Doorloop van het spel: Beyond Time.

Deel 1.

Aankomst op het tempelplein.

Draai om. Ga 3x vooruit en draai links. Er is een lichtflits boven het standbeeld van Osiris. Ga 1x vooruit. Draai links. Nefetare verschijnt en vraagt je het amulet van Horus te zoeken.

Het amulet in de tempel.

Ga de tempel in en ga vlak voor het beeld van Horus (vogel) staan. Draai links en ga 1x vooruit. Draai rechts en ga 1x vooruit. Klik naar beneden. Pak het amulet. (Naast het amulet licht een recorder. Je kunt die nu nog niet afluisteren, maar wat later in het spel wel).

Ga weer vlak voor het beeld van Horus staan. (Klik met de rechter muisknop. Klik onder in het scherm op de knop 'menu'). Sleep het amulet vanaf de inventaris naar de borst van Horus.

Vier keer hiëroglyfen.

1. Ga naar het gedeelte van de tempel met de boekrollen. Zoek het groene tafeltje.

Klik op het laatje en noteer de tekens.

2. Ga naar het gedeelte van de tempel met het altaar. (benader het altaar vanaf het gedeelte van de tempel waar het beeld van Horus staat).

Klik rechts. Ga om de pilaar heen. Ga vooruit en noteer de tekens die onder de bloemen staan.

3. Ga naar het gedeelte van de tempel waar het altaar staat. Ga met je rug naar Horus staan. Links van het altaar staat een bruin tafeltje (er ligt niets op). Klik op het tafeltje zodat het open gaat. Noteer de tekens.

4. Ga vlak voor de rug van Horus staan. Draai links en ga 1x vooruit. Ga rechts de hoek om. Draai rechts. Noteer de tekens op de pilaar.

(Terwijl je zoekt verschijnt Nefetare nog een paar keer).

Het hiëroglyfenslot.

Verlaat de tempel (Nefetare verschijnt) en ga naar het tegenoverliggende gebouw. Klik op het combinatieslot naast de deur. Voer een combinatie van tekens in die je in de tempel hebt gevonden (zie: vier keer hiëroglyfen). De deur gaat open. Isis verschijnt links of rechts in de kamer. Ze stelt een vraag en geeft je een geschenk. Onthoud de vraag en klik op het geschenk. Ga weer naar buiten. Voer één van de overgebleven drie combinaties in het slot in en de deur gaat weer open. Isis verschijnt en stelt opnieuw een vraag en geeft je een geschenk. Open de deur nog twee keer met de overgebleven twee combinaties zodat je vier vragen en vier geschenken hebt. (urn, vogel, hond, levensteken).

Het antwoord op vragen en puzzels.

Voor je aan de grote reis over zee begint is het handig om de antwoorden te weten op de vragen en ook de oplossingen meeneemt voor ander puzzels, anders moet je heen en weer varen.

Ga weer naar de tempel. Achter in de tempel zijn boekrollen.

- Ga naar het tweede rek aan de rechterkant. Ga met de cursor over de boekrollen tot je 'het boek van de doden' vindt. Lees het boek. (Als je de cursor bij de rechterkant van de rol houdt kun je bladeren).

- Ga naar het tweede rek vanaf de linkerkant. Ga met de handcursor over de rollen en lees 'het boek van de poorten).

- Ga naar het eerste rek aan de linkerkant. Ga met de handcursor over de rollen en lees 'verbanning van de akhenaten'.

- Ga naar de tafel die in de bibliotheek staat. Op de tafel liggen rollen en er ligt een brief. Lees de brief en lees 'boek passages'.

- Ga naar de recorder die achter het beeld van Horus ligt (waar je het amulet hebt gevonden). Klik op het blauwe knopje.

- Ga naar de kamer van Menet. (Ga voor de uitgang staan met je gezicht naar de deur. Draai rechts. Ga 2x vooruit. Draai links en ga vooruit en naar boven tot je in een kamer komt). Ga naar het bureau achter in de kamer en draai naar beneden. Lees de brief. Lees 'het verraad van Osiris. Bekijk de rol met de tekening van de slangen.

Oplossing van de slangenpuzzel in de kamer van Menet.

(Naar de kamer van Menet. Ga voor de uitgang van de tempel staan met je neus naar de deur. Draai rechts. Ga 2x vooruit. Draai links en ga vooruit en naar boven. De slangenpuzzel is te vinden op het tafeltje tegen de muur. (Je moet eerst het amulet op zijn plaats hebben gezet voor je de puzzel kunt oplossen. Zie: amulet.)

Klik met de rechter muisknop zodat je op 'help' kunt klikken onder in het beeldscherm. Op blz. 1 zie je hoe Egyptische getallen er uit zien.

Je ziet de getallen 1 tm 12. Tel op: 1 + 2 + 3 + 4 + 5 + 6 + 7 + 8 + 9 + 10 + 11+ 12 = 78.

Op een zijde van de piramide moeten de getallen samen 78 : 3 = 26 zijn.

Eén slang heeft twee getallen, een aan de kop en een aan de staart. Alle slangen moeten dezelfde uitkomst van de som van twee getallen hebben. Het grootste getal is 12 en het kleinste is 1. Aan de kop en staart van iedere slang moeten dus twee getallen komen die aan de kop en de staart samen het getal 13 opleveren.

De getallen 12, 11 en 10 kun je niet verplaatsen. Aan de andere kant van die slangen komen respectievelijk: 1, 2 en 3. Er zijn meerdere mogelijkheden om aan iedere kant 26 te krijgen, maar het spel accepteert maar één oplossing.

Linker zijkant: Groene slang 1. Rode slang 11. Lichtblauwe slang 8. Donkerblauwe slang 6.

Rechter zijkant: Donkerblauwe slang 7. Groene slang 12. Gele slang 4. Zwarte slang 3.

Ondenkant: Rode slang 2. Gele slang 9. Zwarte slang 10. Lichtblauwe slang 5.

Als je de puzzel hebt opgelost kun je het oog uit de la pakken. Je kunt door dit oog onder het standbeeld van Osiris te plaatsen in een onderaardse gang komen.

Om de puzzel in de onderaardse ruimte op te lossen heb je vier plaatjes nodig van de vier elementen.

De vier plaatjes van de vier elementen.

- Ga naar de kamer van Menet. Ga naar de schrijftafel, maar draai niet naar beneden. Je ziet nu als je goed kijkt een vakje. Klik op het vakje en je krijgt een plaatje in de inventaris.

- Ga naar het altaar in de tempel. Benader het altaar vanuit de bibliotheek. In het onderste zwarte deel van het altaar aan de linkerkant is een vakje. Klik op het vakje en je krijgt er weer een element bij.

- Ga naar het tempelplein. Ga voor het beeld van Osiris staan. Draai links en ga 1x vooruit. Draai rechts. Klik op het water. Klik op de plek in de bak waar je het schijfje ziet.

- Ga op het tempelplein in de richting van de boot (het water), maar ga tot de brug. Draai voor de brug links. Je ziet daar een grote vaas staan. (vlak bij de muur). Klik op de vaas en pak het schijfje.

De obelisken puzzel.

In een van de boeken staat dat Achneten in het Oosten ligt (tafel bibliotheek). Je kunt ook op die bladzijde zien wat de tekens voor: noord, oost, zuid en west zijn. (Je kunt als je het boek hebt gelezen op 'help' klikken onder in de menubalk. Blader tot je de tekens ziet staan.)

 

Om de boot naar jouw kant van het water te krijgen moet je het levensteken boven vier obelisken op 'het oosten' zetten. De eerste obelisk staat voor het beeld van Osiris op het tempelplein. Ga bij de obelisk staan en draai om de obelisk heen tot je het teken voor 'het oosten' ziet. Klik omhoog en klik op de top van de obelisk tot je het levensteken ziet.

Voor de andere drie obelisken moet je in de gang zijn die onder het beeld van Osiris is.

Het openen van de geheime gang onder het beeld van Osiris.

Ga voor het beeld van Osiris staan. Sleep het oog uit de inventaris (oplossing slangenpuzzel) naar het oog onder het beeld. Het beeld schuift naar achter. Draai omlaag en je ziet een ondergrondse gang. Ga de gang in en ga verder tot de bol. Zet de plaatjes van de elementen uit de inventaris op de vier zijkanten van de bol. Lucht op lucht, aarde op aarde enz.

 

De aardegang.

Klik eerst op het plaatje van 'aarde', zodat er een gang open gaat. Ga die gang in. Pak de emmer met slijk die aan het eind van de gang op de grond staat. Er komt nu een opening in de paal rechts van de deur. Je kunt nu nog niets doen, maar je moet daar later de fakkel in zetten die je in de vuurgang vindt.

De watergang.

Ga terug naar de bol. Klik op het waterteken. De watergang gaat open. Ga de gang in. Pak de emmer met water die aan het eind van de gang staat. Zet de emmer met slijk (gele band) op de balans.

Er komt nu een brug over het water. Ga over de brug naar de obelisk en zet het 'levensteken' boven 'het oosten'. (Net zoals de obelisk op het plein). Ga terug naar de bol.

De vuurgang.

Klik op het vuurteken en ga de geopende gang in. Pak de fakkel die je onderweg links tegen de muur ziet hangen. Ga verder door de gang tot je tegengehouden wordt door een vuurzee. Klik met de emmer water (blauwe band) op het vuur. Loop nu verder tot de obelisk en zet het 'levensteken' weer op 'het oosten'. Ga terug naar de bol.

Weer in de aardegang met de fakkel.

Klik op het 'aarde teken'. Ga de geopende gang in. Zet de fakkel in de opening die in de paal rechts van de deur is (als je de emmer slijk hebt opgepakt). De deur gaat open. Ga verder tot de obelisk en zet het 'levensteken' op 'het oosten'. Ga terug naar de bol. Je hebt de obelisken puzzel opgelost, maar om de boot naar deze kant van het water te krijgen moet je nog een puzzel oplossen.

De luchtgang.

Klik op het 'luchtteken' en ga de geopende gang in. Loop door tot het eind. Je ziet een instrument en de gang gaat achter je dicht. Je kunt er niet meer uit tot je de puzzel hebt opgelost. Luister naar de tonen die worden gespeeld en zet de buizen in de volgorde die de tonen aangeven. Door op de knop links van het instrument te drukken kun je horen in welke volgorde de buizen staan. De oplossing van de puzzel is:

 

Kleinste, middelste, op één na de langste, kleinste, middelste, langste. Als deze puzzel is opgelost is de boot naar jouw kant van het water gekomen.

Neem het 'oog' van de sokkel mee voordat je naar de boot gaat.

Ga naar buiten. Draai je als je buiten bent om en pak het oog van de sokkel van het beeld (anders moet je er later voor terug). Ga naar de boot.

Naar de overkant met de boot (het probleem met de geschenken).

Ga naar de aanlegsteiger. Draai als je bij de boot bent links, zodat je de drie pilaren ziet. Zet de urn, de hond en de vogel van links naar rechts tussen de pilaren.

Je kunt nu met de boot naar de overkant, maar om aan de overkant te blijven moet je de drie voorwerpen in een bepaalde volgorde naar de overkant zien te krijgen.

- Pak eerst de vogel en ga naar de overkant.

- Ga terug zonder iets mee te nemen. (Klik rechts).

-Pak de urn. Ga weer naar de overkant.

-Ga met de vogel weer terug.

-Pak nu de hond en ga naar de overkant.

- Ga zonder iets terug.

- Pak tenslotte de vogel en ga naar de overkant.

Het offer wordt nu geaccepteerd (je krijgt de drie voorwerpen weer in de inventaris) en je kunt nu naar de tempel lopen.

Draai vanaf de boot links en ga 1x vooruit. Draai links en ga naar de tempel. Voordat je in de tempel komt moet je CD 2 laden.

CD2

 


Game-Solves
http://members.brabant.chello.nl/~h.vangompel/
Cheats
http://members.tripodnet.nl/gamesolves/
NL Oplossingen
http://members.tripodnet.nl/gamesolves/ned/

Forum

http://pub24.ezboard.com/bgamesolves

www.000webhost.com