INDIANA JONES AND THE INFERNAL MACHINE

Geschreven door Louis Koot

 


Tussen elk level kom je in de winkel waar je, als je genoeg treasures hebt verzamelt, je voorraad health, wapens en ammo kunt aanvullen. Als je 2500 waarde of meer hebt kun je dan de Secret Map kopen waarmee je dan meteen naar een SECRET LEVEL gaat.

CHEATS:

Er zijn een aantal cheats voor dit spel, die ook nog werken;

Start je spel op en druk dan op F10 om de cheatconsole te activeren, typ dan de volgende cheatcodes gewoon in:

taklit_marion on Godmode (dus niet talkit zoals op sommige internetsites staat vermeld)
urgon_elsa             alle wapens
azerim_sophia         alle health items
makemeapirate        Indy is nu een piraat

Er zijn nog meer cheats maar deze werken niet. (probeer zonder de hoofdletters als ze niet willen)

Onderzoek altijd gedode Russen op wapens en Ammo en zoek steeds naar plantjes en treasures.

Ik noem niet alle plekken waar je ze kunt vinden, want ik weet niet of ik alle plekken zelf wel heb weten te vinden. Aanvullingen op deze oplossing zijn derhalve welkom via M.Spijker@sfb.nl

LEVEL 1 CANYONLAND:

Dit is het oefen level waarin je leert hoe Indy te besturen. Ik ga ervan uit dat je de Default controlls instellingen gebruikt. Mocht je deze veranderd hebben dan moet je daar waar ik besturingsknoppen noem voor deze default knoppen je eigen instellingen invullen.

Dit level spreekt voor zich en mocht je de weg niet vinden dan kun je in het spel voor dit level, via help, de oplossing vinden.

Aan het einde van dit level krijg je dan de cutscene met Sophia Hapgood te zien waarna Indy met haar wegvliegt in de helikopter naar Level 2:

Level 2: BABYLON:

Ok, nu gaat het avontuur echt beginnen. Even vooraf: als je vijanden neerschiet pak dan hun schiettuig op voor ammo EN SAVE VEELVULDIG.

Indy staat voor de piramide van Babylon. Hij wil naar de "Boortoren" die je in de verte ziet.

Ga naar links en via de traptreden naar boven. Neem hier boven op het muurtje nu een RUN/JUMP naar de middelste stenen kolom en dan een RUN/JUMP naar de richel aan de overkant.

Loop over de richel naar rechts en draai naar links.

Je ziet een betonnen gebouwtje met het embleem van de Sovjet Unie (CCCP) er op. Loop er naar toe.

Links van het gebouw zie je een grote houten krat achter een stenen richel. Iets verder zie je een gemetselde stenen kolom.

Ga voor de deur van het gebouw staan en druk CTRL in. Indy zegt dan dat dit Volodnikov’s HQ is. Je kan niet naar binnen. Loop naar rechts om het gebouw heen. Je komt bij een blauwstenen muur met een poort erin welke is verspert door een hekwerk. Je kunt niet verder omdat je ook niet op de muur kunt klimmen. Misschien lukt het via het dak van het gebouwtje? Alleen het dak is ook te hoog.

Ga naar de houten krat en ga er voor staan. Sleep nu de krat naar voren (Ctrl+Down arrow) tot dat Indy zegt dat het niet verder kan. Klim op de krat en neem dan een RUN/JUMP naar de stenen pilaar. Via deze pilaar spring je (RUN/JUMP) op het dak van het HQ. Er volgt nu een cutscene waarin je Volkodnikov het een en ander hoort zeggen over het ATHERIUM en The ROOM OFF TABLETS.

Nu Run/Jump boven op de blauwe muur. PAS NU OP!!!! Spring niet naar beneden want verderop staan bewakers op je weg.

Boven op het muurtje draai je naar links en bemerk je de gleuf in de wand. Spring omhoog en Indy hangt aan de gleuf. Ga nu naar rechts en laat Indy op de volgende muur landen. Cutscene volgt waarin je een totaal blik krijgt van het kampement van de russen en de wachtposten. Draai je om en ga vooruit. Je komt in een tunnel welke uitmond in een grote diepe open ruimte. Helemaal beneden is een ontzettend diep gat vol water. Net boven het water links en rechts een galerij. Je moet de linker galerij zien te bereiken.

Loop rechtdoor totdat je niet verder kan, draai je om en je ziet een ladder naar beneden. Je kunt nu naar beneden springen het water in, maar daar heb je niks aan en ook via de ladder kom je niet verder. Je moet het volgende doen. Draai naar links en loop over de richel totdat je boven de linker galerij staat. Loop naar de rand van de richel, draai je om en druk op de omlaag toets. Indy hangt nu aan de richel boven het water. Laat Indy nu naar beneden vallen. Hij komt nu, net boven het water, aan de onderste richel te hangen. Klim omhoog en Indy loopt de galerij in. Volg dit pad, trapje af, dood de Spin om de hoek, voordat je te veel schade oploopt en ga door de opening naar buiten. Let op je krijgt nu toch met de bewakers te maken. Je kunt ze doodschieten of neer slaan net wat je wilt, maar van een dode bewaker heb je in ieder geval geen last meer.

Loop vervolgens naar beneden en kijk hier rond bij de tent. Achter de tent zie je een ladder, maar ga eerst even beneden in het gebouwtje kijken en klim daarna via de ladder omhoog. Loop door de gang tot je niet verder kan. Je staat voor een diepte. Vanaf beneden wordt je beschoten door een bewaker. Spring naar beneden, Kill bewaker, kijk in tent, kill spin, en ga dan de ruimte onder de rode luifel in. Hier vindt je wat first aid kits en.....een hendel. Trek aan de hendel. Hierdoor gaan de hekken open. Ga door de open hekken de gang in en ga naar links. Aan het einde van de gang staat een grote krat. Achter deze krat zie je, in het plafond een vierkante opening. Schuif de krat naar voren tot onder deze opening, klim op krat en klim dan door de opening omhoog.

Cutscene waarin je ziet hoe een legertruck van links door de grote deuren rechts rijd. Indy geeft je een aanwijzing: "thats my passport". SAVE.

Spring naar beneden, draai je om en klim op het lage muurtje, loop naar links en wacht op de volgende legertruck. Spring op het juiste moment bovenop de truck en je rijdt op het dak van de truck het complex binnen.

Spring, na deze cutscene, snel van de truck af, want je word van meerdere kanten beschoten. Neem de tijd om alle bewakers uit te schakelen en om ammo-clips te verzamelen.

Achter de twee legertrucks bevindt zich een ruimte waar je links 2 healthkits vindt. Hier klim je via de grote krat naar boven waar je een blauwe diamant vindt. Ga hier door de opening en naar links, vooruit en links. Je staat nu boven aan een trap naar beneden en wordt beschoten door een bewaker.....kill en ga naar beneden, volg de gang tot aan de kloof. Aan de andere zijde zie je een ladder via welke je naar beneden kan, maar de afstand nasar de overkant is te groot om te springen. Boven je zie je een soort haak hangen. Pak je zweep en gebruik deze. Indy slaat de zweep om de haak en slingert zich nu ala Tarzan naar de overzijde. Daal de ladder af. Beneden draai je naar links en klimt omhoog. Kijk uit.....bewaker. (inmiddels moet je nu ook het shotgun hebben en diverse pistolen en machinegeweren). Nadat je de bewaker hebt gedood ga je op onderzoek uit. Je vindt twee hekken welke je niet kunt open krijgen en aan de linkerzijde een ijzeren deur welke je ook niet kunt openen.

In deze ruimte zie je aan een muur een rood embleem. Ga hier door de doorgang en je komt in een kleine ruimte waar je aan de hendel trekt. Cutscene waarin je ziet dat de hekken nu opengaan en dat de vijand nu van je aanwezigheid op de hoogte is. Er komen bewakers binnen. Ga terug naar de grote ruimte. Je moet door het hek links, maar er komen bewakers binnen. Dood ze en ga dan door het hek. Je bent in een smalle gang. Er staat een grote krat en de gang schijnt dood te lopen en er is ook geen opening in het plafond. Schuif de krat naar voren, ga dan achter de krat en zie.....een laag bij de vloerse opening, kruip door het gat. Oje we moeten gaan zwemmen. Spring vanaf de trap (maar niet vanaf de onderste trede, maar iets hoger) in het water. Deze kanalen zijn een waar doolhof en je kunt nog dieper en dat moet je ook. De precieze weg weet ik niet meer, maar het is niet al te moeilijk. Zorg er voor dat je op tijd steeds even lucht hapt bij de roosters. Je moet in ieder geval nog verder naar beneden en uiteindelijk kom je uit in de ruimte achter de ijzeren deur welke je niet open kon krijgen.

Loop de trap af naar de dubbele ijzeren deuren. Dicht. Onderzoek het slotmechanisme....geen sleutel He....

Draai je om en loop terug naar de trap.....een cutscene start waarin je de baas van Sophia Hapgood ontmoet en hij je de sleutel geeft.

Na de cutscene ga je eerst nog even wat bewakers mollen en ammo verzamelen. Ga dan met de sleutel de deur openen.....SAVE.......ga de kamer binnen en zie wat er gebeurd.......BOEM......DOOD.....

Laad je save weer in en blijf aan de veilige kant van de deur (dus bij de trap) Jaag een kogel in het dynamiet, de boel wordt opgeblazen en een groot gat wordt in de vloer geslagen.....THIS IS YOUR WAY OUT OF HERE.

Spring in het gat en duik naar de bodem voor een treasure stukje, zwem dan snel weer naar boven en zwem rond tot dat je een beklimbare oever vindt. Klim hier uit het water. Nu moet je van blok naar blok springen om naar de uitgang boven te geraken, dus even na elke gelukte sprong saven.....

Boven ga je door de poort naar buiten de steeg in. Aan het einde ervan sta je op de blauwe stenen en kijk je naar de grote blauwe steen in de muur....hhmmmmmm.......trek deze steen naar voren......hela, je blijkt op een lift te staan welke nu door het gewicht van de steen naar beneden gaat....

Beneden aangekomen klim je op de steen en probeer je de lift knop uit....er gebeurd niks, spring weer naar beneden en dan spring je naar boven en je komt in een helder verlichte ruimte. Voor je zie je een ronde opening waarvan Indy vermoet dat het een deur is = dicht. In de rechter muur vindt je een diagram en in de linker muur vindt je een machine constructie. Gebruik hierop "Sophia’s Part" kijk de lift komt nu een stukje omhoog.

Ga in de lift, klim op het blok en klim dan één verdieping hoger en loop door de gang. Je krijgt een overzichtsbeeld van de grote ruimte te zien en Indy zegt iets over deze ruimte. Spring nu niet meteen naar beneden maar blijf even staan want beneden op de vloer scharrelen een aantal schorpioenen rond. Schiet vanaf je hoge veilige positie er zoveel mogelijk dood, spring dan naar beneden en pas op voor eventueel overgebleven scorpio’s (ik telde er 6). Loop naar de rechterzijde en naar de overzijde. Ga nog niet via de ladder naar boven, maar klim eerst, via het blok, een verdieping hoger voor een diamand. Spring weer naar beneden en beklim de ladder tot aan de kleine laddertjes naar rechts. Ga via deze laddertjes naar rechts en klim naar boven. Op deze galerij vindt je in de achterste alkoof een IDOL. Ga dan naar de grote blauwe steen en duw deze zover als je kunt naar voren. Ga nu weer via de kleine laddertjes naar de grote ladder en klim nu helemaal naar boven. Ga in de nis staan en spring hiervandaan op de grote blauwe steen die je daarnet naar voren hebt geduwd. Je moet nog een verdieping hoger geraken want je moet over de stenen boog boven je naar de overkant zien te geraken. Springen kan niet want alles is te ver weg. Pak dus weer je zweep en gebruik deze. Indy zal de zweep om een haak boven zijn hoofd slingeren. Klim via de zweep omhaag en spring dan op de bovenste galerij.

Pak Tablet=text fragment. Ga rechts en op de stenen "brug". Loop door tot je niet verder kunt. Oje de brug is niet heel meer. Ga een stukje terug en RUN/JUMP naar de overzijde. Pak het 2e stukje Text fragment.

Helaas de boel stort achter je in en het schijnt dat er geen weg terug is. Het is te diep om naar beneden te springen. Althans dat lijkt zo...........

Loop naar de uiterste linkerrand van de steen waarop je staat en.....SPRING.......je land op een steen niet ver onder je en je ziet dat de steen waarop je zonet nog stond instort. Pak de diamand en draai je om zodat je recht vooruit staat. Loop naar de rand (je kijkt dus naar de blauwe steen aan de overzijde) en SPRING. Je land op de pilaar in het midden van de ruimte en terwijl je erop terecht komt druk je blijkbaar een knop in waardoor er beneden een luik opengaat. Spring van de pilaar en kruip door het nieuwe gat en pak het GOUDEN BEELDJE..

Kruip terug en ga recht aan de overkant, via de grote steen, omhoog. SAVE SAVE.

Zie eerst maar wat er gebeurd als je deze gang rechtop lopend inloopt.........ja ja.....

Laad je save in en KRUIP nu naar het einde van deze gang en pak nu het 3e Text Fragment. Kruip terug, spring naar benreden en ga nu terug naar de lift. Spring naar beneden en ga terug de kamer met de ronde deur in. Ga naar de rechter muur en plaats alle stukken Text Fragment’s in het diagram. Indy leest de tekst op en zie.....de ronde "deur" draait om en achter de lift gaat een muur open.

Bestudeer de nieuwe zijde van de ronde "deur" en leer over het volgende level de TIAN SHAN MOUNTAINS.

Ga nu naar de nieuwe ruimte achter de lift voor een diamand en een idol. Trek dan de grote steen uit de lift helemaal deze ruimte in. Ga weer de lift in en druk op de lift knop. Indy gaat helemaal naar boven alwaar je hem de lift uit laat klimmen. Je krijgt nu het eindfilmpje van dit level te zien. Aan het einde stapt Indy in de jeep om naar Level 3 TIAN SHAN RIVER te reizen.

LEVEL 3: TIAN SHAN RIVER.

Ga eerst even naar achteren een grotje in voor wat geld en een medicinaal plantje.

Ok. Vooruit maar terug naar je chute en almaar rechtdoor. Je komt een wolf/hond tegen. Ik heb geprobeerd deze dood te schieten maar dat is niet gelukt. Blijkbaar vinden ze het bij Lucas Arts niet erg om mensen neer te knallen in hun spel, maar dieren schijn je niet te mogen doden. Ontwijken maar dan, want het beest bijt wel.

Loop verder tot dat je niet verder kan. Kijk even in de rondte en bemerk aan de overzijde de "voetgrepen" omhoog op. Tevens zie je links beneden je een brug. Spring naar beneden (achterwaarts en dan pijltje naar beneden) je ziet hoe er een truck over de brug rijd. Klim via de "voetgrepen" omhoog voor wat zilverstukken. Ga nu onder de brug door en klim 1 plateau omhoog, draai je om en RUN/JUMP op de brug. Rechtsaf brengt je nergens, dus ga de andere kant op, over de brug en almaar rechtdoor. Negeer voorlopig de eerste afslag links en ga rechtdoor tot dat je het filmpje van de grenspost ziet. Je bent aangekomen bij de grens met de Sovjet-Unie en deze is zwaar bewaakt. Keer je om en maak dat je wegkomt. Ga terug en neem nu de afslag die je zojuist moest negeren. Loop hier helemaal naar achteren en klim omhoog. Sluip naar de rand en je ziet dat je nu boven de grenspost bent. Vanuit de wachttoren wordt je beschoten. Dit vindt je niet leuk dus neem de bewaker onder vuur en schiet hem neer. Als het mogelijk is schiet dan hier vandaan ook de bewakers op de grond neer. Neem nu een RUN/JUMP naar de wachttoren. In de toren daal je de ladder af naar de begane grond. Je kunt nu naar buiten om eventueel de overgebleven bewakers neer te knallen en in het wachthuisje de hendel te bedienen waardoor de slagboom omhoog komt. Maar je kunt hier toch alleen maar terug naar waar je vandaan kwam, dus in het wachthuis daal je, via de ladder, nog een verdieping lager.

Je bent in een ruimte waar je links de rivier ziet, afgesloten door een hek, rechts een trapje naar beneden eindigend bij een deur welke je niet kan openen en rechtdoor een ruimte met een paar kisten. Ga daar naartoe en kill de guard. Druk op de knop om de deur te openen. In de volgende ruimte zie je nog twee deuren welke je niet kunt openen. Je ziet een paar kratten en als je omhoog kijkt zie je een ventilatiekanaal. Klim op de lage krat, je ziet nu boven je de opening tot het ventilatiekanaal. Spring omhoog en klim erin. Zo, hoog kanaal, je kan gewoon rechtop blijven lopen! Ga eerst naar links en spring aan het einde naar beneden. In deze ruimte pak je de kist met goud, druk op de deurknop om de deur te openen en je bent weer terug in de vorige kamer. Klim weer in het ventilatiekanaal en ga nu rechtdoor, hoek om en spring weer naar beneden. Open de kasten voor een Healthkit, RaftRepair kit en, UITERMATE BELANGRIJK het RAFT!!!!!

Druk, rechts van de kasten op allebei de knoppen. Die met de "Russische" tekens opent het hek naar de rivier en de andere opent de deur. Ga door de open deur nu naar de rivier.

Tja, het water zal wel ijs- en ijs koud zijn, dus het lijkt niet waarschijnlijk dat Indy moet gaan zwemmen.

Gooi het RAFT in de rivier, want we gaan RAFTEN.

Kijk even in je handleiding hoe je het vlot moet bedienen!!!!

Gewoon rechtdoor met de stroom mee de rivier afvaren, zorgen dat je niet lekt raakt (raak je wel lek dan RAFTREPEAIR KIT snel gebruiken). Bij de bocht hou je rechts aan. De bocht gaat terug en naar links. Aan het einde van de volgende bocht is een waterval waarachter je een treasure kunt vinden. Je komt voorbij een constructie wat wel op een windmolen lijkt, maar kunt hier niet aanleggen. Rechtdoor varen maar en je komt in een soort baai. Hier ga je links aan wal. (je kunt overigens alleen maar aan wal op die plekken waar de oever laag en vlak is of bij aanlegsteigers. Dit voor straks want je zult straks nog veel meer moeten Raften!

Volg het pad. Kijk achter los liggende rotsen die je tegen komt. Er kan wat achter liggen.

Onderzoek dit gebied goed. Je vindt hier een wachterhuisje waar je de twee wachters uitschakelt en in het huisje de kasten opent. In de ene kast een healthkit maar in de andere vindt je stapels RAFTREPAIR KITS.

Pak er meteen maar een paar (Indy kan er maar 3 tegelijk meenemen) en onthoud dat je ze hier kan vinden mocht je ze later nodig hebben.

Je vindt, een andere tak van de rivier. Hier is een groot gat in de grond. Het lijkt wel een "WATERPUT".

En je komt bij de WINDMOLEN uit. Dat is te zeggen aan de verkeerde kant. Je ziet aan de overzijde de brug hangen. Deze moet je zien te activeren, want je moet uiteindelijk naar de overkant. Maar hoe doe je dat.

Ga het "tempeltje" in (Ik noen het vanaf nu de "Tempel der 4 winden") en laat Indy lezen wat er op het plateau staat geschreven. Hij heeft het over de 4 windstreken en je ziet 4 plateautjes uitsteken. Het lijken wel kaarsenstandaards.

Inderdaad, je moet nu 4 kaarsen zien te vinden, deze hier plaatsen en met je aansteker aansteken. Maar waar vindt je deze 4 kaarsen?

Wel langs de rivier. Op 4 verschillende locaties.

Ga terug naar de "Waterput" en gooi je Raft in het water. NU WORDT HET MOEILIJK!!!!!

Langs deze rivier moet je nu op 4 plekken aanleggen om op elke plek 4 kaarsen te vinden, maar je kan maar 2 plekken achterelkaar bereiken omdat ze ver uit elkaar liggen.

De rivier heeft een aantal zijarmen, waar je dus steeds in moet varen om een plek te bereiken, en dit is niet makkelijk. De volgende volgorde is niet dwingend, je kunt ook een andere volgorde aanhouden.

De rivier gaat rechts en dan links, onder een boog door, dan naar rechts en dan naar links. Pas op voor de scherpe rotsen. Dan langs een waterval en naar links. Voorbij de waterval zijn, in het midden van de rivier, nog meer rotsblokken. Je moet proberen om LINKS van deze rotsblokken te gaan. De rivier splits zich maar je blijft links varen. De splitsing is gemarkeerd door 2 torens. Jij moet naar de gele links. Net voorbij de splitsing kom je in een stroomversnelling en neemt de rivier een scherpe bocht naar links waarna je in rustiger water komt. Nu ga je rechts varen en kom je bij een andere splitsing. Deze keer neem je de rechter tak (geel). Stroomversnelling, waarna weer rustiger water. Even verder zie je de toren waar je wezen moet. Ga hier dus aanleggen.

Ga de trap op, klim nog hoger en ga over de brug naar de deur. Indy ziet binnen de kaars, maar hij kan niet naar binnen. Ga terug naar beneden totdat je op de aanlegplaats staats en draai naar het raam van de toren. Schiet het raam stuk. Neem een Run/Jump naar binnen, gebruik de hendel en klim weer in het raam. Run/Jump naar de overkant en ga nu boven in de toren de kaars pakken. Naar beneden, raft in de rivier. De rivier zal Indy de tunnel in doen gaan. Aan de andere zijde moet hij weer aan wal bij de HOLLE BOOM. Hier binnen vindt hij de 2e kaars. Achter de boom vindt hij een treasure. Terug het vlot in de rivier en Indy gaat een andere tunnel in welke uitmond in een ondergrondse kamer. (Alle takken van de rivier komen uiteindelijk hier in uit) Hier ga je aan land, haalt de hendel over en gaat met de lift omhoog. He....je komt boven uit in de "WATERPUT". Ga even je voorraad RaftRepair aanvullen

Ga terug en weer de rivier op, neem de linker zijtak bij de eerste splitsing en bij de tweede splitsing ook de linker zijtak. De rivier gaat sneller stromen. Na de stroomversnellingen gaat de rivier naar links en kom je bij een toren. Ga hier aan wal en pak binnen de kaars (pas op voor de spinnen).

Terug de rivier op probeer je zo ver mogelijk rechts te houden want je moet verder op RECHTS langs de bomen verder varen. Het gaat nu echt hard.

Uiteindelijk kom je in rustig water, bij wat lijkt op een "Watermolen". Vaar niet naar binnen want dan kom je in de stroomversnelling in de tunnel en kom je weer uit bij de LIFT, en dit moet nu nog niet. In plaats daarvan vaar je hier naar rechts onder de brug door en leg je aan de oever aan. Ga de trap op en halverwege spring je even omhoog een alkoof in voor wat goud en een plantje. Ga verder de brug over en je komt in de WATERMOLEN.

Wat nu. Je ziet een paar op en neer bewegende "Stampers" en je ziet aan de overzijde boven je een doorgang. Juist daar moet je naartoe. Maar hoe?. Loop naar links, (want daar is geen hek.) Draai naar de Stamper en neem een RUN/JUMP op de stamper als deze beneden even stil staat. Op de stamper draai je je om, en als de stamper zijn hoogste punt heeft bereikt doe je RUN/JUMP. Als je het goed doet zal Indy nu aan de verdieping hangen, dus pijltje Up en hij klimt omhoog. Volgende probleem. Run/Jump over de afgrond en Kruip tussen de grote tonnen door, (lukt dit niet dan moet je via de tweede en derde stamper gaan) weer Run/Jump over de afgrond pak het Idol uit de alkoof, weer een Run/Jump naar de overkant, ga door poort, trap op linksaf en pak de kaars = Kaars 4.

Verlaat deze ruimte en ga via de trap weer naar beneden, spring naar beneden (pas op dat je niet in het water terecht komt) en verlaat de watermolen, via de brug. Raft in de rivier, onder de brug door, probeer links van de rots te komen en dan naar de molen. Probeer zo veel als kan links te blijven. Eenmaal binnen probeer je links van het waterwiel de kamer in te varen voor een treasure. Naar buiten en door de tunnel naar de lift.

Naar de "4 windstreken tempel" plaats de kaarsen en steek ze aan met je aansteker. Kijk naar het filmpje en ga dan over de brug naar:

Level 4: SHAMBALLA SANCTURY

Helaas, de lift schijnt stuk. Loop erom heen (kijk uit voor spinnen) en klim omhoog en klim op één van de lampen. RUN/JUMP naar de overzijde en druk hier op de knop. Beklim de ladder en je bent buiten. Ga over de brug het binnenplein van het klooster op. Kijk uit voor de wolf. Indy kan het klooster niet in, dus ga naar links van het klooster en klim op het afdakje, klim nogmaals omhoog. Loop naar de andere zijde, draai je om en laat je Indy naar beneden vallen. Hij komt aan de onderste verdieping te hangen. Klim omhoog en pak treasure. Ok, je staat boven een steeg. Je kunt nu naar beneden springen, maar dit is een doodlopende weg. Draai dus naar de muur met de bruine stenen. Via deze stenen moet Indy helemaal omhoog klimmen naar een bres in de balustrade, hoog boven rechts, om zo op het dak te komen. Je moet even zoeken naar de juiste route. Hij kan alleen maar klimmen daar waar hij steun voor zijn voeten en handen heeft. Uiteindelijk kom je er wel.

Op het dak loop rond en als Indy op de ladder komt valt hij naar beneden.

Hij is nu binnen in de KLOKKETOREN 1. Recht voor je zie je een beeld op wieltjes op de rails staan (dit is in feite de klepel van de grote BEL in KLOKKETOREN 2). Indy moet helemaal naar beneden. Ga links, achterwaarts de ladder af. Je ziet een hendel. Doet niets. Daal verder af naar de begane vloer. Hier zie je het uurwerk. Rechts van de muur met de tekening vindt je een afgesloten hek en een sleutelgat.

Ga voorbij de skeletten de ladder af naar beneden. Loop benden door de hal. Een ICE-creature valt naar beneden.

Loop de hoek om en je komt in de machinekamer. Trek het grote blok op zijn plek, zodat er een verbinding ontstaat tussen de beide assen en loop dan verder naar achteren. Ladder naar beneden, loop helemaal door naar de rand. Je krijgt een totaalblik van de grote ruimte. Diep beneden je zie je een rivier en een waterwiel welke buitenwerking is. Ja Indy moet naar beneden, want het waterwiel moet weer ingang worden gezet omdat dit de motor is voor alle machines in het klooster.

SAVE eerst maar even. Neem een run/jump vooruit en hopelijk zal Indy dan landen op het eerste platform onder hem. Spring hiervandaan naar een lager gelegen platform en dan op de grond. Kijk uit want je komt hier beneden 3 ICE-creature tegen. Deze zijn dodelijk dus hou je revolver gereed en schiet ze stuk.

Rechts, naast het waterrat duw je het grote blok helemaal naar voren. Het waterrat gaat weer draaien. Nu moet je weer naar boven zien te komen. En dat is niet makkelijk.

Je ziet boven je twee bewegende platformen. Juist ja via deze twee platformen moet je weer boven zien te geraken. Het is wat moeilijk uit te leggen hoe je dat moet doen, maar om op het onderste platform te geraken, klim je eerst via de achterwant omhoog tot dat je op de hoogte bent van het eerste bewegende platform (je zal je zweep moeten gebruiken) en dan is het een kwestie van de juiste timing en RUN/JUMP om op het platform te geraken. Eenmaal hierop kun je er eerst voor kiezen om naar rechts of links te springen voor een treasure, maar om verder omhoog te komen moet je dus omdraaien en dan op het juiste moment naar voren springen naar de achterwand, hier weer omhoog klimmen tot op de hoogte van het tweede bewegende platform, hier weer op springen en dan links naar de uitgang springen. Dus veel saven na elke gelukte sprong anders kan je het steeds helemaal overdoen.

Uiteindelijk kom je dus weer in de machine kamer en ga je via de gang en de ladder naar boven naar de klok.

Druk op de knop om de deur te openen. Je ziet aan de overzijde van de kapotte loopbrug nog een toren, dit is de BELTOREN. Loop naar de rand van, draai om en laat Indy naar beneden vallen. Hij komt op een soort balkon, pak treasure en klim weer naar boven en ga weer naar binnen. Loop, met de klokmee, door de ruimte naar de muur met de tekening. Gebruik de zweep om omhoog te klimmen. Spring op de lamp, draai je om en spring naar het hogere level, loop naar voren en gebruik de zweep om hoger op te komen. Druk op de knop. Aan beide zijde komt nu een loopbrug te voorschijn. Loop erover en haal nu weer de hendel over. Kijk, de hekken boven je gaan omhoog. Draai je om en loop, via de loopbrug terug en naar de andere zijde van dit level. Pak treasure, en staande op deze loopbrug klim je omhoog en kom je uit bij het beeld. Loop over de verbindingsbrug naar de BELTOREN. Hier moet Indy dus ook helemaal naar beneden zien te komen, alleen hoe. De hendel links werkt niet en de ladder wil ook niet naar beneden. HET is geen goed idee om naar beneden te springen.

Loop weer naar buiten naar de klokkentoren. Draai je om en ga terug naar de beltoren, maar loop zo dicht mogelijk aan de rechterkant van de verbindingsbrug. Je ziet een verdieping lager in de beltoren een raam. Dit raam heeft een vensterbank aan de buitenkant. Schiet vanaf de verbindingsbrug het ruit stuk en laat je dan op de vensterbank zakken, ga door het raam naar binnen. Pas op, hier binnen zijn een aantal ICE creatures.

Loop naar rechts en spring naar beneden door het gat in de vloer. Ook hier spring je door het gat in de vloer. Je bent nu op bij de grote bel. Loop naar de bel en Indy leest de inscriptie. Trek aan de hendel, de ladders komen naar beneden. Ga nu via de ladders weer helemaal naar boven (naar niveau verbindings brug)en dan nog 1 hoger en trek daar aan de hendel. De bel komt omhoog. Ok Indy moet nu dus "RING FOR the MASTER".

Hij moet de bel dus laten luiden. Maar hoe?

Ga eerst weer even, via de ladders, naar beneden, want daar waar de bel eerst was vindt je nu een treasure, dan weer omhoog en ga naar de KLOKKENTOREN. Staande voor de "klepel" ga je naar rechts en laat je Indy op de walkway zakken, ga dan links en dan de hoek om. Als het goed is ben je nu bij een hendel. Trek nu 4* aan de hendel (je ziet dat in de klok beneden nu een staaf uitschiet, hierdoor wordt de klepel boven geactiveerd). Nu snel naar boven, over de verbindingsbrug en in de Beltoren, links aan de hendel trekken. Kijk naar filmpje.

Het vrouwtje geeft Indy een sleutel en hints dat zij hem van hulp kan zijn, maar dat hij haar eerst een gouden schat moet brengen.

Ga dus terug naar de vloer van de klokkentoren, en gebruik de sleutel in het sleutelgat. Het hek gaat open. Ga naar binnen met getrokken pistool. Bekijk hier alles even goed. Aan de andere zijde vindt je op de verhogen een groot beeld. Blijf hier nog even van af. Ga nu rechts van de hoofdpoort de gang in, hoek om, kill 2 ice creatures, en ga de volgende kamer binnen, ga links van de bedden een alkoof in en klim via de ladder omhoog. Loop de kamer in, ga op het bed en spring omhoog op de zolderbalk. Loop over de balk naar achteren, en kruip door het gat. Pak treasure, draai om en laat Indy achterwaarts naar beneden zakken. In deze kamer pak je uit de nis "the Great Monastic Seal". Dit is het zijn voor de verschijning van een heleboel Russen, waar je vanaf nu ook rekening mee moet houden. Als de deur in deze kamer dicht is druk je op de knop om deze te openen en verlaat je de kamer, ga de ladder af en hou revolver gereed. Ga de kamer in en beklim de ladder naast de bedden, druk boven op de knop en ga de andere kamer in voor plantje en goud, ga nu terug helemaal naar beneden naar de hoofdruimte. Dood alle russen en klim de ladder links naast de poort op.

Neem hier boven een RUN/JUMP op de steunbalk tegenover je. Loop over deze balk naar de andere kant en RUN/JUMP naar het andere platform, druk hier de knop in. De ladder aan de andere zijde komt nu omhoog. Spring terug op de balk en terug naar de ladder. Klim de ladder op en boven loop je door de gang. Laat de deur waartegen je aanloopt even zitten en draai links en links en loop door de gang naar achteren. Indy zegt dat het hier dood loopt, maar dat er in de muur een venster ziet en je krijgt een blik in de kamer te zien. Schiet nu door het gangraam het venster in de kamer stuk. Loop terug naar de andere deur, maar voordat je op de knop drukt waarmee je de deur opent, schiet even de ice creature in de kamer door het raam stuk. Ga de Bibliotheek binnen en loop links en links. Schiet raam stuk, schiet de rus buiten op het tegenoverliggende dak dood en ga achterwaarts uit het raam. Indy hangt nu buiten aan een richel. Ga rechts tot dat je onder het room hangt van de kamer waar je zonet niet door de deur kon. Klim hier omhoog en ga de kamer binnen. Pak rechts in de hoek 2 plantjes en loop naar het gat in de vloer en bekijk voorzichtig het gouden ding wat daar hangt. Druk op de knop en verlaat deze kamer. Ga nu weer helemaal naar beneden (straks komen we hier terug). Ga naar het grote beeld en draai deze 2 keer om (via de handgrepen) na 1 keer draaien zie je water door de gleuven gaan stromen en na 2 keer draaien gaat het hek links beneden open.

Ga door dit hek ga rechtsaf en SAVE. Aan het einde van het gangetje voor je zie je een idol. Deze wil je hebben maar Indy "ruikt een val". Loop naar het idol en meteen als je Indy het laat pakken laat je hem een ACHTERWAARDSE ROL doen ( bij mij is dat Z+pijltje DOWN).

Ga nu de ladder af naar beneden. Pak pistool, kill spin en ga de gang in. Vooruit zie je dat de vloer van de gang anders betegeld in. KRUIP DOOR DIT GEDEELTJE VAN DE GANG. Doe je dat niet, dan is het einde verhaal.

Als je dit stuk gang goed hebt gepasseerd ga je weer rechtop lopen. Je komt in een grotere ruimte kill 2 ice mannetjes, ga het trapje op. De hendel rechts werkt nu niet want de liftkooi is al beneden. Ga nog niet met de lift naar boven, maar ga links van de lift op het randje staan. Aan de overkant zie je een gang. Pak je zweep en gebruik deze. Indy zwaait deze gang in. SAVE, want weer een val. Haal hier weer de truc met een achterwaartse rol uit op het moment dat je Indy het idol laat pakken. Zwaai weer terug, ga liftkooi binnen en Indy gaat omhoog. Boven gebruik de Monastic Seal op de deur en loop naar binnen. Ja ja je moet naar de overkant.

Wat nu volgt is een hele serie van moeilijke sprongen, van bal naar balk, dus save na elke gelukte sprong.

Ga rechts af, loop naar de uiterste rand. Draai om en laat Indy achterwaarts over de rand gaan. Hij hangt nu aan de richel, ga links tot hij niet verder gaat en laat hem vallen op de balk onder hem. Draai om en spring naar de volgende balk en nog eens naar de volgende, dan een RUN/JUMP naar de volgende en dan vlug nog een RUN/JUMP naar de laatst balk. Je ziet hoe de balk waar je net op stond in stort. Als het goed is staat Indy nu op de laatste balk aan de overzijde, draai naar rechts en ga de gang in. In de kamer moet je even opletten op een spin. Klim daarna naar boven en pak de sleutel. Nu moeten we terug. Ga naar de balk. Je moet nu de middelste balk weer zien te bereiken. Op deze balk klim je omhoog en boven draai je naar de liftzijde van het gebouw. Neem een RUN/JUMP naar de volgende balk. Boven op deze balk neem je een RUN/JUMP naar de MUUR. Als je het goed doet zal Indy aan een richel komen te hangen. Ga langs deze richel helemaal naar rechts en laat Indy

Daar op de balk onder hem vallen. Spring naar de volgende balk. Hier laat je Indy over de rand hangen en hem naar beneden vallen op de balk eronder. Spring dan terug naar de balk langs de muur. Op deze balk loop je helemaal naar het einde links, pak zweep en gebruik zweep. Indy zwaait nu naar de balk aan de overzijde. Eigenlijk ben je nu weer terug aan de kant waar je begon met balkenspringen, alleen een etage lager.

Spring naar de volgende balk, dan een RUN/JUMP naar de volgende balk. Op deze balk moet Indy weer de zweep gebruiken om de laatste balk te bereiken. Is dat gelukt loop dan naar het einde, klim omhoog, RUN/JUMP naar de balk aan de overzijde, spring hier naar de volgende balk, klim omhoog, spring naar de balk bij de muur. Dit is de laatste balken sprong. Loop naar achterop de balk, dus naar de muur en trek het blok uit de muur, klim op het blok en spring naar de bovenkant van de balk en daarvandaan op het balkon. Loop naar het plantje. Helaas het hek valt dicht. Geen nood je hebt immers een sleutel. Plaats sleutel in sleutelgat. Hek gaat open. Pak plantje. Draai je om. Aan de overzijde staan russen op je te schieten. Probeer ze vanaf hier uit te schakelen. Loop naar de rand van het balkon en spring in het water. Laat je met de stroom meedrijven (ga wel zo snel mogelijk boven water). Je komt uiteindelijk uit bij de poel voor het grote beeld beneden in de grote hal. Klim uit het water en ga naar het beeld. Loop langs beeld over de richel tot vlak onder de steunbalk. Spring op de balk en neem dan weer een RUN/JUMP naar de ladder aan de overzijde. Ga terug naar de kamer met het gouden ding aan de kettingen.

Plaats het plantje in dit gouden ding. Het zakt naar beneden. Het plantje is maar klein. Om te groeien heeft plantje licht nodig. Ga terug naar beneden, maar niet helemaal. Onder aan de ladder spring je weer naar de steunbalk en gaat hier naar het midden. Je moet nu naar de overkant op het platform boven de deur zien te geraken. Ga in het midden van de balk op de afwijkende "tegels"staan. Gebruik zweep om naar het platform te zwaaien. Indy landt op platform wat iets naar beneden zakt waardoor het luik voor het raam open gaat zodat het daglicht nu het plantje kan bereiken.

Spring van platform en pak het plantje.

Indy moet dit plantje nu naar de MASTER in de Beltoren brengen, maar in de klokkentoren krioelt het nu van de Russen, dus hou revolver ofzo gereed.

Ga via de levels zo snel mogelijk naar de Beltoren, kill onderweg alle Russen en geef in de Beltoren het plantje aan het vrouwtje. Zij veranderd in een jong meiske, en opent de gebarricadeerde grote deuren voor Indy. Ze waarschuwt nog om uit te kijken voor het ijs.

Ga door de deuren, trap af voorbij de Barrels en aan het einde via de glijbaan naar benden. Jezus....wat is dat....dat is de ice guardian en deze is dodelijk. Zodra je weer controle hebt, ren snel links de kamer in. In deze kamer vindt je een medicinaal plantje pak deze en beklim dan de verhoging naar de helling op ga hier naar boven. Draai om naar de muur en trek de steen met het gezicht erop helemaal naar voren. Spring naar beneden en ga naar de volgende kamer. Hier klim je naar boven en ga via de helling helemaal naar boven naar de deur. De helling stort achter je in dus ren. Ga boven door de deur en over de brug naar de kamer aan de overkant ga links over nog meer ineenstortende panelen naar de volgende deur. Ga snel in de deur staan en SAVE SAVE.

Neem nu een RUN/JUMP naar de overkant en ga door de deur. (als je niet voorheen in de kamer beneden het blok met het gezicht erop naar voren hebt getrokken, tja....dan kun je nu niet verder en moet je dit hele stuk overnieuw doen, of....... omdraaien, naar beneden springen, naar die kamer gaan en alsnog het blok uit de muur trekken en dan naar de kamer waar de houten helling is ingestort en via de blokken omhoog klimmen/springen naar de deur weer over de brug naar de tegenoverliggende kamer gaan, daar naar beneden op de tonnen springen dan goed mikken en omhoog springen naar de deur, hier weer een RUN/JUMP naar de overkant en dan door de nu geopende opening.) SAVE. Ga over de volgende brug en je bent in de kamer met het beeld, alleen hoog boven in. Spring nu via de blokken omhoog naar de uitgang boven. Boven, buiten moet je nu nog 1 sprong maken. Namelijk naar de deur aan de overkant. Save eerst maar. Run/Jump naar de overkant. Druk hier op de knop en ga de kamer binnen. Op een statief vindt je nu het eerste stuk van de Infernal Machine.

Draai je om en ga via de glijbaan in de hoek naar beneden. Hoe het machine stuk gereed. Ga naar buiten en vuur het machine stuk af op de Ice guard van zo dichtbij mogelijk en ren dan weer in de veilige dekking van een kamer. Herhaal dit net zo lang totdat je de ice-guard murm tegen een muur ziet staan en ga dan dichterbij en maak hem met nog een paar vuurstoten van de machine kapot. Als de ice guard "ontploft" zie je dat in de ijsklomp een barst ontstaan. Ga naar deze ijsklomp en vuur een schot er op af met het Machine onderdeel. Ga door de gang, druk op de knop en loop naar buiten. Filmpje en je beland in Level 5:

Level 5: POLAWAN LAGOON

Indy staat op het strand (Hij is ergens in de beurt van de Filippijnen). Draai je om en ga links de helling op, klim omhoog en loop verder. De weg wordt verspert door een groot spinnenweb. Erachter kun je een grot ontdekken. Ga terug naar het strand en ga nu naar rechts achter in. Ga de grot binnen. Loop helemaal door tot aan de diepe kuil. Je kan niet verder, maar boven de kuil zie je lianen hangen. Ga nu zo staan dat je de lianen kunt zien en gebruik de zweep. Indy zwaait over de kuil naar de andere kant. Schiet de hagedis dood en ga naar de grote krat. Bij het skelet vindt je de Machete en achter de krat vindt je goud. Bij de tafel vindt je een healtkit. Niets meer te doen hier dus zwaai terug over de valkuil en ga naar het spinnenweb. Gebruik de machete op het web.

Trek pistool want er moet gelijk een spin worden afgemaakt. Ga de grot in. Rechts vindt je een muur met barsten, gebruik hier het Machine onderdeel van de Infernal Machine op. De muur stort in. Grijp treasure. Loop naar achteren en klim helemaal omhoog. Ga rechts de inham in en gebruik de machete op de lianen. Ga de grot in en gebruik de aansteker voor licht. Pak de schep. Verlaat grot en loop verder. Indy komt bij de rots en zegt ontdekt een zanderige plek (hij zegt iets over sporen op de grond) gebruik hier de schep om een idol te vinden. Loop verder naar achteren. Achter de rots vindt je een medicinaal plantje. Niets meer te doen hier dus ga helemaal terug naar het strand. Aan de overzijde zie je nog een strand en ontdek je (vaag) een grot. Hier gaat het dus verder. Je moet dus gaan zwemmen. In het water bevinden zich HAAIEN en PIRANHA’s. in het water kun je alleen maar de machete als wapen gebruiken.

Loop het water in en als Indy niet verder loopt....Spring....Indy komt onder water. Je kunt nu eerst zoeken naar een onderwater grot waar je wat treasure kunt vinden, maar dat hoeft niet natuurlijk Zwem naar de overzijde en ga boven water. Je moet de juiste plek zien te vinden om hier aan de overzijde weer aan land te kunnen gaan. Tijdens het zwemmen de machete klaar houden om de haaien en de piranha’s af te weren. Eenmaal aan land ga je de grot in. Machete gebruiken op de webben en spinnetje doden. Loop door de grot naar het strand. Filmpje waarin je een boot aan de overkant ziet liggen. Loop naar rechts. Achter de rotsblokken vindt je een Japanse torpedo. Indy zegt dat hij een ontstekingsmechanisme nodig heeft. Spring in de zee en zwem naar het scheepswrak. Klim aan boord. Loop links de trap op. De deur hier is afgesloten door een hang slot. Loop de trap weer af en ga naar het achterdek. Indy maakt een opmerking over de twee totempalen welke je aan de overzijde ziet staan. Rechts voor de grote krat vindt je het ontstekings-mechanisme. Zet Indy voor het bedieningsmechanisme van de kraan. Hij mompelt iets over een Crank.

Je kunt niet via de krat naar de overzijde springen. Ga, met de detonator, terug naar de torpedo op het strand en plaats de detonator in de torpedo. Deze blaast een gat in het ruim van het schip. Onderwater, uiteraard. SAVE.

Zwem, onderwater, door het gat het ruim in. Inderdaad......alles staat onderwater. Ga boven nu eerst even flink lucht happen en ga dan, onderwater, door de deur met de roze gloed. Hier vindt je in een krat een hamer. Pak hamer en ga terug boven lucht happen. SAVE SAVE. Nu wordt het moeilijk. Misschien heb je al gemerkt dat niet alleen Indy door het gat is gezwommen maar ook de Piranha. als Indy’s longen weer vol lucht zijn duik je hem weer naar beneden. Nu moet hij door de deur tegenover die waar je de hamer vond. Hier ga je rechts af, links, rechtdoor, links, helemaal rechtdoor, rechts, rechts. Als het goed is ben je nu in een smalle koker met een ladder aan de muur (GEEN TRAP) zwem snel naar boven en gebruik de hamer op het slot van het luik. Ga hier lucht happen en SAVE. Dan weer naar beneden en nu geloof ik rechts, door gat verder naar beneden, helemaal naar achteren en pak de sleutel uit de krat welke je hier ziet staan. Snel terug naar het luik en op het droge klimmen. (waarschijnlijk zul je dit hele onderwaterstuk een aantal keren moeten overdoen om de juiste weg te vinden, dus telkens als je erin slaagt om lucht te happen SAVE.

Met de sleutel ga je terug de trap op om hiermee de deur te openen. Ga de ruimte binnen, pak links de Crank en ga de volgende ruimte binnen voor treasure. Spring hier ook door het gat naar beneden. Ga dan met de krank naar het achterdek, gebruik Crank op het kraanmechaniek en klim op de krat. Boven op de krat even de juiste positie zoeken, dan zweep gebruiken en Indy zwaait, via de takel, naar de overzijde. Loop tot tussen de Totems. Indy bukt en zegt dat hier iets ligt. Gebruik de schep op deze zanderige plek en loop daarna de kuil in tot op de "Pressure Plate". Je ziet nu hoe er onderwater een deur te voorschijnt komt. Deze ingang bevindt zich dus tussen twee dezelfde totempalen als waar je nu voorstaat. Dit is de toegang tot een andere onderwater grot. Hier moet Indy nu naartoe.

Spring van af de kant de zee in, of doe dit via het schip, maakt niet uit. Zwem terug naar het strand, ga weer door de grotten naar het andere strand ga hier te water (onderwater) en zwem naar rechts. Je ziet op een gegeven moment het wrak van een Japans vliegtuig op de bodem liggen. Duik hier naartoe want je hebt een deel van zijn propeller nodig. Zwem naar de propeller, gebruik de hamer en Indy heeft een propellerstuk. Zwem verder en ga naar de linkerzijde (Hou je luchtmeter in de gaten, zwem op tijd omhoog voor verse lucht en hou de haaien en piranha’s van je lijf. Vlak bij het vliegtuig wrak vindt je de toegang tot de onderwatertempel. Gebruik hier het propeller stuk om de deur open te krijgen. Ga snel even lucht happen en zwem naar binnen. Pas op voor de haai.

Ok, nu moet je het volgende even in fasen doen. Telkens even terug naar buiten om lucht te happen. Zwem helemaal naar beneden en dan rechts van de trap. Aan de muur zit een knop. Druk op knop. Je ziet boven een andere deur open gaan. Zwem hier naartoe, ga naar buiten, omhoog en haal lucht. Duik terug de tempel in om aan de andere zijde van de trap op de bodem nog een treasure op te rapen en ga dan snel weer door de tweede deur terug naar boven. Je bent in een nieuwe lagune. Je ziet 2 aanlegplaatsen. Links en recht vooruit. Je moet naar de plek recht vooruit. Zwem hier naar toe en klim uit het water. Dood de hagedis en ga de grot in.

Op de trap vindt je tussen de twee gevallen pilaren een treasure. Pak op en loop verder. In deze grot moet je rechts omhoog zien te komen. Ga naar de trap. Klim op de richel langs de trap en loop hierover naar achteren. Spring omhoog en Indy hangt weer eens aan een richel. Laat Indy nu naar rechts gaan en klim aan het einde omhoog, weer een richel, omhoog, klim, nog een richel, naar rechts, omhoog, trap en naar buiten. Loop naar achteren. Totempaal. Indy is nu in feite weer helemaal aan het begin van dit level. Onder hem is de openruimte waar hij eerder in het begin van het level de schep in de grot vond. Draai naar de totempaal, klim erop en druk op de knop. Je ziet nu een deur open gaan. Ga nu dezelfde weg terug door de grot en naar het water, zwem naar de andere oever, klim aan wal en ga naar binnen. Einde level, Indy is in de:

 

LEVEL 6: PALAWAN VULKAAN:

Indy is in de vulkaan maar pas helemaal aan het begin. Hier moet je Indy door een labyrint zien te loodsen.

Spring naar beneden en klim rechts (van de ingang) omhoog, spring in de ondiepe plas voor een medicijnkistje. Klim weer uit de plas en ga naar de andere zijde en klim omhoog. Trek de krat naar voren, ga naar de andere zijde van de krat en duw hem dan tegen de achterwand aan. Klim erop en spring op de "luifel". Loop naar de rand en gebruik de zweep. Indy zwaait naar de overzijde. In de muur ziet hij een scheur. Gebruik Machine Part 1 op deze muur en een doorgang wordt zichtbaar. Ga de gang in, ladder op. Kruising. Gang links loopt dood maar levert treasure op. Indy ziet door het "raam" een boot. Terug naar kruising en ga via de andere gang. Spring naar beneden en nogmaals naar beneden. Loop naar "raam". Indy zegt iets over "Funeral Barge". Loop door verder naar beneden, Schorpioen, Indy komt uit bij een water bassin. Je kunt de haaien en de Piranha zien zwemmen, dus wees gewaarschuwd. SAVE SAVE.

Spring in het water en zwem rond, probeer de levende have in het water vast eventjes dood te hakken.

Indy’s doel is het hek en de daar achter zichtbare deur, alleen het hek is dicht en onklimbaar. Onderwater vindt je een onderwater ingang van de onderwater tunnel en een tunnel afgesloten door een hek. Beide laten we nu even rusten. Er is een soort landengte waarop je twee fakkels ziet. Dat is Indy’s eerste doel. In het bassin zwem naar links en ga hier rechts van de "fakkels" via een klein plateau uit het water. Spring naar de overkant. Indy is nu op de landtong met de twee fakkels. Spring in het gat en zwem onderwater door een kleine tunnel en dan snel weer naar boven. Klim uit het water en ga door de gang. Indy komt uit bij de "Lava rivier". Draai links. Tja hij moet naar de overzijde springen, maar pas op voor de "spuiter". Dus goed de sprong timen. Eerst maar saven.

Spring naar de overzijde, klim omhoog, rechts en REN naar de andere kant want alles stort in. Spring naar de overzijde, klim omhoog, loop naar de rand, links, gebruik zweep, Zwaai over en REN GELIJK DOOR, want anders........Rotsje maakt doorgang, ga hierdoor en dan links de ruimte in. Pak links treasure, kijk uit.....van achteren wordt Indy belaagt door een scorpio.....ga verder de gang in en spring achterwaarts naar beneden.

Indy komt in een ruimte, door het "raam" ziet hij de Funeral Barge weer. Druk op de knop, de boot zakt naar beneden en drijft weg en je ziet het hek omhoog gaan, en de deur achter Indy gaat open. Indy's volgende doel is dus de boot, want daarop legt de sleutel voor de deur achter het hek. Ga door de deur, lava gat, schiet vanaf deze zijde de scorpio aan de andere zijde dood en spring over het gat. Indy komt waar zonet de boot nog lag, dus spring in het water en zwem onderwater naar het andere bassin. Voor de twee fakkels ligt de boot alleen via het water kun hij er niet op, dus ga via de eerdere weg naar op de fakkels landtong en spring in de boot en pak de sleutel, spring in het water. Nu gaan we door de onderwater tunnel. In deze tunnel rechtdoor en dan bij de splitsing naar rechts, naar boven en uit water. Scorpio, spring 2* naar beneden dan door gang en Indy kan niet verder.....Afgrond.....ga bij de rand staan, je ziet een kleine helling naar beneden. SAVE SAVE.

Loop een stukje achteruit voor een aanloopje en ren nu naar voren.....zodra Indy op de helling naar beneden is......DRUK JE OP JE JUMP KEY....Indy springt naar de overzijde, klim achterwaart naar beneden op de richel. Op deze richel versperren 2 verschuifbare blokken je weg, maar Indy MOET helemaal naar achteren. Je moet dus nu dusdanig slim met de twee blokken schuiven dat dat lukt...leuke puzzel, niet al te moeilijk, dus bekijk het zelf maar. Is dat gelukt dan aan het einde omhoog, omdraaien, spring omhoog naar de pilaar, omdraaien en spring omhoog naar de bovenste richel, klim over blok en duw deze naar voren. Klim op blok en Run/Jump naar de hoge pilaar. Op deze pilaar draai om naar de want en klim in het gat. Schiet b4 scorpio’s dood, loop naar achteren en druk op de knop, spring in het water voor je, zwem naar de overzijde, ga uit water en door het nu omhoog gekomen hek, plaats links de sleutel, en ga door de deur naar binnen. Indy is in de LAVAKAMER..

Aan de overzijde zie je, hoog boven op de galerij, een deur. Dat is de uitgang maar deze is lekker op slot. Aan beide wanden zie je allemaal ladders. De knop waarmee je de deur aan de overkant opent bevindt zich in het "" "huisje" links, boven de Lavawaterval. Alleen, als Indy op deze knop drukt, gaat niet alleen de deur open maar stort een deel van de galerij in en de vloer beneden komt helemaal onder de gloeiende lava te staan, zodat Indy de uitgang niet meer kan bereiken. Schijnt het.....

Laten we eerst even "droog" oefenen, dus zonder op de knop te drukken. Ga de lavakamer in en schuif de "krat" precies op de groene tegels. Klim erop en Run/Jump op de "brug" in het lavakanaal. Run/Jump naar de overzijde en schuif hier ook de krat op de groene tegels. Klim er op en Run/Jump naar het gat in de muur. Klim er in en loop door de gang. Aan het einde achterwaart eruit en beklim de ladders omhoog en naar rechts zodat je op de eerste groene plateau land. Run/Jump naar het volgende plateau en dan naar de laatste. Klim hier de ladder omhoog ga de galerij op en Indy is bij de deur. Deel 1 gaat dus goed. Ga over de galerij, door het huisje (negeer de knop nog even) helemaal naar de overzijde en naar achteren. Ga hier de ladder af en spring op de kleine ladder, ga helemaal naar rechts, tot voorbij het groene plateau. Je ziet onder je een hol. Hier vindt je nog een treasure.

Pak deze en ga via de ladders weer naar links, voorbij het plateau en verder tot dat hij op de middelste kleine ladder hangt boven het gat met de twee rechthoekige gaten erboven. Laat Indy hier 3*naar beneden vallen. Hij zakt dan via de twee rechthoekige gaten naar beneden. Klim het gat in. Indy staat nu in een gang, draai om naar de ingang en kijk naar buiten. Indy staat nu op een lijn met de STENEN op de groene tegels, de brug in de lava en de ingang van de gang naar de ladders aan de overzijde. DEZE GANG IS DUS HET STARTPUNT zo meteen voor Indy’s gespring naar de deur aan de overzijde, want de Stenen op de groene tegels BLIJVEN BOVEN HET LAVA NIVEAU uit steken.

Je weet nu dus de weg naar de overzijde van de knop boven de lavawaterval. Het beste is nu om vanaf deze gang alle sprongen naar de overzijde nog even te oefenen. Ga dan naar de knop en zie wat er gebeurd. Ga nadat de vloer onder de lava staat via de galerij en de ladders dus naar de gang tegenover de groene tegels. Run/Jump dan nu via het 1e blok, de lava brug en het tweede blok naar de gang aan de overzijde 9wel steeds even saven voor en na iedere gelukte sprong) ga door de gang, via de ladders en de groene plateaus naar de deur welke nu open is.

GA DOOR DE DEUR. Indy vertrouwt het niet. Maar hij kan hier niet te lang dralen want een heel leger scorpio’s belaagt hem, dus REN REN REN door de gang naar voren. Zijn dat giftige pijlen? Als je snel genoeg bent zal Indy levend en zonder schade aan de andere zijde van de gang in een ruimte komen en ziet hij, tot zijn verrassing, Sophia Hapgood opduiken. Sophia gooit een ladder naar beneden. Klim er nog niet op maar pak in deze ruimte eerst het machinepistool, een healthkit en van de andere zijde de granaten. Klim dan de ladder omhoog naar Sophia. Filmpje....aan het einde ervan wordt Sophia door een Rus gegrepen.

Kill de Rus en ga door de deur, draai rechts en ga de kamer in, kill Rus en pak de healthkit en van onder de ton de ammo. Draai terug en ga verder rechtdoor door de gang, onderweg de Russen neerknallend. Indy komt in een grote ruimte. Rechts neemt een Rus achter een krat Indy onder vuur. Kill. Van uit de gang links komen nog meer Russen. KILL KILL KILL. Achter de kratten (waar de Rus achter verscholen zat,) kan je Indy achter de

"GONG" laten kruipen voor een treasure. Wel even het blok naar achteren duwen.

Negeer even het grote beeld rechts en ga de gang aan de overzijde in. Loop helemaal rechtdoor. Je komt bij een soort stoplicht. Druk op de knop en het platform komt naar beneden met nog meer Russen. Snel een rol naar achteren en Schiet ze allemaal neer.

Druk daarna weer op de liftknop, ga op het platform en ga naar boven. Boven wordt Indy met geweervuur begroet. Kill vanaf deze zijde alle Russen aan de overzijde (Mik op de Tonnen). Spring dan over de Lava naar de andere zijde en beklim de trap naar de deur. Gebruik Urgon’s Part hier op. Ga binnen links staan en gebruik de zweep. Klim via de zweep omhoog voor een treasure en spring weer naar beneden. Verlaat deze ruimte, spring weer terug over de lava, ga rechts en achteruit de ladder af. SAVE.

Beneden loop je over de richel, hoek om en wees voorbereid een zootje Russen neer te knallen. Je kunt op de tonnen mikken, maar dan moet Indy er niet vlak bij staan. Nadat de Russen uit de weg zijn geruimd, pak alle ammo en vooral de sleutel welke aan de tafel hangt. Aan de overzijde van de tafel hak je met de Machete de lianen aan gort en trek je het blok naar voren. Klim erop en spring naar de ladder. Klim omhoog, naar rechts naar het hol. In dit hol druk je op de knop en zie wat er gebeurd. Spring naar beneden en ga dat even onderzoeken.

Verlaat dit gebied, ga de ladder weer op en weer met de lift naar beneden. Ga nu naar de lavafontein. Indy bemerkt iets aan het beeld. Rechts is een deur. Is op slot. Gebruik de zweep op de rechterarm van het standbeeld. Deur open. Ga erdoor, kill de twee scorpio’s en loop door de gang. Aan het eind van de gang komt Indy in een kamer met een kapotte brug met aan de overzijde een hekwerk. Links van de ingang is een knop. Als Indy deze indrukt gaat aan de overzijde het hek omhoog....maar helaas maar heel eventjes. Indy heeft hier duidelijk hulp nodig.

Gebruik de zweep om aan de overzijde te komen en maak dan een Run/Jump naar het blok bij de muur. Ga aan dit blok hangen en ga links. Klim omhoog. Loop nu langs de lava rivier en spring een aantal malen erover heen om verder te geraken naar een ronde doorgang, ga daar door en door de gang, hou pistool gereed en spring door het gat aan het einde van de gang en beneden..Kill de Rus.

Je hebt Sophia weer gevonden. Pak de sleutel van de tafel en bevrijd Sophia. Ze rent door de deur, ga haar achterna en ga terug naar de knop voor het hek. Sophia is daar al. Praat met haar en gebruik weer de zweep om naar de overzijde te zwaaien. Geef Sophia het teken en ze drukt op de knop. Ga door het hek. Sophia kan niet volgen.

Aan de andere zijde van het hek, draai naar links en neem een Run/Jump naar het blok bij de muur, spring verder omhoog en dan een Run/Jump naar de overzijde, klim nogmaals omhoog en Indy staat voor een muur met scheuren er in. Gebruik Urgon’s Part en ga door de opening. Indy komt in een ruimte (Gang) met kratten.

Oke. Ga achter de eerste krat en trek deze naar voren, klim erover heen en trek de volgende krat naar voren, klim erover heen en duw de derde naar voren. De laatste krat valt nu open. Kruip erin en pak het onderdeel = Pulley.

Klim via de kratten weer terug en maak de sprongen terug naar het hek. Ga nu de Walkway over naar beneden. Hier vindt je onder deze walkway een treasure.

HET VOLGENDE STUK HOEF JE NIET TE DOEN, MAAR IS ALLEEN BEDOELD OM NOG EEN TREASURE TE VINDEN het staat daarom schuin geschreven.

Je vindt hier weer een rots met scheuren, gebruik hier weer Urgon’s Part op en ga door het ontstane gat. SAVE.

Spring uit het gat. Oje.... als je over de gekleurde tegels gaat wandelen dan storten ze in. Wat je moet doen is rechts beginnen. Ga hier vlak tegen de eerste tegel staan en neem dan 4*snel een sprong naar voren. Na de 4e sprong is Indy bij de pilaar links beland. Snel naar links draaien en spring naar de rand van de pilaar. Klim omhoog en bovenop deze pilaar neem je een Run/Jump naar de volgende pilaar en pak hier de treasure en Run/Jump terug naar de eerste pilaar. Ga achterwaarts naar de rand van deze pilaar en laat Indy er overheen hangen en dan naar beneden vallen. Hij komt op een richel terecht. Loop rond over deze richel naar een knop en druk erop en zie wat er gebeurd....juist dat is de weg terug. Spring vanaf de richel naar het onderste blok, dan naar het volgende blok en dan naar de richel alwaar je Indy het blok laat wegduwen. Indy staat op een balk boven een gang. Beneden in de vloer zie je verschillende soorten tegels. De middelste tegels activeren giftige pijltjes. Staande op de balk laat je Indy zijn zweep gebruiken om naar de tegenoverliggende balk te zwaaien en dan naar beneden te springen de ruimte in.

Het voorgaande kun je dus ook overslaan in plaats daarvan, nadat je onder de walkway wel de treasure hebt gepakt gewoon doorlopen langs de lava naar de gang. Je staat nu bij dezelfde gang als die waar je dan in het voorgaande stukje boven op de balk zou staan. Om deze gang levend door te komen moet je Indy dus niet over de middelste tegels laten rennen, maar langs de muur. Eenmaal veilig aan de overzijde komt hij in een grote ruimte. Kill de Rus en ga naar Links. Indy komt terecht op een stellage met links een bak aan een kabel. Het is een kabelbaantje naar de overzijde, maar deze werkt niet. Trek de krat naar voren en duw hem dan tot links van de kooi, klim erop en plaats de Pulley.

Een ontploffing en allemaal Russen rennen naar binnen. Je kunt ze nu gaan neerknallen, je kunt nu zelf daar het ontstane gat gaan, maar de Russen blijven maar komen. Knal degene die nu door het gat zijn gekomen neer, ga in de kabelbaan, druk op de knop en ga naar de overzijde en ga door de deur naar het volgende level.

 

LEVEL 7: PALAWAN TEMPEL.

Dit level speelt zich voornamelijk ondergronds af en er is zeeeeeer veeeeeeeel lava.

Loop naar achteren, klim omhoog en Run/Jump over de lava spleet, loop door en links. De "rots" komt tot leven. Indy heeft zijn eerste ontmoeting met een lavaman. Er zijn er nog meer in dit level. Als de lavaman op Indy toekomt, draai hem dan om en loop rechts de hoek in. Dan als er ruimte is ren dan langs de lavaman heen naar de hoek waar hij uit kwam en neem snel een Run/Jump naar de overzijde. SAVE.

Indy is nu in een grote kamer met in het midden een lava meer. Stenen komen omhoog en gaan weer omlaag en wel in een willekeurige volgorde. Spring naar beneden en ga naar het lava meer. Spring nu van steen tot steen (begin links) met de klok mee, naar een platform rechts. Hier zie je weer een muur met scheuren. Laat dit even rusten want je moet nu eerst een sleutel vinden omdat je anders niet verder kunt. Dus ga terug op de stenen in het meer en spring naar de linker zijde van het meer en daar aan wal. Als het goed is ben je nu bij een rotswand waar je weer van die voetgrepen in ziet. Dit is een soort ladder. Klim omhoog en dan rechts en dan weer omhoog. Je bent weer in de openlucht. Voor je zie weer een grotingang.

Ga naar binnen en neem een Run/Jump over de afgrond en spring dan vanaf de rechter kant van het platform naar een blok beneden en dan op de grond en ga door een soort deur. Kijk naar beneden in een grotere ruimte. Rechts zit een lavaman. Neem een Run/Jump naar beneden naar links om hem te vermijden en ga naar achteren naar links. Een spinnenweb. Machete en gun om de spin te doden en pak de haaien sleutel. Ga terug naar boven en via de "ladder" terug naar het lavameer. Via de blokken naar het plateau met de scheuren in de wand. Gebruik Urgon’s Part op deze muur en ga naar binnen. Draai je om en daal achterwaarts de ladder af. Je komt bij een lavarivier. Een lavaman zit aan de overzijde naast een medicinaalplantje. Moet jezelf weten of je de gok wilt wagen.

In de volgende kamer heb je geen last van het lavamannetje als je links aanhoudt als je hierdoor loopt naar de ruimte erachter. Kruip hier door het smalle gat en gebruik de haaiensleutel op het sleutelgat. Ga door de geopende deur. SAVE SAVE.

Indy staat in een gang. Links gaat de gang omhoog eindigend bij een heeeeele grote ronde rots. Rechts eindigt de gang bij een pilaartje met daarop de RODE TIKI SLEUTEL. Deze moet je hebben, alleen........probeer het maar te pakken en zie wat er gebeurd......juist, niet zo best.

Doe het volgende: ga naar de rode tiki sleutel, maar pak hem nog niet. Haal de zweep tevoorschijn en berg weer op. Nu kun je zo direct met spatiebalk snel de zweep gereed houden. Pak de tikisleutel en klim snel op het blok waarop deze lag. Pak zweep gebruik zweep en klim via de zweep omhoog.

Boven kun je als beloning een treasure pakken en dan naar beneden springen.

Ga door de gang omhoog waar daarstraks nog de ronde steen de weg versperde. Je bent terug bij het lava meer.

Spring naar beneden, maar vermijd de lava, spring over de lava heen en beklim de ladder. Indy moet nu, via de verdwijnende tegels recht naar de overzijde zien te komen naar de volgende deur. Als tussendoortje kan je hem ook even naar links laten gaan naar een platform voor een healthkit maar daar staat wel een lavaman.

Bij de deur gebruik de tikisleutel rechts van de deur en als de deur open gaat zie je 2 spinnen afdalen. Ga naar binnen en ga de trap op. Nog een spin.

Ga rechts van de trap even een treasure op pakken en dan verder naar boven alwaar de frisse buitenlucht wacht. Indy is weer buiten en ziet verschillende wankele bruggen en grotingangen. Sommige bruggen lijken niet helemaal meer in orde.

Ga links naar de ladder, schiet boven de hagedis dood en ga de brug op. Deze is stuk. Er zitten twee "gaten" in. SAVE.

2* Run/Jump om aan de overzijde te geraken. Loop door en schiet 2 hagedissen neer. Loop door naar achteren en beklim de ladder. Laat de aap met rust.

Indy is bij een poel met een waterval. Spring in de poel en hou hem boven water. Zwem, via de volgende waterval, een grot binnen en laat Indy hier door de stroom over nog een waterval gaan. Piranha’s......

Zwem naar het plateau met de ladder, ga hier uit het water en klim omhoog. Ga over de brug naar het gebouw. Hier is een grotingang. In de grot 2 ladders. Ga eerst de linker ladder op voor treasure en terug naar beneden en nu de andere ladder omhoog. Bemerk de spiesen die uit de grond steken........

Ga rechtdoor door het web en klim op de richel ga rechts en verwijder het web, kill spin en pak treasure, ga terug en klim verder omhoog. Het is hier donker dus gebruik de aansteker voor licht. Klim verder omhoog, kill spinnen. Haal nogmaals een web neer, meer spinnen. Indy staat nu boven een ruimte waar onder hem weer van die spiesen staan. Spring naar beneden, draai rechts en Spring/klim omhoog. SAVE SAVE SAVE.

Als het goed is staat Indy nu voor een ingang, half bedekt met spinrag. Loop tot in deze ingang MAAR GA NIET VERDER. Pak de aansteker en KIJK ROND.......voor Indy zie je op de vloer allemaal vierkantjes met gaatjes erin. Als Indy op zo’n vierkant stapt dan wordt hij aan een spies geregen. Je moet Indy dus tussen deze vierkantje heen naar de overzijde loodsen. Hier ga je verder, door een groene plas, en door de lianen (machete gebruiken) naar buiten. Indy is nu aan de andere zijde van de eerste waterval. Ga naar rechts naar de hoek en dan naar voren naar de rand. Je ziet een "zweeppost" gebruik de zweep om naar de overzijde te zwaaien. Ga de grot hier binnen, meer spiesen, loop naar achteren links en glijd naar beneden. Hier beneden nog meer van die spiesenvierkantjes, dus ertussen door laveren naar de overzijde (Je kan hier ook even naar rechts gaan, naar een rotsblok waarop je kunt gaan staan en dan springen naar een gat voor je voor een treasure maar dit is moeilijk)

En dan rechtdoor naar de uitgang. Ga de brug op en Run/Jump naar de andere zijde. Draai je om en kijk naar beneden naar de overzijde. Onder de brug zie je de ingang van een andere grot. Draai om naar de linkerzijde van de brug en bekijk het touw. Een stuk van het touw is hier wat dunner. Hak het touw hier door met de machete. De brug stort in en vormt nu (aan de overzijde) een ladder waarmee je de grond beneden kunt bereiken.....maar....juist je moet de hele weg door de twee grotten dus wel even opnieuw gaan doen. Loop, vanaf deze plek naar voren naar een deur deze is op slot. Draai je om en loop naar de rand.

Achterwaarts de ladder af, over de brug en de grot met de twee ladders in. De weg is nu bekent, dus ga deze weg, weer door de twee "spiesenkamers". Uiteindelijk komt Indy dus weer de grot uit aan de goede kant van de brug. Loop naar de rand, draai om en daal achterwaarts de brug/ladder naar beneden af, tot Indy niet verder gaat en laat hem dan vallen. Hij landt op de vloer van de grotingang (maar net aan). Loop helemaal naar achterin de grot. Hier vindt je de MONKEYKEY maar save eerst voor je deze pakt. Pak monkey key, draai om en ren naar de ingang/uitgang van de grot en spring in het water. Klim uit het water en via de ladder weer omhoog, nog een ladder omhoog en Indy is weer bij de deur. Gebruik de monkey key op de deur. In deze kamer zijn links en rechts knoppen in te drukken.

4 knoppen. Nummer ze even als volgt:

Rechts voor, Links voor, Rechts achter en Links achter, druk ze achtereenvolgens in de volgende volgorde in:

RECHTS VOOR, LINKS VOOR, LINKS ACHTER en RECHTS ACHTER.

Pak de GROENE TIKI SLEUTEL. Indy zakt naar beneden en komt in een ondergrondse kamer. Ren voorbij de lavaman naar de deur. Als Indy door deze deur is wordt de weg terug afgesloten door een grote ronde rots.

SAVE SAVE.

Run/Jump op het eerste platform en REN meteen door en Run/Jump naar het tweede platform en REN meteen door en Run/Jump naar de richel aan de muur. Gebruik de zweep en klim via de zweep omhoog, en land door de opening in de grot. Schiet vanaf boven de spin beneden dood en pak treasure. Snij je een weg door het web. Twee spinnen. Dood ze en ga verder. Je komt bij een afgrond. De brug is stuk. Run/Jump naar het middelste gedeelte van de brug. Als Indy daaraan hangt laat hem dan naar beneden vallen op de brugpijler en Run/Jump dan naar de richel met de ladder. In de hoek ligt een treasure maar helaas ook een Lavaman. Loop even in een cirkel over deze richel met de lavaman achter je aan. Je hebt dan tijd om de treasure op te pakken en snel naar de ladder te rennen. Beklim de ladder en ga naar de deuren. Plaats hier, in de gleuven in de grond, beide TIKI SLEUTELS en als de deur open is ga je erdoor.

Loop door de donkere en onheilspellende tunnel. Fakkels springen aan als je er voorbij komt. Indy komt aan bij een lavameer. Een "beest" komt omhoog. Het LAVABEEST welke het tweede deel van the Infernal Machine de TAKLIT PART bewaakt. SAVE SAVE. Kijk even rond. Je ziet in het meer allemaal kolommen en stenen. Je ziet een brug. Je ziet ook de uitgang van dit level. Het machine onderdeel kun je vinden rechts in een inham van dit meer, maar je kunt het alleen bereiken door van steen tot steen te springen, terwijl HET BEEST je steeds maar de weg zal blokkeren en schade zal toebrengen.

DIT IS EEN GEWELDIG ROTSTUK in het spel. IK BEN HIER DUS VOOR HET EERST MAAR IN DE GODMODE GEGAAN. Dan kun je gewoon doorrennen, zelf over de lava, alleen kan je dan soms niet springen/klimmen. Maar als je dit niet wil, dan hier de beschrijving van de juiste weg: DOE ALLES WEL SNEL ACHTERELKAAR:

Run/Jump op de eerste steen rechts, dan naar de hoge steen bij de brug, dan een paar stenen rechtdoor, tot op een steen waar je een idol vindt. Hiervandaan moet je rechts een "eiland" zien te bereiken alwaar je dan 2 fakkels ziet staan. Naar die fakkels moet je toe want daar vindt je de TAKLIT PART. Pak dit en dan terug naar de brug. Het beest verspert je de doorgang bij de brug. Gebruik TAKLIT PART en Indy wordt onzichtbaar. Ga over de brug, dan links. Lavaman. Ren door, maar pas op....afgrond. Run/Jump naar de overzijde. Kijkuit voor de Spiesen vallen hier. Werk je er een weg door. Loop helemaal door de grot en je komt buiten bij een meertje uit. Dood de hagedis. Rechts vindt je een knop. Druk erop. Het deel van het lavameer verdamp en het Beest ook. Ga terug, kijk weer even uit voor de spiesenvallen. Spring naar de overzijde, ren voorbij de lavaman en spring op het nu ongevaarlijke deel van het lava meer en ren naar de trap in de verte, ga de trap op en loop naar de uitgang naar het volgende level.

Ik ben me er van bewust dat ik dit hele deel niet helemaal accuraat heb opgeschreven, het is ook moeilijk, maar ik hoop dat ik je wel in de juiste richting wijs.

LEVEL 8: JEEP.

Dit is een leuk level waarin Indy met de Jeep door het terrein gaat crossen, over kapotte bruggen vliegt, door grotten heen en over steile hellingen.

Ga de tent binnen en pak de healthkit en de treasure. Achter de tent staan boven op de rots Russen Indy onder vuur te nemen. Ga in de Jeep en rijd er mee recht de helling op, dan links over de brug, en door de grot.

Stop in de grot, stap uit en pak de treasure. Rijd de grot uit, stop en stap uit. Zie je de brug, even verder op. Als je deze nadert wordt een deel opgeblazen. Oké...vliegen met de jeep....ga recht voor de brug staan met de Jeep (wel een eindje er voor) geef gas en met SHIFT ingedrukt rij je de brug op. Als je genoeg snelheid hebt en recht vooruit blijft rijden dan landt de jeep aan de overzijde. Volg het pad naar de derde brug. Hier kan je echt niet overheen. Je moet opzoek naar een alternatieve weg om aan de overzijde te komen. Eerst, verlaat de jeep, ren voorwaarts en schakel de Russen uit. Terug naar de jeep, keer om en rij op volle snelheid de helling links van de brug op. Je landt aan de overzijde. Rij door en stap in de volgende grot weer uit voor treasure. Rij verder en rij over de Rus heen en ga verder naar de volgende brug. Hier staat een trio je op te wachten. Stap uit en schakel ze uit. Loop naar de lijken, pak de geweren en vooral de kist met geld. De jeep kan zo niet over de brug want de rechter oprit is korter dan de linker. Rechts van de brug vindt je een plank.

Pak deze en plaats hem tegen de rechter oprit van de brug. Ga de jeep weer in en op volle snelheid over de brug. Aan de overzijde, volg de track. De tracks eindigen bij een ingestorte grotingang. Volg het pad links tot het einde, waar je weer een trio russen moet uitschakelen. Kruip in het hol voor een idol en kruip er weer uit. Loop helemaal naar achteren links, beklim de ladder en ga de grot in. Ik noem dit de zandgrot. Kijk naar beneden en bemerk de zandhelling die van boven naar beneden loopt aan de linker wand. Ga terug naar de jeep keer om en ga terug naar de ingestorte grot, ga links FULL SPEED aan de linkerzijde van de helling omhoog en blijf FULL SPEED LINKS RIJDEN tot dat je met de Jeep in de zand grot bent. Stop en save save save. Hou de JEEP aan de linker grot want en rij FULL SPEED via de zandhelling naar beneden. Beneden stap je uit en zoek je een rotswand met barsten. Gebruik Urgon’s Part en pak de Idol. Rij de grot uit en verder op de helling op, rij over de handgranaatwerpende Rus en door de volgende grot. Aan de andere kant van de grot nog een stukje door tot aan een kruispunt van paden. HIER BEGINT HET DOOLHOF. In dit doolhof kun je steeds een ontmoeting hebben met een vijandelijke truck welke je beschiet. Je moet door dit doolhof om het volgende level te bereiken. Dit is de juiste en snelste weg door dit doolhof: Van waar je nu bent, neem het meest rechtse pad. Bij de volgende 3 kruisingen neem je dan steeds het meest rechtse pad.

Als het goed is kom je dan bij een waterval uit. Ga hier links. Je komt uit bij een hut. Schakel de Rus uit en in de hut pak treasure. Ga weer het meest rechter pad in, en stop bij de totempaal = treasure. Rij dan rechtdoor naar de volgende open plek. Hier bevindt zich het pad dat naar de uitgang leidt. Maar je kunt nog twee treasure gaan pakken. Neem het verst gelegen pad en hou rechts naar een vliegtuig wrak. Achter dit wrak vindt je treasure. Dan rechter pad naar een Bunker van zandzakken. Hier nog een treasure. Nu ben je de weg kwijt, dus gebruik de MAP (onder de M toets) om de uitgang te vinden ( als je tenminste de optie MAPHINTS hebt ingeschakeld). Indy rijd het doolhof uit en wordt opgepikt door Sophia in haar helikopter en beland uiteindelijk in Mexico voor:

 

LEVEL 9: Mexico de Sun Tempel:

Glijd naar beneden en ga vooruit en ga de grote ruimte binnen. Links vindt je een kleine nis waar je een healthkit kunt vinden. Ga de nis weer uit, steek de ruimte over naar de deur en druk hier naast de deur op de stenen knop. De deur gaat open. Trek een wapen! Ga door de deur en kill de spin (achter Indy). Ga door de gang en hak het spinnenweb weg, ga niet meteen door de opening. In de gang achter het web zie je vlak voor je op de vloer een Presure Plate. Hier moet je niet op gaan staan, dus doe een ROL voorwaarts en ga door het volgende web en dan verder de gang door naar beneden. Je ziet een kleine nis. Pak de stenen Key=Water Key uit de nis. Je stort naar beneden en land op de bodem van het gat, kill de scorpio en pak de treasure bij het skelet. Klim omhoog op de richel en hak door het web en ga verder naar het volgende web, hak deze ook weg en volg de gang verder tot aan de deur die opeens dichtslaat zodat je niet verder kunt.

Je staat nu voor een gesloten deur in de gang en links van je is nog een gesloten deur. Loop een stukje terug. Weer gaat er voor je een deur dicht, maar de andere deur (de linker) gaat nu juist open. Ga hierdoor, pak treasure, kill spin, hak door web en druk op de knop, hierdoor worden beide deuren achter je weer geopend. Ga terug naar de gang en volg deze verder naar beneden tot op het balkon van de GEAR ROOM. Hier draait dit level om. Dit is het hart van de SUN TEMPEL. Spring naar beneden en bekijk de gehele ruimte even op je gemak om er de weg te kunnen vinden. In het midden zit een groot gat. Rondom dit gat zie je sleuven met daarin een aantal grote ronde stenen, dit zijn de GEAR. In de 4 muren zie je 4 stenen met een afbeelding, te weten: Jaguar, Vogel, Vis en de Drie Koppen deur. Dit zijn 4 deuren die je allemaal moet openen omdat je achter deze deuren 3 Idols moet vinden nl: de Jaguar Idol, Vis Idol en de Bird Idol. Hoe nu de deuren te openen.

Ga naar de GEAR voor de jaguar deur en DUW deze naar de muur toe ga dan naar de GEAR voor de Bird deur en Duw deze naar het gat in het midden van de ruimte. Ga naar de Gear bij de 3 Koppen deur en laat Indy achterwaarts naar de rand van het gat lopen, dan achterwaarts over de rand zakken en laat hem vallen. Indy komt een verdieping lager te hangen aan de rand van een gat afgesloten door een web. Klim in het gat, hak door het web en loop door de gang. Indy staat op een richel. Aan de overzijde van het gat zie je een juweel.

Neem een Run/Jump om het juweel te pakken en spring dan naar beneden in de ruimte onder je. Het is een grote ruimte. In deze ruimte staat is in één muur een grote ronde deur. Dit is de uitgang naar het volgende level, maar deze is nu nog op slot. het is dus de bedoeling om deze open te krijgen. 3 van de 4 wanden in deze ruimte bevatten een nis met daarin een pilaar (met een slangehoofd).

Trek elke pilaar naar voren. Na elke pilaar volgt er een cutscene waarin je ziet hoe uit het midden van deze kamer het grote stenen beeld steeds hoger omhoog rijst. Ga dan naar de "Slangen pilaar" recht tegenover de grote ronde deur (dus aan de andere kant van het beeld). Klim op zijn "kop", draai je om zodat je het standbeeld ziet en draai dan naar rechts. Spring over het gat en dan over het volgende gat. Je een "blauwachtige" opening, ga hierdoor. Loop omhoog naar de Presure plate boven. Aan de overzijde van het gat zie je een gouden idol. SAVE. Stap op de Presure Plate en stap snel terug. Als het blok valt REN voorwaarts en pak de idol. Het blok komt weer omhoog dus je moet terug springen over het gat. Stap nogmaals op de presure plate en als ditmaal het blok valt, stap dan op het blok want het blijkt een lift te zijn. Rij op het blok naar boven. Grijp het rode juweel en druk op de knop om de deur te openen. Je bent op een galerij boven de Gear room. Je ziet hier (LINKS) TWEE WIELEN. Ga voor deze wielen staan. Ik noem ze Links=DICHT en Rechts=OPEN wiel.

Met het Open wiel zet je de Gears voor de betreffende deur beneden en met het Dichte Wiel laat je dan de Gears tegen elkaar draaien er zo voor zorgend dat de deur open gaat. Oke, nu de deuren open maken.

Draai aan het Open wiel. Beneden komen twee van de Gears tegenover de VISdeur te staan. Draai aan het Dichte wiel. De Visdeur gaat open. Draai 2* aan het Open wiel en dan weer aan het Dichte wiel.

Nu zijn de Visdeur en de Jaguar deur open. Draai nog 1* aan het open wiel. Spring het balkon af naar beneden en trek de gear weg van de Visdeur. Duw de Gear tegen de 3 koppen deur. Trek de gear weg van de Jaguar deur en duw het naar het midden gat. Duw de gear voor de Bird deur Draai rechtsom en ga via de lift weer naar boven naar de twee wielen. Draai 1* aan het Open wiel en dan aan het Dichte wiel. Bird deur is nu open. Draai 2* aan het open wiel en dan aan het Dichte wiel. 3 Koppen deur is nu open. Draai dan nog 1* aan het open wiel

Spring naar beneden en ga door de Visdeur.

 

VISDEUR:

Indy komt bij een diepe poel. Erin zijn piranha’s. hij moet als eerste naar de nis rechts. Dus spring in het water en maak de piranha’s even af. Zwem naar de rechter nis en ga uit het water, achter in de nis vindt je een sleutelgat. Plaats hier de Water Key. Een onderwater deur gaat open. Spring weer het water in en ga door deze onderwater deur. Voor je zie je een stenen toren. Zwem naar de tegenoverliggende zijde waar je een knop vindt in een gouden schedel. Druk op de knop. De toren rijst omhoog. Zwem naar boven voor lucht en klim uit het water aan de kant van de doorgang. Ga hier door en sta voor de linker muur. Klim deze muur omhoog via de "ladder". Boven maak je een Run/Jump naar de bovenkant van de stenen toren , loop naar de rand en spring naar de richel aan de overzijde. Klim omhoog een nauwe gang in en volg deze naar het einde. Draai Indy om en laat hem achterwaarts naar de rand lopen zodat hij over de rand gaat hangen.

Ga rechts naar de volgende opening, klim omhoog en draai Indy met zijn gezicht naar de opening in de verder gelegen muur en neem een Run/Jump naar de verder op gelegen richel en volg de gang naar een muur waar je weer naar boven klimt naar een smalle richel. Spring naar de overzijde naar een Blauwachtige richel. Draai links en je ziet een nis met een idol. Run/Jump daar naar toe en loop er omheen en pak de treasure. Nu moet je terug springen en dan de zweep op het Alligator hoofd gebruiken om naar de stenen brug te zwaaien. Berg de zweep op, draai rechts, over de brug naar de muur met de "ladder" en klim omhoog en dan rechts en dan weer omhoog. Weer een smalle gang. Loop daar door heen naar de FISH IDOL. Bekijk de cutscene. Pak de Fish Idol en zie....het dak gaat open en een kolom van zonlicht straalt naar binnen......Draai links en volg de richel naar de ZILVEREN SPIEGEL pak deze en loop over de richel naar de andere zijde voor een juweel. Nu moet je Indy weer in de Gear room krijgen. Loop terug naar waar je de Fish Idol pakte. ga achter het "altaar" staan waarop dit idol stond en kijk naar beneden. Ver onder Indy zie je het water.........DUIK DUIK DUIK........en klim weer uit het water en ga door de Fish deur de gear room binnen.......TREK JE revolver of een ander wapen want er moeten nu eerst enige Russen worden neer geknald. Daarna....ga door de:

 

BIRD DEUR:

Loop naar het water en spring erin. Ga naar de bodem, door het gat en halverwege deze onderwater gang ga je omhoog daar de koker naar de oppervlakte. Klim uit het water op de richel en pak de zilveren idol. Terug het water in en terug naar de Bird deur, maar ga niet er door heen. Draai naar rechts en hak door het web heen. GA ER NOG NIET DOORHEEN MAAR SAVE. In de gang achter het web zitten twee presure plates in de vloer, dus doe een ROL naar voren, loop ietsje door en dan nogmaals een rol voorwaarts. Spin, dood spin en loop door de gang langs de Arch (afgesloten met stenen) naar een derde presure plate en maak hier weer een rol voorwaarts en pak het juweel. Loop terug naar de Arch en gebruik Urgon’s Part erop. Ga de kamer binnen en klim op de richel van de bron en dan via de "ladders" in de muur omhoog.

Boven, ga naar het gat in de muur en neem een Run/Jump naar de richel aan de overzijde. Pak het blauwe juweel en draai rechts (of links) naar de muur en klim omhoog. Boven, neem je, staande op de smalle richel, een Run/Jump naar de overzijde klim omhoog. Trek een wapen tegen 2 spinnen en volg het pad naar boven. 2 spinnenwebben, een witte en een bruine. Achter de bruine vindt een treasure. Pak deze en hak dan door het witte web. 2 scorpio’s wachten je op. Kill en ga door de opening en druk op de knop....aha...het BIRD IDOL! Spring naar beneden en pak Bird Idol, Plafond gaat open en weer stroomt er een kolom zonlicht naar binnen. Terug naar de Gear room, dus beklim de muur boven het Bird Idol voetstuk om naar het balkon terug te komen en gebruik de knop om de deur te openen en volg de weg terug naar de Shaft. Duik in het water, klim er weer uit en door de deur de Gear Room weer in. Ga nu door de:

 

JAGUAR DEUR:

Klim in de smalle passage links boven. Web, hak erdoor en trek je pistool. Als je door het web stapt wordt je onder vuur genomen. Kill de Rus, maar als dit niet lukt GA DAN NIET ACHTER HEM AAN. De vloer voor je bevat SPIESEN VALLEN. Voor je zie je een Presure Plate. Met je pistool in de aanslag doe je een voorwaartse rol over de presure plate heen. Nog een Rus welke in een hinderlaag ligt om de hoek. Kill. Beklim de lange treden omhoog. Het zijn er geloof ik 4. (er zijn hier nog meer Russen, dus wees gereed tot schieten).

Boven op de laatste tree ga je door een korte passage en pak je de JAGUAR IDOL. Terug de treden af en terug naar de Gear Room alwaar je nu de Finale deur door gaat, nl de:

 

3 KOPPEN DEUR:

Indy mompelt iets over Shrine en vraagt zich af waar de drie Idols zijn die hier blijkbaar horen te staan. Wel, wat heeft hij de afgelopen periode gedaan....... Plaats de Fish Idol, Bird Idol en de Jaguar Idol (je ziet aan de afbeelding wel waar je welke moet plekken) en kijk hoe het grote standbeeld weer naar beneden gaat. Ga naar de Gear Room terug , ga naar het gat in het midden en laat Indy weer naar het gat beneden vallen, ga weer door de gang, spring naar de overzijde en trek een wapen en ga nu even alle Russen neer leggen terwijl je over de galerij loopt. Spring dan naar beneden. Het standbeeld ZWEMT nu letterlijk van alle kanten in het zonlicht. Ga naar de kant van het standbeeld met de armen. Klim op het blok. Indy maakt een opmerking over de armen. PLAATS DE ZILVEREN SPIEGEL OP DE ARMEN en zie..........de grote ronde deur gaat open. Ga daar door en volg de gang naar het volgende level:

 

LEVEL10: OLMEC VALLEI:

Groot level. Veel springen en klauteren en slangen.

Indy staat boven de waterval en kijkt over de Olmec vallei. Draai om en ga door de grot/gang naar beneden via een aantal sprongen van plateau naar platform. Indy komt uit bij de uitgang afgesloten door lianen. Hak ze weg, en ga de laatste twee plateau af. Verjaag de luipaard met een paar schoten en ga naar de rivier. (kijk ook uit voor de slag hier vlakbij). Volg de rivier op deze (rechter) oever door het ravijn totdat Indy bij de eerste presure plate komt. Stap erop en kijk wat er gebeurd. Boven Indy’s hoofd wordt een brug uitgerold". Helaas als Indy weer van de presure plate af stapt rolt de brug weer in. Indy heeft iets zwaars nodig om op de presure plate te leggen. Even voorbij de presure plate vindt je de ingang van een grot in de rotswand. Laat dit maar even zetten en volg de rivier helemaal langs tot dat deze uitmond in een meer. Het is een heel end en onderweg kom je nog een aantal van die presure plates tegen. Duik in het meer, kill de piranha en pak uit de onderwaternis de treasure.

Ga terug naar boven, uit het meer en ga helemaal terug naar de grotingang bij de eerste treasure plate. Hak de lianen weg, en ga door de grot naar de stenen trap. Ga deze trap op, boven aan naar rechts en hak door de lianen. Trek je revolver en ga de kamer binnen. Weer een luipaard. Draai links en vindt aan de muur de plek met scheuren. Gebruik Urgon’s Part en binnen pak je de treasure. (je kan de aansteker gebruiken om de fakkels te verlichten = je hebt daar nu niks aan maar is handig om te weten dat dit kan omdat je dat aan het einde van dit level moet doen.) Verlaat deze ruimte en ga naar links en ga de trap op. Boven, klim op de steen en gebruik de zweep op de balk. Zwaai naar op het blauwe beeld, en neem dan een Run/Jump naar de tegenoverliggende richel.

Beklim de trap en ga naar het gezicht in de muur. Duw tegen deze steen. Indy valt naar beneden in een soort gang. Draai je om en bemerk dat een kant van deze gang uitkomt in de rotswand en boven de presure plate. Draai naar de andere zijde en zie dat deze gang omhoogloopt en dat aan het einde ervan een groot stenen blok ligt. Dit is een OLMEC HOOFD. Loop (ongeveer) 5 stappen in de richting van dit hoofd. Je staat voor een kleine zijgang/nis. PRENT DEZE IN JE GEHEUGEN. Ga verder naar het Olmec Hoofd tot op de Presure plate er vlak voor. STAP ER NIET VAN AF. DRAAI JE OM EN REN REN REN TERUG NAAR DE ZIJGANG EN GA ER IN. Het Olmec Hoofd rolt naar beneden door de gang en eindigt buiten vlak voor de eerste Presure plate.

Ga naar de plek waar zojuist het Hoofd nog lag en pak hier de treasure. Draai om en loop naar beneden naar de uitgang van de gang, spring naar beneden en duw het Olmec Hoofd tot op de presure plate. Ga, via de grot, weer naar de stenen trap, maar nu niet de trap op maar naar links de groene heuvel op en volg de passage naar de brug. Ga over de brug naar de overzijde en volg de passage, klimmend en klauterend tot aan de totempalen. Ga hier verder door naar achteren tot aan de uitgang. Hier moet de volgende brug worden uitgezet. Ga terug naar de totem palen. Je moet hier moet rechts naar beneden. Beneden, draai even naar links want onder de gevallen totem paal ligt een treasure. Draai weer om en volg de passage naar de uitgang hier beneden. Ga de platform"s af naar beneden en ga door de poort links. Je bent nu in het ondergrondse deel van dit complex. Ga verder, schiet een paar slangen rondom het waterbassin. Spring in de poel en activeer de knop onderwater. Een deur gaat open in de muur. Ga uit de poel en door deze nieuwe deur. Kill een paar slangen.

Loop naar voren voorbij het skelet naar de "het gezicht op de muur" en duw dit blok 3* vooruit. Stap in de gang, klim over het blok en loop verder door de gang tot op de presure plate. Voor je, boven in de gang is weer zo’n OLMEC HEAD. Staande op de presure plate, draai je om naar het blok waarover je zojuist bent geklommen en REN terug op het blok en METEEN SRING op de richel voor je. Als je dit snel genoeg doet wordt je niet door het vallende Olmec Head verpletterd. Als dit Hoofd voorbij is ga van de richel of en loop verder deze gang in. In de linker wand vindt je zo’n SCHEUR plek. Gebruik Urgon’s Part hier op en ga door de nieuwe opening, door de grot en hak door de lianen en ga naar buiten. Op de richel hier naar rechts en "glij" hier via een helling naar beneden. Ga Achterwaarts over de rand en val naar beneden. Indy hangt dan aan een rand. Klim omhoog de opening in en je blijkt weer in de kamer te zijn waar je het Olmec Head naar toe hebt gestuurd. Ga achter het Olmec Head staan en duw deze vooruit door de opening naar buiten. Het Olmec Hoofd valt buiten op de Presure Plate en er wordt een nieuwe brug uitgetrokken. Tevens komen er nu Russen aan.

Ok. Je moet nu helemaal terug over de eerste brug. Russen kruisen je weg. Volg de rivier naar rechts en ga de oorspronkelijke ingang in (de grot bij de eerste presure plate) en volg de passage naar de stenen trap. Hier, links de gras heuvel weer op, over de eerste brug naar de totems, spring naar de overzijde, loop door en hak door de lianen en ga over de tweede brug. Volg de gang naar de afgrond. Stop kijk rond. Je ziet boven je een balk. Doe een Zweep zwaai naar de overzijde van de afgrond. Draai om en schiet de Russen neer. Draai weer rond en vervolg je weg, blijf rechts tegen de wand lopen en spring 3* naar benden. Je moet weer naar de overzijde, naar een smalle richel, springen. Loop verder over deze hoge richel (je kan hier ook naar beneden klimmen voor een treasure ergens op de bodem, maar daarna moet je weer naar deze hoge richel klimmen) tot je niet verder kan, draai je om en hang over de richel, en ga, hangend aan de richel, naar rechts en klim dan weer op de richel.

Neem een Run/Jump over de volgende afgrond en ga verder door de gang tot in de Waterfall Room. Spring in het water en zwem door de opening onder de waterval. Zwem naar de oppervlakte door de schacht achter de waterval en klim uit het water. Spring, via een aantal richels, naar de top van de waterval en druk hier op de knop in de muur. de waterval ‘droogt’ op en de vloer beneden je komt droog te staan. Klim weer naar beneden en, op de nu droge vloer, ga naar het Olmec Head en duw deze 1 keer naar rechts zodat het recht voor het gat in de muur staat en duw het dan 3* naar voren zodat het in het gat vast komt te staan. Ga dan naar het grote blok aan de andere zijde van de ruimte en duw dit naar de muur waar je de "voetstappenladder" in ziet. Klim dan op het blok en dan via de "voetstappenladder" de muur omhoog, dan links en verder omhoog naar de top. Spring over het gat naar de muurknop en druk deze in zodat de waterstroom weer wordt gestart.

Door de waterdruk wordt nu het Olmec Head door de opening naar buiten geperst en het valt op de 3e presure plate om zo de 3e brug uit te schuiven. Spring vanaf de richel het water in en klim er aan de linkerzijde van de waterval weer uit. Ga door de opening links en beklim de muur. boven ga je door de volgende opening en over de derde brug. Volg het grazige pad, schiet de slangen. Als je de pilaar ziet ga je links en spring je via een aantal treden naar beneden. In een kleine grot vindt je goud, pak goud en ga de treden weer op naar boven. Spring over de afgrond bij de pilaar en ga verder naar de met lianen geblokkeerde uitgang. Hak de lianen weg en gebruik de zweep op de balk om over de afgrond te zwaaien. Loop naar de doorgang en spring naar de stenen richel beneden voorbij het grote stenen hoofd. Loop door de schedelvormige doorgang de kamer, met het UIL beeld in het midden, binnen. Spring via allerlei richels naar de vloer van deze kamer. Pas op slangen. Ga verder naar het altaar welke met fakkels is verlicht en pak hier de munten van achter het altaar.

Steek de zaal over naar een muurknop aan de tegenoverliggende muur bij de deur. Druk op deze knop. De deur gaat open. Ga naar buiten. Kijk omhoog om de volgende brug te zien. Deze heeft een duwtje nodig maar dat kan niet van hier. Draai je om naar de deur. Weer een knop, noem dit de buitenknop. Druk deze knop in. Je ziet nu hoe, in de Uilkamer, links boven, een andere deur open gaat. Helaas deze blijft maar een beperkte tijd open.

Dit is TIJDGERELATEERDE PUZZEL. Dus zodra je op deze buitenknop hebt gedrukt heb je maar een beperkte tijd om de nieuw geopende deur te bereiken.

Druk op de buitenknop, ga door de deur en ren naar de lage richel aan de linkerzijde van het altaar met de fakkels, klim hier op, draai rechts, Run/Jump op het altaar en ren verder, nogmaals Run/Jump, ren langs het Uil beeld naar de ingang van deze grot, draai rechts, ren naar het platform, klim erop. Run/Jump naar de volgende richel en dan een Run/Jump op het hoofd van het beeld, klim naar het volgende platform en draai rechts. Zie je de tong die uit de mond van het hoofd steekt. Spring op de tong en van hier naar voren naar de deur. Ga door de deur. DIT ALLES MOET TAMELIJK SNEL GEBEUREN ANDERS IS DEZE DEUR WEER DICHT EN MOET JE HELEMAAL OPNIEUW BEGINNEN VANAF DE BUITENKNOP.

Ga rechts en ga over het gras gedeelte naar HET HOOFD van de "brug". DUW TEGEN HET HOOFD en kijk.....draai om en hang over de rand en laat Indy op de brug vallen. Ga over de brug naar de overzijde en volg de gang naar een gebied met een heleboel pilaren kris kras door elkaar. Laat Indy een paar platformen afdalen en dan een Zweepswing over het gat in de grond uitvoeren. Kruip onder een lage pilaar door naar de volgende ruimte met kris kras door elkaar staande pilaren. kijk omhoog. In een nis boven de eerste pilaar kun je een treasure gaan pakken. Klim hiervoor naar de hoge balk welke van de ene muur naar de andere muur loopt. Je kan de treasure beneden je zien liggen. Spring daar naar toe en pak ze. Spring terug naar de vloer en ga terug naar de stenen trap boven. Kijk uit voor slangen en beklim de trap. Je ziet voor je een piramide. Ga naar de grote treden aan de voorkant van de piramide. Verjaag de luipaard en ga de treden op naar boven. Pak, uit de nis het gouden idol.

Indy blijkt op een lift te staan en zakt naar beneden. Hij is hier binnen in het hol/piramide van Quetzalcoatl. Hang over de rand van het platform en laat Indy naar op de vloer zakken. Onderzoek deze kamer. Aan beide kopse kanten van de zaal zie je een hele grote "Slange deur" . zo ongeveer halverwege de muren zie je op de vloer bij elke muur een aparte tegel liggen de HOEK tegel. Als je op zo’n tegel gaat staan en dan omhoog kijkt zie je boven je hoofd een Blauwe Kristal hangen. Boven deze zaal loopt rondom een Balkon. In het midden van de zaal staat het centrale podium. Vlak voor dit podium zie je, ongeveer op de 4 hoeken, een aparte tegel. Dit zijn Spike Tegels. Deze doen Indy niks. Ten slotte zie je links en rechts van beide Slange deuren een nis met daarin fakkels. Oke nu ben je bekent met deze zaal en wordt het tijd om het volgende stukje van de Infernal Machine te bemachtigen.

Ga naar het slange beeld en zoek de kant op waar zich zijn kop bevindt. De kop van het beest "kijkt" naar één van de "slange" deuren. Dit is dus de belangrijke deur, dus ga eerst maar de andere deur open maken. Ga naar die deur toe en gebruik de aansteker op de fakkels naast de deur. De deur gaat open. Ga door de deur naar binnen en bemerk hier de presure plate op de vloer. Ga naar buiten en nu naar de andere "slange"deur, doe de fakkels naast deze deur aan, en hou Indy gereed om weg te rennen. Ook deze deur gaat open....en je wenst dat je dat maar niet had gedaan.........wat een beest......dit is Quetzalcoatl...een beetje groot uitgevallen slang en hij spuugt kleinere gif slangen naar Indy en zal proberen Indy als een soort wurgslang te omstrengelen. Als dat gebeurd, tja dan is het Game over. Dit beest is immuun voor al Indy’s wapens. Ren Weg de zaal in en naar de tegenoverliggende ruimte met de presure plate. Ga op over de presure plate. Hierdoor komt er in Quetzalcoatl’s ruimte een blok omhoog. Ren terug daar naar toe klim via dit blok naar de relatieve veiligheid van een nis. Pak uit deze nis het Infernal Machine onderdeel Azerim’s Part. Luister naar Indy’s vertaling van de inscriptie. Pak Azerim’s Part uit je boodschappentas, zodat je het zo direct meteen kunt gebruiken) spring naar beneden en ren nu naar één van de tegels met daarboven zo’n blauw kristal.

Staande onder zo’n blauw kristal activeer je Azerim’s part en laat je Indy omhoog "vliegen" in de ontstane blauwe kolom. Land boven op het balkon. Aan elk einde van het balkon is een druktegel. Er zijn 4 eindes, dus 4 druktegels. Elke druktegel activeert één van de Spike Tegels op de onderliggende vloer. Ga op het balkon naar de druktegel aan het eind. STAP ER NOG NIET OP. Draai Indy zo om zodat hij Quetzalcoatl kan zien. Zodra je ziet dat het lijf van Quetzalcoatl zich over de Spike Plate beweegt welke correspondeert met de drukplaat op het balkon waar je Indy voor hebt gezet, laat je Indy op deze drukplaat stappen. Als je het op tijd doet zal de Spike zich door het lichaam van de Slang heen boren. Helaas moet je dit een aantal malen doen, want van 1 maal gaat het beest niet dood. Ik geloof dat hij minstens 4 of 5 keer moet worden doorboord. Dus je zal steeds op en neer moeten gaan van balkon naar de vloer en weer naar het balkon, want de drukplaten die je een keer gebruikt hebt komen anders niet meer omhoog voor de volgende keer gebruik. Op het balkon is Indy relatief veilig voor Quetzalcoatl, hij spuugt alleen wel doorlopend zijn gif slangen op Indy af, dus je zult moeten blijven schieten op de slangen.

DIT HELE STUK IS DUS EEN KWESTIE VAN DE JUISTE TIMING.

Quetzalcoatl spectaculaire dood veroorzaakt de verschijning van een PORTAL achter één van de Blauwe kristallen boven het balkon. Ga naar de tegel onder deze kristal, activeer Azerim’s Part, ga omhoog in de blauwe kolom en spring door de Portal. Indy stapt vooruit en.......stapt regelrecht in een val en we ontmoeten nu eindelijk Volodnikov. We gaan naar het volgende level:

 

LEVEL 11: PUDOVKIN: of te wel gevangen op een boot.

Je missie voor dit level lijkt me duidelijk. Al je spullen weer zien te verzamelen en zien te ontsnappen.

Indy is opgesloten in een afgesloten hut op de boot. Loop naar de deur en klop erop. Een wacht opent de deur van de buitenzijde, maar trapt niet in Indy’s smoesje. Dit werkt niet. Klim op het bed en open het raster voor de ventilatieschacht. Klim in de schacht. De schacht brengt je niet verder, dus er weer uit. Ga nu weer op de deur van je gevangenis kloppen, maar klim daarna meteen, via het bed, in de ventilatieschacht. De bewaker opent weer de deur, ziet Indy niet en loopt de hut binnen. Zodra de bewaker de nis (wc) van de hut inloopt, Spring uit de schacht, en via het bed, door de deur. Doe de deur achter je op slot. Zo de bewaker is nu gevangen en Indy is er uit. Loop de hoek om naar de hal. Hier vind je 5 deuren. Druk op de knop van de eerste deur links om de deur te openen. Ga de kamer in. Voorzichtig....in de andere kamer staat een Rus. Gelukkig met zijn rug naar Indy toe, maar je ziet op het bureau naast de Rus Taklit’s Part liggen. Deze moet je hebben. Trek aan de hendel van de pomp en ren vlug weer de gang in, draai links en open snel de deur links achter in de gang. Ga de kamer in en pak Taklit’s Part.

Verlaat de kamer, ga links open de deur en Indy is in het ruim. Voorzichtig. Dit ruim staat vol met grote kratten. Achter het dichtstbijzijnde krat staat een Rus en daar kom je niet voorbij. Gebruik Taklit’s Part om onzichtbaar te worden en loop door het ruim naar de andere kant. Open hier de deur en ga naar binnen. Deactiveer Taklit’s Part en pak hier alles wat er op de ton ligt. Zo, Indy is weer volledig bewapend. Ga terug het ruim in. Hier moet je op de volgende verdieping zien te geraken. Je ziet, bij een paar tonnen, een alleen staande rode krat staan. Duw deze weg van de tonnen en dan naar de blauwe krat. Je ziet rechts een houten krat. Klim op de rode krat en ga naar deze krat. Trek hem weg van de wand. Klim erover heen naar de andere kant en duw de krat op de rade krat. Klim er dan op en kijk omhoog.

Je ziet een balk boven je hoofd. Gebruik de zweep om via deze balk naar de blauwe krat aan de overzijde te komen. Klim hiervandaan op de volgende krat en zo naar de volgende vloer. Trek een wapen, want als je op de omloop van deze verdieping stapt wordt je meteen door een aantal Russen onder vuur genomen. Dood ze allemaal, en ga dan naar de zijde waar maar 1 deur is. Open deze en ren door de gang naar de kamer aan het einde en ga de hoek om. Je geren door de gang heeft er voor gezorgd dat uit verschillende kamer Russen de gang in komen, maar ze volgen je niet. Sluip terug om de hoek en leg ze om. Ga de kamer rechts in voor een schatkist en ga terug naar de eind kamer. Beklim hier de ladder omhoog naar het volgende niveau. Open de deur en schakel de Rus uit, pak de health kit en Urgon’s Part en ga terug naar het ruim bovenste vloer. Ga hier nu naar de andere kant en ga hier door de meest linker deur. In het kleine halletje is de rechter deur op slot. Open de deur recht voor je en trek een wapen om de Rus te doden. Pak de goudkist van het bureau. Verlaat de kamer via de deur waar je ook binnen kwam en ga terug naar het ruim.

Draai links om en ga door de andere deur. Weer een smal gangetje, open de deur recht voor je,( de linker deur, naast de Sovjet vlag, is op slot) draai links in de kamer. Je ziet een roestige plek op de stalen muur. gebruik Urgon’s Part op deze plek en ga dan door het gat. Leg nog even de Rus om en grijp de goudkist. Ga terug het halletje in, ga links langs het gat in de muur en beklim de ladder naar boven. Boven ga rechtdoor en open de deur. Weer meer geld. Ga de gang weer in, draai rechts en open de eerste deur links. Trek wapen en ga al schietend naar binnen. Nadat de Rus is geëlimineerd grijp je het zilveren idol van het bureau. Terug de hal in en open nu de Houten deur. Captain’s hut.

Verrijk je zelf met een gouden idol en een health kit uit de slaapkamer.

Terug in de hal open je de deur recht tegenover de kapiteins hut, trek wapen, dood Rus, pak geld. De hal weer in, draai rechts en ga de volgende ladder op. Indy komt aan dek. Het beste wat je nu even kan gaan doen, hier buiten, is over de lengte en breedte van het gehele dek, zowel voor als achter ALLE Russen die hier rondzwerven gaan uitschakelen. Dus zwerf even een tijdje rond over alle dekken, kill de Russen en gebruik je ogen. Als je een redelijke zekerheid hebt dat je alle Russen hebt omgelegd ga dan terug naar de deur waar je het dek betrad. Rechts vindt je een roestige plek op de muur. gebruik Urgon’s Part hierop. Stap door het gat en ga door de volgende deur. Je bent in de eetkamer. Vindt de ladder en beklim deze. Een cutscene start waarin je Volkodnikov en de kapitein ziet.

Indy heeft nu dus alle 3 de Machine Parts en zijn gehele inventaris terug, dus het wordt tijd om van boord te gaan. Ga terug naar het dek en door de deur waaruit je het dek opkwam de gang weer in, de ladder weer af, loop door de gang naar een andere ladder en klim naar beneden. Je bent weer terug in de gang waar je toe straks een gat in de muur maakte. Loop naar het eind van deze gang en ga via de volgende ladder naar beneden. Open de deur en betreed het tweede ruim. Ook hier moet je naar de bovenste vloer zien te komen. Voor je zie je een kraan langs het plafond. Voor de kratten zie je een container vol met van die blauwe kristallen zoals je ze bij Quetzalcoatl ook hebt gezien. Je weet nog wel hoe handig deze kristallen zijn in samenwerking met Azerim’s Part. Wel dit kunnen we hier ook doen, mits we deze kristallen maar omhoog kunnen krijgen. Ga naar de console van de kraanbesturing.

Druk de middelste knop 5* om de kraanarm naar links te bewegen, dan 2* op de linkerknop om de arm boven de container te zetten en dan de meest rechter knop 1 maal om de container omhoog te hijsen. Ga recht onder de container staan en gebruik Azerim’s Part , en dan via de straal omhoog op de rode kist. Van hier klim je op de bovenste verdieping. Kijk uit voor Russen en ga door één van de deuren. Loop over het gangpad, al schietend op Russen, naar de ladder rechts en klim naar beneden, volg hier het pad rond naar de volgende ladder en ga naar beneden. Pak zilver op en trek aan de hendel bij de muur waardoor er een andere ladder naar beneden komt boven. Ga terug naar boven en via deze nieuwe ladder verder omhoog. Boven open je de deur, trek wapen, kill Rus en pak dan de Crank uit een nis, draai rechts en ga door de deur naar het dek. Draai rechts en ren naar het voordek. Hier vindt je misschien nog wat geld. Ga naar het achterdek. Hier zie je een slope hangen. Gebruik de Crank op de Lier. Indy laat de Sloep zakken, gaat er in en vaart als vrij man weg en komt aan in:

 

LEVEL 12: MEROË:

Jones is aangekomen bij de Egyptische grafpiramides van Meroë. Je ziet de 4 graf piramides.

Het bord zegt "King Solomon’s Mines". Er sluipen hier hyena’s rond. In de Piramide waar van je de opening ziet zit een Egyptische jongen maar deze komt er niet uit voordat je de hyena’s hebt verwijderd. Je hebt straks de hulp van deze knaap hard nodig, dus ga terug in de jeep en rij nu net zo lang hyena’s omver tot dat je het welbekende Indiana Jones deuntje hoort. Pas op, rij niet in de afgraving achter de piramides, want dat is game over. Als je niet zeker weet dat je alle hyena’s hebt gehad, laat Jones door de opening van de piramide gaan. Als er dan nog hyena’s rond lopen zal de knaap hier nog zijn en je dit zeggen, zijn de hyena’s allemaal dood dan is de knaap hier weg.

Ga na de schuur en schiet door het raam heen naar binnen op het dynamiet . zo ga naar binnen door het ontstane gat, pak de bazooka en ammo ervoor en vooral, pak de emmer. Je vindt hier ook health kit en een aandrijfketting.

Ga nu naar de afgraving en loop via de helling links naar beneden naar het mechaniek. Gebruik de aandrijfketting op de motor en trek dan aan de hendel. SAVE. Spring op het bewegende platform en zak erop af naar beneden. Beneden moet je oppassen voor scorpio’s. loop naar links achter en elimineer de scorpio’s aan de overzijde van het gat. Spring naar beneden en pak bij het skelet het horloge. Klim het gat uit op de richel waar de scorpio’s waren en spring hiervandaan terug naar de overzijde. Loop helemaal voorbij het schoepending naar een omgevallen mijnkar. Pak er een wiel van af. Nu moet je weer via de schoepen omhoog. Save eerst maar want het is een beetje lastig, vooral om er boven op tijd weer af te springen. Uiteindelijk lukt dit allemaal wel. Kijk naar de mijn ingang. Je ziet er iets glinsteren. Loop naar het einde. Je kan niet over de kapotte rails de mijn in.

Gelukkig komt de knaap je te hulp, alhoewel hij wel zijn prijs heeft. Geef het hem en hij gaat ballancerend over de rails het glinster ding voor je halen. Het blijkt een kristallen oog te zijn. Ga terug naar de piramide zijde bij de schuur, en beklim hier, via de ladders, de piramide muur omhoog. Spring in een passage rechts. Indy staat voor een afgrond. Kill van deze zijde ervan de spin aan de overzijde en spring dan over. Beneden zoek je een scheur in de muur en gebruik je Urgon’s Part erop. Een blok steen valt naar buiten en Indy kan door het ontstane gat naar buiten. Spring naar beneden en duw het blok steen onder de ladders in de piramide muur. klim via het blok naar deze ladders want je moet nu deze kant van deze piramide beklimmen.

Klim van rechts onder naar het "raam" helemaal links boven, druk hier op de knop met het oog erop waardoor onder je een andere deur open gaat. Klim daar naar toe en ga de piramide binnen (voordat je door deze deur gaat, draai om, spring naar de top van de muur rechts voor een treasure).

Ga door de deur, schiet spin en ga bij de eerste kruising naar links, dood spin en loop verder in deze richting, spring naar beneden. Indy is in een kamer met een waterpoel en een raar apparaat. Ga op het platform staan en hang de emmer aan de metalen haak van het apparaat. Als het apparaat gaat bewegen, klim dan weer de ladder op terug naar de boven gang. Ga rechtdoor, rechtsaf, klim omhoog, draai om en neem een Run/Jump naar de richel onder de muurschildering aan de overzijde. Ga links de hal in, nu nog voorbij de ladder rechtdoor, kill slangen in de kamer aan het eind van de gang. Ga dan de kamer in en klim in de sarcofaag. Pak treasure, klim er weer uit en ga terug door de gang naar de ladder. Beklim de ladder, draai om en ga achterwaard naar achteren en hang aan de richel, laat Indy dan naar beneden vallen. Gebruik Urgon’s Part op de gescheurde muur. druk op de knop rechts.

Neem een Run/Jump naar de top van het blok en ga dan de gang links in en loop recht vooruit. Aan het einde van de gang, stap je naar beneden en kill 2 scorpio’s. kruip door de lage opening, pak healing plantjes bij het skelet rechts. Voorbij de hoek, kill scorpio’s, kruip door de smalle opening, spring naar de top van de blanke muur. klim nogmaals een ladder omhoog. Tegenover deze ladder (boven) spring naar de richel en klim erop. Draai naar rechts en ga de gang in. Spring op de richel en klim verder naar boven tot in een kamer waar je in het midden een hoop hout ziet liggen. Indy is aangekomen in de eerste van 4 LENS ROOM. dit is de RODE LENS KAMER. Steek met de aansteker het hout aan en kijk........een lens rijst omhoog en deze werpt nu een RODE straal licht op de woestijn grond buiten de piramide. Ok..nog 3 lenzen te gaan.

Verlaat de lens room, spring naar beneden en ga rechts. Spring weer naar beneden en blijf verder naar beneden springen tot aan een passage welke leid naar een kamer vol met slangen. Kill de slangen voordat je de kamer binnen gaat. Als je op de knop drukt komen er nog meer slangen te voorschijn. Blijf schieten tot op de opening tot dat Indy niet meer vanzelf mikt. Kruip door de opening, ga weer rechtop staan en ga verder met schieten tot dat er niets meer is om op te schieten. Spring omhoog en klim op de richel voor je, kill 2 spinnen links en ga dan verder rechtdoor. Spring op het platform onder de knop. Deze knop is de start van een Tijd Puzzel. Nadat je op deze knop hebt gedrukt heb je maar een beperkte tijd om datgene te doen om aan de overzijde van de kloof te belanden. Dus:

Druk op de knop. Een groot blok steen gaat omhoog, neem een Run/Jump naar de overzijde, trek nu snel het onderste blok naar voren. Het bovenste blok zakt naar beneden en komt op het onderste blok terecht. Spring omhoog, draai links, spring naar de rand om er aan te gaan hangen en Glij dan langs de rand naar rechts. Hier is een veilige plek om Indy naar beneden te laten vallen. Klim omhoog en loop naar het einde van de gang, ga rechtsaf en dan vooruit. Je komt bij een kruispunt van gangen. Rechtsaf is een kamer vol sarcofagen. Klim op de middelste sarcofaag rechts en spring omhoog naar de richel en klim dan in het gat. Een paneel , druk op het paneel. Een kamer met heel veel slangen gaat open. Probeer ze allemaal te doden vanaf waar je nu staat, ga dan binnen. Je ziet een blok steen. Als je deze steen naar voren duwt gaat ie dwars door de muur heen waardoor er een "raam" in de muur ontstaat. Als je dit doet start je de aankomst van een hele bende Russen bij de piramides.

Je kunt dit nu nog een tijdje uitstellen door NU niet dat "raam" te creëren. Straks moet dit wel omdat je dan uit de piramide moet geraken, maar nu hoeft dat nog niet. Klim naar het dak van de tombe en spring naar de overzijde op de andere tombe. Hier, draai naar rechts en spring op en hang aan een richel en klim omhoog het gat boven je in en klim verder omhoog. Denk om de spin en zoek hier in een nis een treasure en zoek hier naar zo’n stukje muur met scheuren. Gebruik Urgon’s Part er op maar deze keer ontstaat er alleen maar een kleine opening en Indy kan er niet door. Draai Indy om en ga terug naar de kamer met de twee tombes. Het gebruik van Urgon’s Part zo-even heeft hier er voor gezorgd dat er een steen door het plafond heen is gebroken in de tombe aan de overzijde. Run/Jump naar de tombe aan de overzijde en laat Indy door het gat vallen. Binnen vind je een treasure.

Duw de deur van de tombe open, klim maar het dak van de andere tombe en ga nu weer terug naar de plek waar je daarnet met Urgon’s Part het gat in de muur hebt gemaakt. Beklim de muur links van dit gat in deze muur en ga verder over de gebroken vloer naar de muur voor je. Draai om en spring op naar de richel voor je. Klim naar de vloer boven en spring dan naar nog weer een andere richel. Je bent aangekomen in de 2e LENS ROOM. Gebruik hier weer de aansteker om het hoopje hout aan te steken en de tweede lens is geactiveerd. Na het filmpje ga helemaal terug naar de kamer met de sarcofagen. In de gang daarachter wordt je weg steeds maar verspert door het "oog" deze schuift steeds een blok in je weg waardoor je niet verder kunt. Gebruik hier dus Taklit’s Part om even onzichtbaar te worden en loop voorbij het "oog". Een serie van treden ligt voor je in de kamer. Slangen...

Nadat je de slangen bent kwijtgeraakt, loop rond de centrale kolom naar de achterzijde van deze kamer en gebruik Urgon’s Part om een opening te forceren. Pak treasure en gebruik het Skeletten rek als een ladder om naar boven te klimmen. Ga dan door het met een web bedekte opening. Kill spider en ook die op de bodem van het gat. Verlaat de kamer door de deur en beklim de trap. Om de hoek en ga de volgende trap op naar boven en dan nogmaals een trap. Ga de hoek om naar een knop. Indy moet springen naar de richel aan de overzijde maar het diepe gat verhinderd dat. Door op de knop te drukken komt er, in dit gat. Een platform naar boven, maar deze blijft maar een korte tijd staan om dan weer naar beneden te zakken. En als Indy er dan nog opstaat valt hij in de spiesen beneden, Game Over. Dus SAVE GAME en druk dan op de knop. Platform komt naar boven . ga er vlug op staan, draai snel om en spring vlug naar de richel. Loop verder door deze gang.

Je komt nu weer bij een volgende knop. Deze start weer een Tijdpuzzel. Dus SAVE maar weer eens. Druk op de knop. Hierdoor gaat er in de kamer waar je daarstraks de spin in het gat dood schoot iets open. Je moet terug naar deze kamer voordat dat deze nieuwe opening weer dicht gaat. Even verder op, voorbij de knop, vindt je een platform. Dit is in feite de eerste van 2 liften. Dus druk op de knop ga op deze eerste lift staan en draai meteen naar links, beneden, spring op de tweede lift en blijf staan in dezelfde richting en wees gereed om voorwaarts te springen de volgende kamer in. Ren snel naar voren, spring op de muur voor je en klim over de richel. Ga op het paneel onder de schacht staan en gebruik Azerim’s Part om omhoog te gaan naar de top. Je arriveert in de derde Lens Room, dus steek het brandhout aan en verlaat, via Azerim’s Part de kamer door de schacht naar beneden.

Ga helemaal terug naar waar je over bij de eerste tijdpuzzel over de schacht bent gegaan, klim via het skelet-rek naar beneden en spring naar de overzijde. Ga de kamer in waar je voorheen 2 spinnen hebt gedood, bij de sarcofagen, en gebruik Urgon’s Part op de muurscheur links in deze kamer. Pak de treasure.

Op de rechter muur vindt je nog zo’n Urgon’s Part scheur, dus blaas deze open en ga door de passage. Kill de scorpio. In de gang vooruit vindt je weer een blok welke, als je deze door de muur duwt, een "raam" maakt waardoor je de Russen oproept. Aangezien je nog 1 lens Room moet vinden, wil je die Russen nu nog niet, dus laat het blok maar met rust. Neem de eerste gang links en ga 1* naar beneden en dan Run/Jump naar de richel aan de overzijde, kruip door het kleine gat en pak de treasure. Kruip terug en spring terug naar de overzijde en loop door de gang verder. Loop naar de top van de richel en doe dan een Run/Jump naar de richel aan de overzijde en Glij langs de richel naar een plek waar je omhoog kunt. Kill de spinnen rechts en ga dan LINKS af en spring naar beneden. Pak treasure en healing plantjes, klim omhoog en ga naar de kant waar je zonet de spinnen doodde. Voor je komen een hele bende spinnen tevoorschijn. Kill ze en loop door.

Je moet het steenblok naar achteren krijgen. Dus eerst links van het blok gaan staan en trekken, dan naar de andere zijde en duw tegen de muur aan. Klim erop en spring dan naar de richel aan de overzijde van deze kamer. Kill spin en klim de ladder op. Run/Jump naar de richel op de tegenoverliggende muur, dood een andere spin en klim op de ladder, doe Run/Jump naar de richel aan de overzijde, val op de richel er onder, glij naar rechts en klim omhoog. Pak het hout, loop achterwaarts naar de rand en ga weer aan de richel hangen en laat Indy op het blok eronder vallen. Spring naar beneden naar de ladder en ga de ladder weer omhoog naar de kamer. Loop naar de rand, draai om en laat hem op de rand eronder vallen, glij rechts, klim omhoog aan het eind. Ga verder naar de muur voor je en klim omhoog. Kill spin. Lijkt dood te lopen hier. Kijk omhoog. Gebruik de zweep. Spring naar de rand rechts, vooruit en dan op de richel voor je. Je bent in de 4e en laatste Lens Room aangekomen. Gebruik het hout en steek dit weer aan. Verlaat de kamer en vindt onder de rand waarvan je daarstraks de lens kamer binnen ging een Urgon’s Scheur. Gebruik dus Urgon’s Part . Er wordt nu dus een opening in de muur gemaakt. Nu is er geen ontkomen aan de Russen. Staande in de opening probeer je nu eerst even zoveel mogelijk Russen uit te schakelen. Spring dan naar buiten en zoek de overgebleven Russen op om ze ALLEMAAL uit te schakelen.

Als je er enigszins zeker van bent dat je ze allemaal hebt verwijderd, wordt het tijd om uit te zoeken waar de 4 stralen van de 4 lens kamer de woestijn raken. Dit is ietwat moeilijk omdat je bijna recht voor een straal moet staan om ze te zien. (de gele straal valt midden in de ruïne, hier moet je even met de blokken gaan schuiven om de plek van het platform bloot te leggen). Maar goed, daar waar de straal de grond raakt, daar moet je gaan staan. Er komt dan een platform omhoog met daarop het beeld van een jackhals. Deze mist steeds één oog, maar Indy heeft toch een "oog" bij zich. Plaats dit oog steeds op het beeld (dus 4 beelden in totaal, dus steeds het oog weer terug pakken voor het volgende beeld). Telkens als je het oog plaatst zie je hoe in de ene piramide een deel van het slot open gaat. Nadat je alle 4 platformen hebt gedaan, ga je naar deze ingang toe en naar binnen, vindt het mijnkarretje. Deze heeft benzine nodig, dus ga terug naar je eigen jeep en pak de jerrycan en vul hiermee de motor van het mijnkarretje, ga erin en rij naar het volgende level:

LEVEL 13: KING SOLOMON’s MINES:

Indy komt full speed de mijnen binnen. Rij door de eerste deur een kamer binnen waar je het houten wisselhuis ziet staan. Stop het karretje en stap uit, ga via de trap het wisselhuis binnen. Het grote bord laat schematisch het verloop van de rails en de wissels zien. De hendels voor de wissels zie je aan de achterwand. Als je er aan trekt zal Indy je zeggen dat ze stroom nodig hebben. Ze werken op dit moment dus niet. Ga naar de kamer achter het grote bord, hier vindt je de stoppenkast, de zekering is stuk. Er is dus een nieuwe zekering nodig. Pak de healthkit en ga terug naar je karretje. Rij voorwaarts door de deur de volgende ruimte in, waar op een platform allemaal kratten staan. Voor het platform staat een kleine krat.

Stop, stap uit, open de kleine krat en pak de zekering er uit. Klim op het platform, draai rechts en kijk achter de kratten. Je vindt er een blauwe juweel. Spring van het platform en ga door de Egyptische doorgang (lopend). Ga linksaf en door de gang naar een kamer waar je een krat met TNT ziet staan. Ga even terug op een veilige afstand ervan staan en schiet op het TNT. Door de explosie wordt een zilveren idol zichtbaar. Pak deze op. Ga terug naar de mijnkar, stap in en ga door de volgende deuren. De rails komt weer uit bij het seinhuis. Stop, stap uit, seinhuis binnen, plaats de zekering in de stoppenkast. Ga naar de wisselhendels en haal wissel 1 en 3 over. Wissel 4 doet het nog steeds niet. Ga terug in je mijnkarretje en rij door de deuren. Cutscene waarin je Volodnikov en zijn manschappen de mijn binnen ziet komen. Dus vanaf nu oppassen geblazen.

Ga voorbij wissel 1, door 2 deuren en stop bij wissel 4. Onderzoek wissel 4. Deze heeft wat smeerolie nodig. Kijk hier ook uit voor een blauwe juweel achter een pilaar. Ga weer in het karretje en rij verder. Denk erom om op tijd te bukken voor de pijpen waar je onderdoor gaat, en stop onderweg als je langs de rail health kits ziet liggen. Stop bij wissel 2 en stap uit. Vindt een groen juweel niet ver van de wissel. Terug in de kar, rij door 2 deuren en stop iets verderop voorbij bij wissel 3 voorbij de kruising met 3 sporen. Rij tot aan de deuren, rij achteruit de rail rechts op en blijf achteruit rijden door deuren. Je komt in een ruimte met een waterpoel en een waterval. je moet naar deze waterval springen via de drijvende kratten. Als je in het water valt moet je eerst op de kant klimmen want vanuit het water kun je niet op de kratten klimmen. Op de laatste krat voor de waterval kijk je omhoog.

Je ziet een balk boven je. Gebruik zweep en zwaai door de waterval heen een geheime kamer erachter binnen. Hier vindt je de Key of HORUS. Pak deze en zwaai terug naar de andere kant van de waterval. Spring in de poel en ga de onderwater passage in om eren juweel te pakken. Weer naar boven, haal adem en duik weer. Ga nu door de ronde opening en dan meteen bij de eerste kruising de groene juweel te pakken. Draai en zwem door de passage naast het hek. Even verder op zie je drie kratten op de bodem liggen. Ga hier recht naar boven naar de oppervlakte. Je bent nu in een kleine ruimte met een paar doodskisten. Pak het gouden idol van het platform in het midden van de kamer en duik weer in het water en zwem terug naar de watervalkamer. Klim uit het water en loop door de deuren naar de rails. Klim een paar stenen op voor een healthkit en ga dan terug naar je mijnkar en klim er in. Rij de kar door de deur en door de volgende deur. Indy komt nu terecht in een wilde achtervolging door de tunnels.

Op een gegeven moment is het Indy die een Rus achtervolgt, langs het seinhuis en wordt de rails opgeblazen door de Russen, maar Indy rijd verder. Een scène volgt waar je twee Russen ziet die TNT aan het uitladen zijn. De Russen in het karretje voor Indy gooien er granaten naar. Ontploffing. Indy stopt op tijd om schade te voorkomen. Spring uit het karretje en open het vuur op de Russen. Kijk uit voor de elektrische ladingen. Ga, door het gat in het hek, de voorraad kamer in en pak vanaf de tafel daar de Koperen Key. Terug je karretje in en ga naar wissel 1. Stap uit en loop terug langs de rail (van waar je vandaan kwam). Door de deur en rechts ligt first aid. Loop verder, voorzichtig over de heuvel en door de volgende opening. Een ravijn blokkeert de rails. Dead end. Kill snakes en loop terug naar je mijnwagentje. Rij vooruit, bukkend voort de pijpen en alert voor Russen. Vlak nadat wissel 2 is gepasseerd wordt door een Rus met een bazooka de rail vernield, stop in de volgende kamer.

Drie Russen bewaken hier een voorraadschuur op de heuvel. Schakel ze uit, maar kijk uit. Één van de russen gooit granaten naar Indy, welke er voor kunnen zorgen dat het in 1 keer game over is. Gebruik hier een afstands wapen om de russen en vooral de granaatwerpende rus uit te schakelen. Is dit gebeurd onderzoek dit gebied dan goed op eventuele schatten en healthkits. Ga dan naar de schuur en open de deur met de sleutel, ga naar binnen en vindt en pak het oliekannetje. Ga terug in de mijnkar en rij naar wissel 4. Stap uit en ..........heleboel russen hier, dus schakel ze uit waarna je het oliekannetje op wissel 4 gebruikt. Rij daarna terug naar het wisselhuis. Als ik het me nog goed herinner kom je achter het wisselhuis op de heuvel uit, en wordt je zwaar door een hele bende russen onder vuur genomen. Dus schakel hier eerst alle russen uit. Boven op de heuvel kun je de granaatwerpende rus uitschakelen en met je geweer doorheen het raam de russen binnen in het wisselhuis uitschakelen. Maar ik ben geen tacticus, dus verzin zelf maar een betere tactiek.

In ieder geval, nadat je het gebied gezuiverd hebt, ga het wisselhuis binnen en haal de hendel van wissel 4 over. Kijk naar de cutscene.....juist, misschien is het beter om toch ook maar wissel 5 hendel over te halen. Ga terug naar je karretje en rij voorbij wissels 4 en 5 naar de verlaten ruimte met het platform vol kratten. Klim hier naar (dus niet op) de grote krat bij de stenen (ik geloof gemetselde) muur en duw deze weg van deze muur. een verborgen doorgang wordt zichtbaar en je ziet binnen tonnen met explosieven. Van af een veilige afstand breng je deze explosieven tot ontploffing met één van je schiettuigen. De explosie veroorzaakt een opening in de muur (in de geheime kamer). Binnen vindt je een healthkit en een spin en een muur met een "ladder". Klim naar boven en dan bovenop een Run/Jump naar het platform aan de overzijde en dan een Run/jump naar de richel recht voor je.

Hak het web weg en dood verschillende spinnen. Voor je vindt je een rode juweel. Dit is de eerste van King Solomon’s Juwelen. Deze heb je nodig om dit level te beëindigen, pak dit juweel niet meteen op want als je dat doet start er een scène waarin alles ineenstort en het game over is. Kijk eerst even in het gat achter het juweel. Een Slangen hol. Dit is helaas voor Indy zijn enige ontsnappings mogelijkheid. Pak het Rode juweel en spring meteen in het gat erachter. Trek wapen en begin zo snel als je kan de slangen af te maken. Kruip daarna door de lage opening uit de slangenkuil. Volg de gang, hak door twee webben, kill spiders en neem uiteindelijk een Run/Jump naar een smalle platform. Save. Op dit platform. Draai links, spring naar de richel en ga terug naar je karretje.

Rij door 1 deur en dan nog een stukje vooruit een kamer met een waterpoel in. Rij over de brug en stop aan de andere zijde van het water. Stap uit en pak de healthkit. Spring in het water en zwem door de onderwatertunnel. Na een kort stukje zwemmen, kijk naar rechts. Een Rood Juweel. Pak deze en als je nu niet genoeg lucht meer hebt ga dan even je longen weer vullen. Zwem weer door de onderwater tunnel totdat je ook hier weer op de bodem een aantal kratten ziet. Deze duiden het einde van de tunnel dus ga hier naar boven en ga uit het water, je bent in een kamer met doodskisten. Spring over het water naar een richel rechtsboven. Je hoort een rus schreeuwen. Klim verder omhoog via de blokken totdat je uiteindelijk een "overview" krijgt van het vernielde Russische karretje en de russen (het zijn de Russen die je via wissel 4 het Ravijn hebt in laten storten).

Trakteer ze op een aantal granaten en als dat de gewenste uitwerking heeft gehad, draai naar rechts en spring naar de richel en ga verder naar de "overlook". Van af hier spring naar het stenen platform en dan naar de goudachtige portal links boven. Save.

Aha ....Kings Solomon’s Groene diamand. Pak het. Hiervandaan duik je meteen in de poel en zwem je terug naar je mijnkarretje. Rij naar wissel 5 en stap uit. Schakel eventuele russen grondig uit en ren dan over de rails de open tunnel links in. Wees alert op granaat gooiende russen recht vooruit. Volg de rail tot aan het ravijn waar de russen verongelukten. Loop tot aan de afgrond en je ziet een zweep/zwaai plek boven het gapende ravijn. Gebruik de zweep om naar de overzijde te zwaaien, en ga verder vooruit. Even voorbij de deuren vindt je zo’n Urgon’s Part Scheur in de muur. gebruik dus Urgons Part erop en ga door de opening. Nog meer doodskisten en een heleboel slangen. Probeer, van af een veilige afstand, de slangen met een handgranaat te doden. Anders moet je ze stuk voor stuk afschieten. Ga verder om hier King Solomon’s Blauwe diamand te vinden. Save voor je deze pakt, want een Spiesenkuil zal open gaan als je de diamand pakt. Dus je zult hier even de juiste tactiek moeten bedenken. Het beste werkt het volgende. Pak diamand en doe meteen een achterwaartse rol.

Verlaat het hol en volg de rails naar links om naast een skelet nog een treasure te vinden. Ga dan terug, via een zweep/zwaai over het ravijn, naar je mijnkarretje en rij terug naar de ruimte waar je in het begin van dit level de Zekering voor het wisselhuis vond. Het zwermt hier met russen. Schakel ze uit met alle middelen tot je beschikking. Klim op het platform met alle kratten erop en volg de gang. Nog 2 russen. Kill ze en ga dan verder vooruit de prachtige Shrine of HORUS binnen. Plaats de "Eye of Horus" in het slot op de piramide in het midden van de kamer. De piramide komt iets omhoog. Er staan verschillende stellages rondom in deze kamer. Via deze zul je naar boven moeten. Neem eerst een Run/Jump naar de stellage links en klim dan naar het RODE platform. Plaats hier King Solomon’s RODE diamand. De piramide komt weer iets verder omhoog.

Vanaf de stellage spring je op de piramide en dan naar de stellage van waar je het GROENE platform kunt bereiken. Plaats Groene diamand. Het plaatsen van deze groene diamand activeert het GODBEELD boven je welke een Blauw gloeiende kristal uitspuwt. Ga ,achterwaarts, van af het groene platform naar beneden op de krat eronder en loop over de vloer tot op de "angel" tegel. Kijk omhoog...je staat dus direct onder het blauwe kristal.....gebruik Azerim’s part om omhoog te gaan en spring dan op het Blauwe platform. Plaats hier de Blauwe diamand. De piramide in het midden van de kamer komt weer verder omhoog en een opening beneden wordt zichtbaar. Gebruik Azerim’s Part om weer naar de vloer af te dalen, ga naar de opening in de piramide en trek aan de hendel. De piramide daalt weer naar beneden en Indy zakt naar een lager gelegen verdieping (het was dus een soort lift). Loop vooruit en je komt in NUB’s TOMBE. Loop de tombe in om het level te beëindigen en verder te gaan naar het volgende level.

 

Level 14: TOMBE

In dit level vinden we straks het laatste stukje van "the Infernal Machine", "Nub’s Part".

Hiervoor moet je door een doolhof van gangen en kamers gaan waarvan vele bewaakt worden door de robots van NUB. Het machine onderdeel zelf word bewaakt door een "Elecrische Bal" welke indringers trakteert op elektrische ballen.

Loop recht door en spring over het gapende gat om de slangen in het gat te ontwijken. Kijk naar links. je ziet al de volgende serie sprongen, links voor je. Spring over het volgende gat en trek jezelf de richel op. Ga links en beklim de richels voor je en spring dan naar de volgende richel. Hier, rechtsaf en beklim de korte trap. Run/Jump naar de decoratieve richel recht voor je. Indy kan hier zich niet omhoog hijsen, dus "glij" langs deze richel naar rechts tot hij boven een platform/passage hangt en laat hem dan vallen. Als je dit op de juiste plek doet zal Indy aan de richel beneden blijven hangen. Klim hier omhoog en ga vooruit naar de muur, linksaf en spring naar beneden naar de gang. Volg deze gang een kamer in met een omgevallen pilaar. Ga langs deze omgevallen pilaar een corridor in met aan het eind een soort hekwerk. Kijk uit voor spinnen. Elk van de drie nissen links heeft een kleine poel met water. Ga de derde nis in, kijk uit voor 2 spinnen, stap in het water en grijp de gouden munten.

Verlaat de nis, ga rechtsaf en terug naar de ruimte met de omgevallen pilaar. Vlak voordat je deze pilaar bereikt, draai rechtsaf en je ziet een "oprit". Dood de slang welke voor de "oprit" geduldig op je zit te wachten en ga via deze oprit naar beneden door de met pilaren ondersteunde doorgang. In de volgende ruimte, ga links naar de muur tussen 2 pilaren. Beklim 2 muren links op om bij een helling naar beneden te komen. Spring en glij deze helling af naar de onderste gang. Ga deze gang door naar een kleine opening en kruip daar doorheen, tot aan een bocht in deze tunnel. Sta op en klim op naar de lage richel voor je. Pak het stapeltje zilver, spring terug, draai naar rechts en kruip verder vooruit tot in een grote kamer. Ga rechtop staan en trek een wapen. Ga naar de grote hexagonale deur.

Deze kun je nog niet openen, maar als je de robotman ervoor onderzoekt (links van deze deur), dan bemerkt Indy dat deze een arm mist. Loop naar het beeld dat op een hond lijkt links onderaan de trap. Het wandtapijt erachter lijkt wat "versleten". Duw het hondje beeld weg om te onderzoeken. Achter dit wandtapijt schijnt er een geheime passage te zijn. Hak het tapijt weg en ga door deze nieuwe opening tot aan een grote kloof. Run/Jump over het gat en volg dan de gang verder naar het eind waar je via de glijbaan naar beneden gaat. Ga verder naar de hendel en trek eraan. Hierdoor gaat er achter je een nieuwe opening open. Ga hierdoor, laat je dan 2* naar beneden vallen en ga verder naar een kamer met een vloer uit ijzeren "hekken". Deze "hekken" zijn valkuilen. Het eerste "hek" laat Indy in een put vallen waar je een treasure kunt oprapen als je eerst de slangen hier hebt gedood. Daarna moet je weer naar boven klimmen. Loop verder naar de achterste wand en hak door een volgend tapijt.

Erachter vind je een blok steen welke je moet verplaatsen. Trek dit blok 3* naar je toe om de door de achterliggende opening te kunnen gaan. Volg de gang, de trappen op naar een kamer met pilaren, maar ga deze niet meteen binnen. De vloer van deze kamer is een val. Je ziet op deze vloer een aantal afwijkende tegels. Hier moet je niet te lang op blijven staan. Draai om en loop een stukje terug, draai weer om en REN over deze afwijkende tegels naar de andere kant van de kamer. Indy zou nu zonder ongelukken de andere zijde bij de ladder moeten uitkomen. Deze ladder is stuk, dus niet klimbaar, draai links, spring omhoog en klimop de richel naast de ladder. Draai om en spring over het gat naar de volgende richel. kruip op een korte trede en beklim de ladder links omhoog. links, omhoog naar de top. Draai links en ga een grote treiterachtige ruimte binnen, je bent nu in de Anubis Kapel. Loop naar achter het podium en druk hier op de knop. Er komt een beeld (Anubis) boven Indy naar voren. Draai om en ga door de deuropening, rechtsaf en je vindt wat zilver. Draai weer om en ga naar de andere kant van de kamer en ga hier de laatste nis binnen en kijk hier omhoog.

Je ziet een vogelkopachtige balk. Gebruik de zweep en klim via de zweep omhoog en spring dan op het platform. Spring, via een paar platforms, naar het andere einde van de kamer. Op het laatste platform, draai rechts en beklim een paar wanden, draai rechts, loop naar de andere kant, ga links en beklim een aantal richels. Boven, ga links en spring over het brede gat naar de tegenoverliggende richel en trek je omhoog. Loop naar de meest rechter hoek van de richel, draai je om en ga aan de richel hangen. Laat Indy 1* naar beneden vallen om hem aan de richel eronder te laten hangen, dan nogmaals laten vallen zodat hij op een platform beneden neerkomt. Ga links naar het Anubis beeld. Je bent nu op dezelfde hoogte met het beeld maar nog te ver weg. Pak de zweep en sla ermee naar het standbeeld. Als het goed gaat zal Indy een arm van het beeld afslaan welke dan op de vloer terecht komt. Spring naar beneden en pak de arm op. Verlaat de kamer, ga links en door de gang.

Je komt uit boven de kamer waar je daarstraks dit alles bent begonnen. Ga rechts en door de donkere doorgang. In de gang met de groene lichten gebruik je de zweep om naar de overzijde te zwaaien. Druk op de muurknop en kijk hoe een sarcofaag naar beneden komt. Ga daar na toe, pak onderweg nog wel even een blauw juweel uit een nis rechts. Stap op de sarcofaag, trek wapen want je moet even wat slangen en russen neermaaien. Na het vuurgevecht, draai naar de sarcofaag en ga dan linksaf. Hou een wapen gereed en ga nu helemaal terug naar de kamer met de hexagonaal deur en de robot ervoor. In deze kamer bevinden zich nu russen, dus schakel deze eerst uit en ga dan rechtvoor de robot staan en gebruik Anubis arm erop. Haal daarna de hendel over en zie....de deur gaat open.

Trek een wapen en ga door de nu geopende deur de nieuwe gang in. Je wordt aangevallen door een "vliegende robot" schiet neer zo snel als je kan. De kamer heeft 3 grote vierkante pilaren, aan elke kant 1. Ga achter de middelste pilaar links. boven je zie je weer zo’n blauwe kristal gloeien. Stap op de tegel eronder en gebruik Azerim’s Part om omhoog te gaan en hop op de bovenste walkway. Draai je om naar het midden van de kamer en neem nu een Run/Jump naar de top van de pilaar. Loop over de smalle doorgang naar de top van de tegenoverliggende pilaar en spring dan naar de tegenoverliggende walkway. Draai rechts, loop via de helling naar beneden, pak healthkit, draai om en volg de walkway verder naar boven. Je vindt hier weer een muurknop. Druk er op en er gaat weer een geheime doorgang open. Volodnikov en zijn russen komen binnen.

Druk nogmaals op de knop om de trap weer open te maken en ga via de walkway terug naar de richel om vanaf hier de russen neer te leggen. Probeer er zo veel mogelijk te pakken te nemen en laat Indy dan beneden op de vloer vallen. Ga, via de geheime trap helemaal naar beneden en druk daar op de knop om het trappenhuis af te sluiten. Ga verder naar beneden naar een richel boven de kamer, hang erover en laat je op de vloer vallen.

Loop de kamer in en je ziet Volodnikov een stukje machinerie grijpen en dan wegrennen. Indy heeft dit stuk bronzen machinerie nodig maar Volodnikov laat zich niet zo maar pakken. Indy moet hem in de val lokken.

Achtervolg Volodnikov een tijdje en je zal bemerken dat hij vaak door het middelste gedeelte afsnijd. Deze route zal je nu eerst moeten blokkeren door middel van het juist verschuiven van de verschuifbare blokken. Je moet ze zo schuiven dat de toegang tot de trap wordt geblokkeerd. Ga dan de trap op en de centrale kamer in. Loop rond het gat naar één van de ingangen van de achterkamer. Waarschijnlijk zie je hier Volodnikov schuilen als je de kamer ingaat. Hij vlucht door de andere ingang weer weg. Laat hem maar even nu. Ga de ingang eerst even blokkeren. Je moet er dus voor zorgen dat er nog maar 1 in/uitgang is voor deze kamer. Dit doe je door het verschuiven van het beeld dat op een hond lijkt. Is dat gebeurd, ga dan weer achter Volodnikov aan rennen en jaag hem op zodat hij uiteindelijk in de achterkamer terechtkomt waar hij dus niet verder kan. Hij geeft Indy het bronzen stukje machinerie.

Verlaat de kamer en trek een geweer want een sluipschutter schiet op Indy als hij door de deur gaat. Kill deze en klim via de ladder waar Volkodnikov ook gebruikte naar boven. Druk op de knop om de trap te openen en klim naar de volgende verdieping. Je ziet 3 russen in de pilaren kamer. Ren de kamer binnen en dood ze. Daarna, zoek naar zo’n stukende wandtapijt rechts. Sla het weg en trek het blok 3* naar voren. Klim dan op het blok en draai om, spring naar het gat boven welke wordt bedekt door weer een tapijt. Trek jezelf omhoog en loop vooruit naar de richel. draai om en ga achteruit op de ladder naar beneden. Volg beneden de walkway naar een hendel en trek eraan. Hierdoor gaat er een hek omhoog ergens beneden.

Ga nu de weg terug naar de opening waar je boven over de Vierkante Pilaren kamer kijkt. Spring hier naar beneden en ga de gang in welke je voorheen opende toen je het blok steen hier weg trok. In deze gang, draai om en ga achteruit een ladder af. Beneden volg je de gang, kill een paar slangen, en dan ga je de kamer binnen waar je een Bronzen Key vindt. Pak deze en ga terug naar de Vierkante Pilaren Kamer. Ga hier naar de Bronzen deur en gebruik de zojuist gevonden sleutel. Ga de smalle kamer binnen en stap op het bronzen platform en ga naar het Bronzen Schildpadachtige mechanisme. Je ziet een Bronzen slot. Stop hier het Bronzen mechanisme van Volodnikov in. Het past, maar er gebeurd niks. Ga naar het verplaatsbare steenblok en duw dit 3*, naar het schildpadachtige mechaniek zodat het op het bronzen platform komt te staan. Het is dus een liftkoker en het platform is de lift. Ga naar de vierkante tegel achter de middelste pilaar en gebruik Azerim’s Part om omhoog te gaan. Draai rechts, land op de walkway en loop naar het einde ervan en draai hier weer rechts. Je zou nu de contragewichten van de lift moeten zien aan de overzijde van het gat. Je ziet tevens een balk waarop je de zweep gebruikt om bovenop de gewichten te zwaaien. Doe dit dus en Indy land boven op de gewichten welke nu, met Indy, naar beneden zakken. Hier is weer zo'n robotwachter dus schakel hem uit met de bazooka .

Spring naar beneden, pak nogmaals je bazooka en ren de hoek om om nog zo’n robot uit te schakelen. Ga verder naar de grote rode platforms. Klim op de linkse en spring dan naar de rechtse. Draai rechts en maak een moeilijke Run/Jump naar het smalle platform tegen de muur. klim op en ga aan de richel erboven hangen. ‘glij’ langs deze richel naar rechts, zo ver als kan, en laat Indy dan vallen. Hij komt aan de richel eronder te hangen. Trek hem op de richel en spring dan naar de overzijde naar één van beide richels daar. Op de laatste richel, draai links en in een nis aan de overzijde vindt je een juweel en een andere treasure, dus spring daar naar toe en pak ze en spring dan terug. Ga de hoek om en pak je machete en spring in het water. Deze poel zit vol met piranha en er boven vliegen een aantal van die robots. Laat die maar even rusten en schakel eerst de piranha’s uit. Haal even snel adem, duik weer en ga naar de stapel rotzooi in het midden van deze poel. Hier kun je wat goud vinden, ga je longen weer even vol zuigen en ga dan door de smalle doodskistachtige onderwater deur. Zwem door de korte tunnel en haal de hendel/knop over. In het midden van de poel komt nu een groot beeld (stier) omhoog. Ga terug naar de oppervlakte en zwem naar het lage bruine gedeelte onder de grote rots en klim hier uit het water. Van af hier, blaas al de robots wachters naar hel. Kijk naar het stierenbeeld. De muur erachter heeft van die scheuren. Spring daar naar toe en gebruik Urgon’s Part. Ga deze geheime kamer in en grijp de rode diamand.

Gebruik de stierenkop om naar de tegenoverliggende oever te komen en ga daar door de opening. Klim een korte ladder omhoog, draai om en sluip voorzichtig door de passage. Je ziet de ELECTRO-BALL. Deze moet je uitschakelen maar dat is in het geheel niet makkelijk. Ga tegen de rechter muur aan staan zodat je niet door de charges van de bal geraakt kunt worden. Probeer een patroon te ontdekken in de ontladingen van de bal. Save save.

Als de bal vuurt, ren je meteen rond de linkerzijde van de poel naar de volgende opening VAL NIET IN HET WATER. Je vindt een ladder en scheuren in de muur. Gebruik Urgon’s Part om de muur open te blazen en pak een gouden idol. Ren links naar de hoek waar je skeletten ziet liggen. Pak de healthkit. Ga naar de trap en kijk omhoog. Een zweepplek. Gebruik zweep en klim naar boven en land op de richel. volg de richel naar een volgende zweepplek en zwaai over de kloof. Draai rechts, ga vooruit naar het grote hekwerk, draai hier links naar de binnenste walkway en volg deze de hoek om naar het volgende hek. Draai links en spring naar het platform, draai rechts en spring op nog 2 platforms zodat je de hoek kunt bereiken. Kijk naar beneden en je ziet een helling. SAVE SAVE. Er volgt nu een lastige sprong. Draai zodat je de tegenoverliggende richel ziet. Hou nu je RUN key ingedrukt en een vinger vlak boven je JUMP key. Ren de helling af en druk halverwege op de JUMP key terwijl je blijft rennen. Als je dit op het juiste moment doet zal Indy de richel aan de overzijde bereiken. Draai dan rechts en klim door de bronseachtige opening. Volg deze passage naar een tegel onder een Azerim’s kristal en gebruik Azerim’s Part om omhoog te gaan naar het bovenste level. Ga hier naar de kamer met de drie Rambeelden. Oke.....hier ga je nu Electro-oog verslaan. Je wilt Electro-oog omhoog krijgen deze kamer in terwijl je de drie Rambeelden als schild gebruikt.

Ga naar elk beeld en trek ze uit hun nis en duw ze dan naar de rand van het centrale gat in de kamer. Is dat gedaan (zorg ervoor dat de drie beelden goed staan) ga dan naar de nis achter de Ram welke naar de ingang kijkt en druk op de knop. Hierdoor wordt Ball de kamer in getrokken. Je ziet Volkodnikov en meer russen.

Ga naar de nis rechts en druk 1* op de gouden knop, ga naar de tegenoverliggende nis en druk hier 3* op de zilveren knop. De waterpoorten gaan open en Electro-Ball is niet meer. Ga terug naar de ruimte waar Electro ball eerder was. Schakel eventuele russen uit, duik het water in, klim op de richel en ga naar de zijde met een opening. Ga de opening in en beklim de ladder naar boven. Boven, draai om en spring over de ladderopening naar de eerste driehoekige trede. Draai om en spring over om de volgende trede vast te grijpen. Trek je omhoog, draai om en spring naar de derde driehoekige trede. Trek jezelf nogmaals omhoog en...............daar is ie dan.......

Nub’s Part.....het laatste stuk van de Infernal Machine......... pak het en duik ermee het water in, klim terug op het centrale platform en ga naar de opening terug en kijk naar het rare paneel tegenover de ladder. Gebruik Nub’s Part op dit paneel en kijk hoe een brug tevoorschijn komt. Klim de ladder op naar boven en ga over deze brug naar het bovenste level, loop rond naar de tegenoverliggende kant van de kamer en vindt weer zo’n power panel waar je weer Nub’s Part op gebruikt. De stenen deur gaat open en daar ga je dan door. Trek een wapen en volg de gang, kill slangen. Aan het eind van de gang ga je naar beneden en loop je de kamer binnen. Loop door deze kamer naar weer een power panel op de bodem van de liftschacht. Je bent hier weer bij de lift. Gebruik Nub’s Part om de lift te activeren. Zoek dan naar een andere power panel en gebruik hier ook Nub’s Part erop. Hierdoor wordt zo’n Azerim’s kristal geactiveerd dus gebruik dan Azerim’s Part om naar boven te gaan. Stap op de walkway, draai links en ga naar de lift. Trek 2* aan het blok om deze uit de lift te krijgen, kruip dan over het blok en ga dan in de lift. Indy komt uit in een nieuw gebied helemaal boven in Nub’s Tomb complex. Verlaat de lift, loop achterom de lift en ga daar de trap op, draai op de trap om en spring naar de lift en klim erop om een treasure te bemachtigen. Spring er weer af en ga naar de voorkant van de lift en ga vooruit over de instorting.

Indy komt bij een deur, pak healthkit bij skelet, en gebruik Nub’s Part op de power panel rechts van de deur. De deur gaat open. Ga er niet meteen door. Een robot is aan de andere zijde dus pak bazooka en schakel deze eerst uit. Ga dan door de deur en naar het middenstructuur in deze kamer. Hierbinnen vindt je een sarcofaag. Sta op de presure plate en open de sarcofaag. Bemerk dat achter Indy een Power Panel naar voren komt. Gebruik Nub’s Part op deze power panel en Indy pakt NUB’s EYE. Bemerk dan de op de vloer op de hoeken er een aparte tegel ligt voor een poer panel in de muren. Dit zijn elektrische lading platen. Ga nu met Nub’s Part elk van de 4 power panels activeren waardoor de vloerplaten worden geladen. Ga dan naar het bronsachtige deel van de vloer in de achterste nis en ga hier naar de verhoging in het midden. Gebruik hier Nub’s Eye. Oje .....je hebt een gigantische robot wakker gemaakt en deze vuurt nu lazerstralen op Indy af. Één hit en Indy heeft het gehad. Geen van je wapens heeft effect. Wat je moet doen is er voor te zorgen dat de robot een paar keer over de geactiveerde vloertegels loopt, zonder dat Indy er zelf over heen loopt, dus maak gebruik van de dekking van het middelste structuur. Elke keer als je de robot over zo’n tegel laat lopen loopt hij schade op, maar daarna moet je deze tegel wel weer, via de power panel in de muur, weer opladen. Je zult er voor moeten zorgen dat de robot minstens 6*

Over zo’n tegel heen gaat. Hou afstand en gebruik het middelste deel voor dekking.

Als je er uiteindelijk in bent geslaagd om deze robot te vernietigen gaat de top van het centrale deel omhoog. Ga daar naar toe spring op en klim omhoog. Ga halverwege de omloop, spring omhoog en trek je omhoog naar het hoogste level en spring hiervandaan boven op de robot’s hoofd. Spring dan naar de overzijde van de kamer’s bovenste walkway, vindt de muurknop en druk erop. De deur/brug achter Indy komt naar beneden dus ga daar door en volg de gang naar het einde, steeds over de obstakels klimmend.

Indy komt uiteindelijk uit boven de grond in het daglicht. Kijk naar het eindfilmpje.......is dit het einde?

Nee we gaan naar level 15:

 

LEVEL 15: the INFERNAL MACHINE:

Indy arriveert terug in Babylon, daar waar al zijn ellende dagen geleden ook begon.

Loop vooruit naar de rand van de schacht, voor je. Draai om en ga achteruit de ladder af de schacht naar beneden. Ga dan vooruit door de deur. Links vindt je wat health items en bazooka ammo. Ga verder de ladder af bij de rand van het platform. Je komt in een hele grote maar vreemdsoortige kamer aan. Drie mechanische bewakers, aan het verste eind, willen gehakt van je maken, dus trakteer ze even op een broodje bazooka-raket.

Ze komen achter je aan, als je het handig aanpakt kun je ze alle drie met 1 of met 2 schoten elimineren. Steek de kamer over en ga de trap op. De lichtgrijze vloer voorbij deze trap en voor de muur is een liftplatform welke omhoog gaat als je erop gaat staan. Als je wilt weten wat ERONDER is, stap er dan op en doe dan een Back Flip er weer af. Het platform is naar boven en je kunt het gat eronder in springen. Druk hier op de knop. Hierdoor komt er een "oprit" in het midden van de kamer, naar beneden. Klim uit het liftgat en loop de ‘oprit’ af naar beneden. Je komt bij een gesloten deur, druk op de knop, hier vlakbij en ga door de deur. Je ziet Sophia en Turner een platform boven in deze ruimte betreden. Sophia komt gevangen te zitten in een grote Kristal en Turner is opeens onzichtbaar en vlucht weg. Een andere Electro Bewaker verschijnt. Deze schiet ballen elektriciteit op Indy af. Hij maakt, voordat ie dat doet, een merkwaardig geluid. Dus onthoud dat geluid en schiet deze vervelende jongens stuk als je dat geluid hoort. Ga rechtsaf, naar de rand van het platform, draai om, hang aan de richel en laat Indy in het water beneden vallen.

Ga meteen naar de oppervlakte en eruit. Vanaf de doorgang spring naar de grond beneden en spring je naar de deur. Door de kamer flitsen electrische Bollen. Deze doen dat in een bepaalde volgorde. SAVE SAVE. Je staat aan het begin van een kamer met "pilaren". Deze pilaren zijn van elkaar gescheiden door afgronden. Door deze kamer bewegen elektrische bollen in een bepaalde sequens. Je moet nu door deze kamer naar de overkant d.m.v springen van pilaar naar pilaar en niet door zo’n bol geraakt worden. Het is een kwestie van de juiste timing en van rensnelheid. Heb het andere eind van de kamer bereikt dan neem je een Run/Jump vanaf de rand, over de schacht, naar de deur aan de overzijde. Pak hier Nub’s Part van het voetstuk. Hierdoor worden de Bollen in de voorgaande kamer ook uitgeschakeld. Je moet hier Nub’s part vervangen door Urgon’s part, maar deze heb je hier nog niet terug in je bezit. Pak hier ook een aantal treasures op en spring terug naar de overzijde en ga door de nu veilige kamer en door de gang naar de kamer aan de andere zijde. Van af de deur spring je naar beneden en ga je naar de deur aan de verste kant. Duw op de knop en trek een wapen en dood het gigantische "insekt" en SAVE. Ga vooruit en spring in de "lichtstraal" en ‘zwem" naar boven. Laat de treasure die je ziet maar liggen, er is straks een veiliger manier om deze te pakken. Zwem omhoog , MAAR KIJK UIT RAAK NIET DE PLATFORMS, want dan val je naar beneden en is het game over.

Mik voor het platform links van de "vierbenige-robot" land daar op en ga de ladder rechts op omhoog. Boven aangekomen, loop de hoek om en je komt bij een gat met 2 ladders naar beneden erin, aan elke zijde van het gat 1. Voor je zie je Azerim’s Part liggen. Deze moet je ook verwisselen met een ander machine deel (Turner heeft overal de verkeerde machine delen in gestopt) maar ook deze heb je nu nog niet. Draai om en ga achterwaarts de ladder af. Op de bodem vindt je de treasure welke je zag toen je in de lichtstraal omhoog zwom. Klim weer omhoog. Weer boven moet je op het platform TUSSEN de twee ladders springen. Dus eigenlijk op de rand van de Schacht. Dit is moeilijk, want in feite moet je schuin naar voren springen. Mij is het gelukt met een achterwaarste rol. Eenmaal op deze rand staande gebruik je de zweep om via de balk boven de schacht naar de overzijde te geraken. Druk op de knop om een andere deur te openen. Je bent nu terug in de kamer waar de Electro-Bewakers rond cirkelen. Wees steeds gereed om ze uit te schakelen als je ze ziet of hoort. Spring naar het smalle platform voor je en dan naar het volgende en het volgende tot dat je op het bovenste platform bent (dit is niet makkelijk, dus Save Na elke gelukte sprong). Vanaf het laatste platform doe je een Run/Jump naar de deur aan de overzijde. Deze gaat vanzelf open. Loop naar de overzijde van deze hal. Spring in het water en zwem naar de andere zijde, verlaat het water en beklim de ladder. Voor je zie je op het voetstuk Urgon’s Part. Verwissel Urgon’s Part met Nub’s Part. Pak ook een treasure hier en aan de andere zijde van deze kamer. SAVE SAVE.

Draai je zo, zodat je de BEWEGENDE platform ziet. Je moet daar voorbij, dus TIME je ren erdoor en dan REN en SPRING erdoor. Je komt op een platform terecht achter de volgende deur, dit is een lift en deze gaat meteen naar beneden als je erop staat. Beneden vindt je een kamer met een leeg voetstuk. Plaats hier Urgon’s Part op. Ga terug naar de lift en druk op de knop rechts. Je gaat een verdieping hoger, druk weer op de rechter knop en je gaat nogmaals omhoog, druk weer op de rechtse knop. Je moet nu , vanuit de deuropening, springen naar een smal platform alwaar je weer Electro-Bewakers ontmoet. Het is een eenvoudige sprong. Pak 2 treasures in de kleine hal. Nu weer een sprong en wel vanaf het einde van de hal naar het volgende smalle platform. Dit is een lastige dus save eerst. Loop naar het einde van de hal en stop langs de linkerzijde op het punt vanaf waar je dan het platform kunt zien waar je naar toe moet springen. Neem vanaf dit punt een Run/Jump naar de overzijde.

Vanaf je landingsplaats neem je een Run/Jump naar de deur, maar schiet eerst even de Pest neer die je daar net in de deur ziet hangen. Aan het einde van de volgende hal druk je op de knop en de lift komt omhoog en ga erin/op. Save save.

Druk op de knop om 1 verdieping omhoog te gaan en trek een krachtig handwapen want zo meteen is het tijd om Turner te gaan uitschakelen. Boven, verlaat de lift en zoek Turner op. Deze "verdwijnt" hij verschijnt telkens weer dus dan moet je hem neerknallen. Lukt dit niet meteen dan moet je achter hem aan jagen net zolang tot je er in slaagt hem neer te knallen. Als Turner is uitgeschakeld pak je zijn wapen, firstaid en uiteraard het machine part dat hij bij zich heeft. Ga dan op zo’n tegel onder zo’n blauwe kristaal staan en gebruik Azerim’s part om omhoog te gaan. Kijk hier uit voor Electro’s en ander gespuis en ga op de rand in de deur rechts staan. SPRING. De Electro Bol in het midden van de gang zal je doden als je naar binnen stapt, dus haal Taklit’s Part tevoorschijn en activeer deze. De Bol kan jou nu niet zien. Neem nu gewoon voorwaartse sprongen naar één van de platform en druk op de knop om de Bol uit te schakelen. Gebruik weer Azerim’s Part om een verdieping hoger op te komen.

In de kamer loop je rond tot dat je het voetstuk met MARDUK’s HOOFD erop kunt benaderen nadat Marduk zijn zegje heeft gehad, verwissel je Marduk met Azerim’s Part. Het kristal met Sophia erin zakt naar beneden en een deur gaat open. Ga door deze deur. Je staat in een gang. Rechts is een smalle opening waar door je kan kruipen voor een paar treasures. Gebruik aansteker om het te vinden. Weer in de gang ga je op het liftplatform staan en naar beneden. Je bent terug op het niveau met de vierbenige robot. Ga door één van de deuren links of rechts (maakt niet uit) van de robot en klim de ladder op. Loop door de gang naar het gat met de ladders en klim naar beneden. Plaats MARDUK’s HOOFD op het lijf van de robot. MARDUK gaat aan de wandel. Ga naar de lift en dan naar de plek waar MARDUK daarstraks nog stond voor een treasure. Draai je om en loop achter MARDUK aan en klim dan naar de richel rechts. Loop naar de machine en gebruik Taklit’s part erop. Beweeg de hendels in een poging Sophia te bevrijden. Dit lukt niet erg. Inplaats daarvan storten Sophia en Indy naar beneden naar het volgende level:

 

LEVEL 16: AETHERIUM:

Indy is aanbeland in een andere dimensie.

"Zwem" recht uit het Aetherium en land op de richel. loop vooruit naar de rand. Draai rond en ga achterwaard aan de rand hangen en laat Indy vallen. Hij komt in een ander deel van het Aetherium. Je ziet voor je een ""blauwe tunnel" maar hier ga je nog niet in. Draai eerst rechts en zwem het Aetherium uit en op de rand. Maak je niet druk om de witte "zeepaartjes" zij zijn niet gevaarlijk. In feite is het niet goed voor je als je deze dood. De andere jongens daarentegen, die met de scherpe "messen" zijn levensgevaarlijk, dit zijn Spikers. Draai Indy links zodat hij de volgende rand voor zich ziet en breng hem naar de rand van de richel waar hij nu op staat. Maak een voorwaartse rol zodat hij op de volgende richel links terecht komt. Gebruik deze voorwaartse rol steeds om van richel naar richel te gaan. Duik het Aetherium in, draai links en als het goed is zie je voor je een Groene tunnel. Zwem naar het einde van deze tunnel en volg de draaiingen. Je eindigt in een spectaculaire blauwe kamer.

Run/Jump naar één van beide blauwe platforms voor je. Indy komt dan aan de rand ervan te hangen dus trek hem op het platform en loop naar het Orb-object. Dit is "the TOOL FROM BYOND". LOOP NIET DOOR DE WITTE ENERGIE STRAAL. Pak dit stukje gereedschap en spring terug op het platform en duik het Aetherium weer in en ga terug door de groene tunnel tot daar waar je deze daarstraks bent ingegaan. Draai links en zwem het Aetherium uit en land op de rand. Doe een voorwaartse rol naar de volgende rand, duik het Aetherium weer in en zwem door de Purperen tunnel. Je komt dan in een blauw portaal afgesloten door een barrière waar je doorheen kunt kijken. Dit is één van de dimensionale portaal. Als je deze barrière aanraakt zal Indy vertellen dat aan de andere kant hij een stukje van zijn eigen dimensie kan zien. Inderdaad daarachter zie je een stuk van Meroë. Gebruik Tool from Byond op de barrière en loop er dan door. Loop naar de mijn ingang en pak een healthkit. Pak bij de truck een geldbox. Ga terug daar de portal en zwem terug door de purperen tunnel. Aan het einde, draai links en zwem naar de rand.

Maak weer een voorwaartse rol om op de volgende rand te komen en zwem door de Oranje tunnel. Aan het einde kom je bij het volgende portaal naar je eigen dimensie. Gebruik weer Tool from Byond en ga door de barrière naar je eigen realiteit. In dit geval een stukje van Palawan eiland. Pak hier de plantjes, en de munten bij het standbeeld en ga terug. Door de oranje tunnel, maar als je nu vlak bij het einde bent, dus als je de groene cirkel ziet, zwem dan naar beneden inplaats van naar links. Indy komt uit op de bodem van de Aetherium schacht. Het krioelt hier van Spikes. Klim dus meteen op een rand en ga van daaraf zoveel mogelijk Spikes neerleggen. Als dat is gebeurd, spring naar de grond en loop rond de schacht tot dat je een kleine opening vindt. Kruip hier in en pak het Aetherium juweel. Kruip terug en loop rond naar een veilige rand, klim erop en duik weer in het Aetherium en zwem naar de top. Ga op een rand staan en doe zoals je helemaal in het begin deed, dus, draai om en laat Indy achterwaartse vanaf de rand het Aetherium invallen.

Nu moet je, via voorwaartse rollen, de rand bereiken van waar je Blauwe Tunnel in kunt zwemmen (ik weet echt niet meer in welke richting dat is, maar gewoon zelf uit proberen, uiteindelijk vindt je de blauwe tunnel wel).

Zwem door de blauwe tunnel naar de dimensionale portaal en open de barrière en stap erdoor. Bij de boom ga je rechts om op een richel met een skelet munten en first aid te vinden. Open het volgende portaal en volg de passage naar een ander deel van het Aetherium, en duik hier in het vervolg van de blauwe tunnel en volg deze helemaal naar het einde. Je komt te "zweven" boven een kamer. Zwem naar beneden en val in de kamer.

Voor je ligt een ander deel van het Aetherium. Je ziet de arme Sophia zweven verder op in haar glazen kooi.

Een paar Spikes en Spinners maken je het moeilijk. Zwem het gebied binnen en maak deze pest af. Benader de opening in het midden. Als je vlak bij de rand naar beneden kijkt kijk je in de kamer waar je de Tool From Byond vond. (naar verluid zit hier een Easter Egg verborgen maar ik heb het niet kunnen vinden omdat ik niet weet hoe deze te activeren). Lukt het jou wel dan schijn je heel veel verborgen schatten te kunnen vinden.

Ik ga gewoon verder met het spel, dus:

Loop vooruit en duik het Aetherium in en ga naar boven. Je zou nu een grote lange slurf van het Aetherium met verschillende openingen moeten zien. Draai je nu zo, zodat deze slurf (Arena) onder je is en zwem dan naar de eerste opening aan de rechterzijde van de slurf. Een Aetherium juweel. Grijp deze en terug de slurf in en zwem naar boven en volg de slurf naar het eind. Je komt in een kamer. Ga vooruit en val de kamer binnen en zeg gedag tegen MARDUK.

Je wapens doen hem niks. Het enige wapen dat effect heeft op Marduk zijn zijn eigen Energie bollen.

Het is nu een kwestie van Rennen en schuilen. Doe het in de volgende volgorde:

Draai 180 graden om, ga links door een opening en ren achter de pilaren (Marduks Bollen kunnen je hier niet bereiken). Neem de eerste rechts en door de passage met de blauwe strepen. Duik, aan het einde, het Aetherium in en zwem naar beneden en door de lager gelegen deur. Je komt uit het Aetherium in een gang. Trek wapen en kill Spikes en Spinners. Hou wapen in je hand en ga naar links, ga over de blauwe vloer plaat, ga links en je ziet een paarse doorgang. Ga door deze paarse gang, kill spikes en spinners, naar de dimensionale poort links.

 

LEVEL 17: FINALE:

Gebruik het Tool from Byond om door de poort te gaan, ga linksaf en vindt wat zilver. Kruip op het stenen blok voor het beeld en pak de SPIEGEL......HEEEEEEL BELANGRIJK!!!!!!!!!!!!!!

Ga terug door de poort. Volg de gang, vernietig de spinners, vindt een juweel in een kleine nis. Het Aetherium in de volgende nis brengt je terug naar Marduk’s kamer. Hou de zojuist gevonden spiegel gereed en gebruik deze om de ENERGIE BOLLEN die MARDUK op Indy afvuurt NAAR HEM TERUG TE WEERKAATSEN!!!!!!!!

Hiervoor moet je wel steeds voor MARDUK staan en dus met hem meebewegen. Het is een echt kat en muis spelletje omdat Marduk niet allen heen en weer beweegt maar ook op en neer naar boven en beneden de schacht beweegt. Hier beneden kun je zo’n twee schoten hier beneden afweren maar dan gaat Marduk naar boven. Als Marduk naar boven beweegt moet Indy in de buitenste ring rondrennen naar één van de twee groene "opritten" welke naar het bovenste balkon leiden en zo dus naar boven gaan om daar Marduk verder te bevechten.

De eerste keer dat je dit doet verwissel de spiegel even voor een ander wapen want op dit bovenste balkon zwerven een aantal Spikers. Dus ren hier eerst even in dekking en leg de spikers om, dan weer de spiegel pakken en verder Marduk’s Bollen terug naar hem zelf schieten. Marduk zal weer naar beneden afdalen, dus dat moet Indy dan ook weer doen, het is een kwestie van op en neer rennen en telkens je spiegel op Marduk gericht houden, net zolang totdat MARDUK het PAARSE JUWEEL uit zijn klauwen laat vallen en hij zelf verdwijnt door de centrale poort. Ga dan naar beneden en pak dit paarse juweel op. Stap in de centrale cirkel. Indy zegt: "Marduk Charged up his thunderbold here". Ga naar het driehoekige sleutelgat en gebruik Marduk’s Medallion = Paarse juweel erop. Marduk’s oplaadbol komt naar beneden, pak zweep, ga recht onder de bol staan en gebruik de zweep. Indy’s zweep is nu SUPERCHARGED en goed voor 5 zweepslagen. Gebruik de zweep zo’n 5 maal op de bol zodat je dus in totaal 25 supercharged zweepslagen kunt uitdelen.

Nu weer opzoek naar MARDUK voor de final battle.

Ga voor het sleutelgat podium staan en draai rechts, loop door de deur het Aetherium in en zwem terug door de gang, draai links en je ziet een blauwe vloer plaat, een bol erboven en een gesloten deur.

Sta op de blauwe vloer plaat en gebruik de zweep op de bol. De bol wordt nu geactiveerd door de zweep en opent de deur. Ga door de deur en zwem door de tunnel van het Aetherium naar de eerste opening en ga links eruit. Ga door de corridor totdat je een grote GEAR ziet in de muur. ga rechts en loop het platform op. Sophia zweeft hier in haar kooi voor je. Loop naar haar toe voor een kort gesprekje, draai je om en ga naar de bal welke je ziet aan de linker kant van het platform aan de muur. laat deze op met de zweep waardoor de GEAR word opgeladen waardoor het platform zich terugtrekt.

Een verzwakte MARDUK verschijnt (zo verzwakt is ie nog niet) en valt Indy aan. Ren voorwaartse naar de GEAR en dan links. een nieuwe Aetherium portal is geopend. Duik erin, zwem omhoog de korte passage naar een dimensionale poort en open deze met de Tool from Byond. Ga je eigen dimensie binnen en grijp het groene juweel van de deur. Zwem terug door de GEAR tunnel. Ren linksaf voorbij de eerste GEAR en volg de lang draaiende gang naar de tweede GEAR en bol. Ga het platform op en activeer de bol met de zweep. Ook deze tweede GEAR trekt zijn platform terug. Draai om ren terug naar de GEAR en ga rechts en naar de nieuwe Aetherium portal links in de gang. wees op je hoede voor Marduk en Spikers. Zwem door dit Aetherium naar een volgende dimensionale poort, open deze en pak het Blauwe Juweel, zwem terug naar de GEAR omloop, draai links en ren naar de derde GEAR. Weer de zweep op de bol, platform schuift weg maar nu wordt ook SOPHIA bevrijd, Marduk komt binnen, zweeft even boven Sophia en vervolgens worden Marduk en Sophia één wezen. Niet voor de poes. Je bent nog niet over de bergen........................................

Ren ...een gelukje is het dat dit nieuwe wezen niet buiten de Arena kan komen dus Indy kan in de omringende corridors aan haar bollen ontkomen.

Ren naar de Gear, rechtsaf en volg de gang naar weer een nieuwe slurf van het Aetherium. Duik erin en zwem recht omhoog naar een kruispunt en ga hier de rechter zijde in.

Zwem naar de Aetherium generator en ga rechts. Weer een dimensionale poort, open deze en pak de Rode juweel (dit zijn dus de King Solomon’s diamanten).

Ga terug naar het Aetherium en duik erin. Ga links, zwem naar beneden naar de kruising, ga rechts, vooruit en dan naar beneden om op de vloer te landen. Je bent naast een van de lange Aetherium buizen geland. Spring in de buis en zwem naar de vloer van de Arena (dus naar beneden). Je komt uit op de vloer voor de grote deur met de groene streep op de drempel.

Loop naar deze deur, en gebruik King Solomon’s Groene diamand erop. De deur gaat open. Weer een dimensionale poort, deze leidt naar Babylon. Open de poort . hierdoor ontstaat er een LEK TUSSEN DE DIMENSIES waardoor Marduk’s macht op Sophia enigszins wordt verzwakt en een structuur in het midden van de arena enigszins omhoog rijst. Ga babylon in om wat spullen te pakken en dan terug door de poort. Ga terug naar de Arena en REN naar de volgende deur rechts, gebruik Rode Diamand om de deur te openen en ren dan naar de poort, open deze en je veroorzaakt weer een lek tussen de dimensies, Marduk/Sophia verder verzwakkend en het structuur verder om hoog te laten rijzen. Ga door de poort en pak de spullen. Terug naar de Arena en ren naar de derde en finale deur. Blauwe diamant gebruiken, poort open, derde lek veroorzaakt. Er is hier niks van waarde maar bemerk wel de trap aan de andere kant van de poort. Lijkt verdacht veel op de uitgang.

Oké.....Marduk zou nu voldoende verzwakt moeten zijn, dus zorg ervoor dat jou health 100% is en storm de arena binnen en ren naar het ministructuur in het midden en klim naar de top ervan en trek meteen je zweep.

Zorg ervoor dat je Marduk/Sophia ten alle tijde aankijkt. Deze lanceert nu voordurend aanvallen op je , soms zal hij vlak naar Indy toe komen om dan plotseling zijwaartse te gaan. GEBRUIK JE ZWEEP VERSTANDIG. JE HEBT NOG MAAR EEN AANTAL SUPERCHARGED ZWEEPSLAGEN TOT JE BESCHIKKING.

Wacht totdat Marduk/Sophia echt daadwerkelijk Indy aanvalt geef hem dan een zweepslag. Dit is een bruut gevecht. Zorg ervoor dat je voldoende heatlhitems hebt om Indy’s health steeds aan te vullen. 10 rake zweepklappen zullen Marduk echter het loodje laten leggen..........

Als Marduk verslagen is komt Sophia vrij, maar tevens komt er een aardbeving op gang. Sophia rent weg, volg haar. Ren recht vooruit naar de exit poort. Puin valt van boven naar beneden, maar er is geen haast, volg nu gewoon de weg, en spring/klim van/naar platforms om uiteindelijk het einde te bereiken. Laat je niet in paniek brengen door je schuddende scherm. Dat heeft niks te betekenen. Je zult nu wel zelf het einde door deze laatste grot weten te vinden. Voordat je de laatste helling naar de vrijheid opgaat kun je links op een platform nog een laatste schat vinden, ga dan deze laatste helling op en kijk naar het eindfilmpje...

Louis Koot

 

Level X het geheime level.

Als je een level klaar hebt kom je in de WINKEL alwaar je healthitems/schiettuig en ammo kunt kopen. Tevens kun je er ook juwelen enz kopen, maar die kun je in het spel gratis ook oppakken. Als je meer dan 2500 aan waarde aan juwelen/gous/zilver hebt kun je ook de SECRET MAP kopen. Als je dat doet dan word je daarna meteen naar het BONUSLEVEL gebracht. Er is 1 bonuslevel nl. RETURN TO PERU. Dit kun je aan het einde van elk reguleer level zo bereiken, mits je maar voldoende geld hebt om de secret map te kopen. Hier volgt een bijna complete oplossing voor dit bonus level. Ik krijg alleen het einde niet voorelkaar. Het lukt me maar niet om dit level echt helemaal te beëindigen.

Indy komt met zijn jeep aan in Peru. Je kunt hier omhoog naar de stenen ingang van de mijn klimmen of in het water springen, maar dit haalt allemaal niks uit. Pak wel in de hoek waar je de slang ziet de plantjes kill de slang en verjaag de luipaard. Ga naar de jeep en pak het raft eruit. Ga naar het water en zoek de kant uit waar je het raft te water kunt laten. Vaar door de stroomversnellingen en in de eerst volgende rustige vijver meteen naar links en ga hier aanwal rechts. Duik in de poel bij de waterval en ga door de onderwatertunnel, klim uit het water en de ladder op. Hier boven kun je niet zomaar naar de overzijde springen. Je moet Indy de helling af laten rennen en net voor de afgrond dan Run/jump doen. Indy land aan de overzijde, pak plantje en ga helemaal naar linksachter naar de grotingang. Hak de lianen ervoor weg, schiet de slangen, ga grot in en pak het idol, ga terug en spring in het water bij de waterval en ga rechts aan wal en laat het raft weer te water. Nu verder door de volgende stroomversnelling tot in rustig vaarwater en ga hier aan land.

Loop even helemaal naar achteren naar de met een grote ronde rots versperde in/uitgang van de mijn. Je kunt hier niet verder, draai om en pak links een plantje. Terug naar de vijver en spring erin en ga door de meest linkse onderwateringang. In de tunnel een stukje rechtdoor, dan naar rechts en door het gat omhoog (als je deze tunnel helemaal naar achteren volgt kun je er niet uit). Klim hier uit de poel, loop recht door, Jump/Spring over de volgende poel en klim op het platform en klim dan nog 1 omhoog. De ladder voor je leid naar niets dus draai je om naar de poel. Aan de overzijde zie je rechts een klein platform. Run/jump daar naar toe, hijs Indy erop en volg dan het pad omhoog alwaar je aan het einde links naar beneden springt. Pak het juweel uit de nis en ga via dezelfde weg terug naar de poel. Spring erin en door de tunnel naar de vijver.

Hap adem, duik weer en ga nu door de rechter onderwater opening. Indy komt nu vanzelf, via een andere waterval, in een complex van onderwater grotten. Hier moet je op zoek naar een smalle ingang van een tunnel naar boven. Deze is ietwat moeilijk te vinden maar is ergens in een van de tunnels vlak bij de bodem. Alleen via deze gang kun je naar de oppervlakte. Andere openingen leiden tot niets. Dus vindt deze gang, ga erdoor en je komt boven uit in een poel. Ga uit de poel en klim omhoog. Je ziet boven je hoofd een balk. Gebruik de zweep om naar de overzijde te zwaaien. Loop naar achteren. Indy komt in een grot met schedels terecht en ook hier een poel. Steek de fakkel op het altaar aan voor licht en kijk in het water. Je ziet een opening en een andere opening op de bodem afgedekt met lianen.

Links in de muur zie je in een nis een idol. Gebruik de zweep om het idol uit de nis de poel in te zwiepen. Spring in het water en pak het idol en zwem dan naar de met lianen afgedekte opening. Hak de lianen weg en ga deze tunnel door. Indy komt uit in een grot. Draaikolk aan het einde. Klim aan wal op de enige plak waar dit kan, ga achter de grote steen staan en duw deze naar voren op de draaikolk. De gehele grot komt nu vol te staan met water. Zwem helemaal naar boven en ga aan land aan de zijde waar je de witte lichtbundel ziet. Loop naar de gang en achter de lichtbundel langs naar achteren. Een hele bende spinnen dus schiet. Bij de grote steen , links en kruip naar binnen. Pak de STONE KEY en kruip weer naar buiten en ga door de gang terug naar de poel. Spring erin en zwem naar de overzijde en hier er weer uit.

SAVE SAVE SAVE......

Loop de kamer in en draai links en stop!

Voor je ligt een ruimte met een tegel vloer. Je moet door deze ruimte helemaal naar achteren en daar omhoog via de trap en klimmen. Stap niet op de grijze tegels want dan activeer je giftige pijlen die niet zo gezond zijn. Dus loop voorzichtig helemaal naar achteren, de trap op naar boven en plaats links de STONE KEY. Ga door de ontstane opening naar beneden en door de gang en dan rechtsaf. Doe je aansteker aan en dan linksaf. Scorpio’s. Indy komt in een ruimte met een soort altaar. Steek de fakkel voor je aan en ook rechts omhoog vindt je een fakkel. Spring vanaf de richel voor het altaar en dan vanaf de fakkel een Run/Jump naar het platform aan de overzijde. Klim omhoog en pak het juweel. Ga terug naar de fakkel links boven en kijk omhoog. Een balk waarop je de zweep kunt gebruiken.

Doe dat en klim via de zweep verder omhoog en land links op het platform. Draai om en kijk nogmaals naar boven. Nog een balk dus herhaal het zweep gebeuren naar het volgende platform. Hiervandaan Run/Jump naar de overzijde. Indy hangt aan de bovenste rand van de stellage. Glijd naar rechts en klim omhoog, loop door de gang en dan naar beneden. Er volgt een scène waarin Indy een stuk steen los trapt waardoor je ziet hoe daardoor de grote ronde jongen boven in deze ronde schacht vervaarlijk gaat bewegen. Een duidelijke waarschuwing dus. Ga terug naar de "doodsstellage" en ga achterwaarts over de rand. Indy hangt aan de rand. Glij naar links en laad Indy vallen zodat hij aan de rand eronder komt te hangen, laat hem nogmaals naar beneden vallen, glij langs deze rand naar rechts en klim op. Pak hier de BAMBOO SPIKE.

Ga nu al vallend van rand naar rand helemaal naar de vloer van de kamer en dan door de grot weer terug naar de ruimte waar je de SONE KEY gebruikte. Klim hier op de tegenoverliggende richel en steek de BAMBOO SPIKE door het driehoekige gat. SAVE SAVE want je moet nu weer een stukje terug over de grijze tegel vloer. Verlaat de richel en ga de trap af naar de tegel vloer. Ga links, spring hier over de rotsblokken en ga de gang in. Kruip door het gat, loop door en kijk omhoog. Kijk daar is je BAMBOO SPIKE. Gebruik de zweep op de SPIKE en klim omhoog en land op het platform. Rechts af, loop omhoog, draai links en save save.....

VAL:

De eerste 2 tegels zijn valkuilen welke Indy niet zal overleven. De achterste tegel daarentegen daar moet je zijn.

Doe dus 2* een voorwaartse rol en ga op de 3e tegel. Indy valt naar beneden en land op de vloer van een grotje.

(je kan ook over deze tegel heen rollen en dan omhoog klimmen, maar dat loopt uiteindelijk dood).

Links achter vindt je firstaid maar je moet rechts van de ingang gaan en dan omhoog klimmen. Pas op want het krioelt in deze grot van de slangen. Indy staat op een platform en ziet voor zich een rotswand met allemaal ladders. Boven je hoofd zie je een soort "naald" waarop je de zweep gebruikt om naar de overzijde te zwaaien.

Hier even in de rondte en omhoog kijken en dan via de juiste weg over de ladders omhoog klimmen.

Klim eerst deze wand omhoog, op het platform, trek de grote steen naar achteren en ga weer op de ladders, naar rechts voorbij de steen en weer op het platform. Beklim dan de ladders op de rechter wand. Omhoog, rechts, omhoog en klim op het bovenste platform. SAVE SAVE.

Klim naar beneden via de ladders en laat Indy vallen, glij rechts, klim op het platform en pak juweel, draai links en je ziet een gat. Hierdoor kom je weer beneden in de grot uit, dus niet doen. Klim via de ladders weer helemaal naar boven naar het bovenste platform.. Run/Jump naar de richel aan de overzijde en glij naar links. SAVE SAVE.

Klim omhoog en loop naar links naar het einde, ga hier achterwaarts over de rand en laat Indy vallen. Hij land op een naar beneden afglijdende helling waar je OP HET JUISTE MOMENT een RUN/JUMP moet doen naar de opening aan de overzijde. Eenmaal hier klim je deze opening in en SAVE.

Indy is nu boven in de ronde schacht vlak bij de ronde sluitsteen. Run/Jump naar de richel onder de ronde steen, glij dan naar links en laat Indy vallen. Aansteker aan. Indy staat nu in een nis, draai om naar de schacht. Je ziet een "zweeppaal" gebruik de zweep en het blok valt naar beneden en daarna ook de grote ronde steen. Laat Indy naar beneden vallen/springen en ga door de uitgang. Indy komt aan bij een andere, groene, ronde schacht. Deze is veel wijder dan de vorige en je ziet allemaal pilaren langs de wand, SAVE SAVE want het is de bedoeling om naar de overzijde te gaan. Dit doe je door van pilaar naar pilaar te springen. Maar de pilaar waar je steeds op land trekt zich terug in de rotswand dus moet je steeds snel door springen. Indy eindigt in aan de overzijde in een nis. Draai om en je ziet dat de pilaren nu platforms zijn. Weer moet je nu naar boven naar de overzijde springen. Save na elke gelukte sprong en na 3 sprongen , draai op deze pilaar rechts, hak de lianen weg en ga door de opening. Run/Jump over het gat en pak het juweel. Spring terug en weer op de pilaar en vervolg je weg naar boven, al springend van kolom naar kolom. Hierboven ga je door de opening de gang in en loop je erdoor heen. Je ziet hoe de pilaren weer terug schuiven. Ga de trap af en Indy loopt vanzelf de zaal in. Na de scène is de deur achter Indy dicht en op slot. SAVE SAVE SAVE......

Indy "ruikt" een valstrik...

Pak het idol, ga snel door de opengegane deur via een paar voorwaartse koprollen. SAVE SAVE.....

Loop recht vooruit van de tegelvloer af. Indy zal zich vanzelf weer omdraaien en terug naar de afgrond lopen. Draai om en loop de gang in.....als je de grote ronde steen op je af ziet komen, draai snel om en ren terug naar de afgrond maar niet helemaal. De Ronde steen gaat over Indy heen, maar........

Wanneer de steen op Indy komt af rollen moet je snel teruglopen waar je vandaan komt en bukken. Zorg dat je de zweep in de aanslag hebt. Als de steen over je heen is gerold ren je zo snel mogelijk naar de andere kant van de gang totaan het gat. Boven dit gat zit een balk waar Indy met zijn zweep aan zwaaien kan, dus zorg dat hij die zweep in z'n handen heeft. Zwaai naar de overkant en ren door totaan een boogje. Ga daar recht onder staan en gebruik hier ook weer de zweep op. Indy kan naar boven klimmen en de steen rolt onder hem door naar buiten. Doe dit allemaal wel zo snel mogelijk want de steen komt dus ook weer terug.

 

 


Game-Solves
http://members.brabant.chello.nl/~h.vangompel/
Cheats
http://members.tripodnet.nl/gamesolves/
NL Oplossingen
http://members.tripodnet.nl/gamesolves/ned/

Forum

http://pub24.ezboard.com/bgamesolves

 

www.000webhost.com