26-04-2010

BLACK SAILS - The Ghost Ship: A Dark Mystery

Het is 4 Januari 1884. Anna, een jonge journalist van de New York Times, is op weg naar Europa, opzoek naar inspiratie voor haar verhaal. Maar het schip kantelt in een zware storm. Anna kan zich vasthouden aan een stuk hout. Een tweede passagier ontsnapt ook aan de ramp. Samen drijven ze urenlang op de open zee, totdat uiteindelijk een mysterieus zeilschip aan de horizon verschijnt. Ze besluiten om op het zeilschip te klimmen - wat later een vreselijke vergissing blijkt te zijn. Ze zijn alleen op het schip, de bemanning is verdwenen. Het schip drijft stuurloos over de Atlantische Oceaan. Wat is er met de bemanning gebeurd? Waar komt het vreemde geluid vandaan? Is er nog iemand aanboord? Hier begint het verhaal vol mysterie en geheimen. Vergezel Anna op deze reis met sterke zenuwen! Dit verhaal is geďnspireerd op een waar gebeurd verhaal, aan boord van het spookschip de "Mary Celeste".

 

Het verhaal van de Mary Celeste behoort tot de grootste mysteries van de zee. Op 7 november 1872 vertrok de brik Mary Celeste uit New York met een lading van vaten ruwe alcohol voor Genua, met aan boord kapitein Benjamin Briggs, diens vrouw en twee jaar oude dochtertje Sarah, en zeven bemanningsleden. Op 5 december werd het schip 510 mijl ten westen van Gibraltar waargenomen door de brigantijn Dei Gratia. Omdat het duidelijk was dat het schip in nood verkeerde, begaf men zich aan boord van de Mary Celeste, maar vond er niemand. De enige sloep was weg. De zeilen waren deels gescheurd. Er waren geen sporen van geweld en het stuurwiel van het schip was niet vastgezet. Wat ook bijzonder was, was dat het logboek nog in de hut lag van de kapitein. De kapitein verlaat zijn schip nooit zonder logboek. De Dei Gratia sleepte de Mary Celeste vervolgens naar de haven van Gibraltar. Sinds de vondst van dit spookschip noemt men een verlaten, stuurloos schip dat is overgeleverd aan de genadeloze storm en wind ook wel een Mary Celeste.

 

Website Engels: Black Sails

Website Duits: Black Sails Das Geisterschiff

Duits: Black Sails Patch 1.0.1

Download Duitstalige Demo

Bijgewerkt! Engelstalige versie September 2015

 

Gebruik de spatiebalk, of het oog linksonder in het scherm, om alle hotspots in het scherm te tonen. Met de inventaris vergrootglas (linksboven in het scherm) kan je de objecten onderzoeken, door de objecten op het vergrootglas te klikken. Linksonder in het scherm is het spelmenu met een optie, om in de takenlijst te kijken. Lees alle brieven, documenten en notities, die je in het spel vindt.

 

Hoofdstuk 1

Kapiteinskajuit
Praat met Lex. Afhankelijk van hoe je antwoord geeft, heeft dit invloed op het gedrag van Lex. Onderzoek alle hotspots. Zie 4 vensters. Het linker venster kan je openen. De waslijn is vastgeknoopt aan de paal bij het bed, en het andere uiteinde aan de balk boven de houten wand - kijk naar de knoop (knot) van de waslijn. Lees de brief op de krat naast het bed. Kijk door het kijkgat (knothole) in de houten wand - je kijkt in een geheime verborgen ventilatieschacht. Kijk naar de gesloten kist, naast Lex. De kist heeft een cijferslot. Kijk naar het deurslot van de gesloten deur. Onderzoek de boekenkast. Neem het papiertje. Onderzoek het papiertje (note) in de inventaris - er zitten gaten in en er zijn getallen opgeschreven. Neem een rij boeken uit de boekenkast. Achter de boeken is een vastgeschroefde ventilatierooster. Kijk naar de schilderijen, naast de boekenkast. Neem het scheef hangende schilderij. Onderzoek het schilderij in de inventaris en krijg een kleine sleutel. Onderzoek de schrijftafel. Kijk op de passagierslijst - aan boord waren de kapitein, een zeeman, monteur, kok, een dokter als passagier en iemand die als +1 genoteerd is. Pak de kurkentrekker. Zie een tas aan de stoel hangen. Kijk naar de lade onder in de schrijftafel. De lade heeft geen handgreep. De 2 kleppen in de schrijftafel zijn afgesloten. Gebruik de kurkentrekker op de lade zonder handgreep. Open de lade en neem een krantenartikel met getallen uit de lade.

Gebruik de kleine sleutel op de 2 kleppen in de schrijftafel. In een schuiflade liggen boeken en uit de andere lade neem je een jeugd foto met gaten. Combineer het papiertje met gaten met de foto en met de krantenartikel. Zie in 3 gaten een cijfer: 8, 6 en 3. Gebruik het cijferslot op de kist. Draai het eerste slot naar cijfer 8, tweede slot naar 6 en derde slot naar 3. Neem uit de geopende kist een scheermesje en amulet. Lees de brief van de kapitein aan zijn geliefde. Het amulet lijkt op een sleutel. Praat met Lex over de waslijnknoop. Je hebt nu 2 mogelijkheden: Lex ontknoopt de waslijn, of je gebruikt het scheermesje op de knoop van de waslijn. De waslijn is nu los van de balk. Gebruik nu het kijkgat in de houten wand. De wand schuift open. Neem uit de verborgen ventilatieschacht de waslijn en harpoen. Zie een gaspomp machine en pijpleiding. Neem de defecte gaspatroon - Anna zet het op de vloer. Draai aan het rode klep wieltje.

Combineer de waslijn met de harpoen en krijg een anker. Gebruik het anker op de deur, om het aan de deurslot te bevestigen. Open het linker venster. Gooi het anker door het venster en de deur wordt opengetrokken. Verlaat de kajuit. Lex houd je tegen. Door het gevecht vallen de kratten op Lex. Zeg dat je hem helpt. Probeer de kratten te verwijderen, maar de kratten zijn te zwaar voor Anna. Zie een afsluitdop (stopper) in een onderliggende krat. Open de afsluitdop. Er rollen peperkorrels uit de krat. Schuif de kratten opzij en Lex is bevrijdt van de kratten. Verlaat nu de kajuit.

 


Gang
Zie in de gang een gaspatroonhouder. Neem de lege gaspatroon. Zie een lichtschakelaar en achter in de gang een vloerluik (trapdoor). Het is te donker. Ga terug naar de kapiteinskajuit. Lex heeft dringend hulp nodig. Hij bloedt hevig en heeft verband en ontsmettingsmiddel nodig. Plaats de gaspatroon in de gaspomp machine (gas outlet). Draai de klep (valve) open, om de gaspatroon te vullen met gas. Wat gas ontploft in de pijpleiding. Neem de volle gaspatroon. Ga terug naar de gang. Plaats de volle gaspatroon in de gaspatroonhouder. Klik op de lichtschakelaar. Anna denkt dat ze bespioneerd wordt! Open het vloerluik en lees in de brief van de kapitein, dat hij de munitie van de musket in zijn kajuit bewaart. Ga rechts verder. Lees het papiertje tegen de muur van de doktor. Iemand heeft zijn dagboek gestolen, en alle bladzijdes over het schip verspreid. De kajuit deur van de dokter is gesloten. Kijk naar de uitgangluik (wall hatch). Ga links. De deur op het einde van de gang is ook gesloten. Ga terug naar de hoofdgang met het vloerluik en ga links. Ga rechts en open de deur.
 
Kajuit van de monteur
Neem de ketting (chain) van het motorblok. Het motorblok valt om. Neem het tandwiel. Neem links de lerenlap van de kist. Lees op de werkbank de brief van de moeder aan haar zoon, en pak de schroevendraaier. Kijk naar de wijzerplaat van het uurwerk. Zie boven en onder een deurtje in het uurwerk. Het uurwerk mist een tandwiel. Zie links een draaihendel (crank) en een pijpleiding. Draai aan de hendel, maar er gebeurt niets. De deuren van de metalenkast zijn verroest. Ga terug naar de gang.

Gang
Ga rechtdoor. Zie een scheepsbel hangen. Neem het koordje van de bel. Ga verder. Aan de rechterzijde zie je een onderhoudschacht (shaft). Open het luik en kijk in de schacht. Anna ziet een kraan. Ga verder. Op de vloer ligt een bladzijde uit het dagboek. De doktor schrijft over ene Fiona, die hij niet bij de anderen laten wil. Hij wil haar ook weer een medicijnmiddel toedienen. Is zij de + 1 persoon op de passagierslijst? Ga verder. De deur van de mess sluit zachtjes dicht. Open de deur en ga naar de mess.

Mess
Een Officiersmess of mess is een gemeenschappelijke woon en eetkamer van de bemanning van het schip. De trap naar de kombuis (keuken/eetruimte) is ingestort. Neem de hengel,naast de kombuisingang. Neem de smalle trap omhoog.

Commandobrug
Neem rechts van het stuurwiel een gedeelte van een kaart (plan) van de kaarttafel. Op de kaart is een ontwerp van het schip met een hijskraan. Probeer de klep van de kaarttafel te openen. Probeer de deur naar het dek te openen. De deur wordt geblokkeerd door een reddingsboot. Zie de 4 besturingwieltjes, waarmee men de hijskraan bedient. Als je eraan draait, gebeurt er niets. Lees de instructieaanwijzingen op het papiertje. Neem onder in het scherm de log (chiplog- plankje met een koord). Ga naar beneden. Ga links de grote trap op. Anna zakt door de trap en valt onder in de kombuis.

Kombuis
Pak de nijptang (pliers) op de werkbank en de fles alcohol uit de kast. Op het schoolbord aan de muur is een recept voor stamppot. Probeer de waterpomp (pump) te gebruiken, maar is defect. Loop naar de achterkant. De scheepslading valt naar beneden. Anna kan het net ontwijken. Zie rechtsachter in de hoek de motor van de hijskraan. Het mist de V-snaren. Zie een gesloten deur met een rood lichtje en de scheepslading verspert de ingedeukte deur van een andere kajuit. Neem aan de rechterzijde de lege flessen op het fornuis. Naast het fornuis staat een teil met regenwater. Vul de lege flessen met dit drinkwater. Gebruik de nijptang op de gevallen houten kist van de scheepslading en krijg een spijker en planken. Gebruik een spijker in de bankschroef (vice) op de werkbank, om de spijker te buigen en krijg een haak. Gebruik de planken op de ingestorte trap, om de trap te repareren.

 

Kapiteinskajuit
Combineer het koord met de hengel en dan met de haak. Gebruik de schroevendraaier op de schroeven van de ventilatierooster in de boekenkast. Pak uit de ventilatieschacht het isolatiemateriaal. Gebruik de hengel op de schedelboor (drill), om het uit de schacht te nemen. Ga terug naar de hoofdgang. Ga rechts en rechts naar de gesloten deur. Gebruik de schedelboor op de deurslot en ga de kajuit van de doktor in.

Kajuit van de dokter
Lees het medisch dagboek bij de ingang. Daarin wordt vermeld waarom de behandeling niet aanslaat. Fiona? Op de tafel ligt een bericht van de kapitein. De morfine wordt bewaard in de kajuit naast de kombuis. Pak de bedwarmer op het bed. Pak de dokterstas. Onderzoek de tas en krijg verband en naald en draad. Open links de bovenste lade en pak de lerenriem. Open de onderste lade en lees een pagina uit het Moby Dick boek.

Kapiteinskajuit
Praat met Lex. Hij heeft het logboek gelezen. Helaas ontbreekt het jaartal. Hij heeft een pijnstiller nodig. Hij geeft je je tas terug. Onderzoek de tas en krijg een fotolijst met de foto van je ouders, notitieboek en schaar. Gebruik de schaar op de lerenlap en krijg lerenreepjes. Gebruik naald en draad op de lerenreepjes om ze aan elkaar te naaien en krijg een lerenband.  

Mess - Kombuis
Repareer de hijskraanmotor, door de lerenriem en lerenband (V-snaar) op het grote tandwiel te gebruiken.

Commandobrug
Gebruik de besturingwieltjes van de hijskraan en beweeg de kraan: omhoog (1), naar achteren (2) en omlaag (1).
De kabel is te kort, om onder in de kombuis de scheepslading te bereiken.

 

 1. Beweegt de kraankabel omhoog en omlaag.

 2. Beweegt de kraan naar voren en naar achteren.

 3. Beweegt de kraan naar links.

 4. Beweegt de kraan naar rechts.

Gang
Ga naar beneden en naar de gang. Kijk weer in de onderhoudschacht. Zie het uiteinde van de kabel.

Gebruik de ketting op de kabel (rope), om het eraan vast te binden.

Kombuis
Neem onder het olievat een ander stukje van de kaart en combineer deze met het eerste kaart stukje.
Haak de ketting aan de scheepslading, door op de kraanketting te klikken, boven de scheepslading.

 

Commandobrug
Gebruik het hijskraan besturingwieltje, en hijs de scheepslading voor de ingedeukte deur omhoog.

Kombuis

Klik op de ingedeukte deur. Anna hoort geschreeuw achter de gesloten deur. Het rode licht vervaagt de zintuigen van Anna.

 

Hoofdstuk 2

 

Kajuit van Fiona

De tijd wordt teruggespoeld. We zijn aan boord van hetzelfde schip en in de kajuit van het meisje, Fiona. Ze is bang en vraagt aan de dokter naar haar ouders. Dokter, Eduardo Juarez en César vertellen dat ze nooit meer thuis zal komen. Daarna praat ze door de muur met Ruben. Hij zegt dat hij je broer is. Hij zegt vreselijke dingen over de doktor en het schip waarin kinderen gesmokkeld en verkocht worden. Fiona moet precies doen wat hij zegt om te ontsnappen uit de kajuit.


Pak de lap op het bedje. In de inventaris heeft Fiona een zakdoek en halsketting. Rol het vloertapijt op. Onder het tapijt is een luik. Open het luik en ga door de ventilatieschacht. Fiona verliest onderweg haar halsketting. Onder in de geheime verborgen ventilatieschacht hoort ze een gesprek van de dokter. Zie vloeistof op de vloer. Gebruik de lap, op de vloeistof om het in de lap op te zuigen. Kruip achter de pijpleiding door het gat (hole).
 
Kapiteinskajuit
Ze komt in de kajuit van de kapitein. Pak de waterpomptang (wrench) op een oude kist. Pak de sleutel op de schrijftafel. Pak de slaappillen op de kratten, links van het venster. Ga terug door het gat naar de verborgen schacht - het gat is links van de houtenwand. Ga rechts door de ventilatieschacht terug naar de kajuit.

Kajuit van Fiona
Open de deur met de sleutel. Neem uit de jas een luciferdoosje. Ga terug in de kajuit. Ga rechts naar de spreekbuis (tube). Gebruik de waterpomptang op het verbindingsstukje in de spreekbuis, om het te verwijderen. Gebruik de vochtige lap in het gat. Gebruik dan de lucifers op de vochtige lap. De rook alarmeert de bemanning in de mess, en gaan naar de machinekamer, want daar ligt brandbaar materiaal. Zodra de kust veilig is open je weer de deur en ga naar de mess.

Mess - Kombuis
Loop naar het fornuis. Gebruik de slaappillen in de kookpan. Fiona aarzelt, maar Ruben dringt aan om het te doen. Ze loopt automatisch terug naar haar kajuit. De mannen komen terug en eten verder. Ze vallen inslaap. Nu is de weg vrij. Fiona wil ontsnappen van het schip. Ga via de mess naar de gang.

Gang

Hier hangt op de gang kruising een sleutelbos boven aan de muur. Fiona kan er niet bij. Zie achter een wastobbe tegen de muur. Klik er op,en Fiona rolt het van de vloerluik. Open het vloerluik en neem de musket (gun). Neem met de musket de sleutelbos. Fiona wil Ruben bevrijden en samen ontsnappen. Ga terug naar de mess.

Kombuis

Gebruik de sleutelbos op de deur met het rode lampje. Maar voordat Fiona de deur kan openen, komt de dokter.
 

Hoofdstuk 3

 

Mess - kombuis Anna ontwaakt. Ga nu door de deur met het rode lichtje.

Machinekamer
Anna ziet de lap van Fiona en as op de vloer voor de oven liggen. Op de vloer ligt een laadstok (ramrod). Neem het mee. Pak aan de linkerzijde de bootshaak. Hier ligt ook een bladzijde uit het dagboek. Aan de rechterkant pak je een doos met schroeven op de plank. Ga naar het ondergedeelte. Neem het derde kaart stukje op de krat. Combineer dit kaart stukje met de kaart in de inventaris, en de kaart is compleet. Neem rechts de kolenschop. Ga terug naar het achtergedeelte. Gebruik de kolenschop op de oven, om er hete kolen uit te scheppen. In inventaris: combineer de hete kolen met de bedwarmer. Combineer dan de laadstok met de hete bedwarmer, om de laadstok zo te verwarmen. Ga terug naar de mess.

Kombuis
Loop naar de waterpijpleiding bij de trap, waar stoom uitkomt. Combineer de bedwarmer met laadstok nu met het isolatiemateriaal en gebruik het geheel op het gesoldeerde gedeelte, om het los te solderen. De stoom blaast nu uit het los gesoldeerde gedeelte, waardoor de grote trap in de mess toegankelijk is. Verlaat de mess. De kraan haak valt in het water!
 

Gang

Ga terug naar de hoofdgang met het vloerluik. Anna ontdekt bloedsporen op de vloer en volgt de bloedsporen. Ze ziet Lex in de voorheen gesloten kajuit binnen gaan. Ze kan de deur niet openen.

Mess
Ga nu de grote trap op aan de linkerzijde, want nu komt er geen stoom meer uit de pijpleiding.
 
De kajuit van de kok

Zodra Anna de kajuit binnenkomt, schiet Lex op haar. Lex is verzwakt door veel bloedverlies en heeft pijn. Doorzoek de kajuit. Op het kleine tafeltje ligt een dagboek bladzijde. Neem uit de boekenkast een slotenkraker (lock pick). Open het kistje op het bureau met de amulet sleutel. Je krijgt een brief van César aan Elisa. Kijk naar alle souvenirs. Achter de steenbokschedel souvenir is een verborgen notitie - lengtegraad 26, breedtegraad 38. Bovenop de garderobekast is een tweede verborgen notitie - lengtegraad 27,25, breedtegraad 38,75. Aan de linkerkant van de deur is achter de souvenir een derde verborgen notitie - lengtegraad 28,75, breedtegraad 38,5. Rechts van de deur is achter de souvenir een vierde verborgen notitie - lengtegraad 31, breedtegraad 39. Verlaat de kajuit.
 
Mess: Kombuis - Kajuit van Fiona

Ga naar de ingedeukte deur van Fiona's kajuit. Gebruik de bootshaak op de deur en ga naar binnen.

Op de plank boven het bedje pak je de morfine spuit. Ga terug naar Lex.
 
Kajuit van de kok

Gebruik de morfine spuit op Lex en hij voelt zich beter. Hij heeft een gedeelte van het logboek gelezen. In de laadruimte zijn vaten met ethanol opgeslagen. Op het schip is een destilleermachine. Dit is een smokkel schip. Lex wil dat Anna uitzoekt waar ze zich bevinden, zodat ze de koers weten en van het schip kunnen ontsnappen.
 
Commandobrug

Probeer aan het stuurwiel te draaien en kijk naar het kompas achter het stuurwiel. Open met de slotenkraker de klep van de kaarttafel. Op de zeekaart ligt een papiertje. Pak het papiertje. Het papiertje is erop geplakt, maar de afdruk is nog op de zeekaart te zien. Zet de fotolijst met de foto van Anna's ouders op de afdruk (print), zodat je het kan ontcijferen via het  reflecterende glas: lengtegraad 25, breedtegraad 37. Neem de sextant op de zeekaart. Kijk in de route boek. Je moet de vijf locaties vinden en uitzoeken welke route het schip genomen heeft. Je hebt vijf coördinaten verzameld. Kijk dan op de zeekaart. Je moet de coördinaten vinden en de namen van de steden noteren.


Lengtegraad

Breedtegraad

Stad

25

37

Castelo Branco

26

38

Pedro Miguel

27.25

38.75

Santana

28.75

38.5

Lajes do Pico

31

39

Monte

 

Klik op de steden op de kaart, zodat ze rood oplichten. Noteer de namen van de steden.
Vervolgens moet je in de route boek ook op de namen van de steden klikken, zodat ze rood kleuren:

 • Linkerkolom, tweede stad van boven = Monte

 • Linkerkolom, zevende stad van boven = Santana

 • In de tweede kolom van links, vijfde stad van boven = Lajes do Pico

 • In de tweede kolom van rechts, zevende stad van boven = Castelo Branco

 • Rechterkolom, vierde stad van boven = Pedro Miguel


Kijk opnieuw naar de zeekaart, waarop de route nu uitgestippeld is. Nu moet je de huidige positie bepalen. Hiervoor moet je de sextant op een patrijspoort gebruiken. Helaas, is het te mistig buiten. Je ziet een meeuw. We moeten dicht bij land zijn! Er is nog een andere manier hoe je de snelheid van het schip kan bepalen en hoelang het schip dus onderweg is. Daarvoor heb je de log en een klok nodig. Ga naar de kajuit van de monteur met het uurwerk.
 
Kajuit van de monteur

In inventaris: combineer het tandwiel met de schroevendoos (screw box). Plaats dan het tandwiel met schroef in het gaatje (gap) aan de linkerkant op het uurwerk. Draai aan de hendel (crank) aan de linkerzijde. Het uurwerk werkt. Zet nu de tijd met behulp van de wijzers. Klik op de wijzers en de wijzers draaien per klik een uur verder. Aan de bovenkant is de hemeldeur en aan de onderkant de heldeur. Hierdoor komen op bepaalde uren figuurtjes naar buiten.
 

 • Op 2 uur komt de kapitein uit de hel opening.

 • Om 4 uur komt de monteur uit de hemel opening.
  - Neem het zakhorloge uit zijn hand.

 • Om 6 uur komt de doktor uit de hel opening.

 • Om 8 uur komt de kok uit de hemel opening.

 • Om 10 uur komt een matroos uit de hel opening.

 • Om 12 uur komt Fiona uit de hemel opening.

Kapiteinskajuit Ga naar het open venster, waaruit je eerst het anker gegooid hebt. Hang de log (nu je het zakhorloge in de inventaris hebt) uit het venster. Anna bepaalt zo de snelheid van het schip. Ga terug naar Lex.

De log is een meetinstrument waarmee de snelheid en/of afgelegde weg van een vaartuig, gemeten kan worden. Het is een plankje met een koord waar knopen aan zitten. Het plankje werd overboord gegooid en later weer binnengehaald. Aan het aantal knopen dat men telde kon men zijn snelheid berekenen.
 
Kajuit van de kok
Informeer Lex over de sextant, kompas, stuurwiel, log en de routeberekening. Omdat Anna een meeuw gezien heeft, moeten ze in de buurt van land zijn. Het roer is geblokkeerd, zodat ze waarschijnlijk snel stuurloos in de open zee terechtkomen. Ze moeten zo snel mogelijk het schip verlaten. De deur naar de reddingsboot is nog steeds geblokkeerd. Lex geeft zijn pistool aan Anna. Onderzoek deze in je inventaris. Anna neemt er een patroon uit.

Mess- Kombuis
Plaats de patroon in de waterpomp, om het als een metalen bout te gebruiken. Gebruik dan de waterpomp, omdat de haak van de kraan in het water gevallen is. Je moet het water wegpompen. Trek 3x aan de hendel van de waterpomp, zodat het water uit het luikgat gepompt wordt. Maar de kraan haak is verder naar onderen gegleden.
 
Kajuit van Fiona
In de ventilatieschacht vind je de haak, maar Anna heeft plotseling niet de haak, maar een halsketting/Amulet in haar hand.

 

Hoofdstuk 4

 

Machinekamer
Fiona is erin geslaagd om te ontsnappen naar de machinekamer. De dokter is aanwezig. Neem aan de rechterkant de lege olie kan. Kijk achter naar de hete stoomklep, op de pijpleiding. Draai aan de stoomklep met je zakdoek. Dit breekt het glas van de drukmeter. Neem de wijzernaald op de grond. Gebruik de naald op het vat aan de linkerkant. Neem wat ethanol met de olie kan. Kijk nu rechts tussen de kratten. Hier is de dokter. Klik de kan met ethanol op de dokter. Door zijn bewegingen schuift links van de stoomklep een krat opzij, en is er een opening. Kruip door de opening.
 
Pak de kolenschop. Open het vloerluik en kruip naar beneden. Je komt zo in het achtergedeelte van de machinekamer. Trek aan de hendel (lever). De steenkool rolt de oven in. De dokter kan door de ethanol niet veel meer zien. Hij loopt naar de oven, maar hoort je voetstappen, en loopt weer terug zodra je terugkruipt naar het voorgedeelte. Kruip terug naar het voorgedeelte en klim via de kolenglijbaan (coal chute) naar het plafond. Loop rechts over de pijpleiding. Op de kruising ga je rechts en over de andere pijpleiding. Hier hangt een varkenskop aan een vleeshaak aan het plafond. Neem de varkenskop met je kolenschop. Onderzoek het in je inventaris, en krijg de vleeshaak. Zie op het einde van de pijpleiding een gesloten koffer op de plank. Open de koffer met de vleeshaak, en krijg pantoffels. Klik op deze pantoffels in je inventaris, zodat Fiona ze aantrekt en nu zachter loopt. Ga terug naar de kolenglijbaan, maar ga er niet doorheen.

Gooi de varkenskop door de kolenglijbaan naar beneden. De dokter loopt naar het vuur van de oven. Loop terug over de pijpleiding en ga op de kruising rechtdoor tot het einde van de pijp. Spring onder op de zakken. Fiona loopt terug naar de uitgangspositie. Kruip terug door de opening tussen de kratten en klim door het vloerluik naar de hendel. Trek aan de hendel. De dokter valt in het vuur van de oven. Ruben is tevreden over wat je gedaan hebt.

 

Hoofdstuk 5

Mess - Commandobrug
Anna wordt wakker in de machinekamer. Het schip brandt. Snel loopt ze naar Lex. Praat met Lex.
Samen gaan ze boven naar de commandobrug. Draai de kraankabel naar onderen. Ga dan naar de mess/kombuis.
 
Kombuis
Klik op de kraankabel, om het van de scheepslading los te maken. Gebruik dan de haak op de kraankabel.
 
Commandobrug
Sla het spel op, als je de verschillende (3?) eindes wil zien. Je geeft Lex eerst het drinkwater uit de fles in je inventaris. Draai dan de kraankabel omhoog. Draai de kraankabel naar de voorkant. Draai de kraankabel naar links. De haak haakt zich automatisch vast aan het touw van de reddingsboot. Dit kantelt de reddingsboot. De lijken van de voormalige bemanning rollen uit de reddingsboot.
 
Dan volgt een lange dialoog tussen Anna en Lex. In de loop van de dialoog moet je beslissen of het de waarheid is of een leugen.

Je beslissing heeft gevolgen voor de einde van het verhaal.

 

Einde

 

© Dit document mag niet worden verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur en de inhoud mag in geen geval worden veranderd.

GameSolves

NL Forum 

Henk

www.000webhost.com