Escape From Monkey Island

Deze oplossing helpt je naar het einde van het spel. Praat met iedereen en probeer alles uit.

Ga ook naar plaatsen terug  om wat te praten. anders mis je grappige situaties.

Als je niet verder komt dan kan het zijn dat je niet met iemand gepraat hebt wat nodig is om de vraag te stellen.

Na de intro sta je vastgebonden op het schip naar een gevecht tussen de piraten te kijken. Aan je linkerkant zie je een brazier of hot coals. Trap deze om en raap een hot coal op van het dek. Daarna dribbel je met de hot coal rond de mast tot je deze in de richting van het kanon kan trappen en je krijgt een filmpje.  

ACT 1  

Bij je terugkeer naar Melee lsland zal je te weten komen dat Elaine dood verklaard is en zie je dat je mansion wordt afgebroken door een gek met een   katapult. Je moet een manier vinden om hem te laten stoppen en je moet ook op zoek gaan naar een boot en een bemanning om terug te keren naar Lucre Island. Vergeet niet met de voodoo lady te spreken. Om de voodoo lady te spreken, ga je naar The House of Mojo en trek je aan de vinger van de tafel die in de vorm van   een hand gemaakt is. De funny looking mirror zal dan omdraaien en daarachter zit de voodoo lady. Allereerst moet je naar de Scumm bar gaan waar je de dartspelers laat proberen de ballon te raken. Blijf met hen praten tot je de optie krijgt voorgeschoteld om de ballon stuk te werpen (je moet  de ballon eerst bekijken bij de dronkaard). Neem daarna de pretzels van de dronkaard. In de bar kan je meteen je eerste bemanningslid werven: praat met Cheese en overtuig hem om bij je bemanning te komen. Neem de opties 1-3-?-1-2-?-1-1 (? kies wat je wilt). Om hem bij de bemanning te krijgen doe je  dat door hem te verslaan met een spelletje insultarmwrestling. Dit komt erop neer dat je elkaar zo grof mogelijke beledigingen naar het hoofd moet slingeren. Luister goed naar wat hij zegt en probeer steeds te counteren met een antwoord dat zijn belediging afzwakt of verdraait in een belediging aan zijn adres.

 

 

 

 

 

 

Hier zijn de dialogen.

Insult  (vraag) Response (antwoord)
Your knuckles I will grind into a splintery paste. I thought the bean dip had a strange taste.
I've got muscles in places you've never even heard of. It's too bad none of them are in your arms.
Hey, look over there! Yeah, yeah, I know.
My 98-year-old grandmother has bigger arms than you. Yeah, but we both got better bladder control than you.
I'm going to put your arm in a sling. Why, are you studying to be a nurse?
Do I see quivers of agony dance on your lips? It's laughter that's caused by your feathery grip.
My stupefying strength will shatter your ulna into a million pieces! I'm surprised you can count that high!
Give up now, or I will crush you like a grape. I would like it if you would stop your WINE-ing.
Your arms are no bigger than fleas I have met. So that's why you're scratching. I'd go set a vet.
People consider my fists lethal weapons. Sadly, your breath should be equally reckoned.
Only once have I met such a coward! He must have taught you everything you know.
You're the ugliest creature I've seen in my life! I'm shocked that you never have gazed at your wife.
Today, by myself, twelve people I've beaten. From the size of your gut, I'd guess they were eaten.
I've out-wrestled octopi with these arms! I'm sure that spineless creatures everywhere are humbled by your might.
My forearms have been mistaken for tree trunks. An over-the-counter defoliant could help with that problem.

Je hebt je eerste bemanningslid gevonden. Voor het stadhuis zie je Otis en Carla staan. Dat zijn de twee andere bemanningsleden die je moet zien mee te krijgen. Praat met hen en bied hen een cushy goverment job aan. Nu ga je naar de haven. Naast de grog machine zie je een popped innertube liggen. Neem deze mee. Spreek met de Harbor Mistress en probeer een schip te krijgen. Je zal merken dat je te weinig gezag uitstraalt. Ga terug naar je huis en gebruik de popped innertube op de funny looking cactus die naast je huis staat. Geef de pretzels aan de  piraat met de katapult. Van zodra hij even weg gaat om deze op te eten, pruts je aan de controls van de katapult en hij komt terug en schiet hem af, en de katapult valt in de ravijn. Nu volgt een scène met Elaine en Charles L. Charles. Daarna geeft Eliane je de opdracht om naar lucre eiland te varen en er met de    advocaten te gaan praten zodat deze het afbraakbevel voor je huis annuleren. Ga de mansion binnen. In de achterkant van het bureau vind je een document. Neem dit een kijk ernaar. Er zijn twee documenten, de document op de tafel nabij Elaine heb je niet nodig. De cushy job document vind je rechts van de trap op de kast die ook het porselein bevat. 

 

 

 

 

 

 

Neem het document van de kast en kijk ernaar. Ga ermee naar Elaine en laat ze ondertekenen. Praat met haar over het schip en ze geeft je een gubernatorial symbol of authority. Zoek Otis en Carla op en geef hen het signed cushy job document. In de haven laat je het gubernatorial symbol of authority zien aan de Harbor Mistress en nu zal je kunnen vertrekken naar Lucre lsland. 

Lucre lsland 

1. Palace of Prostheses 
2. Lucre Island Bank 
3. Archway 
4. Lawyers' Office
5. Scents and Sensibilities Perfume Stand 
6. House of Sticks 
7. Hall of Justice 
8. Bait Shoppe 
9. Chess Playing Pirates 

Ga naar het law office, lees de brief die je ontvangt en je zal over het bestaan van de ultimate insult worden ingelicht. Ga dan naar de bank en vraag naar een safe deposit box. Wanneer je in de kluis bent, word je overvallen en opgesloten. Pak de hanky, het sword en de drie sponges en neem vervolgens de music box en de grog uit de deposit box. Gebruik het sword op de onderste scharnier van de deur. De scharnier zal breken en er verschijnt een crack die je ook met het sword bewerkt. Steek de small sponge in de crack en apply grog. Doe hetzelfde met de medium sponge en de lange sponge. De deur barst uit haar voegen en je bent vrij. Buitengekomen word je meteen gearresteerd. In de gevangenis pak je het doosje chicken grease van de vloer. Nu moet je proberen je onschuld te bewijzen. Bij de Scents and Sensibilities Perfume Stand neem je een empty spritzer bottle die je naast het kraam vindt en de cologne die je bij het kraam zelf vindt. In het House of Sticks neem je de wood shavings van de vloer. Ga naar de Bait Shoppe en neem een free bait en gebruik je empty spritzer bottle met free bait water. Maak een praatje met de eigenaar. Neem ook de eend die je bij het buitengaan tegenkomt. Nu ga je naar het Palace of Prostheses en praat je met Dave. Laat hem de hanky zien. Dave heeft een verkoudheid en ruikt niet zo best. Hij vraagt je om de geur te versterken. Voeg de wood shavings toe aan de spritzer bottle met free bait water. Nu verlaat je Lucre Town. (door de  Archway)

Ga naar de Myst'O Tyme swamp en gebruik je spritzer bottle op de puddle om wat swamp water te pakken. Ga naar Ozzie's house. De bloem die je aan de voorzijde van de fontein vindt, voeg je toe aan je perfume (cologne )  bottle. (kijk goed dat je de  flesjes uit elkaar houd, cologne en de perfume spritzer fles). De geur is nu identiek aan die van de hanky. Keer nu terug naar Dave in het Palace of Prostheses besproei hem met het homemade perfume en hij zal je vertellen aan wie deze geur toehoort. Dit is een willekeurige naam die in elk spel anders zal zijn. Hij zegt de  voornaam, het middelste initiaal en de achternaam. Om de echte naam te weten te komen, moet je het filing systeem  gebruiken dat rechts op de toonbank staat. De drie figuurtjes komen overeen met de eerste letter van elke naam. Het systeem werkt als volgt: konijntje =A-D; boom=E–H, pompoen=I-M; aap=N-S; banaan=T-Z.  Als Dave je dus zegt dat de reuk hem aan bv Francis Z. Drake doet denken, dan moet je boom - banaan – konijntje = 2-5-1 (start met konijn op elke rol)  vormen op het filing system en druk op de rode knop en je zal de coördinaten krijgen om naar Pegnose Pete te gaan.


 

 

 

 

 

 

Voordat je vertrekt, vraag je Dave naar de artificial hand. Daarna laat je de music box bespelen voor Dave zodat hij niet hoort wat er gebeurt. Van zodra de music box speelt, loop je naar de achterste mand en bekijk je ze. Neem dan zo snel mogelijk de wooden hieruit (voor de muziek stopt met spelen). Neem de music box ook terug mee. Nu ga je naar de chess players (aan de haven). Praat me de  linkse speler ?-5-4 en herhaal 4 tot hij kwaad wordt en weg kijkt, praat met de skinny player over Britney. Leid hem af door telkens over Britney te praten en als ze gaan vechten neem dan de schaakklok. Ga naar de Mystes'O Time en gebruik de schaakklok op het vlot. Nu kan je de tijd aflezen en afhankelijk van de tijd moet je de juiste richting uitvaren. De richting die correspondeert met een bepaald tijdstip vind je terug op het document dat je bij Dave hebt meegenomen. Stel dat er op staat 12:55 E; 12:15 S; 13:25 N; 1:20 E; 2;55 S; 3:20 S; 4:25 W; 4:55 S. Als de klok 4:25 aanwijst, ga je dus west. Hou de klok goed in de gaten en verander steeds naar de gepaste richting wanneer de tijd wijzigt. Een juiste route kunnen we niet geven, want deze is telkens anders in elk spel. Volg gewoon de richtingen die je van de klok kan aflezen tot je op een bepaald moment je eigen gedaante uit de toekomst tegenkomt. Let goed op wat hij (jezelf in de toekomst)doet en aan je geeft want je zal al deze handelingen exact moeten herhalen wanneer je hem opnieuw tegenkomt. Je moet als eerste met hem praten en onthouden wat hij zegt. Open de poort met de sleutel die je gekregen hebt en  ga binnen en vervolg je weg met de klok en je komt hem weer tegen maar nu aan de andere kant. Geef alles wat je eerst van hem gekregen hebt (op volgorde) en praat precies na wat je de eerste keer gezegt hebt. Ga de poort binnen en vervolg weer je weg met de klok. Als je Pegnose Pete's shack bereikt, ga je eerst naar het venster om het gesprek af te luisteren. Je verneemt iets over de bankoverval en de frame-job van jou. Ozzie verlaat het huis en jij gebruikt nu het chicken grease op de welcome mat en gooi de eend op het raam. Pete rent naar buiten en glijd uit over de kippenvoer en valt in de kist. Zelfs nu je Pegnose Pete hebt binnengebracht bij het gerecht, is men nog niet overtuigd van je onschuld. 

Ga naar de plaats van de  bank en gebruik het broken sword op het manhole. Het deksel komt er af. Neem het deksel mee en bekijk het: er staan drie namen in gegrift. Ga terug naar Dave en vraag hem om een free item. Hij vertelt je een verhaal en als je de drie namen die op het deksel van het manhole staan, vernoemd, krijg je een fake skin. Probeer ook  andere naam combinaties en je krijgt wat items. Deze dingen zijn echter niet belangrijk. Neem de fake skin mee en gebruik die op het manhole. Deze kan je gebruiken als trampoline en je komt boven bij de bank raam. In de bank kan je door aan de chain te trekken de lichten aansteken. Kruip terug op de ladder en onderzoek de schaduwen op de muur. Je zal de neus van Pegnose Pete vinden. Na het filmpje neem je de scupperware van het bureau. Steek hierin je bait en   verlaat de bank. Nu keer je terug naar de Bait Shop en gebruik je de prosthetic hand op de termites. Ga naar Ozzie’s house en gebruik de Lechuck Cologne op één van zijn stuffed animals (voor hem). Hij wordt geïrriteerd en breekt zijn wandelstok. Keer terug naar de House of Sticks  place en daar vind je zijn wandelstok. Laat de termieten hierop los en als hij zijn wandelstok neemt,   laat hij een spoor van houtzaagsel na. Ga terug naar  Ozzie’s house, zeg hem dat je weet van de loot en dat je bent geframed. Hij gaat dit nakijken en zal een spoor nalaten. Volg hem. Je bent nu op een eilandachtig ding. Kijk goed waar hij verdwijnt.  

 

 

 

 

 

 

Ga naar de achterzijde en je vindt een passageway. Ga naar beneden en druk op de button (op de rand van de tafel). Ga  naar boven. Duik in het deep wateren open je scupperware met bait. Je zal een glowing fish vangen en nu zal je een secret door kunnen zien. Ga naar binnen en neem de buit. (loot en family heirlooms).Neem ook de screw die op de grond valt mee. Ga naar het gerechtshuis en laat de screw zien aan de inspector. Hiermee is je onschuld bewezen. Je keert terug met je bemanning naar het schip en je vaart terug naar Melee lsland.  

Act II  

Terug op Melee lsland.  

Je gaat naar de Mansion en vertel het goede nieuws aan Elaine over de trip naar Lucre Island. Charles L. Charles komt en vertelt zijn ware identiteit en zegt dat je meteen actie moet ondernemen. Elaine zegt dat je moet gaan zoeken naar de Ultimate Insult. Ga naar de voodoo lady en praat over heirlooms. Je krijgt earrings, een necklace en een pen. Bij Meathook’s praat je met je oude vriend en hij verteld je over een map die hij heeft gemaakt van wax. Neem de paintbrush die hij je laat zien. Ga naar de haven en je vind er een kwartje in het slot van de grog machine. Gebruik het om een can of grog te bekomen. Na wat geschud en getrap aan de machine zal je uiteindelijk een can of grog in je bezit hebben. In de Lua Bar (de oude Scumm bar) ga je op de kruk (links) zitten en bestel je een flaming cuttlefish. Je schotel komt op een bootje aangevaren. Het komt er nu op aan om de brandende boot vlak onder het schilderij dat tegen de muur hangt, te laten stoppen. Je kan de boot laten stoppen door de paintbrush die je bij Meathook's hebt meegenomen, in het sushi Underwater Mechanism te steken dat voor je op de tafel staat. (als de boot ongeveer bij het rondje vanop de foto achter de pilaar is, steek je de paintbrush in het mechanisme).


 

 

 

 

 

Het duurt echter even voor de boot volledig stopt, dus het is allemaal een beetje een kwestie van timing. Zorg ervoor dat de brandende boot vlak onder het schilderij stopt of het zal niet werken. Waarschijnlijk zal je dit wel een aantal malen moeten herhalen. Wanneer je het uiteindelijk gelukt is, moet je naar de keuken lopen als de chef buiten komt om de verfborstel te verwijderen. In de keuken giet je de grog in de steam generator (doe dit snel voordat de kok terug komt). Het schilderij zal in de fik schieten en de wax smelt en jij pakt de painting (map). Ga nu terug naar je boot in de haven. Plaats de earrings op het headpiece (boegbeeld aan je boot) en hang hier ook de necklace aan, er komt een filmpje. Plaats de pen aan de necklace en geef daarna de painting . Je komt nu te weten waar de Ultimate lnsult zich bevindt. Je gaat naar...

 Jamalaya lsland  

1. Planet Threepwood 
2. StarBuccaneer's 
3. Statue of Tiny LaFeet 
4. Microgroggery
5. Steps leading to island interior


 

 

 

 

 

 

 

 

Ga naar Starbuccaneers Coffee en  kijk van buiten (door het raam) naar de empty groggoccino cup. Ga naast het raam naar binnen en neen het kopje. Praat met de clerk  en je krijgt een free refill of groggocino . Neem een free mini bagel en proef ervan.  Steel de Starbuccaneers kop uit de tas van de dame. Ga naar de micro-groggery, praat met de barkeeper en neem een gratis Juniorgrog. Als je nog geen Monkey meal coupon hebt, kan je de glue (bij Stan office)  gebruiken op de manatee en deze berijden ( je kan ook op een andere manier de bon krijgen van Stan). Ga nu naar Stan's Time Share Emporium en neem het free pamphlet. Luister naar zijn verkoopspraatje. Je zal echter telkens in slaap vallen. Neem de fles met glue die op de muur staat. Drink de kop koffie op  en luister naar zijn verkoopspraatje. Deze keer zal je niet in slaap vallen en krijg je de Monkey meal coupon.  Je zal  een  coupon krijgen. Nu ga je naar Planet Threepwood. Lees het menu dat naast de deur staat als je binnenkomt en bestel daarna iets bij de serveerster. Betaal met het Monkey meal ticket. Als de drawing guy langskomt, vraag je hem of hij je kan tekenen met de mug. Gebruik de glue op de caricature en gebruik dit op de mug die je bij Starbuccaneers hebt gestolen van de dame. Verwissel nu deze mug tegen deze die op je tafel staat. Ga naar het plein en praat met de toerist die aan het standbeeld van Tiny lafeet staat. Vraag hem volledig uit over alles en zorg dat je zeker naar de bronzen hoed vraagt wanneer je hem over de ultimata insult uitvraagt. Zorg dat je alle mogelijke vragen stelt, of je komt later in het spel vast te zitten. Nu ga je terug naar de haven en spring je in de roeiboot. Je vaart naar Knuttin Atoll en praat met Admiral Casaba en  daarna ga je aan land bij de Pirate Shanty Town. Praat tegen de poppen van de poppenkast totdat de puppeteer zich laat zien. Zeg dat je hem met rust zal laten en toon hem the painting of the ultimate insult. Hij gaat er als een gek vandoor. Neem de puppets, ga naar school en volg de lessen. Wees echter een zeer slechte student en geef steeds het slechts mogelijke antwoord. Als beloning krijg je de dunce cap. Eenmaal buiten trek je aan het fire alarm. Ga terug binnen en neem de whistle uit de kist. Herhaal dit trucje met het brandalarm enkele malen zodat je ook het schip, het magazine en de gaming cards uit de kist kan nemen. Ga naar het strand (rechts) en praat tegen de piraat. Zorg dat je hem zover krijgt dat hij vertelt dat hij de bronzen hoed van het standbeeld heeft geroofd en ergens onder een rots begraven heeft. (Als je hem dit niet kan vragen, moet je teruggaan naar de toerist aan het standbeeld en hem verder uitvragen over het standbeeld.) Hij heeft 2 papagaaien, de ene liegt en de andere zegt de waarheid. Ga vervolgens rechts naar de rook beach. Blaas op de fluit en de parrots zullen komen. Geef één van hen de grog Jr. waardoor je hen van elkaar kan onderscheiden (hij wordt dronken en vliegt langzamer). Stel dan een simpele vraag om uit te vissen welke de waarheid vertelt. Vraag nu aan die parrot of de hoed onder de rots zit waar zij op zitten. Indien deze nee zegt, vraag je hem welke richting je moet uitgaan om de hoed te vinden. Als hij bv east zegt, ga je eenmaal east en roep je de papegaaien opnieuw met de fluit. Vraag opnieuw (aan de papegaai die steeds de waarheid vertelt) of de bronzen hoed onder de rots begraven is waar ze nu op zitten. Indien hij neen zegt, vraag je weer welke richting je moet uitgaan. Dit blijf je doen tot je een bevestigend antwoord krijgt. Gebruik dan de puppets met de boulder en de admiraal knalt een kogel naar de poppen en jij onderzoekt het gat en je pakt het bronzen hoofd. 

Vaar terug naar Jamalaya lsland en ga naar het diving platform. Gebruik de Schmear Whiz (de kruimels van de bagel)  op de baby seal oil die je op de tafel naast de tent ziet staan. Praat met Marco de Polo over de Ultimate insulten vraag hem naar het golden statue piece. Hij vertelt je dat er een gouden beeldje op de tafel van de jury staat. Blijf met hem praten tot je hem kan vertellen dat je het tegen hem wil opnemen in een duikwedstrijd. Hij vertelt je dat je eerst moet goedgekeurd worden door juryleden. Kleed je om in de tent en ga naar de jury en zeg dat je wenst deel te nemen aan de duikwedstrijd: zij zullen je een certificaat geven. Llaat dit certificaat aan Manco de Polo zien en daag hem uit. Je zal zwaar verliezen. Praat opnieuw met de judges: vraag aan de hippie judge waarom je   duik niet goed was. Hij zal je uitleggen wat de moves zijn om een duikbeweging te doen: keelhaul=up; rum barrel=down; spinning swordsman=right; alpha monkey=left. Het zou anders kunnen zijn, dus schrijf even op wat de judge je vertelde. Spreek ook met de wise judge en vraag hem wat er mis is met je duik. Hij zal je zeggen dat je een te grote plons maakt. Spreek nu met de grouchy judge en vraag hem waarom hij je zo'n lage score geeft. Je zal te weten komen dat hij wordt omgekocht door Marco de Polo. Hij laat zich bovendien ontglippen dat hij een roodharige vrouw heeft. Neem de folder die je van Stan's Timeshare hebt gekregen uit je inventory en bekijk hem: je ziet de grouchy judge met een blonde schoonheid poseren. Laat deze folder nu aan de grouchy judge zien en hij zal meteen al een toontje lager zingen en belooft je een eerlijke wedstrijd. Je bent nu klaar om Marco de Polo aan te pakken. luister goed naar welke combinatie Marco de Polo gaat proberen wanneer bij duikt. Jij moet deze combinatie nu nadoen met de pijltjes toetsen volgens de codes die je van de hippie judge hebt gekregen. Vooraleer je duikt, zet je de dunce cap terug op. Kopieert de bewegingen die Marco de Polo deed (je krijgt beeldjes te zien en als de rechtop komen te staan dan is je duik goed) . Je zal nu dezelfde score krijgen als Marco de Polo. Hij daagt je onmiddellijk opnieuw uit en deze maal moet jij eerst duiken. Doe opnieuw drie bewegingen (het maak niet uit welke). Nu zal je zien waarom je met de baby seal oil moest prutsen. Marco de Polo slaat een compleet figuur en je zal de trophy in ontvangst nemen. Dit is alles wat je moet doen op dit eiland. Terug naar je schip en vaar naar Melee lsland. Er volgt een filmpje en  LeChuck plaats je op Monkey lsland.  

ACT III 

Monkey lsland

 

Je spoelt aan op het strand (beach). Lees de note die aan de paal hangt. Ga naar de clearing en ga naar de camp, lees hier de note die aan de hut hangt. Praat met Herman Toothrot. Neem de coconut en gooi deze naar Herman. Nu praat je opnieuw met hem. Blijf praten tot hij je vertelt over de canyon en de banana picker. Ga  naar de canyon en neem de banana picker die tegen  de cactus staat. Ga terug naar het strand en pluk alle  bananen met de banana picker. Geef een banana aan  Timmy de aap en probeer hem je te laten volgen naar de canyon (geef hem weer een banaan als hij je niet volgt). Met nog een banaan kan je hem in de mine krijgen. Blijf dit herhalen totdat je hem bij de big metal door krijgt. Open de vent en gooi er een banaan in. Sluit de vent als Timmy erin is gesprongen. Gooi een banaan in het portal en er zal een deur open gaan. Ga naar binnen. Gebruik de banana whipper te pakken die klem zit tussen de tandwielen.

 

 

 

 

 

Ga naar de vulcano plaats en Timmy gooit een milkbottle in de lave op een rots. Nu moet je naar het volcano castle. Ga er binnen en  met de banana picker neem je de 2 shields (ogen van de doodskop) boven de deur. Praat met de priest. Vraag hem of je de lava boat ride mag berijden. Stuur naar de plaats waar Timmy de aap de melkfles heeft gegooid. Met de banana picker vis je de melkfles (rondje op de foto) op. De 2 op de foto geeft de balken aan die verschuiven als je er tegen komt. Ook dit vergt weer enige timing en je zal dit misschien enkele keren moeten overdoen vooraleer het lukt. De 3 geeft de rots aan waar de weeds ligt. Stuur daarna naar 1 en onder de brug door kom je terug in het kasteel.

 

 

 

 

 

Met deze melkfles ga je terug naar het kamp van Herman Tootbroth. Sla Herman opnieuw op zijn hoofd, deze maal met de melkfles en doe er vervolgens weer een praatje mee.

Ga  naar Vista Point. Hier zie je drie canals. Neem een rots en werp die in het rechtse canal. Neem een volgende rots en wacht totdat de eerste rots de tak raakt. Als de tak beweegt, gooi je de tweede rots in het middelste canal. Neem een  nieuwe rots en wacht tot de 2e rots de tak raakt. Gooi dan de 3e rots in het linkse canal Wacht tot de volgende tak beweegt en gooi dan normaals een rots  in het linkse canal. Het is een kwestie van goede timing. Als je het goed hebt gedaan, moet er een rots in de lavapoel vallen. Blijf dit proberen tot het je lukt. 

 

 

 

 

 

 

Ga teug naar de Vulcano Castle en vraag weer voor een ritje. Stuur in de kleine vijver aan de rots (1) en stap uit. Gebruik de weed whipper op het weed (2). De lava zal nu in de mijnschacht vloeien en de machine in werking zetten. Loop omhoog en duw de palmboom om. 

 

 

 

 

 

Nu ga je naar het dorp over de brug (3) (op je weg naar het dorp kom je een aap tegen, laat die nog even links liggen). Praat met Jojo Jr. over monkey combat. Hij zal je de beginselen leren: noteer alles wat hij zegt over monkey combat Kijk naar de musical monkey met het accordeon in de hut en naar de shields die je in je inventory hebt. Speel met je cymbals en de kleine aap zal zijn accordeon laten vallen. Neem het accordeon en keer terug naar Herman om hem  dit keer met het accordeon op zijn hoofd te slaan. Als je dit keer met hem praat, krijg je een tweede gubernatorial symbol. Keer terug naar het dorp. De basis van monkey combat heb je geleerd van Jojo Jr. Je moet nu eerst met de apen in de jungle voor het dorp vechten om de finesses van de monkey combat aan te leren: dit is ongetwijfeld een van de meest vervelende onderdelen van Monkey Island 4. Aangezien de commando's voor de overgang van de ene naar de andere gevechtshouding verschillen bij elke installatie, kunnen we je geen tabel geven en zal je dus alles zelf nauwgezet moeten noteren. Het principe werkt als volgt: je hebt vier commando's:  ack, oop, chee en eek. Door drie van deze commando's achter elkaar te zeggen, kan je van de ene gevechtshouding naar de andere veranderen. In totaal zijn er vijf gevechtshoudingen: anxious ape(AA), charging chimp(CC), bobbing baboon(BB), drunken monkey(DM) en gimpy gibbon(GG). 

Ik geef een paar voorbeelden maar die zijn bij elk spel anders.

Van drunken monkey naar charging chimp wisselen door het commando ack, eek, oop. Om terug te gaan van charging chimp naar drunken monkey geldt hetzelfde commando. Elke gevechtshouding verslaat twee andere houdingen. Als je tegen de apen vecht moet je nauwlettend hun commando's in de gaten houden en noteren wat ze juist doen. Noteer ook steeds welke gevechtshouding een andere houding verslaat.  Na verloop van tijd zal je een volledige tabel hebben met alle mogelijk transities tussen de verschillende standen en heb je ook een compleet overzicht van welke gevechtshouding welke andere houding verslaat. Op deze manier kan je de moves van de apen steeds counteren. Je zal hier wel even wat tijd moeten in stoppen en je zal veel combats moeten verliezen om de combinaties te krijgen. Maak en tabel en zet erin wie van wie wint, en schrijf de geluiden op die ze erbij maken bv.

Als je EEE of OOO gebruikt dan herhaal je de stand.

Je moet achtereenvolgens de timid monkey, de smelly monkey, de strapping monkey en de brawny monkey verslaan. Als je deze laatste de baas kan, ben je klaar voor de Jojo Jr. Daag hem uit en versla hem. Hierbij win je zijn hat. Ga naar het giant monkey head en gebruik hier de bronze hat op het hoofd van de aap. Gebruik de banana picker op de nose en ga hier binnen. Kijk  goed rond en vind het slot (rondje). Gebruik het gubernatorial symbol op het slot.


 

 

 

 

 

 

ACT III +

Je zit nu in de giant robot monkey. Aan de rechterzijde neem je de really big plank en deze gebruik je op de short tower. Beklim dit en spring op de plank. Verzet de switch. Nu kom je op Melee lsland in de giant monkey combat battle terecht. Er is geen enkele manier om hem te verslaan. Om hierdoor te geraken, moet je drie maal achter elkaar een draw proberen uit te lokken. Om hem te verjagen kijk je in wat voor  houding  hij staat en jij pakt dezelfde houding aan. Dan veranderd hij van houding en jij doet weer hetzelfde (je moet een draw krijgen), en dat 3 maal, als je een klap krijgt is dat niet erg want je kan ertegen. Als je wint laat hij Elaine vrij en komt de eind film, en wachten op monkey Island 5 ?

© Dit document mag niet worden verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur en de inhoud mag in geen geval worden veranderd.
GameSolves
NL Forum

Henk

www.000webhost.com