Oplossing: Baldur's Gate

 

 

Proloog

Praat in de herberg met Winthrop en hij laat zien wat er te koop is. Koop niet teveel want in Hoofdstuk 1 krijg je betere spullen van de vijanden. Praat dan met Firebead Elvenhair, die je vraagt een scroll te halen bij Tethoril die te vinden is in het midden van de kaart bij de bibliotheek. Als je een dief hebt met minstens 30% pick lock kun je de kisten leeghalen in de herberg. Praat buiten met Phlydia en met Dreppin. Pak het boek uit het hooi en praat weer met Dreppin. Ga naar Hull in het oosten van de kaart en haal zijn zwaard uit de barak. Pak ook het antidote. Praat met Fuller die crossbow bolts wil. Deze kun je kopen bij Winthrop. Onderzoek kisten en kratten op goudstukken. In het huis van de priester en het bunkhouse worden aanslagen op je gepleegd. Om de proloog te beéindigen praat je met Gorion en zeg je dat je klaar bent om te gaan.

Chapter 1

Na Gorion's dood zul je Imoen ontmoeten. Neem haar op in de groep en ga naar de plaats van het gevecht. Pak de spullen op. Je ontmoet Xxar en Montaron (evil aligned characters) als je de weg volgt. Zij willen naar Nashkel en vragen om je hulp. Je moet echter eerst naar de Friendly Arm Inn om Khalid en Jaheira op te pikken. Zij zijn je beste bondgenoten. Neem Xxar en Montaron mee en dump ze zo snel mogelijk. Als jouw reputatie verbetert beginnen zij te zeuren. Vergeet niet hun spullen af te pakken voordat je ze uit de groep gooit.
In het volgende gebied ontmoet je een oude man met een rode mantel. Dit is Elminster. Ga na met hem gepraat te hebben iets naar het noordoosten naar het ronde rotsblok. Pak de ring en identificeer deze. In het oosten van deze kaart vind je een ogre met leuke spullen. Moeilijk te verslaan maar je hebt wel meteen een nevenmissie opgelost zonder dat je er nog een keer heen hoeft te gaan.
Op de trap van de Friendly Arm Inn wacht een premiejager je op. Gebruik de magic missile staf van Imoen om zijn spreuken af te zwakken. Ga echter eerst via het zuiden naar het oosten van de kaart tot je een dennenboom ziet. Bij de voet van deze boom op een steen vind je (soms) een Ring of Wizardry.
Ga de herberg binnen waar Jaheira en Khalid in de buurt van Bentley de herbergier staan. Bentley en Gelana zijn de eigenaars van de Friendly Arm Inn. Gelana is te vinden in de tempel. Je kunt bij haar eventueel een Stone do Flesh scroll kopen als je een priester bij je hebt voordat je naar de Nashkel Mines vertrekt.
In een van de huizen bij de grote ingang vind je Joia die haar Flamedance ring kwijt is. Bij de Hobgoblins in het noorden van de kaart kun je de ring terughalen.
In de herberg zijn 2 nevenopdrachten. De een gaat over de gordel die je van de Ogre hebt, dus moet je tweemaal met die persoon spreken. De andere missie (2e verdieping) gaat over een spinnenplaag in Beregost. De vrouw geeft je 6 antiodotes voor als je vergiftigd wordt.
De beste manier om de Friendly Arm Inn te verlaten is via het noorden. Dan hoef je later niet door dit veld als je naar het noordelijke gebied van de kaart wilt gaan.
In Beregost kun je de spinnen opruimen in een van de zuidelijke huizen. Stop de antidotes in een quick item slot. Neem alle voorwerpen en het lichaam van de spin mee uit het huis.
Ga naar de Feldepost Inn en je ontmoet de heetgebakerde Mark. Als je vriendelijk met hem praat en zegt dat zijn zoon een aardige vent was krijg je 900 experience punten.
In een van de huizenblokken in het zuiden vind je Elven Firebead die om het Book of the Fateful Coin vraagt. Dit kun je kopen bij Feldepost.
Hier vind je ook Kaigan, een lawful evil fighter.
In het centrum bij de grote pilaar staat de stadsomroeper die vertelt dat Bassilus gezocht wordt tegen een beloning van 5000 goudstukken. De omroeper is er meestal alleen 's morgens. Bassilus bevindt zich in het westen van de kaart.
Voor de Burning Wizard Inn staat Garrick die je zegt dat zijn meesteres Silke je hulp nodig heeft. Zij is slecht en probeert je erin te luizen om onschuldigen te vermoorden. Als je haar doodt levert dat 900 goud op. Ze is een magiér die lightning bolts op je afvuurt. Niet makkelijk te verslaan dus.
Nadat je Silke hebt verslagen kun je Garrick eventueel in je groep opnemen. Hij is een chaotic neutral bard met een pick pockets skill van 40%. Handig als je in Beregost nog wat belangrijke spullen wilt jatten.
In de Red Sheaf Inn ontmoet je de halfling Perdue. Enkele gnolls hebben zijn zwaard in handen en hij wil dat terug. Wees voorzichtig met hoe je met hem praat anders verlies je deze opdracht.
In het huis in het oosten met de deur naar het oosten gericht kun je met Mirianne spreken. Zij vertelt je dat haar man op weg is naar Beregost en vraagt of je iets over hem te weten kunt komen.
Volg in het gebied ten zuiden van Beregost de weg en je komt een groep Ogrillons tegen die Miriannes man gedood hebben. Je vindt een scroll die je haar kunt geven in ruil voor experience punten en een Ring of Protection +1. Ergens in het midden van deze kaart is een grot met voor de ingang een groep Hobgoblins. Een van hen draagt Boots of Stealth. In de grot vind je geld en 5 healing potions.

Tips voor dieven:
Je kunt een Medium Shield +1 krijgen door de zakken van Bjornin te rollen (Beregost)
In de Feldepost Inn (Beregost) staat boven een dikke onbeschofte vent. Als je zijn zakken rolt krijg je Algernon's Cloak (+2 charisma). Dit is slechts een snelle doorloop om naar het volgende hoofdstuk te gaan. In de velden rond Beregost en Candlekeep valt echter nog genoeg te beleven. Ga er zelf maar eens rondkijken.

Chapter 2

Tip: werk eerst de kaarten rond Nashkel af en ga dan pas de mijn in.

Na het introfilmpje bereik je Nashkel. In de dichtstbijzijnde herberg staat weer een premiejager op je te wachten. Versla haar en ga eventueel rusten.
Op het pad dat leidt naar de Temple of Helm staat Berrun Ghastkill. Hij vraagt je de problemen in de mijn op te lossen.
Wat verderop staat een dikkerd met de naam Oublek die jou aanziet voor ene Greywolf en aan jou de beloning van die Greywolf wil geven. Het beste antwoord is om Oublek te vertellen dat hij de verkeerde voor zich heeft. Daarmee gaat je reputatie 1 punt omhoog. De beloning kun je later altijd nog opstrijken.
Bij de kroeg ontmoet je Minsc, een neutrale goede woudloper die ontzettend sterk is. Hij valt je aan als je zijn verzoek om een dame in nood te redden afwijst. Doe dat dus niet en je kaart wordt aangevuld met de locatie van het Gnoll fort. Als je een magiër nodig hebt is het zeker de moeite waard om naar het fort te gaan en het meisje te redden.
Bij de brug beneden zul je Edwin tegenkomen. Hij is een slechte magiër en hij wil je opdragen Dynaheir (het meisje in het fort van de Gnolls) te doden. Weiger dit en je zult hem later nog eens ontmoeten. Maar dan om te vechten.
Voordat je naar de mijn afreist kun je het beste flink wat healing potions inkopen. Als je geen priester bij je hebt zul je die hard nodig hebben. Een priester kun je vinden door naar de kermis ten oosten van Nashkel te gaan. Daar vind je ook het standbeeld van een dame en een lul die probeert je een Stone to Flesh scroll te verkopen voor 500 goudstukken. Die kun je ook in de Temple of Helm kopen.
Ga naar het westen van de kaart van Nashkel om een Ankegh Armor en een parel te vinden. Aan de rand van de akker van de boerderij staat een kleine dennenboom en de schat ligt daar iets onder op het uiterste randje van de akker.
Een Wand of Frost is te vinden in het noordwesten van de kaart van de Nashkel mijnen. In het westen van deze kaart staat de kunstenaar Prism die bezig is met een beeldhouwwerk. Laat hem zijn karwei afmaken en dood Greywolf die dan te voorschijn komt. Greywolf levert 1400 xp op. Praat dan weer met Prism die je de gestolen edelstenen teruggeeft om even later de hand aan zichzelf te slaan.
De smaragden kun je meenemen naar Nashkel en aan Oublek geven om een beloning te krijgen.
De mijnen zijn vergeven van de spinnen en Kobolds. Ook zul je enkele vallen tegenkomen. Laat je dief zijn "find traps" en "disarm traps" vaardigheden gebruiken of laat je priester een "find traps" spreuk gebruiken. Voor boogschutters zijn er volop pijlen te vinden.
In het onderste deel van de mijn vind je Mulahey, de aansprakelijke voor alle ellende met het rotte ijzer. Hij roept skeletten en kobold commando's op. Gooi een vuurbal in het bovenste deel van dit gebied want daar komen ze vandaan. Versla Mulahey en open zijn kist. Het zwaard behoort toe aan Xan die je daar tegenkomt. Alleen hij kan dit zwaard gebruiken. Heeft niet veel zin om hem in de groep op te nemen aangezien zijn Thaco dat van een magiër is. Loop in het gebied ten zuiden van Nashkel naar het westen. In het noordwesten vind je een jongen die Albert heet. Hij is zijn hond kwijt en hij geeft je een stuk speelgoed dat het beest zal herkennen. Je vindt de hond een stukje naar het oosten. Breng hem terug en kijk naar een eigenaardig tafereeltje.
In ditzelfde gebied in het zuiden kom je twee rare boeven tegen. Een van hen beweert de snelste pijltjesgooier van het westen te zijn. Versla het tweetal en je hebt Bracers of Archery.
In het midden van de kaart ontmoet je Delgod, Sendai en Alexander. Je kunt een gevecht vermijden door de goede antwoorden te geven. Het beste is echter om ze meteen een knal te verkopen en hun spullen in te pikken.
Ergens in het noorden van de kaart kun je een Cloud Kill scroll vinden.
In het gebied ten noordoosten van Nashkel kom je 3 bandieten tegen die je geld willen. Reken meteen met ze af anders ben je al je goud kwijt.
In het oosten van deze kaart staan Ogre Berserkers en Ogrillons bij een lijk. Nadat je ze gedood hebt kun je het lichaam onderzoeken en drankjes vinden. Vrij dichtbij kom je Sarheda tegen die je uitdaagt het op te nemen tegen de Ogres. Praat tweemaal om deze nevenopdracht af te ronden.
Nog een nevenmissie vind je in het midden van deze kaart waar een huis staat. Een van de koeien van Hulrik is aangevallen door Xvarts. Reken met ze af en je krijgt xp's en een extra punt bij je reputatie.
In het noorden van deze kaart ontmoet je Half Ogre bandiet Arghain die met een magisch zwaard loopt te zwaaien. Reken met hem en zijn maatjes (Ogrillons) af en jij hebt het zwaard plus een leuk sommetje geld. En niet te vergeten 520 xp.
Vlakbij is een grot waarin een Ettercap op je wacht. Verwijder de val bij de ingang en versla de etter voor 650 xp. In de kist liggen verschillende drankjes.
In de Carnival kun je bij een handelaar in het zuiden van de kaart in een tent twee drankjes kopen. Een daarvan geeft je 25 Strength en het andere 25 Intelligence. Beide effecten zijn slechts tijdelijk en de drankjes hebben nare bijwerkingen. Gebruik ze dus voorzichtig.
In een van de middelste tenten vind je een magiër die een vrouw wil vermoorden. Zeg dat hij een "moron" is en hij valt je aan. Hij gebruikt Mirror Image, Horror en Melf's Acid Arrows en als zijn magie uitgeput is gaat hij over op zijn staf. Praat met de vrouw, Bentha, als je hem verslagen hebt.
In het bosgebied verder naar het zuidwesten vanaf Nashkel ontmoet je een gnoll ergens in het westen van deze kaart. Hij spreekt over het fort van de gnolls. Beledig hem niet anders wordt hij vijandig. Reis naar het zuiden en als je de onderkant van de kaart bereikt ga je naar het oosten. Hier is een waterval. Onderzoek deze en je vindt een dode kat. Probeer daarna in het gebied boven de waterval te komen. Het meisje Drienne geeft je daar een Protection from Undead scroll.
Ten noorden hiervan staan enkele gnolls die je willen laten betalen voor het betreden van hun gebied. Dood ze.
In het midden van de kaart is een prachtig meer dat de bron is van de waterval. Aan de oostkant ontmoet je een Dryad of Cloudpeaks. Zij vraagt je hulp omdat Krumm en Branwen haar magische boom willen omhakken. De mannen vallen je aan als je hen niet wilt helpen met de boom. Reken met ze af en je krijgt een drankje en 500 xp.
Ten zuidoosten van het meer is een grotingang. Binnen staat een kist met daarin een magische hellebaard.
Ten westen van Nashkel en ten noordoosten van het Gnoll Fortress kom je in het midden van dit gebied bij een dorpje van de Xvart. Hier ontmoet je hun leider. Hij laat je aanvallen door de bruine beer Ursa. Ten noordoosten van het dorp is een grot met daarin een beer. Dood de beer en kijk in de kist voor drankjes en een Flail +1.
Ten noorden van het Gnoll Fortress ontmoet je Neville en zijn bende Hobgoblins in het midden van de kaart ten oosten van de rivier. Nadat je hem gedood hebt ben je de trotse bezitter van een Longsword +1.
Tegen het zuidoosten van deze kaart vraagt een vent je af te rekenen met een beer. Ga de houten brug over en dood de beer. Levert 900 xp op. Ga de brug weer over en praat nog eens met de man. Je ontvangt dan de Boots of the North.
In het noordwesten wil Laurel dat je op gibberlings met haar gaat jagen. Als je akkoord gaat verschijnen er tientallen gibberlings om haar heen. Dood ze allemaal en praat weer met Laurel voor de puntjes.
Bij het Gnoll Fortress aangekomen sta je voor een brug. Aan de andere kant staan twee Ogrillons, Hairtooth en Gnarl, die 200 goudstukken willen vangen als tolbetaling. Betaal niet want ze vallen je toch aan. Reken met ze af en je krijgt enkele drankjes, goud en Gauntlets of Dexterity. Verder is dit gebied vrij gecompliceerd. Je kunt er o.a. vinden: een Tome of Charisma en Dynaheir (de vriendin van Minsc).

Tips voor dieven:

In de Carnival ontmoet je een koopman in zijn tent ergens in het zuiden van de kaart. Binnen staan twee kisten. De linker kan gemakkelijk worden gekraakt en bevat enkele drankjes. De rechter kist is beveiligd dus eerst "disarm trap".
In de tent in het centrum waar je de magiër hebt verslagen kun je Bentha's zakken rollen voor een Potion of Heroism.
Berrun Ghastkill in Nashkel levert na het zakkenrollen een healing potion op.

Chapter 3

Verlaat de mijnen door uit het hok van Mulahey te gaan en om te lopen naar de uitgang ergens in het oosten van het laagste mijnenlevel. Hier krijg je te maken met enkele jellies die je makkelijk met botte of slagwapens kunt verslaan. Je kunt ook magie gebruiken.
Je komt buiten in een woestijnachtig gebied en kunt niet terug de mijn in omdat de ingang ingestort is. Deze kaart moet je goed onderzoeken want er zijn veel bruikbare voorwerpen en schatten te vinden. Er zijn nog 3 grotten met spullen, maar daar bevinden zich ook nare ondoden. Een Protection from Undead spreuk is hier zeker aan te raden.
In het noorden van dit gebied staan 4 vrouwelijke premiejagers op je te wachten. Maneira, Telka, Zeela en Lamalha willen je vermoorden. Reken met ze af en pik hun magische uitrustingen in.
Terug in Nashkel wacht er nog een premiejager. Een magiër die met zijn Horror spreuk de leden van je groep alle kanten op laat lopen. Versla hem en praat met Berrun Ghastkel ten zuiden van de tempel om je beloning te ontvangen voor het opruimen van de mijnen. Zoek in Beregost Tranzig op in de Feldepost Inn in een van de kamers boven. Laat hem je de locatie van het bandietkamp vertellen nadat je hem verslagen hebt. Nadat hij de locatie heeft verraden moet je hem doden en zijn spullen pakken. Ga nu naar het noorden naar het gebied boven de Friendly Arm Inn. Er lopen hier veel Ankhegs rond dus wees voorzichtig en verken het gebied grondig voordat je verder loopt. Je hebt een sterk figuur nodig om de Ankhegs schilden te dragen want die wegen 100 pond per stuk. Voor het doden van een Ankheg krijg je 975 xp. Nadat je deze kaart hebt verkend en de makkelijke nevenopdrachten hebt uitgevoerd moet je terug gaan naar Beregost met een Ankheg schild en met de smit gaan praten. Verkoop hem het schild niet en hij vertelt je dat hij er voor 4000 goudstukken een harnas van kan maken. Dit is net zo'n harnas als je eerder vond op de akker in Nashkel en wanneer je het spel handig hebt gespeeld zou ieder groepslid dat zo'n harnas kan dragen er nu wel een moeten hebben. Wie niet weet wat ik bedoel moet tien dagen wachten (in Faerun duurt een week tien dagen) en de tijd en datum noteren dat je het schild aan de smid hebt gegeven.
In de Jovial Inn vind je een Flaming Fist kapitein die de scalpen van de bandieten koopt voor 50 goudstukken per stuk. Bij de winkels leveren deze 25 goudstukken op. Ga naar de gebieden ten noordoosten van Beregost waar je veel bandieten zult vinden. Je moet specifiek zoeken naar bandieten die iets te vertellen hebben. Hiervoor moet je het groepslid met het hoogste charisma het woord laten doen.
Na het tussenfilmpje word je naar het bandietenkamp gebracht en maak je kennis met de leider Tazok. Je zult een gevecht met hem moeten aangaan om te bewijzen dat jullie goede bandieten zijn. Onderzoek het kamp en bereid je voor op onverwachte aanvallen.
Het is ook mogelijk om gewoon naar de kaart met het bandietenkamp te gaan en iedereen te verslaan. Je krijgt dan geen tussenfilmpje.
In de tent van Tazok komt het op een pittig gevecht aan. Het maakt niet uit wat je van tevoren zegt. Met de magiër moet je het eerst afrekenen. In het gebied ten oosten van de Nashkel Mines ontmoet je een Flaming Fist officier ergens in het westen van de kaart. Hij vertelt je dat er bandieten rondlopen en dat de Flaming Fist ene Samuel zoekt. Deze Samuel is in hetzelfde veld te vinden.
In het noordwesten van dit gebied ontmoet je Hafiz en als je het goed aanpakt krijg je van hem een Protection from Magic scroll.
In het midden van de kaart vind je Liera die je vraagt om Samuel (de man naar wie de Flaming Fist op zoek is) te helpen dragen naar Gellana in de tempel in de Friendly Arm Inn. Je moet hem onmiddellijk daarheen brengen, anders sterft hij.
In het zuiden van de kaart vind je een Ring of Fire Resistance, een Iol edelsteen en een Starphire Gem met een waarde van 1000 goudstukken. In het gebied ten zuiden van High Hedge vind je een kip met de naam Mellicamp in het noordoosten van deze kaart. Hij vraagt je om hem naar zijn meester in High Hedge te brengen om zijn vloek op te heffen.
In het midden van deze kaart ontmoet je Zargal en zijn Hobgoblin trawanten. Versla ze en pak het Short Sword +2 van Zargal.
Bassilus bevindt zich in het zuidwestelijke deel van dit gebied. Wees gewaarschuwd want hij is omringd door ondoden. Nadat je hem doorzocht hebt vind je zijn heilige symbool waarmee je naar de tempel kunt gaan om je beloning en xp's te ontvangen. Ten westen van Beregost is High Hedge. In het midden van de kaart woont de tovenaar Thalantyr in een gebouw. Binnen lopen 2 Flesh Golems rond die aanvallen als je geen kans krijgt met Thalantyr te spreken. Hier geef je de kip aan de magiër die je vraagt een schedel te halen voor zijn bezwering van Mellicamp. Sla de spelsituatie op voordat je de schedel geeft want er is een grote kans dat de betovering mislukt en dan krijg je geen experience punten.
Buiten in het noordwesten vind je Kivan de Ranger. Hij sluit zich bij de groep aan als je samen met hem op Tazok wilt gaan jagen. De Tempel is te vinden in het gebied ten oosten van Beregost. In het noordwesten staat het tempelcomplex en binnen kun je aan de priester het heilige symbool van Bassilus geven en je beloning claimen.
Ergens in het zuiden van dit gebied ontmoet je Cattack, een Hobgoblin bandiet die je kunt ombrengen. In het gebied ten oosten van de Tempel word je belaagd door Basilisks die je met hun blikken in steen kunnen veranderen. Enkele Stone do Flesh scrolls zijn hier dus geen overbodige luxe.
In het noorden van deze kaart kom je een krankzinnige gnoom tegen (Mutamin) die de Basilisks in dit gebied op de een of andere manier onder controle heeft. Hierdoor is hij zeer moeilijk te verslaan.
In het midden van de kaart vind je een stel opscheppers (evil) die ronduit beledigend tegen je zijn. Versla ze voor xp's en magische spullen zoals de Golden Girdle, Long Sword +1, Bracers of Defence AC7 en een Morning Star +1. Ten zuidoosten van de Tempel ligt Ulcaster. De Ulcaster School bevindt zich op het noordoostelijke plateau binnen de eenvoudige doolhof van ruïnes. Je ontmoet een ondode ridder die het op je bloed heeft voorzien in het zuidelijke deel van deze ruïnes. Ergens in de ruïnes ontmoet je ook de geest Ulcaster. Praat een aantal malen met hem en het blijkt dat hij een soort boek wil hebben dat je in Ulcaster kunt vinden.
Ook ontmoet je Furret tegen het noordoostelijke gedeelte. Hij probeert je een Gem of True Seeing te verkopen. Dit is een nep edelsteen.
In het midden van deze kaart vind je een groep Hobgoblins op patrouille. Een van hen heeft Boots of Stealth.
In de Ulcaster School kom je in een doolhofachtig gebied waarin onder andere het boek te vinden is dat je naar Ulcaster moet brengen.

Chapter 4

Nadat de bandieten in Tazok's tent verslagen zijn vind je in hun kist enkele documenten waarin hun plannen staan. Je kunt met de persoon in de zwarte cape praten die de locatie van het Cloakwood Forest verraadt. Pak wat je kunt uit de kamer en ga naar Cloakwood Forest.
Er zijn drie locaties van Cloakwood Forest voordat je de mijnen bereikt. De mijnen zijn het einde van dit hoofdstuk.
Een nevenopdracht die de moeite waard is: je ontmoet een man wiens broer op zoek is gegaan naar de Spider's Bane. Dit is een tweehandig zwaard. In de grot waarin het monster zich bevindt zul je 'Monster Summoning' moeten gebruiken. Houd antidotes en healing potions bij de hand want soms is het gif sneller dan de beet van de spin.
Als je het mijngebied bereikt is er maar een weg naar de mijnen via het laatste huis (er zijn twee huizen in dit gebied die afgeschermd zijn met hoge houten palen. Je komt ook een groep NPC's tegen die een magiër bij zich hebben. Versla deze.
Hier zul je Boots of Speed kunnen krijgen die door ieder karakter gedragen kunnen worden, mits hij of zij de Spider's Bane niet heeft of de Ring of Free Action (die later in je bezit komt). In de mijnen ontmoet je een van de gevangenen daar. Hij vraagt om 100 goudstukken om de rest van de gevangenen te bevrijden. Je kunt hem vertrouwen. Je komt ook een dwerg tegen die uit is op wraak. Als je een nieuw groepslid kunt gebruiken kun je hem in de party opnemen.
Probeer de makkelijkste weg te vinden naar de laagste verdieping waar een euvele tovenaar te vinden is. Het uitroeien van alle monsters geeft je weinig ervaringspunten en ze vertragen alleen maar het spel door hun grote aantallen. Onderweg kom je nog in een tempel van Bhaal waar je in de vazen bij het altaartje enkele bruikbare drankjes kunt vinden.
Beneden kun je met Dispel Magic proberen de defensie van de tovenaar te breken. Nadat je hem verslagen hebt kun je door de tunnel gaan waar dure juwelen en enkele scrolls liggen. De tovenaar laat een leerling achter. Je kunt deze laten gaan, maar als je hem doodt heeft dat geen invloed op je reputatie.
Je kunt het level verlaten via een gang waardoor je direct naar de eerste verdieping van de mijn gaat. Je moet de sleutel bij de hand hebben en het grote ventiel zien te vinden. Praat met degene die ernaast staat en laat de mijnen onderlopen als je eerder de gevangenen hebt bevrijd.

Chapter 5

Nadat je de mijnen hebt laten onderlopen kun je eindelijk naar Baldur's Gate.
Daar ontmoet je Scar (je kunt z'n woorden geloven). Hij vraagt je om de Seven Suns te onderzoeken. Deze wordt onveilig gemaakt door dubbelgangers.
Binnen ontmoet je een ander figuur dat met je mee wil. Zijn naam is Quayle en hij is een Cleric/Illusionist. Wanneer je Baldur's Gate binnengaat ontmoet je Elminster voor de derde keer, mits je hem in Beregost hebt gesproken en gezegd hebt dat je de bandieten ging bezoeken.
Je komt in een winkel waar ze veel vervloekte spullen verkopen. In sommige woningen wordt om een wachtwoord gevraagd. Het juiste wachtwoord is "Fafhrd". Dit is ook het wachtwoord voor het dievengilde in Baldur's Gate.
Maak in het dievengilde geen vijanden. Ze zijn best aardig en er is een dief die Potions of Thievery verkoopt. Deze drankjes zijn heel handig bij enkele subquests en voor het zakkenrollen bij enkele rijke figuren. Je ontmoet ook een figuur dat je vertelt dat enkele mensen je zoeken en hij geeft ook het wachtwoord. Er is een opvallend gebouw dat lijkt op een grote gekleurde ui. Binnen verkopen ze magische spullen. Binnen is ook een trap. Als je omhoog gaat onderbreek je magiërs die met een toverspreuk bezig zijn. Ze zijn onbeschoft tegen je. Afhankelijk van je antwoorden kunnen ze aanvallen. Je reputatie wordt niet aangetast als zij jou aanvallen; wel als jij ze aanvalt als ze nog neutraal zijn. Hier is de truc om hoofdstuk 5 op te lossen. Ga naar de Iron Throne Mansion in de noordwest hoek van de haven in Baldur's Gate. Versla de schurken op de hoogste verdieping. Dit is lastig want het zijn sterke tegenstanders. Als ze verslagen zijn krijg je documenten waarin hun plan beschreven staat. Ga dan naar het gebied net ten westen van de haven en dan iets naar het zuiden. Daar ontmoet je een handelaar die vertelt dat zijn partners plotseling vreemd zijn gaan doen. Neem de opdracht aan want die levert een leuk zwaard op. Dit zwaard heeft +3 tegen shapeshifters en deze ontmoet je enige tijd laten. Zorg dat degene die spreekt met de verantwoordelijk persoon de documenten van de dubbelgangers bij zich draagt. Ga nu naar de Seven Suns, dat in de buurt ligt. Ga naar boven en versla de dubbelgangers. Ga in hetzelfde gebied naar het hoofdkwartier van de Flaming Fist. Vertel Scar over de dubbelgangers. Hij vraagt je om de boel weer veilig te maken. Neem de opdracht aan en praat weer met hem. Hij geeft je nu een beloning. Later vraagt hij waarom er zoveel mensen verdwijnen en moet jij op weg naar de riolen. Om dit op te lossen moet je zeggen dat je hier tijd voor moet vrijmaken. Hij brengt je naar Eltan, de hertog van Baldur's Gate. Zorg dat je een vakje in je inventaris vrij hebt, want van hem krijg je het boek (Tome of Great Value) dat je nodig hebt om weer in Candlekeep te komen. Er is een aardige subquest die redelijk eenvoudig is als je 2000 goudstukken hebt. Ga naar het gebied ten noordwesten van Baldur's Gate. Daar ligt de Hall of Wonders. Iets noordelijk van deze witte gebouwen vind je een kind met een probleem. Neem de opdracht van het kind aan en hij wijst het huis aan waar je naar toe moet. Daar kom je de priester Tymora tegen die zijn dode zoon terug wil uit de tempel van Umberlee. Deze tempel ligt in hetzelfde gebied als de haven. Vraag bij het binnenkomen van de tempel aan de persoon die je begroet naar de dienstdoende priesteres. Schenk een fors bedrag en ze zal je ontmoeten. Geef de priesteres 2000 goudstukken voor het lichaam en ga terug naar de priester. Van hem krijg je een Shield of Missile Deflection voor het terugbrengen van het lichaam.

Chapter 6

Je wordt automatisch naar Candlekeep getransporteerd. Geef het boek aan de bewaker en hij laat je binnen. Iedereen is blij dat je terug bent. Ga naar het gebouw van de priesters. Daar staat een priester een dode kat te onderzoeken. Hij is in werkelijkheid een dubbelganger die een kat staat op te eten. Jij moet hem zolang ondervragen totdat hij van gedaante verandert. Ook Phlydia is door de dubbelgangers opgegeten en voor haar kun je niets meer doen totdat je haar later weer tegenkomt. Koop eventueel nog wat magische drankjes en spullen, want je kunt Candlekeep voorlopig niet meer uit. Praat met verschillende mensen en je zult ontdekken dat sommigen veranderd zijn. Je komt iemand tegen die jou niet meer herkent. Ondervraag hem tot hij van gedaante verandert. Ook ontmoet je Kevoras (in werkelijkheid de laatste tegenstander, Sarevok). Van hem krijg je Gorion's Ring of Protection, en deze is niet vervloekt dus je kunt 'm dragen. Je ontmoet verder Reiltar en z'n mannen. Dood hem niet en vertel hem dat het nog niet voorbij is. Je kunt ze doden als je wilt, maar ze hebben niets bijzonders. Later, boven, zul je (terecht of onterecht) van moord beschuldigd worden. Ze gooien je in een cel. Vecht niet met ze! Je komt terecht in een cel met enkele vreemde figuren die in de omgeving liggen te slapen. Ulraunt komt op je af en vertelt je dat je naar Baldur's Gate gebracht wordt voor je terechtstelling. Hij gaat weg en even later verschijnt Tethtoril. Hij teleporteert je naar een verdieping onder Candlekeep. Je komt in een kamer met een doorgang. Ga erin en je komt bij de grafkelder. Daar ontmoet je Phlydia. Ze brabbelt wat over haar boek en verandert in een dubbelganger. Hier kun je twee belangrijke dingen vinden: de Tome of Wisdom en de Tome of Strength. Beiden vind je in grafkisten in een kamer met valkuilen. Maak de vallen onklaar als je dit kunt. Als je de sloten niet kunt openen gebruik dan een Potion of Thievery. Als je verder gaat ontmoet je Elminster en Gorion.

Chapter 7

Als je uit de grafkelder komt moet je zoveel mogelijk spullen meenemen om heen en weer reizen te voorkomen. Blijf zoveel mogelijk uit de buurt van bewakers van de Flaming Fist, want zij willen je weer arresteren. Probeer onopgemerkt naar de Iron Throne te sluipen. Dit is mogelijk. Wanneer je op het gebouw afgaat zie je mensen wegrennen. Ga naar de bovenste verdieping waar je eerder het gevecht had maak je klaar voor nog zo'n zware strijd. Hou de Dispel Magic en Purge Invisibility spreuken klaar om te gebruiken tegen de onzichtbare tovenaar. Als je haar en haar volgelingen hebt verslagen, laat haar dan niet leven. Zij heeft namelijk het bewijs om Sarevok's plannen te dwarsbomen. Bewaar alleen Sarevok's dagboek, dat heb je later nodig. In een van de scrollen lees je over de Undercellar. Dit is vlakbij en je kunt er via dit gebouw komen. Ga naar beneden naar de kelder. Vanaf hier kun je bij twee rijen vaten in het riool komen. In het riool kom je verschillende monsters tegen. Versla ze! Je hoeft niet ver te lopen om bij de Undercellar te komen. Ga gewoon door de eerste de beste uitgang in de buurt van de ingang. Hier ontmoet je een bordeelhoudster. Gebruik hier geen vuurballen, want de prostituees zijn onschuldig. Versla de beide vijanden. Je krijgt een uitnodiging om bij de kroning van de nieuwe groothertog Sarevok aanwezig te zijn. Ga naar het kasteel en laat de uitnodiging zien. Wees binnen voorzichtig want je moet twee belangrijke personen beschermen. Gebruik dus geen vuurballen. Vernietig alle dubbelgangers die Belt en zijn vriendin belagen. Pas op met spreuken in de kleine ruimte. Uiteindelijk blijft Sarevok over. Na de gevechten beschuldigt Sarevok je van moord. Laat het dagboek aan belt zien en Sarevok wordt een vijand (rood). Verspil niet teveel energie aan hem, want hij ontsnapt toch met behulp van zijn magiër. Belt zal Sarevok vinden en je teleporteren naar het dievengilde. Daar kun je drankjes en andere spullen kopen die je nodig hebt. Je kunt nu rusten en je voorbereiden, want onder het dievengilde kom je skelettenkrijgers tegen die voor 90% bestand zijn tegen magie en zeer hoge hitpoints hebben. Zelfs met een wapenrusting van -7 krijg je nog rake klappen. Je gewone krijgers (warrior, paladin of ranger) kunnen de meeste schade toebrengen. Hou een priester in de buurt om te genezen. Binnen krijg je ook te maken met Jellies. Verder is het vergeven van vallen met bliksem, vuurballen en magische projectielen. Verken dus het gebied en probeer vallen onschadelijk te maken. Na de uitgang kom je de magiër tegen die Sarevok hielp bij het ontsnappen uit het paleis. Leef je uit op hem.

Finale:

Je komt nu in de UnderCity onder Baldur's Gate. Daar kom je een leger mannen tegen dat op zoek naar je is. Dit wordt een pittig gevecht. Gebruik bij voorkeur Stinking Cloud, Fireballs en enkele hulplegers met Monster Summoning. Probeer de skelettenkrijgers zoveel mogelijk te ontwijken en ga op weg naar het verblijf van Sarevok in het noordwesten van de kaart. Ga naar binnen. Ontmantel de vallen bij de ingang. De vallen bij de Symbol of Bhaal kunnen echter niet onschadelijk gemaakt worden. Hou die dus in de gaten. Na enige gevechten kun je Sarevok zelf vrij makkelijk de baas.

EINDE

Deze oplossing komt van http://www.softwaregids.com

 


Game-Solves
http://members.brabant.chello.nl/~h.vangompel/
Cheats
http://members.tripodnet.nl/gamesolves/
NL Oplossingen
http://members.tripodnet.nl/gamesolves/ned/

Forum

http://pub24.ezboard.com/bgamesolves

 

 

www.000webhost.com