Dark Fall:The Journal

Het spel hoeft niet geďnstalleerd te worden, het speelt direct van de cd als je cd in de cd-rom stopt of start het met darkfall.exe. Rechtsboven in het scherm kan je saven, laden en het spel verlaten. ( in de 2003 versie is wel een setup). Maak een folder waar je de save games in bewaar. Linksboven is je inventarisscherm. Als je het spel start en op F1 drukt krijg je ondertiteling. Je moet in dit spel VEEL lezen (brieven, krantenknipsels, open alle lade's)  en alles bekijken en dat is heel belangrijk dat je dat ook doet. Luister ook naar de stemmen die wat te vertellen hebben. In sommige ruimtes zie je ook camera's van de studenten.  In deze oplossing geef ik alleen de handelingen en de richting aan dus lees alles, bekijk elke ruimte waar je in komt en klik op alles.

R= Draai Rechts

L= Draai Links

V= Vooruit

T = Terug

Het spel begint met een bericht van je broer Pete Crowhurst. Je stapt in een trein, je valt in slaap en wordt wakker in een tunnel.

Tunnel

 Je hoort een stem van een jongen Tim die je in het begin van het spel je wat uitlegt. Draai je om en hij vertelt je dat hij onzichtbaar voor je is maar dat hij jou wel kan zien. Draai om en ga V. Draai R en lees de krantenknipsel die op de grond ligt.  Draai L, 2x V, R en klim V het rechtse perron op. Je kunt vanaf nu het spel saven.

Station

Ga V, R en open de metalendeur. Klik op de lamp, open het kastje en haal de 2 hendels over. Ga T, verlaat het hokje (Tim verlaat je nu) ,V, R en ga het damestoilet in. Bekijk en lees alles aan de muur en de tekening tussen de spiegels. Verlaat het damestoilet, L, V, L  en ga het herentoilet in. Bekijk hier ook alles, bekijk het linker toilet dichterbij, kijk door het gat rechts in de muur en zie de tekening van Larsus. Verlaat het herentoilet, R, V, L, V, R, V, R en ga de stationskamer in. Kijk wat rond in de lobby en ga L de wachtkamer (waitingroom) in. Bekijk de rode telefoon (gsm) op de grond, bekijk alles op het bureau. Klik op de zakcomputer (PDA) die op het bureau ligt, klik op de knop rechtsonder om het aan te zetten, klik op de icoon van het vergrootglas en je ziet een map. Klik op alle andere iconen en lees de berichten. Verlaat de wachtkamer en ga de kamer tegenover in. Draai R, pak de lantaarn bovenop het kastje met de vakjes bekijk en lees alles. Ga naar de lobby, bekijk het kaartjes verkoopautomaat bij de trap, klik op de hendel en pak de munten die eruit vallen. Ga T, L, V, L en bekijk de telefoon. Klik op de hoorn, klik op de munten linksboven in je inventarisscherm en je gaat automatisch bellen met Nigel die je verteld dat je een sleutel kan vinden in een zilveren theepot.. Ga de trappen op L van de deur. Lees het bericht dat op de grond ligt. Ga V en je komt buiten op het linksen perron. Ga V naar het apparaat met een monitor (theodoliet). Klik op de groenenknop met een O, klik op de +Y tot het ongeveer op 271 staat, klik op de - X tot ongeveer 632 en je ziet een symbool "Kars". Klik op de O knop, T, V, L en ga V de kleine opening links van het hek door.

Ga V, L, V, R en ga de schuur in. Klik op de lantaarn in je inventarisscherm om wat licht te maken. Ga V, 2x R en ga de ladder op. Draai R, bekijk het kistje en pak de schroevendraaier. Ga naar beneden, V, L, bekijk het luik op de grond langs de auto, open het luik, ga 3x V, L, V naar de stenen met de symbolen ( je hoort iemand zingen), draai de cursor naar R en plaats de lantaarn op de stenenvoetstuk. Bekijk de stenen met de symbolen goed. Pak de lantaarn weer en verlaat de grot en de schuur en ga terug naar het perron. Draai L en ga het hotel binnen. 

Stations Hotel

Eerste Etage

Draai L en bekijk het schilderij van Henry de V. Draai R, ga L de deur in naar de (1) Voorraadkamer (1 staat voor eerste etage) en lees de advertentie over camera's. Verlaat de kamer, R, R de deur in naar de (1) Badkamer , klik op de kranen van de wasbak en bekijk alles. Verlaat de badkamer, V, L, ga de kamer (1) F in, bekijk de thermometer (14 graden c) in de lade van het tafeltje. Verlaat de kamer, ga (1) E (Miss Grable's kamer) in, bekijk het schilderij, gebruik de lantaarn op het schilderij, er is een schakelaar bij de deur die niet werkt. Verlaat de kamer, R, V, L, ga (1) D in. Lees en bekijk alles. In sommigen kamers hoor je stemmen en 3 kloppen. Verlaat de kamer, ga (1) C in en deze kamer is bijna leeg. Verlaat de kamer, 2x L, ga (1) B in en bekijk alles. Verlaat de kamer, ga (1) A in ( de deur staat op een kier), kijk door het raam en je hoort iemand fluiten. Verlaat de kamer, de trap voor je gaat naar de tweede etage en R gaat naar de lobby van de begane grond.

 

Ga met de trap R naar de lobby, V de trap af, je hoort de telefoon overgaan, L, 2x V, L, klik op de telefoon, klik op de hoorn. Ga T, L, V, klik op de brief die op de balie van de receptie ligt, R, bekijk en lees de kaartjes. Klik op een lege vel papier, verplaats het naar de mat (leg het in het midden) met tekens, gebruik de potloot op het papier en het tekent een afbeelding. Schuif het papier zodat er cijfers in de donkere ronde vakken komen en je hoort een stem. Lees R alle berichten die in de brievenboxen liggen. Ga V naar het kantoortje, draai L en bekijk, lees alles wat op en in het bureau ligt (lees ook de brief die in de folder "Floods" zit), draai L en bekijk de schakelaars in de muur. Ga V het kantoortje uit, draai je om en je ziet een safe op de grond staan. Bekijk de safe van dichtbij, schuif de hendel in de richtingen, links,boven,midden,onder,rechts, klik op de knop en pak de barsleutel van de bovenste vak. Ga T, 2x L en 2 x V de houtendeur door naar de buffetkamer. Draai R en pak het meetapparaat (tracker dat elektromagnetische velden meet) uit de kast. Je kunt het meetapparaat kleiner in het scherm maken door op het groenenvakje te klikken. Bekijk de tafels met de kaarsen en lucifer doosje. De andere deur gaat naar het perron. Verlaat de kamer via de buffetdeur, L, V, R en gebruik de barsleutel op de bardeur links. Bekijk de tap van de bar, bekijk de piano in de achterkamer, de menukaart op de bar en alles wat aan de muur hangt. Verlaat de bar en neem de telefoon op. Ga naar het damestoilet in de gang bij de bardeur. Bekijk de spiegel waar wat rook uitkomt, bekijk het toilet van dichtbij, ga T en je ziet een flits van een schaduw tegen de muur. Ga langs naar het herentoilet, trek het toilet door en  bekijk alles. Verlaat het toilet en merk dat de hotelachterdeur op slot is. Ga naar de receptie, R, V, L ,V en ga de keuken in. Let op het meetapparaat dat iets detecteert. Bekijk alle kastjes, kranen, tafels, aslade van de oven. Je hoort een stem een liedje zingen over "as time goes by". Ga de andere deur in naar het restaurant. Bekijk de tafels, kijk onder tafel 3, lees de menukaart op tafel 5 en er staat een camera op tafel 1 R van de dubbelen deur. Ga terug naar de receptie, ga de trap op naar de eerste etage, V, R en ga de trap op naar de tweede etage.

Tweede Etage

Ga V, je hoort en ziet vreemde dingen gebeuren. Draai L, ga (2) A in, bekijk alles en zie de schaar in de muur. Verlaat de kamer, ga (2) B (miss.Fly) in, bekijk alles, bekijk de klok van dichtbij, een stem zegt dat het een vreemde klok met knoppen is, klik op de knoppen van links naar rechts, 1,2,3,4,3,1,2,4, rechts schuift een lade uit de klok en bekijk het symbool (Morcana) dat in de lade ligt. Verlaat de kamer, ga (2) C in, open de grote kast, je ziet een kistje met grote en kleine schijven. Je moet nu op de schijven klikken in de volgorde 1 t/m 7 die je zag toen je het vel papier van de receptie op de map tekende. Het kistje gaat open, lees en bekijk het symbool (Lussa). Verlaat de kamer, (2) D is op slot, ga (2) E (Mr. Verney) in, bekijk de dozen op de grond, schuif de knipsels in de rechter grote doos tot een geheel en je leest een formule.      

          

 Open de lades, lees het blauwe boekje, bekijk de doos met de knoppen die gesloten is, bekijk de blauwe sterren mappen in de kast en lees de berichten. Verlaat de kamer, ga (2) F in, bekijk de fotocamera langs de kast met lades, klik op de groene knop en bekijk alles foto's door op de pijltjes toets te drukken. Verlaat de kamer, R, L, bekijk de telescoop en kijk door de lens. Beweeg de cursor en je hoort een stem iets zeggen over de sterrengroepen. Beweeg de cursor ook ongeveer naar het midden en dat hij iets zegt over die sterrengroep "Brighter than the rest ! I don't recognise it at all..". Ga terug naar (2) E, bekijk weer de grote blauwe sterrenkaart in de kast en je ontdekt dat de sterrenbeeld die je niet herkende "Raka" is. Lees het blauwe boekje in de lade en kijk naar de nummers achter Raka. Bekijk de doos met knoppen op de standaard, klik van links naar rechts op de knoppen 1,2,5,3,4,7,6 en bekijk het symbool "Raka". Verlaat de kamer en ga de deur van de (2) Badkamer in bij de telescoop. Bekijk de kranen van de wastafel, bekijk het doosje onder de wastafel, open het zeepdoosje, bekijk de halve foto die verborgen in de deksel zit en onthouw de positie van de symbolen en de namen. Open het luikje van de gas boiler en lees de verbrande brief. Verlaat de badkamer , L, ga L de deur in van de (2) Voorraadkamer. Bekijk de gokautomaat, er staat hij is kapot maar trek aan de hendel tot je prijs hebt en er valt een kaartje uit. Lees de gedichten die op het kaartje staan, dit kan je meer doen en je krijgt andere gedichten. Verlaat de kamer, 3x V, L en de trap op naar de derde etage.

Derde Etage

Ga V, L, ga (3) A (Arther's Studio) in. Bekijk alle schilderijen op de grond, aan de muur, in de ezel en lees alles. Als je op de ingelijste foto van Arther op het tafeltje klikt schuift het weg en je hebt een afbeelding van een vogel in je inventaris. Bekijk het het kastje waar het gasstel met pot op staat dichtbij, open de deur en lees het bericht, sluit de deur en klik op de knop van de gaspijp om het open te draaien. Bekijk het gasstel, klik op de linker grote knop, klik dan op het kleine knopje erlangs, het gas springt aan, klik op de afbeelding met de vogel in je inventaris en je ziet namen tevoorschijn komen op de afbeelding. Verlaat de kamer, ga de kamer tegenover binnen, de kamer van (3) George Crabtree's.      

Lees de boeken in de klerenkast,  bekijk alles aan de muur, lees het bericht in het boek op het tafeltje langs het bed, bekijk het kistje met de 3 portretten. Bekijk de schaal op de tafel dichtbij. Hier moet je de symbolen plaatsen op de ronde lijn. Je hebt 2 symbolen gezien op de halve foto, links "sandstone"  zandsteen symbool is de middelmaat, rechts "wood"  hout symbool is de grote. In de boeken heb je gelezen over "chalk"  krijt is de witte symbool en "bronze" brons symbool is de kleinste. Leg nu de symbolen in de goede positie op de ronde lijn, als je dat goed doet lees je "One of the lyrics is missing…..Nemesis…will not work" en zie je het symbool "Olkas". Klik op de rechter goudenknop van het bed en lees een bericht. Verlaat de kamer, R, open de deur, V, R en ga de kamer van (3) Betty in. Draai rechts en bekijk de muziekbladen aan de muur, klik op de klok onder op het tafeltje, Klik op de sleutel in de klok om het op te winden en het slaat 12 uur. Bekijk alles in de kamer, klik 2x op de trompet die op de grond staat om het om te draaien en lees het muziek briefje met de 5 noten waar oefening voor nodig is. Klik op de metronoom die op de tafel staat en lees de 2 brieven die zichtbaar worden. Zie dat je meetapparaat elektromagnetische velden meet. Verlaat de kamer, ga de (3) Zitkamer tegenover je in, lees en bekijk alles. Je kunt aan de knop draaien van de radio om wat zenders te beluisteren. Verlaat de kamer, L, L, ga de kamer van (3) Edith in. Bekijk en lees alles. Bekijk de achterkant van de grammofoonhoes in de kast en zie nummer 2 "as time goes by" opstaat. Bekijk de grammofoon op de tafel, draai aan de slinger, klik op de linkse knop van de grammofoon,  schuif de geluidsknop helemaal naar rechts, klik op de plaat en zet de naald op nummer 2 en je hoort "And when 2 loovers woo". Ga T, draai L en je ziet dat er een foto van de muur valt. Bekijk de foto op de grond, klik op de foto, lees de brief en bekijk het symbool "Ixiam". Verlaat de kamer, de deur tegenover je is op slot, kijk onderaan de deur, schuif je afbeelding van de vogel onder de deur, gebruik je schroevendraaier in het slot van de deur, klik op het papier en pak de sleutel. Kijk naar de deur, klik op de sleutel in je inventaris, de deur wordt geopend en je bent in (3) George's studeerkamer. Ook hier bekijk, lees en open alles. Open het kistje met dia's op de tafel bij de projector, klik op de knop langs de projector om het aan te zetten en licht straalt op de muur. Klik een voor een op de dia's ( 5 stuks) in het kistje ( klik op de dia die in de projector zit om de dia eruit te halen). De bovenste dia in de rechterrij geeft een beeld van een man bij een tent, klik op die man en je ziet dat hij het symbool "Mortym" in zijn hand vasthoudt. Draai R, V, L, V,  bekijk het toestel dat in de hoek staat dichtbij. Dit is een soort kijkdoos (stereoscoop), klik op de knop langs de kijkdoos, klik een voor een op de filmspoel (4x) in het bakje, draai aan de hendel, kijk door de lens en je ziet de filmpjes ( bekijk zo alle filmspoelen ). Ga T, 2x R, V, R, V, draai je om, klik een paar keer in de prullenbak, puzzel de briefjes aan elkaar. Verlaat de kamer.

 

  

Draai R,L en ga de (3) Badkamer in. Draai 2x R, klik op de spiegel die aan de muur hangt en draai het zo dat je er een paarse licht in ziet. Draai L, klik op de muur en bekijk de nummers. Verlaat de badkamer, L en ga de (3) voorraad kamer in. Bekijk alles, klik op de zilverdentheepot die op een plank staat tussen 2 kasten en pak er de sleutel uit. Ga via de ladder naar de zolder, V, R, klik op het wiel van de boiler en zie rechts dat het gas aan springt. Draai R, V, L, klik op het schakelaarbord, alle lichten zijn aan, klik op de hendel links van de lichtjes, draai aan het linker wiel van de badkamer op de eerste etage. Ga T, 2x L, V, R, V, R, klik op de koffer, klik op je schroevendraaier in je inventaris, plaats de handcursor langs de schroevendraaier die in het slot van de koffer zit, klik dan en om de koffer te openen klik je L,R,L,R en onder de schroevendraaier. De koffer springt open, lees alles en bekijk het symbool "Oliviak" in het bovenste boek. Draai je om, V, R, bekijk het portret dat op de grond ligt, T, 2x L, een lichtje steekt de kaars aan, klik op het bord dat op de tafel ligt. Klik op het vergrootglas rechtsonder, je kunt nu vragen stellen door ze in te typen en dan op "say" te klikken. Type in "who are you" en klik op "say", het glas schuift over de letters en hij schrijft zijn naam (Thomas). Vraag dan (verwijder eerst de andere vraag (met backspace) die er in staat)  "How old are you" (19), "What do you want" (you must do the trials), "What trials" (darkness), "Are you dead" (yes), "How dit you die" (darkness), "Can you help me" (yes), "Do you see me" (yes) "Do you know Betty) (yes), "Goodbye" (yes). Verlaat de zolder en de voorraadkamer. In de hal zie je een lichtje door de deur vliegen. Ga naar de badkamer op de EERSTE etage. (Als je in de lobby komt en de telefoon gaat neem het dan op).

Draai de rechterkraan open van de wasbak, je hebt nu heet water en de stoom maakt een symbool zichtbaar op de spiegel "Malus". Ga naar de TWEEDE etage en naar de deur (2) D die gesloten is. Open de deur met de sleutel die je in de theepot gevonden hebt en je komt in  (2) Nigel's en Polly's werkkamer. Lees alles op het prikbord en onthouw de telefoonnummers van de afhaalmenukaarten. Luister naar een bericht op de cassettespeler ( klik op de bovenste knop). Bekijk het andere prikbord bij de pizzadozen. Klik 2x op de linker monitor van de computer, klik op alle icoontjes links op het computer scherm en bekijk, lees en beluister alles. Bij de sound manipul8or klik op sound 1, je hoort een geluid dat opgenomen is in de kelder, klik op noisegate en op freq - tot je een duidelijk stem hoort van een man die over bloed praat. Sound 2 is opgenomen in de keuken, klik op noisegate en je hoort een galmende stem. Sound 3 is opgenomen van de zolder, klik op freq +, je hoort "leave me", klik op reverse en je hoort meer stemmen. Met het tweede groene icoonboekje kan je internet pagina bekijken. Met de vergrootglas icoon kan je foto's bekijken en bewegen die in kamers genomen zijn. Als je alles gezien hebt klik dan op de rechter monitor. Het heeft een paswoord nodig. Rechts op het prikbord hangt een bericht "case number 0014" waar hij iets over een paswoord verteld. Links van de monitor op de tafel ligt een telefoon. Bel het telefoonnummer die op op de afhaalmenukaarten staat. Met de Pizza juffrouw (01622048152) kan je niet praten, de Tandoori (01622743852) heeft nog geld tegoed en hangt op, bij de chinees (01622643853) krijg je het automatische antwoordapparaat en moet je de order bevestigen door op * te klikken, nummer 15 van de menukaart wordt geleverd maar de zaak is gesloten. Kijk op de menukaart van de chinees naar nummer 15 "chicky chow". Type het paswoord "chicky chow" in de rechter monitor. Hier zie je de kamers waar de camera's staan. Bekijk elke kamer en je ziet na enkele shots dat er iets veranderd of iets gebeurd. Bij de kelder camera (10) moet je de signalen  aanpassen die je zag op muur in de badkamer (3). 

alpha naar 00.20

beta naar 00.90

particle naar 00.5

density naar 00.40

De computer zegt dat je het handmatig moet gaan inspecteren. Verlaat de monitor, draai L, klik op de doos, klik achter de dozen en pak de bril. Als je in kamers een stem hoort en het meetapparaat slaat uit, klik dan op de bril in je inventaris. Je ziet dan een groenlicht, beweeg het rond en je ziet wat er in het verleden in de kamer is geweest. We gaan de kamers bekijken met de bril. In de kamer waar je nu bent 2(D) draai je je om, klik op de bril, kijk en lees wat er op de muur geschreven staat.     

 

(3) Edith Kamer

Gebruik de bril op de linkermuur.

(1)A

Gebruik de bril op de rechtermuur, op de grond rechts in de hoek en zie de gekleurde symbolen.

(1)C

Gebruik de bril op de muren.

(1)E

Draai rechts, klik op de bril, de kamer verlicht helemaal groen  en vraag "are you the slyfox". Klik op het luikje in de grond, open het en lees, bekijk het symbool "frenic". Kijk ook naar de andere muur met je bril. Bekijk het portret en gebruik je lantaarn op het portret.

Restaurant

Gebruik de bril op tafel 5.

Bar

Gebruik de bril op de achterste tafel met het groene lampje. Gebruik de bril op de muur in de kamer met de piano. Bekijk de piano dichtbij, speel de 5 noten, G(1)-G(2)-A(3)-B(4)-C(5) die je bij het trompet hebt gezien.   Een vakje in de piano gaat open en bekijk het symbool "tyma".                            

Receptie

Gebruik de bril op muur bij de balie.

Heretoilet

Gebruik de bril op muur bij het toilet.

Verlaat het toilet, L, V, klik op de smalle deur onder de trap en je komt in de kelder.

Draai L, V en probeer de deur te openen. Draai R, V, 2x R, klik op de knoppen van boven naar beneden geteld , 3,2,5,1,4 en je hoort een klik van de deur. Open de deur en je komt in de donkere kamer. Zoom in op de linkerkant van de werktafel, lees de briefen en bekijk de foto's en flessen, zoom in op de rechterkant, bekijk wat op de tafel staat, klik op een van de kleine knop langs de 2 negatievenfoto's en het licht wordt gedimd. Klik op de grote zwarte fotoapparaat en een vakje schuift open. Klik op een negatievenfoto en schuif het vakje dicht. Klik op een vel papier dat er onderligt, klik op de grote knop, de foto wordt verlicht, als het licht uitgaat klik je op de foto die in een bak erlangs komt, als de foto duidelijk is klik je er op en het komt in de andere bak. Bekijk de foto van een zwevende stoel. Klik weer op de kleine knop om het grote licht aan te doen. Ga 2x T, L, open de deurtjes onder van de kast met flessen en pak de pompsleutel. Verlaat de kamer, je hoort een stem, gebruik de bril, de stem van " Tom" zegt wat en beweeg de cursor tot hij iets anders zegt. Type in "i am not will" en klik op "say", daarna "say" "what evil" en wacht tot het beeld weer gewoon is ( beweeg de cursor wat rond). Ga dan 2x V, L en zie de camera en scanner. Klik op de ijzeren plaat tegen de muur, het schuift weg en ga door de opening. Gebruik je lantaarn, zoom in op de muur met het getal 1318 en slot. Gebruik de pompsleutel in het slot, draai het open en kruip door het gat.

Stenenkamer

Je hoort de stem van Polly, draai naar alle kanten en er lichten symbolen op uit de muur. Ga V en je loopt tegen een gekleurde symbolen licht aan. Om verder door het pad (1) te gaan klik je op de kleuren, groen,blauw,paars en oranje. Ga V, kijk weer naar de muren links en rechts. Ga V, pad (2) klik op de bovenste symbool "vuur", links "bliksem", rechts "wind" en de onderste "water". Ga V, bekijk rechtse muur, klik op het symbool dat op de linkermuur verlicht wordt en de andere symbolen met geluid worden ook verlicht.  Ga V , pad (3), klik op de bovenste geluidssymbool, onderste, rechtsonder, middelste en linksonder. Ga V de kamer binnen. In het midden tussen de beelden zie je een groenlicht waar vuurlichtjes uit geschoten worden, dit is Dark Fall. Draai L en zoom in op de twee beelden en luister naar de stem "help us".  Draai terug en type nu een voor een alle symboolnamen in en klik op "say" en het symbool dat je intypt licht op.

Symbool namen   

lussa, kars, oliviak, frenic, morcana, tyma, malus, larsus, olkas, mortym, ixiam, raka.

Luister als laatste naar het bericht van je broer Pete en einde game.

©GameSolves

Game-Solves
http://members.brabant.chello.nl/~h.vangompel/

Forum

http://pub24.ezboard.com/bgamesolves 

       

www.000webhost.com