05-12-2017

Black Mirror 4

In deze reboot van de gotische horror-trilogie Black Mirror volg je David Gorden. Het verhaal speelt zich af in het Schotland van 1926.
Wanneer je voor de eerste keer je ouderlijk huis bezoekt, stuit je op enkele duistere geheimen.
Geheimen die geestelijke gesteldheid van diverse van je overleden familieleden als dusdanig op de proef hebben gesteld.
Getormenteerd door boosaardige dromen dreigt David hetzelfde pad als zijn vader te bewandelen; dat van krankzinnigheid en uiteindelijk de dood.
Kan deze vloek, die al eeuwen op je familie rust, worden verbroken

 

Verhaal
David Gordon is opgegroeid in India. Zijn vader had een slechte relatie met zijn familie en sprak zelden over hen.

Eigenlijk bemoeide zijn vader zich in het algemeen weinig met David.

Hij was geobsedeerd door de familiegeschiedenis, occultisme en een vermeende vloek op de familie.

David weet alleen dat zijn vader een aantal maanden geleden is verdwenen.

Opeens krijgt hij bericht dat zijn vader in het oude huis zelfmoord heeft gepleegd en uit het niets is hij de erfgenaam van Black Mirror Castle.

Hij weet weinig tot niets van zijn familie en is nog nooit in het oude huis geweest. Het spel begint in 1926 op het moment dat David aankomt bij het huis.

Zijn familie wil het liefst dat hij afziet van de hele erfenis en weer ophoepelt, maar David wil weten wat er precies met zijn vader is gebeurd.

Er is dus vanaf het begin een wederzijds wantrouwen. Sommige personeelsleden komen vriendelijk en behulpzaam over, terwijl anderen ronduit vijandig zijn.  

 

Af en toe krijgt David vage visioenen. Er zijn dan bepaalde punten in een ruimte die zoín visioen veroorzaken. Als hij alle punten heeft bezocht, dan begint hij als het ware te trippen.

Er speelt zich dan een tafereel steeds weer opnieuw af voor zijn ogen. In een voorbeeld dat we zien lijkt het alsof de kamer waar hij is zich op de bodem van een meer bevindt.

David ziet steeds weer een vrouw die aan het verdrinken is. Als je te lang wacht met interacteren met het visioen, dan gaat het helemaal fout en David gaat dan dood op een niet erg fraaie wijze.

Er zijn verschillende manieren om te sterven, om de experimenterende gamer wat visuele variatie te geven hoe zijn leven wordt beŽindigd.

Black Mirror geeft je meer een psychologische angst.

Website Black Mirror 4

 

Oplossing Black Mirror Deel 1

Oplossing Black Mirror Deel 2

Oplossing Black Mirror Deel 3

Oplossing Black Mirror Deel 4

 

Proloog

Hoofdstuk  1

Hoofdstuk  2

Hoofdstuk  3

Hoofdstuk  4

Hoofdstuk  5

 

Helaas is de besturing (PC) alleen (nog) te spelen met de "W, S, A, D" toetsen. Om iets te nemen, praten of actie moet je dichtbij de persoon, voorwerp of hotspots staan om een actie venstertje (interface optie) te activeren. In het venstertje wordt aangeven welke actie je kan doen door op de getoonde toets te drukken of klik er met de muis op. De meeste voorwerpen die je pakt komen niet in je inventaris (worden in de hand vastgehouden), en worden automatisch gebruikt waar het nodig is. Ook voorwerpen die je in je inventaris hebt worden automatisch gebruik (je moet het wel in je inventaris hebben, anders krijg je de optie niet om ze te gebruiken. Je hoeft de voorwerpen dus niet uit je inventaris te nemen). Onderzoek de voorwerpen in je inventaris en klik op de actieve punten voor meer informatie.

 

Inventaris - "I" toets.
Spelmenu - "M" toets
Dagboek - "J" toets
Questlog ("wat te doen!" ) - "Q" toets

 

In de steam versie kan je 21 prestaties verdienen (Achievement).

 

Proloog

 

Je begint het spel als John, de vader van David. Loop vooruit (pc: W, S, A, D) tussen de twee rotsstenen, rechts door een stenentunneltje, en rechts de trap omhoog. Volg het pad tussen de heuvels. Raak (touch) de vrouwelijke geest aan (druk op het getoonde cijfer op het toetsenbord of klik er met de muiscursor op). Volg het pad verder naar de stenencirkel en ga in het midden staan. Pak (take) iets op de grond naast de platte steen in het midden (John pakt een ruwe steen waaraan hij zich verwondt). Kijk op de platte steen (examine). Pak dan de lantaarn - beweeg een beetje zijwaarts om het actie venstertje (interface optie) te activeren.

David is op weg naar het kasteel. Lees de brief van je moeder (draai de brief door de linker muisknop ingedrukt te houden). Pak en lees de brief van je vader op het kleine koffertje. Klik op de punten: "sleutel (key)", "pas op (beware)", "familie van slangen (family of snakes)". Draai de brief om en klik op: "mijn jongen (my Boy)", "bibliotheek (library)", "vind het antwoord (find the answers)", en twee vergelijkingen die bekend staan als "ramblings of a madman". Als je de brief gelezen hebt, open (examine) het kleine koffertje en pak het vreemde stenenbeeldje (stone figurine). Onderzoek het beeldje in close-up om er informatie over te krijgen. We komen bij het kasteel.

 

Hoofdstuk 1

 

Sgathan Dubh House (Gordon's huis)
Praat met je oma, Lady Margaret en de familie advocaat, Andrew Harrison.
Overhandig de documenten aan Andrew Harrison.

Het beeldje valt. Zeg de waarheid of lieg!
 

Volg de butler, Angus op de trap naar de bovenverdieping. Kijk in de gang naar het portret van Edward Gordon, je grootvader. Klik op de borst en op de plaquette op het onderste deel van het schilderij. Onderzoek ook de rode urn en de tafel (gebruik W en S om de camera te verplaatsen). Loop rechts naar de donkere kleine gang. Loop achter naar het raam en pak het eerste foto stukje op de vloer, van een kindertekening. Draai je om, loop iets terug en ga rechts naar de balkongang met de hertengeweien tegen de wand. De dubbeldeur van de werkkamer van de gastheer is gesloten.  Volg de balkongang en op het einde links naar de kleine gang met de butler. De butler brengt je naar je slaapkamer.
 

Slaapkamer - Bovenverdieping

"Verken het kasteel!" Loop naar de open haard en kijk naar het grote schilderij met het kasteel van Gordon. Onderzoek de twee interactieve punten aan de rechterkant van het schilderij - David ziet zijn venster en vergelijk het met het stenenbeeldje. Open de koffer naast het bed. Lees het telegram, zie je paspoort en een foto. Pak het luciferdoosje (matches). Kijk naar het houten kistje op het bureau van dichtbij. Open het en pak de kandelaar en kaars. Als je het luciferdoosje hebt steek je de kaars aan (light). Pak ook het foto stukje (2). Met de brandende kaars in je hand open je de kast links van de open haard en pak het foto stukje (3). Verlaat de slaapkamer, door de deur links van het bed. Draai naar rechts, ga in de nis en pak het foto stukje (4) op het tafeltje. Ga verder door het gangetje en rechtdoor op de balkongang. Zie op het einde in de bocht een keukenliftje in de hoek. Ga verder en ga links door de open deur naar de bibliotheek.
 

Bibliotheek
Andrew, de advocaat van het gezin, zit beneden achter het bureau. Je kan met hem praten of luisteren naar zijn gemompel. Loop rond in de bibliotheek en lees verschillende boeken op de boekenplanken om enkele klassieke stukken te vinden (de poŽzie van Edgar Allan Poe, de wanhoop van Howard Philips Lovecraft en het kasteel van Otranto van Horace Walpole). Kijk 2x naar het rolbureautje (desk) - David zal zeggen dat dit het privť bureautje van Margaret Gordon is.

"Vind een manier om het bureau te openen!"

Ga via de wenteltrap naar de begane grond van de bibliotheek. Loop naar het bureau met Andrew, en probeer een van de documenten op het bureau te lezen. Praat met Andrew over alles. Vraag over de mastersleutel van de werkkamer. Verlaat de bibliotheek door de deur tegenover het bureau. Je komt in de grote ontvangsthal (antichambre). Kijk naar alles - wereldbol en een aantal schilderijen. Ga verder naar de gang links van de zitbank met een grote schilderij erboven.

 

Keuken

Volg de gang naar de keuken. Praat met de man. Hij is Rory de kasteeltuinman. Als hij uitgegeten is verlaat hij de keuken. Kijk op het keukenwerkblad en neem het hakmes (knife). Ga naar de andere kant van de werktafel en open de lade in de linkerbovenhoek. David neemt er een draad uit (wire). Verlaat de keuken door de deur waardoor je binnen gekomen bent. Loop naar de ontvangsthal. Ga door de deuropening rechts van de zitbank, terug naar de bibliotheek.

 

Ga wenteltrap op naar de bovenverdieping. Open het rolbureau met het hakmes of met de draad (houd de linkermuisknop ingedrukt totdat het rondje vol is). Onthul het geheim van het bureau. Onderzoek het bureau (gebruik de WSAD toetsen om alle hotspots punten te activeren). Neem het foto stukje (5) op de brieven aan de linkerkant. Kijk naar de 3 lades aan de rechterkant. Open de bovenste lade en neem er een aantekening uit met een mysterieuze code (cabinet note) en lees de brief van de vader van David. Open de middelste lade en lees een brief van Dr. Leah Farber (de arts van haar zoon) aan Lady Gordon. De onderste lade is afgesloten. Kijk naar de linkerkant van het bureau. Zie tegen de wand een soort cijfercombinatieslot met vier tekens erboven. Deze tekens verwijzen naar een getal die je op het aantekening papiertje hebt gezien.
 

Deze tekens zijn runen, van links naar rechts: Jera (Klank J), Mannaz (M), Thurisaz (TH) en Dagaz (D).
In de brief van David's vader zijn de volgende vergelijkingen: J + TH = 4 (IV) en IX = M + J.
De aantekening uit de lade geeft een andere reeks: TH + J + TH = 5 (V) en D - M = 2 ( II)
Met deze gegevens kan je enkele codes ontcijferen. Bijvoorbeeld:
"TH + J + TH = 5", "J + 2TH = 5 ", "J + TH = 4", "-J - 2TH = -5"  (na vermenigvuldiging van elk element met -1).
 

Als TH = 1 dan J = 3 (J + TH = 4 (J + 1 = 4)
Als J = 3, dan M = 6 (M + J = 9 (M + 3 = 9)

Als 1TH = -1 , dan TH = 1.

Als M = 6, dan D = 8, (D - M = 2 (D - 6 = 2)

Draai de cijfers in de sloten: 3, 6, 1, 8. Open dan het vakje eronder en neem de sleutel (cabinet key). Probeer met deze  sleutel de onderste lade te ontgrendelen, maar dat lukt niet. Je moet de slangenkop in midden gedeelte van het bureau openen. Kijk naar de rechterkant van het bureau en zie een slangafbeelding. Klik op zijn kop. Kijk naar de linkerkant van het bureau om een andere slang te zien met witte en zwarte balkjes op zijn lichaam. Je moet het patroon volgen door op de witte en zwarte knop te drukken aan de rechterkant. De volgorde (inclusief het laatste deel van het lichaam dat zich aan de binnenkant van het bureau bevindt) is als volgt:

Zwart (black button), wit (white button), zwart, wit, zwart, wit, wit, wit, zwart, zwart, wit, wit, zwart, zwart, wit, zwart. Je kunt even stoppen  en de balkjes controleren - als David tijdens het indrukken een opmerking maakt, betekent dit dat je iets verkeerd gedaan hebt en dat je helemaal opnieuw moet beginnen. In het geheime vakje is de sleutel van de werkkamer en een brief van de vader van David. Zie dat je de baard aan de onderkant van de sleutel kunt draaien. Pak de mastersleutel van de werkkamer. Zoek het slot dat bij de sleutel past.

 

Ga uit de close-up en je schrikt van een kind. Het kind loopt weg en je gaat erachteraan. Loop op de balkongang boven de ontvangsthal naar rechts of links naar de deur van de werkkamer. Probeer eerst de deur te ontgrendelen (unlock) en te openen (pick lock), maar dat zal niet gaan. Kijk dan naar het sleutelgat (keyhole). Zie het profiel/vorm van het sleutelgat. Kijk dan naar de mastersleutel in je inventaris. Draai de baard aan de onderkant naar het profiel als het sleutelgat. De baard heeft drie tandjes. Draai het tweede tandje van boven naar de rechterkant. Kijk naar het sleutelgat en gebruik dan de mastersleutel (use key). Als de sleutel de juist profiel heeft opent de deur en ga je in de werkkamer van de gastheer.

 

Werkkamer

"Doorzoek de werkkamer!" Kijk rechts naar de boeken op de vloer. Ga verder in de kamer en zie links een boek op het voetenbankje. Kijk naar het bureau. Zie een zegelstempel op het bureau (seal). Neem het foto stukje (6) uit de asbak. In de rechtse lade is niets interessants. Kijk naar de linkse lades. Open de middelste lade. David legt twee brieven op het bureau. Open de onderste lade. Deze lade heeft een dubbele bodem - klik op het interactieve punt in de linkerhoek - David neemt de bodem eruit.  Pak de briefjes en David legt ze ook op het bureau. David pakt het briefje (apparatus dial note) met een tekening die als aanwijzing dient en met de tekst over een kapel en familiekronieken. De tekening toont drie ringen - de buitenste is gemarkeerd met 2, de middelste met 5 en de binnenste ring met  1. Lees alle brieven op het bureau.

 

Kijk in de boekenkast rechts van het bureau. Zie een ronde schild en gebruik het schild. Het bestaat uit drie ringen. Zoom in op het schild en beweeg de camera zo ver mogelijk naar links. Bestudeer de 5 ronde gouden plaquettes met een rune, aan de zijkant van de boekenplanken van de boekenkast. Verplaats de camera op en neer met de W en S toetsen. Ga terug naar het schild met ringen. De aanwijzing 2-5-1 die David vond is voor deze puzzel.

 

Draai de Boom rune (Yr rune) op de bovenste ring zodat de rune in het midden is
= zelfde rune als van boekenplank 2.
Draai de Berkano rune in de middelste ring
= zelfde rune als van boekenplank 5.
Draai de Hagalz rune in de kleinste ring
= zelfde rune als van boekenplank 1.
 

Dit activeert een mechanisme en zie een kasteelmodel.
Draai naar de voorkant een kijk naar het model - een toren ontbreekt.

Plaats (use) de toren op de plek. Filmpje.
 

 

 

 

 

Hoofdstuk 2

Slaapkamer
"Ontdek wat Ailsa weet en wie was dat jongetje!" Praat met de huishoudster, Ailsa Crannan over alles.
Als David in de badkamer is en zich niet goed voelt, moet je het irritante geluid stoppen.
Houd de linkermuisknop ingedrukt en houdt het lichtpuntje in de cirkel totdat de cirkel gevuld is.
Kijk in de spiegel en selecteer de dialoogopties voor zijn gedachten.
Verlaat de slaapkamer door de deur links van het bed. David loopt automatisch naar de eetkamer.
 

Eetkamer
Praat met de butler, Angus en begin aan het ontbijt.
Eet de gerechten (eieren en bloedworst) en klik dan op het servetje.
Je kan ook meteen op het servetje klikken en niet ontbijten.
Ga naar rechts en neem het foto stukje (7) op de rechtse vensterbank.
Praat met Angus - Lady Margaret is haar oorbel verloren of....
Gebruik de trap aan de linkerkant van de eettafel om naar de zitruimte te gaan.
 

Zitruimte
Praat met Lady Margaret bij de open haard. Ze zegt ook iets over de verdwenen oorbel. Aan het einde van het gesprek kun je toegeven dat je in het bureautje van Lady Gordon hebt ingebroken of lieg. Loop naar de open haard, zoom in en pak de oorbel bij het vuur - je moet de linkermuisknop ingedrukt houden tot de cirkel vol is. Pak ook het foto stukje (8) op het ronde tafeltje, links van de open haard. Kijk naar de foto op het ronde tafeltje, rechts van de open haard bij Lady Margaret. Verlaat de zitkamer via het trapje tegenover de openhaard.

Je komt in de ontvangsthal. Ga naar links, door de deur links van de rode zitbank en door de gang naar de keuken.
Praat met de huishoudster, Ailsa Crannan die de keukenlift schoonmaakt.
Vertel en geef de oorbel (earring) aan haar en bied je hulp aan bij de spinnen in de kelder.
Loop naar de kelderdeur - in de hoek links van de keukentafel en stronk met hakbijl.

Open de deur en ga in de kelder.
 

Kelder
In de kelder moet je Ailsa volgen met de lamp.

Als je bij haar bent, pak je de brandende kaars op de tafel.
Kijk naar de spinnenwebben in het "venstertje/keukenlift" boven de tafel.

Je hebt iets nodig om ze te verwijderen.

Ga boven in het scherm naar het einde van het pad.
Pak de fles alcohol op de middelste plank.
Ga rechts en zie een hert aan het plafond hangen.
Zie ook een teil met bloed. Kijk rechts op de jachtkaart op de tafel. Ga terug naar Ailsa.
Nu kan je met de fles alcohol en kaars in je hand de spinnenwebben in het "venster" wegbranden (burn).
Als Eddy (Edward Malorie) in de kelder verschijnt, praat je met hem. Filmpje.

Ga rechts en verlaat de keuken. Loop verder door de gang en ga naar de ontvangsthal.
Ga rechts en door de openstaande deur, rechts van de trap.
Steek de gang over en ga naar rechts. Je komt in de woonkamer.
 

Woonkamer
Loop naar de openhaard aan de linkerkant. Kijk naar de foto boven de open haard. David neemt de familiefoto uit de lijst (family photograph). Klik op de drie actieve punten. Kijk naar de andere kant - bloed. Dan zoom je in op het schilderij tegen de muur. Daarop staat een familiekapel en begraafplaats (druk snel achter elkaar op de linkermuisknop tot de cirkel vol is). Verlaat de zitkamer en ga terug naar de ontvangsthal.

 

Ga naar de zitruimte, links van de trap door de openstaande deur met de twee harnassen. Praat met Lady Margaret over de familiefoto. Ga terug naar de ontvangsthal en naar de bibliotheek (rechts van de zitbank). Ga naar het bureau van de advocaat. Lees op het bureau de brief van de advocaat over de kapel. Ga naar de ontvangsthal. Gebruik de telefoon op het tafeltje rechts van de trap, om te controleren of Andrew de waarheid heeft verteld.
 

Tuin - Begraafplaats
"Zoek het graf op het schilderij!" Ga naar de keuken (links van de zitbank). Ga door de glazen deur (links van de kelderdeur) naar de tuin. Ga achter naar het kapel op de heuvel. Onderweg zie je Rory - hij repareert de deur van de glazenkas - oranjerie. Zie zijn gereedschapskist op de grond. Ga naar de kapel. Open de deur, maar die is afgesloten. David heeft geen zin om te wachten tot Andrew de deur opent. "Je moet een manier vinden om in de kapel te komen!" Ga rechts naar de begraafplaats.

 

Loop iets naar rechts en kijk naar het graf dat begroeid is met planten. Het is hetzelfde graf als op het schilderij. Je kan de planten niet met je blote handen verwijderen. Ga een beetje hoger. Neem het foto stukje (9) in het gras achter het graf tussen de blauwe bloemen. Ga terug naar de oranjerie en praat met Rory. Vraag hem of je de betonschaar (bold cutters) mag lenen - vertel hem dat je de familiekerkhof wilt opruimen (als je hem zegt dat je van plan bent om de kapel in te breken, praat je gewoon weer met hem). Je neemt de betonschaar automatisch uit de gereedschapskist. Met de betonschaar in je hand ga je terug naar de begraafplaats. Verwijder de planten uit het graf (linkermuisknop). David vindt het tweede stuk van het kasteelmodel - kapelmodel (chapel model piece).
 

Kapel
"Onderzoek de kapel!" Loop naar de deur van de kapel en knip het slot door met de betonschaar (linkermuisknop). Binnen kan je aan de linkerkant de urn van je vader bekijken. Ga over de plank die over het puin ligt naar het raam. Lees de 5 kronieken op de voetstukken. Lees ze in de volgorde van links naar rechts: eerste, vierde, derde, tweede en vijfde. Ga terug over de plank naar het midden van de kapel. Ga iets naar rechts en klik (touch) op de grote zwevende waterbel (linkermuisknop). Ga dan terug naar de deur en raak de waterplant in de hoek aan. Ga weer terug naar het midden en raak de vis aan.
 

Visioen in de kapel
Vanaf nu kan je sterven, en als je dood bent, kan je vanaf het automatisch opslaan punt opnieuw starten (je begint dan bij de kronieken). Een vrouwelijke geest zal links op het puin vallen. Je moet haar onderzoeken (examine). Doe het snel, voordat het scherm donkerder wordt (als dat gebeurt, verplaats David dan snel naar het midden van de kapel). Het is het beste om naar de rand van de puin te lopen (pas op zodat je niet helemaal naar beneden gaat). Wanneer de geest halverwege is klik er dan snel op - het actieve punt verschijnt kort voordat ze valt (1). Dan verschijnt er een ander actief punt aan de linkerkant (2) en klim op de steiger (climb). Daar op de steiger moet je opnieuw op het actieve punt van de vallende geest klikken (3). Het volgende actieve punt verschijnt op de muur (4) - loop op de steiger iets naar de muur om erop te kunnen klikken (climb). David zal de gedeeltelijk ingestorte muur beklimmen. Eenmaal bovenaan, ga je naar rechts en klik je op de mannelijke geest (5).

 

 

Je valt op de grond. David krijgt weer hoofdpijn met het irritante geluid. Houd de linkermuisknop ingedrukt en houdt het lichtpuntje in de cirkel tot het vol is. Als je dit allemaal goed gedaan heb, praat je met de arts, Dr Leah Faber.
 

Hoofdstuk 3

Keuken - Kelder
"Onderzoek hoe Ailsa stierf!" Praat in de keuken met Dr Leah Faber. Praat na het filmpje verder met Dr Leah Faber. Probeer daarna de kelderdeur te openen. Het is vergrendeld en Angus heeft de sleutel. "Je moet een manier vinden om in de kelder te komen!". Ga naar de andere kant van de keuken en gebruik (use) het keukenliftje, rechts van de keukendeur. Praat met Leah. Ze stapt in de lift en gaat beneden naar de kelder. Maar dan komt ze terug. Ze moet iets hebben om de kelderdeur van binnenuit te openen. Neem het broodmes (breakfast knife) op het keukenwerkblad. Ga naar de keukenlift.  Gebruik weer de lift, de dokter stapt in de lift en je geeft haar het broodmes. Daarna opent ze de kelderdeur en ga samen achter in de kelder naar de dode huishoudster. Onderzoek de teil met bloed en het lichaam van de huishoudster. De dokter geeft de doodsoorzaak. Nu zal het scherm rood worden en David zal een andere visioen ervaren. Nu moet je op drie actieve punten klikken en voorkomen dat je gedood word (net als in de kapel). Wanneer het scherm donkerder wordt en de actieve punten zie je nog niet, trekt je dan iets terug uit de gevaarlijke zone. De actieve punten verschijnen in de volgende situaties - je kan op de actieve punten klikken als je ze ziet en hoeft niet in een volgorde. Het zal niet makkelijk gaan, maar blijf het proberen :)

 


De eerste wanneer de man het meisje probeert te knuffelen - als je er goed opgeklikt hebt krijg je informatie dat hij hinde (roe) tegen haar zegt. De tweede is wanneer het gevecht begint - de aanvaller scheurt de jurk van het meisje.
De derde is wanneer het meisje weggeduwd wordt - waarschijnlijk is de hanger in de teil met bloed gevallen.

Als het rode zicht verdwijnt, onderzoek je nogmaals het lichaam van de huishoudster en de teil met bloed - David haalt er dan een hanger (pendant) uit (linkermuisknop). Het is een duur sieraad - een huishoudster zou het niet kunnen betalen. Op de achterkant is een Franse tekst die zegt: "voor Clara". Ga van het lichaam naar de onderkant van het scherm en ga meteen rechts. Op het einde ga je links en op het einde draai je je om. Loop iets terug naar het rek aan de rechterkant. Loop naar de muur en neem het foto stukje (10) aan de rechterkant tegen de muur.

 

Verlaat de kelder - ga links terug naar de splitsing waar achter op het pad de huishoudster ligt.

Ga onder in het scherm verder en in de bocht over de planken naar rechts.

Ga meteen na de bocht onderkant in het scherm.

Ga op het einde van het pad rechts de trap op, rechts van het rek met glazenpotten (leave).

 

Verlaat de keuken en ga naar de ontvangsthal. Ga naar de bibliotheek (rechts van de zitbank). Loop naar het kleine tafeltje, rechts van de wenteltrap en links van het bureau van Andrew. Kijk naar Eddie's foto. Lees de brief over de dood van Eddie's vader tijdens de oorlog en lees de brief van Clara aan haar man. Ga dan naar de woonkamer (rechts van de trap in de ontvangsthal). Hier is Eddie en de Lady. Probeer de butler ervan te overtuigen dat je met Eddie moet praten. Toon hem de hanger. Praat dan met je neef Eddie over alles.
 

Tuin - Meer
"Vind meer informatie over de verdronken vrouw in de visioen!" - "Zoek uit waarom Ailsa op zolder was!"
Verlaat de woonkamer en ga terug naar de ontvangsthal. Ga naar de keuken en gebruik de glazen deur naar de tuin (garden).
Zie een filmpje met de geesten. Ga de trap af en ga links naar de boom.
Volg het pad naast de boom naar beneden en je komt bij het meer. Lea loopt ergens naar toe en roept David.
Ga rechts naar de dokter die in een stenencirkel staat. Onderzoek de steen in het water met runen.
Kijk naar de roos op de grond (linkermuisknop). Loop terug naar het aanlegsteigertje.

Neem het foto stukje (11) op de grond tegenover het roeibootje.
Loop verder naar links en over het stenenpad terug boven naar het kasteel.
Ga naar de glazenkas en praat met de tuinman, Rory. Vraag hem naar de roos, Cecilia's graf en runen.
Ga dan in de glazenkas - de dokter mag niet mee naar binnen.
 

Oranjerie
Kijk binnen naar de Cecilia rozen, rechts van Rory. Praat dan met Rory.

Kijk daarna rechts naar de rozenkrans tegen de wand - Cecilia heeft die voor Rory gemaakt.
Raak het dan aan (linkermuisknop) een krijg een andere visioen.
Ga dichter bij Rory staan ​​en raak de Cecilia rozen opnieuw aan (linkermuisknop).

Nu verschijnen er geesten in de kas.

Loop als het donkerder begint te worden, naar de onderkant van het scherm, om niet te sterven.
Je moet op drie actieve punten klikken:

 


De eerste wanneer de man de vrouw slaat (in de linkerhoek).
De tweede als de man met een snoeischaar in de hand rechts naar het raam wil lopen.
De derde als de man de snoeischaar door het venster gooit.

Zodra je dat gedaan hebt, zal het irritante geluid weer beginnen.
Houdt weer het lichtpuntje in de cirkel tot de cirkel vol is.
Praat daarna met Rory over alles.
Kijk dan naar het venster aan de rechterkant, waar de snoeischaar doorgegaan is.
Kijk ook naar de onderkant van het bloembed (linkermuisknop).
Verlaat de oranjerie door de deur aan de rechterkant (leave).

 

Praat buiten met Leah. Na het gesprek zal Johnny's geest verschijnen (alleen als David de hanger in zijn bezit heeft). Praat in de ontvangsthal verder met Leah (gaan we niet naar het kasteel, dan heb je de huishoudster nog niet gevonden in de kelder). Ga naar de bovenverdieping en volg de jongen naar de gang links van je. Ga op het einde rechts de trap op naar de zolder.
 

Zolder
Praat met Eddie. Kijk naar zijn poppen. Kijk naar het witgekalkte kruis tegen de muur - filmpje.
Kijk links naar de houten wand. Ga links van Eddie naar de andere kant van de zolder.
Pak het foto stukje (12) op de vloer naast de overdekte bank. Ga links en zie links van de kast een plankendeur.

Open de deur en je gaat door een geheime passage. Kruip op handen en voeten vooruit.

Plots valt een balk naar beneden - druk snel achter elkaar op de linkermuisknop.
Kruip verder naar een geheime zolderkamer. Dr. Farber komt ook.

Probeer na het filmpje met Rosemary te praten en kijk naar de keten om haar linkerbeen.
Kijk en pak het kruis tegen de muur. Je legt het kruis op de vloer.
Kijk weer naar de keten en breek (break) het dan - je gebruikt daarvoor het kruis (linkermuisknop).
Probeer weer met Rosemary te praten. Je gebruikt dan de hanger (lichtpuntje in de cirkel houden).
Verlaat na het gesprek de geheime zolderkamer, links van het bed.
We praten met je oma en Angus. We gaan naar de oude vervallen vleugel van het kasteel.
 

Oude vleugel
Eddie houdt een pistool tegen het hoofd van Andrew. Je moet hem bevrijden.
Probeer links over de plankenbrug over de afgrond naar hem toe te lopen, maar Eddie stopt je.
Je moet een andere route vinden, terwijl Leah, Eddie probeert te kalmeren.
Ga aan de onderkant van het scherm naar de rand van de afgrond.
Klim daar naar beneden (climb down). Ga rechtdoor.

Daal dan verder af met het touw dat aan de rots hangt.
Je springt op een rotssteen. Daal nog verder af en duw (push) tegen de balk.
Ga (balance) over de balk naar de andere kant.
Als David zijn evenwicht verliest, druk je snel achter elkaar op de linkermuisknop om terug op de balk te klimmen.

Ga dan links en op het einde naar een stenentrap tussen de rotsen.
Ga de stenentrap omhoog en je komt in de werkplaats van Edward.
Filmpje - Eddie houdt nu Dr. Farber onder schot.
Sluip naar de lange tafel en pak de bot (bones) op de tafel.
Sluip naar het bureau in het midden van de kamer.
Pak de kruisboog (shoot) op het bureau en je schiet op Eddie. Filmpje.


Hoofdstuk 4

 

Oude vleugel - Werkplaats van Edward
"Onderzoek de oude vleugel van het kasteel!" Praat na het filmpje met Leah over de ontstaande situatie en wat we verder moeten doen. Kijk in de hoek en je ziet een ander symbool. Loop naar de lange tafel. Pak rechts van de tafel het foto stukje (13) op de vloer. Kijk op de lange tafel. Zie op de tafel een doekje met bloedvlekken, kleine fles spiritus (raw alcohol), brandende kaars, daarachter een kaart tegen de muur van het landgoed, een lange lege fles en twee foto's. Kijk naar het grote bureau in het midden. Kijk naar de kleine wereldbol aan de linkerkant. Neem het foto stukje (14) aan de rechterkant. Pak uit de onderste linkse bureaulade een tandonderdeeltje van de mastersleutel (master key part). In de lades aan de rechterkant is niets te vinden. Kijk naar de gesloten lade in het midden van het bureau. Kijk naar de profiel van het slot. Je hebt een juiste sleutel nodig. Kijk naar de mastersleutel in je inventaris. Klik op de onderkant om het tandonderdeeltje die je zojuist gevonden hebt eraan vast te zetten (add part). Draai de tandjes naar het profiel als het slot van de bureaulade. Draai de sleutel op de kant zodat de baard richting het slot gericht is, zodat je het beter ziet om de tandjes naar de juiste profiel te draaien.

De onderste twee naar rechts, middelste twee naar links en bovenste naar de achterkant.

 

Lees (take) uit de geopende bureaulade de brief van Cecilia Gordon aan haar vader, Edward. Lees een passage uit het dagboek van Edward over het verlaten dorp. "Vind het verlaten dorp!" Kijk naar de tafel, rechts van Lea. Kijk en lees in de boeken die links liggen. Ga rechts naar de afgrond en kijk op de plankenbrug in de afgrond - het is te donker om de bodem te zien. Ga terug naar de lange tafel en pak nu de kaart van het landgoed tegen de muur (estate map). Kijk naar het bebloede doekje en leg het dan in de lege grote fles (put into bottle). Giet dan de spiritus (klein flesje) in de grote fles (pour into bottle). Gebruik dan de grote fles met doek en spiritus op de brandende kaars (use with candle) om het aan te steken en je hebt een soort fakkel. Je gooit het in de afgrond om de bodem te zien. Ga rechts van de afgrond en trap op, om terug te gaan naar het kasteel.
 

Kasteel
Praat in de zitruimte met Angus. Rory wil je spreken in de bibliotheek. Ga het trapje op tegenover de open haard, naar de ontvangsthal. Ga links naar de bibliotheek. Rory zit aan de leestafel naast de wenteltrap. Praat met hem. Vraag over het verlaten dorp en de weg ernaar toe. Verlaat de bibliotheek en ga naar de ontvangsthal. Ga de grote trap op naar de bovenverdieping. Ga links in de gang en in de bocht rechts de trap op naar de zolder. Ga naar de zolderkamer. Rosemary zit op de vloer. Probeer met haar te praten, om te vragen of ze de locatie van het dorp op de kaart kan aanwijzen. Dat gaat niet goed. Daarom gebruikt Leah de hanger op de kaart (lichtpuntje in de cirkel houden). Is dat gelukt weten we de locatie van het dorp op de kaart. Ga terug naar Rory in de bibliotheek. Vertel hem dat je de locatie van het dorp weet. Loop dan naar de keuken en ga door de glazen deur naar de tuin. Ga pad naast de boom beneden naar het meer. Probeer de roeiboot bij het aanlegsteigertje in het water te duwen - maar dat lukt niet. Keer terug richting het kasteel. Ga voor de trap naar het kasteel, rechts naar de auto. Pak onderweg het foto stukje (15) op de grond. Onderzoek de auto en gebruik dan de auto. David gebruikt de auto om het roeibootje in het water te duwen.
 

Verlaten dorp
"Onderzoek het verlaten dorp!" David, Leah en Rory komen in het verlaten dorp. Rory hoort allemaal stemmen. Praat met hem over alles. Kijkrechts van Rory de zeis rune (scythe rune) tegen de rotswand (komt in je inventaris). Vraag aan Rory informatie over de zeis rune. Ga rechts door de tunneldoorgang. Pak als je uit de tunnel komt iets verder vooruit het foto stukje (16) op de grond. Kijk naar het rode symbool tegen de rotswand en krijg de pijl rune (arrow rune). Ga verder boven in het scherm, rechts aanhouden (opening aan de linkerkant voorbij) dan vooruit en achter  door een tunneltje.

 

Kijk in dit tunneltje naar de boom rune (tree) tegen de muur. Ga terug en uit het tunneltje. Ga links door een van de twee openingen, verder stenentrap voorbij aan de rechterkant en verder naar achteren naar planken aan de rechterkant. Verwijder (open) de planken maar je hebt iets nodig. Pak rechts op de grond de balk en met behulp van de balk verwijder je de planken. Rory komt je helpen (2x snel linkermuisknop).

 

We staan in een hol.
Kijk naar de papieren tegen de 2 planken rechtsachter.
Kijk naar de papieren tegen de plank linksachter.
Kijk naar de papieren op de grond links en rechts.
Kijk naar de papieren tegen de planken tegen de linkermuur.
Is dit de werkplaats van Andrew! Je vindt dan een ontbrekende pagina van de kroniek.
Het is in stukjes gescheurd en bijna verbrandt. Plak de juiste stukjes tegen elkaar.
Je kan de stukjes met de rechtermuis draaien. De juiste stukjes blijven aan elkaar geplakt.


Als je klaar bent sluit je de puzzel (close). Dan krijgen we een droom in een droom visioen.
Klik op het actieve puntje als de geest de grot verlaat door de deuropening.
Pak het foto stukje (17) op de grond, tegenover de deuropening. Verlaat de hol.

 

Rory zit buiten. Ga terug door de tunneltjes tot je een geest visioen ervaart.

Klik op het actieve puntje als de geest op de grond zit.


Volg dan de geest. Ga door de muuropening de stenentrap omhoog.

Loop vooruit naar de stenencirkel (plek waar het spel begon).

De geest staat bij de platte steen. Klik op het actieve puntje bij de geest.

 

Dan komt de geest van je vader en je krijgt weer stemmen te horen in je hoofd (lichtpuntje in de cirkel houden). Zie een rode symbool op de platte steen. Je praat met Leah over de situatie. Dan worden we aangevallen door Angus. Rory komt helpen (alle gevechten linkermuisknop). Pak na het gevecht het foto stukje (18) op de grond, achter Rory. Praat dan met Rory. Filmpje.

 

Hoofdstuk 5

Kasteel - Oude vleugel
We brengen de gewonde Rory naar de glazenkas. We gaan dan naar de zitruimte in het kasteel.
Praat met Lady Margaret. Ze zegt dat we in de bureaula moeten kijken in de oude vleugel.
Kijk naar de tekst boven de open haard, 'ik zie je aan de andere kant'.
Kijk in de open haard. Je ziet een deur met een symbolen code - je weet de code niet.

"Zoek uit wat Margaret weet!" - "Open de passage in de open haard!"

Verlaat de zitruimte door de deur links van de open haard, om naar de oude vleugel te gaan.
Kijk in de hoek naar het symbool - een symbool als op de deur in de open haard.
Krijg de oude vleugel rune (old wing). Kijk in close-up naar het wereldbolletje op het bureau.
Klik op het actieve puntje - AustraliŽ en TasmaniŽ zijn gemarkeerd. Praat verder met Lady Margaret.

Filmpje. Ze geeft je een tandje voor de mastersleutel. Filmpje. Leah en David gaan terug naar het kasteel.
"Onderzoek John's obsessie voor zijn kasteelmodel!"
 

Kasteel
We spreken over de situatie.  Ga vanuit de zitkamer naar de ontvangsthal (trapje tegenover de open haard).
Trap op naar de bovenverdieping en meteen rechts naar de werkkamer.
Kijk naar het wereldbolletje op het bureau - Spanje is gemarkeerd.
Kijk naar het kasteelmodel op de tafel, links van de open haard
Draai naar de voorkant en open een klepje. Zie het profiel van het sleutelgat.

Kijk naar de mastersleutel in je inventaris.
Klik op de onderkant om het tandonderdeeltje eraan vast te zetten (add part).
Draai de tandjes naar het profiel als het sleutelgat.
Draai de onderste naar de rechterkant, tweede naar de bovenkant, derde naar de onderkant en bovenste naar links.
Gebruik dan de mastersleutel in het slot.  Je ervaart weer een geesten visioen.

 

Klik op het actieve puntje op het kasteel, als de geest neergeslagen wordt door de jonge geest.
Loop dan meteen weg als het scherm donkerder wordt en terug als er weer een actieve punt komt op de geest.


Daarna krijg je weer stemmen te horen in je hoofd (lichtpuntje in de cirkel houden).
Praat daarna met Leah. Filmpje. Kijk weer naar het kasteelmodel en klik erop (interact).
Een torendak opent. Ga beneden naar de ontvangsthal en onderzoek de grote wereldbol, midden in de hal.
Draai naar het sleutelgat aan de linkerzijde. Kijk naar de mastersleutel in je inventaris.
Draai de tandjes naar het profiel als het sleutelgat.
Onderste naar de onderkant, tweede naar links, derde naar de onderkant en bovenste naar rechts.

 

Gebruik de sleutel dan in het slot.

Draai de bovenkant van de wereldbol naar Afrika met aan de bovenkant Spanje in de lijn (5x naar links).

Draai de onderkant van de wereldbol naar het eiland TasmaniŽ bij AustraliŽ (9x naar rechts).

Je neemt dan een platte steen met oude symbolen uit de wereldbol (plate with runes).

 

De boom rune wordt daarop gemarkeerd met het Romeinse cijfer I en de X met het Romeinse cijfer III.
Ga terug naar de zitkamer. Nu kan je de geheime deur achter in de open haard openen en Andrew volgen.
Druk op de runen in deze volgorde:

Tweede rune van rechts = Boom rune
Derde rune van links = Rune van de oude vleugel
Middelste rune = Rune uit de wereldbol.
De deur gaat open en ga naar de geheime vleugel.
 

Geheime vleugel

"Vind Andrew!" David loopt door de grote hal. Lea stopt bij de trap.
David staat voor een onzichtbare afgrond. Leah zal je door de hal leiden:

 1. Leah zegt: ťťn stap terug en dan links = Draai je om en een stap naar Leah.
  Draai naar links en loop voorzichtig naar de andere kant van de tegelvloer.
  Leah zegt 'Stop' als je op de juiste plek staat.

 2. Draai naar rechts en loop langzaam vooruit naar het raam totdat Leah stopt zegt.

 3. Draai naar rechts en langzaam vooruit terug naar de andere kant van de tegelvloer totdat Leah stopt zegt.

 4. Draai naar links en ga een stap voorwaarts. Loop dan verder vooruit en de vloer begint weer de trillen.
  David draait naar Leah, maar Lea is verdwenen. Dan komt John opdagen.

 5. Loop links naar John en zelfs buiten de tegelvloer.

 6. John: Hij wenkt je. Loop voorzichtig naar John, richting venster.

 7. John: Hij wenkt je nu naar rechts, dus loop naar John toe.

 8. Iets halverwege, trilt de tegelvloer weer. David is in de afgrond gestapt.
  John wenkt naar je. David kan zich optrekken aan de rand van de afgrond.

 

John is weg. Voor je is achter een stenen ronde poort/spiegel.
Probeer het open te duwen (push) maar dat lukt niet.
"Vind een manier om de poort te openen!"
Ga naar de afgrond en kijk er in.

Ga rechts en door een grotpassage.
Je komt in een huis dat lijkt op een labyrint.
Ga je door een deuropening kom je in een andere kamer.
Na een paar kamers kom je in een kamer met een kleine witte tafel, waarop John een kaars zet.
David neemt de brandende kaars. Nu zie je runen tegen de houtenwanden.
Ga door een deuropening met een rune tot je in de juiste kamer met een beeldje komt:
 

Begin met de pijlrune (1). Dan de oude vleugelrune (2).
Terug door dezelfde deuropening want is nu de wereldbolrune (3).
Dan door de zeisrune (4). Je komt dan in dezelfde kamer terug met de zeisrune.
Ga dan door de boomrune aan de rechterkant (5).


Je komt in een kamer met een wit tafeltje. Neem het stenen beeldje.
Je zet het beeldje op een voetstuk naast de stenen poort.
 

Ga nu door de grotpassage aan de linkerzijde. Je komt in een kamer met een grote spiegel.
Alles staat in spiegelbeeld. Zie boven een wit tafeltje met daarop een ander beeldje.
Verlaat de kamer en ga terug. Nu is de kamer verticaal gespiegeld. Verlaat de kamer en ga weer terug.

Nu kan je het stenen beeldje op het tafeltje aan de rechterkant pakken.
Maar het stenen beeldje staat eigenlijk in de spiegelbeeld kamer. Je spiegelbeeld pakt het beeldje.

David loopt automatisch naar de spiegel en grijpt het beeldje uit de handen van zijn spiegelbeeld (linkermuis).

Daarna zet David het beeldje op het voetstuk aan de linkerkant van de ronde poort.
De poort opent en ga naar de geheime grot.
 

Geheime grot

Hier ontmoet je Andrew, Eddie, en ook Leah. Ze is gevangengenomen door Andrew. Eddie ligt op een stenen offeraltaar. Voordat je Andrew kan overtuigen dat dit allemaal waanzin is, moet je tegen de figuren vechten die gestorven zijn en nu uit een zwarte poel tevoorschijn komen. Eerst verschijnt Ailsa, en vraagt David waarom ze haar liet sterven. Dan verschijnt Lady Margaret, tegen wie je jezelf moet verdedigen (klik in de cirkel tot het vol is). Zo ook met Angus. Dan is het de beurt aan Edward, en dat zal moeilijker worden. Gelukkig komt de jonge John je helpen. Hij weet Edward terug de poel in te duwen. Maar Andrew kan Eddie nog een mes in zijn borst steken. Vervolgens wil hij het bloed van David hebben en gebruikt hij Lea, die hij vastgebonden heeft. Praat met Andrew, maar uiteindelijk moet je toegeven. Zodra Andrew zijn mes wil gebruiken, valt David hem aan (klik in de cirkel tot het vol is). Leah helpt en duwt Andrew in de zwarte poel. Maar hij kan David toch in de poel trekken. Maar dan verschijnt de geest van Cecilia, die haar zoon in zijn armen neemt. Nu moet David zich omhoog werken. Klik nu slechts een keer op de cirkel. Na ongeveer 4 cirkels trekt Leah, David uit de poel.

 

Ze rennen snel naar buiten en zie hoe het kasteel ineenstort.
Als dat voorbij is, gaan ze terug naar de glazenkas om het lijk van tuinman Rory op te halen.
Ze leggen hem in de roeiboot en duwen hem brandend in de zee.
Beiden hopen dat nu de zielen van de overledene eindelijk vrede kunnen vinden...
 

Einde

 

© Dit document mag niet worden verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur en de inhoud mag in geen geval worden veranderd.
GameSolves
NL Forum 

Henk

www.000webhost.com