22-02-2011

Baron Wittard Nemesis of Ragnarok

Het spel draait om de excentrieke architect Baron Wittard, die een stad uit één gebouw heeft opgebouwd. Deze stad, 'De Utopie', bevat duizend appartementen, een winkelcentrum en honderden kantoren en faciliteiten. De grote opening van de stad, die twee jaar geleden had moeten plaatsvinden, is er echter nooit geweest. Dit komt door een reeks mysterieuze gebeurtenissen. Mensen verdwenen en er waren elektromagnetische verstoringen. Bewapend met een camera en een zaklantaarn moet de speler de stad doorkruisen, op zoek naar het verschrikkelijke geheim dat Wittard zou hebben achtergelaten. Doorzoek de stad naar aanwijzingen en los puzzels op om het mysterie te ontrafelen.

Website Baron Wittard Nemesis of Ragnarok

 

Je bent op weg naar Wittard Utopia om daar foto's voor een tijdschrift te nemen. Van je uitgever, Kate, hoor je dat het gebouw door de nu overleden, architect Baron Wittard ontworpen is. Je moet uitstappen en het laatste stukje door het bos lopen. Je komt op een verlaten bouwterrein. Kate belt weer en zegt dat je op een of andere manier in het gebouw moet zien te komen. Je kan het spel in elke volgorde spelen. Ook kan je de puzzels meteen oplossen, of eerst naar aanwijzingen zoeken.

 

Bouwplaats, Wittard Utopia
Kijk rechts naar de poster op het raam van de trailer. Draai naar rechts. Zie een steen met de Romeinse cijfer IV en een rode knop. Kijk rechts naar de gesloten poort. Draai je om. Ga achter naar de oranje graafmachine. Draai aan de voorzijde van de graafmachine naar rechts, vooruit en zie een andere steen met een rode knop. Deze heeft geen Romeinse cijfer. Draai naar rechts en vooruit. Zie een gat met stangen. Draai je om en ga naar de binnenplaats.

 

Zie aan de voorzijde van het Wittard Utopia gebouw een droge fontein met een paardstandbeeld. Zie aan de linkerzijde een betonmolen. Kijk achter de betonmolen naar een andere steen met het cijfer VII. Draai je om en kijk naar het gebouw. Ga verder vooruit. Ga links naar de rode metalen container. Kijk links van de container in het gat. Zie een stroomkabel in de grond. Ga verder naar de voorkant van het gebouw en draai naar links. Zie achter de rode container een steen: VI. Ga naar de hoofdingangdeur van het gebouw. De voordeur is gebarricadeerd. Draai naar links. Kijk in de vuilnisbak. Lees de folder van Wittard Utopia. Noteer het nummer onderaan de folder: 5735. Draai naar rechts en ga vooruit. Zie een steen: III. Draai naar rechts, 3x vooruit en zie een steen: V. Loop weer rond over de bouwplaats en druk op de rode knoppen in de stenen in deze volgorde: V,VII,III en V. Aanwijzing, nummer 5735 op de folder. Je hoort dan een geluid. Je krijgt weer een telefoontje van Kate. Ga naar de ongenummerde steen voor de grote oranje graafmachine.

Druk op de rode knop. Zie een paneel. Verplaats alle schuifjes naar het midden op de rode lijn. Links zijn 5 knoppen waarmee je de schuifjes verplaats. Met de schakelaar linksonder herstel je de puzzel. Na 5 verkeerde pogingen zet de puzzel zich terug naar de beginpositie. Klik op de knoppen van boven naar beneden: 2,4,2,1,4. Hoor een geluid. Draai naar rechts en ga naar het gat in de grond. De stangen zijn verdwenen. Gebruik de metalen klimijzers, om onder naar het rioolsysteem te gaan.

 

Rioolsysteem: Tunnel

Ga vooruit. Luister naar het gesprek van een man met Alex. Ga vooruit. Luister naar meer informatie over de ventilatieschacht, uitgang, gesloten deur en fel licht. Ga verder vooruit en kijk op het einde van de tunnel op de grond. Zie een zaklamp, aktetas en schoenen. Kijk in de aktetas.  Zie de identiteitskaart van Aaron Ross, portier van Wittard Utopia. Lees het krantenartikel over Baron Wittard en Aaron's notities over het amulet. Neem het amulet uit de aktetas. Klik terug. Het amulet waarschuwt je over de geketende deur en hoe je hier uit kan komen. Het amulet komt linksonder in het scherm. Verplaats de handcursor boven in het scherm , om de inventaris en spelmenu te openen - (klik eerst met de rechtermuis knop ergens in het scherm, om de handcursor naar boven te bewegen). Je hebt een velpapier en videocamera in je inventaris. Zie rechts de geketende deur. Ga vooruit en draai links naar de ventilatie. Verwijder het rooster en ga de ventilatieschacht in.

Ventilatieschacht: Ga rechtdoor en klik op het einde op het rooster.

 

Conduit 53A: Ga rechts naar de witte deur. Klik op de gesloten deur. Draai je om en ga vooruit naar de blauwe deur. Ga door de blauwe deur. Het amulet (de geest van Baron Wittard) zegt dat je 10 runenstenen moet vinden. Ga 3x vooruit en kijk op de rechtse muur. Zie een rood oog symbool (1). Ga naar het einde en klim op de metalen ladder.

 

Onderhoudskelder

Controleer in de stookruimte de rechtse ketel - je kan de deksel ervan afdraaien. Kijk op het bureau. Lees de brief van Tony op het klembord. Lees alles op het prikbord en zie ook een dienstrooster. Neem de F-vormige runensteen (1) uit de doos. De runenstenen komen linksonder in het scherm. Kijk naar het stroomkastje links van de trap. Baron Wittard vertelt over de noodstroomvoorziening, Open het stroomkastje en zie een 4x4 vierkant paneel met cijfers. Tel de rijen en kolom bij elkaar op. We komen hier later op terug. Je kan de puzzel ook nu oplossen, of je zoekt meer informatie over deze puzzel. Verwissel de cijfers naar de juiste rij en kolom zodat de uitkomst 34 is. Zie op de ketel 3 wielkleppen. Ga de trap op.

 

Winkelgalerij

Draai rechts naar de deur van de eerste hulp kamer. Kijk boven door het luchtrooster. Zie een bloedige kussen. Klik op de onderkant van de deur en verwijder het luchtrooster. Zie gekleurde ringentjes. Ga vooruit en draai naar links. Zie een stroomkabel met een tussenschakelaar aan de onderkant van de muur. Draai de schakelaar naar rechts (1). Ga verder vooruit en draai links naar de 'Kids Kingdom'. Noteer een geel vierkant symbool met een cirkel (1), rechts van de deur. Kijk naar het alfabetbord op de grond links van de deur. Ga verder vooruit. De lichten gaan even uit. Draai naar rechts en zie een geldautomaat (ATM). Ga verder vooruit.  Zie op de bank voor het café een rood oog symbool (2). Ga het café in.

 

Café: Ga door de deur aan de linkerzijde naar de snackbar. Loop naar achteren. Kijk op de laatste tafel. Zie een geel vierkant (2) en een groen kruis symbool (1). Verlaat de snackbar. Ga door de tegenoverliggende deur naar de bar. Kijk rechts op het houtenbord en zie een cirkelvormige symbool met 4 gekleurde doppen. Linksachter is een deur naar de binnentuin. Verlaat de bar door de deur links van de bar. Ga terug naar de winkelgalerij.

 

Winkelgalerij

Ga verder vooruit. Draai naar links. Zie de stroomkabel aan de onderkant van de muur. Draai de schakelaar (2) naar rechts. Ga verder vooruit. Probeer rechts 'The Blue Dolphin' zwembad in te gaan, maar de deur is gesloten. Kijk naar het  blauwe kastje tegen de muur, links van de deur. Open het kasje. Plaats alle puzzelblokjes in het paneel. Hoor een geluid. Open de deur van het zwembad en ga naar binnen.

Een mogelijke oplossing

 

The Blue Dolphin

Kijk in de kleedruimte naar de middelste wastafel. Til de haarlakbus op en zie een groen kruis (2). Ga vooruit en ga links naar de doucheruimte. Ga naar links en ga naar de douche. Kijk in de emmer op de vloer en zie een blauwe ruit (1) in de emmer. Draai je om en ga rechtdoor naar het zwembad. Ga achter naar het tweede zwembad. Kijk in de ronde waterreservoir en zie een runensteen. Kijk naar de rode pompmachine.


Je moet de drukmeter op het einde van de groene zone krijgen met gebruik van de ventilators, om de druk te verhogen. De ventilators draaien op verschillende snelheden en verhoogt de drukmeter Als de druk te hoog wordt moet je opnieuw beginnen. Druk op de diesel startknop. Selecteer de juiste ventilators en zet ze aan. Druk op de pompknop om het water in de reservoir af te voeren. Neem de ruitvormige runensteen (2) uit het lege reservoir.

 

Een mogelijke oplossing

 

 

Ga achter naar de ligstoelen. Kijk op het kleine bijzettafeltje aan de linkerzijde. Kijk naar het kladblok en zie onder het lege vel de installeerinstructies voor de stoommachine - 2 kleuren: boven = aangrenzende kleur. Bodem is een andere kleur, 2 sloten verder. Zie een groen kruis (3). Draai naar rechts en ga naar de trap van de glijbaan, links van het zwembad.

Klim omhoog. Je hebt een overzicht van de zwembaden. Kijk omlaag naar de trap en zie een geel vierkant (3). Ga naar
beneden en ga naar de voorkant van het eerste zwembad. Ga links naar de bar. Draai voor de bar naar rechts en ga vooruit. Zie vistegels op de muur en een geel vierkant (4). Draai je om, ga de trap op, naar het balkon. Ga links naar de toiletdeuren. Kijk rechts van de tafel naar een takenlijst, onder de stoel. Noteer de toegangscode van het beveiligingskantoor: 7536. De kaart toont de stroomkabel en plaats van de 4 schakelaars. Ga naar beneden, ga links naar de kleedruimte en achter door de dubbele deur naar de winkelgalerij. Ga nu door de andere dubbele deur.

Hoofdingang - Grand Hall

Ga in de entreehal vooruit en kijk naar de lift aan de linkerzijde. Draai je om en zie een koffieautomaat. Draai naar links en ga vooruit de lift linksom. Draai aan de achterkant van de lift naar links en zie de stroomkabel aan de onderkant van de muur. De schakelaar (3) is al naar rechts gedraaid. Ga vooruit. Ga de wenteltrap op aan de linkerzijde en ga naar de tussenverdieping.

 

Tussenverdieping

Kijk achter de stoel. Zie de stroomkabel . De schakelaar (4) is al naar rechts gedraaid. Draai links naar de toiletdeuren. Zie op een doos voor het damestoilet een geel vierkant (5). Draai je om, vooruit en kijk naar de gesloten dubbele deur aan de linkerzijde. Zie een rode knop, links van de deur. Ga rechts naar de deur van het Vikingmuseum. Draai naar rechts en kijk in het rek naar de 'Travels of Odin museum' brochure. Probeer de museumdeur te openen. Baron Wittard waarschuwt voor een krachtige energie op deze deur. Ga terug naar beneden. Ga door de dubbele deur naast de wenteltrap.

Binnentuin:  Ga naar rechts en kijk op de tafel. Lees het muziekblad. Zie een prijspuzzel - hint (34) voor de noodaggregaat puzzel in de onderhoudskelder. Ga naar rechts en ga rechts het bruggetje over. Draai aan het eind van de brug naar rechts en zie onder aan de paal een rood oog symbool (3). Ga links naar de deur van het café. Kijk naar de dozen. Open de bovenste doos en neem de N- vormige runensteen (3). Draai naar links, vooruit naar de dubbele deur en ga door de deur.


Hoofdingang

Ga in de entreehal vooruit naar de afgesloten hoofdingangdeur en links naar de receptie. Kijk naar de ansichtkaarten aan de linkerkant op de balie. Zie een geel vierkant (6). Zie aan de rechterkant een kaart van Londen. Ga links, draai je om en ga achter de receptie. Neem de plattegrondkaarten op het bureau. Zie de plattegrondkaarten van de begane grond, eerste en tweede verdieping en het dak. Kijk naar het opschrijfblok. Lees over de betekenis van de runensymbolen en de locatie van de machines waarmee je de stroomvoorziening kan verstoren. Draai naar rechts en zie een wandkluisje. Kijk op de kluis.

Zie op de draaischijf de gekleurde symbolen die we onderweg gezien hebben. We moeten de andere symbolen nog vinden en optellen. Ga rechts naar de "out of order" liftdeur. Kijk naar beneden en zie gebroken tegels. Klik op een tegel en neem de E-vormige runensteen (4) onder de gebroken tegels. Ga nu terug naar de stookruimte in de onderhoudskelder - draai naar links en ga achter naar de lift. Ga door de dubbele deur aan de linkerzijde van de lift naar de winkelgalerij. Ga op het einde van de winkelgalerij door de deur en ga onder naar de kelder.

 

Onderhoudskelder

Kijk naar het stroomkastje links van de trap. Open het kastje. Verwissel  de cijfers naar de juiste rij en kolom zodat de uitkomst 34 is. Hint over deze puzzel kon je lezen in de prijspuzzel in het muziekblad. Heb je dit goed gedaan werkt de noodaggregaat nu. Nu de stroom ingeschakeld is ga je naar de gesloten deur op de tussenverdieping. Je kan via de begane grond/kelder plattegrondkaart in je inventaris je naar de lift verplaatsen. Ga de wenteltrap op en ga naar de deur op de tussenverdieping. Je kan via de plattegrondkaarten je snel verplaatsen naar bezochte locaties.

 

Een mogelijke oplossing

 

Tussenverdieping

Druk op de rode knop, links van de deur. De schakelaar achter de lift en achter de stoel moeten naar rechts gedraaid zijn, anders werkt de rode knop niet. Open de deur en ga naar het balkon van de binnentuin.

 

Balkon binnentuin

Kijk links naar het ronde tafeltje. Til het kopje omhoog en zie een geel vierkant (7) op de schotel. Kijk boven naar de plafondkoepel. Zie dat sommige ramen gekleurd zijn. Noteer de kleur en positie. Draai naar rechts, vooruit en zie een grote steen op de grond. Klik op de steen - het is een schuifpuzzel. Ga naar de lift.

Lift

Om de lift van stroom te voorzien moet je eerst de schakelaar achter de lift naar de linkerkant draaien. De schakelaar naar rechts voorziet stroom voor de balkondeur van de binnentuin en links voor de lift. Druk op de rode liftknop en stap in de lift. Kijk op het toetsenpaneel, druk op 1 en je gaat naar de eerste verdieping. De doorgang wordt geblokkeerd. Druk op 2 van de tweede verdieping. Ga op de tweede verdieping door de deur.

Opslagruimte

Ga naar links en kijk op het prikbord. Kijk naar de foto's en briefjes. Ga naar het rek tegenover de rechtse deur. Kijk 3x naar de kist op de middelste plank. Open het zijdeurtje van de kist. Kijk naar de stoppen. Schakel alle lichten uit. Een oplossing is: Klik op 1, 4, 9, 12, 6, 1, 5, 3, 11 en 8. Neem de M-vormige runensteen (5). Ga door de deur aan de rechterkant van de rekken.

 

Gang, tweede verdieping

Het amulet geeft een advies over het verstoren van de energie. Krijg een telefoontje van Kate. Ze wil je ontmoeten bij het museum. Ga op de begane grond kaart naar de lift of ga te voet naar de lift. Het amulet ziet gevaar. Ga de wenteltrap op naar de tussenverdieping en achter naar het museum. Krijg een telefoontje van Kate.

 

Viking Museum

Ga het museum in. De lichten knipperen. Zie vonken in de andere kamer. Kijk beneden naar de vloertegels. Zie een geel vierkante tegel (8). Ga vooruit. Zie op de toonbank een paar boeken en een kassa. Kijk naar de landkaart aan de rechterzijde. Kijk naar de Viking Mythologie boek op de vloer. Zie een stukje papier met lijnen en stippen. Blader door het boek en lees alles over de betekenissen van de 10 runenstenen. Je weet nu waar en welke runensteen je moet gebruiken met de hulp van het opschrijfblok op het bureaublad achter de receptie.

 

Rune Vorm

Naam

Betekenis

Locatie

F-vormige

Ansuz

Signalen/berichten

Binnentuin

Ruitvormige

Othila

Afscheiding

Grand Hall

N-vormige

Uruz

Sterkte

Café

E-vormige

Perth

Initiatief

Beveiligingskamer

M-vormige

Mannaz

Het zelf

Viking Museum

T-vormige

Naudiz

Gedwongenheid

Observatorium

Dubbele X-vormige

Inguz

Vruchtbaarheid

Eerste Hulp Kamer

X-vormige

Gebo

Partnerschap

Onderhoudskelder

Omgekeerde Z-vormige

Eihwaz

Verdediging

Wittard's Studeerkamer

Drietand-vormige

Algiz

Bescherming

Wittard's Appartement


Ga vooruit en draai naar links. De lichten gaan uit en krijg een telefoontje van Kate. Het amulet vertelt over Fenrir en Ragnarok. Ga vooruit en draai naar rechts. Kijk op het informatiebord over een Viking huis. Zie op de grond tussen het brandhout een groen kruis (4). Ga vooruit. Het amulet vertelt meer over het museum, Ragnarok en runenstenen. Ga vooruit. Kijk naar alle informatieborden en uitstallingen. Ga de hoek om en vooruit. Zie een geel vierkant (9) op de 'image stone' uitstalling aan de rechterkant. Ga vooruit en kijk naar de Bron 'Well of Hvergelmir'. Ga links naar de zijkamer.

 

Zie een replica van een Viking boot. Kijk op het informatiebordje van het 'Lotevåg' schip en zie een rood oog symbool (4). Open de kist aan de achterzijde. Leg de M-vormige runensteen in de kist. Klik op de deksel en krijg de Toren van Hanoi puzzel.  Verplaats alle ringen van de linkerkant naar de rechterkant. Klik op de witte pijtjes boven de ringen. Een grotere ring kan niet op een kleinere ring. Als je de puzzel gedaan hebt, zie je een lichtflits en de runensteen is opgelost. Het amulet vertelt over een portaal (toegangspoort) - Bron van Hvergelmir. Ga naar de lift. Stap in de lift en ga terug naar de tweede verdieping.

 

Gang, tweede verdieping

Ga in de opslagruimte door de deur naar de gang. Loop naar het einde van de gang. Ga rechts de gang verder door en zie een kinderwagen. Zie op het einde van de gang een gebarricadeerde muurdeur en een gesloten deur aan de linkerzijde. Ga naar de andere kant van de gang. Kijk naar het elektronisch slot op de deur van de beveiligingskamer. Gebruik de toegangscode op het slot -  gezien op de takenlist: 7536. Ga naar binnen.

Beveiligingskamer

Kijk naar alle monitoren. Zie op een monitor het dak. Noteer de kleur woorden op het waterreservoir. Kijk naar de 'Robbins Runaway Train' boek op het bureaublad. Kijk op het witte papiertje in het boek. Noteer de positie van de symbolen met de namen Mattew en Jeff. Ga naar de waterkoeler aan de rechterzijde. Draai naar links en neem de T-vormige runensteen (6) op de grond. Ga naar de opbergkastjes aan de linkerzijde. Kijk naar de lamp aan het plafond. Zie een groen kruis (5). Open de half openstaande deur van het opbergkastje. Zie een rond apparaat met runen. Plaats de E-vormige runensteen in het apparaat. In deze muntenpuzzel moet je alle gouden munten naar de linkerkant verplaatsen en de zilveren munten aan de rechterkant.

 

 • Verplaats zilveren munt 1 naar rechts

 • Gouden munten 1 en 2 aan links

 • Zilveren munten 1,2,3 aan rechts

 • Gouden munten 1,2,3,4 naar links

 • Zilveren munten 1,2,3,4 naar rechts

 • Gouden munten 1,2,3,4 naar links

 • Zilveren munten 2,3,4 naar rechts

 • Gouden munten 3 en 4 naar links

 • Zilveren munt 4 naar rechts

De runensteen is opgelost. Het Amulet vertelt over de blauwdrukken, portaal en Fenrir zal ingesloten worden als alle runenstenen opgelost zijn. Ga naar de waterkoeler, draai naar de deur en kijk links van de deur naar beneden. Open het deurtje van het metalen kastje. Draai aan de schakelaar. Verlaat de beveiligingskamer. Ga naar het andere eind van de gang met de kinderwagen. De muurdeur is nu open. Ga naar de kleine kamer. Ga door de lichtblauwe deur aan de linkerzijde.
 

Onafgebouwd appartement

Kijk naar de verfblikken op de kist. Klik op een verfblik en zie op het etiket een groen kruis (6). Ga 2x vooruit en ga rechts. Kijk naar beneden en zie op de vloer kruisjes. Noteer de kruisjes diagram. Ga naar de kamer met het dichtgetimmerde raam. Kijk naar beneden en lees de 'National News' krant over de vermiste kinderen. Ga naar de muur links van het dichtgespijkerde raam en zie een groot gat in muur. Kruip door het gat.

Afgebouwd appartement

Je komt in een afgebouwd ingericht appartement. Ga vooruit naar de keuken. Draai naar rechts en zie een bord met chocolaatjes op de tussenwand. Je moet in deze puzzel alle lijnen laten verdwijnen, door op een chocolaatje te klikken. Het chocolaatje schuift over de lijn en de lijn verdwijnt. Klik dan op de aangrenzende chocolaatjes totdat alle lijnen verdwenen zijn. Als je dit goed gedaan hebt schuift het bord opzij. Onder het bord is een verborgen ruimte. Open het klepje en neem de dubbele X-vormige runensteen (7). Ga naar de woonkamer.

 

 

Kijk op de salontafel. Klik op de 'building Utopia' brochure. Open het papier onder de brochure. Het toont de gekleurde symbolen die we onderweg gezien hebben. Dit is een aanwijzing voor de wandkluis achter de receptiebalie. Draai je om en ga naar de inganghal. Kijk beneden naar de tegelvloer. Enkele tegels moeten nog gelegd worden. Zie een groen kruis (7). Ga door de voordeur - klik op het slot van de deur en open dan de voordeur. Je komt op de tweede verdieping. Je kunt nu via deze deur terug naar het appartement. Ga naar de opslagruimte en naar de andere gang. Stap in de lift en druk op 14.


Dak

Stap uit de lift, open de deur en je staat op het dak. Ga vooruit. Draai naar links en zie een doorgang door de koepel. Kijk op de grond en zie een rood oog symbool (5). Draai naar rechts en ga achter naar de stroomschakelkast (1). Zie bovenop de schakelkast een groen kruis (8). Open de stroomschakelkast. Zie 3 schakelaars en een witte en zwarte knop. Zie 4 streepjes op de linkse en rechtse schakelaar en op de middelste 5 streepjes. Draai aan de schakelaars en druk op de knoppen. Ga over de loopbrug door de koepel. Ga vooruit, draai naar rechts en vooruit naar de watertoren. Zie hier ook een stroomschakelkast (2). Ga rechts en zie op de aggregaat? een geel vierkant (10). Open de stroomschakelkast. Zie gekleurde lampjes (als je aan de schakelaars gedraaid hebt en de knoppen ingedrukt hebt in de andere stroomschakelkast) en zie een ventielwiel. Het doel van de puzzel is om de lampjes te laten branden in de juiste positie, vergelijkbaar met de gekleurde ramen in de koepel die je gezien hebt op het balkon van de binnentuin op de tussenverdieping.

De stroomschakelkast (1) verplaatst de lampjes en deze stroomschakelkast (2) toont het resultaat van de bediening in stroomschakelkast (1). Je moet op en neer lopen tussen deze twee stroomschakelkasten om de posities en kleuren te zien. De witte knop in stroomschakelkast (1) bevestigt de veranderingen van de schakelaars en de zwarte knop herstelt de instellingen. Streepje 1 op de schakelaar past groen aan. Streepje 2 oranje, 3 violet en 4 geel. Ga naar stroomschakelkast (1). Druk op de zwarte knop om de instellingen terug te zetten. Draai de 3 schakelaars naar een streepje voor een kleuraanpassing en druk vervolgens op de witte knop.

 • Groen: Linkse schakelaar op 2: Middelste schakelaar op 2: Rechtse schakelaar op 1: Druk op de witte knop.

 • Violet: Linkse schakelaar op 2: Middelste schakelaar op 5: Rechtse schakelaar op 3: Druk op de witte knop.

 • Geel: Linkse schakelaar op 3: Middelste schakelaar op 2: Rechtse schakelaar op 4: Druk op de witte knop.

 • Oranje: Linkse schakelaar op 4: Middelste schakelaar op 4: Rechtse schakelaar op 2: Druk op de witte knop.

 

Ga naar stroomschakelkast (2). Zie dat de gekleurde lampjes nu in de juiste posities zijn. Draai aan het ventielwiel en hoor een geluid. Hoor je niets , dan heb je de lampjes niet in de juiste positie staan. Ga dan terug naar stroomschakelkast (1), druk op de zwarte knop en stel ze opnieuw af. Draai je om en ga over de loopbrug door de koepel. De koepel is gedraaid.

Observatorium

Loop naar het observatorium.  Ga naar de deur van de sterrenwacht. Draai naar links en zie een groen kruis (9) op de grond. Ga door de deur. Zie een geel vierkant (11) op de gevallen vaas. Ga boven naar de koepel. Het Amulet vertelt over het observatorium. Ga achter naar het bureau. Kijk op het bureau. Zie een groen kruis (10) op de cover van het boek. Lees de notitie van Aaron. Lees dat de ketel instelling 112321 is en noteer de familie namen van Wittard, Sophie, William, Emma en Sarah. Open de middelste lade van het bureau en neem de X-vormige runensteen (8). Draai naar rechts, vooruit en draai rechts naar de machine op de balustrade van de telescoop. Klik op het scherm. Druk op start. Plaats de T-vormige runensteen in de machine en krijg een puzzel. Klik op Play.

 

Dit is een geheugen puzzel. Zie lichtpuntjes op het scherm. Een van de lichtpuntjes knippert. Klik op dat lichtpuntje. Dan zal het eerste lichtpuntje weer knipperen en een andere lichtpuntje. Klik dan op die 2 lichtpuntjes in de juiste volgorde. Herhaal dit tot je 12 rondes juist gedaan hebt. Als je een fout maakt start de puzzel met een andere willekeurige volgorde. Als je het goed doet zal de runensteen oplossen. Draai nadat het Amulet je weer over de portaal verteld heeft naar rechts en vooruit. Draai naar links en zie een groen kruis (11) aan de binnenkant van de telescoop. Ga via de kaart naar de lift op de begane grond in de entreehal. Als je te voet gaat moet je eerst de koepel weer terug draaien in stroomschakelkast (2). 

 

Winkelgalerij

Ga links van de lift door de dubbele deur naar de winkelgalerij. Ga op het eind van de winkelgalerij naar de eerste hulp kamer aan de linkerzijde. Klik op de onderkant van de deur en verwijder het luchtrooster. Zie de ringen. De ringen kunnen verplaatst worden. De aanwijzing zijn de kruisjes, te zien op de vloer van het onafgebouwde appartement. Klik op de ringen. Zet de ringen in dezelfde posities als de kruisjes in het diagram. Ga de eerste hulp kamer in.

 

 

 

Eerste hulp kamer

Loop naar de wastafel. De lichten gaan uit en hoor iemand de deur sluiten. Als de lichten weer aan zijn, loop je terug naar de deur. Probeer de deur te openen. Het Amulet waarschuwt je om de deur niet aan te raken. Fenrir heeft je opgesloten. Hij wil het amulet. Draai naar de stoommachine rechts van de deur. Open het kistje. Plaats de dubbele X-vormige runensteen in de stoommachine. De gekleurde zekeringen aan de rechterkant worden geactiveerd. Gebruik de aanwijzing gezien op het gele papier bij de ligstoel in het zwembad - 2 kleuren: boven = aangrenzende kleur. Bodem is een andere kleur, 2 sloten verder.

Klik en sleep de zekering, en plaats de zekeringen op een andere gekleurde zekering om hun positie te wisselen. De bovenste groene en de twee onderste rode staan al goed. De runensteen zal oplossen. Het Amulet zei dat je Fenrir kon verzwakken door zijn elektrische energie te verstoren. Gebruik de videocamera in de inventaris. Zie de geest van Fenrir. Na het ontwaken, neem je de omgekeerde Z-vormige runensteen (9) van de tafel. Verlaat de eerste hulp. Draai naar links, open de deur en ga onder in de kelder naar de stookruimte.

 

Onderhoudskelder
Verwijder de deksel van de rechtse ketel. Plaats de X-vormige runensteen in de ketel. Kijk naar de 3 wielkleppen aan de zijkant van de ketel. Draai aan de kleppen van links naar rechts:1,1,2,3,2,1. Hint is de notitie van Aaron in het observatorium. De runensteen is opgelost. Ga boven naar de winkelgalerij en ga naar het café aan de linkerkant.

 

Café - Bar

Ga in het café naar de bar - rechtse deur. Kijk naar het houtenbord aan de rechterkant. Plaats de N-vormige runensteen op het bord. Zet de gekleurde dopjes in de juiste positie. Aanwijzing; de kleur woorden op de watertank. De runensteen is opgelost. Ga naar de lift en ga naar de 2de verdieping. Ga naar de beveiligingskamer - of ga via de 2de verdiepingkaart naar 'security'.

 

Beveiligingskamer

Ga rechts naar de waterkoeler, draai naar de deur en kijk links van de deur naar beneden. Open het deurtje van het metalen kastje en draai aan de schakelaar. Verlaat de beveiligingskamer en ga naar de kinderwagen aan het einde van de gang. Ga door de lichtblauwe deur aan de linkerkant naar de inganghal van het ingerichte appartement.

 

Appartementen
Ga naar de keuken en links naar de badkamer. Klik op de deur rechts van de badkamer en ga naar het onafgebouwde appartement. Ga vooruit en verlaat het appartement. In de kleine kamer stap je rechts in de lift - ga je via de plattegrondkaart ga dan naar de appartementen, verlaat het onafgebouwde appartement en stap in de kleine kamer in de lift.

Wittard's Appartement

 

Werkkamer: Ga vooruit, draai rechts naar de gang en ga vooruit. Je hoort de lift. Zie Fenrir's geest in de gang verschijnen. Krijg een telefoontje van Fenrir-Kate. Fenrir vraagt aan het Amulet over de runenstenen. Ga door de deur aan de rechterzijde, en je komt in de werkkamer. Kijk op het bureau. Open de onderste linker bureaulade en neem de drietand-vormige runensteen (10). Lees het dagboek op het bureau. Wittard schrijft over hoe hij Odin ontmoette en over Ragnarok. Zie een tekening op de laatste pagina. Dit is een aanwijzing voor de schuifpuzzel op het balkon van de binnentuin. Kijk naar de 'Architectural Award' op de muur achter het bureau. Zie een geel vierkant (12). Ga in de hoek van de kamer naar de globe. Draai links naar de wand en druk op de knop in de wand. Zie een stamboom. Verlaat de werkkamer.

 

Woonkamer: Ga naar het andere eind van de gang. Ga door de deur aan de linkerzijde en je komt in de woonkamer. Hoor kinderen lachen. Ga vooruit en rechts naar het midden van de woonkamer. Kijk omhoog naar het glazen plafond. Zie een rood oog symbool (6). Kijk naar het schaakbord op de salontafel. Lees de brief van Caroline over Sophie, Jeff, Anita en Arnold. Neem het witte loper schaakstuk. Zie een groen kruis (12) op de onderkant van het schaakstuk. Kijk naar het schaakbord. Het doel van de puzzel is om het paardschaakstuk op alle velden van het schaakbord te klikken. Een paard kan alleen in een L vorm verplaatst worden. Pak het paard en klik op een leeg veld. Als je dit goed gedaan hebt hoor je een geluid.

 

 

Draai naar rechts, vooruit en kijk naar de scheidingswand aan de linkerkant. Kijk in het kistje. Lees de brief. Zie een prent van een wolf en een notitie over de wolf. Draai je om, vooruit naar de deur en ga rechts naar de zon mozaïekmuur. Druk links op de knop links om de nis te openen. Plaats de drietand-vormige runensteen op de plank. De runensteen is opgelost. Krijg een telefoontje van Fenrir. Verlaat de woonkamer en ga terug naar de werkkamer.

Werkkamer: Ga naar de globe. Draai links naar de wand en druk op de knop in de wand. Zie weer de stamboom van Wittards familie. De namen zijn door elkaar gehutseld. In de brief van Caoline las je over de familierelaties, en in de brief op de schaaktafel, in Aaron's notities in het observatorium en in Wittard's dagboek. Zet de juiste naam in de juiste positie in de familiestamboom. Klik op een naam en klik dan op een andere naam om de namen te wisselen. Heb je dit goed gedaan, hoor je een geluid. Ga naar de open haard. Kijk onder in de open haard en zie een kluis. Verwijder onder de open haard bescherming. Open de kluis. Plaats de omgekeerde Z-vormige runensteen in de kluis. De runensteen is opgelost.  Fenrir vraagt weer aan het Amulet over de runenstenen.

 

 • In Wittard's dagboek: Roger is zijn grootvader.

 • Brief op de schaaktafel:  Zuster Caroline - grootmoeder Sophie, Oom Jeff huwde Anita en Arnold.

 • Aaron's notitie: Oma Sophie, overgrootvader William, overgrootmoeder Emma en overgrootmoeder Sarah.

 • Notitie in boek in de beveiligingskamer: Grafiek toonde Mattew als overgrootvader en Jeff is 2 generaties onder hem.

 • Als we alles wegstrepen, blijft over dat Edward en Susan de ouders van Horatio en Caroline zijn.

Balkon - Binnentuin: Ga op de plattegrondkaart van de begane grond naar de lift in de intreehal. Ga naar de schakelaar achter de lift en draai de schakelaar naar de rechterkant, zodat de balkondeur stroom heeft. Ga de wenteltrap op en ga boven naar de tussenverdieping. Open de dubbele deuren naar het balkon, door op de knop aan de linkerkant te drukken. Ga rechts en kijk beneden naar de steen op de vloer. Klik op de steen. Plaats de F-vormige runensteen in de steen en kijk op de schuifpuzzel. Je zag het ontwerp in het dagboek van Wittard. Als je de schuifpuzzel goed in elkaar gezet hebt zal de runensteen oplossen.


Hier zijn 2 mogelijke oplossingen. Klik op de tegel posities:

Een mogelijke oplossing:

Een andere mogelijke oplossing:

24, 19, 14, 15, 20, 19, 14, 13, 18, 23, 24, 19, 18, 23, 22, 17.

18, 23, 22, 21, 16, 11, 12, 17, 16, 11, 12, 13, 14, 15, 20, 25.

24, 23, 22, 21, 16, 17, 22, 23, 24, 25, 20, 15, 14, 13, 12, 17.

18, 19, 14, 15, 20, 19, 14, 13, 12, 11, 6, 7, 8, 9, 10, 15, 14.

13, 12, 7, 2, 3, 8, 9, 10, 15, 14, 13, 12, 7, 8, 9, 10, 15, 14.

13, 12, 11, 16, 17, 18, 19, 20, 15, 14, 19, 18, 17, 16, 11, 12.

13, 14, 15, 10, 5, 4, 3, 8, 13, 14, 9, 10, 15, 14, 9, 8, 7, 2, 3.

8, 9, 10, 5, 4, 3, 8, 9, 10, 5, 4, 3, 2, 1, 6, 7, 8 , 3, 4, 9, 8, 3.

4, 5, 10, 9, 4, 5, 10, 9, 8, 7, 6, 1.

24, 23, 22, 21, 16, 17, 12, 13, 18, 23, 22, 21, 16, 17, 22, 21, 16, 11, 6, 7.
2, 3, 4, 9, 14, 13, 12, 7, 2, 3, 4, 9, 10, 5, 4, 3, 2, 7. 12, 17, 22, 23, 24, 19.

14, 13, 12, 17, 18, 13, 12, 7, 2. 3, 4, 5, 10, 9, 14, 13, 18, 17, 16, 11, 6, 1.

2, 3, 4, 5, 10, 9, 4, 3, 2, 1, 6, 11, 16, 17, 18, 19, 20, 15, 14, 9, 8, 13, 18.

19, 14, 9, 10, 5, 4, 3, 2, 1, 6, 11, 16, 21, 22, 23, 18, 13, 14, 15, 20, 25, 24.

19, 14, 15, 20, 25, 24, 19, 18, 23, 22, 21, 16, 11, 6, 1, 2, 3, 8, 13, 18, 23.

24, 19, 14, 13, 8, 3, 4, 5, 10, 15, 20, 25, 24, 19, 14, 15, 20, 25, 24, 19, 14.

15, 20, 19, 24, 25, 20, 15, 10, 5, 4, 3, 2, 1, 6, 11, 16, 21, 22, 23, 24, 25, 20.

15, 10, 5, 4, 9, 14, 19, 24, 25, 20, 19, 24, 25, 20, 19, 14, 9, 4, 5, 10, 15, 20.

25, 24, 23, 22, 21, 16, 11, 6, 1.

Savegame van na de schuifpuzzel is opaanvraag in de forum van Gamesolves te krijgen

 

Receptie: Ga beneden naar de receptie. Ga achter de receptiebalie en kijk op de wandkluis, rechts van het bureaublad. Je hebt tijdens je zoektocht 12 groene kruis symbolen, 1 blauwe ruitsymbool, 12 gele vierkante symbolen en 6 rode ogen symbolen gezien. Klik op de kluisdraaischijf, zodat de witte pijl op de schijf van die gekleurde symbool naar het juiste cijfer wijst. Open de kluis. Plaats de ruitvormige runensteen in de wandkluis. De laatste runensteen is opgelost. Amulet-Wittard zegt dat je het amulet terug naar het portaal (toegangspoort)  moet brengen. Ga naar de stookruimte in de kelder.

 

 

Rioolsysteem: Tunnel
Kijk aan de voorkant van de ketels naar de putdeksel in de vloer.  Open de putdeksel Ga beneden naar het rioolsysteem.

Ga vooruit en ga op het einde van de tunnel door de blauwe deur. Ga 3x vooruit en ga rechts door de ventilatieschacht.

 

Witte deur

Draai je om en zie de witte deur. De kettingen zijn van de deur verwijderd. Amulet-Wittard zegt dat het veilig is om de deur te open. Open de deur. Zie Fenrir bij de portaal de energie aan het opzuigen, dat hem sterker maakt. Amulet-Wittard zegt het amulet te openen, om de laatste puzzel op te lossen. Gebruik dan het amulet op het portaal, om het te verzegelen en Fenrir vast te ketenen. Klik op het amulet, om het amulet te openen. Zie een blokkenschuifpuzzel. De bedoeling is om de grote groene blok onder in het midden van het frame te schuiven.  Klim rechtsboven op de rode pijl, als je de blokkenpuzzel terug wil zetten in de beginstand. Als je de blokkenpuzzel op gelost hebt, zegt Fenrir om het amulet mee te nemen.

Savegame van na de blokkenpuzzel is opaanvraag in de forum te krijgen

 

Save het spel hier
Je hebt nu de keuze om het amulet in het portaal te werpen of je neemt het amulet mee!
 

Nadat je gekozen hebt, sta je bij de witte deur. Draai rechts en ga door de gang. Beklim de klimijzers.
 

Bouwplaats, Wittard Utopia
Draai je om en ga naar de voorkant van de graafmachine. Ga rechts van de graafmachine vooruit (draai naar links en vooruit). Loop achter naar de trailer en rechts naar de gesloten poort. Klik op het lint, vastgebonden op de poort. Kate zal bellen. Afhankelijk van de keuze, zie je een ander einde.

 

Einde

 

© Dit document mag niet worden verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur en de inhoud mag in geen geval worden veranderd.
GameSolves
NL Forum 

Henk

www.000webhost.com