Nederlandse oplossing voor:

Half Life

Geschreven door Louis Koot

©Games Over
Deze oplossing mag niet worden gebruikt voor commerciële doeleinden. Niets uit deze oplossing mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar worden gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij electronisch, mechanisch, door middel van fotokopieën, opnamen, of op welke wijze ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Games Over. Niets in deze oplossing mag worden veranderd. Neem voor meer informatie contact op met jamin@bart.nl

.

 

Hallo:

Dit is een poging tot een complete Nederlandstalige Walkthrough voor Half-Life.

Eerst even een aantal belangrijke opmerkingen.

Deze oplossing is geschreven aan de hand van mijn eigen aantekeningen tijdens het spelen en mijn herinneringen en is voor een deel een vertaling uit een Engelstalige oplossing.

Ik heb geprobeerd zo volledig mogelijk te zijn en geef aan welke kant je op moet, wat je moet doen enz…maar in een aantal van de wat moeilijker delen ben ik daar niet geheel in geslaagd. Met name in het hoofdstuk waar je terechtkomt in het doolhof van lopende banden heb je kans dat ik niet helemaal meer de juiste weg aangeef, sorry hiervoor…maar het geeft wel een algemene richting aan..

Ook gebruik ik nogal wat Engelse termen omdat sommige Engelstalige woorden zich moeilijk door een passend Nederlands woord laten vervangen. Het is uiteraard belangrijk dat je de bediening van dit spel eerst even goed onder de knie krijgt, dus dat je weet welke toetsenbordtoetsen je moet gebruiken om te schieten, springen, rennen, gewoon lopen, sluipen enz. Verder krijg je tijdens het spel de beschikking over verschillende soorten wapens en de bijbehorende munitie. WEES ZUINIG OP JE ZWARE WAPENS. Deze heb je aan het einde van het spel, als je Nihilanth moet verslaan, hard nodig. Ik zelf heb het grootste deel van dit spel bijna alleen maar de MAGNUM gebruikt. In het Black Mesa complex vindt je heel veel kratten. Sla ze niet allemaal meteen stuk want soms is het nodig om via kratten omhoog te klimmen om verder te kunnen komen. Verder is het van belang om de Guarts en Scientist die je nog levend vindt ook even in leven te houden, want zij kunnen voor jouw bijvoorbeeld deuren openen die jij niet open kunt maken. Daar waar ik in de walkthrough een bepaalde tactiek beschrijf moet je bedenken dat er ook andere tactieken te gebruiken zijn. Mocht je al spelend grove fouten in deze oplossing ontdekken, schroom dan niet ze even te melden via: M.Spijker@sfb.nl of aan Bert Jamin.

Louis Koot.

P.S.:

Cheats heb ik niet toegevoegd, deze kun je overal op het internet vinden.

 

Half Life complete Walkthrough.

 1. Welkom in the Black Mesa Research Facility.

  Goedendag, Mr. Freeman. Ga lekker achterover zitten en geniet van het treinritje. U hebt een lange dag voor de boeg en dit is waarschijnlijk de enige kans om even te relaxen. Kijk tijdens de rit maar eens naar de verschillende locaties waar we voorbij komen en luister vooral naar de stem uit de luidspreker. Je weet maar nooit of er iets belangrijks wordt gezegd. Ik ben er om u te helpen de dag door te komen, en geloof me, het wordt een vermoeiende dag. Ik veronderstel dat u denkt een normale werkdag te hebben en dat u geplant heeft sommige dingen geheel alleen te gaan doen, zoals de dozen in de werkplaats te doorzoeken. Er zijn genoeg voorraden hier in Black Mesa, maar soms moet je er goed voor zoeken om ze te vinden. Oké , "lets get to bussiness"

  Als zo meteen het treinritje is afgelopen, blijf dan in de trein tot dat de bewaker de treindeur opent. Volg hem dan naar de security door, welke hij voor u zal openen en ga naar binnen.

 2. anomalous Materials.

  U bent een ietsje pietsje aan de late kant, dus laten we proberen om zo snel als mogelijk naar de testruimte te gaan (waar uw werk op uw wacht). Praat met de bewaker bij de balie en ga dan de lange hal in. Neem de eerste afslag rechts. Ga bij de eerste kruising naar rechts. De testkamer is naar links, maar u moet eerst uw HEV-pak aan gaan doen voordat de bewaker u naar binnen wil laten. Ga dus naar rechts naar de omkleedruimte. Hier gaat u naar links en u ziet uw HEV pak hangen. Druk op de middelste Knop en loop dan de trap af naar uw HEV-pak en trek het aan. Ga terug naar de kleedkamer en onderzoek uw eigen kast (FREEMAN). U vindt er een Power-Up voor de HEV.

  Verlaat de kleedkamer en ga naar de deur waar u zojuist niet doorheen mocht. De bewaker opent deze nu en u gaat er door. Druk op de Knop om de liftdeuren te openen en ga de lift in en druk op de Knop om de lift in beweging te zetten. U komt uit in het LAB, waar een groepje Scientists u opwachten. Praat met hen. Als zij het een en ander hebben uitgelegd over het experiment van vandaag zal één van hen de RETINAL scanners activeren zodat u door de volgende deur naar de tweede lift kunt gaan. Ga deze lift in, druk op de Knop en beneden aangekomen stapt u uit en vervolgt u uw weg naar de test ruimte. Hier wachten 2 Scientists op u welke u een korte briefing geven over de risico’s van het experiment.

  Blijkbaar is er een kleine kans op een "resonance cascade scenario" wat dat ook mogen zijn. Maar de ADMINISTRATOR staat er op om het experiment door te laten gaan. Dus: nadat de retinal scannerts zijn geactiveerd gaat u de testruimte binnen. Eenmaal binnen krijgt u 2 opdrachten die u moet uitvoeren. Ten eerste moet u, via de ladder, naar boven klimmen om de rode Knop in te drukken. Klim weer naar beneden en loop naar de metalen kooi. Hierin verschijnt zodadelijk de testmonster. Als het testmonster verschijnt is het de bedoeling dat u dit in de straal duwt……. O o o o…..dus dat is een resonance cascade scenario. Dit is niet best. ……….. UW HALF LIFE IS ZOJUIST BEGONNEN.

 3. unforseen Consequences

  Zo, dat is dus goed fout gegaan. Je moet de testruimte verlaten en weer naar boven zien te geraken. Gebruik de retinal scanner in de hal (normaal gesproken weigert dat ding je de toegang, maar de dingen zijn nu niet normaal meer). Ga de lift weer in en ga naar boven, en loop door de gang tot dat je twee Scientists ontmoet waarvan er een gewond is. Praat met de Scientist die niet gewond is. Deze volgt je dan naar de security deur om deze voor je te openen. (Scientists kunnen de retinal scanners van de security deuren bedienen). Hij zegt ook tegen je dat je naar boven moet zien te geraken. Maar dat blijkt dus niet zo gemakkelijk te zijn.

  Van af nu is het een goed idee om niet elke hal of kamer zo maar binnen te stormen., maar een ietwat voorzichtiger benadering te kiezen., dus als je door de security deur bent gelaten door de Scientist, kijk dan eerst even goed rond. Een energie straal schiet uit wat eerder op de dag nog de testruimte was. Wacht met verder gaan tot dat deze energiestraal de volgende deur heeft vernietigt, time dan je run door de kamer zo dat je niet door de straal geraakt wordt en verlaat de kamer door de vernielde deur. Je komt in de volgende kamer alwaar een dunne rode laserstraal je de weg verspert. Kruip er onderdoor en loop dan voorzichtig naar het einde van de hal. Wacht vlak voor de tweede laserstraal tot dat deze de grond raakt en ren dan verder. Vlak voor de deur vindt je de koevoet, je eerste wapen. Raap hem op en breek er het glas onder in de deur mee en kruip er door. Ga verder naar de tweede lift en breek ook hier het glas in de deur. De tragedie die je nu te zien krijgt kun je toch niet voorkomen, dus kruip in de liftschacht en klim via de ladder omhoog.. je kunt ook eerst helemaal naar beneden klimmen want op de bodem van deze liftschacht vind je power-ups voor je HEV-pak.

  Boven aangekomen spring je op de vloer van de beganegrond en zie je een bewaker in gevecht met twee Zombies. Help hem een handje met je koevoet. Mocht de bewaker het overleven vraag hem dan je te volgen (bewakers kunnen deuren voor je openmaken en je helpen met hun pistolen), wordt de bewaker gedood pak dan zijn pistool. Waarschijnlijk gebeurd er het laatste, dus ga vanuit hier eerst even naar de kleedruimte want in de kast van Guthrie vindt je ammunitie voor het pistool en indien nodig kun je je Gezondheid weer aanvullen bij de Health-Dispenser. Ga verder naar de Main entrance area. Achter de balie zal, door een ontploffing, een ventilatierooster worden weggeblazen. Kruip door de ontstane opening de computerruimte binnen. Hier vindt je een Gezondheid-dispenser maar ook een paar Headcrabs, die je even van katoen geeft met de koevoet. (gebruik altijd maar de koevoet voor de Headcrabs, dat gaat snel en spaart ammo, die je later dringender nodig hebt voor de grotere jongens, die nog gaan komen). Spring op de computer in het midden van de kamer, dan naar de computer aan de andere zijde van de kamer en klim omhoog , klim in het ventilatiekanaal en verlaat zo de computer-ruimte. Laat je in de hal zakken, druk op de Knop van de security deur, en vul je Gezondheid aan indien nodig bij de Dispenser. Als je op dit moment nog geen pistool hebt, kun je die nu gaan pakken bij de dode bewaker welke onder de Health-Dispenser ligt.

  Je staat nu op het punt om je eerste ontmoeting te hebben met Houndeyes. Dit zijn kleine beestjes welke aanvallen met een elektrische ontlading. Ze geven, vlak voor ze je aanvallen een hoge snerpende toon af, hierdoor krijg jij de kans om ze te pakken te nemen, voordat ze jou te pakken nemen. Dus, doe je best. Mocht je daarna Gezondheid nodig hebben, vlakbij is er achter een raam een Dispenser, dus met de koevoet het glas gebroken en door het raam naar binnen. Vervolg je weg door de gang en vermoord elke Houndey die je tegen komt. Aan het einde van de gang is er rechts een metalen deur. Ga er door en ga via de ladder omhoog. Boven aan de ladder steek je voorzichtig je koppie omhoog om even rond te kijken. Oje… Zombies en Headcrabs. Schiet nu snel op de tonnen, deze exploderen en daarmee ook de Zombies en de Headcrabs. Ga rechts de gang in en praat met de Scientist. Zorg ervoor dat hij je volgt.

  Volg nu een richel (Catwalk) naar een kamer waar een Zombie bezig is een andere Scientist te vermoorden. Dood de Zombie. De Scientist die jou is gevolgd zal nu de retina scanner, waardoor je toegang krijgt tot een voorraad ruimte, vol met ammo. Dus ga je even bevoorraden met ammo en granaten. Verlaat deze ruimte en via de richel terug naar de hal. Vervolg je weg door de hal. Je krijgt je eerste ontmoeting met een Alien Slave, een eenoog, deze schiet ballen energie naar je toe. Het is zaak deze jongens te doden voordat ze hun elektrische ballen op je afvuren. Als je rondom hun lichaam een Energie gloed ziet verschijnen, staan ze op het punt om je met hun gloeiende ballen van katoen te geven, dus wees ze voor. Volg de gang helemaal naar het eind, waar je een Scientist tegenkomt welke zich tracht te verbergen voor een paar Headcrabs in een vuilnisvat. Erachter is een Health-Dispenser. In de buurt is een klein rooster in de vloer, naast een metalen hek.

  Aan de andere kant van het hek klimt een Zombie uit het gat in de vloer. Schiet door het hek heen de Zombie dood en laat je dan door het gat in de vloer (aan jou kant van het hek) naar beneden zakken. Je komt in de pijpleidingen. Volg de pijp naar een draaiwiel, draai aan het wiel. Hiermee zet je de pijpen onder water. Jij bent nu dus ook onder water. Zwem nu door de pijpen naar en kijk steeds even naar boven. Je moet naar een rooster zwemmen, dit rooster dan stukslaan met de koevoet en uit de pijp klimmen. Je bent nu aan de andere zijde van het hek. Volg de gang tot aan een grote vracht lift. Deze gaat naar beneden. De Knop om de lift te activeren vindt je boven aan de oprit. Ga dus vis de oprit naar de Knop, druk op de Knop, draai je vliegensvlug om spring, over het hek , op de lift, die inmiddels met dalen is begonnen. Terwijl je naar beneden afdaalt zullen er een boel Headcrabs over je heen vallen. De meeste vallen te pletter maar sommige vallen je aan, dus….koevoetje gebruiken. Bijna beneden zie je een kleine platform met daarop een Health-Dispenser.

  Mocht je Gezondheid nodig hebben, dan zul je moeten springen op het platform. De lift komt aan en je ziet een metalen looppad. Ga erover. Helaas…een Bullsquid teleport binnen en breekt de metalen loopbrug. Je kunt niet verder…..schiet eerst het beest even dood en kijk dan om je heen. Je ziet aan de wand pijpen. Klim over de pijpen naar het hek van het ventilatiekanaal. Breek het rooster en vervolg je weg via het ventilatiekanaal naar het volgende rooster, breek ook dit rooster en spring naar beneden. Achter de kratten kom je bij een andere rondgang welke gebroken is. Je bent in feite nu in het riool. Aan de overzijde is een Bullsquid bezig een paar Headcrabs om te leggen. Laat hem even zijn gang gaan en leg hem dan zelf even om, als dank voor zijn moeite. KIJK NU OMHOOG. Aan het plafond hangen een aantal Barnacles. Als je in hun tentakels terecht komt zul je naar boven worden getrokken recht in hun wachtende muil. Dit moet dus niet, dus schiet ze kapot of probeer de tentakels te vermijden.

  Spring in het water en zwem naar het einde van het riool (ik geloof naar links). Je vindt er een ladder, dus klim omhoog. Volg het pad en ga door de deur. Je komt in een hele hoge schacht terecht. Als je omhoog kijkt zie je allemaal kratten hangen. Beklim de ladders en boven klim je op de railing. Je moet nu via de hangende kratten naar de overkant zien te geraken. Dus spring voorzichtig van krat naar krat (kies de best mogelijke route uit en save na elke gelukte sprong). Eenmaal veilig aan de overkant, volg je de gang tot aan weer een ladder. Klim naar boven en je komt uit bij een grote lift. Ga de lift binnen en druk op de Knop. Je komt uit bij:

 4. Office Complex.

  Je Eerste taak is het om veilig door de gang te geraken. Ongeveer halverwege deze gang ligt er een plas water op de vloer. Een gebroken elektriciteitskabel hangt er in. De kabel is LIVE dus je kunt niet voorbij de plas water gaan zonder te worden gebraden, de deur die zich aan de ander kant van deze plas bevindt is trouwens toch op slot. Gelukkig bevindt er zich een ventilatie opening net vóór de plas water. Kruip er naar toe, maar wees voorzichtig want de elektriciteit van de kabel kan je nog wel raken als je te dichtbij komt. ,la het rooster stuk en kruip in de ventilatie gang. Volg de gang naar het einde, breek het rooster en spring naar beneden de kamer in. Doodt de Barnacle en let er op dat er meer van deze jongens door het plafond kunnen komen, terwijl je in deze kamer bezig bent. In een hoek van de kamer zie je een deur met de tekst "High Voltage".

  Open de deur, ga naar binnen, en draai de Knop om. Nu is het safe om verder door de gang te kunnen gaan. Aan de andere kant van de gang moet je het raam stuk slaan en er door klimmen. Rechts is een kamer die onder water staat en ook een elektrische probleem heeft. Deze kamer laten we nu maar even zitten. Nu gaan we eerst even onze voorraden bijvullen. Ga naar links en ga de kleine nis met de houten deur binnen. Een Zombie begint zich door de deur te worstelen. Wacht even tot dat hij er in is geslaagd de deur te forceren en dan Dood. Spaart jou het werk. Ga naar binnen en pak wat je kunt gebruiken. Ga weer naar buiten en naar links naar een paar kratten, breek ze en ga dan verder. Je komt dan bij een voorraadkamer met een gesloten hek. Een security bewaker staat er bij, maar een Zombie staat op het punt de bewaker aan te vallen.

  Dood Zombie, want je hebt de bewaker nodig om het hek te openen. Deze doet dat dan ook. Ga de voorraadkamer binnen. Hier vind je onder andere de ASSAULT GUN en als je de ladder naar beneden neemt HEV power en AMMO. Nadat je jezelf aan al dit lekkers te goed hebt gedaan ga je terug naar de gang en naar de kamer die onder water staat. Je moet naar binnen, maar kom niet in aanraking met het water op de vloer want dan wordt je geroosterd. Spring in het raam en dan vanaf het raam op de tafel. Vanaf de tafel moet je naar het aanrecht springen en dan daarvandaan naar de tafel naast de Health-Dispenser. Tenslotte spring vanaf deze tafel naar de balie aan de andere kant van de kamer. Haal de hendel over en het licht gaat uit, maar dus ook de gehele stroom.

  Doe je zaklamp aan en spring in het water, wat je nu veilig kunt doen. De kast bij het aanrecht bevat een paar Power-ups voor je HEV. Ga nu naar het rooster in de muur, breek het en klim in de ventilatiepijp. Dood een paar Headcrabs, en duik op tijd onder de schoepen van de VENTILATOR door. Als je aan het eind van dit kanaal breek je weer het rooster, maar spring nog niet meteen naar beneden. In de kamer beneden je staat een AUTOMATISCHE MACHINEGEWEER (in het vervolg TURRETGUN genoemd) opgesteld welke door laserstralen is geactiveerd en als je naar beneden springt eindig je net als de onfortuinlijke Scientist die daar dood op de grond ligt. Om de TURRETGUN tot zwijgen te brengen moet je een hendel overhalen. Deze hendel bevindt zich onder de richel waarop de TURRETGUN staat te knallen. Dit kost je Gezondheid. Als alternatief kun je je ook naar beneden laten vallen en dan rennen voor je leven naar de uitgang recht voor je. In ieder geval moet je toch via deze uitgang verder. Een kudde Headcrabs komt je tegemoet.

  Draai je om en ren weer de kamer met de TURRETGUN in , de Headcrabs komen achter je aan, jij rent natuurlijk zo snel mogelijk naar het achterkamertje, de Headcrabs worden neergemaaid door de TURRETGUN. (als je deze tenminste niet hebt uitgezet, heb je dat wel dan zul je zelf de Headcrabs moeten uitschakelen) In dit achterkamertje kun je nog enige voorraden aantreffen maar ook een Bullsquid en een paar Alien slaves die erin worden geteleport. Dus KILL. Ga dan terug naar de trap, waar je zojuist bent weggerend. Ga naar boven. Boven aan de trap staat een bewaker.

  Zorg ervoor dat hij met je mee gaat en ga verder de kantoren in. Onderzoek elke kamer op voorraden. Er worden steeds Alien Slaves in geteleporteerd, dus het is handig om de bewaker bij de hand te hebben, want met zijn tweeën gaat het Doden een stukje sneller. Voordat je de kantoren weer verlaat zoek de LOUNGE op. Je ziet een bord met het opschrift "maintenance access" boven een bank hangen. Spring op de bank en sla met de koevoet een stuk plafond stuk. Beklim de ladder. Ook hier boven staat er een TURRETGUN en een Knop om hem uit te zetten. Stap voorzichtig naar voren om het geweer te activeren en, als het zichzelf aan het herladen is, haal dan de Knop om om het weer uit te zetten. Doe je dit te vroeg dan kun je het niet meer uit zetten.

  Grijp de Assault Gun kogels en ga via de ladder weer naar de Lounge. Verlaat het kantoren complex, maar kijk uit voor de Alien Slaves bij de trap. Er zit er ook een achter de frisdranken machine. Dood. Ga dan de trap naar boven op en schakel de Headcrabs boven aan de trap uit. (deze trap is nu een stuk veiliger omdat je zonet het TURRETGUN hebt uitgezet). Volg, boven, de gang naar een verdiepte kamer met aan de overkant een doorgang welke met planken is gebarricadeerd.

  Ga hier naar toe maar kijk uit voor de Zombie en een paar Headcrabs. Gebruik je koevoet om de doorgang vrij te maken en ga verder. Aan het eind van de gang kom je in een soort Lounge terecht waar 2 koffiemachines en twee Zombies op je wachten. Dood. Hier vindt je aan de muur ook een Health-Dispenser. Je ziet ook een deur waaronder wat ijs ligt. Dit is de toegang tot de vriesruimte. Haal de hendel naast deze deur over en ga de vriesruimte in. Ga linksaf. Uit een kamer komt een Scientist rennen, achtervolgt door een Bullsquid. Kil de Bullsquid, en pak de granaten die in deze kamer liggen. Helemaal achter in de vriesruimte zie je in een hoek een paar kratten staan. Als je daar naar toe loopt komt er nog een Bullsquid uit één er van te voorschijn.

  Behandel hem overeenkomstig en zoek daarna naar een rode hendel (niet te missen). Gebruik deze hendel om de vracht Dolly te activeren, deze zie je nu boven je hoofd heen en weer gaan. Ga nu terug naar de ingang van de vriesruimte en klim via de ladder naar boven op de stelling. Kruip over deze telling naar het ventilatie rooster, breek het rooster en ga naar binnen, binnen zijn een paar Headcrabs, dus hoe de koevoet gereed. Volg dit ventilatiekanaal en breek aan het einde weer het rooster en spring op de volgende stelling. Kruip over deze stelling rond tot dat je een rooster ziet in de muur aan de overkant. Wacht tot dat de Dolly voorbij komt en spring dan op de dolly. (in de kratten op de Dolly kun je Power-Ups voor je HEV vinden) spring , via de Transport Dolly naar het volgende ventilatiegat en klim erin.

  Volg dit kanaal naar een kamer waar je Barnacles aan het plafond ziet hangen. Dood ze allemaal en pak de Power-Up en de Assault Gun kogels van de vloer van deze kamer. Nu moet je via de roosters helemaal naar boven klimmen alwaar je alweer het ventilatiekanaal in gaat. Volg dit kanaal tot het einde en beklim de trap omhoog. In de volgende gang kom je een bange Scientist tegen welke door een raam springt. Aan de overzijde van deze gang is een liftschacht. De liftdeuren staan open, maar de lift is er niet. Een Zombie komt van boven af binnenvallen en een andere breekt door de muur. Dood beide. Klim dan ook door het raam. Je komt uit in een voorraad-kamer waar je je ammo voorraad even bijspijkert en eventueel de Assault Shotgun vindt (als je die nog niet had), ook je gezondheid kun je hier weer bijspijkeren. Door het gat in de muur, waar de Zombie door kwam, kun je ook nog wat nuttige items vinden. Ga nu naar de liftschacht. Ja…helaas je moet de ladder aan de overzijde van de schacht zien te bereiken om dan helemaal naar boven te klimmen.

  Je moet dus springen, dus SAFE eerst maar even. Neem een aanloopje en spring pas op het allerlaatste moment (DIT IS GEEN LONGJUMP MAAR EEN GEWONE JUMP). Heb je de ladder vast, klim dan helemaal naar boven naar een richel, weer een ladder, weer een richel en dan nog een ladder. Je ziet de lift hangen en een laddertje aan de lift. Ja…ja ik zei in het begin van dit verhaal toch dat het een vermoeiende dag zou worden……je moet dus ook nog even naar deze ladder toe springen (moeilijk, maar te doen, als je 1 klein stapje naar voren doet en dan springt als je recht voor de ladder staat). Klim boven op de lift, breek het rooster open en spring in de lift. Open de lift deuren en bereid je voor op een ontmoeting met de "Hulptroepen".

 5. "We’ve Got Hostiles"

  oké.. gebruik deze gelegenheid eerst even om je Gezondheid en je HEV-power op te laden bij de twee Dispensers. Een Scientist blijft maar als een waanzinnige op het raam van de controle kamer bonzen, de bewaker smekend om de deur naar de silo te openen. Opeens rent hij weg, door de hal en loopt pardoes door de straal van een blauwe laser. Jammer voor de Scientist, maar in ieder geval heb jij je lesje geleerd. BLAUWE LASERS ZIJN NIET GOED. Volg de Scientist door de hal (je kunt de controle ruimte nu toch niet binnen, dat kan pas veel later in het spel). Aan het einde van de gang zie je twee RODE LASERS. Aangezien het je toch niet zal lukken om deze twee laserstralen te vermijden, kun je er net zo goed hard doorheen rennen om dan meteen achter een paar kratten te duiken.

  De rode lasers activeren namelijk de automatische TURRETGUN dat hier staat opgesteld, en als je niet snel dekking zoekt is het GAME OVER. Eenmaal veilig achter een krat gekropen kom je er al snel achter dat je voorbij dit machine geweer moet om verder te kunnen. Gooi een paar handgranaten of schiet er een raket op af met de Assault Shotgun. Dit laatste zal je wel een beetje gezondheid gaan kosten om dat je tijd nodig hebt om te mikken. Onderzoek alle kratten, vermorzel de Headcrabs welke ingete-leporteerd worden en ga verder de hoek om. Hier is weer een blauwe laser. Als je kunt vernietig dan de zender, deze schakelt dan de laser uit. Helaas kun je de zender niet zien, maar een granaat vlak in de beurt ervan gegooid zal zijn werk wel doen. Hou wel afstand als je de granaat gooit. Verder op in de hal is nog een blauwe laser.

  Vernietig deze op dezelfde manier en ga dan verder. Je komt uitein-delijk uit in de keuken. Alien Slaves teleporteren in. Je zou nu onderweg de MP5 gevonden moeten hebben. Hiermede kun je (met de rechtermuis=secondary firemode) granaten afwerpen waarmee je in één keer een aantal van de Slaves ombrengt. Gebruik anders de Magnum. Ga dan even je gezondheid opladen en ga verder naar de oprit. Hier is weer een rode laser vlak voor een kamer vol met kratten en een TURRETGUN. Spring over de laserstraal en ga zo ver als mogelijk naar achteren in de kamer, want er teleporteren een aantal Slaves in de kamer die de TURRETGUN activeren.

  De TURRETGUN maakt korte metten met de Slaves, maar zo dat ook met jou hebben gedaan als je niet helemaal naar achter in de kamer was gelopen. Alleen nu is de TURRETGUN wel aan en jij kunt zo de kamer niet meer uit. Schakel de TURRETGUN met een paar welgemikte handgranaten uit. We moeten aan de andere kant van de stapel kratten geraken. Spring dus, via de lage kratten, naar de top van de stapel, maar spring dan niet meteen aan de andere zijde naar beneden. Er staan hier ook twee TURRET-GUN’s. De eerste, direct onder je kun je makkelijk uitschakelen voordat het zichzelf activeert, maar de tweede bevindt zich vlak voor de Branddeur. Een granaat schakelt deze weliswaar uit, maar gooi deze niet te dicht bij de branddeur omdat deze dan sluit en jij er niet meer door kan.

  Gebeurt dit toch, spring dan snel naar beneden en kruip vlug onder de zich nu sluitende deur door. Je kunt ook een paar seconden wachten en dan op de rode Knop drukken. Zodra je van de kratten naar beneden springt krijg je last van Headcrabs, vermorzel ze met de koevoet terwijl je door blijft lopen/rennen kruipen. Vanaf dit moment hoor je door de luidsprekers het bericht dat BLACK MESA nu onder militair commando staat. Met andere woorden de MARINIERS zijn gearriveerd. Alles wat jij hebt te doen is zorgen dat je aan de oppervlakte komt en je zorgen zijn over (denk je) You’re close, so hang in there !!!!!!!!

  Oke, we zijn voorbij de branddeur geraakt en je komt bij een tweede stapel kratten. Klim er over heen, maar wees voorzichtig als je aan de andere kant weer naar beneden klautert. De vloer is hier namelijk drijfnat en glad en lijd je naar een gapende lift schacht en het is een diepe val naar beneden. Ook is er een rode laser net om de hoek welke twee TURRETGUN’s zal activeren als je door de laserstraal rent.

  Handgranaten zijn hier geloof ik je beste vrienden. Gooi er een stuk of twee in de hal om de TURRETGUN’s uit te schakelen en ga dan heeel voorzichtig door het water de gang in. Klim de ladders op naar de volgende kamer. Je ziet een Scientist praten met een Marinier………Yikes……en jij dacht dat de Mariniers je vrienden waren ….jammer dan…..blijkbaar hebben ze een geheel andere opdracht mee gekregen. Vermoord Marinier en ga verder. Neem de lift en je komt uit in een andere kamer waar een aantal Mariniers bezig is een aantal Scientists uit te moorden. Nu zijn deze Mariniers vervaarlijke tegenstanders, maar ze zijn zo geconcentreerd bezig met hun moordend werk dat je geen moeite zult hebben ze uit te schakelen.

  Probeer je in godsnaam niet voor ze te verbergen, want dan gooien ze granaten naar je, loop gewoon al schietend op ze af en maai ze weg. Ga over de Catwalk. Het is nu meteen eigenlijk wel het goede moment om de Barnacles aan het plafond even mores te leren. Ze zijn nu wel geen onmiddellijk gevaar, maar straks wel, dus je kunt ze nu maar beter even afknallen. Bij de volgende kruising vindt je links een paar blauwe lasers. Ga dus rechts de kamer met de lopende band binnen, schiet de Barnacles op het plafond aan gruzelementen als het je teveel moeite is om ze te vermijden, en klim op de lopende band (je gaat tegen de stroom in) ren over de lopende band naar de volgende kamer waar je wat HEV-Power en MP5-ammo kunt vinden.

  Spring, via de dozen, op de lopende band en ren erover de hoek om. Voordat je in deze kamer er af springt schiet de tonnen, die je naast de lopende band ziet, aan flarden. Je raakt hier zo meteen in gevecht met Mariniers, en je wil niet in de buurt van deze tonnen zijn als de kogels gaan rondvliegen. Beter ze nu even "op te ruimen". Spring van de lopende band. Aan de overzijde zie je een barricade met daarachter verscholen een marinier. Dood. Voorbij de brug vindt je Gezondheid en ammo. Op de vloer, onder de brug, zie je 3 TURRETGUN’s. Vernietig deze eerst even en spring dan naar beneden. De zijde van de hal waar je de blauwe lasers ziet kun je overslaan. Die kant ben je al geweest. Dus ga verder in de richting weg van de blauwe lasers. Het volgende moment moet je een gevecht leveren met een aantal Mariniers. Zij hebben het voordeel en spelen verstoppertje. Probeer, al schietend, door te lopen, en probeer de Barnacles tentakels te vermijden.

  Als je geluk hebt zullen een aantal van de Mariniers in de Barnacles Tentakels terecht komen. De rest, als er overblijven, kun je dan makkelijk afknallen, of rennen weg (om het je ergens anders weer moeilijk te gaan maken). Als de Mariniers verdwenen zijn, ga je de trap op naar boven. Boven vindt je weer voorraden, maar kijk uit voor de Barnacle welke in de schaduw helemaal boven aan zit verborgen. Blijf doorlopen over de brug tot dat je in een grote open kamer terecht komt. Hier wachten verscheidene Mariniers op je en eentje verwelkomt je ongetwijfeld met een handgranaat. De beste tactiek hier is om, met je MP5 vurend, gewoon maar naar binnen te stormen en ze één voor één af te knallen als ze weg rennen om dekking te zoeken. Vervolg je weg naar de lift. Deze lift gaat dus naar de oppervlakte, maar wees voorzichtig want je weet inmiddels hoe welkom je bent bij het welkom comité dat boven ongetwijfeld op je staat te wachten. Maar goed, je moet naar boven en deze lift is "the only way out". Dus gebruik de lift.

  Boven stap je voorzichtig uit. 3 Mariniers wachten je buiten op. Hou er rekening mee dat als je deze uitschakelt, er anderen volgen. Deze Mariniers zijn slimme jongens. Ren naar buiten (schietend) en ren meteen naar links. Je ziet een kleine ladder. Klim naar beneden. Je komt uit in een hal. Je ziet een deur welke leid naar de controleruimte van de ventilatieschacht. Open de ventilatieschacht en stap meteen terug. De hele zaak stort in. Als het stof is opgeklaard ga je meteen, via de ladder aan de muur, naar beneden naar de opening van de afvoerbuis. Mariniers zullen je volgen, dus dek je rug. Ga, via de afvoerbuis, naar de volgende schacht. Kijk even rond. Je ziet 3 openingen. De bovenste twee leiden naar verschillende plekken, die voorheen onderweg al gezien hebt, maar niet kon bereiken, de meeste bevatten voorraden.

  De onderste opening leid daar heen waar je moet zijn. Ga binnen en volg deze afvoerbuis naar de volgende schacht en daar kruip je in de middelste afvoerbuis. Wees voorzichtig bij de VENTILATOR. Deze afvoerbuis leidt je terug naar een kamer, die je al zag toen je voor het eerst dit gebied betrat. Een Scientist vertelt je dat je moet proberen naar Silo D te geraken. Het heeft er alle schijn van dat de oppervlakte niet goed voor je is. Eerst waren alleen de Aliens achter je aan maar nu moet je ook nog uit kijken voor de Mariniers. Maar als je dacht dat dit het ergste al was……..

  Druk op de rode Knop, verlaat de kamer (door de deur) en betreed SILO D.

 6. Blast Pit.

Van af nu wordt het allemaal echt gevaarlijk.

Gebruik de koevoet om de blokkade te slechten. In de volgende ruimte zie je een controle kast. Draai de switch om, om de lift te roepen, klim naar beneden en ga de lift in. Beneden aangekomen ga je in het karretje en start het met je "use’ key. Je kan de snelheid van het karretje bepalen door middel van je "move back en move forward" key’s. (dus de toetsen van je toetsenbord welke voor deze opdrachten in het spel hebt toegewezen). In dit level kom je veel Hondeyes en een paar Bulsquids tegen in de tunnels. Je kunt twee dingen doen…...AFMAKEN!!! of het karretje op topsnelheid zetten om ze te ontwijken. Als je, in de verte, het einde van de rails ziet, zet je het karretje op topsnelheid.

Je wordt over het radioactieve afval geworpen, boven op de kratten welke in het midden van deze vieze zooi drijven. De krat waarop je terecht komt, breekt doormidden, dus ga vlug op een andere krat, voordat je te veel schade oploopt. Je moet zien te geraken op het cementen platform aan de andere kant van deze vijver vol radioactieve smeerboel. Hier vindt je een pijp met een opening er in. Laat je door de opening in de pijp vallen en volg de pijp. Aan het eind spring je er uit. Spring dan op de pijp welke lang de bovenkant van deze ruimte loopt en loop over deze pijp naar het balkon en spring op het balkon. (Je kunt dit balkon ook via de lager gelegen pijp bereiken, maar dan moet je hoger springen).

Je komt terecht in een andere ruimte vol met radioactieve afval. Spring op de pijp en klim naar de lift. Neem, indien nodig, wat Gezondheid in maar dan moet je wel eerst even op een richel springen en deze volgen. Ga de lift in en ga naar boven. Boven heb je een vrolijke ontmoeting met een paar Houndeyes, een Bullsquid en een paar Headcrabs. Wees voorzichtig met schieten als deze zich op een brug bevinden. Op de bruggen staan ook tonnen explosieven en als die ontploffen dan heb je geen brug meer maar gapende gaten waar je straks, met veel moeite, overheen moet zien te springen.

Het is dus beter om te proberen de bruggen intact te laten. Ga de Silo binnen, ga door de deur, door de gang en je komt in het binnenste van de Silo = de Controle ruimte. JEZUS……wat is dat voor een beest. Deze kun je niet doden met hetgeen aan wapens wat jij nu bij je draagt. Dit Beest noemen we in het vervolg maar TENTACLE. Het vervelende is dat jij, om verder te komen in dit spel, nu juist door het gat moet waar TENTACLE met zijn dikke kont opzit. Er is één troost: TENTACLE is BLIND, hij kan wel hééél goed horen, maar niks zien. Dus om voorbij dit monstrum te geraken ga je in de SLUIP-mode je weg voorbij Tentacle vervolgen. (sluipmode = CTR+pijl-up).

Nadat TENTACLE de Scientist heeft vermorzelt ga je snel door de deur de achtergang in, deze volg je naar een ladder welke naar boven gaat. Neem, voordat je de ladder beklimt, even de Barnacle die daar hangt onderhanden. Oke.. boven ontmoet je een Guart die je nog eens toefluistert om vooral STIL te zijn. Sluip nu verder. Je komt boven in de middenruimte uit, dus boven TENTACLE. BLIJF VOORAL IN SLUIPMODE. KIJK even goed rond. TENTACLE zit in een put, dit is dus de BLAST PIT, welke 3 levels heeft. In elke level van deze put zie je een gebarricadeerde opening. Allereerst moet je door de opening op het tweede level zien te geraken. DIT IS WAT WE DOEN. Granaten zullen TENTACLE afleiden. Daar waar jij een granaat gooit zal TENTACLE zijn aandacht op richten.

Gooi een granaat naar de kratten welke de ladder blokkeren naar het level onder je (BLIJF WEL IN SLUIPMODE) de TENTACLE zal dit level nu aanvallen. Gooi een andere granaat naar de geblok-keerde opening van het tweede level van de put. Als je goed mikt zal de granaat de opening vrij maken. Gooi tenslotte een granaat op de bodem van de put om een open pad naar deze deur te krijgen.

Klim naar beneden (BLIJF SLUIPEN, TENTACLE KAN JE DAN NIET HOREN) en zorg dat je als de duivel door de opening in het tweede level van de put komt. Eenmaal door deze deur, ben je momenteel veilig, dus kun je weer gaan staan. Volg de gang en verlaat de silo. Hopelijk heb je eerder de brug niet opgeblazen dus ga erover heen. (is de brug kapot dan kun je aan de zijkant via de pijpen naar de overkant komen). Volg de pijpen naar de "FUEL ROOM". Jammer…de deur is op slot.

Je zult een andere ingang moeten vinden. Hier vlakbij is een ladder naar beneden, maar pas op 2 Zombies bevinden zich hier beneden. Dood en ga naar beneden, naar een rooster. Breek rooster met koevoet. Klim naar beneden naar de pijpen en loop langs de pijpen en ga bij de kruising naar links.

Je komt bij alweer een ladder. Klim naar boven, Dood de Zombie en breek het rooster boven aan de ladder, grijp de Granaten in de aangrenzende kamer, ga dan door de gang en activeer de deur. 2 Zombies wachten op je aan de andere kant. Dood en klim dan via de ladder naar beneden naar de GROTE VENTILATOR. ga naar de VENTILATORSWITCH. Hiermee zet je de VENTILATOR aan, maar daarna moet je wel als een speer je omdraaien en héééél snel de ladder weer opklimmen.

Ben je eenmaal veilig hoog genoog en buiten bereik van de draaiende schoepen, kijk dan omhoog…….juist…..daar moet je zijn. Als de ventilator op volle snelheid draait, spring je in de opwaartse luchtstroom. Deze "brengt" je naar boven. Breek het ventilatiegat open, klim erin en kill een paar Headcrabs. Kruip dan verder, sla elk obstakel stuk met de koevoet. Uiteindelijk kom je uit bij een ladder en dus ga je hier naar beneden. Juist….je bent nu in de Fuel room. Dood de Zombies en dan druk je op de Knoppen "Fuel" en "Oxygen".

Hierdoor worden beide stromen naar de Blast Pit geleid…juist ja dus naar TENTACLE. Begin je de bedoeling al een beetje te snappen…..Benzine en Zuurstof……Handgranaten……..

Klim de ladder weer op en nu kun je door de deur de kamer verlaten. Ga terug naar de Silo en ga weer naar de Blast Pit. Je moet nu naar de opening in de bodem van de Pit zien te geraken. maar dit gaat niet rechtstreeks. Eerst moeten we TENTACLE zien uit te schakelen. Als het je lukt, gooi dan een granaat naar beneden om de deur vrij te maken, gooi dan een granaat op een hoger gelegen level om TENTACLE af te leiden. Kruip omlaag naar het eerste level en ga hier door de deur. (als je hier de koevoet moet gebruiken om de planken nog op te ruimen, doe dit dan snel, want het geluid zal TENTACLE lokken en zijn beet is verdomde scherp).

Ga de gang in, spring over het gat en ga weer door een deur. Deze brengt je bij een andere brug waarop weer van die explosieve tonnen staan, dus wees voorzichtig waar je schiet als je de Bullsquids aan de overkant gaat uitschakelen. Volg de gang, over een plasje water, en je komt in een zeer grote open ruimte. Hier is een Bullsquid en een paar Barnacles. Dood. Ga verder naar de liftcontroles en roep de lift omhoog. Ga de lift in. Deze stopt halverwege zijn weg naar beneden. Spring naar de ladder aan de wand en klim verder naar beneden. Op de bodem praat je met de Scientist. Hij verteld je dat je de reactor weer moet zien te activeren. Loop de gang in, spring op de pijp om de radioactieve rotzooi te vermijden.

Dood Zombie en loop dan het platform op en druk op de Knop. Het platform gaat naar de overzijde van deze enorme ruimte. Stap af en beklim de ladder. Kijk goed hoe het platform snel heen en weer beweegt tussen twee punten. Spring, boven, van de ladder af op de rondweg maar doe het zo dat je niet door het aanstormende platform naar beneden wordt gelazerd. Ga dan snel naar één van beide ladders en kijk uit voor het bewegende platform. Klim verder naar boven. Je komt bij de reactor aan. Druk op de Knop, ga terug naar de ladder en naar beneden. Ga naar de andere ladder en klim weer omhoog. Weer ben je bij de reactor, maar nu aan de andere kant. Druk weer op de Knop.

Als beide Knoppen zijn ingedrukt zal de reactor opstarten. Klim weer naar beneden, nu helemaal naar de bodem, en gebruik het platform om terug te gaan naar de ingang (bij de Scientist) kijk weer uit voor de radioactieve troep door over de pijpen te lopen. Helaas…de lift doet het niet meer. Ga terug naar de ladder en klim naar de top van de ladder. Naar rechts zie je een richel, erg smal. Spring vanaf de ladder op de richel en loop over de richel naar de doorgang onder je. Spring van de richel de gang in. Als je het allemaal goed hebt gedaan ben je weer terug in de gang met de plas water op de vloer. Helaas hangt er nu een elektrische leiding in het water, dus het is nu niet een goed idee om door het water te rennen.

Duw een paar dozen de gang in en spring via deze dozen over de plas de aangrenzende gang in. Ga terug naar de BLAST PIT en ga , al kruipend en granaten gooiend weer naar het bovenste level. Je komt weer uit daar waar de Guart stond, daal de ladder af en ga via de gang terug naar de controleruimte. DRUK OP DE SWITCH GEMARKEERD "TEST FIRE" ……BYE BYE TENTACLE…….. Eindelijk kun je nu veilig door de onderste opening in de PIT. Doe dat dus ook, en klim via de ladder naar beneden. De ladder komt uit in een diepe put, een HELE DIEPE PUT en het is een hele val. Probeer in het water te landen. Zwem dan naar de oppervlakte en zoek naar een richel. Klim op richel.

Op de richel vindt je de .357 (volgens mij de Magnum). Spring terug in het water en zwem onder de pijpen door totdat midden in een radioactieve afvalput boven water komt. Klim via een ladder naar beneden om je Gezondheid weer wat op pijl te brengen en wat Power-Ups voor de HEV te vergaren. Klim weer naar boven en spring op de pijp welke over de lengte van deze ruimte loopt. Loop over deze pijp tot je niet verder kunt, laat je dan op de pijp eronder rechts zakken en volg deze tot aan een hele grote pijp. Beklim deze pijp helemaal naar de top. Draai hier het ventiel open zodat de pijp verder uitschuift. Laat je in het gat vallen en volg de pijp, spring over het gat. Uiteindelijk zal deze pijp het onder jouw gewicht begeven. Je valt in een kamer vol met kratten. Sla ze stuk om een paar laser mines te vinden, ga dan de gang in. Volgend level.

 

7. Power Up.

Je komt in een grote ruimte. Wat een beest, niet. Het is een Gargantua en hij maakt korte metten met de Mariniers. Vindt ie leuk, maar daarna gaat hij met jou spelen. Dus…wegwezen!

Ga vlug de gang recht vooruit in en dan naar rechts. Je moet nu naar de POWERGENERATOR toe, maar jammer genoeg de weg ernaar toe is geblokkeerd, en er zijn zwermen Alien Slaves die je dit willen beletten. Vecht je een weg naar de ingang van de TRACK CONTROL ROOM. De gang zal onder je ineenstorten. Geeft niet, je hoeft op dit moment toch de TRACK CONTROL ROOM niet binnen te gaan. Draai om en volg de gang, vecht je een weg door de Headcrabs en de Alien Slaves en volg de borden "TO THE POWER GENERATOR". Je komt langs een Gezondheids Dispenser, vlakbij de ineengestorte trap. Blijf je weg vervolgen tot dat je bij een draaiwiel uitkomt. Draai aan het wiel om de deur naar de HAZARD WASTE ROOM te openen. Klim de ladder op naar de bovenste kamer. Hier zijn wat Mariniers te bevechten en een TURRETGUN die je uitschakelt.

Doorzoek de kratten en ga dan naar beneden naar de gang. Je komt in een stevig gefortificeerd gebied aan. Een marinier verschuilt zich achter de barricade, maar er staan een aantal kisten met explosieven achter hem, dus Schiet op de kisten en ….BOEM! ga dan naar achter de barricade. Naar rechts, nog meer Mariniers, naar links ook maar minder in aantal, hier staan ook nog wat kratten. Zuiver eerst maar het gebied links en ga dan terug rechts de gang in. Een kudde Headcrabs komt van uit het plafond binnen vallen. Laat de Headcrabs en de Mariniers rechts elkaar maar afslachten, mocht er één of twee overblijven dan zijn die voor jou. Druk op de lift Knop, maar ga nog niet op de lift. Kijk even eerst naar beneden. Blauwe lasers.

Gooi een handgranaat naar beneden om de lasers uit te schakelen, wacht dan op de lift, druk nogmaals op de lift Knop en ga nu de lift in. Beneden moet je een paar Houndeyes bevechten. Volg daarna de gang rond naar een trappenhuis. Volg de trap helemaal naar beneden , naar het MAINTANANCE LEVEL (je bent nog steeds op weg naar de POWER GENERATOR), en loop tot vlak bij de ondergelopen generator. Kijk uit voor Zombies. Breek de krat welke het mechanisme van de generator blokkeert, ga dan naar boven naar de volgende verdieping. Ga de GENERATOR CONTROL ROOM binnen, druk op de Knop links om de generator aan te zetten. Draai je om. Een elektrische straal blokkeert de deur. Time je ren uit deze ruimte dus nauwkeurig om de elektrische straal te vermijden. Vlak bij de trap is een Gezondheid-Dispenser, gebruik indien nodig.

Ga terug naar de lift. Een tweede groep Mariniers is aangekomen. Neem de lift naar boven en hou je gereed om je een weg terug te vechten naar de TRACK CONTROL ROOM. Welke je nu nog steeds niet binnen hoeft te gaan. In plaats daarvan, klim de ladder op en spring door het gat in de ingestorte gang. Ga hier vandaan terug naar de grote ruimte met de Gargantua en ga hier vlug naar links naar het gebied dat voorheen met een hek was afgesloten. Het beest zal je volgen, doet ie dat niet zorg dan dat hij je opmerkt door een paar schoten op hem af te vuren. Aan het einde van deze gang kom je bij een grote generator. Ren de trap op naar de CONTROL SWITCH en draai deze om. Als het goed is zal het BEEST recht in de elektrische straal lopen. Verlaat dit gebied door de deur onder aan de trap en ga terug naar het hoofd gebied, klim op het karretje en rij dit op de draaischijf. Spring eraf en ren terug naar de TRACK CONTROL ROOM. Met de Knop laat je de draaischijf in de goede richting draaien, spring via het raam weer naar het karretje, klim op het karretje en rij de tunnel in, naar het volgende level.

 

8. On a rail.

Dit level is gemaakt om met het karretje door de tunnels te rijden, maar uiteraard kun je natuurlijk ook gaan lopen. Ik ga er vanuit dat je het karretje zal gebruiken. De wisselomzetters langs de rails kun je bedienen door er op te schieten, dan slaan ze om en dus ook de wissels. Rij verder tot aan de blokkade en praat met de Guart. Hij verteld je dat je de SATELLIET moet lanceren om een einde te maken aan de invasie. De militairen hebben de satelliet uitgeschakeld. Spring van het karretje, grijp de eerste-hulpkist en draai de Knop om om de blokkade op te heffen. Ga, voordat je weer op het karretje springt even in de andere kamer de Barnacles aan het plafond om zeep brengen. Scheelt je later werk. Rij nu door de tunnel naar de lift, deze brengt je naar beneden. Ga voorwaarts door de onderwater staande tunnel, val niet in het water, want dat staat onder stroom.

Aan het eind vindt je een Power-Up voor je HEV (rechts), dus stop kar, ga eraf en pak de Power-Up. Ga terug op kar en ga verder vooruit. Je passeert een kruising waar een kraan de tunnel naar links blokkeert. Dood de Houndeyes en ga verder. Laat de wissels voor dit moment even zitten en volg het spoor tot aan een perron met een Bullsquid en een dode marinier. Stop, kill Bullsquid en spring op het perron. De kratten aan het eind van het perron bevatten Power-Ups en handgranaten. Ga terug op het karretje en ga vooruit, maar kijk uit voor Barnacles. Bij het volgende perron vermorzel je weer een Bullsquid en stop je de kar en ga je ook hier het perron op.

Er is hier een trappenhuis. Ga de trap op en gebruik granaten om de kratten op te ruimen en hopelijk ook de TURRETGUN. In de CONTROL ROOM zet je de Knop om waarmee de kraan (welke dus de rail naar links blokkeert) wordt geactiveerd. Ga terug naar je karretje en ga verder vooruit. Vuur op de eerste wisselhendel die je tegenkomt. De pijl moet dan naar links wijzen, want jij moet bij de wissel naar links. De kraan die voorheen dit spoor blokkeerde is weg. Je komt uit bij een lift. Mariniers wachten boven aan. De beste tactiek is hier om te wachten tot de lift begint te stijgen en er dan snel af te springen. Klim via de ladder naar boven en Dood de vijand op het eerste level. Klim verder naar het tweede level. Dood de vijand welke je verder op de rails ziet staan, spring dan hier op het karretje en ga verder voorwaarts.

Rond de eerste bocht kom je in een echt serieus gevecht met een aantal Mariniers. Handel eerst die aan de rechterkant af, spring dan achter de barricade voor dekking. Je kan het nu het vaste machinegeweer gebruiken om de rest uit te schakelen (Leuk). Aan de muur vindt je een Knop. Draai er aan om de blokkade op de rails op te heffen. Voordat je verder gaat, kijk nog even rond hier. Op de trap, vlak bij de blokkade, zijn Mariniers in gevecht met Alien Slaves. Wacht even wie er wint, dan Dood de winnaars, maar kijk uit voor de marinier die zich verdekt heeft opgesteld in de ruimte boven aan de trap. Volg , boven, de gang rond tot een ander trappenhuis. Een marinier wacht beneden aan de trap op je, de gang gaat naar links en naar rechts. Naar links kom je bij een deel van de rail geblokkeerd door twee blauwe lasers. Schiet ze kapot.

Ga terug de gang in en nu naar rechts waar je Mariniers in gevecht ziet met Aliens. Dood de overwinnaars. Ga terug naar het trappenhuis , maar kijk eerst even onder de trap, Zaklamp aan, breek krat, vindt Power-Up. Breek het rooster, spring naar beneden voor ammo, kill Headcrabs. Ga nu de trap op en ga terug naar je karretje. Spring over de rails naar de andere zijde (waar voorheen de Mariniers en Aliens aan het vechten waren) hier zit ergens een Knop welke je nu om moet zetten om ergens anders een blokkade op te heffen. Ga ook hier de trap op en vecht je een weg naar een achterkamer voor een Power-Up. Ga nu terug naar je karretje, spring erop en rij vooruit. Aan het einde van de rails ontmoet je weer Mariniers. Reken met ze af en onderzoek de lichamen.

Spring over de rail naar de andere kant. Vermoord de Aliens en de Mariniers en ga verder. Je komt bij een gebarricadeerde deur. Erachter is een Guart en een paar kratten. In de ruimte verderop vindt je een Gezondheid-Dispenser, kratten en Headcrabs. Aan het einde van deze gang is een grote barricade. Erachter zit een marinier welke een kanon op je afvuurt. Gebruik kratten als dekking om naar de overkant van de rail te geraken, uit het bereik van het kanon. Ga terug naar het perron waar op de muur geschreven staat "SURRENDER FREEMAN" hier kun je vrij gemakkelijk een granaat over de blokkade gooien om de kanonnier uit te schakelen.

Ga dan door de opengablazen deur en kruip onder de blauwe lasers door. Dood de marinier op de vloer onder je en klim dan via de ladder naar beneden. Ga door de deur en open de kratten voor wat Magnum ammo. Ga op het karretje en ga vooruit. Duik, al rijdend) onder de rode lasers door om te voorkomen dat de TURRETGUN’S verder op worden geactiveerd. Vlakbij de derde TURRETGUN zie je een deur. Spring van de rijdende kar en ga door deze deur. Je vindt ammo en een Bullsquid, een Barnacle en een paar Headcrabs. Ga terug op het karretje en ga vooruit. Na de volgende bocht worden er raketten op je afgevuurd. Zigzag op je kar heen en weer (STRAFE) om ze te vermijden. Schiet de marinier neer die vlak achter de raketwerper staat. Blauwe lasers blokkeren de tunnel, dus spring van de kar (wel eerst even vaart minderen) op de richel naarst de rail en loop over deze richel achter de langzaam voortrijdende kar.

Deze zal de lasers activeren maar zo dat jij er niet door geraakt wordt spring terug op het karretje als de lasers uit zijn en vervolg je weg. Spring bij het volgende perron er weer af. Het zwermt hier van vijanden. Dood ze allemaal en ga door de gang naar een trap welke wordt verspert door een aantal kratten. Spring over de kratten en ga naar boven. Dood de Mariniers en draai de Knop om om zo de blokkade van de rail op te heffen. Ga terug naar beneden en naar de rails maar spring niet op het karretje waarmee je hier aankwam. De rails rechtdoor leiden naar een dodelijke valstrik. Spring op het andere karretje en ga vooruit. Een eindje voor de volgende barricade stop je . vlakbij is er een grote groep Mariniers, zij bewaken een Knop. Deze Knop zal dus wel belangrijk zijn.

Probeer alle Mariniers af te knallen zonder dat je de kamer betreedt, want anders word je neergemaaid door het grote machinegeweer om de hoek. Als je de Mariniers, die je vanaf de rails kunt zien, hebt afgemaakt, ren dan naar pas naar binnen en beklim snel de ladder naar boven naar het grote machinegeweer. Werp er een granaat naar toe om de schutter uit te schakelen. Gebruik eventueel de Health-Dispenser en ga dan terug naar je karretje. Rij verder naar een lift, maar stop de kar voordat je op de lift er mee gaat. Stap af: hier zijn een aantal Mariniers, en je kunt ze beter te voet bevechten. Klim naar boven en doorzoek de kratten. Loop over de smalle richel van de liftschacht om in een open rooster nog wat items te vinden.

Als het gebied veilig is klim je weer naar beneden en rij je met het karretje de lift op/in. Boven aangekomen wordt je weg verspert door een aantal elektrische ontladingen. Stop steeds vlak ervoor en time je weg erdoorheen. Dus steeds voor elke elektrische straal stoppen, karretje op langzaam zetten, spring van kar en loop achter de kar aan tot dat je voorbij deze elektra stralen bent. Het karretje activeert hierdoor de boobytraps achter de volgende bocht. Spring weer op karretje en buk onder de dozen door in de volgende kamer. Je komt bij weer een blokkade waar twee Mariniers omgebracht dienen te worden en dan de Knop moet worden omgezet. Blijf gebukt door de volgende kamer rijden en ook door de volgende tunnel om zo de kratten die boven je hoofd glijden en de raketten die op je worden afgevuurd, te vermijden. Als je langs de raketwerper komt, schiet dan op de Marinier die deze bedient.

De volgende kamer heeft ook weer een elektriciteit probleem. Dus weer, goed timen om er ongedeerd langs te komen. Schiet dan op de wisselbediening om de wissel rechtdoor te zetten. Je bent nu bijna aan het einde van de rit. Spring het karretje af en gooi meteen een granaat via de ladder naar beneden om de blauwe laser daar uit te schakelen. Klim dan naar beneden en bijna beneden spring je van de ladder om de TURRETGUN te vermijden. Je vindt hier een paar handgranaten en Gezondheid en een paar Zombies. Volg de rails tot voorbij de bocht. Hier staat een groot kanon. Gebruik de kratten en de barricades als dekking. Dood de Marinier en dan de kanonnier met een welgemikte granaat.

Sla de kratten stuk opzoek naar ammo en ga dan via de trap naar boven. Luister naar een paar Mariniers die het over jou hebben, vermoord ze daarna. Wees op je hoede voor een verborgen TURRETGUN aan de linker muur. Ga verder naar de deur en open deze met de keypad. Nog even 3 Mariniers om leggen om bij de volgende deur te geraken. het grote kanon in de hoek links kan je daarbij helpen. Heb je de Mariniers af gemaakt, ga dan naar binnen. Rode lasers versperren de trap en ze zijn dodelijk. Gebruik kratten om een "ladder’ te maken naar de richel, klim dan via de kratten op de richel om zo deze trap geheel te ontwijken. Door de deur zie je twee Mariniers in de computerruimte. Ga naar de controlekamer en druk op de rode knop. De raket wordt gelanceerd en daarmee dus ook de satelliet. Verlaat de controleruimte en ga door de grote deuren en dan door nog grotere deuren welke nu open zijn. Klim via de ladder naar beneden alwaar je in de verschillende kratten ammo kunt vinden. Ga op het karretje en ga vooruit naar het volgende level.

 

9. Apprehension.

Als je ziet dat een Marinier explosieven op de rails gooit, spring je van het karretje. Dood de Mariniers en spring naar beneden in de ondergelopen ruimte. Onderzoek hier op het eerste level de verschillende ruimtes voor ammo.( De kamer is verdeelt in 2 delen, de kant waar het karretje is waar je zojuist van af bent gesprongen en de andere kant. Kom je aan de zijde met het karretje vast te zitten, wacht dan op de tonnen die zullen verschijnen en spring via deze tonnen naar de andere zijde. Dood de Muterende Scientist en ga dan naar de Health-Dispenser voor een beetje gezondheid.)

Wanner je in de onderwater staande ruimte terecht bent gekomen spring dan naar de andere kant van de barricade. Je moet door de deur op de bodem van deze poel. Hou de koevoet gereed om een Alien larve te bevechten. Volg de onderwaterdoorgang en ga door de eerste metalen deur rechts om even lucht te happen. Zwem verder door de gang. Je komt in een ruimte waar je in de vloer een rooster ziet zitten. Breek rooster, zwem naar beneden en neem de passage rechts naar een kamer vol met ammo. Open de deur en verlaat de kamer. Ga door de gang recht voorruit naar het droge. In de volgende kamer zijn wat Barnacles en , in het water, een Ichthyosaur.

Volg de weg rond het water naar de ladder, klim omhoog en praat met de Scientist. Hij vertelt je over een kruisboog met verdovingspijlen, waarmee je het beest in het water uit kunt schakelen. Deze boog vindt je in de aangrenzende kamer. Loop de straal in en in laat je in de kooi vallen, pak de kruisboog. De kooi valt in het water. Schiet op het beest met de kruisboog, net zolang tot het niet meer beweegt. Zwem even naar de oppervlakte om lucht te happen en ga dan weer onderwater want je moet een draaiwiel vinden. Deze vind je vlakbij de pijpen. Draai aan het wiel, en ga dan snel door één van de zich opende hekken de pijp in. Pak de ammo en ga de trap op. Boven ga je linksaf. In de kamer schiet je Barnacle, en pak je de patronen van dekrat. Op het moment dat je op de krat springt, komen er een paar Slaves binnen. Dood deze en ga de gang in.

Om de hoek kom je bij een doorgang over een poelwater. In het water zwemmen twee van die zwembeestjes. Loop over de doorgang, spring over het gat en blijf in het midden lopen. Om de eerste hoek zal het pad waarop[ je loopt voor je instorten en krijg je last van een Aliën. Liep je in het midden, dan is er niks aan de hand, zo niet dan val je in het water. Is dat zo zwem dan naar de ladder en klim weer omhoog. Spring over het ontstane gat in het pad. Loop dan door naar het einde van het pad. Hier moet je nu een sprong nemen door de opening in het hek voor je. (moeilijk) je beland in het water, dus zwem de gang in onder het bord "Generator Control". als je boven water komt dood je de Bullsquids.

Ga door de passage rechts en duw de krat van het pad. Zet ,door op de knop op het paneel te drukken, de generator aan. Spring naar beneden op de vloer en ga naar de middelste zuiger en spring op het onderste voetstuk, maar zorg dat je niet onder de zuiger terecht komt. Spring op de zuiger als die op de laagste stand is. Spring er af om op de richel te komen waar je wat ammo vindt. Spring naar beneden, duw de metalen krat naar de houten krat welke de ladder in de hoek blokkeert. Spring dan op de metalen krat en breek de houten krat met de koevoet. Spring omhoog naar de ladder en klim naar boven.

In de volgende gang vindt je een Health-dispenser, maar wees op je hoede voor Bullsquids die geteleporteerd worden. Dood en ga verder de gang in.

Je komt in de Computer Room boven aan de trap. Hier ontmoet je nog wat Alien Slaves en een paar Headcrabs. deze moet je allemaal doden, omdat de Scientist anders de veiligheidsdeur niet wil openen. Praat met hem. Open de deur van de Vriesruimte en vecht je snel een weg naar de ladder helemaal achter aan in deze ruimte. Klim naar beneden en volg de gekleurde pijpen tot aan de lift, onderweg uiteraard alle vijanden dood makend. Neem de lift naar boven en praat met de Guart.

Deze wordt halverwege zij eerste zin vermoord. Je ziet nog net een glimp van zijn moordenaar, of in feite moordenares. Ze hebben een paar vrouwtjes voor je gevonden om mee te spelen……helaas zijn dit geen vriendelijke poesjes. Er zijn er geloof ik 3 of 4 en ze zijn niet makkelijk te doden. Ga op jacht en zorg dat je ze allemaal te pakken krijgt. Bedenk zelf maar een tactiek om dit te doen, maar WATCH YOUR BACK. Ik weet niet of jij weet dat er op je kruisboog een snipermode ziet, dus wordt sluipschutter en een paar laser mijnen als boobytrap kunnen ook heel nuttig werk doen.

Heb je alle vrouwtjes "genomen" ga dan de trap op en draai de knop om. De deuren gaan open. Ren erdoor…….VRIJ VRIJ VRIJ ……YOU MADE IT!!!!!!!……..HELAAS……….

Je wordt nu dan toch door de Mariniertjes gevangen genomen en ze zijn knap pissig op je vandaar dat ze je in de vuilniscrasher smijten.

Snel…..je hebt maar weinig tijd voordat je tot pulp wordt gedrukt……spring vliegensvlug via de dozen en kratten naar boven naar de richel boven de kraker. Oke je bent veilig maar je hebt geen wapens meer. Je moet weer helemaal opnieuw beginnen. Loop over de kraker naar de tegenoverliggende richel en pak de koevoet op die hier ligt. Klim via de ladder naar beneden en ga door het rooster in de vloer naar het volgende level.

 

10. Residue Processing.

Volg de pijp naar het einde, naar een buitengebied. Ren naar de opening en blijf rennen naar de Silo, onderweg de Headcrabs dodend. Draai het draaiwiel om en klim de ladder omhoog, en laat je op de lift vallen. Ga naar beneden. Zaklamp aan en ga de pijp in, volg deze naar een rooster. Breek het rooster en laat je naar beneden vallen. De Guart is niet de redden. De Barnacles vinden hem lekker. Wacht totdat de resten van de Guart op de grond vallen en pak dan zijn pistool, waarmee je dan uiteraard even de Barnacles "dank je wel" zegt. Doe even wat Gezondheid op en ga dan door de gang naar de observatieruimte. Vermijd de Barnacles. Ga via de trap naar beneden en gebruik het HEV-station om je pak op te pompen. Gebruik de koevoet om de Headcrabs te doden. Beide deuren hier zijn gesloten, dus ga weer naar boven. Loop helemaal terug naar waar je de fabriek voor het eerst binnenkwam.

Klim hier via de ladder op het vat en spring over het drijvende afval. Je zult hier een boel moeten springen. Als je de pijp verlaat moet je over de op en neer gaande platforms springen, naar de uitgang aan de overzijde. Spring naar het platform rechts als het begint te stijgen, spring dan recht vooruit als het volgende platform daalt, en spring dan vlug naar het platform in de hoek en op het platform bij de uitgang. Spring naar de uitgang en loop verder. (Als je tussendoor valt zul je de ladder aan het begin van deze ruimte moeten opklimmen en opnieuw moeten proberen).

In de volgende ruimte klim je over de pijp aan de linkerkant van deze kamer. Als het allemaal te smal wordt spring dan naar de pijp rechts. Verlaat deze ruimte. In de volgende kamer bevinden zich twee rotors die draaien in een vat met gevaarlijk afval. (voordat je probeert aan de overkant te geraken kun je misschien beter even je Health op peil gaan brengen). Om aan de andere zijde van het vat te geraken, spring je eerst op de dichtstbijzijnde rotor, loop er over naar het einde ervan en spring je op de tweede rotor als deze je passeert. Ga aan het einde van deze tweede rotor staan om de pijp te bereiken, via welke je deze ruimte verlaat. In de volgende kamer, spring je van de lopende band en onderzoek je de kratten voor ammo. Spring terug op de lopende band en rijd naar boven.

Je valt in een stroom afval. Volg deze stroom de volgende kamer in, maar zwem dan meteen naar de zijkant (links of rechts maakt niet uit) en klim op de kant voordat je in de "gehaktmolen" terechtkomt. Volg de doorgang en spring dan weer in de nattigheid. Zwem onder de tweede "gehaktmolen" door en blijf onderwater om de vlammen in de volgende kamer te vermijden. Zwem onder de derde "gehaktmolen" door en ga dan een kleine nis rechts binnen voor wat Health.

Spring weer het water in en zwem verder. In de volgende kamer ga je rechts de wal op. Pak de .357 gun op en gebruik deze meteen op de Bullsquid welke de Guart aan valt. In de Controll Room vindt je Health en diverse ammo. Er is hier nog een controlle ruimte waar je drie hendels vindt. Deze hendels bepalen in welke richting de lopende banden gaan. Overtuig je ervan dat de drie lopende-banden zich VAN HET WATER AF bewegen en ga dan terug naar de controlekamer met de dode Guart. De knoppen op het controle paneel stoppen de STAMPERS steeds voor een korte periode.

Je moet nu proberen de STAMPERS te stoppen, als zowel de rechter en de middelste stamper op hun hoogste punt zijn. Ren dan naar het water en spring op de rechter lopende band, dan meteen op de middelste lopende band en rij via deze omhoog de kamer uit. Nu moet je tijdens de rit een aantal horizontaal bewegende ZUIGERS zien te vermijden en in de volgende passage een paar vertikaal bewegende ZUIGERS. Het is een kwestie van goede timing. Een maal voorbij alle ZUIGERS moet je springen van lopende band naar lopende band. Val je eraf volg dan de borden "to the EXIT". En begin helemaal opnieuw. Je bevindt je dus in een doolhof van lopende banden. Ga vlug door het FORNUIS en als je in het gebied komt waar je twee lopende banden ziet welke tegengesteld van elkaar "lopen", spring dan op de lopende band welke van jou af gaat (links, als je naar beneden kijkt). Gooi meteen een Satchel Charge op de andere band breng die tot ontploffing meteen als deze band de blauwe laser passeert. Hiermee schakel je in één klap nog een andere laser, om de hoek, uit.

Volg de weg rond en spring van lopende band naar lopende band in het volgende gebied om de ROLLERS te vermijden. Spring dan op de vloer beneden je en spring door de "KAKEN" als deze zich openen. Als je het einde van de lopende band nadert, spring naar/op de richel, kijk uit voor de Barnacles en loop door de gang naar het einde van het level. Ga naar het volgende level.

 

11. questionable Ethics.

Klim op de ladder en breek het rooster met je koevoet. In de volgende kamer zijn meerdere Houndeyes. Gooi, als je die bezit, een Satchel Charge in de kamer voordat je naar beneden klimt. Eenmaal in de kamer breng de Satchel tot ontploffing. Heb je geen Satchel Charge dan zul je je een weg schietend moeten banen.. Klim omhoog en spring op de krat bij het hek. Pas op dit hek staat onder hoogspanning. Spring op een krat rechts (deze is groter en van af daar spring je over het hek. Ga de gang in. Kijk naar het beest in de glazen kooi, hij begint op het glas te slaan. Breek vlug het glas welke de rode knop afschermt en druk op de rode knop. Het beest ontsnapt, maar jij kunt de gang in rennen en ontsnappen. Ga het kleine laboratorium in aan het einde van de gang en dan in de controle ruimte.

Als het beest je volgt, wacht je tot dat hij ook binnen is en dan druk je op de knop. Verlaat het lab en dood de Mariniers en praat met de Guart. Loop de oprit op en dood de Mariniers in het volgende gebied. Je zou nu de Assault Gun weer moeten hebben gevonden en ook het MP5 geweer. Ga de trap op en rond de bocht naar een ander laboratorium. Open de kooien door op de knop tussen de kooien te drukken, ren dan snel de controle kamer binnen. probeer het voor elkaar te krijgen dat de Guart, als hij je volgt, buiten blijft. Druk, in de controle kamer op de knop om alle Headcrabs te doden, onder zoek dan de nu lege kooien. Je vindt onder andere weer een Kruisboog. Verlaat lab en ga naar beneden. Gooi wat granaten (Snarks) in de gang en schiet de overblijvende Mariniers lekker dood.

Ga rechts bij het volgende kruispunt en ga via de afrit naar beneden. Loop door de kamer, pak wat HEV-Powerups en ga door de deur naar de Observation kamer. Pak wat Laser-emitters, schiet op de actieve lasers in de hoek van de kamer en kijk naar het gevecht dat volgt. Is het gevecht afgelopen, ga dan naar buiten naar beneden en dood de winnaars. Ga door de nieuwe passage en volg deze rond (dood elke Marinier op je weg) tot aan een stapel dozen. Breek door de eerste rij dozen, maar pas op dat je de laser niet activeert welke achter in de kamer staat. Ga verder door de gang, passeer een aantal glazen kooien met Headcrabs.

Als deze kooien open gaan, vermorzel je de Headcrabs, ga naar het midden van de hal en ga de trap op. Mariniers zijn hier in gevecht met een paar Bullsquids. Wacht tot het gevecht is afgelopen en dood dan de overwinnaars. Ga de eerste gang links in en hoor wat de Scientist tegen zijn assistent zegt. Zij hebben het over HET EXPERIMENT. Wanneer alles ontploft ga je naar bennen en pak je de GAUSS GUN. Druk op de rode knop op de console om de laser te activeren. Ga de hoofd gang weer in en ga de volgende kamer binnen. activeer de tweede laser en pak de HEV-Powerups en ga naar de kamer helemaal aan het einde van de hoofdgang. Druk op de knop op de console om de derde laser te activeren. Ga, tenslotte, naar de gang aan de overzijde en hier naar een kamer vol met Houndeyes en activeer hier de vierde laser.

Open alle kratten in dit gebied op zoek naar ammo Uit alle kamers, waar je dus de lasers hebt geactiveerd zie je nu laserstralen komen. Volg de stralen naar een kamer waar deze laserstralen bijeenkomen in een hele grote LASER. SAVE GAME SAVE GAME. Druk hier op de knop om de grote laser te activeren en kijk wat er gebeurt. Er zakt een metalen plaat uit het plafond om de laserstraal op te vangen. Dit is nu net niet de bedoeling want jij moet door die muur. Dus. Reload je saved game en schuif nu de krat tegen de muur aan op het punt waar de metalen plaat naar beneden komt. De krat moet dus de metalen plat tegen houden. Druk op de knop om de grote laser te activeren en zie…..een groot gat ontstaand in de muur. Spring (door het gat) naar de pijp en dan naar beneden naar de richel en dan naar de bodem. Open de deur en praat met de Scientist. In de volgende kamer zet je het medisch instrument uit en vraag je de Scientist je te volgen. Loop met hem door de gang met de Headcrabs kooien (als je de Headcrabs voorheen nog niet allemaal over de kling hebt gejaagd, moet je dan nu eerst even doen, anders weigert de Scientist je te volgen)

Loop terug naar het ingang gebied en de Scientist zal de Veiligheidsdeur voor je openen. Luister naar de Scientist. Hij verteld je dat hij het LAMBA TEAM zal waarschuwen dat jij er aan komt. Ga door de draaideur en dood de Marinier welke buiten de deur staat geposteerd. Schiet op de dozen met explosieven welke de tunnelingang blokkeren en neem dan een spurt om het TURRETGUN vuur te ontlopen. Druk op de knop om de deur te openen en hou je gereed om je vechtend een weg naar binnen in het LAMDA COMPLEX te banen. Volgend level.

 

12. Surface Tention.

Achter de deur staan een paar Mariniers paraat omgeven door kisten explosieven. Dus een paar welgemikte schoten op de kisten en………je slachterwerk wordt wat makkelijker. Als de kust veilig is onderzoek dan de lichamen en pak de eerste hulp dozen op. Ga verder de rots opening in maar haast je niet om meteen door te rennen het volgende gebied in. Een helikopter cirkelt boven je hooft rond. Wacht even totdat de helikopter uit zicht is en ren dan naar de dam en spring in aan de rechterzijde het water in. Kijk uit voor de Ichtyosaur welke hier rond zwemt. Komt ie te dichtbij schiet hem dan een paar pijlen met je kruisboog in zijn bast. Zwem naar de ladder en klim naar boven. Boven ren je de controle kamer (op de top) binnen, druk op de knop gemerkt "Turbine Control" en dan spring je terug het water in. Zwem naar het ventiel (draaiwiel) en draai eraan zodat het rooster opengaat.

Zwem door het nu open gat. Je komt aan de andere zijde van de dam boven water. Op een rotsje links kun je een Hev-Powerup vinden, maar kijk uit voor de helikopter welke boven je nog steeds rond cirkelt. Blijf dus liever onderwater en zwem rechtdoor naar de ladder. Klim, als de helikopter verder weg is, de ladder op en ga één van de pijp openingen binnen (maakt niet uit welke). Ren door de pijp naar de ladder aan de pijpeinde. Volg een richel naar een tweede ladder en klim naar boven. Je ziet een bord "High Voltage" naast een hek staan. Onmiddellijk naar links is een smalle doorgang door de rotsen. Ga daar door. Je ziet een bord "Storm Drain Hatch". Ga die kant op naar een kleine nis in de rotsen. Talloze Mariniers komen achter je aan, maar vanuit de betrekkelijke veiligheid van je schuilplaats moet het je lukken ze allemaal om te leggen. Wacht dan tot dat de helikopter passeert en ren dan uit de nis. Vlakbij zie je een cementen gebouwtje. Ga daar naar binnen en draai aan het ventiel.

Volg de muur naar rechts terug naar de passage tussen de rotsen. Ga verder langs de muur tot aan een andere opening. Ga hier doorheen. Je ziet een TENTACLE uit het zand omhoog komen. Om het beest liggen wat nuttige items. Gooi een granaat naar hem toe, ren en pak de items op. Ren achter de grote rots op de heuvel en ga door een smalle passage erachter. Je komt boven aan in een mijnenveld. Volg de muur naar links tot aan een tent. Schiet op de grond voor de tent om de mijnen tot ontploffing te brengen, ga verder langs de muur. Je komt uiteindelijk uit bij de beloofde "Storm Drain". Spring over het hek en klim naar beneden. Aan het eind hééél voorzichtig zijn. De pijp komt hoog in de rots muur uit en het is een hele val naar beneden. Doe hier hoog op rotsrichels alles in WALK mode, dus met SHIFT ingedrukt. Ga dus heel voorzichtig uit de pijp en schakel het machinegeweer rechts uit.

Ga dan langzaam naar rechts en gebruik de sniper mode op de Kruisboog om de Marinier die een richel onder het machinegeweer zit uit te schakelen. Ga dan langzaam naar rechts van de richel waar jij op bent. Op de richel onder je zit nog een soldaat, schakel hem uit en spring dan op deze richel. Volg deze richel (rechts) naar een grote pijp en schakel de Marinier uit daar uit. Je moet nu over de pijp naar beneden glijden en landen op het platform beneden. Misschien kun je beter eerst de Marinier welke daar beneden staat even uitschakelen. Volg dan de metalen weg rondom de pijp naar rechts en spring over de gebroken loopbrug. Loop er niet over heen want zo stevig is de brug niet. Pak de HEV-Powerups. Ga dan terug rondom de pijp en volg de richel langs de rotswant. Je komt bij een paar grote metalen deuren met een Marinier als bewaker. Dood Marinier, ga dan door de deuren. Binnen vindt je de RPG. Een oude bekende verschijnt weer, de helikopter!!!!. Richt de RPG op de helikopter en vuur. Je moet wel de laserzoeker van de RPG op de helikopter zien voordat je afvuurt. Helikopter down…….. onderzoek de kratten en ga dan verder over de rotsrichel (naar links dus).

Aan het einde van de richel klim je via de ladder, naar boven naar de bovengelegen richel. Je moet hier nu een rotsige oprit oplopen en dan via een aantal boven elkaar liggende smalle richels, verder naar boven springen. Klim de tweede ladder op en loop langs de rand van de Storm Drain. Houd rekening met Headcrabs die je komen lastigvallen. Klim in de Storm Drain en volg deze naar tot aan een kruising. Het komende gedeelte is lastig, maar een goede tactiek is de volgende: volg de pijp naar links en als je aan het einde bij de ladder komt, klim dan niet gelijk helemaal omhoog maar net hoog genoog zo dat je over de rand kan gluren om veilig even rondom je te kunnen kijken. Gebruik dan de Sniper mode van de Kruisboog om de Mariniers één voor één uit te schakelen. (je kunt in dit gebied dus door de tunnels rennen en steeds bij de Mangaten even omhoog klimmen om dan vanuit de Gaten de Mariniers te verrassen en ze uit te schakelen) Klim uit de Drain en ren het Marinierskamp in.

Kijk uit voor de TANK, het probeert je weg te blazen. Maar de Tankkoepel draait langzaam zodat je tijd hebt om zigzaggend naar achter de tank de renner. Een Marinier wacht hier op je in de opslag ruimte. Dood hem, en zoek in de kratten naar nuttige items. Ren naar voren en open de deur vóór de tank en ren er dan snel door, voordat de tankkoepel op je kan schieten. Er staat hier weer een Tank op je te wachten. Gebruik de kratten als dekking tegen zijn granaten om achter deze Tank te geraken. spring door het gat in de muur naar een voorraad tent welke door twee Mariniers wordt bewaakt. Je vindt ammo, Health en Hev-power in de kratten. Klim de heuvel op, ga terug door het gat in de muur en ren door de deur beneden aan het pad. Er worden een paar Aliens ingeteleporteerd.

Dood ze en loop naar de rechterzijde van het gebouw en spring hier op de gevallen balk en dan over de blauwe laserstraal. Volg, het vallende puin vermijdend, de trap af over de twee laserstralen springend, de steeg naar de achterzijde van het gebouw, en kijk dan uit voor de TURRETGUN op de muur rechts. Schakel deze even snel uit en loop dan voorbij de dode Guart. STOP….het veld voor je is een mijnenveld. Maak met wat granaten een veilig pad erdoor heen. Om de hoek staat er weer, op een muur, een TURRETGUN. Schakel ook deze uit. Kruip onder het prikkeldraad door naar de andere zijde, vermijd de elektriciteit. Eenmaal safe aan de andere kant (denk er wel om dat je je nog steeds in een mijnenveld bevind) Schiet dan op de tonnen welke naast de elektriciteitskasten staan. Deze ontploffen zodat je nu veilig over de gevallen mast naar het dak kunt klimmen. Hier op het dak zoek je een gat in het dak en laat je je naar beneden vallen. Praat met de Scientist. Verlaat de kamer door de deur……..SAVE SAVE SAVE, want nu komt er een zeer moeilijk stuk.

Je bevindt je namelijk in een gebouw, welke helemaal is bezaait met boobytrap lasers. Als je één van de laserstralen onderbreekt dan wordt het gehele gebouw opgeblazen en jij dus ook. De bedoeling is dus om door dit gebouw te komen zonder de heleboel op te blazen.

Je staat dus in de gang. Je ziet een trap omhoog beveiligt door twee lasers. Boven aan de trap is een gang naar links en een deur. Ga eerst even de kamer aan de overkant binnen voor een paar laserbommen. Schuif dan de krat tot net voor de eerste laserstraal en spring op de krat en dan over de straal, schuif dan weer een krat tot net voor de trap, spring erop en over de tweede laserstraal de trap op. Ga door de metalen deur links. Spring op de kratten en dan naar beneden de kamer onder je in. Kruip door de opening onder de stapel kratten door, vindt een krat gelabeld "FRAGILE" welke twee laser stralen blokkeert. En breek je een weg door deze krat, maar pas op laat de zijkanten ervan heel…

Schiet snel elke Headcrab dood die je ziet, want zij hebben de onhebbelijke gewoonte om door de laserstralen heen te springen……..BOEM……

Loop naar de lift (Deze is achter het hek in het midden van deze hal) en vernietig de grote krat die daar ergens vlakbij staat. Loop dan de trap op (de trap vlak bij het rode licht), kruipend onder de laser welke je tegenkomt. Boven, dood de Headcrab en spring over de straal. Activeer de lift en spring er op. Nu moet je van hier op de lift onder je springen. Als je veilig beneden bent aangekomen activeer je de lift en ga je verder naar beneden.

Pak de Hornet Gun van de bodem van de lift. Doorzoek de kratten voor een bonte verzameling ammo. Er komt een Guart schreeuwend door de gang rennen, gevolgd door een paar Mariniers. Kijk uit waar je schiet, overal staan explosieven. Gebruik je nieuw verworven wapen op de Mariniers. Richt het gewoon in de richting van je doelwit en vuur af. Volg de gang rond tot aan een truck naast een oprit. Ren niet meteen omhoog, een aantal Aliens komen er aan. Gebruik weer je nieuwe wapen. Ren dan omhoog en ga meteen naar rechts nog een oprit op. Onderzoek de kratten en wees voorbereid om er snel vandoor te gaan. Ren zigzaggend naar de muur bij het gepantserde voertuig, en dood de Mariniers welke je tijdens je ren tegenkomt. Ren vlug de steeg achter het gebouw in. Hier staat ergens een TURRETGUN op de muur van de ingang tot de steeg. Ruim het op met explosieven.

Ga het gebouw binnen en dood de wachtende Mariniers. Ga de trappen op en praat met de Guart. Zorg ervoor dat hij de deur naar de voorraadkamer open maakt en pak wat voorraden. Loop naar het raam, spring op de richel onder het raam (buiten) en volg de richel naar rechts het gebouw rond. Spring naar beneden op het elektriciteitshuisje en dan op zo’n zelfde huisje aan de overzijde. Van hier spring je naar de brandtrap en klim naar het dak. Kijk naar beneden op de binnenplaats. Je moet naar de deur aan de overkant zien te geraken, want daar gaat je reis verder. Eerst, maak je de soldaten onder je op de binnenplaats af (Spring niet van het dak), loop dan over de smalle richel naast de houten plank (welke naar beneden gaat). Spring naar het platform rechts en dan naar de overkant naar de deur.

Als je door de deur gaat kom je uit op een groot landingsgebied. Ren vlug de smalle ruimte rechts in en verberg je. Kijk hoe de Mariniers en de aliens elkaar afmaken en dood daarna zelf de overlevenden.

Ren de hangar binnen en hier via de afrit naar beneden. Dood alles en iedereen die niet je vriend is en open de deuren welke je weer terug brengen in de steeg waar je daarstraks ook al was.

Ga nu terug naar de Guart (die de voorraad ruimte voor je open maakte)en zorg ervoor dat hij nu met je mee gaat naar de Veiligheidsdeur bij de hangar (de deur welke jij niet open mag maken).

Er komen constant Mariniers uit de lucht vallen, dus bescherm je Guart, in ieder geval tot hij de deur voor je heeft open gemaakt). Als dat is gelukt ren je door de nu open deur naar binnen. pak HEV-Power, doorzoek de kratten en ga dan naar het KANON. Vuur het kanon af op de overblijvende Mariniers en dan op de GROTE DEUREN aan de overzijde. Vuur ook op de Aliens die er daarna verschijnen. Ga naar de opengeschoten deuren, ga de hoek om en gebruik het kanon om nogmaals wat onvriendelijk personeel uit de weg te maaien. Is alles veilig ren dan naar voren en op de ORGANISCHE TRAMPOLINE in het midden van de binnenplaats. Deze werpt je een level hogerop

Mariniers en Aliens zijn beneden je in een hevig gevecht verwikkeld. Wacht tot dat er één partij over is, spring naar beneden en dood de winnaars. Doorzoek de kratten en breek dan het rooster op de schacht stuk en klim er in. Binnen in moet je een paar Snarks doden en dan de pijp volgen tot het volgende rooster. Breek dit rooster, maar ga meteen snel achteruit omdat een paar Mariniers de opening onder vuur nemen. Als ze een vuurpauze inlassen schakel ze dan met granaten. Ga door de opening en laat je op de vloer van de garage vallen. Open de deur aan de andere zijde van de garage. ga dus maar meteen terug de garage in…..granaten worden er naar je gegooid….langs deze kant kun je niet verder. Als de muur is opgeblazen gebruik dan de controles om de niet in gebruikzijnde autolift te laten zakken. Gebruik ze meteen weer en ren snel het liftje op als deze weer terug omhoog gaat.

Spring door het gat en dood de Mariniers. Grijp het grote kanon en blaas de deur eruit en gebruik het kanon dan om de Aliens uit te schakelen. Voorbij de volgende hoek zijn nog meer Mariniers in gevecht met nog meer Aliens. Laat ze elkaar eerst maar zoveel mogelijk afmaken en dood dan zelf de rest. Klim dan naar beneden en onderzoek de lichamen. Ga door de overblijfselen van de deur in de hoek een voorraadkamer binnen en doe je tegoed aan wat je op dit moment te kort komt. Klim omhoog en spring door/over het gat in de rondgang. Dood de Alien. Ga de gang in. Een Alien gooit opeens een Marinier door de muur. Dood Alien en ga verder. Voorbij de hoek, nog meer gevechten. Spring op de kratten en veeg het gebied schoon. Loop op de Trampoline, deze gooit je weer een level omhoog het dak op aan de overkant. Breek op het dak het rooster en laat je naar beneden in het water vallen. Klim de pijp in en ga vooruit.

Een Marinier gooit een granaat in de pijp voor je, ga snel achteruit en ga weer onderwater tot dat de granaat is ontploft. Ga dan weer verder naar het einde van de pijp en verlaat pijp. Dood de Marinier en ga verder naar de volgende ruimte waar een Marinier in gevecht is met een paar Headcrabs. spring naar de pijp aan het einde van de rondgang en draai aan het ventielwiel. Ga in de pijp, klim op de ladder en volg de pijp rond. Spring naar beneden en dood de Marinier. Ga de trappen op en zorg ervoor dat de Guart je volgt. Beneden aan de trap is een kamer met een Veiligheidsdeur welke de Guart voor je moet openen. Je komt weer in de buitenlucht. Je ziet een Alien op het dak voor je. Ga in snipermode met je Kruisboog en kill de Alien (loop niet naar voren want anders is het GAME OVER). Zorg ervoor dat de Guart niet gedood wordt en je blijft volgen. Ren rechts naar de controlekast. De Guart zal de deur voor je openen.

Je komt in een parkeergarage…..HELP GROOT BEEST = Gagantua = dood Mariniertjes…..komt achter jou aan…..ren ren ren. Ren de oprit op naar buiten. Gebruik de Trampoline om boven op de muur te springen. Spring naar de andere zijde van de muur. Ren via de oprit naar het dak van wat eruit ziet als een watertoren. Hier op dit dak vindt je de kaart en de controles voor luchtondersteuning. Markeer nu eerst op de kaart het stuk muur (waar je zonet via de trampoline bent over heen gesprongen) met het hek erin. Gebruik de linker knop voor de horizontale lijn en de rechter hendel voor de verticale lijn. Als de Gargantua door het hek begint te breken druk dan op de middelste knop. Als je het goed hebt ingesteld …..bye bye monster. Kijk vooruit. Je ziet aan de overkant een omheinde grote deur. Achter deze deuren ligt het einde van dit level. Maar hoe er te komen.

Met de knoppen op de luchtvuurkaart zet je nu achtereenvolgens de coördinaten voor: 1e de zijmuur, 2e de deuren zelf en 3e de elektriciteitsmast rechts voor je. Als het allemaal gelukt is klim je de toren af en ga je naar de nu plat liggende mast. Klim via de mast over de kloof en dan door het gat in de muur en door de verwoeste deuren. Einde level.

 

13. "Forget about Freeman!"

Je komt in een ruimte waarvan het plafond ineen stort. Kijk steeds naar boven terwijl je snel doorloopt om te voorkomen dat er brokstukken op je vallen, want dan is het au. Klim op en over de brokstukken en ga door de deur. In de volgende ruimte hoor je de aankondiging van de Militairen dat zij zich uit het gebied zullen gaan terug trekken. Opgeruimd staat netjes dus, maar het betekent nog niet dat je ze in dit level niet meer zult tegenkomen. Integendeel… Klim over de railing naar beneden de kamer in. Als je een ietsje binnen bent staan er een paar Aliens op je te wachten. Het is niet nodig om er ammo aan te verspillen want ren terug naar de kamer waarin je de aankondiging van de militaire terugtrekking hoorde en activeer daar de TURRETGUN. Nog meer Aliens worden binnen geteleporteerd, maar de TURRETGUN weet er wel raad mee, en de paar die de TURRETGUN overleven….nou daar weet jij wel raad mee….niet. voordat dat je verder gaat zet wel even de TURRETGUN af.

Spring over de railing en klim op de kratten in het midden. Spring naar het lift gedeelte voor wat Health. Spring terug naar beneden en ga de uitgang uit. Deze gang gaat links en rechts. Rechts ga je dit gebied uit. We gaan eerst maar naar links. Gebruik de Koevoet om door de "Spinnenrag" te breken en vernietig alle Alien Pots. Er komen Snarks uit welke je zult moeten neerschieten of ervoor wegrennen. Aan het einde van deze gang is een grote kamer vol met kratten en Aliens wanneer je binnen gaat zullen er nog meer verschijnen. Dood alles en iedereen, onderzoek dan de kratten. De Trampoline verschaft je toegang tot een hoog gelegen richel en de top van de stapel metalen kratten. Als je klaar bent ga je helemaal terug en nu gaan we dus door het rechter gelegen gedeelte van de gang. Voorbij de bocht ontmoet je nog meer Aliens. Dood ze en ren dan het platform op, vernietig de Pod welke het luik blokkeert.

Draai het ventiel om het luik te openen en klim via de ladder omlaag. Op de bodem kruip je onder de rode laser door. Dood de Headcrab en zet de TURRETGUN uit. Spring over het water naar het platform in het midden. Doorzoek de kratten voor Health en duw dan de metalen krat in het water (maakt niet aan welke kant). Spring op deze krat en dan over het hek. Volg het water rond en ga dan linksaf. Dood de Headcrab en spring weer in het water. De grote, open poel water voor je, heeft niks interessant te bieden behalve een groot zwemmend beest welke je met je pijltjes en je kruisboog te grazen kunt nemen. Zwem dus maar meteen naar links en klim over de kleine kade/dijk. Ga naar het tandrad en duik. Crawl tussen een gat in het raderwerk door. Zwem onder door de twee pijpen recht vooruit en dan onder nog twee pijpen door. Hap even lucht voor dat je verder onder water zwemt. Bij het volgende tandrad, duik je weer en moet je zo timen dat je als je duikt uitkomt voor een opening in de raderen.

Zwem erdoor en als je boven water komt wordt je begroet door een TURRETGUN en een Marinier. Schakel beide uit, pak ammo op en beklim de ladder. Op het droge sta je opeens voor twee Mariniers en een TANK. gebruik de rotsen als dekking om uit het bereik van de tank te komen. Dood de twee Mariniers en ga achter de Tank. Kijk uit voor een TURRETGUN in de hoek links als je de lift nadert. Druk op de liftknop om de lift te roepen. Boven ga je door de hal en dan naar rechts. Twee Mariniers bewaken de trap in de volgende kamer. Rechts van de trap vindt je kisten met Health. Beklim de trap en gluur in het grote warenhuis.

Weer een gevecht tussen Mariniers en Aliens. Wacht even op de uitslag en ruim dan de restanten op. Laat je naar beneden, naar de TANK vallen en gebruik het KANON om de deur even verderop op te blazen. Grijp de GUN om de Aliens welke komen binnenstromen af te maken. Loop naar het einde van deze hal, maar ga nog niet meteen door de opening. Beide eindes van de hal worden door Aliens bewaakt, maar je grootste zorg is de TURRETGUN links. Als je de hal binnen gaat, stap meteen terug want een groot deel voor je zal instorten. Schakel de TURRETGUN uit en dan de Aliens. Vervolg je weg links en open de deur. Druk op de gele knop en binnen. je komt binnen in:

 

14. Lambda Core.

Ga de controllekamer binnen en druk op de knop. Ga , naast de truck, op de vrachtlift en ga ermee naar beneden. In de ruimte beneden wachten er een paar Headcrabs en een Bullsquid op je. Doorzoek de kratten en klim op de ladder naar een Health-Dispenser. Ga door de smalle metalen deur naar de volgende ladder. Je komt in de "Hazardous Materials Bay A". hier heb je weer een afspraak met verscheidene meisjes die je willen omleggen. Je vindt ze op de begane grond en op de omloop boven. Er is een passage rechts welke door kratten wordt geblokkeerd. Breek door de kratten en ga de trap op naar boven. Ga over de omloop naar een passage aan de linker kant. Ga hier via de trap naar beneden naar de Health- en HEV Dispensers. Ga weer terug de trap op en volg de gang naar een lift. Ga naar beneden.

Open de deur naar "Hazardous Materials Bay B". twee Alien Grunts wachten hier op je. Ga terug de gang in en van hieruit dood je ze. Een andere Grunt zal geteleporteerd worden. Gebruik de explosieven in de tonnen naast hem voor de KILL. Nog een Grunt verschijnt in de Bay. Als deze ook uit de weg is, klim je de ladder op naar een deur en praat je met de Scientist. Hij vertelt je over de LAMBDA REACTOR en zal de Veiligheidsdeur voor je openen. Ga de reactor in. Gebruik eventueel de Dispensers rechts van je en ga dan met de lift naar het tweede level. Ga hier rechts en ga het eerste Test Firing Lab binnen. Pak de EGON en de ammo van een schap. Je kan de vuurkamers openen om de Headcrabs en de Bullsquid te doden maar het is niet echt noodzakelijk…..hangt ervan af hoe moordlustig je nu bent geworden. Verlaat het Lab en ga door de hal naar de COOLANT SYSTEM lift. Ga rechts en volg borden naar het MAINTANANCE STATION. Praat met de Guart en met de Scientist.

Pak ammo en gebruik de Dispensers. Verlaat dit station en ga terug de trappen op. Volg de BLAUWE muren naar COOLANT SYSTEM 01. Vecht je een weg naar POMP STATION 01 en gooi hier de Knop om. Ga terug naar de hoofdgang en volg nu de ORANJE muren naar COOLANT SYSTEM 02 , je moet over brokstukken heen springen en een paar Guards bevechten op je weg naar de volgende pomp. De omloop juist voor de pomp stort in en Alien Grunts teleporteren in. Spring over het gat, vermijd de Barnacles en loop door. Net voor het pompstation draai je aan het draaiventiel om de stoompijp af te sluiten. Dood de Headcrabs in de Pompruimte en gooi ook hier de Knop om. Pak HEV-powerups en ga terug naar de hoofdgang. Volg nu de borden "Auxilliary Tank Reactor access". In de Tankroom, komen een aantal Grunts in geteleporteerd. Je kunt ze bevechten of ze vermijden door in de Tank te springen, dit laatste moet je toch doen. Volg het water naar de REACTOR CORE.

Draai beide ventielen open om de reactor onder water te zetten. Beklim de ladders, maar vermijd de Energiestralen en spring over de gaten, naar REACTOR CORE D. volg de gang rond en ga een voorraad ruimte binnen voor HEV en ammo. Ga de lift in en klim via de ladder naar level B. spring vanaf de ladder naar de kapotte deur. Check de voorraad kamer rechts en ga dan door de gang. Open de deur naar de Security station rechts. Praat met de Guart en gebruik de Dispenser. Ga de gang in en bevecht de Grunts en Slaves die daar op je wachten. Aan het andere eind van deze gang staan nog meer Grunts. Lok ze in de gang onder de pijpen door en draai dan het stoomventiel open. Bye bye grunts. Ga door de gang en de hoek om. Aan het einde zie je een ladder. Klim naar level C. spring op de kratten en over het hek. Spring op de linkerkant van de pijp voor wat ammo, spring dan terug en over de dwarsbalk naar de andere kant. Klim de ladder omhoog en ga terug naar level B. ga de Level B REACTOR CORE binnen. Nu wordt het ingewikkeld.

Je moet door een serie TELEPORTERS heen en dit moet je in de juiste volgorde doen. De ORANJE teleportels zijn de ingangen en de GROENE teleportels zijn de uitgangen. Als je de teleportels in de Reactor Core binnen gaat, moet je dit op het juiste moment doen zodat je land op de roterende platforms in het midden. Ga dus steeds aan de rand van de teleporter staan, kijk omhoog om te zien welk platform op zijn plaats staat (sorry dit gedeelte is een beetje moeilijk uit te leggen, je moet maar veel saven en uit proberen).

In ieder geval is de juiste volgorde:

 1. Spring in de teleporter aan de voet van de CORE.
 2. Spring in poort 2
 3. Duik onder de pijp door en spring in poort 4
 4. Spring in poort 7

De andere poorten leiden naar voorraad ruimtes, dus je zou ze kunnen onder zoeken.

Eenmaal door poort 7 kom je in een andere telepoortruimte. Spring over het afval naar het draaiende platform in het midden. Je moet gaan naar Area 01 en 02. In elk van deze vindt je een Knop die ieder de helft van de toegang tot de grote TELEPORTER. Moeilijk dus save eerst en na elke gelukte stap. De beste methode om dit te doen is de volgende: Laat je vanaf de buitenste platforms op het middelste platform vallen als deze onderaan staat, ga dan naar het BINNEN platform, van BINNEN platform naar de buitenste platform en naar 01 en 02, zodat je de middelste ring geheel overslaat.

In ieder geval als het je gelukt is de teleporter open te krijgen spring je erin.

Je komt uit in een nieuw gebied op level B. dood de Headcrabs en onderzoek het afval voor Hev-Power. Klim de ladder op naar Level a. de Scientist zal nu de glazen deuren openen. Vraag wat je moet doen, pak de items, VOORAL DE JUMP MODULE.

Zodra je de jump module hebt gepakt laat de Scientist je binnen in de teleportel control kamer. Hierbinnen doe je nog even wat Health op en ga je via de ladder naar het platform. Dood de vliegende beesten die binnen komen als het PORTAAL wordt geopend. Als de Scientist je het OKE geeft om te springen, spring via een long jump in de straal (eerst saven). Je komt uit in:

 

15. Xen.

Bij aankomst in Xen, moet je via long jumps springen van platform naar platform tot aan het grote structuur ergens onder je. Laat je vallen op één van de passerende platforms of op één van de uitgaande stralen, en spring op de richel rondom de Structure. Wees voorzichtig want er zijn hier hordes Houndeyes en die purperen lichten zijn pure energie. De poelen bevatten geneeskrachtig water dus mocht je Health zakken, neem een duik.

Je vindt een smalle passage tussen de rotsen, kruip er door en breek door het "spinnenrag" en kruip verder het hol binnen. in het hol zie je 3 metalen paddestoelachtige voetstukken . activeer ze met je "use" knop . breek de "spinnenrag" kooi met de lichtgevende bladeren erin, de bladeren zweven naar de voetstukken en zullen de teleporter activeren welke nu in het midden van het hol is verschenen. Stap door het portaal in:

 

16. Gonarch’s Lair.

Bij aankomst, wacht tot het BEEST binnen komt rennen uit haar kooi. Gebruik je groot geschut op haar en mik op de "zak" welke je onderaan haar keel ziet hangen. Dit is haar zwakke plek, voor de rest heeft ze een ondoordringbare huid. Je wordt constant aangevallen door kleine insecten. Gebruik de Glock of je Koevoet op ze. Als je Gonarch wat schade hebt toegebracht zal ze terug haar hol in rennen. Volg nog niet meteen. Pak eerst ammo en HEV-Power welke rondom de dode Scientist ziet liggen. Ook kun je in de Health poel even bijkomen. Volg dan Gonarch haar hol in. In de tweede kamer blijf je haar maar bestoken met zwaar geschut en blijf uit de buurt van de afgedekte put in het midden van de kamer. Onder in deze put zou je wat items kunnen vinden, maar het is een diepe val als je de richel mist.

Blijf Gonarch bevechten. Ze zal door het "Spinnenrag" breken naar de volgende ruimte van haar hol. Dood de insecten en volg haar. Spring naar beneden op de smalle richel met de gloeiende kristal erop, dan in de tunnel en jaar Gonarch door de tunnel. Je valt in de volgende kamer. Probeer te landen op het "Spinnenrag" voordat je de grond raakt om schade te vermijden. Grijp HEV-Power en ammo en ga verder met het beschieten van Gonarch. Zij zal weer door wat "spinnenrag" vallen en op de grond blijven liggen. GA NU IN VOOR DE KILL!!!!! Schiet op haar tot dat ze dood is. Haar doodstrijd activeert een TELEPORTER dus ga daar door heen, naar:

 

17. Interloper.

Hier wordt het allemaal extreem. Hier zijn: Blowholes op de grond, roterende platforms, pilaren, en in de lucht Mantas. Je moet naar de grot aan het andere einde van dit gebied. Ga de grot binnen en val naar beneden, sla je door het web en val weer naar beneden. Volg de gang dood de beestjes, pak items, en sla steeds de webben stuk. Je komt aan een doodlopend end met in een hoek een web. Breek het web en er komt een pilaar uit het plafond zakken. Ga op de pilaar en laat je naar boven rijden en spring er dan vanaf en via de platforms naar beneden. Als je bijna beneden bent gekomen, spring dan op de rug van een BLAUWE MANTA en laat je door deze naar de TELEPORTER vliegen. Ren uit de grot en ga links naar een poel. Klim over de richel en ren langst de Machines naar de grot opening.

Er zijn veel Grunts hier, dus je zult zo af en toe moeten vechten. In deze grot ga door een gedeeltelijk geblokkeerde opening. In de volgende kamer ontmoet je een hééél groot beest. Geef hem van jetje met de RPG of een paar granaten. Als het monster is verdwenen spring je over de rotsen de grot in en kruip je verder door een smalle passage om wat Snarks en Health op te pikken dan ga je door de opening naar buiten naar TENTACLE. Kijk uit voor de Barnacle op de rotsrand en SLUIP verder, Tentacles muil vermijdend. Gebruik granaten op een lager gelegen level om Tentacles aandacht af te leiden. Ga grot in en versla de Grunts en ga dan de Teleporter binnen. je komt bij de fabriek aan. Ga naar binnen. volg de helling rondom, dood de Slaves en de vliegende creaturen. Ga op de lift naar het tweede level. Ga naar de poel rechts, spring op de liftgewichten en via deze naar de transportbanden.

Op de transportband staan "tonnen", spring over de eerste ga naar de tweede en laat deze in het water vallen. Ren over het platform en spring over de lopende band, volg de passage rond, spring op de zuigers en ga via deze naar boven naar het volgende level. Spring over de railing en ga de kamer vol met tonnen binnen. er zijn hier explosieven, dus pas op, elke ton bevat een Grunt. Dood alles en iedereen in deze kamer, pak dan de voorraden uit de nissen. Ga door de passage links. Je moet je een weg door de containers heen breken., klim dan in de rode schacht in de grond naar het volgende deel van de fabriek. Ga door de hal naar de helling, ga naar boven in een kamer met een poel. Een paar Slaven op je weg. Neem een duik in de poel, ga er weer uit en dood iedereen. Ga op het draaiende platform naar boven. Volg de draaiende helling. Je komt in de hoofdhal. Ga hier op de tweede draaiende liftplatform. Ga met het derde draaiende platform naar de TELEPORTER. Spring erin.

Waar je uitkomt moet je dan van platform naar platform springen naar de rode teleporter aan het einde. Ga erin en maak je op voor de FINALE.

 

18 Nihilanth.

Dit is een bijna onverslaanbaar creatuur….hij sent dodelijke stralen op je af en teleporters. Probeer ze allemaal te vermijden. Een schot met de Hornet Gun helpt hiertegen, maar je kunt je ook verschuilen achter de spiralen. Als Nihilanth je toch in een teleporter vangt dan kom je uit in één van de volgende ruimtes:

 1. een grote spiraalvormige toren. Om hier weer uit te komen, en terug te gaan naar Nihilanth, moet je naar de teleporter boven aan de toren. In deze toren vindt je wat voorraden.
 2. Een kleine grot vol met vliegende beesten en rotsen welke allemaal naar boven gaan drijven naar een teleporter in een verticale schacht. Om deze dan te bereiken kun je op één van de rotsen springen als die even stil staat op de grond.
 3. Een platform rondom een waterpoel waarin een Ichtyosaur zwemt. Je moet in de poel landen, anders val je dood. Dood de Grunts en spring op de organische trampoline om de teleporter terug te bereiken. Iedere volgende teleport brengt je steeds weer hier terug. Dan moet je steeds een Gargantua bevechten.

 

NU KOMEN WE AAN DE VRAAG…HOE NIHILANTH TE DODEN……

Om Nihilanth te doden dien je eerst zijn POWERBRON uit te schakelen.

Aan de wanden rondom Nihilanth zie je een paar ORANJE kristallen zijn er 3. Deze moet je dus vernietigen. Voor elk kristal zal je twee raketten nodig hebben. Maar elk van je zwaardere wapens voldoen. Heb je geen raketten meer dan zul je tot op een kristal moeten gaan en ze dan met je koevoet stuk moeten slaan. dit is tijdrovend en zal je ongetwijfeld een paar maal in een sublevel doen belanden.

Heb je eenmaal alle kristallen vernietigt begin dan op Nihilanth zelf te vuren (met je zware wapens).

Als je zijn energie ziet verdwijnen, gebruik je de trampolines om boven zijn hoofd te komen.

Zijn hoofd splijt open. Vuur nu alles wat je hebt aan zwaar geschut zijn nu onbeschermde hersens in.

Als Nihilanth vernietigd is, heb je Half-Life gewonnen, maar… De ADMINISTRATOR verschijnt. Hij geeft je een keuze. Elke keuze die jij nu maakt geeft een ander einde. Er is er maar 1 welke leid tot een vervolg... tot ziens bij een volgende opdracht Mr. Freeman...

Einde.

Louis Koot

 


Game-Solves
http://members.brabant.chello.nl/~h.vangompel/
Cheats
http://members.tripodnet.nl/gamesolves/
NL Oplossingen
http://members.tripodnet.nl/gamesolves/ned/

Forum

http://pub24.ezboard.com/bgamesolves

www.000webhost.com