27-06-2013

 

 Dracula 4 - The Shadow of the Dragon

 

In ďDracula 4 Ė The Shadow of the DragonĒ is een vrachtschip op de Atlantische Oceaan gezonken. Het nieuws schokt Ellen Cross van het Metropolitan Museum of Art hevig. Het vrachtschip bevatte een uiterst waardevolle kunstverzameling die in het museum tentoongesteld zou worden. Een paar maanden later blijkt er toch nog een ongeschonden schilderij te zijn. Ellen wordt naar Europa gestuurd om het portret van Vlad Tempes, de beroemde prins van Walachije op te sporen en op echtheid te controleren. Ellen, die aan een zeldzame bloedziekte lijdt, stuit op een conflict tussen de allereerste vampier en de geheime orde De Schaduw van de Draak.

 

Aan het begin van het spel, kunnen spelers ervoor kiezen om de proloog te spelen om de basis commando's te leren of het onderzoek in Whitby in Engeland direct starten. Twee spelmodi zijn dan beschikbaar: De Casual-modus (gemakkelijk) bevat een helpsysteem in het avontuur. Markers geven de plaatsen aan om te bezoeken. De Adventure-modus geeft geen hulp of aanwijzing en is moeilijker. Het spel wordt automatisch opgeslagen bij het verlaten van het spel. De inventaris is rechtsonder in het scherm. In de inventaris is een balkje aan de bovenkant en een balkje aan de rechterkant. Linksonder in de inventaris is het spelmenu en een venstertje met de behaalde score tijdens het spelen. Bepaalde specifieke acties in het spel geeft de speler punten. Ellen heeft een bloedziekte en moet regelmatig medicijnen slikken. Medicijnen en voedsel kunnen gecombineerd worden en kunnen afzonderlijk ingenomen worden of in combinatie met andere medicatie. Sommige combinaties verhogen de energie van Ellen maar kunnen haar ook schaden. Zie onder in de oplossing de combinaties.

 

Balk aan de bovenkant:

Koffer = Voorwerpen inventaris (object inventory)

Kruis = Medicijnen

Artsenembleem = Dosering van de medicijnen

TrofeeŽn = Prestatie (trophies).

Balk aan de rechterkant:

Potlood = Dagboek (diary)

Schijf/pijl - Te doen lijst (objectives)

Mond = Dialogen (dialogues)

X = sluit de inventaris en vensters.

 

Website

Kopen

Denda NL

 


 

Proloog: Budapest

Kijk regelmatig in de te doen lijst als je niet meer weet wat je moet doen.

Ik gebruik de Engelse tekst uit deze lijst, zodat je het makkelijker kan vinden als je iets zoekt in de lijst.

Als je de proloog/handleiding (tutorial) speelt, krijg je er een trofee voor.

 

Examine the painting to figure out if it's a Turner:

Praat met inspecteur, Bizlos Lazlo. Kijk naar het Whitby schilderij op de schildersezel. Open rechtsonder de inventaris. Klik op de UV-lamp (Ultraviolet) om het te selecteren en sluit de inventaris. Zie de UV-lamp rechtsonder in het kleine gebruik venstertje. Klik op het schilderij om de UV-lamp op het schilderij te gebruiken (+2).

Hiervoor krijg je de "Expert eye" trofee.
 

Put the Turner painting in the safe under seal:

Neem het ingelijste schilderij van Turner, op de schildersezel. Plaats het schilderij (framed painting) in het vervoerskistje, links van de schildersezel (klik dus eerst op het schilderij in je inventaris en klik dan op het kistje). Neem de plakband en aansteker op Lazlo's bureau. Kijk naar de foto van A.Friedlen op het prikbord. Neem de stempel bovenop de kluis. Ga naar de deur achter in het kantoor. Draai links naar de tafel. Neem het rode waskrijtje en plastic verpakking strip. Ga terug naar het bureau. Gebruik de plastic verpakking strip (plastic packing strip) op het vervoerkistje met schilderij, links van de schildersezel. Kijk naar de ronde metalen klem op het kistje. Open je inventaris: Combineer (sleep) de aansteker (lighter) met het waskrijtje (wax) en krijg gesmolten was. Gebruik de gesmolten was op de ronde metalen klem (2/4). Gebruik de stempel (seal) op de rode was om het met BR te verzegelen. Neem het verzegelde vervoerkistje. Open de kluis en plaats het verzegelde vervoerkistje in de kluis.

 

Restore the recording that was made in the suspect's cell:

Praat met Lazlo over alles. Ga naar de deur achter in het kantoor. Draai rechts naar de tafel. Kijk naar de foto's van de vermiste schilderijen op het prikbord tegen de muur. Klik op het doosje naast de bandrecorder en neem de beschadigde geluidsband eruit. Combineer de beschadigde geluidsband (audiotape) met het plakband (scotch tape), om het te repareren (2/6). Plaats de geluidsband op de bandrecorder. Kijk naar de bandrecorder.  Pas de instellingen aan om het ruisgeluid te onderdrukken, om een duidelijke stem te horen. Zie de nodige instellingen aan de bovenkant van de bandrecorder.

 

 • Klik linksboven op de groene pijl om de bandrecorder aan te zetten. Zie groene ruisgolven.

 • Druk op de aanknop (on) op het linkse paneel. Draai de F knop naar 100 en zie oranje golven.

 • Druk op de aanknop op het middenpaneel.

 • Draai de Fc knop naar 200 en de breedte knop (width) naar 200.

 • Druk op de aanknop op het rechtse paneel.

 • Draai de Fc naar 115 en de breedte knop naar 70 (10/16).

 

Look at Friedlen's file in the Inspector's archives:

Lazlo zit niet meer achter zijn bureau. Kijk nogmaals naar de foto op het prikbord van A. Friedlen CV 00014. Kijk naar de archiefkast achter Lazlo's bureau. Open linksonder lade CV (AD label op de bovenste rij en UZ aan de linkerzijde). Trek map 14 eruit en lees het dossier van Friedlen (5/21). Neem de papierstrip. Friedlen deelde een cel met Yacub Kilic (dossier NI 0008). Klik rechts op het tabblad en lees de andere pagina's. Hij had een notitieboek met gecodeerde notities en heeft paniekaanvallen.

 

Look at the file of Friedlen's former cellmate:

Open de lade van NI (MQ boven en HM aan de linkerzijde = tweede van boven en vierde van  links). Trek map 8 eruit en lees het dossier van  Y.kilic (5/26). Hij komt uit Turkije. Ga door de openstaande deur naast het bureau.  Ga in de cel en zie Lazlo. De verdachte Friedlen is zojuist overleden. Kijk naar de tatoeage op zijn pols. Praat met Lazlo over alles. De beveiligingscamera's waren gestopt. Draai links naar de wastafel en kijk naar het stukje  zeep. De verdachte heeft met het zeep iets op de muur geschreven.  Lazlo geeft de sleutel voor de kast in de gang. Verlaat de cel en draai naar links.

 

Pick up the materials from the cupboard in front of the cell:

Gebruik de sleutel op de kast. Open beide deuren. Neem de vingerafdruk poeder, batterijen, verstuiver, polaroid film en polaroid camera.

Combineer de lege verstuiver (sprayer) met de vingerafdruk poeder (powder) om een verstuiver met poeder te krijgen. Ga terug naar de cel.

 

Examine cell walls:

Combineer de polaroid camera met de polaroid film. Combineer dan de camera/film met de batterijen om een complete polaroid camera te krijgen (8/32). Gebruik de complete polaroid camera op de polstatoeage van Friedlen en op zijn gezicht (3/35). Gebruik de polaroid camera op Lazlo en krijg de Paparazzo trofee. Gebruik de verstuiver met poeder op de muur boven de wastafel (5/40). Je ziet dan Hongaarse woorden op de muur. Lazlo vertaalt het, "Hij komt om mij te doden".

 

Take a photo of the message that Friedlen left:

Maak een foto van de woorden op de muur (3/43).

 

Phone the museum director:

Ga terug naar het kantoor. Ellen wordt ziek. Haar energie is zeer laag. Slik 2 cikloprex capsules (sleep een capsule naar het inslikvenster en klik op "swallow"om de capsule in te nemen).  Neem dan een hemapromazine tablet en een propoethyne capsule. Controleer de energiebalk en de doseringen. Neem medicijnen of voedsel als de energie laag is of de balk geel wordt. Sommige medicijncombinatie zijn gevaarlijk voor Ellen, of met voedsel of vloeistof combinaties (slaapmiddelen en alcohol). Het beste is om iedere keer 2 medicijnen in te nemen. Gebruik de telefoon op Lazlo's bureau. Bel het museum en praat met de directeur. De assistent van professor Vambery zei dat er een extra schilderij bijgeleverd was van de 15 in de lijst. De museum directeur vraagt aan Ellen om uit te zoeken welk schilderij het is. Ze gaat naar het landhuis in Whitby. Je krijgt de "From Budapest with Love "trofee na het beŽindigen van de proloog.

 

Whitby: Landhuis van Professor Vambery

 

Go to Whitby to meet Professor Vambery's assistant:
Ga in het landhuis en praat met Adam Stoker, Vambery's assistent. Draai je om en loop naar de trap. Adam zegt dat hij naar de notaris gaat om wat papieren over de erfenis af te geven en zal het telefoonnummer van de notaris bij de telefoon achterlaten.

 

Examine the list of paintings sent by Vambery:

Loop naar de trap en ga naar de bovenverdieping. Draai in de gang naar rechts en ga naar de slaapkamer van Vambery. Open de lade van het nachtkastje. Lees de aantekeningen in Vambery's groene boekje. Neem de slaappillen. Deze slaappillen zijn slecht voor Ellen. Verlaat de slaapkamer. De slaapkamer van Adam is gesloten.

Draai naar rechts en ga naar de balkonbibliotheek.

Ga naar het bureau. Kijk naar de brief op het bureau. Lees op de schilderijenlijst dat de schilder van het 16de schilderij Kaneyek is met cataloognummer A III 07. Draai naar het balkongordijn. Klik op de band om het gordijn vast te binden. Kijk naar het kastje tegen de muur en zie tandwielen. Kijk naar het modelschip dat opgehangen is aan het plafond. Kijk over het balkon naar beneden. Je ziet dan het tafeltje onder in de zitkamer van bovenaf. Zie een kompasroos.
 

Find where the call number A III 07 is:

Ga naar de boekenkasten tegen de muur. Kijk naar de boeken op de planken. Schuif de ladder naar de linkerkant. Schuif het helemaal naar links van de landkaart. Kijk dan naar de A boeken op de bovenste plank aan de linkerzijde. Zie dat boek CII 15 op de plaats is van boek A III 07. Zijn de boeken verwisseld!

Find where the call number C II 15 is:

Verplaats de ladder voor de ingang. Kijk naar de C boekenplank boven de ingang. Klik op boek A III 07. Het is een boek over het bouwen van modelschepen.

 

Examine closely the Guide to Building Model Ships:

Zie aan de onderkant een vergrootglas, mesje en wattenstaafje. Neem het vergrootglas in de hand en lees de tekst met het vergrootglas. Kijk voor letters of cijfers dat een punt eronder heeft. Klik erop zodat het opgeschreven wordt. Zoek naar F IV 0. Klik dan op het mesje om het te selecteren. Snij de plakband op de hoeken van de dia door en neem dan de dia (slide). Neem het vergrootglas in de hand en kijk naar de verborgen tekst onder de dia. Vind een 5. Je hebt dan een nieuw cataloognummer: F IV 05. Gebruik het vergrootglas op de tekening. Zie de naam van het modelschip: 'The Dark key', (10/53).

 

Find where the call number F IV 05 is:

Kijk naar de F boekenplank in de hoek, links van het bureau. Kijk naar de 4de plank van boven en klik op het 5de boek.

Het is het Dracula boek van Bram Stoker. Neem de boeken eruit en zie een sleutelgat.

Find what lies behind the shelf F IV 05:

Ga naar het balkongordijn en kijk weer naar het tandwielenkastje. Het modelschip hangt aan het touw dat verbonden is met de tandwielen. Verlaag het modelschip boven de kompasroos op de onderste verdieping en draai het naar de juiste positie. Rangschik de tandwielen aan de rechterkant zodat ze met elkaar in verbinding staan. Klik dan op het stuurwiel tot de punt van het schip omhoog wijst. Het modelschip is naar de juiste positie gedraaid. Verplaats de tandwielen naar de linkerkant, zodat ze met elkaar in verbinden staan. Klik dan op het stuurwiel om het schip te laten zakken (10/63). Ga beneden naar de zitkamer. Kijk naar het modelschip en neem de sleutel uit de reddingsboot (3/66). Ga terug boven naar de bibliotheek. Gebruik de sleutel  in het sleutelgat achter F IV 05. Zie een cijfertoetsenbord.

 


Find the "passage" that Vambery mentions in his notes:

Zie rechts van de balustrade een diaprojector. Neem de diamagazijn. Combineer de diamagazijn (slide viewer rack) met de dia (2/68). Plaats de diamagazijn met dia in de diaprojector. Je kijkt dan naar de landkaart met een rode cirkel geprojecteerd op de kaart. Gebruik linksonder de pijltjes om de rode cirkel te verplaatsen. Klik op de rode cirkel om te zien waar je bent. Verplaats de rode cirkel naar de rechterbovenhoek en klik erop: Vladoviste, RoemeniŽ - 2517 (8/76). Ga naar het cijfertoetsenbord achter de boekenplank. Druk 2517 in (5/81). De boekenkast schuift opzij en zie daarachter een geheim kantoor. Probeer naar binnen te gaan, maar het is donker in het geheime kantoor. Ga beneden naar de keuken.

 

Pak de glasbeker bij de gootsteen. Gebruik de glasbeker (container) op de waterkraan om het met water te vullen. Neem links op het kastje de kruipolie. Open de lade. Kijk in de lade en neem de zekeringen en tube lijm. Open het keukenkastje rechts van de afzuigkap. Neem het bleekmiddel en zaklamp. Draai naar de keukentafel. Neem 2 peren en 3 appels uit de fruitmand. Neem het mes naast de fruitmand. Na het oplossen van 3 puzzels krijg je de "Amateur detective" trofee.

 

Restore electricity in Vambery's secret office:

Ga boven naar het geheime kantoor. Gebruik de zaklamp (flashlight) in Vambery's geheime kantoor en ga naar binnen. Draai je om naar het zekeringkastje links van de deuropening. Gebruik de zekeringen (fuse) op het zekeringkastje. Open het zekeringkastje, om een puzzel te activeren. Draai de metalen staven, zodat alle aangesloten zijn met de 5 platen in het midden. Als je dat correct gedaan hebt, branden de 5 groene lampjes. Plaats dan de tegeltjes op de onderste balk op de lege vakjes aan de rechterkant. De aantal punten moeten aan elkaar grenzen, hetzelfde als bij dominostenen. Gebruik de pijltoetsen om alle tegeltje te zien. Heb je dat goed gedaan branden alle lampjes (15/96). Je kan de puzzel overslaan door boven op het pijltje te klikken en dan op "skip".

 

Inspect Vambery's secret office:

Draai naar links. Zie een cassetterecorder. Open de kast en neem de audiocassette en fles whisky. Whisky is slecht voor Ellen. Gebruik de audiocassette op de cassetterecorder. Hoor de stem van professor Vambery. Hij spreekt over een portret van zijn ouders. Hij denkt erover om het (16de schilderij op de lijst) aan het museum te geven (5/101). Draai je om naar de 3 kleine monitors en een grote monitor. Kijk naar de 3 kleine minitoren om te zien waarop de beveiligingscamera's gericht zijn. Zet de grote monitor aan. Kijk naar het toetsenbord links van de grote monitor. Zie 4 verlichte vierkantjes. Elk vierkant is een monitor. Klik op een vierkantje in elke kolom en kijk dan op de monitor om te zien waar de beveiligingscamera's hangen.

 1. De eerste kolom toont de inganghal op de begane grond.

 2. De tweede kolom toont de gang.

 3. De derde kolom toont de passage in de bibliotheek.

 4. De vierde kolom toont een ​​Latijnse gravering. Kijk op de grote monitor om de tekst te lezen.

 5. De vijfde kolom toont een berging of kluis.

Prepare a solution that removes traditional ink:

Draai rechts naar de tafel. Neem de vitaminen, Sint Benedict medaille en de waterstofperoxide. Kijk naar de brief met inktvlek. Verwijder de inktvlek, om de hele brief te kunnen lezen. Combineer het water in de volle glasbeker met het bleekmiddel (bleach) om verdunde bleekwater te krijgen. Combineer het verdunde bleekwater met de waterstofperoxide (hydrogen peroxide) om inkt remover te krijgen. Gebruik de inkt remover op de inktvlek op de brief. Lees de brief over de begraafplaats van Vambery's ouders de Wambergers (9/110). Kijk naar de landhuis foto aan de muur. Klik op het standbeeld in de linkerhoek van het landhuis. Ga beneden naar de gang.
 

Contact the museum and Adam:

Gebruik de telefoon en bel het museum. Gebruik de telefoon en bel Adam.  Adam vertaalt de Latijnse woorden.

Het is een gebed. Adam zegt dat er een oude zeemansbegraafplaats aan de achterkant van het landgoed is.
 

Find and examine the statuette on the facade of the manor:

Ga naar buiten. Kijk naar de voorgevel van het landhuis. Zie op de hoek het standbeeld, maar het is te hoog. Draai naar rechts en ga vooruit naar de zijkant van het landhuis. De poort van de begraafplaats bovenaan aan de stenentrap is gesloten. Draai links naar de hoek van het landhuis. Neem de tuinschaar en ladder. Ga terug naar het standbeeld op de voorgevel. Plaats de ladder tegen de muur en gebruik dan de tuinschaar (shears) om de klimopplant te verwijderen. Kijk naar het standbeeld. Draai het standbeeld om en neem de sleutel (3/113). Ga terug naar de zijkant van het landhuis en ga naar de poort bovenaan de stenentrap.
 

Visit the Wamberger tomb where the professor's parents are buried:

De sleutel zit vast in het slot. Gebruik de kruipolie (penetrating) op het slot. Open dan de poort en ga op de begraafplaats (2/115). Pak de metalen staaf op de grond voor de Porter graftombe. Controleer de naam op de grafstenen en graftombe. Klik dan op de naam aan de onderkant van het scherm om het venstertje met de naam te sluiten. Draai naar links en vooruit naar de graftombe. Klik op de naam van de Wanberger graftombe. Gebruik de tuinschaar op de klimop op de deur. Gebruik dan de sleutel op de deur en ga in de graftombe.

Zie het Latijnse gebed op de muur en daaronder 3 draaischijven. Draai naar links en zie een stenen grafkist. Gebruik de metalen balk op de grafdeksel, om het omhoog te tillen. Open de zak en neem de touwladder en pikhouweel. Ellen's energie wordt weer zwakker en neem dus medicijnen of voedsel. Kijk naar de 3 schijven onder het Latijnse gebed. Vorm driehoeken in de schijven. Druk op de diamant in het midden van de schijf, om de schijf te draaien. Druk op de 2 rozetten naast de bovenste schijf om de kleine aangrenzende driehoek te wisselen van de ene naar de andere schijf. De driehoek in de bovenste schijf is geelachtig, de linkse blauw en de rechtse rood. De tegel schuift opzij en zie een opening in de grond (12/127). Gebruik de touwladder in de opening. Ga naar beneden.

 

Explore the crypt under the tomb:

Je komt in de crypte. Klik op de tegel op de grond , om het zand over de tegel te verwijderen. Zie op de tegel 3 draaibare ringen met symbolen en een middenring. Zie 3 stenen deuren met daarboven twee symbolen en daarbij een slangsymbool. Neem 3 stenen slangen op de grond, de aardepot (terracotta) en een bot. Open de deuren door de symbolen boven de deur in de 3 ringen te kopiŽren. Vorm dus met de 3 ringen de symbolen. Je kan een deur tegelijk openen. Plaats de 3 stenen slangen op de lege cirkels van de ringen.
 

Open de rechtse deur. Vorm de symbolen met de 3 ringen bij de rechtse pijl op de tegel (5/132). Kijk in de geopende kamer. Gebruik de aardepot (terracotta) op de slang (3/135). Pak de antieke fles met olie. Gebruik het mes om een ​​strookje van het weefsel te nemen.

 

 

Open de middelste deur. Vorm de symbolen bij de bovenste pijl (5/140). De rechtse deur sluit. Kijk in de geopende kamer. De middelste kamer is een ossuarium (Een ossuarium is een gebouwtje op een begraafplaats of een deel van een kerk, waar beenderen van overledenen worden bewaard ).
 

 

 

Open de linkse deur. Vorm de symbolen bij de linkse pijl (5/145). Ga naar de tunnel achter de geopende deur, maar het is te donker. Gebruik je zaklamp en ga door de tunnel. De batterij is leeg en je loopt terug. Combineer de strook weefsel (strip tissue) met het bot (bone) om een gedoofde fakkel te krijgen. Combineer de gedoofde fakkel (torch) met de oliefles (oil) om een ​​fakkel te krijgen (4/149). Steek de fakkel aan met de aansteker (lighter) en krijg een brandende fakkel (2/151). Gebruik de brandende fakkel in de tunnel. Ga vooruit en draai naar links. Steek de fakkel in de houder en zie een metalen kluisdeur.
 

 

Find Vambery's safe; Open the vault:
Draai je om en lees het gebed. Vambery wilde zichzelf beschermen tegen Satan. Het is hetzelfde gebed alsop de medaille van Sint Benedict uit het geheime kantoor. Noteer de eerste letter van elk Latijnse woord: IHS VRSNSMVSMQLIVB. Draai terug naar de kluisdeur en kijk naar de kluisdeur. Plaats de Sint Benedict medaille in het midden van de cirkel. Klik dan op de medaille en zie letters aan de bovenkant van de medaille. De letters aan de onderkant kan je nemen van het gebed op de muur. Plaats de letters rondom de medaille op de juiste plaats. De 4 ronde knoppen in de cirkel wisselen 2 letters. Met de pijlen in het midden draai je de letters. Plaats IHS boven en met de klok mee de letters: IHS V R S N.S M V S.M Q.L I V B. De deur opent dan (15/166). Je krijgt ook de "Vambery's secrets" troffee.

 

Search the vault:

Ga in de kluis. Neem de riem over het doek en verwijder het doek. Zie het ​​borstbeeld van Vlad Tepes (Graaf Dracula). Je ziet dat iemand naar Ellen kijkt via de bewakingscamera. Zie een Roemeense vlag achter het borstbeeld en noteer de kleuren van de vlag. Draai iets naar links en neem de enterhaak op de grond. Draai naar de kist rechts van het borstbeeld. Kijk naar de kist. Draai de vakjes naar de kleuren van de Roemeense vlag: blauw, geel en rood. De kist opent (10/176). De batterij is bijna leeg en de deur sluit automatisch. Je gezondheid gaat achteruit. "Reckless One" trofee: Neem whisky en slaappillen samen in. Neem medicijnen en fruit tot ze volledig gezondheid is. Als ze volledig gezond is krijg je de "in perfect health" trofee. Kijk in de kist. Klik op het boek en lees de titel van het boek: Proefschriften op de verschijningen van engelen, demonen en geesten. Neem het korte touwtje, kapotte wascilinder, zilveren kogels en leren koker.
 

Find an exit to escape from the vault:

Controleer de gesloten deur. Je moet een andere uitgang vinden. Neem het touw rechts van de deur. Draai links naar de muur. Kijk naar de bakstenen muur aan de bovenkant. Gebruik 2x de pikhouweel (pickaxe) op de bakstenen, om er een klein gaatje in te hakken (2/178). Combineer het mes (knife) met de zilveren kogels (bullets) om buskruit te krijgen. Combineer het buskruit (powder) met de leren koker (box). Combineer het kort stukje touw (string) op de leren koker/buskruit en krijg een ​dynamietstaaf (4/182). Plaats de dynamietstaaf (explosive) in het kleine gaatje in de bakstenen muur. Gebruik de aansteker op de dynamietstaaf, om een groot gat te maken. Maar het is nog te klein voor Ellen om er door te kunnen kruipen. Combineer het touw (rope) met de werphaak (grapnel), (4/184). Gebruik de werphaak met touw op het gat in de muur. Gebruik de riem (strap) op het borstbeeld. Klik op het einde van de riem op de grond en je bindt het automatisch vast aan het touw van de werphaak.Duw het borstbeeld omver om zo een ​​groter gat te maken (10/194). Ga door het grote gat. Je krijgt "The great escape" trofee.

 

Report to the director of the museum:

Je komt in de slaapkamer van Adam. Praat met Adam. Ga naar beneden. Gebruik de telefoon, bel het museum en praat met de directeur.
Kaneyek was een kunstenaar uit Istanbul uit de 16de eeuw. Hij veranderde zijn naam in Yanek.

Listen to the wax cylinder found in the vault:

Ga naar de glazen kast tegenover de piano. Open de glazen deksel. Combineer de tube lijm (glue) met de kapotte wascilinder (wax) om het te repareren (2/196). Kijk in het glazenkastje. Zie een oude fonograaf. Plaats de gerepareerde wascilinder op de middelste lange staaf. Klik op de hoorn, om het over de wascilinder te plaatsen. Draai aan de hendel. November 1870: Je hoort Vambery's grootvader. Hij is in Vladoviste en heeft het over Ioan Hartner, zijn vrouw Luciana en Dracula (5/201). Je krijgt "The voice from the past" trofee. Ga boven naar de bibliotheek. Praat met Adam over Kaneyek en The Path of the Dragon. Adam zegt dat je het code papiertje kan ontcijferen in de scytale in zijn slaapkamer.

 

Decipher the encoded message found in Friedlen's file:

Ga naar de slaapkamer van Adam. Kijk naar de scytale op zijn bureau. Gebruik de strook papier met gecodeerd bericht (strip of paper) op het scytale. (Een scytale is een cryptografisch gereedschap dat wordt gebruikt om transpositionele versleuteling mee toe te passen. Het is een cilindrisch voorwerp met daaromheen gewikkeld een strook papier.)
 

Seek information on Kaneyek's descendants:

Klik op de cilinder om de hele strook te decoderen en krijg het adres: Yanek Tevkkifhane sokak 7 34110 Fatih, Istanbul. (5/206). Ga naar Adam en praat met hem over Kaneyek. Ga beneden naar de keuken. Neem nieuw fruit uit de fruitmand (neem zoveel je kan nemen). Ga naar de hal en bel het museum. De directeur stuurt Ellen naar Istanbul, Turkije. Ga naar Adam in de bibliotheek. Praat met hem, om afscheid te nemen.

Turkije - Istanbul

Visit Yanek:

Je bent in je hotelkamer. De telefoon rinkelt. Ga naar de telefoon op het nachtkastje. Neem de telefoon en praat met de receptioniste. Ga naar de doos op de tafel. Gebruik je mes op het touw om de doos te openen. Neem de camera en de pillen. Lees de brief van Gerry. Verlaat de hotelkamer. Ga door de open deur naar de atelier. Er is niemand. Draai iets naar rechts en kijk achter naar het schilderij. Het is de Lilith van John Collier, een van de vermiste Vambery collectie. Praat dan met Yanek over alles. Yanek is ook een poppenspeler. Als je over Friedlen vraagt ontwijk dan de vraag van Yanek (avoid). Als je dat doet krijg je de "Diplomat" trofee.

Find a place from which you can monitor Yanek's departure:
Na het gesprek sta je weer buiten. Verplaats de afvalcontainer voor de deur, open de deur en ga naar binnen. Kijk door het raam en zie dat Yanek zijn atelier verlaat. Neem de metalen strip op het vat. Neem op de werktafel het geknoopte touw, slotopener haak en tang.

Break into the studio:

Verlaat de woning en kijk naar de atelier deur van Yanek. De slotenopener haak (lockpicking) is al in het slot. Combineer de tang (pliers) met de metalen strip en krijg een spanning werktuig (2/208). Gebruik het spanning werktuig (tension tool) in het slot. Het spanning werktuig kan je omhoog en omlaag bewegen. Je kan deze in 6 posities verplaatsen. De geplaatste slotopener haak kan je in en uit het slot schuiven. Deze haak heeft 5 tanden. Vanaf de startpositie doe je het volgende:

 

 • Schuif de haak in het slot tot je nog 4 tanden op de haak ziet. Duw het spanning werktuig 1x naar beneden, naar de tweede positie van boven.

 • Schuif de haak in het slot tot je nog 1 tand op de haak ziet. Duw het werktuig 1x naar beneden, naar de derde positie.

 • Trek de haak uit het slot tot je 5 tanden op de haak ziet. Duw het werktuig 1x naar beneden, naar de vierde positie.

 • Schuif de haak in het slot tot je nog  2 tanden op de haak ziet. Duw het werktuig 1x naar beneden, naar de vijfde positie.

 • Trek de haak uit het slot tot je 3 tanden op de haak ziet. Duw het werktuig 1x naar beneden, naar de zesde positie.

De deur opent en ga naar binnen (15/223). Je krijgt de "Experienced Burglar" trofee als je binnen 30 seconden inbreekt.

Je krijgt ook als je 6 puzzels opgelost hebt de "Real adventurer" trofee.

 

Examine the Lilith painting:

Draai je om en klik op de lichtschakelaar naast de deur. Draai naar rechts en kijk in de nis. Zie op de plank schildergerei - Yanek is bezig met het maken van een marionet.
Draai naar rechts en kijk achter naar het marionettenspel. Klik op de rechtse opwindsleutel aan de onderkant. Een marionet valt op de grond. Neem de kapotte marionet.
 

Repair the broken puppet:

Kijk weer naar de nis. Schilder de marionet. Zie een arm. Schilder de mouw oranje en de manchet van de mouw blauw. Markeer de kwast, klik op de gele en rode verf om oranje op de kwast te krijgen. Klik op de mouw, om de mouw oranje te schilderen. Klik op de kom met water om de kwast schoon te maken. Gebruik blauwe verf op de manchet van de mouw. Markeer het mesje, snijd de hele omtrek van de arm eruit en krijg een beweegbare arm (10/233). Als je dit zonder fouten doet krijg je de "steady hand" trofee.

 

Combineer de beweegbare arm met de gebroken marionet (2/235). Kijk weer naar het marionettenspel.  Je plaatst de gerepareerde marionet automatisch terug in de boot. Doel van de puzzel is om de man met de sleutel , de sleutel in het sleutelgat onder de ballon te steken. Nummer de opwindsleutels van links naar rechts: 1 tot 6:

 

 • Klik op opwindsleutel 5 en meteen op opwindsleutel 6. De man in de boot slaat tegen de zon en is nu een maan.

 • Klik op opwindsleutel 2 - de man met het mes snijdt een stukje van het touw eraf.
  - Het volgende moet je snel achter elkaar doen.

 • Klik op opwindsleutel 4 - man in het midden slaat op de trommel en een draak eet de man met het mes op.

 • Klik op opwindsleutel 1 - de ballon gaat omhoog en het wordt weer dag. De klimopplant voor het sleutelgat is nu verdwenen.

 • Klik op opwindsleutel 3 - de kleine man steekt de sleutel in het sleutelgat.

Een geheime deur opent naast het marionettenspel (15/250) en hiervoor krijg je de "puppeteer" trofee.

Examine the Lilith painting:
Kijk in de geheime kamer. Neem de staaf voor het overdekte schilderij. Onderzoek het Lilith schilderij en maak er een foto van met je polaroid camera (5/255).

Je kan de foto terugzien in je dagboek.

 

Photograph the paintings that look like they come from the Vambery collection:
Ga naar rechts. Kijk naar het schilderij op de schildersezel, dat bedekt is met rode verf. Draai naar de tafel en neem de spons en verfoplosmiddel (solvent). Draai terug naar het rode schilderij. Combineer de spons (sponge) met de verfoplosmiddel (2/257). Gebruik de spons met oplosmiddel tweemaal op het rode schilderij. Zie onder de rode verf Vambery's Brueghel schilderij (5/262). Maak een foto van het schilderij (3/265). Ga naar de trap, duw het scherm opzij en ga naar de bovenverdieping. Ga verder in Yanek's slaapkamer en kijk naar de bijzettafel naast het bed. Zie ringen met een mozaÔek ontwerp. Draai de ringen om het ontwerp te voltooien. De buitenste ring beweegt tegelijk de middelste ring. De middelste ring beweegt tegelijk de binnenring. De binnenste ring beweegt alleen.

 

 • Draai de buitenste ring, zodat de 2 rode sterren ongeveer rechtsboven komen te staan.

 • Draai de middelste ring zodat de mozaÔekstukjes overeenkomen met de buitenste ring.

 • Draai de binnenring zodat de stukjes overeenkomen met de middenring (10/275).

 

Neem de haak uit de geopende bijzettafel en Yanek's geneesmiddel (remedy). Kijk omhoog naar het plafond en zie het luik van de zolder. Combineer de staaf (rod) met de haak (hook). Gebruik de staaf met haak op het luik, om een trapladder uit te klappen (5/280). Klim naar de zolder. Neem het touw tegen de muur en de schroevendraaier op het krukje. Draai naar links. Onderzoek het verzegelde vervoerkistje tegen de muur. Het is de A III 07. Het 16de Turner schilderij uit de lijst van de Vambery collectie. Het heeft een slot. Neem het verzegelde vervoerkistje. Draai rechts naar het gordijn. Trek het gordijn weg en zie een dode man op de grond. Kijk naar de pols en zie een draak tatoeage. Onderzoek het lichaam - de zakken zijn leeg. Maak een foto van de dode man (3/283). Yanek komt thuis.

 

Close the trap door to slow Yanek down:

Sluit het luik/trapladder om Yanek te vertragen.
 

Flee through the window:

Kijk naar het raam. Het heeft een cijferhangslot. Gebruik de schroevendraaier op de 2 schroeven van de metalen plaat met het hangslot. Combineer het touw met het geknoopte touw om een lang touw te krijgen. Gebruik het lange touw op het venster, en ontsnap door het raam (2/285).
 

Contact the police and the museum:

Je bent terug in je hotelkamer. Gebruik de telefoon op het nachtkastje. Bel het museum en praat met de directeur.

Ellen moet het land verlaten voordat je de moord rapporteert. Bel de politie en krijg een bandje te horen.


Open the chest that's sealed shut:
Draai en kijk naar het verzegelde vervoerkistje. Zie een paneel met 2 platen met gaten aan 2 kanten. Druk de tegeltje in het bord in, zodat de gaten op de zijplaten overeenkomen met de ingedrukte tegeltjes. De bovenste gaten plaat is voor de kolommen en de rechtse zijplaat is voor de rijen. Als je dit correct doet gaan de gaatjes branden en zijn ze allemaal verlicht (15/300). Ellen opent het kistje en ziet het schilderij...

 

 

"Thank You" trofee: Ga naar opties in het menu en kijk de credits helemaal door.

Krijg de "300" trofee voor het krijgen van 300 punten.

Krijg "The End" trofee voor het einde van het spel.

"Independent"trofee ???
"Kamikaze" trofee ???
"Perfect Patient" trofee ???

 

Ellen moet in het spel medicijnen innemen om te vechten tegen haar ziekte. Er zijn een aantal combinaties mogelijk om haar te herstellen. Hieronder een lijst van een aantal van deze combinaties. Hoe hoger het getal, hoe meer haar gezondheid toeneemt. Ellen heeft van haar arts de volgende medicijnen gekregen: Cikloprex = rode/witte capsule, Hemapromazine = ronde blauwe tablet, Propoethyne = blauwe/witte capsule.


 1 Cikloprex = 2
 1 Hemapromazine = 2
 1 Propoethyne = 4
 1 Cikloprex + 1 Cikloprex = 3
 1 Hemapromazine + 1 Hemapromazine = 3
 1 Propoethyne + 1 Propoethyne = 6
 1 Cikloprex + 1 Hemapromazine = 6
 1 Cikloprex + 1 Propoethyne = 4
 1 Hemapromazine + 1 Propoethyne = 8
 1 Cikloprex + 1 Hemapromazine + 1 Propoethyne = 6
 1 Hemapromazine + 1 Hemapromazine + 1 Propoethyne = 9
 1 Cikloprex + 1 Hemapromazine + 1 Hemapromazine = 8
 1 Cikloprex + 1 Propoethyne + 1 Propoethyne = 5
 1 Cikloprex + 1 Cikloprex + 1 Hemapromazine = 7
 1 Hemapromazine + 1 Propoethyne + 1 Propoethyne = 7
 1 Appel = 1
 1 Peer = 1
 1 Vitamine = 1
 1 Appel + 1 peer = 2
 1 Appel + 1 peer 1 + 1 vitamine = 3
 1 Vitamine + 1 vitamine + 1 vitamine = 2
 1 Cikloprex + 1 appel = 3
 1 Hemapromazine + 1 Hemapromazine + 1 appel = 4
 1 Hemapromazine + 1 peer = 3
 1 Propoethyne + 1 appel + 1 appel = 6
 1 Propoethyne + 1 appel + 1 vitamine = 6
 1 Whisky = -3
 1 Slaappil = -1
 1 Whisky + 1 slaappillen = -6 (+ trofee)
 Yanek's Remedy = 32

 

Einde
 

Wordt vervolgd Dracula 5??

 

 

© Dit document mag niet worden verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur en de inhoud mag in geen geval worden veranderd.
GameSolves
Forum NL
Henk 

www.000webhost.com