09-04-2007

Destination: Treasure Island

Bestemming Schateiland

Robert Louis Stevenson

Robert Levis Balfour Stevenson was geboren op 13 november 1850 in Edinburgh, en was een Schots schrijver van romans, gedichten en reisverhalen. Stevenson was de zoon van ingenieur Thomas Stevenson en Margaret Balfour. Zijn ouders waren zeer religieus, maar tijdens zijn jaren op de universiteit liet hij het geloof los, hoewel het wel invloed op hem zou houden. Al sinds zijn jeugd leed hij aan tuberculose. Zijn vrij korte leven was echter vol van actie en avontuur. Hij begon als ingenieur, evenals zijn vader (deze laatste ontwierp onder andere enkele veelgeprezen vuurtorens).

 

Vanwege zijn zwakke gezondheid stapte hij over naar een rechtenstudie, maar werd geen praktiserend jurist. Aan het eind van zijn leven was hij plantagehouder en stamleider in Samoa. Hij maakte verschillende reizen naar het koninkrijk Hawaï en raakte bevriend met koning David Kalakaua, met wie hij veel tijd doorbracht. Ook raakte hij bevriend met diens nicht, prinses Victoria Kaiulani, evenals Stevenson zelf van Schotse afkomst. Zijn vrouw, Fanny Osbourne, was hem tot een grote steun in zijn avontuurlijke en drukke bestaan. Hij overleed op 44-jarige leeftijd (3 december 1894 ) aan een hersenbloeding in zijn woonplaats Vailima in Samoa. Stevenson schreef voor verschillende tijdschriften beschouwingen en korte verhalen. Hij maakte naam met het eerst als feuilleton en later als boek uitgegeven zeeroversverhaal Treasure island (Cap Sur L'Ile Au Trésor - Schateiland, 1883). Zowel zijn avonturenromans als de romantische en horrorverhalen vertonen een grote psychologische diepgang. Zijn werken zijn lange tijd populair gebleven en hebben de basis gevormd voor verschillende speelfilms en nu ook als avonturen game.

 

Hij schreef  in 1883 - Cap Sur L'Ile Au Trésor (Treasure island - Schateiland).

In de bagage van hun dronken hotelgast Bill Bones vinden Jim Hawkins en zijn moeder een mysterieuze kaart die verwijst naar een begraven piratenschat. Ze brengen de kaart naar Dr. Livesey en Squire Trelawney die meteen een boot klaarmaken om naar het schateiland, Emerald Island op zoek te gaan. Met Jim als scheepsjongen belanden ze aan boord van de Hispaniola, het mooie schip van Kapitein Flint en Long John Silver, de scheepskok met het houten been.
Toevallig hoort Jim dat Silver en zijn piratenbende van plan zijn het spel mee te spelen tot de schat gevonden is, om dan iedereen te vermoorden en er met de buit vandoor te gaan. Er breekt een muiterij uit, die geleid wordt door een vroegere bemanningslid  van Kapitein Flint.


 

Download Duitse Demo (322 mb)

Download Franse Demo (338 mb)

Engels of andere talen

http://www.destination-treasure-island.com/uk/

 

Oplossing

 

Spelmenu en inventaris open je met een rechtermuis klik. Om de inventaris of menu te sluiten klik je rechtsonder op de X.

De objecten komen in het automatisch vakje, van je inventaris. Pak de objecten uit dat vakje en sleep deze in de voorraad vakjes.

Of klik op Automatisch om ze allemaal tegelijk in de inventaris te plaatsen. Objecten die je kan gebruiken zijn met een tang gereedschap erbij. 

 

Je start in je kajuit van het schip Hispaniola. Je bent opgesloten. Probeer de kajuitdeur te openen. De muiters, Morgan, Yellow Dog en Dick, vertellen dat ze Long John gevangen hebben genomen op een woestijnachtige eiland. Open het raam. Pak het Bericht uit de klauw van de papagaai. Jim leest het testament van Long John over een schat op het Emerald Eiland. In het testament is een Map van het Emerald Eiland. In je inventaris kan je de map bekijken en het Enigma (Raadsel) lezen. In Objectives, kan je lezen, wat te doen. In de Enigma zijn de raadsels te lezen.

De papegaai zingt. Pak de Aansteker en het Touw, aan de voet van het bed. Pak de Sextant, bovenop het kastje, rechts van het raam. Kijk naar het plafond en pak de Zee Chronometer. Pak je de Zee Chronometer niet dan krijg je later in het spel een andere kans. Pak het Zwarte Papiertje en het Dikke Touw van de paal, links van de deur. Klik op het Zwarte Papiertje. Het is een blad, uitgescheurd uit een bijbel -  lees over de muiters verklaring ' Depposed ' - Bijbeltekst  - Revelatie/openbaring:  22:13 en 22:15.

 

In inventaris, combineer het dikke touw met het touw. Knoop het touw in 4 beurten aan elkaar gebruikend de Sheet bend knoop - Selecteer 1 onderkant, 2 bovenkant, 3 onderkant en als vierde de pijl. Je krijgt dan het Geknoopte Touw in je inventaris. Gebruik het geknoopte touw op de armleuning, van de bank onder het raam. Bind het touw aan de leuning, gebruikend de Mooring with two half-hitches knoop - Selecteer pijl, 2x onderkant, 4 en 5 (pijl). Verlaat de kajuit door het raam, via het touw. Jim vaart naar Emerald Eiland en landt aan de kust.

Er is ook een andere route naar dit eiland vanaf het schip naar Cape Fear, dat beschrijf ik later als ik klaar ben met het spel :)

 

Emerald Eiland

 

Pak de Katrol van de mast en volg het pad naar boven. Hier pluk je een Oranje Bloem. Kijk omhoog en zie een kabelbaan. Trek aan de kabel om de trolley naar je toe te halen. Pak de Trolley. Aangezien het apparaat kapot is, repareer je die in je inventaris met de katrolonderdelen.  

Om deze te combineren.

 

Demonteer de katrol door deze in het vakje met de tang te klikken. Pak de 3 onderdelen uit het vakje en plaats die in de inventaris. Klik de as op het wieltje en deze komen onder in de monteer/combinatiebalk. Plaats het trolleyhandvat erbij en de trolley is gerepareerd

 

Hang deze aan de kabel en glijd naar de overkant. Volg het pad tot een smal riviertje. Zie op de grond, sporen van een roofdier. Ga rechts de doodskop grot binnen. Pak, links het brandhout, leg die op de brandplaats en steek het met de aansteker aan. In het licht van het vuur pak je een Lemmet, Lege Helmpot, Koord en het Gebroken Beeldje. Zie rechts tegen de muur de schaduw van het piratenbeeldje. Verlaat de grot en ga onder naar Cape Fear strand. Pak van de natuurmagneet (steen) het Roestige Mes. Demonteer het roestige mes - Het is het mes van Long John. Je hebt dan het Handvat van het roestige mes in je inventaris.
 

Combineer de lemmet met het handvat en koord, in 6 stappen. Klik op de pijlen onder of boven om het koord goed om de lemmet en handvat te spannen. Pijl - Pijl boven - Pijl onder en dan 2x de pijl. je hebt dan een Mes in je inventaris. Ga terug naar de grot. Ga voor de grot rechts naar een boom met inkervingen. Gebruik het mes op de inkervingen. Pak de Pot van de grond - rechts van de boom, en pak met de pot het Boomhars. Een mysterieuze indiaan gooit wat rotsblokken naar beneden. Ga terug naar de grot. Plaats de pot met boomhars op het vuur. Repareer het gebroken beeldje met het gesmolten hete boomhars (doe dat meteen voordat de hars afgekoeld is), en plaats dat beeld tegenover het piratenbeeldje. Het licht van het vuur geeft nu de schaduw van twee figuren op de muur. Ga weer met de kabelbaan, terug naar de overkant. 

 

Ga dan verder aan de linkerzijde en pluk de Bananen van de bananenboom. Bekijk de hangmat van Long John en pak de Rum Fles. Draai je om en pak, van de steen de Ram Hoorn, die je uitprobeert. De papagaaien schrikken van het geluid. Ga richting bloemenstrand. Bij de slangenpijler - doorgang naar het strand, pak je wat brandhout en leg die op de brandplaats. Gebruik de aansteker om het hout aan te steken. Pak het Pakketje. Open het pakketje (klik het pakketje in het demonteer vakje) en je hebt een Hamer, Beitel en een Breeuwwerk (Oakum) - geplozen touw om te breeuwen - breeuwen is in de scheepvaart de naden in de huid van vaartuigen met teer en geplozen touw dicht te maken).

 

Ga verder op het bloemenstrand en zie een Afgodbeeld. Praat tegen de papagaai die een liedje voor je zingt. Hij wil bananen rum. Combineer het mes met de bananen om een banaan in schijfjes te snijden. Ontkurk de rum fles - Kurk. Combineer de rum fles met de helmpot en daarbij de banaanschijfjes. Klik de helmpot met bananen rum op de papagaai. Praat tegen de papagaai en selecteer de dialoog van de banaan met rum.

 

Hij laat een rode veer vallen. Pak de Rode Veer en plaats die in het Afgodbeeld. Plaats de oranje bloem in het beeld. Klik rechtsonder, op het koord en vlecht die in elkaar. Zoek op het strand een Rode Schelp en een Gele en Blauwe Veer. Plaats de Gele veer in de rechterkant en de Rode Schelp ook in de Afgod.

De papagaai zingt een gedicht en vliegt weer weg.

Ga naar de kabelbaan en terug naar de grot.

 

Stook het vuur wat hoger. Gebruik de houtenhamer op de tegels met de schaduwen erop.

Sla met de hamer op de handhaak, dan op het houtenbeen, hand en als laatste op de hand met pistool. 

 

Als je dit correct doet zal in de muur de stenentegel omhoog schuiven. Pak er een andere Hoorn uit, die je ook weer meteen gebruikt. De papagaai zal bij de gesloten poort, het skelet bij de galggrot laten vallen. Pak de 2 Piratenbeeldjes. Ga naar de galggrot. Pak het Doekje van het skelet, de Handhaak en het Glazenoog. Als je de Zee Chronometer in het schip niet gepakt hebt dan ligt er ook een Horloge bij het skelet, die je meeneemt. Draai je om. Open het luik met de handhaak. Lees wat op het bordje is geschreven - Iets van balans met munten en wereldzeeën. 

 

In de nis is een weegschaal. Met het juiste gewicht zal de poort openen! Draai je om, kijk omhoog en praat tegen de papagaai. Hij zingt een strofelied (gedicht) en we moeten de juiste strofe (versregel) meezingen. Bij elke juiste strofe gaat hij iets nader naar de geldbuidel. Selecteer de volgende strofe op zijn strofelied: 2- 3-2 -1.

 

Fifteen men on the dead man's chest. Yo-ho-ho and a bottle of rum.

Drink and the devil had done for the rest. Yo-ho-ho and a bottle of rum.

The mate was fixed by the bosuns pike. The bosun brained with a marlinspike.

And cookey's throat was marked belike. It had been gripped by fingers ten.

And there they lay, all good dead men. Like break o'day in a boozing ken.

Yo-ho-ho and a bottle of rum. Yo-ho-ho and a bottle of rum.

 

 

Als je dit correct gedaan hebt zingen jullie samen het hele liedje en de papagaai knabbelt de geldbuidel, los van de galg.

Pak de Geldbuidel en leg die bij de weegschaal. We hadden iets van wereldzeeën gelezen en zet deze info om in muntstukken.

Er zijn 7 wereldzeeën. Dat betekent dat 7 muntstukken van het juiste gewicht de poort zal openen! Leg op de weegschaal:
 

2 munten van 23 Shilling

2 munten van 28 Schilling

2 munten van 1 Schilling

1 munt van 5 schilling

 

Probeer de donkere tunnel in te gaan. Pak de Fakkel. Dip de fakkel in de pot met boomhars.

Plaats de fakkel dan terug in de houder en steek dan de fakkel met de aansteker aan.

Ga door de verlichte tunnel en Jim zal tot het andere eind doorgaan. Hij ziet de voetafdrukken van Long John Silver.

Valvallei

Zie een voederkom, boven op de boomstam met daarin wat zout. Zie rechts een scheerschaar. Ga rechtdoor, kijk naar beneden en Jim ziet een val. Ga verder door naar de gesloten poort. Draai links en zie een ram die niet zo vriendelijk is. Open de map in de inventaris en ga via de map terug naar de Afgod. Ga naar het waterpooltje, rechts van de afgod. Vul de lege helm met Zoutzeewater. Draai naar rechts en ga naar de slangpilaar. Stook het vuur wat hoger. Plaats de helm met zeewater op het vuur om een Helm met Zout te krijgen. Ga via de map terug naar de Valvallei. Gebruik de helm met zout op de voederkom. Ga naar de ram terug en klik op de ram. De ram loopt naar de voederkom en de ram wordt opgesloten. Gebruik de scheerschaar op de gekooide ram. Zie een tatoeëring op de geschoren ram. Het is het tweede deel van het raadsel (enigma).

Tweede deel van Long John's Enigma

 

Ga naar de poort. Bekijk de zwaarden op de linkerzijde.

Klik op het zwarte papiertje met het woord ' depposed ' in de inventaris.

Lees onder op de pagina de tekstvers 22:15 dat aan de enigma gelijkaardig is.

Trek van links naar rechts het zwaard omhoog en plaats het zwaard op de streep

 

2 - 2 - 1 - 5

 

De poort opent. Neem de trap naar boven. Ga rechts van de stenenbank. Jim hoort een gegrom, bij een stenenhoofd. Jim rent terug naar de vallei. Het valnet is gescheurd. Ga door de poort terug. Pak van de stenenbank de Grote en Kleine schijf. Neem nu de linkerzijde van de stenenbank. Zie 2 ronde gaten in de muur. Plaats de grote en kleine schijven in het gat. De grote schijf heeft symbolen en kleine schijf heeft punten met strepen. 

Draai het Konijn naar de kleine schijf en draai de één Punt van de kleine schijf naar het Konijn, zodat ze tegenover elkaar staan. Zie een stenenpoort iets omhoog gaan. Aap met de enige Streep. Slang met Twee Strepen en Drie Punten. De stenenpoort is nu volledig omhoog.

 

Konijn  - één Punt

Aap - één Streep

Slang - Twee Strepen met Drie Punten

 

Ga in het Holle Hoofd en je wordt door de papagaai begroet. Praat met de papagaai en hij zingt het enigma. Kijk naar beneden en zie de mond van het Holle Hoofd. Pak, van de tafel, het pakje dat met een Oliedoek is verpakt en pak de Sextant (tenzij je deze al van het schip hebt gepakt). Demonteer het pakje en krijg een Romp van een Miniatuurbootje, een Zeilgerei uitrusting en een Mast

Combineer het zeilgerei + stukje doek = Zeil

Combineer de romp + masten + zeil = Model van het Three master Miniatuurschip.

 

Ga naar de andere tafel en zie een zeekaart. Pak het Zwaard Piratenbeeldje, onder aan de kaart en plaats het beeldje op een bruine punt in Mexico - Linkerpunt. Plaats de 2 andere piraten beeldjes, uit je inventaris ook op de bruine punten in Mexico - piraat met de haak in het midden tussen 2 meren en de houtenpoot piraat rechts. Plaats het miniatuurschip op de middelste metalenhouder van het Eiland Cuba. Draai de zeilmasten naar de linkerzijde tot de papegaai schreeuwt 'Volle Snelheid Vooruit'. Op naar Cuba.

 

 

De papegaai opent 2 doorkijk vensters. Pak de Ramschedel zonder hoorns. Zie 2 heuvels met een boom tussen de heuvels.

Pak het Miniatuurschip Model van de kaart. Verlaat het hoofd. Pak de Grote en Kleine schijven terug.

Ga nu weer rechts van de stenenbank en verder door tot het moerasgebied.

 

Moeras: Draai naar links en pak wat Droge Klei van de grond. Ga door het moeras naar de boom aan de andere kant. Jim gilt en staat vast in het drijfzand. Jim heeft een gesprek met Pepita. Ze geeft Jim een Ophang Touw. Demonteer het ophang touw om een Lang Touw te krijgen. Combineer lang touw met de haak. Bind het touw aan de haak gebruikend de Capuchin knoop. Selecteer onderkant, bovenkant, 3, 4, bovenkant en 6 om een Dreganker te krijgen. Gebruik het dreganker op de boom. Jim trekt zich uit het moeras. Voor het geval je terug moet naar de overkant, pak je rechts de Takken en leg deze in het moeras om een veilige terugweg naar de overkant te maken. Ga vooruit naar de rand van de klif. Combineer de ramschedel + rechtse hoorn + linkse hoorn = Ramschedel. Plaats ramschedel op de boom. Plaats het glazenoog in de ramschedel en zie het naar beneden vallen. Demonteer het dreganker om haak en lang touw te krijgen. Gebruik het lange touw op de wortel van de boom en gebruik de Acht knoop. Selecteer 1, bovenkant, 3, bovenkant, 5, onderkant, 7, bovenkant en 9. Gebruik het touw om naar beneden te dalen. Jim heeft moeraskoorts opgelopen. Pak het Glazenoog. Jim maakt een X in het zand, op de plaats waar de schat is begraven.

 

Ga rechts en verder rechts naar de mijn. Pepita stormt naar buiten en valt in de mijnschacht. Pak de Katrol (block) boven de mijnschacht. Draai naar links en Jim ziet een masker, valse klauwen en een megafoon. Pak de Megafoon. Open de kist en pak het Lange Touw. Draai naar rechts, pak de Pikhouweel, Wiel, As en het Korte Touw. Combineer blok (cheek plate) + as + schijf (wheel) = Katrol. Combineer katrol + lang touw + katrol = Uitrusting. Gebruik de uitrusting op de haak - bovenste deel van de stellage, boven de mijnschacht. Bind het touw vast gebruikend de Klaverknoop. Selecteer: 1, onderkant, 3 en 4. Gebruik het korte touw op het einde van de hangende katrol. Knoop het touw vast gebruikend de Boelijnknoop?. Selecteer: 1, bovenkant, onderkant, onderkant, 5 en 6. Demonteer de pikhouweel om het Houweel en Handvat te krijgen Gebruik het handvat in een gat, aan de rand van het metalen draaitoestel, waar het einde van de uitrusting aanvastgebonden is. Duw tegen het handvat. Zie Jim, Pepita uit het de mijnschacht trekken. Jim verzwakt. Jim wordt alleen wakker. Pak de complete Uitrusting en het Handvat. Draai je om en open de metalendoos. Lees het Spaanse logboek dat over de Spaanse smaragden mijnbouw, afgietselmunitie, duikmateriaal gaat en het verklaart de dood van vele Indiërs. Doorzoek de smederij, maar we hebben nog niet alles om hier iets te kunnen doen. Je moet ook eerst iets aan je moeraskoorts doen. Verlaat de smederij, ga rechts en rechtdoor. Lees een pagina uit een  dagboek dat op de muur is vastgespijkerd. Het gaat over Chinchona kruidenthee, dat moeraskoorts geneest. Beklim de touwladder.

 

Bekijk de boom aan de rechterzijde. Jim ziet een hart (P+J) op de boomstam. Gebruik het mes op het hart om een stuk Hartschors te krijgen. Gebruik de lege helm in de watertrog om helm met Vers Water te krijgen. Ga naar de stenenoven in de smederij. Pak, rechts het Brandhout en plaats het in de oven. Gebruik de aansteker op het brandhout. Gebruik de helm met water op het vuur om Kokend Water te krijgen. In inventaris, combineer helm met kokend water met de hartschors. Jim drinkt de kruidenthee en voelt zich beter. Ga terug naar het strand waar Jim de X in het zand heeft gemerkt. In inventaris, combineer het handvat met het houweel om er weer een Pikhouweel van te maken. Gebruik de pikhouweel op de X. Jim graaft en vindt een schatkist. Open de de deksel van de schatkist.  De schatkist is met een schedelslot gesloten

 

Schedelslot

Gebruik het glazenoog in de schedel. Pak de beschadige spiegellens (carriage)van de rechtse groef. Demonteer de sextant om de Schuifmeetlat (Nonius- vernier) ,Kleine spiegel en Lens te krijgen. Combineer de beschadige spiegellens + kleine spiegel = Gerepareerde Spiegellens. Plaats de gerepareerde spiegellens in de rechtse gleuf. Plaats de lens in het linker kleine gaatje. Demonteer de zeechronometer of horloge om Horlogekast en Tandwielen te krijgen. Plaats de tandwielen, in het midden (onder) onder van de kist. Rechtsonder zijn 2 witte schakelaars, die de spiegellens verplaatsen. De knop boven de tandwielen regelt welke spiegellens je gebruikt.

 

Rechter spiegellens.

Draai de middenknop naar rechts om de rechter spiegel te verplaatsen.

Klik op de rechter witte schakelaar om de spiegel helemaal naar rechts te verplaatsen Klik de spiegel in verticale positie.

 

Linker spiegellens 

Draai de middenknop naar links om de linker spiegel te verplaatsen.

Klik op de linker witte schakelaar en verplaats de linker spiegel naar de Derde Streep = 2x naar links dus. Klik de spiegel in diagonale positie.

 

Lichtstralen gaan door de spiegels, lens en glazenoog naar een rode knop op de linkerzijde. De deksel gaat open. Pak de Staaf (wiel) en de Schat.

Lees een andere enigma.

 

 

 

Pak het Zand , links van de schatkist. Ga terug naar de mijnschacht. Draai rechts. Gebruik de wielstaaf op de kraan van het watervat.

Draai aan het wiel om de trog met water te vullen. Plaats het miniatuurschip op het water. Volg het door de trog. Pak het Perkament bovenop de mast. Pepita, dochter van Long John, spreekt met Jim over de enigma en de echte schat. Praat met Pepita - ze vertelt wat er werkelijk met Long John Silver is gebeurd. Zie de reis van Pepita. Ga vooruit en naar het einde van de weg. Beklim de touwladder.

 

Zie een zwarte piratenvlag. Ga door en zie piraten. Ga rechts de hut in. Zie een kanon. Pak uit de plankenkast: Buizen (tubes), Vishaak, Geperforeerde waterzak. Pak de lange Stok, tegen de plankenkast. Verlaat de hut en klim in de boom met de vlag om op het dak te komen. Kijk naar beneden en luister naar de piraten - de piraten hebben Pepita gevangen. Klik op de piraat, die in de kar staat, maar het is te gevaarlijk om hem zo aan te vallen. Zie op het kistje, langs de zittende piraat, een tabakszak, buskruitzak en kogels. In inventaris, demonteer het zeilnaaigerei setje om Naald en Draad te krijgen.

 

Combineer vishaak + stok + draad. Gebruik de Uni knoop om de draad aan de haak te knopen. Selecteer: 1, onderkant, 3, bovenkant, 5, onderkant, 7, 8 en 9  = Vishengel. Gebruik de vishengel op de Tabakszak en demonteer de tabakszak van de vishengel. 

Gebruik de vishengel op de Zak met Buskruid en demonteer de zak van de vishengel. 

In inventaris, combineer buskruid met de tabakszak = Lege buskruitzak + booby-trapped Tabakszak.

Combineer vishengel + booby-trappped tabakszak.

Gebruik de booby-trappped tabakszak met vishengel op het tafeltje, onder bij de piraat. 

Scène  - Jim slaat de andere piraat neer.

 

Gebruik het korte touw om de piraten vast te binden met de Double loop bridle knoop. Selecteer: 1, onderkant, 3, onderkant en 5. Pak de Kogels van het kistje en van de grond de (netting) Naald. Pak de Ongeladen Pistool voor het andere kistje. Ga rechts via de touwladder naar beneden en loop naar het strand. Jim wordt vanaf het schip beschoten. Klim op het dak van de hut en bekijk het schip. Het is je eigen schip. Ga terug de hut in.

 

Pak de Borstel van de muur. Gebruik de bostel op het kanon om het kanon schoon te maken en hang het terug aan de muur. Open het vat, rechts van het kanon en gebruik de lege buskruitzak in het vat om het met Buskruit te vullen. Pak het lege buskruitschepje van de muur. Vul het schepje met buskruit uit het vat en gebruik het schepje met buskruit op het schoongemaakte kanon. Hang het schepje terug aan de muur. Pak de stamper van de muur en gebruik het op het kanon met buskruit om het buskruit erin te stampen. Hang de stamper terug aan de muur. Maak een nieuwe katroluitrusting (tackle - of dat heb je al in je inventaris) en gebruik de katroluitrusting op de rechter haak van de kanonkar. Demonteer het pikhouweel. Gebruik het handvat in het metalengat, links van het kanon. Ga via de map naar de mijn en smederij. 

 

Pak met de lege pothelm vers Water, buiten uit de trog. 

Combineer de helmpot met water + zand + droge klei = Mengsel van water, zand en klei.

Plaats het mengsel in de bak, links van de tafel. Zie in de tafel 3 kleine stokjes en mallen (vormen) op de tafel. 

Plaats de halfronde mal op het middelste kleine stokje. Plaats de kegelmal bovenop de halfronde mal.

Pak van de linkerzijde een malframe (vorm van een kistje) en plaats het over de mallen.

Pak mengsel uit de bak en plaats het in het frame. Trek de kegelmal eruit en leg de kegelmal op de tafel. 

Pak de gevulde framemal, draai naar rechts en plaats het in één van de witte stenenvak.

Dit framemal kistje heeft een gaatje aan de onderkant. Maak een ander frame, zonder gaatje. 

Pak een framemal van de linkerzijde en plaats het over de halfronde mal.

Pak mengsel uit de bak en plaats het in het frame met de halfronde mal (geen kegelmal).

Pak de gevulde framemal kist en plaats het in de andere, lege witte stenenvak.

Plaats de gevulde kistmal met gaatje over de gevulde kistmal zonder gaatje.

 

 

Trek aan de kettinghandvat, van de blaasbalg, maar er zit een gat in de blaasbalg. Demonteer de vishengel. Combineer naald en draad om zeilgerei te krijgen. Gebruik het zeilgerei op het gat van de blaasbalg. Pak de pijp, die voor tegen de oven hangt en plaats de pijp aan de blaasbalg. Trek aan de kettinghandvat, van de blaasbalg, om het vuur op te stoken. Gebruik de schat in de lege smeltpot (boven het vuur) om Gesmolten Metaal te krijgen. Gebruik de tang, die langs de oven hangt, om de smeltpot met gesmolten metaal te pakken. Giet het gesmolten metaal op de gecombineerde gevulde mal kist. Als de 2 mallen met gaten zijn gemaakt, zal het gesmolten metaal uit het gat stromen en zal op de voet van Jim stromen. Plaats de tang en pot terug. Pak de bovenste kistmal en plaats het mengsel terug in de bak en leg het frame terug op tafel. Pak de Kanonskogel. In inventaris combineer geperforeerd waterzak + buizen (tubes) = Vreemd Apparaat. Verwijder de pijp uit de blaasbalg en hang die terug. Maak het vreemde apparaat aan de blaasbalg vast. Trek aan het ketting handvat, van de blaasbalg en pak het Duik Apparaat. Ga via de map naar het fort.

 

 

Kanon  

 

Plaats de kanonskogel in het voorbereide kanon om het kanon te laden. Duw tegen het handvat om het kanon naar voren te richten - Je pakt het handvat terug. Trek aan het geknoopte touw op de vloer om het venster te openen en het kanon vooruit te bewegen.

Draai naar links en zie aan de paal, een lontstok, zonder lont. Gebruik het breeuwwerk (Oakum) op de lontstok om een Gedoofd Lontstok te krijgen. Gebruik de aansteker op de lont.

Gebruik de aangestoken lontstok op het kanon.

Jim vernietigt zijn eigen schip.

 

Ga via de touwladder, beneden naar het bloemenstrand. Ga naar het wrak in de zee - Je duikt in de zee met de reeds gemaakte duikuitrusting en zwemt naar het wrak. Gebruik het mes op de spons dat tegen de rots groeit en pak de Vochtige Spons. Pak de Kanonskogel. Bekijk de Romeinse cijfers op het wrakhout - IV, VIII, XV, XVI, XXIII, XLII. Draai naar rechts en zie een reusachtige

Venusschelp - Venusschelp is een in zee levend tweekleppig weekdier. Gebruik het handvat van de pikhouweel op het tweekleppig weekdier om het sluiten tegen te houden. Pak de Chirurgkist en pak ook het handvat terug.

Demonteer de chirurgkist en krijg een Forceps (verlostang) en Amputatie Zaag. Zwem terug naar de oppervlakte.

 

Ga naar de boot - de piraten hebben een gat in de boot geslagen. Draai naar links en zie houtenplanken aan elkaar vastgespijkerd. Gebruik de forceps op de planken om de spijkers te verwijderen. Gebruik de amputatiezaag om de planken door te zagen. Jim repareert het gat van de boot.

Gebruik het breeuwwerk op de naden van de planken om de naden te dichten. Ga naar de brandkuil bij de slangpilaar. Gebruik de koude hars in het vuur. Ga naar de boot terug en gebruik de hete hars op het breeuwwerk om het waterdicht te maken. Combineer kogels + volle buskruitzak + ongeladen pistool = Geladen Pistool. Stap in de gerepareerde boot en Jim roeit over de River of Blood.

 

Waterval

Pak het touw van de boot en bind de boot aan de ring op de rotsmuur - Gebruik de Anchor hitch  knoop - Selecteer: onderkant, onderkant, bovenkant, 4 en 5. Stap uit de boot. Bekijk het skelet. De rivier is gevaarlijk, het is vol met piranha's. Praat met de papegaai. De piraten zijn boven in een grot en Pepita zegt dat het een val is. Trek aan de bel. Onderhandel met de piraten. Zij willen cash geld of de schat. Ze laten een mand zakken. Je kan de kanonskogel aan de piraten geven. Het is niet van belang voor het einde van het spel. Als je de kanonskogel in de mand plaatst, zullen de piraten en Jim een gesprek hebben over de samenstelling van de kanonskogel. Uiteindelijk, werpen zij de kanonskogel in het water. Ga verder en combineer de open fles rum met de kurk. Plaats de fles rum in de mand. Een scène volgt. Dick wordt in de rivier met piranha's geworpen en Morgan schiet de andere piraat neer. Praat opnieuw met de papegaai. De vogel herhaalt de enigma en laat een Tweedelig Mes vallen, dat je opraapt. Ga naar de muur naast de boot. Gebruik het tweedelige mes op het gat op de klippenmuur. Klik op het mes, houd de muis ingedrukt en plaats het andere mes gedeelte in een gat. Selecteer een gat zodat een van de messen het kan bereiken. Klim zo naar boven en je komt in de

slangengrot. 

Bovenaan gekomen praat je met Long John Silver. Kijk omhoog en klik op de slangen. Het zijn dodelijke Bothrops slangen (lanceheads). Klik op de trap en Long John zegt het een geheime passage naar zijn huis is. Jim klimt omhoog. Zie Pepita en Morgan. Combineer kogels + volle buskruitzak + ongeladen pistool = Geladen Pistool. Gebruik het geladen pistool op Morgan. Het schot van Morgan mist en hij schiet op zijn voet. Long John slaat Morgan met zijn steunstok neer. Pepita wil verlost worden van de kettingen.

Praat met Morgan. Morgan zegt dat Dick de sleutel heeft en dat hij in de rivier ligt. Misschien is er ook een tweede sleutel! Pak de Spiegel en de Leisteen met het Kleurkrijtje van de tafel. Pak de Fles Rum van de vloer naast de dode piraat. Demonteer de fles rum - Open Fles en Kurk. Ga rechts van Long John, naar buiten. Gebruik de boot of ga via de map naar de Valvallei. Zie op het pad naar het holle hoofd een piraat met een geweer. Misschien heb je hem al eerder ontmoet als je naar het moersas gebied terugging en hij op je schoot. Ga naar de boom met het gescheurde valnet. Gebruik de netting naald op het gescheurde net. Jim herstelt de val. Ga het Holle Hoofd binnen, gebruikend de linkerweg. Kijk naar de mond. Gebruik de megafoon op de mond van het hoofd. De piraat schrikt zich rot en trapt in de val. Pak de Sleutel van de piraat. 

Waterval

Gebruik de sleutel op de slotketting van Pepita. Praat met Morgan en Long John. Long John vertelt over de Maya Indiërs, smaragd, de Slangen God en over het Maya enigma. Bekijk het Maansymbool op de muur. Bekijk ook achter je, de ronde gaten in de muur en het bassin met rondom bevuilde symbolen. Klik op het symbool, onder de ronde knop. Long John zegt het de dagen telling van Maart is. Plaats de grote en kleine stenenschijf, die je uit het Holle Hoofd meegenomen hebt, in de ronde gaten. Praat met Pepita over de Mayan kalender. Het jaar heeft 260 dagen. Elke dag wordt aangewezen door een getal en een symbool. Het jaar begint op 1 krokodil en beëindigt op bloem 13. Een punt wordt gesymboliseerd met een specifieke dag en door een kleur. Rood is verbonden met het oosten. Praat opnieuw met Pepita. 

Cape Fear

Demonteer het visnaaigerei om naald en draad te krijgen. Gebruik de naald op de magnetische natuursteen om een Magnetische Naald te krijgen.  

Mijn

Gebruik de lege helmpot in de  watertrog om de helm te vullen met Water

Waterval

Je kan de geopende fles rum aan Morgan geven. Gebruik de vochtige spons die uit het wrak werd genomen op de vuile symbolen rondom het bassin om het schoon te maken. Klik op een symbool en Long John verklaart dat zij een reeks datums zijn maar zij liggen niet chronologisch. Giet het water uit de helm in het bassin om het te vullen met water. In inventaris, combineer de magnetische naald met de kurk om Kompas te krijgen. Plaats het kompas in het water. 

 

 

Tel de dagen

Noord is Wit 1 Vuursteen.

Oost is Rood13 Water

Zuid is Geel 1 Regen

West is Grijs 7 Aap. 

Draai het zuid symbool op de 2 schijven:

Regen op de grote schijf en de 1 punt van de kleine schijf zodat ze elkaar raken.

Druk op de knop onder de schijven om de telling te beginnen.

Zie rechtsboven in het scherm, de startdatum - 1 regen toont; getelde dagen 0 en bestemming.

Van zuid naar wit noord, hoeveel dagen? 

Druk op de knop tot het symbool voor het noorden (1 vuursteen) op de schijven wordt getoond:

De vuursteen op de grote schijf wordt geplaatst grenzend aan de 1 punt op de kleine schijf.

Er zijn 39 getelde dagen. 

Van zuid naar west, hoeveel tellen? 

Draai het zuid symbool op de 2 schijven: Regen op de grote schijf en de 1 punt van de kleine schijf zodat ze elkaar raken. Druk op de knop onder de schijven om de telling te beginnen.

Druk op de knop tot het symbool voor het westen (aap 7) op de schijven wordt getoond:

Aap op de grote  schijf wordt geplaatst grenzend aan de 2 punten en 1 streep op de kleine schijf. Er zijn 32 getelde dagen. 

En van west naar noord, voeg het aantal toe? 

Draai het symbool van het westen (aap 7) op de 2 schijven: aap op de grote schijf om aan 2 punten en 1 streep op de kleine schijf te grenzen. Klik op de grote schijf om de begindatum in aap te veranderen 7. Druk op de knop onder de schijven om de telling te beginnen. Druk op de knop tot het symbool voor het noorden (1 vuursteen) op de schijven wordt getoond:

Vuursteen op de grote schijf wordt geplaatst grenzend aan de 1 punt op de kleine schijf.

Er zijn 7 getelde dagen.

 

Draai je om naar de grote centrale ronde tafel.

Gekleurde nummers

Jim heeft Witte Nummers - 2,8,9,11 en 17.

Long John heeft Blauwe Nummers - 1,3,9,12 en 19. 

Pepita heeft Gele Nummers - 2,3,11,14 en 17. 

In het midden van de tafel zijn 3 rijen blokken van 3 verschillende kleuren. Elke kleur in de rij, kan slechts één keer gebruikt worden.

Zie vóór Pepita, een serpentenkop die je kan bewegen - beweeg de cursor over het hoofd van de serpent.

Als je erop klikt, wordt het verplaatst om de vragen te stellen van de rij blokken. 

 

Beantwoord de gestelde vragen.

 

Van zuid naar wit noord, hoeveel dagen? 

Vraag 1: Van de kalender, telden we 39 dagen. 

Klik op Wit 9 =  4 punten en één streep

Klik  op Blauw 19 = 4 punten en 3 strepen

Klik op Geel 11 = één punt en 2 strepen.

Zie de nummers van de linkerrij blokken = totaal 39.

Van zuid naar west, hoeveel tellen? 

Klik op de serpenthoofd om vraag 2 te lezen. 

Van de kalender, telden we 32 dagen. 

Klik op Wit 9 = 4 punten en één streep

Klik op Blauw 12 = 2 punten en 2 strepen

Klik op Geel 11 = één punt en 2 strepen. 

Zie de nummers van de middelste rij blokken = totaal 32.

En van west naar noord, voeg het aantal toe? 

Klik op de serpenthoofd om vraag 3 te lezen. 

Van de kalender, telden we 7 dagen. 

Klik op Wit 2 = 2 punten

Klik op Blauw 3 = 3 punten

Klik op Geel 2 = 2 punten. 

Zie de nummers van de rechterrij blokken = totaal 7.

 

Zie dat de blokken in het midden van de tafel wordt veranderd naar het maansymbool gelijkend op de muur. 

 

Maanmodel

Het raadsel is, een nauwkeurig exemplaar van het maanmodel op de muur op de tafel te reproduceren. Save het spel zodat je het spel terug kan laden als je iets verkeerd doet, zoals het hieronder beschreven wordt en terug in de start positie kan beginnen. Zie de posities van de buiten, midden en binnenringen en de 3 blauwe ballen in het midden van het Maanmodel op de muur. Zie ook dat Jim 2 witte knoppen heeft, John 2 blauwe en Pepita 2 Gele. Zie links en rechts knoppen in positie vanuit jouw gezichtspunt. Dus niet de links en rechts vanuit het gezichtspunt van John of Pepita.  

Als je op de linker witte knop drukt draait de buitenring en de linkerbal. De rechterknop draait de middenring en de middenbal. Totaal overzicht:

 

Jim - Wit.

Linkerknop - Draait de Buitenring en Linkerbal 

Rechterknop - Draait de Middenring en Middenbal

John - Blauw

Linkerknop - Draait de Buitenring en Rechterbal 

Rechterknop - Draait de Binnenring en Rechterbal

Pepita - Geel

Linkerknop - Draait de Binnenring en Middenbal. 

Rechterknop - Draait de Middenring en Linkerbal

 

De volgende oplossing is één uit meerdere oplossingen. Deze oplossing heb ik uit een Engelse oplossing genomen omdat ik eraan begonnen was en 

even de weg kwijt was met het opschrijven. Als ik later een andere route heb gevonden zal ik dat in deze oplossing beschrijven, of U mocht er een vinden en deze naar mij mailen :) Begin in de start positie en druk op de volgende knoppen: Onthoud dus JOUW links of rechts. 

 

 

Wit: Linkerknop: 2x. 

Blauw: Linkerknop: 2x 

Wit: Linkerknop: 1x. 

Wit: Rechterknop: 2x

Geel: Linkerknop: 1x

Blauw: Rechterknop: 1x 

Geel: Rechterknop: 2x

Wit: Rechterknop: 1x

Geel: Rechterknop: 1x

Geel: Linkerknop: 1x

 

Zie dat het muur maanmodel weg rolt en de schat openbaart. De lancehead slangen dalen van het plafond.

Één van hen valt op Long John Silver. Doe snel iets! Plaats de spiegel onder op de vloer waar de zonstralen stralen.

Zie het Einde.

 

 

© Dit document mag niet worden verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur en de inhoud mag in geen geval worden veranderd.
 

GameSolves
Forum NL
 henk

www.000webhost.com