08-12-2008

Memento Mori

 

The Secret to Eternal Life

Memento Mori is een point & click mystery adventure game waarbij je in eerste instantie de verdwijning van een schilderij op moet lossen. Achter de verdwijning van het schilderij zit echter een groot complot. Drie schilderijen in het Hermitage museum in Sint-Petersburg zijn vervangen door drie waardeloze kopieën. Kolonel Ostankovic, commandant van het twaalfde departement van het politiekorps van Sint-Petersburg, doet onderzoek naar gestolen kunst. Hij vermoedt dat een Finse orde deze diefstallen heeft gepleegd. Deze onbekende Finse orde ziet het als haar plicht om ervoor te zorgen dat bepaalde kunstwerken niet openbaar bekeken worden. Zij baseren zich op een Latijns werk uit de vijftiende eeuw. In dat kunstwerk staat dat mensen die balanceren op de rand tussen leven en dood de Engel des Doods kunnen zien. Veel schilders wachten op dit moment om deze Doodsengel te kunnen opnemen in hun kunstwerk. De orde wil dit voorkomen en tracht de kunstenaars te overreden dit niet te doen. Ze zijn niet bang om op extreme maatregelen over te gaan zoals steekpenningen, bedreigingen en moord.

Kolonel Ostankovic kent deze orde en weet dat zij eeuwenlang kunstwerken hebben verduisterd. Hij slaat alarm en geeft Larisa Ivanova Svetlova de opdracht om deze zaak op zich te nemen. Larisa neemt contact op met de 31-jarige Maxim Durand, die ooit voor vervalsing is opgepakt. Hij heeft nog contacten in de wereld van de kunstvervalsing en heeft Larisa vaker geholpen aan informatie. Met deze twee personages moet je het mysterie van de gestolen kunstwerken ontrafelen.

Het wereldberoemde Hermitage museum in Sint-Petersburg is één van de grootste musea ter wereld. In de vele vertrekken van het Hermitage museum tref je een bijzondere collectie aan met meesterwerken van vrijwel alle grote schilders.

Memento mori is een Latijnse zin die traditioneel wordt vertaald als Gedenk te sterven of Denk eraan te [moeten] sterven. Vrijere vertalingen zijn Bedenk dat u sterfelijk bent of Denk aan je eigen sterfdag. Het memento mori duidt artistieke creaties in de kunst aan, die uiterlijk en qua stijl zeer kunnen verschillen, maar hetzelfde doel dienen, namelijk mensen eraan te herinneren dat ze sterfelijk zijn.

10-06-2011

Oplossing voor de Engelstalige en Duitstalige versie: Die Spur des Todesengels

V 1.3

 

 

Inleiding: Professor Abramchikov houdt een toespraak in de Hermitage museum van Sint-Petersburg, over zijn nieuwe onderzoekmethode. Hij wil hier ook met het experiment beginnen. Hij heeft daar ongeveer 3 tot 4 weken voor nodig. Iemand heeft iets tegen deze nieuwe methode. Een moordenaar wordt ingeschakeld om hem te vermoorden en het te laten uitzien als een ongeval...

 

Je speelt afwisselend van karaker - Lara en Max. Sommige punten in het spel kunnen op verschillende manieren opgelost worden.

Afhankelijk van de beslissing heeft dat een positieve of negatieve invloed op het spel. Er kunnen 5 verschillende eindes worden gezien.

 

 

Act I - Het begin

 

Lara: Maandag, Lyon, Frankrijk

 

Appartement van Lara: Larisa Ivanova Svetlova, oftewel Lara, is klaar met douchen. Het lampje op haar telefoon knippert. Gebruik het antwoordapparaat van de telefoon om een bericht af te luisteren. Het is van haar voormalige baas, politiekolonel Sergej Vasilievic Ostankovic. Hij vraagt of Lara onmiddellijk via haar mobiele telefoon terug wil bellen. Lara is een expert op het gebied van kunstdiefstallen en werkt nu voor Interpol. Ga rechtsachter naar de garderobekast om je aan te kleden. Neem een kijkje op de boekenplank. Lara pakt een boek over Griekse goden en helden en leest een passage over Ares. Pak nogmaals dat boek om een paragraaf over Oedipus te lezen. Naast de telefoon is een prullenbak. Dat is niet interessant, maar Lara zegt dat daarachter een stopcontact is. Kijk op het prikbord. Onderzoek en bekijk altijd alles, ook wat niet vermeld wordt. Pak het lege cd doosje van de woonkamertafel. Ga naar de linkerkant. Pak de telefoon oplader van het lage kastje. Pak van het bureaublad de markeerstift. Pak de CD uit de computer. Lara heeft deze CD ooit geleend van Muriel. Plaats de CD in het CD doosje. Zet de televisie aan en zie een bericht over het overlijden van Prof Abramchikov.

Ga naar het venster. Zie links de foto's aan de muur hangen en een kapstok tegen de muur. Pak uit de jas je mobiele telefoon. Ga terug naar de prullenbak. Schuif de prullenbak opzij. Gebruik de oplader in het stopcontact en sluit de mobiele telefoon aan. Na een korte pauze is de mobiele telefoon half opgeladen. Pak de mobiele telefoon terug en bekijk (rechtermuis) het in de inventaris (balk, boven in het scherm). Gebruik de pijltjestoetsen op de telefoon en bel "Ostankovic" (klik op de telefoon hoorn). Gisterenavond is het beveiligingsysteem van het Hermitage museum in Sint-Petersburg even uitgevallen. Het lijkt dat er niets gestolen is, maar Ostankovic heeft een raar gevoel. Hij doet een beroep op Lara om Max Durand te bellen en hem naar Sint-Petersburg te sturen. Daar het veiligheidssysteem buiten het museum wel werkt, kunnen de daders nog in het museum zijn. Laad de mobiele telefoon opnieuw. Lara zegt dat de batterij niet meer in orde is. Pak de mobiele telefoon terug. Ze zal Max op het kantoor bellen. Ga naar het venster en links naar buiten. Ga via de kaart naar het gebouw van Interpol.

Interpol - Lara's kantoor: Praat voor het gebouw met de beveiligingsagenten, Rémy en Damien Neville. Damien is met Muriel op vakantie geweest, maar wil dat niet toegeven. Ga het gebouw binnen. In de hal neem je de lift en ga naar je kantoor. Bekijk alles. Gebruik je computer en lees alle e-mails. Lara heeft een bericht over de dood van Professor Abramchikov ontvangen. Jennings heeft een bericht over de computer problemen gestuurd - gebruik de telefoon alleen bij noodgevallen. Pierre vraagt Lara om hulp. Hij vraagt om de foto van een schilderij in het laboratorium met de oorspronkelijke schilderij foto te vergelijken. Als er meer dan 3 verschillen zijn, is het schilderij een vervalsing. Er is ook een bericht van Max. Hij is voor een collega ingesprongen en is momenteel in Toulouse. Zijn mobiele telefoon heeft hij uitgeschakeld. Lara zal de hulp van Muriel moeten inschakelen om Max te bereiken. Muriel is de telefoniste van Interpol. Kijk in de computerdatabase en lees de personeelsdossiers van Interpol. Gebruik de telefoon. Bel het interne telefoonnummer 513 van Jennings. Hij zal zijn best doen om zo spoedig mogelijk een nieuwe batterij te bezorgen. Bel Muriel van de telefooncentrale - 302. Je vraagt of ze je kan doorverbinden met Max of hoe je hem kan bereiken. Je zal haar CD aan iemand afgeven. Ga naar het laboratorium.

Lab:
Praat met Demers. Ga achter naar de werktafel van Pierre met de fotohouder. Bekijk de diverse originele schilderijfoto's in de houder. Op het klembord ligt de foto die je met de foto in de houder moet vergelijken. Blader door de foto's tot je de bijpassende foto gevonden hebt. Het is de zesde foto. Leg de markeerstift uit de inventaris op de klembord foto. Je kan dan de markeerstift oppakken en gebruiken op de klembord foto. Tegelijkertijd komt er een vergrootglas. Als je de markeerstift over de klembord foto beweegt, gaat het vergrootglas over de originele foto. Zoek de verschillen. Je moet er ten minste 3 vinden om het als een vervalsing te ontdekken. In totaal zijn er 5 verschillen. Heb je die gevonden leg je de markeerstift neer. Lara zegt dan dat ze een e-mail naar Pierre zal sturen, om hem te vertellen dat het een vervalsing is. Markeer de 5 verschillen:

 

 1. De man met het varken midden op het marktplein - heeft niets in zijn handen.

 2. Het object dat tegen de half hoge muur staat, bij de man in zwart gewaad.

 3. Een gezicht in de vensterboog.

 4. Het bord op de half hoge muur, of jongen in het water

 5. De vis in het water heeft niets in zijn bek.

 

Kantoor: Gebruik de computer. Klik op schrijf bericht en selecteer Pierre. Lara stuurt dan een e-mail naar Pierre. Bel dan weer Jennings - 513. Lara neemt even pauze. Als ze terugkomt ligt de nieuwe batterij met een bericht van Jennings op het bureau. Pak de nieuwe batterij. Bekijk nu de mobiele telefoon in de inventaris. Draai het om. Open de achterkant. Pak de oude batterij eruit en plaats de nieuwe batterij erin. Je hebt een nieuwe e-mail in je computer gekregen. Diego was een paar dagen weg en kan nu iets voor je vertalen, dat Lara aan hem gevraagd had. Klik boven op zijn persoonlijke database om het toe te voegen in je database. Stuur hem een e-mail terug, maar je hebt hetzelf al vertaald en je zal geen e-mail terugsturen. Ga naar buiten. Geef de CD aan Damien. Hij zal de CD aan Muriel geven als hij haar treft.. Ga terug naar je kantoor. Bel Muriel - 302, om door te geven dat je de CD aan Damien gegeven hebt. Ze verbind je nu met Max in Toulouse. Max is niet echt blij dat ze hem benaderen, want ze hebben hem een baan als gastdocent aangeboden. Lara maakt hem duidelijk dat Ostankovic in een positie is, om Max nog altijd achter de tralies te krijgen. Je maakt een afspraak in het park.

Park, Lyon: Lara gaat automatisch naar het park. Hier ontmoet ze Max. Na een kort gesprek, is Max bereid om naar Sint-Petersburg te vliegen.

 

Act II - Een vergeten zaak

 

Max: Maandag, Sint-Petersburg, Rusland

 

Militie Gebouw - Kantoor van kolonel Ostankovic: De kolonel heeft een kopie van Max's 'dossier' op het bureau liggen. Als Max de kolonel help krijgt hij het oorspronkelijke dossier en Ostankovic zal alles uit de computer wissen. Hij heeft ook een toegangspasje voor het Hermitage museum. Als je binnen bent, moet je met hem contact opnemen. Zie het dossier op het bureau. Pak rechts op het bureau, het toegangspasje. Ga naar rechts. Pak de aansteker. Praat dan opnieuw met de kolonel en verlaat het kantoor. Ga buiten onder in het scherm naar de kaart van Sint-Petersburg.

Hermitage Museum: Praat buiten met de bewaker en toon hem het toegangspasje. Niemand heeft tegen de bewaker gezegd dat je zou komen en hij laat je daarom niet door. Op dit moment belt Ostankovic. Maar voordat Max zijn probleem kan uitleggen, hangt de kolonel op. Toon de bewaker de aansteker, zodat hij een sigaret kan aansteken. Nu laat hij je passeren. Ga het museum binnen. Neem in de hal de trap omhoog naar de zalen. Het is pikkedonker in het museum. Je gebruikt je aansteker om wat licht te krijgen. De mobiele telefoon heeft hier geen ontvangst. Bekijk alles in deze zaal. Loop naar het venster. Gebruik de mobiele telefoon op het venster en bel dan Ostankovic. De kolonel heeft alle bewakers rondom het museum geplaatst en alle camera's ingeschakeld. Max moet alle waardevolle schilderijen op manipulatie controleren. Hij wijst de kolonel erop dat dit onmogelijk is zonder speciale apparatuur, maar de kolonel staat erop. Ga rechts naar de volgende zaal. Kijk naar het grote schilderij en lees het bordje aan de afzetting. 

 

De zaal achter de afzetting is leeg. Ga terug naar het venster en bel Ostankovic. Max verneemt dat een deel van het schilderij in de grote zaal van Peter de Grote beschadigd is, maar het doek is intact gebleven. Tijdens het gesprek hoort Max voetstappen en ziet plotseling een figuur in een monnik gewaad voorbij rennen. Loop naar de zaal met de afzetting. Een paaltje is omvergeworpen. Pak het touw van het rechter paaltje. Het omvergeworpen metalen paaltje is te zwaar om mee door het museum te slepen. Onderzoek het in close-up met de rechter muisknop. Draai het beeld, zodat je het van de rechterkant ziet. Draai de haak uit het paaltje en pak dan het stukje touw van dit paaltje. Ga verder door naar de wand zonder schilderen. Onderzoek de wand. Gebruik de aansteker op de wand. Zie dat de wand beschadigd is en lees het naambordje. Beweeg de aansteker in het midden van de wand tot je een geheime deur ontdekt. Onder in de deur is een spleet. Gebruik de haak onder in de spleet om de deur te openen. Ga door de geheime deur.

Act III - Onder de oppervlakte

Max: Hermitage, Catacomben: De deur sluit automatisch achter Max. Wanneer je hier gezien, gevangen of neergeslagen wordt, zal de kolonel je niet kunnen vinden. Als je op de rode knop naast de deur drukt, kan je terugkeren naar de zaal als je iets vergeten bent. Ga verder en pak de steen, in de linker hoek. Onderzoek de oude pijpleidingen. Gebruik de steen op de steunrail om het los te slaan en pak dan het stukje rail. Pak het isolatie lapje. Het radventiel is verroest. Gebruik de steen op de geheime deur om het open te houden. Op deze manier kan Max gemakkelijker gevonden worden. (Als je de steen vergeet, zal kolonel Ostankovic de volgende dag niet aan Lara over de geheime deur kunnen vertellen. De zoektocht naar Max zal dan veel langer duren). Ga naar de ladder en probeer naar beneden te klimmen. De ladder is gevaarlijk om het te gebruiken. Gebruik het touw om de ladder vast te binden. Combineer het isolatie lapje met de rail en steek het aan met de aansteker. Max gooit de brandende fakkel automatisch in de afgrond. Nu hij weet wat hem onder te wachten staat, klim je via de ladder naar beneden. Ga door de deur. Hier probeert een man een aantal schilderijen te stelen. De man zegt dat je daar moet blijven staan. Loop naar de trap, naast de man. Maar hij stopt je. Max reageert hier negatief op. Max loopt langzaam over de trap. De trap begeeft het en Max valt in het koude afvalwater. De dief steelt het schilderij en vlucht.

Act IV - Ondersteuning

Lara: Dinsdag, Lyon

Interpol - Kantoor: Lara maakt zich zorgen om Max, omdat hij niets van zich heeft laten horen. Pierre belt en bedankt Lara voor haar hulp. Demers heeft gekletst en zo weet de baas dat Lara, Pierre geholpen heeft. Maar Lara heeft goed werk verricht en dus is dat geen probleem. Lara vraagt aan Pierre of hij bij de politie informatie kan zoeken over Professor Abramchikov. In ruil daarvoor zal Lara de gaschromatografie kalibreren. De handleiding is verloren, en dus moet ze de instructies die ze nodig heeft uit de database ophalen. Gebruik je computer en klik in de database op GCT55-XD [IGD]. Lees het artikel zorgvuldig en onthoud de belangrijkste instellingen: Omgevingstype 2 - Standaard initialisatie modus 3 en Laagste graden. Lees ook de mail en ga naar het lab.

Lab: Bekijk het gaschromatografie apparaat in close-up. Draai naar links en lees een notitie aan de zijkant. Het geeft je een andere instelling. Draai verder naar links. Steek in de achterkant de stekker in het contact door erop te klikken. Draai verder naar links. Klik bovenop het apparaat op de knop om het apparaat in te schakelen. Draai terug naar de voorkant. Volg de instructies op het scherm en geef de waarden uit de instructies:

 • Druk op de "Run" knop
 • Druk op het toetsenbord op de 2
 • Druk op het toetsenbord op de 3
 • Druk op het toetsenbord, op de 1
 • Druk op het toetsenbord, op de 3
 • Nu is het apparaat juist ingesteld.

Gaschromatografie is een vorm van chromatografie. Bij gaschromatografie bevinden de te scheiden chemische stoffen (componenten) zich in de gasfase.

 

Kalibreren is het instellen en aanpassen van een systeem of instrument zodat het voldoet aan de specificaties of aan de gestelde eisen ten aanzien van nauwkeurigheid en betrouwbaarheid. Vaak gaat het om het ijken van een schaalverdeling, het op de juiste maat brengen van materiaal, het controleren of een werkstuk bepaalde afwijkingen heeft, het bepalen van afwijkingen bij geschut

 

Initialisatie Het geven van een waarde aan een variabele bij de definitie daarvan. Als je van tevoren al weet welke waarde een variabele moet krijgen, kun je die meteen bij de declaratie een waarde geven.

Kantoor: Lara heeft een signaal ontvangen via haar mobiele telefoon, dat ze een nieuwe e-mail gekregen heeft. Lees de e-mail in de computer. Pierre heeft opgezocht dat de professor bij een tragische ongeval om het leven gekomen is. Hij heeft waarschijnlijk tegen een brugreling geleund en is zo in de rivier gevallen en verdronken. Een dronken dakloze was de enige getuige, maar ze geloven hem niet dat hij een zwarte Limousine en een schaduw gezien heeft. Ostankovic belt. Men heeft Max gevonden. De kolonel vertelt van het ongeval en dat je zo spoedig mogelijk naar Sint-Petersburg moet komen. Of Max nog in leven is, weet Lara niet.

Act V - Ontwaken

Lara: Woensdag, Sint-Petersburg

Militie Gebouw: In het kantoor hoort Lara van de kolonel dat Max een ondergrondse tunnel gevonden heeft. Na het telefoontje is de kolonel onmiddellijk naar het museum gegaan en kon Max niet vinden. Een patrouille heeft hem de volgende morgen in het riool gevonden. Nu ligt hij op de intensive care afdeling en ze vrezen dat hij een blijvend hersenschade letsel opgelopen heeft. Vóór de twee naar het ziekenhuis willen gaan, belt het ziekenhuis zelf. Max is wakker geworden en kan worden verplaatst. Lara besluit om hem in haar oude woning onder te brengen. Haar tante woont nu in haar oude huis.

Huis van de Tante: Hier wordt Max weer wakker en vertelt van de geheime tunnel en de monnik. Een schilderij van Delaroche is gestolen. De kolonel denkt daar anders over, maar Lara wijst hem op de geheime doorgang. Men moet onderzoeken of in het museum een vervalsing hangt. Max valt in slaap. Ostankovic gaat terug naar kantoor en stuurt Lara terug naar Lyon. Maar omdat Interpol geïnterneerd is zal ze hier blijven. Bekijk alles en ga links naar de woonkamer. Hier ook alles bekijken en praat met je tante. Ze zou graag zien dat Lara en Max als echtpaar waren. Verlaat de kamer. Lara neemt afscheid van Max en verlaat Sint-Petersburg.

Act VI - De zoektocht

Max: Donderdag, Sint-Petersburg

Huis van de tante: In de nacht droomt Max over zijn jeugd. Hij is wederom getuige van de scène, waarin zijn broer door het ijs zakt en Max hem eruit trekt. De volgende ochtend komt André, de jongere broer van Max. Lara heeft hem geïnformeerd over de incidenten. Hij staat erop om je te helpen. Hij brengt Max op een idee. Max zal via e-mail contact opnemen met een oude kennis. Malvin is geïnteresseerd in kunst uit de 19de eeuw. Op deze manier probeert hij te weten te komen wie het schilderij van Delaroche gestolen heeft. Kijk in de koelkast en schuif het gordijntje boven de koelkast open. Pak de groene verfspuitbus. De spuitbus is verstopt. Pak het notieboekje, van de plank boven het bed. Pak bij de computer, Lara's mobiele telefoon en lees het briefje erbij. Gebruik de computer en schrijf een e-mail naar Malvin. Lees de e-mail van de universiteit in Toulouse. Helaas, is Max niet aangenomen als gastdocent, omdat hij gedurende twee dagen afwezig geweest is. Ga naar de woonkamer. Praat met de tante. Ze vraagt of je interesse hebt in de voorspellingen via de tarotkaarten. Reageer positief en ze legt de kaarten op tafel. Kies een kaart. De laatste kaart draait ze niet om, en Max wil die kaart ook niet zien - Als je weigert de tarotkaarten van de tante te laten voorspellen, zal Andrè de doorgang naar de keuken blokkeren. Je kan hem niet voorbij, alleen als je de toekomst laat voorspellen door de kaarten van de Tante. Praat daarna in de keuken weer met Andre en verlaat dan de woning.

Hermitage Museum: Vóór het museum staan 2 mannen te praten. Ga het museum in. Ga naar de zalen. Zie in de eerste zaal een afvalemmer. De foto's daarin zijn niet interessant. Ga naar de andere grote zaal. Kijk boven de ingang naar de bewakingscamera. Praat met de bewaker. De politie heeft de tapes vanmorgen opgehaald.

Militie Gebouw: Buiten op de bank pak je de krant van het bankje. Lees de krant. Bladeren door de pagina's (via  het rode pijltje onder op de pagina). Draai de krant, zodat je ook de linkerhelft kan lezen. Ga dan het gebouw binnen. Praat in het kantoor met de kolonel. Een gedeelte van de bewakingstapes is niet opgenomen, omdat de camera's uitgevallen zijn. De Delaroche werd daadwerkelijk gestolen. Een paar foto's van de camera's waren nog te redden en liggen hier op het bureau. Pak de 3 foto's. Onderzoek de foto's in de inventaris. Kijk naar de tijd die aangeven wordt in de linkerbovenhoek van de foto's. Kijk ook op elke foto naar het schilderij in de achtergrond, schilderij aan de zijkant, de bezoekers, bewakers, een gebroken frame stuk op de vloer vóór het schilderij. Iets klopt er niet op de foto's. Klik nogmaals op de tijd van de laatste foto. Dan valt Max op dat de tijd te kort is voor een toilet bezoek. Praat weer met de kolonel. Max wordt teruggestuurd naar het museum om nogmaals met de bewaker te praten.

Hermitage Museum: Ga naar de tweede grote zaal. De bewaker is verdwenen. Je informeert buiten Ostankovic hierover. Ga terug naar binnen. Bij de trap staat nu een nieuwe bewaker. Praat met hem. Hij vertelt dat die dag bewaker Fedorov dienst had en een zieke dochter heeft. Als je doorvraagt zal hij het adres geven van de moeder van Fedorov, waar hij zijn zieke dochter ondergebracht heeft.

Huis van de tante: De tante wil koffie. Pak de koffiemok en geef het aan de tante in de woonkamer. Ga dan terug naar de computer als je een e-mail ontvangen hebt (je krijgt een signaal via de mobiele telefoon). Malvin heeft ontdekt dat iemand Pandora als ondertekening gebruikt. Deze is een goede kunstkenner en dat waardevolle schilderijen naar hem gebracht worden. Stuur een e-mail terug naar Malvin en ook een naar Lara. Kort daarna belt de kolonel. Hij heeft de bewaker gearresteerd.

Militie gebouw: Praat met de kolonel. Fedorov kan niet verhoord worden, omdat niemand er iets van mag weten en alles moet geregistreerd worden. Alleen een gesprek met een advocaat kan onder vier ogen plaatsvinden. Max zal zich als advocaat uitgeven. Hij ondervraagt Fedorov in het cellencomplex, en Ostankovic zal door een raam meekijken.

Verhoorkamer: Max gaat automatisch naar de verhoorkamer. Helaas geeft het verhoor niet het gewenste resultaat, omdat de bewaker niet meewerkt.

Omdat je niet kunt bewijzen dat hij het schilderij beschadigd heeft, kan je verder niets doen. Ga naar de flat van de moeder van Fedorov.

Makarov - Woonwijk: Praat met de dronken man. Van hem hoor je dat de moeder op de derde verdieping woont en hij heeft het over een huisdier.

Je krijgt weer een signaal op de mobiele telefoon dat je een nieuwe e-mail ontvangen hebt. Ga naar de woonwijk en het flatgebouw binnen.

 

Makarov - Flatgebouw: Open de brandkraankast, aan het eind van de gang. Max pakt er een fles verdunner uit. Gebruik de verdunner op de verfspuitbus om de verstopping op te lossen. Klop op de deur van Fedorov. Tanja is alleen thuis. Omdat ze niet met vreemden mag praten, sluit ze de deur. Ze had het ook over een huisdier. Verlaat het flatgebouw en ga buiten aan de rechterzijde verder de woonwijk in.

Makarov - Binnenplaats: Zie graffiti op de muur. Gebruik de ontstopte verfspuitbus op de graffiti, om er een eigen creatie aan te geven "Max was Here". Ga de bar binnen.

Makarov  - Bar: Svetlana klaagt dat de gasten er nog steeds zijn. Ze heeft eigenlijk vrije avond, maar omdat Victor er niet is, willen de jongens gewoon niet gaan.

Praat met de punker. Max zegt dat iemand zijn kunstwerk op de muur overgespoten heeft. Hij verlaat dat de bar. Pak het vervoermandje. Er krast iets in het mandje.

 

Makarov - Flatgebouw: Ga terug naar Tanja. Je geeft haar het huisdier uit de mand (leguaan). Ze vertrouwt je en vertelt dat 2 vreemde mannen haar ontvoerd hadden en twee dagen opgesloten hebben. Ze geeft haar knuffeldier en vraagt of je die aan haar vader wil geven.

Cellencomplex - Verhoorkamer: Praat weer met Fedorov. Hij vertelt nu de hele geschiedenis. Ze hadden zijn dochter ontvoert en hem gechanteerd. Hij moest het schilderij beschadigen, de tapes manipuleren en een virus in het systeem laden. Op de man in monnik gewaad had hij een tatoeage op de hals gezien. Praat nogmaals met hem en hij tekent de tatoeage. Max probeert tevergeefs Lara te bereiken.

Huis van de tante: Lees de e-mail van Lara in de computer. Beantwoord haar. Kort daarna gaat de telefoon opnieuw. Lara heeft geen toegang tot internet.

Max zal naar het nabijgelegen bibliotheek gaan. Daar zal hij het symbool vinden.

Act VII - De symbolen

Max: Woensdag,Sint-Petersburg

Bibliotheek: Ga naar de bibliotheek. De bibliotheek gaat sluiten. Praat met de bibliothecaris. Hij herkent de symbolen als Mem-Wav - hebreeuwse karakters. Hij heeft hulp uit een boek nodig om hen te ontcijferen. Max moet in de studiekamer een dun boek vinden, dat onlangs uitgebracht is. De titel van het boek was iets met tegenstrijd.... maar weet het niet zeker meer. Ga naar de studiekamer.


Kijk (rechtermuis) op het bureau in de boekcatalogus. Aan de rechterkant is een boek waarvan de titel iets met tegenstrijd heeft

"Societas Scania". Het heeft cataloognummer - C4423-211. Klim op de ladder en pak het dunne boekje. Open het boekje in de inventaris en lees de titel en vergelijk het cataloognummer. Het is het verkeerde boek. Leg het boekje terug. Kijk ook in het andere dunne boekje. De ladder is vastgeklemd in de vloer, zodat het niet verschuift als je erop staat. Ontgrendel de ladder en duw de ladder naar het middengedeelte van de boekenkast - klik in het middenvak aan de bovenkant, om de ladder te verschuiven. Klem de ladder weer vast en klim omhoog. Pak het dunne boekje van de bovenste plant. Kijk in het boekje of het de goede is. Vergelijk dan het dunne boekje in de boekcatalogus om te weten dat je de juiste hebt - klik het boekje in de cataloog. Heb je de juiste ga je terug naar de bibliothecaris en geef hem het boek. Hij heeft enige tijd nodig om ze te ontcijferen. De mobiele telefoon van Max rinkelt....

Act VIII - Het geheim

Lara: Donderdag, Interpol, Lyon

 

Kantoor: Lara zit achter haar computer, maar heeft niets kunnen vinden. Ze zal het thuis in de geschiedenis boeken opzoeken en daarna naar de tuin van het museum gaan. Controleer nog even de nieuwe berichten over de Doos van Pandora in de database en ga dan naar huis.

Lara's appartement: Ga naar de boekenkast en lees weer het geschiedenis boek.

Lara leest nu een passage over de Doos van Pandora en leest dat dit het werk van Hephaistos is.

 

Hephaistos is een figuur uit de Griekse mythologie. Hij is de god van de smeedkunst, het vuur en de vulkanen, en is smid van de goden.

Volgens sommige bronnen (Homerus, e.a.) was hij de zoon van Zeus en Hera, volgens anderen (Hesiodus) was hij alleen de zoon van Hera.

Hij smeedde voor goden en helden wapens en uitrustingen, en de beeldschone Pandora was zijn schepping.

 

Pandora is in de Griekse mythologie de naam van de eerste vrouw, die door Hephaistos werd gevormd uit water en aarde. Zij werd door Zeus aan de stervelingen als straf gezonden om onheil over hen te brengen, nadat Prometheus vuur uit de hemel gestolen had, met het doel om de mensen uit hun ongelukkige toestand te verlossen. Prometheus nam Pandora tot vrouw.

 

Zeus schonk het paar ook een pithos (vat), waarin alle ongelukken zaten opgesloten. Indien de doos gesloten bleef, konden die niemand treffen. Maar Pandora kon haar nieuwsgierigheid niet bedwingen en opende het vat. Toen kwamen daar alle rampen, ziekten en zorgen uit te voorschijn en verspreidden zich over de aarde: aan het kommerloze bestaan van de mensen was een einde gekomen. Pandora wilde nog gauw het deksel dichtklappen, maar alleen de hoop zat nog in het vat toen het weer gesloten werd. Vandaar dat onder de hevigste rampen die de mensen op aarde teisteren de hoop hun nog altijd bijblijft

 

Hermitage Museum: Je gaat nu naar de tuin van het museum. Hier zit een oude man op het bankje. Beantwoord hem vriendelijk en Lara gaat naast hem zitten.

Van hem hoor je dat Hephaistos de Doos van Pandora gemaakt heeft om de goden een lichamelijk letsel toe te brengen.

Kantoor: Lara moet dus op zoek naar een gehandicapte kunstenaar. Zoek in de database. Je vindt 3 kunstenaars met een lichamelijk gebrek. Klik op de 3 link namen en lees hun dossier. Alleen Aurélio Diaz maakt gebruik van een pseudoniem naam - Hephaistos. Klik op zijn pseudoniem naam om de website van Hephaistos in de database toe te voegen. Bel Ostankovic. Hij stuurt Lara onmiddellijk naar Lissabon, omdat de kunstvervalser daar woont. Lara moet daar inofficieel naar toe reizen.

 

Act IX - De inleiding


Lara: Donderdag,Lissabon,Portugal

 

Diaz Appartement: Probeer met de gestoorde man te praten, maar Lara spreekt geen Portugees. Ga rechts naar het appartementengebouw.

Onderzoek de brievenbussen. Diaz woont op nummer 6. In de brievenbus ligt een brief. Ga onder in de straat naar de bouwplaats.

 

Bouwplaats: De bouwarbeider ligt te slapen, want hij heeft pauze. Bekijk de radio. Draai aan de rechterkant van de radio aan de volume knop om de volume op volle sterkte te zetten. Draai vervolgens aan de frequentie knop en draai aan de antenne. De bouwvakker schrikt wakker en de radio valt op de grond. Pak de beschadigde radio. Ga naar de compressor. De man wil dat je het inschakelt. Je opent de deur en druk op de hoofdschakelaar. De compressor is ingeschakeld, maar de schakelaar springt steeds terug. Open de deur van het houten schuurtje en je pakt een knijptang. Klik de mobiele telefoon op de advertentie boven het houten schuurtje, om het nummer van de taxistandplaats in de mobiele telefoon op te slaan. Ga dan verder naar rechts.

Snackautomaat: Lara zou graag een lolly uit de automaat willen trekken, maar ze heeft geen geld. Ga verder.
Kiosk: Pak het 5-euro biljet van de grond.
Snackautomaat: Gebruik het 5-euro biljet in de automaat. Selecteer een lolly door 135 in te tikken en druk op de groene knop.

Bouwplaats: Je hebt tevens wisselgeld munten uit de automaat teruggekregen. Zet de compressor weer aan en steek de lollysteel tussen de hoofdschakelaar (als de lolly van de steel valt, pak je de steel en gebruik het dan op de hoofdschakelaar). Druk dan op de de rechtse kleine knop onder de hoofdschakelaar. Nu kan de bouwvakker verder met zijn werk en maakt veel herrie. Ga terug naar het appartementengebouw.

 

 

Diaz Appartement: Geef de gestoorde man wat klein geld en hij verlaat de straat. Ga naar de voordeur van het appartementengebouw. Druk op de bel ( je moet wel eerst de brievenbussen hebben gezien). Diaz antwoordt niet óf is niet thuis! Bel weer, maar nu bel je aan bij de buren. Wederom in het Portugees. Lara heeft hulp nodig. Bel je collega Diego Jimenez via de mobiele telefoon. Hij leert je wat Portugese woorden. Bel opnieuw aan. Het lukt Lara nog niet. Bel weer Diego. Hij zal nu proberen om via de mobiele telefoon Lara binnen te krijgen. Gebruik de mobiele telefoon op de bel en uiteindelijk zal ze de deur voor Lara openen. Ga het gebouw binnen.

 

Klop achter in de gang op de deur. Diaz doet niet open. Probeer de deur te openen. Gebruik de knijptang op het blusapparaat, naast de deur om de beugels door te knippen. Pak het blusapparaat en Lara zal de deur indrammen met het blusapparaat. Alleen het maakt te veel herrie, zodat de buren dit horen. Wacht tot je het geluid van de drilboor hoort van de bouwvakker en pak dan het blusapparaat. Omdat de drilboor veel herrie maakt horen de buren niet dat je de deur inslaat.

 

In het appartement belt Philip, Lara's ex-vriend. Nadat je hem afgewimpeld hebt, onderzoek je de stinkende woning. Klik eerst op beide licht schakelaars - links en rechts van het gordijn. Schuif dan het gordijn open. Bekijk de poster van Miss LIV Santi. Onderzoek de voordeurmat. Kijk onder de 4 hoeken en je vindt een sleutel. Open de lade van het bureau, onder het venster. Draai het schermbeeld en pak het rekenmachientje. Met dit rekenmachientje kan je Romeinse cijfers omrekenen, alleen het heeft geen batterijen. Zie ook een papiertje met Romeinse cijfers in de lade. Kijk in de boekenkast.. Open het postzegelalbum. Blader erdoorheen tot je er een pincet uit kan pakken. Ga buiten naar de brievenbussen. Pak met het pincet de envelop uit de brievenbus van Diaz. Ga terug naar de woning.

 

Open de envelop en lees de brief van filmstudio WAD. Diaz wilde het adres van LIV, maar de filmstudio geeft die niet en dreigt hem nu met juridische stappen. Zie ook de poster naast het venster. Deze is ook van LIV Santi. Open in de inventaris het batterijenklepje achter in de radio en pak de batterijen met behulp van een munt. Plaats de batterijen in het rekenmachientje. Aan de zijkant van het rekenmachientje is de knop om het aan te zetten. Klik dan op 3 cijfers en dan op de = toets. Lara hoort een klik achter de boekenkast. Zou LIV Romeinse cijfers zijn! LIV is omgerekend 54. Als we dit getal intikken doet het niets. We kunnen niet meer dan 3 cijfers ingeven. Ga opnieuw naar de boekenkast en kijk naar de boektitels. Alle boeken zijn door Diaz genummerd. Sommige nummers zijn in de titel. LIV staat voor:

 

 • 50 manieren om zich te ontdoen van rugpijn, Nummer 7

 • Kirstoff Meyers "One Mind's Eye", Nummer 1

 • Rosenwald "5 eeuwen handwerk", Nummer 3

 • 50 = L

 • 1 =   I 

 • 5 =  V

 

Via deze boeken komen we op code 713. Typ dit nummer in de rekenmachine en bevestig het met de = toets.

Nu kan Lara de boekenkast opzij schuiven en een geheime kamer binnen gaan.

 

Diaz Appartement,Geheime Kamer: Bekijk de metalen kast en open de bovenste lade met de sleutel. Lara vindt brieven, bankafschriften, een vliegticket naar Edinburgh en vandaar zou men verder met de trein naar Ladybank in Schotland reizen. Zodra je dit allemaal gelezen hebt, komt er een man in een monnik gewaad binnen en slaat Lara neer.

 

Act X - Duisternis
 

Diaz Appartement, Geheime Kamer: Lara is opgesloten in de geheime kamer. Op de tafel pak je de 9mm patronenmagazijn. Lees ook de brief. Onderzoek de machine. Draai naar de achterkant. Verwijder het klepje met een munt en pak een gaspatroon uit de machine. Onderzoek nogmaals de metalen kast (rechtermuis). Daarachter ligt iets verborgen. Schuif de kast een beetje van de muur en pak de 9mm pistool. In inventaris - Laad het pistool met de patronenmagazijn. Plaats het gaspatroon tegen de achterkant van de boekenkast. Schiet met het pistool op het gaspatroon. Lara moet zich beschermen voor de explosie. Schuif de metalenkast wat naar voren en schiet er dan op.
 

De explosie bevrijdt Lara uit de geheime kamer. Ze loopt snel naar de straat en struikelt bijna over het lijk van de gestoorde man die dood op de trap ligt. De explosie veroorzaakte buiten een menigte. Lara moet zo snel mogelijk weg hier. Gebruik de mobiele telefoon en bel een taxi, waarvan je het nummer opgeslagen hebt. Heb je het telefoonnummer van de taxi nog niet opgeslagen, ren je naar de bouwplaats, gebruik dan de telefoon op de taxiadvertentie, boven het houten schuurtje en bel een taxi. Doe dit voordat de tijd verstreken is in het meelopende balkje. Als je niet op tijd een taxi belt, loop je in de armen van de Portugese politie, wat je carrière natuurlijk niet goed doet.

 

Act XI - De Getuige
 

Max: Donderdag, St. Petersburg
 

Bibliotheek: Lara belt Max. Lara is op weg van Lissabon naar huis. Ze vertelt Max over de stad Ladybank in Schotland. Max kent een gewetenloze miljonair uit die stad - Teahan. Hij waarschuwt Lara voor deze gevaarlijke man. Dan komt  Andrè in paniek naar buiten gestormd. Er is iets mis met de bibliothecaris. Max moet de eerstehulpdienst bellen, maar hij heeft daar geen telefoonnummer van. Ga naar de telefooncel. De telefoon is natuurlijk defect. Schuif de beker opzij en zie  het alarmnummer. Klik je mobiele telefoon op de alarmnummers om  het alarmnummer van de ambulance op te slaan. Bel de ziekenwagen, om de bibliothecaris te helpen.

Act XII - Vertrouwelijkheid

Lara: Donderdag, Lyon

 

Lara's Appartement: Lara belt Ostankovic. Ondanks de waarschuwing van Max, krijgt ze de opdracht van Ostankovic om naar Teahan in Schotland te vliegen.

Verlaat het appartement, want Lara moet nu een manier vinden om in Schotland te komen zonder dat Interpol daar lucht van krijgt.

Interpol - kantoor: Aangekomen in het kantoor, rinkelt de telefoon. Muriel heeft van de gebeurtenissen in Lissabon gehoord, en wil alle details weten. Maar Lara vertelt haar niets (negatief antwoorden) - Ben je niet ongemerkt uit Lissabon gekomen, dan belt je bazin, Charlotte in plaats van Muriel. Ze is woedend, kort je salaris in voor 3 maanden en geeft je een waarschuwing. Lees de nieuwe e-mail van Charlotte. Iemand moet naar Schotland vliegen, om daar in de Modern Art Gallery in Glasgow schilderijen onderzoeken. Schrijf een e-mail naar Charlotte, voor meer informatie. Jennings belt. Hij doet een beroep op Lara om haar te ontraden een officiële klacht wegens de telefoon in te dienen. Dan krijg je antwoord van Charlotte. Lees de nieuwe de e-mail. Sebastian Garrott heeft de opdracht gekregen om naar Schotland te vliegen. Open de database en zoek in de persoonlijke dossier van Garrott,Sebastian naar zijn interne telefoonnummer - 548. Bel via de telefoon je collega Sebastian. Hij is blij dat Lara de vlucht naar Schotland wil overnemen, omdat zijn vrouw net voor 2 dagen uit de kraamafdeling ontslagen is. Vervolgens vliegt Lara naar Schotland.

 

Act XIII - De ontmoeting
 

Lara: Donderdag, Edinburgh,Schotland

 

Villa van Teahan - Poort: Lara staat voor de poort van de villa. Ze moet ongezien het huis in zien te komen en de bewakingscamera's omzeilen. Zie boven de poort aan de rechterzijde een bewakingscamera en een platte steen op de grond. Pak links een ronde steen. Zie ook het naambordje naast de poort. Probeer via de klimplant over de muur te klimmen. Een stengel breekt af. Pak de stengel van de grond. Gebruik de stengel op de bewakingscamera en klim dan over de muur.
 

Binnenplaats: Zie het open venster op de bovenste verdieping. Probeer via de regenpijp omhoog te klimmen. Je bent te zwaar en een beugel komt los. Pak de regenpijpbeugel. De kelderraam kan Lara alleen openen met een dun object. Onderzoek de schuurdeur en het slot. Ga terug naar de poort.

Poort: Leg de regenpijpbeugel op de platte steen. Gebruik de steen op de beugel en krijg 2 staafjes. Deze kan je gebruiken als slotopener.

Binnenplaats: Gebruik de 2 staafjes in het deurslot van de schuur. Beweeg dan het onderste staafje iets omhoog tot Lara zegt dat ze nu de bovenste moet verplaatsen. Verplaats het bovenste staafje iets omlaag - doe dat voorzichtig, zodat het onderste staafje er niet uit valt. De deur opent en je pakt een schroevendraaier en een klein mesje.

 

Poort: Schroef het naambordje van de muur met gebruik van de schroevendraaier.
Binnenplaats: Gebruik het naambordje op de kelderraam en je kan nu via het geopende venster de villa inklimmen.

Kelder: Pak uit het kistje aan de linkerzijde een lap. Zie rechtsonder een schakelkast. Op de grond onder het venster ligt een palet. Plaats de palet onder het venster, zodat je weer snel naar buiten kan klimmen als dat nodig mocht zijn. Klik rechtsachter bij de stalendeur op de lichtschakelaar. Onderzoek de gesloten stalendeur (rechtermuis). De kabel is verbonden met het licht. Ga naar de schakelkast. Gebruik de schroevendraaier op de schakelkast.

 

 

Act XIV - Het pakket


Villa van Teahan - Kelder: Een koerier belt aan de poort. Er wordt niet gereageerd. Hij schuift een pakketje tussen te poort spijlen.
Poort: Pak het pakketje. Bekijk het in de inventaris. Lees het adres op de envelop. Draai de envelop om. Lara wil het niet openen, omdat de brief van Theodor Morgan is en Lara weet dat die man zeer gevaarlijk is. Zie onder een bolle oppervlakte, waaronder iets verborgen ligt. Onderzoek het langwerpig object in de linker onderhoek - het zou plastiekspringstof kunnen zijn. Onderzoek dan aan de rechteronderkant het bolle gebied -  het zou een klein dik pakje kunnen zijn. Onderzoek het licht gebolde gebied, midden op de envelop, dat een ontsteker zou kunnen zijn. Lara zal aangegeven dat ze nu weet dat het om een bom gaat en hoe die in elkaar zit.

 

Klap het mes open in de inventaris in de close-up. Gebruik dan het mes op het langwerpige object (rechts ervan). Lara snijdt de envelop aan de rand open. Het is inderdaad een bom. Onderzoek de bom in de inventaris. Trek de draden uit de ontsteker en je krijgt de 2 draden in de inventaris. Pak dan het metalendoosje uit de bom, dat een tabaksdoosje is. Open het tabaksdoosje en lees de brief. Het is een brief aan Edward Teahan. Morgan had in Milaan woorden met Edward, en wil nu wraak.

Kelder: Gebruik de steen op de schroevendraaier, die nog steeds in de schakelkast zit. Het kastje heb je open gekregen en pak de schroevendraaier terug van de vloer. Kijk in het schakelkastje. Tegen het deurtje hangt een schema van het schakelbord. Klik rechts op de hoofdschakelaar (zekering), om de stroom uit te schakelen. Gebruik dan je mes op de 4 kabels om er stukje isolatie van af te krabben en te ontbloten. Gebruik een draad uit de inventaris op de linker kabel en klik dan op de tweede kabel van rechts, om de draad met deze kabel te verbinden. Gebruik de tweede draad uit de inventaris op de tweede  kabel van links en klik dan op de rechter kabel om ze ook te verbinden. Klik weer op de hoofdschakelaar en de stalendeur zal openen. Ga naar de andere kamer.

 

Op de grond ligt het lijk van Teahan. Onderzoek het lijk (rechtermuis), om te bevestigen dat hij dood is. Hij is ongeveer een half uur geleden gestorven. Zie een DVD recorder - de tapes van de bewakingscamera zijn weg. Kijk naar de monitoren van de bewakingscamera's. Lara ziet in een monitor iemand liggen die nog leeft maar zwaar gewond is.

Pak met de lap uit de inventaris de PDA van de tafel en lees de e-mail. Leg de PDA met de lap terug op de tafel - als je vergeet om de PDA met de lap te pakken en terug te leggen, vinden ze Lara's vingerafdrukken erop en denken dan dat je iets met de moord van de miljonair te maken hebt. Ga linksachter naar de gang. Hier is Diaz. Hij spreekt wartaal uit. Hij beschrijft fragmenten van de gebeurtenissen. Diaz heeft zelf zijn ogen eruit gestoken, zodat hij niets meer zien kon. Diaz zal uiteindelijk sterven aan zijn verwondingen. Verlaat de kelder en klim terug over de muur. Lara belt automatisch de kolonel.

 

Act XV - De vlucht

Max: Donderdag, Sint-Petersburg

 

Bibliotheek: Helaas konden de doktoren niets meer doen voor de bibliothecaris, want hij was al dood vóór hun aankomst. Max wil zijn notitieboekje terug halen uit de bibliotheek. Ga naar het bureau en pak je notitieboekje. Lees alles wat de bibliothecaris genoteerd heeft. Klik op elke omringde en onderstreepte passages. Max leest dat er sprake is van een klooster in Finland, die zich "De Eeuwige Slaper" noemen. Daar heeft men lang geleden een monnik gezien met een tatoeage. Deze tatoeages zijn symbolen van de opkomst van de monniken in de religieuze hiërarchie. De drie symbolen betekenen de dood. Maar alleen de abt had oorspronkelijk deze drie symbolen. Vijf dingen moet men vermijden: Gierigheid, hebzucht, onschuld, arrogantie, vernietiging en het vijfde woord ontbreekt. Misschien zit het vijfde woord verborgen in het versje eronder. Verlaat de bibliotheek. Andre is niet meer op straat. Hij is terug naar Frankrijk? Bel de Kolonel.

 

Militie Gebouw - Kantoor: De kolonel is nog niet bereid om Max zijn paspoort terug te geven. Hij wil Max in Rusland houden, omdat hij in Finland geen bevoegdheden heeft. Maar Max zit daar niet mee. Hij zal zelf wel voor een paspoort zorgen. Verlaat het kantoor. Op straat kom je Andrè tegen. Hij wil wel naar Finland reizen. Max ziet dat niet zo zitten. Max moet een paspoort aan Lara vragen. André loopt dan snel weg, zodat Max hem niet meer kan tegenhouden. André gaat toch naar Finland.

Tante: Max vertelt het hele verhaal aan de tante. Ga naar de computer. Stuur Lara een e-mail. Het kan zijn dat Lara meteen terug belt?

Hermitage Museum: Ga boven naar de zalen. Hier is een fotograaf een vaas aan het fotograferen. Praat met hem. Je moet niet in zijn beeld lopen als hij de vaas fotografeert. Als Lara nog niet gebeld heeft, kan het zijn dat ze nu belt. Ze vertelt over haar avonturen in Schotland. Ze adviseert Max de advertenties in de krant nauwkeurig te bestuderen. Vaak bieden documenten vervalsers hun diensten aan, doormiddel van boeken. Kijk nogmaals in de krant uit de inventaris en blader door naar de laatste pagina. Draai de krant om en lees de advertenties (rechtermuis). Max komt op het spoor dat hij naar de bushalte voor de bibliotheek moet gaan.

 

Bibliotheek, Buiten: Ga naar het advertentiebord, rechts van de bushalte. Onderzoek het bord met de opgeplakte advertenties. Verwijder een paar advertenties en lees de onderliggende advertentie van een vervalser. Lees de advertentie over de verkoop van comic boeken in de Rock bar in de wijk Makarov.

Makarov - Bar: Spreek Svetlana vragend aan (?). Ze vraagt $400 dollar voor een vals paspoort. Max moet alleen nog een foto afgeven.
Hermitage Museum: Let op waar de fotograaf staat. Staat hij links van de vaas te fotograferen dan moet je aan de rechterkant van de vaas gaan staan en naar hem toe lopen, zodat je voor zijn lens loopt, of andersom als hij dus rechts staat loop je naar de linkerkant. Als je naar de juiste positie loopt, ga je voor zijn lens staan. De foto van Max belandt in de prullenbak. Pak de foto dan uit de prullenbak.

 

 

Makarov - Bar: Geef Svetlana de foto. Max geeft met tegenzin zijn creditcard. Max is nu, Henri Latoure. Je krijgt ook een inreisvisum.

Het kost Max nu wel $600 dollar maar Max heeft zijn paspoort en is op weg naar Finland.

 

Act  XVI - De eeuwige slaper

 

Max: Zaterdag, Finland


Klooster - Bos: Max wordt ontvangen door een monnik. André is al gearriveerd. De broers zijn speciale gasten van de abt.

Kijk in het kapelletje (Schrijn). Ga onder in het scherm naar de brug en boven naar het klooster.

 

Klooster: De abt, wiens stem heel bekend voorkomt en in zijn gezicht tatoeages heeft, begroet Max. André heeft gezegd dat de broers hier zijn om een boek over Scandinavische kloosters te schrijven. Max kan zich eerst opfrissen en wordt daarna verwacht in de eetzaal. De waterput op de binnenplaats is leeg. Ga links naar de bogenportiek en ga naar je logeerkamer.

 

Logeerkamer: Kijk in spiegel, de wastafel, kachel, bed, boek en inktpotje op de tafel. Pak het luciferdoosje en waterkan van het tafeltje. Max moet het vullen met water. Verlaat de kamer met de waterkan in je hand. Het fonteintje in de portiek is ook leeg. Ga achter naar de tuin.

Tuin: Praat met de leerling broeder. De andere monnik komt, en zegt dat de man niet kan praten. Gebruik de waterkan op de fontein om het te vullen met water.

Logeerkamer: Plaats de waterkan op de kachel. Open het deurtje van de kachel. Er ligt al papier in. Pak links wat kleine houten latjes en leg ze in de kachel. Open onder de aslade, zodat het vuur genoeg lucht krijgt. Steek het dan aan met een lucifer en sluit het kacheldeurtje. Wacht even, tot het water warm is. Probeer dan de hete waterkan te pakken, maar Max wil zijn vingers er niet aan verbranden. Hij heeft een doek nodig. Ga terug naar de binnenplaats en ga naar de eetzaal.

Eetzaal: Praat met de monnik. Hij leest het boek: "Transcriptie van Gargas" uit de 14de eeuw. Pak de handdoek van de stang boven de openhaard.

Tuin: De monniken zijn er nu niet. Onderzoek de stutbalken tegen de muur en de ruïnes. Ga rechts naar de crypte.

Max heeft geen reden om de roestige deur van de crypte te openen. Ook met het hooi, boven in het scherm kan Max niets mee doen.

 

Logeerkamer: Gebruik de handdoek op de waterkan. Giet dan het warme water in de wastafel. De waterdamp toont een tekst op de spiegel. Iemand heeft hem een bericht achtergelaten in het kapelletje in het bos. Als je nu de kamer verlaat, komt André aangelopen. Hij heeft honger en gaat naar de eetzaal. Ga via de brug terug naar het bos.


Bos: Onderzoek het kapelletje. Steek de 3 kaarsen aan met een lucifer. Zie een ornament (versiering). Sommige delen in het ornament zijn te klein om ze te herkennen.

Max moet iets hebben om ze te vergroten.

Eetzaal: Onder het avondmaal heb je een gesprek met de Abt. Er zijn 11 broeders. Een van de broeders, zal het klooster binnenkort verlaten. Ze hebben niet dezelfde doelstelling. Max leert nu een beetje over deze doelstellingen, over het Ars Moriendi boek en opvattingen over de dood. Ze praten later hier verder over. Buiten stelt André voor hun eigen weg te gaan, zodat de monniken hen niet zo gemakkelijk in de gaten kunnen houden. André gaat slapen en Max heeft nog eerst iets anders te doen. Ga weer de eetzaal binnen. Praat weer met de monnik aan de tafel en vraag om zijn vergrootglas.

Bos: Gebruik het vergrootglas op het ornament in het kapelletje. Je moet millimeter voor millimeter het ornament afzoeken totdat Max een kleine spleetje ontdekt. Deze spleet is halverwege de linkerkant - in de handen van de spion. Het heeft een bericht aan Max. De schrijver geeft hem een tip, om in de crypte rond te kijken, omdat er sprake is van een geheime kamer, waarin de schilderijen verborgen zijn. Max zal hem later beantwoorden.

 

 

 

Tuin: In de tuin ga je rechts naar de crypte deur. Open de deur en ga de crypte binnen.
Crypte: Ga een stap terug en neem dan de trap naar beneden. Hier beneden onderzoek je de 5 sarcofagen. Ga rechtsom en zie de sarcofaag van:

 

 
Gierigheid Geloofsovertuiging Offeraltaar

Zelfrespect

Ongeduld Wanhoop

 

Ga dan naar het offeraltaar, waar vroeger bloedoffers opgebracht werden. Bekijk de fresco achter het altaar en dan het wapen.

De 5 symbolen in het wapen kunnen ingedrukt worden. De juiste combinatie is zeker toegang tot de geheime tunnel naar de geheime kamer.
Bestudeer nogmaals de laatste pagina uit het notitieboekje dat de bibliothecaris opgeschreven heeft.

Lees het laatste gedicht zorgvuldig, want in elke rij wordt een van de zonden beschreven:

 

 • Je bent gewoon een van de vele = Zelfrespect
 • Delen met je broer = Gierigheid
 • Hoop en vastberaden = Wanhoop
 • Geloof en bestemming = Geloofsovertuiging
 • Vandaag, morgen en in alle eeuwigheid = Ongeduld

                             
Druk de symbolen in deze volgorde in het wapen: Spiegel - Weegschaal - Spiraal - Kuis - Zandloper

 

 

Klooster, Geheime Kamer: Schakel eerst het licht aan. Gebruik de lamp naast het schrijfbureau. De lampen in de nissen branden nu. Onderzoek alle 7 schilderijen. Het zijn allemaal originele schilderijen. Onder bij het bureau staan 3 schilderijen uit de Hermitage Museum. Onderzoek de vervoerkist en lees het adres. Het wordt overgebracht naar Rotterdam. Het vrachtnummer is RTCS-23-4456. Achter het schilderij aan de muur tegenover het bureau is een gesloten safe. Met de laptop op het bureau, kan je niets doen.


Logeerkamer: Klik het notitieboekje op de inktpot, om een bericht terug te schrijven aan de onbekende helper.
Bos: Leg het bericht in het kapelletje. Max gaat dan automatisch naar bed.

 

Act XVII - Waarheid
 

Klooster - Bos: De volgende ochtend verlaat je de kamer en je hoort van André dat het al twee uur in de middag is. Ga naar het bos. Pak het antwoord op je schrijven uit het kapelletje. Lees het bericht in de inventaris. Max moet het alarm uitschakelen en voor afleiding zorgen. Dit alles zou je voor middernacht moeten regelen.

Tuin: Bij de crypte deur zit een monnik. Zijn sleutels liggen op de bank. Praat met hem. Max moet op een of andere manier hem afleiden. Ga naar de stutbalken en gooi ze omver. De monnik komt het controleren. Ga nu snel naar de bank en pak zijn sleutelbos. Pak achter bij de hooiberg aan de rechterzijde tegen de paal de gereedschapskist. Kijk in de inventaris in de gereedschapkist. Pak de hamer en knijptang eruit. Open dan aan de voorkant beide laden. In de rechter lade ligt een metalenkistje. Open de deksel aan de rechterkant van het kistje en pak de spijkers uit het kistje. Ga dan de crypte binnen en naar de geheime kamer.

 

Geheime Kamer: Ga naar de safe achter het schilderij. Open de safe met de sleutelbos. Schakel het alarm uit. Onderzoek weer de houten vervoerkist. Met de knijptang trek je de 4 spijkers in de hoeken eruit, en open de deksel. Zie 2 standbeelden in de kist. Pak de 3 schilderijen uit het Hermitage Museum (rechts van de vervoerkist) en je legt ze in de vervoerkist. Schuif de deksel er weer op. Sla met de hamer de 4 spijkers terug in de vervoerkist (klik de spijkers op de gaatjes). Gebruik dan de laptop op het bureau om een e-mail te sturen naar Kolonel Ostankovic.

 

Tuin: Leg de sleutelbos terug op de bank. De Abt verwacht je voor het avondeten.
Eetzaal: De conversatie gaat verder over de dood en zonden. Uiteindelijk wordt het André te saai. Hij wenst je goede nacht en verlaat de eetzaal. Max volgt hem. Tijdens het gesprek op de binnenplaats, wordt de vervoerkist de crypte uitgedragen. Max moet nu snel handelen. Hij geeft zijn broer de opdracht, om snel naar de auto te lopen en de auto te starten op zijn teken.

Tuin: Ga naar de hooiberg en steek de hooiberg aan met je lucifers. Het klooster pakt snel vlam. Max rent naar de auto. Maar waar is André?

Max kan niet langer op zijn broer wachten en rijdt weg met de auto.

 

Vliegtuig: In het vliegtuig belt Max, Lara. Max vertelt haar alles en ook dat hij André moest achterlaten. Dan krijgt hij de schok van zijn leven te horen. Max krijgt te horen dat zijn broer allang dood is. André was nog maar een kind toen hij stierf. Onlangs is Lara nog bij zijn graf geweest. Max is compleet in de war en zakt in elkaar.

 

Act XVIII - Waanzin
 

Lara: Zondag, Sint- Petersburg

 

Tante: Twee weken later. Lara heeft een gesprek met haar tante over Max. Het gaat beter met hem. De tante dringt Lara erop aan om de laatste kaart, van Max om te draaien. Zijn lot is: De dood. Lara raakt in paniek en gaat onmiddellijk naar Max. Verlaat de woning.

St. Anna sanatorium: Lara gaat automatisch naar het sanatorium. Buiten voor de poort kijk je in de auto. Je ziet de parkeerkaart van Dr. Petrov. Klik op de intercom. Lara geeft zich uit als Larisa Durand en zegt dat ze een afspraak met een arts heeft. Antwoord eerst positief, negatief en vervolgens weer positief. Lara zegt dat ze inderdaad te laat voor de afspraak is maar zal uiteindelijk naar binnen mogen.

In het sanatorium geeft Lara toe aan Dr. Petrov dat ze gelogen heeft. De arts brengt je naar de cel van Max. Max denkt nog steeds dat hij de afgelopen dagen met André onderweg geweest is. De arts ziet geen tekens van zelfmoord of geweld. Een lichte medicijn houd Max rustig. Terwijl de twee buiten de cel staan te praten, krijgt Max bezoek van "André" en hoort nu de waarheid. André is echt in zijn kindertijd overleden en de persoon die Max nu voor zich ziet, is niemand anders als de 'Engel des doods' persoonlijk. Hij heeft André's gestalte aangenomen en de herinnering van Max gemanipuleerd om constant dicht bij hen te zijn. Dit maakt Max zo woedend dat hij tegen de muur slaat ...

De patiënt is rustig, maar Lara hoorde hem toch schreeuwen? Probeer de celdeur te open, maar is afgesloten. Praat positief met de arts. Hij zal zelf proberen de celdeur te openen. Hij vindt het vreemd dat de deur afgesloten is, omdat de verplegers instructies hebben gekregen om op deze afdeling geen celdeuren af te sluiten. Spreek de arts nu negatief aan, en krijg de hoofdsleutel. Probeer met deze hoofdsleutel de celdeur te openen. Je kan de sleutel niet in het slot omdraaien. Praat weer met de arts en gebruik nu de vraag optie (?). De arts zal een beveiligingsman gaan halen.

Max: We zijn weer terug bij Max. De 'engel des doods' kan doorgaans alleen gezien worden door diegenen die binnenkort gaan sterven. Daarom is hij ook te zien op een aantal schilderijen van stervende kunstenaars. Met het analyseapparaat van de professor zou het mogelijk zijn geweest het zichtbaar te maken. Dit wilde de broederschap tegen elke prijs voorkomen en daarvoor hadden ze Max nodig. Het schilderij werd gestolen en met de nieuwste technologie gemanipuleerd. Later zouden ze weer teruggebracht worden naar het museum. Deze taak werd toebedeeld aan Max. Er was een uitgetreden broeder die geprobeerd heeft de schilderijen te verkopen en het geld in eigen zak te steken. Ook dat moesten ze voorkomen. De sporen naar deze dief, werden door de brand van het klooster vernietigd. Max heeft nu de keuze - Hoe wil hij sterven?

 

Je kunt de spiegel stuk slaan en met de scherven je polsen doorsnijden, maar "De engel des doods" zegt tegen Max dat je zo niet moet sterven. Je kan uit het venster springen, maar Max kan het traliewerk voor het venster niet verwijderen. Resteert de derde variant:

Ophangen aan de stroomkabel van de lamp. Plaats de stoel onder de lamp en klim op de stoel, door boven op de gloeilamp te klikken.

De stoel kan je gewicht niet houden, breekt en je valt op de grond. Pak de stoelpoot van het bed. Gebruik de stoelpoot op het venster.

 

Lara: Lara hoort weer lawaai uit de cel. De arts is nog steeds niet terug. Pak rechts snel de hakbijl bij het blusapparaat.

Lara slaat Max's celdeur in met de hakbijl. Zal ze op tijd zijn om Max te redden........
 

Verschillende eindes:

 

I. Positief einde:

 • Act I: Lara vindt de 5 fouten in het schilderij.

 • Act III:  Max blokkeert de geheime deur in het museum met de steen, zodat kolonel Ostankovic hem snel vinden kan.

 • Act VI: Max laat meteen de kaarten van Lara's tante op de tafel leggen, zonder de bemoeienis van André.

 • Act VII: Max ontgrendelt de ladder in de bibliotheek in Rusland, verplaatst de ladder, zet het weer vast in de vloer - zonder de bemoeienis van André.

 • Act IX: Lara slaat in Lissabon, het telefoonnummer van de taxi op in haar mobiele telefoon en belt een taxi.

 • Act XIV: Lara gebruikt een lap op de PDA in de Villa van Teahan om het op te pakken en daardoor geen vingerafdrukken achterlaat.

Einde = Lara kan Max op het allerlaatste moment redden.

Lara hoeft zich niet te verantwoorden, voor haar buitenlandse reizen, omdat ze altijd haar werk goed gedaan heeft.

Ze wordt gepromoveerd. Max herstelt langzaam en wordt door Lara verpleegd.

Max is opnieuw gaan schilderen, ditmaal onder zijn eigen naam en met succes.

Twee maanden na zijn herstel vraagt hij Lara ten huwelijk.

De "oude man" in het park waakt nu over Lara terwijl "André" op Max past.

 

 

II Negatief einde:

 • Act I: Lara vind niet alle of verkeerde verschillen in de afbeelding in het Lab.

 • Act III: Max blokkeert de geheime deur in het museum niet met de steen en wordt met toeval de volgende ochtend gevonden.

 • Act VI: Max weigert de tarotkaarten van Lara's tante te laten leggen, maar wordt gedwongen door Andre.

 • Act VII: Max vergrendeld de ladder in de bibliotheek in Rusland niet en wordt door zijn broer gewaarschuwd.

 • Act IX: Het lukt Lara niet in Lissabon, om de taxi op tijd te bellen met de mobiele telefoon en loopt in de armen van de politie.

 • Act XIV: Lara laat haar vingerafdrukken achter op de PDA in de villa van Teahan.

Einde = Lara moet voor de interne Commissie komen om zich te verantwoorden voor de explosie in Lissabon en de moord in Schotland.

Ze kan geen bevredigende uitleg voor de gebeurtenissen geven. Vanwege gebrek aan bewijs wordt ze vrijgesproken, maar wordt toch ontslagen.

Lara is er niet in geslaagd om op tijd in Max cel te komen. Max valt uit het raam en bezwijkt op weg naar het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Zijn laatste woorden waren: Andre. Lara is treurig en slikt antidepressiva .


Alle andere eindes zitten er ongeveer tussenin. Er is geen bruiloft of Lara kan Max niet redden, maar hij overleefde zijn ernstige verwondingen en herstelt langzaam.

 

Einde

 

© Dit document mag niet worden verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur en de inhoud mag in geen geval worden veranderd.
GameSolves

NL Forum 

Henk

www.000webhost.com