21-10-2013

Goodbye Deponia

Rufus en Goal hebben, na hun eerdere avonturen, bijna hun doel bereikt: een weg vinden naar Elysium en Deponia redden van de ondergang.

In plaats van het vieren van deze triomfantelijke zege, begint Rufus aan zichzelf te twijfelen. Want zijn unieke gave om ťťn grote chaos te veroorzaken, heeft hij nog niet verleerd.

Maar Rufus zou Rufus niet zijn wanneer hij de problemen die hij veroorzaakt niet zelf zou oplossen. Deze keer zit hij echter zo diep in de put, dat hij alles op alles moet zetten om dit tot een goed einde te brengen.
Na de voorgaande avonturen van Rufus en Goal lijkt het eindelijk te gaan lukken dat je de vuilnisbeltplaneet Deponia kan verlaten. Rufus heeft zichzelf gekloneerd om met zichzelf samen te werken.

Je werkt dus samen met de andere Rufussen. Waarom heeft Rufus zichzelf gekloneerd. Rufus was Goal namelijk kwijt. Hij gaat niet op zoek naar haar, dat is veel te veel werk!

In plaats daarvan maak je een kloon, al was het proces helaas nog niet helemaal geperfectioneerd. Het resultaat was een baby Goal, en is Rufus verantwoordelijk om heel goed voor dit kwetsbare kind te zorgen.
Website

Goodbye Deponia Demo

 

Deponia 1

Deponia 2: Chaos on Deponia

Deponia 4: Deponia Doomsday

 

 

 

Uitleg
Het spel begint net als in deel 1 en 2 met een speluitleg van Toni en Rufus. Praat met Toni. Onderzoek het Yin symbool op de vloer met de rechtermuisknop en neem dan het Yin symbool met de linkermuisknop. Open de inventaris met de I toets of muis. Linksboven in de inventaris kan je het spelmenu openen, door op de floppy disk te klikken. Combineer de Yin met de Yang en krijg een complete Yin Yang symbool. Neem het symbool uit je inventaris en gebruik het in het onopvallende slot. Druk op de knop en het avontuur begint.

 

Hoofdstuk 1

Kotter

Open na de intro de deur en ga naar het bovendek. Loop naar de boeg. Ga na het tussenfilmpje naar de achtersteven. Klik op de zijwand van de container. Rufus klimt op de zijwand en krijgt om de paar seconden een signaalbord tegen zijn hoofd. Wacht tot er een signaal weergegeven wordt (tekst), en klik er dan snel op, zodat Rufus het signaalbord grijpt. Onderzoek de kraanbeugel waarop Goal zit. Draai aan de middelste schroef, draai dan aan de linkse schroef en draai dan drie keer aan de middelste schroef. Houdt tijdens de val Goal vast en er volgt een filmpje.

Op de Organon kruiser vraagt een fan of je een plan hebt om de bewaker uit te schakelen. Zeg met een "verblindingtechniek" - je kan ook eerst de anderen dialogen geven voor leuke reacties. Praat daarna met je fan, Barry over alles - laat je ook interviewen. Druk na het gesprek op de rode knop aan de rechterzijde. Gebruik dan de hendel en zet de hendel op rood "versnellen". Trek vervolgens twee keer aan de hendel, en zie een brandslang met een brandbijl. Neem de brandbijl. Klik op de brandslang, om die in je hand te nemen. Gebruik de brandslang op het kanon. Klik op het kanon en op de opgerolde brandslang, om het te gebruiken. Je hangt aan de brandslang die opgerold wordt. Kap de brandslang door met je brandbijl. Filmpje.

Hotel Menetekel

(Menetekel = "Een teken aan de wand" is een aankondiging van onheil). Volg de anderen naar het hotel. Loop beneden naar de toiletdeur. Klop op de toiletdeur en praat met de tijdreiziger - het toiletpapier is te hard. Ga links naar de wasserij. Hier ontmoet je de mysterieuze wassekte. Neem na een kort gesprek Bozos kleren en de klerenhanger. Verlaat de wasserij. Ga naar de bovenste verdieping en ga naar de receptie. Druk op de bel. Praat met de receptionist van het hotel. Hij geeft je tijdens het gesprek je kamersleutel. Zie het sleutelbord dat eruitziet als een klok. Ga rechts naar het restaurant. Neem de kurkentrekker, zoutvaatje en peperstrooier. Klik op de koffiemachine en krijg wat stof in je inventaris. Kijk naar het schilderij. Neem het schilderij van de muur en zie een moer in de muur. Verlaat de receptie. Ga buiten door de deur op de middenverdieping, naar de gang van de hotelkamers.

 

Klop in de gang op de eerste deur links en praat met de waarzegger. Pak de tandpastatube en verlaat de kamer. Open de tweede deur aan de linkerkant en neem de kussensloop vol met luizen uit de kast. Klop en open de deur aan de onderkant links en praat in de donkere kamer met de spook onder het laken. Zeg dat je de roomservice bent, en praat met de spook over alles. Hij kijkt graag naar zingende mensen die onder de douche staan. Kijk naar het gebroken servies op de grond in het donker. Klik op het gebroken servies en je neemt een vismes. Verlaat de kamer. Klop op de deuren aan de rechterkant. Gebruik kamersleutel 5 op de deur aan de onderkant rechts. Praat met Doc en Bozo. Neem de tas van Bozo naast het bed. Kijk naar Goal. Gebruik de intercom en praat met de receptionist. Onderzoek de tas in je inventaris en krijg een fles shampoo. Lees het etiket op de shampoo fles. Verlaat de kamer.

 

Ga achter of onder in de gang rechts de trap af. Zie hier een gebakautomaat. Kijk naar de negen verwarminglichten, waarvan de meeste rood gloeien en een blauw. Met de knoppen kan je de kleur van de lampen in een kolom, rij of diagonaal veranderen. Trek je aan de hendel, zie je een gespiegelde lichtpatroon. Alle verwarminglichten moeten blauw branden, om de verwarming uit te schakelen. Druk eerst op de diagonaal knop en trek dan aan de hendel. Druk weer op de diagonaal knop, dan op de middelste knop en tenslotte op de knop aan de zijkant. Alle lampen zijn blauw. Ga links door de deur. Onderzoek buiten op het balkon de afvalcontainer. Er zit een pelikaan in. Zie een lek boven in de afvoerpijp. Ga terug naar hotelkamer 5 met Doc en Bozo.

 

Geef de kleren aan Bozo voor de kou. Praat met Bozo. Hij vindt het niet nodig om zijn kleren aan te trekken, omdat hij niet de pokkenziekte heeft. De symptomen daarvan zijn een blauwe tong, hoesten, loopneus en koorts. Hij heeft nog steeds honger en wil een taart uit de gebakautomaat. Ga terug naar de receptie. Bij de receptie is nu Cletus en zijn knecht Oppenbot die inchecken. Je loopt snel naar het restaurant. Zie in de keuken de tas van Cletus. Verwissel de tas van Cletus met de tas van Bozo. Kijk in de tas van Cletus en je neemt er de bankbiljetten uit. Ga naar buiten en ga beneden naar het toilet. Geef de bankbiljetten door de toiletdeur aan de tijdreiziger. Hij gebruikt deze als toiletpapier, geeft je er een munt voor en vertrekt. Open dan de toiletdeur en neem de rol ruwe toiletpapier. Probeer het toilet door te spoelen. Ga naar de gang van de hotelkamers en ga beneden naar de gebakautomaat. Gebruik de munt in de gebakautomaat, maar de munt is te groot en te dik. Combineer de munt met het ruwe toiletpapier en krijg een afgeslepen munt. Deze munt past nu in de gebakautomaat en neem dan de taart. Combineer de peperstrooier, stof en de tandpasta met de taart. Deze taart geven we aan Bozo zodat hij er ziek uit zal zien, maar een ingrediŽnt ontbreekt. De tong van Bozo moet ook blauw kleuren.
 

Ga links door de deur naar buiten. Gebruik op het balkon het zoutvaatje op de afvalcontainer. De pelikaan vliegt uit de afvalcontainer en staat onder de druppelende regenpijp. Hij heeft nog een vis in zijn keelzak. Gebruik de klerenhanger op de snavel van de pelikaan, om het tussen zijn snavel te klemmen. Neem nu de vis uit zijn keelzak. Combineer het vismes met de vis en krijg een handvol schubben. Ga naar de kamer van de waarzegger. Leg de schubben in de capuchon van de waarzegger. Praat met de waarzegger tot hij de capuchon over zijn hoofd trekt. Hij denkt dat hij roos heeft, wil een douche nemen en heeft shampoo nodig. Geef hem dus de shampoo fles uit je inventaris en hij neemt meteen een douche. Ga naar de donkere kamer met de spook. De spook kijkt door het gat in de muur naar de zingende douchende waarzegger. Ga nu door het venster naar buiten en ga op het balkon naar het venster van de waarzegger. Je kijkt in de kamer van de waarzegger. Neem de glazenpot met de spin. Ga uit de close-up venster. Combineer de kurkentrekker met de glazenpot, om de kurk eruit te trekken. De spin ontsnapt. Gebruik de kurk op de lek in de afvoerpijp, om het lek te dichten. Klim door het venster naar de donkere kamer en verlaat de donkere kamer. Ga naar het toilet.

 

Trek nu de toilet door en neem dan een blauw toiletblokje uit de toiletpot. Combineer het blauwe toiletblokje met de taart en de taart is compleet. Ga naar kamer 5. Geef de taart aan Bozo en hij toont de ziekte symptomen. Geef hem nu zijn kleren, hij trekt ze aan en geeft je de rode handdoek. Ga terug naar de kamer van de waarzegger. Hij is in zijn kamer en zit onder de shampoo. Gebruik de kussensloop met luizen in zijn capuchon. Zeg dat hij er goed uitziet, zodat hij zijn capuchon weer opzet en ontdekt de luizen. Hij gaat weer onder de douche. Ga terug in de kamer van de waarzegger en neem zijn habijt op het bed. Ga naar de donkere kamer. Neem de hoeslaken van de spook op de vloer. Met de habijt in je inventaris ga je naar de wasserij.

 

Je trekt de habijt aan zodat de sekteleden je nu als hun goeroe zien en beginnen met de ceremonie. De kleren van Cletus worden gewassen in een wasmachine. De sekteleden willen drie relikwieŽn als offer. Geef de hoeslaken, kussensloop en de rode handdoek aan de sekteleden. Als dank gooien ze je in de wasmachine met de relikwieŽn  en de kleren van Cletus. In dit minispel moet je Rufus en de kleren van Cletus tegelijkertijd uit de wasmachine krijgen. Gooi het volgende wasgoed in deze volgorde in de wasmachine:

 

 1. Hoeslaken

 2. Cletus kleding

 3. Rufus

 4. Hoeslaken

 5. Rode handdoek

 6. Blauwe kussensloop

 

Na het filmpje heb je de kleren van Cletus in je inventaris. Ga naar je kamer (5). Gebruik de intercom. Zeg tegen de receptionist dat je vanuit kamernummer 1 belt om je uit te geven als Cletus. Vraag over de was en hij zegt dat de was in de wasserij is, die je al opgehaald hebt. Vraag over het eten. Om eten te bestellen heb je een menukaart nodig. Zeg ook dat je je assistent wil spreken. Verlaat de kamer. Ga onder in de gang de trap af naar de gebaksautomaat. Dan komt Oppenbot en praat met Cletus. Je kan nu veilig naar de receptie gaan. Praat met de receptionist en vraag over de menukaart. Je moet daarvoor een formulier ondertekenen voor als er iets gebeurt met het voedsel. Kort na de ondertekening komt Oppenbot, en je loopt snel naar het restaurant.

 

Ga terug naar je kamer. Gebruik de intercom. Bestel eten voor Cletus in kamernummer 1. Het eten wordt om 12 uur geserveerd. Je moet de klok bij de receptie verzetten. Verlaat de kamer. Verkleed je op de gang als Cletus door op de kleren van Cletus te klikken (rechtermuis klik) in je inventaris. Ga terug in kamer 5. Doc en Bozo houden je voor Cletus en verbergen zich. Neem de schroevendraaier van Doc. Ga naar het restaurant. Gebruik 2x de schroevendraaier op de moer in de muur, om de klok in de receptie naar 12 uur te draaien. Cletus komt naar het restaurant omdat het eten geserveerd wordt. Ga vermomd als Cletus naar de receptie. Vraag naar de kamersleutel van Cletus en krijg een kamersleutel. Ga naar de gang. Gebruik kamersleutel 9 op de deur van Cletus (1), maar de receptionist heeft je de verkeerde kamersleutel gegeven. Ga terug naar de receptie.

 

Geef kamersleutel 9 terug aan de receptionist en zeg dat hij je de verkeerde sleutel gegeven heeft. Cletus is klaar met eten en je loopt snel in het restaurant.   Cletus vraagt aan de receptionist naar zijn kamersleutel. Gebruik weer 2x de schroevendraaier op de moer, om het sleutelbord te draaien. Hierdoor krijgt Cletus een verkeerde sleutel. Gebruik weer 2x de schroevendraaier op de moer, om het sleutelbord naar de juiste stand te draaien. Ga terug naar de receptie, praat met de receptionist, geef kamersleutel 5 terug en krijg de juiste kamersleutel (1). Ga naar de hotelkamers. Cletus komt terug bij de receptie omdat hij een verkeerde sleutel heeft.
 

Open hotelkamerdeur 1 met kamersleutel 1 en ga in de kamer van Cletus. Pak de tas van Cletus. Verstop je in de kast omdat Cletus terugkomt. Pak in de kast de tapijtreiniger en mottenballen. Combineer in je inventaris de tandpasta met de tapijtreiniger en krijg chloroformtandpasta. Kijk naar de spiegel. Gebruik dan de schroevendraaier op de 2 schroeven om de spiegel los te draaien. Verwissel dan de tube tandpasta van Cletus met de chloroformtandpasta tube. Gooi enkele mottenballen in de ventilatiepijpleiding boven in de kast. De mottenballen vallen in een schaal met chocolade. Cletus eet ze op en gaat zijn tanden poetsen. Schuif de spiegel weg. In dit minispel moet je met je tandenborstel precies dezelfde  bewegingen als Cletus maken, zodat hij denkt dat hij in de spiegel kijkt. Volg de pijltjes die de bewegingen van Cletus tonen. Dan merkt Rufus dat hij zich vergist heeft met het verwisselen van de tandpasta en zelf zijn tanden poetst met de chloroformtandpasta. Hierdoor valt hij flauw op de grond en zijn spiegelbeeld Cletus valt dan ook, en knalt met zijn hoofd tegen de muur en is knock-out. Dan komt Oppenbot de kamer binnen en vraagt naar de tas met geld, want hij moet de kamer betalen. Geef hem een tas, maar als je Rufus kent geeft hij natuurlijk de verkeerde tas aan Oppenbot. Ga naar het restaurant. Je ruilt de tassen automatisch en ga terug naar kamer vijf.

 

Terug in de kamer is Goal weer de oude en is terug op aarde. Je krijgt meteen ruzie met Doc en Bozo omdat de twee van je af willen en je verlaat de kamer. In de gang komen Cletus, deurwaarder Argus en Donna elkaar tegen en ze willen Rufus en Goal pakken. In het volgende minispel is het doel om Cletus samen met Donna in de kast in de gang te krijgen. Om dit te doen moet je door de verschillende deuren, zodat Cletus en Donna elkaar in de gang tegenkomen. Donna ziet Cletus aan voor Rufus en gaan dan samen in de kast. Ga door de deuren in de volgende volgorde:

 1. Kamer 5 (Doc )

 2. Donkere kamer (spook)

 3. Donkere kamer

 4. De kast

 5. Trap onder in de gang

 6. Donkere kamer

Donna en Cletus zijn in de kast. In de gang ontmoet Rufus en Goal, Argus. Argus ziet Rufus aan voor Cletus.

We gaan met hem op weg naar Porto Fisco en we verlaten het hotel.

Hoofdstuk 2

Organon Kruiser
Je bent samen met Goal in een cabine op de kruiser van de Organon. Ze zijn op weg naar Porto Fisco. Controleer de cabine. Neem de briefopener op het bureau waaraan Goal zit. Druk op de ladeknop boven de bedknop en neem Cletus' schoenen uit de geopende lade. Druk op de rode knop op de groene deur. Achter deze deur is een koffiezetapparaat. Klik erop en je neemt een bekertje koffie. Druk op de rode knop van de cabinedeur en praat met de bewaker. Om veiligheidsredenen mag je de cabine niet verlaten. Druk op de bedknop, om het bed uit te klappen en stap in het bed om te gaan slapen. Rufus trekt zijn vermomming uit en gaat in bed liggen. Goal zegt dat er beveiligingcamera's zijn die alles opnemen en Rufus kleedt zich weer snel aan. Je moet de multikernprocessor van de hoofdcomputer vinden om de banden te wissen, maar je moet eerst de bewaker voor de deur weglokken.

 

Combineer de koffie en de briefopener met Cletus' schoenen. Open de kastdeur. Zet de schoenen in de kast onder de kleding. Gebruik de briefopener op de schroeven van de ventilatieschacht, om het rooster te verwijderen. Klik op het bed, om het beddengoed van het bed te verwijderen. Neem dan de lattenbodem. Gebruik de lattenbodem op de ventilatieschacht om het als ladder te gebruiken. Druk op de rode knop van de cabinedeur en praat met de bewaker. Vraag of hij de cabine wil doorzoeken. De bewaker denkt nu dat er iemand zich in de kast verstopt heeft en die binnengekomen is door de ventilatieschacht. Om dat te controleren klimt hij naar de ventilatieschacht. Druk dan op de ladeknop, zodat de lade openklapt en de bewaker in het bed valt. Druk dan op de bedknop om het bed dicht te klappen met de bewaker erin. Verlaat de cabine.

 

Loop door de gangen, over bruggen en door de deuren, maar je merkt dat je in een kringetje loopt. Ga terug naar je cabine. Klim in de ventilatieschacht. Aan het eind zie je door het rooster de hoofdcomputer met camera's en 3 terminals. Giet de koffie op de deurmat onder het rooster. Een poetsrobot komt de deurmat schoonmaken. Verlaat de ventilatieschacht en verlaat ook de cabine. In de gang buiten voor de cabine is ook een deurmat. Giet ook koffie op deze deurmat. De poetsrobot komt de deurmat schoonmaken. Zet nu het koffie bekertje in de poetsrobot. Gebruik dan de briefopener op het bekertje, om er een gaatje in te prikken. Ga in je cabine en neem een nieuw bekertje koffie. Klim weer in de ventilatieschacht. Giet weer koffie op de deurmat onder het rooster. De poetsrobot komt de deurmat weer schoonmaken, maar laat nu een koffie spoor achter naar de computerkamer. Giet nu wat koffie in het bekertje in de robot om dat bekertje weer te vullen met koffie. Verlaat de ventilatieschacht en verlaat ook de cabine. Volg de koffie spoor naar de computerkamer.

 

Computerkamer

Goal komt ook naar de computerkamer. Om de banden te wissen moet Goal in elke terminal de band wissen, zonder gezien te worden door de bewakingscamera's. Er zijn 3 terminals. Een computerterminal is een toestel, waarmee een computer op afstand interactief is te bedienen. Rufus moet dus altijd dicht langs de camera's lopen zodat de camera's hem volgen, en Goal naar de terminals kan lopen zonder gezien te worden door de camera's. Kijk onder op de afbeelding voor de juiste route die je moet nemen om alle drie de terminals te bereiken. Volg de nummers op de tegels. Sta je op de laatste tegel  zeg je tegen Goal dat ze veilig naar de terminal kan lopen. Zeg als je op de derde route op tegel 15 staat tegen Goal dat ze naar de terminal kan lopen, en ga zelf dan snel naar tegel 16 en 17.

 

 1. Route 1: Zeg als je op tegel 19 staat tegen Goal dat ze naar de terminal kan lopen.

 2. Route 2: Zeg als je op tegel 25 staat tegen Goal dat ze naar de terminal kan lopen.

 3. Route 3: Zeg als je op tegel 15 staat tegen Goal dat ze naar de terminal kan lopen en loop zelf snel dan naar tegel 16 en 17.

 

Nadat de banden gewist zijn, word je ontdekt door Argus en zijn bewakers. Goal wordt gevangen genomen en meegenomen naar de brug. Rufus die nog steeds als Cletus is zal geŽxecuteerd worden. Je moet ontsnappen en Goal redden. De bewaker vraagt om je laatste wil. Selecteer de koffie als laatste wil en je giet de koffie op de vloer. De poetsrobot komt en rijdt de bewaker omver. Je kan nu de computerkamer rechtsachter verlaten.

 

Onderweg komt je Cletus en Donna weer tegen. Verstop je rechts in de ronde capsule. Een bewaker neemt Cletus mee. Plotseling komt de capsule in beweging en brengt je naar de brug. Argus is in gesprek met Goal. Na het gesprek moet je je zelf en Goal redden. Druk op 4 willekeurige knoppen en je geeft Goal een dodelijke injectie. Je wordt overboord gegooid en komt in de "hel".

 

Hoofdstuk 3

Hel
Je komt in de speluitleg kamer. Je leeft nog. Neem de zwarte Yin en loop naar rechts, waar plotseling de lichten aanspringen. Leg de yin op de vreemde vloerplaat en de lichten blijven nu branden. Neem de omvormer (inverter) aan de onderkant van de console (Een omvormer is een elektronisch apparaat dat de invoerspanning van een bepaalde spanning naar een andere spanning kan omvormen). Plaats de omvormer in de opening (indentation) van het schakelkastje in het midden van de kamer. Druk op de knop. Ga onder naar de lopende band. Op de lopende band word je door verschillende robotapparaten bewerkt en je valt terug in de "hel". Gebruik de console. Je moet de bewerking methoden van de robots configureren, zodat je er heel uitkomt. Je ziet het symbool op de zekering. Plaats de zekeringen in de volgende volgorde:

 

 • Zekering 1 = Bevriezen: Neem dus zekering 4 in de hand en plaats deze zekering op 1.

 • Zekering 2 = Zagen: zekering 3 in zekering 2.

 • Zekering 3 = Laserstralen: zekering 5 in zekering 3.

 • Zekering 4 = Verbranden: zekering 2 in zekering 4.

 • Zekering 5 = Knuppel/slaan: zekering 1 in zekering 5.

Druk op de knop van het schakelkastje en ga weer onder naar de lopende band. Je komt er nu veilig door. Neem de schroot knuppel van de laatste robot.

Ga achter verder naar het licht aan het eind van de tunnel. Rufus drukt op een knop en je bent niet in de "hel" maar in een fabriek.
 

Fabriekhal
Kijk naar het paneelbord tegen de muur en trechter van de lopende band. Verlaat de fabriekhal.

 

Binnenplaats

Zie links van de fabriekingang een prikklok tegen de muur en op de binnenplaats/patio een snackbar.

De binnenplaats is afgesloten door een elektronische deur. Ga rechtsachter naar de woning (residence).

 

Woning

Neem de olijven, fles olie, zak bonen, en water dispenser. Leg de olijven in de oliemolen. Neem dan de flacon met de uitgeperste olijfolie. Probeer links de deur te openen. Gebruik dan de knuppel op de deur en ga naar buiten. Ga verder over de loopbrug en je ontmoet Hermes, de man met de zeis.

 

Kloonlaboratorium

Praat met Hermes. Je bent in een kloonfabriek. Hij zegt dat Rufus , Cletus en Argus eigenlijk klonen zijn die hij gecreŽerd heeft. Rufus kan niet verdragen dat hij een kloon is. Gebruik daarom de knuppel op de vier stalen liggers, om ze te vernietigen. Nadat je ze vernietigd hebt verlaat Hermes het kloonlab. Open de kast en Goal valt uit de kast. Kijk naar de console. Om iemand te klonen hebt je water, eiwitten, vetten, koolhydraten en mineralen nodig. Het zesde ingrediŽnt kan je niet herkennen. Ga terug naar de binnenplaats.

 

Binnenplaats

Hermes pleegt zelfmoord en springt van de loopbrug. Ga verder naar de woning en beneden naar de fabrieksingang. Neem de prikkaart naast de prikklok. Ga terug naar het kloonlab. Kijk in de pijpleiding. Gebruik de prikkaart op de vampier vogelbekdier en krijg een afgestempelde prikkaart. Ga terug naar de fabriekingang. Gebruik de afgestempelde prikkaart in de prikklok, en neem als dank voor je werk de knoflook. Daarbij is de elektronische deur geopend. Ga nu naar de snackbar. Gebruik de olijfolie op de snackbardeur om de vastgeroeste deur te openen. Neem het jodiumzout, sinasappelsap (Swill-o-Fizz), zakfriet en frietvet uit de snackbar. Ga terug naar het kloonlab. Kijk in de pijpleiding. Geef de knoflook aan de vampier vogelbekdier en neem dan de vogelbekdiereieren. Ga naar de fabriekhal.
 

Fabriekhal
Gooi de volgende ingrediŽnten in de trechter: bonen (zak), friet, jodiumzout, fles olie, sinasappelsap (Swill-o-Fizz), frietvet, water dispenser en vogelbekdiereieren. De tank is nu gevuld. Ga terug naar het kloonlab.

 

Kloonlaboratorium

Gebruik de console. Draai de schakelaar linksonder naar 3 (III). Selecteer de afbeelding van Hermes in het groene scherm, door aan de bovenkant op de paarse knop te drukken. Gebruik dan rechts de hendel en 3 Hermes klonen verschijnen. Ga naar de binnenplaats en de 3 plegen ook zelfmoord. De derde leeft nog. Praat met de derde Hermes en krijg Goal's datasette. Ga terug naar het kloonlab en gebruik weer de console. Je schuift automatisch Goal's datasette in de console. Selecteer Goal, draai de schakelaar naar 1 (I) en gebruik de hendel. Natuurlijk gaat het weer verkeerd. Na het tussenfilmpje zien we drie klonen van Rufus. Als je uitgepraat bent kijk je naar de 3 Rufus klonen. Je kan switchen tussen de klonen. Selecteer onder in het scherm de rechtse Rufus. Hij heeft het nucleÔnezuur in zijn inventaris. Toon het nucleÔnezuur aan de middelste Rufus. Ze krijgen ruzie. Klik op de linkse Rufus kloon en klik dan op het nucleÔnezuur in de hand van de andere kloon. De linkse kloon springt ernaar toe, en het nucleÔnezuur valt in de diepte.

 

Hoofdstuk 4

 

Je kan switchen tussen de drie Rufus klonen, door op de afbeelding onder in het scherm te klikken.

Ik noem ze in de oplossing voor het gemak als:

 

Goal-Rufus - hij zit vast in het rioolstelsel en is op zoek naar Goal.

Rebel-Rufus is in de verwoeste stad, om de rebellen te informeren.
Organon-Rufus probeert te voorkomen dat Argus met de laatste 'highboat' naar Elysium reist.

Woonwijk - Woning van Bozo

Je begint met Goal-Rufus. Hij zit in het donker en kan niets doen. Switch dus over naar Rebel-Rufus, door op de middelste afbeelding te klikken. Je bent in de verwoeste woonwijk van de stad. Praat met de Mooks. Kijk na het gesprek naar de droogmolen. Draai 2x aan de droogmolen door er 2x op te klikken. Klik dan op de trappelzak aan de droogmolen, en je steekt je hoofd door de trappelzak. Je krijgt een cafeÔne lolly. Open de tas van de postbode die vast zit in het raam en neem de brief uit de tas. Lees de brief die geadresseerd is aan de moeder van Bozo. Ga links van de postbode in de verwoeste bovenwoning van Bozo. Praat in de woonkamer met Baby-Bozo, Opa Bozo, Mama Bozo en de postbode. Pak de babyfoon aan de wieg en geef de lolly aan Baby-Bozo. Hij spuugt zijn fopspeen in de riolering en kruipt weg. Zieke Bozo ligt boven in de slaapkamer. Ga naar zijn bed, praat met Bozo en neem het kaartje uit zijn jas. Het is een doctorsverwijzing. Verlaat de woning. Loop naar beneden en ga links verder naar beneden, naar het stadsplein.

 

Stadcentrum

Praat in het deegflapjes kraampje met het vrouwtje (empanada/deegflapje is gevulde deegwaar). Ze zoekt mannelijk personeel. Neem het vacature bordje (sign) aan de linkerkant. Achter op het plein zijn 3 doorgangen die uitkomen in dezelfde wijk. De linkse doorgang gaat naar een therapeutpraktijk, de middelste beneden naar een redactiebureau en rechts naar een touwwinkel. Ga door de rechtse doorgang naar de touwwinkel (rope store). Zie de stroppen. Praat met de touwhandelaar en neem de flyer op de toonbank. Praat met de therapeut aan de rechterzijde en Rufus loopt er automatisch naar toe. Geef hem de doctorsverwijzing en ga op de bank liggen. Praat met de therapeut totdat hij de Rorschachtest met je doet (Rorschachtest - inktvlekkenmethode is een psychologische test). Op dit moment maakt het niet uit wat voor antwoorden je geeft. Alleen moet je wel de foto's onthouden die hij je laat zien. De therapeut is ontevreden met de test. Praat onder met Barry en je loopt automatisch naar het redactiebureau. Hij geeft je een vingerfocus. Neem een vel papier en loodzetsel uit het kastje. Gebruik het papier in de pot met zwarte drukinkt om zwart papier te krijgen. Kijk naar de chef-redacteur en ga terug naar het stadcentrum. Ga rechts naar het rebellenkamp gebied.

 

Rebellenkamp

Breek de antenne af en krijg de antennevork. Kijk naar het hogere opstapstation van de 'highboat' in de achtergrond. Praat met Sgt. Bambi en Pvt. Lotti. Klop boven op de poort van het rebellenkamp en praat met Liebold. Je moet geÔdentificeerd worden om binnen te mogen. Kijk naar de bouwsteiger in de achtergrond. Gebruik de vingerfocus op de bouwsteiger en je ziet Baby-Bozo erop. Switch naar de Organon-Rufus door op de rechtse afbeelding te klikken.

 

Organon

Kijk door het rooster van het rioolputje. Ga rechts door de rioolafvoerpijp. Druk op de rode knop en switch dan meteen naar Goal-Rufus (linkse afbeelding). Beweeg de muiscursor over het donkere scherm en klik op de hotspots, '???' " als je er met de muiscursor overgaat. Je ontdekt zo dan een fopspeen, spleet, kreupelhout, tak en Goal. Neem de fopspeen en stop de fopsteen in Goals mond. Neem het kreupelhout en tak. Gebruik het kreupelhout en dan de tak in de spleet. Rufus maakt een vuurtje en er is licht. Filmpje.

 

Rioolstelsel

Baby-Goal leeft nog. Kijk links in het donkere gebied. Druk links op de kruissleutel in de stang en er volgt een filmpje met Organon-Rufus. Terug bij Goal-Rufus zijn er ineens kinderen bijgekomen, Rusty en Hans en Grietje. Switch je naar Organon-Rufus, zie je dat hij gevangen genomen is. Ga met Goal-Rufus links door de riooltunnel, naar het buizenbos (pipe forest). Praat met de flessen heks (bottle witch). Ga daarna verder links, naar de leprakolonie gebied (leper colony). Praat met de orgelman en de aap. Klim op de loopplank door op de sport (rung) te klikken. Praat dan in de gondel met Goon en June. Kijk door het rioolrooster, linksboven in het scherm en praat met Rebel-Rufus. Je kan nu inventaris voorwerpen aan elkaar geven.

 

Switch naar Rebel-Rufus en geef het zwarte papier aan Goal-Rufus - neem dus het papier uit de inventaris en klik het papier op de linkse afbeelding, om het aan Goal-Rufus te geven. Switch terug naar Goal-Rufus en klim over de sport terug naar beneden. Praat met de man die met de kinderen spreekt. Zeg dat je zijn "kinderboerderij" wil bezoeken. Gebruik binnen in zijn woning het zwarte papier op het "schattige harige diertje". Hij zet je buiten, maar je hebt de eerste afdrukafbeelding van de Rorschachtest. Geef de afdrukafbeelding (imprint) aan Rebel-Rufus en switch naar Rebel-Rufus.

 

Ga naar Sgt. Bambi en Pvt. Lotti voor het rebellenkamp. Vraag of ze iemand kennen die je (Rufus) kan identificeren. Ze hebben geen tijd want ze zoeken naar een mooie figuur voor een tattoo. Toon de afdrukafbeelding en je tatoeŽert de afdruk op hun. Neem daarna de koevoet en ligstoel. Ga in de tank. Praat met Sgt. Bambi en toon haar de brief die je uit de tas van de postbode genomen hebt. Ze gaat naar Bozo. Open de kastdeur en neem de broodtrommel. Kijk naar de broodtrommel in je inventaris en je neemt er de hormonenpot uit. Ga links naar de cockpit en praat met Toni.
 

Ze heeft een nieuwe therapeut. Kijk naar de CB radio. Gebruik de babyfoon op de CB radio, en Rufus stelt de babyfoon af op de frequentie van de CB radio. Geef de babyfoon aan Goal-Rufus en switch naar hem. Gebruikt de babyfoon (rechtermuis klik op de babyfoon). Rufus komt op de monitor van Toni. Ze ziet 2 Rufussen, ze is in de war, verlaat de tank en gaat naar de therapeut. Switch naar Organon-Rufus.

 

Organon

Hij zit in een gevangenis cel. Klik op de deken op het ligbed (ceiling), waaronder Cletus zich verbergt. Praat met de gevangenisbewaker. Zeg dat je honger hebt en dat je naar het toilet moet (bathroom). Neem rechts het ontbijt en krijg een bagel, peperstrooier en een kopje koffie in je inventaris. Zie links een urinoir. Neem het toiletblokje eruit en neem de tandpasta en tandenborstel erboven. Giet de koffie op het tapijt (rug), wacht tot de poetsrobot verschijnt en pak zijn stofzak. Combineer de bagel met het toiletblokje (urinal cake), peper, tandpasta en stof (dust). Geef dan deze bagel aan Cletus (obviously Rufus).

Hij eet ervan en moet overgeven. Praat met de gevangenisbewaker. Je zegt dat je ziek bent en de bewaker stuurt Cletus naar de ziekenboeg. Hij opent de celdeur en Rufus kan ook de cel verlaten. Verlaat de celblok aan de rechterzijde.
 

Zie buiten op het balkon een slapende bewaker en een pneumatische buizenpost (mail tube). Onder is de ziekenboeg. Loop om de hoek. Klik op de klep in de muur (cover) en zie een terminal. Open het kistje (crate) naast de terminal. In het kistje liggen aanvraagformulieren. Ga naar onderen. Zie de deur sensor van de ziekenboeg. Ga rechts richting de kruipruimte (crawl space). Ga verder en door de dwarsschot. De Organons betreden de 'highboat'. Ga rechts verder naar de kruipruimte. Praat na het filmpje met Janosch die in een dialect spreekt, en vraag ook of je zijn schroevendraaier mag lenen. Gebruik de schroevendraaier op de pneumatische buizenpost, om het te openen en je neemt er een pneumatische postpatroon uit. Praat met cowboy Dodo en verlaat de kamer. Cowboy Dodo volgt je en buiten praten ze verder. Ga terug naar de terminal en switch naar Rebel-Rufus.

 

Stadcentrum

Verlaat de tank en ga naar de touwwinkel. Toni ligt op de bank van de therapeut. Combineer in je inventaris de flyer (papieren vliegtuigje) met de loodzetsel (Yrk) en gooi het vliegtuigje naar Toni. Het vliegtuigje landt in de muur bij de Organon-Rufus. Switch naar de Organon-Rufus en neem de flyer uit de muur. Hij neemt de loodzetsel (Yrk) uit het vliegtuigje en gooit de flyer terug. De flyer belandt in de handen van de therapeut, die de therapiesessie beŽindigt. Blijf bij Organon-Rufus en plaats de loodzetsel in de terminal. Neem een  27-Yrk aanvraagformulier uit het kistje en plaats het ook in de terminal. Vul een aanvraag in voor een medische dienst (sanitary service). Combineer dan het ingevulde aanvraagformulier met de pneumatische postpatroon (cartridge) en plaats de postpatroon en de buizenpost. Je krijgt onmiddellijk antwoord terug en je aanvraag om medische hulp wordt ingediend. Een Organon arts komt en Rufus vlucht weg. Ga na het filmpje door het dwarsschot (bulkhead) en loop naar Janosch en cowboy Dodo in de kruipruimte. Praat met de gevangene Organon arts, om zijn kleren te nemen. Ga naar de ziekenboeg bij de terminal. Trek het Organon uniform aan (rechtermuis klik op de outfit), druk onder op de deur sensor en ga in de ziekenboeg. Hier start een minispel. Je moet Cletus opereren, om zijn lintworm te verwijderen. Verwijder eerst de maag, het paarse orgaan, dan het hart, de darmen en de longen. Neem dan de lintworm. Dan moet je zijn organen weer in zijn borstkas (thorax) terugplaatsen:

 

 1. Neem de longen (lung), draai de long totdat de wortelvormige bloedvat aan de bovenkant is, en plaatst de long dan boven in de borstkas.

 2. Neem de darm (intestine), draai het 180 graden, zodat je het onder de longen kan plaatsen.

 3. Neem het hart, draai het ook 180 graden en plaats het aan de rechterkant, tussen de longen en de darmen.

 4. Neem het paarse orgaan (random organ), en draai de opening naar rechtsonder. Plaats het aan de linkerkant tussen de longen en de darmen.

 5. Neem de maag en plaatst het met de twee openingen naar boven rechtsonder in de darmen.

Op het einde blijft een orgaan over, die je er niet uitgenomen hebt! Ga samen met Cletus naar Janosch en Dodo in de kruipruimte. Ze moeten een touw hebben. Praat na het stemmen nogmaals met Cletus. Ga terug naar de terminal. Neem een nieuw aanvraagformulier, plaats het in de terminal en vraag om een schroevendraaier (screwdriver). Combineer dan het ingevulde aanvraagformulier met de postpatroon, plaats de postpatroon in de buizenpost en krijg de schroevendraaier. Ga terug naar Cletus en geef hem de schroevendraaier. Clestus schroeft de buizenpost open. Ga weer naar de terminal. Neem een nieuw aanvraagformulier, plaatst het in de terminal en vraag weer om een schroevendraaier (screwdriver). Combineer het ingevulde aanvraagformulier met de postpatroon en plaats de postpatroon in de buizenpost. Ga naar de kruipruimte. Geef Janosch de lintworm (tapeworm) als touw en een minispel start. Je moet Cletus hangend in het touw in de stoel plaatsen. Je moet de hendel in de volgende positie zetten:

 1. midden boven (upper middle)

 2. midden onder (lower middle)

 3. rechtsonder (lower right)

 4. rechtsboven (upper right)

 5. midden boven

 6. linksboven (upper left)

 7. linksonder (lower left)

 8. midden onder

 9. rechtsonder

 10. rechtsboven

 11. midden boven

 12. midden onder

 13. rechtsonder

 14. rechtsboven

 15. midden boven

 16. linksboven

 17. linksonder en naar het eindpunt (destination).

Ga dan terug naar de terminal, trek het Organon uniform aan en praat met Argus. Switch naar Rebel-Rufus.

Geef de koevoet aan Goal-Rufus. Switch naar Goal-Rufus.

 

Rioolstelsel

Ga naar de leprakolonie met de orgeldraaier (of je bent daar al). Klim op de loopplank (klik op de sport). Roep vanaf daar de kinderen naar je toe. Zodra ze voor je onder in het water staan, klik je op de kinderen en je springt via de hoofden rechts naar de krat op het huis. Open de krat met je koevoet (crowbar) en neem er een banaan uit. Spring naar beneden en geef de banaan aan de orgeldraaier. Neem de zwengel (crank) van de draaiorgel en plaats de zwengel in de krik (jack), rechts van de draaiorgel. Draai aan de zwengel en de gondel met Goon en June wordt omhoog getild. Switch naar Rebel-Rufus.

 

Stadcentrum

Ga naar het stadcentrum. Het deegflapjes kraampje staat nu bovenop de gondel. Praat met Goon en June. Geef je ligstoel (deck chair) aan Goon.

Neem het straalkacheltje (space heater) in de gondel boven June. Geef het straalkacheltje aan Goal-Rufus en switch naar Goal-Rufus.
 

Rioolstelsel

Draai aan de zwengel om de gondel weer terug in de leprakolonie te zetten. June zit alleen in de gondel. Klik op de uitwerpknop (release button), om de zwengel terug te nemen. Geef de zwengel aan de aap en neem dan zijn fez. Klim op de loopplank en geef de fez aan de verdrietige June. Ga naar het buizenbos en praat met de heks. Zeg dat de orgeldraaier een nieuwe aap heeft. Volg haar naar de leprakolonie. Neem de vijf zlottis die de heks op de schaal heeft gelegd. Geef de vijf zlottis aan Rebel-Rufus. Switch naar Rebel-Rufus.
 

Stadcentrum

Toon het vacature bordje aan de verdrietige Goon. Hij wordt aangenomen door het deegflapjes vrouwtje. Praat met Goon. Geef hem de vijf zlottis en krijg 4 deegflapjes (bread wraps). Ga naar de familie Bozo in de verwoeste woonwijk (ruined settlement). Sgt. Bambi is nu hier en papa Bozo staat achter het fornuis. Neem de moedermelk op het keukenblad en de pot met jus/saus op de kachel. Geef de pot met jus (gravy), moedermelk, hormonenpot, 4 deegflapjes en ​​de antennevork aan Goal-Rufus. Switch naar Goal-Rufus

 

Rioolstelsel

Ga samen met de kinderen naar het buizenbos. Ga dan achter in het scherm naar de kampeerplaats (campsite). Klim na het filmpje links van het monster (openmond) op de ladder op de halve boomstam en trek boven aan de hendel. Ga naar beneden. Kijk in de mond van het monster - "ideale plek voor een overnachting". Plaats het straalkacheltje in de mond van het monster. Probeer de antennevork in het bovenste stopcontact (top outlet) te steken, maar je komt onder stroom te staan. Geef de antennevork aan Rusty en je klimt naar de hendel. Wacht tot Rusty de antennevork in het stopcontact steekt en trek dan aan de hendel. Ga naar beneden en neem de zekering (fuse) naast het stopcontact. Neem de stekker (plug) van het straalkacheltje in de hand, steek de stekker in het onderste stopcontact en de zekering in het stopcontact ernaast (socket). Praat met de kinderen en zeg dat het tijd is om te gaan slapen. Ze gaan op de tand voor de straalkachel zitten. Dek ze toe met een deegflapje. Praat met alle vier. Ze kunnen niet slapen zonder een verhaaltje. Kijk naar de tv. Duw de antenne omhoog en zet de tv aan. Giet dan wat jus over elk kind, waarna ze uiteindelijk in slaap vallen. Je houdt een juskom over. Ga naar de leprakolonie gebied.

 

Ga nu in de bar achter de uitsmijter (bouncer). Neem de paddenstoel advertentiebord. Neem de 3 bierpullen (tankard) van de 3 gasten - die van de loodgieter (plumber), fruithandelaar en die van de bezorger (delivery man). Praat dan met de barman en de 3 gasten. Verlaat de bar en ga naar het buizenbos. Toon de paddenstoel advertentiebord aan de heks. Geef haar dan de advertentie en pak de paddenstoel tussen haar tenen.  Ga terug naar de bar. Vul de 3 bierpullen met het drankje (swill) uit de automaat links van de barman. Combineer dan een volle bierpul met de paddenstoel, de andere met hormonen en de laatste met moedermelk. Geef het paddenstoeldrankje (mushroom swill) aan de loodgieter, het hormonendrankje aan de fruithandelaar en haargroeidrankje (hair swill) aan de bezorger. Je wordt de bar uitgesmeten. Ga terug in de bar. Het is een complete chaos in de bar. Kijk naar de afbeelding (picture) op de bar voor de barman. Neem de afbeelding van Elysium. Geef de afbeelding van Elysium en de juskom (leftover soup) aan Rebel-Rufus. Switch naar Rebel-Rufus.
 

Stadcentrum

Ga naar de tank voor de rebellenkamp. Praat met Toni. Neem het recept (prescription), dat onder de monitor hangt. Ga naar de touwwinkel. Geef het recept aan de touwhandelaar en krijg een touw (schoenveter). Ga onder naar de redactie. Zeg tegen Barry dat je een onderwerp voor een heldenfoto gevonden hebt. Samen gaan ze op de bouwsteiger. Baby Bozo kruipt op een hangende balk. Hang het touw (rope) aan de haak (hook) bovenaan de stutpaal. Praat met baby Bozo en je loopt naar hem toe. Hij kruipt dan naar de ander kant in de lus van het touw. Probeer dan op de balk te klimmen, maar dit gaat mis. Rufus hangt in de lus. Klik op het einde van het touw. Barry probeert je te helpen en maakt daarna een heldenfoto van de hachelijke situatie. Je hebt dan Baby Bozo in je inventaris en de heldenfoto. Je hebt nu alle drie afbeeldingen van de Rorschachtest. Ga naar Bozo. Hij ligt nog steeds in bed. Toon hem de 3 afbeeldingen "imprint, picture of Elysium en de Hero photo". Noteer wat hij in de afbeeldingen ziet. Ga naar de therapeut en vraag hem om de kaarttest over te doen. Selecteer nu de volgende antwoorden die je gekregen hebt van Bozo:

 1. Elysium crashing into Deponia - Elysium stortte neer in Deponia.

 2. That is terible. Why would you show me something like that? - Dit is verschrikkelijk. Waarom laat je me zoiets zien ?

 3. It's the Devil. - Dat is de duivel.

Open na de sessie het medicijnkastje van de therapeut. Neem de antidepressiva en braakmiddel (emetic) eruit. Ga terug naar Bozo in bed. Combineer de antidepressiva met de juskom. Kijk dan weer in je inventaris en zie dat je de juskom aan Baby Bozo gegeven hebt. Geef het braakmiddel aan Baby Bozo en toon dan Baby Bozo aan Bozo in bed. De baby spuugt Bozo in zijn gezicht en Bozo is genezen. Na het filmpje pak je zijn spaarvarken en je zegt tegen Bozo dat je klaar bent. We gaan naar de poort van het rebellenkamp. Nu word je geÔdentificeerd en mag je naar binnen van Liebold.

 

Rebellenkamp

Praat met Garlef. Switch naar Organon-Rufus. Hij moet nog steeds naar het gezang van de Organon soldaten luisteren. Vuur het kanon af. Filmpje. Je switcht automatisch terug naar Rebel-Rufus. Garlef loopt weg. Geef de Elysium afbeelding en spaarvarken aan Goal-Rufus. Switch naar Goal-Rufus.

 

Rioolstelsel

Geef het spaarvarken aan de barman, om het nucleÔnezuur te kopen. Ga naar de kampeerplaats. De kinderen zijn wakker en Baby Goal is verdwenen. Na het gesprek met de kinderen ga je rechts door de tunnel. Baby-Goal zit onder opgesloten. Je bent in een riooldoolhof. Switch naar Organon-Rufus.

 

Organon

Omdat de soldaten afgeleid zijn door de rebellen, kan je ongezien rechts naar het goederen vervoer gaan (goods transporter). Kruip rechts door de rioolpijp in loop naar het rooster van het waterafvoerputje (storm drain). Kijk door het rooster en praat met Goal-Rufus. Je kan nu ook dingen doorgeven tussen Goal-Rufus en Organon-Rufus. Switch naar Goal-Rufus en geef de Elysium afbeelding aan Organon-Rufus (rechtse Rufus). Switch terug naar Organon-Rufus. Kruip terug door de rioolpijp. Plak de Elysium afbeelding op het vat (barrel) en klim erin. Zeg iets tegen de Oppenbot. Je verstopt je in het vat. Oppenbot ziet het vat en zet het op transport naar Elysium. Je switcht na het filmpje over naar Goal-Rufus. Ga door de rioolpijp rechtsboven in het scherm. Klik op de draaikolk (whirlpool). Je glijdt door de buizen en je switcht automatisch terug naar Organon-Rufus.
 

Highboat

Organon-Rufus is op de 'highboat'. Ga rechtsboven in het scherm boven naar het kantoor van Argus. Pak onder op het bureautje (desk) de dictafoon, en je luistert naar de opname. Je hoort een stukje van de kluiscode. Zodra je de Oppenbot hoort, klik je onder het bureau, om je achter het bureau te verbergen (behind the desk). Argus staat met zijn rug naar je toe. Kijk naar de dictafoon in je inventaris, druk op de rechtse uitwerpknop (eject), en neem dan de minicassette eruit. Leg de lege dictafoon terug op het bureau. Argus praat in de dictafoon en wil antwoord. Zeg dat de kluiscode 4-4-3-7 is. Argus gebruikt deze code in de kluis en het alarm gaat af. Kruip door de buis naar het raam en open het raam. Kruip terug naar achter het bureau. Neem de dictafoon weer terug. Druk op de rode alarmknop onder het bureau, om het alarm uit te schakelen. Kruip weer door de buis en klim door het geopende raam. Combineer de minicassette (cartridge) met de dictafoon, om het er terug in te plaatsen. Druk nu op de middelste afspeelknop en je hoort dat de kuiscode 4-4-7-3 is. Druk op de linkse opnameknop (record) en spreek in: "De cassette is niet in de kluis. Het is achter het bureau gevallen".

Klim door het raam terug naar binnen, kruip door de buis en leg de dictafoon terug op het bureau. Rufus kruipt vanzelf terug naar het raam. Argus luistert naar de opname, gaat op zijn hurken achter het bureau zitten om de cassette te zoeken. Klim door het raam naar buiten. Cletus komt en gaat op de rode stoel zitten. Ga naar het raam aan de rechterzijde en klim door dat raam weer naar binnen. Probeer de kluis te openen. Het alarm gaat af en je verbergt je onder de lampenkap. Na de chaotische situatie open je de kluis. Neem de cassette met de ascensiecode (opstijgcode) uit de geopende kluis. Probeer rechts het kantoor door de deur te verlaten. Je verkleedt je achter het scherm. Verlaat dan opnieuw het kantoor en dit keer met succes. Je switcht automatisch naar Rebel-Rufus.

 

Rebellenhoofdkwartier

Open links de deur en ga naar het hoofdkwartier van de rebellen. Filmpje. Goal-Rufus en Baby-Goal komen ook in het hoofdkwartier. Geef als Goal-Rufus het nucleÔnezuur aan Baby-Goal. Baby-Goal is Donna? Praat met Toni, Bozo, Doc en Seagull (je vader). Hij opent de grote schuifdeur van het kanon. Je switcht over naar Organon-Rufus op de 'highboat'. Open de gele deur in het midden, door op de knop te drukken. Plaats de cassette met de ascensiecode in het codeslot. Na het filmpje zijn we terug in het hoofdkwartier. Verontschuldig je aan je vader, en zeg dat je wacht (Fine, so we wait). Ga door alle dialoogopties tot je je opnieuw verontschuldigt (apologize). Rebel-Rufus protesteert dan. Klik op de stekker van het straalpistool, rechtsonder Doc totdat je vader op je schiet. Filmpje. In een korte scŤne met Organon-Rufus spring je van de 'highboat', achter Goal aan. We belanden bij de tank voor de rebellenkamp.

 

Praat na het filmpje als Goal-Rufus met Seagull en zeg dat de derde Rufus het niet verpestte, '... didn't screw it up!'. Ga in de tank met de gewonde Rebel-Rufus. Klik op het gaspedaal om te vertrekken, maar ze maken ruzie wie zal rijden. Klik op de wond op de borst van Rebel-Rufus, klik dan op het gaspedaal en Goal-Rufus bestuurt de tank. Gebruik in het volgende gesprek alle dialoogopties van boven naar beneden, om afscheid van de kloon Rufus te nemen.

Dan is er nog maar een Rufus over. Goal leeft en vraagt of je een idee hebt om hier weg te komen. Praat met iedereen en vraag of ze een idee hebben. Neem de pen op het ontwerppapier (plan) en gebruik de pen op het papier, om er een ontwerp op te tekenen. Je tekent de tank die afgeschoten wordt in het kanon. Je zit dan met Goal in de tank, in de kanonloop. Druk achter op de knop en praat met de Deponians. Gebruik dan de rode ontstekinghendel (ignition) om weggeschoten te worden, op weg naar Elysium.

 

Hoofdstuk 5: Finale

Highboat

Praat met de Organons en schreeuw, 'ATTEN-TIOOON!' , gevolgd door 'DIVISION HALT!'. Loop dan naar rechts en ga in de lift. Trek aan de hendel en trek weer aan de hendel om de lift te stoppen. Zeg dan tegen de soldaten dat je zeker weet dat dit de juiste verdieping is. Ze vertrekken en achter de soldaten staat Argus. Hij wil vechten. Stap op de kleine pedaal op de vloer en een luik klapt omhoog tegen het gezicht van Argus. Klik dan onder in de liftvloer op de gasklep/versneller (throttle valve), om het te verwijderen. Stap weer op het pedaal en trek dan de hendel naar beneden in de 'down' positie. Je plakt tegen het plafond door de hoge snelheid samen met Argus. Trek weer aan de hendel, om de lift te stoppen, en Argus valt door de open liftvloer. Verlaat de lift aan de rechterzijde. Houd in de volgende scŤne een toespraak. Het maakt niet uit wat je zegt in je toespraak. Het probleem is dat je de juiste toon moet vinden, om het Organon volkslied te zingen. Let op de tekstballonnen van de soldaten: ze tonen een rood hart als je op de juiste toonhoogte zingt. Klik op de muzieknoten boven in de notenbalk, en zet ze op de juiste toonhoogte. Ga als je klaar bent dan verder en je komt in de brug van de 'Highboat'. Praat met kapitein, Ulysses. Argus en Cletus komen binnen. Ulysses wil Deponia opblazen, maar dan komt zijn dochter, Goal binnen om dat te voorkomen.

 

 

Daarna staan we buiten. Neem de antenne. Gebruik de antenne op de kabel en je balanceert met de antenne over de kabel naar de zender. Argus en Cletus doen hetzelfde. Gooi de antenne naar de zender (transmitter). De zender valt onder in de rotor en werkt nog. Praat afwisselend met Cletus en Argus totdat ze besluiten dat ze bij "drie" door de rotorbladen springen. Verplaats de muiscursor onder Rufus. Argus telt af. Druk op de muisknop om te springen zodra hij twee zegt en er een neerwaartse pijl verschijnt.

Neem een schroef (screw) aan de linkerkant van de loopbrug. Draai de schroef in de schroefopening (hole) van de metalenboog in het midden van de loopbrug. Neem dan de andere schroef aan de linkerkant. Neem dan de twee schroeven aan de rechterkant. De loopbrug is los aan beide kanten. Loop naar de andere kant en door je gewicht kantelt de brug en kan je de zender nemen. Schroef dan de schroeven aan de onderkant vast in de schroefopening. De brug is nu dus aan de linkerkant omlaag vastgeschroefd. Loop dan omhoog naar de rechterkant. Gooi dan de zender recht omhoog in de rotor.

 

 

Je krijgt ruzie met Argus, omdat je de zender wil vernietigen. Dan komt Cletus, vecht met Argus en we hangen alle 3 aan een blad van de rotor.

Kort daarna komt Goal. Geef de juiste antwoorden:

 • Ik ben Rufus (1).

 • Ik weet iets dat de andere twee zeker niet weten (1).

 • Maakt niet uit wat ik zeg ... We draaien hier maar wat in het rond (4).

 • Wat maakt het uit wie van ons Rufus is? Laat ons maar hier en red jezelf (5).

 • Het is waar. Ik ben niet Rufus (3).

 • Absoluut zeker (2).

Klik op de neerwaartse pijl en 'Let go'. Kijk naar het allerlaatste filmpje van de Deponia trilogie.

Wordt het dat toch iets tussen Goal en Rufus.

 

© Dit document mag niet worden verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur en de inhoud mag in geen geval worden veranderd.
GameSolves

Forum NL
Henk

www.000webhost.com