris. Draai het kraantje van het lasapparaat en van de gastank open. Ga naar het lichtreclamebord. Zet de lasser, bij de kabel (welding torch). Gebruik dan de lucifers op de lasser. Het volgende eindfilmpje is afhankelijk van de beslissingen die je tijdens het spelen genomen hebt.

 

Het lichtreclamebord beukt de deur van kamer 23 in. Lara rent met getrokken pistool de kamer binnen. Bateman schiet op Lara. Lara valt op de grond. Bateman heeft het lichaam van zijn vrouw al opgegraven en wil haar doen herleven. Hij geeft toe dat het doden van zes mensen krankzinnig is en wil ook zichzelf offeren. Door dit offer wordt het ritueel afgerond. De engel des doods moet hem dan gehoorzamen, zodat hij met Beatrice terug kan keren. Bateman zal op Lara schieten als...

 

De volgende informatie heb ik van andere spelers, dus ik weet niet precies wat er gebeurt in de verschillende eindes en kan het niet goed omschrijven?

Weet je meer geef het dan door in de forum, zodat ik het in de oplossing kan toevoegen :)

 

Heb je in hoofdstuk 6 voor verstandig gekozen, schiet Lara met haar laatste kracht Bateman neer. Ze stort ineen... Heb je geloof gekozen, verschijnt plotseling Max en de engel des dood. Je komt nu het hele verhaal te weten. Tot slot, schiet Max op Bateman, om Lara te redden en de voltooiing van het ritueel te voorkomen. Lara is niet dood. Ze werd gered, en ligt 5 dagen later in het ziekenhuis in Lyon.

Heb je in hoofdstuk 6 gezegd dat het geen noodlot was en daaraan vast dat Lara zelf beslissen kan, en in hoofdstuk 3 de handtekening van Max niet uitgewist hebt, maar gemarkeerd, zit Dr. Amanda, in de gedaante van Keira (engel des doods) aan Lara's bed en probeert Lara te overtuigen dat alle symbolen alleen in haar verbeelding bestaan. Noch het bloedbeeld in de kerk, noch het geschrift op de deur in de keuken van het restaurant was werkelijkheid. Lara verlangde zo naar Max dat ze alles inbeeldde. Heb je de handtekening uitgewist, vervalt het laatste deel van het gesprek.

 

Heb je in hoofdstuk 6 gekozen dat Lara het niet kan verklaren en ook toegeeft dat er dingen zijn de onverklaarbaar zijn, is niet Amanda, maar Renier of Diego in het ziekenhuis. Renier is er alleen als je de ontslagbrief niet gegeven hebt. Heb je ontslag genomen is Diego bij Lara. Na Amanda, komt Renier in het ziekenhuis, tenzij je ontslag genomen hebt.  In dit geval komt Diego. Renier biedt haar excuses aan en wil Lara zelfs promotie geven. De promotie zal alleen worden voorgesteld als je alle 100% punten in alle hoofdstukken behaald hebt. Diego heeft mensen opdracht gegeven om Max in Kaapstad te vinden. Dan komt Max binnen in het  ziekenhuis...

 

Wat Zenzele betreft... heb je in hoofdstuk 6 gekozen voor de logica en dat het geen noodlot was heeft Zenzele nu het manuscript, de dolk en beelden in bezit en laat ze door Jabali veilig in de kluis opbergen. Het blijft een mysterie of de objecten daadwerkelijk mystieke krachten hebben, en dat alleen de mensen erin geloven. Heb je gekozen voor het geloof is er geen twijfel dat de objecten bepaalde krachten hebben. Zenzele, wil ze niet gebruiken om haar eigen leven te verlengen omdat ze daarmee in verbinding komt te staan met het kwade...

 

EINDE

 

Dit document mag niet worden verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur en de inhoud mag in geen geval worden veranderd.
©GameSolves
Forum

Henk

www.000webhost.com