Black Mirror 3: The Final Fear

Februari 2011

De politie heeft Darren gearresteerd als hoofdverdachte in de zaak omtrent het Black Mirror kasteel in Willow Creek.

Na drie weken vast te hebben gezeten komt Darren opnieuw op vrije voeten te staan.

 In de periode van zijn gevangenschap heeft Darren iedere nacht last gehad van nachtmerries die hem blijven achtervolgen.

Hij besluit zelf op onderzoek uit te gaan om uit te zoeken wat er zich werkelijk heeft afgespeeld. Iemand heeft een borgsom van 5.000 Pound betaalt.

De persoon wil anoniem blijven.  Tijdens zijn zoektocht naar de waarheid wordt hij geconfronteerd met diverse puzzels en vraagstukken omtrent het mysterie.

 

Website Black Mirror 3

Download Engelstalige Demo

Black Mirror 3 Duitstalige Patch 1.21

Download Duitstalige Demo

 

Oplossing Black Mirror Deel 1

Oplossing Black Mirror Deel 2

Oplossing Black Mirror Deel 3

Oplossing Black Mirror Deel 4

 

 

Onderzoek eerst alles met de oogcursor door de rechter en linkermuis knop te gebruiken. Pak of activeer dan de objecten met de hand of tandwielcursor. De objecten die je onderzocht hebt en niet belangrijk voor het spel zijn, zullen dan niet meer actief in de muiscursor zijn. Onderzoek ook de objecten in de inventaris met de rechtermuis knop. Gebruik de spatiebalk om alle actieve hotspots in het scherm te tonen. In de inventaris is de wandelkaart, waarmee je je sneller kan verplaatsen naar de locaties die je bezocht hebt. Bij gevaarlijke situaties wordt het spel automatisch opgeslagen.  Heb je problemen met puzzels, kan je deze overslaan door rechtsonder op de knop te drukken, die na ongeveer 1 minuut proberen in de puzzel verschijnt. Je moet dit wel instellen in optie/spel, door de 'extra hint hulpmiddel' aan te vinken.

 

 

Hoofdstuk 1

 

Willow Creek: Politiebureau

Ga naar de cel. Onderzoek de opbergkast in de cel en krijg een potlood. Praat met Matt en krijg je dagboek terug. Ga terug naar het kantoor. Je ondertekent de papieren. Je krijgt je portemonnee terug en een visitekaartje van je advocaat, Dr. Jones. Verlaat het politiebureau.

 

Winkel

Ga op het dorpsplein naar de winkel, naast het politiebureau. Kijk naar alles en vergeet niet naar de messen te kijken. Praat met de verkoopster, Abaya. Neem een wandelkaart. Op de wandelkaart (rechtermuis) kan je je verplaatsen naar bezochte locaties. Verlaat de winkel.

Dorpsplein
Kijk naar het plankje op het bankje voor de jaarmarktkraam en neem de menukaart. Ga naar de telefooncel. Gebruik het visitekaartje op de telefoon, om je advocaat te bellen. Hij moet een kopie van je dossier hebben. Na het gesprek neem je het visitekaartje van Madam Fortuna tegen de telefoonceldeur. Bel de waarzegster, Madam Fortuna - klik het visitekaartje op de telefoon. Ga naar het politiebureau.

 

Politiebureau

Praat met inspecteur Spooner over alles.  Je mag je dossier niet in kijken. De tuinman, Louis van de Black Mirror is spoorloos verdwenen. Verlaat het politiebureau en ga linksonder op het dorpsplein naar de pub.

 

Pub Three Kegs
Neem de spons naast de pubdeur.

 

Dorpsplein

Maak de spons nat in de rivier (de spons kan ook later ergens anders nat gemaakt worden). Ga naar de cafetaria (cafť).

 

Cafetaria

Praat met Denise. Vraag ook over de donuts. Ze heeft er nog enkele in voorraad, maar die zijn voor de inspecteur. Bestel een kopje koffie. Denise zet de koffie en ga dan als ze niet kijkt naar de voorraadkamer. Pak de donutdoos uit het rek. Open de deksel van de diepvrieskist. Leg de donutdoos in de diepvrieskist. Gebruik de natte spons op de diepvrieskist en sluit dan de deksel (je kan de spons ook nat maken in de emmer met de mop). De deksel is nu vastgevroren aan de diepvrieskist. Ga terug naar de cafetaria. De inspecteur komt binnen, om zijn donuts op te halen. Denise vraagt of hij kan helpen, om de deksel van de diepvriezer te openen. Ga naar het politiebureau.

 

Politiebureau
Praat met konstabel Zak. Hij kan het dossier niet kopiŽren, omdat het kopieerapparaat stuk is. Repareer het kopieerapparaat. Verwijder eerst de 4 doorgebrande kabels en vervang dan 3 kabeltjes - Je kunt oranje kabeltjes pakken en met de rechtermuis draaien. Kijk onder op de afbeelding. Druk dan boven op de knoppen en het kopieerapparaat werkt weer. Praat met Zak en vraag om een kopie van je dossier. Hij mag het gekopieerde dossier niet aan je geven. Hij post ze in de brievenbus, om het dossier naar je advocaat te sturen. Verlaat het politiebureau.

 

Dorpsplein

Zie buiten de brievenbus. Gebruik de menukaart (dunne plank) op de brievenbus. Konstabel Zak post de brief in de brievenbus en gaat terug naar het kantoor. Neem de brief aan Dr Jones uit de brievenbus. Open de envelop in je inventaris en lees het politiedossier. Ga de brug over. Hier is het museum dat gerestaureerd wordt en de prakrijk van Dr. Winterbottom. Ga rechts naar het hotel.

Gordon's Palace Hotel
Ga naar binnen en praat in de lobby met Murray achter de receptie. Murray is verrast je te zien en is bereid je te helpen. Je moet daarvoor hem een foto leveren waarop te zien is dat je een bebloed mes in je hand vasthoudt. Hij geeft je een polaroid camera, een Samuel Gordon rugzak en de sleutel van je hotelkamer. Kijk in de rugzak. Krijg een aansteker, een bloedig plasticmes en een plastic zielssleutel. Ga naar je hotelkamer - Kamer 2. Darren verstopt wat spullen (?) uit zijn inventaris in het kastje onder de TV. Kijk rond. Kijk naar de muur.  Verlaat de kamer. Kijk in de gang naar de plattegrond van het hotel. Ga terug naar de lobby en praat weer met Murray. Verlaat het hotel en ga naar het bos - ga  op de wandelkaart naar Willow Creek of loop onder in het scherm naar Willow Creek. Ga in de straat links naar het bos.

 

Bos

Op de eerste kruising kan je op de verharde bosweg rechtdoor en rechts naar een grindpad. Links is een paadje door het bos, maar Darren weet niet waar het naar toe leidt. Ga rechts naar het grindpad. Zie links een hek met prikkeldraad. Darren weet ook niet waar het spoorpaadje linksachter naar toe leidt. Ga verder rechtdoor.  Je komt bij de vuurtoren ruÔne. Hier is het lichaam van Miss Valley gevonden. Kijk rond. Ga achter naar de academie ruÔne. Kijk hier ook rond. Ga terug naar de eerste kruising in het bos.

 

Black Mirror Kasteel

Loop nu rechtdoor naar het tweede kruispunt. Links gaat de zandweg naar het andere dorp, Warmhill en rechts naar het kasteel.

Ga naar het kasteel. Kijk naar een menhir beeld aan de linkerzijde

 

Menhir is de naam die wordt gegeven aan een grote staande steen. Zo'n steen is niet altijd enorm groot; vele zijn slechts een meter hoog.

Losse menhirs zouden als heiligdom zijn gebruikt, waar men een religie beoefende.

 

Zie rechts een brievenbus. Gebruik de intercom naast het kleine poortje, rechts van de hoofdingangpoort. Het poortje wordt geopend. Je wordt verwelkomd door verpleegzuster, Valentina Antolini. Na een kort gesprek met haar, gaan we naar de slaapkamer van Lady Victoria. Praat binnen weer met Antolini en je gaat dan naar de slaapkamer.

 

Zie een sieradenkistje op de opmaaktafel en kijk naar het schilderij. Als je het apparaat aanraakt komt de verpleegster. Zodra de verpleegster weer weg is praat je met Lady Victoria. Als je over de kasteelbrand begint gelooft ze je niet en stuurt je weg. Je krijgt een visioen waarin je Lady Victoria met een hoofdkussen wil verstikken. De bewakingsmonitor alarmeert zuster Antolini. Lady Victoria moet rusten. Buiten voor het kasteel gebruik je de fotocamera uit je inventaris op het kasteel in de achtergrond. Darren maakt een foto van zichzelf voor het kasteel met een bloedig mes in de hand. Ga terug naar het hotel.

 

Hotel

Praat met Murray over het bos en foto. Ga naar je hotelkamer. Neem de brief op de vloer. Iemand wil Darren helpen om zijn onschuld te bewijzen. Darren zal de aanwijzingen moeten volgen, als hij achter zijn identiteit wil komen. De eerste aanwijzing zal hij bij het graf van zijn vader, Samuel Gordon vinden. Ga naar de receptie en praat met Murray. Achter het hotel is een begraafplaats, maar daar ligt alleen Lothar Gordon, de stichter van het Sanatorium begraven. De andere Gordons zijn in de grafkelder in Warmhill begraven. Verlaat het hotel.

 

Warmhill

Ga op de wandelkaart naar het kasteel. Ga een scherm terug naar de bosweg. Ga nu links naar de zandweg.

Ga het bruggetje over. Rechts is een ander onbekend spoorpaadje. Ga rechtdoor naar de kerk van Warmhill.

 

Warmhill - Begraafplaats
Kijk naar het graf van Miss Valley aan de linkerzijde. Zie een vers graf aan de rechterzijde met bloemen.

De poort rechtsachter is gesloten. Links is het andere gedeelte van de begraafplaats. Ga de kerk in.

Warmhill - Kerk
In de kerk zie je rechts op de kerkzuil enkele Bijbel teksten. Een spreuk van Johannes 1:29 "Zie het Lam Gods dat wegneemt de zonden van de wereld". Een van Filippenzen 1:21, en van Mattheus Psalm 118,6 "Gezegend hij die komt in de naam des Heren". Ga links naar de biechtstoel. Praat in de biechtstoel met de doodgraver Mark. Marcus Gordon heeft deze kerk gebouwd. Marcus is niet begraven in de toren maar in een crypte onder het schip, maar is 12 jaar geleden ingestort. De andere Gordons zijn in de grafkelder begraven. Victoria wilde dat Bates ook daar begraven werd. Het verse graf buiten is het graf van Sally, de kokkin. Waar Samuel Gordon begraven werd kan hij zich niet meer herinneren. Je moet het aan Vader Frederick vragen, die morgenmiddag terug zal komen. De doodgraver heeft vallen in het bos uitgezet, omdat wilde zwijnen de graven kapot trappen. Verlaat de kerk. Ga links naar het andere gedeelte van de begraafplaats.

 

Begraafplaats
Kijk naar de naamloze graven. De familiegraf is aan de linkerkant, maar Darren zal er niet naar binnen gaan. Kijk naar het grote graf. Dit is het graf van William Gordon, die in augustus 1981 gestorven is. Waarom werd hij niet in de grafkelder begraven? Achter is een andere poort die leidt naar de pastorie. Verlaat het kerkhof en ga terug naar het bos.

Bos
Darren hoort een geluid. Een wild zwijn? Loop verder. Je hoort weer een geluid, maar deze keer klinkt het als een duivelse hellehond.

Loop je een stukje verder door, staan deze beesten achter en voor je. Vlucht over het spoorpaadje.

Bos - Hut
Darren loopt een hut binnen. Probeer de hut uit te gaan, maar de deur klemt. Kijk uit het raam en Darren ziet een witte dame geest. Het is binnen donker. Gebruik je aansteker uit de inventaris op de olielamp aan de voet van het bed. Neem de hark, achter de kleine hamermolen (hakselaar). Kijk in de hamermolen. Er ligt iets in. Probeer het eruit te nemen. Het voelt zacht aan, maar Darren neemt het er niet uit. Kijk naar de olielamp. Kijk naar een schaduw tegen de wand. Neem de roestige sleutel onder de olielamp. Neem de vijl tegen de wand en het benzineblikje bovenop de plank. Kijk naar het bed en onder het bed. Gebruik de hark onder het bed, om de doos te nemen. Onderzoek de doos. In de doos ligt de lappenpop van Ralph, Mr. Bubby. Darren neemt ook een lichtgevende sticker en een kurk uit de doos.

 

De kist onder het raam is afgesloten met een hangslot. Gebruik de roestige sleutel op het hangslot en open de kist. Neem uit de kist een masker met een Ordepij en brief van de Orde, waarin wordt geschreven dat alle bewijsstukken vernietigd moeten worden voor het bestaan van de Orde. Darren neemt ook een kurkentrekker, vouwduimstok en een kettingzaag uit de kist. In inventaris: vul de kettingzaag met de benzine uit het blikje. Gebruik de kurk als benzinedop op de kettingzaag. Kijk naar de vloerplanken bij de achterdeur. Ze maken een knarsend geluid. Gebruik de duimstok op de vloerplanken. De hut is gebouwd op palen. Gebruik de kettingzaag op de vloerplanken. Darren ontsnapt door het gat. Buiten ziet hij geen spoor van de zwarte honden! Hij heeft weer een hallucinatie en stort in elkaar.

 

Hoofdstuk 2

Willow Creek: Praktijk van Dr. Winterbottom
Murray heeft Darren gevonden en naar Dr. Winterbottom gebracht. Darren is onder hypnose. Hij herinnert zich als kind dat hij vaak met zijn zus in het bos speelde. Er was ook een man, maar hij kon niet zien wie hij was. Zijn zus viel in een gat en schreeuwde. Darren, toen nog Adrian, liep naar haar toe. De rest kan hij zich niet meer herinneren. Darren wordt wakker. Dr. Winterbottom stelt nu voor dat hij de plek in het bos moet vinden. Ze geeft Darren een recept. Het geneesmiddel helpt tegen hallucinaties. Darren moet het ophalen bij Abaya.

Praat met Dr. Winterbottom over alle gespreksonderwerpen. Dr. Heinz Hermann was een klasgenoot van haar. De witte dame die Darren gezien heeft is een legende. Ze zeggen dat ze in het bos naar haar kind zoekt. Ook de zwarte honden hebben een betekenis. Verlaat de praktijk. Ga over de brug. Op het dorpsplein zit bij de jaarmarktkraam Matt op het bankje. Praat met Matt. Bel de waarzegster weer als je wil.

Politiebureau
Praat met Zak. Murray is hier geweest en wilde dringend de inspecteur spreken, maar hij mag er niets over vertellen.


Dorpsplein
Kijk naar het vat naast de winkel. Achter het vat is de brievenbus van Abaya. Darren neemt er een pakketje uit voor het hotel.

Darren neemt ook zijn medicijnen. Hij legt het recept erin, zodat Abaya weet dat je het geneesmiddel al afgehaald hebt.

Cafetaria
De inspecteur en Denise zijn er niet. Praat met Bobby. Hij mag niet meer in het museum werken, omdat hij de sleutels verloren had (die had Darren van hem gestolen). Bobby helpt Denise hier in de cafetaria. Tom en Bobby mogen de inspecteur niet. Tom is momenteel niet in de stad. Praat dan met Edward, de ober. Hij heeft vandaag de inspecteur noch Denise gezien. De Gordons kwamen nooit in deze cafetaria.

Hotel - Kantoor
Murray is niet bij de receptie. Ga links naar de deur van zijn kantoor en klop op de deur. Niemand reageert. Darren gaat naar binnen en legt het pakketje op het bureau. Hij ziet een ontvangstbewijs op het bureau. Murray heeft dus de borgsom betaald, maar waarom? Murray komt het kantoor in. Darren vraagt door totdat hij de waarheid vertelt. Hij heeft Darren uit de gevangenis gehaald, omdat er al 3 weken niemand vermoord werd. Nu hoopt hij dat Darren nieuwe gasten naar het hotel lokt. Darren is zo boos dat hij uitcheckt. Verlaat het hotel. Gebruik de wandelkaart en ga naar de kerk.

Warmhill - Pastorie
Ga rechts door de poort naar de pastorie. Neem de snoeischaar tegen de pastorie. Klop op de deur, maar niemand reageert Zie aan de rechterkant een oude deur onder het brandhout. Praat met de doodgraver. Hij weet ook over de legende van de witte dame die naar verluidt alleen aan iemand verschijnt met een rein hart. In de naamloze graven liggen de armen, moordenaars en zelfmoordenaars begraven. Zelfmoordenaars worden met hun gezicht naar beneden begraven, zodat ze niet uit het graf kunnen kruipen. De priester is nog niet terug. Ga op de kaart naar Willow Creek en naar het bos.

Bos
Ga op het eerste kruispunt rechts naar het grindpad. Darren ziet weer een visioen, een herinnering uit zijn kindertijd.

Hij neemt daarom een medicijntablet in. Gebruik de snoeischaar op het prikkeldraad. Klim dan over het hek.
 

Huis van Dr. Hermann - Buiten
Darren loopt naar een vervallen huis. Hij herinnert dat hij hier als kind met Angelina gespeeld heeft. Kijk naar de donkere plek in het gras. Hier vindt hij een tweede lichtgevende sticker.
Kijk naar de afvalcontainer naast het huis. Het is voorzien van een slot. Kijk naar de roestige auto. Darren heeft een visioen van een bebloede vastgebonden persoon in de auto. Kijk naar de inscriptie boven de ingang, "gore". Er ontbreken twee letters. Gebruik de intercom en klop op de deur. Niemand reageert.


Warmhill - Kerk
Ga de kerk binnen. Vader Frederick staat bij het altaar. Praat met de priester. De graven zijn voor een deel al 800 jaar oud. De grafkelder van de Gordons is van 1512. De broers Marcus en Mordred Gordon kwamen niet uit deze omgeving, maar waren kruisvaarders. In 1213 vermoordde Marcus Gordon zijn broer Mordred in een duel. Marcus bouwde als een boete in hetzelfde jaar de kerk op heidense grond. Een paar jaar later bouwde hij ook de academie op heidense grond, waarin de Familiegeschiedenis van de Gordons werd  bewaard. In 1512 brandde de academie uit. De documenten zijn toen bijna allemaal verbrand.

Wat ze konden redden, werd in deze kerk bewaard. Adrian is volgens de priester door een val van de kasteeltrappen overleden. Samuel Gordon is in een van de naamloze graven begraven. In welke weet de priester niet meer. Maar hij geeft je een lijst met alle namen van de doden die in deze graven begraven werden. BeŽindig het gesprek, als je alles gevraagd hebt. Kijk dan in je inventaris op de namenlijst. Vijf namen kunnen toegeschreven worden aan een graf. Praat met Vader Frederick over deze vijf namen.

 

Over Henry Stanton, kan hij je niets vertellen, maar misschien weet Mark meer over hem. Dr. Heinz Hermann is in een naamloos graf begraven. Hij en Robert Gordon hadden experimenten op levende mensen uitgevoerd in het sanatorium. Robert was de eerste zoon van Victoria en hoofd van het sanatorium. Hij is waarschijnlijk door James Gordon vermoord, de onwettige zoon van William Gordon, omdat Robert, James voor de experimenten misbruikte. James had zichzelf opgehangen. William ligt niet in de grafkelder en ook niet in een naamloze graf, omdat niet kon worden vastgesteld of hij vermoord werd of zelfmoord gepleegd heeft. Victoria en Samuel waren ervan overtuigd dat William uit de torenvenster geduwd is, maar de politie ging uit van zelfmoord. Het grote graf is daarom een compromis. Verlaat de kerk en ga terug naar de pastorie.

 

Warmhill - Pastorie
Praat met Mark over Henry Stanton. Henry was een dronkaard en de tuinman van Black Mirror. Hij is verdronken in de put van het kasteel. Tom, de eigenaar van de pub, kan je misschien meer over hem vertellen, omdat de twee vrienden waren. Maar Darren heeft niet de geringste behoefte om met Tom te praten, want zoals zijn broer Bobby al vertelde zou hij Darren bij de keel pakken als hij hem zou tegenkomen.

Warmhill - Begraafplaats
Kijk naar de naamloze graven. Darren heeft 7 namen, maar er zijn slechts vijf graven. Victor Valley, de broer van Miss Valley is hier zeker niet begraven, want hij werd vermoord. William stierf ook in 1981, maar hij werd begraven in het grote graf. Blijven dus de namen over van: Dr. Heinz Hermann, Henry Stanton, Dr. Robert Gordon, James Gordon en Samuel Gordon. Lees de teksten op de grafstenen. In de teksten worden aanwijzingen gegeven over de persoon die in het graf ligt. Plaats de juiste naamplaatjes op de juiste graven.

 1. Op de grafsteen rechtsvoor is geschreven: "Vol van moederliefde... vol van minachting voor zijn daden". Samuel was Victoria's kleinzoon en James niet haar zoon, omdat hij volgens de priester Williams onwettige zoon was. Dit zal dus het graf van Robert Gordon zijn. Met "daden" wordt waarschijnlijk zijn experimenten in het sanatorium bedoeld.

 2. Het graf achter in het midden is verwaarloosd, omdat er waarschijnlijk niemand in de buurt woont. Dit kan alleen het graf van Henry Stanton zijn, want de familie van Dr. Heinz Hermann woont volgens Dr. Winterbottom in Willow Creek.

 3. Op de grafsteen linksachter is een Latijnse spreuk: "mihi Enim vivere. Christus est et mori lucrum "Vertaald betekent dit:" Want Christus is mijn leven en dood mijn winst". James Gordon werd door Robert Gordon in het sanatorium misbruikt voor zijn experimenten. Daarom kon de dood voor hem een opluchting (winst) geweest zijn. Dit moet het graf van James zijn.

 4. Op het grafsteen, rechtsachter is ook een Latijnse spreuk: "Ecce Agnus Dei qui tollit Peccatum mundi". Vertaald betekent dit:" Ziet het Lam Gods dat wegdraagt de zondelast van deze wereld". Bovendien zijn de bloemen op de grafsteen verwelkt. Dit suggereert dat niemand voor het graf zorgt. Deze Latijnse spreuk is ook op de kerkzuil in de kerk. Dit graf is van Samuel Gorden.

 5. Op de grafsteen linksvoor is een droomvanger. Dit is het graf van Dr. Heinz Hermann.

 

Als je de graven de juiste naam gegeven hebt, zal Darren het graf van zijn vader, Samuel Gordon onderzoeken.

Hij vindt geen aanwijzing. Is de Latijnse spreuk op de kerkzuil misschien wel de boodschap?

Kerk

Praat met Vader Frederick over Samuel's graf. Kijk naar de kerkzuil aan de rechterzijde met de Latijnse spreuk van Johannes. Achter de kerkzuil vindt Darren nu een brief met een aanwijzing. Je moet over alles zwijgen wat er allemaal met je gebeurt. Ook moet je de opdrachten uitvoeren, zodat niemand meer aan je onschuld twijfelt. Je moet mensen vinden die je kan helpen. Ga naar het bos.

Bos
Ga te voet richting kasteel. Neem op de kruising de verharde bosweg richting Willow Creek. Midden op de weg heeft iemand autopech. Deze auto stond voor het vervallen huis. Praat met Phil. Je helpt hem. Praat tijdens de reparatie met Phil. Hij komt niet uit deze streek. Als het gesprek over Ralph gaat, knalt Phil de motorkap op het hoofd van Darren en brengt de bewusteloze Darren naar het vervallen huis.

Vervallen huis van Dr. Hermann - Kelder
Darren wordt in een donkere ruimte wakker en weet niet waar hij is. Kijk naar het plafond en wand. Maak een gat in het plafond (tandwielcursor). Darren ontdekt een lijkbaar. Hij vermoedt dat hij in een koelvak opgesloten is, waar ze lijken in bewaren. Gebruik de kurkentrekker op de lijkbaar. Er komt een slechte geur uit. Schuif de geÔmproviseerde greep naar de zijkant, en Darren klimt uit een metalen koelvak. Hij is nu in een operatiekamer van de voormalige woning van Dr. Hermann. Druk op het rode lichtje. Darren doet het licht aan.

 

De intercom naast de lichtschakelaar werkt niet. Zie  op de vloer naast de operatietafel vers bloed. Zie een filmprojector op de operatietafel. Kijk rechtsonder in de dossierkast en zie de patiŽntendossiers van het sanatorium. Daarin ligt een niet ondertekende doodsverklaring van James Gordon en Ralph. Voor James zijn er verschillende oorzaken over zijn dood. Alle zijn uitgegeven door Dr Hermann. Er zijn geen datums bijgeschreven. Bij Ralph is wel een datum: 09/01/1981. Hij is aan een gebroken nek gestorven. Waren de doctor en Robert zelf al niet in augustus gestorven  -  is Ralph niet dood?

 

Kijk op het bureau. Neem de sigaretten en de lege reukzout fles. Het metalenkistje heeft een cijfercombinatieslot. Open de bovenste lade. Neem een chemieboek en een scalpel uit de lade. Combineer het chemieboek met de lege reukzout fles. Je leert dat je ruikzout kan maken door verhitting van hertshoornpoeder. Zie een bunsenbrander op het bureau. Ga uit de close-up. Neem van het skelet een dijbeen en schedel. Onderzoek de schedel en krijg een filmrol. Kijk naar de koelvakken. Kijk en open de lijkzak in het bovenste koelvak. Darren ziet een rottend lijk. Kijk naar het onderste en middelste koelvak.

 

Het middelste koelvak is afgesloten met een hangslot. Onderzoek het koelvak. Er ligt waarschijnlijk iemand in dit koelvak, die nog leeft. Gebruik de filmrol op de filmprojector. Trek het projectiescherm omhoog (klik op de bovenkant). Daarachter is een nis met camera-accessoires. Darren neemt de kleurfilters. Gebruik de kleurfilters op de filmprojector. Trek het projectiescherm weer omlaag. Neem nu de filmprojector in je hand, en klik de filmprojector op het projectiescherm. Je ziet het beeld van een berg. Je moet de film afdraaien tot er iets verandert. Bovendien moet je met de kleurenfilters een cijfercombinatie op de berg vinden.

 1. Klik op de rechtse schakelaar en draai met de muisknop ingedrukt de schakelaar naar rechts, om de film te starten.

 2. Draai de linkse schakelaar naar links, zodat de beelden wat langzamer bewegen.

 3. Vervolgens moet je op zoek naar de juiste kleurenfilters. Er zijn 6 kleine knoppen onder de twee schakelaars. Klik op de knop aan de rechterkant (rood) en de tweede knop aan de linkerkant (geel).

 4. Na een tijdje zie je de cijfercombinatie: 2180 op de berg. Draai dan snel de rechtse schakelaar naar  de middenstand, om de film stop te zetten en je de cijfercombinatie op de berg goed kan lezen. Ben je te laat, draai dan de rechtse schakelaar naar links, om de film langzaam terug te draaien en draai het weer naar de middenstand als je de cijfercombinatie op de berg ziet.

Ga terug naar het bureau. Open nu het metalenkistje. Je vindt een brief van Murray, aan Phil, waarin hij een opdracht heeft voor Phil, om foto's van Darren te maken als hij uit de gevangenis vrijkomt. Kijk naar de cassettespeler op de plank naast het bureau. Snij de kabel ervan af met de scalpel. Gebruik de kabel op de intercom. De intercom werkt nu weer. Nu moet je Phil in een val lokken. Draai de filmprojector zo, dat het licht de deur verlicht (neem de filmprojector in de hand in klik het op de deur). Druk dan op de intercom om Phil te roepen. Zodra hij door de deur komt wordt hij verblind. Zodra je weer kan handelen gebruik je het dijbeen op Phil, om hem neer te slaan. Doorzoek de bewusteloze Phil. Darren neemt zijn geweer en sleutelring. Open met de sleutelring het hangslot aan het middelste koelvak. Hier ligt Ralph in. Hij heeft vele snijwonden en is verdoofd. Darren wil hem wakker maken, maar dat lukt niet. Ga door de nu geopende deur.

Huis van Dr. Hermann - Begane grond
Kijk naar het opschrift op de kelderdeur: RGUE. De rest kan je niet lezen. Neem links een lege plastic fles (gebruik de spatiebalk om alle hotspots in het scherm te tonen, als je iets niet kan vinden). Zie een computer. Neem de diskette naast de computer. Open de bureaulade met de sleutelring. Darren neemt een pistool, munitie, en halsketting uit de lade. Darren wil het pistool ergens verstoppen. Kijk op het opplakbriefje tegen de computer - als je het wachtwoord vergeten bent, zal je het bij binnenkomst wel weer invallen. Heeft RGUE of het hele woord er iets mee te maken! Neem de  hertenkop op de grond. Darren neemt het gewei. Kijk naar de kabel op de vloer bij de computer. Het leidt in de vitrinekast. Aan de voorzijde van de TV zie je elektrische apparaten. Zet de TV uit. Onder de TV zijn meerdere videorecorders aangesloten. Neem uit de vitrinekast een glazen kolf. Zie een geheim vakje aan de onderkant van de vitrinekast. Ga terug naar de kelder.

Kelder
Ga naar het bureau. Combineer in je inventaris de vijl met het hertengewei en krijg hertshoornpoeder. Combineer het ammonia hertshoornpoeder met de glazen kolf. Zet dan de glazen kolf met poeder op de bunsenbrander. Klik op de bunsenbrander, om het gaskraantje open te draaien en steek het aan met je aansteker. Darren neemt dan het reukzout. Gebruik het reukzoutflesje op Ralph. Als hij wakker wordt is hij in de war, omdat hij niet in de hut is. Hij schreeuwt om Bubby. Geef hem de lappenpop. Hij loopt het huis uit, het bos in.
Ga terug naar boven.


Begane grond

Gebruik de sleutelring op de kelderdeur, om de kelderdeur af te sluiten. Gebruik nu de computer. De kelder is een lijkenhuis. Het Engelse woord voor lijkenhuis is 'morgue'. Op de kelderdeur zijn de letters 'RGUE' te lezen. De letters M en O ontbreken. Voer het wachtwoord in op het toetsenbord in het scherm: MORGUE. Klik op de Enter toets van het toetsenbord. Darren opent het bestand UNLOCK.EXE en opent het elektronisch slot van het geheime vakje in de vitrinekast. Je hoort een geluid in de kast. Open het geheime vakje in de vitrinekast. Darren neemt een lijst met geldbedragen en een videoband over Ralph. Gebruik de videoband op de TV. Ralph is vastgebonden op een stoel hier in de kelder en wordt gefolterd. Als je wil kan je de diskette op de computer gebruiken en het spelletje 'space attack' spelen, maar is niet belangrijk om het spel. Verlaat het huis.

Huis van Dr. Hermann  - Buiten
Voor het vervallen huis staat de auto. Kijk naar de benzinedop. De tank is vol benzine, maar we hebben niets om het in te doen. Open de afvalcontainer met de sleutelring. Darren neemt een kartonnen koker en een letter M van gietijzer eruit. Leg het pistool in de afvalcontainer. Darren legt ook het andere wapen erin en sluit de afvalcontainer.

 

Hotel - Receptie
In het hotel praat Darren met Murray. Murray heeft foto's waarop Darren te zien is als hij uit het brandende kasteel rent. Darren had echter tegen de politie gezegd dat hij niet bij het kasteel was tijdens de brand. Murray chanteert Darren met deze foto's. Daarop valt Darren, Murray aan. Hij weet zich echter te verweren met peperspray en rent weg. Darren moet de foto's vinden en vernietigen. Zie een kartonnen reclamebord met de afbeelding van Darren. Ga links naar het kantoor van Murray.

Hotel - Kantoor
Kijk naar de wand van de aangrenzende kamer. Daarachter is de achterkant van de stalen kast. De stalen kast kan je met een cijfercombinatie openen. Op de muur bij het raam hangt een diploma. Open de bureaulade. Darren neem een reclamefolder met een handleiding voor de stalen kast. Als de eigenaar de combinatie niet meer weet, kan hij een bepaald telefoonnummer bellen dat uit drie delen bestaat:

 1. Het nummer 01473

 2. Het serienummer van de stalen kast, die op de achterkant van de kast te vinden is

 3. De laatste twee cijfers van het geboortejaar van de eigenaar

Als je het volledige telefoonnummer belt, krijg je de cijfercombinatie van de stalen kast. Op de diploma is de geboortedatum van Murray: 1942 (kijk dus op de diploma). Nu hebben we: 01473 - serienummer?- 42. Gebruik de vouwduimstok op de wand, zodat je weet op welk punt je de muur in je hotelkamer kapot moet slaan. Vanuit de hoek naar de stalen kast is 3,50 m. Ga naar je hotelkamer.

 

Hotelkamer
In de gang is nu naast je deur een gereedschapskist. Neem er een knijptang uit. Ga naar je hotelkamer. Gebruik de vouwduimstok op de muur. Verwijder het behang met je scalpel. Met de ijzeren M letter kan je de mortel uit de voegen van de bakstenen schrapen, zodat Darren de bakstenen uit de muur kan trekken. Je ziet dan het serienummer van de stalen kast. Het volledige telefoonnummer is: 01473852817342.

Hotel - Kantoor
Gebruik de telefoon op het bureau. Darren draait automatisch het telefoonnummer. Hij krijgt de cijfercombinatie van de stalen kast: 4 rechts, 8 links, 15 rechts, 16 links, 23 rechts, 42 links. Klik op de stalen kast. Darren opent automatisch de stalen kast. In de kast vind hij een map met foto's van verschillende mensen. In de map is ook een fotobewijs, waarop te zien is dat niet Darren, maar Angelina met een benzinekan bij de vuurtoren staat en iets aansteekt. Je wil deze foto aan Victoria tonen, zodat ze je zal geloven. Ga op de kaart naar het kasteel.

Black Mirror Kasteel
Op de kruising ontmoet Darren weer de witte dame. Hij kan nu duidelijk de armband van Angelina herkennen. De familiewapen van de Gordons is te zien. Ook lijkt de witte dame op de vrouw op het schilderij boven Victoria's bed. Een bloedvlek is op haar schouder. Ze wenkt naar Darren, om haar te volgen naar het kasteel. Maar bij de poort is ze plotseling verdwenen. Ga door de kleine poort naar het kasteel. Aan de voorzijde van het kasteel zie je een andere menhir beeld. Ga naar de hoofdingang.

Black Mirror - Hoofdingang
Kijk naar de muurlamp - het glas is kapot. Ga naar de voordeur. Darren luistert aan de deur en hoort stemmen.

Ga terug naar de voorzijde en rechts in de achtergrond naar de kasteeltuin.

Black Mirror - Kasteeltuin
Zie hier ook een menhir. Kijk boven naar het balkon en de ladder. Zie onder de vreemde boom een andere menhir.

Kijk naar de puinhoop op de grond. Ga door de deur.

Black Mirror - Keuken
Je komt in de keuken. Zie op het fornuis een pot. Neem rechts de kaars. De deur naar de kelder piept hard. Ga naar de entreehal. Hier zijn twee bouwvakkers aan het werken. Je moet ze uit de hal lokken. In inventaris: open met de knijptang een kogel in het munitiedoosje, om het kruit eruit te nemen. Combineer het kruit met de kartonnen koker. Combineer de kaars met de aansteker, om de kaars aan te steken. Combineer de brandende kaars met de koker, om de uiteinden met kaarsvet te dichten. Combineer een sigaret met de koker, om het als lont te gebruiken. De kanonslagvuurwerk is klaar. Ga terug naar de hoofdingang. Zet het vuurwerk in de muurlamp. Ga terug naar de keuken. Kijk in de hal. De kanonslag gaat af. De bouwvakkers schrikken van de knal en gaan buiten kijken. Darren sluipt naar binnen.

Black Mirror - Eerste verdieping
Probeer de slaapkamerdeur van Victoria te openen, maar je hoort iemand naar de deur toelopen. Darren verstopt zich snel.

De verpleegster verlaat de slaapkamer om te kijken na de twee bouwvakkers. Darren gaat naar binnen.


Black Mirror - Victoria's Slaapkamer
Praat met Victoria. Na Darren haar de foto van Angelina toont is Victoria spraakzamer. De Orde bestaat al honderden jaren. Ze bewaken het geheim. Darren vertelt over de witte dame en nu is Victoria helemaal overtuigd van zijn onschuld. Deze vrouw is Maria Gordon, de vrouw van Mordred. De twee hadden een kind. Maar Mordred was overtuigd dat zijn vrouw met Marcus vreemd was gegaan en de vader van het kind is. Mordred nam daarom het kind van Maria af en ging ermee naar de catacomben onder het kasteel. Maria vroeg Marcus om hulp. Marcus volgde zijn broer. Het kwam tot een duel waarin Mordred overleed. Het kind bleef echter vermist en werd nooit gevonden.

 

Maria had haar man nooit verraden. Darren vertelt nu wat er in de ritueelkamer gebeurd is. Er was bloed van hem op de steen gedruppeld en waarschijnlijk had hij ook de woorden uitgesproken. Dit betekent dat Mordreds geest in Darren zit. Darren heeft niets verkeerds gedaan, want anders was de geest van Maria niet aan hem verschenen. Mordred wordt met de tijd steeds krachtiger en Darren zwakker. Er zijn echter twee manieren waarop dit niet gebeurt. Darren moet zelfmoord plegen of het boek lezen. Darren moet daarvoor teruggaan naar waar het allemaal begon. De 6 menhirs zullen Darren naar een ondergrondse kamer brengen. De vloek, die Mordred uitgesproken heeft is dat zodra een mannelijke nakomeling van de Marcus lijn zich aan de duivel wijdt, zal dat nieuw leven opwekken bij Mordred. Nu was het echter Angelina, die zich aan de duivel gaf en Darren voor haar doel misbruikte. Zal de vloek dan niet werken. Darren en Angelina zijn een tweeling, maar niet eeneiig. Victoria sterft. Over welk boek sprak ze? Victoria geeft voordat ze sterft je een document dat bewijst dat Darren Michaels, in werkelijkheid Adrian Gordon is.

 

Hoofdstuk 3


WarmhHill - Kerk

Victoria ligt opgebaard in de kerk en zal hier begraven worden. Adrian (Darren) is de enige erfgenaam van het kasteel. Maar met de erfenis is hij verplicht het kasteel te renoveren. Vader Frederick biedt zijn hulp aan, en Dr. Winterbottom zal je morgenmiddag ontvangen. Alleen Inspecteur Spooner doet moeilijk. Adrian is nu officieel een Britse burger, en kan daarom niet uitgezet worden, maar hij zal Adrian goed in de gaten houden. Van de notaris hebt je de sleutelbos van het kasteel gekregen.

Black Mirror - Hoofdpoort
Loop naar het kasteel. Voor de hoofdpoort staan de bouwvakkers Greg en Steve. Zuster Antolini heeft geen instructies achtergelaten en ook geen geld. De bouwvakkers willen betaald worden. Ze zullen in de tussentijd bij de hoofdingang op Adrian wachten. Kijk in de brievenbus. Je neemt een krant met een foto van Adrian, die Murray gemaakt heeft. Lees de krant. Adrian gooit de krant weg. Er is ook een brief in de brievenbus. Lees de brief. De brief is een tweede cryptisch aanwijzing: " ... Iedereen die om hulp roept, zal gehoord worden en het antwoord vinden". Ga naar de voorzijde van het kasteel.


Black Mirror - Voorzijde
Neem op de bouwsteiger uit de lunchbox de tandenstokers. Ga naar de hoofdingang en ga het kasteel in.

 

Black Mirror - Entreehal
Kijk naar de grondsteen onder de metalen globe. Kijk naar de bouwfolie rol op de vloer. Ga links naar de bibliotheek.

Black Mirror - Bibliotheek
Kijk naar de steunpilaar. Als je in de stoel gaat zitten zal Adrian even uitrusten. Kijk naar de stamboom en telefoon.

Verlaat de bibliotheek en ga rechtsonder in de entreehal naar de theesalon.

Black Mirror - Tearoom
Op de muur is een zwarte vlek. Kijk in de bureaulade. Adrian neemt enkele rekeningafschriften en een lege envelop. De brief is van twee weken geleden en kwam van het Vaticaan. Op de afschriften is om de 3 maanden 6.000 pond gestort. Er werd met baargeld betaald, dus staat er geen retouradres bij. Vier maanden geleden was de laatste storting en 2 weken geleden nam Valentina Antolini in opdracht van Victoria geld ervan af. Vermoedelijk voor de renovatie. Kijk naar het paardstandbeeld en de marmeren sokkel. Verlaat de theesalon. Ga in de entreehal rechtsonder de trap op naar de eerste verdieping en ga naar de slaapkamer van Victoria.

Black Mirror - Victoria's Slaapkamer

Kijk naar het sieradenkistje. Kijk naar het portretschilderij van Maria boven het bed. Adrian raakt het portret aan.

De bloedvlek verdwijnt, en wordt een zwarte vlek. Verlaat de slaapkamer.

Black Mirror - Eerste verdieping
Ga achter door de zijdoorgang naar de tweede verdieping. De slaapkamerdeur op de tweede verdieping is gesloten.

Er is geen sleutel op de sleutelbos van deze deur. Ga naar de kamer aan de rechterzijde.

Black Mirror - Werkkamer
De werkkamer wordt nu gebruikt als opslagruimte. Kijk naar het schilderij en matras tegen de muur.

 

Black Mirror - Kelder
Ga in de entreehal rechts naar de keuken en open de kelderdeur met je sleutelbos. Neem in de souterrain links op de plank boven de vaten de pijpklemmen en bouwschuim spuitbus (PUR). Neem de verlengsnoer. Kijk in de emmer met strooizout. De lichtschakelaar werkt niet, Adrian gaat niet onder naar de kelder. Ga terug naar de keuken en door de achterdeur naar de tuin. Ga naar de tuinkas en ga naar binnen.

Black Mirror - Tuinkas
Neem de kapotte emmer, tuinslang en houtensteel. Kijk naar de gedroogde valeriaan plant, standbeeld en vloertapijt. Verwijder het tapijt. De vloer onder het tapijt is bedekt met tegels. Verwijder deze tegels en zie een vloerluik. Open het vloerluik en zie een put. In de put is een koffer op de richel. In de inventaris combineer je de houtensteel met de pijpklemmen en dan met de letter M om een enterhaak te krijgen. Gebruik de enterhaak op de koffer, om de koffer uit te put te nemen. Kijk in de koffer en je krijgt het dagboek van Henry Stanton. Lees het dagboek. De Gordons bespioneerden vanuit de tuinkas de theesalon en zagen Lady Victoria een geheim vakje in het paardstandbeeld openen. Bates sloot het weer. De sleutel van dit geheime vakje is in de oude Dergham Gordon verstopt. Wat betekent dat? Een schilderij? Ga terug in het kasteel en boven naar de werkkamer.

Werkkamer
Kijk nogmaals naar de schilderijen. Drie schilderijen hebben een naam: Lillian, Garmor en Lothar. Op de andere zijn alleen jaargetallen.

Bibliotheek
Ga beneden naar de bibliotheek. Kijk naar de stamboom. Dergham was met Lillian getrouwd.

Werkkamer
Kijk weer naar de schilderijen. Lilian's portret is van 1662, dus moet het portret van Dergham ook in die tijd gemaakt zijn. Adrian vindt het portret van een man uit 1659. Kijk op het portret van Dergham Grodon. Neem het losse lijststukje uit de lijst. Kijk in de lijstopening. Het lijststukje heeft 2 pinnen en in de schilderijlijst zijn 7 kleine gaatjes. Steek een tandenstoker in de 7 kleine gaatjes. Plaats het lijststukje er weer terug in en krijg een zelfgemaakte sleutel.

 

Tearoom
Ga naar de theesalon. Kijk naar de marmeren sokkel waarop het paardstandbeeld staat. Steek de zelfgemaakte sleutel in de gaatjes slot aan de rechterzijde. Druk dan op de actieve plek in de rechtse hoek waarop het paard staat. Het geheime vakje opent. Neem wat geld, om de bouwvakkers te betalen. Neem de brief van paus Innocentius III aan Marcus Gordon. In de brief wordt over 5 kleine toegangspoorten (portalen) gesproken. De aantekenentingen van de toegangspoorten worden in het nieuwe gebouwde academie bewaard. De belangrijkste toegangspoort, de schaduwpoort, is de grote toegangspoort. Niemand mag deze toegangspoorten vinden of er iets over weten. De toegangspoort in de academie is niet meer toegankelijk. Op de achterkant van de brief, heeft iemand een berichtje geschreven: "De Menhir in de entreehal moet verborgen worden.". Ga naar buiten.

Hoofdingang
Geef Gregory het geld. Praat met hem. Het licht in de kelder kan hersteld worden als de kelder niet meer onderwater staat. De gesloten slaapkamer op de tweede verdieping is van verpleegster Antolini. Ze is waarschijnlijk vergeten om de sleutel af te geven. De timmerman is verantwoordelijk voor de trapleuning in de entreehal. Ze kunnen pas in de keuken verder werken als de nieuwe stutten geleverd worden. Ga naar de voorzijde van het kasteel en kijk naar de voorgevel. Ga terug naar Greg. Praat weer met Greg. Je geeft hem de opdracht om de voorgevel te reinigen. De telefoon rinkelt. Adrian gaat onmiddellijk naar Dr.Winterbottom.

Praktijk van Dr.Winterbottom
Hij ziet zichzelf weer met zijn zus spelen en dat ze in het gat valt. Deze keer kijkt hij in het gat en ziet een sterrenconstellatie. Hij tekent het sterrenbeeld op papier, maar de doktor kent het sterrenbeeld niet. Je neemt het getekende sterrenbeeld. Praat verder met Dr. Winterbottom. Ze heeft samen met Dr. Hermann pathologie gestudeerd, maar ze is verder gegaan in de psychologie. Verlaat de praktijk.

 

Willow Creek
Buiten staat Zak. In het kasteel is weer een ongeluk gebeurd. De inspecteur is er al.
 

Black Mirror - Hoofdingang
De grote schedel boven de voordeur is gevallen en heeft Greg gedood. Praat met Zak. Kijk naar de schedel. Adrian ziet zwarte schimmel op de schedel. Neem de bouw reinigingsmiddelfles met borstel. Praat met Steve. Hij wil hier niet meer werken en vertrekt. Kijk naar de boorhamer - de tank is leeg. Neem de lege benzinejerrycan. Ga in het kasteel.


Black Mirror - Entreehal
Praat met de inspecteur. Adrian heeft voor het tijdstip van het ongeval een alibi. Wanneer de inspecteur zijn agressieve toon voortzet, wordt Adrian boos en zet hem het kasteel uit. Nu moet hij de menhirs vinden. De deurbel rinkelt. Ga naar buiten. Bij de voordeur is niemand.

Black Mirror - Hoofdpoort

Ga naar de hoofdpoort. Kijk in de brievenbus. Murray heeft een brief achtergelaten. Hij vraagt 100 pond per dag voor de hotelkamer, totdat je de kamersleutel teruggeeft. De rekening is al Ä 500. Ga door het bos naar het vervallen huis (klim op het grindpad over het hek).

Huis van Dr. Hermann

Gebruik de tuinslang op de benzinetank van de auto. Adrian vult de jerrycan met benzine. Ga naar het kasteel.

Black Mirror - Hoofdpoort

Neem de wandelkaart uit je inventaris en klik de wandelkaart op de Menhir (1) aan de linkerkant van de hoofdpoort.

Adrian legt een papiertje op de wandelkaart, en markeert de locatie met een kruisje waar de Menhir staat.

 

Black Mirror - Voorzijde
Gebruik de wandelkaart op de tweede Menhir (2).

Black Mirror - Kasteeltuin
Gebruik de wandelkaart op de Menhir (3) onder het balkon en op de Menhir (4) onder de boom.

Black Mirror - Tuinkas
Kijk naar het standbeeld in de hoek. Reinig het standbeeld met de reinigingsmiddel. Nu ziet Adrian, dat de steen geen marmer is. Dit moet de 5de Menhir zijn. Gebruik dus de wandelkaart op het standbeeld. Combineer nu het potlood met de wandelkaart. Trek een lijn met het potlood en verbind de 5 kruizen met elkaar, zoals het ook in de sterrenbeeldtekening te zien is. De 6de ster is niet met de anderen verbonden. Waar kan deze Menhir staan?
 

Black Mirror - Hoofdingang
Gebruik de benzinejerrycan op de boorhamer, om de tank te vullen. Neem dan de boorhamer.

Black Mirror - Entreehal
Klik de wandelkaart op de globe. Volgens Adrian is de globe slechts een camouflage voor de 6de Menhir. Hij zet het 6de kruisje op de wandelkaart. Gebruik weer het potlood op de wandelkaart. De 6de Menhir valt buiten de ring. Het heeft een speciale betekenis. Trek met het potlood een lijn van de 6de centrale menhir naar een van de andere Menhirs en verder naar buiten.

 • Trek een lijn van de centrale menhir naar de menhir in de linkerbovenhoek en verder naar de kerk (Adrain geeft commentaar als de lijn juist getrokken is).

 • Trek een lijn van de centrale menhir naar de menhir onder in het midden en verder naar het hotel.

 • Trek een lijn van de centrale menhir naar de menhir in de rechterbenedenhoek en verder naar de academie.

Warmhill - Pastorie
Ga op de wandelkaart naar de kerk en ga naar de pastorie. Nu kan je de glasschijf uit de oude deur pakken.

Warmhill - Kerk
Praat met Vader Frederick over verpleegster Antolini, die door de Diaconie gezonden was. De diaconie, is in protestantse Kerken het college van diakenen in een plaatselijke kerk. Toon hem de brief van het Vaticaan. De toegangspoort hier in de kerk is ook niet toegankelijk.

Willow Creek
Voor het praktijk van Dr.Winterbottom staat de fiets van Zak. Neem het reparatiesetje op de fiets.

Hotel
Vul voor het hotel de lege plastic fles met het water uit de fontein. Ga het hotel in, om de kamersleutel aan Murray af te geven. Na de woordenwisseling met Murray loop je naar buiten. Ga nu de stenentrap af aan de rechterzijde (kan dat niet dan heb je de lijnen op de wandelkaart niet correct of nog niet getrokken).

Hotel - Rivier
Kijk naar de rivier. De toegangspoort kan midden in de rivier zijn. Kijk naar het drijfhout. In Adrian's visioen is het geen stuk hout, maar een lijk (Matt's lijk?) drijvend op het water. Midden in de rivier staan 4 menhirs. Praat met Bobby. Hij is op zoek naar parelschelpen voor Denise, omdat ze vandaag jarig is. Geef Bobby de halsketting, die hij aan Denise kan geven. Neem dan zijn regenbroek (waders), die over de bank hangt. Er zit een gat in. Repareer het gat met het fiets reparatiesetje.

 

Trek dan de regenbroek aan, door er met de rechtermuisknop op te klikken. Loop naar de 4 menhirs in het water. Adrian heeft iets nodig om onderwater te kijken. Combineer de glasschijf met de kapotte emmer en gebruik dan de emmer op de donkere plek in het water. Adrian ziet een trap die naar beneden leidt, maar de toegang is geblokkeerd door kiezelstenen. Drie toegangspoorten heeft hij onderzocht en alle drie zijn niet toegankelijk. Kijk nog eens op de wandelkaart (combineer het potlood met de wandelkaart). Nu kun je een lijn trekken vanuit de centrale menhir naar de andere twee Menhirs. Een lijn eindigt in het midden van het bos, de andere in een moeras.

 

Bos
Loop naar het hotel. Gebruik dan de wandelkaart, ga naar Willow Creek en naar het bos. Op de eerste kruising kijk je naar het pad aan de linkerzijde en ga naar het pad. Kijk op het waarschuwingsbordje. Het is jachtseizoen. Overal zijn berenvallen uitgezet. Zie een berenval voor je. Neem een tak op de grond. Ga naar het moeras - ga op de kaart naar de vuurtoren, loop terug naar het grindpad en linksachter naar het spoorpad.

 

 

 

Moeras

Je loopt naar een droge moerasweide. Kijk op de grond. Als hier een menhir en een toegangspoort was, zijn ze allang in het moeras gezakt. Neem midden in de weide de metaaldetector. De metaaldetector is defect. Kijk naar de brug, moeras en naar de botten aan de rechterzijde. Verlaat het moerasgebied. Klim over het hek en ga naar het vervallen huis.

 

Huis van Dr. Hermann
Gebruik de autosleutel (aan Phil's sleutelring) op de auto van Phil. Adrian opent de motorkap en neemt een 3de lichtgevende sticker. Neem de accu uit de automotor. Ga in het huis. Doorzoek de elektrische schrootapparaten en Adrian neemt een transistorradio. Combineer de metaaldetector met de accu en dan met de transistorradio, om de metaaldetector te repareren. Ga naar de kelder en onderzoek het lichaam van Phil. Phil is dood. Ga terug naar de berenval in het bos - pad aan de linkerzijde op de eerste kruising.

Bos - Stenenkring
Gebruik de metaaldetector op het padgedeelte achter de berenval. Adrian test de metaaldetector. Hij markeert de berenvallen met de lichtgevende stickers. Ga verder het bos in en je komt bij een stenenkring met 2 menhirs. In het midden is een grote rotssteen. Zie een spleet onder de rotssteen. Gebruik de boorhamer op de rotssteen. Adrian boort 24 gaatjes. De benzine is op en de rotssteen is niet gebroken. Giet het water uit de plastic fles in de gaatje. Het gaat vriezen vannacht. Daarnaast steek je een paar kleine stokjes in de gaatjes, door de tak op de rotssteen te klikken. Het water zal bevriezen in de gaatjes en het hout uitzetten zodat de rotssteen zal barsten, (je kan de rotssteen ook breken met water en bouwschuim.).

Black Mirror - Hoofdpoort
Bobby zit voor de poort. Zijn broer Tom heeft hem geslagen en eruit gegooid. De inspecteur wil niet naar hem luisteren en Denise heeft hem ook weggestuurd. In het kasteel wil hij niet slapen, omdat hij niet wil sterven en wil geen geld, omdat Tom het zal afpakken. Adrian zal voor deze ene keer met Tom gaan praten. De inspecteur is ook bij de pub, dus de kans is groot dat Tom hem niets zal doen.

 

Willow Creek
Voor de pub staan, Tom, Denise en de inspecteur. Tom is dronken en heeft woorden met Denise over de halsketting. Tom gaf de halsketting aan Phil en snapt niet hoe Bobby aan de halsketting gekomen is. Adrian komt er tussen en beschuldigt hem van de moord op Phil. Adrian zegt dat Bobby onder zijn bescherming staat. Tom slaat Adrian neer.

 

Hoofdstuk 4

Praktijk van Dr. Winterbottom
Adrian herinnert zich weer een beetje meer. Dit keer is hij naar Angelina in het gat geklommen en kwam in een grote kamer met spiegels. Toen Angelina in de spiegel keek, waren haar ogen zwart en kwaadaardig. De telefoon rinkelt. Inspecteur Spooner vraagt Adrian naar de cafetaria te komen. Dr Winterbottom adviseert Adrian een nieuwe butler aan te nemen. Ga naar het museum, dat nu weer geopend is.

 

Museum

Kijk rond - de zwarte bol is gestolen.

Cafetaria

Loop naar de cafetaria. Matt zit niet meer bij de jaarmarktkraam. Als je de cafetaria inloopt , komt Denise naar buiten gelopen. Ga naar binnen en praat achter in de cafetaria met inspecteur  Spooner. Hij is rustig en wil weten wie Phil is. Hij heeft Tom niet meer gezien. Adrian brengt inspecteur Spooner naar het vervallen huis.

 

Huis van Dr. Hermann

De voordeur is nu gesloten. Gebruik de sleutelring van Phil op de voordeur en ga naar binnen. De inspecteur neemt de sleutelring af, want dat is bewijsmateriaal. Adrian toont Spooner de foltervideo van Ralph. Dan ga je met hem naar de kelder. Phil is verdwenen. Open het koelvakje met het lijk, om het aan Spooner te tonen. Dit bewijst dat Adrian hem niet gedood heeft. Hij moet op het politiebureau een verklaring afleggen, maar als ze terug naar boven lopen komt Tom binnen en vlucht meteen weg. Spooner rent Tom achterna.

Bos - Stenenkring
Gebruik de kaart en ga direct naar de stenenkring in het bos. De rotssteen is gebroken. Klim naar beneden.

 

Grot - Toegangspoort

In de grot is een brede kloof. Je kan er niet overheen springen.

Black Mirror - Kasteeltuin
Neem nu de ladder onder het balkon. Adrian gaat terug naar de toegangspoort.

Grot - Toegangspoort
Adrian legt de ladder over de kloof. Kijk naar de wortels boven tegen de muur. Ga de ladder over. Kijk naar de stenen tablet, links van de toegangspoort (portal). Het is een beeldverhaal over de zwarte bol. Neem een foto van de stenen tablet. De houder ernaast komt overeen met de houder in de academie. Angelina had een zwarte stenen bol in deze houder geplaatst, waarna de toegangspoort opende. Angelina had de zwarte bol waarschijnlijk uit het museum gestolen. Ze is begraven in de academie met alles wat ze had. Ga terug naar Willow Creek.
 

Praktijk van Dr. Winterbottom
Praat met de Doctor over de stenen tablet. Ze weet niets over hiŽrogliefen, maar ze geeft je een boek over hiŽrogliefen. Combineer het hiŽrogliefenboek met je hiŽrogliefenfoto, om ze te vergelijken. Het schrift is vergelijkbaar, maar er zijn tekens die niet vermeld worden. Misschien is het een ander schriftteken! Op de laatste pagina bedankt Edward voor het lenen van het boek.

Cafetaria
Praat met Edward en toon hem de hiŽrogliefenfoto. Het zijn oude schrifttekens die door druÔden gebruikt werden. Aan de gebogen staf herkent hij dat het over een begrafenis van een priester gaat. Deze priesters werden in een grafheuvel begraven. In dit gebied zijn nog een of twee van deze grafheuvels. Enige tijd geleden kwam hier een groep studenten en vonden een grafheuvel. Miss Valley had zich bij hun aangesloten. Misschien kwam de zwarte bol, die in het museum tentoongesteld werd uit een heuvelgraf, want het kan een soort grafgeschenk zijn. Denise's vader wil de cafetaria sluiten en een begrafenisondernemerbedrijf beginnen. Edward biedt zich daarom aan, om je Butler te worden. Hij zal dan voor nieuwe bouwvakkers zorgen, om het kasteel verder te renoveren. Hij zal morgen langskomen.

Politiebureau
Praat met Spooner. Zodra je over Miss Valley vraagt, stuurt hij Zak weg. Over Tom en Phil heeft hij zijn bedenkingen. Murray heeft zijn verklaring gecorrigeerd en Adrian een alibi gegeven. In de woning van Miss Valleys, heeft de politie slechts foto's gevonden. Adrian denkt dat er meer te vinden is. De inspecteur is bereid je toe te laten in de woning, maar Zak zal je begeleiden. Natuurlijk, heeft dit gesprek nooit plaatsgevonden. Zak komt terug. Praat met Zak en samen gaan ze naar het huis van Miss Valley.

Huis van Miss Valley
Pak een brokje steenkool uit de open haard. Kijk naar de lege notitieblok aan de voet van de trap. Adrian neemt een blanco vel papier. Open de boekenkast. Adrian neemt een werkstuk van Miss Valley uit de boekenkast. Lees de pagina's. Over een zwarte bol wordt niets vermeld, maar er werd een graf in het moeras gevonden waarin meerdere skeletten lagen. Een had geen hoofd meer. Om de locatie van het graf te vinden, moet je met de potloodcursor bepaalde woorden in de tekst onderstrepen. Heb je een fout woord onderstreept, gum je het weg met de gumcursor. Onderstreep:

 

 1. Sector 13 - tweede regel op de linkerpagina

 2. Dierlijke beenderen - voorlaatste  regel op de rechterpagina.

 3. Land (marshland/moeras) - laatste regel op de rechterpagina

BUG: Sector 13 wordt niet herkend door het spel, waardoor Adrian er niets over zegt. Gebruik daarom de overslaan knop (skip), rechtsonder in het scherm om verder met het spel te kunnen gaan.

 

Adrian weet nu de plek, want hij is daar zojuist geweest toen hij naar de toegangspoort zocht. Wrijf (combineer) met de steenkool in de inventaris over het blanco vel papier, om de tekst te kunnen lezen. Miss Valley had een antwoord brief geschreven over de ontbinding van de Orde. Praat met Zak. Je moet het werkstuk terug in de boekenkast leggen. Verlaat het huis en ga op de wandelkaart naar het moeras.

Oostelijk Moeras
Kijk naar de kleine dierlijke beenderen op de grond. Zie nu een steenhoopje in de midden. Neem er een brief uit met je naam erop. Lees de brief met de volgende cryptisch aanwijzing: "...hoop is de tweede deugd van de hoeders...". Ga naar het spoorpaadje aan de rechterkant.

Oostelijk moeras - Grafheuvel
Hier is bovenop de heuvel een graf. Neem wat droge takjes op de grond. Kijk naar de menhir, het cirkeltje in de muur dat een symbool voor de zware bol zou kunnen betekenen en kijk naar de hiŽrogliefen in het plafond. Ga dan het graf in. Kijk naar de graven. Ze zijn allemaal leeg. Kijk naar de losse steentjes en bladeren op de grond. Nu kan Adrian de hulp van Mordred gebruiken, maar door de medicijntabletten krijgt hij geen visioenen meer. Het duurt minstens twee weken voordat het uitgewerkt is. Misschien kan je dit versnellen.

Praktijk van Dr. Winterbottom
Praat met de Doctor. Zeg dat de medicijntabletten niet zo goed werken. De doctor zegt dat je geen coffeÔne en valeriaan moet innemen.

Ook moet je geen magnesium gebruiken, dat in middelen tegen brandend maagzuur zit.

Cafetaria
Vraag aan Edward een pak koffie. Adrian koopt de sterkste koffie.

Winkel

Praat met Abaya. Adrian koopt een maagzuurmiddel met magnesium.

Black Mirror - Tuinkas
In de tuinkas neem je de droge valeriaan plant,

 

Black Mirror - Entreehal

Neen nu de rol bouwfolie.


Black Mirror - Keuken
Neem nu de pot op het fornuis. Adrian vult de pot met water.

Oostelijk moeras- Grafheuvel
Voordat je het graf ingaat, hang je de bouwfolie voor de ingang van het graf. Ga dan naar binnen. Neem de kleine steentjes op de grond. Je legt ze in een kring in het midden van het graf, om een vuurplaats te maken. Leg er de droge takken in. Gebruik de aansteker om een vuurtje te maken. Zet de pot met water op het vuur. Gebruik de koffie en het maagzuurmiddel met magnesium (antacidum) in de pot. Leg de valeriaan plant in het vuur (als je de bouwfolie niet voor de ingang gehangen hebt, blaast de wind de rook van de valeriaan naar buiten). Drink dan het brouwsel van koffie en magnesium uit de kokende pot. De valeriaan rook en brouwsel werkt. Adrian ziet de priester op een begrafenis en dat hij de zwarte bol in een van de houders legt. Kijk na zijn visioen naar de zwarte schimmel op de linker rotswand.  Adrian heeft eindelijk de zwarte bol. Ga op de wandelkaart naar de stenenkring in het bos en ga onder naar de grot.


Grot - Toegangspoort
Zet de zwarte bol in de houder. De toegangspoort opent. Ga er doorheen. Je komt niet in de ritueelkamer, maar in de Tempelacademie.

Academie
Je was in Black Mirror II al in deze ruimte geweest. De toegangspoort sluit. De houder is leeg. Hoe komen we hier nu weer uit! Het lichaam van Louis ligt nog steeds op een stenen drukplaat. Doorzoek Louis. Je vindt een brief van Angelina aan Louis. Angelina heeft Miss Valley vermoord en Louis heeft het kasteel aangestoken. Kijk naar de ingestorte trap onder in het scherm. Adrian ziet iets zwarts. Zie links en rechts een spleetopening. Adrain kan zijn hand door de rechtse opening steken, maar komt niet ver genoeg.

 

Gebruik de fotocamera op de rechtse spleetopening. Adrian maakt een foto en ziet er een zwarte bol op. Klik op het lijk van Louis. Je rukt de arm van zijn lichaam. Gebruik de arm op de rechtse spleetopening. Adrian schuift zo de zwarte bol naar de linkse opening. Neem nu uit de linkse spleetopening de zwarte bol. Zet de zwarte bol in de houder en stap in de toegangspoort. Je komt nu in de ritueelkamer.

Tempel - Ritueelkamer
Hier is niets veranderd. Zie een troon met enkele houders. Kijk in de afgrond. Catherine was in de afgrond gevallen. Probeer het boek te nemen. Er verschijnt een schaduw op de troon, en verdwijnt weer. Pak nu het boek. Lees het boek. Adrian zit op de troon. Hij neemt de zwarte bol uit de linkse houder en zet het in de rechtse houder. Via de toegangspoort verlaat hij de ritueelkamer en komt in het bos. Weer staan er twee zware helhonden voor hem, maar deze keer vallen ze hem niet aan. De honden volgen hem. Bij de kasteelpoort verschijnt de geest van Maria. Ze vraagt wat hij met hem gedaan heeft. Vermoedelijk heeft Mordred controle over Adrian genomen, en daarom ziet Maria, Adrian als haar man Mordred en vraagt naar haar zoon. Mordred, alias Adrian antwoordt dat hij zwak was en hem doodde - "Moordenaar".

 

Hoofdstuk 5
 

Black Mirror - Slaapkamer
Adrian wordt de volgende ochtend wakker in een afgesloten slaapkamer op de tweede verdieping . Als hij in de spiegel kijkt schrikt hij. Open de kast. In de kast liggen foto's van Samuel en Catherine. Zie op de vloer glasscherven. Kijk naar het raam en je neemt een touw. Neem de brief op het bureau met de volgende aanwijzing: "de eerste Deugd is geloof". Kijk in Mordreds boek. De pagina's zijn leeg. Alleen het bloed van de Gordons kan de tekst zichtbaar maken. Neem nu een glasscherf op de vloer. Adrian snijdt in zijn vinger en druppelt zijn bloed op het boek. Hij ontdekt een magische formule. In wanhoop wil hij van de toren afspringen.

Black Mirror - Hoofdingang
Valentina Antolini staat onder aan de toren en krijgt Adrian zover om naar de voordeur te gaan. Praat met Valentina. Ze is door het Vaticaan gestuurd om alles recht te zetten en geld te brengen voor de renovatie.  Ze zag dat de laatste Gordon stervende was. Over Adrian wist ze toen nog niets. Mordred wilde zijn ziel in de zwarte spiegel verankeren, die diep in het kasteel ligt. Maar Marcus onderbrak het ritueel, zodat zijn nakomelingen vervloekt werden, door zielen naar de spiegel te brengen. Er waren echter afstammelingen die de spiegel bewaakten. Ze vond een boek van de hoeders in de bibliotheek en geeft het aan Adrian. Ze denkt aan exorcisme. Samen gaan ze naar de kerk.

Warmhill - Kerk
Ze praten met Vader Frederick. Hij heeft nog nooit aan exorcisme gedaan, maar weet er wel iets van. Adrian moet een persoonlijk ding van Mordred brengen. Ook zal het helpen als hij weet wat hij gezondigd heeft. Adrian verlaat de kerk. Kijk in het boek van de hoeders in je inventaris. Op een pagina lees je iets over Marcus. Tijdens het duel met Mordred sprong Maria tussen de gebroeders, om bloedvergieten te voorkomen. Mordred stak Maria neer. Marcus begroef zijn broer in de kapel in het kasteel. Nu weet je een zonde van Mordred.

Black Mirror - Hoofdingang
Praat met Edward bij de hoofdpoort. Adrian geeft hem de brief van Angelina, om het naar Spooner te brengen.

Edward zal niets over de zwarte ogen zeggen en voor een zonnebril zorgen.

Black Mirror - Slaapkamer
Ga terug naar de slaapkamer op de tweede verdieping  - zijdoorgang naast Victoria's slaapkamer. Neem Mordreds boek.


Warmhill - Kerk
Ga via de zijdeur de kerk in. Praat met Vader Frederick. Geef hem Mordreds boek en vertel over Maria. De priester heeft nu alles om de exorcisme uit te voeren. Adrian ligt op de vloer. De priester spreekt een Latijnse spreuk uit. Maar plotseling stijgt er zwarte rook uit Adrian's borst en valt de priester aan. De rook (Mordred), slingert de priester door de kerk. Valentina rent naar hem toe. Waarschijnlijk heeft de priester Mordred gezien en met hem gesproken. Hij zegt alleen dat dit de verkeerde plaats is en dat Mordred nergens heen kan. Dan overlijdt de priester. Valentina en Edward brengen Adrian terug naar het kasteel.

 

Hoofdstuk 6

 

Black Mirror - Bibliotheek
Terwijl Adrian slaapt, neem je de rol van Valentina. Ze bedankt Edward en stuurt hem weg. Gebruik de telefoon. Valentina verteld de aartsbisschop wat er gebeurd is. De duivel moet terug in de spiegel gedreven worden. Kijk na het telefoongesprek op de stamboom. Er waren vrouwen en mannelijke hoeders. Kijk naar het vloerkleed, de twee boekenkasten en de zuil. Aangezien de bibliotheek hoger ligt, kan hieronder misschien een geheime doorgang zijn. Gebruik een brandende lucifer op de zuil. Bij de zuil tocht het een beetje. Achter de zuil is een ruimte. Klik op de zuil. Valentina trekt er een losse tegel uit. Onderzoek het gat in de zuil. Kijk naar het tandwielvormige sleutelgat.

 

Black Mirror - Entreehal
Kijk naar de grondsteen. Het was vroeger de ingang van de catacomben, maar Marcus had het verzegeld.

Black Mirror - Tearoom
Kijk naar de zwarte vlek op de muur. Hebben de bouwvakkers er een oplosmiddel opgebruikt!

Black Mirror - Victoria's Slaapkamer
Kijk naar het apparaat. Valentina neemt een spuit met adrenaline. Kijk en neem het sieradenkistje.

In de bodem is een geheime vakje. Je kan het niet openen. Verlaat de slaapkamer.

Black Mirror - Gang, eerste verdieping

Adrian is wakker geworden. Zijn ogen zien er weer normaal uit. Valentina zegt niet dat Vader Frederick overleden is. Ze vertelt hem over de zwarte spiegel, catacomben en het slot in de bibliotheek. Toon na het gesprek het sieradenkistje aan Adrian. Hij krijgt het open. In het kistje ligt een zwaardgrip met 4 edelstenen. Geef de zwaardgrip (sleutel) aan Adrian. Je kan nu switchen van personage. Switch naar Adrian. Geef het touw aan Valentina. Ga naar de slaapkamer op de tweede verdieping.


Black Mirror - Slaapkamer
Open de kast. Adrian neemt een graflicht en een tang.

Black Mirror - Bibliotheek
Kijk naar het slot in de zuil. Gebruik de zwaardgrip in het sleutelgat. De sleutel past, maar er gebeurt niets. Er ontbreekt een edelsteen. Bel de waarzegster (als je dat nog niet eerder gedaan hebt) - klik visitekaartje op de telefoon. Switch naar Valentina en breng haar ook naar de bibliotheek. Switch naar Adrain en praat met Valentina over alles. Victoria had Angelina een armband met robijnen gegeven, die nu op het politiebureau ligt als bewijsmateriaal. De spiegel zuigt de zielen op, maar alleen de zielen van slechte mensen. Goede zielen hebben geen toegang. De kwade zielen kunnen er ook uit, want Mordred is er een van.

Black Mirror - Hoofdingang
Kijk in de brievenbus. Edward heeft er een zonnebril ingelegd. Ga onder in het scherm naar de kruising in het bos. Ga naar het pad aan de linkerzijde, richting Warmhill. Loop het bruggetje over, neem het bospaadje aan de rechterzijde en ga naar de hut.

Bos - Hut
Iemand heeft de deur met een bijl doormidden gehakt. Ga naar binnen. Adrian loopt meteen weer naar buiten. 

Loop terug naar de kruising. Filmpje - hoor Ralph zingen.

Willow Creek: Politiebureau
Praat met Spooner. De zaak is gesloten. Je krijgt daarom de armband met robijnen.

De inspecteur zal waarschijnlijk binnenkort overgeplaatst worden.

 

Black Mirror - Kelder

Ga naar de keuken en naar de kelder. Steek in de souterrain de kaars (graflicht) in je inventaris aan met je aansteker. Ga nu de trap af en je komt onder in de kelder. Het is pikdonker in de kelder, maar je hebt een beetje licht van de kaars. Kijk rond. Zie een stroomkabel hangen, bouwlamp, plaswater, droge fontein, ketting, waterafvoerrooster, waterpomp en een grote stoomhendel. Je hebt meer licht nodig.

Black Mirror - Bibliotheek
Combineer de tang met de armband, om de robijn eruit te nemen. Plaats (combineer) de robijn in de sleutel (zwaardgrip).

Gebruik dan de sleutel in het sleutelgat achter de zuil. Adrian en Valentina gaan via de wenteltrap naar de catacomben.

Catacomben - Fontein
Kijk beide naar de symbolen op de vier zuilen. Van links naar rechts:

 1. Huis en kruik - volgens Valentina betekent dat een opbergruimte

 2. Mestvork en bloem - volgens Valentina betekent de mestvork een fakkel

 3. Vogel en hoofd - volgens Valentina staat de vogel voor de dood

 4. Vis en hand - volgens Valentina is de vis een symbool voor de eerste dag na nieuwe maan

Kijk naar de 2 symbolen op de rand van de fontein. Op de linkerzijde is een vogel en rechts een huis te zien. In het midden hangt een ketting. Praat met Valentina over de symbolen en uitgang. Adrian: Ga terug naar de keuken en naar de kelder.

Black Mirror - Kelder
Neem in de souterrain een beetje strooizout uit de emmer. Steek de stekker van het verlengsnoer in het stopcontact. Neem dan het verlengsnoer in de hand en gooi het over de trap naar beneden. Ga dan beneden naar de kelder met de brandende kaars in je inventaris.  Het uiteinde van het verlengsnoer ligt op de grond bij de ingang. Neem het verlengsnoer in de hand, gebruik het op de bouwlamp en je hebt nu voldoende licht in de kelder. Neem de stroomkabel in de hand, die aan het plafond hangt en leg de stroomkabel in de waterplas. Kom nog niet aan de grote stroomhendel achter tegen de muur. Kijk naar de fontein. Adrian roept dan naar Valentina. Kijk naar de ketting.

 

Ga rechts naar de waterpomp en open de klep. Neem de ketting boven de fontein in de hand, en klem het vast aan de waterpomp met de geopende klep. Aan de rechterzijde van de waterpomp hangt een stalen kabel, die je ook in de hand neemt en aan de waterpomp vastklemt. Neem nu de stroomkabel van de waterpomp in de hand en leg de stroomkabel op het waterafvoerrooster aan de voorkant van de fontein (heb je de grote stroomhendel naar beneden gedrukt dan zal je sterven). Gebruik nu de stroomhendel om elektriciteit te krijgen in de kelder. Loop naar de waterpomp. Zet de waterpomp aan, door op de knop in het bedieningspaneel te drukken, maar het heeft niet voldoende stroom. Strooi het zout in de waterplas met stroomkabel. Zet nu de waterpomp aan en de ketting trekt een kooi omhoog uit de fontein. Valentina komt nu in de kelder om te zien wat Adrian aan het doen is. Switch naar Valentina. Gebruik het touw op de fontein. Ga terug naar de catacomben (onder de bibliotheek).

Catacomben - Fontein
Adrian volgt Valentina naar de catacomben. Switch terug naar Adrian. Klim in de kooi. Kijk naar het touw. Praat met Valentina over het touw. Als Adrian aan het touw trekt, zal Valentina de waterpomp in de kelder aanzetten. Switch naar Valentina, en loop naar de kelder. Switch dan terug naar Adrian. Ga terug in de kooi. Trek aan het touw. De kooi gaat naar beneden in het water.

 

Zie een schijf met 8 vakjes. In sommige vakjes zie je een symbool. Boven de schijf is een ander symbool. Je moet de bijbehoorde symbool instellen van het symbool boven de schijf. Op de zuilen rondom de fontein zag je op elke zuil 2 symbolen. Deze 2 symbolen horen bij elkaar. Klik op de pijl aan de linkerzijde van de schijf, om de andere schijven te zien. Je moet deze puzzel snel oplossen, want je hebt niet genoeg zuurstof. Het spel wordt automatisch opgeslagen. Rechtsboven kan je met de kooi terug naar boven gaan.

 

 1. Je ziet bovenkant schijf een huis - Klik op de kruik (12 uur positie).

 2. Je ziet een vis - Klik op de hand (5 uur).

 3. Je ziet een vogel - Klik op de kop (3 uur).

 4. Je ziet een drietand - Klik op de bloem (1 uur).

 

Catacomben - Voorhal
De kooi gaat nu verder naar beneden. Je komt in een onderaardse begraafplaats. Valentina komt via de ketting naar deze grot. Kijk rond. De stenen deur aan de linkerkant heeft 6 sloten.  Open alle sarcofagen en kijk in de sarcofaag van links naar rechts. Uit de eerste neemt Adrian een speerpunt, uit de tweede een rond houten schild, uit de derde een houten vis en de vierde is leeg. Vůůr de tweede sarcofaag ligt een oude roestige zwaard. Neemt Adrian het zwaard in zijn hand spreekt Mordred. Neem onder in het scherm het houten bootje. Zie 6 kettingen aan het plafond hangen. Kijk naar de schaal onder het standbeeld. Adrian drukt op de weegschaal. De kettingen verschuiven. Aan de kettingen zijn capsules. Een capsule kan je bereiken - links van de rechtse stenen deur. Kijk in deze capsule en je neemt een gouden sleutel. Kijk in het gat naast deze capsule en je neemt een oude aantekening met verschillende kamers met een Romeinse cijfer: I, II of III.

 

Kijk weer naar de schaal onder het standbeeld en je ziet de weegschaal in close-up. Het bootje, speerpunt, vis en het schild liggen naast de schaal. Leg deze 4 objecten in de schaal. De schaal zakt. Ga uit de close-up. De kettingen zijn weer verschoven. Nu kan je uit een andere capsule een tweede gouden sleutel nemen. Probeer de twee gouden sleutels op de stenen deur aan de linkerkant. Ze passen, maar je kan er niet aan draaien. Adrian legt de sleutels aan de kant. Switch naar Valentina.

Kijk naar het reliŽf aan de linkerkant van het standbeeld. Ze herkent enkele hiŽrogliefen, maar niet allemaal. Aan de bovenkant ziet ze de zwarte spiegel. Daarnaast herkent ze 7 mensen waarvan sommige liggen en andere staan. Op de onderkant ziet ze 7 kolommen van symbolen. Zal elke kolom voor een mens staan? Switch terug naar Adrian. Kijk naar de stenen deur aan de rechterkant. Adrian is ervan overtuigd dat achter deze deur een pad is dat naar hun bestemming leidt, maar Valentina waarschuwt hem, omdat Marcus moest vechten tegen een schaduwleger. Lees hier meer over in het boek. Ga naar het doolhof achter deze stenen deur.

Catacomben - Doolhof
Bij het binnenkomen, drukt Valentina meteen op een schakelaar, want in de kamer ernaast (rechts) is een schaduw. Schaduwen houden zich alleen op in donkere ruimtes, want ze hebben angst voor licht. De aantekening met de Romeinse cijfers geeft aan hoeveel schakelaars je moet bedienen, om het licht in de kamers aan of uit te zetten. Worden er meer of minder schakelaars ingeschakeld, gaat het licht in die kamer weer uit. In sommige kamers zijn sarcofagen of nissen. Je moet naar deze kamers om totaal 3 objecten te vinden. Je mag geen kamers betreden, waarin een schaduw is, noch de deur in een donkere kamer van de aangrenzende kamer met een schaduw openen, omdat anders de schaduw je doodt. Op alle deuren is een schakelaar. De andere schakelaars aan beide zijden van de deuren zijn voor de kamer en voor de aangrenzende kamer. De twee schakelaars voor en achter de deur zijn met elkaar gekoppeld. Dit betekent dat als je de schakelaar van de aangrenzende kamer indrukt, het ook geldt voor de deur van de kamer waarin je staat. Door het drukken op een schakelaar opent of sluit de deur van de aangrenzende kamer. Door het in en uitschaken, kan je de twee schaduwen naar andere kamers lokken, zodat je de doodskisten en nissen kan onderzoeken in de kamers. Beide moeten door de doolhof. Nummer de kamers 1 t/11 (zie afbeelding).

 

Oplossing:

 • Kamer 1 - Adrian - schakelaar tussen kamer 1 en kamer 2

 • Kamer 2 - Adrian - schakelaar tussen kamer 2 en 5

 • Loop beide naar kamer 5. Open de sarcofaag en neem de kroon.

 • Kamer 5 - Adrian - schakelaar tussen kamer 5 en 8

 • Kamer 8 - Adrian - schakelaar tussen kamer 8 en 7

 • Kamer 8 - Adrian - schakelaar tussen kamer 8 en 9

 • Kamer 9 - Adrian - schakelaar tussen kamer 9 en 11

 • Kamer 7 - Adrian - schakelaar tussen kamer 7 en 6

 • Kamer 2 - Adrian - schakelaar tussen kamer 2 en 4

 • Adrian loopt naar kamer 4, de deur tussen kamer 2 en 4 kan alleen vanuit kamer 2 open en dicht.

 • Kamer 2 - Valentina - schakelaar tussen kamers 2 en 4 (Adrian kan nu niet uit kamer 4)

 • Kamer 1 - Valentina - schakelaar tussen kamer 1 en de ingang naar de voorhal.

 • Kamer 1 - Valentina - schakelaar tussen kamer 1 en 3

 • Kamer 2 - Valentina - schakelaar tussen kamer 2 en 1

 • Kamer 4 - Adrian - schakelaar tussen kamer 4 en 3

 • De schaduw verplaatst zich van kamer 3 naar de donkere kamer 1.

 • Adrian neemt een kom uit de nis in kamer 3.

 • Kamer 3 - Adrian - schakelaar tussen kamer 3 en 1

 • Kamer 3 - Adrian - schakelaar tussen kamer 3 en 6

 • Kamer 6 - Adrian - schakelaar tussen kamer 6 en 11

 • Kamer 7 - Adrian - schakelaar tussen kamer 7 en 8

 • Kamer 8 - Valentina - schakelaar tussen kamer 8 en 9

 • Kamer 7 - Adrian - schakelaar tussen kamer 7 en 11

 • Kamer 11 is nu verlicht en de schaduw verplaatst zich naar de donkere kamer 9.

 • Kamer 7 - Adrian - schakelaar tussen kamer 7 en 8

 • Ga samen naar kamer 11. Open de sarcofaag en neem een staf. Ga samen naar kamer 7

 • Kamer 7 - Adrian - schakelaar tussen kamer 7 en 11

 • Kamer 3 - Adrian - schakelaar tussen kamer 3 en 6

 • Kamer 3 - Adrian - schakelaar tussen kamer 3 en 1

 • Kamer 4 - Adrian - schakelaar tussen kamer 4 en 3

 • Kamer 2 - Valentina - schakelaar tussen kamer 2 en 4

 • Kamer 2 - Adrian - schakelaar tussen kamer 2 en 4

 • Kamer 2 - Adrian - schakelaar tussen kamer 2 en 5

 • Kamer 2 - Adrian - schakelaar tussen kamer 2 en 1

 • De schaduw verplaatst zich naar de donkere kamer 3. Ga samen naar kamer 1.

 • Kamer 1 - Adrian - schakelaar tussen kamer 1 en 3

 • Kamer 1 - Adrian - schakelaar tussen kamer 1 en de ingang

 • Ga beide door de stenen deur naar de voorhal.

Catacomben - Voorhal
Switch naar Valentina. Kijk nogmaals naar het reliŽf. Kijk naar de afbeelding op de bovenkant met de 4 mensen. Ze herkent een krijger en een koning, die beide gehaat werden en een priester. Switch terug naar Adrian. Praat met Valerie. Kijk weer naar de schaal onder het standbeeld. De nieuwe objecten liggen nu naast de weegschaal. Je moet nu de juiste objecten in de weegschaal leggen. De staf is het symbool van de priester. Leg de staf in de schaal. De jager gebruikt een speer. Leg de speerpunt in de schaal. Nu ontbreken er nog 2 objecten, die aan "normale mensen" kunnen behoren. De kroon en schild sluit Valentina uit, omdat ze behoren tot de koning en een krijger, die beide gehaat werden. Leg de kom en de vis in de weegschaal. De schaal zakt. Als je even wacht, ga je automatisch uit de close-up bij de juiste oplossing, (dit gebeurt alleen als je niet de gouden sleutels in je inventaris hebt. Je moet de genomen gouden sleutels op de linkse stenen deur gebruiken, om te ontdekken dat ze niet werken). Nu verschuiven alle kettingen, zodat je nu de 6 gouden sleutels in een keer uit de capsules kan nemen. Gebruik de gouden sleutels op de stenen deur aan de linkerzijde en ga er doorheen.

Catacomben - Zuilengang

Loop naar de zuilengang en je komt in een heiligdom.


Catacomben - Kathedraal
Open in de kapel de rechtse sarcofaag. Volgens Valentina is dit het graf van Maria. Neem de zwaardkling uit de borst van het skelet. Open de linkse sarcofaag. Dit is het graf van Mordred. Ga naar het altaar. Kijk naar het altaar en je ziet weer hiŽrogliefen. Switch naar Valentina. Kijk naar het altaar. Ze vertaalt de Latijnse spreuk inscriptie: "Bij zonsopgang stuurde de koning zijn krijgers in een veldslag tegen de duisternis". Switch naar Adrian. Kijk op het altaar naar de afbeeldingen. De spreuk moet je in beelden symboliseren. In de spreuk zitten vier sleutelwoorden: Zonsopgang - Koning - Krijgers - Duisternis.

 

De zonsondergang en duisternis symbolen zijn goed te herkennen - in de linkerkolom zie je een zon en in de rechterkolom een maan. Je moet de zon met de maan verbinden, door de juiste andere symbolen in te drukken. De aanwijzingen voor de symbolen van de koning en krijger kan je zien in het reliŽf in de voorhal. Er zijn 7 kolommen voor 7 verschillende mensen afgebeeld. Een kolom begon met een kroon. Deze kolom moet van de koning zijn. Een andere kolom begon met een bijl. Een teken van een krijger. De andere symbolen voor de koning zijn: kroon, brood, huis, boot, schild, kelk. De symbolen voor de krijgers zijn: bijl, hoofd, zwaard, pijl, schild, boog.

 

Klik op de symbolen:

 1. Zon = linkerkolom, 3de symbool van boven

 2. Kroon = linkerkolom, 2de symbool van boven

 3. Brood = tweede kolom van links, 2de symbool van boven

 4. Huis = tweede kolom van links, 3de symbool van boven

 5. Schip = derde kolom van links, 3de symbool van boven

 6. Schild = vierde kolom van links, 3de symbool van boven

 7. Kelk = vijfde kolom van links, 3de symbool van boven

 8. Bijl = tweede kolom van rechts, 3de symbool van boven

 9. Kop = tweede kolom van rechts, 2de symbool van onderen

 10. Zwaard = tweede kolom van rechts, onderste symbool

 11. Pijl = rechterkolom, onderste symbool

 12. Schild = rechterkolom, 2de symbool van onderen

 13. Boog = rechterkolom, 3de symbool van onderen

 14. Maan = rechterkolom, 2de symbool van boven

Een geheime doorgang opent. Ga er doorheen.
 

Catacomben - Alchemie Laboratoria
Adrian en Valerie komen in een laboratorium. Adrian herinnert zich de kamer uit zijn jeugd. Neem het oude zwaard in de hand. Mordred spreekt weer uit Adrian. Valentina zegt om geen wapens meer aan te raken. Kijk naar de alchemie werktafel en naar de open haard. Nu herinnert Adrian zich meer. Als kind klauterde hij Angelina achterna, die in het gat was gevallen, en ze kwamen hier uit de open haard. Bates had hen gevonden en vervolgens het gat weer gedicht. Achter de deur aan de rechterzijde is de spiegel. Toen stond de deur open. Of Angelina de deur geopend heeft weet Adrian niet meer. Switch naar Valentina.

 

Kijk naar de leeslessenaar met het alchemieboek. Switch terug naar Adrian. Kijk naar de deur aan de rechterzijde. Praat met Valentina over het boek en vraag of ze je de dolk toont. Adrian herinnert zich als kind dat hij zich verwond had toen hij Angelina wilde helpen. Als dan zijn bloed op de deur druppelde openende de deur, want alleen het bloed van een Gordon kan deze deur openen. Ga door de deur.

 

Catacomben - Spiegelkamer

Beide kijken in de zwarte spiegel. Valentina zegt tegen Adrian dat hij weer in Mordreds boek moet kijken. Vreemd, de pagina's zijn nu beschreven. Dit moet door de zwarte spiegel gebeurd zijn. Mordred wilde de ziel van de gevreesde koning in het lichaam van zijn zoon overdragen. Daarvoor moest hij de botten van de koning op het altaar leggen. Switch naar Valentina. Kijk naar de spiegel. Is Adrian's schaduwziel ook in de spiegel? Beide kijken nogmaals in Mordreds boek. Kijk naar het altaar. Valentina denkt nu na over hoe ze Adrian van Mordreds schaduwziel bevrijden kan, zonder Adrian te doden. Ga naar het laboratorium.


Alchemie Laboratoria

Valentina vraagt opnieuw aan Adrian om in Mordreds boek te kijken. Valentina begrijpt nu dat de Schaduwen alleen ontstaan wanneer een persoon sterft. Is het een slecht persoon gaat de ziel naar de spiegel, is het een goed persoon gaan ze naar de hemel. In het experiment, om de ziel van de koning in het lichaam van zijn zoon te overdragen is iets verkeerd gegaan, want Mordreds zoon overleed.

 

Kijk op de alchemie werktafel. Valentina heeft een gevaarlijk idee, om een gif te maken dat Adrian's hart vertraagt, zodat hij sterft. Zodra Adrian dood is, zal Mordreds schaduw het lichaam van Adrian verlaten. Kijk naar de oude zwaarden. Mordred had over zijn zwaard geschreven dat hij een schaduw gemaakt had waarmee hij tegen de andere kon vechten. Zijn zwaard is nu een zwarte vlek die steeds groter wordt. Herinner je nog de zwarte vlek in de theesalon. Is Mordreds zwaard achter het behang verborgen? Ga terug naar de kathedraal.

Kathedraal
Kijk naar Mordreds sarcofaag. Adrian moet de botten op het altaar in de spiegelkamer leggen. Dan zal Mordreds schaduw overgaan in de botten als Adrian sterft. Adrian's ziel kan dan tegen Mordreds ziel vechten achter de spiegel en hem met het zwaard verslaan. Valentina zal dan de adrenaline in zijn ader injecteren, om het leven van Adrian te redden. Valentina gaat nu naar het kasteel om Mordreds zwaard te halen en een boek lezen over vergiften in de bibliotheek. Je neemt de rol van Adrian. Neem een foto van Mordreds skelet in zijn sarcofaag, zodat je later weet hoe je de botten neer moet leggen. Neem Mordreds skelet. Ga naar de spiegelkamer.

Spiegelkamer
Leg het skelet op het altaar. Kijk naar het skelet op het altaar. De skeletfoto is nu linksboven in het scherm te zien. Leg de botten op de juiste plek, zoals op de skeletfoto. Je kan de botten met de rechtermuis draaien. Heb je het goed gedaan, ga je uit de close-up. Adrian zegt of het goed is. Switch naar Valentina.


 

Black Mirror - Tearoom
Gebruik de dolk op de zwarte vlek in de muur. Neem het zwaard waarvan de punt afgebroken is. Verlaat de theesalon.

Valentina leest automatisch een boek over vergif in de bibliotheek en keert terug naar de spiegelkamer.

Catacomben - Spiegelkamer
Valentina: Praat met Adrian en ga daarna naar het laboratorium.

Alchemie Laboratoria
Neem het gif van de alchemie werktafel en ga terug naar de spiegelkamer.

Spiegel kamer
Gebruik het gif op Adrian, die al op het altaar ligt. Dan start een tussenscŤne waarin Mordreds schaduw het lichaam van Adrian verlaat nadat hij gestorven is. Dan vecht Adrian's schaduw tegen Mordreds schaduw achter de spiegel. Zodra Adrian heeft gewonnen, gebruik je snel de adrenaline spuit op Adrian. Zie het gelukkige of droevige einde van onze helden :)

Einde

 

© Dit document mag niet worden verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur en de inhoud mag in geen geval worden veranderd.
GameSolves
NL Forum 

Henk

www.000webhost.com