The Black Mirror I

Black Mirror "Zwarte Spiegel" is de naam van de voorouderlijke zetel van familie Gordon, die ergens in Engeland werd gevestigd. Black Mirror het kasteel en het omringende gebied zijn waar het grootste deel van het verhaal van het spel plaatsvindt. De opening begint met een schot van het kasteel bij nacht in stormachtig weer. Een oude man (die wij later leren als William Gordon) zit in zijn studie in de oude kasteeltoren een brief te schrijven aan kleinzoon Samuel. De brief laat doorschemeren de geheimen met betrekking tot de geschiedenis van de familie Gordon. De oude man is bang. De nacht is donker en eng. Er is iets dat op de toren kruipt. De lichten gaan uit. Er schijnt een korte strijd te zijn en de oude man valt uit het venster naar zijn dood. Wanneer het daadwerkelijke spel begint, vindt u zich in de rol van Samuel Gordon, jongst van Gordons, die 12 jaar niet in de Black Mirror is geweest. Gordons is net van de begrafenis teruggekeerd van William en de atmosfeer is begrijpelijk niet gelukkig (dat voor de rest van het spel, zal voortduren en misschien nog slechter zal worden). Iedereen schijnt te geloven dat de dood van William een zelfmoord was maar Samuel niet. Je begint een informeel onderzoek naar de omstandigheden van de dood van William en een onderzoek van de familiegeschiedenis. De Gordon familiestamboom gaat terug tot in de middeleeuwen en de legenden vermelden zwarte magisch en hekserij. In de loop van het spel zult u leren of dat de legenden waar zijn.

Het spel is makkelijk te besturen, praat met iedereen en vraag ze alles. Onder in het scherm zie je een balk met afbeeldingen als je met iemand praat, klik op de afbeeldingen en je vraagt dan een vraag aan de persoon. Als je iets kan geven aan een persoon en je hebt het in je inventaris dan komt de afbeelding in de balk. Ga met je cursor over voorwerpen in het scherm, de cursor zal rood kleuren als het voorwerp informatie heeft,  klik met de linkermuisknop op het voorwerp, ook kan je de voorwerpen daarmee oppakken. Klik als de cursor rood blijft nogmaals op het voorwerp voor meer info, als er niet meer info is dan wordt de cursor weer wit en zal niet meer rood worden als het voorwerp verder in het spel niet meer mee doet. Blijft de cursor rood en je krijgt dezelfde tekst dan is het voorwerp te gebruiken of met iets te combineren. Soms is het heel belangrijk dat je je rechtermuisknop gebruikt op iets dat gebruikt kan worden, gebruik ook je rechtermuisknop op voorwerpen die in je inventaris komen. Je vind in het spel een map die je kan gebruiken om je te verplaatsen naar andere gebieden.

Website

 

Oplossing Back mirror 1

Oplossing Back mirror 2

Oplossing Back mirror 3

Oplossing Back mirror 4

Oplossing Black Mirror 1

Hoofdstuk 1: Return of the Future

Na het gesprek met de familie en politie sta je in de ontvangsthal " lobby", kijk naar  het gedenksteen " Monolith" (voor meer info dus nog een keer erop klikken), kijk naar het schilderij " picture", je ziet het vergroot in beeld, klik op de pijl om terug " back" te gaan. klik op het kleine tafeltje "small table". De deur rechts waar je uitkwam is de ontvangkamer " common room", de doorgang links van de ontvangstkamer is de eetkamer "dining room, links in het scherm ga je naar de bibliotheek " library", onder in het scherm ga je naar de voorkant/uitgang van het kasteel en daar kan je naar boven via de trappen "staircase". Ga naar de voorkant van de hal, klik rechts op een deur (nu zeg ik niet meer waarop je moet klikken dus probeer op alles te klikken om info te krijgen, bij dubbelklik als je je verplaats dan gaat dat sneller)). Ga via de trap naar boven " go upstairs", links naar de kamers " to the room:, klik op de kranten rek " newspaper rack" en je leest een bericht dat onder de krant ligt. Klik op de deur van Roberts kamer "Robert's study" en vraag alles aan hem. Links in de hal is Victoria's kamer (vrouw van William). Ga verder achter de gang door, pak/klik uit je inventaris je slaapkamersleutel "key to my room", klik de sleutel op de deur en je gaat naar binnen. Open je koffer "suitcase", klik dan 2x (niet dubbelklikken) op de koffer en je pakt uit de koffer je pillen "pills" en je portefeuille "wallet". Ga in je inventaris (ga met de cursor onder in het scherm en je ziet je inventaris. Met de cursor boven in het scherm zie je tandwieltjes, als je op de tandwieltjes klikt ga je naar het menu waar je kan saven,laden,verlaten en options), klik met de rechtermuisknop op de pillen, doe dat ook op de portefeuille en je haalt er een munt "coin" uit, doe dit dus bij alle voorwerpen die je in je inventaris krijgt ook op je rouwkaart " mourning-card". Klik op de bovenste la " drawer" van het kastje bij de deur, bekijk wat er in ligt, klik op de foto die op het kastje staat, ga terug " back" en klik op de onderste la. Deze is op slot. Klik op de deurpost " door frame", hij zegt dat het te hoog is om er boven op te kijken, klik nu met de rechtermuisknop op de deurpost en hij pakt de sleutel van de la "key to the drawer". Ontsluit de onderste la met de sleutel, open de la, bekijk wat er in ligt (later kan je de voorwerpen pas pakken als je ze nodig hebt, dus bij andere voorwerpen die je ziet en niet kunt pakken moet je eerst een reden hebben om ze te pakken/gebruiken).

Als je alles onderzocht hebt verlaat je je slaapkamer (belangrijk dat je de haard bekijkt en zegt dat het koud is in je kamer), bekijk ook alles in de hal (nogmaals bekijk overal alles wat je kan bekijken want kan belangrijk zijn), ga naar de trap, ga daar boven bij de trap rechts naar de oude vleugel van het kasteel " old wing", ga links de balkon op " balconey" om de oude toren " old tower" te bekijken, ga terug het kasteel in "go inside", ga verder achter de oude vleugel in, onderzoek alles, klik op de haard " dead fireplace", klik dan met de rechtermuisknop in de haard en je pakt er een verschuurde foto uit "torn-up photograph". Klik met je rechtermuisknop op de verscheurde foto in je inventaris en maak met de snippers een complete foto.

Klik op een snipper, plaats die tussen de hoekjes op de goede plaats van de puzzel, met de rechtermuisknop draai je de snippers. Klik achter op de deur van de zolder "attic". Ga naar de kamer van Robert en praat met hem. Als je moet antwoorden via de negatief of positief masker " positive/negative answer" geef je maar een positieve antwoord. Ga naar beneden, ga via de voorhal rechtsboven naar de hal voor de bibliotheek, praat met de butler " Bates".

Ga de bibliotheek in, praat met "Hermann". ga verder de bibliotheek in "central part", ga naar het bureau achter " rear part", klik en lees het grote boek dat op het bureau ligt "big book". Na het lange verhaal ga je naar de eetkamer, klik op de fruitschaal "bowl with fruits", pak er snoepjes uit "sweets". Ga achter de keuken in "kitchen", pak een sleutel uit het rekje dat langs de kelderdeur "cellar" hangt "key to attic". Ga via de achterdeur van de keuken de tuin in "go out". Ga boven in het scherm naar de achterkant van de tuin "rear garden", onderzoek de fontein "fountain", rechtdoor naar de stallen " stable" is geblokkeerd en via de deur links ga je naar de eetkamer. Ga links terug naar de rechtervleugel van het kasteel " right wing", links naar de trappen " stairs", trap af "main gate", praat met de tuinman "Henry". Ga achter naar het tuinhuisje "greenhouse", onderzoek de vergruizer "grinder", probeer het tuinhuisje in te gaan, ga terug naar de tuinman en praat weer met hem. Onder in het scherm ga je naar de ingangspoort van het kasteel "main gate". ga terug de trap op " go upstairs", ga naar de ingang "main entrance", ga links naar de stallen "stable" onderzoek het kapotte hekje van de toren "fence", (zie ook een symbool tegen de toren maar die kan je nog niet onderzoeken). Ga verder naar de stallen, praat met de knecht "Morris". Ga achter de stal in, open de la (hamer kan je nog niet pakken", klik op de wijnfles die op de werkbank staat. "bottle of wine", ga naar buiten en praat weer met Morris.

Ga het kasteel in en boven naar de oude vleugel. Klik de sleutel van de zolder op de deur. Onderzoek alles op zolder, loop verder achter de zolder door, klik op de deur waarop planken zijn getimmerd.. Ga weer naar Robert en praat met hem, ga naar je slaapkamer en Bates heeft de haard aan gemaakt. Ga naar de hal van de bibliotheek en praat met Bates.  Je kunt nu het symbool onderzoeken van de toren "stain". Ga uit de la van de stal de hamer pakken "hammer". Ga de zolder  op, gebruik de hamer op de planken van de deur, probeer de deur te openen, niet dus zal wel weer eens niet op slot zitten. Ga naar de keuken en praat met Bates die nu  in de keuken staat. Ga naar je slaapkamer en pak de foto camera uit de onderste la. Ga weer met Robert praten en je krijgt de sleutel van de kist op zolder "Robert's key". Ga naar de zolder, open de kist "Roberts chest" met de sleutel en pak er een fotorolletje uit "film". Combineer het fotorolletje met de camera (klik op het fotorolletje in je inventaris en klik die op de camera) "camera with film in it". Klik nogmaals op de gesloten deur en dat hij zegt dat hij de sleutel aan Victoria moet vragen. Geef de sleutel terug aan Robert.

Ga naar de toren buiten, klik op het symbool en maak een foto van het symbool. Ga naar de ontvangkamer "common room" in het kasteel en praat met Victoria, tijdens het gesprek over Morris antwoordt "positive". Na je weer in de hal staat ga je met Bates in de keuken praten. Ga dan terug naar Victoria en ga verder met de vragen. Ga naar Hermann die in de bibliotheek staat en praat met hem. Pak een map achter van het tafeltje waar " scrolls" liggen. Kijk op de map (rechtermuisknop), via de map kan je nu verplaatsen, je kunt nu nog nergens naar toe. Ga met Morris de knecht praten. Ga naar het tuinhuisje, onderzoek weer de vergruizer, ga het tuinhuisje in, klik op het schilderij en praat met Henry. Ga naar het symbool bij de toren, klik op de struiken "shrubs", pak uit de struiken (rechtermuisknop) een vreemd voorwerp "strange object". Ga met Morris praten. Ga met Bates praten, ga dan met Henry praten. Ga met Victorai praten, ga met Robert praten. Je kunt nu de map gebruiken, ga naar het dorp "Willow Greek".

Praat rechts met de man die zit te vissen op de pier "fisherman". Ga naar de pub, praat met het jongetje "boy", antwoord positieve en je geeft hem de snoepejs. Praat verder met hem " Vick". Ga rechts de brug over "cross the bridge". Onderzoek alles, probeer de Pawnshop in te gaan. Ga terug naar de pub en praat weer met Vick. Ga de pub in, praat met de barkeeper "Harry". Praat met Tom " positive". Praat weer met Harry en betaal de rekening van Tom. Praat weer met Tom. Ga met de visser praten. Ga via de map naar de kerk " The Warmbill vicarage". Probeer de kerk in te gaan, ga links naar het kerkhof "cemetery", ga achter naar het graf van Willams "grave". Ga terug naar de voorkant van de kerk "church", loop naar rechts en praat met de grafdelver "grave-digger". Loop wat op en neer en wacht tot je weer met de grafdelver kan praten. Nadat gesprek hoor je de kerkklokken luiden en het is 7 uur. Je gaat automatisch naar de poort van het kasteel om Mark te ontmoeten. Pak de doos "box" die Mark neer gezet heeft. Open de doos in je inventaris, open de horloge die er in zit "watch" en lees het papiertje "small paper" dat daar uit komt.

Ga naar het bureau in de bibliotheek. klik op de veer in de inktpot " inkwell", onderzoek het geheimenkastje "secret cabinet " en je pakt er een doos uit met planeten "planets". Klik rechts van het bureau op de globe, klik het doosje met de planeten op de globe en de planeten komen op grote te liggen.

 

Nu moet je de naam van de planeet plaatsen die op afstand van de zon staan. De planeten zijn Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune, Pluto. Nu heb ik gekeken op internet hoever ze van de zon staan http://solarviews.com/cap/misc/ss.htm. Klik op een planeet en plaats die op de houder in de globe. Pluto (wit) staat het verste van de zon en is de kleinste planeet, dus plaats die op de buitenste houder. Zo doe je dat ook met de andere planeten.

Als je het goed hebt gedaan pak je de sleutel van de deur op zolder "William's key".

 

 

Ga naar de zolder, gebruik de sleutel op de deur en je gaat de studeerkamer van William in. Onderzoek alles, open het bureau "roll top desk", pak een schaakstuk "chess piece" en een klein muziekdoosje "small cabinet" van het bureau. Bekijk het in je inventaris "jewel box", bekijk ook de zwarte toren schaakstuk "black rook", klik met je rechtermuisknop op de zwarte toren en er zit een mesje in "small knife". Pak uit de la (ga eerst uit het scherm van het bureau) een boek, open in je inventaris "untitled book" en er zit een sleutel in "a key". Open met die sleutel de houten kist "massive chest". Pak uit de kist een zwarte bol "black sphere". Klik met je rechtermuisknop nogmaals op de la en je pakt er een verborgen dagboek van William uit "diary". Gebruik het mesje van de zwarte toren op de gesloten deur. Verlaat de toren en je wordt onwel.

Hoofdstuk 2: Back to the Light

Als je weer bij bent gekomen sta je buiten in de regen. Ga naar de fontein, onderzoek de fontein, onderzoek de fontein dan met je rechtermuisknop en je ontdekt dat er is in ligt. Onderzoek links de voetafdruk "footprint:. Ga naar het tuinhuisje, onderzoek alles, open de linker la van de werktafel en onderzoek de inhoudt. Open de rechter la en er ligt een gesloten kistje in "metal box". Ga de stallen in en praat met Morris. Ga het kasteel in, praat met Robert, praat met Victoria die in de hal bij de open haard zit. Ga naar de keuken, ga de kelder in "cellar", praat met Bates, loop verder naar achter, onderzoek de pompmachine "pump controls", praat weer met Bates, ga terug naar de pumpmachine. Je moet nu de derde (links naar rechts) meter leeg maken zodat het water uit de fontein weg stroomt. Klik op de wieltjes  "wheel" en je ziet welke wieltje het water omhoog of omlaag doet in de meter. Met je rechtermuisknop draai je het wieltje de andere kant op als het niet meer verder kan. Zorg dat de eerste meter hoog staat door op het vierde wieltje te draaien, draai dan aan het eerste wieltje (rechtermuisknop) en de derde meter zal leeg komen te staan (als het zo niet lukt probeer het dan op een andere manier). Als je het goed gedaan hebt zegt hij dat het klaar is "ready".

Ga naar de fontein, onderzoek de lege fontein, onderzoek het symbool in de fontein, maak een foto van het symbool, pak de sleutel die op de grond bij het symbool ligt "key from fontain". Ga naar het tuinhuisje en open het kistje dat in de rechter la ligt met de sleutel uit de fontein, pak de brief uit het kistje "letter" en lees de brief. Ga met Morris in de stallen praten. Ga in het kasteel ook met de andere praten of  ze nog iets te zeggen hebben. Ga dan via de map naar het dorp.

Praat met de visser,  praat met Vick. Ga de pub in, praat met Harry, Tom, Mark, grafdelver. Ga naar de pandjeswinkel "pawn shop". Praat met "Murray" "positive". Ga via de map naar het huis van dokter Hermann "Hermann's house". Praat met de dokter. Onderzoek buiten de "container",  onderzoek de vuilnisbak "dustbin" en je haalt er een verscheurde brief uit "torn-up letter". Puzzel de stukjes van de brief in elkaar. Ga naar de pub en praat met Mark.

Je gaat automatisch naar het lijkenhuis "morgue". Als de dokter weg gaat ga je achter naar het bureau. Pak uit de la een afdrukplaatje "imprint plastic", pak uit een doos "box" die op de plank ligt een pandrekening "bill of exchange". Klik op de sleutels die bij de gootsteen hangen, gebruik de afdrukplaat op de sleutels. Ga naar het dorp, praat met Harry de barkeeper, praat dan met Mark. Ga naar de pandjeswinkel, praat met Murry en je krijgt een andere vreemd voorwerp "strange object". Combineer de twee vreemde voorwerpen met elkaar.

Ga naar de pub en praat met Harry. Ga naar de dokter, klik op de deurbel "doorbel" en ga onder naar het luikenhuis. Praat met de dokter. Ga naar de pub en praat met Harry over Mark. Als Harry je nog niets geeft ga dan naar buiten en terug tot je een sleutel  krijgt die Mark aan hem heeft afgegeven "key container". Ga naar het huis van de dokter, gebruik de sleutel op de container, pak uit de container de kleren "clothes".  Onderzoek die in je inventaris, gebruik je mesje (rechtermuisknop op de zwarte toren) op de kleren en je haalt er een "diamand" uit. Combineer de diamand met het vreemde voorwerp. ga naar Murray in de pandjeswinkel, praat met hem en je krijgt een fles water om foto's mee te ontwikkelen "toner". Geef de fles aan de dokter. Ga een paar keer op en neer naar de dokter tot hij de foto's ontwikkeld hebt. Pak de foto's uit de bak die op de gootsteen ligt en bekijk ze in williams dagboek "diary" (blader naar de laatste pagina). Ga via de map naar de kerk.

De kerkdeur in nu open zo ga de kerk in, onderzoek alles en ga dan met priester " Frederick" praten. Na het gesprek brengt hij je naar de opslagruimte van de kerk. Gebruik het vreemde voorwerp in de opening van de pilaar. Onderzoek de altaar die omhoog is gekomen. Je moet nu de zwarte stenen ruilen met de witte stenen en de rode moet dan in het midden liggen. Klik op een steen en klik die op een lege plaats die bereikbaar is. Je moet ze nu dus zo schuiven dat je de stenen geruild hebt en de rode moet dan in het midden zijn. Heb je dat gedaan dan klik op het vloerkleed " carpet" en ga naar beneden "descend". Klik daar op de opening en ga boven terug om het vreemde voorwerp terug te pakken uit de opening. Plaats het vreemde voorwerp dan beneden in de opening en je hebt licht. 

Lees de 4 boeken. Bij elke boek staat een pilaar "stone block", Als je het dagboek leest in je inventaris  weet je de eerste oplossing van de spreuk van het boek rechtsachter. Klik op de pilaar rechtsachter, draai de bovenste ring naar de letter M, middelste staat al goed de A en draai de onderste ring naar de P. De pilaar zakt dus die is goed. Pilaar linksachter draai daar het woord HΘLE, linksvoor ECHΘ en rechtsvoor CΘAL. Klik op de stenen tombe, onderzoek de tombe, pak de eerste heilige sleutel "first sacred key" en het boek " Marcus". Na je het boek hebt gelezen klik je op de kandelaar die op de grond ligt, klik dan met je rechtermuisknop op de kandelaar. Een rat loopt rechts ergens weg. Klik op de spot en je valt  door een gat in een donker ruimte. 

 Voor de Nederlandse versie is de oplossingen van de pilaren

 map= MAP - hole=GAT -  echo=ECHO - coal=KOLEN

Klik rechts op het mechanisme tegen de wand, zet de linkse hendel in het midden, middelste naar beneden de rechtse helemaal naar boven. Klik terug naar de ruimte, draai aan het wieltje "valve", klik weer op het mechanisme en klik op de rode knop. Je pakt je spullen want je hebt nu licht. Klik achter op de metalen kist "metal box" en je pakt er een kniptang uit "wire cutters". Links in de ruimte hangt een kabel "cable" die onder stroom staat (raak die niet aan anders is het game over). Zet de stroom af door op de rode knop "button" langs het mechanisme te klikken. Knip nu de kabel door met je kniptang en doe het licht weer aan. Pak het touw dat over het hekje hangt "rope". Klik op de deur waar de kabel voor hing, klik daarna weer op de deur met je rechtermuisknop, knip met de tang het ijzerdraad door bij het slot, klik op de deur en je pakt de sleutel "key". Open de deur met de sleutel in je komt in een mijn.

Pak links een staaf  "rod",  onderzoek alles, klik op de skelet dat op de grond ligt en je pakt een doekje "rag". Open het kastje met je mes "switchboard", ga links de tunnel door. Onderzoek alles bij de lift "shaft". Klik op het vat "barrel", klik onder op een luik "lid" waar het vat op staat. Klik weer op het vat, gebruik de staaf op het vat en je duwt het vat van het luik. Probeer het luik van de trapdeur "trap door" te openen. Ga achter de machinekamer in "engine room". Onderzoek de machine "control panel". Ga terug naar het luik. Gebruik het touw op de luik en de uiteinde van het touw op het wagentje "mining cart". Probeer het wagentje weg te duwen, klik met de rechtermuisknop op het wagentje en je pakt een blok voor het wiel weg. Duw nu tegen het wagentje en de luik gaat open.

Klim naar beneden, onderzoek alles, klim verder naar beneden. Klik op een kastje bij het rode licht, open het kastje met je mes, klik op het kastje. Klik op een draad en plaats die in de goede klem "clamp". Van links naar rechts is dat groen,rood,blauw en klik op de knop. Klik op de generator "generator controls", klik met je rechtermuisknop op de skelet die op de grond ligt en je pakt een sleutel "small key". Open het linker kastje "locker" met de sleutel, pak er een revolver, kogels "bullets" en een beschrijving van de machine "plans". Onderzoek de beschrijving in je inventaris en stop de kogels in de revolver. Ga terug naar de grote machine, klik de beschrijving op de machine en de machine werkt. Ga terug naar de generator, onderzoek de pijp waar stoom uitkomt "steam". Ga weer terug boven naar de machine, gebruik je doekje in het water "pool". Bind het natte doekje in de lek van de pijp bij de generator. Ga naar het kasje boven in de mijn (kastje die je geopend hebt met je mes) en pak er een stop uit "fuse". Plaats de stop in het stoppenkasje bij de generator "fusebox". Klik op de generator en de machine voor de lift werkt. Klim omhoog, klik op het paneel "panel" van de lift, klik nogmaals op het paneel om de deur van de lift te openen en ga de lift in.

Onderzoek alles, klik op de hangslot "padlock" achter de deur "grate". schiet met je revolver de hangslot kapot, ga de deur door en je bent uit de mijnt. Buiten staat een wolf je op te wachten, schiet hem neer met je laatste kogel. Ga rechts en je komt in het kasteel. Na het gesprek met de priester en Victoria ga je naar Wales.

Hoofdstuk 3: Hidden Legacy

Klik op de deurbel maar het  werkt niet. Klik rechtermuisknop op de deurbel om op te merken dat de draden nauwelijks verbinden. Gebruik het kleine mesje op de deurbel. Samuel zegt misschien als de draden dunner waren. Bekijk het gebroken standbeeld aan de linkerzijde. Zie dat het been gebroken is. Klik opnieuw en pak een spijker "nail". Gebruik de spijker op de deurbel en iemand komt. Louis wil bewijs dat u een Gordon bent. Toon hem de rouwkaart van William en hij laat je binnen.Bespreek over alles met Eleanor. Na de bespreking bekijk je alles en ook een mahoniedoos met een bovenkant "jewel box" van een schaakbord.

Ga naar buiten en zie een vuile venster, fontein en bloemen. Ga naar de splitsing van het pad "path fork" en bespreek met Louis over de deurbel. Ga naar de oude tuin "old garden". Bekijk het huis met de toren. Bekijk het waterkraantje tegen het stenen muurtje "faucet" en je pakt er een draad vanaf "firm wire". Neem de weg naar het verlaten huis en zie dat de deur gesloten is en er geen andere mogelijke is om binnen te gaan. Klik er met je rechtermuisknop op en je ontdekt dat er aan de ander kant in een sleutel in steekt. Schuif je rouwkaart onder de deur door, gebruik het draad in het slot/deur en pak de rouwkaart. Open de deur met de sleutel "a key".

Onderzoek alles in het huis. Open de kleine lade van het tafeltje en pak een pen "fontein pen". Rechtermuisknop op de pen in je inventaris om te zien dat er blauwe inkt in zit. Controleer het zwarte gebaseerde asbakje. Bekijk alles. Ga naar de open haard en zie de kleine deur rechts. Het is gesloten, rechtermuis klik om op te merken dat het een hexagonaal slot heeft. Aai de kat die boven op de openhaard ligt. Onderzoek de kast en de folders op de deur waar de kat in verdween. Pak de sleutel die is gevallen toen de kat weg sprong "key". Open het kleine deurtje langs de haard en pak een kaars "candle" en een aansteker zonder lont "lighter". Onderzoek dat in je inventaris, gebruik je mesje op de kaars en plaats de lont "wick" in de aansteker. Gebruik de aangestoken aansteker in de kast om een geheime passage te zien. Ga de geheime passage in.

Samuel verraste Richard en hij laat een fles vallen die de laatste steekproef van oxidatiemiddel ex-52 bevat. Antwoord positief. Hij stuurt je naar Leechdale om naar de drogisterij in de stad te gaan om Oxidatiemiddel ex-52 Boron te halen, de kleur van het spul is krachtig verzadigd blauw. Bekijk alles. Neem a kleine lege fles "empty bottle" van het tafeltje en neem de scherven van de fles "shard" van de vloer bij Richard. Rechterklik op de scherven om het etiket van de gebroken fles te lezen. Verlaat de ruimte. Pak een houtenbalk "logs", een oude krant "newspaper" van de vloer en de thee ketel "kettle". Ga naar buiten. Ga naar het waterkraantje, gebruik je lege fles op het waterkraantje, gebruik de pen met blauwe inkt in de fles met water "dissolved ink", giet ook water in de ketel. Ga het gebouw weer in, loop naar het fornuis "stove", stop de krant en het hout in het fornuis en steekt het met je aansteker aan. Plaats de thee ketel op het fornuis, wacht tot het gaat koken en er stoom uit komt. Dit duurt wel even dus ga maar rondkijken. Kom je terug in het gebouw en er komt stoom uit de ketel gebruik dan je gebroken fles/scherven in de stoom "steam" en je haalt er het etiket vanaf "label". Nu nog lijm om het etiket op de fles te plakken. Ga naar de toegangspoort, klik op de gereedschapskist "tool box" van Louis die de deurbel aan het maken is. Praat met hem.

Ga naar Eleanor in het huis en praat met haar. Ga terug naar Louis en praat met hem. Ga naar Eleanor in het huis en praat met haar (hmm, het melodietje dat ze speelt kennen we ergens van). Ga terug naar Louis en praat met hem. Ga het huis in, ga terug naar de toegangspoort en Louis is eindelijk het gras aan het maaien. Pak lijm "glue" en een draad "wire" uit de gereedschapskist. Gebruik de lijm op het etiket en plak het etiket op de fles met opgeloste inkt en je hebt Oxidatiemiddel "oxidant". Geef de fles aan Richard in de geheime kamer, praat met hem en hij zegt dat de sleutel die je hebt gevonden in de tombe van zilver is. Ga buiten bij het gebouw links naar het kerkhof "chapel". Onderzoek alles. Ga naar Richard en praat met hem. Ga naar Louis die het gras aan het maaien is, kijk naar zijn jasje dat aan de boom hangt "jacket", gooi het draad op het gazon "lawn", als Louis weg loopt pak je de grafsleutel uit zijn jasje "key to the tomb".

Gebruik de grafsleutel op de grafpoort. Ga binnen en onderzoek alles. Er zijn 3 standbeelden, 3 tekens "inscription" en 3 lege stenenkommen "stone bowl". Lees de 3 tekens - Veine, Odire en Malite. Praat met Richard over de tekens. Ga terug naar het graf, bekijk alles, wacht een tijdje (duurt echt lang dus loop maar wat op en neer naar hem) en ga dan naar Richard terug.  Veine is de Ierse God van Geschil. Odire is de Druid Godin van Oogst en Malite is Oude God van Water. Open de diepvriezer "freezer"en pak er het bloed "blood" uit. Pak de ketel met water van het fornuis "kettle". Pak op het kerkhof wat grond "soil" uit de bloemenpot "flower pot". Ga het graf weer in, plaats het bloed in de linkerkom onder Veine. Het grond in de middelste kom onder Odire. Het water uit de ketel in de kom onder Malite. Wanneer je dit correct gedaan hebt voor elk standbeeld gaan er 2 lichtjes branden. Je hoort iets en er komt een altaar omhoog. Klik op het altaar.

  Zodiacpuzzel

 

Dit is een schuifpuzzel, je moet de 4 lege vlakken naar het midden schuiven. Daarbij moeten 3 buitenste symbolen ook op de goede plaats staan en de andere symbolen op zijn plaats.

Als je dat gedaan hebt pak je de sleutel "key" en Louis loopt binnen. Ga met Richard praten en je moet in de nacht terug komen. Ga het huis in en het wordt nacht.

 

 

 

 

Ga naar het huis met het torentje, klik op het verlichte raam, pak wat kiezelsteentjes "grit - rocks" van de grond (in het pad richting gebouw). Ga naar het gebouw en klik op de deur. Ga terug en gooi de steentjes tegen het verlichte raam,. Je loopt naar het gebouw en je helpt ? Richard. Na het experiment pak je een fles met zuur van het tafeltje "acid". Ga naar de tombe, gebruik het zuur op de tombe poort. Onderzoek het stenenslot "lock" op het graf rechts, gebruik de sleutel die je uit de zodiakpuzzel hebt genomen in het slot, ga de geheime passage in. Zie een poort die gesloten is. Bekijk het slot en merk op dat het symbool vertrouwd lijkt. Vraag Richard over het symbool van de poort. Hij vertelt je over de sleutel in de juwelendoos van Eleanor. Neem sleutel aan het herenhuis van de lijst verlaten van deur. Pak de sleutel van het huis van het tafeltje "key to the mansion".

Herenhuis - Gebruik de sleutel op dedeur en ga naar de spiegel bij de piano. Bekijk de dichte juwelendoos.

Je moet de witte ridders en de zwarte ridders van positie ruilen - wit is de hoogste hoeken en zwarte is de bodemhoeken. De ridders bewegen zich in de weg van een L.

 

wit 7 naar 6  
wit 9 naar 2
zwart 1 naar 8
zwart 3 naar 4
wit 6 naar 1
zwart 4 naar 9
zwart 8 naar 3
zwart 3 naar 4
wit 2 naar 7
wit 7 naar 6
zwart 9 naar 2
zwart 2 naar 7
zwart 4 naar 9
wit 1 naar 8
wit 8 naar 3
wit 6 naar 1

Je neemt automatisch een "amulet". Ga naar de geheime passage.

Crypt - Gebruik het amulet op de poort en ga de crypt in. Save het Spel hier!

Lees de gravure op de centrale altaar - "Use a stranger's head or you're own will shed!". Gebruik het hoofd van een vreemde of die van  jou zal ze afwerpen!

Open niet het graf of je zult uw hoofd zonder twijfel verliezen!

Bekijk de schedels "skulls" die bij de middenmuur hangen. Één van de schedel wordt geëtiketteerd als schedel "skull" - de derde van rechts. Klik op die schedel en Samuel zal opmerken dat het gebarsten is. Klik de stenen op de gebarsten schedel. De schedel valt en breekt in stukken en een sleutel valt achter een grill. Het is onbereikbaar. Ga naar het gebouw en pak een pook "pokers". Gebruik de pook op de sleutel achter de grill. Het is a sleutel met een schedel "key with a skull". Gebruik de sleutel op de monolith en je hoort een geluid . Nu, kan je het graf veilig openen. Pak de tweede heilige sleutel "second sacred key". Je gaat terug naar het kasteel.

 

Hoofdstuk 4: Forgotten Bound

 

Victoria is verstoord. Bates verklaart dat Robert niet van Ashburry is teruggekeerd. De verpleegster rapporteerde dat hij de poorten bij middernacht verliet. Collier de detective rapporteerde dat een jongen in het bos is gevonden en door wolven is gedood.

 

Dorp - Ga naar de pub, praat met Harry en de grafdelver. De grafdelver zegt dat Vick in stukken werd gescheurd en in Stonering werd gevonden waar Samuel speelde toen hij een kind was.

Stonering - Praat positief met Collier de Detective. Merk op dat het bloed slechts op het altaar is. De doodsoorzaak van Henry is nog onbekend. Bekijk de menhir (stenen) en zie het derde symbool. Klik het dagboek van William op het symbool om het te registreren. Er zijn 3 menhirs rond het altaar. Het klokkengeluid is boven het altaar. De wijnstokken die zich aan de boom naast het symbool vastklampen zijn verbrand. Praat met de detective over het symbool. Klik links op een plant, dan met de rechterknop en je ontdekt dat er een doek onder ligt. Klik rechts van Collier op een steen, giet het bloed uit de fles over die steen en praat met Collier over het bloed. Pak met de rechtermuisknop de zakdoek met het Gordon symbool bij de plant "handkerchief".

Ga naar het lijkenhuis en praat met doktor Hermann. Kom te weten dat Vick niet door een dier werd gedood.

Kasteel - Ga naar de brievenbus "mail box" bij de hoofdingang en neem een brief van James aan zijn vader "letter from william". Praat met Morris over Vick. Ga naar de keuken, praat met Bates, ga boven naar Victoria's kamer en praat met haar.

 

Ashburry Sanatorium

Klik op de deurbel en praat met de verpleegster "nurse". Onderzoek alles. Verlaat het gebouw, onderzoek alles, riool "sewer", ga links om het gebouw, pak de hamer "hammer" die op het afdakje ligt. Onderzoek tweemaal de vuilnisbak die onder het afdakje staat en je pakt er een spuit "syringe" uit. Klop op de metalendeur van de ketelruimte en praat met de boilerman over alles. Onderzoek buiten alles. Ga links naar het kerkhof, ga naar de achterkant en onderzoek daar alles. Ga weer met de boilerman praten. Ga terug naar de verpleegster en praat met haar zodat ze voor je gaat telefoneren. Open de deur van de balie "counter door", bekijk en pak de vaas "vase", bekijk de vaas in je inventaris, klik op de vaas en je hoort een tik geluid in de vaas, pak een munt uit je portefeuille, gebruik de munt in de fles en er zit een sleuteltje in "key". Open met die sleutel het kastje en pak het slaapmiddel "sedative". Praat dan weer met de verpleegster.

Ga  terug naar de metalendeur van de ketelruimte. Combineer spuit met het slaapmiddel. Gebruik spuit met slaapmiddel in een bierfles die voor de deur staan. Onderzoek zeker de boiler die je door het kleine raampje met kan zien. Ga het sanatorium in. Gebruik de zakdoek in de fontein voor een natte zakdoek. Ga terug naar het raampje bij de metalendeur, zie een losse staaf "rod", gebruik de hamer een paar keer op de losse steen "brick", (als hij je hoort wacht tot de machines lawaai maken en probeer het dan), stoot de staaf eruit. Gebruik de natte zakdoek op de thermostaat om de temperatuur te laten verhogen. Wacht tot de boilerman een fles bier pakt. Ga even naar het kerkhof en ga de ketelruimte in als het slaapmiddel werkt bij de boilerman. Onderzoek links de kolenberg "coal" en pak (rechterknop) er een pop "body of a doll" uit. Ga naar het achterstedeel van de ruimte, merk de intercom en de notitiebord op. Pak van de notiebord een speld "pin", en een klein sleuteltje "key". Onderzoek op het notitiebord alles vooral het affiche van de follies 1918. Ga links naar een deur, klik op het paneel langs de deur, stop het sleuteltje in het slot, type het nummer 1918 in en klik op de toets rechtsonder. De deur gaat open, Samuel gaat binnen, ziet een dokter achter een bureau zitten en loopt terug. Ga met de verpleegster praten en je krijgt een rooster van wie er dienst hebben "duty schedule". Bekijk die in je inventaris. Gebruik rooster op de intercom in de ketelruimte om de dokter die achter het bureau zit op te roepen.

Ga de deur door, ga links de hal door, praat met Ralph de patiënt. Samuel komt overeen om Bubby te vinden. Pak (rechterknop) rechts uit een vuilnisbak een hoofdje van een pop "head of a doll", combineer het hoofdje met het lichaam van de pop, klik er met de rechtermuisknop op en je hebt een draadje "thread", combineer het draadje met de speld en combineer dat met de pop. Geef de pop Bubby aan Ralph. Na het gesprek komt de dokter, klik op de lichtschakelaar "switch" bij de vuilnisbak om het licht uit te doen, klik op de stroomdraad "wire" om het los te maken, pak de stroomdraad van de grond en bindt het uitende vast aan het ijzeren rooster van het raam "fencing". Plaats de muziekdoos "jewel box" op het venster van het rooster. Pak de sleutels van de cellen van de dokter "keys to the cells". Open James cel met die sleutels. Onderzoek alles in de cel. Onderzoek links tegen de muur de poster met een oog "drawing of a eye"" , klik rechtermuisknop op de poster en praat door het gat met Ralph. Klik en pak het schilderij "picture" van de ezel. Klik op het gat in de matras en pak (rechterknop) uit het gat James dagboek "Jame's diary". Na het lezen van het dagboek wordt je opgesloten door de dokter. Praat door het gat met Ralph, neem de uitgang door het gat onder het bed van James en je gaat terug naar het kasteel.

Ga met Bates praten die in de keuken staat. Ga naar de vuurtoren "sharp edge". Save het spel. Ga naar de ingang, Samuel zal zeggen om eerst rond te kijken. Ga links om, je hoort een schreeuw en je zit gevangen. Nu moet je snel zijn. Zie Dat James Samuel levend begraaft. Klik op Samuel om te weten te komen dat zijn voeten en benen gebonden zijn. Gebruik het kleine mesje op Samuel. Nu de handen vrij zijn, klik de muziekdoos op James. James zal de muziekdoos bekijken. Als je niet snel genoeg bent, zal James Samuel levend begraven. Praat met James. ag naar het kasteel.

Ga naar de keuken, pak de sleutel van de kelder uit het rekje "cellar key", open de deur van de kelder met die sleutel.

Ga de kelder in en zie dat er 3 rioolroosters zijn, 2 voor en een in de achterruimte waar een onplezierige geur uitkomt. Pak in de voorruimte van de waterput een kabel met 2 haken "rope en hook". Ga naar elke rioolrooster en laat een muntstuk (klik rechtermuisknop op portefeuille) in het riool vallen. Kom te weten waar geen water op de bodem is. De rooster rechts van de put heeft geen water, klim het riool in.

Onderzoek het fontein, pak het tandwiel "cogwheel" dat langs de fontein lig., Ga naar rechts en zie een mechanisme dat een rood wiel heeft. Kijk boven het wiel en zie een tandwiel dat 2 anderen mist. Ga de ondergrond in "underground", kijk links naar de tralies en je pakt een staaf "rod". Onderzoek alles, zie dat er achter in het water een tandwiel ligt, combineer het touw met de haak, probeer het tandwiel uit het water te vissen met de haak. Stop de staaf in de opening van de pilaar, hij is te dik. Ga naar de kelder en gebruik de staaf op de slijpmachine "grinder". Ga terug en gebruik de gescherpte staaf in de opening om de klep van het afvoerkanaal te openen. Aack - geen water. Gebuikt het zuur "acid" op de kettingen van het wiel achter tegen de muur en draai aan het wiel. Het tandwiel is nu dichterbij gedreven, probeer het nogmaals met de haak te pakken, combineer de staaf met de haak/touw. Vis dan met de haak het tandwiel "cogwheel" uit het water. Ga naar de machine met het rode wiel, plaats de 2 tandwielen boven het rode wiel en draai aan het rode wiel. Ga terug naar de ondergrondse en zie dat het water wordt afgevoerd. Ga naar beneden, pak Jame's kistje "small chest", open het kistje en je hebt de derde heilige sleutel "third sacred key". Je hebt hoofdpijn en gaat naar bed.

 

Hoofdstuk 5: Confession of the Truth

Ashburry

Na de nachtmerrie komt Bates je vertellen dat je naar het Sanatorium moet gaan. Bel aan. Praat met de verpleegster. Robert is dood. Als de verpleegster weg is ga je de cel in, bekijk je naam tegen de muur dat in bloed geschreven is, klik op James en pak de sleutels "keys". Klik op het gat dat dicht gemetseld is, gebruik het mesje op het gat en praat met Ralph. Na het gesprek ga je naar de vuurtoren.

Onderzoek het donkere gat, gebruik de aangestoken aansteker in het donkere gat en zie een ander symbool. Klik het dagboek van William op het symbool om het te registreren. Ga naar Dr. Hermann in het lijkenhuis.

Bel aan, niemand thuis, open de deur en ga naar binnen. Daal naar de morgue. Klik op het kleed "sheet" van het lichaam. Het is Dr.. Hermann. Zijn hoofd is in de emmer. Bekijk het symbool op de gootsteen. Klik het dagboek van William op het symbool om het te registreren. Na het filmpje onderzoek je het lichaam en zie dat zijn vastgeklemde handen iets vasthouden maar de vingers kan je niet openen. Klik op de lamp bij de verre muur. Klik/open de lade en pak een medische tang "medical forceps". Klik op het boek en pak de kleine plastic zakken "plastic bags". Ga terug naar het lichaam, gebruik de tang op zijn  hand, pak met de plastic zak de haren uit de hand. Zwart haar - James heeft zwart haar "hair of the murderer". De deurbel rinkelt. Ontmoet Collier in de hal. Hij beschuldigt James van alle moorden.

Bel aan bij het Sanatorium en praat met de verpleegster.  Ga naar de boilerman, praat met hem. Hij wil niet praten. Ga naar het kerkhof en zie dat het kapel "chapel" gesloten is. Ga weer met de boilerman praten en kom te weten dat hij de sleutels heeft. Ga naar de voorzijde van het sanatorium en beklim het riool naar de cel van James. Ga naar de ketelruimte. Ga naar onder, open de kast "locker" en pak er de rubberen laarzen uit "rubber boots".  Pak het doekje "rag" dat op het hekje bij de kolenberg hangt. Gebuik het doekje op de boilerdeur van de oven, hmm te heet. Ga naar de cel van James. Gebruik het doekje op de waterkraan bij het toilet. Ga terug naar de ketelruime, open met het natte doekje de boilerdeur. Gooi er je rubberen laarzen in, draai aan het wieltje "valve" boven op de boiler en gooi de laarzen er nu wel in. Ga via de cel - riool onder het bed naar het ketelhuisje. Pak de sleutels die aan de deur hangen "key to the chapel". Ga naar het kerkhof en open de kapel met de sleutel. Zie het lichaam van James. Neem het gebroken glas "shards" van de vloer en gebruik het op James om haar te krijgen "Jame's hair". Je gaat naar het lijkenhuis.

Onderzoek het haar van James en het haar van de moordenaar onder de microscoop. Zij verschillen. Morris?. Ga naar de stallen op het kasteel. Lees de brief dat op de werkbank ligt. Morris is weg. Klik op de schakelaar bij de paardenbox. Het licht gaat aan, pak zijn pet "cab", onderzoek de pet en je ontdekt een haartje. Pak met een plastic zakje het haartje uit de pet "Morris hair". Ga naar het lijkenhuis. Klik het haar van Morris op de microscoop. Het is niet Morris! Ga naar het kasteel.

Ga naar de keuken en praat met Bates. Ga boven naar de studeerkamer van Robert. Open de deur met de sleutelbos. Onderzoek alles. Bekijk de foto aan de linkerzijde. De man heeft één van de heilige sleutels. Bekijk het tafletje en zie een cacaotrommetje. Klik om de deksel van het cacaotrommeltje om het te openen  en pak er een sleutel "a key" uit. Gebruik de sleutel op de bovenste lade. Neem er een document "paper" uit. Lees het in je inventaris en zie een code van één of andere soort. Het blad is leeg. Open de onderste lade met de sleutel en zie een foto van de vrouw van Robert - Sophie. Ga naar één van de lichten van de boekenkast en klik het document op de lamp. Zie 6.3.0.8 1.

Klik op MCXX (1120) boven de middenboekenkast en Samuel zegt het jaar dat het kasteel gebouwd is. Klik op de staande klok "clock". Neem nota van het klokkengeluid en het is precies 12 uur. Klik op de rode knop in het midden van de wijzers en verander de tijd in 11:20.  Druk op de naald "needle" boven. Indien correct gedaan, zal de naald een volledige draai maken en de klok slaat een keer. De middenboekenkast opent om een brandkast "safe" te openbaren.

Van het document dat wij hebben gaat het om 6.3.0.8 1.

Klik "dial" op het eerste vakje. Klik op de draaischijf "button" om het in 6 te veranderen. Klik weer op het eerste vakje om het te sluiten.

Klik op het volgende vakje en verander het in 3. Doe dit bij al de vakjes tot je 6.3.0.8 1 hebt in gegeven.

Als het correct is gedaan, zal een klik worden gehoord en de brandkast opent.

Kijk in de brandkast en pak/ lees het dagboek van Robert over zijn experimenten en zijn plannen voor James "Robert's dairy".  Pak/lees het laatste testament van William "William's last will", pak de ring, bekijk de ring en zie dat het runen en Latijnse woorden heeft. Lees/pak de niet geleverde William brief aan Samuel alvorens hij stierf "undelivered William's letter to Samuel. Klop op Victoria's kamer en praat met haar.

Ashburry

Klik op de deurbel van het sanatorium en ga naar het kerkhof. Bekijk de grafstenen, ga naar het achterste gedeelte van het kerkhof. Vind een niet gemarkeerd graf dat door een struik wordt omringd. Rechtermuisknop op de niet gemarkeerde graf en zie dat het het wapenschild Gordon heeft. Je moet de struik eerst verwijderen. Ga de kapel in, pak links uit de kist een kapotte heggenschaar "broken gardening scissors. Ga naar het ketelhuisje, bekijk het raampje links van de deur, pak een schroef "screw" van de regenpijp. Combineer de schroef met de heggenschaar. Gebruik de heggenschaar op de struiken bij het graf van Gordon. Klik op het graf. Ga naar het ketelhuisje, klik op de donkere hoek "dark corner" onder het afdakje, pak met de rechtermuisknop een staaf "rod". Open het graf met de staaf en het graf is leeg. Ga met de verpleegster praten. Ga naar de kerk.

The Warmhill Vicarage.

Ga de kerk in. Ga naar het altaar en praat met Vader Frederick over de voorvader. Hij wil dat je later terug komt. Ga overal wat rond kijken. Het duurt best lang alvorens je een antwoord van Vader Frederick kreeg. Hij zei dat Lothar werd gecremeerd en in de Gordon's familiegraf ligt. Ga naar de achterstebegraafplaats. Vind dat één van de crypt open is. Praat met de grafdelver en vraag hem om de urn van Lothar te zoeken. Hij komt terug en geeft je de urn. Bekijk de urn in je inventaris en je hebt de vierde heilige sleuten "fourth sacred key". Klik op de gereedschapskist en je pakt er een schijnwerper uit "flashlight". Bekijk het graf van William en Samuel zegt dat de grond nog niet verhard is. Ga naar de begraafplaats rechts van de kerk. Bekijk het graf en de kruiwagen "barrow". Het is te donker. Gebruik de schijnwerper en pak een schop "shovel" bij de kruiwagen.

Klik de schop op het graf van William maar Samuel zegt dat hij eerst de grafdelver van de hand moet doen . Neem het houtenblokje (bodem van deur) "peg/chock" die de deur open houdt. Klik op de draad die aan de deur van de omheining is gebonden en Samuel zal het los maken. Samuel plaatst dan het houtenblokje op de gesloten deur. Graaf met de schop op het graf van William. Neem de vijfde heilige sleutel van William "fifth sacred key". Ga naar de kerk  Samuel gaat de kerk in en ziet dat Bates de biechtstoel ingaat. Samuel houdt Vader Frederick tegen en hij neemt de biecht van Bates af. Samuel!!!!

Hoofdstuk 6: Look Through the Mirror

Ga naar de ondergrondse waar je het water afvoerde. Ga onderaan de trap en bekijk de symbolen in de cirkel op de muur "stone relief".

Pentagram - De symbolen omringen een pentagram in het centrum. Gebruik de ring in het pentagram, klik op de ring en symbolen lichten in het rood op. Klik op het rode juweel naast de symbolen in de orde die door het spel werden gezien bij een lijk (kijk voor de volgorde in het dagboek van William). Je moet dus 5 symbolen/rode juweel aan klikken.

Een deur zal open wanneer je het correct gedaan hebt. Ga de catacombe in.

 

 

 

 

Labyrint

Bekijk de symbolen boven tegen de muur. Samuel begrijpt het niet ? Save het spel. Kijk niet in alle openingen in de muur anders is het over. Ga links "left", vooruit (boven in het scherm) "forward", pak een helm "helmet" links op de grond,  klik op de losse steen links in de muur "brick", ga vooruit naar een ornate poort met een opening/slot.  Ga 2x terug (onder in het scherm) "back", links, pak uit de opening een "talisman". Ga naar de ornate poort en stop de talisman in de opening/slot van de poort. Zie een globestandaard "stand" met er achter 2 alkoven  "alcoves". Plaats de zwarte bol "sphere" uit je inventaris op het figuur, je hoort geluiden en een lichtje gaat branden, linksonder in de muur onder een lamp. Kijk in de linkse alkoof en pak er een "map" van het labyrintcatacombe uit. Ga 2x rechts, gebruik je aansteker op de kaars "candlestick".  Houd de map op de kaars om gebieden te zien die verlicht zijn.

Ga één scherm terug (onder in het scherm) en pak links een zwaard "sword". Ga naar de globestandaard (V en 2x L). Ga 2x terug (onder in het scherm), klik op de rechtse verlichte knop "button" in de muur om de lamp aan te steken. Ga naar de globestandaard (2x V), ga links, terug, je kunt niet bij de verlichte knop omdat er een kloof "abyss" in de grond is. Werp de helm en het zwaard in de kloof en er schuift een vloer over de kloof. Druk op de knoop om de lamp aan te steken. Ga vooruit, 2x rechts naar de muur met een beestenkop, doe de linkse en rechtse lamp aan. De muur met de beestenkop schuift open, enter de vreemde portaal.

Bekijk het altaar, pak de dolk "dagger". Bekijk die in je inventaris om op te merken dat het een Vorpal rituele dolk is. Klik de dolk op Samuel. Hij zal zijn bloed in de container van het altaar doen. Het bloed stroomt in de openingen rond het boek. Plaats de 5 heilige sleutels in de openingen. Plaats de sleutelkleur in die opening die overeenkomt met de kleur van de juweel. Lees de verzen. Samuel heeft de poort tussen het kwaad aan deze wereld verzegeld. Einde spel.

 

© Dit document mag niet worden verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur en de inhoud mag in geen geval worden veranderd.
GameSolves
NL Forum 

Henk

 

 

www.000webhost.com